فهرست مطالب

جاده - سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 112، پاییز 1401)

فصلنامه جاده
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 112، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/24
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدهادی مسعود، مهران غلامی* صفحات 1-10

    پل ها از عناصر کلیدی حمل و نقل زمینی می باشند و با توجه به تعداد زیاد و هزینه هایی که برای ساخت آنها صرف شده است، تعمیر و نگهداری از این سرمایه های عظیم اهمیت فراوانی دارد. به دلیل محدودیت منابع مالی انتخاب و اولویت بندی پل ها برای تعمیر و نگهداری دارای پیچیدگیهای خاصی است. به همین دلیل امروزه در دنیا با بکارگیری نرم افزارهای سیستم مدیریت پل به روند تعمیر و نگهداری پل ها سرعت و دقت می بخشند. در این مطالعه با بکارگیری روش سیستم تحلیلی سلسله مراتبی (AHP) در ابتدا معیارها و پارامترهای تاثیرگذار بر مدیریت پل تعیین و سپس بر اساس نظر خبرگان اهمیت پارامترهای مذکورمورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نهایتا نتیجه گیری شد که "طراحی اصولی بر اساس آیین نامه ها" ،"کیفیت مصالح مصرفی" و "کیفیت و دقت در ساخت پل" به عنوان مهمترین معیارهایی هستند که باید قبل از شروع به بهره برداری پل بدانها توجه شود. همچنین پارامترهای تاثیرگذار در نرم افزار سیستم مدیریت پل عبارتند از "ایمنی کاربران"، "نوع، تعداد و شدت آسیب ها و خرابی ها" و "میزان هزینه تعمیر و نگهداری". بدین ترتیب معیارها و پارامترهای مورد نظر با توجه به اولویت تعیین شده می توانند در مدل های اولویت بندی و تخصیص بودجه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت پل، تحلیل سلسله مراتبی، نگهداری پل
  • محمد کوهی*، مسعود گودرزی صفحات 11-28

    از دیرباز کنترل سرعت وسایل نقلیه یا به عبارتی کنترل رفتار رانندگان در اتخاذ سرعت، یکی از مهمترین چالش های مهندسی ایمنی راه بوده و هست. در این راستا ابزارهای مختلفی برای کنترل سرعت وسایل نقلیه در راه ها وجود دارد که مهمترین ابزار مورد استفاده در تمام دنیا استفاده از تابلوهای محدودیت سرعت است. برای تعیین محدودیت سرعت در هنگام ساخت راه ها روند متعارفی وجود دارد که مسیولین ذی ربط کمابیش با آن آشنا هستند با این حال تعیین محدودیت سرعت مناسب در راه های موجود پس از بهره برداری چندین ساله از آنها، نیازمند مطالعات تدقیق سرعت است که در بین جامعه مهندسی راه کشور چندان شناخته شده نیست. هدف از مطالعات تدقیق سرعت در یک محور بدست آوردن سرعت مجاز برای وسایل نقلیه است. به منظور آشنایی جامعه مهندسی کشور با این موضوع، در این تحقیق از مطالعه تدقیق سرعت برای تعیین محدودیت سرعت در محور سمیرم- یاسوج استفاده شده است. تحقیق حاضر برگرفته از مطالعه تدقیق سرعت محور مذکور در سال 1395 است. روش بکارگرفته شده بدین گونه است که پس از مطالعات ترافیکی و داده های موجود، محور مورد مطالعه بر اساس نقشه های هوایی قطعه بندی اولیه شده و پس از بازدید میدانی، قطعه بندی نهایی بدست آمده است. همچنین اطلاعات سرعت به دو روش برداشت سرعت نقطه ای و سرعت سیر اندازه گیری شده است. نهایتا اطلاعات، تحلیل شده و محدودیت سرعت هر قطعه تعیین شده است.

    کلیدواژگان: تدقیق سرعت، سرعت منطقه ای، راه های برونشهری
  • مریم محمودی*، عقیله حیدری، علی کریم پور صفحات 29-48
    بهینه سازی زمان چرخه های ترافیکی و همچنین کنترل مسیر در تقاطع های ترافیک شهری در شرایطی که شبکه با عدم قطعیت مواجه است مساله مهم و پیچیده ای است. در این مقاله یک روش جدید برای تعیین بهینه سیگنال ترافیک با استفاده از کنترل پیش بین مقاوم مبتنی بر مدل ارایه شده که یکی از ویژگی های مهم آن در نظرگرفتن عدم قطعیت برای جریان ورودی به شبکه ترافیک است. بدین منظور ابتدا از بین مدلسازی هایی که تاکنون برای شبکه ترافیک شهری ارایه شده، مدلی همراه با عدم قطعیت انتخاب و کنترل پیش بین مقاوم مبتنی بر مدلی برای آن طراحی شده است. علاوه بر آن برای غلبه بر پیچیدگی محاسبات آنلاین، از برنامه ریزی چندپارامتریک برای حل آن به صورت آفلاین استفاده شده و با استفاده از داده های ترافیکی، کنترلر طراحی شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که روش پیشنهادی ضمن برآورده کردن بسیاری ار نیازهای شبکه، میزان محاسبات آنلاین را کاهش می دهد که امکان استفاده عملی از آن در شبکه های واقعی ترافیک شهری را مقدور می سازد.
    کلیدواژگان: کنترل پیش بین صریح، کنترل پیش بین مقاوم، ترافیک شهری، کنترل سیگنال ترافیک، برنامه ریزی چندپارامتریک
  • واحد قیاسی*، رویا غلامی صفحات 49-62

    امروزه یکی از معضلات موجود در صنعت ساخت و ساز سنگین بودن جرم ابنیه زیر ساخت های حمل و نقل به دلیل استفاده از مصالح سنتی و قدیمی رایج می باشد که موجب بالا رفتن بار مرده ابنیه می شود که علاوه بر اینکه موجب بالا رفتن هزینه ابنیه حمل و نقل می شود و مقاومت آن را در مقابل زلزله کم می کند .لذا در این پژوهش به معرفی روش های نوین صنعت ساخت و ساز که موجب سبک سازی جرم ابنیه حمل و نقل می گردد پرداخته شده است . این فناروی ها که امروه جزء فناوری های نوین در صنعت ساخت و ساز محسوب می شود که در راستای بهینه سازی روش های اجرا، کاهش وزن ابنیه حمل و نقل و صرفه جویی در هزینه، زمان و انرژی زیان های ناشی از حوادث طبیعی مانند زلزله صورت می پذیرد. این روش ها تحت عناوین تکنیک های اجرایی به روش های مختلف تحت عناوین تیلت آپ (tilt-up)، استات وود (stud wood) و استات متال (stud metal) مورد بررسی قرار گرفته و توضیحات لازم در هر بخش ارایه گردیده است و در انتها بررسی معایب و مزایای مربوط به هر روش توضیح داده شده است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، روش اجرا، بار مرده ابنیه حمل و نقل، سبک سازی، مصالح ساختمانی
  • علی اصغر شفیع نادری* صفحات 63-82

    بهره وری یکی از موضوعات مهم در حوزه شاخص های کلیدی عملکرد حمل و نقل ریلی می باشد. مقایسه نشان می دهد بهره وری واگن باری در ایران کمتر از کشورهای پیشرو می باشد و دو برابر شدن تدریجی آن در افق 10 ساله آینده و چهار برابر شدن تدریجی آن در افق 20 ساله آینده امکان پذیر است.با مرور مطالعات قبلی، روش پیشنهادی جهت بررسی بهره وری واگن باری با واحد ملموس و آسان «سرعت» طی تعریف دقیق شاخص سرعت تجاری گردش واگن باری (سرعت بازرگانی) جهت پایش و رصد این شاخص در سطح ملی ارایه شده و نسبت به برآورد وضعیت این شاخص در سال های گذشته در سطوح ملی و همچنین بنگاهی (شرکت راه آهن) اقدام شده است. برای 20 سال آینده هدف گذاری کمی رشد و ارتقای این شاخص طی 4 دوره 5 ساله با تکیه بر بهره وری از دارایی های موجود ارایه شده است.از آنجا که این شاخص، شاخصی مهم در حوزه بهره وری حمل و نقل ریلی بار می باشد و افزایش آن می تواند نشان از افزایش بهره وری نیروی انسانی، خطوط ریلی و حتی لکوموتیوها دهد، و به جهت حفظ سادگی و عدم پیچیدگی در نظارت و پایش توسط مراجع ذیربط، پیشنهاد شده است در گام اول این شاخص در سطح ملی توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و با روش محاسبه معین مندرج در این مقاله و ابلاغ گردد تا مبنای تعامل مجلس با وزرا و همچنین وزیر مربوطه با هییت مدیره شرکت راه آهن در این حوزه گردد.

    کلیدواژگان: واگن باری، بهره وری، سرعت تجاری
  • غزاله گودرزی، رضا لر* صفحات 83-104

    با رشد روز افزون شهرها و تبدیل شهرهای پر جمعیت به کلان شهر، مسایل و مشکلات شهرهای بزرگ شکل و ابعاد تازه ای به خود گرفته است. یکی از مهمترین مسایل و مشکلاتی که مدیران و شهروندان شهرهای بزرگ هر روزه با آن سر و کار دارند حمل و نقل و ترافیک شهری هست. از سوی اولویت بندی استراتژی های موثر به لحاظ میزان اثربخشی در زمان، تحلیل موقعیت و انتخاب استراتژی بهینه، یکی از دغدغه های مدیران شهری است. این پژوهش با هدف باز طراحی محور ستارخان با اصول پایداری و مبتنی بر روش تحلیلی از تکنیک هایی مانند روش دلفی و مدل تحلیلی SWOT و AHP جهت تحلیل و ارزیابی یافته ها بهره گرفته شده است. نتایج نشان می که دهد؛ راهبردهای 1. تعریض پوسته، ایجاد فلکه و ارتقای سطح سرویس (3SO)، 2.بکارگیری سیستم های حمل و نقل عمومی پاک و مدرن (6SO)، 3. همه شمول بودن و توجه به گروه های خاص (2SO)، 4. افزایش ایمنی و آرام سازی ترافیک (4SO) و 5. منظرسازی و افزایش درآمدهای اقتصادی (9SO) می تواند بهبود دهنده وضعت موجود باشد و راهبرد « تعریض پوسته، ایجاد فلکه و ارتقای سطح سرویس» به عنوان الویت اول، شناسایی شد و با کمک نرم افزار AutoCad وSketchUp باز طراحی پیشنهادی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ابعاد پایداری، بازطراحی، حمل و نقل پایدار، محور ستارخان
  • امید مبارکی*، رضا الله ویردی زاده، دیاکو شریفی صفحات 105-118

    در گذشته های نه چندان دور فضای ورودی شهر به مثابه اولین فضای شهری، نخستین تصویری از شهر بود که در ذهن گردشگران شکل می گرفت. لذا این فضاها نه تنها از کیفیت فضایی بالایی برخوردار بودند بلکه جزء ویژگی های شاخص شهرها بودند. امروزه با گسترش شهرها و ظهور وسایل نقلیه، ورودی شهرها به فضایی بی کیفیت برای تردد سواره و استقرار کاربری های وابسته به آن و همین طور کاربری های ناسازگار با محیط شهری که از شهر بیرون رانده شده اند، مبدل گشته است. هدف این تحقیق ارزیابی مبادی ورودی شهر ارومیه به لحاظ کالبدی و عملکردی از نگاه گردشگران به عنوان یک شهر توریستی و مرزی است. بدین منظور از روش های توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی استفاده گردید. و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از آزمون های تی تک نمونه ای و کروسکال والیس استفاده شده است. براساس دیدگاه گردشگرانی که در این مطالعه شرکت کرده اند هر چهار متغیر (کالبدی، عملکردی، زیبایی و بازنمایی) بررسی شده در ورودی های سه گانه در حدود متوسط ارزیابی شده اند. از دیگر نتایج این بررسی که باید در برنامه ریزی های شهر به آن توجه شود این است که ورودی پیرانشهر- ارومیه در هر چهار متغیر در مقایسه با ورودی دیگر وضعیتی به مراتب بدتر داشته است. از نظر وضعیت زیبایی و بازنمایی شهری ورودی مهاباد- ارومیه وضعیت بهتری داشته اما از نظر معابر و امکانات خدماتی ورودی تبریز از وضعیت بهتری برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: کیفیت کالبدی و عملکردی، مبادی ورودی شهر، گردشگران، شهر ارومیه
  • نیلوفر یاوری* صفحات 119-130

    مخاطرات محیطی نتیجه عملکرد و بهره برداری نامطلوب انسان از محیط زیست است. شناسایی و تحلیل این مخاطرات از دو نظر در حوزه بررسی جغرافیایی قرار دارند.بزرگراه خرازی یک بزرگراه مهم در تهران است که سه دهه گذشته احداث آن آغاز و اکنون مورد استفاده است. این بزرگراه از جمله مسیرهای است که شناسایی مخاطرات آن با توجه به ویژگی های ژیومورفولوژی محیط پیرامون ، از اهداف اصلی این پژوهش می باشد. این پژوهش بر اساس مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سناریونویسی و همچنین روش پیش بینی آماری انجام شده است.در روش های مذکور، از نرم افزارهای EXCEL و ARC GIS به ترتیب برای پیش بینی خسارات و مکان یابی صحیح برای انتخاب محل مناسب برای ساخت و ساز شبکه راه ها بهره گرفته شده است.همچنین ضرایب رگرسیونی روش های پیش بینی آماری به نحوی گویای این مسیله بوده اند که توجه نداشتن به عوامل محیطی و ژیومورفولوژی در زمان انتخاب و ساخت این بزرگراه ارتباطی، می تواند زمینه ایجاد درصد بالایی از احتمال رخداد مخاطرات محیطی را فراهم آورد. در این پژوهش میزان ریسک و خطر سنجیده و مشخص شد با توجه به پارامترهای تاثیر گذار، بخش شرقی در پهنه ای پر خطر قرار دارد و از لحاظ آمار انسانی به دست آمده میزان تلفات جانی آن از 19 به 509 نفر در سال رسیده که نمایانگر افزایش نرخ مخاطرات در دوره های آتی است.

    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت خطر، ژئومورفولوژی، مسیر بزرگراه خرازی، ریسک بزرگراه
  • سعید غفارپورجهرمی، مصطفی آدرسی*، مرتضی مقدس شرق صفحات 131-142

    در کمتر پروژه عمرانی است که نگرانی از جنس بستر پروژه عمرانی جهت دارا بودن ویژگی های مکانیکی و شیمیایی لازم، دغدغه ای را برای مهندسان ایجاد نکرده باشد. خاک های مختلف خواص مکانیکی، تورم زایی، ظرفیت باربری و نشست پذیری مختلفی دارند؛ لذا شناخت انواع خاک های مسیله دار در پروژه و تثبیت آن ها با مصالح مناسب اهمیت فراوانی پیدا می کند. این خاک ها را می توان به چهار نوع خاک رمبنده، خاک روانگرا، خاک های واگرا و خاک های تورم پذیر تقسیم بندی نمود. در حال حاضر ضایعاتی مانند لاستیک فرسوده و خرده لاستیک نیز علاوه بر سیمان و... می توانند برای بهبود خواص خاک ها امتحان شوند. لاستیک ها به علت برخورداری از وزن مخصوص پایین، مقاومت کششی بالا و دوام زیاد می توانند کاربردهای زیادی را در کارهای عمرانی به خصوص ژیوتکنیک پیدا کنند. در این راستا در سال های اخیر تحقیقات بسیاری انجام شده است.در این تحقیق پس از معرفی انواع خاک های مسیله دار و بررسی مشخصات هر یک به بررسی ویژگی های خرده لاستیک به عنوان یک ماده ی مسلح کننده ی جدید خاک پرداختیم و برخی از کاربرد های اخیر این ماده درجهت تثبیت خاک را مرور کردیم.

    کلیدواژگان: تثبیت خاک، خاک های مسئله دار، خرده لاستیک، لاستیک بازیافتی
  • امین فلاحیان*، علی آرام صفحات 143-154

    امروزه تحقیقات مربوط به تصادفات جاده ای خصوصا در قوس های افقی از تحقیقات علمی و کاربردی به حساب می آید. به نحوی که محققین به این نتیجه رسیدند که تصادفات نتیجه فقط یک علت خاص نبوده است و سلسله ای از دلایل و اتفاقات مختلف اعم از انسانی وغیر انسانی می باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر، شناسایی و بومی سازی عوامل وقوع تصادفات در قوس های افقی در محور بابامیدان - باشت است. روش انجام تحقیق به لحاظ اجرا توصیفی _ پیمایشی و به لحاظ هدف از نوع تحقیق کاربردی می باشد که به صورت کمی انجام شده است. به دلیل اینکه موضوع تحقیق حاضر یک موضوع خاص در زمینه جاده ای (مهندسی و راه سازی) می باشد، نمونه گیری غیراحتمالی از نوع قضاوتی است. جامعه آماری تحقیق شامل 12 خبره از متخصصان، کارشناسان و مهندسان حوزه راه سازی در استان فارس می باشد. در این تحقیق سعی شده است تا با مطالعه جدیدترین تحقیقات داخلی و خارجی پیشین و همچنین تحقیقات میدانی، عوامل وقوع تصادفات در قوس های افقی شناسایی و سپس با استفاده از نظر خبرگان و روش دلفی فازی، بومی سازی گردند. پس از توزیع و تحلیل پرسشنامه ها، نتیجه این بود که از 22 عامل شناسایی شده وقوع تصادفات در قوس های افقی، با توجه به نظر خبرگان، 13 عامل برای محور بابامیدان - باشت به تایید نهایی رسید. در انتهای تحقیق هم در راستای عوامل بومی شده، برخی پیشنهادات کاربردی جهت بهبود و کاهش تصادفات در قوس های افقی محور بابامیدان - باشت ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تصادف، قوس افقی، بومی سازی، روش دلفی فازی
  • سحر اسکندری* صفحات 155-166
    پل های کابلی یکی از پیشرفته ترین سیستم های سازه ای پل هاست که با گسترش صنعت پیش تنیدگی در پل ها در سال های بعد از جنگ جهانی دوم ، ساخت این نوع پل ها که دهانه های بلندتری را پوشش می داد رونق زیادی گرفت.شکل آرایش کابل ها در پل های کابلی ، یکی از پارامترهای مهم در طراحی و ساخت این نوع پل هاست.به طوری که با انتخاب صحیح شکل آرایش کابل ها ، می توان صرفه جویی زیادی در هزینه های ساخت پل های کابلی انجام داد.در این پژوهش با بررسی بر روی حدود 40 نمونه از پل های کابلی به بررسی مواردی نظیر نوع عرشه،نوع دکل،نوع آرایش کابل ها، و .. پرداخته شد. با بررسی حدود 40 نمونه پل های کابلی نتایج زیر به دست آمد:بیشترین پل های کابلی ساخته شده از نوع پل های متکی بر کابل و کمترین پل های ساخته شده از نوع پل های کابلی از نوع معلق می باشد.بیشترین نوع عرشه به کاررفته در پل ها حدود67% از نوع آیرودینامیک است و حدود 33% به روش خرپایی احداث می شود.بیشترین دکل هایی که برای پل های کابلی به کار رفتند از نوع y معکوس و کمترین دکل هایی که برای ساخت پل های کابلی به کاررفته اند از نوع قاب ویرند یل بوده اند.پرکاربردترین پل های ساخته شده از نوع شبه بادبزنی و کمترین آن ها به شیوه الگوی چنگ یا موازی ساخته شدند.بیشترین پل های معلق ساخته شده به روش کابل های قایم بوده اند و کمترین آن ها به روش کابل های مورب بوده اند.
    کلیدواژگان: پل، سازه، پل کابلی، پل معلق، الگوی پلها
  • حمزه امین طهماسبی*، سید جمال الدین رضوی نسب صفحات 167-180

    در سالیان اخیر سوخت گاز طبیعی فشرده، به عنوان بخشی از سوخت خودروها و جایگزین سوخت های بنزین و گازوییل در سیاست های کلان کشور مطرح شد. این موضوع به دلایلی همچون وجود حجم بالای ذخایر گازی در کشور ایران، هزینه تولید کمتر گاز طبیعی نسبت به سوخت های بنزین یا گازوییل، آلایندگی، مشکلات زیست محیطی و آلودگی هوا در دستور کار مجلس و دولت قرار گرفت و زیرساخت های مناسب جهت آن ایجاد گردید؛ اما با توجه به افزایش میزان مصرف سوخت مایع و روند نامتناسب مصرف گاز طبیعی فشرده در خودروها، صنعت CNG در شرایط فعلی دچار چالش شده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی و اولویت بندی استراتژی های تاثیرگذار صنعت CNG، ابتدا از طریق مصاحبه و دریافت نظرات خبرگان، به روش دلفی، گزینه ها و معیارهای موثر بررسی و انتخاب می شود. سپس به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن معیارها تعیین و به روش دیمتل فازی، رابطه بین معیارها مشخص می گردد. در انتها اولویت بندی گزینه ها از طریق روش آراس انجام می شود. بر اساس نتایج حاصله، معیارهای رفاه عمومی و اشتغال زایی مهم ترین معیارها و راهکار قیمت گذاری متناسب سوخت گاز در مقابل بنزین، بهترین گزینه برای تقویت صنعت CNG در بخش حمل ونقل می باشند.

    کلیدواژگان: حمل ونقل، گاز طبیعی فشرده، تامین و تولید سوخت، صنعت CNG
  • محمدعلی خانی زاده*، دنیا حقیقی، آیدا روزبهی صفحات 181-200

    امروزه جابجایی جزیی جدایی ناپذی از زندگی و فعالیت های انسانی است حمل و نقل با جابجایی افراد،کالا، انرژی و اطلاعات منجربه تسهیل بسیاری از فعالیتهای زندگی شهری می شود.بنابراین برنامه ریزی در جهت دستیابی به حمل و نقل پایدار بخش مهمی از اهداف مدیریتی شهر ها را،به خود اختصاص می دهد. در حقیقت هدف از این مقاله هماهنگ نمودن خطوط جابه جایی و بهبود وضعییت کمی و کیفی ناوگان ها و ایستگاه های حمل و نقل،درجهت تشویق مردم به منظور استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و به دنبال آن دستیابی به یکپارچگی در خطوط حمل و نقل در محدوده مورد مطالعه(خیابان ستارخان واقع درشهرشیراز)می باشد. با توجه به وجود معضلات و مشکلات عدیده ای که در حوزه حمل ونقل در محدوده ستارخان وجود دارد این مقاله کاربردی، با روش تحیلی _توصیفی گردآوری شده است. داده های این پژوهش با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای با بهره گیری از فضای اینترنت و مقالات تهیه و تدوین شده است، سپس با برداشت های میدانی صورت گرفته از محدوده مورد مطالعه به بررسی نقاط قوت ،ضعف ،تهدید و فرصت های وضع موجود با استفاده از روش تحلیلی سوآت پرداخته وبه دنبال آن باتدوین و رسم ماتریس ها، راهبرد هایی در جهت بهبود وضعیت موجود ارایه شده است.در نهایت این پژوهش برآن است که با برطرف سازی ناکارآمدی ها در زمینه حمل و نقل گام های ارزشمندی رادرجهت هماهنگ نمودن خطوط جابجایی و یک پارچه سازی سیستم های حمل و نقل عمومی در محدوده مورد مطالعه، بردارد

    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، خیابان شهری، حمل ونقل پایدار، خیابان ستارخان شهر شیراز
  • ناصر یوسفی*، پویا محمدی، مریم نصرتی صفحات 201-212

    قانون گریزی همواره یکی از علل بروز مشکلات، معضلات وحوادث ترافیکی در همه جوامع است که بسته به بافت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی وجغرافیای آن ها میزان و نوع متفاوتی دارد. اهمیت این موضوع محققان را بر این داشته که در چند دهه قبل تحقیقات مختلفی بر این عوامل انجام دهند. هدف این رساله بررسی تاثیر پنج عامل بزرگ شخصیتی بر قانون گریزی ترافیکی رانندگان شهرستان کامیاران بود. تعداد نمونه ها شامل 200 نفر از رانندگان زن و مرد باسابقه رانندگی بود، برای ارزیابی اینکه کدام یک از پنج عامل بزرگ شخصیتی (برونگرایی، روان رنجور خویی، دین داری، وظیفه شناسی، گشودگی) در هنگام رانندگی تخلفات بیشتری انجام می دهند و همچنین برای بررسی اینکه کدام شخصیت ها در رانندگی رفتار پرخطرتری از خود نشان می دهند. همچنین شامل نمونه دیگری از پرسش نامه عوامل موثر بر تصادفات بود برای بررسی تاثیر عوامل مختلف بر تصادفات و پی بردن به اینکه کدام یک از عوامل بیشترین تاثیر را در بروز تصادفات دارند. نمونه گیری ها به روش نمونه گیری در دسترس انجام شدند، برای تشخیص تیپ های شخصیتی از پرسش نامه نیو فرم کوتاه استفاده شد، همچنین برای تشخیص رفتار پرخطر و قانون گریزی از یک پرسش نامه که در تحقیق های پیشین روایی آن بررسی شده بود استفاده شد و برای ارزیابی عوامل موثر بر تصادفات جاده ای از یک پرسش نامه استفاده شد که روایی این پرسش نامه نیز در تحقیقات دیگری بررسی شده بود. در نهایت نتایج به این صورت خلاصه می شوند: ویژگی های شخصیتی صفات دلپذیر بودن، باوجدان بودن و برون گرایی تاثیر معناداری بر رفتارهای پرخطر دارند.

    کلیدواژگان: رفتار پرخطر رانندگی، تیپ های شخصیتی، قانون گریزی ترافیکی، رانندگی خطرناک، تصادفات
  • سید محمد سادات حسینی*، فرامرز زراعت پیما صفحات 213-221
    آمار بالای تصادفات رانندگی در کشور نشان می دهد که مشکلات بسیاری در مدیریت ترافیک کشور وجود دارد. این در حالی است که بسیاری از مردم آمادگی همکاری و مشارکت برای رفع مشکلات ترافیکی را دارند، بنابراین لازم بود تا تحقیقی انجام شود که میزان استقبال کارشناسان راهنمایی و رانندگی در خصوص جلب مشارکت مردم برای مدیریت ترافیک را نشان دهد. در این تحقیق یک نظرسنجی چند گزینه ای طراحی گردید تا نظرات تعداد 44 نفر از کارشناسان پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ را در مورد امکان جلب مشارکت مردمی برای اعمال قانون رانندگان متخلف و ایمن سازی معابر بررسی گردد. نتایج این تحقیق نشان داد که به طور کلی افسران راهنمایی و رانندگی با جلب مشارکت مردمی برای اعمال قانون رانندگان متخلف موافق هستند، هر چند مجهز نمودن مردم به تجهیزات مستندسازی تخلفات را لازم می دانند. همچنین افسران راهور با مشارکت مردم برای ایمن سازی معابر موافق هستند. با توجه به موافقت افسران راهنمایی و رانندگی با جلب مشارکت مردمی، نهادهای دیربط با ترافیک می توانند افراد داوطلب و قابل اعتماد را برای مشارکت در مدیریت ترافیک جذب و سازماندهی نمایند. این افراد برای مشارکت در اعمال قانون رانندگان متخلف باید مجهز به تجهیزات مستندسازی تخلفات باشند.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، مدیریت ترافیک، اعمال قانون، ایمن سازی
  • امین فرج اللهی، علیرضا عاملی صفحات 223-235

    مخلوط آسفالت نیمه گرم، که دمای تولید (اختلاط و تراکم) را کاهش می دهد و در عین حال مزایای آسفالت مخلوط گرم را حفظ می کند، به یک روسازی جذاب تبدیل می شود. در این مطالعه، ویژگی‌های ریولوژیکی دو قیر درجه عملکرد (3PG) رایج (PG 64-22 و PG 70-28) با افزودنی ساسوبیت و آسفامین و بدون ساسوبیت و آسفامین مورد ارزیابی قرار گرفت. برای قیر PG 64-22، 2و 3و 4 درصد ساسوبیت ،دمای اختلاط قیر خالص را از 163 درجه سانتیگراد به 147 درجه سانتی گراد (یعنی 16 درجه سانتی گراد) کاهش می دهد. برای قیر PG 70-28، کاهش ها به ترتیب 10 درجه سانتیگراد، 12 درجه سانتیگراد و 13 درجه سانتیگراد برای افزودنی ساسوبیت 2، 3 و 4 درصد است. هیچ کاهش قابل توجهی در دمای اختلاط توسط افزودنی آسفامین در استفاده از ویسکومتر چرخشی مشاهده نشد. ارزیابی قیرها بر اساس G*/sin هیچ اثر منفی بر درجه بندی دمای بالا به دلیل کاهش ویسکوزیته در دمای بالا نشان نمی دهد. با افزودن 4% افزودنی ساسوبیت، درجه بندی قیر در دمای بالا PG 64 (در واقع PG 65) به PG 69 افزایش می یابد، در حالی که افزودنی ساسوبیت 4% باعث بهبود PG 70 (در واقع PG 75به (PG 80 می شود. هیچ تغییر قابل توجهی در درجه بندی با افزودن افزودنی آسفامین مشاهده نشد. در واقع کاهش ویسکوزیته قیر و بهبود درجه بندی قیر بدون افزایش ویسکوزیته نشان دهنده کاهش دو طرفه (مستقیم و غیر مستقیم) در دمای تولید توسط افزودنی ساسوبیت است. در نهایت، افزودنی ساسوبیت به طور قابل توجهی عمق شیارهای روسازی آسفالت را کاهش می دهد و این عمق شیارها به خوبی با فاکتور شیارشگی G*/sin همبستگی دارد. همچنین مشاهده شد که پتانسیل شیارشدگی با کاهش دمای اختلاط و تراکم کاهش می یابد. با مقایسه مشخص شد کاهش کمتری در عمق شیارها با افزودن افزودنی آسفامین مشاهده شد.

    کلیدواژگان: ساسوبیت، آسفامین، مخلوط نیمه گرم، عمق شیار
|
  • MohamadHadi Massoud, Mehran Gholami * Pages 1-10

    Bridges are the key element of land transportation, and due to the large number and cost of construction, the maintenance of these huge assets is very important. As the financial resources are usually limited, selecting and prioritizing bridges for maintenance is complicated. Therefore, by using bridge management system (BMS) software, bridge maintenance is done more quickly and accurately. In this study, using the Hierarchical Analytical System (AHP) method, first the criteria and parameters affecting the management of the bridge have been determined and then the importance of the mentioned parameters has been studied and analyzed based on the opinion of experts. Finally, it has been concluded that "design according to codes and regulations", "quality of materials" and "quality and accuracy of construction" are the most important criteria that must be considered before starting the operation of the bridge. Furthermore, effective parameters in bridge management system software are "user safety", "type, number and severity of defects" and "maintenance costs". Thus, the desired criteria and parameters according to the priority can be used in prioritization models and budget allocation.

    Keywords: bridge management system, hierarchical analysis, Bridge maintenance
  • Mohammad Koohi *, Masood Goodarzi Pages 11-28

    For a long time, controlling the speed of vehicles, or in other words, controlling the behavior of drivers in adopting speed, has been and is one of the most important challenges for road safety engineering. In this regard, there are various tools for controlling the speed of vehicles on the roads, the most important tool used all over the world is the use of speed limit signs. To determine the speed limit when constructing roads, there is a common trend that the relevant authorities are more or less familiar with. However, determining the appropriate speed limit on existing roads after several years of operation requires speed Scrutinize studies, That The country's road engineering community is not well known. The goal of speed Scrutinize studies on an axis is to obtain the speed limit for vehicles. In order to acquaint the engineering community of the country with this issue, in this research, the speed Scrutinize study has been used to determine the speed limit on the Semirom-Yasuj axis. The present study is based on the study of speed-based research in 2016. The method used is that after the traffic studies and the available data, the study axis is based on the aerial maps of the initial segmentation and after the field visit, the final segmentation is obtained. Speed information is also measured in two ways: point speed and garlic speed. Finally, the information is analyzed and the speed limit of each part is determined.

    Keywords: speed Scrutinize, Regional Speed, Rural roads
  • Maryam Mahmoudi *, Aghileh Heidari, Ali Karimpour Pages 29-48
    Traffic cycle times optimization and route control at urban traffic intersections is an important and complex issue in situations where the network is facing uncertainty. In this paper, a new method for obtaining the optimal traffic signal for the urban traffic network is presented which one of the important features of the proposed method is that uncertain traffic demands are taken into account. For this purpose, among all proposed models for the urban traffic network, a model with the uncertainty is selected, and design a robust model predictive control for this. Besides, to overcome the complexity of online computing, multi-parametric programming has been used to solve the model offline, and the designed controller has been analyzed using traffic data. The results show that while meeting many of the network needs, the proposed control scheme may reduce the amount of online computing, which makes it possible to use it in real urban traffic networks.
    Keywords: Explicit Model Predictive Control, robust Model predictive control, Urban traffic network, Traffic Signal Control, Multi-Parametric Programming
  • Vahed Ghiasi *, Roya Gholami Pages 49-62

    One of the problems in the construction industry is the heavy weight of in the transportation infrastructure due to the use of traditional materials, which raises the dead load of the building which in addition increases the cost of the building and increases its resistance to In front of the earthquake, In this study, it was introduced new methods of transportation infrastructure construction industry which make lightening of mass of building. These technologies, nowadays considered as one of the new technologies in the construction industry, aim at optimizing the implementation methods, reducing the weight of the building and saving The cost, time and energy of the damage caused by natural disasters such as earthquakes. . These methods have been studied under the heading of implementing techniques in different ways under the titles of tilt-up, stud wood and stud metal, and the necessary explanations are given in each section and finally A review of the disadvantages and benefits of each method is described.

    Keywords: Dead Load of Construction, New Methods of transportation infrastructure Industry, Optimization of Implementation Method
  • AliAsghar Shafi Naderi * Pages 63-82

    Productivity is an important issue in Key Performance Indicators of Rail Transportation. Comparison shows that Freight Wagon Productivity is less than Pioneer countries. It is possible to multiple it in future years gradually. With Increase in Freight Wagon Productivity, Rail Freight Share and Attraction of Investment will be increased and National Economy uses its considerable benefits. With Review of Previous Studies, Suggested Method for Analyzing of Freight Wagon Productivity with unit of “Speed” is proposed in National Level. Status of Freight Wagon Productivity has reviewed for last years in National and Corporate Level. For Next Future 20 Years, Quantitative Goals in 4 Program of 5 Years is proposed mainly according to increase of existing asset Productivity. Because mentioned Indicator is important in Rail Freight Productivity and increase of it can show a kind of progress in Productivity of human resources, Rail Infrastructure and even Diesel Locomotives, and because of Simplicity and Not Complexity in Supervision by Related Authorization Organizations, it Suggests that in First Step it establish and pass and submit by National Parliament with respect to specified method explained in this article and Specific Quantities Goals. It can be used for interaction of Parliament with Transportation Minister and also Transportation Minister can be using it in interaction with Managing Board of Iranian Railway State Co. (RAI).

    Keywords: rail transportation, Freight Wagon, Productivity, Commercial Speed, Turnaround Commercial Speed of Freight Wagon, Speed
  • Ghazaleh Goodarzi, Reza Lor * Pages 83-104

    With the increasing growth of cities and the transformation of densely populated cities into metropolises, the problems of large cities have taken on new forms and dimensions. One of the most important issues and problems that managers and citizens of big cities deal with every day is transportation and urban traffic. Prioritizing effective strategies in terms of time effectiveness, position analysis and choosing the optimal strategy is one of the concerns of city managers. With the aim of redesigning Sattar Khan axis with the principles of stability and based on analytical method, techniques such as Delphi method and SWOT and AHP analytical model have been used to analyze and evaluate the findings. The results show that; Strategies:1.Expand the shell, build a block and upgrade the service level (3SO),2.Use clean and modern public transport systems (6 SO),3.Inclusiveness and attention to specific groups (2SO), 4. Increase safety and relaxation Traffic (4SO) and 5.Landscaping and economic revenue growth (9SO) can improve the status quo and the strategy of "expanding the shell, creating a constellation and upgrading the service level" was identified as the first priority and redesigned with the help of AutoCad and SketchUp software. A suggestion is provided.

    Keywords: Dimensions of stability, redesign, carrying, sustainable transport, Sattar Khan axis
  • Omid Mobaraki *, Reza Allahverdizadeh, Diaco Sharifi Pages 105-118

    In the not-so-distant past, the entrance space of the city, as the first urban space, was the first image of the city that was formed in the minds of tourists. Therefore, these spaces not only had a high spatial quality but also were one of the characteristic features of cities. Today, with the expansion of cities and the advent of vehicles, the entrances of cities have become a low-quality space for equestrian traffic and the establishment of related uses, as well as uses that are incompatible with the urban environment that have been driven out of the city. The purpose of study is to investigate the physical and functional quality of the entrances of Urmia from the perspective of tourists as a tourist and border city. For this purpose, descriptive and analytical methods based on library studies, documentation and field studies were used. And for analyze the data from SPSS software and one-sample t-test and Kruskal-Wallis tests were used. According to the tourists who participated in this study, all four variables (passages, services, beauty, representation) examined in the three inputs were evaluated as average. Another result of this study that should be taken into account in city planning is that the entrance of Piranshahr in all four variables was in a much worse situation compared to the other entrance. In terms of beauty and urban representation, the entrance of Mahabad had a better situation, but in terms of passages and service facilities, the entrance of Tabriz had a better situation

    Keywords: physical, functional quality, urban entrance, Tourists, Urmia city
  • Niloofar Yavari * Pages 119-130

    Environmental hazards are the result of improper human activity and exploitation of the environment. Identification and analysis of these hazards in field of geography could we studied from two different point of views.. Kharrazi Highway is an important highway in Tehran, the construction of which began three decades ago and is now in use. This highway is one of the routes whose identification of hazards according to the geomorphological features of the surrounding environment, is one of the main objectives of this study.This research is based on Analytic Hierarchy Process (AHP) and scenario writing model as well as statistical forecasting method. In these methods, EXCEL and ARC GIS soft wares have been used to predict the damages and to select the appropriate location for the construction of the road network, respectively. This regarding to environmental factors and geomorphology when selecting and constructing this communication highway can provide a probability high percentage of environmental hazards. In this study, the amount of risk and hazard was measured and it was found that according to the effective parameters, Base on the effective parameters and amount of risk and hazard measurement of study, the eastern part is in a high-risk area. in terms of human statistics, in 7years the death toll has increased from 19 to 509 person, which indicates an increase risk rate for future periods.

    Keywords: risk, Risk Management, geomorphology, Kharrazi highway, highway risk
  • Saeed Ghafarpur Jahromi, Mostafa Adresi *, Morteza Moghadas Shargh Pages 131-142

    Fewer construction projects have not been concerned about the type of construction project bed to have the necessary mechanical and chemical properties, has not been a concern for engineers. Different soils have different mechanical properties, swelling, bearing capacity and settling; Therefore, recognizing the types of problematic soils in the project and stabilizing them with suitable materials is very important. These soils can be divided into four types of compacted soils, liquefied soils, divergent soils and swellable soils. At present, wastes such as worn tires and crumbs in addition to cement, etc. can be tested to improve soil properties. Due to their low specific gravity, high tensile strength and high durability, tires can find many applications in civil works, especially geotechnical. In this regard, many researches have been done in recent years. In this research, after introducing different types of problematic soils and examining the characteristics of each, we examined the properties of crumb rubber as a new soil reinforcement material and some applications. We recently reviewed this material for soil stabilization.

    Keywords: Soil stabilization, problematic soils, crumb rubber, Recycled Rubber
  • Amin Falahian *, Ali Aram Pages 143-154

    Today, research on road accidents, especially in horizontal arches, is considered a scientific and applied research. Researchers have come to the conclusion that accidents are not just a specific cause but a series of different causes and events, both human and non-human. The purpose of this study is to identify and localize the causes of accidents in horizontal arches on the Babamidan-Basht axis. The research method is descriptive-survey in terms of implementation and applied research in terms of purpose, which has been done quantitatively. Because the subject of the present study is a specific topic in the field of roads (engineering and road construction), non-probabilistic sampling is of a judgmental type. The statistical population of the study includes 12 experts, experts and engineers in the field of road construction in Fars province. In this research, by studying the latest previous domestic and foreign research as well as field research, the causes of accidents in horizontal arches have been identified and then localized using the opinion of experts and fuzzy Delphi method. After distributing and analyzing the questionnaires, the result was that out of 22 identified factors for the occurrence of accidents in horizontal arches, according to experts, 13 factors for the Babamidan-Basht axis were finally confirmed. At the end of the research, in line with localized factors, some practical suggestions for improving and reducing accidents in the horizontal axes of Babamidan-Basht axis are presented.

    Keywords: Accident, horizontal arc, Localization, Fuzzy Delphi Method
  • Sahar Eskandari * Pages 155-166
    Cable bridges are one of the most advanced bridge construction systems. With the expansion of the pre-tensioning industry in bridges in the years after World War II, the construction of this type of bridge, which covered longer spans, flourished. The design and construction of this type of stairs. So that by choosing the correct shape of the cables, you can save a lot of costs in the construction of cable stairs. The arrangement of the cables, etc. was discussed.Examination of about 40 samples of cable steps and the following results were obtained:Most cable-stayed bridges are cable-stayed bridges and the fewest cable-stayed bridges are suspended. The most common type of deck used in bridges is about 67% aerodynamic and about 33% is built by trusses. The cables used were inverted y-type and the fewest masts used to build cable-stayed bridges were of the Virand Yel frame type. Were vertical and the least of them were diagonal cables.
    Keywords: bridge, structure, cable bridge, Suspension Bridge, pattern of bridges
  • Hamzeh Amin Tahmasbi *, Seyed Jamalaldin Razavinasab Pages 167-180

    In recent years, compressed natural gas has been introduced as a part of fuel for cars and replaces gasoline and diesel fuel in major macroeconomic policies. This was due to reasons such as the high volume of gas reserves in Iran, the cost of producing less natural gas than petrol or diesel fuel, pollution, environmental problems and air pollution on the agenda of the parliament and government, and the appropriate infrastructure was created. However, due to the increase in liquid fuel consumption and the disproportionate trend of compressed natural gas consumption in cars, the CNG industry has been challenged in the current situation. The present study aims to review and prioritize the effective strategies of CNG industry, first through interviews and receiving expert opinions, Delphi method, options and effective criteria are reviewed and selected. Then the fuzzy analytical hierarchy process method determines the weight of the criteria and determines the relationship between the criteria in the method of FDEMATEL. At the end, the prioritization of the options is done through the ARAS method. Based on the results, the public welfare and employment criteria are the most important criteria and the pricing strategies for gas and gas fuels is the best option for strengthening the CNG industry in the transportation sector.

    Keywords: Transportation, Compressed natural gas, supplying, producing fuels, CNG industry
  • MohammadAli Khanizadeh *, Donya Haghighi, Aida Ruzbehi Pages 181-200

    Today, transportation is an integral part of human life and activities. Transportation facilitates many activities of urban life by moving people, goods, energy and information. Therefore, planning to achieve sustainable transportation is an important part of the management goals of cities. In fact, the purpose of this article is to coordinate the transportation lines and improve the quantitative and qualitative condition of the fleets and transportation stations, in order to encourage people to use public transportation and then achieve integration in transportation lines. It is in the study area (Sattar Khan Street located in Shiraz). Due to the existence of many problems in the field of transportation in the area of Sattar Khan, this practical article has been compiled by descriptive-analytical method. . The data of this research have been prepared and compiled using documentary and library sources using the Internet and articles, then with field surveys of the study area to examine the strengths, weaknesses, threats and opportunities of the current situation. Using the SWOT analytical method, followed by compiling and drawing matrices, strategies to improve the current situation are presented. Finally, this study aims to eliminate valuable inefficiencies in the field of transportation to take valuable steps to coordinate transportation lines and integrate public transportation systems in the study area.

    Keywords: public transport, Urban Street, Sustainable Transportation, Satarkhan street, Shiraz
  • Naser Yoosefi *, Poya Mohamadi, Maryam Nosraty Pages 201-212

    The escape of law is always one of the causes of the problems and tragedies in all societies, depending on their cultural, social, Economical and geographical context, they have different types. The importance of this issue has led researchers to research these factors in a few decades. The purpose of this essay was to investigate the effect of five major personality factors on the traffic safety law of Kamyaran city drivers. samples number included 200 experienced drivers assess which of the five major personality factors (extroversion, neuroticism, religiosity, conscientiousness, openness) are more violent while driving, and also to determine which personalities Driving in a more risky way. It also included a sample of the Factors Affecting Accidents questionnaire to examine the impact of various factors on accidents and to determine which of the factors had the greatest impact on road accidents. The sampling was done using available sampling method. A brief neo-form questionnaire was used to identify personality types. Also, a questionnaire was used to identify high-risk behaviors and rule-making, and a questionnaire was used to assess the factors affecting road accidents. A questionnaire was used to assess the validity of this questionnaire in other research. Finally, the results are summarized as follows: Personality traits: Pleasure, conscientiousness and extroversion have a significant effect on high-risk behaviors.

    Keywords: Driving hazardous behavior, Personality Types, Traffic law-enforcement, Hazardous driving, Accidents
  • Mohammad Sadat Hoseini *, Faramarz Zera’At Peyma Pages 213-221
    The high number of traffic accidents in the country shows that there are many problems in the country's traffic management. However, many people are willing to cooperate and participate in solving traffic problems, so it was necessary to conduct a study that shows the acceptance of traffic experts in attracting people's participation in traffic management. In this study, by identifying the methods used in other countries to attract public participation, a survey was designed to examine the opinion of 44 traffic police officers on the possibility of attracting public participation for law enforcing the violating drivers and making the making the roads more safe. The results of this study showed that traffic police officers generally agree with public participation in enforcing the law of violating drivers, although they consider it necessary to equip people with equipment to document violations. Police officers also agree with public participation in safe making the roads. Due to the agreement of traffic police officers with the participation of the public, traffic-related institutions can attract and organize volunteers and reliable people to participate in traffic management. These individuals must be equipped with equipment to document violations to participate in law enforcement of violating drivers.
    Keywords: public participant, Traffic management, Law Enforcement, safety
  • Amin Farajollahi, Alireza Ameli Pages 223-235

    Warm-mix asphalt (WMA), which reduces the production temperatures (mixing and compaction), while maintaining the advantages of hot-mix asphalt (HMA), is becoming an attractive paving material. In this study, rheological properties of two commonly used performance grade (PG) binders (PG 64-22 and PG 70-28) were evaluated, with and without Sasobit and Aspha-Min additives. For PG 64-22, 2%, 3%, and 4% Sasobit additive reduced the mixing temperature of the pure binder from 163°C to 147°C (i.e., by 16°C). In case of the PG 70-28, the reductions are 10°C, 12°C and 13°C, respectively, for 2%, 3%, and 4% Sasobit additive. No significant decrease in mixing temperature by the Aspha-Min additive was observed in using the rotational viscometer. Evaluation of the binders on the basis of G*/sin () demonstrates no negative effect on high-temperature grading due to high-temperature viscosity reduction. With the addition of 4% Sasobit additive, the high-temperature binder grading of PG 64 (actually PG 65) increases to PG 69, while 4% Sasobit additive improves the PG 70 (actually PG 75) to PG 80. No significant changes in grading were observed with the addition of the Aspha-Min additive. In fact, reduction in binder viscosity and improvement in binder grading with- out increasing the viscosity indicate two-way reductions (both direct and indirect) in production temperatures by the Sasobit additive. Finally, the Sasobit additive is found to decrease the asphalt pavement analyzer rut depths significantly, and these rut depths correlate well with the rutting factor G*/sin(). It was also observed that rutting potential decreases with decreasing mixing and compaction temperatures. Comparatively, a smaller reduction in rut depths was observed by adding the Aspha-Min additive.

    Keywords: Sasobit, Asphamin, Warm Mix Asphalt, Rut Depth