فهرست مطالب

مطالعات ادبی متون اسلامی - پیاپی 22 (تابستان 1401)

نشریه مطالعات ادبی متون اسلامی
پیاپی 22 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سودابه مظفری*، خدیجه حبشی، عاطفه یاوری پور صفحات 9-24

    دعای ابوحمزه ثمالی از زیباترین دعاهای امام سجاد (ع) به شمار می رود که توسط ابوحمزه ثمالی در اسناد هدایت جامعه انسانی به ویژه شیعیان ثبت شده است. این دعا ترجمه های بسیاری به فارسی دارد اما تاکنون الگوی دقیق و جامعی برای ارزیابی ترجمه یهای آن طراحی نشده است. و برای این هدف می بایست الگوی موثق و کارآمد را انتخاب کرد. در همین راستا، مقاله ی حاضر به بررسی کارآمدی الگوی گارسس در ارزیابی ترجمه ی دعای ابوحمزه ثمالی پرداخته و از میان چهار سطح ، سطح نحوی_ واژه ساختی (صرفی) این الگو را مورد مطالعه قرار داده است. از جمله ترجمه های رایج دعای ابوحمزه ثمالی، ترجمه ی «انصاریان و شیخ عباس قمی» است که در این پژوهش با استناد به نظریه ی کارمن گارسس در سطح نحوی_واژه ساختی، دو ترجمه ی مذکور بررسی و نقد شده است. و انتظار می رود پژوهش به این نتیجه دست یابد که از میان مولفه های این سطح، «تغییر نحو، تغییر دیدگاه ، بسط نحوی و جبران» بیشترین کارکرد را در ترجمه ی دعاها دارند و از مولفه های مثبت این نظریه به شمار می روند. مولفه های منفی « ترجمه ی تحت اللفظی و تلویح، تقلیل وحذف» و مولفه خنثی «تغییر نوع جمله» می باشد.

    کلیدواژگان: ابوحمزه ثمالی، الگوی گارسس، ترجمه شیخ عباس قمی و انصاریان، سطح نحوی، واژه ساختی
  • حسین خاکپور*، ولی الله حسومی، فاطمه کیخا صفحات 25-42

    یکی از مهم ترین شاخه های زبان شناسی، بحث معناشناسی است. معناشناسی، دانش بررسی و مطالعه معانی در زبان های انسانی است. به طور کلی، بررسی ارتباط میان واژه و معنا را معناشناسی می گویند. از لحاظ زبان شناسی، دانش معناشناسی به موضوعات پایه ای خود می پردازد که یکی از آن ها "باهم آیی" است. «باهم آیی» وقوع دو یا چند کلمه با فاصله کوتاهی درون یک پیکره زبانی است که انتخاب هر واژه بر روی انتخاب سایر واژگان و وقوع آن ها اثر می گذارد. هدف پژوهش حاضر بررسی باهم آیی واژگانی در دو سوره رعد و ابراهیم می باشد که به روش توصیفی -تحلیلی با رویکرد تطبیقی پس از معرفی 11 رابطه باهم آیی به استخراج بررسی و تحلیل واژگان باهم آیند در سوره مدنظر پرداخته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که 71باهم آیند در سوره رعد و 49 باهم آیند در سوره ابراهیم بر اساس روابط معنایی مذکور طبقه بندی شدند. در این پژوهش تعداد وقوع برخی از کلمات باهم آیند قرآن به صورت اتفاقی از بین کلمات باهم آیند انتخاب و در کل مصحف شریف شمارش شدند تا نشان داده شود کلمات باهم آیند وقوع بالایی باهم دارند. در این میان رابطه "تقابل" بیش ترین وقوع را داشت و کلمات باهم آیند استخراج شده از نظر داشتن فاصله و یا نداشتن فاصله نیز مورد بررسی قرار گرفتند و نتیجه به دست آمده نشان داد، اکثر صورت های باهم آیند به صورت بدون فاصله مشاهده شدند.

    کلیدواژگان: باهم آیی، رعد، ابراهیم
  • محمدحسن فوادیان، هانیه درستکار، معصومه تقی زاده* صفحات 43-66

    به طور کلی گفتمان به بافت زبان در مراحل بالاتر از جمله اطلاق می شود. تحلیل گفتمان چگونگی شکل گیری معنا را در ارتباط با عوامل درون زبانی (زمینه متن) و برون زبانی (زمینه اجتماعی، فرهنگی و موقعیتی) بررسی می کند، به عبارت دیگر گفتمان، واکاوی معنا در بافت است. ادیب در گفتمان ادبی می کوشد با ایجاد تناسب میان عناصر زیباشناختی ادبی و بافت موقعیت به اقناع و اثرگذاری بر مخاطب بپردازد. خطبه حضرت زهرا3 در برابر زنان مهاجر و انصار یکی از مهم ترین خطبه های ایشان در باب دفاع از ولایت است که آن را در بستر بیماری ایراد فرمود. حضرت در این خطبه به منحرف شدن مردم از مسیر اصلی هدایت پرداخته که توسط پیامبر6 ترسیم شده بود و از حقایق فراموش شده پرده برمی دارد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و از منظر گفتمان ادبی به بررسی ساختارهای مختلف خطبه بر اساس بافت موقعیتی و بافت متنی آن پرداخته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که موقعیت ایراد خطبه از قبیل سستی و غفلت مردم در دفاع از حق، عهد شکنی و نادیده گرفتن جایگاه حضرت علی7 در امر خلافت باعث شده است که ساختارهای مختلف خطبه صرفا ابزاری برای زیباسازی متن نباشد و در زمینه تبیین حقایق و بیدارسازی وجدان های به خواب رفته به عنوان عنصری فعال عمل کند و در نهایت به هدف خطبه جامه تحقق بپوشاند که اقناع و اثرگذاری بر مخاطب می باشد.

    کلیدواژگان: حضرت زهرا علیها السلام، خطبه، تحلیل گفتمان، بافت موقعیتی، بافت متنی
  • عباس گنجعلی، سید مهدی نوری کیذقانی*، بنفشه نیکبخت صفحات 67-86

    ادبیات داستانی در سال های اخیر بخشی مهم از آثار ادبی را به خود اختصاص داده و با استقبال کم نظیر مواجه شده است. یکی از حوزه هایی که در نقد معاصر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته، بررسی تطبیقی داستان ها و رمان های مشابه در ادبیات فارسی و عربی می باشد. از آن جا که میان رمان «الباحث عن الحقیقه» اثر محمد عبدالحلیم عبدالله و «او سلمان شد» اثر سید ناصر هاشم زاده از نظر محتوایی و ساختاری شباهتی فراوان وجود دارد، در این مقاله سعی شده تا با روش تحلیل متن و مقایسه ای، عناصر ساختاری و محتوایی دو اثر به صورت تطبیقی مورد تحلیل قرار گرفته و عناصر داستانی، مانند شخصیت، پیرنگ، زاویه دید و دیگر موارد در دو رمان واکاوی و مقایسه شود. در یک نگاه کلی می توان گفت برخی از ارکان عنصر پیرنگ هم چون گره افکنی، کشمکش، نقطه اوج و گره گشایی در هر دو اثر در سطحی تقریبا یکسان به کار گرفته شده و شباهتی بسیار در این زمینه وجود دارد؛ در حالی که برخی دیگر از ارکان پیرنگ چون آغاز و آستانه ورود، تعلیق و فرجام در سطحی متفاوت پردازش شده است. در زمینه عنصر شخصیت و شخصیت پردازی نیز باوجود برخی شباهت ها در هر دو رمان، تفاوت هایی نیز وجود دارد که در مقاله به آن ها اشاره شده است.

    کلیدواژگان: عناصر داستانی، رمان، «الباحث عن الحقیقه»، «او سلمان شد»، بررسی تطبیقی
  • نسرین انصاریان* صفحات 87-100

    بحث استعاره از فنون بلاغی استعمال شده در قرآن است که به دلیل تاثیر مستقیم در تفسیر جایگاهی ویژه دارد، از طرفی مقبولیت علمی علامه طباطبایی در جامعه تفسیری و اهل بلاغت، استعاره دانستن برخی آیات از جانب ایشان دست یابی به دیدگاه های او را در این زمینه مهم کرده؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر، رویکرد تحلیلی درباره استعارات قرآنی در دیدگاه علامه طباطبایی در مقایسه با دیدگاه های دیگر مفسران است. یافته های پژوهش با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی بر این نکته دلالت می نمایند که ایشان گاه استعاره های قرآنی را از قول خود بیان کرده و گاهی ضمن بیان آن از آرای برخی اندیشوران اسلامی با افزودن توضیحاتی، آن را تکمیل یا با اقامه دلیل، رد کرده است، به عقیده طباطبایی علت بیان برخی آیات به صورت استعاره مصرحه، بهره بردن از معنای عام و از ملایمات مستعارمنه و تعلیل کاربرد برخی دیگر به شکل استعاره مکنیه، تفاوت دقیق واژه های مترادف است. برخی از مواردی که مفسر گرانقدر معاصر استعاره مصرحه یا مکنیه دانسته اند، قابل تامل می باشد.

    کلیدواژگان: «آیات قرآن»، «علامه طباطبایی»، «تحلیل استعاره ها» «استعاره مصرحه»، «استعاره مکنیه»
  • محمد کرمی نیا*، حسین حسینی امین، جواد صیدانلو صفحات 101-124

    معناشناسی بخشی از زبانشناسی امروزی (زبانشناسی توصیفی و ساخت گرا) است. معناشناسی به دنبال مطالعه و بررسی شرایط تولید معنا و دریافت آن نزد خواننده است. در واقع، نویسنده اثر را به عنوان تولید دستورزبانی و گرامری نگاه نمی کند و در نگاهی نو به مطالعه فرهنگ واژه و جهان بینی حاکم بر آن می پردازد. از این رو، با علم تفسیر متفاوت است. این روش در میان مستشرقان نظیر ایزوتسو و برخی از محققان اسلامی به کار گرفته شده است. پژوهش حاضر به کمک دانش معناشناسی با رویکرد به محورهای خرد و کلان و روابط همنشینی و جانشینی به مفهوم دعا در قرآن کریم در سه گام می پردازد. در اولین گام به بررسی معناشناسی واژگانی دعا بر پایه معنای وضعی و لغوی و مطالعه جهان بینی و فرهنگ قومی عرب جاهلی در پیش از اسلام پرداخته است. در دومین گام برای رسیدن به معنای واژه دعا ، به شبکه معناشناسی واژه های هم معنا، واژه های متضاد، و واژه های ملازم دعا در قرآن پرداخته است. در آخرین گام، به تحلیل متنی دعا و تعریف دعا و بررسی واژه های کلیدی و کانونی آن در قرآن می پردازد.

    کلیدواژگان: قرآن، دعا، معناشناسی، شبکه معنایی، ترادف و تضاد و ملازمه
  • کامران پاشایی فخری، ندا یانس* صفحات 125-141

    مسیله رویت خداوند از مسایل مهم کلامی و مورد اختلاف شدید فرقه های اسلامی، از جمله اشاعره با معتزله است. اشاعره رویت خداوند در روز قیامت را ممکن می دانند؛ در حالی که متکلمان معتزلی رویت خداوند را در دنیا و آخرت غیر ممکن دانسته اند. این مسیله به قدری مهم است که علاوه بر متکلمان، اغلب شاعران معتقد و منکر این مبحث کلامی نیز در ضمن اشعارشان اعتقاد و مسلک خود را در این باره تبیین نموده اند. عطار نیشابوری، از جمله شاعرانی است که در آثار خویش به مسیله رویت خداوند و بیان دیدگاه هایش در این موضوع پرداخته است. در این پژوهش سعی شده است با شیوه توصیفی - تحلیلی و با استناد به آیات قرآنی و دیدگاه های کلامی معتزله و اشاعره در دیوان اشعار و مثنوی های عطار با پرداختن به برخی از آرایه های ادبی، موضع کلامی این شاعر در ارتباط با مسیله رویت خدا آشکار گردد. نتایج این جستار حاکی از آن است که عطار به جلوه صفات حق و نه ذات وی باور دارد.

    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، اشعار، رویت خدا، اشاعره و معتزله، دیدگاه های کلامی، آرایه های ادبی
|
  • Khadijeh Habashi, Atefeh Yavaripoor Pages 9-24

    The supplication of Abu Hamza al-Thumali is one of the most beautiful prayers of Imam Sajjad and other infallibles. This prayer has many translations into Persian, but so far no accurate and comprehensive model has been designed to evaluate its translations, and for this purpose, a reliable and efficient model must be chosen. In this regard, the present study examines the effectiveness of the Garcés model in evaluating the translation of the supplication of Abu Hamza al-Thumali and among the four levels, the syntactic-morphological level of this model has been analyzed. Among the common translations of the supplication of Abu Hamza al-Thumali are the translations of the Ansarians and Sheikh Abbas Qomi that have been reviewed and criticized in this research, based on the Carmen Garces model at the syntactic-morphological level. The research is expected to conclude that among the components of this level, "syntax change, change of perspective, syntactic expansion, and compensation" have the most function in the translation of prayers and are considered positive components of this model. The negative components are "literal translation and implication, reduction and omission" and the neutral component is "change the type of sentence".

    Keywords: Imam Sajjad, Supplication of Abu Hamza Al-Thumali, Qomi, Ansarian Translation, Garcés Model, Syntactic-Morphological Level
  • Hosain Khakpour *, V .Hasoomi, F .Keykha Pages 25-42

    One of the most significant branches of linguistics is semantics. Semantics is the knowledge of reviewing and studying the meanings in human languages. In general, examining the relationship between a word and its meaning is called semantics. From a linguistic point of view, the knowledge of semantics deals with basic issues such as "collocation". "Collocation" is the two or more words that often go together at short intervals within a linguistic body and the choice of each word affects the choice of other words and their occurrence. The aim of the present study is to investigate the lexical collocations of the " Ar-Ra'd" and "Ibrahim" chapters, which has been done by descriptive-analytical method with a comparative approach, and after introducing 11 collocation relations, has extracted, studied, and analyzed the collocation words in the above chapters. The research findings show that there are 71 collocations in Surah Ar-Ra'd and 49 collocations in Surah Ibrahim based on the mentioned semantic relations. In this study, some collocations of the Quran were randomly selected and counted in the entire Holy Quran to show that the collocations are highly occurring. Among these, the "antonym" relationship was the most common, and the extracted collocation words were examined in terms of distance or lack of distance. The result showed that most of the collocations were observed without distance.

    Keywords: Quran, Ar-Ra'd, Ibrahim, semantics, Collocations
  • MohammadHasan Foadian, Hanieh Dorostkar, Masome Taghizadeh * Pages 43-66

    In general, the context of language at stages higher than a sentence is called discourse. Discourse analysis examines how meaning is formed in relation to intralinguistic (contextual) and extralinguistic (social, cultural, and situational) factors; in other words, discourse is the analysis of meaning in context. In literary discourse, the author tries to persuade and influence the audience by creating a balance between the literary aesthetic elements and the context of the situation. Fatimah al-Zahra's sermon in front of Muhajirun and Ansar women is one of her most important sermons on defending the "Walayah", which she delivered during her illness. In this sermon, she refers to the deviation of the people from the main path of guidance, the path drawn by the Prophet, and reveals the forgotten truths. The present study has studied the different structures of this sermon based on the situational context and its textual context with the help of the descriptive-analytical method and from the perspective of literary discourse. The results show that the situation in which the sermon was delivered, such as the weakness and negligence of the people in defending the right, breaking the covenant, and ignoring the position of Imam Ali in the caliphate, has made the different structures of the sermon, not to play just as a tool to beautify the text, but to play as an active element in explaining the facts and awakening the dormant conscience and finally fulfill the sermon's purpose, which is persuasion and influence on the audience.

    Keywords: Fatimah Al-Zahra's, Sermon, discourse analysis, situational context, textual context
  • Abbas Ganjali, Sayyed Mahdi Nori Keyzghani *, Banafsheh Nikbakht Pages 67-86

    Fiction has taken an important part of literary works in recent years and has been met with unmatched acceptance. One of the areas that has been considered by researchers in contemporary criticism is the comparative study of similar stories and novels in Persian and Arabic literature. Since there are many similarities in content and structure between the novel "Al-Baheth An Al-Haqiqa" by Mohammad Abdul Halim Abdullah and "He became Salman" by Seyyed Nasser Hashemzadeh, in this study by using text analysis and comparison, we have tried to analyze the structural elements of the content of the two works and the narrative elements, such as character, plot, angle of view, and other items in the two novels are analyzed and compared. In a general view, it can be said that some elements of the plot, such as complication, conflict, climax, and denouement, are used at almost the same level in both works, and there are many similarities in this regard; while some other elements of the plot, such as the exposition, the threshold, and cliffhanger (suspense) are processed at different levels. Despite some similarities in the two novels in terms of personality and characterization, there are some differences that are mentioned in this article.

  • Nasrin Ansarian * Pages 87-100

    Metaphor is one of the rhetorical techniques used in the Qur'an, which has a special place due to its direct effect on interpretation. On the other hand, the scientific acceptance of Allameh Tabataba’i among the interpreters and rhetoricians and the fact that he considers some verses as metaphors have made it important to achieve his views in this regard. Therefore, the aim of the present study is an analytical approach to Quranic metaphors in the view of Allameh Tabataba’i in comparison with the views of other interpreters. Based on the descriptive-analytical method, the findings of the research indicate that he sometimes uttered Qur'anic metaphors from his own words, and sometimes, while expressing them from the views of some Islamic thinkers, he completed them by adding explanations or he rejected them by giving reasons. According to Tabataba'i, the reason for expressing some verses in the form of explicit metaphor is to use the general meaning and metaphorical vehicle fitnesses, and the reason for the use of others in the form of implied metaphor is the exact difference between synonymous words. Some of the things that this precious contemporary interpreter has considered to be explicit or implied metaphors are worth pondering.

    Keywords: Quranic verses, Allameh Tabataba'i, Analysis of Metaphors, Explicit Metaphor, Implied Metaphor
  • Mohammad Karaminia *, Hossien Hosseini Amin, Javad Seydanloo Pages 101-124

    Semantics is part of modern linguistics (descriptive and constructivist linguistics). Semantics seeks to study and examine the conditions for the production of meaning and its reception by the reader. In fact, the author does not look at the work as a grammatical production and takes a new look at the culture of the word and the ideology that governs it. Hence, it is different from the exegesis. This method has been used among Orientalists such as Izutsu and some Islamic scholars. The present study, with the help of semantic knowledge, deals with the concept of prayer in the Holy Quran in three steps with an approach to micro and macro axes and the syntagmatic and paradigmatic relations. In the first step, it examines the lexical semantics of prayer based on its situational and lexical meaning and studies the “ideological and ethnic culture of the pre-Islamic Arabs". The second step to reach the meaning of the word prayer deals with the semantic network of synonymous words, antonym words, and entailed words related to prayer in the Qur'an. In the last step, this study deals with the "textual analysis" of prayer and also the definition of prayer and examines its key and focal words in the Qur'an.

    Keywords: Holy Quran, prayer, semantics, semantic network, Synonyms, Antonym, Entailment
  • Kamran Pashaei Fakhri, Neda Yans * Pages 125-141

    The issue of seeing God is one of the most important theological issues and is strongly disputed by Islamic sects, including the Ash'arites and the Mu'tazilites. The Ash'arites consider it possible to see God on the Day of Judgment; While Mu'tazilite theologians have considered it impossible to see God in this world and the hereafter. This issue is so important that in addition to theologians, most of the poets who believe in this theological issue or are opposed to it have also expressed their beliefs and ideology in this regard in their poems. Attar of Nishapur is one of the poets who has addressed the issue of seeing God and expressing his views on this issue in his works. In this research, an attempt has been made to reveal the theological position of this poet regarding the issue of seeing God by analyzing some stylistic devices in Attar's poems and his Masnavi by using Quranic verses and theological views of Mu'tazilites and Ash'arites. The results of this study indicate that Attar believes in the manifestation of the attributes of God, not in seeing his essence.

    Keywords: Attar of Nishapur, poems, Seeing God, Asharites, Mu'tazilites, Theological Perspectives, Stylistic Devices