فهرست مطالب

جامعه شناسی هنر و ادبیات - سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه جامعه شناسی هنر و ادبیات
سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد افروغ* صفحات 9-38

    قالی دست بافت ایران به عنوان هنر بومی و ملی و متن فرهنگی جامعه، امروزه با مشکلات و چالش های متعددی مواجه است. تبیین دلایل این مشکلات یا بخشی از آن ها، علیرغم حضور این محصول فرهنگی در زندگی اجتماعی، کم تر از منظر جامعه شناسی بررسی شده است. نظریه عمل بوردیو یکی از مهم ترین نظریات در حوزه جامعه شناسی هنر است که امکان تحلیل حوزه های مختلف هنری را فراهم آورده است. واکاوی و تلاش برای صورت بندی میدان قالی مطابق با این نظریه، موضوع این پژوهش است. از آن جایی که قالی دست بافت شامل میدان های متعدد است، بنابراین در این پژوهش سه میدان بازار (تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده)، طراحان و بافندگان، که بیش از سایر میدان ها در قاب این نظریه و منظومه بوردیو نزدیک است، مورد مطالعه، بررسی و تحلیل قرارگرفته است. از این رهگذر، هنر قالی بافی و قالی دست بافت مطابق با مبانی نظریه کنش بررسی و تحلیل می شود. برخی از یافته-های پژوهش چنین است : از میان میدان های قالی، میدان بازار از دایره وسیع تر برخوردار بوده و به بینش و نظر بوردیو در ارتباط با میدان و کنش گران و تلاش برای کسب قدرت و سرمایه نزدیک تر است. کنش گران این میدان ضمن تعلق داشتن به طبقه مرفه و برخوردار از انواع سرمایه ها، در تلاش و رقابت و اعمال قدرت و خشونت نمادین با یکدیگر برای کسب سرمایه و منابع بیش تر هستند. کنش گران طراح و بافنده در زمره طبقات میانی و فرودست و محروم از سرمایه ها و دیگر منابع هستند. در میدان طراحان و بافندگان ضمن تلاش بازیگران برای کسب سود، رقابت و قدرت نمادین شکل نمی گیرد. 

    کلیدواژگان: بازار، بافنده، جامعه شناسی، طراح، قالی، نظریه عمل، هنر
  • یاسر حمزوی* صفحات 39-78

    برای شناخت هنر نقاشی در جامعه ایرانی بهتر است از زوایای مختلف به این آثار نگاه شود تا همه ارزش های آن مورد مطالعه قرار گیرد. در این حوزه، به دیوارنگاره های بوم پارچه (که تلفیقی از نقاشی روی کرباس و دیوارنگاره است) کمتر توجه شده و به عنوان یک اثر تاریخی با ویژگی های منحصر به فرد، کمتر مورد مطالعه بوده که این کم توجهی باعث اتخاذ تصمیم های نادرست و همچنین تنوع روش های برخورد در حوزه حفاظت از دیوارنگاره های بوم پارچه شده است و در ادامه باعث از بین رفتن بخش هایی از ارزش های نهفته در این گونه از نقاشی شده است. در این راستا، هدف از این پژوهش: دستیابی به معیارهای شناسایی و همچنین شناخت دیوارنگاره های بوم پارچه از نظر ساختمان، شیوه اجرا و عوامل ترغیب کننده به استفاده از این شیوه است. از نظر هدف، نوع پژوهش پیش رو یک تحقیق کاربردی-توسعه ای است و همچنین از نظر روش، تحقیق حاضر یک تحقیق کیفی است که روش یافته اندوزی با استناد به منابع مکتوب، انجام مصاحبه و همچنین مطالعات و بررسی های میدانی بوده است که در ادامه مورد تحلیل قرار گرفته است. در نتیجه مطالعات، معیارهایی برای شناسایی و همچنین شناخت دیوارنگاره های بوم پارچه از نظر ساختمان و شیوه اجرا، عوامل ترغیب کننده به استفاده از این شیوه معرفی شده است. برای تکمیل بخش تیوری، با تکیه بر یافته های تحقیق، آثاری از دیوارنگاره بوم پارچه برای اولین بار در ایران مورد شناسایی و معرفی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارزش های نهفته، دیوارنگاره بوم پارچه، مخاطب، هنر نقاشی
  • فرزانه فرشیدنیک* صفحات 79-105

    بحران های طبیعی، هرساله زندگی میلیون ها نفر در سراسر جهان را متاثر می سازد و موجب خسارات قابل توجهی می گردد. در بسیاری از بحران ها، ابعاد اجتماعی فاجعه، به مراتب مصیبت بارتر از ابعاد اقتصادی و تلفات جانی آن است و بحران هویت ناشی از آن، می تواند برای مدت طولانی، جامعه را با مشکلات جدی مواجه سازد. به همین دلیل یکی از مهم ترین اهداف مدیریت بحران، بازسازی مناطق بحران زده نه تنها از لحاظ فیزیکی بلکه از نظر اجتماعی و فرهنگی است. هنر، از موثرترین ابزار در کاستن از شدت آسیب های اجتماعی و بازسازی مجدد جامعه است.این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای، با هدف بررسی کارکرد انتقادی هنر و مسیولیت اجتماعی هنرمند در مواجهه با بحران های طبیعی و پاسخ به این پرسش انجام گرفته که نقش هنر و رسالت هنرمندان در نقد و بررسی مدیریت بحران و به چالش کشیدن وضع موجود چیست و به عنوان نمونه موردی، آثار هنری پس از طوفان کاترینا در آمریکا مورد تحلیل قرارگرفته است. نتایج این پژوهش نشانگر آن است که مفاهیم اجتماعی همچون پایداری، روحیه بازسازی جمعی، امید به آینده و... که در ژرف ساخت اثر هنری تجلی می یابند، می توانند معنا و هویت جمعی ازدست رفته جامعه را به آن بازگردانند و موجب جهت گیری تازه ای از کنش اجتماعی گردند. همچنین «هنرمندان»، به عنوان گروه نخبگان معنوی، به مدد مدیوم های هنری می توانند با نقد و بررسی نحوه مواجهه با بحران و به چالش کشیدن مسایل اجتماعی در هنگام بحران همچون اختلاف طبقاتی، تبعیض نژادی، عدالت اجتماعی و...، موجب افزایش شناخت جامعه و دستیابی به فهم و آگاهی بیشتر نسبت به واقعیت های موجود گردند.

    کلیدواژگان: بحران، جامعه شناسی هنر، نقد اجتماعی، هنر متعهد، هنرمند کنشگر
  • علیرضا صیاد* صفحات 108-130
    بلوچ (1351) داستان انتقام مردی روستایی از دو مرد شهری قاچاقچی عتیقه جات است که به همسر وی تعرض کرده اند. در طول فیلم شخصیت امیر قدرت خود را از امکان نامریی بودن و دیدن بدون دیده شدن، به دست می آورد. او ابتدا بلوچ را که در پی انتقام گیری است از طریق ساز و کارهایی به سوژه مریی خود مبدل می سازد، و از این طریق وی را تحت نظارت خود قرار می دهد. با این حال نگاه نظارت کننده امیر، از ظرفیت تاثیرگذاری برخوردار است و می تواند با حکاکی اصول خود بر بدن بلوچ، وی را به بدنی مطیع و منضبط مبدل سازد. در انتهای فیلم اما چرخشی اساسی در جهت نگاه پدید می اید، و با واژگونی مدل سراسربینانه، بلوچ نیز از قدرت نگاه برخوردار می شود و جایگاه نظارتی امن و نامریی امیر از بین می رود. پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است، با بهره گیری از آرای میشل فوکو در رابطه با ساز و کار نظارتی قدرت انضباطی، می کوشد نگاه نظارت کننده امیر بر بلوچ و نقش این نگاه در تبدیل کرن بلوچ به بدن مطیع را مورد بررسی قرار دهد. پژوهش این بحث را مطرح می سازد که تلاش امیر برای مطیع و مدرنیزه سازی بدن بلوچ، در ارتباط با نگاه انضباطی حکومت پهلوی و تلاش های این حکومت برای شکل دهی به پیکر اجتماعی منسجم قابل بررسی است. نگاه خیره همگن کننده ای که با نفی و از بین بردن تفاوت ها، در پی شکل دهی به پیکر مطیع و همگن اجتماعی است.
    کلیدواژگان: بدن مطیع، بلوچ، پیکر منسجم اجتماعی، قدرت انضباطی، مدرنیزه کردن، نگاه نظارت کننده
  • محمد شله چی*، حسام نقره چی صفحات 131-153
    این مقاله به بررسی مسیله تحلیل نشانه شناختی موسیقی از منظر رولان بارت می پردازد. تحلیل نشانه شناختی موسیقی به این دشواری بر می خورد که موسیقی نظامی نشانه ای نیست. دلالت، که مسیله اصلی نشانه شناسی است در موسیقی غایب است. بررسی بارت از موسیقی دست آوردهای مهمی برای موسیقی و نشانه شناسی دارد، زیرا از طرفی این رویکرد به تحلیل بدیعی از موسیقی منجر می شود و از طرف دیگر توان نشانه شناسی را در بررسی تولیدات هنری را گسترش می دهد. اما هرچند بارت نشانه شناس است، چیزی به عنوان نشانه شناسی موسیقی به شکل مجزا در آثار او وجود ندارد. این پژوهش تلاش می کند با توجه به تفکر رولان بارت و بحث های او درباره موسیقی، عناصر اصلی نوعی نشانه شناسی موسیقی مبتنی بر تفکر بارت را توضیح دهد. ما برای بررسی این مسیله از شاخه های مختلف علوم انسانی هم چون فلسفه، روانکاوی و علوم اجتماعی یاری گرفته ایم همچنین این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای با رویکرد توصیفی تحلیلی نگاشته شده است. بارت برای بررسی موسیقی از دو مفهوم آماتوریسم و نا به هنگام استفاده می کند که در این مقاله شرح داده می شوند. از خلال این بررسی ها پژوهش حاضر سعی دارد مسیله جدایی بین هنر مدرن و جامعه را بازاندیشی کند. با برجسته کردن مسیله بدن از طریق تحلیل موسیقی می توان با کمک تفکر بارت راه برون رفتی از این جدایی یافت که نه به معنی بازگشت به گذشته باشد و نه پافشاری بر منطق مدرن.
    کلیدواژگان: آواز رمانتیک، آماتوریسم، بارت، پیانو، شومان، شوبرت، نابهنگام
  • جمال محمدی*، امیرحسین شریفی صفحات 155-177

    مصرف موسیقی رپ در میان نوجوانان و جوانان پدیده رایجی است؛ بخش قابل توجهی از اوقات فراغت آن ها را به خود اختصاص داده و جزء اصلی برسازنده سبک زندگی خرده فرهنگی آن ها است. پژوهش حاضر می کوشد شیوه های مصرف خرده فرهنگی این پدیده را در میان دانش آموزان دبیرستان شهر همدان به شیوه ای کیفی مطالعه کند. نمونه ها به شیوه ای هدفمند انتخاب شده اند و با آن ها مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته انجام شده است. تحلیل مضمونی داده های حاصل از مصاحبه ها بیانگر آن است که شیوه های مصرف خرده فرهنگی موسیقی رپ در میان دانش آموزان دبیرستان را می توان ذیل شش مضمون محوری دسته بندی کرد: ابراز عواطف و هیجان زدگی، برقراری ارتباط، بازنمایی خود، تفنن و سرگرمی، محدودیت گریزی و رویاپردازی، و پس زدن دیگری بزرگ. سه مضمون اول دلالت بر آن دارند که دانش آموزان این ژانر موسیقایی را در خدمت دستیابی به نوعی رهایی ایجابی مصرف می-کنند و می کوشند به میانجی مصرف این موسیقی معناها و امکان هایی در زندگی شخصی و عمومی خود بیافرینند. اما سه مضمون دوم ناظر به نوعی رهایی سلبی هستند، یعنی رهایی از قیود، الزام ها و موانعی که فضاهای نمادین موجود بر حیات روزمره دانش-آموزان تحمیل می کند. مصرف موسیقی در این جا دستمایه ای ست برای گریز و مقاومت و طفره روی. می توان گفت که مصرف موسیقی رپ در میان دانش آموزان فعالیت روزمره ای است که از ناهمگونی و شکاف بین جهان رویایی و جهان واقعی زندگی آن ها تغذیه می کند.

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ، دانش آموزان، رهایی، مصرف، موسیقی رپ، مقاومت
  • محمد زریابی*، حسین عابددوست صفحات 179-207

    هدف از این پژوهش، تحلیل و بررسی بازتاب هویت ملی در طراحی بسته بندی ایران با تاکید بر مولفه خط فارسی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان هویت ملی ایرانیان است. پرسش اصلی تحقیق این است که موضع و گرایش طراحان بسته بندی برگزیده محصولات مواد غذایی دوسالانه طراحی گرافیک ایران "سرو نقره ای" در رابطه با بازتاب نوشتار فارسی و اعمال معیارها و هنجارهای خط و خوشنویسی فارسی در آثارشان چیست. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. روش گردآوری داده ها ترکیبی از شیوه فیش برداری و تصویرخوانی و همچنین مشاهدات میدانی از طریق ارایه پرسش نامه باز و مصاحبه با مخاطبان است. تجزیه و تحلیل یافته ها نیز کیفی است. نتایج پژوهش نشان می دهد، در نمونه های موفق حروف نگاری بسته بندی ها ضمن بازتاب هویت برند، معرف مولفه مهم هویت فرهنگی ایرانیان یعنی خط فارسی و هنجارها و خصوصیات زیبایی شناسانه آن است. ولیکن در تقابل با آن چالش هایی انتقال مفاهیم و معانی موردنظر را تحت تاثیر قرار داده و ارتباط خط و حروف نگاری فارسی با مخاطبان ایرانی فارسی زبان را با اختلال روبرو ساخته، که بدین شرح است: 1. فقدان (و یا) ضعف بهره گیری از خط و نوشتار فارسی در طرح و ارجحیت استفاده از نوشتار لاتین؛ 2. استفاده از قلم هایی با کیفیات بصری متاثر از هندسه، تناسبات و روحیه خط و خوشنویسی عربی؛ 3. شباهت بسته بندی ها و حروف نگاری آن ها به نمونه های دیگر و نداشتن هویت مستقل.

    کلیدواژگان: ایران، خط فارسی، رویکرد بازتاب، سرو نقره ای، طراحی بسته بندی، هویت ملی
  • هادی آذری ازغندی*، اصغر فهیمی فر، علی شیخ مهدی صفحات 209-241
    این تحقیق می کوشد سیر تحول مفهوم عکاسی ایران در دو دهه نخست پس از انقلاب را در نسبت با گفتمان های سیاسی و فرهنگی حاکم بر هر دوره بررسی نماید. در این پژوهش از روش شناسی «نهادگرایی گفتمانی» بهره گرفته شده است که در آن هم زمان به نقش نهادها و ایده ها توجه می شود. در واقع از طریق تجزیه و تحلیل نظرات عکاسان ایرانی از یک سو و هم چنین بررسی گفتمان حاکم بر سازمان های متولی عکاسی تلاش می شود تا نشان دهیم که با گذار از گفتمان انقلابی (دهه نخست انقلاب) به گفتمان سازندگی، چگونه عکاسان ایرانی رفته رفته از صرف ثبت واقعیت (گرفتن عکس) فاصله گرفته و به جنبه ذهنی و بیان فردی (ساختن عکس) روی آورده اند. به عبارت دیگر، این پژوهش نشان می دهد که چگونه ارزش مستندنگارانه عکس رفته رفته جای خود را به ارزش هنری و نمایشی می بخشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که با نزدیک شدن به سال های پایانی دهه شصت، با قوت گرفتن نگرش فرمالیستی ابتدا مقوله ی تعهد و رسالت در عکاسی کمرنگ شده و سپس در نتیجه ی تحولاتی مانند دانشگاهی شدن عکاسی، رشد سازمان های متولی عکاسی و افزایش کتاب های نظری، عکاسان به شکلی از ساخت عکس روی می آورند که ذهنیت عکاس را بیش از پیش در خلق اثر دخیل می سازد.
    کلیدواژگان: عکاسی ابداعی، عکاسی ایران، عکاسی مستند، گفتمان سیاسی، نهادگرایی گفتمانی
  • کمال باغجری* صفحات 244-268
    سفر و مهاجرت به غرب را می توان پربسامدترین درون مایه رمان های پسااستعماری عربی برشمارد. ماده داستانی این رمان ها از خط روایت یکسان و کارکردهای روایت شناختی هم گونی تبعیت می کند که تقریبا در همه آن ها تکرار می شود. در این دست رمان ها، شخصیت اصلی همواره سفری پر فرازونشیب را به کشوری غربی (غالبا فرانسه، انگلستان و آمریکا) تجربه می کند. این سفر از شیفتگی به تمدن غربی و تقلید از ارزش های مورد تایید اکثریت، آغاز می شود و پس از تقابل با این ارزش ها و مقاومت در برابر آن ها (با دو سازوکار فرویدی «جابه-جایی» و «واپس روی») در نهایت یا به درون گرایی و خودکوچی می انجامد و یا با درک عقلانی جایگاه «خود» در میان اکثریت، منجر به خودشکوفایی و بالندگی فرد می شود. پژوهش پیش رو، ضمن تبیین فرآیند رفتاری این شخصیت ها در سفر به غرب، می کوشد این فرآیند را بر مبنای الگوی پنج مرحله ای رشد هویت نژادی-فرهنگی «درالد وینگ سو» و «دیوید سو» تبیین و واکاوی کند. برآیند این پژوهش اثبات مطابقت نظریه مزبور با الگوی رفتاری شخصیت های داستانی عربی در سفر به غرب است. با این حال، در طول مراحل پنج گانه، مغایرت ها و تعارضاتی نیز دیده می شود که ناشی از شرایط منحصربه فرد جوامع عربی، تجربه خشونت بار استعمار غربی در جهان عرب، و تاریخ و سنت گران مایه عربی-اسلامی است.
    کلیدواژگان: درالد وینگ سو، دیوید سو، رمان عربی، گروه های اقلیت، مهاجرت، نظریه پسااستعماری
  • علی راغب، حسن ایقانی* صفحات 269-294
    این مقاله به رابطه موسیقی عامه پسند مستقل و فرهنگ غالب می پردازد. امیرحسین مقصودلو، ملقب بهتتلو، خواننده مشهور، مورد مطالعه این پژوهش است. این مقاله به مطالعه محتوای آثار تتلو به عنوان یکخواننده موسیقی عامه پسند در دهه 1390 شمسی می پردازد. سوالی که در این تحقیق مطرح می شود ایناست که آیا این محتوا بازتاب دهنده سوژه برآمده از دل سیاست های نیولیبرالی مورد مناقشه چند دههگذشته بین صاحب نظران است یا خیر. این پژوهش با روش تحلیل مضمون، ده اثر از این خواننده را کهاز آن ها استقبال بیشتری شده است، بررسی می کند. نتیجه این بررسی، حوزه هایی را مشخص می کند کهبخشی از آن ها شامل مضمون هایی هستند که همسو با فرهنگ غالب و بخش دیگر، در تقابل با آن قرارمی گیرند. از دل چنین تطبیق و تقابلی سوژه ای سرگردان و آشفته برمی آید که هم مورد مذمت جامعه وفرهنگ و ایدیولوژی غالب و هم مورد عتاب منتقدان آن ها واقع می شود
    کلیدواژگان: امیرحسین مقصودلو، ایدئولوژی حاکم، تتلو، تتلیتی، فرهنگ غالب، موسیقی عامه پسند، نئولیبرالیسم
  • سندوس محمدی نوسودی*، مهری بهار صفحات 296-323

    طی چند دهه گذشته، صنایع خلاق به بخش مهمی از اقتصاد جهانی تبدیل شده اند. صنایع خلاق و به ویژه صنعت موسیقی را می توان به عنوان بهره برداری تجاری از دانش هنری در نظر گرفت. صنایع موسیقی به عنوان بخشی از صنایع خلاق، نمونه ای آشکار از تغییرات اجتماعی-اقتصادی معاصر هستند که از صنایع تولیدی به سمت کسب وکارهای مبتنی بر دانش و خلاقیت حرکت می کنند. هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی مولفه های خلاقیت در صنایع خلاق با تاکید بر گروه کامکارهاست. در این راستا داده های پژوهش از ترکیبی از روش های مطالعه اسنادی و تحلیل تماتیک گردآوری شده اند. نتایج پژوهش حاضر موید ده مولفه اصلی در فعالیت های گروه کامکارها در راستای ترویج صنایع خلاق هستند که عبارت اند از: برقراری ارتباط دوجانبه بین موسیقی کردی و موسیقی ایرانی، ترویج و ارتقا سازهای محلی و ایرانی، استفاده از زبان های کردی و فارسی در آهنگ ها، شیوه انتخاب پوشش در اجراها، عضویت زنان در گروه، هم راستا بودن عضویت گروهی و خلاقیت فردی، همکاری با سایر گروه ها و خواننده ها، آموزش موسیقی، برگزاری کنسرت در مناطق مختلف و ارتقای وجه اجتماعی گروه با انجام کارهای عام المنفعه. نتایج پژوهش حاضر موید این نکته هستند که در فعالیت کامکارها تعامل دایمی بین امر کلی و امر جزیی مشاهده می شود. امر کلی در اینجا موسیقی ملی ایرانی و امر جزیی موسیقی محلی کردی است. کامکارها با ترکیب این دو سبک موسیقایی توانسته اند پایه گذار سبکی نوین باشند که مولفه های هر دو سبک موسیقایی را داشته باشد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، صنایع خلاق، کامکارها، موسیقی، موسیقی ایرانی، موسیقی کردی
|
  • Mohammad Afrough * Pages 9-38

    Iranian hand-woven carpet as a domestic and national art and cultural text of society is facing many problems and challenges today. Explaining the reasons of these problems or some of them has been less studied from sociological point of view despite the presence of this cultural product in social life. Pierre Bourdieu’s theory of action is one of the most important theories in the field of sociology of art, which has made it possible to analyze different areas of art. The analysis and attempt to formulate the field of carpets according to this theory is the subject of this research. Since hand-woven carpets encompass numerous fields, this study examines three market fields (large manufacturers and exporters), designers and weavers, which are closer than other fields within the framework of this theory and Bourdieu’s system. In this way, the art of carpet weaving and hand-woven carpets are studied and analyzed according to the principles of action theory. Some of the research findings are as follows: Among the carpet fields, the bazaar field has a wider scope and is closer to Bourdieu’s vision of the field and the actors and the pursuit of power and capital. The actors of this field belong to the wealthy class and have all kinds of capital, but they try and compete with each other and exercise symbolic power and violence to gain more capital and resources. Designers and weavers belong to the middle and lower classes and have no capital and other resources. In the field of designers and weavers, although the actors try to make profit, there is no competition and symbolic power. Hence, the type of class, the type of profession, and the position of these actors, and finally the amount of capital and income they earn, do not matter and do not correspond to the market class. Even if one recognizes the need to study the impact of other fields on carpets, it has been shown that the field of Iranian hand-woven carpets, depending on its size, is restless and opaque and does not have the necessary independence, the power to use force and conflict to distribute or balance the capital in all its own fields.

    Keywords: sociology, Art, carpet, theory of action, Market, Designer, Weaver
  • Yaser Hamzavi * Pages 39-78

    In the field of conservation (recognition, restoration, display, maintenance, preservation and bringing values), Canvas-Marouflaged Murals have not been given special attention and these artworks have not been studied separately as a historical artwork with unique characteristics, and the information about these works has been neglected. This negligence has led to wrong decisions and different approaches in the conservation of canvas-marouflaged wall paintings, which consequently resulted in the destruction of some latent values. Due to the existing problems in the conservation of canvas- marouflaged wall paintings, this paper deals with the replication of canvas- marouflaged wall paintings, the way of creation, identification and recognition of canvas- marouflaged wall paintings. This research is applied and in terms of method, it is qualitative. The data is collected through field and library studies and interview, which is used as a comparative-analytical method in the following. As a result of the studies, the criteria for identifying and recognizing the canvas-marouflage murals in terms of construction and method of implementation, the factors that promoted the use of this method in the past were presented. In order to complete the theoretical part of this research, the number of canvas marouflaged wall paintings created for the first time in Iran was identified and presented based on the the research results.

    Keywords: Canvas-Marouflaged Murals, Painting, technology, Value
  • Farzaneh Farshid Nik * Pages 79-105

    Every year, natural disasters affect the lives of millions of people around the world and cause significant damage. In many crises, the social dimensions of the disaster are far more tragic than the economic dimensions and can cause major problems for society for a long time. For this reason, one of the most important goals of crisis management is to rebuild the crisis-stricken areas not only physically, but also socially and culturally. Art is one of the most effective means to reduce the social damage to the victims and to rebuild the society.This descriptive-analytical study was conducted using library resources with the aim of investigating the critical function of art and the social responsibility of the artist in the face of natural crises, and answering the question of the role of art and artists in critiquing crisis management. As a case study, the artworks after Hurricane Katrina in the United States were analyzed.The results of this study indicate that social concepts such as sustainability, the spirit of collective reconstruction, hope for the future, etc., manifested in the deepening of the artworks, can restore the meaning and collective identity of society and lead to a new direction of social action. In addition, “artists” as a group of elites can use artistic media to critically question social issues such as social justice, class inequality, racial discrimination, etc., and raise knowledge and awareness in society.

    Keywords: Natural disasters, Committed Art, social criticism, sociology of art, artist
  • Alireza Sayyad * Pages 108-130
    Baluch (1972) is the story of a man from the countryside who takes revenge on two men from the city who smuggled antiques. The story is a description of the ups and downs that the Baluch go through in this way. Throughout the film, the character of Amir (one of the two smugglers) gains his power from the possibility of being invisible and seeing without being seen. Initially, he makes the Baluch, who is out for revenge, his visible subject and in this way brings him under his control. However, Amir’s surveilling gaze, as a disciplining power, has the ability to influence and can transform the Baluch into a docile and disciplined body by impressing his principles upon him. At the end of the film, however, there is a fundamental shift in the direction of the gaze. With the overthrow of the panopticon, Baluch also gains the power of the gaze and the safe and invisible position of Amir disappears. In the present study, conducted through the descriptive-analytical method and using library sources, drawing on Michel Foucault’s views on the regulatory mechanism of disciplinary power, an attempt is made to examine Amir’s surveillance gaze on the Baluch and the role of this gaze in transforming the Baluch into a compliant body. From this perspective, Amir’s “surveillance gaze” can be seen as an allegory for the surveillance gaze of the Pahlavi period government, and the Baluchi body can also be seen as an allegory for the social body of Iran during this period. This research argues that Amir’s efforts to subjugate and modernize the Baluch body can be examined in the context of the Pahlavi government’s disciplinary approach and its efforts to shape a cohesive social body. A homogenizing view that aims to shape a docile and homogeneous social body by denying and eliminating differences.
    Keywords: Baluch, Disciplinary Power, Surveillance Gaze, Docile Body, Modernizing Gaze, Cohesive Social Body
  • Mohammad Shelechi *, Hessam Noghrehchi Pages 131-153
    This paper explores the issue of semiotic analysis of music from the perspective of Roland Barthes. The semiotic analysis of music turns out to be difficult because music is not a symbolic system. Signification, which is the main subject of semiotics, is not present in music. Barthes’s semiotic study of music has important achievements for music and semiotics because, first, this approach leads to an innovative analysis of music, and second, it expands the possibilities of semiotics in the study of artistic productions. We have drawn on various branches of the humanities, such as philosophy, psychoanalysis, and the social sciences, to explore this topic. Moreover, this paper has been written using bibliographic sources with a descriptive-analytical approach. Roland Barthes focuses his musical analysis on the works of Schumann and Schubert. Barthes uses the two concepts of dilettantism and the untimely to examine the music described in this article. Through these studies, this study attempts to rethink the issue of the separation between modern art and society. By highlighting the issue of the body through the analysis of music, Barthes finds a way out of this separation that is neither a return to the past nor an insistence on modern logic. By separating music from the world of pure ideas and connecting it to the body, we can achieve a kind of “physical logic of art” that we find Barthes uses as a force to break away from modern elitist art without falling into the trap of repeating stereotypes and collective beliefs.
    Keywords: Barthes, Piano, Schumann, Amateurism, Lied, Schubert, Untimely
  • AmirHossain Sharifi Pages 155-177

    The consumption of rap music among youth is a prevalent phenomenon. It is a main component of their leisure time and an important part of their subcultural lifestyle. This study attempts to investigate the way of subcultural consumption of rap music among high school students in Hamedan in a qualitative way. Subjects were selected using purposive sampling and were interviewed through in-depth semi-structured interviews. The thematic analysis shows that the subcultural consumption of rap music can be attributed to six main themes: Expression of emotions and excitement, communication, self-expression, entertainment, daydreaming and avoidance of limitations, and resistance to the Big Other. The first three themes imply that students consume this genre to find some kind of positive redemption and to try to create meanings and possibilities in their private and public lives. The second three themes, however, signify a kind of negative emancipation, that is, an emancipation from the restrictions and constraints that existing symbolic spaces impose on students’ everyday lives. Music consumption here is a means of avoiding rigid rituals and resisting restrictions. It can be concluded that the consumption of rap music is an everyday practice that results from a kind of gap between the ideal and the real lifeworld of students.

    Keywords: Rap Music, Subcultural Consumption, Expression of Emotion, Entertainment
  • Mohammad Zaryabi *, Hossein Abeddoust Pages 179-207

    This research aims to explore and analyze how national identity is reflected in packaging design in Iran, focusing on Persian calligraphy as an important component of Iranian national identity. The study primarily seeks to specify the approach of the designers of the selected food packaging in the Iranian graphic design biennial “Silver Cypress” to use Persian texts and adhere to the norms and standards of Persian calligraphy and penmanship in their work. The research method employed in this paper is a descriptive-analytical method. The data collection method is a combination of the method of taking notes and reading pictures, and on-site observations conducted through open-ended questionnaires and interviews. The results were analyzed qualitatively. The research results show that in successful cases, packaging typographies represent the important component of Iranian cultural identity, i.e. Persian calligraphy, and its esthetic norms and characteristics, while reflecting brand identity. However, there are challenges in conveying concepts and meanings that distort the relationship between Persian typography and calligraphy and Iranian audiences in the following ways: 1. Lack and/or weakness in using Persian calligraphy and penmanship in design and preference for Latin text; 2. The use of shorthand with visual features influenced by the geometry, proportions and spirit of Arabic calligraphy and penmanship; 3. The similarity of the packages and their typographies to other cases and the lack of an independent identity.

    Keywords: reflection approach, National Identity, Package Designing, Iran, Persian Calligraphy
  • Hadi Azari Azqandi *, Asghar Fahimifar, Ali Sheikhmehdi Pages 209-241
    This paper attempts to investigate the evolution of the concept of photography in Iran in light of changing political discourses. Focusing on the role of ideas and organizations, the study uses discursive institutionalism as a methodological approach. Photography as a modern phenomenon associated with the rise of the middle class can hardly be detached from socio-political circumstances. Photography, which arrived in Iran only 3 years after its invention in France, has always played an important role in major historical moments such as the Constitutive and Islamic Revolutions. During the Qajar dynasty, Shah Nasser-al-din’s obsession with art and photography led to the establishment of the first royal photography studio. During the Pahlavi era, with its modernization agenda, photography found its way into magazines and newspapers as the best means of advertising. However, it was hardly considered an artistic form. In the 1960s, one could see photo exhibitions by photographers such as Ahmad Aali, Ebrahim Hashemi, and Maryam Zandi, who considered photography a form of self-expression or an art form. However, in the mid-1970s, political and social upheavals changed the concept of photography from art to a revealing document and a political weapon. One could refer to the photographs of Kaveh Golestan showing working class and sex workers in the whore houses in the south of Tehran.
    Keywords: Iranian Photography, Documentary photography, creative photography, Political discourse, Discursive Institutionalism
  • Kamal Baghjari * Pages 244-268
    Travel to the west can be considered as most frequent theme of Arabic post-colonial novels. Story material of this novels follows uniform narration line and homogeneous cognitive narrative functions which almost repeat in all of them. In this category of novels, main character experience Vicissitudinous travel to the west countries (almost France, England and USA). This travel starts from Infatuation to west civilization and imitation of values agreed by the majority, and after confrontation with this values and resistance to them (by two Freudian mechanisms of “displacement” and “regression”), it finally either leads to introversion or self-migration or leads to self-actualization and maturity of an individual thorough wisdom realizing of “self” position among majority. This research while explain behavioral process of these Characteristics and to explain and investigate this process based on five step racial-cultural identity development model of Derald Wing Sue and David Sue. Results of this research proof that this theory is consistent to behavioral patterns of Arabic stories characteristics in travel to the west. However, some differences and conflictions derived from unique circumstances of Arabic communities, violent experience of west colonial in Arabic world and Arabic-Islamic valuable and great history and tradition, are found during this five steps model.
    Keywords: Arabic novel, Migration, Minority groups, postcolonial theory, Derald Wing Sue, David Sue
  • Ali Ragheb, Hassan Ighani * Pages 269-294
    This article discusses the relationship between Iranian independent popular music and dominant culture. It discusses how Amir Hossein Maqsoudloo, nicknamed Tataloo, as a famous Iranian artist in 2010s, describes subjectivities in his works and whether this description reflects a neoliberalist subjectivity or not. Since there are controversies among sociologists about whether neoliberal policies are detectable in Iranian socio-economic structures, we analyze the themes of Tataloo’s 10 most listened tracks, which reveal two distinct themes, one compromising the dominant culture and the other contradicting it. Results show that Tataloo himself and the subjectivities he represents are both turbulent and condemned and rebuked by society, the government, and its critics.
    Keywords: Popular music, Dominant Culture, Neoliberalism, Dominant Ideology, AmirHossein Maqsoudloo, Tatality
  • Sondos Mohammadi Nowsudi *, Mehri Bahar Pages 296-323

    In recent decades, the creative industries have become an important component of the global economy. The creative industries, especially the music industry, can be considered as a commercial exploitation of artistic knowledge. The music industry, as a part of the creative industries, is a clear example of the current socio-economic transformation that is taking place from manufacturing industries to knowledge-based and creative enterprises. The main objective of this study is to analyze the components of creativity in the creative industries with a focus on the Kamkar Band. For this purpose, research data were collected using a combination of documentary study methods and thematic analysis. The results of the present study confirm ten main components in the activities of the Kamkars to promote creative economy, namely: establishing a mutual relationship between Kurdish and Iranian music, promoting local and Iranian instruments, using Kurdish and Persian languages in songs, selection method coverage in performances, membership of women in the band, cohesion of band membership and individual creativity, collaboration with other bands and singers, music teaching, organizing concerts in different areas, and promoting the social aspect of the band through charity work. The results of the present study confirm that there is a constant interaction between the general and the particular in the activities of the Kamkars. The general issue here is Iranian national music and the minor issue is Kurdish folk music. By combining these two musical styles, the Kamkars have succeeded in creating a new style that contains the components of both musical styles.

    Keywords: Creativity, creative industries, Kamkars, Music, Iranian Music, Kurdish Music