فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی فقه و اصول مذاهب - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات تطبیقی فقه و اصول مذاهب
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدمهدی کریمی نیا*، سید اسدالله موسوی نژاد صفحات 1-23

    جریان و یا عدم جریان استصحاب در دو حادثه ای که تقدم و تاخر آن دو مشخص نیست، دارای ثمرات فقهی و حقوقی فراوانی در بیشتر ابواب فقه و حقوق می باشد و اندیشمندان فقه و حقوق در این مسیله دیدگاه های مختلفی ابراز داشته اند. در نوشتار پیش رو با بهره گیری از منابع کتابخانه‎ ای و با روش تحلیل تطبیقی، آراء دانشمندان فقه و دیدگاه حقوقدانان مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که فقها استصحاب را در این مساله جاری دانسته، ولی به سبب تعارض، اثری برای آن لحاظ نمی‏کنند و به قاعده طهارت، قرعه، احتیاط و... مراجعه می کنند. البته برخی به کلی استصحاب را جاری ندانسته و اصالت طهارت ‏را مطرح نموده اند. فقها با اختلاف در جریان استصحاب، در کیفیت و نوع جهل تفاوت قایل نشده اند. حقوقدانان در فرض جهل در زمان حادثه نخست دیدگاه فقیهان را پذیرفته اند، ولی در فرض جهل در زمان حادثه دوم، آراء مختلفی دارند. در این مقاله اشکالات ماده 873 قانون مدنی که مخالفت صریح با فقه دارد بررسی شده است. به عنوان یکی از نتایج این پژوهش، و ملاحظه این که قانون مدنی ایران، بر گرفته از فقه امامیه می باشد، به نظر می رسد بایستی در محتوا قانون مدنی ایران در موضوع ارث بازنگری صورت گیرد. تفاوت های بسیار میان «قانون مدنی ایران» و «فقه امامی» منجر به بروز اختلافاتی در مسایلی چون ارث شده است.

    کلیدواژگان: استصحاب، معلوم التاریخ و مجهول التاریخ، تقدم و تاخر حادثین، فقه شیعه، ماده 873 قانون ‏مدنی.‏
  • محمد کاکاوند*، سجاد ترکاشوند، مهدی ترکاشوند صفحات 24-45

    از جمله موارد اختلافی اقسام بیع میان فقهای امامیه، بیع معاطاتی است لذا تحقیق در مورد ادله صحت بیع معاطات از منظر فقه امامیه لازم و ضروری است بنا بر این هدف اصلی این تحقیق صحت بیع معاطات از منظر فقه امامیه با تاکید بر آراء امام خمینی است که به صورت تبیین تشریح، توصیف و تحلیل، به این موضوع پرداخته شده است که عده ای از فقها، معاطات را بیعی متزلزل می دانند، مثل علامه حلی و محقق حلی و برای اثبات ادعای خود دلیل هایی ذکر کرده اند. مثل روایت، اصل و اجماع. اما عده ای از فقها از جمله امام خمینی معاطات را صحیح و آن را لازم می دانند و برای اثبات ادعای خود ادله ای ذکر کرده اند و نظریه کسانی که بیع معاطات را لازم و صحیح نمی دانند را رد می کند . بنابراین شروطی که در بیع لازم است و همچنین تمام خیارات ، در بیع معاطات به قوت خود موجود می باشند.

    کلیدواژگان: بیع، معاطات، صحت، افاده ی ملکیت، امام خمینی
  • علی سلحشور* صفحات 46-67
    حدیث به عنوان دومین منبع از ادله استنباط احکام همواره مورد توجه فقها بوده است و با توجه به لزوم اثبات صحت روایات و اهمیت بالای آن در مباحث فقهی، دانشمندان اسلامی و فقیهان برای مقابله با عارضه وضع و تحریف روایات در دوره های مختلف آثاری را از خود برجای نهاده اند. یکی از کتب مهم معاصر و از جدی ترین کتابها در این باره، کتاب الاخبارالدخیله محمدتقی شوشتری (12811374ش) دانشمند معاصر ایرانی است. هدف از این پژوهش بررسی معیارهای شوشتری در ساختگی دانستن روایات است. این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته ضمن بازشناسی مهم ترین معیارها و ذکر نمونه هایی از روایات کتاب، نشان می دهد که نگارنده، روایات را از زوایای مختلف بررسی کرده است. او هم به نقد متنی مانند ناسازگاری با قرآن، سنت قطعی، عقل، تاریخ، علم، حکم مشهور فقهی و اعتقادات کلامی پرداخته و هم به نقد سندی روایات نظیر واکاوی طبقه راوی، ضعف سند و سایر موارد رجالی توجه داشته و در این فرایند با وسواس و دقت نظر کوشش کرده روایات موضوعه یا محرفه را بازشناسی و معرفی کند. با این وصف مواردی همچون عدم تبویب دقیق، فقدان وحدت رویه، قطعی پنداشتن دیدگاه نویسنده در مواردی که فقط یک احتمال را می توان از کلامش دریافت کرد، را به عنوان کاستی های کتاب برشمرد.
    کلیدواژگان: فقه الحدیث، محمدتقی شوشتری، الاخبار الدخیله، احادیث موضوعه، فقه
  • حامد میرزاخان* صفحات 68-94

    بحث پیرامون مشروعیت درآمدزایی با استفاده از تارنماهای تبلیغاتی و موضوع شناسی آن است. به این بیان که امروزه معاملاتی و قرارداد های جدیدی بوجود آمده که حکم بین معاملاتی که در زمان شارع متداول بوده و معاملاتی که اندکی پس از زمان شارع مرسوم شده است و یا معاملاتی که هر روز در بازار کالا و خدمات انجام می شود، تفاوتی وجود ندارد، سوال کلیدی این است که کسب مال از این طریق چه حکمی دارد؛ از این رو موضوع شناسی در مرحله اول و تبیین حکم کسب مال از طریق سایت های تبلیغات کلیکی مساله اصل این پژوهش می باشد. که با روش تحلیلی - توصیفی و اجتهادی صورت می پذیرد. با بازخوانی ادله فقهی، شواهد و قواعد فقهیه تبیین ادله کسب مال از طریق عقود اسلامی بر مساله و نقد و تحلیل اجتهادی دلایل می توان کسب مال از طریق سایت های کلیکی را مشخص کرد. پس از نقد و بررسی ادله جواز کسب از طریق عقد جعاله، بیع و اجاره؛ در نهایت این نوع کسب مال از طریق عقد جعاله اثبات می شود. آری افزون بر آن کسب مال از طریق غیر متعارف و بازدید غیر واقعی (از طریق رباط) طبق قواعد فقهی اکل مال به الباطل، قاعده ضرر وغرر حرام می باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، سایت های کلیکی، بازاریابی الکترونیکی، کسب مال، عقد جعاله
  • روح الله ملکی، بیژن عباسی*، سید محمد هاشمی، صابر نیاورانی صفحات 95-123

    سیاست های تقنینی، جهت گیری و خط مشی قانون گذار را در وضع قوانین و مقررات مشخص می نماید. این سیاست ها که در چارچوب سیاست های کلی نظام تدوین می شوند، به جهت شرعی بودن نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران طبق اصل چهارم قانون اساسی، می بایست بر مبانی فقهی استوار باشند. با عنایت به نقش بنیادین گفتمان فقهی در شکل گیری سیاست های مختلف حقوقی-اجتماعی، تاکید بر پویایی فقه و استناد به این امر در امور زیربنایی و مباحث کلان حکومتی، زمینه ساز بازنگری در بسیاری از سیاست گذاری ها و رویکرد های انعطاف ناپذیر در عرصه قانون گذاری خواهد بود.این پژوهش به منظور امکان سنجی تحول راهبردی در سیاست های تقنینی دولت، با رویکردی توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که چه تحولاتی و با چه زمینه ها و رویکردهایی در زمینه مشروعیت حکمرانی در فقه شیعه صورت گرفته است؟ در این مقاله تحولات صورت گرفته در مفاهیم راهبردی نظام حقوقی و سیاسی بنا به جهات مختلف ازجمله ویژگی های اجتماعی و سیاسی حاکم بر زمانه و جامعه، بررسی و نظریات علما و اندیشمندان مطرح و تحلیل می گردد و توجه به دگرگونی عمیق نظریات علما و اندیشمندان شیعی پیرامون دولت و حوزه سیاست پس از مشروطیت، این تحول می تواند مبنایی برای دگرگونی راهبردی در سیاست های تقنینی به خصوص قانون گذاری نوین در زمینه های چون بانکداری و مقابله با فساد اداری باشد.

    کلیدواژگان: فقه پویا، دولت، مشروعیت حکمرانی، سیاست های تقنینی، اجتهاد. فقه شیعه
  • مرتضی رحیمی* صفحات 124-156

    مذاهب فقهی اسلامی درباره حکم نماز میت غایب اختلاف دارند ، این اختلاف از علل چندی ناشی شده است، از جمله آنها روایاتی است که درباره نماز پیامبر (ص) بر نجاشی سخن گفته اند، از همین رو هدف از پژوهش حاضر بررسی مبانی فقهی نماز میت غیابی در فقه مذاهب اسلامی است ، نتایج تحقیق حاکی از آن است که ، مذاهب فقهی که به جواز نماز میت غایب و صحت روایات نماز نجاشی معتقد هستند، در مصادیق میت غایب اختلاف دارند، زیرا برخی از ایشان این نوع نماز را تنها درباره مردگانی جایز دانسته اندکه ویژگی برجسته ای دارند، اما برخی از آنها چنان دامنه میت غایب را وسیع گرفته اند که مردگان کرونایی ، مفقود شدگان، غرق شدگان و مانند آنها را نیز میت غایب دانسته اند، از سویی درباره نماز میت غایب در بلاد کبیره نیز دیدگاه های گوناگونی به چشم می خورد. امامیه و برخی از مذاهب فقهی اهل سنت نماز بر میت غایب جایز ندانسته اند، این دیدگاه درست است، زیرا با توجه به امکان تفسیر «صلاه» به دعا، پیامبر (ص) برای نجاشی دعا کرده اند؛ بر فرض که صلاه به معنای نماز باشد ، جنازه نجاشی برای پیامبر (ص) حاضر شده و حضرت بر میت حاضر نماز خوانده اند، همه مذاهب فقهی حذف برخی از شروط نماز میت را در شرایط اضطراری جایز دانسته اند. پژوهش حاضر به استناد منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: نماز غایب، حضور میت، نجاشی، میت غایب
  • محمدرضا حمیدی* صفحات 157-185

    در فقه و حقوق کیفری، اضطرار را ازجمله علل موجه ی جرم به شمار آورده اند که بر مبنای آن، فرد مضطر در برابر اقدامات خود مسیولیت کیفری نخواهد داشت. در عین حال در مواردی که بتوان عنصر «تعمد» را در پیدایش حالت اضطرار دخیل دانست، سلب مسیولیت کیفری رخ نخواهد داد. تعیین گستره ی معنایی «تعمد» از موارد اختلافی میان صاحب نظران کیفری است؛ در قرآن کریم، این مسیله در آیات پنج گانه ی اضطرار مورد اشاره قرار گرفته و مفسران و فقهای مذاهب اسلامی کوشیده اند اجمال معنایی واژگان این آیات را با توجه به قواعد مربوطه برطرف نمایند؛ مباحث فقهی در این زمینه نیز به شدت متاثر از آیات یاد شده بوده و به نوعی تفسیری فقهی از آیات اضطرار هستند. در این نوشتار، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، ضمن تبیین مبانی آراء فقها و مفسران، راه حلی برای رفع ابهام یاد شده ارایه شده است. بدین بیان که قیود آیات اضطرار دارای هم پوشانی معنایی بوده و می بایست قدر مشترک و متیقن از همه ی آن ها به عنوان یک مقید کلی برای حکم رافعیت اضطرار در نظر گرفته شود. لذا تنها ایجاد اضطرار به قصد ارتکاب فعل حرام یا با علم به ناگزیری از ارتکاب آن را می توان تعمد در ایجاد اضطرار دانست که در این حالات، مسیولیت کیفری همچنان باقی خواهد ماند.

    کلیدواژگان: اضطرار، مسئولیت کیفری، گناه، تعمد
  • محمد مسعودی* صفحات 186-210

    بر اساس نظر مشهور فقهای امامیه، برای تطهیر ظروفی که از طریق تماس مستقیم با دهان سگ نجس شده باشد لازم است آن را (تعفیر) نمود؛ تنها مدرک برای اثبات این مطلب روایات است و در آیات قرآن کریم یا ادله عقلی و حتی اجماع، نمی-توان دلیل معتبری برای آن یافت؛ در روایات مربوط به حکم تعفیر از سه عنوان (ولوغ الکلب، شرب الکلب، فضل الکلب) به صراحت نام برده شده است؛ در کنار این عناوین منصوصه عنوان غیر منصوص (لطع الکلب) نیز مورد نظر فقها بوده است؛ در مقاله حاضر مشخص خواهد شد هر یک از عناوین چهار گانه مذکور گستره معنایی خاصی دارد و حکم تعفیر برای همه آن موارد قابل تطبیق نمی باشد؛ همچنین نظر مشهور امامیه در مورد موضوعیت داشتن عنوان (ولوغ) برای حکم تعفیر ، مورد نقد و بررسی قرار خواهد گرفت؛ با توجه به بررسی های انجام شده، عنوان (ولوغ الکلب) علی رغم اینکه در برخی روایات مورد اشاره قرار گرفته لکن از اعتبار لازم برای استناد برخوردار نمی باشد؛ در این پژوهش با مقایسه و بررسی ادله این چهار عنوان مشخص خواهد شد تنها موضوع (فضل الکلب) از پشتوانه علمی قابل قبولی برخوردار است و عنوان (لطع) نیز که از موضوعات منصوص در حکم تعفیر نمی باشد تنها در صورتی ملحق به حکم تعفیر خواهد بود که منجر به تحقق مصداق (فضل الکلب) باشد.

    کلیدواژگان: تطهیر ظروف، تعفیر، فضل الکلب، طهارت
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 211-236
    رابطه لفظ و معنا یکی از مباحث زبان شناسی است که کشف حقیقت آن نتایج مهمی در استنباط فقهی دارد. اصولیون در بخش مباحث الفاظ به این موضوع پرداخته اند. براساس اعتباری بودن رابطه لفظ و معنا سه وضعیت قابل تصور است: وضع، تعهد و اقتران. هریک از این نظریه ها دارای مزایا و معایبی هستند. یافته های این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده، نشان می دهد که رابطه لفظ و معنا پس از وضع واضع امری ذاتی است. شاهد بر درستی این نظریه، ترتب آثار واقعی مطلوب و نامطلوب بر الفاظ است، بدون این که لازم باشد واضع نسبت از نسبت ذاتی لفظ و معنا آگاه باشد.رابطه لفظ و معنا یکی از مباحث زبان شناسی است که کشف حقیقت آن نتایج مهمی در استنباط فقهی دارد. اصولیون در بخش مباحث الفاظ به این موضوع پرداخته اند. براساس اعتباری بودن رابطه لفظ و معنا سه وضعیت قابل تصور است: وضع، تعهد و اقتران. هریک از این نظریه ها دارای مزایا و معایبی هستند. یافته های این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده، نشان می دهد که رابطه لفظ و معنا پس از وضع واضع امری ذاتی است. شاهد بر درستی این نظریه، ترتب آثار واقعی مطلوب و نامطلوب بر الفاظ است، بدون این که لازم باشد واضع نسبت از نسبت ذاتی لفظ و معنا آگاه باشد
    کلیدواژگان: لفظ، معنا، رابطه لفظ و معنا، گزاره فقهی
  • زینب محمدزاده*، علیرضا کدخدایی صفحات 237-261
    در طول تاریخ اسلام، سیادت اشخاص، همواره نقش مهمی در حیات سیاسی - اجتماعی آنان داشته است. فرزندان پیامبر یا به تعبیر رایج، سادات، در جوامع اسلامی از احترام ویژه ای برخوردار بوده و هستند. در آیات و روایات بسیاری نیز به اکرام سادات سفارش شده است که قدرمتیقن آن ها، سادات صالح و باتقوا هستند. بااین وجود بسیاری از فقها در استحباب و مطلوب بودن اکرام سادات، تفاوتی میان سادات صالح و غیرصالح قایل نشده اند. ایشان به مقتضای روایت «اکرموا اولادی الصالحون لله و الطالحون لی» به احکام مشابهی برای همه فرزندان پیامبر (صالح و غیرصالح) فتوا داده اند. در مقابل، شماری از فقها با استناد به ضعف سندی روایت از یک سو و مخالفت مضمون آن با کتاب و سنت، ادله امربه معروف و نهی از منکر و حدود و تعزیرات از سوی دیگر، حجیت و اعتبار روایت را انکار کرده اند. این نوشتار با رویکرد توصیفی- تحلیلی، به تبیین مفهومی روایت نامبرده و پیامدهای فقهی آن می پردازد. نتایج نشان می دهد که گرچه سند روایت مرسل است، اما مضمون آن هیچ تعارضی با آموزه های دینی ندارد؛ بلکه موافقت حدیث با عمومات، جبران کننده ضعف سند آن و اساس فتوا و عمل فقها بر اساس آن است.
    کلیدواژگان: اکرام، اولاد، صالح، طالح، سادات
  • محمد ابونجمی* صفحات 262-278
    عول که کاستن از سهم الارث وراث و افزایش تعداد سهام جهت تامین سهام همه وراث می باشد، راه حلی از جانب فقها در زمان اجتماع حقوق ارثی ورثه بر ترکه متوفی است، هنگامی که مال به تمام سهم الارث افراد وفا نکند و امکان اسقاط و محروم ساختن ورثه هم نباشد. فقها درباره این مساله دو دیدگاه موافق و مخالف مطرح نموده اند و مخالفان با رد عول به دلیل مخالفت با آموزه های فقهی، نقص در سهام ترکه ی صنف به خصوصی از صاحبان سهم (وراث) را به عنوان راهکار قرار داده اند؛ در حالی که این راه حل هم با مشکلات عدیده ای روبرو است. در این پژوهش که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است، پس از بررسی و تحلیل سهم الإرث اصناف سه گانه ی برادران و خواهران در قرآن کریم، می توان به این نتیجه رسید که اگر صنف قوی تر بر صنف ضعیف تر مقدم گردد و به عنوان قاعده ای در اعطای سهم به ورثه قرار داده شود، توسل به عول را منتفی می نماید و راه برون رفتی برای حل مشکلات و تعارضات پیش آمده در نظریه مخالفان نیز خواهد بود.
    کلیدواژگان: عول، وارث، سهم الإرث، صنف ضعیف تر (وارث دورتر)، صنف قوی تر (وارث نزدیک تر)
  • حامد رستمی نجف آبادی*، محمود پوربافرانی صفحات 279-300
    عدم تفکیک مفاهیم حقیقی از اعتباری، چالشی است که فقه با آن روبه روست و در مواردی موجب برداشتهای نادرست و پیامدهای عملی نامطلوب شده، حتی گاهی در برابر ارتکاز عقلایی قرار گرفته، سبب مهجور ماندن و خلط احکام زیادی -به ویژه در حوزه معاملات- شده است. نمی توان قوه ناطقه که ذاتی انسان است را برای انسان جعل کرد یا نمی‏توان امری خلاف مقتضای ذات عقد جعل و آن را در عقد شرط کرد. دانش حقوق نیز از این رویه متاثر شده به گونه ای که الزام آور بودن جریان قواعد حاکم بر مفاهیم حقیقی در اعتباریات، امری مسلم، تلقی شده و قوانین مصوب بر پایه آن، سرنوشتی مشابه با احکام فقهی پیدا کرده اند. از این رو ضرورت دارد ابتدا حقیقت این مفاهیم بازشناسایی شود؛ آن گاه استنباطات فقهی مبتنی بر اصول جاری در مفاهیم حقیقی مورد واکاوی و نقد علمی قرار گیرند. با ملاحظه ی اعتباری بودن اغلب مفاهیم فقهی و حقوقی، برخی گزاره های مسلم انگاشته شده قابل خدشه اند که با نفی آنها می توان به نتایجی دست یافت که هم با عرف عقلا سازگارتر باشد و هم به پویایی بیشتر فقه بیانجامد. هیچ مفهوم اعتباری با یک مفهوم حقیقی یا یک مفهوم اعتباری دیگر رابطه واقعی و نفس الامری ندارد. این نوشتار به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی برخی آثار و پیامدهای خلط مفاهیم اعتباری و تکوینی پرداخته است.
    کلیدواژگان: مفاهیم اعتباری، مفاهیم حقیقی، فقه، حقوق، خلط
|
  • MohammadMahdi Kariminiya *, Sayyid Asadullah Mousavi Nejad Pages 1-23

    The flow or non-flow of istishab in two incidents whose precedence and latency are not clear, has many jurisprudential and legal fruits in most chapters of jurisprudence and law, and jurists and jurists have expressed different views on this issue. In the present article, using the sources of libraries and by the method of comparative analysis, the opinions of jurisprudential scholars and the views of jurists have been examined. The results of the research show that the jurists consider istishab as current in this issue, but due to the conflict, they do not consider it and refer to the rule of purity, lottery, precaution, etc. Of course, some have not considered istishab as valid at all and have proposed the originality of purity. The jurists have not distinguished the quality and type of ignorance by differing in the course of istishab. The jurists have accepted the view of the jurists on the assumption of ignorance at the time of the first incident, but have different opinions on the assumption of ignorance at the time of the second incident. This article examines the problems of Article 873 of the Civil Code, which is in direct opposition to jurisprudence. As one of the results of this study, and considering that the Iranian civil law is derived from Imami jurisprudence, it seems that the content of the Iranian civil law on the subject of inheritance should be reviewed. Many differences between "Iranian civil law" and "Imami jurisprudence" have led to differences in issues such as inheritance.

    Keywords: Istehhab, known history, unknown history, precedence, delay of events, Shiite jurisprudence, Article 873 of the Civil Code
  • Mohammad Kakavand *, Sajad Torkashvand, Mahdi Torkashvand Pages 24-45

    One of the differe nces between the types of sale among Imami jurists is the sale of concessions. Therefore, research on the reasons for the validity of the sale of conce ssions from the persp ective of Imami jurisp rudence is necessary. The form of expla nation, description and analysis deals with this issue Some jurists consider the concessions as a shaky sale, such as Allama Hali and Moha ghegh Hali, and have given reasons to prove their claim. Like narration, principle and consensus. However, some jurists, including Imam Khomeini, consider the concessions to be valid and necessary, and have cited arguments to prove their claim, and reject the theory of those who do not consider the sale of conces sions necess ary and correct. Therefore, the conditions that are nece ssary in the sale, as well as all the options, are prese nt in the sale of conces sions.

    Keywords: Sale, concessions, Validity, expression of property, Imam Khomeini
  • Ali Salahshoor * Pages 46-67
    Hadith as the second source of evidence for Inferring sharia rulings has always been considered by jurists. Due to the need to prove the authenticity of hadiths and its high importance in jurisprudential issues , Islamic scholars and jurists have published books throughout history to combat the falsification and distortion of hadiths. One of the first and most important books in this regard is the book "Akhbar al-Dakhila" by Mohammad Taghi Shoushtari, a contemporary Iranian scientist. The purpose of this study is to investigate Shoushtari’s criteria in recognising the falsification of hadiths.This research, which has been done by analytical-descriptive method, while identifying the most important criteria of the author and bringing examples of hadiths from the book, shows that the author has studied the hadiths from different angles.He has criticized textual issues such as incompatibility with the Qur'an, definite tradition, reason, history, science, famous jurisprudential rulings and theological beliefs, and has also criticized the authenticity of hadiths such as: the study of the narrator class, the weakness of the document and other biographical cases. In this process, he has obsessively and carefully tried to identify and introduce fake hadiths; However, in addition to the lack of accurate rebuttal and the lack of unity of procedure, other criticisms can be leveled at him. Such as: defining the author's point of view in cases where only one possibility can be deduced from his sentences.
    Keywords: Hadith Studies, Mohammad Taghi Shoushtari, Al-Akhbar Al-Dakhila, Fake Hadiths, jurisprudence
  • Hamed Mirzakhan * Pages 68-94

    The discussion is about the legitimacy of generating income using advertising websites and its subject matter. In other words, new trades and contracts have been created today, so that there is no difference between the transactions that were common in the time of the Shari'a and the transactions that are customary shortly after the time of the Shari'a, or the transactions that are done every day in the market of goods and services. , The key question is what is the ruling on acquiring property in this way; Therefore, thematics in the first stage and explaining the ruling on acquiring property through click advertising sites is the main issue of this research. Which is done by analytical-descriptive and ijtihad method. By re-reading the jurisprudential evidences, evidences and rules of jurisprudence, explaining the evidences of acquiring property through Islamic contracts on the issue and ijtihad critique and analysis of the reasons, it is possible to determine the acquisition of property through click sites. After reviewing the evidence of obtaining a license through forgery, sale and lease; Finally, this type of property acquisition is proven through a forgery contract. Yes, in addition, the acquisition of property through unconventional and unrealistic visit (through bondage) according to the jurisprudential rules of the property of the false, the rule of loss and arrogance is forbidden.

    Keywords: Marketing, click sites, E-marketing, making money, forging contracts
  • Rohola Maleki, Bijan Abasi *, Seead Mohammad Hashemi, Saber Niyavarani Pages 95-123

    Legislative policies specify the direction and policy of the legislator in establishing laws and regulations. These policies, which are formulated in the framework of the general policies of the system, should be based on jurisprudential foundations, in order to make the legal system of the Islamic Republic of Iran legal according to the fourth principle of the constitution.Considering the fundamental role of jurisprudential discourse in the formation of various legal-social policies, emphasizing the dynamics of jurisprudence and citing this in infrastructure matters and macro-government issues, will be the basis for reviewing many policies and inflexible approaches in the field of legislation.In order to assess the feasibility of strategic change in the legislative policies of the government, with a descriptive-analytical approach, this research seeks to answer the question of what changes and with what contexts and approaches have taken place in the field of legitimacy of governance in Shia jurisprudence? In this article, the developments in the strategic concepts of the legal and political system are presented and analyzed according to various aspects, including the social and political characteristics that govern the time and society, the review and opinions of scholars and thinkers, and attention is paid to the deep transformation of the opinions of Shia scholars and thinkers about the government. And in the field of politics after constitutionalism, this evolution can be a basis for strategic transformation in legislative policies, especially new legislation in areas such as banking and dealing with administrative corruption.

    Keywords: Dynamic jurisprudence, government, legitimacy governance, legislative policies, ijtihad .Shiite jurisprudence
  • Morteza Rahimi * Pages 124-156

    Different jurisprudences of Islamic schools have contradicting ideas about the absent prayer. This contradiction is due to several reasons, including the hadith from The Prophet (PBUH) about his prayer for Najashi. The objective of this study is to investigate the jurisprudential foundations of absent prayer for a dead body in different jurisprudence of Islamic schools. The results showed that those who believe in absent prayer based on the Najashi hadith, they have some disagreements with the instances of absent corpse. Some of them believe that such prayer is acceptable only for those who have a prominent feature. Some others extended the domain of dead corpse to a great extent that included death of Corona, missed or drowned bodies etc. On the other hand, there are different viewpoints about the absent prayer in mega cities. Imami’s and some of the Sunnah’s jurisprudences do not believe in absent prayer. This perspective is correct; as the word “Salah” can be interpreted as praying, too and Prophet Mohammad (PBUH) prayed for him. Even if “Salah” is translated as the act of praying, the corpse of Najashi became present for The Prophet (PBUH) and he prayed for the present corpse. All the Islamic jurisprudences believe that some of the conditions of the dead body prayer can be ignored. The present study has been carried out based on library sources and descriptive and analytical method.

    Keywords: absent prayer, corpse presence, Najashi, absent corpse
  • MohammadReza Hamidi * Pages 157-185

    In jurisprudence and criminal law, necessity is considered among the causes of criminalization, based on which, the distressed person will not have any criminal liabilities for his/her measures., if the “intention” element. However, in cases where the "intention" element can be considered involved in the emergence of the state of necessity, the exclusion of the criminal liability will not be happened. The determination of the semantic range of necessity is a controversial issue among the criminal authorities; In the Holy Qur'an, this issue is noted in the quintuple verses of necessity, and interpreters and Islamic jurists have tried to resolve the semantic uncertainty of the words in these verses considering the relevant regulations; jurisprudential topics also was strongly affected by the mentioned verses in this context, and they are a kind of jurisprudential interpretation of necessity verses. In this manuscript, by using the analytical-descriptive method, while explaining the merits of the awards of jurists and interpreters, a solution is presented to resolve the ambiguity mentioned above. Hence, the terms necessity verses have semantics overlapping and the common and positive values of all of them should be considered as general particulars for the verdict of necessity. Therefore, only making a necessity with the intention of perpetrating an illicit action or by knowing its ineluctability to commit it can be considered intention in making a necessity, and in these situations, the criminal liability will remain.

    Keywords: urgency, criminal responsibility, Tendency to sin, intentional
  • Mohammad Masoudy * Pages 186-210

    In the narrations related to the ruling on )t'aafir(, three titles (Valulgh al-Kalb, Shorb al-Kalb, Fadl al-Kalb) are explicitly mentioned; In addition to these titles, the implicittitle (lat'a al-kalb) has also been considered by jurists; Now, according to the special method of purifying the container contaminated with dog's mouth, which also includes washing with soil (t'aafir), it is necessary to determine the subject of such a sentence correctly, because each of the mentioned titles has a specific meaning range; Regarding the title (Valulgh al-Kalb), although there are some jurisprudential narrations and texts, but none of them have the necessary validity to be cited; The subject of the ruling on purifying dishes contaminated with dog mouth is in the Sahih of )Abu al-Abbas al-Baqb'aq( (Fadl al-Kalb) and in the Sahih of Muhammad ibn Muslim drinking of th dog e )Shorb al-Kalb(;Although Muhammad ibn Muslim's sahih is for drinking of dog, which is more specific than Fadl al-Kalb, but in this article, by comparing and reviewing the texts of these three titles, it will be clear that only the subject (Fadl al-Kalb) has acceptable scientific support and the title (Lat'a) Also, which is not one of the issues specified in the ruling on t'aafir, it will be attached to the ruling on t'aafir only if it leads to the realization of the instance (Fazl al-Kalb).

    Keywords: Purification of utensils, t'aafir, Purity
  • Mohammad Daneshnahad *, Mohammadhasan VAKILI Pages 211-236
    The relationship between word and meaning is one of the topics of linguistics, the discovery of the truth of which has important results in jurisprudence. The fundamentalists have addressed this issue in the vocabulary discussion section. Based on the validity of the relationship between the word and the meaning, three situations can be imagined: status, obligation and conjugation. Each of these theories has advantages and disadvantages. The findings of this research, which was carried out in a descriptive-analytical method and with reference to library sources, show that the relationship between words and meaning is an inherent thing. The proof of the correctness of this theory is the order of real favorable and unfavorable effects on words, without the need for the narrator to be aware of the inherent relationship between words and meaning.The relationship between word and meaning is one of the topics of linguistics, the discovery of the truth of which has important results in jurisprudence. The fundamentalists have addressed this issue in the vocabulary discussion section. Based on the validity of the relationship between the word and the meaning, three situations can be imagined: status, obligation and conjugation. Each of these theories has advantages and disadvantages. The findings of this research, which was carried out in a descriptive-analytical method and with reference to library sources, show that the relationship between words and meaning is an inherent thing. The proof of the correctness of this theory is the order of real favorable and unfavorable effects on words, without the need for the narrator to be aware of the inherent relationship between words and meaning.
    Keywords: Word, meaning, Relationship between Word, Meaning, jurisprudential statement
  • Zeynab Mohammadzade *, Alireza Kadkhodaei Pages 237-261
    Throughout the history of Islam, attribution to the Prophet has always played an important role in the political and social life of individuals. His descendants, or in common parlance, Sᾱdᾱt, have enjoyed special respect in Islamic societies. Many narrations have strongly ordered to respect Sᾱdᾱt, whose certainty is that Sᾱdᾱt is righteous and pious. However, many jurists have not made a difference between righteous and unrighteous Sadats regarding the esteem and desirability of Ikram Sadat. According to the narration of "Akrimu Oladi al-Salihoon Lillah wa al-Talihoon Li" they have given similar rulings for all the Prophet's children (righteous and unrighteous).Against a number of jurists have denied the authenticity and validity of the narration by citing the weak documentation of the narration on the one hand and the opposition of its content to the book and Sunnah, the evidence of the command to the ma'roof and the prohibition of evil and the limits and punishments on the other hand.This article deals with the conceptual explanation of the mentioned narrative and its jurisprudential consequences with a descriptive-analytical approach. The results show that although the document is a narration of the sender, its content has no conflict with religious teachings; Rather, the agreement of the hadith with the generality compensates for the weakness of its chain of transmission and is the basis of the fatwa and the practice of the jurists based on it.
    Keywords: Ikram, Olad, Salih, Talih, Sadaat
  • Muhammad Abu Najmi * Pages 262-278
    Oul, that is decreasing the inheritance share (sahmolerth) of heirs (worrath) and increasing the number of shares to provide the share for all heirs, is a soloution by jurisconsult (Foqaha) when ejtema of inheritance rights of heirs is on remained bequest (tarake) of the begone, and the assets could not provide peoples inheritance share while there is no way to esqat or deprive the heirs. Foqaha announced two opposite viewpoints for the problem where the opponents reject the Oul for contradicting Fiqhi principles and present Naqs(decrese) in the assets shares of a particular group of share owners as a solution. this idea also faces various problems. This research using description and analysis by refering to library sources analyzes the inheritance share of triple groups of brothers and sisters in Qoran kareem and concludes; while the stronger guild gets priority over the weaker one and it becomes a base for giving shares to inherit-ants, it contradicts using Oul and presents a solution for resolve the problems and disagreements in opponents view.
    Keywords: : reduction of shares of the heirs, heir, inheritance share, weak class (distant heir), stronger class (nearest heir)
  • Hamed Rostami Najafabadi *, Mahmood Pourbaferani Pages 279-300
    The lack of separation of real concepts from credit is a challenge that jurisprudence is facing, and in some cases it has caused wrong perceptions and undesirable practical consequences, sometimes it has even been opposed to rational concentration, and it has caused many rulings to remain abandoned and confused, especially in the field of transactions. . It is not possible to falsify the power of speech, which is inherent in human beings, or to falsify something contrary to the nature of the contract and make it a condition in the contract. The knowledge of law has also been affected by this procedure in such a way that the binding nature of the rules governing the real concepts in credit is considered a matter of course, and the laws approved based on it have found a fate similar to jurisprudence. Therefore, it is necessary to first recognize the truth of these concepts; Then jurisprudential inferences based on current principles will be analyzed and scientifically criticized in real concepts. Considering the validity of most jurisprudential and legal concepts, some propositions that are taken for granted can be undermined, and by negating them, results can be achieved that are both more compatible with common sense and lead to more dynamic jurisprudence. No credit concept has a real and self-sufficient relationship with a real concept or another credit concept. This article has analyzed some effects and consequences of confusing credit and development concepts in a descriptive-analytical way.
    Keywords: Credit concepts, real concepts, jurisprudence, law, confusion