فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1401)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدتقی موحدابطحی* صفحات 11-31

    در سال‌های اخیر اصطلاحاتی از قبیل «پارادایم اجتهادی دانش دینی» یا «پارادایم اسلامی علوم انسانی» کاربرد فراوانی داشته است. این امر نشان می‌دهد عده‌ای از فعالان عرصه علم دینی و به‌ویژه علوم انسانی اسلامی تلاش می‌کنند تا در چارچوب علم‌شناسی پارادایمی کوهن، یا نسخه‌های جدیدتر آن، ایده علوم انسانی اسلامی را پیش ببرند. در این مقاله پس از اشاره به تاریخچه استفاده از اصطلاح پارادایم، معنای پارادایم در علم‌شناسی کوهن و اندیشمندان پس از وی و همچنین استفاده از این اصطلاح در عرصه  علوم انسانی و علوم انسانی اسلامی به پرسش‌هایی از ان دست پاسخ داده شده است: کسانی که اصطلاح پارادایم را در حوزه  علوم انسانی به کار گرفتند، چه تغییراتی در معنای مدنظر کوهن از اصطلاح پارادایم اعمال کردند و کاربست علم‌شناسی پارادایمی در علوم انسانی با چه نقدهایی روبه‌روست. همچنین تلقی آن‌ها از این اصطلاح چیست و چه نقدهایی به کاریست این اصطلاح در عرصه علوم انسانی اسلامی وارد است. از سوی دیگر لوازم و دلالت‌های کاربست اصطلاح پارادایم در بحث علوم انسانی اسلامی و این مقوله که آیا فعالان عرصه علوم انسانی اسلامی به این لوازم و دلالت‌ها توجه و التزام دارند نیز بررسی و تحلیل شده است. درمجموع به نظر می رسد استفاده از اصطلاح پارادایم در بحث علوم انسانی اسلامی، رکن اصلی معنای کوهنی از پارادایم که ناظر به وجه اجتماعی و ساختاری آن است را نادیده گرفته است و همین امر موجب گردیده به نقش عوامل اجتماعی در دست یابی به علوم انسانی اسلامی کم توجهی شود.

    کلیدواژگان: پارادایم، کوهن، علوم انسانی، علوم انسانی اسلامی
  • سید سعید زاهد زاهدانی* صفحات 33-46

    در مکتب اسلام در مبحث هستی‌شناسی، جهان آفریده و دارای جهت الهی است. واقعیت نیز اعم از مشهود و غیب است. ابزار شناخت و کسب معرفت انسان علاوه بر حس و عقل ابزاری، عقل نظری و قلب نیز به شمار می‌آید. به این ترتیب می‌توان گفت روش‌شناسی تولید علم در آن پیچیده‌تر از اصالت‌دادن به تجربه است. این مقاله با توجه به ارزش‌ها و اخلاق بنیادی اسلامی به مبحث روش‌شناسی پرداخته است. یافته‌های تحقیق با روش مباحثه طی حدود 1000 ساعت گفت‌وگو با حدود 20 استاد مسلمان رشته‌های مختلف علوم انسانی و علوم اسلامی درباره انواع روش‌شناسی‌های سکولار و با مبانی اسلامی به دست آمده و جمع‌بندی شده است. با توجه به اندیشه متفکران اسلامی در جهان هستی، موجودات دارای سه بعد زمان، مکان و جهت هستند. در مبحث معرفت‌شناسی، با اتکا به قرآن کریم میان اندیشمندان اسلامی این توافق وجود دارد که ابزار شناخت حس، عقل و قلب هستند.از اینجا می‌توان نتیجه گرفت که هر وجود یک وجه محسوس، یک وجه تعقلی و یک وجه تعلقی دارد؛ پس باید در روش‌شناسی، برای تولید علم به مطالعه سه بعد گفته‌شده از هر موضوع با توجه به سه وجه ابزار شناختی آن مبادرت کرد. با ضرب کردن این دو سه بعد هر وجود در یکدیگر جدولی نه خانه‌ای به دست آمده است که اوصاف موضوع و مفاهیم لازم برای بررسی یک شناخت کامل‌تر را در اختیار ما قرار می‌دهد. از این جدول و با توجه به مباحث صورت‌گرفته به طراحی یک الگو برای مطالعه دست یافته‌ایم که در این مقاله معرفی شده است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی، ابزار شناخت، روش پژوهش
  • محسن ابراهیمی* صفحات 47-66

    تبیین ماهیت معرفت، شرایط و اجزای آن یکی از اصلی‌ترین موضوعات در حوزه علوم انسانی است که به شکلی عمده در رشته «معرفت‌شناسی» صورت می‌پذیرد. هرچند شیوه تبیین معرفت در فضای علوم انسانی معاصر، همراه با ادعای استقلال آن از مبانی متافیزیک مطرح شده و همین امر، موجب غفلت از حقیقت معرفت در این علوم شده است، دقت بر مسیله داده‌های حسی- به‌عنوان یکی از مسلم‌ترین مصادیق معرفت- مشخص می‌کند گریزی از دخالت دادن مبانی متافیزیکی در تبیین معرفت وجود ندارد و این مبانی می‌توانند برگرفته از فلسفه صدرایی باشند. بررسی و تامل اصول ذکرشده در فلسفه صدرایی مانند اصالت وجود یا اصل علیت مشخص می‌کند در حوزه علوم انسانی، به معرفت‌شناسی‌ای نیاز است که «وجود» را موضوعی برای خود قرار دهد و سطح عمیق‌تر معرفت را براساس آن تبیین کند. امکان تبیین معرفت بر مبنای «وجود» در فلسفه صدرایی از آن لحاظ امکان‌پذیر است که اصالت وجود دارای ظرفیت معرفت‌شناسی نیز است و به‌خوبی می‌توان از آن در تبیین معرفت استفاده و این ادعای بنیادین را مطرح کرد که «وجود» از آن لحاظ که حکایتگر و کاشف است؛ اصلی برای تبیین معرفت به شمار می‌آید و این اصل در تبیین مسیله داده‌های حسی به‌خوبی مشهود است. بر این اساس، پدیدارهای حسی نوعی از وجود رابط هستند که جنبه حکایت‌گری و کاشفیت آن‌ها از واقعیت براساس اصل علیت به معنای دقیق صدرایی اثبات‌شدنی است.

    کلیدواژگان: معرفت، معرفت شناسی، فلسفه صدرایی، داده های حسی، وجود، علیت
  • حمیدرضا شاکرین* صفحات 67-85

    طبیعت‌گرایی در جهت‌دهی به علم مدرن و نقش‌آفرینی در مسایلی مانند تعیین روش، گستره و کارکرد علم، همچنین تبیین و ضابطه‌گذاری در رابطه علم و دین و اخلاق تاثیر فراوانی داشته است. همچنین برخی از اشکال آن از این حد فراتر رفته و مانند یگانه مرجع آنچه وجود دارد و نیست و اینکه کدامین سخن را می‌توان معرفت دانست یا باید از جرگه معرفت خارج انگاشت، تلقی شده است. این مسیله ضرورت‌بخش کاوش در آن برای فیلسوفان علم و هم مسایل الهیاتی و فیلسوفان دین و اخلاق بوده و به‌طور ویژه داعیه‌داران تحول علم در هماهنگی با تعالیم دینی را به تحقیق و تعمیق دقیق و جدی فرامی‌خواند؛ از این‌رو مقاله حاضر طبیعت‌گرایی هستی‌شناختی و روش‌شناختی قوی و ضعیف و نسبت آن با علم را بررسی و به روش عقلی- تحلیلی سنجیده است. نتیجه اینکه طبیعت‌گرایی هستی‌شناختی و روش‌شناختی قوی، ضمن اشکالات مختلف و نارسایی‌های تبیینی، انسجام منطقی و بنیاد معرفتی استواری در علم و فلسفه ندارند و پیش‌فرض ‌انگاری آن برای دانش سزا نیست. طبیعت‌گرایی روش‌شناختی ضعیف هم نه می‌تواند کارکرد مثبتی در پویایی و تکامل دانش داشته باشد و نه انضباط علمی بدان وابسته است؛ ضمن آنکه با خلا منطق مدون در تقسیم کار معرفتی و حل تعارضات مواجه است.

    کلیدواژگان: طبیعت گرایی، طبیعت گرایی هستی شناختی، طبیعت گرایی روش شناختی قوی، طبیعت گرایی روش شناختی ضعیف
  • سید هادی موسوی*، عسکر دیرباز، نصیبه قدسی فر صفحات 87-108

    یکی از موضوعات مهم در اندیشه آیت‌الله خامنه‌ای، مبحث حکومت اسلامی و مبانی آن است. در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، تبیینی دقیق و مستدل از مبانی «منشاییت» و «مشروعیت» حکومت اسلامی از منظر آیت‌الله خامنه‌ای ارایه و به پرسش‌های پژوهش پاسخ داده شده است. یافته‌های مقاله حاضر نشان می‌دهد از نظر آیت‌الله خامنه‌ای، با توجه به مبادی سه‌گانه منشاییت حکومت اسلامی، یعنی حق حاکمیت انحصاری و مطلق خداوند بر انسان‌ها، عدم ولایت استقلالی انسان‌ها بر یکدیگر و ضرورت تشکیل حکومت انسانی به‌منزله مجرای حاکمیت الهی، تنها منبع و منشا حکومت اسلامی، خداوند متعال و اذن اوست. بر همین اساس، از نظر آیت‌الله خامنه‌ای، خداوند متعال به‌عنوان یگانه منبع حاکمیت اسلامی، عامل انحصاری مشروعیت حکومت اسلامی است و حاکم اسلامی اعم از معصوم یا فقیه جامع‌الشرایط، مشروعیت حاکمیت خود را تنها از منبع الهی اخذ می‌کند. اراده و قبول مردم نیز شرط لازم تحقق حکومت اسلامی از نظر شارع است و درصورت از بین رفتن این شرط، امکان تحقق شرعی حکومت اسلامی منتفی است.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، حکومت اسلامی، مبانی منشائیت، مبانی مشروعیت، قبول مردم، تحقق شرعی حکومت اسلامی
  • داود فاضل فلاورجانی*، حسن قره باغی صفحات 109-126

    از پرسش‌های کلیدی عصر حاضر این است که چگونه باید در فضای دینی با محصولات علم مدرن مواجه شویم. برای پاسخ به پرسش فوق رویکردهایی در میان اندیشمندان مسلمان مطرح است؛ از پذیرش بی‌چون و چرای این محصولات به‌عنوان دستاوردهای تلاش بشر تا انکار تام این دستاوردها به‌منزله دو نگاه کاملا متقابل و درنهایت نظریه‌های میانی مانند تفکیک بین علوم انسانی و طبیعی و تلاش برای دینی‌کردن علوم انسانی به‌دلیل مبانی الحادی آن و استفاده از محصولات علوم طبیعی به‌عنوان دستاوردهای مفید تجربه بشری. در این میان براساس نظریه هنجاری، ضمن استفاده از دستاوردهای علوم تجربی به‌عنوان پیشرفت‌های علمی، لازم است هنجارهای دینی به‌منزله اخلاق علمی و پیوست فرهنگی به آن‌ها ضمیمه شود تا از آسیب آن‌ها بکاهد. در این مقاله ضمن تبیین، بررسی و نقد دیدگاه‌های فوق، نقاط قوت و ضعف نظریه هنجاری بررسی شده و این نظریه به‌منزله نظریه‌ای کاربردی تنها برای دوران گذر از مدرنیته تا رسیدن به تمدن دینی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: تمدن دینی، مدرنیته، قلمرو دین، الحاد، اومانیسم، ماتریالسیم، توحید
|
  • Sayyed Mohammad Taghi Movahhed Abtahi * Pages 11-31

    In recent years, terms such as "ijtihad paradigm of religious science" or "Islamic paradigm of humanities" have been widely used. This shows that some proponents of the idea of Islamic humanities are trying to realize the idea of Islamic humanities with a paradigmatic approach to science (presented by Thomas Samuel Kuhn) or newer versions. In this article, after referring to the history of using the term paradigm, the meaning of paradigm in the views of Kuhn and the thinkers after him, the use of this term in Islamic humanities is evaluated and the following questions are answered: What changes were made in the meaning of Kuhn’s paradigm by who used this term in humanities? And what are the criticisms to the use of the term paradigm in the humanities? What is the understanding of the paradigm for those who use this term in the Islamic humanities? And what are the criticisms to the employment of this term in the Islamic humanities? What are the implications of using the term paradigm in Islamic humanities? And do researchers in the Islamic humanities pay attention to these requirements?

    Keywords: Paradigm, Thomas Samuel Kuhn, Humanities, Islamic Humanities
  • Sayyed Saeid Zahed Zahedani * Pages 33-46

    God is the creator and leader of the world in Islamic ontology.  In Islamic understanding, means of cognition are ‘hearth’ and ‘theoretical reasoning’, besides ‘senses’ and ‘instrumental reasoning’, therefore, methodology of knowledge creation is more sophisticated than merely relying on the ‘experience’.  This article would like to deal with methodology according to fundamental Islamic values and morals.  The summation of about 1000 hours of discussions with 20 Moslem social and humanities scholars considering secular and Islamic social sciences’ methodologies have done by the author of this article.  According to Islamic thinkers, creatures have three dimensions of ‘time’, ‘space’ and ‘direction’.  It is a consensus among them that human beings have three means of understanding: ‘senses’, ‘reasoning’ and ‘hearth’.  It means that all beings have three dimensions: sensible, thinkable and heartily.  There for, methodologically, to study a subject we need to review three dimensions with three means of cognitions.  Multiplying these three dimensions we would have a nine-box matrix.  These boxes are nine defining factors of each researchable subject.  According to this matrix we will introduce a methodological model for more comprehensive study of all subjects.

    Keywords: Ontology, Epistemology, Methodology, Means of Cognition, Method of Study
  • Mohsen Ebrahimi * Pages 47-66

    Definition of knowledge by its components and conditions is the fundamental issue in the human sciences. However, the method of this study is introduced by independency of the metaphysics, but it has led to the neglect of the essence of knowledge in the sciences. Nevertheless, the study of sense-data as one of the certain examples of knowledge declares that there's no escape from interfering principles of the metaphysics to the explanation of knowledge. in this article, some principles of Sadra's philosophy – like the principality of existence and causality are applied to obtain the essence of knowledge and a kind of epistemology is declared that take existence as subject matter and explains the deeper level of knowledge. it claimed the existence in the sense that is the revealer and has epiphany property, is the principle of the definition of knowledge. By the sketch, the sense-data is identified as the dependent existence that has an epiphany property by the causal relation.

    Keywords: Knowledge, Epistemology, Sadra’s Philosophy, Existence, Causality
  • Hamidreza Shakerin * Pages 67-85

    Naturalism has a noble rule in the modern science, specially in determining the methods, realms, and functions of it. Likewise it has specified the regulations and limits of relation between religion, ethics and science. Moreover naturalism is somehow found as the unique reference of what is to be or not, and what can be called knowledge or not. Such a position necessitates to research it deeply by philosophers of science, religion, ethics, theologians and specially those who pretend to make reform in science, based on the religious doctrine.  The present issue is, therefore, to study the ontological and methodological naturalism and their relation with science with rational analytical method. The result is that ontological and strong methodological naturalism are not rational and coherent claims, nor are they protected by science and philosophy, and never can be the necessary presupposition of science. Likewise, the weak methodological naturalism is unable to fulfill a useful function in development of science, nor is it a necessary disciplinarian of science. Besides, it is affected by lacking the logic of division of scientific and non- scientific works; as like as lack of the logic of dissolving probable contradictions between them.

    Keywords: Naturalism, Ontological Naturalism, Strong Methodological Naturalism, Weak Methodological Naturalism
  • Sayyed Hadi Mousavi *, Askar Dirbaz, Nasibeh Ghodsifar Pages 87-108

    One of the important issues in Ayatollah Khamenei's thought is the issue of Islamic government and its principles. In this article, using a descriptive-analytical method, a precise and reasoned explanation of the principles of "origin" and "legitimacy" of the Islamic government from the perspective of Ayatollah Khamenei is presented and research questions are answered. The findings of the present article show that according to Ayatollah Khamenei, according to the three principles of the origin of Islamic government, namely the exclusive and absolute sovereignty of God over human beings, lack of independent sovereignty of human beings over each other and the need for human government as the channel of divine sovereignty, the only source of government. Islam is God Almighty and His permission. Accordingly, according to Ayatollah Khamenei, God Almighty, as the sole source of Islamic sovereignty, is the exclusive agent of the legitimacy of the Islamic government, and the Islamic ruler, whether infallible or the comprehensive jurist of the conditions derives the legitimacy of his sovereignty only from the divine source. The will and acceptance of the people is also a necessary condition for the realization of the Islamic government from the point of view of the Shari'a, and if this condition disappears, the possibility of the sharia realization of the Islamic government is eliminated.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, Islamic Government, Principles of Origin, Principles of Legitimacy, People's Acceptance, Sharia Realization of the Islamic Government
  • Davood Fazel Falavarjani *, Hasan Garehbaghi Pages 109-126

    One of the key questions of the present age is how we should deal with the products of modern science in a religious atmosphere. To answer the above question, there are approaches among Muslim thinkers; From the absolute acceptance of these products as the achievements of human endeavor to the complete denial of these achievements as two completely reciprocal views and finally intermediate theories such as the separation between the humanities and natural sciences and the attempt to religiousize the humanities because of its atheistic principles; Using natural science products as useful achievements of human experience. In the meantime, according to normative theory, while using the achievements of experimental sciences as scientific advances, it is necessary to attach religious norms to them, as scientific ethics and cultural attachment, in order to reduce their harm. In this article, while explaining, reviewing and criticizing the above views, the strengths and weaknesses of normative theory have been studied and this theory has been proposed as a practical theory only for the period of transition from modernity to the arrival of religious civilization.

    Keywords: Religious Civilization, Modernity, Realm of Religion, Atheism, Humanism, Materialism, Monotheism