فهرست مطالب

پژوهش ادبیات معاصر جهان - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 86، بهار و تابستان 1401)

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 86، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/23
  • تعداد عناوین: 24
|
  • نیلوفر بهروز، زهرا جان نثاری لادانی* صفحات 1-25
    سروده های ویلیام کارلوس ویلیامز به دلیل تصویرسازی زیبا و کارآمد و نیز ایجاز آن مشهور است. دستاورد شعری ویلیامز تنها در طول چند مصرع، چیزی شبیه به معجزه است. پیوند نزدیکی که این شاعر با جهان پیرامونش بنیان می گذارد، در حالی که به نظر می رسد اهمیت چندانی نداشته باشد، فضایی از امر شگرف را بر شعرهای او حاکم می کند؛ هرچند این احساس شگفتی و حیرت در شعرهای ویلیامز از موضوعاتی مجلل، خارق العاده، و بی کران سرچشمه نمی گیرد. ویلیامز به آشناترین، عادی ترین و ساده ترین لحظات زندگی روزانه، رنگ و بویی متعالی می بخشد. یافتن ویژگی های شگرف در عادی ترین مسایل و اشیاء زندگی مفهومی است که «شگرف خرد» نامیده می شود. این پژوهش با ترسیم نظریه های موجود پیرامون مفهوم امر «شگرف» (امر والا) و همچنین تعالی گرایی رمانتیک و ژانر هایکو می کوشد تا چگونگی این تعالی، شگفت انگیزی، و شگرف سازی سروده های ویلیامز را بررسی کند. در این راستا به نظریات ادموند برک و امانویل کانت و نیز نظریه های متاخر درباره امر شگرف اشاره خواهد شد و در کنار آنها از نظریه های ویلیامز نیز بهره خواهیم گرفت.
    کلیدواژگان: ویلیام کارلوس ویلیامز، شگرف (خرد)، تعالی گرایی رمانتیک، هایکو، شعر مدرن
  • علی اکبر نوروزی تبریزی نژاد، فریده پورگیو* صفحات 26-50

    حادثه 11 سپتامبر در آمریکا باعث تحولات بسیاری در دنیا گردید که دنیای ادبیات و هنر نیز از آن بی بهره نماند و کتابهای زیادی تحت تاثیر این حادثه منتشر شد. . تندروی خشونت آمیز داخلی همانند تندروی خشونت آمیز خارجی فاجعه به بارآورده است. در این مقاله رمان تروریست اثر جان آیدایک بر اساس تندروی داخلی بررسی می شود. برای تحلیل رفتارهای شخصیت اصلی داستان از دیدگاه مکالی و مسکالنکو استفاده شده است که تندروی و رادیکالیسم را به سه دسته فردی، گروهی و جمعی و دارای دوازده مکانیسم تقسیم کرده اند. در رمان تروریست مکانیسم های فردی کاربرد بیشتری دارند. بررسی نشان می دهد که مشکلات فراوانی از جمله  عدم حضور پدر، بی پروایی زندگی خانوادگی مادر، دردسرهای همکلاسی ها در دبیرستان و نیز محیط پیرامون نقش مهمی در ایزوله شدن وسردرگمی هویتی احمد و هدایت وی بسوی تروریست شدن دارند.  اما احمد در پایان رمان بمب را منفجر نمیکند زیرا که شک و تردید در نگرش وی به خود و نیز در چرایی انفجار وجود دارد.

    کلیدواژگان: تندروی داخلی، هویت، رمان پسا سپتامبر، تروریست، آپدایک
  • ساناز تقی پوری حاجبی*، کامران پاشایی فخری، پروانه عادل زاده صفحات 51-79
    زبان شناسی شناختی، یکی از گرایش های جدید و قدرتمند زبان، فکر و به تبع آن استعاره است که زبان را در تعامل با اندیشه، منطق و ادراک می داند. در این رویکرد، مفاهیم انتزاعی و گنگ توسط مفاهیم ملموس و آشنا ساختاربندی می شوند. نظریه ی استعاره ی مفهومی، از نظریه های مهم زبان شناسی شناختی است و در این میان احساس که مفهومی ذهنی است؛ یکی از حوزه های مورد مطالعه می باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه ی استعاره های مفهومی غم و شادی در آثار دو نویسنده ی معاصر ایرانی و انگلیسی به نام های افغانی و ایشی گورو (برنده ی جایزه ی نوبل ادبی 2017) می پردازد. برای انجام مراحل پژوهش، ابتدا 50 مورد از آثار دو نویسنده ی فوق که در آن ها مفهوم استعاری یکی از حوزه های غم و شادی به کار رفته بود، استخراج گردید که از این مجموعه، 31 مورد به استعاره های غم و 19 مورد به استعاره های شادی مرتبط گردید و رایج ترین حوزه های مبدا برای مفهوم سازی دو احساس بیان و مشخص گردید فراوانی استعاره های غم و تنوع معنایی آن ها بیشتر از حوزه ی شادی می باشد. سپس استعاره های غم و شادی بر اساس مدل کوچش، برای تشخیص این که غالب استعاره ها در کدام گروه قرار می گیرند، تقسیم بندی شد. پس از تحلیل داده ها، تلاش شد پربسامدترین نگاشت های استعاری و حوزه های مبدا که در ساخت استعاره های غم و شادی به کار می روند، تعیین گردد.
    کلیدواژگان: استعاره ی مفهومی، حوزه ی مبدا، غم و شادی، علی محمدافغانی، ایشی گورو
  • ژاله کهنمویی پور، اکبر عبداللهی* صفحات 81-111
    این مقاله با رویکرد تحلیل گفتمان به بررسی هم گفت گرایی در دو رمان پاییز فصل اخرسال است از نسیم مرعشی و سه زن توانمند از ماری ایندیای میپردازد. با مرور نظریات باختین در مورد هم گفت گرایی و جستجوی مفاهیمی نظیر تضاد گفتمانی، پراکندکی صداها، حضور دیدگاه راوی، حضور لحن های حاکی از دیدگاه منتقدانه راوی، حضور بینامتنی و نحوه هدایت گفتمان از جانب راوی به کمک مثال هایی از دو متن ذکر شده، توصیفی نظام مند از شباهت ها و تفاوت های کارکرد های هم گفت گرایی در این آثار ارایه خواهد شد. همچنین، این نوشته، با اتکا به نظریات منگنو در مورد تحلیل گفتمان ادبی کوشیده است نسبت شخصیت های اصلی دو رمان و راوی های آنها را با کودکی، خانواده، سنت ها و نوگرایی به بوته نقدبکشد. این مقاله نشان میدهد که برعکس شخصیت های زن ایندیای که در تلاشی بی پایان همواره درپی کشف هویت های متکثر خود هستند، شخصیت پردازی مرعشی به گونه ای است که گویا شخصیت های زن در گذشته زندگی می کنند ولی ذهنشان رو به آینده است یعنی نه کاملا وابسته به سنت های گذشته اند و نه مدرن شده اند، اما نگاهی پر مهر به سنت ها دارند و حاضر به از دست دادنشان نیستند.
    کلیدواژگان: هم گفت گرایی، رمان معاصر، پائیز فصل اخرسال است، نسیم مرعشی، سه زن توانمند، ماری ایندیای
  • محمدحسین جواری*، مهدی افخمی نیا، آرزو عبدی صفحات 112-147
    سوسیوکریتیک که بر همراهی نوع بیان و محتوای اثر تاکید دارد برخلاف روش کلاسیک مطالعات جامعه شناسانه، اثر ادبی را بیانه ای اجتماعی نمی داند و روشی مناسب جهت دستیابی به معنا از خلال پیچیدگی ها و زیبایی های زبان می باشد. آثار ژرژ پرک، آثاری ارزشمند برای سوسیوکریتیک هستند چرا که به بهترین نحو از زبان برای ارایه مفاهیم موردنظر نویسنده بهره می جویند. در مقاله حاضر با تعمق در قوانین ریاضی، فنون بلاغت و بینامتنیت که از عناصر ساختاری سوسیوکریتیک هستند، مفاهیم موردنظر پرک در چند اثر وی واکاوی می شوند. هدف از این مطالعه دستیابی به مفهومی مشترک از ورای روش های مختلف بیان خواهد بود که دغدغه های اجتماعی پرک ملهم از جنگ و بحران هویت در جامعه ای مبتنی بر ارزش های ظاهری را در برمی گیرد.
    کلیدواژگان: ژرژ پرک، سوسیوکریتیک، بازی های زبانی، جنگ، بحران هویت
  • مصطفی جوانرودی* صفحات 148-173
    ویران شهر، جامعه ای خیالی است که در آن هرج و مرج به نهایت خود رسیده و امید چندانی به بهبودی آن نیست. نیمایوشیج و بدر شاکر السیاب دو شاعر پرآوازه ی معاصر فارسی و عربی، در پی اعتراض به اوضاع نابسامان جامعه و تلاش در بهبود امور، ویران شهری را در قصاید خود با نام «سوی شهر خاموش» و «مدینه بلامطر» ترسیم می کنند. این جستار با بررسی جلوه های یاس و امید در کلام دو شاعر به روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به پرسش ذیل است: عوامل اصلی پیدایش فضای ویران شهر در کلام دو شاعر چیست و در جدال یاس و امید، پیروزی نهایی با کیست؟ نگارنده بر این باور است که هر دو شاعر با به تصویر کشیدن فضای جامعه و نشان دادن عوامل اصلی پیدایش ویران شهر که همانا ظلم و فساد حاکمان و سکوت و سرخوردگی مردم جامعه است سعی در اصلاح و بیداری ملت داشته اند. در جدال یاس و امید، پیروزی نهایی با امید است و هر دو شاعر چشم انتظار تغییر و انقلابی عظیم در جامعه هستند.
    کلیدواژگان: نیمایوشیج، سوی شهر خاموش، ویران شهر، بدر شاکر السیاب، مدینه بلامطر
  • راضیه حجتی زاده* صفحات 174-206
    با وجود تناقض اولیه میان رویکرد فرمالیستی و نگاه تاریخی، فرمالیسم نظام مند توانست با تدوین چارچوبه روش شناختی معین و طرح مفاهیمی چون تحول، پویش تاریخی، کانون مندی، عنصر مسلط و نظام، به عنوان جریانی پیشرو در تاریخ ادبیات نگاری نظری و قاعده مند در قرن بیستم شناخته شود و بر بسیاری از جریان های بعد از خود تاثیر گذارد. این جریان به رغم انتقادهایی که بر آن وارد آورده ا ند، اولین گام ها را در پل زدن میان مطالعات در-زمانی و هم زمانی برداشت و ادبیات را به کانون اصلی مطالعات تاریخی تبدیل کرد. این مقاله با نگاهی انتقادی به این جریان درصدد پاسخ به این پرسش است که اولا سرچشمه های نظری الگوی فرمالیسم نظام مند کدام است و ثانیا امکانات و محدودیت های آن برای تدوین تاریخ ادبیات چیست.
    کلیدواژگان: فرمالیسم نظام مند، هم زمانی، در زمانی، نظام نظام ها، کانون
  • آرش حیدری*، هدایت نصیری صفحات 207-231
    مقاله ی حاضر با توسل به میراث فکری فروید و لاکان خاصه آن گونه که اسلاوی ژیژک، فیلسوف و روانکاو معاصر، آن را پرورانده است، به برسی اجمالی از اثر در انتظارگودو سامویل بکت می پردازد. ژیژک بر مبنای مفهوم" شی" یا همان "چ یز" لاکان، تقسیم بندی خاصی از مدرنیسم و پست مدرنیسم ارایه می کند و بر مبنای همین تقسیم بندی مدعی است که نمایش نامه ی در انتظار گودو در زمره ی آثار مدرنیستی است. اما ما با شرح و توضیح برخی از خود منظومه مفاهیم ژیژک و با مبنا قرار دادن تقسیم بندی او، داعیه ی او را به چالش می کشیم و تا حدی نشان می دهیم که در انتظار گودو اثری پست مدرنیستی است. از این حیث مقاله ی حاضر سر آن ندارد که به برسی خیل عظیم آثاری بپردازد که پیرامون در انتظار گودو وجود دارند، بلکه این مقاله بیشتر نوعی توضیح مفاهیم فلسفی-روانکاوانه ی ژیژک، و یا به تعبیر دقیق، نوعی دیالوگ و درگیری فکری با این فیلسوف و روانکاو معاصر است. به همین خاطر، آنچه به عنوان نتیجه گیری نیز بیان می کند بیشتر به نوعی پرسش یا چالش شباهت دارد تا نوعی نتیجه گیری قطعی. با اتخاذ چنین استراتژی است که مقاله حاضر بیان می دارد که گودو نامی برای یک "جیغ خاموش" است؛ چرا که گودو نامی برای عدم بیش نیست، گودو نام غیبتی محوری است؛ جیغ خاموشی که در گلوگیرکرده است و شاید به تعبیری که همسو با روح آثار بکت باشد، این جیغ خاموش همان "سکوت" است.
    کلیدواژگان: تروما، امر واقعی، ساحت نمادین، چ یز، سکوت
  • اسماعیل برواسی، احمدرضا حیدریان شهری*، حسین ناظری صفحات 232-273
    «شیرکو بی کس» شاعر بلندآوازه کرد و «معروف رصافی» شاعر مشهور عرب از شعرای معاصر عراق در قرن بیستم هستند که غربت گزینی در اشعارشان نمودی خاص دارد. افزون بر غربت روحی نشات گرفته از شرایط زندگی شخصی، دو شاعر از اغتراب اجتماعی سیاسی و زمانی و به تبع آن از اغتراب مکانی رنج می برده اند. از آن روی که تاکنون جستار مستقلی به بررسی و تحلیل تطبیقی پدیده غربت گزینی در شعر رصافی و بی کس نپرداخته است، لذا نگارندگان در پژوهش حاضر برآن اند تا به بررسی تطبیقی غربت گزینی در شعر دو شاعر بپردازند. مساله بنیادین پژوهش حاضر این است که پدیده غربت گزینی، چگونه و در چه قالب هایی در سروده های دو شاعر، نمود یافته و با چه مفاهیمی پیوند خورده است؟ جهت بررسی این مساله، نگارندگان از روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر بررسی بن مایه های جامعه شناختی سروده های دو شاعر بهره گرفته اند. اغتراب روحی، اجتماعی و سیاسی نشات گرفته از هژمونی بیگانگان و فرومایگان، ناخرسندی از اقامت در وطن، ناکامی و درهم شکستگی، خفقان و فقدان آزادی، بیداد، تباهی اخلاق و معیارهای اصیل، سرخوردگی از بی اعتنایی مردم به ندای روشنگرانه، اندوه برخاسته از واپسگرایی، حسرت بر زوال سرزمین مادری و کهن الگوهای اصیل، دو شاعر را به انزوا سوق داده است؛ همچنان که از اغتراب زمانی ناشی از ناخرسندی از زندگی و مصیبت های روزگار و اشتیاق بازگشت به گذشته و غربت مکانی حاصل از دوری از وطن رنج می برده اند. در مقایسه با رصافی، نگاه شیرکو به مسایل جهانی برآمده از اندوه و غربت دامنه وسیعتری را در بر می گیرد. در میان مفاهیم متعلق به غربت گزینی، وطن جلوه گاه خاصی دارد که سایر عناصر برانگیزنده اغتراب را تحت الشعاع قرار داده است زیرا وطن کانون و نقطه عطفی است که سیر تمام مسایل اجتماعی، سیاسی، زمانی و مکانی و احساس غربت برآمده از آن در شعر دو شاعر، پیرامون آن می گردد.
    کلیدواژگان: شعر کردی، شعر عربی، غربت گزینی، بی کس، رصافی
  • اعظم رضایی*، فاضل اسدی امجد صفحات 274-300
    پدیده مهاجرت و مخصوصا هویت فراملی مهاجر در مطالعات پسااستعماری جایگاه ویژه ای دارد. دور افتادن مهاجر از وطن و قرار گرفتن او در بطن فرهنگ بیگانه باعث می شود در وی هویتی”در هم آمیخته“شکل بگیرد که تقابل بین خودی و دیگری و دیگر تقابل های دوگانه را زیر سوال می برد. بنابراین، هویت”در هم آمیخته“مهاجر می تواند دیدگاه های سنتی رایج درباره هویت را به چالش بکشاند و عامل تغییر و مقاومت در برابر ایدیولوژی های نژادپرستانه و ملی گرایانه افراطی باشد. در این مقاله، با بررسی دیدگاه دو متفکر پیشرو در مطالعات پسااستعماری، هومی بابا و ادوارد سعید، به شباهت ها و تفاوت های نظرات آن ها درباره قابلیت های ضد استعماری هویت مهاجر و امکان مقاومت و عاملیت از سوی او پرداخته ایم. این بررسی نشان می دهد، نگاه پساساختارگرا و خوش بین بابا درباره نحوه شکل گیری هویت مهاجر همخوانی چندانی با واقعیت های زندگی مهاجران و میزان مقاومت از سوی آن ها ندارد. اما سعید رویکردی التقاطی به پدیده مهاجرت دارد و قابلیت های هویت مهاجر را بیشتر از منظر انسان گرایی مورد بررسی قرار می دهد. از همین روی دیدگاه های وی کاربردی تر و در انطباق نزدیکتری با واقعیت هستند.
    کلیدواژگان: هومی بابا، ادوارد سعید، مهاجر، هویت در هم آمیخته، پساساختارگرایی، انسان گرایی
  • ماندانا صدرزاده*، ایلمیرا دادور، حمیده فرمانی صفحات 301-324

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل و بررسی روانشناسانه شخصیت های داستانی در  قصه های مجید نوشته هوشنگ مرادی کرمانی و نیکلا کوچولو نوشته رنه گوسینی فرانسوی است. در این تحقیق سعی بر آن است که با تکیه بر نظریه های روانکاوی، همچون ساختار ذهن مشتمل بر «نهاد»، «من»، «فرامن»، «من ایده آل»، «ایده آل من» و همچنین همانندسازی به مثابه ی مکانیسمی دفاعی، به درکی عمیق تر از  شخصیت های این قصه ها برسیم. هریک از این ساختارها  مظهر بخشی از دنیای پیچیده ذهن و وجود آدمی هستند. «نهاد»، «من» و «فرامن» شخصیت انسان را شکل می دهند و همواره در حال کشمکش هستند. «نهاد» لذت جوست و «فرامن»  به دنبال سرکوب خواسته ها و لذت جویی «نهاد». «من»  کشمکش های میان «نهاد» و «فرامن» را کنترل می کند. «من ایده آل»  به مفهوم ارزیابی آگاهانه فرد از خویش است، ولی «ایده آل من»  آن بخش از وجود فرد است که میل دارد به آن دست یابد. همانند سازی نوعی مکانیسم دفاعی برای مدیریت تنش های درونی و بیرونی است. شخصیت های اصلی این داستان ها قابلیت انطباق با این بخش ها را دارند و می توانند معرف کارکردهای اجزای ساختار ذهن باشند. این پژوهش به تحلیل این دو مجموعه داستان  بر مبنای این رویکرد اختصاص دارد.

    کلیدواژگان: نهاد، من، فرامن، من ایده آل، همانندسازی، قصه های مجید، نیکلا کوچولو
  • حسن زختاره*، اسماعیل فرنود صفحات 325-350
    به باور ژاک رانسی یر، فیلسوف هم روزگار فرانسوی، دموکراسی ادبی در سده نوزدهم و به ویژه در پیوند با ژانر رمان به وجود آمده است. این جستار می کوشد تا با تکیه بر تعریفی که برخی فیلسوفان معاصر از دموکراسی می دهند، این انگاره را در آوازهای مالدورور، یکی از متن های شاعرانه نیمه دوم سده نوزدهم بررسی کند. پژوهش حاضر نشان می دهد این متن تاج قدرت را از سر چه انگاره هایی پایین می کشد، چه انگاره هایی را در کانون توجه قرار می دهد، و پیامد چنین اقدامی چه خواهد بود. در حقیقت، این متن می تواند نمونه بارزی از یک متن ادبی دموکراتیک به شمار رود چه با گستراندن انگاره هایی چون برابری، آزادی و گفتگو به قدرت بسیاری از انگاره های ادبیات اقلیت «نخبه» پایان می دهد و طرح ادبیاتی نو را درمی اندازد. این متن هرگونه مرزبندی میان ژانرهای ادبی، از یک سو، و ادبیات خواص و ادبیات عوام، از سوی دیگر، را از میان برمی دارد و خوانشی فعالانه از خواننده خود می طلبد.
    کلیدواژگان: دموکراسی، آوازهای مالدورور، نظریه ادبیات، نوشتار، خوانش
  • زهره ساکیان*، محمد طاهری صفحات 351-377

    بررسی وجوه مشترک اندیشه های بشری در آثار جوامع مختلف به مدد ادبیات تطبیقی به عنوان یکی از گونه های مهم نقد ادبی امروزه بیش از قبل شناخته شده است. در پژوهش پیش رو به بررسی تطبیقی دورنمایه ی عاشقانه های دو اثر «آیدا در آینه» از احمد شاملو و «چشم های الزا» مجموعه ای از اشعار عاشقانه لویی آراگون از آثار مختلف او ، همراه با شواهد شعری خواهیم پرداخت. قرابت میان برخی درونمایه های عاشقانه دو شاعر نشان دهنده ی دغدغه ها، عواطف و احساساتی مشابه شاعران است؛ آشنایی شاملو با آثار آراگون نیز سبب شده است تا زبانی مشابه در بیان احساسات شاعران نسبت به معشوق مشاهده گردد که منجر به تجلی درونمایه هایی مشابه از قبیل: امیدواری عاشق، سرآمدن انتظار دیرپای عاشق، معشوق دلیل سرایش شعر از سوی شاعر و... ، شده است. شباهت ها، از سویی حاکی از وحدت موجود در میان اندیشه های بشری و از سویی دیگر بیانگر تاثیر و تاثر شاعران ملل مختلف بر اندیشه ی یکدیگر است که گاه به سبب اقتباس در معنای صحیح آن «نظیره سازی» و گاه توارد می باشد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، درونمایه، معشوق، شاملو، آراگون
  • عیسی سلیمانی*، مصطفی باقری صفحات 378-404
    به طور کلی در بررسی متون ادبی، ارجاع به متون قبلی اجباری است و مفهوم کلی بینامتنیت و در هم تنیدگی متون همین است. یکی از این نمونه ها گردابی چنین هایل جین ریس متاثر از جین ایر شارلوت برونته  است، هر چند که دیدگاه قرن بیستمی ریس دنیای جدیدی خلق کرده است. دیوید هرمان ،آفرینش این دنیای جدید را در استفاده ریس از فن «ارزش گذاری» می داند که طبق آن اتفاقات جین ایر در گردابی چنین هایل نیز حضور دارند، اما زاویه دید ریس برای ارزیابی اتفاقات جین ایر متفاوت و حاصلش گردابی چنین هایل است. در این مورد ولفگانگ آیزر  معتقد است که هنگام خواندن متن ادبی بخش هایی که نویسنده تدارک ندیده، خواننده فراهم شان می کند و در این پروسه، از تجربه اش استفاده می کند. در مقاله حاضر، با اشاره به خوانش ریس از جین ایر و تجمیع اطلاعات مورد نیاز که نویسنده تدارک شان ندیده، به چگونگی خلق گردابی چنین هایل و ارزش گذاری ریس از اتفاقات جین ایر پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری، فرایند خوانش، بینامتنیت، جین ریس، گردابی چنین هایل، جین ایر
  • شیما شصتی* صفحات 405-430
    اتخاذ رویکردی چندوجهی در مواجهه با شاهکاری ادبی یا هنری، می تواند زوایای متعدد و گسترده تری از آن را بر ما مکشوف نماید. این چندوجهی بودن که ماهیت خود دیسیپلین معماری نیز هست، این امکان را فراهم می آورد تا بتوانیم در فضای مشترک میان معماری و حوزه های مرتبط با آن غور نماییم؛ که البته یکی از مهم ترین این حوزه ها ادبیات است. یک اثر ادبی بدون درکی معمارانه و مکان مند به سختی قابل فهم است و در مقابل، خلق یک اثر معمارانه ی ماندگار و برجسته بدون التفات به این پیوند عمیق و درونی با معانی ژرف مندرج در آثار ادبی به سختی قابل تصور است. در این نوشتار قصد داریم تا از رهگذر مطالعه ی مفهوم مقوله ی مکان از منظری معمارانه، تضمنات آن را در رمان در جستجوی زمان از دست رفته، یافته و نحوه ی برخورد مارسل پروست با آن را به بحث بگذاریم. این تامل در کنار بحث از حافظه و خاطره می تواند راه گشای معماران در جهت خلق مکانی اصیل تر و حاوی معانی ژرف تر باشد.
    کلیدواژگان: مکان، معماری، یادآوری مکان، خاطره، مارسل پروست، در جستجوی زمان از دست رفته
  • احمد لامعی گیو* صفحات 431-459
    واژگان شعر، تجلی گر شخصیت شاعر است؛ زیرا آیینه احساس و تخیلش بوده و از محتوای شخصیتش مایه می گیرد. پس پردازش مضامین شعر، می تواند ما را با برخی زوایای شخصیت شاعر، آشنا کند. این تجلی، به مرزهای سیاسی و جغرافیایی محدود نیست؛ از این رو در حوزه ادبیات تطبیقی می توان به مقایسه مضامین شاعران پرداخت تا همسانی ها و ناهمسانی های شخصیت آنان را تا اندازه ای درک نمود. مکتب انیاگرام به معرفی تیپ های نه گانه شخصیت و ویژگی های هر یک پرداخته است. بنابر اصول انیاگرام، هر شخصی فقط دارای ویژگی های یک تیپ می باشد. ملک الشعرای بهار، ادیب ایرانی و فدوی طوقان، شاعر فلسطینی، با توجه به مسایل سیاسی، اجتماعی و مشکلات جامعه، سروده های بسیاری را به ادبیات پایداری اختصاص داده اند. پژوهش حاضر کوشیده است تا بارزترین مضامین زندان سروده های این دو شاعر را، به ویژه هنگام پیکار، تبعید و زندان، با رویکرد تحلیلی-تطبیقی و بنابر مکتب انیاگرام، بررسی نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهمترین موضوعات مشترک حبسیات این دو شاعر، دادخواهی، استبدادستیزی، آگاه سازی، پاسداشت آرمان ها، تکریم شهیدان و... است که مبین مسیولیت پذیری، پشتکار، واقع بینی و جمع گرایی شخصیتی آنهاست.
    کلیدواژگان: ملکالشعرای بهار، فدوی طوقان، زندان سروده، مکتب انیاگرام، ادبیات تطبیقی
  • سید محمد مرندی، پریسا فتحعلی* صفحات 460-479
    جریان ادبیات معاصر کمابیش از وصف اضطراب و تشویش در زندگی امروزی به سوی شناخت دوباره و رویارویی با آن در حرکت است. نوشتار حاضر نشان می دهد که جیمیسون در کولاژ داستانی سرزمین خوشحالی چنین هدفی را منظور کرده؛ لذا اختلاط سبکی و بی نظمی روایی رمان وی صرفا انعکاسی آشنا از ناآرامی های فردی، اجتماعی، تاریخی و سیاسی نیست، بلکه همزمان ترسیم الگویی برای زیستن علیرغم «فقدان» حاصل از این کشمکش ها است. روایت رمان که با تنیدن مسایل دنیوی و معنوی و همچنین شخصی و همگانی در قالب های نوشتاری متعدد شکل گرفته، سرانجام با دعوت دیگران به کنکاش خلاقانه در هزارتوی داستان ها معنا پیدا می کند. اینکه در سرزمین خوشحالی مشخصه های ادبی همراه با درگیری های فردی و اجتماعی مطرح می گردد، اما پیش از ترسیم مضمون واگذار می شوند، نظریه «اشارات نسبی» فلیکس گتاری را القا می کند. بنابراین، تحلیل روایات رمان نشان می دهد جیمیسون مواجهه با «فقدان» را در «کثرت» قصه های ناتمام و همچنین تجلی «رهایی» را در نگاشتن، تشریح و جمع آوری آنها ممکن می پندارد.
    کلیدواژگان: ادبیات اسکاتلند، فلیکس گتاری، شکل گیری روایت، فقدان، کثرت، رهایی
  • عزت ملاابراهیمی*، ریحانه حمزه صفحات 480-502
    روان انسان به طور ناآگاهانه یا آگاهانه از ابزارهای مختلفی برای کنترل اضطراب، کاهش نگرانی ها و رسیدن به آرامش استفاده می کند که به آنها مکانیسم دفاعی می گویند. بررسی واکنشهای دفاعی، افزون بر آنکه زمینه را برای خودآگاهی درونی فراهم می سازد، فرصتی است برای شناخت سرچشمه رفتارها وگفتارهای ظاهری هر فرد. رمان «مردان آفتاب» [رجال فی الشمس]، اثر غسان کنفانی در بیان وقایع اشغال فلسطین توسط صهیونیست ها در سال 1948 و تنیدگی های روانی ناشی از آن نوشته شده است. نویسنده در این رمان تاثیر اشغال، پیامدهای ناشی از جنگ همچون ترس و اضطراب و مکانیسم های دفاعی بدن در مقابله با دشمن را بیان می کند. نگارندگان در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی تدوین شده، کوشیده اند تا ضمن معرفی نظریه فروید و کارکرد آن به تحلیل جنبه های روانشناختی رمان «مردان آفتاب» و واکنشهای قهرمانان آن در برابر حوادث ناگوار فلسطین بپردازند و توانایی داستان پرداز را در شکل دادن به نظام و ساختار روایی داستان مورد ارزیابی قرار دهند. از یافته های تحقیق چنین استنباط می شود که هر کدام از شخصیتهای داستان به تناسب حال و تیپ های شخصیتی خود از انواع مکانیسم های دفاعی برای کاهش اضطراب و نگرانی خود استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: مکانیسم دفاعی، فروید، «مردان آفتاب»، غسان کنفانی، تنیدگی های روحی
  • سید رحیم موسوی نیا* صفحات 503-537
    هدف این مقاله بررسی نحوه ی بازنمایی فرایند روان زخم و پیامدهای آن در داستان کوتاه «منظره ای با اتوی چدنی» نوشته ی هاروکی موراکامی است. از نظر کروت روان زخم زمانی روی می دهد که رویداد آسیب زا یک لحظه دیرتر و قبل از درک آگاهانه تجربه شود. در حقیقت ذهن آن رویداد را در لحظه تجربه می کند، اما درک نمی کند. درک رویداد آسیب زا تنها در زمان و مکان دیگر و پس از تحمیل های مکرر و ناخودآگاه خاطره ی آن میسر می گردد. روان زخم سازوکار تجربه ی ذهن را نقض می کند و گویی خویشتن فرد را می شکافد و به دو نیم تقسیم می کند: نیمه ی قبل از روان زخم و نیمه ی بعد از آن. واکنش افراد مختلف به روان زخم متفاوت است، اما به زعم ژیژک هر نوع رویارویی با رویداد آسیب زا به نتیجه ی واحدی منجر می گردد که همانا خلق سوژه ی پساترومایی است. سوژه ی پساترومایی سوژه ی جدیدی است که با گذشته ی خود بیگانه است. موراکامی در داستان کوتاه مذکور با استفاده از نمادها و جابه جایی زمانی و مکانی به بازنمایی مهمترین فرایند روان زخم و پیامد فقدان انگیزه برای زندگی می پردازد.
    کلیدواژگان: روان زخم، بازنمایی، سوژه ی پساترومایی، نماد، هاروکی موراکامی
  • حمید ولی زاده*، مهین حاجی زاده، آرزو شیدایی صفحات 538-570
    بینامتنیت پسااستعماری نظریه نوین بینامتنی است که هدف آن تحلیل روابط بینامتنی متون کشورهای استعمارشده با متون غربی و میزان تاثیرپذیری از آن است. هسته مرکزی این مطالعات را هژمونی فرهنگی تشکیل می دهد. نظریه پردازان پسااستعماری معتقدند استعمارگران با القای فرهنگ غرب به عنوان فرهنگ برتر، کشورهای فرودست را رضایت مندانه به اطاعت از خود وامی دارند و متن ها به عنوان یک رسانه مهم نقش اساسی در این زمینه دارند. بریق الماس نبیل فاروق نمونه ای از داستان عربی در ژانر جاسوسی است که شواهد بیانگر برگرفتگی آن از یک داستان انگلیسی به نام الماس ها ابدی اند است. پژوهش حاضر تلاش نموده تا با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر نظریه پسااستعماری هومی بابا به چگونگی ایجاد رابطه توسط نویسنده آن به عنوان سوژه استعمارزده با متن غربی بپردازد. نتایج حاصل حاکی از آن است که اولا در رابطه برگرفتگی این داستان تغییر و جایگشت جدی بر تقلید غلبه دارد؛ ثانیا اقتباس این مولف شرقی از سبک جاسوسی غربی آگاهانه بوده و نه تنها منجر به تقلید کورکورانه نشده، بلکه عاملی گشته برای به رخ کشیدن توان او در تولید متون جدید همراه با حفظ فرهنگ عربی و دعوت دیگر فرهنگ ها به پیوند و احترام به انسانیت فارغ از رنگ و نژاد.
    کلیدواژگان: هژمونی فرهنگی، بینامتنیت پسااستعماری، ژانر جاسوسی، جایگشت، الماس ها ابدی اند، بریق الماس
  • فرزانه اعظم لطفی* صفحات 571-593

    بارا ماسا در زبان هندی به معنای دوازده ماه است باره به معنای عدد دوازده و ماسا در معنای ماه سال آمده است .بارا ماسا نوعی شعر ادبی در زبان هندی است که در هییت ها و قالب های شعری گوناگون سروده می شود این نوع شعر اولین بار در ادبیات بومی شمال هندوستان ظهور کرده است . از مشخصات این نوع شعر این است که شاعر مطلب مورد نظر خود را بر اساس توالی ماه ها بیان می کند و هر بند شعر به روزها و ماه اختصاص می یابد گفتگو در ماه های سال به درد فراق از سوی شاعر مرد از زبان بانوی هندوی هندی دردمند سروده می شود. شارلوته وودویل در پژوهش خود به بارا ماساهای گوناگونی اشاره می کند این نوع شعردر اشعار مسعود سعد سلمان و دیگر شاعران فارسی سبک هندی با الهام از ادبیات بومی هندوستان به وضو ح دیده می شود. این پژوهش به بررسی و مطالعه " بارا ماسا "وسیرادبی آن در ادبیات هندی و فارسی به تفضل می پردازد.

    کلیدواژگان: بارا ماسای دینی، باراماسای فراق، بارا ماسای تقوی، بارا ماسای هندی، فارسی، بارا ماسای مسعود سعد سلمان و شاعران هندی
  • هدایت الله تقی زاده* صفحات 600-623
    ندانم گویی از عناصر تصویر شعری است که دیدگاه شاعر را نسبت به جهان خلقت بیان می کند که ایلیا ابوماضی و مولانا شاعران لبنانی و ایرانی، درصدد بیان آن برآمدند. لزوم شناخت درون مایه و مفاهیم مشترک و مختلف دو شاعر و تاثیر و تاثر از یکدیگر، ضرورت اصلی پژوهش است. در این مقاله با رهیافتی توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر ادبیات تطبیقی آمریکایی، به برخی وجوه اشتراک و افتراق قصیده «طلاسم» ایلیا ابوماضی وغزل «من این ایوان نه تو را نمی دانم» مولانا، پرداخته می شود. نتایج نشانگر آن است که آنها، شباهت هایی در مفاهیم داشته اند و میان آنها هیچ تاثیر و تاثری وجود ندارد و در شعرفلسفی متاثر از شاعران قبل از خود بودند. جهان بینی هر دو مبتنی بر  فلسفه است و در پی یافتن حقیقت هستند و توانستند با ایجاد شک انسان را به سوی هستی بکشانند؛ می توان گفت ایمان مولوی از ابوماضی قویتر است. مفاهیم ایلیا از پیچیدگی بیشتری برخوردار است، زیرا او توجه خاصی به رمزگرایی دارد، اما شعر مولانا به دور از تکلف و عارفانه بیان شده است.
    کلیدواژگان: قصیده «طلاسم»، ایلیا ابوماضی، مولانا، آگنوستیسیسم، ادبیات تطبیقی آمریکایی، خلقت و هستی
  • مهران نجفی حاجیور*، ابراهیم ظاهری عبده وند صفحات 624-643
    در دوره معاصر، به سبب رواج اندیشه های مدرن به ویژه در جوامع شرقی، تقابلی بین اندیشه های سنتی و مدرن درباره مفهوم شناسی عشق شکل گرفت و گروه های مختلف، به ویژه رمان نویسان، در این باره، رویکردهای گوناگونی در پیش گرفتند  که بازتاب رویکردها و نگرش های آنان را می توان در رمان های شان بازیافت. بر این اساس در این جستار، به بررسی مفهوم شناسی و جنبه های گوناگون عشق، در رمان های  ذاکره الجسد از احلام مستغانمی و جزیره سرگردانی از سیمین دانشور بر مبنای مکتب ادبیات تطبیقی آمریکایی و روش اسنادی پرداخته می شود تا نشان داده شود که کدام جلوه های عشق در آثار آنان بازنمایی شده است؟ چه تفاوت ها و شباهت هایی در این زمینه با هم داشته اند؟ نگرش آنان به عشق چه بوده است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد در رمان جزیره سرگردانی بیشتر به عشق مدرن به عنوان معیاری برای ازدواج، عشق سطحی و عشق عرفانی و در رمان ذاکره الجسد، بیشتر به مساله عشق به وطن و ناسیونالیسم عاشقانه توجه شده است. هم چنین دانشور سعی در ترکیب رویکرد سنتی با مدرن درباره موضوع عشق دارد؛ اما مستغانمی بر این باور است که در هر جامعه ای باید متناسب با فرهنگ همان جامعه، به عشق پرداخته شود و می توان گفت رویکردی موازی درباره عشق سنتی و مدرن دارد.
    کلیدواژگان: ذاکره الجسد، جزیره سرگردانی، عشق، مدرنیته، عرفان
  • سبحان فیوضی*، روح الله حسینی صفحات 644-673
    پس از پیروزی انقلاب اکتبر روسیه در سال 1917 و استقرار نظام کمونیستی در این کشور، سرزمین شوراها به آرمان‏شهر بسیاری از روشنفکران آن زمان بدل شد. از آن جمله، آندره ژید بود که طی دعوتی از سوی اتحادیه نویسندگان شوروی در 1936 به همراه تنی چند از دوستان خود، به آنجا سفر کرد تا سرزمین رویاهای خود را از نزدیک ببیند. اما آنچه دید و در بازگشت تحت عنوان بازگشت از شوروی نوشت حکایت از تاسف و نومیدی از تحقق آرمان‏های بزرگ انسان قرن بیستم داشت. این افسون‏زدایی آشکار در متن ژید، اما به سادگی حاصل نشده است بلکه هم زمان از تاثیرات و عواملی خبر می‏دهد که طبق نظر میشل فوکو، گفتمان قدرت در یک دوره خاص را شکل می‏دهند و بر انتخاب‏های فردی و جمعی نویسنده اثر می‏گذارند. ما در این مقاله تلاش می کنیم تا با استفاده از روش پژوهش تاریخی و با تکیه بر نظریات تاریخ گرایی نوین به درک کنش متقابل گفتمان های مرکزی قدرت و نقش آنها در فرایند افسون‏زدایی از کمونیسم در نگاه ژید بپردازیم.
    کلیدواژگان: کمونیسم، تاریخ گرایی نوین، گفتمان قدرت، آندره ژید، بازگشت از شوروی، افسون زدایی
|
  • Niloufar Behrooz, Zahra Jannessari Ladani * Pages 1-25
    William Carlos Williams’s poetry is known for the vividness of its imagery and the minimalism of its form. But what Williams achieves within just a few lines is nothing short of magic. The intimate bond he makes with his seemingly insignificant surrounding world gives an air of sublimity to his poems. The sense of indefinable awe that pervades Williams’s poetry, however, does not stem from a grand and boundless source. Williams finds an almost transcendent aura in the most familiar, mundane, and homely moments of everyday life. This quality of finding the extraordinary in the ordinary has been called the ‘trivial sublime.’ Drawing on theories of the sublime, as well as those of romantic transcendentalism and the genre of haiku, this paper attempts to examine the modality of such sublimity in the poetry of Williams. Such theories will include Edmund Burke's and Immanuel Kant's notions of sublime as well as the theoretical issues proposed by Williams himself.
    Keywords: William Carlos Williams, the (Trivial) Sublime, Romantic Transcendentalism, Haiku, Modernist Poetry
  • AliAkbar Nowroozi Tabrizinejad, Farideh Pourgiv * Pages 26-50

    What happened on September 9/11 in the USA led to many changes in the world. Radicalism and homegrown terrorism has been as disastrous as foreign radicalism and violent extremism and terrorism. Since 9/11 many books and studies were conducted in different fields of sociology, psychology, politics, and education. The world of arts and literature was affected as well and many novels, dramas, papers, and films were produced. In this paper Updike's novel, Terrorist, is discussed. Views of McCauley and Moskalenko with regards to individual, group and mass homegrown violent extremism are used to see how Ahmad is made into a would be terrorist under the guidance of Sheikh Rashid. It is argued that lack of father in his life, bullying in school, life style of his mother and his environment lead to his isolation and search for identity. However due to doubts he does not become a terrorist at the end.

    Keywords: Homegrown Extremism, Identity, 9, 11 fiction, Updike, Terrorist
  • Sanaz Taghipouri Hajebi *, Kamran Pashaie Fakhry, Parvaneh Adelzadeh Pages 51-79
    One of the it̛s uses is to study emotions.The conceptual metaphor is one of the most important points of view of cognitive linguistics.which played a important role in understanding abstract one of it̛s uses is to study emotions. accordingly, the purpose of this study is to examine and compare conceptual metaphors of sadness and happiness in the works of contemporary writers is called Afghani and Ishiguru (Nobel prize winner in 2017).to carry out the research process, 114 case of the works of the two above mentioned authors were first extracted in all of them, the metaphorical concept of the area of sadness and happiness was used. From this series, 67 cases were associated with sadness, and 47 cases were associated with happiness metaphors. then the sadness and happiness of metaphors are grouped according to the model of kovecses,. After analyzing the data , attempts have been made to determine the most frequent metaphorical mapping and sourse domains.
    Keywords: conceptual metaphor, Sourse domain, Sadness& Happiness, Ali mohammad Afghani, Ishiguro
  • Jaleh Kahnamaipour, Akbar Abdollahi * Pages 81-111
    This paper studies the dialogism in the two novels "Autumn is the Last Season of the Year" by Nasim Marashi and "Three Strong Women" by Marie Ndiaye with a discourse analysis approach. By reviewing Bakhtin's theories about dialogism and searching for concepts such as discourse contradiction, scattering of voices, the presence of the narrator's point of view, he narrator guides discourse with examples from two texts. There will also be a systematic description of th the functions of dialogism in these works. Also, this article, relying on Maingueneau's theories on the analysis of literary discourse, has tried to critique the relationship between the main characters of the two novels and their narrators with childhood, family, traditions, and modernity. This article shows that, unlike Ndiaye's female characters who are always trying to discover their multiple identities in an endless endeavor, Marashi's characterization is such that female characters live in the past. However, their minds are on the future; they are not dependent on the past traditions, nor have they become modern,.
    Keywords: Dialogism, Contemporary novel, Autumn is the Last Season of the Year, Nasim Marashi, Three Strong Women, Marie Ndiaye
  • Mohammad-Hossein Djavari *, Mahdi Afkhaminiya, Arezou Abdi Pages 112-147
    Sociocritique which insist on accompaniment of form of expression and content is in contrast to classical method of sociological studies which implies literary work as a social statement. Sociocritique is a way to achieve content through the complexities of language. The works of Georges Perec, full of linguistic games, are valuable for sociocritique. Because they use language to deliver concepts of author. In seven works that are discussed in present paper, concepts will be considered through the mathematical rules, the rhetorical techniques and the intertextuality. All of these technics are considered like important structural elements in sociocritique. In this way, we will try to find reasons for using them in translating meaning by finding examples of three techniques mentioned. The purpose of this study is to achieve a common concept that has been expressed in all of these works : Perec’s social concerns, which are highly inspired by the War and the crisis of identity in a society with absurd values.
    Keywords: Georges Perec, Sociocritique, Language games, War, crisis of identity
  • Mostafa Javanroodi * Pages 148-173
    The dystopia is imaginary society in which chaos has come to maximum and there is little hope of recovery. Nima Yoshij and Badr Shaker al-Sayyab, two well-known contemporary Persian and Arabic poets, against the poor state of society and efforts to improve things, are depicting the dystopia as "Towards a Silent City" and "city without rain".This article seeks to answer the following question by examining the manifestations of despair and hope in the words of two poets in a descriptive-analytical method. What are the main factors in the emergence of the city's ruined space. What is the ultimate winner in the battle of despair and hope? The author believes that both poets have tried to reform and awaken the nation by depicting the atmosphere of society and showing the main causes of the dystopia, which is the oppression and corruption of the rulers and the silence and frustration of the people of the society. in the struggle between despair and hope, choose optimism and hope a revolution in the society.
    Keywords: Nima yoshij, Towards a Silent City, Dystopia, Badrshakr Al-Sayyab, city without rain
  • Raziyeh Hojatizadeh * Pages 174-206
    Today, it has been evident that without having a theory or a definite approach either to literature & history, writing a history of literature becomes totally impossible. Despite the initial contradiction between formalistic & historical methodologies, systemic formalism could be recognized as a pioneer movement which could formulate a definite methodological framework for history writing of literature. With such a perspective in mind, systemic formalism projected some terms as: evolution, change, historical dynamism, canonicity, dominant trait, system & so on. This approach, in spite of the criticisms made against it, took the first steps in bridging the gap between synchronic & diachronic studies in literature. Moreover, Literature which has been served until then as a covering to prove the assumptions of historians to interpret the flow of history became the main focus of historical studies. Following a critical approach, this paper seeks to answer these questions: first, what are the theoretical origins of systemic formalism? Secondly, what are its possibilities & limitations in compiling a history of literature?
    Keywords: systemic formalism, synchrony, diachrony, system of systems, Canon
  • Arash Heydari *, Hedayat Nasiri Pages 207-231
    The present paper, by the intellectual heritage of Osychoanalysis (Freud, Lacan and zizek) tries to give an interpretation of the work of Samuel Beckett. Based on the concept of the "das ding, or " the thing” Zizek provides a differentiation of modernism and postmodernism. Based on this division, zizek claims that the “waiting for Godot” is a Modernist works. We try to challenge him by suggesting that “waiting for Godot” is a postmodernist phenomenon. In this regard, the present paper does not intend to investigate among the previous literature about the “waitiong for Godot”, but we try to present a philosophical-psychoanalytic suggestion and challenging his interpretation about the play. By adopting such strategy, the present paper states that “Godot” is a name for "silent scream", because Godot is the name of nothingness, Goddo is the name of fundamental absent which can be considered as the spriteof Becket works. . .
    Keywords: trauma, the real, the symbolic, the thing, silence
  • Esmaeil Barwasi, Ahmadreza Heidaryan Shahri *, Hossein Nazeri Pages 232-273
    Sherko Bekas The renowned Kurdish poet and Ma’arouf Rosafi the famous Arab poet are contemporary Iraqi poets of the twentieth century who have a particular interest in alienation in their poetic themes.  The two poets suffered from social, political, and consequently, they have suffered from the alienation of place In addition to the mental alienation of personal life. Since there is no independent study of comparative analysis of the phenomenon of alienation in the poetry of Bekas and Rosafi, so the authors aimed to do a comparative study of alienation in the poetry of two poets. The fundamental question of the present study is how the phenomenon of alienation and in what form is it expressed in the poems of the two poets, and with what implications is it linked? To study this issue, the authors have used a descriptive-analytical approach based on the sociological foundations of the poems of these two poets.    spiritual, social and political alienation resulted from the hegemony of aliens and the downtrodden, resentment of living at home, Failures and fractures, suffocation and lack of freedom, rampant corruption, destruction of moral and the original criteria, frustration at people's disregard for enlightenment, disillusioned by the public's disregard for the Enlightenment, the sadness of retrogression, the regret over the decline of the motherland, and the ancient archetypes, have led the two poets into isolation along with the time alienation caused by dissatisfaction with life and calamities of the time and the time alienation and the desire to return to the past. Compared to Rosafi, Bekas outlook on global issues arising out of grief and alienation is broader. Among the concepts associated with alienation, the home has a particular theme that overshadows other provocative elements of the alienation. Because the home is the focal point for all the social, political, time and place issues and the sense of alienation surrounds around it in the poetry of the two poets.
    Keywords: Kurdish Poetry, Arabic Poetry, Alienation, Bekas, Rosafi
  • Azam Rezaei *, Fazel Asadi Amjad Pages 274-300
    Migration and particularly migrant’s identity occupy a special place in post-colonial studies. Separation from homeland and living in an alien culture make the migrant develop a “hybrid” identity that undermines the self/other binary opposition and other oppositions which have served as the basis of different forms of colonialism throughout history. Migrant’s “hybrid” identity, accordingly, questions the traditional views on identity and serves as an agent of change and resistance against fanatical nationalist and racist ideologies. In this study, the viewpoints of Edward Said and Homi Bhabha, two of the leading thinkers in postcolonial studies, have been studied to see the points of convergence and divergence in their views about the anti-colonial potentialities of the migrant’s hybrid identity and his capacity for showing agency and resistance. This investigation shows that whereas Bhabha relies on poststructuralist principles in his upholding of the migrant’s hybrid identity, Said adopts an eclectic approach and discusses the potentialities of the migrant’s hybrid identity mainly from a humanistic viewpoint.
    Keywords: Homi Bhabha, Edward Said, migrant, hybrid identity, Post-Structuralism, humanism
  • Mandana Sadrzadeh *, Ilmira Dadvar, Hamideh Farmani Pages 301-324

    The objective of the present study is the psychological analysis of fictional characters in Majid's Tales by Houshang Moradi Kermani and Little Nicholas by René Goscinny. Relying on the psychoanalytical theories of the structure of the mind: "Id", "Ego", "Superego", "Ego ideal ", "Ideal ego" and Identification, we achieve a deeper understanding of the characters in these stories. The Id", "Ego", "Superego" form the human personality and are always in conflict. "Id" seeks pleasure and "Superego" seeks to suppress the requirements of the "Id". The "Ego" controls the conflicts between "Id" and "Superego". "Ideal ego" means the conscious evaluation of the individual, but "Ego ideal" is the part of the person's being that he wants to achieve. Identification is a defense mechanism to deal with internal and external stresses. The main characters of these stories correspond to these parts and can represent the functions of the components of the structure of the mind. This research is dedicated to the analysis of these two sets of narratives from this approach.

    Keywords: Id, Ego, Superego, Ego ideal, Identification, Majid Tales, Little Nicholas
  • Hassan Zokhtareh *, Esmaeil Farnoud Pages 325-350
    A contemporary French philosopher, Jacques Rancière, believes that literary democracy originated in the nineteenth century, especially in connection with the novel genre. This study studies this concept in The Songs of Maldoror, one of the poetry books in the second half of Nineteen Century, relying on the definition of democracy by some contemporary philosophers. The study shows that this text topples down what types of notions, highlight and bold which ones and what are the consequences. In fact, this text can be a clear example of a democratic literary text that ends the power of many ideas of the literature of the "elite" minority, and it starts a new literary plan. Dialogue becomes the fundamental notion of this modern text, and it delineates between literary genres, on the one hand, and the common and elite literature, on the other hand. The Songs of Maldoror needs an active reading without any previous horizon of expectation.
    Keywords: Democracy, The Songs of Maldoror, Literary Theory, Writing, reading
  • Zohreh Sakian *, Mohammad Taheri Pages 351-377

    The study of the commonalities of human thought in works of different societies with the help of comparative literature is known as one of the most significant types of literary criticism today. In the present study, we will comparatively examine the romantic perspective of the two works "Aida in the Mirror" by Ahmad Shamloo and "Elsa Eyes" a collection of love poems by Louis Aragon from his various works, along with poetic evidence.The similarity between some romantic themes reflects the concerns, emotions, and feelings similar to the poets; Shamloo's familiarity with the works of Aragon has caused a similar language observed in expressing the poets' feelings towards the beloved, which leads to the manifestation of similar themes such as: the lover's hope, the lover's long-standing expectation, the lover because of the poet's poetry, etc.The similarities indicate the unity among human thoughts and express the influence of poets of different nations on each other's thought, which is sometimes due to adaptation in its correct meaning "imitation" and sometimes inflection.

    Keywords: comperative literature, Theme, Beloved, shamlou, aragon
  • Issa Soleymani *, Mostafa Bagheri Pages 378-404
    Generally, when studying texts, reference to other texts is obligatory and this is what intertextuality and the interconnectedness of texts means. One example is Rhys’ Wide Sargasso Sea, influenced by Bronte’s Jane Eyre, though Rhys with her twentieth century point of view has created a new world. David Herman knows the creation of this new world as the result of Rhys’ use of “weighing” technique based on which the occurrences of Jane Eyre’s exist in Wide Sargasso Sea, but Rhys’ point of view for evaluating the occurrences differs and the result becomes Wide Sargasso Sea. Wolfgang Iser believes that, while reading a literary text, the reader provides the parts not provided by the author. The present article, by referring to Rhys’ reading of Jane Eyre and her providing needed information not brought by the author, attends to the creation of Wide Sargasso Sea and Rhys’s weighing of Jane Eyre’s occurrences.
    Keywords: weighing, Reading Process, Intertextuality, Jean Rhys, Wide Sargasso Sea, Jane Eyre
  • Shima Shasti * Pages 405-430
    A multidimensional approach in encountering with Literary and artistic chef-d’oeuvre reveals us several and more extensive aspects of this chef-d’oeuvre. The discipline of Architecture, itself has a multidimensional nature that provides the possibility of reflecting on common space between Architecture and other disciplines related with it. One of the most important of these disciplines is Literature. A literary work is hardly intelligible without an architectural and place-based perception, and mutually creating a long lasting and outstanding architectural work, without attention to this profound and intrinsic relation with recondite meanings contained in literary works is hard to imagine. Our purpose in this article is to discuss about Proust’s encounter with the concept of place in À la Recherche du Temps Perdu, through studying the concept of place from an architectural point of view and finding its implications in his novel. This contemplation along with discussion about remembrance and memory can pave the way for architects to create an original place containing deeper meaning.
    Keywords: Place, architecture, recollecting place, memory, Marcel Proust, À la Recherche du Temps Perdu
  • Ahmad Lamei Giv * Pages 431-459
    Poems' content demonstrates poets' personality which comes out of their feeling and imagination, and reflects their persona. Therefore, analyzing poems' content may reveal some angles of poets' persona beyond political and geograghical borders, so in comparative literature, poets' content can be compared so that we can grasp homogeneity and heterogeneity of their persona. Eniagram school introduces nine types of personality and elaborates on their features. According to Eniagram school's principles, everybody can own only one of these types. Malekoshoara-bahar, an Iranian literate, and Fadavi Touqan, a Palestinian poet, devoted many of their poems to resistance literature based on political and social issues and problems. The present study aims at analyzing the imprisonment poems of above-mentioned poets especially aspects regarding fighting, exile and prison through an analytical-comparative method and based on Eniagram school. As indicated by the results of the present study, the most common contents of their imprisonment subjects refers to litigation, anti-authoritarianism, making awareness, and honorong symbols and martyrs; and this indicates the accountability, persistence, realism and collectivism in
    Keywords: Malek o-Sho', arā Bahār, Fadwa Tuqan, prison poetry, Enneagram, The comparative literature
  • Seyed Mohammad Marandi, Parisa Fathali * Pages 460-479
    Contemporary literature pursues within the anxieties of the present, a paradigm for being in this world. Robert Alan Jamieson negotiates a similar initiative amidst the collage of narratives comprising Da Happie Laand. Matters political, social and cultural mingle indiscriminately in this novel, proposing a complex multiplicity that relies on the reader for its articulation of plot arcs, themes, and resolutions. The co-creative approach adopted by Jamieson bears affinity with Félix Guattari’s writings on ‘partial enunciations’. Deferred and subsequently entrusted to readers, the arrangement of meaning becomes a creative endeavor. Tracing familiar uncertainties through partial enunciations, therefore, invokes not just another inspired reading of the status quo, but a creative confrontation with the lack inherent in social and personal expressions. The plights of the present, then, find mediation in the midst of yet another narrative; the stories told this time, however, are laced with the potency of multiplicity and the promise of emancipation.
    Keywords: Scottish literature, Fé, lix Guattari, narrative arrangement, lack, Multiplicity, emancipation
  • Ezzat Molla Ebrahimi *, Reihaneh Hamzeh Pages 480-502
    The function of these mechanisms is done unconsciously and causes the person to be deprived of his true cognition. Examining defense mechanisms, in addition to providing the basis for inner self-awareness, is an opportunity to understand the reasons and sources of each person's behaviors and outward speech. Rijal fi al-Shams is a novel about the events of the occupation of Palestine by the Zionists and Nakba in 1948 and the resulting psychological pressures, and it can be examined from the perspective of Freud's psychoanalysis. The novel describes the tragic effects of Nakba Palestine and the characteristics of war and defense, such as fear, anxiety, and defense mechanisms against the enemy. In this article, in addition to introducing Freud's theory and proving the function of this approach on the analysis of the novel Rijal fi Shams, the descriptive-analytical method has tried to examine the psychological text and measure Ghassan Kanfani's storytelling ability in shaping the narrative system and structure of the story.
    Keywords: Psyche, Defense Mechanism, Novel, Rijal fi al-Shams, Ghassan Kanfani
  • Sayyed Rahim Moosavinia * Pages 503-537
    This study is concerned with interrogating the short story of "Landscape with Flatiron" by Haruki Murakami in the context of trauma theory and identifying the ways of representing the process and consequences of trauma. For Caruth trauma occurs when the traumatic event is experienced a moment too late, before the self can realize it. Indeed it is experienced, but not understood. Traumatic event is fully comprehended in connection with another place and in another time and through repetitious imposition of its memory. Trauma deviates the mechanism of experiencing and effects an incision in the self, splitting the psyche into two halves: before and after trauma. Different people show various reactions to trauma, but Žižek believes that any confrontation with traumatic events ends into the birth of posttraumatic subject. Posttraumatic subject is a new subject who is a stranger. In "Landscape with Flatiron" Murakami represents the process of trauma through symbolism and displacement. He also represents the consequence of trauma by depicting posttraumatic subjects concerned with death.
    Keywords: trauma, Representation, Posttraumatic Subjec, Symbol, Haruki Murakami
  • Hamid Valizadeh *, Mahin Hajizadeh, Arezou Sheidaei Pages 538-570
    Postcolonial intertextuality is a new intertextual theory that aims to analyze the intertextual relations between the texts of the colonized countries and the Western texts.The central core of these studies is culture and cultural hegemony. Spy literature is one of the types of texts produced in the Western countries adapted from the West.“Diamond Shine” is an example of an Arabic story in the spy genre, with evidence evolving from an English story “Diamonds are forever”. The present study has attempted to describe how Homi-baba's post-colonial relationship with the Western text was established by its author as an analytical-descriptive method, based on post-colonial theory. The results show that, firstly, in the context of this story's serious implication, the dominance of imitation is dominated by imitation; secondly, this eastern author's adaptation of the Western spy style was conscious and not only did not lead to blind imitation but also a factor in the emergence of power. He produced new texts along with preserving and introducing Eastern-Arab culture and inviting other cultures.
    Keywords: Cultural Hegemony, Postcolonial Intertextuality, Spy Genre, imitation, Diamonds Are Forever, Diamond Shine
  • Farzaneh Azam Lotfi * Pages 571-593

    Review:Bara Masa in Hindi means twelve months Bara Bara means number twelve and Masa means month of the year. Bara Masa is a literary poem in Hindi that is composed in various forms and forms of poetry. This type of poem is the first time. It has emerged in the indigenous literature of northern India. One of the characteristics of this type of poetry is that the poet expresses his desired content based on the sequence of months and each verse of the poem is dedicated to days and months.Conversation in the months of the year Is composed. In her research, Charlotte Woodville refers to the various masses of Bara Massa in the Urdu language. Other Persian-style Indian poets inspired by the indigenous literature of northern India are clearly seen.This study deals with the comparative study of "Bara Masa" and its literature in Indian and Persian literature.

    Keywords: Bara Masai religious, Baramasi Faraq, Bara Masai Taqwa, Bara Masai Hindi-and-Persian, Bara Masai Masoud Saad Salman, Indian poets
  • Hedayatollah Taghizadeh * Pages 600-623
    Ignorance is one of the elements of a poetic image that expresses the poet's view the world of creation. Ilya and Maulana, the poets of Linani and Iran, sought to express it. The need to know the theme and their common and different concepts and the impact of each other is the main necessity of research. In this article, with descriptive-analytical approach and relying on comparative literature, some aspects of the sharing and differentiation of the poem "Talasem" by Elijah and Ghazal "I do not know this porch of yours" are discussed. The results show that is no influence between them, and both were influenced by the poets before them in their philosophical poetry. Both worldviews are based on philosophy and seek to find the truth and were able to lead man to existence by creating doubt; it can be said that Rumi's faith is stronger than Abu Mawazi's. Elijah's concepts are more complex because he pays special attention to cryptography, but Rumi's poetry is far from obligatory and mystical.
    Keywords: Ilya Aboomazi, Talasem, Mulana, Agnosticism, Comparative literature, compulsion, authorization
  • Mehran Najafi Hajivar *, Ebrahim Zaheri Abdevand Pages 624-643
    In the contemporary period, due to the prevalence of modern ideas, especially in Eastern societies, a confrontation between traditional and modern ideas about the concept of love was formed and various groups, especially novelists, took approaches to this issue. They undertook a variety that reflects their approaches and attitudes can be recovered in their novels.. according to this, in this article, with a comparative look at the study of various views, attitudes and aspects of love in the novels of Body memory by Ahlam Mostaghanemi and the Island of Wandering by Simin Daneshvar based on the American School of Comparative Literature and Method An analytical description is given to show which manifestations of love are represented in their works? What are the differences and similarities in this regard? The issue of love of homeland and romantic nationalism, and in the novel The Island of Wandering, more attention is paid to modern love as a criterion for marriage and mystical love
    Keywords: Body memory, Island of Wandering, Love, Modernity, Mysticism
  • Sobhan Foyouzi *, Rouhollah Hosseini Pages 644-673
    After the victory of the October Revolution in 1917 and the establishment of the communist regime in the Soviet Union, this land became the utopia of many intellectuals. Among them André Gide, who was invited by the Union of Soviet Writers in 1936 to visit the land of his dreams. But what he saw and wrote in his return entitled Return from the U.S.S.R (1936) and Afterthoughts on the U.S.S.R. (1937) expressed his regret and despair for the realization of the great human aspirations of the twentieth century. This apparent disillusionment in Gide's text, however, is not simply achieved, but at the same time conveys the effects and factors that, according to Michel Foucault, shape the discourse of power in a particular period and influence the individual and collective choices of the author. In this article, we try to figure out the interaction of central discourses of power and their relation to the possibility of communism disillusionment by Gide, using the historical research methodology and relying on new historicism theories.
    Keywords: Communism, New historicism, Discourse of Power, André, Gide, Return from the U.S.S.R, Disillusionment