فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای - پیاپی 21 (تابستان 1401)

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 21 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن صادقی نائینی*، زهرا دهقانی، حمیده ترابی، ناصر کلینی ممقانی صفحات 1-24

    شیوع ویروس کرونا باعث تغییر در سبک زندگی و رفتار مردم شد. این تغییرات در حوزه های مختلفی رخ داد که یکی از آنها حوزه حمل و نقل است. در زمینه حمل و نقل درون شهری، گزینه های مختلفی شامل سیستم حمل و نقل عمومی، شخصی و دوچرخه وجود دارد، که شهرها و کشورهای مختلف رفتارهای متفاوتی در میزان استفاده از آنها قبل و بعد از همه گیری کرونا داشتند. هدف از این کار سنجش تاثیر کووید-19 بر استفاده از انواع حمل و نقل و مقایسه ی آنها با هم می باشد. در این پژوهش برای بررسی انواع روش های حمل و نقل در شیراز و تهران از پرسشنامه لیکرت در 2 بخش استفاده شد که 7 زن و 9 مرد به آن پاسخ دادند. شرکت کنندگان شامل کسانی بودند که قبل یا بعد از همه گیری ویروس کرونا، سیستم دوچرخه بیدود را استفاده کرده اند. برای تحلیل داده ها ، از تحلیل آنوا و آزمون t test استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از سیستم دوچرخه بیدود در زمان همه گیری ویروس کرونا کاهش یافته است. همچنین استفاده از وسایل نقلیه شخصی، افزایش و استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی با کاهش همراه بوده است. در میان انواع وسایل نقلیه در زمان قبل کرونا حمل و نقل عمومی و بعد از کرونا حمل و نقل شخصی بیشترین استفاده را داشته است.ضمن اینکه نتایج جالب توجهی از تحلیل آنوا سن و جنسیت با انواع گزینه های حمل و نقل به دست آمد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، توسعه شهری، الگوی سفر، دوچرخه، اپیدمی کرونا
  • محمدجواد مقیسه*، حسن احمدی، میلاد همافر صفحات 25-58

    رقابت پذیری منطقه ای، یکی از رویکردهای نوین توسعه منطقه ای محسوب می شود و به حالتی از توسعه اشاره دارد که موجبات افزایش بهره وری اقتصادی را به همراه بهبمود کیفیت زندگی در سطح منطقه فراهم می کند. یکی از رویکردهای نوین که در تدوین برنامه های رقابت پذیری منطقه ای وجود دارد نظریه مراکز مکمل است و به حالتی اشاره دارد که در آن دو یا چند شهر به صورت دسته جمعی برای حرکت به سوی توسعه، مورد برنامه ریزی قرارگرفته اند. ازاین رو پژوهش حاضر باهدف اصلی تدوین چارچوبی برای ایجاد یک شبکه شهری رقابت پذیر شهری در مقیاس منطقه در پی یافتن شاخص های موثر بر رقابت پذیری شهری در استان مازندران بوده و در تلاش است تا با بهره مندی از شاخص های بدست آمده، به چارچوبی کلی برای ایجاد شبکه شهری رقابت پذیر در سطح استان به عنوان پاسخ به سوال های اصلی پژوهش دست یابد. تحقیق حاضر از نوع کمی است و از حیث روش در گروه تحقیقات کاربردی طبقه بندی می شود. برای بررسی تاثیر عوامل موثر بر رقابت پذیری شهری در مقیاس منطقه، از تحلیل AHP و برای بررسی مزیت رقابتی هر یک از شهرستان ها از مدل تغییر سهم استفاده می شود. سرانجام با در نظر گرفتن مزیت رقابتی هر یک از شهرستان های 22 گانه استان و با استفاده از روش تحلیلی سواتمشخص می شود که 5 شهرستان نقش کشاورزی، 8 شهرستان نقش خدماتی و 9 شهرستان نقش صنعتی را به عنوان نقش اصلی توسعه خود، در راستای رسیدن به شبکه مکمل در مقیاس منطقه دارند.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، شبکه شهری، نظریه مکمل شهری، استان مازندران
  • عالیه کاظمی*، پریچهر نوری، سارا آریایی صفحات 59-86

    افزایش جمعیت رو به رشد و تقاضای بیشتر در زمینه انرژی از یک سو، گرم شدن کره زمین و در پی آن معضلات زیست محیطی، جنگل زدایی، تخریب لایه ازون و بروز مشکلاتی همچون خشکسالی از سوی دیگر توجه محققان را به روش هایی جدید برای استفاده از انرژی های تجدید پذیر جلب کرده است. احداث ساختمان های انرژی صفر در شهرهای ایران می تواند گام بزرگی در پیشروی اقتصادی و کاهش مشکلات آلودگی کلان شهرها باشد. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی شهرهای مناسب ایران برای ساخت خانه-های انرژی صفر است. بدین منظور از روش دلفی فازی و روش های تصمیم گیری چندشاخصه استفاده شده است. با مصاحبه با متخصصین در زمینه معماری، شهرسازی، مدیریت انرژی و آشنا به احداث ساختمان های انرژی صفر و با در نظرگرفتن نتایج حاصل از تحقیقات پیشین و همچنین مشخصات شهرهای مختلف، شهرهایی که برای احداث خانه های انرژی صفر مناسب هستند انتخاب شدند. سپس با استفاده از روش دلفی فازی، شاخص های لازم برای اولویت بندی شهرهای منتخب مشخص شده و وزن آنها تعیین گردید. پس از آن با استفاده از روش های SAW، TOPSIS و VIKOR شهرها اولویت بندی شدند. نهایتا با استفاده از روش Copeland نتایج سه روش مذکور ترکیب و اولویت بندی نهایی شهرها مشخص شد. نتایج نشان داد شهرهای یاسوج، شیراز و تبریز و اراک شهرهای مناسبی برای ساخت خانه های انرژی صفر در ایران هستند.

    کلیدواژگان: خانه های انرژی صفر، ایران، روش دلفی فازی، روش های تصمیم گیری چندشاخصه
  • هادی برغمدی*، فرید ناهید صفحات 87-119

    اجرای پروژه های محرک توسعه در راستای تسریع و تسهیل بازآفرینی بافت های نابسامان شهری صورت می پذیرد و با اتکا به مشارکت اجتماعی و استفاده از ظرفیت های محلی به ثمر می رسد. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات و پیامدهای انتقال سازمان های عمومی به بافت فرسوده شهر تهران به مثابه پروژه محرک توسعه بوده است که به این منظور تلاش شد با بهره گیری از رویکرد ارزیابی تاثیرات و با هدف برآورد پیامدهای ناشی از این اقدام، با استفاده از روش های اسنادی و میدانی نخست به گردآوری داده ها و اطلاعات پرداخته و در نهایت با بهره گیری از فنون متفاوت همچون مطالعات تطبیقی برآوردی از متغیرها و ذی نفعان این اقدام (انتقال سازمان های عمومی) ارایه گردد. برای تحقق این هدف علاوه بر مرور پژوهش های انجام شده و مرتبط با موضوع، برخی از طرح های شهری داخلی و خارجی مرتبط نیز مورد بررسی قرار گرفت. مدیران شهری، مسیولان مرتبط، نخبگان و فعالان محلی، بخشی از جامعه آماری این پژوهش بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری با این افراد گفتگو شد. در نهایت پیامدهایی در حوزه های مختلف اجتماعی (تغییر در متغیرهایی چون تراکم جمعیت، نظارت اجتماعی، امنیت، سبک زندگی، تعارضات اجتماعی، حضور زنان، مهاجرت، کیفیت زندگی و...)، کالبدی (زیرساخت ها، ترافیک، فرسودگی بافت، منظر شهری و...)، اقتصادی (بهای املاک، اشتغال زایی، کسب وکارهای محلی، سرمایه گذاری و...) و محیط زیستی بیان و تلاش شد در قالب نظام کاربست، نظامی از نهادها و سازمانهایی که باید در مدیریت پیامدها نقش ایفا نمایند ارایه گردد. در انتها نظام کاربست نیز با هدف کاهش آثار منفی پیشنهادهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیرات، بافت فرسوده، پروژه محرک توسعه، انتقال سازمان های عمومی و شهر تهران
  • عثمان هدایت* صفحات 121-159

    ناحیه منفصل شهری نایسر بزرگترین ناحیه ای است که بیشترین میزان جمعیت را دارا بوده و به موازات آن بیشترین چالشها و مسایل را به خود اختصاص داده است. از جمله این چالش های و مسایل، مسیله مالکیت و مسکن است که علاوه بر برنامه ریزان و مسیولان، ساکنان و مالکان اراضی این منطقه را هم درگیر خود کرده است. بنابراین پژوهش حاضر، با در نظر داشتن نظریه بازآفرینی شهر و روند کنونی درپی تحلیل چگونگی توسعه فضایی- کالبدی این ناحیه و کشمکشهایی است که حول کشمکش های ارضی شکل گرفته است و ارایه حق مالکیت و مسکن به ساکنان این ناحیه می باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش مردمنگاری نهادی بوده که در پی تغییر وضع موجود با استراتژی دفاع از فرودستان (ساکنان) می باشد. بنابراین با استفاده ازداده های مصاحبه ی نیمه ساختیافته با 25 نفر از مدیران و برنامه ریزان شهری و همچنین معتمدین محلی و گردآوری آمار و اطلاعات نهادی مربوط به اقدامات انجام شده در میدان مورد مطالعه، جهت تحلیل وضعیت موجود و ارایه راهکارها اقدام شده است. نتایج حاکی از آن است که به سبب قدرت مالکان و بنگاه داران و همچنین نهادهایی همچون شهرداری، حاشیه-نشینان در این کشمکش های طرد شده یا مجبور به پذیرش وضع موجود شده اند. مقولات روستایی بودن زیرساخت های شهری، ساخت وساز بی رویه و قاچاق خدمات شهری، نبود برنامه ریزی راهبردی شهری، نبود اعتبارات کافی و عدم تعامل سازمان های ذی مدخل حاکی از شرایطی است که ناپایداری اجتماعی- اقتصادی را سبب گشته است.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، کشمکش های ارضی، بازآفرینی شهری، اتنوگرافی نهادی، ناحیه منفصل شهری نایسر
  • کسری کتاب اللهی*، احد نژاد ابراهیمی صفحات 161-191

    فرهنگ اسلامی، از جمله مسایل اساسی انسان است که انتظار می رود جامعیت قرآن کریم و روایات صحیحه، پاسخ مناسبی به آن داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی جنبه های تاثیرات فرهنگ اسلامی در روابط اجتماعی ساکنین محله سرتپوله و بررسی تاثیر عناصر کالبدی با عملکردهای مختلف بویژه ابنیه مذهبی در نوع معاشرت ساکنین می باشد. نظر به کاسته شدن از اهمیت اجتماعی محلات در گذر زمان، لذا هدف پژوهش دستیابی به الگویی جهت ارتقای کیفیات اجتماعی محلات با عناصر انسجام بخش می باشد. لذا از روش تحلیل مضمون مبنای مبانی نظری در حوزه انسجام اجتماعی منطبق بر قرآن کریم، سنت پیامبر (ص) و نهج البلاغه، سه مولفه حسن معاشرت عام یا انسجام اجتماعی شامل فضیلت، کرامت و مشارکت بدست آمد. ضمن تهیه پرسشنامه منطبق بر مصادیق مولفه های فوق، منطبق بر فرمول کوکران تعداد 100 نفر از ساکنین و کسبه محله به عنوان نمونه انتخاب و نتایج حاصله نشان داد که مولفه های کرامت دارای امتیاز 3.44، فضیلت 3.36 و مشارکت 0.66 می باشند. براساس استاندارد تحلیل پرسشنامه طیف پنجگانه لیکرت، مولفه های فضیلت و کرامت در بازه 2 الی 3.5 یعنی بی اثر و مولفه مشارکت در محدوده مخالف بوده و نشانگر این مساله است که از نظر روابط اجتماعی و حسن مشارکت روابط ضعیف مابین همسایگان برقراراست. نهایتا انسجام اجتماعی در وضعیت نسبتا مناسبی بوده و پیشنهاداتی جهت تقویت آن ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: فرهنگ اسلامی، انسجام اجتماعی، هویت محله، مذهب، محله سرتپوله سنندج
|
  • Hassan Sadeghi Naeini *, Zahra Dehghani, Hamide Torabi, Naser Koleini Mamaghani Pages 1-24

    The spread of the coronavirus has changed people’s lifestyles and behaviors. These changes have taken place in various area including transportation. People have different options for intercity transportation, including public, private and bicycle transportation systems. Different countries and cities exhibited different behaviors in the amount of their use of these transportation systems before and after the COVID-19 pandemic. The purpose of this study is to assess the impact of Covid-19 on the use of different transportation systems and compare them with each other. This study used a Likert questionnaire in 2 parts to examine various transportation systems in Shiraz and Tehran. The questionnaires were responded by 7 women and 9 men. Participants included those who had used the BDOOD bike system before or after the coronavirus outbreak. Also, ANOVA analysis and the t-test were used in one part. The results of this study suggested that the use of the BDOOD bike system decreased during the COVID-19 pandemic. Also, the use of private vehicles increased, but the use of public transportation decreased. Public transport was the most common means of transportation before the spread of the COVID-19 pandemic, while private vehicles were mostly used for transportation in the post-Corona period. In addition, interesting results were obtained from ANOVA analysis of age and gender with different transportation means. This study is an attempt to recognize the transportation pattern and changes that it has undergone due to the Covid-19 pandemic. Its results can be used in the planning and decision-making of transportation-related institutions.

    Keywords: Transportation, Urban development, Travel pattern, bike system
  • Mohammad Javad Moghiseh *, Hassan Ahmadi, Milad Homafar Pages 25-58

    One of the new-fashioned approaches to regional development is Regional Competitiveness, which provides increscent economic productivity coupled with regional well-being improvement. Additionally, the Complementary Urban Theory is one of the novel approaches to regional competitiveness planning. It would also be utilized when two or more cities are planned collectively to bring Intended development. Therefore, the following research is conducted to achieve a framework for establishing a competitive urban network at the province scale by taking advantage of extracted indicators. For this purpose, this research looks for beneficial indicators of urban competitiveness with the primary aim of preparing an urban competitive urban network framework at the regional scale.With this in mind, the following research is categorized as quantitative research and applied science. Besides, it uses the analytic hierarchy process (AHP); to evaluate the efficacy of influential factors on urban competitiveness and uses the shift-share; to evaluate the competitive advantage of each of the counties. Finally, it results in five counties having the agricultural rule, eight counties having the service rule, and nine counties having the industrial rule as the primary rule to achieve a complementary network at the regional scale; In fact, the result came by considering the competitive advantage of each of twenty-two counties of the study province, coupled with SWOT analysis, and based on Porter's Diamond Theory.

    Keywords: competitiveness, Urban Network, Complementary Urban Theory, Mazandaran province
  • Aliyeh Kazemi *, Parichehr Nouri, Sara Aryaee Pages 59-86

    Increasing demand for energy due to population growth along with global warming, which has led to numerous environmental issues, such as deforestation, destruction of the ozone layer, drought, storms, and floods have encouraged many researchers to seek new ways to utilization of clean renewable energies. The construction of zero energy buildings in Iranian cities can be a great step forward in economic development and reduction of pollution issues in metropolitan areas. The purpose of this study is to identify and prioritize suitable cities in Iran to build zero energy buildings. For this purpose, fuzzy Delphi method and multi-attribute decision making (MADM) methods have been used. The cities that are suitable for the construction of zero energy buildings were selected through interviews with individuals who are experts in the fields of architecture, urban planning, energy management and who are familiar with the construction of zero energy buildings, as well as considering the results of previous research and the characteristics of different cities. Then, using the fuzzy Delphi method, the necessary attributes to prioritize the selected cities were determined and their weight was determined. After that, the cities were prioritized using SAW, TOPSIS and VIKOR methods. Finally, using the Copeland method, the results of the three methods were combined and the final prioritization of cities was determined. The results showed that Yasuj, Shiraz, Tabriz and Arak cities are suitable cities to build zero energy buildings in Iran.

    Keywords: Zero energy buildings, Iran, Fuzzy Delphi Method, multi-attribute decision making methods
  • Hadi Barghamadi *, Farid Nahid Pages 87-119

    Urban catalyst projects are implemented in order to accelerate and facilitate the regeneration process of disorganized and disordered urban areas and are accomplished by relying on social participation and the use of local capacities. This study mainly aimed to investigate the effects and impacts of relocating public organizations to deteriorated areas in Tehran as urban catalyst projects. Thus the methodology was designed based on social impact assessment. Using documentary and field research, needed data was collected, and afterward, using different techniques such as comparative analysis, the changes derived from the intervention in different variables and impacts on stakeholders were evaluated. In addition to literature review, reports from several similar urban projects were also studied. Related officials, urban managers, elites and local social actors which were selected by targeted sampling method, were also interviewed and the interviews continued to reach a theoretical saturation. Based on all the data, the impacts on various aspects including social (changes in population density, social control, safety, social conflicts, female presence and participation, migration and gentrification, quality of life, etc.), physical (infrastructures, traffic, deterioration, urban landscape, etc.), economic (property prices, job creation, local businesses, investment, etc.) and environmental subjects were explained. In the end for managing the impacts, the network of different institutions and organizations which should be responsible for this interventions are identified and then related solutions are provided to increase the positive effects and to reduce negative ones. Keywords: Social Impact Assessment, Deteriorated Area, Urban Catalyst Project, Relocation of Public Organizations, City of Tehran.

    Keywords: impact assessment, Deteriorated Area, Urban Catalyst Project, Relocation of Public Organizations, City of Tehran
  • Osman Hedayat * Pages 121-159

    The Naysar metropolitan area is the largest district with the largest population and at the same time has the most challenges and problems. Among these challenges and issues is the issue of ownership and housing, which in addition to planners and officials, has also involved the residents and landowners of this region. Therefore, the present study, considering the theory of urban regeneration and the current trend, seeks to analyze how the spatial-physical development of this area and the conflicts that have formed around land conflicts and provide property and housing rights to the residents of this area. . The method used in this study is an institutional ethnographic method that seeks to change the status quo with the strategy of defending the lower classes (residents). Therefore, using semi-structured interview data with 25 managers and urban planners as well as local trustees and collecting statistics and institutional information related to the measures taken in the study area, to analyze the current situation and present Solutions have been taken. The results show that due to the power of landlords and entrepreneurs, as well as institutions such as the municipality, marginalized people have been rejected or forced to accept the status quo in these conflicts. The categories of rural urban infrastructure, unconstitutional construction and smuggling of urban services, lack of strategic urban planning, lack of sufficient funds and lack of interaction of stakeholders indicate the conditions that have caused socio-economic instability.

    Keywords: Marginalization, Land Conflict, Urban Reconstruction, Institutional Ethnography, Nissar Urban Detached Area
  • Kasra Ketabollahi *, Ahad Nejad Ebrahimi Pages 161-191

    Islamic-culture is one of the basic human issues that the comprehensiveness of the Holy Quran and authentic narrations are expected to have a proper answer to it. The main purpose of this study is to identify the aspects of the effects of Islamic culture on the social relations of the residents of Sartapuleh neighborhood and to investigate the effect of physical elements with different functions especially religious buildings in the type of socialization of residents. Due to the decrease in the social importance of neighborhoods over time, the purpose of this study is to achieve a model to improve the social qualities of neighborhoods with cohesive elements. Therefore, from the method of content analysis based on theoretical principles in the field of social cohesion in accordance with the Holy Quran, the Sunnah of the Prophet (PBUH) and Nahj al-Balaghah,three components of good social cohesion or social cohesion including virtue, dignity and participation were obtained. While preparing a questionnaire according to the examples of the above components, according to the Cochran's formula, 100 residents and neighborhood business were selected as a sample and the results showed that the components of dignity have a score of 3.44, virtue 3.36 and participation0.66. According to the standard analysis of the Likert Five-Scale Questionnaire, the components of virtue and dignity are in the range of 2 to 3.5, ineffective, and the component of participation is in the opposite range. Finally, social cohesion is in a relatively good condition and suggestions are made to strengthen it.

    Keywords: Islamic culture, Social Cohesion, Neighborhood Identity, Sects, Sartpuleh Neighborhood of Sanandaj