فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله سلامت جامعه
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم خواجوندی*، یاسر کاظم زاده، یحیی محمدنژادپناه کندی، بشارت رحیمی صفحات 1-12
    مقدمه

    آسم یک اختلال التهابی مزمن مجاری تنفسی و از شایع ترین بیماری های مسبب از کارافتادگی است. تمرینات منظم ورزشی می توانند سبب کاهش بیماری های مزمن مانند آسم شوند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی شدید بر برخی شاخص های ریوی و ضربان قلب ذخیره زنان مبتلا به آسم خفیف بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، 20 زن مبتلا به آسم خفیف مراجعه کننده به مرکز تست تنفسی بیمارستان امام خمینی شهر تهران در سال 1397 بررسی شدند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه مساوی کنترل و تمرین تقسیم گردیدند. گروه تمرین، 8 هفته تمرین روی دوچرخه کارسنج با شدت 70 تا80 درصد حداکثر ضربان قلب در هر نوبت (30-20 دقیقه، 3 بار در هفته) اجرا کردند. گروه کنترل درمان دارویی انجام دادند. بعد از اتمام برنامه تمرینیT پس آزمون گرفته شد. داده ها با آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیره، تی مستقل و تی زوجی تجزیه وتحلیل شد.  

    یافته ها

    با توجه به نتایج، FVC در هر دو گروه کاهش داشت ولی این کاهش معنی دار نبود. متغیر FEV1  در گروه تمرین کاهش معنی دار داشت (034/0).  نسبت FEV1/ FVC در هر دو گروه نسبت به پیش آزمون افزایش داشت و بین دو گروه تفاوت معنی دار بود (027/0). نسبت ضربان قلب ذخیره در پس آزمون در هر دو گروه افزایش نشان داد و بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تمرینات تناوبی شدید تاثیری در بهبود تظاهرات بالینی آسم خفیف نداشت، اما باعث ارتقای کیفیت زندگی و عملکرد برخی از شاخص های ریوی زنان آسمی و همچنین بهبود اندک در عملکرد عضلات تنفسی و راه های هوایی شد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، حجم بازدمی اجباری، ظرفیت حیاتی اجباری، ضربان قلب ذخیره، آسم
  • مریم اسدی خلیلی، سیده علیا عمادیان*، محمدکاظم فخری، فاطیما عبدی سرکامی، شهربانو دهرویه صفحات 13-23
    مقدمه

    زنان سرپرست خانوار در معرض آسیب های روان شناختی و اجتماعی متعدد قرار دارند. بنابراین انجام مداخلات به منظور کاهش این آسیب ها در آنها ضروری است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و درمان پذیرش و تعهد بر فرایند خانواده در زنان سرپرست خانوار انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان سرپرست خانوار مراجعه کننده به کلینیک مددکاری اجتماعی باران و نوید شهرستان ساری در سال 1398 بود که از این بین، 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای واقعیت درمانی یا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند. برای گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه فرایند خانواده Samania  (1387) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

    در هر دو گروه آزمایش، تفاوت نمرات فرایند خانواده در زنان سرپرست خانوار در پس آزمون با پیش آزمون از نظر آماری معنی دار (00/0=p) بود. تفاوت نمرات در زمان پیگیری با پس آزمون معنی دار نبود. تفاوت میانگین نمره گروه واقعیت درمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در فرایند خانواده معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، متخصصان حوزه سلامت می توانند مداخلات واقعیت درمانی و درمان پذیرش و تعهد را به منظور بهبود فرایند خانواده در زنان سرپرست خانوار مورد استفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، فرایند خانواده، واقعیت درمانی، زنان سرپرست خانوار
  • بتول قدوسیان، طیبه شریفی*، مریم چرامی، محمود جاجرمی صفحات 24-35
    مقدمه

    تداوم روابط بین فردی سالم و پویا نیازمند یادگیری مهارت های اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش ارتباط موثر و تفکر انتقادی بر خودتنظیمی هیجانی و اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان بجنورد بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر بجنورد در سال تحصیلی 98-1397 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، 45 نفر انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه 15 نفره قرار گرفتند. گروه آزمایش، در 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) آموزش مهارت های ارتباط موثر و 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) آموزش تفکر انتقادی شرکت کردند. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. پرسش نامه های اضطراب اجتماعی نوجوانان LaGerca و همکاران (1998) و خودتنظیمی عاطفی Marschark و همکاران (2004) قبل و بعد از اجرای مداخله در مورد آن ها اجرا شد. داده ها با استفاده از آنالیز کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مقایسه درون گروهی، دو روش آموزش مهارت های ارتباط موثر و آموزش تفکر انتقادی موجب افزایش خودتنظیمی هیجانی و کاهش اضطراب اجتماعی در مرحله پس آزمون شدند (05/0<p) و بین اثربخشی این دو روش آموزشی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بنا بر نتایج پژوهش حاضر، می توان آموزش مهارت های ارتباط موثر و آموزش تفکر انتقادی را به عنوان روشی کارآمد در افزایش خودتنظیمی هیجانی و کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه دارای این مشکلات توصیه نمود.

    کلیدواژگان: آموزش ارتباط موثر، تفکر انتقادی، خودتنظیمی هیجانی، اضطراب اجتماعی، دانش آموزان
  • سعید رحمانی، حسن امیری*، کریم افشاری‏ نیا صفحات 36-47

    مقدمه :

    سوءمصرف مت‏آمفتامین مسیله ای است که در سال‏های اخیر ابعاد وسیع‏تری یافته و توجه و نگرانی جوامع را به خود جلب کرده است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان تلفیقی تحریک الکتریکی غیرتهاجمی مغز با روش ذهن‏آگاهی بر کاهش میزان ولع و عود مصرف سوءمصرف‏کنندگان مت‏آمفتامین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری 6 ماهه بود. جامعه آماری، تمامی مردان سوءمصرف‏کننده مت‏آمفتامین مراجعه‏کننده به بخش ترک اعتیاد بیمارستان فارابی شهر کرمانشاه (از اول خرداد تا آخر مرداد 1398) بودند. با نمونه‏گیری در دسترس، تعداد 30 نفر انتخاب شدند و در گروه‏های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و مقیاس پیشگیری از عود مصرف (Gorski، 1997) و ولع مصرف لحظه‏ای مواد (Franken و همکاران، 2002) را در سه مرحله تکمیل کردند. در گروه آزمایش، درمان تلفیقی در 10 جلسه (هفته‏ای 2 جلسه یک ساعته) اجرا گردید. داده‏ها با استفاده از واریانس با اندازه‏گیری‏های تکراری تحلیل شد.

    یافته ها

    درمان تلفیقی به ‏طور معنی‏داری موجب کاهش نمره پس‏آزمون ولع مصرف و ابعاد آن در آزمودنی‏های گروه آزمایش شد و این تاثیر در دوره پیگیری پایدار ماند (05/0>p). همچنین، تاثیر درمان تلفیقی بر کاهش نمره عود مصرف و ابعاد میل، باور و ادراک کنترل در آزمودنی‏های گروه آزمایش در مراحل پس‏آزمون و پیگیری معنی‏دار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته‏های مذکور گویای سودمندی درمان ترکیبی بر نشانگان مصرف در سوءمصرف‏کنندگان مت‏آمفتامین است. این یافته‏ها ضمن یاری ‏رساندن در تبیین سبب‏شناسی نشانگان مصرف معتادان، می‏تواند در طرح‏ریزی مداخلات توان‏بخشی و درمانی امیدبخش باشد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی غیرتهاجمی مغز، ذهن‏آگاهی، عود مصرف، ولع مصرف، مت‏آمفتامین
  • فتانه اسپهبدی، بهرام میرزائیان*، قدرت الله عباسی صفحات 48-58
    مقدمه

    دوره نوجوانی با تحولات جسمی، عاطفی، روانی و اجتماعی بسیاری همراه است و رفتارهای پرخاشگرانه نیز با بروز این تحولات افزایش می یابند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر پرخاشگری در نوجوانان دختر صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، دختران 15 تا 17 ساله شهر ساری بودند که در سال تحصیلی 1399-1398 در مقطع متوسطه دوم تحصیل می کردند. با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای، 60 دانش آموز انتخاب، و به طور تصادفی به 3 گروه مساوی تقسیم شدند. 8 جلسه واقعیت درمانی و 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد 60 دقیقه ای برای گروه های آزمایش برگزار گردید. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه پرخاشگری بود که توسط شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل شد. از تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره پرخاشگری گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، واقعیت درمانی و کنترل در پیش آزمون به ترتیب 17/8±87/71، 26/8±64/71 و 09/8±53/71 و در پس آزمون 18/7±23/56، 24/7±18/60 و 72/8±33/71 بود. نمره پرخاشگری دو گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش معنی دار داشت (001/0>p) اما این تغییرات در گروه کنترل معنی دار نبود.  

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، درمان های مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی مداخلاتی موثر در بهبود شدت پرخاشگری در نوجوانان هستند.

    کلیدواژگان: نوجوانی، پرخاشگری، واقعیت درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • فاطمه حیدری، زهره لطیفی*، اعظم مرادی صفحات 59-70
    مقدمه

    خیانت زناشویی یک حادثه بین فردی آسیب زاست که می تواند منجر به علایم شناختی، عاطفی و رفتاری در قربانی گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش خودشفابخشی بر اضطراب، عزت نفس و بخشش در زنان خیانت دیده شهر اصفهان در سال 1399 انجام گرفت.

    مواد و روش ها :

     طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان خیانت دیده عضو انجمن نارانان (گروه خانواده آسیب دیدگان گمنام) ناحیه یک شهر اصفهان بودند که از بین آن ها 30 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایش، طی 14 جلسه (60 دقیقه ای، هفته ای یک بار) آموزش خودشفابخشی را دریافت نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل سه پرسشنامه بخشش Pollard و همکاران (1998)، عزت نفس Coper smit  (1996) و اضطراب Zank (1970) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

     یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد آموزش خودشفابخشی موجب کاهش اضطراب، بهبود عزت نفس و بخشش در بین زنان خیانت دیده شده است (005/0>p). به علاوه، تغییرات ایجاد شده تا زمان پیگیری پایدار مانده اند.

    نتیجه گیری: 

     با توجه به تاثیر آموزش خودشفابخشی در ارتقای سلامت روان زنان خیانت دیده و افزایش عزت نفس و بخشش در کنار کاهش اضطراب، توجه به این نوع آموزش خودمراقبتی به خانواده ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، عزت نفس، بخشش، اضطراب، زنان
  • فریبا حسنی، محمدرضا رضازاده، افسانه قنبری پناه، عباس خوش خبر* صفحات 71-81

    مقدمه:

     طرحواره درمانی رویکردی یکپارچه نگر است که از ترکیب نظریه ها و تکنیک هایی که از قبل وجود داشته اند حاصل شده و برای مشکلات زناشویی کاربرد فراوانی دارد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف تاثیر طرحواره درمانی بر رضایت جنسی، تنظیم هیجانی و تاب آوری در پرستاران با دلزدگی زناشویی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، به صورت نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و با گروه کنترل انجام شد. شرکت کنندگان شامل 40 پرستار با دلزدگی زناشویی شهر تبریز در سال 1398 بودند که به صورت تصادفی ساده در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه های رضایت جنسی، تنظیم هیجان و تاب آوری توسط آزمودنی های هر دو گروه تکمیل شد و مداخله مبتنی بر طرحواره درمانی طی 12 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) برای گروه آزمایش اجرا شد. پس از اتمام جلسات، مجددا پرسشنامه های فوق در هر دو گروه تکمیل و نهایتا بعد از سه ماه نیز پیگیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمره های پس آزمون و پیگیری گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون، تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0<p) همچنین نتایج آزمون اندازه گیری مکرر نشان داد که تاثیرات طرحواره درمانی درگذر زمان پایدار می باشد. در گروه کنترل تفاوت معنی داری بین پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری وجود نداشت. 

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت طرحواره درمانی بر رضایت جنسی، تنظیم هیجان و تاب آوری، استفاده از این درمان در برنامه ریزی اقدامات بهداشت روانی برای پرستاران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، رضایت جنسی، تنظیم هیجان، تاب آوری، دلزدگی زناشویی
  • زینت السادات میرغفوریان، شهناز نوحی*، محبوبه طاهر صفحات 82-93
    مقدمه

    ناتوانی در شناخت هیجانات در کودکان مبتلا به اتیسم سبب بروز رفتارهای خشونت‏آمیز آنان علیه خود و دیگران شده و تضعیف رابطه اجتماعی و آسیب‏های روانی در پی دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر شن بازی درمانی شناختی-رفتاری بر بازشناسی هیجانی و رشد اجتماعی پسران مبتلا به اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. پسران مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا مراجعه‏کننده به مرکز تخصصی اتیسم (احیا) شهر تهران در سال 1398 جامعه آماری را تشکیل دادند. از بین آن‏ها 30 نفر به ‏صورت در دسترس انتخاب و به ‏طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل در انتظار درمان تقسیم شدند. داده ها با پرسش‏نامه های تشخیص اتیسم Gilliam، مهارت اجتماعی Matson و آزمون بازشناسی چهره Benton گردآوری شد. در گروه آزمایش، برنامه درمانی در 8 جلسه (هفته ای 1 جلسه یک ساعته) اجرا گردید. گروه کنترل این برنامه درمانی را دریافت نکرد. تحلیل داده‏ها با استفاده از واریانس با اندازه‏گیری‏های تکراری انجام شد.

    یافته ها:

     رشد اجتماعی (36/7=F، 007/0=p و 543/0=η) و بازشناسی هیجانی (12/22=F، 005/0=p و 609/0=η) در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به ‏طور معنی‏داری بهبود یافت و این تاثیرات مثبت در مرحله پیگیری پایدار ماند.

    نتیجه گیری: 

    می‏توان از شن ‏بازی درمانی به شیوه شناختی-رفتاری به‏ منظور بهبود وضعیت هیجانی-اجتماعی پسران مبتلا به اتیسم به ‏عنوان یک روش مداخله‏ ای موثر سود جست.

    کلیدواژگان: شن ‏بازی درمانی، بازشناسی هیجانی، رشد اجتماعی، اتیسم
|
  • M .Khajevandi *, Y. Kazemzadeh, Y. Mohammadnejadpanahkandi, B .Rahimi Pages 1-12
    Introduction

    Asthma is a chronic inflammatory disorder of the respiratory tract and one of the most common diseases causing disability and obstruction of the airways. Regular exercise can reduce chronic illnesses such as asthma. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of 8 weeks of High-Intensity Interval Training (HIIT) on some of the pulmonary parameters and heart rate reserve of women with mild asthma.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental and applied research, 20 women aged 20 to 40 years old with mild asthma who were admitted to Imam Hospital Respiratory Testing Center in 2018 voluntarily participated in this study. The subjects were randomly divided into a control group and an experimental group. The experimental group performed an 8-week exercise program on a bicycle ergometer with an intensity of 70-80% of maximal heart rate 20-30 minutes 3 times a week, and the control group underwent pharmacotherapy. After the training program, both groups were tested. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance, independent t-test and paired t-test.

    Results

    According to the results, FVC decreased in both groups but the decrease was not significant (0.236). The variable FEV1 decreased in the exercise group and the decrease was significant (0.034). The FEV1 / FVC ratio in both groups increased compared to the pretest and a significant difference was observed between the two groups (0.027). There was an increase in the Heart Rate Reserve in the post-test in both groups and no significant difference was observed between the two groups (0.117).

    Conclusion

    Intense intermittent exercise had no effect on improving the clinical manifestations of mild asthma, but improved the quality of life and function of some pulmonary parameters of asthmatic women and also slightly improved the function of respiratory muscles and airways.

    Keywords: High-intensity interval training, Forced expiratory volume, Forced vital capacity, HEART RATE RESERVE, Asthma
  • M. Asadi Khalili, S .O. Emadian *, MK. Fakhri, F .Abdi Sarkami, SH. Dehrouyeh Pages 13-23
    Introduction

    Female household heads are exposed to various psychological and social harms. Therefore, it is necessary to take psychological measures to reduce these injuries. This study aimed to compare the effectiveness of reality therapy and acceptance and commitment therapy on the family process in female household heads.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study with pretest, posttest, follow-up and control group. The statistical population of this study included all female household heads admitted to Baran and Navid Social Welfare Clinic in Sari in 2019, of which 45 people were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups and one control group. Training sessions on both reality therapy and acceptance and commitment therapy were held in 8 90-minute sessions each, and no action was taken for the control group. The instruments used was the Samani Family Process Questionnaire (2008). Data analysis was performed by mixed analysis of variance with repeated measures.

    Results

    In both groups of reality therapy and acceptance and commitment therapy, the difference between family process scores in female household heads in post-test and pre-test was statistically significant (p=0.00) and the difference in scores at follow-up with post-test was non-significant (p<0.05). The results showed that the difference between the mean of reality therapy and acceptance and commitment therapy in the family process was not significant (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, in the case of female household heads, health professionals can use both reality therapy and acceptance and commitment therapy to improve the family process.

    Keywords: acceptance, commitment, family process, Reality Therapy, Female household heads
  • B .Ghodosian, T. Sharifi *, M. Chorami, M .Jajarmi Pages 24-35
    Introduction

    Maintaining a healthy and dynamic interpersonal relationship requires learning social skills. Therefore, this study aimed to compare the effectiveness of effective communication training and critical thinking on emotional self-regulation and social anxiety of female high school students in Bojnourd.

    Materials and Methods

    The research design was semi-experimental with pre- and post-test. The statistical population of the research included all the female second-period high school students in Bojnourd in the academic year of 2018-2019. 45 students were selected by cluster sampling method and assigned to three groups of 15 people (effective communication, critical thinking, and control). The experimental group participated in 8 sessions (one session per week, 90 minutes each) of communication skills training and 8 sessions (one session per week, 90 minutes each) of critical thinking training. The control group underwent no intervention. The Adolescent Social Sports Questionnaires of LaGerca et al. (1998) and the emotional self-regulation questionnaire of Marschark et al. (2004) were administered before and after the intervention. The design of the present study was pretest-posttest and follow-up with a control group. Data analysis was done by ANCOVA using SPSS software.

    Results

    The results of data analysis showed that the two methods of teaching effective communication skills and critical thinking training led to significant changes in emotional self-regulation and social anxiety in the post-test stage (p<0.05), and there was no significant difference in the effectiveness of these two educational methods (p> 0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, teaching effective communication skills and teaching critical thinking can be recommended as effective ways to increase emotional self-regulation and reduce social anxiety in students with these problems.

    Keywords: Communication Training, critical thinking, Emotional Self-Regulation, social anxiety, Students
  • S. Rahmani, H .Amiri *, K. Afsharineya Pages 36-47
    Introduction

    The issue of methamphetamine abuse has become more widespread in recent years, which has attracted increasing attention and caused growing concern in the community. Therefore, this study aimed to examine the effectiveness of integrating transcranial direct current stimulation with mindfulness method on reducing craving and relapse in methamphetamine abusers.

    Materials and Methods

    The present research is a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group with a 6-month follow-up. The statistical population of the study consisted of all male methamphetamine abusers referred to the addiction treatment ward of Farabi Hospital in Kermanshah in a period of three months (from May 22 to August 22) in 2020. Using an available sampling method, 30 people were selected and randomly assigned to either the experimental (n=15) or the control (n=15) groups and completed the Relapse Prevention Scale (Gorski, 1997) and Desire for Drug Questionnaire (Franken et al, 2002) in three steps. In the experimental group, combined therapy was performed in 10 sessions twice a week, each session lasting one hour. Data analysis was performed using repeated measures variance.

    Results

    The results showed that the combined treatment significantly reduced the post-test scores for craving and its dimensions for the subjects in the experimental group, and this effect remained stable during the follow-up period (p<0.05). Also, the effect of combined treatment on reducing the recurrence scores and dimensions of desire, belief and control perception in the experimental group in the post-test and follow-up stages was significant (p<0.05).

    Conclusion

    These findings show the usefulness of integrated therapy on consumption symptoms in methamphetamine abusers. In addition to helping to explain the etiology of use syndrome in addicts, the findings of the study can be promising in planning rehabilitation and treatment interventions.

    Keywords: Transcranial direct current stimulation, Mindfulness, Relapse, craving, Methamphetamine
  • F. Espahbodi, B. Mirzaian *, Gh .Abbasi Pages 48-58
    Introduction

    Adolescence is associated with many physical, emotional, psychological and social changes, which increase with the occurrence of aggressive behaviors. The present study aims to compare the effectiveness of therapy based on acceptance and commitment and reality therapy on aggression in female adolescents.

    Materials and Methods

    The present study is a quasi-experimental pre-test and post-test study with a control group. The statistical population of the study included 15- to 17-year-old female adolescents in Sari, who were studying in the 2019-2020 academic year in secondary schools. Based on a random multi-stage cluster sampling method, 60 students were selected as the main sample and randomly assigned to one of the three groups of acceptance and commitment therapy (n=20), reality based therapy (n=20), or the control group (n=20). Eight sessions of reality therapy and 8 sessions of acceptance and commitment therapy were held for the experimental groups, and the control group did not receive any intervention. The research instrument was a Bass and Perry aggression questionnaire which was completed by the participants in the pre-test and post-test stages. Multivariate analysis of covariance (MANOVA) was used to analyze the collected data.

    Results

    The mean and standard deviation of the aggression scores for acceptance and commitment therapy, reality therapy and the control group in the pretest stage were 71.87±8.17, 71.64±8.26 and 71.53±8.09, respectively. In the post-test, the aggression scores for the two experimental groups were significantly lower than the control group (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the study showed that therapy based on acceptance and commitment and reality therapy were effective in reducing students’ aggression and that acceptance therapy was more effective.

    Keywords: adolescence, aggression, Reality Therapy, Therapy based on Acceptance, Commitment
  • F. Heydari, Z. Iatifi *, A .Moradi Pages 59-70
    Introduction

    Marital infidelity is an interpersonal and traumatic event that can produce cognitive, emotional, and behavioral symptoms in the victim. The present study aimed to investigate the effect of self-healing training on anxiety, self-esteem, and forgiveness in betrayed women in Isfahan in 2021.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up design and a control group. The study population included all betrayed women who were members of the Naranon society (Anonymous sufferers’ family group) in district one of Isfahan. Using convenience sampling, 30 betrayed women were selected and randomly assigned to the experimental group and the control group.  The experimental group underwent 14 sessions (one session per week, 60 minutes each) of self-healing training. The research instruments included Pollard et al’s Family Forgiveness Scale (FFS) (1998), Coopersmith Self-Esteem Inventory (1996), and Zank Anxiety Scale (1970). The repeated measures variance analysis in SPSS software were further employed to analyze the data.

    Results

    The results showed that self-healing training had a significant effect on reducing anxiety, improving self-esteem and forgiveness in betrayed women (p< 0.05). The changes remained stable until the follow-up stage.

    Conclusion

    It is recommended to pay more attention to Self-care education in families due to its role in improving the psychological health of betrayed women, as well as increasing self-esteem and forgiveness and reducing anxiety.

    Keywords: Self-Care, Self-esteem, forgiveness, anxiety, Women
  • F .Hasani, MR. Rezazadeh, A. Ganbari Panah, A. Khoshkabar * Pages 71-81
    Introduction

    Schema therapy is an integrative approach combining previously existing theories and techniques and is widely used in addressing marital problems. Accordingly, this study aimed to determine the effectiveness of schema therapy on sexual satisfaction, emotional regulation and resilience in nurses of variable shifts with marital boredom symptoms in Tabriz with three-month follow-up.

    Materials and Methods

    This study was followed as a quasi-experimental with pretest-posttest-follow up design and with a control group. Samples included 40 nurses in Tabriz in 2019 who scored higher in the marital boredom questionnaire (a standard deviation according to the cutting point) and were randomly assigned to an experimental groups (20 people) and a control group (20 people). The sexual satisfaction, excitement, and resilience questionnaires were completed by subjects in both groups, and schema-based intervention was performed in 12 90-minute sessions, one session per week for the experimental group. After the meetings, the above-mentioned questionnaires were completed again in both groups and finally followed up after three months. The data were analyzed using repeated measurement tests.

    Results

    Data analysis showed that there was a significant difference between the mean of post-test scores and follow-up of the experimental group compared to that of the pre-test (p<0.01). In addition, the results of repeated measures test showed that the effects of schema therapy were stable over time. However, in the control group, there was no significant difference between pre-test-post-test and follow-up (p> 0.05).

    Conclusion

    Due to the positive effect of schema therapy on sexual satisfaction, emotion regulation and resilience, applying this treatment in planning mental health measures for nurses is recommended.

    Keywords: schematic therapy, sexual satisfaction, emotion regulation, Resilience, marital boredom
  • ZS .Mirghafourian, Sh. Nohi *, M .Taher Pages 82-93
    Introduction

    Disability to recognize emotions in children with autism will cause their aggressive behaviors against themselves and others, which brings about weakening of social interaction and psychological problems. Therefore, this study was conducted to determine the effect of sand play therapy with a cognitive-behavioral approach on the reduction of emotional recognition problems and social growth in boys with autism spectrum disorder.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental study with pre-test, post-test, and follow-up. Boys with autism spectrum disorder with high performance admitted to the Ehya autism center in Tehran in 2019 formed the statistical population of the study. A number of 30 individuals were selected by available sampling and they were randomly assigned to two experimental and control groups. Data were collected by Gilliam autism rating scale, Matson social skills questionnaire, and Benton facial recognition test. In the experimental group, the treatment program was performed in 8 sessions, 1 session per week and each session for 1 hour, but the control group did not receive this treatment. Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The results showed that the level of social growth (η=0.543, p=0.007, F=7.36) and Emotional recognition (η=0.609, p=0.005, F=22.12) of the experimental group increased significantly compared to the control group and this increase was remained steady in the follow-up.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, sand play therapy with a cognitive-behavioral approach can be used as an effective intervention method to improve the emotional and social status of people with autism.

    Keywords: Sand play therapy, emotional recognition, Social Growth, autism