فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 112 (تیر 1401)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 112 (تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پیمان هنرمند، حسن غرایاق زندی*، علی مقدم زاده، رضا رستمی صفحات 647-662
    زمینه

    تفاوت عملکرد قهرمانان ورزشی بیش از زمان های دیگر به آمادگی ذهنی آن ها مربوط می شود و یکی از عوامل مهمی که آمادگی روانی، بدنی و حتی عملکرد را تحت تاثیر قرار می دهد شرایط تنشگر است. با توجه به اینکه tDCS وسیله ای بالقوه برای افزایش عملکرد در بسیاری از زمینه ها فراهم می کند، اما اکتشاف محدودی درزمینه توانش های پیچیده وجود دارد.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای (‏tDCS‏) ناحیه ‏DLPFC‏ بر عملکرد و توجه دیداری بازیکنان ‏والیبال نشسته تحت شرایط تنشگر انجام گرفت.

    روش

    در این شبه تجربی و با طرح تحقیق پیش آزمون - پس آزمون و دوره پیگیری 2، 4 و 6 روزه، 24 ورزشکار لیگ برتری و ملی پوش والیبال نشسته کشور به صورت مشارکت داوطلبانه انتخاب، و به صورت تصادفی در 2 گروه 12 نفری تمرینات tDCS ناحیه DLPFC و تحریک ساختگی قرار گرفتند. تکلیف پژوهش حاضر آزمون سرویس اصلاح شده والیبال ایفرد بود که شرکت کنندگان در پیش آزمون به اجرای 10 کوشش پرداختند که هم زمان با استفاده از دستگاه ردیابی چشم توجه دیداری شرکت کنندگان نیز ثبت گردید. مرحله مداخله در 6 روز متوالی انجام گرفت که در هرروز بعد از تمرینات مورد نظر شرکت کنندگان به اجرای 10 سرویس والیبال می پرداختند. بلافاصله از مداخله پس آزمون اجرا گردید. 48 ساعت بعد از مرحله پس آزمون، مرحله یادداری اول، 48 ساعت پس از مرحله یادداری اول، مرحله آزمون تنش و 48 ساعت بعد از مرحله آزمون تنیدگی، مرحله یادداری دوم انجام گرفت که شرکت کنندگان در هر یک از مراحل به اجرای 10 سرویس والیبال پرداختند که هم زمان با استفاده از دستگاه ردیابی چشم توجه دیداری شرکت کنندگان نیز ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس مختلط نشان داد که تمرینات tDCS ناحیه DLPFC بر بهبود دقت سرویس تحت شرایط عادی و آزمون تنیدگی تاثیر معنی داری دارد (0/01 <p). همچنین نشان داد که تمرینات tDCS ناحیه DLPFC بر افزایش توجه دیداری شرکت کنندگان تحت شرایط عادی و آزمون تنش تاثیر معنی داری دارد (0/01 <p).

    نتیجه گیری:

     به طور کلی نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت tDCS ناحیه DLPFC بر بهبود عملکرد و توجه دیداری و حفظ عملکرد و توجه دیداری در شرایط تنشگر تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی، DLPFC، دقت، توجه دیداری، تنشگر
  • زبیده دهقان منشادی، حمیدطاهر نشاط دوست*، هوشنگ طالبی، پانوس وستانیس صفحات 663-676
    زمینه

    تجربه تروما در دوران کودکی منجر به کاهش عملکردهای روانی-اجتماعی کودکان می شود که تا بزرگسالی نیز ادامه دار است. نحوه مقابله و واکنش های کودکان نقش مهمی در سازگاری با رویدادهای تروماتیک بازی می کند و می تواند منجر به آسیب های روان شناختی و یا رشد پس از رویداد شود. مطالعات پژوهشی پیشین، به صورت کمی و پراکنده، برخی از عوامل اثرگذار بر سبک های مقابله ای را نشان داده اند اما تاکنون پژوهش متمرکز و عمیق در این حیطه بخصوص بر روی کودکان ایرانی انجام نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال شناخت و توصیف بسترهای زمینه ای سبک های مقابله ای موثر کودکان مواجهه شده با زلزله کرمانشاه در سال 1396 بود.

    روش

     این پژوهش از نوع کیفی و روش تحلیل محتوای عرفی بود. 23 دختر سنین 10 تا 12 سال با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و مصاحبه نیمه ساختاریافته اجرا شد. داده ها با استفاده از روش 5 مرحله ای گرانهایم و لاندمن (2004) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج 4 مقوله اصلی و 14 مقوله فرعی به عنوان بسترهای زمینه ساز اتخاذ سبک های مقابله ای نشان داد که عبارت اند از: تاثیرپذیری (تجارب قبلی زندگی، الگوبرداری)، مهارت های فردی (مسیولیت پذیری در برابر دیگران «تعهد بیرونی» و در برابر خود «تعهد درونی»، مدیریت زمان، کنترل هیجانات، تحمل شکست و شفقت با اطرافیان)، روابط اعضای خانواده با کودک (صمیمیت با اعضای خانواده، حمایتگری اعضای خانواده و نحوه برخورد والدین) و مهارت های اجتماعی (اعتماد به همسالان، ارزش گذاری به روابط و میزان توانمندی در دوست یابی و حفظ آن).

    نتیجه گیری:

     یافته ها حاکی از تاثیر عوامل درون فردی و بین فردی در روند انتخاب روش های مختلف کودکان در مواجهه با ترومای زلزله است.

    کلیدواژگان: کودک و نوجوان، تروما، زلزله، کیفی، راهبرد های مقابله ای
  • عباس بخشی پور رودسری، مجید محمود علیلو، صمد فهیمی* صفحات 677-692
    زمینه

    اختلال شخصیت وسواسی اجباری با الگوی فراگیر اشتغال ذهنی با نظم و ترتیب، نهایی خواهی، و کنترل فردی و بین فردی مشخص می شود. این ویژگی ها منجر به از دست دادن انعطاف پذیری و باز بودن فرد می شود. پیشینه ی پژوهش نشان می دهد که درمان های غالب در درمان این اختلال بیشتر منجر به کاهش اضطراب و افسردگی شده است تا نشانگان اختلال شخصیت وسواسی اجباری. یکی از رویکردهایی نوین در تبیین و درمان مشکلات شخصیت از جمله OCPD طرحواره درمان گری است که با تفکیک بین طرحواره های ناسازگار اولیه از سبک های کنارآمدن به درمان مشکلات شخصیتی می پردازد.

    هدف

    مطالعه ی حاضر این فرضیه را بررسی می کند که آیا درمان طرحواره های ناسازگار اولیه راهی موثر برای تغییر نشانگان اختلال شخصیت وسواسی اجباری است.

    روش

    در مطالعه حاضر از طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان با آزمودنی های متفاوت استفاده شد. بدین منظور سه بیمار مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی اجباری از مراجعین مرکز روانشناختی در سال 98-99 که بصورت هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های ابزارهای پژوهش از مصاحبه بالینی ساختار یافته برای اختلالات شخصیت (SCID-5-RV) (2016)، پرسشنامه بالینی چند محوری میلون (MCMI-III) (1990)، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه (2006)، پرسشنامه سنجش اختلال شخصیت وسواسی اجباری (OCPDQ) (2004)، و پروتکل انفرادی طرحواره درمانگری یانگ (2003) استفاده شد. تاثیر مداخله انجام شده به کمک روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCT)، فرمول درصد بهبودی، بهبود بالینی معنادار و سنجش عملیلاتی با پیگیری یک ماهه، سه ماهه و شش ماهه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    داده های به دست آمده نشان داد کاهش نشانگان بالینی و نیز کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی اجباری از لحاظ آماری (0/05>P)، بالینی و سنجش عملیاتی معنادار است.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان می دهد طرحواره درمانگری با تاکید بر تکنیک های شناختی، تجربی، و همچنین ارتباط درمانی می تواند بر کاهش طرحواره های غالب مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی اجباری موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت وسواسی - اجباری، طرحواره های ناسازگار اولیه، طرحواره درمانگری، مطالعه تک آزمودنی
  • عاطفه نجفی زاده، روشنک خدابخش پیرکلانی*، اعظم فرح بیجاری صفحات 693-708
    زمینه

    رشد پس از آسیب به تغییرات مثبت تجربه شده پس از وقایع آسیب زا اشاره دارد. اگرچه رویدادهای استرس زا مانند مرگ همسر یا طلاق که به تغییر در ساختار خانواده منجر می شود، با تجربه های منفی مانند پریشانی روانشناختی و برخی بیماری های روانی مانند اختلال استرس پس از سانحه همراه است، اما برخی پژوهش ها نشان می دهند که این رویدادها منجر به مبارزه و تحمل روانی در فرد می شوند و فرصت های منحصر به فردی برای رشد در اختیار افراد قرار می دهند.

    هدف

    با توجه به شکاف تحقیقاتی در رابطه با اثرات مثبت رویارویی با طلاق در زنان، مطالعه حاضر با هدف تبیین مدل رشد پس از آسیب زنان مطلقه انجام شد.

    روش

    این پژوهش به شیوه کیفی و روش تیوری زمینه ای در سال 1399 در شهر تهران انجام شد. گروه نمونه با انتخاب 19 زن مطلقه رشدیافته (با اذعان مشارکت کنندگان به تجربه رشد و کسب نمره دو انحراف استاندارد بالاتر از میانگین در آزمون رشد پس از آسیب تدسچی و کالهون (1996) توسط مشارکت کنندگان) به اشباع نظری رسید. روش نمونه گیری در ابتدا هدفمند بود و سپس برای اشباع مقوله ها از روش نمونه گیری نظری استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و سپس داده ها با روش نظام مند اشتراوس و کوربین تحلیل شدند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل مصاحبه ها منجر به شناسایی 13 مقوله اصلی و 40 مقوله فرعی شد. رشد و شکوفایی پس از طلاق، مقوله مرکزی الگوی رشد پس از آسیب می باشد. دستیابی به رشد و شکوفایی به طور کلی می تواند محصول مواجهه با رنج و پذیرش آن، معنویت و عشق به فرزندان باشد. زمان به عنوان عامل مداخله گر استخراج شد. منابع حمایتی، عوامل شخصیتی و درونی به همراه زمینه های تربیتی و خانوادگی نیز به عنوان عوامل زمینه ای به رشد و شکوفایی کمک می کنند و راهبردهای رشدآفرین استخراج شده نیز شامل یاری جویی، چاره اندیشی، مدیریت افکار و هیجانات، انجام فعالیت های تسکین دهنده و آرامبخش و خودمراقبتی بود.

    نتیجه گیری:

     پژوهش حاضر با شناسایی عوامل موثر بر رشد پس از آسیب، می تواند راهگشای روانشناسان و مشاوران جهت کاهش آسیب های طلاق و ارتقای رشد پس از طلاق باشد.

    کلیدواژگان: رشد پس از آسیب، زنان، طلاق
  • محسن امیری، جهانگیر کرمی*، خدامراد مومنی صفحات 709-726
    زمینه

    ناتوانایی های یادگیری خاص به مجموعه ای از اختلالات ناهمگن گفته می شود که به صورت جدی در یادگیری و کاربرد مهارت های گوش دادن، تکلم، خواندن، نوشتن و ریاضیات تظاهر می کنند و می توانند ریشه عصب شناختی داشته باشند. یکی از درمان های مورد استفاده در این حوزه، نوروفیدبک است اما مروری یر پیشینه نوروفیدبک و ناتوانایی های یادگیری نشان می دهد که تناقضات بسیاری در مورد تاثیرات نوروفیدبک بر امواج مغزی کودکان دارای ناتوانایی های یادگیری خاص وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر عبارت از سنجش تاثیر نوروفیدبک بر تعدیل امواج مغزی و کنش های اجرایی پایه در کودکان 8 تا 12 ساله دارای ناتوانایی های یادگیری خاص بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان دختر و پسر دارای نارساخوانی یا نارسانویسی معرفی شده به مراکز اختلالات یادگیری کرمانشاه بود. روش نمونه گیری پژوهش از نوع در دسترس بود که به این منظور 20 دانش آموز 8 تا 12 ساله انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره قرار گرفتند. گروه آزمایشی نوروفیدبک را به مدت 20 جلسه 40 دقیقه ای دریافت کردند. جهت ثبت امواج مغزی از دستگاه نوروفیدبک دو کاناله و جهت سنجش حافظه فعال، تغییر توجه و بازداری پاسخ از نرم افزارهای حافظه وکسلر (خدادادی، امانی، 1393)، کارت های ویسکانسین (خدادادی و همکاران، 1393) و استروپ (خدادادی و همکاران، 1393) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیری و تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    پروتکل حاضر می تواند موجب سرکوب نسبت امواج تتا بر آلفا (821/0 η=2) و بهبود کنش های اجرایی تغییر توجه (طبقات (0/320 η=2)، درجازدگی (0/544 η=2)، بازداری پاسخ (همخوان زمان (0/434 η=2)، ناهمخوان زمان (0/536 η=2) و حافظه فعال (فراخنای حافظه شنیداری (0/515 η=2)، فراخنای حافظه دیداری (0/536 η=2) در کودکان دارای نارساخوانی و نارسانویسی شود.

    نتیجه گیری: 

    نوروفیدبک از طریق شرطی سازی احتمالا موجب شکل گیری ارتباطات جدید سیناپسی و در نهایت تعدیل امواج مغزی و بهبود کنش های اجرایی می شود.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، امواج مغزی، کنش های اجرایی، ناتوانایی های یادگیری خاص
  • عاطفه مهدوی، غلامعلی افروز*، مسعود غلامعلی لواسانی، زهرا نقش صفحات 727-742
    زمینه

    رفتار اعضای خانواده تابعی از رفتار سایر اعضای خانواده است که مستقیما بر یکدیگر اثر دارند. طرحواره های ناسازگار اولیه و کمال گرایی، هر دو به شدت متاثر از بافت خانواده می باشند که در دانش آموزان تیزهوش عملکردی مختل دارند، اما بررسی علل شیوع آن در بستر خانواده مغفول مانده است.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر آزمون رابطه محبوبیت والدین و شکل گیری طرحواره های ناسازگار اولیه با کمال طلبی نوجوانان تیزهوش براساس تحلیل چندسطحی بود.

    روش

    روش مطالعه حاضر همبستگی براساس مدل چندسطحی بود. جامعه آماری مطالعه حاضر در سطح فردی شامل کلیه دانش آموزان متوسطه مدارس تیزهوشان دخترانه شهر تهران، و در سطح محیطی شامل والدین دانش آموزان بود. در این مطالعه به ازای هر متغیر سطح بالاتر (پدر یا مادر)، سه متغیر سطح فردی (دانش آموز) انتخاب شد. در مطالعه حاضر 100 نفر (50 پدر و 50 مادر) به عنوان نمونه سطح بالاتر، و تعداد 300 نفر دانش آموز نیز به عنوان نمونه سطح فردی انتخاب شد. گروه نمونه به پرسشنامه های مقیاس محبوبیت والدین افروز و همکاران (1394)، مقیاس کمال گرایی هیل و همکاران (2010) و طرحواره های ناسازگار اولیه ریجکبویر و دبو (2010) پاسخ دادند.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل دوسطحی، نشان داده شد که در متغیرهای سطح دانش آموز، طردشدگی و انتظارات مبالغه آمیز اثر مثبتی بر کمال گرایی منفی داشتند (0/001)، و در متغیرهای سطح خانواده نیز اثر محبوبیت پدر بر کمال گرایی منفی معنی دار بود (0/05). همچنین مقدار پایایی مدل (0/70) نیز برازش مناسب مدل اول و دوم را نشان می دهد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج بطور کلی نشان داد متغیرهای سطح دانش آموز و خانواده در پیش بینی کمال گرایی منفی دخیل هستند و نقش متغیرهای موجود در محیط همانند خانواده، مدرسه، فرهنگ و جامعه، باید در بررسی کمال طلبی نوجوانان تیزهوش مورد بررسی قرار داده شود تا بتوان میزان شیوع این پدیده را کاهش داد.

    کلیدواژگان: محبوبیت والدین، طرحواره های ناسازگار اولیه، کمال طلبی، نوجوانان تیزهوش
  • علی شهروی، افسانه قنبری پناه*، محمدمهدی شریعت باقری، شیرین کوشکی صفحات 743-762
    زمینه

    تحقیقات متعددی در خصوص عوامل موثر بر خودنظم جویی تحصیلی دانش آموزان انجام شده است، ولی پژوهشی که به صورت یکجا اثر تعاملی متغیرهای عملکرد خانواده، جو مدرسه، سرسختی روانشناختی و خودکارآمدپنداری تحصیلی را بر خودنظم جویی تحصیلی دانش آموزان بررسی نماید، انجام نشده است.

    هدف

    مدل یابی خودنظم جویی تحصیلی دانش آموزان بر اساس عملکرد خانواده، جو مدرسه و سرسختی روانشناختی با نقش میانجی گر خودکارآمدپنداری تحصیلی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در مقطع دوره دوم دبیرستان های تهران، در سال تحصیلی 1400-1399 بودند و 385 نفر، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های راهبردهای یادگیری خودنظم جویی پینتریچ و دی گروت (1990)، عملکرد خانواده اپشتاین و همکاران (1983)، جو مدرسه زولیگ و همکاران (2009)، سرسختی کوباسا و همکاران (1982) و خودکارآمدپنداری تحصیلی غفور و اشرف (2007)، پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بودند که مدل فرضی پژوهش با انجام برخی اصلاحات از برازش مطلوبی برخوردار بود.(0/059 , RMSEA= 2/150, cmin/df=  0/929 , CFI= 0/901 , NFI= 0/907 . (GFI= همچنین ضرایب مسیر مستقیم میان عملکرد خانواده و جو مدرسه با خودنظم جویی تحصیلی معنادار بودند ولی ضریب مسیر مستقیم میان سرسختی روانشناختی با خودنظم جویی تحصیلی معنادار نبود. همچنین نتایج حاکی از آن بود که ضرایب مسیر غیرمستقیم میان عملکرد خانواده، جو مدرسه و سرسختی روانشناختی با خودنظم جویی تحصیلی معنادار بودند.

    نتیجه گیری: 

    خودنظم جویی تحصیلی دانش آموزان از طریق ارتقاء فرآیندهای ارتباطی خانواده، بهبود روابط درون مدرسه ای و افزایش سرسختی روانشناختی و خودکارآمدپنداری تحصیلی دانش آموزان، می تواند ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: خودنظم جویی تحصیلی، عملکرد خانواده، جو مدرسه، سرسختی، خودکارآمدپنداری تحصیلی
  • امیر هاشم زاده، حمیدرضا حاتمی*، شکوه السادات بنی جمالی، حسن اسدزاده صفحات 763-780
    زمینه

    با وجود این که پژوهش های بسیاری در ارتباط با تاب آوری عمومی یا روانشناختی تمرکز دارند اما پژوهش های اندکی در ایران به مسیله ی تاب آوری تحصیلی توجه کرده اند، همچنین مداخله ای که به صورت کاربردی تعلق به مدرسه دانش آموزان را افزایش دهد در پژوهش مورد توجه قرار نگرفته است، بر این اساس سوال اصلی پژوهش این است که آیا آموزش ذهن آگاهی می تواند بر بهبود تاب آوری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان اثرگذار باشد؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تاب آوری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه و همراه با دوره پیگیری بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختردوره اول متوسطه شهر تهران در سال 1397-1396 بودند. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با گمارش تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه هر گروه 15 نفر جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تاب‏آوری تحصیلی (سامویلز، 2004)، پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه (بری و همکاران، 2004) و جلسات درمان آموزش ذهن آگاهی (سگال و همکاران، 2002) بودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مختلط تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی باعث افزایش معنادار تاب آوری تحصیلی (0/01 <p) و احساس تعلق به مدرسه (0/01 <p) دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است. همچنین این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار مانده است.

    نتیجه گیری: 

    از یافته های بالا می توان نتیجه گرفت که آموزش ذهن آگاهی به واسطه بالا بردن آگاهی دانش آموزان نسبت به زمان حال، منجر به افزایش تاب آوری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان گردید. تکرار تحقیقات با نمونه های بیشتر در مناطق مختلف مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، تاب آوری تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموزان
  • شهنام جباری*، رضا نیک بخش، اکبر آفرینش، فریده شریفی فر صفحات 781-796
    زمینه

    مطالعات زیادی در خصوص هویت کارکنان در کشور انجام شده است. اما پژوهشی که هویت اخلاقی کارکنان ورزشی را به صورت نقش تعدیلگر در تاثیر سیستم های کاری با عملکرد بالا و رفتارهای فراسازمامی غیراخلاقی مورد برسی قرار داده باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش تعدیلگر هویت اخلاقی در تاثیر سیستم های کاری با عملکرد بالا بر رفتارهای فراسازمانی غیراخلاقی در کارکنان ورزشی انجام گرفت.

    روش

    مطالعه حاضر از سری مطالعات همبستگی می باشد که با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. جامعه آماری آن کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور بود که از بین آن ها تعداد 324 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری پرسشنامه ی هویت اخلاقی آکویینو و رید (2002)؛ سیستم های کاری با عملکرد بالا زاچارتوس (2005) و رفتارهای فرا سازمانی غیراخلاقی آمفوس و همکاران (2010) برای متغیرهای پژوهش بود. روایی ابزارها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مدل سازی معادلات ساختاری و بارهای عاملی نشان داد که سیستم های کاری با عملکرد بالا و هویت اخلاقی به ترتیب 0/62 و 0/45 بر رفتارهای فراسازمانی غیر اخلاقی تاثیرگذار باشد. همچنین هویت اخلاقی می تواند با عنوان متغیر تعدیلگر میزان تاثیر سیستم های کاری بر رفتار فراسازمانی را به میزان 0/184 تشدید نماید.

    نتیجه گیری:

     با توجه به تاثیر متغیرهای بررسی شده در این پژوهش پیشنهاد می شود که مدیران وزارت ورزش و جوانان کشور با انجام حمایت های لازم در جهت افزایش هویت و به خصوص هویت اخلاقی کارکنان خود باعث شوند تا کارکنان از هرگونه فعالیت درزمینه ی فعالیت های مثبت سازمان کم کاری ننمایند.

    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، سیستم های کاری با عملکرد بالا، رفتارهای فراسازمانی غیراخلاقی
  • ارمغان دماوندیان، فاطمه گلشنی*، مجید صفاری نیا، آنیتا باغداساریانس صفحات 797-818
    زمینه

    بزهکاری در دوران نوجوانی با مجموعه ای از الگوهای رفتاری نابهنجار و ضعف مهارت خودتنظیمی هیجانی از جمله رفتارهای خودآسیب رسان و تجربه خشم و پرخاشگری همراه است. مطالعات نشان می دهد که مولفه های گروه درمان گری درمان مبتنی بر شفقت بر امیدواری، رضایت از زندگی و نارسایی خلقی نوجوانان بزهکار موثر بوده و همچنین باعث بهبود نظم جویی شناختی هیجانی مثبت و افزایش مهارت های ذهن آگاهی و کاهش تجربه شرم و گناه در مبتلایان به اختلالات اضطرابی، افسردگی و افزایش تحمل پریشانی و کاهش نظم جویی هیجان منفی بوده است، اما در کاربرد این درمان بر روی نوجوانان بزهکار جامعه مورد نظر شکاف تحقیقی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر پرخاشگری، رفتارهای خودآسیب رسان و خودتنظیمی هیجانی نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت شهر تهران انجام شد.

    روش

    در این پژوهش شبه آزمایشی، از طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری یک ماهه استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مددجویان ساکن کانون اصلاح و تربیت شهر تهران در سال 98 بود که از این میان، 13 مددجوی مقیم کانون اصلاح و تربیت شهر تهران به طور تصادفی انتخاب شدند از سیاهه ی خودگزارشی رفتارهای خود آسیب رسان کلونسکی و گلن (2009)، پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی هافمن و کاشدان (2010) و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. برنامه آموزشی متمرکز بر شفقت طی 12 جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای یک جلسه اجرا شد. جهت بررسی اثربخشی برنامه های مداخله و به منظور کنترل اثر پیش آزمون از طرح تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت بر کاهش نشانه های پرخاشگری، رفتارهای خودآسیب رسان تاثیر معنادار داشته (0/05 <p) و این اثربخشی در مرحله پیگیری هم به صورت معنادار تداوم داشته است. در خصوص اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر مولفه های خودتنظیمی هیجانی، نتایج نشان داد که اجرای متغیر مستقل، مولفه سازگاری و تحمل را در سطح معنادار (0/05 <p) بهبود داده و این اثربخشی در مرحله پیگیری هم به صورت معناداری تداوم داشته است.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها نشان می دهد که درمان مبتنی بر شفقت بر بهبود کارکرد رفتارهای خود آسیب رسان، پرخاشگری و تنظیم هیجانی در نوجوانان بزهکار موثر است. از این نتایج می تواند در جهت برگزاری دوره های آموزشی در کانون اصلاح و تربیت و همچنین در برنامه ریزی جهت پیشگیری از رفتارهای آسیب زا در نوجوانان و کاهش این رفتارها به ویژه در نوجوانان بزهکار استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، پرخاشگری، رفتارهای خود آسیب رسان، خودتنظیمی هیجانی، نوجوانان بزهکار
  • نفیسه خدادادی، احمد غضنفری*، شهرام مشهدی زاده، طیبه شریفی صفحات 819-834
    زمینه

    انعطاف ناپذیری، پاسخ ناساگارکودکان دارای اختلال اوتیسم به تغییرات محیطی بوده است. جهت سنجش انعطاف ناپذیری رفتاری کودکان دارای اختلال اوتیسم گروه های سنی مختلف، ابزاری با پایایی و روایی مناسب نیاز است. به دلیل اختلاف نظر در زمینه ی رابطه ی انعطاف ناپذیری رفتاری با سن شکاف تحقیقاتی وجود دارد بنابراین مسیله این است که آیا ساختار عاملی مقیاس انعطاف ناپذیری رفتاری لکاوالیر در گروه های سنی مختلف تغییرناپذیر است؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اعتبار و تغییرناپذیری ساختارعاملی مقیاس انعطاف ناپذیری رفتاری در کودکان دارای اختلال اوتیسم 3 تا 6 و 7 تا 12 سال شهر اصفهان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی ازنظر هدف کاربردی بود. جامعه ی آماری، کودکان دارای اختلال اوتیسم 3 تا 12 سال شهر اصفهان بودند که 450 نفر به طور تصادفی ساده انتخاب و طبق ملاک ورود و خروج پژوهش 430 نفر (230 نفر تحلیل عامل اکتشافی و 200 نفر تحلیل عامل تاییدی) وارد تحلیل آماری شدند. مقیاس تشخیصی علایم اوتیسم گارز (GARS) (2012) با آلفای کرونباخ 89/0 و مقیاس انعطاف‏ناپذیری رفتاری لکاوالیر (BIS) (2020) با آلفای کرونباخ 0/97 استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها با آلفای کرونباخ، تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی تجزیه وتحلیل شدند. مقیاس انعطاف ناپذیری رفتاری روایی (0/62 < CVR و 0/79 < CVI) و همسانی درونی مناسبی در دوگروه سنی داشت (0/70 <α). χ2∆ در الگوی بامحدودیت و بدون محدودیت باقی مانده های اندازه گیری در گروه های سنی مختلف مساوی بودند]0/089 , P= 108/51 =(90) χ2∆[.

    نتیجه گیری: 

    نسخه فارسی مقیاس انعطاف ناپذیری رفتاری لکاوالیر برای هر دو گروه سنی اعتبار و روایی مناسبی دارد و ساختار عاملی آن تغییرناپذیر است.

    کلیدواژگان: اعتبار، تغییرناپذیری ساختار عاملی، انعطاف ناپذیری رفتاری، کودکان دارای اختلال اوتیسم
  • علی ناطقیان، زهرا باقرزاده گلمکانی*، حمید نجات، علی اکبر ثمری صفحات 835-851
    زمینه

    مطالعات متعددی نشان داده است که خودکارآمدی و کمال گرایی با اهمال کاری تحصیلی رابطه دارند؛ اما پژوهشی که به تدوین مدل پیش بینی اهمال کاری تحصیلی براساس خودکارآمدی اجتماعی و کمال گرایی: نقش واسطه ای هیجانات پیشرفت پرداخته باشد، مفعول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل پیش بینی اهمال کاری تحصیلی براساس خودکارآمدی اجتماعی و کمال گرایی: نقش واسطه ای هیجانات پیشرفت بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان پسر پایه دوازدهم شهر مشهد در سال تحصیلی 98-1397 بود. از بین 1200 نفر، تعداد 290 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984)، پرسشنامه هیجانات پیشرفت پکران و همکاران (2007)، سیاهه شناختارهای کمال گرایی کوبوری (2006) و پرسشنامه ابعاد خودکارآمدی موریس (2001) بود. داد ه ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر در SPSS-22 و AMOS -24 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه منفی و معناداری بین خودکارآمدی اجتماعی، استانداردهای فردی و هیجانات پیشرفت مثبت با اهمال کاری تحصیلی وجود داشت. همچنین رابطه مثبتی بین نگرانی مفرط در مورد اشتباهات و هیجانات پیشرفت منفی با اهمال کاری تحصیلی وجود داشت (0/05 >P). نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود که نگرانی مفرط درباره اشتباهات به صورت مستقیم و هم از طریق هیجانات پیشرفت (مثبت و منفی)؛ و خودکارآمدی اجتماعی فقط به صورت غیرمستقیم و از طریق هیجانات پیشرفت (مثبت و منفی) توانستند اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی کنند (0/05 >P).

    نتیجه گیری: 

    خودکارآمدی اجتماعی و کمال گرایی در کنار سایر عوامل از جمله هیجانات پیشرفت؛ نقش مهمی در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی دارند و لزوم توجه به این عوامل بر برنامه های کاهش اهمال کاری تحصیلی ضروری است.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، خودکارآمدی اجتماعی، کمال گرایی، هیجانات پیشرفت
|
  • Peyman Honarmand, Hassan Gharayagh Zandi*, Ali Moghadam Zadeh, Reza Rostami Pages 647-662
    Background

    The difference between the performances of Sports Champions more than other times relates to their mental fitness and one of the important factors affecting mental fitness, physical fitness and even performance is Stressor conditions. Given that tDCS provides potential tools for enhancing performance in many areas, there is limited exploration for complex skills.

    Aims

    The aim of this study was evaluate the effect of direct transcranial electrical stimulation (tDCS) in the DLPFC area on performance and visual attention of sitting volleyball players under Stressor.

    Methods

    In this blind randomized control trial with pre-test-post-test research plan and follow-up period of 2, 4 and 6 days, 24 athletes of the Premier League and national sitting volleyball team of the country were selected as a voluntary participation, and they randomly located in 2 groups of TDCS in the DLPFC region and sham stimulation. The task of the current study was the test of the modified Volleyball Service, in which the participants performed 10 attempts in the pre-test, which visual attention were recorded using the eye tracking device. The intervention phase was performed on 6 consecutive days, in which the participants performed 10 volleyball services every day after the desired exercises. Post-test phase was performed immediately after the intervention. 48 hours after the post-test phase, the first retention phase, 48 hours after the first retention phase, the pressure test phase and 48 hours after the pressure test phase, the second retention phase which was performed in which the participants performed 10 attempts in the pre-test, which visual attention were recorded using the eye tracking device.

    Results

    The results of mixed variance showed that tDCS exercises in DLPFC area have a significant effect on improving service accuracy under normal conditions and pressure test (P<0/01). It also showed that tDCS exercises in DLPFC area have a significant effect on increasing participants' visual attention under normal conditions and pressure testing (P<0/01).

    Conclusion

    In general, the results of the current study emphasize the importance of tDCS in the DLPFC area in improving performance and visual attention and maintaining performance and visual attention in stressful conditions.

    Keywords: Electrical Stimulation, DLPFC, Accuracy, Visual Attention, Stressor
  • Zobeydeh Dehghan Manshadi, Hamid Taher Neshat Doost*, Hooshang Talebi, Panos Vostanis Pages 663-676
    Background

    The experience of trauma during childhood is due to decrease in children's psychosocial functions, which continues during adulthood. Children's coping and reactions play the important role in adapting to traumatic events and can lead to post-traumatic disorder or post-traumatic growth. Previous research studies have quantitatively and sporadically shown some of the factors affecting coping styles, but so far, focus as depth research in this area, especially on Iranian children, has been influenced.

    Aims

    The present study evaluated the contextual factors in selecting the effective coping strategies by children exposed to the Kermanshah earthquake in 2017

    Methods

    This research was the qualitative type with an approach to conventional content analysis. The participants consisted of 23 girls aged 10 to 12 years who were selected by purposive sampling, and semi-structured interviews. Data were analyzed by the 5-step method of Graneheim, & Lundman (2004).

    Results

    The results indicated four main categories and fourteen Subcategories as the contexts of selecting coping styles. These categories include a) influence (previous life experiences, modeling), b) individual skills (responsibility to others "external commitment" and "commitment to oneself," time management, emotion control, tolerating failure and compassion with others), c) family members' relationship with the child (intimacy with family members, support of family members and how parents deal) and d) social skills (trust in peers, valuing relationships and the level of ability to make and maintain friendships).

    Conclusion

    The findings demonstrate the effect of intrapersonal and interpersonal factors in selecting various strategies among children encountered with earthquake trauma.

    Keywords: Qualitative research, Conventionat content analysis, Coping strategies, Children’s trauma, Earthquake
  • Abas Bakhshipour, Majid Mahmoud Aliloo, Samad Fahimi* Pages 677-692
    Background

    Obsessive-compulsive personality disorder is characterized by a pervasive pattern of mental occupation with order, finalization and individual and interpersonal mental control. These traits lead to a loss of flexibility and openness Research background shows that the dominant therapies in the treatment of this disorder have led to a reduction in anxiety and depression rather than symptoms of obsessive-compulsive personality disorder. One of the new approaches in explaining and treating personality problems, including OCPD, is the therapeutic schema, which treats personality problems by distinguishing between early maladaptive schemas and coping styles.

    Aims

    This study assesses the assumption that early maladaptive schema therapy is an effective way to change obsessive–compulsive personality disorder.

    Methods

    In this study, a single case experimental design of multiple asynchronous baselines with different subjects was used. For this purpose, three patients with OCPD were purposefully selected from the clients of the Psychological Center in 2019-2020. The instruments used in this study were SCID-5-PD (2016), Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III) (1990), early maladaptive schemas questionnaire (2006), obsessive–compulsive personality disorder questionnaire (OCPDQ) (2004) and individual protocol of Yang’s schema therapy (2003). The effect of conducted interventions was measured with the help of visual inspection, reliable change index (RCT), percentage of improvement formula, significant clinical improvement and operational assessment with one, three and six month fallow ups.

    Results

    The obtained data showed that the reduction of clinical symptoms and modification of early maladaptive schemas in patients with OCPD are statistically (P <0.05), clinically and operationally significant.

    Conclusion

    Results indicated that schema therapy with emphasizing on cognitive, experimental and therapeutic relationship techniques can be effective on decreasing schemes dominant in patients with obsessive–compulsive personality disorder.

    Keywords: Obsessive – compulsive personality disorder (OCPD), Schema therapy, Early Maladaptive Schemas, single case series study
  • Atefeh Najafizadeh, Roshanak Khodabakhsh Pirkalani*, Azam Farah Bidjari Pages 693-708
    Background

    Post-traumatic growth refers to the positive changes experienced after the traumatic events.

    Aims

    The aim of this study is to explain the post-traumatic growth model of divorced women.

    Methods

    This research was conducted in a qualitative method based on grounded theory in 2020. The sample group reached theoretical saturation by selecting 19 divorced women (by acknowledging the growth experience by participants and Earned a score of two standard deviations above the average in Tedeschi and Calhoun Post-traumatic Growth Inventory). The sampling method was initially purposeful and then the theoretical sampling method was used to saturate the categories. Semi-structured interview method was used to collect data. Then the data were analyzed by the systematic method of Strauss and Corbin.

    Results

    The analysis of the interviews led to the identification of 133 conceptual phrases, 13 main categories and 40 subcategories. Growth and prosperity after divorce is a central category of the post-traumatic growth pattern. Achieving growth and prosperity, in general, can be the product of facing suffering and accepting it, spirituality and love for children. Time was extracted as a mediating factor. Support resources, personality traits and internal factors along with educational and family backgrounds contribute to growth and prosperity as underlying factors. Extracted growth strategies include Asking for help, problem solving, managing thoughts and emotions, doing soothing and self-care activities.

    Conclusion

    The present study, by identifying the factors affecting post-traumatic growth, can pave the way for psychologists and counselors to reduce the negative consequences of divorce and promote post-divorce growth.

    Keywords: Divorce, post-traumatic growth, women
  • Mohsen Amiri, Jahangir Karami*, Khodamorad Momeni Pages 709-726
    Background

    Specific learning disabilities are a set of heterogeneous disorders that are severely manifested in the learning and application of listening, speaking, reading, writing, and math skills and can have neurological roots. One of the therapies used in this field is neurofeedback, but a review of the history of neurofeedback and learning disabilities shows that there are many contradictions about the effects of neurofeedback on brain waves in children with special learning disabilities.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effect of neurofeedback on the modulation of brain waves and basic executive functions in children aged 8 to 12 years with special learning disabilities.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of this study included all boys and girls with dyslexia and dysgraphia introduced to centers for learning disabilities in Kermanshah. Sampling Method of this study is convenience sampling. For this purpose 20 students aged 8 to 12 years were selected and randomly divided into two groups of 10 people. The experimental group received neurofeedback intervention for 20 sessions of 40 minutes. In order to record the brain waves, a two-channel neurofeedback device was used and to measure the active memory, change the attention and inhibit the response, Wechsler memory software(Khodadadi, Amani, 2014), Wisconsin(Khodadadi et al, 2014) and Stroop cards(Khodadadi et al, 2014) were used. In order to analyze the data, univariate analysis of covariance and multivariate analysis of variance were used.

    Results

    the present protocol can suppress the ratio of theta waves to alpha(η2= 0.821) and improve the executive functions of attention change(classes(η2= 0.320), in place(η2= 0.544)), response inhibition(Concordant Time(η2= 0.434), Inconcordant Time(η2= 0.536)) and active memory(Auditory memory Span (η2= 0.515), Visual memory Span(η2= 0.536) in children with dyslexia and dyslexia.

    Conclusion

    Neurofeedback through the conditioning is likely to lead to the formation of new synaptic connections, ultimately modulating brain waves and improving basic executive functions.

    Keywords: neurofeedback, Brain Waves, Executive functions, Special learning disabilities
  • Atefeh Mahdavi, GholamAli Afrooz*, Masood Gholamali Lavasani, Zahra Naghsh Pages 727-742
    Background

    The paramount role of parent-child relationships has always been recognized in the emergence of personality traits and the formation of early maladaptive schemas. Early maladaptive schemas and perfectionism can raise in a family atmosphere, but the researches had less attention on the role of family in gifted students’ perfectionism.

    Aims

    The purpose of this study was to test the relationship between popularity of parents and the creation of early maladaptive schemas with the perfectionism of gifted adolescents based on multilevel analysis.

    Methods

    The research is a multilevel correlational study. The statistical population of the present study included girl gifted students of Tehran’s gifted high schools at individual level, and their parents at the environmental level. In this study, for each higher level variable (father or mother), three individual level variables (student) were considered. Plus, 100 people (50 fathers and 50 mothers) were chosen as the higher level sample, and 300 students were selected as the individual level sample. The sample were asked to fill 3 sets of questionnaires, popularity of parents’ questionnaire (Afrooz et al., 2013), Perfectionism Scale (Heel et al, 2010) and schema inventory for children (Rijekboer & De Boo, 2010).

    Results

    Implementing two-level analysis, the positive effect (.001) of rejection and exaggerated expectations on negative perfectionism in student level variables were identified. In family level variables, the effect of father popularity on negative perfectionism was significant (.05). Also, the reliability value of the model (.70) confirms the proper fitting of the first and second models.

    Conclusion

    These findings generally suggested that student and family level variables are associated with predicting negative perfectionism and the role of environmental variables such as family, school, culture and society in the perfectionism of gifted adolescents should be surveyed to reduce the prevalence of this issue.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Perfectionism, Gifted adolescents, Popularity of parents
  • Ali Shahravi, Afsaneh Ghanbari Panah*, MohammadMahdi Shariat Bagheri, Shirin Koushki Pages 743-762
    Background

    Much research has been done on the factors affecting students' academic self-regulation, but no study has been conducted that simultaneously examines the interactive effect of family functioning, school climate, psychological hardiness and academic self-efficacy variables on students' academic self-regulation.

    Aims

    Students' academic self-regulation was modeled based on family functioning, school climate, and psychological hardiness as mediating academic self-efficacy.

    Methods

    The present study was a correlational study using structural equation modeling. The statistical population of the present study included all male students studying in the second year of high schools in Tehran in the academic year 1399-1400 and 385 people were selected by available sampling method and given to motived strategies learning questiones (MSLQ) of Pintrich and Degroot (1990), McMaster model of family functioning (MMFF) of the Epstein et al., (1983), the school climate of Zullig et al., (1982), and academic self-efficacy of Gafoor and Ashraf (2007), responded.

    Results

    The results showed that the hypothetical model of the research had a good fit with some modifications (GFI =.907, NFI =.901, CFI =.929, cmin / df = 2.150, RMSEA =.059). Also, the direct path coefficients between family functioning and school climate with academic self-regulation were significant, but the direct path coefficient between psychological hardiness and academic self-regulation was not significant. The results also showed that the indirect path coefficients between family functioning, school climate and psychological hardiness with academic self-regulation were significan

    Conclusion

    Students' academic self-regulation can be enhanced by improving family communication processes, improving relationships within the school, and increasing students' psychological hardiness.

    Keywords: academic self-regulation, family functioning, school climate, hardiness, academic self-efficacy
  • Amir Hashemzadeh, Hamidreza Hatami*, Shokouh-Al-Sadat Banijamali, Hasan Asadzade Pages 763-780
    Background

    Although many studies focus on general or psychological resilience, few studies in Iran have addressed the issue of academic resilience, nor has an intervention that practically increases students' school affiliation been considered. Accordingly, the main question of the research is whether mindfulness training can affect the improving academic resilience and sense of belonging?

    Aims

    The purpose of this study was to effectiveness of mindfulness training on academic resilience and sense of belonging of female student’s high school.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, follow up with control group. The statistical population of the statistical population was all first grade high school girls in Tehran in 2017-2018. Thirty people were selected by multi-stage cluster random sampling method and 15 people were replaced by random assignment in an experimental group and a control group. The research instruments included the Academic Resilience Questionnaire (Samuels, 2004), the School Belonging Questionnaire (Barry et al., 2004) and the Mindfulness Education Treatment Sessions (Segal et al., 2002). Data were analyzed using mixed analysis of variance test.

    Results

    The results showed that mindfulness training significantly increased academic resilience (p <0.01) and sense of belonging to the school (p <0.01) of the experimental group compared to the control group. This effect has also remained stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    Based on the above findings, it can be concluded that mindfulness training increased students 'academic resilience and sense of belonging to the school by raising students' awareness of the present. Repeat research with more samples in different areas is required.

    Keywords: Mindfulness training, Academic resilience, Sense of belonging, Students
  • Shahnam Jabbari*, Reza Nikbakhsh, Akbar Afarinesh, Farideh Sharififar Pages 781-796
    Background

    Many studies have been conducted on the identity of employees in the country. But research that examines the ethical identity of sports workers as a moderating role in the impact of high-performance work systems and unethical Unethical pro-organizationalbehaviors has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the moderating role of moral identity in the effect of high-performance work systems on immoral Unethical pro-organizationalbehaviors of sports employees.

    Methods

    The present study is a correlation study that was conducted with a structural equation modeling approach. The statistical population was the staff of the Ministry of Sports and Youth, from which 324 people were selected as the research sample. The measurement instrument was a standard questionnaire for research variables, the validity of which was assessed using confirmatory factor analysis. The collected data were analyzed using the Partial Least Squares (PLS) method.

    Results

    The results obtained from the structural equation model showed that work systems with high-performance and ethical identity can have a direct positive effect on unethical Unethical pro-organizationalbehaviors of employees. Ethical identity can also be used as a moderator variable to increase the impact of work systems on Unethical pro-organizationalbehavior by 0.184.

    Conclusion

    Considering the effect of the variables studied in this study, it is suggested that the managers of the Ministry of Sports and Youth provide the necessary support to increase the identity and especially the moral identity of their employees so that the employees do their best to handle positive organizational activities.

    Keywords: moral identity, High performance work systems, Unethical pro-organizational behavior
  • Armaghan Damavandian, Fatemeh Golshani*, Majid Saffarinia, Anita Baghdasarians Pages 797-818
    Background

    Adolescent delinquency is associated with a set of abnormal behavioral patterns and poor emotional self-regulation skills, including self-injurious behaviors and experiences of anger and aggression. Studies show that the components of compassion therapy in form of group therapy are effective on hope, life satisfaction and mood disorders of delinquent adolescents and also improve positive emotional cognitive regulation and increase mindfulness skills, and reduce the experience of shame and guilt in clients. Anxiety disorders, depression, and increased anxiety tolerance and decreased emotion regulation have been negative, but there is a research gap in the application of this treatment to delinquent adolescents in the target population.

    Aims

    This study aimed to investigate the effectiveness of compassion-focused therapy on aggression, self-harm behaviors, and emotional self-regulation in juvenile delinquents of the Correction and Rehabilitation Center in Tehran.

    Methods

    The method of this quasi-experimental study was a pretest-posttest plan with a one-month follow-up. The statistical population of study included all clients residing in Tehran’s Correction and Rehabilitation Center in 2019; 13 people were selected from them as the sample of this research. Klonsky & Glenn inventory of statements about self-injury (ISAS), Hoffman &Kashdan emotional self-regulation questionnaire and Bass & Perry aggression questionnaire were used in pre-test, post-test, and follow-up steps; compassion-focused training program was conducted in twelve 90-minute sessions (one session per week). To evaluate the effectiveness of the intervention and to control the effect of pretest, a complex analysis of variance with repeated measures was used.

    Results

    The results showed that compassion-focused therapy consistently led to significant effect in reducing the symptoms of aggression and self-harm behaviors (p<0/05) and this effectiveness has been consistently continued in follow up phase. Regarding the effectiveness of compassion-based therapy on the components of emotional self-regulation, the results showed that the implementation of the independent variable improved adaptation and tolerance (p <0.05) and this effectiveness was persistent in the follow-up phase.

    Conclusion

    It can be concluded that compassion-focused therapy is effective in reducing self-harm behaviors, aggression, and improving emotional regulation in delinquent adolescents. These results can be used in planning for preventing harmful behaviors in adolescents and reducing these behaviors, especially in delinquent adolescents.

    Keywords: Compassion - focused therapy, aggression, self-harm behaviors, emotional self-regulation, delinquent adolescents
  • Nafiseh Khodadadi, Ahmad Ghazanfari*, Shahram Mashhadizadeh, Tayebeh Sharifi Pages 819-834
    Background

    Inflexibility is an inappropriate response children with autism disorder to environmental changes. A tool with appropriate reliability and validity is needed to measure the behavioral inflexibility of different age groups of children with autism disorder.there is a research gap due to disagreement on the relationship between behavioral inflexibility and age. So, the question is whether the factor structure of the Lecavalier Behavioral Inflexibility Scale is invariant. In different age groups.

    Aims

    The present study aimed to investigate the validity and invariance of the factor structure of the Lecavalier Behavioral Inflexibility Scale in children with autism disorder aged 3-6 and 7-12 in Isfahan.

    Methods

    The research method was descriptive-survey and applied in terms of purpose. The statistical population was children with autism disorder aged 3-12 in Isfahan, of whom 450 children were randomly selected, and the data obtained from 430 of them (230 for exploratory factor analysis and 200 for confirmatory factor analysis) were analyzed. The GARS Autism Symptoms Diagnostic Scale (GARS) (2012) with Cronbach’s alpha of 0.89 and the Lecavalier Behavioral Inflexibility Scale (BIS) (2020) with Cronbach’s alpha of 0.97 were used.

    Results

    Data were analyzed by Cronbach’s alpha, exploratory and confirmatory factor analyses. The Behavioral Inflexibility Scale (CVR> 0.62 and CVI> 0.79) had acceptable internal consistency in the two age groups (α> 0.70). ∆x2 of the restricted and unrestricted models of the measurement residues were equal in different age groups [∆x2 (90)= 108.51, p= 0.089].

    Conclusion

    The Persian version of the Lecavalier Behavioral Inflexibility Scale has acceptable validity and reliability for both age groups, and its factor structure is invariant.

    Keywords: Validity, Invariance of the factor structure, Behavioral Inflexibility, Children with autism disorder
  • Ali Nateghian, Zahra Bagherzadeh Golmakani*, Hamid Nejat, Ali Akbar Samari Pages 835-851
    Background

    Numerous studies have shown that self-efficacy and perfectionism are associated with academic procrastination; But research that has developed a model for predicting academic procrastination based on social self-efficacy and perfectionism: the mediating role of the achievement emotions has been overlooked.

    Aims

    The aim ot this study was to develop a predictive model of Academic procrastination modeling based on social self-efficacy and perfectionism: The mediating role of achievement emotions

    Methods

    The present study was descriptive and of correlation and structural equations. The statistical population was all Twelfth grade male students in Mashhad in the academic year 2020-21. Out of 1200 people, A total of 290 individuals were selected by multi-stage cluster sampling. The research instruments included the Solomon and Rothblum (1984) Academic Procrastination Questionnaire, the Packran et al. (2007) Emotions Progress Questionnaire, the Kobori Perfectionists (2006) and Self- Efficacy dimensions Questionnaire of Muris. Data were analyzed using Pearson correlation test and path analysis in SPSS-22 & AMOS-24.

    Results

    The results showed that there was a negative and significant relationship between social self-efficacy, individual standards and positive achievement emotions with academic procrastination (P<0.05). There was also a positive relationship between excessive worry about mistakes and negative progress emotions with academic procrastination (P<0.05). The results of the path analysis indicated that the model fits appropriately, and that social self-efficacy, both directly and achievement emotions (positive & negative); and excessive worry about mistakes, could indirectly academic procrastination through achievement emotions (positive & negative).

    Conclusion

    social self-efficacy and perfectionism along with other factors, such as achievement emotions play a key role in academic procrastination and the need to pay attention to these factors is essential in prevention programs.

    Keywords: Academic procrastination, social self-efficacy, perfectionism, achievement emotions