فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 37 (بهار 1401)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی مظفری*، سعید باجلان، رضا عیوضلو صفحات 9-34

    در سال های اخیر بیت کوین خود را به عنوان دارایی جهت سرمایه گذاری معرفی کرده است و به واسطه ی رشد قابل توجه 420 برابری ارزش بازار آن از سال 2013 تاکنون به دارایی جذابی برای سرمایه گذاران ریسک پذیر تبدیل شده است. همچنین به دلیل شباهت های موجود بین بیت کوین و طلا از آن به عنوان طلای جدید یاد می شود. از این رو در پژوهش حاضر قصد داریم، اولا با استفاده از مدل های APARCH و FIGARCH ساختار نوسانی بیت کوین را با سکه امامی و انس طلا مقایسه نماییم. ثانیا با استفاده از مدل DCC قابلیت پناهگاه امن و پوششی بیت کوین را در مقایسه با سکه امامی و انس طلا برای شاخص های بورس و فرابورس بسنجیم. به عبارتی در پژوهش حاضر به دنبال بررسی شباهت بیت کوین با سکه امامی و انس طلا به لحاظ ساختار نوسانی و قابلیت پناهگاه امن و پوششی آن ها برای سرمایه گذاری در ایران هستیم. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که خاصیت حافظه بلندمدت در شوک های سری زمانی بیت کوین بیشتر از سکه امامی و کمتر از انس طلا است همچنین نوسانات بیت کوین فاقد اثر اهرمی می باشد. نتایج بخش دوم پژوهش موید آن است که بیت کوین دارای قابلیت امن برای شاخص بورس و فرابورس می باشد اما این ویژگی نسبت به سکه امامی و انس طلا ضعیف تر است. همچنین بیت کوین برای شاخص های مذکور فاقد قابلیت پوششی است.

    کلیدواژگان: حافظه بلندمدت نوسانات، عدم تقارن رفتاری نوسانات، قابلیت پناهگاه امن و پوششی
  • سعید اسلامی بیدگلی*، حسین عبده تبریزی، حامد منجم صفحات 37-69

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و معرفی منابع مالی و درآمدی برخوردار از شاخص های پایداری و امکان پذیری برای شهرداری تهران از طریق مطالعه منابع مالی و درآمدی سایر شهرداری های موفق جهان می باشد. در عصر حاضر و با افزایش جمعیت شهرنشین، یکی از مسایل مهم شهرداری ها در سراسر جهان، ایجاد منابع کافی جهت تامین مصارف مربوط به ارایه خدمات شهری و همچنین ایجاد، توسعه و نگهداری زیرساخت های شهری می باشد چالشی که شهرداری تهران نیز طی چند دهه گذشته با آن روبرو بوده است. با توجه به تجربه اندک بهره گیری از ظرفیت بازارها، نهادها و ابزارهای مالی و جدید بودن ادبیات مربوط به خصوصی سازی و مشارکت با بخش خصوصی در شهرداری های کشور، بررسی تجارب شهرداری های سایر کشورها می تواند در این حوزه راهگشا باشد. از این رو مقاله حاضر به بررسی منابع مالی و درآمدی عمده ده شهر منتخب و چگونگی بهره گیری از الگوی های تامین مالی و مشارکت با بخش خصوصی می پردازد. پس از بررسی اجمالی وضعیت منابع شهرداری تهران طی سنوات اخیر (1394-1398)، در گام بعدی پژوهش حاضر با استفاده از روش فازی و بر اساس نظر خبرگان، منابع مالی و درآمدی شناسایی شده به لحاظ برخورداری از شاخص های پایداری و امکان پذیری بررسی گردیده اند. نتایج بررسی نشان می دهد در میان دوازده منبع اصلی به ترتیب منابع حاصل از محل مشارکت عمومی- خصوصی، درآمدهای عملیاتی و تامین مالی از طریق انتشار اوراق و صکوک و زیرمنبع های مربوطه به لحاظ برخورداری از شاخص های پایداری و امکان پذیری وضعیت بهتری دارند.

    کلیدواژگان: شهرداری، منابع مالی و درآمدی، شیوه تامین منابع، شاخص های پایداری، شاخص های امکان پذیری
  • علی قاسمی ارمکی، میرفیض فلاح*، محمود البرزی صفحات 69-94

    امکان استمهال و تجدید قراردادهای تسهیلات در ایران ممکن است منجر به شناسایی سود موهومی توسط بانک ها شده و در نهایت بحران بانکی و اخلال در نظام پولی کشور را در پی داشته باشد، لذا برای جلوگیری از رسیدن بانک ها به مرحله استمهال و تجدید قراردادها، سنجش ریسک اعتباری مشتریان بسیار ضروری است. هدف پژوهش حاضر افزایش دقت و صحت اعتبارسنجی مشتریان، با استفاده از ساختار مدل های هیبریدی بوده و به صورت مطالعه موردی بر روی بانک ملت انجام شده است. در این راستا 14 مدل یادگیرنده با یکدیگر مقایسه و میزان توانایی آنها در اعتبار سنجی مشتریان مشخص شد. نتایج حاکی از آن است که بر اساس هر دو معیار صحت (نرخ موفقیت) و سنجه F (میانگین هارمونیک بین دقت و یادآوری) مدل ترکیبی فرایادگیر (KNN-NN-SVMPSO)-(DL)- (DBSCAN) با نرخ صحت 99.90 از بالاترین عملکرد نسبت به سایر مدل های پایه و ترکیبی فرایادگیر برخوردار است. همچنین با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل اصل جزء (PCA)، شاخص جینی (Gini)، نسبت اطلاعات بهره (IGR) و اطلاعات بهره (IG) نسبت به محاسبه وزن ویژگی ها و رتبه میانگین آن ها نشان داده شد که ویژگی هایی همچون میزان وثیقه، نوع وثیقه و میزان تسهیلات به ترتیب مهمترین ویژگی ها در تشخیص مشتریان خوب (دارای ریسک اعتباری کم) از بد (دارای ریسک اعتباری بالا) بوده اند.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، یادگیری ماشین، مشتری خوب، مشتری بد
  • رضا آقامحمدی، رضا تهرانی*، مریم خادمی صفحات 95-122

    نوسان بازدهی سهام در بازار سرمایه در دوره های متفاوت، قابل ملاحظه بوده و انتخاب دوره مطالعه اهمیت بسزایی در حل مساله بهینه سازی سبد سهام دارد. ازاین رو، این پژوهش به مساله بهینه سازی سبد سهام بر اساس مدل میانگین- واریانس و مدل میانگین- درصد دارایی در معرض ریسک که معیار ارزش در معرض ریسک را از منظر دیگری موردبررسی قرار داده، پرداخته و اقدام به حل آن با استفاده از الگوریتم های چندهدفه MOABC و NSGA II، در سه دوره مطالعه متفاوت 98-1396، 98-1393 و 98-1391 در بورس اوراق بهادار تهران، نموده است. همچنین ضمن تجزیه وتحلیل نتایج، دوره های مختلف ازلحاظ مطلوبیت سبدهای سهام پیشنهادی و کیفیت داده ها، موردبررسی قرارگرفته و کارآمدترین دوره انتخاب شده است. در ادامه به منظور اطمینان از نتایج به دست آمده، راه حل های ارایه شده حاصل از حل مدل های موردمطالعه با استفاده از الگوریتم های مورداستفاده در هریک از دوره های موردبررسی، به صورت مستقل و بر اساس یک دوره ثابت مورد تجزیه وتحلیل و مقایسه قرار گرفت. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که انتخاب دوره مطالعه بر کیفیت راه حل های ارایه شده حاصل از حل مساله بهینه سازی سبد سهام تاثیر بسزایی داشته و هرچقدر طول دوره مطالعه بیشتر بوده و میانگین و واریانس بازدهی سهام شرکت های موردبررسی در دوره مذکور از نوسان کمتری برخوردار باشد، دوره انتخابی اطمینان بخش تر بوده و حل مساله بهینه سازی سبد سهام از مطلوبیت بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام، ارزش در معرض ریسک، الگوریتم کلونی زنبور مصنوعی چندهدفه، الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نا مغلوب II
  • الهام دانش*، علی سعیدی، احسان رحمانی نیا، امیر غلامی صفحات 123-145

    از آنجا که وضعیت نقدینگی مبنای قضاوت بسیاری از اشخاص درباره موقعیت واحد اقتصادی است، این مطلب مورد توجه گروه های ذینفع از جمله اعتباردهندگان و سرمایه گذاران قرارگرفته است. هدف این پژوهش درک جدیدی از رفتار جریان نقد و پیش بینی مانده نقد است. جامعه آماری پژوهش حاضر مانده نقد روزانه یکساله 48 شعبه بانک معین است. برای این منظور مدل بهینه از بین 4 مدل؛ براونی هندسی، براونی حسابی، واسیسک و مدل ریشه مربعات اصلاح شده در سه سطح میکروسکوپی، مسسکوپی و ماکروسکوپی بررسی گردیده است و مدل براونی هندسی به عنوان مدل بهینه تایید شده است؛ سپس با استفاده از مدل بهینه مذکور پیش بینی مانده نقد در افق های زمانی متفاوتی صورت گرفته است. نتیجه نشان می دهد که قدرت مدل GBM با افزایش طول افق زمانی پیش بینی ثابت نمی ماند و با افزایش افق زمانی پیش بینی، نتایج متفاوتی دارند صحت پیش بینی مدل با از معیار MAPEدر افق 14روزه در سطح مناسبی می باشد.

    کلیدواژگان: جریان نقد، مانده نقد، فرایندهای تصادفی
  • مهدی داوری، محمد حسن نژاد*، محمداسماعیل فدایی نژاد صفحات 147-173

    شناسایی درست الگوی تغییرات نرخ ارز، پیش بینی بحران های ارزی را آسان تر کرده و می تواند به جلوگیری یا کاهش تبعات زیان بار آن ها کمک کند. پژوهش حاضر در پی ارایه مدلی برای شناسایی بهتر الگوی تغییرات نرخ ارز و همچنین پیش بینی احتمال وقوع بحران ارزی در یک و دو سال آینده ایران است. میزان دخالت دولت ها در بازار ارز بر نحوه نوسانات این متغیر اثرگذار است؛ بنابراین نوسانات نرخ ارز در ایران (دارای نظام ارزی شناور مدیریت شده) نمی تواند شبیه به نوسانات نرخ ارز در کشور های پیشرفته (دارای نظام ارزی شناور آزاد) باشد. در کشور های پیشرفته عمدتا از مدل دو رژیمی مارکوف برای توضیح نوسانات نرخ ارز و پیش بینی بحران های ارزی استفاده شده و این امر با نظام ارزی آن ها تناسب دارد. با وجود اختلاف فراوان در نحوه نوسانات نرخ ارز ایران و کشورهای پیشرفته، محققان داخلی نیز برای شناسایی الگوی تغییرات ریال، از مدل دو رژیمی مارکوف استفاده کرده اند. در پژوهش حاضر با استفاده از 3 معیار تشخیصی حداکثر درستنمایی، آکاییک، و حنان کویین نشان داده می شود که مدل سه رژیمی مارکوف از مدل دو رژیمی در تشخیص الگوی تغییرات ریال بهتر عمل می کند و بنابراین برای پیش بینی بحران ارزی در ایران باید به جای مدل دو رژیمی از مدل سه رژیمی انتقال رژیم مارکف استفاده کرد. همچنین نتایج حاکی از تناسب بهتر مدل دو رژیمی مارکوف با نوسانات ارزهای یورو و پوند نسبت به مدل سه رژیمی دارد. پس از اعتبارسنجی مدل برازش شده به پیش بینی احتمال حضور ایران در رژیم بحران ارزی پرداخته شد. پیش بینی‎ها نشان می دهد که احتمال حضور در رژیم بحران ارزی در یک  و دو سال آینده روندی نزولی و احتمال حضور در رژیم ثبات نسبی روندی صعودی دارد. بنابراین پیش بینی می شود که در سال های آینده، ایران وارد دوره جدیدی از ثبات نسبی شود. پژوهش حاضر از نظر ماهیت داده ها، روش شناسی، و هدف به ترتیب، جزو پژوهش های کمی، استقرایی و کاربردی بوده و در بازه زمانی 1387 تا 1400 صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: مدل انتقال رژیم مارکوف، بحران ارزی، نظام مدیریت بازار ارز، الگوی تغییرات نرخ ارز
  • فاطمه طاهرنژاد، امیرعباس نجفی، حسین محسنی صفحات 175-204

    زمان‌سنجی بازار اتخاذ تصمیمات سرمایه‌گذاری با یک استراتژی معاملاتی مکانیکی براساس برخی معیارهای اقتصاد کلان است. در این تحقیق، شاخص احساسات سرمایه‌گذار و شاخص‌های اقتصاد کلان نظیر تورم، نرخ ارز، رشد اشتغال و تولید ناخالص حقیقی متغیرهای نماینده برای زمان‌سنجی بازار به منظور پیش‌بینی جهت و بازده شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران مورد استفاده قرار گرفت. در این راستا از چهار مدل رگرسیون لجستیک، لسو، ستیغی و الستیک‌نت با استفاده از داده های ماهانه در دوره زمانی 1395 تا 1399 استفاده شد. به منظور توسعه شاخص احساسات، با بهره‌گیری از مدل تحلیل عاملی اکتشافی، از شش متغیر احساسی مختلف استفاده شد که درنهایت، سه متغیر نسبت سهام در سبد صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شاخص قیمت و شاخص 50 شرکت برتر برگزیده شدند. خروجی مدل رگرسیون لجستیک به منظور پیش‌بینی براساس تک شاخص با مقدار پیش‌بینی براساس دیگر شاخص‌ها مقایسه گردید که نتیجه حاکی از برتری پیش‌بینی لجستیک براساس همه متغیرها نسبت به پیش‌بینی لجستیک براساس تک شاخص داشت. مقایسه سه مدل لاسو، ستیغی و الستیک‌نت، برای پیش‌بینی نشان داد که قدرت و دقت مدل رگرسیون ستیغی بیشتر از دو مدل دیگر بود به علاوه دو مدل لسو و الستیک‌نت تقریبا دقت برابری داشتند. نتایج این تحقیق می‌تواند برای شرکت‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردان، تحلیل‌گران و سرمایه‌گذاران مفید باشد.

    کلیدواژگان: زمانسنجی بازار، تحلیل عاملی اکتشافی، رگرسیون لجستیک، رگرسیون ستیغی
|
  • MohammadAli Mozaffari *, Saeed Bajalan, Reza Eyvazloo Pages 9-34

    In recent years Bitcoin has introduced itself as an investment asset and has become an attractive asset for risky investors due to the significant growth of 420 times the market value since 2013. It''s also referred to as the new gold because of the similarities between bitcoin and gold. Therefore, we intend to first compare the volatility structure of bitcoin with Emami coin and gold ounces using APARCH and FIGARCH models. Secondly, using DCC model, we can evaluate the safe haven and hedge capability of Bitcoin compared to Emami coin and gold for TEDPIX and IFX indices. we are going to investigate the similarity of bitcoin with Emami coin and gold in terms of their volatility structure and the safe haven and hedge capability for investing in Iran. The results of this study show that the long memory property of bitcoin time series shocks is more than Emami coin and less than gold. Also, bitcoin volatilities have no leverage effect. The results of the second part of the research confirm that bitcoin has a safe haven capability for TEDPIX and IFX indices, but this feature is weaker than the Emami coin and gold. Bitcoin also has no hedge capability for these indices.

    Keywords: Long Memory, Asymmetric, Safe Haven, Hedge capability
  • Saeid Eslami Bidgoli *, Hossein Abdoh Tabrizi, Hamed Monajem Pages 37-69

    The aim of this study is to identify and introduce financial and revenue sources with indicators of sustainability and feasibility for the municipality of Tehran by studying the sources of other municipalities in the world. In the present era with the increase of urban population, one of the important issues of municipalities around the world is to create sufficient sources to provide costs related to urban services and also the creation, development and maintenance of urban infrastructure. the challenge which Tehran Municipality Has been faced over the past few decades. According to limited experience of using the capacity of markets, institutions and financial instruments and the novelty of the literature about privatization and partnership with the private sector in municipalities, studying of the experiences of municipalities in other countries can be helpful.Therefore, the present article examines the major financial and revenue sources of the ten selected cities and the ways of useing finance models and partnerships with the private sector. After an overview of the financial and revenue sources of Tehran Municipality during recent years (2015-2019), in the next step of the present study,with using fuzzy method and based on the opinion of experts, identified financial and revenue sources in terms of sustainability and feasibility indicators has been studied. The results show that among the twelve main sources, respectively, sources from public-private partnerships, operating revenues and financing through the issuance of bonds and sukuk with their related sub-sources are in a better position in terms of sustainability and feasibility indicators.

    Keywords: Municipality, financial, revenue sources, method of financing, sustainability indicators, feasibility indicators
  • Ali Ghasemi Armaky, Mirfeiz Fallah *, Mahmoud Alborzi Pages 69-94

    The possibility to renewal of loan contracts in Iran may lead to the identification of fictitious profits by banks and ultimately lead to a banking crisis and disruption of the country's monetary system, so to prevent banks from reaching the stage of this, Measuring customers' credit risk is essential. The aim of this study is to increase the accuracy of customer accreditation using the structure of hybrid models and has been done as a case study on Mellat Bank. In this regard, 14 learning models were compared with each other and their ability to validate customers was determined. Learning models show that based on both accuracy criteria (success rate) and measurement F (harmonic mean between accuracy and recall), the combined learning model (KNN-NN-SVMPSO) - (DL) - (DBSCAN) with an accuracy rate of 99.90 is the highest It has more performance than other basic and hybrid models. Also, using the principal component analysis (PCA), Gini index, interest rate ratio (IGR) and interest rate (IG) methods to calculate the weight of features and their average rank, it was shown that features such as collateral, The type of collateral and the amount of facilities have been the most important features in distinguishing good from bad customers, respectively.

    Keywords: Credit Risk, Machine Learning, Good Customers, Bad Customers
  • REZA AGHAMOHAMMADI, REZA TEHRANI *, MARYAM KHADEMI Pages 95-122

    The fluctuation of stock returns in the capital market in different periods is significant and the choice of the study period is very important in solving the stock portfolio optimization problem. hence, in this study, we solved the stock portfolio optimization problem based on the mean-variance model and the mean-percentage of Value at Risk model, which examines the VaR criterion from another perspective. for this purpose, we selected three different study periods in 1393-1398, 1396-98, and 1391-98 in Tehran Stock Exchange as study periods, and used NSGA II and MOABC algorithms. Then while analyzing different periods in terms of the desirability of the proposed portfolios and data quality, we selected the most efficient period. In order to ensure the results, we compared the proposed solutions resulting from solving the studied models were analyzed using the algorithms used in each of the studied periods, independently and also a fixed period. The results of this study indicate that the selection of the study period has a significant effect on the quality of the proposed solutions resulting from solving the portfolio optimization problem. The longer the study period and the less fluctuating the average and variance of stock returns of the companies under review in the said period, the more reliable the selected period is and the higher the desirability of solving the stock portfolio optimization problem.

    Keywords: Portfolio optimization, Value at Risk, MOABC algorithm, NSGAII algorithm
  • Elham Danesh *, Ali Saeedi, Ehsan Rahmani Nia, Amir Gholami Pages 123-145

    Since the liquidity situation is the basis for many people to judge the position of the economic unit, this issue has been considered by stakeholders including creditors and investors.The purpose of this study is a new understanding of cash flow behavior and cash balance forecasting. The statistical population of the present study is the annual cash balance of 48 branches of a certain bank. For this purpose, the optimal model out of 4 models; Geometric Brownie, Arithmetic Brownie, Vasicek and Modified Square Root Model at three levels of microscopic, mesoscopic and macroscopic have been investigated and the geometric Brownie model has been approved as the optimal model; Then, using the mentioned optimal model, the cash balance is predicted in different time horizons. The result shows that the strength of the GBM model does not remain constant with increasing the length of the forecast time horizon and with increasing the forecast time horizon, they have different results. The accuracy of the model forecast with the MAPE criterion at the 14-day horizon is at an appropriate level.

    Keywords: Cash flow, Cash balance, Stochastic Processes
  • Mehdi Davari, Mohammad Hasannejad *, MohammadEsmaeil Fadaeinejad Pages 147-173

    Identifying the pattern of exchange rate fluctuations makes it easier to predict currency crises and can help prevent or reduce their harmful consequences. The present study seeks to provide a model to better identify the pattern of exchange rate fluctuations and also predict the likelihood of a currency crisis in Iran in the future. The degree of government intervention in the foreign exchange market affects how this variable fluctuates; therefore, exchange rate fluctuations in Iran (managed floating exchange rate system) can’t be similar to exchange rate fluctuations in developed countries (floating exchange rate system). In developed countries, the Markov switching 2-regime model is mainly used to explain exchange rate fluctuations and predict currency crises, and this is in line with their currency system. Despite the large differences in the exchange rate fluctuations of Iran and developed countries, domestic researchers have also used Markov's 2-regime model to identify the pattern of Rial changes. using 3 criteria: maximum likelihood, Akaik, and Hanan Quinn, we show that for detecting the pattern of rial changes, the Markov switching 3-regime model is better than Markov switching 2-regime model. The results also show that 2-regime model fits better with euro and pound fluctuations. Forecasts show that the probability of Iran’s presence in the Currency Crisis Regime in the next one or two years is decreasing and the probability of Relative Stable Regime is increasing. Therefore, we predict that in the coming years, Iran will enter a new period of Relative Stable Regime. The present study has been conducted in the period of 1387 to 1400.

    Keywords: Markov switching model, currency crisis, foreign exchange rate system, exchange rate pattern
  • Fatemeh Tahernezhad, amirabbas najafi, Hossein mohseni Pages 175-204

    Market timing Investment decisions are made with a mechanical trading strategy based on certain macroeconomic criteria. In this study, investor sentiment index and macroeconomic indicators such as inflation, exchange rate, employment growth and real GDP of representative variables were used to market timing to predict the direction and return of the total index of Tehran Stock Exchange. In this regard, four models of logistic regression, Lasso, Ridge and Elastic Net were used using monthly data in the period 1395 to 1399. In order to develop the sentiment index, using the exploratory factor analysis model, six different emotional variables were used, and finally, three variables of stock ratio in the portfolio of investment funds, Tehran price index and top 50 index were selected. The output of the logistic regression model for forecasting based on a single index was compared with the value of forecasting based on other indicators, which showed that logistics forecasting based on all variables was superior to logistic forecasting based on a single index. Comparison of Lasso, Ridge and Elasticnet models for prediction showed that the strength and accuracy of Ridge regression model was more than the other two models, in addition, Lasso and Elasticnet models were almost equally accurate. The results of this research can be useful for investment companies and portfolio managers, analysts and investors.

    Keywords: Market Timing, Exploratory Factor Analysis, Logistic Regression, Ridge Regression