فهرست مطالب

مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری - پیاپی 44 (بهار 1401)

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 44 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین ظفری، محمد ولی پور* صفحات 11-43
    مشارکت مردم در مقاطع حساس انقلاب اسلامی همواره مفید و موثر بوده است. در بسیاری از بحران ها، مشارکت مردمی موجب کاهش قابل توجه خسارات و هزینه ها بوده و هرجا که به ظرفیت های عظیم مردمی توجه نشده مدیریت بحران هزینه بر و دشوار بوده است. در این پژوهش، به بررسی نحوه مشارکت مردم در مدیریت بحران های طبیعی پرداخته ایم. به این منظور با روش پیمایش از پرسشنامه برای توصیف مشارکت جامعه آماری مشارکت کنندگان در جبهه مردمی مقابله با کرونا استفاده شده است. توزیع پرسشنامه میان مشارکت کنندگان در مقابله با بحران بوده و برای ارزیابی نظرات و دیدگاه های آنان نسبت به کنش جبه های که در این زمینه صورت گرفته است. بررسی نتایج پرسشنامه ها نشان می دهد که حضور گروه های مردمی در مدیریت بحران کرونا قابل توجه، چشمگیر و موثر بوده و نه تنها نمی توان این مشارکت را نادیده گرفت بلکه دولت به سادگی می تواند با انجام اقداماتی حضور گروه های مردمی را از لحاظ کمی و کیفی تا حد قابل توجهی ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: مشارکت، گروه های مردمی، مدیریت بحران، کرونا، مردم
  • امین داریوش*، محمدامین محمدی صفحات 45-81

    مطالعه حاضر یک پژوهش آمیخته اکتشافی است که در سال 1398 با هدف ارایه مدل شاخص های موثر بر تخصیص بهینه منابع به آسیب دیدگان در حوادث انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را اساتید دانشگاه متخصص مدیریت بحران، کارکنان اورژانس و امدادگران هلال احمر در شیراز تشکیل می دهند که تعداد آن ها برابر با 400 نفر می باشد. حداقل حجم نمونه مطابق با جدول مورگان برابر با 196 نفر تعیین شد که به شیوه نمونه گیری، تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه انتخاب شدند. با استفاده از تکنیک توزیع دوجمله ای، از بین 58 عوامل کلیدی موفقیت تخصیص بهینه منابع که از طریق پرسشنامه باز بر اساس نظرات خبرگان استخراج شده بودند، 44 شاخص حذف و 14 شاخص انتخاب شدند. این 14 عامل بر اساس تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی در 4 دسته کلی «عوامل مدیریتی، نیروی انسانی، وضعیت منطقه، اقلام و تجهیزات» قرار گرفتند. با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی (نرم افزار لیزرل)، برازش مدل پیشنهادی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: توافق مدیریت بحران، تخصیص منابع، تحلیل عاملی تاییدی
  • ابوالفضل پورمنافی*، ابراهیم قربانی صفحات 83-107
    اشراف اطلاعاتی یکی از راهبردهای اساسی و بنیادی مدیریت کلان و از ارکان اصلی و ضروری در تحقق امنیت پایدار است. تحقیق حاضر با هدف ارایه الگوی اشراف اطلاعاتی در پیشگیری از بحران های اجتماعی و محیطی با رویکرد مردم نهاد و محله محور در کلان شهر ارومیه انجام شد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد صورت گرفت. مشارکت کنندگان پژوهش، شامل 13 نفر از خبرگان آگاه به موضوع تحقیق بوده که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تا زمان اشباع نظری در فرایند تحقیق حاضر حضور داشتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه نیمه ساختاریافته بوده که به جهت تحلیل داده های حاصله از نرم افزار MAXQDA استفاده گردید. یافته ها نشان داد که در روند اشراف اطلاعاتی در پیشگیری از بحران های اجتماعی و محیطی با رویکرد مردم نهاد و محله محور در کلان شهر ارومیه، بایستی 4 بعد، 22 مولفه و 109 شاخص مدنظر باشد. بهره گیری اطلاعاتی از شورای معتمدین محلات، خبرنگاران، سمن ها، هییت های مذهبی، ایمه جمعه و ظرفیت انجمن معتادان گمنام در محلات، ایجاد شبکه منابع و مخبرین محلی در فضای حقیقی و مجازی از مناطق هدف و کانون های بحران خیز، راه اندازی مرکز فوریت های 110 مجازی خاص بحران‏های اجتماعی و تقویت حساسیت و تعصبات محلی و اجتماعی در جهت افزایش مشارکت مردمی در کنترل ناآرامی و بحران های اجتماعی به عنوان بخشی از مهم ترین شاخص های اشراف اطلاعاتی در پیشگیری از بحران های اجتماعی و محیطی با رویکرد مردم نهاد و محله محور در کلان شهر ارومیه مطرح شد.
    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی، پیشگیری، بحران های اجتماعی و محیطی، رویکرد مردم نهاد و محله محور
  • علی کریم زاده *، وحیدرضا ابراهیمی صفحات 109-131

    امنیت در فضای سایبری تابع دو عنصر کلیدی انسان و فضای سایبر است. کنش و تعامل کنشگران این دو عامل، موجب شکل گیری فضای تهدیدزایی شده که ابعاد گسترده و متنوعی را در حوزه امنیت شکل می دهد. در این میان پرداختن به موضوعات مربوط به فرهنگ در فضای سایبری نقشی اساسی در افزایش آگاهی های عموم مردم و بالا بردن امنیت روانی در جامعه دارد. مقاله حاضر به منظور بررسی تاثیر فضای سایبری بر امنیت روانی دانشجویان به عنوان قشری مهم و تاثیرگذار در جامعه انجام گرفت. نمونه آماری این پژوهش که به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه امنیت روانی مازلو و پرسشنامه ای محقق ساخته انجام گرفت، 149 نفر از دانشجویان این دانشگاه را تشکیل می داد. به منظور پاسخگویی به سوال های پژوهش داده های حاصل از تحقیق بر اساس روش توصیفی پیمایشی و به کمک نرم افزار spss و با استفاده از آزمون های t تک نمونه و آنالیز واریانس و نمودارهای هیستوگرام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بر اساس نتیجه تجزیه وتحلیل یافته ها ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی فضای سایبری بر امنیت روانی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: فضای سایبری، امنیت روانی، فرهنگ، اینترنت
  • مهیار مجیدی نیک*، سعدی بیگلری صفحات 133-157
    ارزیابی خطر رویداد بلایای طبیعی یک قدم حیاتی برای ایجاد استانداردها و به طور عام اولویت بندی تلاش ها برای کاهش ریسک مخاطرات است. ازاین رو، از رویداد سونامی به عنوان یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی یاد می شود. این پدیده طبیعی می تواند به عنوان خطری جدی در نواحی ساحلی، بندرها و اسکله ها تلقی شود و صدمات و خسارات جبران ناپذیری به بار آورد. سوابق تاریخی حاکی از آن است که سونامی های به وجود آمده در اقیانوس هند می توانند بخش هایی از جنوب شرقی ایران را تحت تاثیر قرار دهند. علاوه بر خطر برخورد سونامی هایی که از اقیانوس هند می آیند، گسل فعال مکران نیز در مجاورت و موازات خط ساحلی دریای عمان با فاصله ای حدود 100 کیلومتر امتداد یافته است. این گسل خطرناک ترین گسلی است که به موازات خط ساحلی ایران قرار گرفته و قادر است سونامی های بزرگی را به وجود آورد. هم چنین منطقه مکران از نظر تکتونیکی، توانایی ایجاد زمین لرزه های بزرگ سونامی زا را داشته و به همین دلیل خطر سونامی ناشی از منطقه فرورانش مکران برای سواحل جنوبی ایران یک خطر جدی به شمار می رود. ازاین رو مطالعه خطر سونامی برای این منطقه ضروری است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی آسیب پذیری سواحل استان سیستان و بلوچستان در برابر خطر سونامی صورت پذیرفته است. در این تحقیق با ترکیب مدل های منطق فازی و تحلیل سلسله مراتبی میزان آسیب پذیری سواحل این استان در برابر خطر سونامی، تحلیل و استخراج شده است. در این پژوهش خطر آسیب پذیری سونامی سواحل سیستان و بلوچستان را در 5 کلاس خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد با استفاده از 4 پارامتر فاصله از خط ساحلی، ارتفاع، شیب و پوشش گیاهی و با به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی فازی به کمک تصاویر ماهواره ای و داده های مکانی در سامانه تحت وب گوگل ارث انجین و سیستم اطلاعات جغرافیایی ارزیابی گردید. نتایج حاکی از آن بود که 08/217 کیلومترمربع از منطقه در آسیب پذیری خیلی کم؛ 64/542 کیلومترمربع در آسیب پذیری کم؛ 84/978 کیلومترمربع در آسیب پذیری متوسط؛ 35/1218 کیلومترمربع در آسیب پذیری زیاد؛ 76/1286 کیلومترمربع در آسیب پذیری خیلی زیاد قرار دارد. همچنین شهرهای چابهار، کنارک و بریس در منطقه خطر سونامی با آسیب پذیری بالا قرار دارند و علاوه بر این بسیاری از روستای ساحلی نیز در این پهنه خطر قرار دارند.
    کلیدواژگان: سونامی، گسل مکران، دریای عمان، ارزیابی خطر، Fuzzy، AHP، Google Earth Engine
  • عاطفه موسوی امیر آباد، محمد ترابی*، علی شیرخانی صفحات 159-190
    زمینه و هدف

    مسیله اصلی این تمسیله اصلی این تحقیق بررسی بحران استان خوزستان از سال 1384 تا 1400 با تاکید بر حوزه اقتصادی است. محققین با رویکرد آمیخته، ضمن بهره گیری از اسناد، اخذ نظر 5 تن از خبرگان و نرم افزار MAXQDA 2020 عوامل اقتصادی بحران را احصا و بعد از تدوین و توزیع پرسش نامه به صورت هدفمند نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید را احصا و بر اساس آن راهبردهای مقابله ای ارایه نمودند. بعد از تقاطع داده ها (SWOT)، کارآمد سازی نظام اقتصادی استان از طریق مسیول سازی شرکت های نفت، پتروشیمی، گاز، صنعت، فولاد، بهره گیری از نیروهای بومی متخصص، فعال نمودن کشاورزی صنعتی، انجام اقدامات زیرساختی موثر با هدف افزایش سطح رفاهی مردم به عنوان راهبرد، نوسازی و بهسازی معابر و مناطق حاشیه ای، سامان دهی بازارچه های مرزی، توسعه همه جانبه استان و لحاظ کردن بودجه مکفی و... به عنوان راهکار، مبارزه با قاچاق سازمان یافته اقتصادی، تکیه بر مسایل داخلی، اختصاص درصدی از فروش نفت و محصولات پتروشیمی برای توسعه استان به عنوان الزامات پیاده سازی و میزان تقویت بنیه اقتصادی و معیشت مردم، میزان افزایش اشتغال، میزان رفع بیکاری در استان، سنجش به کارگیری نیروهای بومی در مراکز نفت، پتروشیمی و... به عنوان شاخص های کنترل و نظارت مورد شناسایی قرار گرفت. بررسی ها نشان داد تمهید مسیولان برای رفع مشکلات اقتصادی استان، بحران امنیتی استان را در حوزه اقدامات ضدامنیتی به حداقل می رساند. حقیق بررسی بحران استان خوزستان از سال 1384تا 1400 با تاکید بر حوزه اقتصادی است.

    روش

    محققین با رویکرد آمیخته، ضمن بهره گیری از اسناد، اخذ نظر 5 تن از خبرگان و نرم افزار MAXQDA 2020 عوامل اقتصادی بحران را احصاء و بعد از تدوین و توزیع پرسش نامه به صورت هدفمند نقاط قوت، ضعف ، فرصت و تهدید را احصاء و براساس آن راهبردهای مقابله ای ارایه نمودند.

    یافته ها

    بعد ازتقاطع داده ها(SWOT)، کارآمد سازی نظام اقتصادی استان از طریق مسیول سازی شرکت های نفت، پتروشیمی، گاز، صنعت، فولاد، بهره گیری از نیرو های بومی متخصص، فعال نمودن کشاورزی صنعتی، انجام اقدامات زیر ساختی موثر با هدف افزایش سطح رفاهی مردم به عنوان راهبرد، نوسازی و بهسازی معابر و مناطق حاشیه ای ، سامان دهی بازارچه های مرزی ، توسعه همه جانبه استان و لحاظ کردن بودجه مکفی و..به عنوان راهکار، مبارزه با قاچاق سازمان یافته اقتصادی، تکیه بر مسایل داخلی ، اختصاص درصدی از فروش نفت و محصولات پتروشیمی برای توسعه استان به عنوان الزامات پیاده سازی و میزان تقویت بنیه اقتصادی و معیشت مردم، میزان افزایش اشتغال ، میزان رفع بیکاری در استان، سنجش بکارگیری نیروهای بومی در مراکز نفت ، پتروشیمی و... به عنوان شاخص های کنترل و نظارت مورد شناسایی قرار گرفت .

    نتایج

    بررسی ها نشان می دهد، تمهید مسولان برای رفع مشکلات اقتصادی استان، بحران امنیتی استان در حوزه اقدامات ضد امنیتی را به حداقل می رساند.

    کلیدواژگان: راهبرد، بحران امنیتی، حوزه اقتصادی، استان خوزستان
|
  • Hossein Zafari, Mohammad Valipour * Pages 11-43
    The participation of the people in the critical moments of the Islamic Revolution has always been useful and effective. In many crises, public participation has been a significant reduction in damages and costs, and crisis management has been costly and difficult wherever large public capacities have not been addressed. The purpose of this study is to investigate how people participate in natural crisis management. To achieve this goal, in the qualitative section, while interviewing various groups of people active in the Corona crisis and several meetings of the conflict of votes have been held; A small part of the questionnaire is used to describe the participation of the statistical population of the participants in the popular front against Corona.. The results of the questionnaires shows that the presence of grassroots groups in the management of the corona crisis is significant, significant and effective, and not only can this participation not be ignored, but the government can easily take measures to increase the presence of grassroots groups in terms of Quantitative and qualitative upgrade significantly.
    Keywords: Participation, People's Groups, Crisis Management, Corona, people
  • Amin Dariush *, Mohammad Amin Mohammadi Pages 45-81

    The present study is an exploratory mixed methods that has been conducted in 2019  with the aim of modeling indices affecting on optimized resource allocation to injuries of the disasters. The statistical population of the study consisted of all University professors with specialty in crisis management, emergency personnel and Red Crescent rescuers in Shiraz, Their number are 400 people; sample size was calculated using 196, based on Morgan’s table; which were selected by Stratified random sampling. Using the Bi-nominal technique, among the 58 Key Success Factors of optimized resource allocation, which was extracted from an open questionnaire based on experts’ opinions, 44 indices were removed and 14 indices were selected. These 14 factors, placed into 4 total groups, named “managerial factors, human resource, Area status, and items and equipment”, based on exploratory factor analysis (EFA) technique. Using the confirmatory factor analysis (CFA) method (LISREL software), the fitting of the proposed model was confirmed.

    Keywords: crisis management, Resource Allocation, Confirmatory Factor Analysis
  • Abolfazl Pourmanafi *, ابراهیم قربانی Pages 83-107
    The intelligence aristocracy is one of the fundamental and fundamental strategies of macro management and one of the essential and essential pillars of sustainable security. The aim of this study was to provide a model of information aristocracy in the prevention of social and environmental crises with a basic and neighborhood-based approach in the metropolis of Urmia. This research was conducted within the framework of a qualitative approach and using the data research method of the foundation. The participants of the study included 13 experts aware of the research topic who were present in the present research process until the end of theoretical saturation using purposive sampling method. In the present study, MAXQDA software was used to analyze qualitative data. The findings showed that in the process of information aristocracy in preventing social and environmental crises with the approach of The intelligence aristocracy is one of the fundamental and fundamental strategies of macro management and one of the essential and essential pillars of sustainable security. in Urmia metropolis, 4 dimensions, 22 components and 109 indicators should be considered. Using information from the council of trustees of neighborhoods, journalists, semen, religious delegations, Friday prayers and the capacity of the Association of Anonymous Addicts in neighborhoods, creating a network of local resources and informants in real and virtual space from target areas and crisis hotspots. Establishment of 110 virtual emergency centers specific to social crises and strengthening local and social sensitivities and prejudices in order to increase public participation in controlling unrest and social crises as part of the most important indicators of intelligence aristocracy in preventing social and environmental crises with the approach Basic and neighborhood-based people were raised in the metropolis of Urmia.
    Keywords: Information Aristocracy, Prevention, Social, Environmental Crises, Neighborhood-Based, People- Oriented Approach
  • Vahidreza Ibrahimi * Pages 109-131

    Security in cyberspace is the f unction of two key elements: human and cyberspace. The actions and interactions of these two factors lead to the creation of a threatening environment that constitutes a wide variety of dimensions in the field of security. Meanwhile, dealing with the issues related to culture in cyberspace has a key role in raising public awareness and enhancing psychological security in the community. Hence, the present study has been conducted to examine the impact of cyberspace on the psychological security of college students as an important and influential stratum in the society. The research sample included 149 students from Islamic Azad University and the instruments were the Maslow psychological security questionnaire and a researcher-made questionnaire. The utilized statis tical analyses were one-sample t-test, analysis of variance and histograms which were conducted using the SPSS software. Based on the results, the political, economic, cultural and psychological dimensions of cyberspace impact on psychological security.

    Keywords: Cyberspace, Psychological Security, culture, the Internet
  • Mahyar Majidy Nik *, Sadi Biglari Pages 133-157
    Natural Disaster Risk Assessment Is a vital step in establishing standards and generally prioritizing efforts to decline hazards risk. therefore, The Tsunami event is considered as one of the most devastating natural disasters. This Natural Phenomenon Can be considered as a serious threat in coastal areas, ports and piers and cause irreparable damages. Historical Records Indicate that tsunamis in the Indian ocean could influence parts of southeastern Iran. in addition to the risk of tsunamis coming from the Indian ocean, the active Makran fault is located in the vicinity of the coastline of the Oman sea and at a distance of about 100 km. This Fault Is the most dangerous fault that is located parallel to the Iranian coastline and is capable of causing large tsunamis. Also, Makran region is tectonically capable of causing large earthquakes induced tsunami and obviously the tsunami risk from Makran subduction zone is a serious threat to the southern coast of Iran that making the study of tsunami risk necessary for this region. The aim of this study was to assess the vulnerability of coasts in Sistan and Baluchestan province to tsunami risk. in this study, fuzzy logic and analytical hierarchy process (AHP) Models were combined to extract and analyze the vulnerability of the coasts in this province to tsunami risk. In This Study, the risk of tsunami vulnerability in the coasts of Sistan and Baluchestan were assessed in five classes as very low, low, medium, high and very high using four parameters including distance to coastline, elevation, slope, and vegetation cover. Fuzzy-AHP method using satellite images and spatial data within google earth engine cloud based environment and geographical information system. The results showed that 217.08 km2, 542.64 km2, 978.84 km2, 1218.35 km2, a1286.76 km2 of the study area are placed in very low vulnerability, low vulnerability, moderate vulnerability, high vulnerability, and very vulnerable regions, respectively. The Chabahar, Konarak and Bryce cities as well as majority of the coastal villages are located in the high vulnerability Tsunami Zone
    Keywords: Tsunami, Makran Fault, Oman Sea, risk assessment, Fuzzy, AHP, Google Earth Engine
  • ATEFA MOSAVI AMIRABAD, Mohamad Torabi *, Ali Shirkhani Pages 159-190

    The main issue of this research is the study of the crisis in Khuzestan province from 2005 to 2021 with emphasis on the economic field. Researchers with a mixed approach, using documents, obtaining the opinion of 5 experts and MAXQDA 2020 software, count the economic factors of the crisis and after compiling and distributing the questionnaire, purposefully count the strengths, weaknesses, opportunities and threats. And based on that, they presented coping strategies.. After data crossover (SWOT), the efficiency of the province's economic system through the responsibility of oil, petrochemical, gas, industry, steel companies, the use of specialized local forces, activating industrial agriculture, effective infrastructure measures With the aim of increasing the welfare of the people as a strategy, renovation and improvement of roads and suburban areas, organizing border markets, comprehensive development of the province and considering adequate budget, etc. as a solution to combat organized economic trafficking, relying on domestic issues, Allocating a percentage of sales of oil and petrochemical products for the development of the province as implementation requirements and strengthening the economic strength and livelihood of the people, increasing employment, eliminating unemployment in the province, measuring the use of local forces in oil, petrochemical and .... The title of control and monitoring indicators was identified.. The Studies show that the preparation of the authorities to solve the economic problems of the province minimizes the security crisis of the province in the field of anti-security measures

    Keywords: Strategy, Crisis Security, Economic Field, Khuzestan