فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1401)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید رضا سیدجوادین صفحات 1-2
  • کتایون خورشیدی حسینی، علی اصغر پورعزت*، حسن زارعی متین، حمیدرضا یزدانی صفحات 3-32
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تصویرپردازی از دانشگاه آینده و معرفی الگوی برتر برای آموزش عالی به منظور استقبال و ساخت آینده و کمک به ذی نفعان برای آفرینش آینده مطلوب در افق بلندمدت بود.

    روش

    از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 24 نفر از خبرگان، صاحب نظران، سیاستگذاران، مدیران دانشگاهی و نمایندگان زیرنظامهای مختلف آموزش عالی که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با تکنیک تحلیل تم، عوامل موثر کلیدی و مهم ترین پیشرانهای آینده آموزش عالی شناسایی شد. برای تعیین اعتبار و روایی مصاحبه ها، از معیارهای گوبا و لینکلن و برای محاسبه پایایی، از روش بازآزمون استفاده شد. پایایی 95/88 درصد، نشان از قابلیت اعتماد کدگذاری مصاحبه ها داشت. اعتبارسنجی عوامل کلیدی از طریق نسبت اعتبار محتوا، انجام و در نهایت، 19 عامل کلیدی شناسایی شد. برای تعیین سناریوهای آموزش عالی با استفاده از مدل پیتر شوارتز و بر اساس رتبه بندی و نمره دهی عوامل کلیدی و پیشرانهای شناسایی شده بر اساس اهمیت و عدم قطعیت(طیف یک تا 10)، از طریق تکمیل پرسشنامه توسط خبرگان، در نهایت دو عامل کلیدی شناسایی و بر اساس آنها سناریوها تدوین شد.

    یافته ها

    از بین عوامل شناسایی شده، دو عامل «طراحی و به کارگیری شیوه ها، سیاستها و راهبردهای مدیریتی موثر در آموزش عالی» و «میزان مداخلات دولت و نهادهای متعدد و موازی در آموزش عالی»، به لحاظ اهمیت و عدم قطعیت، رتبه بالاتری به دست آوردند که بر مبنای قرارگیری شان در محورهای ماتریس، روایتهای چهار سناریوی فرهمند، مبتکر، واپسگرا و درهم شکسته تدوین شد. نکته مهم این چهار سناریو، فراهم آوردن تصویری از آینده دانشگاه ها و دانشگاه های آینده به منظور بهره گیری از آن در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها و شناسایی ویژگی های دانشگاه های آینده در افق بلندمدت است.

    نتیجه گیری

    سناریوی آموزش عالی فرهمند به عنوان سناریوی مطلوب، می تواند باعث پیشرفت آموزش عالی شود و در مقابل، سناریوی آموزش عالی مبتکر تا حدودی و دو سناریوی آموزش عالی واپسگرا و درهم شکسته به میزان بالایی می توانند نظام آموزش عالی را با چالش مواجه کنند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، آینده پژوهی، تصویرپردازی، سناریونگاری
  • لیلا ربیعی، سمیه لبافی*، زینب رجبی، مجتبی مازوچی، پدرام جاهدی، مریم یزدانی صفحات 33-54
    هدف

    متناسب‏سازی نظریه ‎های علوم اجتماعی با فضای بسترهای رسانه اجتماعی موجب ارایه تحلیلهایی دقیق تر برای درک چرایی و چگونگی تغییر رفتار کاربران بسترهای رسانه اجتماعی می‏شود. هدف پژوهش حاضر، استخراج الگوهای موجود در محتوای تولید شده توسط کاربران توییتر بود که برای تحقق آن از نظریه تمرکز نظارتی بهره برده شده است.

    روش

    این پژوهش از روش های متن کاوی استفاده کرده و جامعه آماری آن، شامل متنهای انتشاریافته در توییتر طی بازه زمانی تیرماه 1399 تا تیرماه 1400 بوده است. داده های مورد استفاده در این پژوهش با تمرکز بر کلیدواژه های مرتبط با موضوع حجاب گردآوری شده‎ است.

    یافته ها

    داده های استخراج شده، تعداد 33192 توییت بود که پس از پاکسازی، 1967 توییت نمونه بر مبنای نظریه تمرکز نظارتی برچسب گذاری شد. در این پژوهش، توییت های نمونه با توجه به پیش فرض مثبت یا منفی، به دو دسته توییت های پیشبردی و اجتنابی دسته بندی شدند. بر این اساس، تعداد 815 توییت پیشبردی و 1152 توییت اجتنابی شناسایی شد. سپس توییت های پیشبردی در دو دسته توییت های برخورداری و محرومیتی و توییت های اجتنابی در دو دسته توییت های گریزی و مواجه ای دسته بندی و الگوسازی شدند. در ادامه، برای تشخیص گفتمانهای موجود در حوزه حجاب در توییتر، با استفاده از روش های متن کاوی، مدل سازی انجام گرفت.

    نتیجه گیری

    چهار گفتمان برخورداری، محرومیت، گریز و مواجهه، در توییت های بررسی شده تشخیص داده شد که نشان از تکرار بالای کدها در الگوی مواجهه دارد. از این تکرار بالای کدها می توان انسجام معنایی در الگوی مواجهه در توییتر و سپس جامعه را استدلال کرد. انسجام معنایی، جهت دهی به افکار عمومی را تسهیل می کند و انسجام رویکردی نیز بسیج عمومی برای تحول خواهی در موضوعات فرهنگی را ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: نظریه تمرکز نظارتی، بستر توییتر، حجاب، الگوهای رفتاری کاربران، متن کاوی
  • نیره قوی*، محمدجواد هراتی، راحله محرمی، مجتبی افلاکی صفحات 55-86
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف وضعیت شناسی مسایل آموزشی، پژوهشی و فرهنگی دانشگاه های کشور بر اساس تجربه زیسته مسیولان و اساتید دانشگاه در دوران کرونایی و پساکرونا انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی برای بررسی 20 مقاله، یک کتاب و دو پایان نامه و تکنیک تحلیل تم برای تجزیه و تحلیل مصاحبه ها استفاده شده است.

    یافته ها

    مقوله های «زیرساختهای مورد نیاز آموزش مجازی»، «مسایل و مشکلات آموزشی و فرصتهای به وجود آمده در دوران کرونایی»، «مسیولیت فرهنگی- اجتماعی دانشگاه»، «نقش علوم انسانی»، «ابعاد تربیتی، اخلاقی و معنوی دروس و اساتید معارف در دانشگاه»، «توجه به ماهیت، اهداف و جایگاه دروس معارف اسلامی»، «نقش آفرینی اساتید معارف در فرایند تدریس»، «نهادینه سازی اخلاق و فرهنگ آموزش مجازی»، «بازتعریف نقش نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه ها» و «راه اندازی سامانه مجازی جامع معارف(تحت نظارت نهاد نمایندگی رهبری)» استخراج شده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مسیولیت خطیر دانشگاه در زمینه آموزش فرهنگ و اخلاق دانشجو، می توان از نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر در مسیر سیاستگذاری مناسب برای آموزش و تربیت دانشجویان در راستای اهداف جامعه اسلامی، در شرایط دوران کرونایی و پساکرونا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دوران کرونایی، تجربه زیسته، دانشگاه
  • امیر قربان پور لفمجانی*، مرتضی کرمی، حمید قربان پور لفمجانی، آمنه رضائی، معصومه محدثی صفحات 87-128
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه دیدگاه انسان شناسی دانشجویان دختر با حجاب مناسب و دانشجویان با حجاب نامناسب بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر؛ کیفی از نوع تحلیل مضمون بود. بدین منظور، از بین دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان، به طور هدفمند نمونه گیری آغاز و تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. در مجموع تعداد 14 دانشجوی دختر با حجاب مناسب(چادر) و 14 دختر با حجاب نامناسب انتخاب و با آنها به شیوه نیمه ساختارمند مصاحبه انجام گرفت و در نهایت، مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که دیدگاه انسان شناسی دختران با حجاب مناسب، عمدتا حول مولفه هایی نظیر مخلوق بودن و خلیفه الله بودن، داشتن روح الهی و کرامت ذاتی، عبد شدن، کسب معرفت و سکینه و داشتن معیار خدایی و پیروی از دستورات دین قرار داشت و تاکید دختران با حجاب نامناسب، پیرامون بی قراری و خودشکوفایی، نبوغ، اجتماعی بودن، ساختار پیچیده مغزی، محور بودن فردیت افراد، همنوایی، عرف و الگوگیری در تصمیمات مختلف قرار داشت.

    نتیجه گیری

    آموزش مبانی انسان شناسی اسلامی از دوران کودکی تا بزرگسالی می تواند در شکل دهی به انواع رفتارها از جمله حجاب اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، حجاب، تحلیل مضمون، دانشجویان دختر
  • سید علی میرلوحی*، طاها عشایری، طاهره جهان پرور صفحات 129-160
    هدف

    فرهنگ کار از دو واژه فرهنگ و کار به معنای شیوه، اصول و معیار انجام کاری و تعهد و مسیولیت فرد نسبت به شغل تشکیل یافته است. پایه و اساس تحول اجتماعی، فرهنگ کاری است. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش، مطالعه عوامل موثر بر فرهنگ کار در بازه زمانی 1376 تا 1399 بوده است.

    روش

    روش تحقیق از نوع فراتحلیل(کمی) و با استفاده از نرم افزار cma2 صورت گرفته است. جامعه آماری مطالعه، 36 مورد است که 25 سند پژوهشی به صورت غیر احتمالی(تعمدی) از سایت نورمگز، مگ ایران و جهاد دانشگاهی بعد از کنترل و ارزیابی پژوهش انتخاب شدند.

    یافته ها و نتایج

    بین سرمایه اجتماعی(عدالت، اعتماد شغلی، مشارکت گروهی و انسجام اجتماعی)، اخلاق کار اسلامی (روحیه جمعی، صداقت و شفافیت اجتماعی، روابط اجتماعی حسنه و تعلق مذهبی)، فرهنگ سازمانی(شایسته سالاری، قانون گرایی سازمانی، رضایت شغلی)، فرهنگ شغلی(فرهنگ کارآفرینی، انگیزه اقتصادی و فرهنگ سختکوشی) و کژکارکردی سازمانی(تعارض شغلی، بیگانگی سازمانی و بی تفاوتی اجتماعی) با فرهنگ کار رابطه معنا داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، انگیزه تولیدی، تعهد سازمانی، سرمایه اجتماعی، فرهنگ کار
  • مجتبی فتحی زاده، عبدالرضا هاشمی*، احمدعلی حسابی صفحات 161-186
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر فرهنگ سیاسی و بر مبنای نظریه مارک تسلر انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، پیمایشی و کمی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بود و از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. جامعه آماری، دانشجویان پسر دانشگاه های فرهنگیان غرب کشور با جمعیت 3404 نفر است که از میان آنان، 345 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    81/36 درصد دانشجویان دانشگاه های فرهنگیان به فرهنگ سیاسی دموکراتیک گرایش داشتند؛ 55/58 درصد بی تفاوت، 18/3 درصد محدود و 44/1 درصد نیز عملگرا بودند. بنابر این، فرضیه معناداری تاثیر شبکه های اجتماعی بر فرهنگ سیاسی پذیرفته می شود. همچنین فرضیه تاثیر نوع شبکه های اجتماعی بر مولفه های فرهنگ سیاسی، به جز مولفه برابری جنسیتی و دانش سیاسی؛ و نیز فرضیه تاثیر نوع استفاده از شبکه های اجتماعی بر مولفه های فرهنگ سیاسی، به جز مولفه مشارکت سیاسی، تساهل و مدارای سیاسی، اعتماد سیاسی و علاقه سیاسی، پذیرفته می شود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، شبکه های اجتماعی یک عامل کلیدی بر گرایش دانشجویان به نوع خاصی از فرهنگ سیاسی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، فرهنگ سیاسی بی تفاوت، دموکراتیک، عملگرا، محدود
  • امید محمودیان، علی حیدری، مهدی هاشمی*، مهرداد مهرکام صفحات 187-204
    هدف

    دانشگاه به عنوان قطب آموزشی و تربیت کننده نیروی انسانی بر اساس علم روز دنیا مطرح است و وظیفه اش تربیت نیروی انسانی آموزش دیده و متخصص و ماهر در تنوع وسیعی از علوم و مهارتهاست. چنانچه دانشگاه ها نیروی متخصص تربیت کنند، صنعت به عنوان مصرف کننده علم و فناوری، از آنان استفاده می کند و برای صنعت یک مزیت محسوب می شود. بر همین اساس، هدف از انجام این پژوهش، تدوین مدلی راهبردی برای بررسی و تحلیل عوامل موثر بر ارتباط صنعت و دانشگاه(مورد مطالعه: واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران) بود.

    روش

    در این پژوهش، روش ترکیبی تحلیل تم- فرایند تحلیل شبکه ای به کار گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش از طریق مصاحبه با 15 متخصص(اساتید دانشگاه و متخصصان صنعت) و رویکرد ترکیبی تم- فرایند تحلیل شبکه ای حاصل شد؛ به این صورت که ابتدا از تکنیک تجزیه و تحلیل تم، مدلی راهبردی برای بررسی و تحلیل عوامل موثر بر ارتباط صنعت و دانشگاه، تدوین و سپس تکنیک فرایند تحلیل شبکه ای به منظور رتبه بندی این معیارها به کار گرفته شد.

    نتیجه گیری

    داده های حاصل از تحلیل تم، به استخراج 26 زیرعامل موثر بر ارتباط صنعت و دانشگاه منجر شد که در پنج گروه یا تم اصلی دسته بندی شدند. همچنین بر اساس نتایج خروجی روش فرایند تحلیل شبکه ای، از بین معیارهای موثر بر ارتباط بین صنعت و دانشگاه، معیارهای صنعتی کردن علم(با نمره 26/0)، علمی کردن صنعت(با نمره 23/0)، سیاستگذاری(با نمره 19/0)، قوانین و مقررات(با نمره 18/0) و تحول در آموزش(با نمره 14/0)، به ترتیب حایز رتبه اول تا پنجم شدند.

    کلیدواژگان: ارتباط صنعت و دانشگاه، تحلیل تم، فرایند تحلیل شبکه ای(ANP)، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مهدی علی زاده* صفحات 205-223
    هدف

    فرهنگ سازمانی از مهم ترین عناصر هر سازمان است که با اندیشه، احساس و عمل اعضا عجین شده و هر گفتار، پندار و رفتاری از آن رنگ می پذیرد و جهت می گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی مدل فرهنگ سازمانی از منظر ارزشهای محوری در دانشگاه امین بود.

    روش

    این پژوهش از گونه توسعه ای و روش اجرای آن آمیخته و از نوع تبیینی پی آیند(کمی- کیفی) بود. در بخش کمی از روش تحلیل محتوای کمی و در بخش کیفی از روش دلفی استفاده شد. روش گردآوری داده ها، میدانی و کتابخانه ای بود و از ابزار مصاحبه عمیق و بررسی اسنادی استفاده شد. مصاحبه با خبرگان دانشگاه انجام شد. انتخاب نمونه به روش غیر تصادفی هدفمند با 10 نفر خبره در دانشگاه انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس گونه شناسی انجام شده، ارزشهای محوری دانشگاه ها بیشتر از گونه فرهنگهای شبکه ای و همگانی است. ارزشهای محوری دانشگاه امین در بر گیرنده پنج ارزش خدامحوری، ولایت مداری، اخلاق محوری، ارتقای هویت ایرانی- اسلامی- انقلابی و احترام به جایگاه انسانی است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد زمینه فرهنگ ملی- سازمانی، ارزشهای محوری دانشگاه را از سایر دانشگاه های دنیا متفاوت می کند.

    کلیدواژگان: ارزشهای محوری، فرهنگ سازمانی، دانشگاه
|
  • Khorshidi Hosseini K, Pour Ezzat A.A*, Zarei Matin H, Yazdani H.R Pages 3-32
    Objectives

    The aim of the present survey is to illustrate the future university and introducing a superior model for higher education in order to create a desirable future in the long-term horizon.

    Method

    Through semi-structured interviews with 24 experts, sampling, snowballing and data analysis were performed by theme analysis technique, key factors of higher education. The validity of the interview was assessed by Guba and Lincoln criteria, and reliability was calculated by retest method. Validation of key factors was performed through CVR. Using Peter Schwartz model and based on the ranking of key factors based on importance and uncertainty, finally two key factors were identified and scenarios were developed based on them.

    Results

    Two factors, "design and application of effective management methods and strategies" and "the degree of government intervention and parallel institutions " in terms of importance and uncertainty, obtained a higher ranking based on They were formulated on the basis of a matrix of narratives of four scenarios: intellectual, innovative, Retrogressive, and broken.

    Conclusion

    Intellectual Scenario as a desirable can lead to the advancement of higher education, the innovative higher education scenario to some extent and the two scenarios of Retrogressive and broken higher education to a large extent; they can challenge the higher education system.

    Keywords: higher education, future studies, Illustration, scenario writing
  • Rabiei L, Labbafi S*, Rajabi Z, Mazuchi M, Jahedi P, Yazdani M Pages 33-54
    Objectives

    The present  survey aims to extract the patterns of content developed by Twitter users by using the regulatory focus theory (RFT).

    Methods

    This study was conducted based on text mining techniques. The statistical population consisted of the texts published on Twitter from July 2020 to July 2021, and the data were collected by searching special keywords.

    Results

    The results of the article indicate that a total of 33,192 tweets were extracted as the dataset, 1,967 of which were selected for labeling by RFC.

    Conclusion

    The authors of the research conclude that the four main discourses extracted from the analyzed tweets were Possession, Non- Possession, abstinence, and exposure. The results revealed the higher frequency of codes related to the discourse “exposure”, indicating the semantic coherence of “exposure” both on Twitter and the whole society. This semantic coherence can direct and mobilize public opinion to call for cultural reforms.

    Keywords: theory of regulatory focus, Twitter platform, hijab, user behavior patterns, text mining
  • Ghavi N*, Harati M.J, Moharrami R, Aflaki M Pages 55-86
    Objectives

     The present study is conducted with the aim of doing situationology on the educational, cultural, and research issues of the country's universities, considering the lived experience of university authorities and professors who have worked in Corona and post-Corona circumstances.

    Methods

    The qualitative content analysis method has been used to review 20 articles, a book, and two theses and also thematic analyses technique are used to analyze the interviews.

    Results

    Extracted in the present study are some categories such as "required structures of virtual education", "educational issues and problems", "opportunities created in the Corona era", "cultural and social responsibility of universities", "the role of the humanities", "the moral, spiritual, and upbringing dimensions of courses ", "University professors teaching Islamic thoughts in universities", "considering the nature, goals, and situation of the Islamic educational courses", "the role Islamic professors in the process of teaching", "institutionalizing ethical norms and the culture of distance learning", "redefining the role of the supreme leader representation in universities" and "establishing a comprehensive virtual education system."

    Conclusion

    With respect to universities' weighty responsibility towards the process of giving students Islamic upbringing, it is flawlessly possible for educational authorities to use the obtained results of the present study to frame the most appropriate policies which are in direction of Islamic norms and purposes in the Corona and post-Corona circumstances.

    Keywords: virtual education, Corona period, lived experience, university
  • Ghorbanpour Lafamjani A*, Karami M, Ghorbanpour Lafamjani H., Rezaei A., Mohaddesi M Pages 87-128
    Objectives

    The aim of this study is to compare the anthropology Perspective of female students with proper hijab and improper veil.

    Method

    The present research method was qualitative, thematic analysis. To this end, from the students of the Faculty of Literature and Humanities of the University of Guilan, the purposeful sampling was started and until the achievement of theoretical saturation was continued. A total of 14 female students with appropriate hijab and 14 girls with inappropriate veil were selected and interviewed in a semi-structured manner. Finally, interviews were analyzed by theme analysis method.

    Results

    The findings showed that the anthropological view of girls with appropriate hijab was mainly based on components such as being a creature and being the caliph of God, having the divine spirit and inherent dignity, becoming a slave, gaining knowledge and Sakineh, and having a divine standard and following the commands of religion. The emphasis of girls with inappropriate hijab was on restlessness and self-actualization, genius, sociality, complex brain structure, centrality of individuality, conformity, custom and role modeling in various decisions.

    Conclusion

    Teaching the basics of Islamic anthropology from childhood to adulthood can be effective in shaping a variety of behaviors, including the hijab.

    Keywords: anthropology, hijab, theme analysis, girl students
  • Mirlohi A*, Ashayeri T, Jahanparvar T Pages 129-160
    Objectives

    Work culture consists of two words culture and work meaning the method, principles and criteria of doing work and the commitment and responsibility of the person to the job. The basis of social change is work culture. Accordingly, the main purpose of this study is to study the factors affecting work culture in the period  of 1376-1397.

    Method

    The research method is meta-analysis (quantitative) using cma2 software. The statistical population of the study was 36 cases in which 25 research documents were randomly selected from the site of Normagz, Meg Iran and Jihad Daneshgahi after controlling and evaluating the research. Results and

    Conclusion

    The results show that between social capital (justice, job trust, group participation and social cohesion), Islamic work ethic (collective spirit, honesty and social transparency, good social relations and religious affiliation), organizational culture (meritocracy, organizational legalism) , Job satisfaction), job culture (entrepreneurship culture, economic motivation and hard work culture) and organizational dysfunction (job conflict, organizational alienation and social indifference) is a significant relationship with work culture.

    Keywords: Islamic work ethic, production motivation, organizational commitment, social capital, work culture
  • Fathizadeh M, Hashemi A*, Hesabi A.A Pages 161-186
    Objectives

    This study is conducted to investigate the effect of social networks on political culture of Students based on Mark Tessler's theory.

    Method

    The research method was survey and quantitative, and a questionnaire was the data collection tool, and stratified random sampling method was used. The study population was the male students of Farhangian universities in the west of the country with a population of 3404 people, of which 345 people were selected as the sample size.

    Results

    The results of the article showed that 36.81 students of Farhangian universities tended to democratic political culture, 58.55 to indifferent, 3.18 to limited and 1.44 to pragmatic. Therefore, the hypothesis of significance of the effect of social networks on political culture is accepted, and the hypothesis of the effect of the type of social networks on the components of political culture, except for the component of gender equality and political knowledge, and the hypothesis of the effect of the type of using the social networks on the components of political culture, except for the component of political participation, political tolerance, political trust, political interest are also accepted.

    Conclusion

    In general, social networks are a key factor in students' tendency to a particular type of political culture.

    Keywords: social networks, Political Cultures of Indifferent, Democratic, Pragmatic, Limited
  • Mahmoudian O, Heydari A, Hashemi M*, Mehrkaam M. Pages 187-204
    Objectives

    Since the university is considered as an educational and training center of human resources based on modern science in every country and that its task is to train educated and specialized human resources in a wide variety of sciences and skills. It is expected that the required forces will be selected and used from among university graduates according to the type of expertise and skills required for the industry and technology used. Therefore, the purpose of this study is to develop a strategic model to study and Analysis of factors affecting the relationship between industry and university (Case study: Islamic Azad University of Tehran).

    Method

    In this research, the combined method of theme analysis- Network analysis process was used..

    Results

    The research findings were obtained both quantitatively and qualitatively through interviews with 15 experts (who were university professors and industry experts) and the combined theme-process Network analysis process (ANP, using the theme analysis technique first. , A strategic model was developed to study and analyze the factors affecting the relationship between industry and university (Case study: Islamic Azad University of Tehran) and then the Network analysis process (ANP) technique was used to rank these criteria.

    Conclusion

    The data from the theme analysis led to the extraction of 26 sub-factors affecting the relationship between industry and academia, which are classified into 5 main groups or themes. Also, the output results of (ANP) method showed that among the criteria affecting the relationship between industry and academia, the criteria of industrialization of science with a score of (0.26), scientificization of industry with a score of (0.23), and politics, respectively. Scoring (0.19), rules and regulations with a score (0.18), transformation in education with a score (0.14) were ranked first to fifth, respectively.

    Keywords: Industry-University Relationship, theme analysis, analytical network process (ANP), islamic azad university
  • Alizadeh M* Pages 205-223
    Objectives

    Organizational culture is one of the most important elements of any organization that is intertwined with the thoughts, feelings and actions of members and every speech, thought and behavior is colored and directed by it. In the present study, the aim is to design a model of organizational culture from the perspective of core values ​​in Amin University.

    Method

    This research is of a developmental type and its implementation method is mixed and of the Follow-up Explanations Model (quantitative-qualitative). Quantitative content analysis method has been used in the quantitative part and Delphi method has been used in the qualitative part. The data collection method was field and library and in-depth interview and documentary review tools were used. Interviews were conducted with university experts. The sample selection was non-random-purpose with 10 experts in the university.

    Results

    Findings show that based on the typology, the core values ​​of universities are more than network and Communal cultures. The core values ​​of Amin University include the five values ​​of God-centeredness, orbital province, central ethics, promotion of Iranian-Islamic-revolutionary identity and respect for human status.

    Conclusion

      The results show that the context, context and national-organizational culture differentiate the core values ​​of the university from other universities in the world.

    Keywords: Core values, organizational culture, university