فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 41 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 41 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یحیی فوزی*، نصرالله نخعی زرندی صفحات 7-33

    بعد از وقوع انقلاب اسلامی در بهمن 1357پژوهش ها و مطالعات پیرامون انقلاب آغاز گردید و به صورت مستمر ادامه دارد. به طوری که حجم انبوهی از مطالعات علمی در مورد انقلاب اسلامی در طول چهار دهه گذشته تولید گردیده است، که هر یک از دیدگاه خاص انقلاب را مورد بررسی قرار داده اند. مقاله حاضر سعی دارد با استفاده از روش کمی و توصیفی و جمع آوری داده ها به روش اسنادی و فیش برداری و با بهره-گیری از روش «مرور نظام مند» یا «خلاصه وضعیت انتقادی» تصویری جامع از وضعیت تولیدات علمی پیرامون انقلاب اسلامی در ده مقاله علمی -پژوهشی منتشر شده در بازه زمانی سال های 1399-1390 ارایه دهد. در این پژوهش پس ارزیابی کل مقالات منتشر شده در فصلنامه های مورد نظر، تعداد 366 مقاله به عنوان جامعه آماری پژوهش استخراج و در دو بعد مشخصات عمومی یا شکلی و بعد موضوعی و محتوایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته های مقاله نشان می دهد که در بعد محتوایی، بررسی موضوعاتی مانند علل انقلاب، فرایند انقلاب و پیامدهای انقلاب به خصوص مسیله صدور انقلاب اسلامی با انباشت و افزایش تولید علمی مواجهه می باشد. اما در موضوعاتی مانند بررسی آینده پژوهی و آسیب شناسی انقلاب، نظریه و الگوسازی بومی، و پیامدهای داخلی انقلاب از جمله پیامدهای فرهنگی، سیاسی،اجتماعی و اقتصادی انقلاب با کاهش و بعضا با فقدان تولید علمی همراه است. در بعد مشخصات عمومی و شکلی پایین بودن نقش اساتید و اعضا هییت علمی به خصوص نقش زنان در نگارش مقالات و عدم استفاده از روش های مصاحبه ای، پرسشنامه، میدانی و پیمایشی در جمع آوری اطلاعات و عدم همکاری های بین رشته ای از جمله نقاط ضعف مطالعات پیرامون انقلاب اسلامی در جامعه آماری مورد پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، انقلاب اسلامی، گونه شناسی انقلاب، وقوع انقلاب، پیامد انقلاب
  • محمدرحیم عیوضی*، حسن سعیدی صفحات 35-53

    عاشورا،جوشش عشق ،ایثار و شهادت است یکی از مهم ترین ابعاد عاشورا، درس ها و عبرت های آن است. تقویت پیوند معنوی با خاندان عصمت و طهارت ، پیدایش روحیه ظلم ستیزی، دوری جستن از خط انحراف،الهام گرفتن و الگو قرار دادن اسوه های هدایت ازدرس های وعبرتهای عاشورا است که در بیانات امام خمینی (ره) بیان شده است. بدن هایی که ناگهان در هییت های چند هزار نفری و چند میلیونی به خیابان های شهرهای ایران ریختند چه کسانی بودند؟این بدن هایی که نه از خطر تانک می ترسیدند و نه از توپ و هیچ ترس از مردان مسلحی که در مقابل آن ها بودند نداشتند.چه کسی ترس معمول و معقول از درد و مرگ را از بین برده بود؟مقاله حاضر درپاسخ به این سوال اصلی است که درسها وعبرتهای عاشورا چه تاثیری برشکل دهی به آرمان ایثار،جهاد،استکبار ستیزی وشهادت طلبی،امربه معروف ونهی ازمنکر در بیانات امام خمینی (ره) داشته است؟ روش مورد استفاده دراین پژوهش توصیفی- تحلیلی محتوا در چارچوب تجزیه و تحلیل داده های اسنادی و بعضا تاریخی، توضیحی می باشد. یافته های تحقیق که درپاسخ به سوال اصلی مطرح شده نشان می دهد که زیارت عاشورا ومداومت برخواندن آن که در زندگانی امام خمینی (ره) اهمیت فراوان داشته است واین اهمیت ومداومت، باعث الگو گیری از آن زیارت مقدس شده و ضمن توصیهای خواندن آن به شاگردان، سبب درسها وعبرتهایی چون تقویت پیوند معنوی با خاندان عصمت و طهارت، پیدایش روحیه ظلم ستیزی، دوری جستن از خط انحراف،الهام گرفتن،امربه معروف ونهی ازمنکرو الگو قرار دادن اسوه های هدایت شده واین درسها دربیانات وسخنرانی هاآن بزرگوار مکررا بیان شده است.

    کلیدواژگان: زیارت عاشورا، درسها، امام خمینی(ره)
  • زهرا نامور*، ویدا صیفوری، اسماعیل بیگدلو، نرجس ورع صفحات 55-79
    استفاده از شاخص های علم سنجی به عنوان ابزاری برای ارزیابی و تحلیل پژوهش ها در موضوعات مختلف، همواره مورد توجه بوده است؛ اما در حوزه انقلاب اسلامی، با وجود اهمیت آن، پژوهشی که به ارزیابی بروندادهای علمی منتشر شده در نشریات این حوزه پرداخته باشد، یافت نشد. هدف پژوهش حاضر تحلیل و دیداری سازی برونداد علمی فصلنامه پژوهش-های انقلاب اسلامی از نظر شاخص های علم سنجی طی سال های 1391 تا 1400می باشد. داده های لازم از وبگاه نشریه استخراج و پس از یکدست سازی اسامی و کلیدواژگان، وضعیت نشریه با استفاده از نرم افزارهای علم سنجی تعیین و ترسیم شد. بررسی الگوهای تالیف مقالات نشان داد که الگوی سه نویسندگی یا همکاری میان سه پژوهشگر از یک یا سه سازمان با 53/48 درصد از بیشترین فراوانی برخوردار بوده است. شبکه هم نویسندگی مقالات مورد بررسی از 132 گره و 162 یال (پیوند) تشکیل شده است. بزرگترین مولفه هم نویسندگی 20 گره (نویسنده) دارد. در رابطه با شاخص های مرکزیت نتایج این پژوهش حاکی از آن است که ابراهیم کلانتری، علیرضا گلشنی و محمدرضا مجیدی در دو شاخص مرکزیت نزدیکی و بینابینی موقعیت خود را حفظ کرده اند. در مورد همکاری های بین سازمانی، بخش قابل توجهی از مقالات منتشر شده در این فصلنامه متعلق به پژوهشگران دانشگاه تهران بوده است. کلیدواژه انقلاب اسلامی با 103 بار تکرار بیشتر مورد توجه پژوهشگران بوده است. استفاده از تحلیل خوشه بندی سلسله مراتبی به منظور شناسایی ساختار فکری حاکم بر موضوع انقلاب اسلامی منجر به شکل گیری تعداد 11 خوشه موضوعی گردید. ساختار فکری ترسیم شده در این پژوهش می تواند دست اندرکاران نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی را در بررسی مقالات و توسعه متوازن موضوعات مورد نیاز و رسیدن به اهداف نشریه یاری دهد.
    کلیدواژگان: فصلنامه پژوهش های انقلاب اسلامی، علم سنجی، هم رخدادی واژگان، هم نویسندگی، انقلاب اسلامی
  • فاضل شادمانی، ارسلان قربانی شیخ نشین*، محمدباقر خرمشاد، سوسن صفاوردی صفحات 57-76

    پدیده مردم سالاری دینی در دهه های اخیر با الهام از آموزه های اسلام ناب محمدی (ص) و در متن واقعیات سیاسی و اجتماعی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ظهور کرد. این نظام سیاسی جدید بعلت بدیع و بی سابقه بودن مورد تامل متفکران و نظریه پردازان حوزه های مختلف علوم انسانی قرار گرفته و از زوایا و ابعاد گوناگون بدان نگریسته شد. اکنون با طرح ایده الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت و حرکت درمسیر آفرینش تمدنی بر آمده از مکتب حیات بخش اسلام و متکی بر معارف و ظرفیت های تعالی آور فقه اجتهادی و کاربردی مذهب شیعه و نیز با تکیه بر استعدادهای بی بدیل طبیعی و انسانی ایران، جا دارد چایگاه مردم سالاری دینی در سیر تحقق و تکامل این الگو و سرانجام ایجاد تمدن مورد نظر مورد کنکاش قرار گیرد.سوال محوری این مقاله نیز معطوف به نقش نظام سیاسی جدید و موجود مستقر در جمهوری اسلامی ایران در نیل به اهداف ترسیمی این الگوست.روشی که در این مقاله مورد استفاده قرار گرفته است ترکیبی توصیفی- علی و با نگاهی تمدنی در رهیافت های گوناگون در نظام های مردم سالار است که با کاربست رهیافت "هستی شناختی" پیرامون ظرفیت ها و مولفه های شکل دهنده تمدن ایرانی- اسلامی در نظام مردم سالاری دینی کنکاش و پردازش می شود.هسته مرکزی این رهیافت را تمدن برآمده از تحقق الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت و مشارکت وسیع و موثر مردم در تعیین سرنوشت شکل می دهند. این پدیده به نوبه خود روابط و مناسبات انسانی و کارکردهای مشروعیت آفرین نظام جمهوری اسلامی ایران را ساماندهی و ارتقا، می بخشد. تحقق الگوی فوق و تمدنی را به نمایش می گذارد که با خصایص عام سایر تمدنها و...

    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت، تمدن، مشروعیت جمهوری اسلامی ایران
  • پیمان عین القضاتی، حسن خیری*، محمدحسین پوریانی صفحات 77-101

    توسعه جنبش دانشجویی بعنوان پیشران فعالیت های اجتماعی امروزه یکی از دغدغه های مهم نظام جمهوری اسلامی می باشداما افت شاخص های جنبش دانشجویی ایران درسال های اخیر بیانگر اهمیت بالای نیاز به تفکر و اقدام در راستای توسعه آن می باشد وبرای دستیابی به مدل نیازبه تحلیل اجتماعی جنبش دانشجویی پس از انقلاب اسلامی است که چگونگی وچرایی آنرا بیان می دارد. با توجه به ابعاد ذکر شده برای جنبش دانشجویی در ادبیات موجود از عناصر بسیار مهم عوامل سیاسی واقتصادی می باشند که بر جنبش تاثیر می گذارد و نکته مهم مناسبات سیاسی واقتصادی با جنبش می باشد از آنجا که تاکنون به این بعد از تحلیل جنبش دانشجویی توجه نشده است این پژوهش به دنبال یافتن چارچوبی برای تحلیل جنبش دانشجویی در فضای دانشگاه ها می باشد.پژوهش از نوع کیفی بوده و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد با رویکرد نوظهور به تدوین چارچوب توسعه جنبش دانشجویی بر مبنای رابطه سیاست واقتصاد با جنبش می باشد. داده برداری از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با جمعی از دبیران اتحادیه ها و تشکل های دانشجویی و فعالان جنبش دانشجویی از ابتدای انقلاب تاکنون می باشد و طی مصاحبه با 15 نفر اشباع نظری به دست آمده است. چارچوب نهایی پژوهش شامل دو الگوی تشخیص و تعیین افت جنبش دانشجویی و توسعه جنبش دانشجویی می باشد در الگوی تشخیص سه مقوله اصلی علل ضعف جنبش و نشانه های افت شاخص جنبش دانشجویی و عواقب منفی دیده می شود. همچنین در الگوی توسعه جنبش دانشجویی پنج مقوله اصلی شامل ماهیت های تقویت کننده ،پدیده های محوری ،راهبردها و پیامدها وجود دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد، سیاست، جنبش دانشجویی، نظریه داده بنیاد
  • محمد حکیمی*، اصغر افتخاری صفحات 103-137
    پس از انقلاب اسلامی، گفتمان مقاومت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی، ذیل کلان گفتمان اسلام سیاسی-فقاهتی به دال مرکزی اسلام ناب محمدی و با قرایت امام خمینی (ره) شکل گرفت و به عنوان رویکرد اتخاذی نظام اسلامی در فضای نظام بین الملل و همچنین پاسخی کارا و عکس العملی واقع بینانه در برابر نظام سلطه و استکبار در راستای تامین منافع کشور قد علم نمود. این گفتمان که مبتنی بر اندیشه امامین انقلاب و ساخت بومی کشور تعریف گشته، نشان دهنده مسیر ریل گذاری صحیح و متناسب با آرمان ها و اهداف انقلاب اسلامی برای دستگاه های تصمیم ساز در حوزه سیاست خارجی و کارگزان نظام است. نخستین گام برای استقرار درست و کامل گفتمان مقاومت، شناخت دقیق معنا و مفهوم مقاومت و واکاوی مولفه های بنیان شناسانه آن است. سوال اصلی پژوهش حاضر، در ارتباط با چیستی مولفه های مفهومی مقاومت اسلامی در اندیشه امام خامنه ای حفظه الله تعالی است. برای وصول به پاسخ، با استفاده از روش «تحلیل محتوای کیفی متن محور» بیانات معظم له پیرامون مفهوم «مقاومت» متناسب با اقتضایات روش شناسانه، مورد بررسی قرار گرفت. در همین راستا 9262 فیش از بیانات ایشان استخراج گردید و پس از پالایش، 225 فیش مورد تدقیق و بررسی قرار گرفت و براین اساس مولفه های مفهوم شناسی مقاومت در قالب پنج مقوله (مبانی، خاستگاه، ویژگی ها، ابعاد و انواع) تشریح گردید.یافته های پژوهش نشان می دهد مقاومت، مجموعه عملکردی برنامه ریزی شده، کارآمد و هوشمند در تمامی عرصه های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، در سطوح فردی، اجتماعی و نهادی، به جهت مقاوم سازی ساخت وجودی افراد و مستحکم سازی بافت جامعه و حکومت، برای مقابله با دشمن درونی افراد اعم از شیطان و وساوس نفسانی از یک سو و مواجهه با دشمن بیرونی و در راس آن جبهه استکبار جهانی و طواغیت عالم از سوی دیگر است که منجر به نیل به سعادت و کمال دنیوی و اخروی خواهد شد.
    کلیدواژگان: مقاومت، اسلام، مقام معظم رهبری، استکبارستیزی، نظام سلطه
  • محمد مظهری*، رضا دهقانیان، محمدرضا مجتهدی، آیت مولایی صفحات 139-164

    تحولات اساسی در ماهیت، ساختار و منابع قدرت در ایران و نهادینه سازی قدرت سیاسی منحصر به فرد را می توان یکی از دستاوردهای مهم پیروزی انقلاب اسلامی دانست که با تدابیر امام خمینی (ره) بر پایه نظریه ولایت فقیه و ارزش های الهی- اسلامی با تکیه و تاکید بر مردمی بودن این نظام بنا نهاده شد. حضور و مشارکت مردم در شکل گیری قدرت سیاسی کشور، ولی نعمت دانستن آنها و اجتناب از تجربه دوران رژیم پهلوی در ظاهری بودن مشارکت مردم در بیانات، ارایه طریق و نیز در وصیت نامه الهی- سیاسی امام خمینی (ره) مورد تاکید بوده است. رهبری انقلاب نیز با همین رویکرد، در اغلب فرمایشات و توصیه ها بر ضرورت و اهمیت مردمی بودن نظام جمهوری اسلامی ایران تاکید نموده اند. این مقاله با تبیین و بررسی مشارکت و نقش مردم در اداره کشور، در صدد پاسخ به این سوال محوری است که عمده ترین ساز و-کارهای مناسب جهت اعتلای کارآمدی از طریق افزایش مشارکت و حضور مردم در عرصه های مختلف نظام جمهوری اسلامی ایران کدام است؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می گردد که در دیدگاه اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ایران ساز وکارهای ویژه ای برای تقویت و افزایش میزان مشارکت مردم و مردمی کردن نظام اسلامی ایران مد نظر رهبران و قانون اساسی این کشور است. در این تحقیق سعی برآن شده است تا با بررسی آثار و مکتوبات مدون، این ساز وکارها به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی با نگاهی جدید مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشارکت، مردمی بودن، پاسخگویی، نخبگان، احساس مسئولیت
  • نجات محمدی فر* صفحات 165-184
    چرایی و چگونگی وقوع انقلاب ها از جمله موضوعات مهمی است که از قرن ها پیش مورد توجه فیلسوفان، تاریخدانان و اندیشمندان سیاسی قرار گرفته و حاصل تلاش نظری آن ها، شکل گیری نظریه های مختلف در باب انقلاب بوده است. جک گلدستون این نظریه ها را در سه نسل متفاوت (نظریه های تاریخ طبیعی، نظریه های عمومی خشونت سیاسی و نظریه های ساختاری) جای داده و انقلاب اسلامی ایران را مبدع نسل چهارم انقلاب ها قلمداد کرده است. هدف اصلی این مطالعه، تحلیلی بر فرآیند انقلاب اسلامی بر اساس دیدگاه نسل اول نظریه پردازان انقلاب ها تحت عنوان «تاریخ طبیعی انقلاب ها» می باشد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی - تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات منابع کتابخانه ای و اینترنتی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در پاره ای موارد، علل وقوع و فرآیند انقلاب اسلامی (مانند تغییر بیعت روشنفکران، اصلاحات دیرهنگام و نافرجام رژیم پهلوی، سقوط رژیم پهلوی با یک بحران سیاسی حاد، اختلاف میان انقلابیون، به قدرت رسیدن موقتی میانه روها، عبور از رادیکالیسم به عمل گرایی و دوران ترمیدور) تا حدود زیادی منطبق با دیدگاه نسل اول نظریه های تاریخ طبیعی انقلاب ها می باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جک گلدستون، میانه روها، انقلابیون مذهبی
  • داود کیانی*، مهدی جاودانی مقدم، محمد قلعه نویی صفحات 185-203
    با وقوع انقلاب اسلامی در ایران، اسلام هراسی ابعاد گسترده تری یافته و در قالب "ایران هراسی" نیز درک   می شود. پیش از به کارگیری گسترده پدیده «اسلام هراسی»، بحث های شرق شناسی، به طور کلی، نوعی از اسلام هراسی را به گونه ای دیگر، مطرح می کردند. علاوه بر آن، گرایش های بیگانه ترسی  و نژاد پرستی در دنیای معاصر به ویژه در اروپا حضور گسترده ای داشته اند. این مقاله در پی شناخت و معرفی ریشه ها و علل ایران هراسی در اتحادیه اروپا می باشد.به نظر می رسد علاوه بر بیگانه هراسی با قدمت طولانی در فرهنگ غربی و ارتباط تنگاتنگی که با مسیله اسلام هراسی دارد و همچنان مقدمه و پیش شرط موفقیت در ترویج ایران هراسی به شمار می رود، یکی دیگراز منابع اصلی تشدید و گسترش ایران هراسی در اروپا ، وجود گروه های ذی نفوذ و لابی اسراییلی هستند که همواره تلاش نموده اند افکار عمومی و ذهن نخبگان، سیاست مداران و تصمیم گیرندگان غربی رانسبت به ایران تخریب و چهره این کشور را مشوش نشان دهند. به عبارتی می توان تاکید کرد که "ایران هراسی"، اساسا راهبردی است که با هدف جلوگیری از بسط انقلاب اسلامی در جهان اسلام و در بین ملل دیگر طراحی شده است. بدین معنا که در نتیجه هراس از ایران، جامعه جهانی اعم از اروپا و به ویژه مسلمانان نه تنها از انقلاب اسلامی ایران، بلکه از هر انقلابی با نام و عنوان اسلام، هراسان شوند.
    کلیدواژگان: ایران هراسی، اسلام هراسی، اتحادیه اروپا، انقلاب اسلامی ایران
  • غلامرضا ضابط پور کاری* صفحات 205-224
    پیروزی انقلاب اسلامی، یکی از مهم ترین حوادث تاریخ معاصر ایران است که هم از جهت مبارزات عملی و هم از جهت نظری اهمیت بسیار دارد. یکی از علمای طرفدار این انقلاب، آیت الله خامنه ای است که علاوه بر مبارزه عملی علیه حکومت طاغوت پهلوی، در باره انقلاب اسلامی نیز نظریه منسجمی ارایه کرده است. دیدگاه های سیاسی ایشان از جنبه های گوناگون بررسی و ارزیابی شده است، ولی در این پژوهش با استفاده از مدل نظری اسپریگنز، اندیشه سیاسی وی از منظر بحران در چهار مرحله، مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است. جامعه متنی پژوهش شامل کلیه سخنرانی ها و مکتوبات ایشان در حوزه ی مورد مطالعه بوده است که از طریق بررسی کتابخانه ای و هم چنین مراجعه به سایت، دیدگاه های ایشان توصیف و تحلیل شده است. نوشتار حاضر در صدد پاسخ به این سوال اصلی است که بر اساس دیدگاه حضرت آیت الله خامنه ای، راه حل تحقق دولت اسلامی چیست؟ یافته ها نشان می دهد نسخه اصلی حل مشکلات اساسی کشور از منظر ایشان، تحقق «دولت جوان حزب اللهی» است. دولتی که کارگزاران مستقر در آن اعم از روسای قوا و وزرا و معاونان و سایر مدیران و کارگزاران، آماده و با نشاط، دارای بینش و منش اسلامی از جمله روحیه ی جهادی، تقوا، کارآمدی، عدالت خواهی، خدمت گزاری و... باشند.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، اسپریگنز، دولت اسلامی، دولت جوان حزب اللهی
  • عاطفه عباس زاده، حمیدرضا حقیقت*، محمدعلی اخگر صفحات 225-245

    مقاله حاضر به مقایسه اندیشه امام خمینی و هربرت مارکوزه در خصوص تساهل لیبرالیستی اختصاص دارد با این هدف که نشان داده شود چگونه دو متفکر با مبانی کاملا متفاوت و حتی متعارض ممکن است به نتیجه مشابهی برسند. در مقاله حاضر این پرسش به بحث گذاشته می شود که وجه اشتراک نظرامام خمینی و مارکوزه در مورد تساهل لیبرالیستی چیست و این فرضیه را به آزمون گذاشته می شود که وجه اشتراک در این است که هردو معتقدند مفهوم تساهل موجود در لیبرالیسم، ازبروز و تداوم ایدیولوژی انقلابی جلوگیری می کند. روش مقاله توصیفی تطبیقی و رویکرد مقاله فلسفی-سیاسی است و از لحاظ موضوع، جدید و فاقد سابقه مطالعاتی با این نحوه نگرش است. جنبه نوآوری مقاله در مقایسه اندیشه دو متفکر است که در ظاهرا قیاس ناپذیر به نظر می رسند. نتیجه مقاله این است که در هنگام مطالعه نظریات غیر اسلامی علاوه بر بررسی و نقد، باید به دنبال درسهایی از آن نظریه بود که در غنی سازی نظریه پردازی در گام دوم انقلاب به کار آید. به اعتقاد نگارندگان، این نوع نگرش راه درس آموزی بین نظرات اسلامی و سکولار را هموار خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: امام خمینی، هربرت مارکوزه، ایدئولوژی انقلابی، لیبرالیسم، تساهل
|
  • Yahya Fowzi *, Nasrollah Nakhaei Zarandi Pages 7-33

    After the Islamic Revolution in February 1978, research and studies on the revolution began and continues continuously. So that a large volume of scientific studies on the Islamic Revolution has been produced during the last four decades, which have examined each of the specific perspectives of the revolution. The present article tries to use a quantitative and descriptive method and collect data by documentary and phishing methods and by using the method of "systematic review" or "critical situation summary" a comprehensive picture of the status of scientific products. To present about ten scientific-research articles published about the Islamic Revolution in the period of 1399-1390. In this study, after evaluating all the articles published in the quarterly journals, 366 articles were extracted as the statistical population of the research and evaluated in two dimensions of general or formal characteristics and thematic and content dimensions. The findings of the article show that in the content dimension, the study of issues such as the causes of the revolution, the process of the revolution and the consequences of the revolution, especially the issue of exporting the Islamic Revolution, is faced with the accumulation and increase of scientific production. But in subjects such as the study of the future and pathology of the revolution, indigenous theory and modeling, and the internal consequences of the revolution, including the cultural, political, social and economic consequences of the revolution are accompanied by a decrease and sometimes a lack of scientific production. In terms of general and formal characteristics, the role of professors and faculty members is low, especially the role of women in writing articles and not using interview, questionnaire, field and survey methods in collecting information and lack of interdisciplinary cooperation. One of the weaknesses of studies on the Islamic Revolution in the statistical population is.

    Keywords: Systematic review, Islamic Revolution, typology of revolution, occurrence of revolution, consequence of revolution
  • MohamadRahim Eivazi *, Hassann Saeedi Pages 35-53

    Ashura is the boiling of love, self-sacrifice and martyrdom. One of the most important dimensions of Ashura is its lessons and lessons.Strengthening the spiritual bond with the family of infallibility and purity, the emergence of the spirit of oppression, avoiding the line of deviation, inspiration and modeling the guides of the lessons and lessons of Ashura that is expressed in the statements of Imam Khomeini. Who were the bodies that suddenly poured into the streets of Iranian cities in delegations of several thousand people and millions? Who overcame the common and reasonable fear of pain and death? Has Imam Khomeini (ra)? The method used in this descriptive-analytical research of the content in the framework of the analysis of documentary and sometimes historical data is explanatory. The findings of the research that answer the main question show that the pilgrimage of Ashura and the continuance of reciting it, which was very important in the life of Imam Khomeini, and this importance and continuity, caused the modeling of that holy pilgrimage and while advising students to read it. , The cause of lessons and lessons such as strengthening the spiritual bond with the family of infallibility and purity, the emergence of the spirit of oppression, staying away from the line of deviation, inspiration, the famous commandment and not to negate the example of guided models and these lessons have been repeatedly stated in his speeches and speeches.

    Keywords: Ashura pilgrimage, lessons, Imam Khomeini
  • Zahra Namvar *, Vida Seifouri, Esmaeil Bigdeloo, Narjes Vara Pages 55-79
    The use of scientometrics indicators as a tool for evaluating and analyzing research on various topics has always been considered; However, in the Islamic revolution field, despite its importance, no research was found that evaluated the scientific outputs published in the journals of this field. The purpose of this study was to analyze and visualize the scientific output made by Quarterly Journal of Islamic Revolution Research from a scientometrics perspective during 2012 to 2021. By extracting needed data from journals website and unifying names and keywords, the journal status was determined and made visualized by applying some scientometrics software packages. Studying the essay patterns of articles showed that three authors pattern or collaboration between three researchers from one or three organizations with 48.53% had the highest frequency. The articles co-authorship network consists of 132 nodes and 162 lines. The largest co-authorship component has 20 nodes. The results indicate Ebrahim Kalantari, Alireza Golshani and Mohammad Reza Majidi have maintained their position in closeness and between centrality. Regarding inter-organizational cooperation, a significant part of the articles belonged to University of Tehran researchers. The Islamic revolution with 103 frequently has been more considered by researchers. The use of hierarchical clustering analysis to identify the intellectual structure of Islamic revolution field led to 11 subject clusters. The intellectual structure outlined in this research can help the journal of Islamic Revolution Research in reviewing articles and balanced development of required topics and achieving the journal goals.
    Keywords: quarterly journal of Islamic revolution research, Scientometrics, co-word, Co-authorship, Islamic Revolution
  • Fazel Shademani, Arsalan Ghorbani Shakhneshin *, MohammadBagher Khorramshad, Sosan Safaverdi Pages 57-76

    The phenomenon of religious democraticity emerged in recent decades, inspired by the teachings of pure Muhammadan Islam and in the context of political and social realities of Iran after the victory of the Islamic Revolution. This new political system has been reflected by intellectuals and theorists in various fields of humanities due to its exquisiteness and unprecedentedness and was viewed from different angles and dimensions. Now with the idea of the Iranian-Islamic model of progress and movement in the path of civilizational development based on the life-based study of Islam and relying on the teachings and capacities of the development of ijtihad jurisprudence and application Shi'a religion, as well as relying on the unmatched natural and human talents of Iran, has a place to control the tea of religious democraticity in the course of the realization and development of this pattern and finally the creation of civilization. The central question of this paper is also focused on the role of the new and existing political system located in the Islamic Republic of Iran in achieving the objectives of drawing this model. The method used in this paper is a descriptive-excellent combination with a civilizational view on various approaches in democratic systems that is controlled and processed by applying the "cognitive nucleus" approach around the capacities and components that shape Iranian-Islamic civilization in the religious democratic system. The central core of this approach is a civilization derived from the realization of the Iranian-Islamic model of progress and the participation of the people in determining their destiny. This phenomenon, in turn, organizes and promotes ...

    Keywords: Religious Democrat city, Islamic Iranian Model of Progress, Civilization, Legitimacy of the Islamic Republic of Iran
  • Payman Eynalghozati, Hassan Kheiri * Pages 77-101

    The development of the student movement as a driver of social activities is one of the important concerns of the Islamic Republic today, but the decline in student movement indicators in Iran indicates the high importance of the need for thinking and action to develop it and the model needs social analysis of the student movement after It is the Islamic Revolution that expresses how and why. According to the dimensions mentioned for the student movement in the existing literature are one of the most important elements of the structures that affect the movement and the important point about the structures is the relationship of governments and intellectuals with the movement. Student movement analysis has not been considered. This study seeks to find a framework for student movement analysis in universities. The research is qualitative and uses the data theory theory method with an emerging approach to formulate a framework for student movement development based on the relationship between governments and Intellectuals are with the movement. Data collection is through semi-structured interviews with a group of secretaries of student unions and organizations and activists of the student movement from the beginning of the revolution until now, and during the interview with 15 people, theoretical saturation was obtained. The final framework of the research includes two models of diagnosis and determination of student movement decline and development of student movement. In the model of diagnosis, there are three main categories of causes of movement weakness and signs of student movement index decline and negative consequences. There are also five main categories in the development pattern of the student movement, including reinforcing natures, pivotal phenomena, strategies, and consequences

    Keywords: Economics, Politics, student movement, data foundation theory
  • Mohammad Hakimi *, Asghar Eftekhari Pages 103-137
    After the Islamic Revolution, the discourse of resistance in the foreign policy of the Islamic Republic was formed under the general discourse of political-jurisprudential Islam with the central sign of pure Muhammadan Islam and with the recitation of Imam Khomeini. Efficient and realistic reaction against the system of domination and arrogance in order to secure the interests of the country. This discourse, which is defined based on the thought of the Imams of the Revolution and the native construction of the country, shows the correct way of laying in line with the ideals and goals of the Islamic Revolution for decision-making bodies in the field of foreign policy and system agents. The first step to establishing the discourse of resistance correctly and completely is to know precisely the meaning and concept of resistance and to analyze its fundamental components.The main question of the present study is related to what are the conceptual components of Islamic resistance in the thought of Imam Khamenei, the memory of God Almighty. To obtain the answer, using the method of "text-based qualitative content analysis", His Holiness's statements about the concept of "resistance" in accordance with the methodological requirements were examined.Findings show that resistance is a planned, efficient, and intelligent functional set in all cultural, economic, political, and social fields, at an individual, social, and institutional levels, in order to strengthen the existential structure of individuals and strengthen the fabric of society and government to confront the internal enemy. Individuals, including the devil and carnal obsession, on the one hand, and confrontation with the external enemy, and on top of that, the global arrogance front and the arrogance of the world, on the other hand, will lead to worldly and otherworldly happiness and perfection.
    Keywords: Resistance, Islam, supreme leader, anti-arrogance, dominance system
  • Mohammad Mazhari *, Reza Dehghanian, MohammadReza Mojtehedi, Ayat Mulaee Pages 139-164

    Fundamental changes in the nature, structure and sources of power in Iran and the institutionalization of unique political power can be considered as one of the important achievements of the victory of the Islamic Revolution. Theological-Islamic theories were established by relying on and emphasizing the popular nature of this system. The presence and participation of the people in the formation of the political power of the country, knowing their blessings and avoiding the experience of the Pahlavi regime in the appearance of people's participation in statements, providing a way and also in the divine-political will of Imam Khomeini (RA) is emphasized. Is. With the same approach, the leadership of the revolution has emphasized in most of its orders and recommendations the necessity and importance of the popular system of the Islamic Republic of Iran. This article, by explaining and examining the participation and role of the people in the administration of the country, seeks to answer the central question of what are the main appropriate mechanisms to enhance efficiency by increasing the participation and presence of the people in different areas of the Islamic Republic of Iran? Is? In response, it is hypothesized that in the view of the Islamic Republic and the system of the Islamic Republic of Iran, special mechanisms to strengthen and increase the participation of the people and popularize the Islamic system of Iran are considered by the leaders and the constitution of this country. In this research, an attempt has been made to examine these mechanisms in a library and descriptive-analytical manner with a new perspective by examining the works and written writings.

    Keywords: Participation, popularity, Accountability, Elites, Responsibility
  • Nejat Mohammadifar * Pages 165-184
    Why and how revolutions take place is one of the important issues that have been considered by philosophers, historians and political thinkers for centuries, and the result of their theoretical efforts has been the formation of various theories about the revolution. Jack Goldstone has explored these theories in three different generations (natural history theories, general theories of political violence, and structural theories). The main purpose of this study is an analysis of the process of the Islamic Revolution based on the views of the first generation of theorists of revolutions entitled "natural history theories". The research method in this study is descriptive-analytical and the data collection tool is library and Internet resources. The results show that in some cases, the causes of the Islamic Revolution, such as changing the allegiance of intellectuals, late and failed reforms of the Pahlavi regime, the fall of the Pahlavi regime with an acute political crisis, differences between revolutionaries and the temporary rise to power of moderates to some extent. The first generation is the natural history theories of revolutions. In general, it can be said that although the phenomenon of the Islamic Revolution in some of the above cases is somewhat in line with the views of the first generation of theorists of the revolution, but it is not fully compatible with the views of these theorists.
    Keywords: the Islamic revolution, Jack Goldstone, moderates, Religious Revolutionaries
  • Davoud Kiani *, Mahdi Javdani Moqaddam, Mohammad Ghalenoie Pages 185-203
    Roots and Causes of Iranophobia in EuropeToday, western media air a wave of distortion against Iran. One of their presumed goals in depicting this distorted picture is to intensify “Iranophobia” throughout the West-Asia region and worldwide. Imam Khamenei, the Supreme Leader of the Islamic Revolution, has repeatedly pointed to the issue of Iranophobia and highlighted the fact that Washington uses the ploy of Iranophobia to sell weapons to Arab countries and to make Muslims neglectful of the Zionist regime.Nations do not hold animosity against Iran. Not even Western nations hold enmity against Iran. They might spread propaganda to promote Iranophobia and Islamophobia. They might propagate Islamophobia in certain places and Iranophobia and Shia-phobia in other places. They might make such efforts, but wherever the truth becomes clear to the people, not only will they not show enmity towards the Islamic Republic, but they will also embrace and support such movements by nations. It is the oppressive powers and the pharaohs of the world that show enmity. This enmity is like that which Pharaoh showed towards Musa [Moses]. He knew that Moses was right. He knew that.
    Keywords: Iranophobia, Soft power, Isalamophobia, European Union, cultural diplomacy
  • Qlomreza Zabetpour Kari * Pages 205-224
    The victory of the Islamic Revolution is one of the most important events in the contemporary history of Iran, which is very important both in terms of practical and theoretical struggles. One of the pro-revolutionary scholars is Ayatollah Khamenei, who, in addition to the practical struggle against the Pahlavi dictatorship, has also offered a coherent theory of the Islamic Revolution. His political views have been studied and evaluated from various aspects, but in this study, using Springs' theoretical model, his political thought has been studied and explained from the perspective of crisis in four stages. The textual community of the research includes all his lectures and writings in the field of study, which have been described and analyzed through a library review as well as a visit to the site. The present article seeks to answer the main question that according to Ayatollah Khamenei, what is the solution to the realization of the Islamic State? The findings show that the main version of solving the basic problems of the country from his point of view is the realization of the "young government of Hezbollah". A government in which the agents stationed, including the heads of forces, ministers, deputies, and other managers and agents, are ready and cheerful, with Islamic insight and character, including the spirit of jihad, piety, efficiency, justice, service, and so on. To be.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Spriggens, Islamic State, Hezbollah's Young Government
  • Atefeh Abbaszadeh, Hamidreza Haghighat *, MohammadAli Akhgar Pages 225-245

    The present article compares the ideas of Imam Khomeini and Herbert Marcuse regarding liberal tolerance with the aim of showing how two thinkers with completely different and even conflicting principles may reach the same conclusion. The present article discusses the question of what Imam Khomeini and Marcuse's views on liberal tolerance have in common, and tests the hypothesis that they both believe that the concept of tolerance in liberalism prevents the emergence and continuation of revolutionary ideology. The method of the descriptive article is comparative and the approach of the article is philosophical-political, and in terms of subject matter, it is new and has no study history with this kind of attitude. The innovative aspect of the article is the comparison of the ideas of two thinkers who seem incomparable. The conclusion of the article is that when studying non-Islamic theories, in addition to reviewing and criticizing, one should look for lessons from that theory that can be used to enrich theorizing in the second step of the revolution. According to the authors, this kind of attitude will pave the way for learning between Islamic and secular views.

    Keywords: Imam Khomeini, Herbert Marcuse, revolutionary ideology, Liberalism, tolerance