فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه - سال دهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال دهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیلوفر اسکندری گودرزی، محمدعلی آذربایجانی*، حسن متین همایی، حسین فتح الهی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    تغییر در بیان پروتیین های سد نخاعی- خونی نقش مهمی در جابجایی و توسعه پاسخ های التهابی- عصبی دارد. در این مطالعه اثر چهار هفته تمرین مقاومتی و عصاره گرده خرما را بر میزان بیان پروتیین های کلودین- 5 و کانکسین- 43 موش های نر صحرایی بررسی گردید.

    روش ها

    30 سر رت نر ویستار بصورت تصادفی در 6 گروه: کنترل؛ تمرین مقاومتی؛ عصاره DPP؛ تستوسترون؛ عصاره DPP +تمرین مقاومتی؛ تستوسترون+ تمرین مقاومتی تقسیم شدند. مقدار 100mg/kg عصاره گرده خرما به صورت گاواژ در مدت 4 هفته به موش ها خورانده شد. همچنین از تستوسترون با دوز 100 میلی گرم بر میلی لیتر به صورت زیرجلدی در گروه هدف استفاده شد. تمرین مقاومتی شامل یک دوره تمرین فزاینده چهار هفته ای روی یک نردبان 50 پله ای بصورت 8 تا 12 تکرار در جلسه بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری در نرم افزار SPSS نسخه 23 در سطح معناداری 0/05  تحلیل شد.

    نتایج

    رنگ آمیزی بافت نشان دهنده افزایش میزان لیپولیز، کاهش تعداد و اندازه سلول های التهابی در بافت عصبی گروه های تمرین مقاومتی، عصاره گرده خرما و تستوسترون بود. چهار هفته تمرین مقاومتی سبب افزایش معنادار بیان ژن کلودین-5(P=0.004) و کانکسین- 43 (P=0/005) شد. چهار هفته دریافت عصاره DPP نیز اثر افزایشی معنادار بر بیان این ژن ها داشت(P=0/005 و P=0/001) . بیشترین افزایش معنادار کلودین-5 و کانکسین- 43 مربوط به گروه های تمرین مقاومتی/ عصاره DPP و تمرین/ تستوسترون بود.(P<0/05)

    نتیجه گیری

    ظاهرا انجام چهار هفته تمرین مقاومتی و دریافت جداگانه ت ستو سترون راهکار منا سبی برای افزایش بیان پروتیین های سد نخاعی- خونی است، اما مصرف مجزای عصاره DPP اثرات بهتری به همراه دارد. ترکیب این مداخلات اثرات مضاعفی در ارتقای سطوح این پروتیین ها و حفظ یکپارچگی سد دارد.

    کلیدواژگان: سد نخاعی- خونی، پروتئین های اتصالات محکم، تمرین مقاومتی، عصاره گرده خرما، تستوسترون
  • محمد پرستش*، کریم زهره وندیان، عباس صارمی، ابوالفضل بهرامسری صفحات 14-27
    زمینه و هدف

    یکی از شایع‏ترین بیماری‏های متابولیکی دیابت با ویژگی هیپرگلیسیمی و نارسایی عملکرد‏ انسولین درون‏زاد می‏باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر 10 هفته HIIT بربیان ژن HIF-1α در بافت قلب موش‏های صحرایی مبتلا به دیابتی نوع‏2 بود.

    روش‏ها

    در این مطالعه تجربی، 36 سر موش صحرایی ویستار با میانگین وزنی 58±200 گرم به طور تصادفی در گروه‏های کنترل، کنترل دیابتی و تمرین دیابتی قرار گرفتند. گروه تمرین دیابتی پس از القاء دیابت 10 هفته HIIT دریافت کردند. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی حیوانات تشریح و سرم و بافت قلب موش‎های صحرایی جهت بررسی جمع آوری شدند. داده‏ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی‏داری 0/05 درصد بررسی شدند.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد دیابت نوع 2 باعث کاهش معنادار بیان ژن HIF-1α در بافت قلب موش های مبتلا به دیابت نوع2 می شود.(P=0/001) . با این حال HIIT باعث افزایش معناداربیان ژن HIF-1α در گروه دیابتی همراه با تمرین نسبت به گروه کنترل دیابتی شد.(P=0/001)  همچنین نتایج نشان داد تمرینات HIIT باعث کاهش معنادارشاخص مقاومت به انسولین در گروه دیابتی همراه با تمرین نسبت به گروه کنترل دیابتی شد.(P=0/001) ازطرفی10هفته HIIT تاثیر معناداری بر وزن بطن چپ بافت قلب نداشت (P>0/05)

    نتیجه گیری

    به طورکلی، بر اساس یافته‏های ما به نظر می‏رسد دیابت باعث کاهش معنادار بیان ژن HIF-1α در بافت قلب می‏شود و HIIT با افزایش حساسیت به انسولین و افزایش HIF-1α ممکن است از بافت قلب آنان محافظت کند.

    کلیدواژگان: تمرین با شدت بالا، HIF-1α، دیابت نوع2
  • فاطمه اصغریان، محمود بخشی*، ناهید عاقبتی، حسین رنجبر صفحات 28-47
    زمینه و هدف

    استفاده از برنامه های خودمدیریتی بیمارمحور ممکن است در ایجاد رفتارهای مطلوب و ارتقای سبک زندگی سالمندان مبتلا به هایپرتانسیون موثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه خود مدیریتی بر مبنای مدل 5A بر خودمراقبتی و کیفیت زندگی در بیماران سالمند مبتلا به هیپرتانسیون انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دارای گروه کنترل است که روی 60 سالمند مبتلا به هیپرتانسیون مراجعه کننده به درمانگاه قلب بیمارستان550 ارتش شهر مشهد در سال 1400 انجام شد. سالمندان براساس معیارهای ورود انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 30 نفر) تخصیص یافتند. در گروه مداخله برنامه خودمدیریتی براساس مدل 5A در 5 مرحله ارزیابی، مشاوره، توافق، کمک و پیگیری درطی مدت دو ماه اجرا شد. در گروه کنترل اقدامات روتین انجام شد. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه های استاندارد رفتارهای خودمراقبتی و کیفیت زندگی36-SF جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گردید.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار سنی سالمندان 3/3±2/66 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره کل خودمراقبتی سالمندان بعد از مداخله، در گروه آزمون 7/3 ± 8/60 و در گروه کنترل 4/5 ± 7/58 بود که تفاضل میانگین قبل و بعد از مداخله، بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود.(P=0/01) همچنین میانگین و انحراف معیار نمره کل کیفیت زندگی سالمندان بعد از مداخله، در گروه آزمون 4/5 ± 9/90 و در گروه کنترل 2/4 ± 6/75 بودکه از نظر آماری معنی دار بود.(P<0/001)

    کلیدواژگان: سالمندان، خودمدیریتی، خودمراقبتی، کیفیت زندگی، هیپرتانسیون
  • هادی طهرانی، منور افضل اقایی، مریم صالحیان، علی تقی پور، رباب لطیف نژاد، فاطمه زهرا کریمی* صفحات 48-63
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه شناخت تجارب اساتید و دانشجویان در بهبود کیفیت آموزش مجازی از اهمیت شایانی برخوردار است، مطالعه حاضر با هدف تبیین درک و تجربه اعضا هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از آموزش مجازی در زمان اپیدمی کرونا انجام شد.

    روش ها

    ماین مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا در دانشگاه علوم پز شکی م شهد انجام شد. م شارکتکنندگان از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف از بین اعضا هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوایی صورت گرفت. اعتبار داده ها نیز بر ا ساس معیارهای لینکولن و گوبا تایید گردید.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به پدیدار شدن 3 طبقه اصلی 1"-مزایای آموزش مجازی" با زیر طبقات " کاهش هزینه های اقتصادی، انعطاف پذیر بودن آموزش مجازی و ایجاد بستر مناسب یاددهی- یادگیری" 2- "معایب آموزش مجازی" با زیر طبقات "عدم مهارت کافی در ا ستفاده از آموزش مجازی، ف ضا، امکانات و زیر ساخت ناکافی ، عدم وجود تعامل موثر و انگیزه کافی، عدم رعایت اخلاق و امنیت اطلاعات، عدم امکان ارزشیابی با کیفیت، عدم پشتیبانی مناسب نرم افزاری و عدم امکان حضور و غیاب مناسب" و 3" -راهکارهای ارتقای آموزش مجازی" با زیر طبقات "راهکاره های ارتقا آموزش مجازی به ثبات در سیاستگزاری و سیاست های تشویقی، انجام ارزشیابی موثر، تقویت مهارت های تدریس، تلفیق آموزش آنلاین و آفلاین و توسعه زیرساخت ها و حمایت فنی" شد

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، کرونا، کیفی، تحلیل محتوا
  • زینت رحیمی، زهرا امامی مقدم*، نغمه رزاقی، حمیدرضا بهنام وشانی صفحات 64-74
    زمینه و هدف

    آموزش سلامت معنوی در نوجوانان دختر باعث بهبود کیفیت زندگی آنان می شود. خانواده از عوامل تاثیرگذار بر سلامت معنوی و کیفیت زندگی نوجوانان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش سلامت معنوی با مشارکت خانواده بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در نوجوانان دختر انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار ت صادفی قبل و بعد، بر روی 60 نوجوان دختر 12-14 ساله در شهر م شهد در سال1401-1400 انجام شد. از بین 22 مرکز بهدا شتی شهری دو مرکز به روش ت صادفی ساده انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها شامل؛ فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کیداسکرین 27 بود. محتوای آموزشی طی 8 جلسه 45-30 دقیقه ای دو بار در هفته برای گروه مداخله برگزار گردید. گروه کنترل آموزشهای رایج را دریافت نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمونهای تی مستقل، آنالیز واریانس و من ویتنی یو انجام شد.

    نتایج

    قبل از مداخله میانگین نمره کلی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در دو گروه تفاوت معنیدار نداشت. (P>0/05) اما بعد از مداخله میانگین نمره کلی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در گروه مداخله به طور معنیداری بالاتر از گروه کنترل بود.(P<0/05) 

    نتیجه گیری

    آموزش سلامت معنوی با م شارکت خانواده سبب افزایش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در نوجوانان دختر گردید لذا استفاده از این آموزشها توصیه میشود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، مشارکت خانواده، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، نوجوانان دختر
  • مجید پورفرج*، زهره میلادی صفحات 75-85
    زمینه و هدف

    اختلال ا ضطراب فراگیر یکی از اختلالات شایع روانپز شکی میبا شد که وجه م شخ صه آن نگرانی مزمن و غیرقابل کنترل ا ست. این پژوهش با هدف تعیین اثربخ شی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بر شدت نشانه ها و نگرانی در بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش به روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به کلینیکهای روانشناختی شهر به شهر در سال 1399 بود. تعداد 40 نفر از مبتلایان به صورت در دسترس در 2 گروه کنترل و تجربی به صورت گمارش تصادفی قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه درمان مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کرد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد نگرانی و اضطراب فراگیر جمع آوری گردید. از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و نرم افزار SPSS نسخه 26 برای تحلیل استفاده گردید.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر ذهنآگاهی برشدت نشانه ها و نگرانی بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر تاثیر دارد ضریب اتا برای شدت نشانه ها و نگرانی به ترتیب برابر 63/0 و 31/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش میتوان نتیجه گیری کرد درمان کاهش ا سترس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش شدت نشانه ها و کاهش نگرانی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر موثر است و این درمان میتواند یکی از گزینه های درمانی موثر در کاهش نگرانی و شدت علایم اختلال اضطراب فراگیر باشد.

    کلیدواژگان: درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، نگرانی، اختلال اضطراب فراگیر
  • برسی ارتباط بین درد زمینه ای و اضطراب در بیماران دچار سوختگی: یک مطالعه مقطعی
    فاطمه محدث اردبیلی، طاهره نجفی قزلجه، حمید حقانی، سعیده داور، محمد اقبالی، محمدرضا عسکری، محمد رحیم خانی* صفحات 86-97
    زمینه و هدف

    سوختگی نمونه ای از آسیب به سلامتی، عملکرد و ظاهر فرد می باشد که سازگاری فرد را در جامعه مختل می سازد و مشکلات متعدد برای بیمار از جمله درد و اضطراب را به دنبال دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین شدت درد زمینه ای و اضطراب در بیماران مبتلا به سوختگی صورت گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 86 بیمار واجد شرایط بستری در بخش های سوختگی بیمارستان شهید مطهری ، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اضطراب با استفاده از پرسشنامه اضطراب اشکار اشپیل برگر و شدت درد زمینه ای با استفاده از مقیاس دیداری سنجش درد طی دو نوبت و با فاصله زمانی یک هفته اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه20 ،آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    نتایج

    طبق نتایج این مطالعه بین شدت درد زمینه ای و اضطراب در نوبت اول رابطه مثبت معنادار وجود نداشت(r=0/056  P=0/609) ،اما در نوبت دوم بین این دو متغیر ارتباط معنادار مشاهده شد.(r=0/334 P=0/002). همچنین نتایج پردازش مدل رگرسیون چند متغیره نشان داد سوختگی درجه 2 و درصد سوختگی 30- 15 % با میزان اضطراب بیماران رابطه معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش ا ضطراب و درد زمینه ای از عوامل مرتبط و ازار دهنده بیماران سوختگی محسوب میشود. از این رو توجه بیشتر به کاهش درد و اضطراب به صورت همزمان در مبتلایان به سوختگی توصیه میگردد

    کلیدواژگان: سوختگی، درد، درد زمینه ای، اضطراب، اضطراب سوختگی
  • مهدی رضایی فرشه، محمد ضیاالدینی*، محمدرضا حسینی پور صفحات 98-110
    زمینه و هدف
    تامین مالی نظام سلامت یکی از چهار کارکرد ا صلی نظام سلامت می با شد. ا ستفاده از ظرفیت و منابع خیرین برای این امر مفید میباشد. هدف از این پژوهش، شناسایی و طراحی مدل تامین مالی نظام سلامت مبتنی بر مشاکت خیرین می باشد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع پژوهشهای آمیخته است، ابتدا مولفه ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی شنا سایی و سپس با ا ستفاده از روش مدل سازی تف سیری ساختاری، روابط بین این مولفه ها تعیین شدند. در نهایت با ا ستفاده از تحلیل MICMAC نوع مولفه ها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر مولفه ها م شخص شد. جامعه مورد مطالعه در هر دو بخش کمی و کیفی، شامل مدیران ار شد دان شگاه های علوم پز شکی سرا سر ک شور، ا ساتید دانشگاهی و خیرین سلامت بود. در نهایت تعداد 9 نفر از خبرگان جهت انجام مصاحبه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.
    نتایج
    پس از تحلیل داده های حاصل از مصاحبه با خبرگان، تعداد 13 مولفه شناسایی شد. این مولفه ها در پنج سطح مختلف طبقه بندی و با توجه به روابط گراف ISM ترسیم گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از تحلیل MICMAC ،مولفه های اعتمادسازی میان خیرین ، کمبود منابع دولتی ، محدودیتهای قانونی و وضعیت اقتصادی جامعه بیشترین اثر را بر سایر مولفه ها، دارند و در عین حال کمترین اثر را از آنها میپذیرند، لازم است این مولفه ها در اولویت بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مدل سازی ساختاری تفسیری، تامین مالی، نظام سلامت، خیرین
|
  • Eeskandari Goodarzi N, Azarbayjani M*, Matin Homaei H, Fatolahi H Pages 1-13
    Background & Aim

    Changes in the expression of blood-spinal barrier proteins play an important role in the move and development of neuro-inflammatory responses. This study investigated the effect of four weeks of resistance training and date pollen extract on the expression of claudin-5 and connexin-43 proteins in male rats.

    Methods

    30 male Wistar rats randomly divided into 6 groups: Control; Resistance training; DPP extract; Testosterone; DPP extract+ resistance training; Testosterone+ resistance training. The amount of 100 mg/kg date pollen extract was fed to mice by gavage for 4 weeks. Testosterone at a dose of 100 mg/ml was also used subcutaneously in the target group. Resistance training consisted of a four-week increasing training period on a 50-step ladder with 8 to 12 repetitions per session. Data were analyzed using statistical test in SPSS software version 23 at a significance level of 0.05.

    Results

    Histological staining showed an increase in the amount of lipolysis, a decrease in the number and size of inflammatory cells in the nervous tissue of resistance training, date pollen extract and testosterone groups. Four weeks of resistance training caused a significant increase in the gene expression of claudin-5 (P=0.004) and connexin-43 (P=0.005). Four weeks of receiving DPP extract also had a significant increasing effect on the expression of these genes (P=0.005 and P=0.001). The most significant increase in claudin-5 and connexin-43 was related to resistance training/DPP extract and training/testosterone groups (P<0.05). 

    Conclusion

    Apparently, four weeks of resistance training and separate testosterone consumption is a suitable approach to increase the expression of blood-spinal barrier proteins, but the separate consumption of DPP extract has better effects. The combination of these interventions will have additional effects in improving the levels of these proteins and maintaining the integrity of the barrier.

    Keywords: Blood-spinal cord barrier, Tight junction proteins, Resistance training, Date pollen extract, Testosterone
  • Parastesh M*, Zohrevandian K, Saremi A, Bahramsari A Pages 14-27
    Background and Aim

    One of the most common metabolic diseases is diabetes with hyperglycemic properties and endogenous insulin dysfunction. This study aimed to evaluate the effect of 10 weeks HIIT on HIF-1α gene expression in heart tissue of rats with type 2 diabetes.

    Methods

    In this experimental study, 36 Wister rats with a mean weight of 200±58g were randomly assigned to control, diabetic, and diabetic training groups. The diabetic training group received HIIT 10 weeks after induction of diabetes. Twenty-four hours after the last training session, blood serum samples and heart tissue were collected for analysis. Data were analyzed using a one-way analysis of variance and Tukey post hoc test at a significance level of 0.05%. 

    Results

    The results of the present study showed that type 2 diabetes significantly reduces the expression of the HIF-1α gene in the heart tissue of mice with type 2 diabetes (P=0.001). However, HIIT significantly increased the expression of the HIF-1α gene in the diabetic group with exercise compared to the diabetic control group (P = 0.001). The results also showed that HIIT training significantly reduced the insulin resistance index in the diabetic group with exercise compared to the diabetic control group (P = 0.001). At 10 weeks, HIIT had no significant effect on the left ventricular weight of heart tissue (P> 0.05).

    Conclusion

    In general, based on our findings, diabetes appears to significantly reduce the expression of the HIF-1α gene in heart tissue and HIIT may increase insulin sensitivity and protect HIF-1α from their heart tissue.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, HIF-1α, Diabetes Mellitus
  • Asgharain F, Bakhshi M*, Aghebati N, Ranjbar H Pages 28-47
    Background & Aim

    The use of patient-centered self-management programs may be effective in creating desirable behaviors and improving the lifestyle of the elderly. Therefore, this study was performed to determine the effect of self-management program based on Model 5A on self-care and quality of life in elderly patients with hypertension. 

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was conducted in 1400 with the participation of 60 elderly patients with hypertension who referred to the cardiac clinic of Mashhad Army Hospital. The elderly were selected based on inclusion criteria and then randomly assigned to intervention and control groups (30 people in each group). In the intervention group, a self-management program based on the 5A model was implemented in 5 stages of Assess, Advice, agree, Assist and Arrange over a periodof two months on the elderly with their caregivers. In the control group, routine care was performed. Data were collected using demographic information form and standard questionnaires of self-care behaviors and quality of life SF-36. Data analysis was done using descriptive and inferential statistics with the help of SPSS version 16 software.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of the elderly was 66.2±3.3. The mean and standard deviation of the total self-care score of the elderly after the intervention was 60.8±3.7 in the experimental group and 58.7±5.4 in the control group, which the mean deference between the two groups before and after the intervention was statistically significant (P = 0.01). Also, the mean and standard deviation of the total quality of life score of the elderly after the intervention was 90.9±5.4 in the experimental group and 75.6±4.2 in the control group, which was statistically significant (P<0.001). There was a significant difference between the mean scores of all dimensions of quality of life except general health in the experimental and control groups (P <0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the implementation of selfmanagement program based on 5A model is effective on self-care and quality of life of the elderly with hypertension. It seems that using 5A Model in the health system as an effective intervention can be effective in improving the health status of the elderly.

    Keywords: Elderly, Self-management, Self-care, Quality of life, Hypertension
  • Tehrani H, Afzal Aghaei M, Salehian M, TAGHIPOUR A, Latifnejad R, Karimi F* Pages 48-63
    Background & Aim

    Considering that recognizing the experiences of professors and students is important in improving the quality of Virtual educationthe present study aims to explain , the understanding and experience of faculty members of Mashhad University of Medical Sciences of virtual education during the covid-19 epidemic. 

    Methods

    This qualitative study was conducted with a content analysis approach atMashhad University of Medical Sciences. B participants were selected from the faculty members of Mashhad University of Medical Sciences through purposive sampling. Semi-structured interviews were used to collect data. Sampling was continued until saturation of the data. Data analysis was performed using the content analysis method. The validity of the data was also confirmed according to Lincoln and Guba criteria.

    Results

    Data analysis led to the emergence of three main categories: 1. "advantages of Virtual education " With the sub-categories "Reducing economic costs, the flexibility of Virtual education and creating a suitable teaching-learning environment" and 2. "Disadvantages of Virtual education" With the subcategories "Lack of sufficient skills in using virtual training, Insufficient space, facilities and infrastructure, Lack of effective interaction and sufficient motivation, lack of ethics and information security, Impossibility of quality evaluation, Lack of proper software support, Impossibility of assessing proper attendance" and 3. "Virtual education promotion strategies" With the subcategories " Strategies to promote Virtual education in policy and incentive policies, Perform an effective evaluation, improving teaching skills, Combining online and offline training and infrastructure development and technical support" 

    Conclusion

    Aid, management, and support of Virtual education structures, and promotion of cultural, motivational, and economic infrastructure, can help in the development of designing virtual education environments in universities and achieving educational goals at all levels of education

  • Rahimi Z, Emami Moghadam Z*, Razaghi N, Behnam Vashani H Pages 64-74
    Background & Aim

    Spiritual health education for female adolescents improves their quality of life. Family is one of the factors affecting the spiritual health and quality of life of adolescents. The aim of this study was to determine the effect of spiritual health education with family participation on health-related quality of life in female adolescents.

    Methods

    This study was a randomized controlled clinical trial before and after on 60 adolescent girls aged 14-12 years in Mashhad in 1401-1400. Among 22 urban health centers, two centers were selected by simple random method. .Data collection tools include; Demographic information form and quality of life questionnaire related to health Kidscreen 27 that were completed before, immediately and one month after the intervention by both groups. The educational content was held in 8 sessions of 30-45 minutes twice a week for the intervention group. Three training sessions were held for the mothers of this group and the control group received the usual trainings. Data were analyzed using SPSS.24 software and independent t-test, analysis of variance and Mann-Whitney U. 

    Results

    Before the intervention, the mean total score of health-related quality of life in the two groups was not significantly different (P> 0.05), but after the intervention, the mean total score of health-related quality of life in the intervention group was significantly higher than the control group. Was (P <0.05).

    Conclusion

    Spiritual health education with the participation of the family increased the quality of health-related life in female adolescents, so the use of these educations is recommended.

    Keywords: Spiritual health, family involvement, quality of life related to health, female adolescents
  • Pourfaraj M*, Miladi Z Pages 75-85
    Background & Aim

    Generalized anxiety disorder is one of the common psychiatric disorders characterized by chronic and uncontrollable worry. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on the severity of symptoms and worry in patients with generalized anxiety disorder.

    Methods

    In this research, a quasi-experimental design, pre-test and post-test with a control group was used. The statistical population included all patients with generalized anxiety disorder who referred to psychological clinics in Behshahr city in 2019. A total of 40 patients were randomly assigned to 2 experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of mindfulness-based therapy. The data were collected using standard questionnaires of worry and pervasive anxiety. Univariate covariance analysis and SPSS version 26 software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that mindfulness-based stress reduction therapy has an effect on the severity of symptoms and worry in patients with generalized anxiety disorder. The Eta coefficient for the severity of symptoms and anxiety was 0.63 and 0.31, respectively.

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be concluded that the stress reduction treatment based on mindfulness is effective in reducing the severity of symptoms and reducing the worry of patients with generalized anxiety disorder, and this treatment can be one of the options. Effective treatment in reducing worry and severity of generalized anxiety disorder symptoms.

    Keywords: mindfulness based stress reduction therapy, worry, generalized anxiety disorder
  • The Relationship between Background Pain and Anxiety in patients with Burn injury: A cross-sectional study
    Fatemeh Mohaddes Ardebili, Tahereh Najafi Ghezeljeh, Hamid Haghani, Saeideh Davar, Mohammad Eghbali, Mohammadreza Askari, Mohammad Rahimkhani* Pages 86-97
    Background and Aim

    Burn injury is an example of damage to a person's health that causes many problems in the patient, including pain and anxiety. The purpose of this study was to determine the correlation between pain and anxiety in burn patients.

    Methods

    In this cross-sectional study, 86 patients with burn injury admitted to Shahid Motahhari hospital, were selected using available sampling. Anxiety and Background pain severity were measured using spielberger state anxiety inventory and visual analog scale In two occasions, with an interval of one week. Data were analyzed by descriptive statistics using Spss version 20.

    Results

    According to the study, there was no significant statistical correlation between background pain severity and level of anxiety in the first visit (p=0.609, r=0.056), but in the second visit, a significant relationship was observed between these two variables (p=0.002, r=0.334). 

    Conclusion

    According to the results of this study, anxiety and background pain are the main factors affecting burn patients and there is a significant relationship between these two. So, assessment and treatment of background pain and anxiety are essential elements of management in burn patients.

    Keywords: burn, pain, background pain, anxiety, burn anxiety
  • Rezaeiforsheh M, Ziaaddini M*, Hosseinipour M Pages 98-110
    Background &
    Aim
    Financing of the health system one is one of the four main functions of the health system. It is useful to use the capacity and resources of charities for this purpose. The purpose of this research is to identify and design the financing model of the health system based on the efforts of donors.
    Methods
    This study is a mixed type of research. First the components were identified using the qualitative content analysis method and then the relationships between these components were determined using the structural interpretive modeling method. Finally, by using MICMAC analysis, the type of components was determined according to the impact and effectiveness on other components. The studied population in both quantitative and qualitative sections included senior managers of medical sciences universities across the country, university professors and health benefactors. In the end, 9 experts were selected to conduct the interview by purposive sampling method.
    Results
    After analyzing the data obtained from interviews with experts, 13 components were identified, which were classified into five different levels and were plotted according to the ISM graph relationships.
    Conclusion
    According to the results of the MICMAC analysis, the components of building trust among donors, lack of government resources, legal restrictions and the economic status of the society have the greatest effect on other components, and at the same time they accept the least effect from them, it is necessary to examine these components in priority be placed.
    Keywords: Interpretive Structural Modeling Financing, Health System, Donors