فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 113 (امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید اخشابی*، فریبرز درتاج صفحات 853-866
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است که هنر موسیقی به عنوان یک زبان، مناطق خاص خود را در مغز دارد و احساس، عاطفه و ادراک انسان را بدون تکلم منتقل می کند، ولی همچنان درک آن نیازمند آموزش است تا بتواند موجب بهره مندی از توانایی های فکری - اجتماعی گردد. همچنین پژوهش های بسیاری موسیقی را به عنوان ابزاری قدرتمند برای تقویت و توسعه خلاقیت با سهل ترین و لذت بخش ترین روش اجرا و کمترین عوارض معرفی می کنند. بنابراین مساله پژوهش این است که براساس پیشینه تحقیقات تا چه اندازه آموزش موسیقی سبب بروز خلاقیت ویا مولفه های وابسته به آن می گردد.

    هدف

    هدف از این مقاله مرور پیشینه پژهش های مرتبط علل و عوامل اثربخشی آموزش موسیقی به منظور ایجاد و توسعه خلاقیت است.

    روش

    با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، منطبق بر اصل پریزما از میان 45 مقاله مرتبط با موضوع خلاقیت و موسیقی، 23 فاکتور مهم به عنوان میانجی های میان خلاقیت و موسیقی شناسایی و نهایتا معرفی و تحلیل شده است. تا تاثیرپذیری مستقیم از فرآیند آموزش موسیقی ، بسترها و زمینه های لازم برای توسعه خلاقیت شناسایی شود.

    یافته ها

    رشد تفکر، رشد مغزی، بهبود روحیه و استرس، سازگاری و تاثیرپذیری، تخیل و رویا سازی، رشد فردی و اجتماعی، اعتماد به خود، واج شناسی، وفاق و همدلی، هوش، تقویت قوای شنیداری، مسیولیت پذیری، تقویت حافظه، پشتکار، رشد ذهنی، بداهه پردازی، حافظه کلامی، به خاطرسپاری کلمات، درک و شناخت مفهوم زبان، ایجاد تمرکز، تقویت احساسات و عواطف رمانتیک، سهولت در خواندن و نوشتن و شمارش و رابطه برای یادگیری، مهارت های حرکتی، شکیبایی و تعامل عواملی هستند که میتوانند تحت تاثیر آموزش موسیقی ارتقا یافته، بسترها و زمینه های بروز، توسعه و بسط خلاقیت افراد را فراهم آورند.

    نتیجه گیری:

     از طریق آموزش موسیقی می توان متغیرهای 23 گانه معرفی شده را در آموزش پذیران ارتقاء داد و در نتیجه ی رشد این مولفه ها خلاقیت آن ها بسط، توسعه و بروز می یابد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش موسیقی، متغیرهای میانجی، موسیقی درمانی
  • مریم رضایی، اسماعیل اسدپور*، فرشاد محسن زاده، کیانوش زهراکار صفحات 867-884
    زمینه

    ازدواج مجدد با اینکه فرصت دوباره ای برای تجربه زندگی مشترک است؛ ولی پیشینه های نظری و تجربی انجام شده در این زمینه بیانگر این واقعیت است که این گروه تنش های زیادی را تجربه می کنند و همچنین میزان طلاق در بین آن ها در سطح بالایی قرار دارد. با این حال چالش های ادراکی و نیازهای آموزشی این گروه بطور جامع تاکنون در پژوهش خاصی مورد شناسایی قرار نگرفته است و در این زمینه خلاء پژوهشی وجود دارد

    هدف

    هدف پژوهش حاضر  شناسایی نیازهای آموزشی پیش از ازدواج مجدد بود

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع گراندد تیوری بود. پژوهشگر از میان زنان و مردان، 16 نفر و از میان متخصصین، 12 نفر را برای مشارکت در پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب کرد. مصاحبه ها ضبط و با استفاده از روش تحلیل اشتراوس و کوربن (1998) تحلیل شد

    یافته ها

    واکاوی بیانات مصاحبه شوندگان منجر به طراحی مدل آمادگی برای ازدواج مجدد، با یک مقوله هسته ای (انتخابی واقع بینانه و ورودی ایمن به رابطه پرچالش)، چهار عامل علی (روشن سازی ملاک های ازدواج مجدد، واکاوی آمادگی های فرد، شناخت با غایت تناسب سنجی و همچنین وارسی احتمال وجود چرایی های ناسالم جهت ازدواج مجدد)، سه عامل زمینه ساز (آگاهی نسبت به نقش مانع زایی خانواده، بینش دهی نسبت به چالش های زوجی و چالش های والدگری)؛ چهار عامل مداخله ای (تسهیل رهایی فرد از رابطه قبلی، تقویت توانمندی های درون فردی، تقویت مهارت های زوجی و آموزش ضرورت های ارتباطی در تعامل با فرزندان)، چهار کنش (حل مشارکتی چالش های مرتبط با فرزندان، پذیرش چالش های زوجی و مشارکت در رسیدگی به آن ها، ترسیم روابط والد _ فرزندی مبتنی بر مهرورزی و ترسیم رابطه زناشویی مبتنی بر عشق) و یک پیامد (زندگی زناشویی مجدد با کیفیت) شد.  

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از پژوهش، زمینه را برای طراحی برنامه های آموزشی پیش از ازدواج مجدد فراهم کرد. برنامه هایی که اجرایی شدن آن، احتمال داشتن پیوند مجدد توام با کیفیت را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، ازدواج مجدد، گراندد تئوری
  • پرویز فداکار گبلو، جلیل یونسی*، علی دلاور، محمد عسگری، عنایت زمانپور صفحات 885-902
    زمینه

    ویژگی های روان سنجی و ساختار عاملی ابزارهای گزینه بایست مباحث بسیاری را بین محققان ایجاد کرده است. بخش زیادی از این مباحث، مربوط به سطحی بودن نتایج به دست آمده از ساختار درونی آن ها، به دلیل ماهیت ایپسیتوی داده های مقیاس‎ گزینه بایست می باشد.

    هدف

    هدف از این مطالعه، استفاده از رویکرد سوال پاسخ ترستونی (T-IRT) در نمره گذاری و بررسی ساختار عاملی مقیاس های گزینه بایست بود.

    روش

    جامعه آماری این مطالعه دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی تهران بودند. از مدل T-IRT در نمره گذاری و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه سبک های یادگیری کلب (LSI) که یک نسخه گزینه بایست می باشد، استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مدل T-IRT در بررسی ساختار عاملی پرسشنامه سبک های یادگیری، نشان داد که مدل چهار عاملی با داده ها برازش مناسبی داشت و همچنین، اگرچه ساختار همبستگی بین عوامل در مدل دو عاملی دو قطبی متعامد، مطابق با ساختار پیشنهادی کلب بود؛ اما این مدل برازش مناسبی با داده ها نداشت. نتایج مدل رگرسیون لجستیک چندجمله ای (MLR) در بررسی رابطه سبک های یادگیری با جنسیت و رشته تحصیلی دانشجویان نشان داد که متغیر جنسیت سهمی در پیش بینی سبک های یادگیری ندارد (خی دو: 4/87، 0/05 >p)، ولی مدل مربوط به رشته تحصیلی معنادار بود (خی دو: 305/26، 0/001 <p). همچنین نتایج ضرایب بتا و معناداری مدل نشان داد که دانشجویان رشته های روانشناسی (بتا: 1/69-، سطح معناداری: 0/01) و حقوق (بتا: 1/48، سطح معناداری: 0/01) بیشتر دارای سبک یادگیری واگرا و جذب کننده می باشند.

    نتیجه گیری: 

    این یافته ها نشان داد رویکرد T-IRT در حل مشکلات موجود در نمره گذاری و تحلیل مقیاس های FC به خوبی عمل می کند و این می تواند موجب گسترش استفاده از این مقیاس ها شود. همچنین نتایج بررسی سبک های یادگیری بیانگر این است که در تدریس و آموزش به سبک های یادگیری دانشجویان توجه بیشتری شود و از روش های آموزشی متناسب با سبک های یادگیری آنان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه سبک های یادگیری کلب، مقیاس گزینه بایست، رگرسیون لجستیک چندجمله ای، مدل سوال پاسخ ترستونی
  • سپهر مهاجرانی، علی عیسی زادگان*، اسماعیل سلیمانی صفحات 903-922
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است پریشانی روانشناختی عامل خطر مهمی در بیماری زایی سوء هاضمه کارکردی است که در ارتباط با فرآیند های روانشناختی حوزه درد و محرک های احشایی کیفیت زندگی بیماران را شدیدا تحت تاثیر قرار می دهد. با این وجود پژوهش راجع به تدوین مدل ساختاری برای پیش بینی کیفیت زندگی بر اساس پریشانی روانشناختی با میانجی گری خودکارآمد پنداری درد، حساسیت احشایی، تصاویر ذهنی مرتبط با درد و فاجعه آفرینی درد مغفول مانده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مدل معادلات ساختاری پریشانی روانشناختی با کیفیت زندگی با نقش میانجی خودکارآمد پنداری درد، حساسیت احشایی، تصاویر ذهنی مرتبط با درد و فاجعه آفرینی درد بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری را کلیه افراد مبتلا به سوء هاضمه کارکردی مراجعه کننده به کلینیک های گوارشی شهر اصفهان تشکیل می دادند. نمونه آماری 363 نفر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های شاخص سوء هاضمه نپین (تالی و همکاران، 1999)، افسردگی، اضطراب و تنیدگی (صاحبی و همکاران، 1384)، خودکارآمد پنداری درد مزمن (بشارت، 1387)، تصاویر ذهنی درد مزمن (کچویی و همکاران، 1394)، شاخص حساسیت احشایی (پور توکلی و همکاران، 1397) و فاجعه آفرینی درد (سجادیان و همکاران، 1391) استفاده شد. داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار smart-PLS تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده مدل پژوهش حاضر از برازش کلی قوی و قابل قبولی برخوردار است (0/857 =GOF). ساختار کلی روابط مورد آزمون از طریق داده های بدست آمده تایید گشت (0/907 =NFI و 0/056 =SRMR). تمامی ضرایب غیر مستقیم در مدل معنادار است (0/05 P<؛ 1/96 <t). همچنین همه ضرایب مستقیم به جزء تاثیر مستقیم حساسیت احشایی و خودکارآمد پنداری درد بر کیفیت زندگی معنادار است (0/05 P<؛ 1/96 <t).

    نتیجه گیری: 

    کیفیت زندگی به طور مستقیم و غیر مستقیم از طریق متغیرهای خودکارآمد پنداری درد، حساسیت احشایی، تصاویر ذهنی مرتبط با درد و فاجعه آفرینی درد با پریشانی روانشناختی مرتبط است. یافته های حاصل از این مدل به درک کامل تری از نحوه تاثیر پریشانی روانشناختی بر کیفیت زندگی مبتلایان به سوء هاضمه کارکردی کمک می کند و در نظر گرفتن این روابط در سبب شناسی و درمان افراد مبتلا به این بیماری می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پریشانی روانشناختی، خودکارآمدپنداری درد، حساسیت احشایی، تصاویر ذهنی مرتبط با درد، فاجعه آفرینی درد
  • سید سعید پورنقاش تهرانی*، سمیه عزیزی صفحات 923-938
    زمینه

    تحقیقات نشان می دهد بیماری های قلب و عروق علت اصلی مرگ و میر در ایران است و بیماران پس از جراحی با مشکلات روانشناختی مانند افسردگی، اضطراب و تنیدگی مواجه می شوند. روش شمارش پیش رونده به عنوان یک مواجهه ذهنی و حساسیت زدایی از خاطرات آسیب زا منجر به کاهش اضطراب و تقویت حس تسلط بر خاطرات غیرمنتظره کارآمد بوده، اما در زمینه کاربرد این روش در جامعه مورد تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شمارش پیش رونده بر نشانه های هیجانی (افسردگی، اضطراب و تنیدگی) در بیماران CABG انجام شد.

    روش

    در این پژوهش طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری این مطالعه بیمارانی بودند که 4 الی 6 هفته بعد از CABG به کلینیک بازتوانی مرکز قلب تهران ارجاع شده بودند. از بین این افراد، 24 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. این افراد پس از کسب رضایت، به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و گواه قرار گرفتند. سنجش ها با استفاده از DASS-21 (سامانی و جوکار، 1386) و IES-R (پناغی، حکیم شوشتری و عطاری مقدم، 1385) در سه مقطع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در هر دو گروه انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل آماری نشان داد که روش درمان شمارش پیش رونده در کاهش معنادار میزان اضطراب و تنیدگی در زمان پیگیری در گروه مداخله موثر بوده است (0/05 =α). این روش تفاوت معناداری بین دو گروه در میزان افسردگی در زمان پس آزمون و پیگیری ایجاد نکرده است و میزان افسردگی در دوره پیگیری به میزان زیادی توسط این مقادیر در مقطع پیش آزمون تعیین می شود (0/05 =α).

    نتیجه گیری:

     مداخله شمارش پیش رونده مبتنی بر آگاهی از ضربه احتمالا تحت تاثیر فهم اثرات آسیب بر زندگی فرد در راستای بهبود اثرات آسیب بر زندگی و کاهش احتمال مجددا در معرض آسیب قرار گرفتن تاثیر دارد، انجام مطالعات با نمونه های بیشتر توصیه می گردد

    کلیدواژگان: عمل بای پس عروق کرونر، مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی 21 سوالی، مقیاس تاثیر رویداد تجدیدنظر شده، درمان شمارش پیش رونده
  • نیلوفر السادات سیدپورمند، علی عیسی زادگان*، اسماعیل سلیمانی صفحات 939-952
    زمینه

    دیدگاه های اخیر عصب شناختی مطرح می کنند که حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی به عنوان دو هسته اساسی کارکردهای اجرایی، تحت تاثیر نگرانی و عدم تحمل ابهام قرار می گیرند. با توجه به این که در تحقیقات انجام گرفته نقش کارکردهای شناختی در فهم و درمان اختلالات هیجانی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، به نظر می رسد شکاف تحقیقاتی عمده ای برای تمرکز روی این جنبه های نوین وجود دارد.

    هدف

    هدف این مطالعه مقایسه حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی در افراد با نگرانی و عدم تحمل ابهام بالا و پایین بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، علی - مقایسه ای بود که در آن نمونه ای به حجم 500 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه مقیاس عدم تحمل ابهام (IUS) (فرستون و همکاران، 1994) و پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا (PSWQ) (میر و همکاران، 1990)، این نمونه 500 نفری مورد غربالگری قرار گرفته و 50 نفر به صورت هدفمند به عنوان افراد دارای نگرانی و عدم تحمل ابهام بالا و نیز 50 نفر به عنوان گروه دارای نگرانی و عدم تحمل بلاتکلیفی پایین در پژوهش شرکت داده شد و درنهایت هر دو گروه آزمون رایانه ای استروپ (ریدلی، 1935) و حافظه کاری ان بک (کرچنر، 1958) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری، تفاوت معناداری را بین حافظه کاری با آماره 417/49= F و انعطاف پذیری شناختی با آماره 30/27= F در بین دو گروه در سطح معناداری 0/0001 =P نشان داد.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی در افراد با نگرانی و عدم تحمل ابهام بالا نسبت به افراد با نگرانی و عدم تحمل پایین دچار افت معناداری شده است. بنابراین توجه به این تفاوت می تواند در روند درمانی این افراد موثر باشد.

    کلیدواژگان: حافظه کاری، انعطاف پذیری شناختی، کارکردهای اجرایی، نگرانی، عدم تحمل ابهام
  • امیرمسعود رستمی، حسن احدی*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، فریبرز درتاج صفحات 953-970
    زمینه

    خودکارآمدی و تاب آوری از جمله مهمترین مفاهیم مرتبط با سرمایه روانشناختی بوده و باتوجه به ماهیت چند بعدی آموزش صلح، بررسی تاثیر آن بر افزایش خودکارآمدی و تاب آوری در دانش آموزان مساله اصلی پژوهش حاضر است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش صلح بر خودکارآمدی و تاب آوری دانش آموزان دوره متوسطه اول انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و در نظر گرفتن سه گروه آزمایش، کنترل با پیگیری دو ماهه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دوره اول متوسطه منطقه 3 شهر تهران، تشکیل داده اند. 60 نفر نمونه (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه گواه) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سرمایه های روانشناختی بوده که برای آزمودن دو گویه خودکارآمدی و تاب آوری از آن استفاده شده است. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش طی 8 جلسه 120 دقیقه ای در 8 هفته مداوم، تحت آموزش صلح قرار گرفته و گروه کنترل، نیز هیچ گونه آموزشی در این زمینه دریافت نکردند. در پایان دوره از گروه آزمایش، پس آزمون و بعد از گذشت دو ماه، آزمون پیگیری به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس مختلط در نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر آموزش صلح بر مولفه های خودکارآمدی و تاب آوری، در سطح 0/01 معنادار است. همچنین آموزش صلح در مقایسه با گروه کنترل منجر به افزایش میانگین نمرات مولفه های خودکارآمدی و تاب آوری در مراحل پس آزمون و پیگیری شده است.

    نتیجه گیری: 

    باتوجه به تاثیر معنادار آموزش صلح بر افزایش خودکارآمدی و تاب آوری دانش آموزان، می توان از این روش در موفقیت تحصیلی آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش صلح، خودکارآمدی، تاب آوری، دانش آموزان
  • بنت الهدی حسنی، روشنک خدابخش پیرکلانی*، بتول احدی صفحات 971-986
    زمینه

    با وجود اینکه نقش سبک دلبستگی، حرمت خود پایین، و حساسیت به طرد بالا در اعتیاد به تلفن همراه هوشمند تایید شده است اما هنوز ابهامات فراوانی در نحوه تاثیر این عوامل بر اعتیاد به تلفن همراه هوشمند وجود دارد؛ حتی در برخی از موارد، نتایج پژوهشی در تناقض با یکدیگر هستند، شاید به این علت که غالبا این موارد مسستقل از هم بررسی شده اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای حرمت خود و حساسیت به طرد در رابطه بین سبک های دلبستگی و اعتیاد به تلفن همراه هوشمند صورت گرفت.

    روش

    به منظور بررسی رابطه غیر مستقیم سبک دلبستگی و تلفن همراه هوشمند از طریق حرمت خود و حساسیت به طرد، از روش معادلات ساختاری استفاده شد. کاربران 20 تا 34 ساله ای که از تلفن همراه هوشمند استفاده می کردند جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دادند. در این پژوهش 452 شرکت کننده 20 تا 34 ساله (1/49 درصد زنان و 50/9 درصد مردان) به صورت داوطلبانه، پرسشنامه های سبک دلبستگی بشارت (2011)، اعتیاد به تلفن همراه سواری (1393)، حرمت خود روزنبرگ (1965) و حساسیت به طرد نسخه بزرگسال برنسون و همکاران (2009) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر با استفاده از آزمون بوت استراپ نشان داد متغیرهای حرمت خود و حساسیت به طرد در رابطه بین سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی با اعتیاد به تلفن همراه هوشمند نقش واسطه ای جزیی داشته و در رابطه سبک دلبستگی مضطرب با اعتیاد به تلفن همراه هوشمند نقش واسطه ای کامل را ایفا می کنند. همچنین جنسیت بر مسیر مستقیم سبک دلبستگی اجتنابی و اعتیاد به تلفن همراه هوشمند و مسیر غیرمستقیم سبک دلبستگی مضطرب و اعتیاد به تلفن همراه هوشمند، نقش تعدیل گری دارد.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که در راستای حل معضل اعتیاد به تلفن همراه هوشمند به ویژه در مورد زنان، توجه به مولفه های حرمت خود و حساسیت به طرد می تواند راه گشا باشد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، اعتیاد رفتاری، حساسیت به طرد، بزرگسال، جنسیت
  • مهدی سلیمان پور، علیرضا پیرخائفی*، کیانوش زهراکار صفحات 987-1004
    زمینه

     تحقیقات نشان می‌دهد عوارض جسمانی و روانی بیماری‌های آشکار پوستی نظیر ویتیلیگو، کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. باوجودی که در پیشینه، درمان متمرکز بر شفقت به تنظیم هیجانی مثبت، کاهش احساسات منفی و سرزنش خود منجر می‌شود و همچنین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ذهن‌آگاهی، پذیرش احساس و حفظ آرامش فرد هنگام مواجهه با واقعیت بیماری منجر می‌شود، اما در زمینه تاثیر این درمان‌ها بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به ویتیلیگو شکاف تحقیقاتی وجوددارد.

    هدف

     پژوهش‌حاضر به‌منظور مقایسه تاثیر مشاوره‌گروهی با رویکرد شفقت‌درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش ‌ وتعهد بر کیفیت زندگی بیماران زن مبتلا به ویتیلیگو انجام گرفت.

    روش

     روش پژوهش از نوع شبه‌آزمایشی، همراه با پیش‌آزمون و پس‌آزمون و پیگیری و گروه گواه بود. جامعه پژوهش حاضر را کلیه بیماران مبتلا به ویتیلیگو مراجعه‌کننده به بیمارستان رازی تهران در سال 1399 تشکیل دادند، که از بین آنان 45 نفر به شیوه هدفمند پس از کنترل ملاک‌های ورود و خروج، انتخاب و به‌صورت تصادفی در 3 گروه 15 نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه‌گواه‌) جایگزین شدند. ابزار‌ سنجش عبارت بود از پرسشنامه کیفیت‌زندگی ‌سازمان‌جهانی‌بهداشت (1993) برای گروه اول درمان مبتنی بر پذیرش‌و‌تعهد بر‌اساس دیدگاه هایس و همکاران (2016) و برای گروه دوم درمان متمرکز بر شفقت گیلبرت (2009، 2014) در 8 جلسه 120 دقیقه ای اجرا شد و برای گروه گواه هیچ درمانی ارایه نشد. به ‌منظور بررسی فرضیه‌های پژوهش از روش‌های آمار‌توصیفی و تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم‌افزار spss20 استفاده شد.

    یافته ها

     نشان داد هر سه گروه در مرحله پیش‌آزمون تفاوت معناداری با هم نداشتند جز اینکه سلامت جسمانی گروه گواه از گروه شفقت بیشتر بود. همچنین تفاوت گروه درمان مبتنی‌بر پذیرش‌و‌تعهد و گروه درمان متمرکز بر شفقت با گروه گواه در کیفیت‌زندگی و تمامی مولفه‌هایش در مراحل پس آزمون و پیگیری معنادار بود (0/01 >‌p) به جز یک مورد که در مولفه محیط زندگی که تفاوت گروه شفقت در مقایسه با گروه گواه در پس‌آزمون معنادار نبود. در سلامت جسمانی و روابط اجتماعی تفاوت دو گروه‌آزمایشی پذیرش وتعهد و شفقت در مراحل پس‌آزمون و پیگیری معنادار نبود (0/01 <‌p). در سلامت‌روانی، محیط زندگی و کیفیت‌کلی زندگی نیز در مراحل پس‌آزمون و پیگیری تفاوت ‌معنادار دو گروه آزمایشی نشان‌داد درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد تاثیر بیشتری دارد‌. به جز کیفیت‌زندگی کلی که در پس‌آزمون میان دو گروه آزمایشی تفاوت معنادار وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به نتایج به‌دست‌آمده این نتیجه حاصل می گردد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از طریق پذیرش احساسات و جلوگیری از اجتناب تجربه‌ای و شکل دهی به عمل‌متعهدانه‌ و عادات سالم و همچنین درمان متمرکز بر شفقت از طریق تغییر تفاسیر ذهنی توام با سرزنش و انتقاد و افزایش رفتار مبتنی بر مهربانی با خود و دیگران به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کرده اند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، درمان متمرکز بر شفقت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ویتیلیگو
  • سلیمان اشکوتی، بهمن کرد*، هوشنگ جدیدی صفحات 1005-1020
    زمینه

    سازگاری تحصیلی به توانایی سازگاری با اطلاعات، تجربیات و محیط آموزشی جدید اشاره دارد. از جمله ویژگی های مهمی که می تواند بر سازگاری تحصیلی تاثیرگذار باشد، توانایی خودتنظیم گری هیجانی و جهت گیری تسلط مدار گرایشی با نقش میانجی شکفتگی تحصیلی در دانش آموزان است. با این حال، تاکنون هیچ پژوهش یکپارچه نگری روابط این متغیرها را در قالب یک مدل جامع نگر مورد بررسی قرار نداده است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر تدوین مدل علی سازگاری تحصیلی بر اساس خودتنظیم گری هیجانی و جهت گیری تسلط مدار گرایشی و نقش میانجی گری شکفتگی تحصیلی در دانش آموزان بود.

    روش

    در این مطالعه توصیفی - همبستگی، جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر مهاباد در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 384 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اهداف پیشرفت (AGQ-R) الیوت و مورایاما (2008)، پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی مارس (1998)، مقیاس شکفتگی تحصیلی دینر و بیسواس (2008) و پرسشنامه استاندارد سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984) است. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد متغیرهای خودتنظیم گری هیجانی (0/001 =P)، جهت گیری تسلط مدارگرایشی (0/004 =P) و شکفتگی تحصیلی (0/001= P) بصورت مستقیم سازگاری تحصیلی را پیش بینی نمودند. همچنین خودتنظیم گری هیجانی (0/001= P) و جهت گیری تسلط مدار گرایشی (0/001=P) با شکفتگی تحصیلی رابطه مستقیم دارد. خودتنظیم گری هیجانی و جهت گیری تسلط مدار گرایشی با واسطه گری شکفتگی تحصیلی بر سازگاری تحصیلی رابطه غیرمستقیم دارد (0/001=P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های این پژوهش، شکفتگی تحصیلی (به معنای میل به پیشترفت و بهتر شدن) در ارتباط بین خودتنظیم گری هیجانی، جهت گیری تسلط مدار و سازگاری تحصیلی نقش واسطه ای معنادار ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، خودتنظیم گری هیجانی، جهت گیری تسلط مدار گرایشی، شکفتگی تحصیلی
  • فاطمه شکوری مقدم، جمال صادقی*، رجبعلی محمدزاده ادملایی، وحید فلاح صفحات 1021-1036
    زمینه

    مرور نظام مند پژوهش ها حاکی از این است که در تبیین اضطراب تحصیلی نوجوانان متغیرهای مختلفی تاثیر می گذارد، اما نقش نظریه ذهن و سازگاری به عنوان یک مدل یکپارچه مغفول مانده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی مدل معادلات ساختاری تبیین اضطراب تحصیلی نوجوانان دختر بر اساس نظریه ذهن با نقش واسطه ای سازگاری بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی نوجوانان دختر پایه نهم مدارس دولتی متوسطه اول شهر قایم شهر در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل می دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری دانش آموزان سینها و سینگ (1993)، پرسشنامه اضطراب پیشرفت تحصیلی آلبرت و هابر (1960) و پرسشنامه نظریه ذهن استیرمن (1994) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری با نرم افزارهای SPSSV18 و AMOSV23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای نظریه ذهن و سازگاری بر اضطراب تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری دارند (0/01 >P). همچنین اثر غیرمستقیم نظریه ذهن با اضطراب تحصیلی از طریق میانجی گری سازگاری مورد تایید واقع شد. به طور کلی مدل پژوهش تایید شد و متغیرهای پژوهش توان پیش بینی 67 درصدی از متغیر اضطراب تحصیلی را داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، متغیر نظریه ذهن به واسطه سازگاری بر اضطراب تحصیلی نوجوانان دختر اثر غیر مستقیم داشته و ازاین رو آگاهی معلمان، مدیران، والدین، دانش آموزان و سایر متخصصان حوزه تعلیم و تربیت از این متغیرها می تواند در جهت کاهش اضطراب تحصیلی نوجوانان دختر کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، اضطراب تحصیلی، سازگاری، نوجوانان دختر
  • ملیحه فدائی مقدم، حسن خوش اخلاق*، حسن رضائی جمالویی صفحات 1037-1062
    زمینه

    آمارهای موجود نشان می دهند که زوج درمانگری شناختی و روان بنه درمانگری بر مهارگری عواطف و سبک های حل تعارض در زوجین دارای تعارض زناشویی تاثیر داشته اند. وجود پژوهش های متعدد انجام شده در خصوص اثربخشی زوج درمانگری شناختی مک کی و روان بنه درمانگری بر کاهش تعارضات زناشویی، تفاوت های فوق منجر شد تا پژوهش حاضر به مقایسه اثربخشی این دو رویکرد درمانی بپردازد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانگری شناختی مک کی و روان بنه درمانگری بر مهارگری عواطف و سبک های حل تعارض در زوجین دارای تعارض زناشویی شهر قم، انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه می باشد. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه زوجین دارای تعارض زناشویی بودند که جهت حل مشکلاتشان به کلینک روانشناختی قم در سال 1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 45 نفر از این زنان در سه گروه طرحواره درمانی (15 نفر)، درمان پذیرش و تعهد (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایابی شدند. گروه های آزمایش روان بنه درمانگری یانگ (10 جلسه 90 دقیقه ای)، رویکرد شناختی مک کی (10 جلسه 90 دقیقه‏ای) قرار گرفتند. گروه گواه در طی این مدت هیچ گونه مداخله ای از روان بنه درمانگری و رویکرد شناختی مک کی دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های مقیاس مهارگری عواطف (ACS) توسط ویلیامز (1997)، کمپل و آهرانز (1997) و سبک های حل تعارض رحیم (1983) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم‏افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که زوج درمانگری شناختی مک کی و روان بنه درمانگری بر بهبود مهارگری عواطف و سبک های حل تعارض در زوجین دارای تعارض زناشویی شهر قم موثر بوده و باعث کاهش تعارضات شده است. اثر کلی معنادار شد و در ادامه نتایج جزیی تر و آزمون تعقیبی نشان داد که بین گروه های آزمایش تفاوتی وجود ندارد و تفاوت های هر کدام از گروه های آزمایش با گروه کنترل بوده که معناداری F کلی را باعث شده است. اثربخشی این دو درمان در این سطح معنی دار بوده و در ادامه با بررسی دقیق تر داده ها بر اساس آزمون تعقیبی بن فرونی، مشخص شد که معنی داری بین گروه های آزمایش با گروه کنترل وجود داشته ولی بین دو گروه آزمایش تفاوت ها معنی دار نبوده است. اثراصلی مرحله (0/000  p<و 473/90 =F) اثر متقابل گروه با مرحله (001/> P و 130/84= F) معنی دار شد. اثر متقابل متغیر با گروه و با مرحله (0/001>P و 10/82 =F) و بین گروه ها (008/>P و 5/91 =F) معنی دار شد. (در پس آزمون و پیگیری).

    نتیجه گیری:

     توجه به زوج درمانگری روان بنه محور و رویکرد شناختی مک کی برای بهبود مهارگری عواطف و سبک های حل تعارض در زوجین از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بین اثربخشی این دو رویکرد تفاوتی مشاهده نشد و با توجه به یافته های پژوهش و اثربخشی یکسان هر دو رویکرد، استفاده از هر دو درمان به کلینیک های مشاوره، متخصصین حوزه های خانواده و زوج درمانگرها، به منظور کمک به زوجین برای حل تعارضات و جهت پیشگیری از طلاق های تکانشی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانگری شناختی مک کی، روان بنه درمانی، مهارگری عواطف، سبک های حل تعارض، تعارض زناشویی
|
  • Majid Akhshabi*, Fariborz Dortaj Pages 853-866
    Background

    Research has shown that music art as a kind of language has its areas in the brain and conveys human feeling, emotion, and perception without speaking, but still understanding it requires education to benefit from social-intellectual abilities. Many studies also introduce music as a powerful tool to strengthen and develop creativity with the easiest and enjoyable performance and least complications. Therefore, the research question is to what extent music education causes creativity or its related components based on the research background.

    Aims

    This article aims to review the background of related research on the causes and factors of the effectiveness of music education to create and develop creativity.

    Methods

    The present article uses a descriptive-analytical method, in line with the Prisma principle, to identify 23 crucial factors as mediators between creativity and music, among 45 articles related to the subject of creativity and music, and finally introduced and analyzed to identify the direct impact of the music education process, the contexts needed to develop creativity.

    Results

    The components of individual and social growth, self-confidence, motion skills, patience and interaction, thought growth, brain growth, compatibility and impressibility, imagination and dreaming, phonology, harmony and empathy, intelligence, strengthen auditory powers, responsibility, memory strengthen, persistence, mental growth, improvisation, verbal memory, word memorization, understanding the concept of language, concentration making, strengthen romantic feelings and emotions, and the facility of reading, writing, counting, and interface for learning can provide the context for the emergence, development and expansion of people's creativity under the influence of enhanced music education.

    Conclusion

    Through music education, the 23 introduced variables can be improved in learners and their creativity is expanded, developed, and updated as a result of the growth of these components.

    Keywords: Creativity, Music Education, Music Therapy, Fluidity, Expansion, Flexibility
  • Maryam Rezaei, Esmaeil Asadpour*, Farshad Mohsenzade, Kianoush Zahrakar Pages 867-884
    Background

    Remarriage is a new opportunity to experience married life, but the theoretical and experimental backgrounds in this field indicate that this group experiences a lot of psychological, communication, and family stress. Also, the divorce rate is high among them. However, this group’s perceptual challenges and educational needs have not been comprehensively identified in specific research, and there is a research gap in this regard.

    Aims

    This study aimed to identify pre-marital educational needs.

    Methods

    The research was qualitative and grounded theory. The researcher selected men and women with experience of remarriage in Tehran. For this purpose, 16 men and women (identified by virtual call) and 12 professionals (identified by marriage and family association) were selected by purposive sampling. Interviews were recorded and analyzed using Strauss and Corbin (1998).

    Results

    The analysis of the interviewees’ statements led to the design of a remarriage readiness model, with one primary theme (realistic selection and secure entry into a challenging relationship), four causal factors (clarification of remarriage criteria, analysis of individual readiness, having knowledge to find the appropriate match, and examining the possibility of unhealthy reasons for remarriage), three underlying factors (awareness of the role of family barriers, insight into marital and parenting challenges), four interfering factors (facilitating the release of the individual from the previous relationship, strengthening intrapersonal capabilities, strengthening marital skills and teaching communication requirements in interaction with children), four actions (participatory solution of challenges related to children, accepting the couple’s challenges and participating in addressing, defining the parent-child relationship based on affection, and defining marital relationship based on love) and a consequence (quality remarried life).

    Conclusion

    The research results provided the basis for designing pre-remarriage education programs that increase the likelihood of a quality remarriage.

    Keywords: Educational needs, Remarriage, Grounded-theory
  • Parviz Fadakar Gabalou, Jalil Younesi*, Ali Delavar, Mohammad Asgari, Enayat Zamanpour Pages 885-902
    Background

    Scoring and analysis of Forced Choice(FC) scale has caused a great deal of controversy among researchers. Most of the discussions are related to the superficiality of the obtained results due to the ipsative nature of FC scale datas.

    Aims

    The aim of this study was to use the Thurstonian Item Response (T-IRT) approach in scoring and examining the factor structure of FC scales.

    Methods

    The statistical population of this study was students of Allameh Tabataba'i University of Tehran. The T-IRT model was used to score and analyze the data obtained from the Kolb Learning Styles Questionnaire (LSI), which is a Forced Choice approach.

    Results

    The results of the T-IRT model in examining the factor structure of the LSI showed that the four-factor model fit well with the data and also, although the correlation structure between the factors in the orthogonal bipolar bifactor model was consistent with the proposed Kolb structure; but this model did not fit well with the data. The results of Multinomial logistic regression model in examining the relationship between learning styles of gender and field of study of students showed that the gender variable has no Share in predicting learning styles (CH:4.87, P>0.05); but the model related to the field of study was significant (CH:305.26, P<0.001). Also, the results of beta coefficients and significance of the model showed that students of psychology (Sig=0.01, β=-1.69 ) and law (Sig=0.01, β=1.48 ) have more Divergent and Assimilator learning style.

    Conclusion

    These findings indicated that the T-IRT approach works well in solving problems related to scoring and analyzing FC scales, and this could expand the use of these scales. Also, the results of studying learning styles indicate that in teaching and education, more attention should be paid to students' learning styles and teaching methods appropriate to their learning styles should be used.

    Keywords: Kolb Learning Styles Questionnaire, force choice Scale, Multinomial Logistic Regression, Thurstonian Item Response Model
  • Sepehr Mohajerani, Ali Issazadegan*, Esmaiel Soleimani Pages 903-922
    Background

    The research has shown that the psychological distress is an important risk factor in pathogenesis of the functional dyspepsia. It severely affects the quality of patients’ life regarding psychological processes in the field of pain and visceral stimuli. However, there is a lack of structural models among the literature for predicting the quality of life based on psychological distress considering the effect of mediating roles of pain self-efficacy, visceral sensitivity, pain-related mental imagery, and pain catastrophizing.

    Aims

    The purpose of this study is investigating the relationship between the psychological distress and the quality of life in functional dyspepsia considering the effect of the mediating roles of pain self-efficacy, visceral sensitivity, pain-related mental imagery, and pain catastrophizing.

    Methods

    The method used in this research is the model of “correlation of structural equation modeling”. The statistical population of the model consists of 363 patients with functional dyspepsia who referred to gastrointestinal clinics in Isfahan selected using the “convenience sampling method”. Nepean dyspepsia index (Talley et al., 1999), depression, anxiety and stress scale (Sahebi et al., 2005), chronic pain self-efficacy questionnaire (Besharat, 1387), short form -McGill pain questionnaire (Kachooei et al., 1394), visceral sensitivity index (Pourtavakoli et al., 1397) and pain catastrophizing scale (Sajjadian et al., 1391) are used to acquire data. The data are analyzed using the developed structural equation model and the smart-PLS software.

    Results

    The results obtained by the developed model shows a strong overall fit (GOF= 0.857) and the general structure of the tested relationships is confirmed by the obtained data (NFI= 0.907 and SRMR= 0.056). All indirect coefficients in the model are considered as significant with t≥ 1.96 and p≤ 0.05. Also, all direct coefficients are significant excepts the direct effect between the quality of life and both the visceral sensitivity and the pain self-efficacy with t≥ 1.96 and p≤ 0.05.

    Conclusion

    The results of the present research demonstrate that the quality of life has significant relations to the psychological distress through pain self-efficacy, visceral sensitivity, pain-related mental imagery, and pain catastrophizing. The findings of this model help to understand the effect of psychological distress on the quality of life of patients with functional dyspepsia and considering these relationships can be of great importance in the etiology and treatment of patients.

    Keywords: Quality of life, Psychological Distress, Pain Self-Efficacy, Visceral Sensitivity, Pain-Related Mental Imagery, Pain Catastrophizing
  • Saeed Pournaghash Tehrani*, Somayeh Azizi Pages 923-938
    Background

    Former studies have demonstrated that coronary artery disease is a major cause of death and in Iran is the top cause of death and causes 45 percent of fatalities. After coronary artery bypass surgery (CABG) patients face psychological problems such as depression, anxiety, and stress. Progressive counting method is an effectiveness method in providing mental exposure and desensitize traumatic memories to lower anxiety and enhance a sense of mastery over spontaneous memories. But there is lack of research on the progressive counting method in Iran.

    Aims

    This study aimed to evaluate the efficacy of PC method on emotional symptoms (depression, anxiety & stress), which exist in CABG patients according to the literature.

    Methods

    In this quasi-experimental research, we used a pre-test-post-test design. Patients included those who were referred to the Rehabilitation Clinic of Tehran Heart Center within a 4 to 6-week period after coronary artery bypass surgery. Among them, 24 patients were selected. Having consented to participate in the study, all 24 participants were randomly placed in intervention and control groups. DASS-21 and IES-R were used for measurement. Assessments were performed in three stages pre-test, post-test, & follow-up in both groups.

    Results

    Progressive counting method significantly reduced anxiety & stress symptoms in the intervention group (α=0.05). This method did not make a significant difference in the rate of depression. The amount of depression during the follow-up period is largely determined by these values during the pre-test period (α=0.05).

    Conclusion

    Progressive counting method probably influences the perception of the impacts of the trauma on the life of the individual and treats the implications of the trauma on the patient's life and decreases the probability of re-traumatization. It is recommended to study with more samples.

    Keywords: Coronary Artery Bypass Surgery (CABG), Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21), Impact of Event Scale-Revised (IES-R), Progressive Counting Method (PC)
  • Nilufar Sadat Seyed Purmand, Ali Issazadegan*, Esmail Soleymani Pages 939-952
    Background

    Latest neuro-cognitive frameworks claimed that working memory and cognitive flexibility as the main feature of executive functions (EF), were affected by worry and intolerance of uncertainty. Considering that the role of cognitive functions in understanding and treating emotional disorders has received less attention of researchers, it seems to be a major research gap to focus on these novel aspects.

    Aims

    The purpose of this study was to compare the working memory and cognitive flexibility in individuals with high/low levels of worry and intolerance of uncertainty.

    Methods

    The method of this study was causal-comparative. A sample of 500 individuals were chosen availably and were screened with Pen-state worry questionnaire (PSWQ) (Meyer et al, 1990) and intolerance of uncertainty scale (IUS) (Freeston et al, 1994) and 50 individuals were selected by targeted sampling in high levels of worry and intolerance of uncertainty, as well as 50 other individuals in low levels. Finally, they undertook computerized Stroop (Ridely, 1935) and N-Back tests (Kirchner, 1958).

    Results

    The multivariate analysis of variance results, indicated a significant difference between working memory with F=417/49 and cognitive flexibility with F= 30/27) P= 0.001(.

    Conclusion

    The findings revealed that working memory and cognitive flexibility in individuals with high levels of worry and intolerance of uncertainty had a significant drop. Therefore, further considerations on this issue can be effective in treatment plans.

    Keywords: working memory, cognitive flexibility, executive functions, worry, intolerance of uncertainty
  • Amirmsoud Rostami, Hasan Ahadi*, Khadijeh Abolmaali Alhosseini, Fariborz Dortaj Pages 953-970
    Background

    Self-efficacy and resilience are among the most important concepts related to psychological capital that consists of various dimensions and considering the multidimensional nature of peace education, examining its impact on increasing self-efficacy and resilience is the main issue of the present study.

    Aims

    The aim of this study was to determine the efficacy of peace education on self-efficacy and resilience of junior high school students.

    Methods

    The present study was conducted as a quasi-experimental method with a pretest-posttest design and considering three experimental and control groups with a two-month follow-up. The statistical population of the study consists of first grade high school students in District 3 of Tehran. 60 samples were selected by multi-stage cluster sampling method. The data collection tool was a psychological capital questionnaire that was used to test the two items of self-efficacy and resilience. After performing the pre-test, the experimental group received peace training in 8 sessions of 120 minutes in 8 consecutive weeks and the control group did not receive any training in this field. At the end of the experimental group, post-test and after two months, follow-up test was performed. Mixed analysis of variance in SPSS-22 software was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the effect of peace education on the components of self-efficacy and resiliency, is significant at the level of 0.01. Also, peace education compared to the control group has led to an increase in the mean scores of the components of self-efficacy and resiliency in the post-test and follow-up stages.

    Conclusion

    Due to the significant effect of peace education on students' self-efficacy and resiliency, this method can be used in their academic success.

    Keywords: peace education, Self-efficacy, Resiliency, students
  • Bentolhoda Hassani, Roshanak Khodabakhsh Pirklani*, Batool Ahadi Pages 971-986
    Background

    Although the role of attachment styles, self-esteem, and sensitivity to rejection in smartphone addiction has been confirmed, there are still many ambiguities in how these factors affect smartphone addiction; In some cases, research results are even contradictory, perhaps because they have often been examined independently.

    Aims

    This study investigates the mediating role of self-esteem and sensitivity to rejection in the relationship between attachment styles and smartphone addiction

    Methods

    Structural equation modeling (SEM) was used to test the indirect relationship between attachment styles and smartphone addiction through self-esteem and sensitivity to rejection. The statistical population of this study included all smartphone users aged 20 to 34 years old. The participants included 452 individuals aged 20 to 34 years (49.1% women and 50.9% men). The following questionnaires were administered to the participants: Adult Attachment Style Questionnaire (Besharat, 2011), smartphone Addiction (Sevari, 2014), Rosenberg's Self-Esteem (1965), and the adult version of Rejection Sensitivity Questionnaire (Branson et al.,2009). The path analysis method was used for data analysis.

    Results

    The results of the bootstrap method showed that self-esteem and sensitivity to rejection partially mediated the relationship between secure and avoidant attachment styles and smartphone addiction. The results also indicated their full mediating role in the relationship between anxious attachment style and smartphone addiction. Furthermore, results showed gender's moderating role on the direct path between avoidant attachment style and smartphone addiction, And the indirect path between anxious attachment style and smartphone addiction.

    Conclusion

    This study's findings suggest that to solve the smartphone addiction issue, especially in women, paying attention to the components of self-esteem and sensitivity to rejection can be helpful.

    Keywords: Attachment styles, Behavioral addiction, Sensitivity to rejection, Adults, Gender
  • Mahdi Solimanpour, Alireza Pirkhaefi*, Kianoosh Zahrakar Pages 987-1004
    Background

    Researchs shows that the physical and psychological effects of obvious skin conditions such as vitiligo, affect the quality of life of patients. Although in the past, compassion-focused therapy has led to positive emotional regulation, reduction of negative emotions, and self-blame, as well as acceptance - commitment therapy led to mindfulness, acceptance of feelings, and calmness in the face of illness, but there is a research gap exists in the impact of these therapies on the quality of life of women with vitiligo.

    Aims

    This research was performed to compare The Efficacy of compassion focused therapy and acceptance and commitment therapy on quality of life in women patient with vitiligo.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test and follow-up with control group. The study population consisted of all women with vitiligo who referred to Razi Hospital in Tehran in 2020, which 45 people were purposefully selected after controlling the entry and exit criteria and randomly divided into 3 groups of 15 people (two experimental groups and A control group). The measurement tool was the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (1993). For the first experiment group, the acceptance and commitment ‌therapy ‌of hyse et al(2016), and for the second experiment group, the compassion focused therapy (Gilbert, 2009, 2014) were delivered in groups and in eight 120-minute sessions, but the control group received no intervention. In order to test the research hypotheses, descriptive statistics and mixed analysis of variance were used by SPSS20 software.

    Results

    Showed that all three groups in the pre-test stage were not significantly different from each other except that the physical health of the control group was higher than the compassion group. Also, the difference between the acceptance-commitment and compassion-based therapy group with the control group in quality of life and all its components in the post-test and follow-up stages was significant (p <0.01) except for one case in the living environment component, it was not significant with the control group in the post-test. In physical health and social relationship, the difference between the two experimental groups of acceptance- commitment and compassion group in the post-test and follow-up stages was not significant (p <0.01). In mental health, living environment and overall quality of life in the post-test and follow-up stages, the difference between the two experimental groups was significant and showed a more effect of acceptance and commitment therapy. Except for the overall quality of life, there was no significant difference between the two experimental groups in the post-test.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is concluded that the therapy is based on acceptance and commitment by accepting emotions and preventing the avoidance of experience and shaping committed practice and healthy habits and Compassion-focused therapies by changing mental interpretations of blame and criticism and enhancing kindness to themselves and others, improve patients' quality of life.

    Keywords: quality of life, Compassion - focused therapy, acceptance, commitment therapy, vitiligo
  • Soleiman Ashkoti, Bahman Kord*, Hoshang Jadidi Pages 1005-1020
    Background

    Academic Adjustment refers to the ability to adapt to new information, experiences, and learning environments. Among the important features that can affect academic adjustment is the ability of emotional self-regulation and orientation of tendency-dominance with the mediating role of academic flourishing in students. However, so far, no research has examined the integration of the relationships of these variables in the form of a comprehensive model.

    Aims

    This study was conducted to develop a causal model of academic adjustment based on emotional self-regulation and orientation of tendency-dominance and the mediating role of academic flourishing in students.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, the statistical population included 384 people consisted of all high school second-grade students in Mahabad in 2019-2020, which were selected by multi-stage cluster sampling. Research instruments include the Achievement Goal Questionnaire (Elliott & Murayama) (AGQ-R), March's Emotional Self-Regulation Questionnaire (1998), the Diner and Biswas Academic Flourishing Scale (2008), and the Baker and Cyriac Standard Adjustment Questionnaire (1984). The evaluation of the proposed model was performed using the path analysis method.

    Results

    The results showed that the variables of emotional self-regulation (P= 0.001), orientation of tendency-dominance (P= 0.004) and academic flourishing (P= 0.001) predicted academic adjustment directly. Also, emotional self-regulation (P= 0.001) and orientation of tendency-dominance (P= 0.001) have a direct relationship with academic flourishing. Emotional self-regulation and orientation of tendency-dominance have an indirect relationship with the mediation of academic flourishing on academic adjustment (P= 0.001).

    Conclusion

    According to the findings of this study, academic flourishing (in the meaning of the desire to progress and get better) plays a significant mediating role in the relationship between emotional self-regulation, orientation of tendency- dominance and academic adjustment.

    Keywords: Academic adjustment, Emotional self-regulation, Tendency - oriented orientation, Academic flourishing
  • Fatemeh Shakori Moghadam, Jamal Sadeghi*, Rajab Ali Mohammadzadeh Admolaei, Vahid Fallah Pages 1021-1036
    Background

    A systematic review of research suggests that different variables affect the explanation of adolescent academic anxiety, but the role of mind theory and compatibility have been neglected as an integrated model.

    Aims

    The purpose of this study was to evaluate the structural equation model of academic anxiety explanation of female adolescents based on mind theory with the mediating role of compatibility.

    Method

    The present study was a descriptive correlation and structural equations. The statistical population of the present study consisted of all ninth grade female adolescents in the first secondary schools during 2019-2020 in Ghaemshahr. In this study, 300 people were selected by two-stage cluster sampling to determine the sample size. Sinha and Singh’s (1993) Student Compatibility Questionnaire, Albert and Haber’s (1960) Academic Achievement Anxiety Questionnaire, and Stirman's Mind Theory (1994) were used for data collection. Structural equations with SPSSV18 and AMOSV23 software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the variables of mind theory and compatibility have a direct and significant effect on academic anxiety (P<0.01). The indirect effect of mind theory on academic anxiety through compatibility mediation was also confirmed. In general, the research model was approved and the research variables were able to predict 67% of the academic anxiety variable.

    Conclusion

    Based on the results of this study, mind theory variable has an indirect effect on the academic anxiety of female adolescents due to compatibility, and therefore the knowledge of teachers, principals, parents, students and other experts in the field of education could be helpful in reducing the academic anxiety of female adolescents.

    Keywords: Mind Theory, Academic Anxiety, Compatibility, Female Adolescents
  • Maliheh Fadaei Moghadam, Hasan Khoshakhlagh*, Hasan Rezaei Jamalooei Pages 1037-1062
    Background

    Current statistics show that cognitive couple therapy and schema therapy have an effect on controlling emotions and conflict resolution styles in couples with marital conflict.The existence of several studies on the effectiveness of McKay cognitive couple therapy and schema therapy on reducing marital conflicts, the above differences led to the present study to compare the effectiveness of these two therapeutic approaches.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of McKay's cognitive couple therapy and schema therapy on controlling emotions and conflict resolution styles in couples with marital conflict in Qom.

    Methods

    The design of this study is quasi-experimental and pre-test-post-test-follow-up with a control group. The statistical population of the present study is all couples with marital conflict who visited Qom's psychological clinic to resolve their issues. 45 of these couples are placed in three groups of schema therapy (15 couple), acceptance and commitment (15couple) and control groups (15 couple) using simple random sampling method.Experimental groups underwent Young schema therapy(Young,closco, vichar,2003), (ten ninety-minute appointment) and McKay's cognitive approach(Mckay,fanting,Patrick,Palg,Kim,2007), (ten ninety-minute appointment). Within this period, there was no schema therapy and McKay's cognitive approach intervention for control group and remained on the waiting list. In this study, the Emotion Control Scale (ACS) questionnaires were used by Williams, Campbell and Ahrens (1997) and Rahim (1983) conflict resolution styles..

    Results

    The results indicate that McKay cognitive couple therapy and schema therapy have been effective on controlling emotions and conflict resolution styles in couples with marital conflict in Qom. The overall effect was found to be significant and further detailed results and post hoc test showed that there was no difference between the experimental groups and the differences between each experimental group and the control group caused the overall F significance. The effectiveness of these two treatments was significant at this level and then a closer look at the data based on Benfroni post hoc test showed that there was a significant difference between the experimental groups and the control group, but there was a difference between the two experimental groups. The main effect of the stage (p <0.000 and F= 473.90), the interaction of the group with the stage (P<0.001 and F= 130.84) turned out to be significant. The interaction of the variable with the group, stage (P<0.001 and F= 10.82) and between the groups (P <0.008 and F= 5.91) significant.

    Conclusion

    Finally, from the analysis of research findings, it can be concluded that by teaching McKay Cognitive Couple Therapy and Schema Therapy, it is possible to improve the control of emotions and conflict resolution styles in couples with marital conflict.

    Keywords: McKay Cognitive Couple Therapy, Schema Therapy, Emotion Control, Conflict Resolution Styles, Marital Conflict