فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 50 (بهار 1401)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 50 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیرا عبدالمحمدی، سیمین حسینیان*، سیده منور یزدی صفحات 9-26
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مدل یابی رابطه بین کامیابی شغلی با انطباق پذیری مسیر شغلی و نقش واسطه ای سرمایه روانشناختی در معلمان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی، همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان زن شاغل در دوره ابتدایی سازمان آموزش و پرورش شهر تهران بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی تعداد 405 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های کامیابی در کار (پوراث و همکاران، 2011)، پرسشنامه انطباق پذیری مسیرشغلی ساویکاس (2012) و پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز ،2007) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 23 و Lisrel انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که ضریب مسیر مستقیم بین انطباق پذیری مسیر شغلی و سرمایه روانشناختی با کامیابی شغلی (01/0 P< ، 411/0=β) مثبت و مسیر غیر مستقیم بین سرمایه روانشناختی در رابطه بین انطباق پذیری مسیرشغلی با کامیابی شغلی شغلی (01/0 P< ، 427/0=β) مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش انطباق پذیری مسیرشغلی می تواند کامیابی شغلی را پیش بینی کند و سرمایه روانشناختی نقش واسطه ای مهمی در افزایش کامیابی دارد. بنابراین توجه به عوامل جریان ساز انطباق پذیری مسیر شغلی و سرمایه روانشناختی اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیرشغلی، سرمایه روان شناختی، کامیابی شغلی، معلمان
  • سید هادی سید علی تبار، محمدرضا عابدی*، پریسا نیلفروشان صفحات 27-46

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مشاوره مبتنی بر بهزیستی مسیر شغلی با نظریه سازه گرایی مسیر شغلی بر بهزیستی و انطباق پذیری شغلی کارکنان انجام شد. روش مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری را کلیه کارکنان دانشگاه شهید بهشتی تهران تشکیل دادند. نمونه گیری به صورت داوطلبانه و از میان کارکنان داوطلب برای مشاوره مسیر شغلی انجام شد و سپس افراد انتخاب شده به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (گروه مشاوره مبتنی بر بهزیستی مسیر شغلی و گروه سازه گرا) و یک گروه گواه جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). داده ها با استفاده از پرسشنامه بهزیستی مسیر شغلی (محقق ساخته) و انطباق پذیری شغلی (ساویکاس و پورفلی، 2012) به دست آمد و جهت بررسی داده های پژوهش از شاخص های آمار توصیفی (گرایش مرکزی و پراکندگی) و از روش های آمار استنباطی شامل آزمون تحلیل واریانس چند متغیره با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد که مشاوره مبتنی بر بهزیستی مسیر شغلی بر بهزیستی شغلی کارکنان موثر بوده است اما نظریه سازه گرایی مسیر شغلی تاثیر معناداری بر بهزیستی شغلی کارکنان نداشته است اما هر دو مداخله مشاوره مبتنی بر بهزیستی مسیر شغلی و نظریه سازه گرایی مسیر شغلی بر انطباق پذیری مسیر شغلی کارکنان تاثیرگذار بودند. می توان نتیجه گرفت که مشاوره مبتنی بر بهزیستی مسیر شغلی بر انطباق پذیری و بهزیستی مسیر شغلی و نظریه سازه گرایی بر انطباق پذیری مسیر شغلی تاثیرگذار بوده و می توان از این دو رویکرد جهت ارتقای سلامت و بهزیستی و نیز انطباق پذیری هر چه بهتر کارکنان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی مسیر شغلی، سازه گرایی، انطباق پذیری، کارکنان
  • حاجیه رجبی فرجاد*، محمدمهدی رمضان زاده، محمد خداوردی صفحات 47-64
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رابطه پاداش بر شادکامی با نقش میانجی درگیری کاری در کارکنان مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان تهران صورت پذیرفت.
    روش
    روش پژوهش از نظر هدف؛ کاربردی و از نظر روش اجرا یک تحقیق توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان شاغل در مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان تهران در سال 1398 بود که در مجموع 460نفر بودند که تعداد 210 نفر از آن ها بر اساس جدول مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه درگیری در کار شافلی و همکاران (2002)، پاداش پاجو و همکاران (2010) و شادکامی در محیط کار آکسفورد (1998) بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار Smart PLS 3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متغیر پاداش با ضریب مسیر 351/0 و مقدار معناداری 640/2 بر شادکامی در محیط کار از طریق نقش میانجی درگیری کاری تاثیر دارد(01/0≥p).نتیجه گیری: باتوجه به یافته های پژوهش؛ مدیریت سازمان می تواند با به کارگیری صحیح و هدفمند مکانیسم های پاداش های مالی و غیر مالی شادکامی در محیط کار را بهبود بخشد و درگیری کاری کارکنان را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پاداش، درگیری کاری، شادکامی
  • حسن رضا زین آبادی، بیژن عبدالهی، حسین عباسیان، زهرا کائیدی* صفحات 65-80
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی های معلمان مبتلا به فلات شغلی انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کیفی و رویکرد مرور نظام مند انجام شد. مولفه های شناسایی شده از طریق بررسی اسناد و منابع علمی موجود در زمینه فلات شغلی معلمان به دست آمدند. در مجموع 26 منبع انتخاب و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل داده های حاصل از منابع علمی موجود از روش تحلیل محتوای استقرایی در سه سطح باز، محوری و گزینشی استفاده شد. یافته ها: نتایج مطالعه درباره ویژگی های فلات شغلی معلمان منجر به شناسایی 15 مولفه شد که عبارتند از: 1- بی میلی و انگیزه پایین نسبت به فعالیت های کاری 2- نگرش منفی به شغل و شرایط شغلی-سازمانی 3- ضعف در سلامت روانی- جسمانی 4- رضایت شغلی پایین 5- عدم توجه به رشد و توسعه شغلی 6- کاهش عملکرد 7- عدم بروز خلاقیت و تنوع در کار 8- حضور منفعلانه در محیط کار 9- حضور نامنظم در محل کار10- ایجاد جو منفی در محیط کار و ترغیب رفتارهای مخرب سازمانی 11- دشواری در تطابق با محیط و شرایط کاری 12- تنبلی آگاهانه 13- نیت ترک شغل 14- پایین بودن حس وفاداری و تعهد به شغل و سازمان و 15- تعامل نامناسب با دانش آموزان. نتیجه گیری: در مجموع مولفه ها و نشانگرهای شناسایی شده در این پژوهش حاکی از اثرگذاری منفی فلات شغلی بر ابعاد مختلف روانی- جسمانی و عملکردی معلمان است.
    کلیدواژگان: فلات شغلی معلمان، مرور نظام مند، ویژگی های فلات شغلی
  • فردین فرمانی*، افضل اکبری بلوط بنگان، علی کریمی خوزانی صفحات 81-118
    هدف

    مرور نظام مند پژوهش ها حاکی از آن است قلدری در سازمان ها و بخصوص نیروی پلیس به یک معضل اساسی تبدیل شده است. از این رو هدف از پژوهش حاضر ارزیابی مدل معادلات ساختاری قلدری سازمانی در کارکنان ستاد فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش حاضر متشکل از کارکنان ستاد فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 290 نفر از کارکنان ستاد فرماندهی نیروی انتظامی بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. همه آن ها پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کرده اند. سپس داده ها به روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSSV19 و LISRELV8.80 مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد الگوی مفهومی قلدری سازمانی در ستاد فرماندهی نیروی انتظامی از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین روابط بین متغیرها مطلوب بدست آمد.

    نتیجه گیری

    در نهایت نتایج حاصل از این پژوهش نشان از الگویی مناسب جهت قلدری سازمانی در نیروی انتظامی بوده و به کارکنان، سرپرستان، مدیران و سایر متخصصان در حوزه نیروی انتظامی، آگاهی و استفاده از این مدل جهت برخورد و مقابله با قلدری سازمانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: قلدری سازمانی، ستاد فرماندهی نیروی انتظامی، مدلیابی معادلات ساختاری
  • سمانه سلیمی*، محسن قنبری صفحات 119-140
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تناسب فرد با شغل بر رفتارهای کاری نوآورانه با نقش میانجی استقلال شغلی و اشتیاق شغلی معلمان بوده است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تناسب فرد با شغل بر رفتارهای کاری نوآورانه با میانجی گری استقلال شغلی و اشتیاق شغلی معلمان بوده است.
    روش
    این پژوهش کاربردی، از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش را معلمان ابتدایی شهر زاهدان (2200 نفر) تشکیل دادند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 329 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های تناسب فرد با شغل وگل و فلدمن (2009)، رفتار کاری نوآورانه جانسن (2000)، استقلال شغلی پیرسون و هال (1993) و اشتیاق شغلی سالواناوا و شوفلی(2001) استفاده گردید. داده های پژوهش با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری، از طریق نرم افزارspss23 و Lisrel8.8 مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: یافته ها نشان داد که تناسب فرد با شغل بر رفتارهای کاری نوآورانه به طور مستقیم و از طریق استقلال شغلی و اشتیاق شغلی به طور غیر مستقیم بر رفتارهای کاری نوآورانه تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان پیشنهاد داد که به منظور افزایش رفتارهای کاری نوآورانه در آموزش و پرورش، در گزینش معلمان، افرادی انتخاب شوند که متناسب با حرفه معلمی باشند، اشتیاق آنان به شغل معلمی نمایان باشد و زمینه داشتن استقلال شغلی به معلمان فراهم شود.
    کلیدواژگان: استقلال شغلی، اشتیاق شغلی تناسب فرد با شغل، رفتارهای کاری نوآورانه
  • محمدامین ترابی، سید رضا سیدجوادین*، مرتضی جعفری زارع، رامونا میرحاجیان مقدم، ندا جمالی منفرد صفحات 141-170
    هدف

    سرگردانی ذهنی و بلاتکلیفی شناختی کارکنان در دانشگاه موجب آشفتگی فکری و پیامدهای منفی در ابعاد فردی و سازمانی خواهد شد. با این حال، بهره گیری از قدرت تخیل و خلاقیت ذهنی کارکنان که به عنوان رویا شناخته می شود، می تواند به عنوان ابزاری روانشناختی، در خدمت مدیران قرار بگیرد، به همین منظور هدف پژوهش حاضر طراحی مدل قدرت رویاپردازی کارکنان در سازمان ها بوده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی، با رویکرد کیفی-اکتشافی و از نظر اجرا با استفاده از تکنیک داده بنیاد انجام شده است. ابزار مورد استفاده نیز، مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان این حوزه شامل اساتید رشته مشاوره شغلی و رفتار سازمانی و مدیران اداری دانشگاه شهید بهشتی بوده است که تعداد آن ها با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی هدفمند بر اساس اصل اشباع، 12 نفر انتخاب گردید.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که در مجموع، تعداد 40 مقوله و 364 کد احصا و در قالب پنج مقوله علی، زمینه ای، مداخله ای، راهبردها و پیامدها تنظیم شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مدل ترسیم شده قدرت رویاپردازی کارکنان، می تواند به طور نسبی، موجب جهش هایی در خلاقیت و نوآوری سازمانی و عبور از بحران های فرسودگی و لختی سازمان گردد و مدیران می توانند با این تکنیک، کارکنانی تربیت کنند تا با توان انگیزشی بالا، شایستگی ها و اهدافی فراتر از موارد ذکرشده سازمان را دنبال نمایند.

    کلیدواژگان: رویاپردازی، رویای کارکنان، تخیل، آرزو، قدرت رویا
|
  • Homeyra Abdolmohammadi, Simin Hosseinian *, Seyedeh Monavar Yazdi Pages 9-26
    Aim

    The present study was modeling of the relationship between thriving at work and career path adaptability and mediating role of psychological capital in teachers.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all female teachers working in the primary school of Tehran Education Organization. 405 individuals were selected using random cluster sampling method. Thriving at work questionnaire (Porath, 2011), Career adaptability questionnaire (Savickas, 2012) and psychological capital questionnaire (Luthans, 2007) were used to collect data. Person correlation coefficient test by structural equation modeling using SPSS 23 and LISREL software was used to analyze the data.

    Result

    The results showed that the direct path coefficient between career path adaptability and psychological capital with thriving at work (=β 0/411, P<0/01) positive and Indirect path between psychological capital in the relationship between career path adaptability and thriving at work (=β 0/427, P<0/01) positive and at the level of 0/01 it was significant.

    Conclusion

    According to the research findings, career path adaptability can predict thriving at work and psychological capital plays an important mediating role in thriving. Therefore, it is very important to pay attention to the current factors of career path adaptation and psychological capital.

    Keywords: Career Path Adaptability, thriving at work, psychological capital, Teachers
  • Sayyed Hadi Sayyed Alitabar, Mohammadreza Abedi *, Parisa Nilforooshan Pages 27-46

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of counseling based on the well-being of the job pathway with the constructivist theory of the job pathway on the well-being and job-adaptability of the employees. The study was a semi experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all employees of Shahid Beheshti University in Tehran. Sampling was done voluntarily and among volunteer staff for career guidance counseling. Then, the selected individuals were randomly assigned to two experimental groups (counseling group based on career path and constructivist group) and one control group (Each group is 15 people). The data were collected using the job welfare questionnaire (researcher-made) and job adaptability (Savicas and Porfelli, 2012). To investigate the research data, descriptive statistics (central tendency and dispersion) and Inferential statistics including multivariate analysis of variance analysis with repeated measurements were used. The findings showed that counseling based on the well-being of the job pathway was effective on the job well-being of the employees, but the constructivist theory of the job path had no significant effect on the worker's job well-being, but both interventional counseling based on the well-being of the career path and path constructivism theory The job was influenced by the adaptability of employees' career paths. It can be concluded that counseling based on the well-being of the job path on the adaptability and well-being of the job path and structuralism theory has an impact on the adaptability of the job path and these two approaches can be used to promote health and well-being as well as adaptation The better the staff use.

    Keywords: well-being, Career, constructivist, Adaptability, staff
  • Hajieh Rajabi Farjad *, Mohammadmahdi Ramezanzadeh, Mohammad Khodaverdi Pages 47-64
    Aim
    The aim of this study was to investigate the relationship between reward and happiness with the mediating role of work conflict in the staff of Jihad Agricultural Training Center in Tehran.
    Methods
    Research method in terms of purpose; It is a descriptive-survey research applied and in terms of implementation method. The statistical population of this study included all employees working in the Agricultural Jihad Training Center of Tehran province, which was a total of 460 people, 210 of whom were selected as a statistical sample based on Morgan table and simple random sampling. Research tools included the Shuffle et al. (2002) Work Involvement Questionnaire, Paju et al.'s (2010) Rewards Questionnaire, and Oxford Workplace Happiness (1998). The collected data were analyzed using structural equation modeling using Smart PLS software.
    Results
    In general, a significant relationship was observed between the research variables and the research model was confirmed(p≤0/01).
    Conclusion
    According to the research findings; By managing the organization correctly and purposefully, financial and non-financial reward mechanisms can improve happiness in the workplace and increase employee engagement.
    Keywords: Rewards, work involvement, happiness
  • Hasanreza Zeinabadi, Bigan Abdollahi, Hossain Abbasian, Zahra Kaeidi * Pages 65-80
    Aim
    The current study aimed to determine the characteristics of teachers with career plateau.
    Method
    This study used a qualitative research design and a systematic review approach. Several components of career plateauing have been identified by reviewing the scientific documents and resources in the field of teachers' career plateau. A total of 26 sources were selected and analyzed. Inductive content analysis at three coding phases (i.e., open, axial, selective) was used to analyze the scientific data resources.
    Results
    The current study identified 15 components about the career Plateau characteristics of the teachers, including 1- Reluctance and low work motivation; 2- Negative attitude towards job and job-organizational conditions; 3- Weakness of mental-physical health; 4- Low job satisfaction; 5- Lack of attention to career development; 6- Decreased performance; 7- Lack of creativity and diversity at work; 8- Passive presence in the workplace; 9- Irregular attendance in the workplace; 10- Creating a negative work environment and encouraging disruptive organizational behaviors; 11- Difficulty in adjusting to work environment; 12- Conscious laziness; 13- Intention to leave the job; 14- Low sense of loyalty and commitment to the job and organization; and 15- Poor communication with students.
    Conclusion
    The identified components and indices represent the negative effect of the career plateau on the mental-physical and functional dimensions of the teachers.
    Keywords: Teachers' Career Plateau, Systematic Review, career Plateau Characteristics
  • Fardin Farmani *, Afzal Akbari Balootbangan, Ali Karimi Khoozani Pages 81-118
    Background and Aim

    Systematic review of research indicates that bullying in organizations, especially the police force, has become a major problem. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the structural equation model of organizational bullying in the staff of the police headquarters of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    The present study was descriptive and structural equation modeling. The present study population consisted of employees of the Police Headquarters of the Islamic Republic of Iran. The sample of the present study included 290 employees of the police headquarters who were selected by available sampling method. All of them have completed the research questionnaires. The data were then tested by Pearson correlation and structural equation modeling using SPSSV19 and LISRELV8.80 software.

    Results

    The results showed that the conceptual model of organizational bullying in the police headquarters has a good fit. Also, the relationships between the variables were favorable.

    Conclusion

    Finally, the results of this study indicate a suitable model for organizational bullying in the police force and it is recommended to employees, supervisors, managers and other experts in the field of law enforcement, knowledge and use of this model to deal with organizational bullying.

    Keywords: Organizational Bullying, Police Headquarters, Structural Equation Modeling
  • Samaneh Salimi *, Mohsen Ghanbari Pages 119-140
    Objective
    This study aimed to the role of person-job fit on innovative work behaviors mediated by job independence and job engagement of teachers.
    Method
    This research is applied; it is descriptive due to method and from correlation type of the structural equation model. The statistical population of the study includes the primary school teachers in Zahedan (2200 teachers); 329 teachers were selected using a Stratified random sampling method by Krejcie and Morgan table.The questionnaires of person-job fit of Vogel and Feldman (2009), innovative work behavior of Johnson (2000), job independence of Pearson & Hall (1993), and job engagement of Salanova and Schaufeli (2001) were used for data collection.
    Findings
    The findings indicated that the person-job fit directly has a positive and significant effect on innovative work behaviors, and it indirectly has a positive and significant effect on innovative work behaviors via the job independence and job engagement.
    Conclusion
    According to the findings, it is possible to suggest that teachers should be selected who are fit with the teaching profession, their engagement for the teaching job to be evident, and the ground of job independence should be provided to the teachers in order to increase innovative work behaviors in education.
    Keywords: Job Independence, Job Engagement, Person-Job Fit, Innovative Work Behaviors
  • Mohammad Amin Torabi, Seyedreza Seyedjavidn *, Morteza Jafari Zare, Ramuna Mirhajianmoghadam, Neda Jamali Monfared Pages 141-170
    Objective

    The mental confusion and cognitive indecision of the staff in the university will cause mental confusion and negative consequences in individual and organizational dimensions. However, using the imagination and mental creativity of employees, which is known as a dream, can be used as a psychological tool for managers, so the purpose of this study was to design a model of employees' dream power in organizations.

    Method

    The method of this research is applied in terms of purpose, with a qualitative-exploratory approach, and in terms of implementation using a grounded theory technique. The tools used were semi-structured interviews with experts in this field, including professors of career counseling and organizational behavior and administrative managers of Shahid Beheshti University, whose number was selected using targeted snowball sampling based on the principle of saturation, of 12 people.

    Findings

    The results showed that a total of 40 categories and 364 statistical codes were set in the form of five causal categories, contexts, interventions, strategies, and consequences.

    Conclusion

    The results showed that the drawn model of employees' dream power can relatively lead to leaps in organizational creativity and innovation and overcome the crisis of burnout and inertia in the organization and managers can use this technique to train employees with high motivation. Pursue the competencies and goals of the organization beyond those mentioned.

    Keywords: dreaming, employee dream, Imagination, dream, dream power