فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، خرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 75
|
  • فیصل حمیدی، علی اکبر امینی*، یاسر کهرازه صفحات 1-26

    جامعه مدنی به عنوان حوزه عمومی و نظارتی با خاستگاه سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی به منظور رسیدن به حفظ و تضمین حقوق آزادی و کرامت و ارزش انسانی به عنوان حق طبیعی و یک نهاد ارزشمند نظارتی از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین در پژوهش حاضر سعی بر آن است که موانع موجود بر سر راه گسترش جامعه مدنی مورد مطالعه قرار گیرد. در این پژوهش جهت گردآوری اطلاعات و داده ها از روش کتابخانه ای و جهت دستیابی به نتیجه نهایتا از روش تفسیری-کیفی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که با توجه به اینکه در سال های اخیر بسیار به این مقوله و ابعاد مختلف آن پرداخته شده است باز هم موانعی بر سر راه گسترش آن در جامعه وجود دارد که از جمله این موارد می توان به: تاثیر افکار الحادی بر جامعه مدنی و عناصر تشکیل دهنده وابستگی آن به بیگانگان، وجود احزاب رژیمی فرد محور و وابسته به دولت، بدبینی و ناآگاهی عامه مردم نسبت به جایگاه جامعه مدنی و عناصر تشکیل دهنده آن از جمله احزاب و عدم تغییرات پایه ای و اساسی در صورت بندی های اجتماعی، و مقابله بین سنت و تجدد اشاره نمود. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که جامعه مدنی در تحقق حقوق و رفع نیازهای مردم به عنوان یک مقوله مهم و اساسی به شمار می رود لذا توسعه آن و از بین بردن موانع بسط آن از اهمیت برخوردار است و نیاز هست که در سطح کلان تنظیم قوانین، به آن بیشتر توجه گردد.

    کلیدواژگان: جامعه مدنی، موانع جامعه مدنی، حقوق شهروندی، ایران
  • ارائه الگویی عوامل موثر بر چسبندگی هزینه ها با استفاده از روش نظریه پردازی زمینه بنیان
    ابراهیم فرجی گوگجلو، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده، احمد جعفریان صفحه 6

    هدف پژوهش ارایه مدل الگوی عوامل موثر بر چسبندگی هزینه ها میباشد. پژوهش از نوع آمیخته از نظر هدف کاربردی از روش نظریه داده بنیاد جهت گردآوری داده های کیفی استفاده شده است. قلمرو زمانی پژوهش شامل جمع آوری نظرات مشارکت کنندگان از طریق مصاحبه برای سال1400 است. قلمرو مکانی این پژوهش نیز کشور ایران است. در این پژوهش جامعه آماری شامل اساتید و کارشناسان خبره حوزه حسابداری است. برای مصاحبه 58 نفر که دانش، و شناخت کافی از موضوع دارند. انتخاب شده اند.یافته ها بیان میدارد گزاره های علی چون، نااطمینانی های سیاسی، رشد اقتصادی و تحریم ها، ویژکی های خاص شرکت و توانایی مدیران بر چسبندگی هزینه، هزینه های نمایندگی اثرگذار است و بر اساس این گزاره ها راهبردهایی نظیر بهره مندی از مدیران با توانایی بالا تمرکز بروی سرمایه فکری و دارایی های نامشهود، تنوع سازی تولید و استفاده از سیاستهای منعطف انبارداری و فروش، خصوصی سازی و حاکمیت شرکتی ارایه گردید و در نهایت الگوی مفهومی برای چسبندگی هزینه ارایه شد.

    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، بورس اوراق بهادار، نظریه داده بنیاد
  • والا در معماری: آسیب شناسی معماری مسکونی کرج با تمرکز بر مفهوم امر والا از منظر لیوتار
    مهدی محمدی کیاکلااملشی*، محمدرضا شریف زاده، حسین اردلانی، محمد عارف صفحه 6

    چکیدهدر نگاه ژان-فرانسوا لیوتار متفکر پست مدرن، مفهوم امر والا در پست مدرنیسم با مصادیق آفرینش هنری گره خورده است. طرح معماری از این منظر می تواند به مثابه ی عنصری هنری مورد پژوهش قرار گیرد. این پژوهش به منظور آسیب شناسی کالبد معماری بناهای مسکونی در شهر کرج انجام شده است. با توجه به این که بخش عمده ی توسعه ی کالبدی این شهر در یکصد سال اخیر و با افول شیوه ی ساخت سنتی صورت گرفته است، می توان مصادیق معماری مدرن اولیه و پس از آن را شاکله ی اصلی آن دانست. هدف این پژوهش کیفی صورت بندی و بررسی دلایل غلبه ی شیوه های التقاطی و ناکارآمد و آسیب زننده بر ساختار تولید سازه های مسکونی کرج است. در این روی کرد از امر والا و تشریح مفاهیم مرتبط با آن در آرای لیوتار با استناد به منابع کتابخانه ای بهره برده شده است. برای بررسی عوامل موثر در شیوه ی خانه سازی کرج از منابع کتابخانه ای، آمار های رسمی مراجع شهری و پژوهش میدانی استفاده شده است. پرسش پژوهش این است که بر مبنای دیدگاه لیوتار به امر والا چگونه می توان شیوه ی خانه سازی در کرج را آسیب شناسی کرد؟ فرضیه ی اصلی در اینجا این است که سپهر معماری و مصادیق آسیب های ناشی از عدم سامان دهی نظام یافته ی کالبدی شهر را می توان با تکیه بر نگرش لیوتار به امر والا به شیوه ای تحلیلی در جهت بهبود آن صورت بندی کرد.واژگان کلیدی: ژان فرانسوا لیوتار، امر والا، معماری معاصر، زیباشناختی، کالبد شهری، محیط ساخته شده

    کلیدواژگان: ژان فرانسوا لیوتار، امر والا، معماری معاصر، زیباشناختی، کالبد شهری، محیط ساخته شده
  • نقش وزرا و دانشمندان در ساخت و تجهیز کتابخانه ها در عصر سامانی (261 - 395 ه.ق / 874 - 1004 م)
    طیبه کاظمی ابیازنی، حمیدرضا صفا کیش*، نعمت احمدی نسب صفحه 7

    رونق تمدن اسلامی،رشد علوم و فنون و ضرورت حفظ و استمرار اندوخته های علمی، نگاه مسلمانان را به تالیف کتب معطوف کرد وجمع آوری و نگهداری از کتب، ساخت کتابخانه ها را با خود آورد. در ایران دوره اسلامی سنت کتابداری و ساخت کتابخانه ها به عنوان مساله ای برخوردار از پیشینه لازم، با تشکیل حکومت های مستقل ونیمه مستقل محلی سیرمشخصی به خود گرفت. در این جهت امارت سامانیان درحکم حکومتی که متناسب، مقتضیات نوظهور و البته گرایش های عقیدتی خاص خود به سنت ایرانی-اسلامی توجه داشتند، در زمینه ساخت و اهتمام به کتابخانه ها سعی بلیغی کردند. پرسش اصلی تحقیق این است که: رونق فکری- فرهنگی، امرا، وزرا ودانشمندان در ساخت وتداوم کتابخانه های دوران سامانی چه تاثیری داشته است؟ دستاورد تحقیق حاکی از این است که امارت سامانی، با بهره گیری از سنن علمی وفرهنگی حاصل از نوزایی تمدن اسلامی درقرن 4ه.ق وکارآمدی امیران، وزیران مقتدر ودانشمندان که مدارای اعتقادی را در دستورکارداشتند و همین طور اهتمام به سنن فرهنگی ایرانی که به کتاب وکتابخانه اهمیت می داد، دوره پررونقی را در سنت کتابخانه داری رقم زدند که به عنوان الگویی پایدار درتاریخ میانه ایران متمایز بود

    کلیدواژگان: نوزایی تمدنی، سامانیان، وزرا، دانشمندان، کتابخانه
  • تبیین ماهیت و عناصر ملکیت در پدیده های فکری
    مرتضی سلطانی نژاد، امیر حمزه سالارزائی*، علی خیاط صفحه 8

    درباره ماهیت موضوعی عنصر مالکیت در پدیده های فکری دیدگاه های گوناگون و احتمالات مختلفی وجود دارد؛ از جمله این نظریه ها می توان به دیدگاه شیء غیرمادی به عنوان موضوع اشاره کرد. این دیدگاه در حقوق کامن لا مطرح است و با اشکالاتی همراه است و در نظام های حقوقی دیگر از جمله نظام حقوقی اسلامی قابل دفاع نیست. نظریه مورد قبول این مقاله، اعتباری بودن موضوع ملکیت در آثار و پدیده های فکری با وجود کلیه عناصر لازم در جهت تحقق ملکیت مانند جامعیت،انحصاری بودن و دایمی بودن حق مالکیت است. خردمندان با توجه به نیاز و ضرورت ها و با لحاظ امور واقعی و وضعیت پدیدآورنده، موضوع مالکیت فکری را به صورت مستقل از احکام مترتب بر آن اعتبار داده تا ضمن رعایت ضوابط و ساختار نظام حقوقی قواعد آن را روش مند سازند.البته در مالکیت ادبی و هنری جای این سوال باقی است که آیا حقوق اقتصادی و حقوق اخلاقی دو موضوع مجزا دارند و یا هر دو دسته حقوق دارای یک موضوع واحد هستند؟ در این تحقیق با بررسی دیدگاه های گوناگون این نتیجه به دست آمد که عنصر ملکیت در آثار و پدیده های فکری دارای موضوع واحدی هستند و تفاوت حقوق ناظر به تفاوت موضوع نخواهد بود بلکه بنابر یگانگی موضوع، هر دو سنخ احکام قابل توجیه نیست.

    کلیدواژگان: عناصرملکیت، مالکیت فکری، حقوق موضوعه، دیدگاه فقهی
  • بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری در شرکت های بیمه
    سید فرهاد انوشه، حسن قدرتی قزاآنی*، حسین پناهیان، مهدی معدنچی زاج صفحه 9

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و پالایش عوامل موثر بر کارآیی سرمایه گذاری در شرکت های بیمه ای مبتنی بر رویکرد دلفی فازی می باشد. به منظور شناسایی عوامل موثر بر ثبات مالی شرکت ها، ضمن مرور مطالعات صورت گرفته، مصاحبه نیمه ساختاریافته ای با استفاده از روش کیفی تحلیل تم صورت گرفته است. خبرگان مورد مصاحبه 20 نفر از اساتید دانشگاه ها، مدیران عامل شرکت ها و موسسات بیمه و نیز حسابرسان ارشد دارای تحصیلات حسابداری و مدیریت هستند. مرور ادبیات، پژوهش های انجام گرفته و نتایج مصاحبه ها نشان دهنده دو تم اصلی شامل نهاده ها و ستانده ها است که عوامل موثر بر کارایی سرمایه گذاری در شرکت ها و موسسات را دسته بندی می کند. در این پژوهش عوامل کلیدی شناسایی شده و سپس از تکنیک دلفی فازی برای رتبه بندی و یافتن درجه اهمیت عوامل استفاده شده است. نتایج نشان داد که به ترتیب بازده دارایی ها، بازده سرمایه، ارزش سرمایه گذاری، بازده سرمایه گذاری و بازده خالص سرمایه از دسته ستانده ها و متغیرهای سهم بازار، توان ایفای تعهدات، تنوع کسب و کار، ذخایر فنی و واگذاری ریسک از دسته نهاده ها، بیشترین تاثیر را در کارایی سرمایه گذاری شرکت های بیمه ای دارند.

    کلیدواژگان: کارآیی بیمه ای، نهاده، ستانده، تکنیک دلفی فازی
  • مقاصد شریعت و چالش های جهان معاصر ، ضرورت بازخوانی مولفه های مقاصدی با رهیافت مدرن
    سیف الله رحیمی، رحمت فرحزادی*، جبرئیل امیدی صفحه 10

    پژوهنده با واکاوی مقاصد شریعت در فقه اهل سنت و فقه امامیه به تاثیر دانش مقاصد بر فقه پرداخته و سیر تحول مقاصد را با استفاده از روش توصیفی_ تحلیلی در پرتو تکنیک ردیابی فرایند و تتبع در منابع علمی، مورد توجه قرار داده است.با نظر به این که؛ پس از انقلاب و قرار گرفتن فقه شیعی بر کرسی حکومت با پرسش هایی که فقه فرد گرای کهن با آن مواجه نبوده ، این مسیله ضرورت پیدا کرده است. فقهای شیعه - متاخرین_ گفته اند که؛ کشف مقاصد شریعت را در مباحثی مانند:عدالت، مصلحت، امنیت و کرامت انسانی می تواند، انسان را به سرمنزل رهنمون شود. این جستار پژوهشی به دنبال پاسخ گویی بدین پرسش بنیادین است که: آیا فقه امامیه توان حضور همه جانبه در اجتماع را دارد یا خیر؟ و چگونه می توان با استفاده از ظرفیت های بالقوه موجود در آن به صورت بهینه استفاده نمود؟فقه به صورت عام و مقاصد شریعت به نحو خاص چگونه می تواند بشریت را در جهان امروز در جهت حل مشکلاتش یاری کند. پردازش یافته های پژوهش حاکی از این است که؛ فقه امامیه دانش مقاصد را در جهت حل چالش های جهان معاصر با رویکردی پویا و عقل نگر در دستور کار قرارداده است و به زعم پژوهنده، دانش مقاصد به مثابه یک مبحث فقهی/ اصولی و کلامی با عنایت به این نکته که؛ مقاصد شریعت و احکام آن از غایات خاصه پیروی می کنند و اصولا شریعت برای رسیدن به این غایات وضع شده و مقاصد شریعت را ماموریتی جز رساندن بشر به ساحل نجات ،متصور نیست.

    کلیدواژگان: شریعت، فقه امامیه، مقاصد شریعت، ضروریات، استنباط، کارآمدی
  • ارائه و تبیین مدل هوشمندی سیاسی با تاکید بر پاسخگویی اجتماعی مدیران بخش دولتی ایران
    علی فیض اللهی، رضا خدایی محمودی*، سلیمان ایران زاده صفحه 13

    هدف این پژوهش ارایه الگویی برای سنجش هوشمندی سیاسی با تاکید بر پاسخگویی اجتماعی مدیران بخش دولتی ایران می باشد. روش این پژوهش کیفی است که جهت ارایه الگوی هوشمندی سیاسی با تاکید بر پاسخگویی اجتماعی مدیران بخش دولتی از روش کیفی نظریه داده بنیاد استفاده شد. سپس برای تعیین روایی مضامین و مولفه های الگوی هوشمندی سیاسی و همچنین مدل سنجش هوشمندی سیاسی از شاخص های روایی محتوای CVI، CVR و CVI S- استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل متخصصان هوشمندی سیاسی و پاسخگویی اجتماعی در بخش کیفی بود که 22 نفر به عنوان شرکت کنندگان در این بخش مشارکت داشتند. ابزار پژوهش عبارت بود از مصاحبه بدون ساختار محقق ساخته که در قالب 6 سوال تنظیم شده بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج این پژوهش منجر به شناسایی 31 مضمون و مقوله در قالب شش بعد عوامل علی(4 مضمون)، عوامل مداخله گر(5 مضمون)، عوامل زمینه ای (5 مضمون)، پدیده های اصلی (6 مضمون)، استراتژی ها و راهبردها (6 مضمون) و پیامدها و نتایج (5 مضمون) گردید. طبق یافته ها می توان گفت که مدل پیشنهادی حاضر می تواند در سنجش هوشمندی سیاسی مدیران بخش دولتی با تاکید بر پاسخگویی اجتماعی اهمیت آن را افزون تر کند لذا ابتکار و ارزش مقاله حاضر در این است که توانسته است یک چارچوب جامعی برای سنجش هوشمندی سیاسی سازمان های دولتی بر اساس رویکرد پاسخگویی اجتماعی فراهم نماید که مبتنی بر نظر متخصصان می باشد و چنین الگویی در پیشینه پژوهش موجود نیست.

    کلیدواژگان: هوشمندی سیاسی، پاسخگویی اجتماعی، بخش دولتی
  • بررسی نقش الگوی مصرف رسانه ای بر سبک زندگی خانواده ایرانی (با تاکید بر شهروندان تهرانی)
    مرتضی توکلی*، محمدرضا رسولی صفحه 14

    کارکردهای رسانه ها در سبک زندگی واضح است و تاثیر رسانه ها بر ارزش ها و رفتارها موضوع تحقیقات ارتباطی بوده است. سبک زندگی و مصرف رسانه ای دارای تعامل هستند یعنی اگرچه مصرف رسانه ای از سبک زندگی تاثیر میپذیرد اما خود به عنوان متغیر مستقل می تواند بر ابعاد سبک زندگی تاثیر گذار باشد. هدف از مطالعه، بررسی نقش الگوی مصرف رسانه ای و سبک زندگی خانواده ایرانی با تاکید بر شهروندان تهرانی می باشد. روش پژوهش به صورت ترکیبی (تبینی/توصیفی) و از نظر هدف کاربردی است. جهت مطالعه موضوع این پژوهش با استفاده از نظریات مطرح در سبک زندگی ومصرف رسانه ای به مدل ابتدایی از پژوهش دست یافته و پس از بررسی نظریات و ادبیات پژوهش اقدام به تهیه پرسشنامه ای محقق ساخته کرده و بعد از گرفتن پایایی در جامعه آماری مورد آزمون قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده از مدل معادلات ساختاری می توان اذعان داشت که مشخصه های برازندگی در این پژوهش با ساختار عاملی و زیربنای نظری پژوهش برازش مناسبی داشته و بیانگر همسو بودن سوالات با سازه های نظری پژوهش میباشد. تمامی فرضیات با توجه به آزمون t گرفته شده برای متغیرها تایید گردید و نشانگر تاثیرگذاری تمامی متغیرها بر روی متغیرهای وابسته بودند. بالاترین تاثیرات بر سبک زندگی مربوط سواد رسانه ای، میزان دسترسی به رسانه ها و مصرف فرهنگی می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، رسانه، سبکزندگی، خانواده
  • تحلیل گفتمان- ایدئولوژی نظام آموزش و پرورش در دولت اصلاحات
    سید بهروز موسوی بهبید، احمد علی حسابی*، نبی الله ایدر صفحه 15

    نهاد تعلیم و تربیت، یکی از نهادهایی است که در زمینه ی تاثیرپذیری و حتی تاثیرگذاری بر جریان های اجتماعی، میدان گسترده ای را پیشرو می نهد. در جوامع امروزی تشکیلات آموزشی با سازمان یافتگی پیچیده خود کارآمدترین ابزار برای نهادینه کردن ایدیولوژی بر اذهان مردم است. بدون تردید می توان اذعان نمود؛ نظام آموزش وپرورش در ایران پس از انقلاب درصدد ساختن انسان هایی خاص با ویژگی های مطلوب خود بوده و به صراحت ایدیولوژیک است.در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل گفتمان فرکلاف و روش- نظریه لاکلایو و موفه، به مطالعه ی گفتمان- ایدیولوژی آموزش و پرورش در دولت اصلاحات پرداخته و با توصیف و تبیین ماهیت و عناصر گفتمانی آموزش وپرورش، رویکرد گفتمان غالب در راستای بازنمایی گفتمان خود از طریق نظام آموزش وپرورش بررسی گردید.یافته های تحقیق نشان می دهد آموزش وپرورش دولت اصلاحات از بعد گفتمانی به عناصر گفتمانی سوسیال دموکرات اسلامی نزدیک شده است. لذا بر ارتقای بینش سیاسی، عقلانیت، مشارکت حداکثری، قانون مداری، حفظ حقوق اقلیت ها، مسیولیت پذیری، مشارکت جویی، فرهنگ گفت وگو، هویت اسلامی و ایرانی، همزیستی مسالمت آمیز و... در اسناد خود تاکید داشته است. عناصر گفتمانی فوق در چهارچوب عناصر گفتمانی نظام نوین جهانی تعامل محورانه قابل طرح است و سوژه های جهانی- ایرانی و ایرانی- اسلامی دموکرات را بازآفرینی می کند. همچنین یافته ها نشان می دهد سوژه مدنظر دولت اصلاحات، سوژه سیاسی است که با عناصر و دقیقه های گفتمانی نظام سوسیال دموکرات انطباق دارد و این امر در اسناد بالادستی و کتب درسی آموزش و پرورش در رابطه با دانش آموزان کاملا مشهود بود.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، دولت، گفتمان، ایدئولوژی
  • محمدقربان کیانی*، علی حیاتی، کیوان شافعی، سید محمد شیخ احمدی صفحات 27-53
    ماندگاری چهره رجال برجسته تاریخ، بسته به گام های استواری است که در زندگی برداشته اند.آیت الله سید حسن مدرس، نه فقط در حوزه فکری بلکه در حوزه سیاست ورزی، گام های موثری برداشت. شاخصه مهم وی، قانون گرایی و اندیشه سیاسی او است. مدرس، به منظور مقابله با استبداد قاجار و دین ستیزی پهلوی اول، سیاست دینی را در قالبی نو بنیاد نهاد و از مجلس به عنوان عامل پیوند دهنده مردم، دربار و نخبگان استفاده نمود. او در میان علمای معاصر ایران،  پایه گذار سیاست عدمی و اولین فردی بود که مفهوم ملت- کشور را درک نمود. این مقاله پژوهشی قصد دارد با استفاده از روش کیفی- تفسیری به این سوال پاسخ دهد که کاربرد اندیشه سیاسی و رویکرد پارلمانی مدرس چه پیامد هایی را در جامعه بدنبال داشت؟ با توجه به بررسی "دین و سیاست" به عنوان زیر ساخت آراء و اندیشه های مدرس، سه مولفه ی، "یگانه پنداری حوزه دین و سیاست"، "پذیرش قدرت مجلس توسط حاکمیت" و "تعیین جایگاه دولت در برابر ملت" را می توان به عنوان پیامدهای آن ذکر نمود. مهمترین یافته این مقاله را  می توان بکارگیری تفکر عقلایی و علمی توسط مدرس برای مبارزه با حکومت رضا خان در جهت حفظ ارزش های اسلامی و کنترل خودگامگی وی دانست.
    کلیدواژگان: آیت الله مدرس، اندیشه سیاسی، پارلمانتاریسم، سیاست موازنه عدمی
  • فاطمه افشاری*، حسین علوی مهر، محمد اکبری، باکویی مهدی صفحات 55-78

    «المیزان فی تفسیر القرآن»، یکی از آثار تفسیری دوره معاصر است که هم به جهت روش و هم رویکرد در ترازی بالاتر از همتایان خود قرار می گیرد. یکی از شاخصه های این تفسیر  بعد اجتماعی المیزان است. نو اندیشی و جستجوی نیازهای فکری و روحی افراد اجتماع در پرتو قرآن، از خطوط برجسته و روشن تفسیر المیزان است. تغییرات سیاسی و اجتماعی پدید آمده در قرن نوزدهم و بیستم میلادی و پرسش هایی که از دین در این رابطه انتظار می رفت و فرهنگی که ناشی از تاثیر تمدن غرب در جامعه مسلمانان بود،از مهم ترین تحولات اجتماعی جهان اسلام محسوب می شود که زمینه ساز نظرات اجتماعی علامه می باشد.این پژوهش در تلاش است که مسایل اجتماعی و سیاسی که علامه طباطبایی در پی تحولات سیاسی و اجتماعی جامعه، در تفسیر المیزان طرح می نماید را بررسی کند. علامه طباطبایی در المیزان رویکردی مبتنی بر دو بخش نفی و اثبات ارایه داده است. در مرحله نفی، اندیشه ها و مکاتب مختلف را در ترازوی نقد قرار می دهد و در مرحله اثبات اندیشه های اسلامی به طرح مبانی اسلام در پی ریزی اجتماع مسلمانان از دیدگاه قرآن می پردازد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها:، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان، تحولات اجتماعی، معاصر، جهان اسلام
  • محمد محمودی کیا* صفحات 79-103

    تحولات شگرف دهه های اخیر و انقلاب مستمر و روبه افزایش فناورانه، جهان را بیش از هر زمان دیگر به شبکه ای از تعاملات فراملی و با ماهیتی پویا و متعامل با هم تبدیل کرده است؛ خصلتی که با قدرتی باورنکردنی به سوی یکدست سازی، همگون سازی و ادغام گرایی به پیش می رود و فرهنگی جهانی و غربی را بازتولید می کند. از سوی دیگر، جوامع اسلامی نیز به واسطه تماس مستقیم و منفعلانه با امواج قدرتمند جهانی شدن و متاثر آن دچار بحران های مختلفی من جمله بحران هویت، بحران مشروعیت، تضاد طبقاتی و بحران های فرهنگی شده است. با این حال، تمامی این ایدیولوژی ها در ارایه پاسخی کارآمد و مورد پذیرش و اجماع نسبت به پیامدهای بحران های متعاقب جهانی شدن توفیقی به دست نیاوردند؛ مردم سالاری دینی به عنوان الگوی برخاسته از انقلاب اسلامی ایران علی رغم عمر کوتاه خود، به واسطه اتصال به سنت دیرینه اندیشگی خردگرای دینی، می تواند بدیل کارآمدی برای عبور از بحران های مذکور باشد که البته از قابلیت انعطاف پذیری، ترمیم پذیری و بومی سازی نسبت به مختصات دیگر جوامع اسلامی نیز برخوردار است.یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که در مقابل این قسم از ترتیبات همگون ساز و ادغام گرایانه جهانی شدن، الگوی مردم سالاری دینی به عنوان الگویی دین بنیاد و مطابق با نظام هنجاری جوامع اسلامی الگویی از ظرفیت های بالایی برای صیانت از ارزش های بومی و اسلامی این جوامع برخوردار بوده و می تواند جهان اسلام را از خطر بحران های هویتی ناشی از جهانی شدن حفظ نماید و یا اثرات مخرب آن را به حداقل برساند.

    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، جهانی شدن، بحران های هویتی، جهان اسلام، هویت مقاومت، فرهنگ هویت
  • رسول علی زاده ساروکلایی، بهمن کشاورز*، مهدی خوش خطی، عباس مرادی صفحات 121-148
    اگرچه جامعه ایران، جامعه ای توام با گرایش های مذهبی و ملی است که هر دوی آنها فساد را پدیده ای زشت شناخته اند و همواره تاکید بر مبارزه با آن کرده اند، با این حال، شاهد هستیم که شیوع فساد در جامعه، مسیر بسیاری از پیشرفتهای اجتماعی و ملی را بسته و هزینه های هنگفتی را بر دوش کشور و درنهایت مردم گذاشته است که یکی از مهمترین آنها در بعدکلان، افزایش فاصله طبقاتی میان طبقات اجتماعی غنی و فقیر است. فساد اداری از جمله پدیده‏های سازمانی است که روند توسعه کشورها را به طور چشمگیر با مشکل روبه‏رو می‏سازد و موجب شکل‏گیری مشکلات و بحران‏های اساسی در سراسر جامعه می‏شود. بررسی فساد اداری و راه های مبارزه باآن در دو دولت خاتمی و احمدی نژاد می تواند در حل مساله فساد اداری کمک شایانی بکند، از این رو در این پژوهش بر اساس روش تحلیل محتوا، سیاست های دولت خاتمی و احمدی نژاد درمبارزه با فساد اداری بر اساس مدل سیستمی مورد توجه قرار گرفت. نتیجه ای که گرفته شد این بود که باتوجه به رخدادهای جامعه ایران در طی سالهای 92- 76 سیاست دولت خاتمی متفاوت از سیاست دولت احمدی نژاد، در مبارزه با فساد اداری، تعامل و تاثیرپذیری بیشتری از عوامل سیاسی و اجتماعی داشته و با استفاده از این ظرفیت در مبارزه با فساد موفق تر بوده است .
    کلیدواژگان: فساد اداری، فرهنگ سازمانی، خاتمی، احمدی نژاد، مدل سیستمی
  • هنگامه کریمی، حمید ضرابی*، روح الله رحیمی، مهدی شیخ موحد صفحات 149-171
    اهمیت اجرا و توسعه دولت الکترونیکی در کشور در طی دو دهه اخیر همواره از مسایل مهم سیاستگذاری و قانونگذاری کشور بوده و تصویرسازی رتبه دوم منطقه در دولت الکترونیکی در ماده 46 قانون برنامه پنجم در همین راستا قابل درک است. بنابر آمار و ارقام مختلف، جمهوری اسلامی ایران در توسعه دولت الکترونیک در وضعیت مناسبی به سر نبرده و جایگاه آن با اهداف توسعه کشور به خصوص سند چشم انداز 20 ساله و برنامه های توسعه مغایر بوده است، به طوری که از لحاظ شاخص زیرساخت مخابراتی بیشترین فاصله را با متوسط جهانی داشته است. از این رو در این پژوهش سعی بر این بود با روش تفسیری-کیفی و با مطالعه کتابخانه ای به این سوالات اساسی پاسخ داده شود که آیا برای اتصال دستگاه های اجرایی به دولت الکترونیک خلا قانونی وجود دارد یا ماهیت ضمانت اجراهای حاکم بر دولت الکترونیک در نظام حقوقی ایران و عدم قاطعیت لازم دلیل این مهم می باشد؟ که به این نتیجه رسیدیم که در بحث اتصال دستگاه های اجرایی به دولت الکترونیک خلا قانونی وجود ندارد و دلیل اصلی عدم ضمانت اجرای کافی و موثر در این خصوص می باشد.
    کلیدواژگان: دولت، دولت الکترونیک، حکمرانی مطلوب، شفافیت، دسترسی به اطلاعات، آزادی بیان
  • مهدی عبدی، علی رحمانی فیروزجاه*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 173-207

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مولفه های سرمایه اجتماعی در نیروی انتظامی و تاثیر آن بر احساس امنیت اجتماعی در استان مازندارن می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل شهروندان استان مازندران و از حیث زمانی در سال 1398 انجام شده است. حجم نمونه آماری براساس فرمول کوکران و باتوجه به جمعیت جامعه 458 نفر درنظر گرفته شد که ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. پس از تبدیل مفاهیم به معرف ها، برای هر یک از معرف ها گویه های مناسبی تهیه و در قالب پرسشنامه تدوین که به روش نمونه گیری خوشه ای توزیع گردید. پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی برخوردار بود. به منظور بررسی پایایی پرسشنامه، از دو روش همسانی درونی و بازآزمایی استفاده شد. جهت تعیین روابط بین متغیرها از روش تحلیل مدل های معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی و مولفه های آن بر عملکرد نیروی انتظامی استان مازندران در ایجاد و ارتقای امنیت اجتماعی موثر می باشند. از بین مولفه های سرمایه اجتماعی؛ هنجار و اعتماد اجتماعی بیشترین تاثیر را بر امنیت اجتماعی داشتند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت اجتماعی، هنجار، اعتماد اجتماعی
  • زینب میرعلی سید خوندی، علی اشرف نظری*، صادق زیباکلام صفحات 209-237

    در این تحقیق با تبیین ابعاد مختلف ظرفیت سیاست (خط مشی)، عامل های تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان در سطح نخبگان در سالهای 1376 تا 1399 در سه نگرش فردی، سازمانی و سیستمیک و در ابعاد تحلیلی، عملیاتی و سیاسی بررسی شد. ضرورت بحث به سبب تبیین آسیب شناسی در این حوزه از سیاست گذاری های عمده ی کشور است. پرسش اصلی در پی یافتن عوامل تاثیرگذار ظرفیت سیاست در مشارکت زنان در سطح نخبه و نوآوری تحقیق در تبیین مهمترین نگرش ها و ابعاد ظرفیت سیاست است که مسبب وضعیت مشارکت زنان در سطح نخبه در سال های مذکور شده است. به دلیل این که تحقیق اکتشافی است، فرضیه، ارایه نشده تا بدون سوگیری، واقعیت ها گزارش شود. این تحقیق با استفاده از روش کیو برای طبقه بندی و امتیازدهی به گزاره های اخذ شده از ادبیات تحقیق صورت گرفته است. جامعه آماری، شامل 40 نفر از افراد موثر در اجرای خط مشی های مرتبط با مشارکت سیاسی زنان در سطح نخبه در سازمان های دولتی و خصوصی و همچنین افراد انتخاب شده به واسطه این تصمیم ها هستند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مهمترین عوامل تاثیرگذار، نگرش فردی در بعد تحلیلی و نگرش سازمانی در بعد تحلیلی و کمترین تاثیر را نگرش سیستمیک در بعد عملیاتی داشته است.

    کلیدواژگان: ظرفیت سیاست، مشارکت سیاسی زنان، سیاستگذاری، سیاست های اجرایی، روش کیو
  • رهام رضائیان، محمدباقر تاج الدین*، سعید معدنی صفحات 239-261
    پژوهش حاضر کوشش می کند نسبت توسعه فرهنگی و توسعه اقتصادی پس از انقلاب 57 در ایران را در قالب گفتمان های توسعه و با روش تحلیل گفتمان مورد واکاوی قرار دهد. گفتمان های توسعه پس از انقلاب وجه عملی گفتمان انقلاب محسوب شده و مدلول مرتبط با دال های گفتمان توسعه انقلاب را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. یافته ها نشان می دهد؛ گفتمان توسعه انقلاب، درخصوص رابطه فرهنگ و توسعه، فرهنگ به عنوان یک مجموعه موثر بر فرآیند توسعه و مجموعه ای که در فرآیند توسعه، شکل گرفته و محصول توسعه دانسته، میان توسعه و فرهنگ، ارتباطی دیالکتیکی است. نظام معنایی توسعه در گفتمان سازندگی از توسعه فرهنگی در این گفتمان غفلت کرده و به گفتمان نوسازی مشابهت داشت. در گفتمان توسعه اصلاحات که معنای توسعه فرهنگی با دال رشد معنویت، مطابقتی با نگرش و دیدگاه افراد جامعه نداشته است. اهداف فرهنگی در گفتمان اصول گرا از سوی برخی از گروه های اجتماعی طرد شد درحالی که از جانب گروه های دیگری پذیرفته شد. در گفتمان عدالت محور محور توسعه را مبتنی بر رشد اقتصادی و ایجاد برابری که لازمه دستیابی به آن را بهره گیری از ابزار فرهنگ در جهت نظارت و کنترل فضای جامعه و پیشبرد اهداف خود می دانست. نتیجه اینکه آنتاگونیسم (تخاصم) بر سر هویت بخشی به توسعه خصلت آشکار گفتمان های پس از انقلاب بوده و عنصر تعین کننده تحولات توسعه پس از انقلاب منازعه بوده است
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، گفتمان توسعه سازندگی، گفتمان توسعه اصلاحات، گفتمان توسعه اصول گرا، گفتمان توسعه عدالت محور
  • معصومه مقیمی فیروز آباد*، هاتف حمداللهی صفحات 263-283

    برای بهبود شاخص های حکمرانی خوب، بایستی شایسته سالاری در همه فرایندهای مدیریت منابع انسانی بخش دولتی استقرار یابد. هدف از این پژوهش طراحی الگوی شایسته سالاری بخش عمومی در راستای حکمرانی خوب با رویکرد چند زمینه ای می باشد. سوال اصلی این پژوهش عبارت است از اینکه مدل شایسته سالاری در نظام مدیریت منابع انسانی بخش عمومی در راستای حکمرانی خوب چیست؟ مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل خبرگان اجرایی و علمی حوزه حکمرانی خوب و مدیریت منابع انسانی بخش دولتی ایران می باشند و از نمونه گیری نظری استفاده شده است. بر مبنای یافته های این پژوهش به منظور بهبود شاخص های حکمرانی خوب فرآیندهای جذب و تامین، حفظ و نگهداری و آموزش و بهسازی مدیریت منابع انسانی بخش عمومی کشور بایستی مبتنی بر شایسته سالاری طراحی و برنامه ریزی شود. مدیریت منابع انسانی با رویکرد شایستگی در موفقیت سازمانهای دولتی در تامین منافع عمومی و کیفیت پیامدهای خدماتی موثر است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، شایسته سالاری، رویکرد نظریه چند زمینه ای
  • سید جواد میری رستمی، رضا نصیری لاریمی*، احمدرضا بهنیافر صفحات 285-306

    سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران اسنادی هستند حاوی اصول با اهمیت در راستای اداره نظام که توسط عالی ترین مقام سیاسی کشور با مشورت مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین می گردد. سیاست های کلی از قدرت الزام آور برخوردار است و در نظام سلسله مراتب هنجارهای حقوقی، پایین تر از قانون اساسی و بالاتر از سایر قوانین و مقررات قرار می گیرد به همین علت، مصوبات دولت به عنوان هنجار حقوقی فرودین مکلف به انطباق (از حیث عدم مغایرت) با سیاست های کلی نظام می باشند. لذا نظارت بر انطباق مصوبات دولت با سیاست های کلی، باید به نحوی صورت پذیرد که شایسته جایگاه آن باشد. با توجه به مقررات موجود، در حال حاضر مجمع تشخیص مصلحت نظام مسیوول نظارت بر مصوبات دولت در اینخصوص است. اما چنین نظارتی به این دلیل که منفعلانه، غیراختصاصی و با تاخیر انجام می شود موجبات بروز خلاء در این زمینه را فراهم نموده است. با درک عمیق تری از مفهوم «قانون» و تعیین نسبت آن با سیاست های کلی نظام، خلاء موجود از میان برداشته می شود. به طوری که با داخل شدن سیاست های کلی در مفهوم موسع قانون، نظارت پارلمانی و قضایی بر مصوبات دولت در انطباق با سیاست ها، امکان پذیر می گردد. در نتیجه، نظارتی درخور جایگاه سیاست های کلی نظام در جهت نیل به اهداف مقرر در آن محقق خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیاست های کلی نظام، مصوبات دولت، مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظارت پارلمانی، نظارت قضایی
  • میثم اسلام پناه، سید باقر میرعباسی*، مریم مرادی صفحات 307-335

    از آنجا که منشور ملل متحد جایگاه والایی برای حمایت و توسعه حقوق بشر قایل است. از این رو سازمان ملل متحد ایجاد ساز و کارهای حمایتی و ترویجی حقوق بشری را ملحوظ نظر قرار داد. در این راستا از سویی با توجه به اهمیت حق بر آب آشامیدنی و سالم به عنوان یکی از حقوق بنیادین بشر و از سویی دیگر با عنایت به جایگاه گزارشگر ویژه حق آب آشامیدنی در حمایت و ارتقاء این حق در کشورهای در حال توسعه، هدف از این تحقیق بررسی نقش گزارشگر ویژه یادشده در حمایت و ارتقاء حق بر آب آشامیدنی و سالم است. بر این اساس سعی گردیده  تا به این سوال پاسخ داده شود که ساز و کار نظارتی یادشده، چه گام هایی در راستای ارتقاء و توسعه حق دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در کشورهای در حال توسعه برداشته است. بدین لحاظ در این تحقیق تلاش شده تا اقدامات و فعالیت های صورت گرفته در چارچوب این مکانیزم از سوی گزارشگر ویژه در راستای ترویج و حمایت از حق موصوف در برخی از کشورهای در حال توسعه مورد واکاوی قرار گرفته است

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حق بر آب، حق توسعه، رویه های ویژه، گزارشگران ویژه
  • معصومه قربانی، محمد سپهری*، ستار عودی صفحات 337-361

    استان گیلان، دانشمندان، ادبا و متفکران این دیار در همه عرصه ها و برهه های تاریخی تاثیراتی سازنده در ارتقای فرهنگ و قوام هویت ایرانی داشته اند. از آن میان میرزا محمدعلی حزین لاهیجی شاعری است که جایگاهی ممتاز در سبک هندی دارد. اما همه توانایی های حزین در ابداعات ادبی و تخیل ممتاز او خلاصه نمیشود بلکه او دانشمند و حکیمی است که در حوزه های مختلف علوم انسانی در زمان خودش آگاهی و اشراف داشته است؛ و به همین واسطه یکی از مهمترین تاثیرات حضور حزین لاهیجی ارتقای سطح فرهنگی و ادبی دوران خویش است مقاله حاضر با رویکرد تفسیری-کیفی به جایگاه ادبی و اندیشه حزین در عصر صفویه می پردازد. نتایج بحث نشان دهنده این مهم است که حزین از یک توفیق عمومی در کنار شاعرانی نظیر صایب، کلیم یا طالب آملی برخوردار است اما ویژگی خاصی که در او میتوان یافت دامن زدن به بازار نقد ادبی و ارتقای سطح فرهنگی در این دوران است. هرچند بسیاری از دستاوردهای حزین در کشور هند اتفاق افتاده اما زبان فارسی اشعار وی و همچنین نگاه خاص و تعلق خاطر وسیع او به فرهنگ ایرانی همواره او را به عنوان سوژهای مهم در جهت ارتقای فرهنگ قرن دوازدهم در انظار معرفی نموده است

    کلیدواژگان: فرهنگ صفوی، حزین لاهیجی، سبک هندی، تاریخ ایران، شعر کلاسیک
  • محمد دانشیار، اسماعیل منصوری لاریجانی*، هادی وکیلی صفحات 363-391

    آقامحمد بیدآبادی فیلسوف، فقیه و عارف متاله قرن دوازدهم، فرزند آقامحمد رفیع گیلانی بنا به قولی متولد 1117 ق در اصفهان و مصادف با سقوط صفویه و حمله وحشیانه محمود افغان به اصفهان بوده که به دلیل مهاجرت پدرش از مازندران به  محله بید آباد اصفهان به بید آبادی مشهور شده است. وی دانشمندی زاهد و مجتهد بوده است که در علم معقول و منقول از محضر استادانی همچون ملاعبدالله حکیم و ملااسماعیل خواجویی بهره گرفته و در عرفان مرید سیدقطب الدین نیریزی (1100-1173ق)، از ارکان سلسله ذهبیه و پس از مرگ او قطب این سلسله شد و  با تقرب و تزکیه و توسل به ایمه (ع) خود را به مقامات عالیه رسانده و در زمره اوتاد و ابدال قرار گرفته است.بررسی آثار و احوال آقا محمد بید آبادی نشان می دهد که تاکید بر اهمیت زیارت قبور ایمه در کسب معرفت معنوی، جمع بین ظاهر و باطن، مردم داری ، ایثار، انفاق و خدمت به خلق، جمع بین شریعت، طریقت و حقیقت، خودشناسی، دوری از مادیگرایی و مدارا با مخالفان مهمترین مولفه های عرفانی و سلوکی اندیشه وی بوده است. قابل ذکر است که مکتب بیدآبادی با پرورش شاگردان زیادش تنها مکتب شیعی است که عرفان و اخلاق و فلسفه را در خود جمع و آن را در جهت نیل به قرآن و فهم و درایت معصومین (ع) بکار می برد و در نهایت مروج عرفان ناب شیعی در عصر خود شده اند. گفتنی است روش پژوهش حاضر کیفی- تفسیری می باشد.

    کلیدواژگان: آقامحمد بیدآبادی، شرح احوال، اندیشه عرفانی، ظاهر و باطن، خائف
  • حبیب الله محمدی فرد، سید حسین هاشمی*، شهرداد دارابی صفحات 393-425

    سیاست جنایی قضایی کارآمد در جرایم علیه حیثیت معنوی در فضای مجازی نیازمند بازنگری اساسی است و راهکارهایی همچون: اعمال اصول سیاست جنایی اسلامی در این جرایم می تواند مفید باشد چرا که قوانین و قواعدی که در این حوزه وجود دارد بر اساس قواعد اسلامی تدوین شده است مانند اصل مشارکتی بودن سیاست جنایی، ایجاد نهاد عفو، اعمال اصول اسلامی در خصوص آزادی، بکارگیری اصول کیفرزدایی، جرم زدایی و بزه پوشی در سیاست جنایی اسلام. قواعد دادرسی عادلانه به طور خاص در این جرایم باید مراعات شود مانند اصل منع جرم انگاری قضایی، توجه به اصول کیفری قانون اساسی، اتخاذ روش های مختلف پیشگیری، اتخاذ شیوه های متناسب با جبران زیان و کیفرگزینی متناسب، توجه به نقش بزه دیدگان در ارتکاب این جرایم، بهره گیری از اصول جهانی دادرسی کیفری عادلانه با تاکید بر رویه ی قضایی کیفری بین المللی، گرایش به سوی ایجاد یک همکاری جهانی، اتخاذ سیاست جنایی ویژه  نسبت به قربانیان خاص مانند کودکان و زنان که می تواند به عنوان مهمترین راهکارهای عملی و تیوری در این حوزه وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: رویه ی قضایی، جرایم علیه حیثیت معنوی، فضای مجازی، کیفرگزینی متناسب
  • حسن شهروی، محمدحسن حسنی*، بهنام یوسفیان شوره دلی صفحات 427-450

    پس از سالیان سال اختلاف نظرهای فراوان بین حقوق دانان و وجود مواد پراکنده در قوانین مختلف در خصوص مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی، تصویب قانون جرایم رایانه ای سال 1388 و قانون مجازات اسلامی سال 1392 نقطه پایان این اختلافات و شناسایی مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی علی رغم وجود ایرادات و ابهامات بود. در کشورهای مختلف من جمله آمریکا نیز این گونه اختلاف نظرها در خصوص مسیولیت کیفری شخص حقوقی وجود داشته است. در قانون مجازات اسلامی 1392 کیفرهایی متناسب با ماهیت شخص حقوقی و جهت اجرای آن پیش بینی شده است که شامل کیفرهای اصلی، تکمیلی و تبعی و مشدد است که هر یک نیز انواعی دارد. در این مقاله تلاش می گردد با روش تفسیری-کیفی گونه های کیفردهی اشخاص حقوقی در قانون مجازات اسلامی 1392 و حقوق آمریکا(قانون فدرال) و ایرادهای موجود در آن از جمله عدم شمولیت و غیر قابل اعمال بودن بندهای مواد 25 و 26 قانون مجازات اسلامی نسبت به اشخاص حقوقی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اشخاص حقوقی، مسئولیت کیفری، گونه های کیفر، کیفرهای سرکوب گر
  • محمدعلی نیا، ابراهیم تقی زاده*، محمد عزیزی صفحات 451-475

    صنعت بیمه کشور به عنوان یکی از بازوهای مهم اقتصادی ،با هدف اشاعه فرهنگ بیمه در جامعه ،پیشرفت امر تجارت وتوسعه مبادلات بازرگانی،ایجاد پس انداز وحفظ سرمایه های ملی واستقرار تامین اجتماعی،عملا در سال 1314فعالیت خود را آغاز کرد. دولتها همچنین مسیولیت تضمین دریافت خدمات مورد نیاز توسط افراد را بر عهده داشته و باید از آنها در برابر ریسک ناشی از استفاده از اینگونه خدمات حفاظت نمایند. در همین راستا نگاه ویژه به ریسک در مبحث بیمه در نهایت به حصول زیان مالی منتج می شود لیکن آیا هر فردی که متقاضی عقد بیمه است قانونا می تواند ضرر و زیان احتمالی را حتی در صورت رغبت و تمایل خود پذیرا باشد؟ اساسا می توان گفت هریک از انسانها می تواننددر مقوله های مختلف ودر هر مقطعی از زندگی خود حسب مورد برای اموری خاص خطراتی را متحمل شوند ولوآنکه در نهایت متضرر شوند و این ضرر وزیان وارده حتی می تواند صدمات جانی رادر پی داشته باشد واز این حیث از منظر قانون مانعی متصور نیست.از آنجاییکه بیمه مستلزم توافق طرفین است و گروهی ازآحاد جامعه حسب مورد،بیمه اجباری هستند قدری با واژه ریسک معارض بوده و نمی تواند قابل جمع باشد،چرا که ریسک در هر امری منوط به اختیار فرد ریسک کننده است و اوست که صلاح و مصلحت خودرا بهتر تشخیص می دهد که ریسک رابپذیرد یا نپذیرد در حالی که در مقوله بیمه اجباری،فرد بیمه شده از این جهت مسلوب الاختیار می باشد و تحت ضوابط و شرایطی خاص می بایست بیمه اجباری را بپذیرد.

    کلیدواژگان: قانون، سیاست، ریسک، مسئولیت مدنی، جبران خسارت، بیمه
  • حسن رستمی، محمدحسین حیدری*، بابک شمشیری صفحات 477-503

    هر ملت هویت و شناسنامه ای دارد اگرچه در طول قرن ها شکل گرفته اما منحصر و محدود به زمانی خاص نیست، بلکه مبنای قومیت آن ها و انگیزه بخش تلاش های آنان در طول زمان است. بخش عمده این شناسنامه پایگاه های اعتقادی، فکری و ملی آنهاست که بیشتر در آثار بزرگان ادب و فرهنگ جلوه می کند و کمال می یابد؛ بنابراین احترام به این بزرگان و تجلیل از کارهای آنان پیش از آنکه یک مساله فردی باشد ارج گذاری به هویت علمی و فرهنگ آن ملت و بزرگداشت اندیشه ها، باورها و دانش های آن هاست. هدف پژوهش حاضر بررسی اصول و مبانی تربیتی محمد بهمن بیگی می باشد. در این پژوهش بهمن بیگی به پایه گذار نظام نوین آموزش عشایر ایران شناخته می شود. روش پژوهش حاضر تفسیری-کیفی، و ابزار گردآوری اطلاعات فرم های فیش برداری بوده است. با توجه به روش پژوهش، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اسناد، مدارک و منابع مرتبط با موضوع مورد بررسی می باشد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که برای مبانی و اصول تربیتی در تفکرات بهمن بیگی به 12مبانی و 31 اصل دست یافت.    یافته ها همچنین نشان داد بعد از اصل سواد آموزی، کاهش فاصله طبقاتی، ترویج زبان فارسی، تقویت و ترویج روحیه شهامت و شجاعت، تکریم جایگاه زن در جامعه عشایری، در این نظام آموزشی از اولویت بیشتری برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: تعلیمات، آموزش و پرورش عشایر، بهمن بیگی، اصول و مبانی تربیتی
  • هوشنگ امیری، مسعود احمدی*، حسینعلی بهرام زاده صفحات 505-537

    این تحقیق با هدف تدوین مدل مناسب برای ریسک های مدیریت منابع انسانی دانشگاه های علوم پزشکی شمال ایران  با رویکرد تلفیقی و اولویت بندی شاخص ها و تایید اعتبار مدل انجام گرفته است. ابعاد و شاخص های مدل ریسک های منابع انسانی از ادبیات نظری استخراج و به وسیله نظر سنجی از خبرگان منابع انسانی به روش دلفی فازی مورد تایید قرار گرفت. خروجی این مرحله 24 مولفه و 132 شاخص و در قالب چهار بعد اصلی به شرح زیر تدوین شده است: بعد ریسک افراد یا سرمایه های انسانی (شامل دو مولفه و 11 شاخص)، ریسک های عملیاتی منابع انسانی (شامل 7 مولفه و 74 شاخص)، ریسک دیدگاه های کارکنان نسبت به واحد منابع انسانی (شامل 2 مولفه و 16 شاخص) و ریسک فردی مدیران منابع انسانی (شامل 13 مولفه و 31 شاخص).  اولویت بندی ابعاد ریسک های منابع انسانی مطابق  نظر خبرگان به ترتیب ریسک های عملیاتی منابع انسانی، ریسک افراد یا سرمایه انسانی، ریسک دیدگاه های کارکنان نسبت به واحد منابع انسانی و ریسک های فردی مدیران منابع انسانی بوده است.همچنین مطابق  نظر خبرگان از میان مولفه های  24 گانه، پنج اولویت ریسک های مدیریت منابع انسانی به ترتیب؛ ریسک عدم برخورداری از مهارت های بین فردی، ریسک ارتباط و متقاعدسازی، ریسک های تامین منابع انسانی (انتخاب و استخدام) ، ریسک های پاداش و جبران خدمات و ریسک های آموزش، توسعه و توانمندسازی بوده است و ریسک های عدم برخورداری از تفکر تحلیلی و خلاق / شهودی و عدم توانایی رهبری و مدیریت افراد دارای کمترین اهمیت هستند.

    کلیدواژگان: ریسک، ریسک عملیاتی، ریسک مدیریت منابع انسانی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • علی خوشحال کلویر، مسعود حقیقی*، علیرضا رستمی صفحات 539-568

    این تحقیق بمنظور شناسایی عوامل موثر بر عملکرد فردی در سازمانهای دولتی و خصوصی،  جهت  ارایه یک مدل مفهومی برای این عوامل در بانکهای دولتی و خصوصی شهر رشت انجام شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از مرور نظام مند و انتخاب 96 مقاله، با کمک روش تحلیل محتوای کیفی، 86 مولفه در قالب سه عامل فردی، سازمانی و فراسازمانی شناسایی شد. سپس با انتخاب 16 خبره با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی که 8 نفر اساتید دانشگاه و 8 نفر مدیران بانک بودند، به کمک تکنیک دلفی 71 مولفه نهایی شد و به این ترتیب مدل مفهومی تحقیق اعتبار سنجی و شکل گرفت..نتاج نشان داد گفت عناصر مدل عوامل تاثیرگذار بر عملکرد فردی در سازمان های دولتی و خصوصی از چهار عامل اصلی یعنی عوامل فردی، سازمانی و فراسازمانی به عنوان عوامل تاثیرگذار و عملکرد فردی به عنوان عامل تاثیرپذیر تشکیل شده است. اگرچه عناصر مدل تحقیق از منظر اجرا و پیاده سازی منحصربفرد و خاص صنعت بانکداری هستند اما به لحاظ مفهومی قابل مقایسه با یافته ها و نتایج پژوهش های انجام شده پیشین بوده و این مهم از نقاط عطف پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: عملکرد فردی، عوامل موثر بر عملکرد فردی، بانک های دولتی، بانکهای خصوصی
  • معین صباحی گراغانی*، زهره حسن زاده یزدی صفحات 569-588

    در این پژوهش به بررسی موضوع «مسیولیت مدنی دولت در بازار بورس با تاکید بر حقوق خصوصی افراد» پرداخته شده است. مسیولیت مدنی دولت در بازار بورس یکی از مسایل روز و کاربردی در حیطه سرمایه می باشد و روزانه بسیاری از افراد جامعه در اثر تمهیدات نادرست دولت در بازار بورس خسارت هایی به آنها وارد شده است. مطالعه مسیولیت مدنی دولت در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران مبین آن است که، در بسیاری از موارد مواجه بااشکال یا خلاء قانونی است. پراکندگی قوانین، نگاه موردی به مسیولیت مدنی دولت، عدم انسجام در مبانی مسیولیت، که برخی بر مبنای نظریه تقصیر و برخی دیگر بر مبنای نظریه خطر استوار شده است و همچنین فقدان راه کارهای اجرایی دقیق و عدم وحدت رویه از مهمترین ضعفها و خلاءهای قانونی راجع به نظام مسیولیت مدنی دولت می باشد. به نظر می رسد خلاء های قانونی نسبت به خسارات هایی که افراد جامعه در اثر سیاست های نادرست اعمال شده در بازار بورس مواجه می شوند در بیشتر موارد بی جبران باقی می مانند که نیازمند راهکارهای قانونی می باشد.

    کلیدواژگان: بازار بورس، مسئولیت مدنی دولت، حقوق خصوصی، جبران خسارت
  • محمود محمدی قوهکی، محمدجواد باقی زاده*، مرتضی براتی صفحات 589-613

    تفکر دادرسی عادلانه بر مبنای اصول و موازین نظام بین المللی حقوق بشر سالها است که درمیان ملل مختلف به منصه ظهور رسیده و اکثر قوانین داخلی ، سیستم حقوقی خود را بر این اساس بنا نموده اند. نظر به اینکه دادستان نقش به سزایی در فرآیند دادرسی عادلانه به معنای عام ، اعم از مرحله تحقیقات مقدماتی ، مرحله محاکماتی در دادگاه و اجرای احکام کیفری دارد. همچنین صیانت از حقوق شهروندی و آزادی های مشروع به علاوه حفظ امنیت و نظم عمومی جامعه که از مهمترین خواسته های شهروندان می باشد مطابق قوانین بر عهده دادستان گذاشته شده است. هرگونه اختلال در اجرای وظایف مذکور می تواند در روند دادرسی عادلانه تاثیرگذار بوده و پیامدهای جبران ناپذیر در پی داشته باشد. از آنجا که وظایف دادستان در بخش به عهده رییس حوزه قضایی بخش و در غیاب وی دادرسی علی البدل می باشد. از طرفی قانونگذار شعب دادگاه بخش را هم ردیف و هم شان دادگاه کیفری دو قرار داده است رییس حوزه قضایی به جهت موانع قانونی قادر به انجام وظایف کامل به جانشینی از دادستان در دادگاه بخش نیست. لذا این نقیصه قانونی خصوصا در مرحله تحقیقات مقدماتی به ویژه نظارت بر بازداشت و آزادی های پیش از محاکمه، ضمن به مخاطره انداختن حقوق و آزادی های مشروع شهروندان میتواند امنیت و نظم اجتماعی را نیز در یک موقعیت آسیب پذیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: رئیس حوزه قضایی بخش، دادرس علی البدل، دادستان، دادرسی عادلانه تحقیقات مقدماتی
  • محمد بهادری جهرمی*، افشین نورایی، حجت الله علم الهدی صفحات 615-642

    موضوع این تحقیق بررسی رویکرد و جایگاه مجلس شورای اسلامی به کاهش فساد در حوزه قوانین غیرکیفری است. بنابراین سیوال پژوهش این است که رویکرد مجلس به قوانین غیرکیفری در حوزه مبارزه با فساد کدام است. فرضیه پژوهش این است که فرضیه این پژوهش نیز آن است که علیرغم اهتمام حداقلی دستگاه قانونگذاری درخصوص این دو موضوع و شاخص های فرعی آن از جمله مسیله شفافیت نظام بودجه ای کشور، رسیدگی به اموال و دارایی های مسیولان نظام و حمایت قانونی از افشاگری فساد، توجه کافی و شایسته ای جانب نهاد به این حوزه ها صورت نگرفته است.  نتایج تحقیق نشان می دهد که هرچند مجلس شورای اسلامی در دهه های اخیر توجه بیشتری نسبت به موضوعاتی چون شفافیت و حق دسترسی عمومی به اطلاعات و تعارض منافع نشان داده اما در عمل آنچه که بدست آمده فاصله قابل توجهی با شرایط استاندارد و مطلوب دارد. روش تحقیق در این مقاله، کیفی از نوع کیفی-تفسیری است و داده ها به شیوه کتابخانه ای و از طریق فیش برداری گردآوری می شود.

    کلیدواژگان: فساد، قوانین ضد فساد، قوانین غیرکیفری، قوه مقننه، مجلس شورای اسلامی، شفافیت، تعارض منافع
  • گلاره ساسانی، مسعود قربان حسینی*، مرتضی قاسمی صفحات 642-666

    امروزه بنگاه های صنعتی نیز با توجه به افزایش مقررات سازمان های دولتی و غیردولتی و درخواست مشتریان در خصوص رعایت مسایل زیست محیطی و نیزسخت شدن فضای رقابتی دریافته اند که بهبود عملکرد زیست محیطی میتواند آنها را از سایر رقبای خود متمایزنمایدو لذا پیروی از یک مدل مناسب برایشان بسیارحیاتی میباشد. به همین منظور در این پژوهش با استفاده از روش کیفی داده بنیاد به طراحی مدل مدیریت منابع انسانی سبز و زنجیره تامین سبز در صنعت خودروایران اقدام میشود.روش گردآوری داده ها، بصورت اسنادی و مصاحبه رو در رو با 14 نفر از خبرگان آگاه و صاحبنظر در زمینه مدیریت منابع انسانی سبز و زنجیره تامین سبز که با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند مشخص شده اند. برای تحلیل داده های کیفی، از سه رویه کدگذاری باز، محوری، انتخابی استفاده به عمل آمد. نتایج نشان داد که در ابتدا 216 کد فرعی موثر طی احصاء مفاهیم اصلی شناسایی شده و نهایتا مدل نهایی پیشنهادی با خط ارتباطی میان مقوله های پژوهش و در قالب شش کد اصلی شامل ؛ شرایط علی، مقوله محوری، بستر، شرایط مداخله گر، راهبرد و پیامدها قرار می گیرند. لذا مدل ارایه شده میتواند به عنوان ابزاری جهت پیشبینی و سیاستگذاری در زمینه منابع انسانی و زنجیره تامین در صنعت خودرو مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی سبز، زنجیره تامین سبز، صنعت خودرو، روش داده بنیاد
  • تورج همتی فارسانی، علیرضا سلیمی*، سید علیرضا حسینی، محمدحسین ناظمی اشنی صفحات 643-668

    دین اسلام تنها به امور مربوط به مسلمانان اهتمام ننموده است و بلکه در یک نمای کلی، در خصوص غیر مسلمانان و احترام به حقوق ایشان نیز ضوابطی را مورد ترسیم قرار داده است؛ در رویکرد اسلام، غیر مسلمانان  یا در زمره افراد ذمی، معاهد و مستامن به حساب می آیند که اگرچه به عنوان اقلیتی در جامعه مسلمین حاضر شوند، مورد حمایت قرار می گیرند و یا این که در عداد غیر مسلمانانی قرار می گیرند که در حال ستیز و درگیری با مسلمانان هستند که به عنوان کفار حربی مشهور بوده و بدین جهت، از حرمتی نزد اسلام برخوردار نیستند. نگاهی به منابع فقه امامیه نشان می دهد که عرض، مال و ناموس غیر مسلمانانی که در پناه جامعه اسلامی قرار دارند، مصون از تعرض انگاشته شده است؛ بدین ترتیب، مسلمانان حق ندارند تا هجمه ای علیه ایشان وارد آورند؛ چرا که در این صورت مورد مواخذه قرار می گیرند. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با شناسایی افراد کلیمی، مسیحی و زرتشتی به عنوان اقلیت های مذهبی، حقوقی را نیز برای آن ها مورد شناسایی قرار داده است. مقنن در قانون مجازات اسلامی در سال 1392 با تاسی از موازین فقهی در برخی از حدود از جمله زنای با مسلمان، لواط، تفخیذ، حکم اعدام را به عنوان تشدید مجازات مرتکب غیر مسلمان مورد احتساب قرار داد و در شرب خمر، به عنوان یک عامل تخفیفی تنها در صورت تظاهر، حد را متوجه غیر مسلمان نمود. در خصوص دیات، با التفات به نظر رهبری، تساوی دیه اقلیت غیر مسلمان و مسلمان ابقاء شد. در خصوص تعزیرات نیز به جز ربا، تفاوتی میان مسلمانان و غیر مسلمانان مدنظر قرار نگرفت. با این وجود، در حوزه قصاص، رویکرد نوینی دایر بر توسعه دامنه شمول مستامنین مورد پیگیری قرار گرفت که آن نشانگر گام برداشتن در جهت حمایت بیشتر از کفار غیر حربی ولو آن هایی که در زمره اقلیت های شناخته شده در قانون اساسی قرار نمی گیرند، می باشد. لازم به ذکر است روش پژوهش حاضر تفسیری- کیفی می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق غیر مسلمانان، فقه امامیه، قانون مجازات اسلامی
  • محبوبه قنادان، مهیار علوی مقدم*، محمود فیروزی مقدم، سهند خیرآبادی صفحات 669-693
    غلامحسین ساعدی، کوشید مشکلات اجتماعی و فردی زمانه خود را بازگوید و با توجه به تخصص روان پزشکی خود و با تکیه بر شیوه های انسان شناسانه و روانکاوانه اش، به واکاوی آن ها بپردازد. چگونگی و چیستی ماهیت درون مایه نمایشنامه های غلامحسین ساعدی و میزان تاثیر گذاری نمایشنامه ها و فیلمنامه های وی در حوزه نمایشنامه نویسی ایرانی و الگوبرداری وی از سبک نمایشنامه نویسی سنتی و مدرن اروپایی، ازجمله پرسش های اساسی این پژوهش است. نمایشنامه های غلامحسین ساعدی، بیانگر رنج های مردم، مشکلات اقتصادی، فقر، فسادهای اجتماعی، آسیب های روحی-روانی، بی هویتی افراد، ایدیولوژی های نامناسب، مسخ انسانیت و بیگانگی بشر، خودکشی، اضطراب ها و هراس ها، مبارزه با استبداد حکومتی و نظامی، مبارزه رعیت ستمدیده و فرو دست با استبداد ظالمانه اربابان و زمین خواران و مقاومت در برابر قانون اصلاحات ارضی، ظلم و بیدادگری حکومت بر آزادیخواهان و مشروطه طلبان و مواردی از این دست بوده است و در مجموع مضامین سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و وهم آمیز در نمایشنامه های او نیز وجود دارد. او همچنین به غنا و پیشرفت تیاتر ایرانی و هنر نمایشنامه نویسی ایرانی کمک شایانی کرده است. روش گرداوری اطلاعات در این تحقیق تفسیری- کیفی، روش کتابخانه ای، روش تحلیل داده ها، روش کیفی و روش استدلالی ازنوع روش استقرایی است.  نتایج این پژوهش نشان می دهد وی، در نمایشنامه های آغازین خود از سبک نمایشنامه نویسان  مدرن بهره برده است و با توجه به این آثار، وی به بازتاب مسایل و مشکلات عصر جدید و دوران خویش پرداخته است.
    کلیدواژگان: غلامحسین ساعدی، نمایشنامه، درون مایه، بررسی تطبیقی، تئاتر سنتی و مدرن اروپا
  • رویا مفاخری، ام البنین رمضان زاده*، سید حسن حسینی مقدم صفحات 695-720

    در صحنه ی اقتصاد مسایل و مباحثی وجود دارد که اگر به صورت قاعده مند و اصولی تدوین نشوند موجب ایجاد اختلالات زیادی در این عرصه می گردد که  بدون توجه به دیدگاه ها و سیاست های کلی اقتصادی بر تمامی این نظریات حاکم هستند و در هر  نظام حقوقی می توان آنها را یافت. این نظریات و اصول در رشته ای از حقوق به نام حقوق رقابت مورد مطالعه قرار می گیرد. ازجمله اصولی که بر این رشته حقوقی حاکم است اصل منع سوء استفاده از وضعیت اقتصادی مسلط می باشد که در دو نظام حقوقی ایران و اتحادیه ی اروپا مشاهده می شود. برخی از بنگاه ها مرتکب اعمال ضدرقابتی همچون سوءاستفاده از وضعیت مسلط می شوند، تاسیس نهادهای نظارتی و هدفمند در جهت تحقیق، نظارت و رسیدگی به تخلفات در سطح ملی و فراملی ضروریست. در جامعه ایران نیز میان مراجع صالح در رسیدگی به اختلافات و دعاوی سوءاستفاده از وضعیت مسلط در قانون رقابت می توان به مراجعی از قبیل: شورای رقابت، سازمان تعزیرات حکومتی، دادگاه های عمومی و دیوان عدالت اداری اشاره نمود. لذا در این تحقیق با روش تفسیری-کیفی به بررسی سیاست ها و چهارچوب قوانین مربوط به صلاحیت مراجع رسیدگی کننده به دعاوی سوءاستفاده از وضعیت اقتصادی مسلط در حقوق رقابتی  جامعه ایران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حقوق رقابت، معاملات تجاری، سوءاستفاده از وضعیت مسلط، مراجع رسیدگی کننده
  • احمد میرزائی گرمی، علیرضا لطفی دودران*، مظفر باشکوه صفحات 731-748
    فسخ عملی حقوقی است که با یک اراده انجام میشود و در شمار ایقاعات میباشد(ماده ی 449 قانون مدنی). بهترین مبنایی که میتواند خیار فسخ در صورت امتناع متعهد از انجام تعهد را توجیه کند، نظریه شرط با توجه به مواد 235، 238 و 239 قانون مدنی است. در حقوق ایران، خیارات مبنای واحدی نداشته و اثر فسخ نیز با توجه به مواد قانون مدنی از جمله مواد 287، 454 و 459 قانون مدنی از حین فسخ می باشد. در حقوق انگلستان، سبب، مبنای فسخ عقد است و مطابق قواعد و مقررات حاکم در حقوق انگلیس چنانچه متعهد از انجام تعهدات مندرج در عقد کوتاهی کند (اعم از تعهدات اصلی و یا تعهدات فرعی) اختیار عمل بعهده متعهد له خواهد افتاد. یعنی متعه دله می تواند قرارداد را فسخ نموده یا الزام متعهد را به انجام تعهد از دادگاه بخواهد. در این پژوهش به روش تفسیری-کیفی سعی در بررسی مبانی حقوقی و اقتصادی حق فسخ در حقوق ایران و انگلستان شده است. نتایج حاکی است مبنا و منشا فسخ قرارداد در حقوق انگلستان سبب مبنای فسخ عقد است. در حقوق انگلیس که عموما برگرفته از آراء دادگاه ها است، چنانچه متعهد از انجام تعهدات مندرج در عقد کوتاهی کند (اعم از تعهدات اصلی و یا تعهدات فرعی) اختیار عمل بعهده متعهد له خواهد افتاد. یعنی متعهدله میتواند قرارداد را فسخ نموده یا الزام متعهد را به انجام تعهد از دادگاه بخواهد.
    کلیدواژگان: فسخ، ایران، اقتصاد، انگلستان، لزوم قرارداد، خیارات
  • حسین احمری*، علی یزدانی، مصطفی رجائی پور صفحات 749-777

    هدف تحقیق حاضر بررسی مصادیق افساد فی الارض و محاربه  در فقه و حقوق اسلامی می باشد و از روش تفسیری-کیفی و با گردآوری منابع از طریق روش کتابخانه ای، ضمن بررسی مفهوم و قلمروی مفسد فی الارض و محاربه در اصطلاح و فقه اسلامی، و موارد جدید را مورد بررسی قرار داده است.مصادیق ذکر شده آنها  در فقه قدیم شامل: آدم ربایی، عادت به کشتن اهل ذمه و عادت به کشتن بندگان،نبش قبر و دزدیدن کفن، آتش زدن منزل یگری، ساحر ولی در فقه و حقوق جدید شامل: اخلالکران اقتصادی، اختلاس، جرایم نیروهای مسلح، عبور دهندگان از مرزها، قاچاق انسان، جاعلان اسکناس، محتکران و گران فروشان، زورگیری، فعالیت کنندگان غیر مجاز در امر سمعی و بصری، افسادکنندگان اینترنتی و فضای مجازی در حوزه های ایجاد ترس و رعب، جنسی، سیاسی، اقتصادی و جاسوس و کسی که احکام مسلم اسلام را زیر سیوال میبرد باشد و دیگر مواردی از مفسده های که در قرآن اشاره شده است و وقتی هر یک از آن فساد ها جنبه گسترده وعمومی پیدا کند و به امنیت مردم آسیب برساند همین طور که  خداوند عاملان آنها را سخت مجازات کرده این عاملان نیز میتوانند از مصادیق این جرم ها  باشند

    کلیدواژگان: افساد فی الارض، محاربه، فساد در قرآن، جرائم رایانه ای، زورگیری و
  • احمد متقی راد، حسین وظیفه دوست*، هاشم نیکومرام صفحات 779-811

    مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر دو سازه”مسیولیت قانونی“و”مسیولیت اختیاری“روی نگرش مشتریان در دو مرحله می باشد. مرحله اول: دو سازه، با روش کیفی و استراتژی فراترکیب، مستند به الگوی هفت مرحله ای ساندلوسکی و باروسو، مفهوم سازی مجدد و مرحله دوم، تاثیرشان روی نگرش مشتریان در طرح شبه تجربی بررسی شد. جامعه آماری مرحله اول، مقالات مرتبط با دو سازه فوق، بین سالهای 1990 - 2020، و مرحله دوم،” مشتریان عمده شرکت های تولید مواد غذایی استان خراسانند“. حجم نمونه 220 نفر و با روش تصادفی خوشه ای انتخاب شده اند. برای مسیولیت اختیاری دو بعد(تم) مسیولیت اختیاری و مسیولیت اختیاری فراتر از انتظار و برای سازه مسیولیت قانونی، دو بعد مسیولیت قانونی عمومی و مسیولیت قانونی اختصاصی ، می باشند. در شبه تجربی مرحله دوم، ابتدا، بوسیله تکنیک تحلیل توامان از بین نه سناریوی ممکن ، با تحلیل متعامد، سه سناریو انتخاب و با استناد به مولفه های دو سازه”مسیولیت قانونی“و”مسیولیت اختیاری“طراحی و با روش مقایسه زوجی تاثیر آنها روی نگرش مشتریان تحلیل شد. نتیجتا تفاوت قابل ملاحظه ای بین نگرش مشتری در شرکت های با مسیولیت اختیاری بالا و  نگرش مشتری در شرکت های با مسیولیت قانونی بالا وجود نداشته و مخاطبان، بین این دو ابزار تفاوتی قایل نشدند. این پژوهش، با کاربرد سناریو برای اندازه گیری مسیولیت قانونی و اختیاری، پژوهشی بالادست (جنبه خریدار) بوده و متغیر عملکردی (وابسته)، از دید مشتری اندازه گیری که در کنار مفهوم سازی مسیولیت قانونی و اختیاری با استراتژی فراترکیب، جنبه های نوآورانه می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مسئولیت قانونی، مسئولیت اختیاری، نگرش مشتری، فراترکیب
  • ایمان جعفری هرفته، محمدحسین جعفری*، عبدالرضا برزگر صفحات 813-834

    مسیله جبران خسارات ناشی از اعمال دولت، محل نزاع اندیشه های مختلف برای حدود یک قرن و نیم اخیر بوده است. در این میانه از آنجا که دستگاه اجرایی دولت بیش از سایر قوای آن با شهروندان اصطکاک دارد، مسیولیت مدنی این بخش بیش از سایر قسمتها مورد پرسش قرار گرفته است. نظام های حقوقی مختلف، تحت تاثیر نظام های فکری پشتیبان آنها، به این سوال پاسخ های متنوع، گاه مشابه و گاه مختلف، داده اند. از جمله ی این نظام، نظام حقوقی کامن لا است که در تاریخی پر فراز و نشیب، از نفی مطلق مسیولیت مدنی دولت تا پذیرش مطلق مسیولیت مطلق در دستگاه های اجرایی، تجربه ی گران سنگ و شایسته مطالعه ای را کسب نموده است. در این مقاله با روش تفسیری-کیفی بررسی تاریخی حدود هفتصد ساله ی تحول اندیشه های مسیولیت مدنی دولت، روند پذیرش گام به گام این مسیولیت برای قوای مختلف دولتی و بطور خاص قوه اجرایی و دستگاه های آن مورد بررسی قرار میگیرد و در پایان ملاحظات و محدودیت های رویکرد مسیولیت مدار نیز مورد توجه خواهد بود

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی دولت، مسئولیت مدنی دستگاه های اجرایی، نظام حقوقی کامن لا
  • امین الله سالاری، مصطفی سراجی*، احمد رنجبر صفحات 835-866

    مراجع حل اختلاف، عنوان عامی است برای تمامی شوراها، کمیسیون ها، هییت ها، دادسراها، دادگاه ها، دیوان ها و عناوین مشابه که به موجب قانون برای رسیدگی به جرایم، تخلفات، اختلافات و امور حسبی ایجادشده است. مراجع حل اختلاف به دو گروه « قضایی» و « غیر قضایی» تقسیم می شوند؛ مراجع دسته اول که می توان عنوان دادگستری را بر آن ها نهاد، به اعتبار تشکیل در قوه قضاییه «مراجع قضایی» نام گذاری شده و مقابل، «مراجع غیر قضایی» مراجع قانونی ای هستند که به اعتبار تشکیل آن ها در قوه مقننه وقوه مجریه، خارج از محاکم دادگستری تشکیلات قوه قضاییه تشکیل شده اند و به اختلافاتی که قانون بر عهده آن ها قرار داده است رسیدگی می کنند.«بدیهی است آن دسته از مراجع غیر قضایی که به حل وفصل دعاوی و رفع اختلافات می پردازند مراجع شبه قضایی حقوقی هستند که این مراجع با نام های مختلفی، مراجع غیر دادگستری ، مراجع شبه قضایی و مراجع اختصاصی اداری  شناخته می شوند . ازجمله مهم ترین آن ها مرجع رسیدگی به تخلفات نظارتی و انتظامی، مراجع رسیدگی به اختلافات مالیاتی ، کمیسیون رسیدگی به اختلاف گمرکی ، کمیسیون رسیدگی به تخلفات ساختماتی ...را می توان نام برد . رسیدگی سریع ،کم هزینگی و قضا زدایی را می توان ازجمله دلایل تاسیس و تشکیل مراجع غیرقضایی دانست. لازم به ذکر است روش پژوهش حاضر تفسیری- کیفی می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، قانون اساسی، دادگاه ها، اداری.. سند تحول قضایی
  • عبدالله ناروئی، جواد پنجه پور*، سیامک بهارلوئی، احمد عابدینی صفحات 867-892

    فقه اسلامی در دوره های مختلف مظهری از مظاهر عنایت امت اسلامی به شریعت است؛ شریعتی که مبین عدل و رحمت و اصلاح می باشد. راه های اثبات ادله دعاوی به عنوان محافظ حقوق، مظهر رحمت و ابزار کارآمد، تحقق عدالت و از بیشترین موضوعات در اجرا و پرکاربردترین موضوعات فقهی - حقوقی محسوب می شوند که از جمله مهمترین روش هایی که اثبات حق و میزان عدالت به آنها بستگی دارد، شهادت است. اما شهادت نیز همانند دیگر احکام و موضوعات اسلامی دارای احکام و شرایطی است که  از جمله آنها این است که، در صورت ثبوت شهادت، آیا خبر قاطعی است که حاکم باید به موجب آن حکم کند؟ آیا تعداد و عدالت شاهد شرط است؟ ارکان شهادت چیست؟ حکم و شروط شهادت چگونه است؟ نصاب شهادت چند نفر است؟ آیا شهادت یک شاهد بهمراه سوگند پذیرفتنی است؟ سوال دیگر اینکه مشروعیت اثبات شهادت شاهدین و یا شهادت یک شاهد بهمراه سوگند چگونه خواهد بود؟ از این رو در نوشتار حاضر که با رویکرد تفسیری-کیفی نگاشته شده است، ابعاد مختلف موضوع شهادت و احکام و شرایط آن به صورت تطبیقی از دیدگاه مذاهب مختلف فقه اسلامی بررسی شده و با تحلیل نظرات فقهای مذاهب خمسه در این زمینه، ضرورت یا عدم ضرورت اثبات شهادت و فروعات مربوط به این مساله بررسی شده و در نهایت به این نتیجه رسیده است که موضوع شهادت در اسلام و نقش آن در اثبات احکام اسلامی مورد توافق تمام فقهای اسلامی بوده و در بسیاری از موارد با هم اتفاق نظر دارند؛ البته در برخی موارد نیز مبانی فقهی هر مذهب اقتضاء می کند که در برخی موارد با هم اختلاف نظراتی داشته باشند.

    کلیدواژگان: ادله اثبات، امور مالی، شهادات، مذاهب خمسه
  • مهدی زکوی*، محمدابراهیم شمس ناتری صفحات 893-916

    آب سرچشمه حیات ، تولید ، کار و سازندگی است و بعنوان محور و یکی از شاخص ترین فاکتورهای توسعه یافتگی شناخته شده است .امروزه یکی از مولفه های قدرت سیاسی و امنیت نظامی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشورها وابسته به امنیت آبی می باشد. جرایم علیه منابع آب به اقداماتی اطلاق می شود که تحت شرایطی خاص ، به آلودگی منابع آبی ، تجاوزات ، بهره برداری غیر مجاز و... منتج می شود . اهمیت صیانت از منابع آب از این جهت است که بطور مستقیم به سلامت « انسان ها » ارتباط دارد و به همین علت ضرورت حفاظت از منابع در قوانین مختلف داخلی ، منطقه ای و بین المللی منعکس شده است که در این مقاله تلاش شد با روش تفسیری-کیفی این قوانین مورد بررسی قرار گیرند و در پایان این نتیجه به دست آمد که به رغم اینکه سیاست گذاران ایران در جهت کنترل پدیده مجرمانه در حوزه آب از اندیشه های کیفری و در برخی اوقات غیرکیفری بهره جسته اما دیدگاه غالب فرا کیفری داشته و در نهایت به دلایل مختلف، هم در کنترل رفتارها و پدیده مجرمانه و هم در پاسخ ها توفیق زیادی نداشته است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، منابع آب، محیط زیست، آلودگی، کنوانسیون
  • آذرگشسب معراج*، یاسر مدنی صفحات 917-934
    طلاق مقوله ای است که به احوال شخصیه یک فرد مربوط شده و بر اساس قوانین ملی و یا قوانین خاک سرزمینی یک کشور مشخص می گردد. این مقاله قصد دارد تا با بررسی تعارضات قوانین حاکم بر طلاق در میان کشور های ایران و انگلیس از منظر جامعه شناسی، به تعیین قانون حاکم بر طلاق در این دو کشور و تفاوتها و نقاط ضعف و قوت قوانین در هر دو کشور بپردازد. روش تحقیق در این مقاله کتابخانه ای بوده و به صورت تفسیری - کیفی انجام میگیرد. نتایج حاکی است قانون حاکم بر علل و موجبات طلاق با قانون حاکم بر آثار طلاق ممکن است تفاوت داشته باشد و راه حل تعارض آنها در این دو مرحله یعنی مرحله ایجاد حق و مرحله تاثیرگذاری حق لزوما یکی نباشد، لذا بررسی و تفکیک این دو مرحله از یکدیگر ضروری است. دو نفر در کشور ایران که دارای دو کیش و آیین مختلف هستند، زمانی می توانند با یکدیگر ازدواج کنند که احکام دین و مذهب آنها این اجازه را به آنها داده باشد و در نکاح دو شخص با دو دین مختلف در صورتیکه احکام مذهبی این دو دین با هم قابل جمع باشد، باید طبق آیین شخصی باشد که مقررات کاملتر و جامع تر در این زمینه بیان کرده است ولی چنانچه آیین نکاح در دین قابل تجمیع نباشد و کاملا در نقطه تضاد و تناقض با همدیگر باشند، به دلیل تعارض قوانین، امکان عقد و نکاح این دو شخص امکان پذیر نیست.
    کلیدواژگان: طلاق، تعارض، قانون حاکم، ایران، انگلیس، جامعه شناسی
  • داود داورپناه، مرتضی ناجی زواره*، عباس شیخ الاسلامی صفحات 935-957
    سیاست نوین دادرسی کیفری ایران در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با الهام از آموزه های سیستم عدالت ترمیمی و شناسایی اصل اقتضای تعقیب، سعی بر مصالحه طرفین از طریق میانجیگری دارد. میانجیگری فرایندی سه سویه (بزه کار- بزه دیده- جامعه) و یکی از جلوه های عدالت قراردادی بوده و معادل هایی چون شفاعت و حکمیت در فقه دارد. در مواد 82، 83، 84، 192 قانون آیین مذکور، چگونگی فرایند میانجیگری در جرایم تعزیری درجه 6 تا 8 (جرایم خرد کم اهمیت) پیش بینی شده که پس از حصول توافق، مقام قضایی بر اساس ماهیت جرم ارتکابی قرار موقوفی تعقیب یا تعلیق صادر می نماید و پرونده در مرحله تحقیقات مقدماتی مختومه و از چرخه عدالت کیفری خارج می گردد، لذا باید دید آیا قانونگذار با تبیین کارآمد قلمرو میانجیگری توانسته است امکان حداکثری از این فرآیند را فراهم سازد، پاسخ دهی به پرسش مذکور قدمی است در جهت شناخت کاستی های موجود برای اصلاح قوانین مربوطه، نتیجه این تحقیق تفسیری، کیفی این است که حتی در جرایم مذکور نتیجه میانجیگری نسبت به عدالت کیفری رسمی مطلوب تر است هر چند تسری این فرایند به سایر جرایم نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، عدالت ترمیمی، میانجیگری کیفری، صلح و سازش
  • سلیمان ایرانزاده*، پرویز بنفشی، هوشنگ تقی زاده صفحات 959-986

    آشفتگی روند تجاری و افزایش رقابت در میان شرکت های تجاری، محیط پیرامون سازمان ها را بسیار متفاوت تر از گذشته نموده است. شناخت مسیرهای آتی تجاری و حرکت در راستای آن ها به نحوی که منافع سازمان را به همراه داشته باشد، ضرورت وجود تحقیقات بازاریابی و مفاهیمی همچون بازار محوری را التزام می بخشد. این تحقیق بر آن است تا تاثیر مولفه های بازار محوری و جامعه شناختی بر عملکرد سازمان در زنجیره ارزش را مورد ارزیابی قرار دهد و برای آن الگویی ارایه نماید. این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است. برای بررسی معناداری وزن رگرسیونی (بار عاملی) سازه های مختلف پرسشنامه درپیش بینی گویه های مربوطه، از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی (CFA) استفاده شده است. همچنین برای آزمون فرضیه های تحقیق و تحلیل معادلات ساختاری از نرم افزار تحلیل آماری لیزرل استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه مدیران و کارکنان شاغل در زنجیره ارزش صنعت مرغداری استان کردستان است که بر اساس فرمول کوکران،  نمونه ای 205 تایی انتخاب شده است. پایایی پرسشنامه بر اساس روش سازگاری داخلی (آلفای کرونباخ) با ضریب اطمینان بالا مورد تایید قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها حاکی از این است که رابطه بین رقابت محوری با عملکرد مالی مورد تایید قرار گرفت و بین مشتری محوری و هماهنگی بین شغلی با عملکرد مالی رابطه معنادار نیست. در نهایت در راستای بهبود عملکرد صنعت مرغداری پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بازارمحوری، رقابت محوری، جامعه شناختی، عملکرد سازمانی، زنجیره ارزش
  • حمید قدیری، حسین شریفی رنانی*، سعید دایی کریم زاده صفحات 987-1020

    در اقتصاد ایران، عواملی مانند دارایی های مالی دولت و قیمت مسکن در هر سال از ابزارهای سیاست های مالی محسوب می شود که این موضوع به نوبه خود نقش به سزایی در اقتصاد کشور و روند فعالیت های بانک ها خواهد داشت. در این پژوهش از اطلاعات مالی- اقتصادی  بانک اطلاعاتی ایران از سال 1368 تا سال 1397 به صورت فصلی استفاده شده است. در این مطالعه سعی شده است تا با استفاده از رویکرد الگوی تصحیح خطای برداریVEC به بررسی نقش سیاست های مالی بر تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده از طریق کانال اعتبارات بانکی و نرخ ارز در دو الگوی متفاوت پرداخته شود. نتایج آزمون یوهانسون  نشان می دهد که روابط معناداری میان متغیرهای دارایی های مالی و نرخ سپرده، تسهیلات بانک ها، صدور پروانه های ساختمانی و نرخ ارز و همچنین میان متغیرهای شاخص قیمت مسکن و نرخ سپرده، تسهیلات بانک ها، صدور پروانه های ساختمانی و نرخ ارز وجود دارد. یافته ها بیانگر این موضوع بود که الگوی دوم از برتری بیشتر نسبت به الگوی اول برخوردار است. همچنین متغیر های ابزار سیاستی اثر مثبت و معنادار بر متغیر های تعداد پروانه ساختمانی صادرشده و قیمت مسکن در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت با توجه به کانال اعتباری دارد. متغیر نرخ سپرده که به عنوان ابزار سیاستی استفاده شده است در میان مدت و بلند مدت می تواند تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده را با توجه به میزان تسهیلات بانک ها افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، نرخ ارز، تسهیلات بانکی، حجم پول، پروانه های ساختمانی
  • ایوب دروچی، مالک ذوالقدر*، اصغر پرتوی صفحات 1021-1052
    پایان آتش جنگ جهانی دوم و سربرآوردن اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده ی آمریکا از خاکستر آن، آغاز جنگ سرد و ویژگی های نظام دوقطبی در زمینه های علمی، تکنولوژیک، سیاسی، اقتصادی، ایدیولوژیک، ژیوپولیتیک، ژیواستراتژیک و...، سال های 50-1945 میلادی را برای سیاست خارجی ایران از اهمیت ویژه ای برخودار ساخته است. سوالی که مطرح شده این است که آیا مقوله و ساحت اقتصادی توانسته بود به عنوان یکی از عوامل و ویژگی های ساختاری نظام دوقطبی، خود را بر سیاست خارجی ایران در سال های 50-1945 میلادی تحمیل کند؟ فرضیه آن است که، در بلوک بندی جهانی قدرت، طی بازه ی زمانی مذکور حفظ یا توسعه ی قابلیت های اقتصادی ابرقدرت ها به عنوان یکی از عوامل پشتیبان و ویژگی های حمایت کننده ی ساختاری نظام دو قطبی، نقش قابل توجهی در توازن قوای آن ها و بالتبع در سیاست خارجی ایران بازی کرده است. مقاله ی حاضر در فهم این مطلب، با روش تفسیری-کیفی و با پیش فرض واقع گرایی اقتصاد سیاسی جهانی رابرت گیلپین، از دیدگاه تیوری نوواقع گرایی (واقع گرایی ساختاری) کنت نیل والتز بهره برده است که هر چند قدرت را مهم ترین عامل در حفظ موازنه ی نیروها تلقی می کند و نیروی نظامی را مهم ترین عنصر این قدرت می داند، لکن، توزیع توانمندی ها و قابلیت ها را صرفا در امور نظامی نمی داند و آن را به سایر مقولاتی از جمله قابلیت های علمی، تکنولوژیک، سیاسی، اقتصادی، ایدیولوژیک، ژیوپولیتیک، ژیواستراتژیک و... نیز تسری می بخشد و موازنه ی قدرت در این حوزه ها را نیز مد نظر قرار می دهد و در این مورد ویژه، مقوله ی موازنه ی قدرت میان دو ابرقدرت بلوک های شرق و غرب در نظام دوقطبی حاکم بر محیط بین المللی را در زمینه ی منافع اقتصادی نیز پی می گیرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی جهانی، نظام دوقطبی، جنگ سرد، سیاست خارجی ایران، نوواقع گرایی
  • بی بی مهدیه طباطبایی* صفحات 1053-1075
    گروهی از اندیشمندان ایرانی به پذیرش نظریه ی تکامل و تاویل آیات آفرینش بر اساس آن حکم کرده اند. اندیشمندی که چنین راهکاری را برمی گزیند، آشکارا تلاش می کند تا از تفسیر علمی متون مقدس حمایت کند. جستار حاضر به تلقی زیست شناسان ایرانی به دین نپرداخته است. علت آن است که شاید اکثریت ایشان خداباور بوده اند و کسانی که خداباور نبوده اند، احتمالا به دلیل زندگی در جامعه ای دینی، ادبیاتی قابل توجهی طی یک و نیم قرن اخیر تولید نکرده اند که بتواند در این نوشته ارزیابی شود. اما اندیشمندان مسلمان ایرانی درباره ی نظریه تکامل و رابطه ی آن با دین نظراتی داده اند. در میان اندیشمندان ایرانی، شهید مطهری در تبیین چگونگی نظریه ی تکامل، همسو با ملاصدرا گام برداشته و آن را تبیین نموده است. از طرفی، این اندیشه نه تنها با آموزه های دینی تعارضی ندارد، بلکه مبین چگونگی عظمت، حکمت و مشیت خداوندی است. تنها چیزی که نظریه حرکتی ملاصدرا را با نظریه داروین متمایز می کند بحث نظام وجودی است، ملاصدرا به نظام طولی و داروین نظام عرضی برای تغییر موجودات قایل است؛ اما سایر پیامدهایی که مخالفین نظریه تکاملی داروین وارد کرده اند ازجمله: نفی خالق، نفی حکمت الهی و غایت، نفی تصادف و... را نمی پذیرد. لازم به ذکر است این پژوهش با رویکرد مقایسه ای و تحلیلی و با مطالعه کتابخانه ای به این موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: نظریه تکامل، نظریه خلقت، حرکت جوهری، تعارض علم ودین، ملاصدرا، شهید مطهری
  • سید مسلم حسینی، سید عباس جزائری*، مرتضی صادقی دهصحرایی صفحات 1077-1097
    نهاد قسامه در پیش از اسلام وجود داشته و دین مبین اسلام هم متعرض آن نشده و حضورش را راهگشا و مفید دانسته است. در آن روزگار دلایل و راهکارهای اثبات جرم به پیشرفتگی کنونی نبوده و قسامه از باب حفظ خون مسلمان و جلوگیری از هدر رفتن آن کارساز بوده است. بنابراین پذیرش این مورد مقبول و منطقی به نظر می رسید. اما امروزه با پیشرفت علم و دانش و امکان استفاده از راه های علمی مختلف جهت کشف و اثبات جرم و حتی اختصاص رشته ای به این امر تحت عنوان علوم جرم یابی و جرم شناسی، نه تنها وجود مبحث قسامه توجیه علمی و قانونی ندارد بلکه در تناقض با اصول دادرسی منصفانه همچون اصل برایت و حفظ حقوق متهم قرار گرفته است. لذا در پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال مهم هستیم که آیا قوانینی از این دست، که برگرفته از فقه اسلامی 1400 سال پیش و منطبق با آن روزگار بوده، در حال حاضر هم قابلیت اجرایی دارد و نیازمند تطابق با موازین حقوق بشری نمی باشد. همچنین عدم توجه به این مهم، چه اثرات و تبعاتی بر امنیت قضایی شهروندان می گذارد؟ که نتیجه اینگونه بوده است که نهادی که در روزگار خود در راستای حفظ دماء و اجرای عدالت بوده، در حال حاضر می تواند موجب تفریط دماء و تضییع عدالت گردد و نتیجه معکوس داشته باشد. این موارد بر خلاف موازین حقوق بشری و معاهدات بین المللی بوده که همگی در جهت رعایت حقوق انسانی و اولیه افراد می باشد و عدم رعایت آنها تاثیر مستقیم در امنیت قضایی شهروندان دارد. این در حالی است که فقه اسلامی از ظرفیت های بالایی جهت ارایه طریق و همپوشانی قوانین شرعی با نیازهای روز جامعه برخوردار بوده که به خوبی از آنها استفاده نشده است. در این پژوهش برآنیم تا با استفاده از روش مقایسه ای همراه با گردآوری اطلاعات اسنادی، کتابخانه ای و تطبیق با مصوبات الگو و جهان شمول، درصدد اثبات این مهم برآییم.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: قسامه، لوث، حقوق بشر، امنیت قضایی
  • سینا برزگرجلالی، حسن خسروی*، سهیلا کوشا صفحات 1099-1122

    مسیولیت بین المللی دولت ها از بنیادی ترین نهاد های حقوق بین الملل می باشد که از دیرباز اعضای جامعه بین المللی را مشغول به خود ساخته و ارتباط تنگاتنگی را با همه شاخه های حقوق بین الملل برقرار نموده است. جامعه بین المللی در دهه های اخیر بطور مداوم در حال تجربه وضعیت های حقوقی متنوع و نوظهور می باشد. لذا مواردی که همه دولت ها را در برابر جامعه بین المللی مسیول بنماید، به مصادیق معینی منحصر نمی گردد. شیوع بیماری های همه گیر نوپدید از جمله بیماری کرونا ویروس جدید نیز از این دسته معضلات نوظهور به حساب می آید که مقابله با آن ها در سطح جهانی، نیازمند همکاری های بین المللی دولت ها می باشد. در مقاله حاضر، به روش تفسیری و کیفی بر پایه مطالعات کتابخانه ای و اسناد بین المللی، مسیولیت بین المللی دولت ها در برابر جامعه بین المللی در چارچوب نهاد حقوقی تعهدات ثانویه و مسیولیت بین المللی دولت ها در برابر اعمال منع نشده در چارچوب مسیولیت محض و انطباقشان با مسیولیت دولت ها در زمینه مقابله با بیماری های همه گیر مورد تحلیل قرار گرفته و در نتیجه استدلال شده که همکاری در مقابله با بیماری های همه گیر تعهد در برابر جامعه بین المللی بوده و اهمال و سهل انگاری در این زمینه بر دولت اهمال گر، مسیولیت بین المللی به بار خواهد آورد.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، همکاری بین المللی، بیماری های همه گیر، کرونا ویروس، حقوق بین الملل
  • محمدعلی باقرصاد*، پرویز ساورایی صفحات 1123-1158

    علت اصلی تدوین بیمه نامه ولکار را باید در اواخر دهه 90 میلادی جست و جو کرد؛ در این دوران، این احساس که بیمه در حال پرداخت هزینه های توسعه و تحمل ریسک فناوری های پیشرفته صنعت انرژی دریایی است باعث شد تا بیمه گران مختلفی که در این بازار فعال بودند مجاب شوند تا بیمه نامه ای در این زمینه تهیه کنند. آنها از جمله معتقد بودند که دعاوی مربوط به طراحی معیوب یا ناقص و عیوب پنهان منجر به خساراتی می شود که باید خارج از شمول پوشش بیمه باشند. این فرایند منجر به این شد که سندیکای ولینگتن لویدز نسخه جامع بیمه ساخت دریایی را معرفی کند که عموما به ولکار مشهور است. سوال اصلی مقاله حاضر این است که بیمه نامه ولکار دارای چه ساختاری است و در تاسیسات نفت و گاز فراساحل چه آثاری داشته است؟ به طور خلاصه در پاسخ به این پرسش باید عنوان نمود که این بیمه نامه یکی از انواع بیمه نامه های تمام خطر است که توانسته تا حدود بسیار زیادی مورد استقبال فعالان این حوزه قرار گیرد و این حوزه را از سایر بیمه-نامه های پیشین که بعضا با اقتضایات این صنعت بیگانه بودند، بی نیاز نماید. پیش از فرم بیمه نامه ولکار، در حوزه سازه های فراساحلی بیمه نامه هایی وجود داشتند؛ اما امروزه نزدیک به دو دهه است که بیمه نامه ولکار مورد استفاده قرار گرفته و پوشش بیمه ای غالب در خصوص پروژه های ساخت دریایی است که در بازار بیمه یافت می شود، اگرچه ولکار مصون از انتقاد نمانده و معمولا هنگام تنظیم اصلاح می شود.

    کلیدواژگان: تاسیسات فراساحلی، صنعت نفت، بیمه، بیمه نامه ولکار
  • سالار شاکر جناقرد، عباد روحی *، ارکان شریفی صفحات 1160-1173

    امروزه افزایش سطح آگاهی‌های جامعه از حقوق حقه، موجب شده تا نوعی ساختار حکومتی با عنوان حکمرانی مطلوب، در جامعه جهانی مورد توجه قرار گیرد، آنچه که از حکمرانی مطلوب می‌توان استنباط نمود، معطوف نمودن تلاش‌ها و اهتمام بر روش‌هایی در راستای افزایش رفاه و رعایت حقوق عامه مردم در خارج از بدنه دولت است. بدینسان یکی از مصادیقی که از نگاه علمای حقوق می‌تواند در سایه حکمرانی مطلوب، منابع عامه جامعه را تامین نماید، موسسات عمومی غیردولتی هستند که بخشی از وظایف دولت را بر عهده گرفته و با ارایه خدمات در این حوزه،گامی موثر در بهبود رفاه اجتماعی بر می‌دارند. کمیته ملی المپیک با پتانسیل‌های قانونی امکان ارایه خدمات در حوزه ورزش در داخل و خارج از کشور را داشته و عامل بسیارمهم در ارتقاء و گسترش در حوزه ورزش قهرمانی می‌باشد با این وصف به لحاظ ماهیت حقوقی، و با توجه به اساسنامه اخیر التصویب (23/3/1400)، کمیته مذکور به جهت تامین بخشی از هزینه‌های خود وابسته به بودجه دولتی بوده و لذا واجد شرایط نظارت‌های قانونی از سوی قانونگذار دانسته شده است تا بدینوسیله مانع از انحراف در هزینه کرد بودجه گردد. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به موضوع نظارت بر کمیته ملی المپیک پرداخته است.

    کلیدواژگان: موسسات عمومی غیر دولتی، نظارت، جامعه مدنی، کمیته ملی المپیک، دیوان محاسبات
  • صادق حسین زاده*، امین روان بد، علی محمد حقیقی صفحات 1163-1178

    پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چرا دولتها به هنجارهای جهانی پای بندی نشان می دهند؟ نگارندگان در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، وضعیت پای بندی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به هنجارهای جهانی را با استفاده از سه متغیر تبیینی تناسب میان هنجارهای داخلی و خارجی مشروع دانستن چارچوبهای نظم جهانی و پیامدهای نحوه مواجهه با هنجارها برای چهره بین المللی کشور بررسی کرده اند. یافته های پژوهش نشان می دهند که از میان متغیرهای تبیینی اثرگذار بر مواجهه جمهوری اسلامی ایران با هنجارهای جهانی متغیر تناسب میان هنجارهای داخلی و خارجی بیشترین اثرگذاری را بر پذیرش یا عدم پذیرش هنجارهای جهانی از سوی ایران دارد و دو متغیر دیگر یعنی مشروع دانستن چارچوبهای نظم جهانی و پیامدهای نحوه مواجهه با هنجارها برای چهره بین المللی کشور در مراتب بعدی اثرگذاری هستند و هر سه به دلیل وضعیت خاص جمهوری اسلامی ایران بیش از آنکه نقش تسهیل کننده پذیرش هنجارهای بین المللی را داشته باشند به عنوان موانعی بر سر راه پذیرش هنجارهای جهانی عمل می کنند. از سوی دیگر، در خصوص عربستان سعودی متغیر تناسب میان هنجارهای داخلی و خارجی می تواند به طور بالقوه نقش تضعیف کننده هنجارهای جهانی را داشته باشد اما دو متغیر دیگر یعنی مشروع دانستن چارچوبهای نظم جهانی و پیامدهای نحوه مواجهه با هنجارها برای چهره بین المللی کشور نقش تسهیل کنندگی بسیار موثری دارند و مسیر پذیرش هنجارهای جهانی برای عربستان سعودی را هموار می کنند.

    کلیدواژگان: پایبندی، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، نظم جهانی، هنجارهای جهانی
  • رضا رضایی *، محمد صادقی، علیرضا رجبزاده صفحات 1175-1188

    موضوع سلب مالکیت دولت در قوانین عمومی از چند جهت دارای اهمیت است. اول، مبنای اعطای اختیارات به خلع ید و مالکیت املاک خصوصی دیگران توسط دولت ها. دوم، ماهیت حقوقی و اشکال سلب مالکیت در جهت منافع عمومی؛ و سوم، مراجع حل و رفع اختلاف. طبق نتایج این مطالعه، عنصر مهمی که باعث می شود دولت اسلامی بتواند در صورت لزوم به آن اعتماد کند تا در صورت لزوم مالکیت خصوصی را تصرف کند، اولویت منافع عمومی و جامعه بر منافع فردی افراد است. بر این اساس، مبانی نظری تملک به عنوان یکی از نمونه های اداره دولت بر اساس نظریه خدمات عمومی است، زیرا تملک در موقعیت از بین بردن تعارض بین منافع جمعی و منافع فردی و به دلیل خدمات عمومی و استفاده از قوانین ترجیحی اداره در مالکیت همچنین توسط همین خدمات پشتیبانی می شود. ادعاهای ناشی از تملک زمین عمدتا قانونی است و مراجع حل اختلاف در این زمینه به دو دسته تخصصی و عمومی تقسیم می شوند. انتقادات متعدد به مراجع تخصصی مربوط به حل و فصل اختلافات بر سر مالکیت زمین های شهری مواردی است که عدم علنی بودن جلسات و عدم امکان حضور طرف غیردولتی در این جلسات از مهمترین انتقادات در این مورد است و غرامت عمدتا به صورت نقدی و توافقی است.

    کلیدواژگان: سلب مالکیت، خدمات عمومی، تملک، قرارداد اداری، مراجع تخصصی، دیوان عدالت اداری
  • مرضیه واقعی، مهرناز بهروزی*، محمد سپهری صفحات 1176-1190

    پس از فتوح عرب در شرق و نیاز به تاسیس پادگانی دایمی، بصره انتخاب و تاسیس شد. اما بصره در جایی بنیان نهاده شد که از دوره باستان در مراکز و نواحی اطراف آن پادگان های ایرانی قرار داشت و ایرانیان بسیاری در آن نواحی زندگی می کردند. پس از تاسیس بصره نیز ایرانیان بسیاری ازجمله اسواران و دهقانان در آنجا زندگی می کردند به عبارت دیگر بصره محل تلاقی ایرانیان و اعراب و در نتیجه تعامل اندیشه های ایرانی و اسلامی است. ایرانیان به تدریج مسلمان شدند و از علمای بزرگ اسلامی شدند. شناخت و تبیین نقش موالی ایرانی در ظهور اندیشه های فرهنگی بصره در دو سده نخستین اسلامی، هدف این پژوهش است. این پژوهش در جهت پاسخگویی به این سوال که موالی ایرانی چه نقشی در ظهور مباحث فرهنگی دو سده نخستین اسلامی داشتند؟ از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بهره برد که به شیوه کتابخانه ای و اسنادی انجام شد. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات این نتیجه به دست آمد: دلایل پرباری بصره در علوم قرآنی، ادبیات، کلام و فقه را می توان به جغرافیای بصره، حضور ایرانیان و موالی ایرانی بسیار در آنجا، و در نتیجه تعامل فرهنگی بین اسلام و فرهنگ ایرانی دانست. ایرانیان اسیر و ایرانیان آزاد به تدریج مسلمان شدند و با داشتن صبغه غنی فرهنگ ایرانی از بزرگترین عالمان و ادیبان مسلمان و پایه گذاران مکاتب مهم مباحث ادبی، فقهی، کلامی و تفسیری در بصره و تمدن اسلامی شدند و بدینگونه نقش بزرگی را در تعالی تمدن اسلامی ایفا نمودند.

    کلیدواژگان: موالی ایرانی، بصره، تمدن اسلامی، دو سده نخست اسلامی
  • عباس بابایی نژاد*، پوریا پورخسروانی صفحات 1190-1218

    این پژوهش، به مطالعه نقش تعدیل گر بازاریابی منابع در ارتباط بین شهرت سازمانی و رضایت ارباب رجوع در شعب بانک کشاورزی شهر کرمان می پردازد. جامعه آماری شامل کارکنان شعب بانک کشاورزی شهر کرمان به تعداد 400 نفر می باشد و همچنین مشتریان بانک کشاورزی به تعداد نامحدود می باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است و برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه بازاریابی منابع، رضایت ارباب رجوع و شهرت سازمانی استفاده شد. میزان روایی پرسشنامه ها با توجه به تحقیقات قبلی انجام شده مطلوب ارزیایی شده است و میزان پایایی آنها 92/0 و 82/0 و 89/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ، ضزیب پیرسون و رگرسیون استفاده شده است. یافته ها نشان داد بین شهرت بانک ها ومولفه های آن با رضایت ارباب رجوع رابطه وجود دارد همچنین بازاریابی منابع در ارتباط بین مولفه های شهرت سازمانی با رضایت ارباب رجوع نقش تعدیلگردارد. در نهایت به ارایه پیشنهاداتی برای جامعه آماری پژوهش پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی منابع، شهرت سازمانی، رضایت ارباب رجوع
  • حمید شیردژم، محمد روحانی مقدم*، علیرضا حسنی صفحات 1192-1207
    دین اسلام در عین اینکه به اعتدال سفارش می کند، برقراری قسط و عدالت اجتماعی را از راه های مختلف توصیه می نماید. درقوانین حقوقی ایران ثبات مالکیت فردی مورد حمایت واقع شده است. براساس رابطه حقوق مکتسبه و ثبات مالکیت هیچ فردی حق تعرض و تعدی به مال غیر را ندارد و در صورت تعدی و تصرف مال غیر، متصرف و متجاوز مورد پیگیری قانونی قرار می گیرد. هدف از بررسی قاعده ثبات مالکیت در سرمایه گذاری خارجی، شناسایی حرمت مالکیت بوسیله نظام های مهم حقوقی جهان بوده و در این راستا دیدگاه کشورهای سرمایه پذیر و سرمایه فرست بسیار مهم و با اهمیت می باشدبررسی قانون اساسی جمهوری اسلامی و منابع فقهی و حقوقی نشان می دهد که ثبات مالکیت در فقه اسلام مورد توجه قرار گرفته است و براساس قاعده های مطرح شده امری مسلم بشمار می رود و پذیرش آن در سرمایه گذاری خارجی براساس رعایت حرمت مالکیت قابل پذیرش است و قانون داخلی ایران نیز به تبعیت از آن ،این امر را مورد تاکید قرار داده است.
    کلیدواژگان: مالکیت، سرمایه گذاری خارجی، ثبات مالکیت، مبانی فقهی، قانون
  • زینب قاسم نژاد، نسیم مجیدی قهرودی*، محمدرضا جلیلوند صفحات 1193-1219

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای برندسازی مقصدهای گردشگری با تاکید بر بازاریابی دیجیتال می باشد.لذا 45 مقاله را بین سال های 2010 تا 2020 با استفاده از روش مرور سیستماتیک و تکنیک روش دلفی بررسی نموده است. جامعه آماری شامل 25 نفر از خبرگان این حوزه بود. در دور اول روش دلفی، میانگین نظرات خبرگان از بین 57 سوال تعداد 11 سوال میانگین کمتری از میانگین طیف بودند که به عنوان معیارهای کم اهمیت شناخته و از پرسشنامه حذف گردید. در دور دوم روش دلفی، پرسشنامه دارای 46 سوال بود که براساس میانگین نظرات خبرگان از بین 46 سوال تعداد 6 سوال از پرسشنامه حذف شد. در دور سوم روش دلفی، پرسشنامه دارای40 سوال بود که میانگین نظرات خبرگان مقدار دی فازی همه سوالات بیشتر از میانگین طیف می باشند. بنابراین همه سوالات باقی مانده از اهمیت زیادی برخوردار هستند. با توجه به نظرات خبرگان، دستیابی سوالات به سطح اجتماع مشخص شده و عدم حذف یا اضافه شدن شاخص جدید به پژوهش مشخص شد که شرط توقف پژوهش فراهم شده است.

    کلیدواژگان: برندسازی، مقاصد گردشگری، بازاریابی دیجیتال، خبرگان، روش دلفی
  • سینا اسکندرزاده، اصغر پرتوی*، عباس مرادی صفحات 1420-1438
    هدف اصلی پژوهش حاضر، «مقایسه سیاست های اقتصادی دولت های جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی و بررسی جایگاه سرمایه گذاری خارجی در سیاست های اقتصادی آنها از سال 2005 تا 2020» می باشد. در این راستا، مدل مرحله ای والت روستو (در چارچوب نظریات توسعه گرایانه مبتنی بر تولید) مورد استفاده قرار می گیرد. روستو، برخلاف بسیاری از اندیشمندان حوزه توسعه معتقد است منابع طبیعی از جمله نفت در قالب منابع سرمایه ای در کنار عواملی مانند دولت مدرن، نهادی و قانون گرا-هر چند دیکتاتوری نرم- به عنوان عاملی مثبت و شتاب دهنده در جهت افزایش درآمد سرانه، افزایش انباشت سرمایه و ثروت، در طی فرآیندهای تاریخی توسعه به ویژه گذار از مرحله سنتی به مرحله پیش از خیز اقتصادی و نیز گذار از مرحله جهش اقتصادی به مرحله بلوغ اقتصادی (مرحله ماقبل مصرف انبوه)، نقشی سازنده ایفا می نماید. با این فرضیه که «درآمدهای نفتی- به مثابه عامل پایه ای به همراه عوامل حمایت کننده مانند زمامداری مبتنی بر قانون و سرمایه خارجی»، باعث گردیده تا امارات متحده عربی از سال 2005 به بعد سیاست اقتصادی توسعه گرایانه خاصه در زمینه هایی مانند رشد اقتصادی، افزایش درآمد ملی، کاهش بیکاری و... با فاصله زیادی نسبت به جمهوری اسلامی ایران در پیش بگیرد. نتایج نشان می دهد که عواملی مانند ماهیت ایدیولوژیک و تفاوت نگاه حاکمان جمهوری اسلامی ایران به مفاهیمی چون منافع ملی، نظام بین الملل، جهانی شدن و... باعث گردیده تا این کشور در مقایسه با امارات متحده عربی، در استفاده از نفت در گذار به توسعه اقتصادی، با موفقیت چندانی رو به رو نگردد.
    کلیدواژگان: سیاست های اقتصادی، جمهوری اسلامی ایران، امارات متحده عربی، سرمایه گذاری خارجی
  • حجت الله کرمی، مهدی خوش خطی*، مالک ذوالقدر صفحات 1491-1530

    در این مقاله، نویسنده با بررسی مقایسه ی سیاست های دولت های قوام و مصدق نسبت به گروه های منتقد و یا مخالف براساس مدل گروهی، تحلیل ها و اختلافات سیاسی قوام و مصدق را ارایه می دهد که در پی پاسخ به این پرسش است که آیا دولت های قوام و مصدق سیاست های واحدی را نسبت به گروه های مخالف قانونی براساس مدل گروهی دنبال می کردند یا سیاست های ایشان متمایز از یکدیگر بود؟ برداشت مطلوب مصدق و قوام از مشروطه برآیندی از حفظ نظم سیاسی موجود در کنار اصلاحات سیاسی و مشروط کردن نهاد سلطنت بود. در حوزه سیاست خارجی مصدق و قوام اهداف یکسان اما روش های متفاوتی داشتند. هر دو تربیت شده مکتب موازنه ایرانی و دلبسته تعادلی میان دو قدرت با هدف استقلال و اقتدار ملی بودند. تفاوت های مصدق و قوام را نمی شود انکار کرد اما شباهت هایشان به ویژه در اهداف و باورهای سیاسی پایه مثل مشروطه خواهی و دولت ملی و برداشت غیرنهادی از سیاست و سیاست ورزی هم کم نیست. این مقاله، برای اثبات ناکارآمدی علم سیاست غربی، به توصیف و تبیین این جهات می پردازد و مصداق هایی از کاستی های موجود در نظریه های غربی را به عنوان نمونه ای از این ناکارآمدی بیان می دارد.

    کلیدواژگان: دولت قوام، دولت مصدق، سیاست، مدل گروهی
  • فریبا آراسته، محمد صالح امیری*، مریم جعفری صفحات 1532-1556
    سامانیان نخستین سلسله ایرانی پس از اسلام هستند که به صورت جدی در پرورش شعر و ادبیات فارسی کوشیدند. از معروف ترین شاعران این دوره می توان به رودکی، شهید بلخی، دقیقی، ابو شکور و کسایی، رابعه، ربنجنی اشاره کرد. از مضامین پرکاربرد در آثار ادبی عصر سامانی، اخلاق و موضوعات اندرزی است که در این دوره بدان توجه زیاد شده است. پرداختن به آموزه های اخلاقی در شعر این دوره می تواند مخاطب را نسبت به مردم و اخلاق آنها در دوره سامانی آگاه کند. ازآنجاکه تاکنون کاری جدی در مورد آموزه های اخلاقی در خصوص شاعران این عصر که اغلب شاعران بی دیوان هستند صورت نگرفته این پژوهش ضروری به نظر می رسد. از مقاله حاضر به بررسی برخی از مباحث چون عدالت، دانش اندوزی، خرد، صبر، بخشش و بخشایش، آزادمنشی و مناعت طبع و... با رویکرد توصیفی تحلیلی پرداخته است و به این نتیجه دست یافته است که شاعران این عصر به بیان مضامین اخلاقی تلاش کرده اند این دوره فقر ناپسند شمرده شده است، در عوض دریافت هدایا، به شخص مضطر وام پرداخت می شود واقعیت گرایی سبب توصیفات جزییات طبیعت یا واقعیات حالات جسمی شاعر در شعر این دوره مشاهده می گردد خردورزی به جای خرافه در اشعار عده ای از سرایندگان به ویژه در اشعار ابو شکور با بسامد فراوان دیده می شود.
    کلیدواژگان: آموزه های اخلاقی، شعر، عصر سامانی
  • فریدون جعفری، رضا شعبانی صمغ آبادی*، غلامحسین زرگری نژاد صفحات 1558-1592

    مطالعه تحولات دوره ی حکومت ناصرالدین شاه قاجار (1313-1264ق)، حاکی از تضاد و تنش میان نهاد حکومت با علمای مذهبی به عنوان نمایندگان نهاد دین است. این در حالی است که مطالعه و واکاوی ارتباط این دو نهاد در نخستین دهه های حکومت قاجار نشان می دهد که روابط آن ها تا حد زیادی مسالمت آمیز و دوستانه بوده است. علت این مسیله را باید در دغدغه مشروعیت خواهی شاهان قاجار، اهمیت وجود نظام سیاسی در راستای تامین امنیت جامعه و همراهی شاهان قاجار با فرهنگ مذهبی حاکم بر جامعه ایران جستجو کرد. مسیله ای که در اینجا مطرح می گردد نقش روابط قدرت و تحولات آن در ایجاد تضاد میان علمای مذهبی و حکومت در عصر ناصری است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر اسناد آرشیوی و داده های کتابخانه ای در صدد پاسخ گویی به این مسیله می باشد. فرضیه ای که در این راستا مطرح می گردد این است که بخشی از تضاد حکومت با علمای مذهبی در دوره حکومت ناصرالدین شاه قاجار (1313-1264ق)، به علت مداخله گری آن ها در کارویژه های حکومت از جمله کارویژه ی نظم سیاسی و امنیت اجتماعی، حفاظت از حقوق مادی و معنوی افراد جامعه، صیانت از استقلال سیاسی و منافع ملی، بوده است که علمای مذهبی به موازات حکومت در عصر ناصری انجام می-دادند. این رویکرد به علت ایجاد ناسازگی در ساختار قدرت سیاسی منجر به تضاد و تنش میان نهاد حکومت با علمای مذهبی گردید.

    کلیدواژگان: عصر ناصری، علمای مذهبی، کارویژه های حکومت، قدرت سیاسی
  • سیدجلال الدین حسینی دمیرچی درسی، اقباله عزیزخانی*، صمد رسول زاده اقدم صفحات 1594-1614

    آموزش و پرورش نقش اساسی در رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی دارد و به عنوان یکی از اهداف مهم تمام کشورها شناخته شده است .توسعه آموزش و پرورش مستقیما به توسعه علوم و صنایع و تولید و بالطبع باعث توسعه ی اقتصادی می شود و به صورت، رابطه آموزش و پرورش با توسعه اقتصادی و اجتماعی یک رابطه پیچیده است . پژوهش حاضر با هدف ارایه ارایه ی الگوی مطلوب در جهت توسعه اقتصادی استان با تاکید بر آموزش های مهارتی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش انجام شد. پژوهش حاضر از نظر روش اجرا از نوع گراند تیوری(بخش کیفی) و پیمایشی تک مقطعی(بخش کمی) است. نتایج حاصل از ماتریس کوواریانس به صورت مطلق بیان می کند که بین متغیرهای مستقل و وابسته ارتباط معنادار وجودارد. و سطح معناداری کمتر 05/0 این ارتباط را اثبات می کند. حال ماتریس همبستگی نشان می دهد که میزان همبستگی هر متغیر چقدر است. که نشان می دهد بین بررسی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با آموزش های مهارتی با تخمین 55/0 رابطه مثبت وجود دارد. و همچنین بین سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با میزان توسعه اقتصادی 84/0 همبستگی مثبت وجود دارد. نتایج شاخص های برازش نیکویی و شاخص برازش بهنجار بنتلر- بونت به وسیله نرم افزار آموس نشان می دهدکه مدل دارای برازش مطلوبی می باشد. نتایج تحلیل عاملی مرتبه دوم نیز نتایج مشابهی را با تحلیل عاملی مرتبه اول نشان داد. در نهایت می توان گفت که برنامه سند تحول بنیادین آموزش پرورش با تاکید بر آموزش های مهارتی در جهت توسعه اقتصادی استان نقش مهمی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: الگوی مطلوب، توسعه اقتصادی، آموزش های مهارتی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
  • احمدرضا بردبار * صفحات 1994-2014

    جامعه پذیری سیاسی یکی از مهم ترین اهداف و دستاوردهای جریان های سیاسی است. به زعم نویسده، انقلاب اسلامی ایران با ارایه گفتمان ویژه خود توانست فرایند جامعه پذیری سیاسی را در جامعه ایرانی پی گیرد و آن را گسترش دهد. در واقع، پرسش اصلی پژوهش از این قرار است که: انقلاب اسلامی ایران چگونه و از چه راهی توانست این فرایند جامعه پذیری سیاسی را پیگیری نماید؟ فرضیه ای که در پاسخ به پرسش از سوی نویسنده مطرح است، از این قرار است که: از راه جریان شناسی سیاسی در جامعه ایرانی و شناخت کانون های قدرت، می توان چگونگی جامعه پذیری سیاسی در جریان انقلاب اسلامی را تبیین کرد. در واقع باید گفت که نوآوری پژوهش کنونی در تبیین فرایند جامعه پذیری سیاسی در جامعه ایرانی از راه جریان شناسی انقلاب اسلامی است. در این پژوهش از گفتمان اسلامی سیاسی به عنوان چهارچوب نظری پژوهش استفاده شده است و داده ها با استفاده از روش جامعه شناسی تاریخی مورد تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، گفتمان اسلام گرایی، جریان شناسی سیاسی، انقلاب اسلامی
  • اکرم تاجیک* صفحات 2013-2029

    در این نوشتار به بررسی شرایط تحقق مسوولیت متصدی حمل و نقل خواهیم پرداخت. در این راستا با روش تحلیل-تطبیقی به مطالعه یکی از کاملترین و رایج ترین کنوانسیون های بین المللی (CMR) که به مرحله اجرا در کشورهای مورد پذیرش در آمده خواهیم پرداخت. آنچه مورد سوال و به تبع کنکاش است این مساله مهم می باشد که برای تحقق مسیولیت متصدی حمل و نقل چه شرایطی باید وجود داشته باشد و با احراز کدام شرایط مسیولیت بر عهده متصدی قرار خواهد گرفت؟ موضوعی که با توجه به مبناء حاکم بر قوانین داخلی و کنوانسیون مورد مطالعه پاسخ یکسان و واحدی نخواهد داشت. لذا در این مقاله با که از نوع بنیادی - کاربردی است، با مطالعه کتابخانه ای و با روش تحلیلی- تطبیقی، با بهره گیری از منابع موجود حوزه تحقیق سعی در بررسی جامع موضوع خواهیم داشت. با مطالعه کتابخانه ای و با روش تحلیلی- تطبیقی، با بهره گیری از منابع موجود حوزه تحقیق سعی در بررسی جامع موضوع خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: مسئوولیت، متصدی حمل و نقل، جبران خسارت، کنوانسیون CMR
  • ابراهیم محمودی، مهدی حاتمی*، فرید آزادبخت صفحات 2031-2055

    معاهدات و موافقت نامه های متعدد در زمینه سلاح های هسته ای وجود دارد که در پی ایجاد راهکارها و ساز و کارهایی برای تبیین قواعدی یکسان در چارچوب مناسبات بین المللی و در جهت کنترل و مهار فعالیت های هسته ای مورد توافق قرار گرفته اند که مهمترین آنها "معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای" (ان.پی.تی) می باشد. این مقاله سعی دارد تا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس استفاده از منابع دست اول و دست دوم این پرسش ها را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد که در معاهده منع گسترش سلاح-های هسته ای، نحوه تفسیر و اجرای مفاد معاهده از سوی طرف های معاهده چگونه است و به طور دقیقتر چه نوع رویه ای در حال حاضر در رابطه با ان.پی.تی شکل گرفته است؟ آیا رویه بعدی به دنبال حفظ اصل معاهده و تسهیل اجرای آن است و یا اینکه معاهده ان.پی.تی را دچار تغییر ساختاری و اصلاحی می نماید و رویه بعدی تا چه حدودی با قواعد حقوق بین الملل عمومی مطابقت دارد؟ در راستای پاسخ به این پرسش ها، این مقاله بر این فرض استوار است که نظام حقوق بین الملل در مسیله استفاده از انرژی هسته ای اساسا بر مبنای تامین امنیت و انحصار دولت های قدرتمند صاحب مواد و فناوری هسته ای ایجاد شده است و ابعاد ارتقایی موجود در معاهدات و قراردادهای دو و چندجانبه، بدون آن که متضمن تعهدی واقعی در امر تامین دسترسی کشورهای متقاضی به انرژی هسته ای باشند، این کشورها را تحت نظام های کنترلی سخت و در معرض قضاوت یک طرفه همان قدرت ها قرار می دهد.

    کلیدواژگان: رویه بعدی، معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای، حق استفاده صلح آمیز، خلع سلاح و کنترل سلاح های هسته ای
  • حسن اعمی بنده قرایی*، مهدی منصوری بیدکانی، محمدمحسن شارعی صفحات 2067-2081
    نحوه تخصیص درآمد مصرف کننده بین نیازهای نامحدود ، از مباحث مهم در اقتصاد متعارف است .به گونه ای که تیوری رفتار مصرف کننده از اصولی ترین تیوریهای موجود در اقتصاد است .اسلام در این زمینه رهنمودهای خاص خودش را دارد در این مقاله سعی شده است تا با بهره گیری از آیات و روایات علت تفاوت در رفتار مصرف کننده مسلمان با مصرف کننده متعارف (غیر مسلمان) بیان شده و سپس با وارد کردن موارد لازم در قید بودجه و تابع مطلوبیت مصرف کننده نتایج لازم استخراج شود.از جمله نتایج این تحقیق می توان به متفاوت بودن خط بودجه مصرف کننده در دو اقتصاد ،کوچک بودن سبد کالای مسلمان نسبت به غیر مسلمان ، ثابت بودن و کاهشی نبودن مطلوبیت نهایی مخارج روی کارهای نیک اشاره کرد . از طرفی در این حالت نیز شرط تعادل مصرف کننده مسلمان این است که مطلوبیت نهایی یک کالا بر قیمت با مطلوبیت نهایی دارایی ها بر بهره آن برابر باشد .
    کلیدواژگان: تابع مطلوبیت، مصرف کننده مسلمان، کردار نیک، زکات
  • مرادعلی بهمنی، محمد رضائی*، مرضیه پیله ور صفحات 2105-2115

    توجه به سرعت تخصصی شدن علوم و تاثیر روزافزون آن در استنباط فقهی و حقوقی، پژوهشگران فقه و حقوق اسلامی را به واکاوی هر چه بیشتر جایگاه و تاثیر نظریه کارشناسی رهنمون ساخته است. رجوع به کارشناس، سابقه طولانی در زندگی اجتماعی انسان داشته است؛ اما در دوران معاصر، با پیشرفت علوم و فنون و تحولات سریع در زندگی اجتماعی و پیچیده شدن آن، اهمیت کارشناسی چندین برابر شده است. در رسیدگی های قضایی نیز، کارشناس اهمیت فوق العاده ای یافته است تا جایی که کمتر پرونده ای می توان یافت که در آن، نیاز به ارجاع به کارشناس، احساس نشود. از این رو شناخت صحیح مسایل مربوط به اعتبار نظر کارشناس، در اجرای عدالت نقش موثری دارد؛ این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ارزیابی و مبانی کارشناسی نظر اهل خبره با علم قاضی و شهادت پرداخته است، نتایج حاصل از تحقیق نشان داد، کارشناسی به عنوان یکی از اساسی ترین طرق اثبات دعوا در حل و فصل اختلافات و دعاوی حقوقی در محاکم به شمار می آید. فلذا، رابطه نظر اهل خبره و علم قاضی جز در مواردی پراکنده مورد توجه و بحث قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: نظریه کارشناسی، اهل خبره، علم قاضی، شهادت
  • رحمت حاجی مینه، مریم نوری* صفحات 2159-2180

    حزب التحریر یک جنبش فراملی اسلامی است که هدف آن متحد کردن مسلمانان در سراسر جهان تحت یک خلافت واحد است و برای تحقق این هدف کشورهای مسلمان را به عنوان اولویت فعالیت های خود در نظر گرفته است. با وجود اینکه فعالیت حزب التحریر در برخی از کشورهای مسلمان نظیر عربستان، مصر و ترکیه غیر مجاز بوده، فعالیت آن در پنج جمهوری آسیای مرکزی (قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ترکمنستان) که اکثر جمعیت آنها مسلمان هستند؛ آزاد است و این حزب نقش مهم و فعالی را در این کشورها ایفا می کند. این مطالعه به بررسی رویکردهای پنج جمهوری آسیای مرکزی نسبت به حزب التحریر می پردازد. این مقاله نشان می دهد کشورهای آسیای مرکزی چه سیاست هایی برای کنترل این حرکت اجتماعی در میان مردم این کشورها به کار برده اند. پرسش این تحقیق این است که رویکردهای جمهوری های آسیای مرکزی نسبت به حزب التحریر در سیاست های خود چیست؟ از آنجایی که حزب التحریر نقش بسزایی در گسترش افراط گرایی در داخل جمهوری ها و کل منطقه دارد. هدف اصلی شناسایی سیاست های پنج کشور منطقه نسبت به آن است. این پژوهش تلاش می کند با در نظر گرفتن فقدان تحقیقات قبلی در این باره و اهمیت موضوع، این خلاء علمی را پرکند. روش پژوهش، مقایسه ای با رویکرد توصیفی- تحلیلی است و روش جمع آوری اطلاعات، اسنادی-کتابخانه ای است.کلید واژه ها: آسیای مرکزی، حزب التحریر، افراط گرایی، حزب سیاسی، حزب اسلامی، جنبش اجتماعی

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، حزب التحریر، افراط گرایی، حزب سیاسی، حزب اسلامی، جنبش اجتماعی
  • احسان نظری*، فیروز محمودی جانکی، شهلا معظمی صفحات 2182-2203

    درجهان معاصرعلی رغم توسعه مبانی حقوق بشری وتلاش نهادها وسازمان های بین المللی مبنی برمصونیت اشخاص ازرفتار های غیر اخلاقی وغیر انسانی در فراینددستگیری وبازداشت شاهدنقض حقوق انسانی یعنی اعمال شکنجه توسط ماموران دولتی هستیم که کرامت وشان دستگیرشدگان وبازداشت شدگان رامورد تعرض قرار داده است.دوسوال اساسی مطرح است یک:آیافرایندعلمی کشف جرم ورسیدگی بالحاظ نمودن سایرجوانب مانندصلاحیت ماموران بازجو واستفاده از تجهیزات مناسب روزمی تواند درحذف یاکاهش شکنجه موثر باشد؟دو:آیاسیاست جنایی درحوزه تقنینی واجرای متناسب بااسنادبین المللی درحذف یاکاهش این پدیده مجرمانه موثراست؟روش تحقیق براساس مطالعه اسنادداخلی وبین المللی و تاثیردادن تجربیات حاصل ازخدمت دردستگاه انتظامی انجام شده است.به طورکلی توفیق درزمینه اتخاذسیاست جنایی پیشگیری ومقابله باجرم شکنجه رامی توان مستلزم اهتمام به چهار مولفه ی اصلی دانست 1-فرایند علمی کشف جرم 2-صلاحیت ماموران بازجو 3-تاسیس نهادهای نظارت وسلامت قضایی 4- رفع ابهام ونواقص قوانین داخلی وهمسویی با قوانین واسناد بین المللی سپس تغییردرساختار پلیس ودستگاه قضایی وتغییر نگرش مقنن نسبت به پدیده جرم شکنجه می تواندموجب حذف یاکاهش جرم شکنجه درفرایندتحقیق و رسیدگی گردد.

    کلیدواژگان: شکنجه، رویه قضایی، سیاست جنائی، حقوق بشر اسلامی، پیشگیری
  • رضا افخمی*، سیما شفیعی صفحات 2243-2265

    شکوفایی ادبیات عرفانی زمینه ای فراهم آورد تا عاشقان معبود یکتا بتوانند عشق آسمانی خود را در قالبی نو و با استفاده از اصطلاحاتی چون شراب،سکر،ساقی،هوی،وحدت وجود،زن و...به تصویربکشند.عبدالغنی النابلسی شاعر و متصوف عثمانی درزمره همین افراد است که اشعار زیبایی در این حوزه سروده است. پژوهش حاضر،با بررسی کتاب دیوان الدواوین شاعر، انگیزه های نابلسی در روی آوردن به عرفان و تصوف،مهم ترین اصطلاحات و تعابیرعرفانی و مفاهیم آن و هنر و مهارت شاعر دربکار گیری این اصطلاحات، به روش توصیفی تحلیلی،دریافته تعلیم علوم دینی نزد استادی چون عبدالباقی حنبلی،آشنایی بااشعار بزرگانی چون ابن فارض، ابن عربی و تلمسانی وی را به سمت عرفان و تصوف سوق داد.نابلسی از بیشتر تعابیر عرفانی به ویژه وحدت وجود،شراب، زن،تجلی،حبیب و محبوب و...بهره جسته و در اثبات عشق عرفانی خود، هنرمندانه از تمثیلات متعددی چون دریاوموج، اعداد،شراب وحباب روی آن،جوهر و مرکب و...در اشعار وحدتیه خود استفاده کرده است.همچنین خویش را در جایگاه مرشد و واعظی قرار داده و به این صورت مخاطبان خود را به نوشیدن شراب عشق الهی دعوت می کند.شاعر ازاصطلاح زن نیز طوری تعبیر می کند که در ابتداخواننده باتوصیف مادی زن دوره جاهلی مواجه می شوداما با تامل در ابیات، مقصود حقیقی شاعر رادرمی یابد و به عرفانی بودن این توصیفات به ظاهر مادی پی می برد.

    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، عبد الغنی النابلسی، دیوان الدواوین، خمر، وحدت وجود
  • داود داورپناه، مرتضی ناجی زواره*، عباس شیخ الاسلامی صفحات 2551-2566

    سیستم کیفری همواره به ساز و کارهایی نیاز دارد که سرعت دادرسی را افزایش داده و موجب کاهش ورود پرونده ها به مرحله محاکمه و بهبودکارآیی رسیدگی قضایی در مرحله تحقیق شود از این رو به جای روش های سنتی و کلاسیک، شیوه های نوین اصلاحی و تربیتی پیشنهاد گردید.سیاست نوین دادرسی کیفری ایران در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با الهام از آموزه های سیستم عدالت ترمیمی و شناسایی اصل اقتضای تعقیب، سعی بر مصالحه طرفین ازطریق اعطای مهلت به متهم برای جلب گذشت شاکی دارد. تعویق تعقیب در پرتو اعطای مهلت، یکی از جلوه های عدالت قراردادی است که در صدر ماده 82 قانون مذکور، چگونگی این فرایند در جرایم تعزیری درجه 6 تا 8 (جرایم خرد و کم اهمیت) پیش بینی شده است. ارفاق قانونی وحصول توافق، مقام قضایی بر اساس ماهیت جرم ارتکابی قرار موقوفی تعقیب یا تعلیق تعقیب صادر و پرونده در مرحله تحقیقات مقدماتی مختومه و از چرخه عدالت کیفری خارج می گردد.قضا زدایی از این طریق به مثابه پارادایم نوین عدالت کیفری به دنبال کاستن از وزن حقوق کیفری و استفاده از راهکارهای جایگزین در رسیدگی به اختلافات جنایی است.آیا قانونگذار با تبیین کارآمد قلمرو اعطای مهلت توانسته امکان حداکثری از این فرآیند را فراهم سازد؟ پاسخ دهی به پرسش مذکور قدمی است در جهت شناخت کاستی های موجود برای اصلاح قوانین مربوطه. نتیجه این تحقیق توصیفی، تحلیلی این است که در جرایم مذکور نتیجه اعطای مهلت نسبت به عدالت کیفری رسمی مطلوب تر است هر چند تسری این فرایند به سایر جرایم نیز ضروری است.

    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، عدالت ترمیمی، اعطای مهلت، گذشت شاکی
  • نیره مبارکی فرد، بهرام قدیمی*، مهرداد نوابخش صفحات 2590-2614
    در شهر تهران چهار دسته از عوامل در توسعه شهری نقش داشته اند که تعامل و برهم کنش این مجموعه از عوامل در طی یکصد سال اخیر نوعی توسعه نامتوازن شهری و عدم توزیع نامتناسب امکانات را به همراه داشته است. عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی و عوامل تاریخی-سیاسی به عنوان مهم ترین عوامل توسعه شهری قابل ذکر است. هدف کلی پژوهش حاضر، تحلیل جامعه شناختی روند تحولات توسعه عوامل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهننگی شهر تهران در فاصله 20 ساله گذشته است. سوال پژوهش این است که آیا تحولات توسعه شهری بر توسعه عوامل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی شهر تهران در 20 سال گذشته تاثیر داشته است؟ روش تحقیق حاضر اسنادی و تاریخی است. با استفاده از آمارهای سرشماری ها چهار شاخص عوامل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در توسعه کلان شهر تهران تعیین شده و با استفاده از تحلیل خوشه ای و تحلیل عاملی، فرضیه های تحقیق بررسی شد و مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد در توسعه اجتماعی رویکرد انسانی و فرهنگ محور به توسعه می تواند ضمن تقویت و ارتقای ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی توسعه پایدار، به نتایج جامع و اثربخش منتهی شود. توسعه کالبدی تهران با رویکرد اقتصادی نظریه نوسازی برای توسعه، قابل تبیین است. توسعه سیاسی تهران با توسعه شهری هم ارز نیست و اما توسعه تاریخی و اقتصادی تهران تحت تاثیر توسعه شهری بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، توسعه کالبدی، توسعه اجتماعی، توسعه سیاسی، توسعه اقتصادی، توسعه فرهنگی، توسعه تاریخی
  • غلامحسین کردی*، محمدعلی خسروی، رضا جلالی، سوسن صفاوردی صفحات 3112-3130

    مقاله حاضر با مطالعه تطبیقی پیامدهای اقتصادی و سیاسی-اجتماعی تحریم‏ های پیش و پس از برجام بر جامعه ایران ‏به ‏دنبال ارزیابی نقش پدیده مقاومت به‏ مثابه یکی از اصلی‏ترین مولفه‏ های فرهنگ راهبردی ایرانیان در بی ‏اثرساختن تاثیر ‏تحریم ‏ها است. پرسش اصلی مقاله حاضر اینگونه مطرح شده است که «اصلی ‏ترین پیام نهفته در شباهت ‏ها و ‏تفاوت ‏های تحریم ‏های پیش و پس از برجام برحسب پیامدهای آنها بر شرایط سیاسی-اجتماعی و اقتصادی کشور کدام ‏است و دلیل آن چیست؟» پاسخ مناسب به این پرسش نیازمند شناخت همزمان نیات و اقدام‏ های طرف تحریم‏کننده، ‏سازوکارهای تحریم و شیوه مواجهه طرف تحریم‏ شوند با تحریم ‏ها و تلاقی این سه بعد با یکدیگر است. پاسخ اولیه ‏‏(فرضیه) مقاله با لحاظ سه بعد مذکور این بوده است که «تحریم‏‎‏ های ترامپ به ‏رغم شدت بیشتر تنها شرایط اقتصادی ‏ایران را در مقایسه با تحریم‏ های اوباما وخیم ‏تر کرده است و شرایط سیاسی-اجتماعی کشور تا حد زیادی در برابر ‏تحریم‏ های شدیدتر بیمه شده است که دلیل آن‏ را باید در اثر وحدت حول پرچم جستجو کرد.» مقاله پیش‎رو از نوع ‏توصیفی-تحلیلی ‏بوده و از روش ‎شناسی استنتاجی بهره برده و ‏‏تجزیه ‏و تحلیل یافته‎ ها که به‏ طور عمده با شیوه استدلال ‏‏و تحلیل کیفی انجام پذیرفته است بر ‏صدق پاسخ‏ اولیه گواهی می‏ دهند.‏

    کلیدواژگان: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، اثر وحدت حول پرچم، تحریم ‏های پیشابرجام، تحریم‏ های پسابرجام، مقاومت.‏
|
  • Faisal Hamidi, AliAkbar Amini *, Yaser Kahrazeh Pages 1-26

    As a public and managerial field, Civil society has political, cultural, economic, and social origins to achieve the guarantee of freedomand human dignity as a natural right and a valuable supervisory institution and its supervisory role as a particular task concerningthe type and scope of supervision is focused by a democratic society. Therefore, in the present study, we examine the current Barriers to civil society development. The descriptive-library method has been used to collect information in this research, and the analytical method has been used to obtain the result. The findings of the study showed that since in recent years this category and its various dimensions have been paid much attention to, there are still obstacles to its spread in society, including the impact of atheistic thoughts on civil society. And the constituent elements of its dependence on foreigners, the existence of individual and government-affiliated regime parties, public pessimism and ignorance of the position of civil society and its constituent elements, including parties, and the lack of fundamental changes in the formulation and the confrontation between tradition and modernity. In general, it can be concluded that civil society is an important and fundamental category in realizing the rights and needs of the people, so its development and removal of obstacles to its expansion are important and it is necessary that at the macro-level of regulation, more attention should be paid to it.

    Keywords: Civil Society, Barriers to Civil Society, citizenship rights, Iran
  • Provide a model of factors affecting cost stickiness using context-based theorizing method
    Ebrahim Faraji Gogjloo, Jamal Bahri Sales *, Saeid Jabbarzadeh, Ahmmad Jafariyan Page 6

    The purpose of this study is to provide a model of factors affecting cost stickiness. Mixed research in terms of practical purpose of the data theory theory method has been used to collect qualitative data. The scope of the research includes collecting participants' opinions through interviews for the year 1400. The spatial territory of this research is Iran. In this study, the statistical population includes professors and experts in the field of accounting. To interview 58 people who have sufficient knowledge and understanding of the subject. was selected.Findings indicate that causal statements such as political uncertainty, economic growth and sanctions, company-specific characteristics and the ability of managers affect cost stickiness, agency costs, and based on these statements, strategies such as benefiting from highly capable managers focus. Intellectual capital and intangible assets, diversification of production and use of flexible policies of warehousing and sales, privatization and corporate governance were presented and finally a conceptual model for cost stickiness was presented.

    Keywords: cost stickiness, Stock market, Grounded theory
  • The Sublime in Architecture: Pathology of Karaj Housing focusing on Lyotard's Sublime Matter Lyotard's Sublime Matter and Karaj Architecture*
    Mahdi Mohammadi Kiakala Amlashi *, Mohammadreza Sharifzadeh, Hossein Ardalani, Mohammad Aref Page 6

    The Sublime in Architecture: Pathology of Karaj Housing focusing on Lyotard's Sublime Matter Lyotard's Sublime Matter and Karaj Architecture*AbstractThe Sublime concept in mind-frame of postmodern writer Jean-Francois Lyotard is attached to artistic creation instances. From this point of view architectural design can be studied as an artistic element. The main objective of this research is pathology of Karaj hosing during the postmodern era. The major municipal development of this metropolitan area took place during last hundred years alongside the traditional housing being obsolete, thus most part of the structures belong to either early modern architecture style and the following styles. The aim of this qualitative research is to formulate and study the main causes of dominancy of eclectic and inefficient architectural styles in Karaj housing built environment design. The Sublime matter in Lyotard's notions and its co-related concepts has been studied through library research regarding this issue. Library resources, formal municipal statistics and field research have been used to study effective on Karaj housing styles. The research question here is how to conceptualize pathology of Karaj hosing in accordance with Lyotard's Sublime matter? The main theory is that the architecture sphere of Karaj hosing could be analytically referred and formulated due to the postmodern term Sublime in Lyorard's written criteria.Keywords: Lyotard.The sublime,Contemporary ARCHITECTURE,Aesthetics,Urban Framework, Built Environment

    Keywords: Lyotard.The sublime, Contemporary Architecture, Aesthetics, Urban Framework, Built environment
  • The role of ministers and scientists in building and equipping libraries in the Samanid era (261-395 AH / 874-1004 AD)
    Tayebeh Kazemi Abiyazani, HamidReza Safa Kish *, Nemat Ahmadi Nasab Page 7

    The prosperity of Islamic civilization, the growth of science and technology, and the need to preserve and perpetuate scientific knowledge, turned the attention of Muslims to the writing of books, and the collection and maintenance of books led to the construction of libraries. In Iran, the Islamic period, the tradition of librarianship and the construction of libraries, as an issue with the necessary background, took on a specific course with the formation of independent and semi-independent local governments. In this regard, the Samanid Emirate, as a government that paid attention to the Iranian-Islamic tradition in accordance with its emerging requirements and, of course, its own ideological tendencies, tried hard to build and take care of libraries. The main question of the research is: What effect did the intellectual-cultural prosperity of the rulers, ministers and scientists have on the construction and continuation of the libraries of the Samanid period? The results of the research indicate that the Samanid Emirate, taking advantage of the scientific and cultural traditions resulting from the renaissance of Islamic civilization in the 4th century AH and the efficiency of princes, powerful ministers and scholars who put tolerance in the agenda, as well as attention to Iranian cultural traditions that cared about books and libraries. Marked a flourishing period in the library tradition that stood out as a lasting model in the history of central Iran.

    Keywords: Civilization Renaissance, samanids, Ministers, scientists, library
  • Explain the nature and elements of property in intellectual phenomena
    Morteza Soltaninezhad, Amir Hamze Salarzehi *, Ali Khaiat Page 8

    There are different views and possibilities about the thematic nature of the element of ownership in intellectual phenomena; One of these theories is the view of the immaterial object as a subject. This view is present in Kamnala law and is associated with problems and is not defensible in other legal systems, including the Islamic legal system. The accepted theory of this article is the validity of the issue of property in intellectual works and phenomena, despite all the necessary elements for the realization of property, such as comprehensiveness, exclusivity and permanence of property rights. The wise, according to the needs and necessities, and in terms of real affairs and the situation of the creator, have validated the issue of intellectual property independently of the rulings on it, in order to make its rules methodical while observing the rules and structure of the legal system. Henry The question remains whether economic law and moral law have two separate issues or do both categories of law have the same issue? In this study, by examining different perspectives, it was concluded that the element of property in intellectual works and phenomena have a single subject and the difference in rights will not be related to the difference in subject but due to the unity of subject, both types of rulings are not justifiable.

    Keywords: Elements of property, Intellectual Property, Subject law, jurisprudential point of view
  • Investigating the factors affecting investment in insurance companies
    Seyedfarhad Anousheh, Hasaan Ghodrati Ghzaani *, Hossein Panahiyan, Mahdi Madanchizaj Page 9

    The main purpose of this study is to identify and refine the factors affecting the efficiency of investment in insurance companies based on the fuzzy Delphi approach. In order to identify the factors affecting the financial stability of companies, while reviewing the studies, semi-structured interviews were conducted using a qualitative method of theme analysis. The experts interviewed are 20 university professors, CEOs of insurance companies and institutions, as well as senior auditors with accounting and management degrees. A review of the literature, research, and interview results reveals two main themes, including inputs and outputs, that categorize the factors affecting the efficiency of investment in companies and institutions. In this study, key factors have been identified and then the fuzzy Delphi technique has been used to rank and find the degree of importance of the factors. The results showed that return on assets, return on investment, value of investment, return on investment and net return on capital from the category of outputs and market share variables, ability to fulfill obligations, business diversity, technical reserves and risk transfer from the category of inputs, respectively. Have the greatest impact on the investment efficiency of insurance companies.

    Keywords: Insurance efficiency, Input, Output, Fuzzy Delphi Technique
  • The Purposes of Sharia and the Challenges of the Contemporary World The Necessity of Rereading the Components of Purposes With a Modern Approach
    Seyfallah Rahimi, Rahmat Farahzadi *, Jebraeal Omidi Page 10

    In this article, analyzes the intentions of Sharia in Sunni jurisprudence and Imami jurisprudence to examine the effect of intentional on jurisprudence and examines the evolution of intentional knowledge using descriptive-analytical method in the light of process and contemplation in scientific sources.; After the Revolution and the establishment of Shiite jurisprudence with questions that ancient individualist jurisprudence did not face, necessary to pay attention to this issue.Shiite jurists, especially the later ones, have said that; Discovering the purposes of Shari'a in matters such as justice, expediency, security and human dignity can lead man to the abode of transcendence. This research paper seeks to answer the fundamental question: Does Imami jurisprudence have the efficiency and ability to be fully present in society or not? And how can it be used optimally using its potential capacities? How can jurisprudence in general and the purposes of Shari'a in particular help humanity in today's world to solve its problems? Processing the research findings indicates that; Imami jurisprudence has put the knowledge of intentions on the agenda in order to solve the challenges of the contemporary world with a dynamic and rational approach. The purposes of the Shari'a and its rulings follow specific ends, and in principle, the Shari'a is designed to achieve these ends, and the purposes of the Shari'a are not considered to be a mission other than bringing human beings to the shore of salvation.

    Keywords: : Shari'a, Imami Jurisprudence, purposes of Shari'a, necessities, inference, Efficiency
  • Presenting and explaining the model of political intelligence with emphasis on social accountability of Iranian public sector managers
    Ali Faizullahi, Reza Khodayi Mahmoudi *, Soleyman Iranzadeh Page 13

    The purpose of this study is to provide a model for measuring political intelligence by emphasizing the social accountability of public sector managers in Iran. The method of this research is qualitative. In order to present a model of political intelligence with emphasis on social accountability of public sector managers, the qualitative method of foundation data theory was used. Then, CVI, CVR and CVI S-content validity indices were used to determine the validity of the themes and components of the political intelligence model as well as the political intelligence measurement model. The statistical population of this study included political intelligence and social accountability experts in the qualitative section, in which 22 people participated as participants. The research tool was a researcher-made unstructured interview that was organized in the form of 6 questions. Three methods of open, axial and selective coding were used to analyze the data. The results of this study lead to the identification of 31 themes and categories in the form of six dimensions of causal factors (4 themes), intervening factors (5 themes), contextual factors (5 themes), main phenomena (6 themes), strategies and strategies (6 themes) and Consequences and results (5 themes). According to the findings, it can be said that the proposed model can increase the importance of measuring the political intelligence of public sector managers by emphasizing social accountability. Provide social accountability that is based on the opinion of experts and such a model does not exist in the research background.

    Keywords: Political Intelligence, social accountability, the public sector
  • Study of the role of media consumption pattern on lifestyle of Iranian family (With emphasis on the citizens of Tehran)
    Morteza Tavakoli *, MohamadReza Rasouli Page 14

    The functions of the media in lifestyle are clear and the impact of media on values and behaviors has been the subject of communication research. Lifestyle and media consumption interact, that is, although media consumption is influenced by lifestyle, but as an independent variable it can affect the dimensions of lifestyle. The purpose of this study was to investigate the role of media consumption patterns and lifestyle of Iranian families with emphasis on Tehran citizens. The research method is a combination (descriptive / descriptive) and applied in terms of purpose. In order to study the subject of this research, using the theories of lifestyle and media consumption, a basic model of research has been obtained. Got it. According to the results obtained from the structural equation model, it can be stated that the fit characteristics in this study fit the factor structure and theoretical basis of the research and indicate that the questions are in line with the theoretical structures of the research. All assumptions were confirmed by the t-test for the variables and indicated that all variables had an effect on the dependent variables. The highest impacts on lifestyle are related to media literacy, media access and cultural consumption

    Keywords: pattern of consumption, Media, Lifestyle, Family
  • Discourse Analysis - Ideology of the Education System in the Reform Government Valley
    Seyed Behrouz Mousavibehbid, Ahmad Ali Hesabi *, Nabiallah Ider Page 15

    The institution of education is one of the institutions that leads a wide field in the field of being influenced and even influencing social currents. In today's society, educational organization with its complex organization is the most effective tool to institutionalize ideology in people's minds. Undoubtedly it can be acknowledged; The education system in Iran after the revolution seeks to create special people with their desired characteristics and is explicitly ideological.In the present study, using the discourse analysis method of Fairclough and the method - Laclau and Mouffe theory, he studied the discourse-ideology of education in the reform government and by describing and explaining the nature and elements of education discourse, the dominant discourse approach to representing its discourse through the system. Education was reviewed.The research findings show that the education of the reformist government is closer to the discourse elements of the Islamic Social Democrats., he has emphasized on promoting political vision, rationality, maximum participation, rule of law, protection of minority rights, responsibility, participation, dialogue culture, Islamic and Iranian identity, peaceful coexistence,. The above discourse elements can be designed within the framework of the discourse elements of the new world system of interaction and recreate the democratic global-Iranian and Iranian-Islamic subjects. The findings also show that the subject considered by the reform government is a political subject that conforms to the elements and minutes of the discourse of the social democratic system, and this was quite evident in the upstream documents and textbooks of education regarding students.

    Keywords: Education, Government, Discourse, Ideology
  • Ali Hayati, Keivan Shafeie, Seyed Mohammad Sheikh A Hmadi Pages 27-53
    the permanence of the face of the prominent men of history depends on the firm steps they have taken during thire lives. Matyr seyyed Hassan Modarres took effective steps not only field of thought but also in the field of politics. An important feature of him is his legalism and political thought. Modarres tried to establish religious policy in a new format for the article with the tyranny of Qajar and anti- religion of the first Pahlavi and to use the parliament as a link between the people the court and the elites. He was the first contemporary scholar to understand the concept of nation-state. This article intends to ude the descriptive analytical method to answer the question that what the consequences of the application of Modarres' poltical thought and parliamentary approach at the community level? Acording to the study of the infrastructure of opinions and ideas of the modarres these consequences are manifistected in the form of three componenrs; belief in the unity of religion and politics,acceptance of parliamentary power by the government and determination of the government aginst the nation. The most important finding of this study was the application of Modarres rational and scientific thinking in the struggle aginst Reza khan's rule inorder to preserve Islamic values and prevent his dictatorship.
    Keywords: AYATOLLA Modarres, Political Thought, Parliamantarism, Non-equilibrium policy
  • Fateme Afshari *, Hossin Alavimehr, MOHAMAD AKBARI, Mehdi Bakouei Pages 55-78

    "Al-Mizan Fi Tafsir Al-Quran" is one of the interpretive works of the contemporary period, which is on a higher level than its counterparts both in terms of method and approach. One of the characteristics of this interpretation is the social dimension of Al-Mizan. The rethinking and searching for the intellectual and spiritual needs of the people of the community in the light of the Qur'an is one of the prominent and clear lines of Al-Mizan's interpretation. The political and social changes that took place in the nineteenth and twentieth centuries and the questions that were expected from religion in this regard and the culture that resulted from the influence of Western civilization on Muslim society are among the most important social developments in the Islamic world. This is an attempt to examine the social and political issues that Allameh Tabatabai raises in the interpretation of Al-Mizan following the political and social developments of the society. Allameh Tabatabai in Al-Mizan is an approach based on the two parts of denying and proving the presentation. have given. In the stage of negation, it puts different ideas and schools on the scales of criticism, and in the stage of proving Islamic ideas, it sets out the principles of Islam in laying the foundations of the Muslim community from the perspective of the Qur'an.

    Keywords: Allameh Tabatabai, Tafsir Al-Mizan, Social Developments, Contemporary, Islamic World
  • Mohammad Mahmoodikia * Pages 79-103

    The dramatic developments of recent decades and the ever-increasing technological revolution, have made the world more than ever a network of transnational interactions with a dynamic and interactive nature, the waves of which have permeated all aspects of human individual and social life. A trait that moves with unbelievable power towards homogenization, assimilation, and integration, and reproduces a global and Western culture. On the other hand, Islamic societies have experienced various crises such as identity crisis, legitimacy crisis, class conflict and cultural crisis due to direct and passive contact with the powerful waves of globalization. However, not all of these ideologies have succeeded in providing an effective and acceptable response and consensus to the consequences of the post-globalization crises; Religious democracy as a model of the Islamic Revolution of Iran, despite its short life, due to its connection to the long-standing tradition of religious rationalism, can be an effective alternative to overcome these crises, of course, also enjoys flexibility, repairability and localization to other aspects of Islamic societies.The findings of this study indicate that in contrast to this kind of homogenizing and integrative arrangements of globalization, the model of religious democracy as a religious model and in accordance with the normative system of Islamic societies, a model with high capacities to protect indigenous and Islamic values of these societies.

    Keywords: Religious Democracy, globalization, Identity Crises, the Islamic world, the Identity of Resistance, the Culture of Identity
  • Rasoul Alizadehsaroukolai, Bahman Keshavarz *, Mahdi Khoshkhati, Abbas Moradi Pages 121-148
    Although Iranian society is a society of religious and national tendencies, both have perceived corruption as an ugly phenomenon and have always emphasized on fight with it, yet we see that the prevalence of corruption in society has impeded the path of many social and national developments and has incurred enormous costs on the country and ultimately the people that one most important is increasing the class distinction and social gap between rich and poor social classes. Administrative corruption is one the organizational phenomena that significantly encounter a difficulty the development process of countries and causes major difficulties and problems and crises throughout the society. Investigation of administrative corruption and ways to fight in Khatami and Ahmadinejad governments can help solving it worthy, thus in this research based on content analysis method, comparative study the Khatami and Ahmadinejad government policies in fight against administrative corruption based on the systems model (organizations) is considered.
    Keywords: Administrative corruption, Organizational Culture, Khatami, Ahmadinejad, Systemic Model
  • Hengameh Karimi, Hamid Zarabi *, Ruhollah Rahimi, Mehdi Sheykh Mohed Pages 149-171
    The purpose of this study is to investigate and identify the impact of e-government implementation on the implementation of good governance. One of the main manifestations of the use of new information and communication technologies by governments is the concept of e-government. Appropriate use of new technologies by the public sector and the government, especially in the form of a comprehensive and comprehensive e-government plan, can improve government-citizen relations and pave the way for equal participation of all citizens in the decision-making process, so transparency and e-government The most important and basic components for good governance and governance of society. In this article, using descriptive-analytical method and using library resources and research articles, the concept of good governance indicators has been evaluated as an effective tool for implementing inclusive development. The results show that e-government is an effective tool for citizen participation in the decision-making process by promoting and strengthening good governance factors such as transparency and access to information and promoting accountability.
    Keywords: Government, E-Government, Good Governance, Transparency, Access to Information, Freedom of Expression
  • Mahdi Abdi, Ali Rahmani Firoozjah *, Aliasghar Abasi Esfajir Pages 173-207

    The purpose of this study is to investigate the components of social capital in law enforcement and its impact on the sense of social security in Mazandaran province. The present research is applied in terms of purpose and survey in terms of descriptive method. The statistical population of the study included the citizens of Mazandaran province in 1398. The statistical sample size was 458 based on Cochran's formula and according to the population of the population, the research tool included a researcher-made questionnaire. After converting the concepts into reagents, appropriate items were prepared for each of the reagents and were compiled in the form of a questionnaire which was distributed by cluster sampling. The questionnaire had face and content validity. In order to evaluate the reliability of the questionnaire, two methods of internal consistency and retest were used. To determine the relationships between variables, the method of analysis of structural equation models using AMOS software has been used. Findings showed that social capital and its dimensions are effective on social security. Among the components of social capital; Social norms and trust had the greatest impact on social security.

    Keywords: Social Capital, Social security, norm, social trust
  • Zeynab Mirali Seyed Khoondi, Aliashraf Nazari *, Sadegh Zibakalam Pages 209-237

    In this paper, by explaining the different dimensions of policy capacity (policy line), the factors affecting women's political participation at the elite level, In the years 1997-2020, It was studied in three perspectives: individual, organizational and systemic, and in analytical, operational and political dimensions. The need to discuss the explanation of pathology in this area is one of the major policies of the country. The main question is to find the factors influencing political capacity in women's political participation at the elite level and Innovation of research in explaining the most important attitudes and dimensions of policy capacity that has led to the status of women's political participation at the elite level in these years. Because the research is exploratory, no hypothesis has been presented to report the facts without bias. This research has been done using Q_method to classify and score the propositions taken from the research literature. The statistical population includes 40 people who are effective in implementing policies related to women's political participation at the elite level in public and private organizations, as well as individuals selected through these decisions. The results show that the most important influential factors are individual attitude in the analytical dimension and organizational attitude in the analytical dimension and the least effective systemic attitude in the operational dimension.

    Keywords: Policy Capacity, women', s Political Participation, Policy making, Executive policies, Q Method
  • Roham Rezaeian, Mohammad Tajedddin *, Saeed Maadani Pages 239-261
    The present study tries to analyze the relationship between cultural development and economic development after the Revolution of 1957 in Iran in the form of development discourses and discourse analysis. Post-revolutionary development discourses have been considered as a practical aspect of revolutionary discourse and have analyzed the meaning associated with the signs of revolutionary development discourse. Findings show; The discourse of the development of the revolution, regarding the relationship between culture and development, culture as an effective set on the development process and the set that is formed in the development process and considered a product of development, is a dialectical relationship between development and culture. The semantic system of development in the constructive discourse neglected cultural development in this discourse and was similar to the discourse of modernization. In the discourse of reform development, the meaning of cultural development, which indicates the growth of spirituality, did not correspond to the attitudes and views of people in society. Cultural goals in the principled discourse were rejected by some social groups while accepted by others. In the justice-oriented discourse, the axis of development is based on economic growth and the creation of equality, which requires the use of cultural tools to monitor and control the atmosphere of society and advance its goals. The conclusion is that antagonism (conflict) over identification with development has been an obvious feature of post-revolutionary discourses and has been the determining element of post-revolutionary development developments.
    Keywords: Discourse Analysis, constructive development discourse, reform development discourse, principled development discourse, justice-oriented development discourse
  • Masoomeh Moghimi Firoozabad *, Hatef Hamdollahi Pages 263-283

    To improve the indicators of good governance, meritocracy must be established in all public human resource management processes. The purpose of this study is to design a model of meritocracy in the public sector for good governance with a multi-grounded approach. The main question of this research is what is the meritocracy model in the public human resource management system for good governance?Participants in this study include executive and scientific experts in the field of good governance and Iranian public human resource management and theoretical sampling has been used. Based on the findings of this study, in order to improve the good governance indicators , the processes of recruiting , maintaining, training and improvement of public human resource management should be designed and planned based on meritocracy. Human resource management with a competency approach is effective in the success of government organizations in securing the public interest and the quality of service outcomes.

    Keywords: Good Governance, meritocracy, multi-grounded theory approach
  • Seyed Javad Merirostami, Reza Nasiri Larimi *, Ahmad Reza Bahniafar Pages 285-306

    The general policies of the Islamic Republic of Iran are documents containing important principles for the administration of the system, which are determined by the highest political official of the country in consultation with the Expediency Council. General policies have binding power and in the system of hierarchies of legal norms, they are lower than the constitution and higher than other laws and regulations. In terms of non-contradiction) with the general policies of the system. Therefore, monitoring the compliance of government approvals with general policies should be done in a way that is appropriate for its position. According to the existing regulations, the Expediency Council is currently responsible for overseeing government approvals in this regard. But such monitoring, because it is done passively, non-specifically and with a delay, has created a vacuum in this area. With a deeper understanding of the concept of "law" and determining its relationship to the general policies of the system, the existing vacuum is eliminated. So that with the introduction of general policies in the broad sense of the law, parliamentary and judicial oversight of government approvals in accordance with policies becomes possible. As a result, oversight will be achieved in accordance with the general policies of the system in order to achieve its stated goals.

    Keywords: General policies of the system, government approvals, Expediency Council, Parliamentary oversight, Judicial Oversight
  • Meysam Eslam Panah, Seyed Bagher Mir Abbasi *, Maryam Moradi Pages 307-335

    Because the Charter of the United Nations places a high value on the protection and development of human rights. The United Nations therefore considered establishing mechanisms to protect and promote human rights. Accordingly, the former Commission on Human Rights established procedures in relation to countries and issues (Special Rapporteurs and working groups) to monitor how countries pay attention to human rights law. After the establishment of the Human Rights Council, these special procedures continued their activities in order to study the human rights situation in the countries or the thematic study of the human rights situation in all parts of the world. Considering the position of the right to safe drinking water as one of the fundamental human rights and on the other hand, considering the role of the Special Rapporteur on the right to drinking water in supporting and promoting this right in developing countries, the Special Rapporteur is effective in supporting and promoting This right is considered.

    Keywords: Human rights, the right to water, The Right to Development, Special procedures, special rapporteurs
  • Masoumeh Ghorbani, MOHAMMAD Sepehri *, Sattar Oudi Pages 337-361

    Gilan province, scientists, writers and thinkers of this country in all areas and historical periods have had a constructive impact on the promotion of Iranian culture and identity. Among them, Mirza Mohammad Ali Hazin Lahiji is a poet who has a privileged position in the Indian style. But not all the abilities of "Hazin Lahiji" can be summed up in his literary innovations and excellent imagination, but he is a scientist and sage who was aware and aristocratic in various fields of humanities in his time; And therefore, one of the most important effects of the presence of Hazin Lahiji is the promotion of the cultural and literary level of his time. The results of the discussion show that it is important that Hazin enjoys a general success alongside poets such as Saeb, Kaleem or Talib, but a special feature that can be found in him is to stimulate the market of literary criticism and promote the cultural level in this period. Although many sad achievements have taken place in India, the Persian language of his poems, as well as his special view and broad interest in Iranian culture, has always introduced him as an important subject for the promotion of twelfth century culture.

    Keywords: Safavid culture, Hazin Lahiji, Indian Style, Iranian history, classical poetry
  • Mohamad Daneshyar, Esmaeil Laeijanimansori *, Hadi Vakili Pages 363-391

    Agham Mohammad Bidabadi, a 12th century philosopher, jurist and mystic, was the son of Agham Mohammad Rafi Gilani. Abadi has become famous. He was an ascetic and mujtahid scientist who used the presence of masters such as Mullah Abdullah Hakim and Mullah Ismail Khajoui in rational and movable science. By approaching, cultivating and appealing to the Imams (AS), he has reached the high authorities and has been included in the category of Awtad and Abdal. The combination of appearance and interior, democracy, self-sacrifice, charity and service to the people, the combination of Shari'a, path and truth, self-knowledge, avoidance of materialism and tolerance with opponents have been the most important mystical and behavioral components of his thought. It is noteworthy that Bidabadi school with its many students is the only Shiite school that combines mysticism, ethics and philosophy and uses it to achieve the Qur'an and the understanding of the infallibles (AS) and finally promotes pure Shiite mysticism in They have become their age.

    Keywords: Agham Mohammad Bidabadi, Biography, mystical thought, appearance, interior, Fear
  • Habibollah Mohamadifard, Seyed Hosein Hashemi *, Shahrdad Darabi Pages 393-425

    Effective criminal justice policy in crimes against moral dignity in cyberspace needs a fundamental review and solutions such as: Applying the principles of Islamic criminal policy in these crimes can be useful because the laws and rules in this area are based on Islamic rules such as The principle of participatory criminal policy, the establishment of an amnesty institution, the application of Islamic principles regarding freedom, the application of the principles of impunity, decriminalization and delinquency in Islamic criminal policy. Rules of fair trial should be observed especially in these crimes, such as the principle of prohibition of criminal criminality, attention to the criminal principles of the Constitution, adoption of various methods of prevention, appropriate methods of compensation and appropriate punishment, attention to the role of victims in committing these crimes, exploitation One of the universal principles of fair criminal justice is the emphasis on international criminal justice, the tendency to create a global cooperation, the adoption of a special criminal policy towards specific victims such as children and women, which can be the most important practical and theoretical solutions in this area.

    Keywords: judicial procedure, crimes against moral dignity, Cyberspace, proportionate punishment
  • Hasan Shahravi, MohamadHasan Hasani *, Behnam Yousefian Shoredeli Pages 427-450

    After many years of disagreements between lawyers and the existence of scattered materials in various laws on criminal liability of legal entities, the adoption of the Computer Crimes Law of 2009 and the Islamic Penal Code of 1392, the end point of these disputes and the identification of criminal liability of legal entities despite the existence There were flaws and ambiguities. In different countries, including the United States, there have been similar disagreements about the criminal liability of a legal entity. The Islamic Penal Code of 2013 provides for punishments commensurate with the nature of the legal person and for its implementation, which include the main, supplementary, subordinate and aggravated punishments, each of which has its types. This article tries to discuss the types of punishment of legal persons in the Islamic Penal Code of 2013 and American law (federal law) and its objections, including the inclusion and non-applicability of paragraphs 25 and 26 of the Islamic Penal Code to legal entities. Be examined.

    Keywords: Legal persons, penal responsibility, penalty types, suppressive penalties
  • MohammadAli Nia, Ebrahim Taghizadeh *, Mohammad Azizi Pages 451-475

    The insurance industry of the country, as one of the important economic arms, with the aim of spreading insurance culture in society, advancing trade and expanding trade, creating savings and preserving national capital and establishing social security, practically began its activities in 1314. Governments are also responsible for ensuring that individuals receive the services they need and must protect them from the risk of using such services. In this regard, a special look at the risk in the matter of insurance ultimately leads to financial losses, but can any person who applies for insurance legally accept the possible losses, even if he wishes?Basically, it can be said that each human being can take risks for certain matters in different categories and at any stage of their life, even if they are ultimately harmed, and this damage can even lead to life-threatening injuries. From the point of view of the law, there is no obstacle. Since insurance requires the agreement of the parties and a group of members of the society, as the case may be, compulsory insurance is somewhat contradictory to the word risk and cannot be combined, because risk in any matter depends on the risk taker. He is the one who better discerns his own expediency whether to accept the risk or not, while in the category of compulsory insurance, the insured person is deprived of this authority and must accept compulsory insurance under certain rules and conditions.

    Keywords: Law, ., Policy, risk, Civil Liability, Compensation, Insurance
  • Hasan Rostami, MohammadHossein Heidari *, Babak Shamshiri Pages 477-503

    Every nation has an identity, although it has been formed over the centuries, but it is not limited to a specific time, but is the basis of their ethnicity and the motivation of their efforts over time. The main part of this identity card is their belief, intellectual and national bases, which are mostly reflected and perfected in the works of the greats of literature and culture; Therefore, respecting these great people and glorifying their works before it is an individual matter is honoring the scientific identity and culture of that nation and honoring their thoughts, beliefs and knowledge.The purpose of this study is to investigate the educational principles and foundations of Mohammad Bahmanbeigi. In this study, Bahmanbeigi is known as the founder of the new nomadic education system in Iran. The method of the present study was descriptive-analytical documentation and the data collection tool was filing forms. According to the research method, the statistical population of the study includes all documents, records and resources related to the subject. The results of the research indicate that for the principles and principles of education in Bahmanbeigi thought, 12 principles and 31 principles were achieved.Findings also showed that after the principle of literacy, reducing the class gap, promoting the Persian language, strengthening and promoting the spirit of courage and bravery, honoring the position of women in nomadic society, have been more important in this educational system.

    Keywords: Education, nomadic education, Avalanche, educational principles, foundations
  • Hooshang Amiri, Masoud Ahmadi *, Hoseinali Bahramzadeh Pages 505-537

    The aim of this study was to develop an appropriate model for human resource management risks of medical universities in northern Iran with an integrated approach and prioritization of indicators and validation of the model.This research is of applied-developmental type. In the first step, the dimensions and indicators of the human resource risk model were extracted from the theoretical literature and confirmed by a survey of human resource experts by fuzzy Delphi method. The output of this stage is 24 components and 132 indicators and is formulated in the form of four main dimensions as follows: risk dimension of people or human capital (including two components and 11 indicators), operational risks of human resources (including 7 components and 74 indicators) , The risk of employees' attitudes towards the human resources unit (including 2 components and 16 indicators) and the individual risk of human resource managers (including 13 components and 31 indicators). Prioritization of the dimensions of human resource risks according to experts, respectively, were operational risks of human resources, risk of individuals or human capital, risk of employees' attitudes towards the human resources unit and individual risks of human resources specialists / managers.Also, according to experts, among the 24 components, five priorities of human resource management risks, respectively;

    Keywords: risk, Operational risk, Human resource management risk, medical universities
  • Ali Khoshhalkolvir, Masoud Haghighi *, Alireza Rezghirostami Pages 539-568

    This study was conducted to identify the factors affecting individual performance in public and private organizations to provide a conceptual model for these factors in public and private banks in Rasht. For this purpose, first, using systematic review and selection of 96 articles, with the help of qualitative content analysis method, 86 components were identified in the form of three factors: individual, organizational and extra-organizational. Then, by selecting 16 experts by purposeful sampling and snowball sampling method, which were 8 university professors and 8 bank managers, 71 components were finalized with the help of Delphi technique, and thus the conceptual model of research was validated and formed . The result showed that the elements of the model of factors affecting individual performance in public and private organizations consist of four main factors, namely individual, organizational and extra-organizational factors as influential factors and individual performance as influential factors. Although the elements of the research model are unique and specific to the banking industry in terms of implementation and implementation, but conceptually comparable to the findings and results of previous research and this is an important turning point of the present study.

    Keywords: Individual Performance, Factors affecting individual performance, Public Banks, Private Banks
  • Moein Sabahi Garagani *, Zohreh Hassanzadeh Yazdi Pages 569-588

    This study examines the issue of "government civil liability in the stock market with an emphasis on the private rights of individuals." The civil liability of the government in the stock market is one of the current and practical issues in the field of capital, and many people in the society have been harmed daily due to the wrong measures of the government in the stock market. The study of government civil liability in the legal system of the Islamic Republic of Iran shows that, in many cases, it faces legal problems or gaps. Dispersal of laws, case study of government civil liability, inconsistency in the principles of liability, some based on fault theory and others based on risk theory, as well as lack of precise enforcement solutions and lack of uniformity of procedure are the most important weaknesses and legal gaps. To the system of civil liability of the government. It seems that legal gaps to the damage caused to individuals by society as a result of incorrect policies applied in the stock market in most cases remain irreparable, which requires legal solutions.

    Keywords: Stock market, government civil liability, Private Law, Compensation
  • Mahmood Mohammadi Ghoohaki, MohamadJavad Baqizadeh *, Morteza Barati Pages 589-613

    The idea of a fair trial based on the principles and norms of the international human rights system has emerged among various nations over the years, and most domestic laws have built their legal systems on this basis. Considering that the prosecutor has an important role in the process of fair trial in the general sense, including the stage of preliminary investigation, the stage of trial in court and the execution of criminal sentences. Also, the protection of civil rights and legitimate freedoms, in addition to maintaining security and public order, which is one of the most important demands of citizens, has been entrusted to the prosecutor in accordance with the law. Any disruption in the performance of these duties can affect the fair trial process and have irreparable consequences. Because the duties of the prosecutor in the ward are the responsibility of the head of the district jurisdiction and in his absence the trial is alternate. On the other hand, the legislator has made the branches of the district court both the rank and the dignity of the second criminal court. Due to legal obstacles, the head of the judicial district is not able to perform his full duties as the prosecutor in the district court. Therefore, this legal shortcoming, especially in the preliminary investigation stage, especially the monitoring of detention and pre-trial freedoms, while endangering the rights and legitimate freedoms of citizens, can also put security and social order in a vulnerable position.

    Keywords: Head of Judicial District, Alternate Judge, Prosecutor, Fair Preliminary Investigation
  • Mohammad Bahadori Jahromi *, Afshin Nouraie, Hojjatalah Alam Alhoda Pages 615-642

    The subject of this research is to examine the approach and position of the Islamic Consultative Assembly to reduce corruption in the field of non-criminal laws. Therefore, the research question is what is the approach of the parliament to non-criminal laws in the field of anti-corruption. The hypothesis of the research is that the hypothesis of this research is that despite the minimal care of the legislature on these two issues and its sub-indicators such as transparency of the budget system, review of property and assets of officials and legal protection of corruption disclosure, sufficient attention and There is no merit for the institution in these areas. The results of the research show that although the Islamic Consultative Assembly in recent decades has paid more attention to issues such as transparency and the right of public access to information and conflict of interest, in practice what has been achieved is far from the standard and desirable conditions. The research method in this article is descriptive-analytical qualitative and the data is collected in a library method by taking notes.

    Keywords: Corruption, Anti-corruption laws, Non-Criminal Laws, legislature, Islamic Consultative Assembly, Transparency, Conflict of interest
  • Gelareh Sasani, Msnsour Ghorban Hosseini *, Morteza Ghassemi Pages 642-666

    Due to the increasing regulation of governmental and non-governmental organizations and the request of customers regarding environmental issues and the intensification of competitive environment, industrial enterprises have also found that improving environmental performance can differentiate them from other competitors and thus follow a suitable model is very important for them. For this purpose, in this study, whit using the qualitative method of Grand Theory, a green human resource management model and a green supply chain in the Iranian automotive industry were designed. The method of data collection is form of documents and face-to-face interviews with 14 knowledgeable experts in the field of green human resource management and green supply chain, which have been identified using targeted sampling method. To analyze the qualitative data, three methods of open, axial and selective coding were used. The results showed that at first 216 effective sub-codes were identified during the study of the main concepts and finally the proposed final model with a line of communication between the research categories in the form of six main codes including; Causal conditions are the central category, context, intervening conditions, strategy and consequences. Therefore, the proposed model can be used as a tool for forecasting and policy in the field of human resources and supply chain in the automotive industry.

    Keywords: Green Human Resources, Green supply chain, automotive Industry, Foundation Data Method
  • Touraj Hemmti Farsani, Alireza Salimi *, Seyed Alireza Hosseini, MohammadHossein Nazemi Pages 643-668

    The religion of Islam has not only dealt with matters concerning Muslims, but also, in an overview, has drawn up rules for non-Muslims and respect for their rights; In the Islamic approach, non-Muslims are either considered as dhimmis, covenants, and trustees who, although present as a minority in the Muslim community, are supported, or who are among the non-Muslims who are in conflict with Muslims. There are those who are known as military infidels and therefore are not respected by Islam. A look at the sources of Imami jurisprudence shows that the breadth, property and honor of non-Muslims who are under the protection of the Islamic society are considered inviolable; Thus, Muslims have no right to attack them; Because in this case they will be reprimanded. The Constitution of the Islamic Republic of Iran, by recognizing the religious, Christian and Zoroastrian individuals as religious minorities, has also recognized their rights. The legislature in the Islamic Penal Code in 1392, with the establishment of jurisprudential standards in some areas, including adultery with Muslims, sodomy, tafkhiz, the death sentence as an aggravation of punishment for non-Muslims and in drinking alcohol, as a factor A discount was given to non-Muslims only if they pretended to have a limit. Regarding diyat, the equality of diyat of the non-Muslim and Muslim minorities was maintained, taking into account the opinion of the leadership.

    Keywords: Non-Muslim rights, Imami Jurisprudence, Islamic Penal Code
  • Mahboubeh Ghannadan, Mahyar Alavi Moghaddam *, Mahmoud Firouzi Moghaddam, Sahand Khairabadi Pages 669-693
    GholamHossein Saedi tried to recount the social and personal problems of his time and to analyze them according to his psychiatric specialty and relying on his anthropological and psychoanalytic methods. How and what is the nature of the theme of Saedi's plays and the extent of the impact of his plays and screenplays in the field of Iranian playwriting and his imitation of traditional and modern European playwriting style are among the main questions of this research. Saedi's plays express the sufferings of the people, economic problems, poverty, social corruption, psychological trauma, the ignorance of individuals, inappropriate ideologies, dehumanization and alienation, suicide, anxieties and fears, the struggle against governmental and military tyranny, militant tyranny and militancy. He has been subjugated by the tyrannical tyranny of lords and land grabbers and resistance to the land reform law, the government's oppression of libertarians and constitutionalists and the like, and in general his political, social, economic, cultural and eerie themes in his plays. There is also. He has also contributed to the richness and development of Iranian theater and the art of Iranian playwriting. The data collection method in this research is analytical-descriptive, library method, data analysis method, qualitative method and reasoning method are inductive methods. The results of this research show that he has used the style of modern playwrights in his early plays and according to these works, he has reflected on the issues and problems of the new era and his time.
    Keywords: Gholamhossein Saedi, play, theme, comparative study, traditional, modern European theater
  • Roya Mafakheri, Omolbanin Ramazanzade *, Seyyed Hasan Hosseini Moghaddam Pages 695-720

    In the field of economics, there are issues and discussions that, if not formulated in a regular and principled manner, will cause many disorders in this field, which, regardless of the views and general economic policies, govern all these theories and can be found in any legal system. . These theories and principles are studied in a field of law called competition law. One of the principles that governs this field of law is the principle of prohibition of abuse of the dominant economic situation, which is observed in the two legal systems of Iran and the European Union. Some firms commit anti-competitive acts such as abusing the dominant position. Establishing purposeful oversight bodies to investigate, monitor and investigate violations at the national and transnational levels is essential. In our country, among the competent authorities in dealing with cases of abuse of the dominant position in competition law, we can refer to authorities such as: the Competition Council, the State Penitentiary Organization, public courts and the Court of Administrative Justice. Therefore, in this study, the policies and framework of laws related to the competence of the authorities dealing with claims of abuse of the dominant economic situation in the competitive law of Iranian society have been studied.Keywords: Competition Law, Commercial Transactions, Abuse of Dominance, Supervisors.

    Keywords: : Competition Law, Commercial Transactions, Abuse of Dominance, Supervisors
  • Ahmad Mirzaei Garmi, Alireza Lotfidodaran *, Mozaffar Bashokouh Pages 731-748
    Termination is a legal act that is done by a will and is included in the number of contracts (Article 449 of the Civil Code). The best basis that can justify the option of termination if the obligor refuses to perform the obligation is the theory of condition according to Articles 235, 238 and 239 of the Civil Code. In Iranian law, options have no single basis and the effect of termination is according to the articles of the Civil Code, including Articles 287, 454 and 459 of the Civil Code from the time of termination. In English law, the cause is the basis for the termination of the contract, and according to the rules and regulations of English law, if the obligor fails to fulfill the obligations contained in the contract (whether the main obligations or minor obligations), the obligation of the obligor will be terminated. That is, the obligee can terminate the contract or ask the obligee to fulfill the obligation from the court. In this descriptive-analytical study, an attempt has been made to examine the legal and economic foundations of the right of termination in the law of Iran and the United Kingdom. The results indicate that the basis and source of termination of the contract in English law is the basis for the termination of the contract.
    Keywords: termination, Iran, Economy, UK, Contract Necessity, Options
  • Hosein Ahmari *, ALI YAZDANI, Mosta Rajaae Por Pages 749-777

    The purpose of the present study is to investigate corruption on earth and moharebeh and their examples in Islamic jurisprudence and law. , Has examined the background, pillars and examples of these crimes in the previous laws and their developments in the Islamic Penal Code and new cases that are not mentioned in the previous laws. Prominent examples of corruption on earth and war in ancient jurisprudence include kidnapping, addiction to killing the people of Dhimma and slaves, shroud of theft and non-existence, burning the house of another, mahtal and manbij, sorcerer but in modern jurisprudence and law are the fight against drugs, perpetrators , Bribery, embezzlement and fraud, economic disruptors, crimes of the armed forces, cross-border smugglers, human trafficking, counterfeiters, extortionists and expensive sellers, extortion, unauthorized audiovisual activists, cybercriminals and cyberspace in the fields Creating fear and intimidation, sexual, political, economic and spy and someone who questions the certain rules of Islam and another can and will help.

    Keywords: Corruption on earth, Moharebeh, Corruption in the Qur', an, computer crimes, Extortion
  • Ahmad Motaghirad, Hossein Vazifehdoust *, Hashem Nikoomaram Pages 779-811

    The present study evaluates the impact of two structures "legal responsibility"and"voluntary responsibility" on customers' attitudes in two stages. First stage: Two structures, with qualitative method and meta-combined strategy, based on the seven-stage model of Sandlowski and Barroso, re-conceptualization and second stage, their impact on customer attitudes in the quasi-experimental design were investigated.The statistical population of the first phase, articles related to the above two structures, between 1990-2020, and the second phase, "are the major customers of food production companies in Khorasan province."The sample size is 220 people and were selected by cluster random sampling method. For voluntary liability, the two dimensions (theme) of voluntary liability and voluntary liability are beyond expectation, and for the structure of legal liability, there are two dimensions of general legal liability and specific legal liability.In the quasi-experimental stage of the second stage, first, by simultaneous analysis technique, out of nine possible scenarios, with orthogonal analysis, three scenarios are selected and based on the components of two structures, "legal responsibility" and "voluntary responsibility" are designed and their effect is compared by paired comparison method. Analyzed on customers' attitudes.As a result, there was no significant difference between customer attitudes in high-liability companies and customer attitudes in high-liability companies, and audiences did not distinguish between the two tools.This research, using the scenario to measure legal and discretionary liability, is an upstream research (buyer aspect) and a functional variable (dependent), measured from the customer's point of view, along with conceptualizing legal and discretionary liability with a hybrid strategy.are innovative.

    Keywords: social responsibility, legal responsibility, voluntary responsibility, customer attitude, meta-composition
  • Iman Jafari, MohamadHosein Jafari *, Abdolreza Barzegar Pages 813-834

    The issue of reparations for government actions has been the subject of controversy for nearly a century and a half. In the meantime, since the executive apparatus of the government has more friction with the citizens than its other powers, the civil responsibility of this sector has been questioned more than other parts. Different legal systems, under the influence of the intellectual systems that support them, have given different, sometimes similar and sometimes different answers to this question. One of these systems is the common law system, which has gained valuable experience in a tumultuous history, from the absolute denial of civil liability of the government to the absolute acceptance of absolute responsibility in the executive apparatus. In this article, with a historical study of about seven hundred years of the evolution of the ideas of civil liability of the government, the process of step-by-step acceptance of this responsibility for different government forces and in particular the executive branch and its agencies is examined. The circuit will also be considered.

    Keywords: Civil liability of the government, civil liability of the executive apparatus, Common Law System
  • Amin Salari, Mostafa Saraji *, AHMAD RANGBAR Pages 835-866

    Dispute resolution authorities are a common term for all councils, commissions, boards, courts, courts, tribunals, and similar titles established by law to deal with crimes, violations, disputes, and other matters. Dispute resolution authorities are divided into two groups, "judicial" and "administrative tribunals "; The first category of authorities, which can be called the judiciary, are named "judicial authorities" based on their formation in the judiciary, and "administrative tribunals " are legal authorities that are established outside the courts due to their formation in the legislature and the executive branch. The judiciary is a body of the judiciary that deals with disputes imposed on them by law. They are known as non-judicial, quasi-judicial authorities and specialized administrative authorities. Among the most important of them are the authority to investigate regulatory and disciplinary violations, the Boards of tax dispute resolution, the Commission for Investigation of Customs Disputes, and the Commission for Investigation of Structural Violations. Prompt prosecution, low cost and de-judicialization can be considered as the reasons for the establishment of non-judicial authorities.

    Keywords: Iran, Constitution, COURTS, Administrative .. Judicial Transformation Document
  • Abdulah Naruee, Javad Panjeh Pour *, SIAMAK Baharluee, Ahmad Abedini Pages 867-892

    Islamic jurisprudence in different periods is a manifestation of the Islamic Ummah's care for Sharia; A law that represents justice, mercy, and reform. Ways of proving the evidence as a protector of rights, the manifestation of mercy and effective tools, the realization of justice and one of the most common issues in implementation and the most widely used jurisprudential-legal issues are among the most important methods on which the proof of justice depends on justice. But martyrdom, like other Islamic rules and issues, has rules and conditions, one of which is that, if the testimony is proven, is it conclusive news that the ruler should rule according to it? Is number and justice a condition? What are the pillars of testimony? What are the terms and conditions of testimony? How many witnesses are there? Is the testimony of a witness with an oath acceptable? Another question is what will be the legitimacy of proving the testimony of witnesses or the testimony of a witness with an oath? Therefore, in the present article, which has been written with a descriptive-analytical approach, different dimensions of the subject of martyrdom and its rulings and conditions have been comparatively studied from the perspective of different religions of Islamic jurisprudence and by analyzing the opinions of jurists of five religions in this field The proof of martyrdom and its sub-issues have been studied and finally it has been concluded that the subject of martyrdom in Islam .

    Keywords: Evidence, Finance, Testimonies, five religions
  • Mehdi Zakavi *, MohammadEbrahim Shams Nateri Pages 893-916

    Water is the source of life, production, work and construction and is known as the axis and one of the most significant factors of development. Today, one of the components of political power and military, economic, social and cultural security of countries is related to water security.Crimes related to water resources refer to actions that, under certain circumstances, result in water pollution, encroachment, illegal exploitation, and so on. The importance of water resources protection is due to the fact that it is directly related to the health of "humans" and therefore the need to protect resources is reflected in various domestic, regional and international laws. In the end, it was concluded that despite the fact that Iranian policymakers are inspired by sharia law and also the requirements of adhering to international instruments in order to control the criminal phenomenon in the field of water, criminal and sometimes non-criminal ideas are used. However, it has a predominant meta-criminal perspective and, for various reasons, has not been very successful in controlling criminal behaviors and phenomena, as well as in responding.

    Keywords: Criminal policy, Water resources, Environment, Pollution, Convention
  • Yaser Madani Pages 917-934
    Divorce is a category that relates to a person's personal status and is determined by national law or the territorial laws of a country. This article intends to examine the conflicts between the laws governing divorce between Iran and the United Kingdom from a sociological perspective, to determine the law governing divorce in these two countries at the time of the conflict. The research method in this article is library and is descriptive-analytical. The results indicate that the law governing the causes and causes of divorce may be different from the law governing the effects of divorce and the solution to their conflict in these two stages, ie the stage of creating the right and the stage of affecting the right, is not necessarily the same. Each other is essential. Two people in Iran who have two different religions and religions can marry each other if the rules of their religion have allowed them, and in a marriage of two people with two different religions, if the religious rules of these two religions It can be combined together, it must be according to the personal religion that has stated more complete and comprehensive rules in this field, but if the marriage ritual is not integrated in the religion and they are in complete contradiction with each other, due to conflict of laws, the possibility of marriage And marriage of these two people is not possible.
    Keywords: Divorce, conflict, Rule of law, Iran, England, Sociology
  • Davod Davar Panah, Morteza Naji Zavareh *, Abbas Shaykh Al-Islami Pages 935-957
    Inspired by the teachings of the restorative justice system and identifying the principle of prosecution, Iran's new criminal procedure policy in the 2013 Code of Criminal Procedure seeks to reconcile the parties through mediation. Mediation is a three-way process (crime-victim-society) and one of the manifestations of contractual justice and has equivalents such as intercession and arbitration in jurisprudence. Articles 82, 83, 84, and 192 of the Code of Civil Procedure provide for the mediation process in 6th to 8th degree minor crimes (minor minor crimes). After reaching an agreement, the judicial authority shall suspend prosecution or suspension based on the nature of the crime. It is issued and the case is closed at the preliminary investigation stage and leaves the cycle of criminal justice, so it remains to be seen whether the legislator has been able to provide the maximum possibility of this process by efficiently explaining the realm of mediation. In order to amend the relevant laws, the result of this descriptive-analytical research is that even in the mentioned crimes, the result of mediation is more desirable than the formal criminal justice, although it is necessary to extend this process to other crimes.
    Keywords: Criminal Procedure, Restorative justice, Criminal Mediation, Peace, Reconciliation
  • Parviz Banadshi, Houshang Taghizadeh Pages 959-986

    The business process turbulence and increased competition among business firms make the environment around organizations much different from the past. Identifying future business paths and move in a way that brings the benefits of the organization recognizes the need for marketing research and concepts such as market orientation. The purpose of this research is to address and evaluate the impact of market orientation on organizational performance by emphasizing the mediating role of organizational innovation in value chain and provide a model for it. This is a descriptive survey research. To study the meaningful regression weight (factor loading) of different structures of questionnaire on predicting the related items, Confirmatory Factor Analysis (CFA) Technique has been used. Also LISREL statistical analysis software was used for testing research hypotheses and structural equations. Statistical population of research includes all managers and employees working in value chain of poultry farming industry in Kurdistan province, out of which a 205-person sample was selected based on Cochran formula. Reliability of the questionnaire has been confirmed through internal consistency method (Cronbach's alpha) with high reliability coefficient. Results of data analysis suggest that the relation between competition orientation and with the financial performance of the organization are confirmed. In addition there is no significant relation between customer orientation and inter-task coordination with financial performance of the organization. Eventually suggestions have been proposed to improve the performance of the poultry farming industry.

    Keywords: Market Orientation, Axis Competition, Sociological, organizational performance, Value chain
  • Hamid Ghadiri, Hossein Sharifi-Renani *, Saeed Daei Karimzadeh Pages 987-1020

    In the Iranian economy, factors such as government financial assets and housing prices each year are considered as tools of fiscal policy, which in turn will play an important role in the country's economy and the activities of banks. In this research, the financial-economic information of Iran Database from 1989 to 1397 has been used quarterly. In this study, an attempt has been made to investigate the role of financial policies on the number of building permits issued through bank credit channels and the exchange rate in two different models, using the VEC vector error correction model approach. The results of the Johansson test show that there are significant relationships between the variables of financial assets and deposit rates, bank facilities, building permits and exchange rates, as well as between the variables of housing price index and deposit rates, bank facilities, building permits and There is an exchange rate. The findings indicated that the second model is more superior than the first model. Also, the variables of policy tools have a positive and significant effect on the variables of the number of issued building permits and housing prices in the short, medium and long term according to the credit channel. The deposit rate variable, which has been used as a policy tool in the medium and long term, can increase the number of building permits issued depending on the amount of bank facilities.

    Keywords: Monetary Policy, Exchange Rates, banking facilities, Money supply, building permits
  • Ayyob Derochi, Malek Zolgadr *, Asghar Partovi Pages 1021-1052
    The end of the Second World War and the beginning of the Soviet and the U.S., the Cold War and the characteristics of the bipolar system in various areas, has marked the 1945-50 decade for Iran's foreign policy. Has the economic field been able to impose itself on Iran's foreign policy as one of the factors and structural characteristics of the bipolar system during the years? It seems that in the global blockade of power, the preservation or development of the economic capabilities of the superpowers as one of the structural support elements of the bipolar system has played a significant role in balancing their forces and foreign policy of Iran. The present paper, uses the view from Waltz's theory of neo-realism, which, although considered power as the most important factor in maintaining the balance of forces, but the distribution It does not consider capabilities only in military affairs, and it extends it to other areas, and takes into account the balance of power in these areas, and in this particular case, the balance of power between the two superpowers of the East and West blocs in the bipolar regime governing the international environment. It also consists economic profits.
    Keywords: global political economy, Bipolar System, Cold War, foreign policy of Iran, neo realism
  • Bibi Mahdiye Tabatabae * Pages 1053-1075
    A group of Iranian thinkers have condemned to acceptance the theory of evolution based on the effect of creation verses. A thinker who chooses this solution, Clearly seeks to support the scientific interpretation from sacred texts. The present study does not consider Iranian biologists to be religious. Because the most of them may have been God-believers and who do not believe in God, due to living in religious societies, and don’t produced significant literature over the last century and a half that can be evaluated in this paper. But Iranian Muslim thinkers have commented on its evolution and relationship with religion. Among Iranian thinkers, Shahid Motahhari explained the theory of evolution according to Mulla Sadra. On the other hand, this idea is not only inconsistent with religious teachings, but also explains how greatness, wisdom, and providence of God. The only thing that distinguishes Mulla Sadra's theory of motion from Darwin's theory is the discussion of the existential system. Mulla Sadra believes in a longitudinal system and Darwin in a transversal system to change beings; but it does not accept other consequences that the opponents of Darwin's theory of evolution have brought up, such as: the negation of creativity, the negation of divine wisdom (theosophy) and the end, the negation of chance, and so on. Keywords: Theory of Evolution, substantial Motion, Accident, Mulla Sadra, Shahid Motahhari
    Keywords: theory of evolution, substantial motion, Accident, Mulla Sadra, Shahid Motahhari
  • Seyed Moslem Hoseyni, Seyed Abbas Jazayeri *, Morteza Dehsahraii Pages 1077-1097
    The institution of oath existed before Islam and the religion of Islam has not been exposed to it and has considered its presence as a way and useful. At that time, the reasons and strategies for proving the crime were not as advanced as they are today, and oaths were effective in preserving Muslim blood and preventing its wastage. Therefore, accepting this case seemed acceptable and logical. But today, with the advancement of science and knowledge and the possibility of using different scientific ways to detect and prove crime and even assign a field to this subject called criminology and criminology, not only the existence of the issue of oath has no scientific and legal justification but also contradicts The principles of fair trial are the same as the principle of innocence and protection of the rights of the accused. An institution that in its time was in the direction of maintaining the temperature and administering justice, can now cause the temperature to deviate and waste justice, and have the opposite result. These cases are contrary to human rights standards and international treaties, which are all aimed at respecting the basic human rights of individuals, and non-compliance has a direct impact on the judicial security of citizens. At the same time, Islamic jurisprudence has a high capacity to provide a way and overlap the religious laws with the current needs of society, which have not been well used
    Keywords: oath, filth, Human rights, Judicial Security
  • Sina Barzegarjalali, Hasan Khosravi *, Soheila Koosha Pages 1099-1122

    The international responsibility of governments is one of the most fundamental institutions of international law, which has long occupied the members of the international community and has established close ties with all branches of international law. The international community has been constantly experiencing diverse and emerging legal situations in recent decades. Therefore, the cases that hold all governments accountable to the international community are not limited to certain cases. The outbreak of emerging epidemics, including the new coronavirus, is one of the emerging problems that requires international cooperation from governments to address them globally. In the present article, analytically and descriptively based on library studies and international documents, the international responsibility of governments to the international community within the framework of the legal entity of secondary obligations and the international responsibility of governments to unrestricted actions within the framework of pure responsibility And their compliance with the responsibility of governments in combating epidemics has been analyzed and as a result it has been argued that cooperation in the fight against epidemics is a commitment to the international community and negligence on the part of the government is negligent. If, it will bring international responsibility.

    Keywords: international responsibility, International Cooperation, Pandemics, corona virus, international rights
  • Mohammadali Baghersad *, Parviz Savarayi Pages 1123-1158

    The main reason for the development of Volcar insurance should be sought in the late 90s; During this period, the feeling that insurance was paying for the development costs and bearing the risk of advanced technologies in the marine energy industry led various insurers active in this market to seek insurance policies in this field. prepare. They argued, for example, that claims for defective or incomplete design and hidden defects lead to damages that should be excluded from insurance coverage. This process led the Wellington Lloyds Syndicate to introduce a comprehensive version of marine construction insurance, commonly known as the Volcar. The main question of the present article is what is the structure of Vulkar insurance policy and what effects has it had on offshore oil and gas facilities? In short, in answer to this question, it should be stated that this insurance policy is one of the types of all-risk insurance policies that has been able to be welcomed by activists in this field to a great extent, and this field is different from other insurance policies. The former, which were sometimes unfamiliar with the requirements of this industry, needless. ولBefore the Volcar insurance form, there were insurance policies in the field of offshore structures; But for almost two decades now, the Volcar insurance has been in use and is the predominant insurance coverage for offshore construction projects found in the insurance market, although the Volcar is not immune to criticism and is usually amended when adjusted. ‌ شد.

    Keywords: Offshore facilities, Oil Industry, Insurance, Volkar Insurance
  • salar shaker jenaghrd, ebad ruhi *, arkan sharifi Pages 1160-1173

    Today, increasing public awareness of fraudulent rights has led to a kind of government structure called good governance in the world community, what can be deduced from good governance, focusing efforts and efforts on methods to increase welfare and compliance. The public rights of the people are outside the body of government. Thus, one of the examples that from the point of view of legal scholars can provide public resources in the shadow of good governance, are public non-governmental organizations that take part in the duties of government and by providing services in this area, an effective step in improving social welfare. می‌دارند. The National Olympic Committee has the potential to provide services in the field of sports at home and abroad and is a very important factor in the promotion and expansion in the field of championship sports. 3/1400), the said committee is dependent on the state budget to cover part of its expenses and therefore is considered eligible for legal oversight by the legislature to prevent deviations in the expenditure of the budget. The present article deals with the issue of monitoring the National Olympic Committee using a descriptive-analytical method.

    Keywords: Public non-governmental organizations, Supervision, Civil Society, National Olympic Committee, Court of Accounts
  • Sadegh Hoseinzadeh *, Amin Ravanbad, Ali Mohammad Haghighi Pages 1163-1178

    The main question of the present study is why do governments adhere to global norms? In this study, using descriptive-analytical method, the authors examine the adherence of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia to global norms by using three explanatory variables of legitimacy between domestic and foreign norms. International countries have reviewed. Findings show that among the explanatory variables affecting the Islamic Republic of Iran's exposure to global norms, the variable of proportionality between domestic and foreign norms has the greatest impact on Iran's acceptance or non-acceptance of global norms and the other two variables are legitimizing the frameworks of world order. And the consequences of how to face the norms for the international image of the country are influential in the next level and all three act as obstacles to the acceptance of international norms due to the special situation of the Islamic Republic of Iran rather than facilitating the acceptance of international norms. . On the other hand, in the case of Saudi Arabia, the variable of proportionality between domestic and foreign norms can potentially play a role of undermining global norms, but the other two variables, legitimizing the framework of world order and the consequences of how to deal with norms, facilitate the international image of the country. They are very effective and pave the way for the acceptance of global norms for Saudi Arabia.

    Keywords: compliance, Global Norms, Global Order, Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia
  • Reza Rezaei *, Mohammad Sadeghi, Alireza Rajabzadeh Pages 1175-1188

    The issue of state expropriation is important in public law in several ways.
    First, the basis for governments to authorize the expropriation and ownership of other people's private property.Second, the legal nature and forms of expropriation in the public interest; And third, dispute resolution authorities. According to the results of this study, an important element that makes the Islamic State can trust it when necessary to seize private property if necessary, is the priority of public and community interests over individual interests. Accordingly, the theoretical foundations of acquisition as one of the examples of government administration is based on public service theory, because acquisition is in a position to eliminate the conflict between collective and individual interests and because of public services and the use of preferential management laws in ownership. Supported by the same services. Claims arising out of land ownership are largely legal, and dispute resolution authorities in this area are divided into specialized and general categories. Numerous criticisms of specialized authorities related to the settlement of disputes over the ownership of urban lands are the cases in which the non-publicity of the meetings and the impossibility of the non-governmental party to attend these meetings are the most important criticisms in this regard.

    Keywords: Expropriation, public services, ownership, administrative contract, specialized authorities, Court of Administrative Justice
  • Marzieh Vaghei, Mehrnaz Behrozi *, Mohmamad Sepehri Pages 1176-1190

    After the Arab conquest in the east and the need to establish a permanent garrison, Basra was chosen and established. But Basra was founded in a place where Iranian garrisons were located in the centers and surrounding areas since ancient times, and many Iranians lived in those areas. After the establishment of Basra, many Iranians, including horsemen and farmers, lived there. Iranians gradually became Muslims and became one of the great Islamic scholars. Recognizing and explaining the role of Iranian vassals in the emergence of Basra's cultural ideas in the first two centuries of Islam is the aim of this research.This research aims to answer the question of what role did Iranian followers play in the emergence of cultural issues in the first two centuries of Islam? It used the descriptive-analytical research method which was done in a library and documentary way. After analyzing the information, the following conclusion was reached: the reasons for Basra's fruitfulness in Quranic sciences, literature, theology and jurisprudence can be attributed to the geography of Basra, the presence of many Iranians and Iranian followers there, and as a result the cultural interaction between Islam and Iranian culture. knew Captive Iranians and free Iranians gradually became Muslims, and with the rich color of Iranian culture, they became one of the greatest Muslim scholars and writers and the founders of important schools of literary, jurisprudence, theology and commentary in Basra and Islamic civilization, thus playing a great role in the advancement of Islamic civilization. performed

    Keywords: Iranian vassals, Basra, Islamic Civilization, the first two centuries of Islam
  • Abbas Babaeinejad *, Poorya Poorkhosravani Pages 1190-1218

    This study studies the moderating role of resource marketing in the relationship between organizational reputation and client satisfaction in branches of Keshavarzi Bank in Kerman. The statistical population includes the employees of Kerman Agricultural Bank branches with 400 people and also the customers of Keshavarzi Bank with an unlimited number. Cochran's formula was used to determine the sample size and three questionnaires of resource marketing, client satisfaction and organizational reputation were used to collect information. The validity of the questionnaires was evaluated according to previous research and their reliability was calculated to be 0.92, 0.82 and 0.89. SPSS software, Pearson multiplication and regression software were used to analyze the data. Findings showed that there is a relationship between banks' reputation and its components with client satisfaction. Also, resource marketing has a moderate role in the relationship between organizational reputation components and client satisfaction. Finally, some suggestions are provided for the statistical population of the research.

    Keywords: resource marketing, organizational reputation, client satisfaction
  • Hamid Shirdojam, Mohammad Rohanimoghadam *, Alireza Hasani Pages 1192-1207
    The religion of Islam, while recommending moderation, recommends the establishment of installments and social justice in various ways. In Iranian law, the stability of individual property is protected. Based on the relationship between acquired rights and stability of property, no person has the right to encroach on another's property, and in case of encroachment on another's property, the possessor and aggressor will be prosecuted. The purpose of examining the rule of property stability in foreign investment is to identify the sanctity of property by important legal systems of the world, and in this regard, the views of investable countries and first capital is very important and examines the Constitution of the Islamic Republic and jurisprudential and legal sources. That the stability of property has been considered in Islamic jurisprudence and according to the proposed rules is considered a matter of course and its acceptance in foreign investment is acceptable based on respect for the sanctity of property and the domestic law of Iran, according to it, this case Emphasis added.
    Keywords: Property, Foreign Investment, ownership stability, jurisprudential principles, Law
  • Zeynab Ghasem Nezhad, Nasim Majidi Ghahroodi *, MohammadReza Jalilvand Pages 1193-1219

    The present study aims to provide a model for branding tourist destinations with emphasis on digital marketing. Therefore, 45 articles between 2010 to 2020 using the systematic review method and Delphi technique have been reviewed. The statistical population included 25 experts in this field. In the first round of the Delphi method, the average of the experts' opinions out of 57 questions, 11 questions were lower than the mean of the spectrum, which was recognized as a minor criterion and was removed from the questionnaire. In the second round of the Delphi method, the questionnaire had 46 questions, which based on the average opinions of experts, out of 46 questions, 6 questions were removed from the questionnaire. In the third round of the Delphi method, the questionnaire had 40 questions that the average opinions of experts on the fuzzy value of all questions are higher than the average of the spectrum. So all the remaining questions are very important. According to the opinions of experts, the achievement of questions to the community level and the lack of removal or addition of new indicators to the research, it was determined that the condition for stopping the research has been provided.

    Keywords: Branding, Tourism destinations, Digital marketing, experts, Delphi method
  • Sina Eskandarzade, Asghar Partovi *, Abbas Moradi Pages 1420-1438
    The main purpose of this study is to "compare the economic policies of the governments of the Islamic Republic of Iran and the United Arab Emirates and examine the position of foreign investment in their economic policies from 2005 to 2020." In this regard, Walt Rostow's step model (in the context of production-based developmental theories) is used. Rosto, unlike many development thinkers, believes that natural resources, including oil, in the form of capital resources, along with factors such as modern, institutional, and legal government — albeit a soft dictatorship — act as a positive and accelerating factor in increasing per capita income. Increasing the accumulation of capital and wealth plays a constructive role during the historical processes of development, especially the transition from the traditional stage to the pre-economic stage and also the transition from the stage of economic leap to the stage of economic maturity (pre-mass stage). The hypothesis that "oil revenues - as a fundamental factor along with supporting factors such as rule of law and foreign capital" has led the UAE to pursue a particularly expansionary economic policy since 2005 in areas such as Economic growth, increase of national income, decrease of unemployment, etc. should take place at a great distance from the Islamic Republic of Iran. The results show that factors such as the ideological nature and differences in the views of the rulers of the Islamic Republic of Iran on concepts such as national interests, international system, globalization, etc.
    Keywords: : Economic Policies, Islamic Republic of Iran, United Arab Emirates, Foreign Investment
  • Hojjatullah Karami, Mahdi Khoshkhati *, Malek Zolghadr Pages 1491-1530

    In this article, the author compares the policies of Ghavam and Mossadegh governments towards critical or opposition groups based on the group model, and presents the political analysis and differences of Ghavam and Mossadegh, which seeks to answer the question of whether the government Did Ghavam and Mossadegh pursue the same policies towards the opposition groups based on the group model, or were their policies different from each other? Mossadegh and Qawam's favorable conception of the constitution was the result of maintaining the existing political order alongside political reforms and conditionalizing the monarchy. In the field of foreign policy, Mossadegh and Ghavam had the same goals but different methods. Both were trained in the Iranian school of balance and attached to a balance between the two powers with the aim of independence and national authority. The differences between Mossadegh and Qawam can not be denied, but their similarities, especially in basic political goals and beliefs such as constitutionalism and the national government, and the non-institutional conception of politics and politics. In order to prove the inefficiency of Western political science, this article describes and explains these aspects and gives examples of shortcomings in Western theories as an example of this inefficiency.In order to prove the inefficiency of Western political science, this article describes and explains these three directions and gives examples of shortcomings in Western theories as an example of this inefficiency in these three directions.

    Keywords: Consistency government, Mossadegh government, Politics, group model
  • Fariba Aresteh, Mohamad Saleh Amiri *, Maryam Jafari Pages 1532-1556
    The Samanids are the first post-Islamic Iranian dynasty to make serious efforts to cultivate Persian poetry and literature. Among the most famous poets of this period, we can mention Rudaki, Shahid Balkhi, Daqiqi, Abu Shakur and Kasaei, Rabia, Rabanjani. One of the most widely used themes in the literary works of the Samanid era is ethics and thematic topics that have received much attention in this period. Addressing the moral teachings in the poetry of this period can inform the audience about the people and their ethics in the Samanid period. Since no serious work has been done so far on the moral teachings of the poets of this age, most of whom are insane poets, this research seems necessary. From the present article, he has studied some topics such as justice, scholarship, wisdom, patience, forgiveness and forgiveness, liberalism and nature, etc. with a descriptive-analytical approach and has come to the conclusion that the poets of this era try to express the moral themes of the effort. This period of poverty has been considered disgraceful. Instead of receiving gifts, a loan is paid to the distressed person. It is seen
    Keywords: moral teachings, poetry, the Samanid era
  • Fereydoon Jafari, Reza Shabani Samghabadi *, GholamHosayn Zargarinezhad Pages 1558-1592

    The study of the developments during the reign of Nasser al-Din Shah Qajar (1313-1264 AH) indicates the conflict and tension between the institution of government and religious scholars as representatives of the institution of religion. However, the study and analysis of the relationship between these two institutions in the first decades of Qajar rule shows that their relations have been largely peaceful and friendly. The reason for this issue should be sought in the concern of the legitimacy of the Qajar kings, the importance of the existence of a political system in order to ensure the security of society and the association of the Qajar kings with the religious culture of Iranian society. The issue raised here is the role of power relations and their developments in creating a conflict between religious scholars and the government in the Nasserite era. This research seeks to answer this question by descriptive and analytical methods and relying on archival documents and library data. The hypothesis that is put forward in this regard is that part of the conflict between the government and religious scholars during the reign of Nasser al-Din Shah Qajar (1313-1264 AH), due to their interference in the functions of government, including the function of Political order and social security, protection of the material and spiritual rights of individuals in society, protection of political independence and national interests, have been practiced by religious scholars in parallel with the rule in the Nasserite era.

    Keywords: Nasserite era, Religious Scholars, characteristics of government, Political Power
  • Sayd Jalaledin Hosseini Demirchi Darsi, Eghbaleh Azizkhani *, Samad Rasulzadeh Aghdam Pages 1594-1614

    Education plays an essential role in economic and social growth and development and is recognized as one of the important goals of all countries. The development of education directly leads to the development of science, industry, and production, and of course, it causes economic development. The relationship between education and economic and social development is a complex relationship. The current research was conducted with the aim of presenting a favorable model for the economic development of the province with an emphasis on skill training and the document of fundamental transformation of education. The current research is based on grand theory (qualitative part) and single-section survey (quantitative part). The results obtained from the covariance matrix absolutely show that there is a significant relationship between the independent and dependent variables. And the significance level of less than 0.05 proves this relationship. Now the correlation matrix shows how much the correlation of each variable is. which shows that there is a positive relationship between the examination of the fundamental transformation document of education and skill training with an estimate of 0.55. Also, there is a positive correlation between the document of fundamental transformation of education and economic development rate of 0.84. The results of the goodness of fit indices and Bentler-Bonnet normal fit index using Amos software show that the model has a good fit. The results of the second-order factor analysis also showed similar results to the first-order factor analysis. In the end, it can be said that the program of the fundamental transformation of fostering education plays an important role in the economic development of the province by emphasizing skill training.

    Keywords: desirable model, Economic Development, Skill Training, Document of Fundamental Transformation of Education
  • ahmadreza bordbar * Pages 1994-2014

    Political socialization is one of the most important goals of political currents. According to the author, the Islamic Revolution of Iran, by presenting its special discourse, was able to follow the process of political socialization in Iranian society and expand it. In fact, the main question of the research is: how and in what way was the Islamic Revolution of Iran able to pursue this process of political socialization? The hypothesis raised by the author in response to the question is as follows: Through political orthography in Iranian society and knowledge of the centers of power, it is possible to explain how political socialization during the Islamic Revolution. In fact, it should be said that the innovation of the current research is in explaining the process of political socialization in Iranian society through the flow of the Islamic Revolution. In this research, Islamic political discourse has been used as a theoretical framework of the research and the data have been analyzed using the method of historical sociology.

    Keywords: Political socialization, Islamist discourse, political currents, Islamic revolution
  • Akram Tajek * Pages 2013-2029

    In this article, we will examine the conditions for fulfilling the responsibility of a transport operator. In this regard, by comparative analysis, we will study one of the most complete and common international conventions (CMR) that has been implemented in the accepted countries. What is being questioned and consequently explored is the important question of what conditions should exist for the realization of the responsibility of the transport operator and under what conditions will the responsibility be assigned to the operator? An issue that will not have the same answer according to the basis of domestic law and the studied convention. Therefore, in this article, which is of a fundamental-applied type, we will try to comprehensively study the subject by library study and by analytical-comparative method, using the available resources in the field of research. Therefore, in this article, which is of a fundamental-applied type, we will try to comprehensively study the subject by library study and by analytical-comparative method, using the available resources in the field of research.

    Keywords: Liability, Transport Operator, Compensation, CMR Convention
  • Ebrahim Mahmudi, Mehdi Hatamee *, Farid Azadbakgt Pages 2031-2055

    There are numerous treaties and agreements in the field of nuclear weapons that are agreed upon in order to establish solutions and mechanisms to clarify the same rules in the framework of international relations and to control and curb nuclear activities. The most important of these is the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT). This article tries to examine and analyze these questions using descriptive-analytical method and based on the use of first-hand and second-hand sources, which are interpreted in the Nuclear Non-Proliferation Treaty. And what is the implementation of the provisions of the treaty by the parties to the treaty, and more precisely, what kind of procedures are currently in place in relation to the NPT? Does the next procedure seek to preserve the principle of the treaty and facilitate its implementation, or does the NPT treaty undergo structural and amending changes, and to what extent does the next procedure comply with the rules of public international law? In order to answer these questions, this article is based on the assumption that the international legal system on the use of nuclear energy is based primarily on the security and monopoly of powerful states with nuclear materials and technology, and the promotional dimensions of treaties and Bilateral agreements, without any real obligation to ensure that the applicant countries have access to nuclear energy, place them under strict control systems and subject to unilateral judgment by the same powers.

    Keywords: Next Procedure, NPT, Nuclear Weapons, Safeguards, Public International Law
  • Mahdi Mansouri Bidkani, Mohammadmohsen Sharei Pages 2067-2081
    How to allocate consumer income between unlimited needs is one of the important topics in conventional economics. In such a way that the theory of consumer behavior is one of the most fundamental theories in economics. Islam has its own specific guidelines in this field. In this article, an attempt has been made to Using the verses and narrations, the reason for the difference in the behavior of the Muslim consumer and the conventional (non-Muslim) consumer is stated, and then the necessary results are extracted by entering the necessary items in the budget and the function of the consumer's desirability.Among the results of this research, we can point out the difference in the consumer budget line in the two economies, the smallness of the Muslim product basket compared to the non-Muslim, the constant and non-declining final desirability of spending on good deeds. On the other hand, in this situation, the equilibrium condition of the Muslim consumer is that the ultimate utility of a product on price is equal to the ultimate utility of assets on its interest.
    Keywords: Utility function, Muslim consumer, good deed, Zakat
  • Morad Ali Bahmani, Mohamad Rezaee *, Marzieh Pilevar Pages 2105-2115

    Attention to the rapid specialization of science and its increasing impact on jurisprudential and legal inference, has led researchers in Islamic jurisprudence and law to further explore the position and impact of expert theory. Referral to an expert has a long history in human social life; But in the contemporary era, with the advancement of science and technology and rapid developments in social life and its complexity, the importance of expertise has multiplied. In legal proceedings, the expert has also become extremely important, so that few cases can be found in which the need to refer to an expert is not felt. Therefore, correct knowledge of issues related to the validity of expert opinion has an effective role in the administration of justice; This research has descriptively-analytically examined the evaluation and expertise of experts with the knowledge of judges and testimonies. The results of the research showed that expertise as one of the most basic ways of proving litigation in resolving disputes and legal claims in Counts are counted. Therefore, the relationship between the opinion of experts and the knowledge of the judge has not been considered and discussed except in scattered cases.

    Keywords: Expert Theory, Expert, Judge Science, testimony
  • Rahmat Hajimineh, Maryam Nouri * Pages 2159-2180

    Hizb ut-Tahrir as a transnational Islamic movement, aims to unify Muslims worldwide under a single Caliphate and they consider Muslim Countries as the priority. Since the majority of the population of the five Central Asian Republics, including Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan and Turkmenistan, are Muslim states, HT is playing an important and active role in the region. The study focuses on the approaches of those five Central Asian republics to Hizb ut-Tahrir. The article shows what policies have used to control this social movement among people in those countries. The question of this research is what are the approaches of Central Asian Republics to Hizb ut-Tahrir in their policies? Hizb ut-tahrir plays a significant role in expanding the extremism inside the republics and whole region. The main purpose is to identify the policies of the five countries in the region. The article tries to fill this scientific gap by considering the lack of previous research on the subject and the importance of the issue. The research is a comparative study with the descriptive-analytical approach and the method of data collection is library and Internet resources.Key words: Central Asia, Hizb ut-Tahrir, Extremism, Political party, Islamic party, social movement

    Keywords: Central Asia, Hizb ut-Tahrir, Extremism, Political party, Islamic party, social movement
  • Ehsan Nazari *, Firooz Mahmoodi Janaki, Shahla Moazami Pages 2182-2203

    In the contemporary world, despite the development of human rights principles and the efforts of international institutions and organizations to protect individuals from immoral and inhumane behavior in the process of arrest and detention, we are witnessing human rights violations, ie torture by government officials who are arrested with dignity and dignity. There are two basic questions. One: Can the scientific process of crime detection and investigation, taking into account other aspects such as the competence of interrogators and the use of appropriate day-to-day equipment, be effective in eliminating or reducing torture? Two: Is it? Adoption of criminal policy in the field of legislation and implementation in accordance with international documents is effective in eliminating or reducing this criminal phenomenon? The research method is based on the study of domestic and international documents and the impact of service experiences in law enforcement. In general Success in adopting a criminal policy of preventing and combating crime Torture can be considered as having four main components.1- Scientific process of crime detection2-Competence of interrogators3-Establishment of judicial oversight and health institution4-Eliminating ambiguities and shortcomings in domestic law and aligning with international law and documents, then changing the structure of the police and the judiciary and changing the legislator's attitude towards the phenomenon of the crime of torture can eliminate or reduce the crime of torture in the investigation process

    Keywords: Torture, Judgmental procedure, Criminal policy, Declaration of Islamic Human Rights, Prevention
  • Reza Afkhami *, Sima Shafiee Pages 2243-2265

    The flourishing of mystical literature provided the ground for the lovers of the One God to depict their heavenly love in a new form and using terms such as wine, sugar, butler, whimsy, unity of existence, woman, etc. Abdul Ghani Al-Nabulsi, Ottoman poet and mystic It is among these people that beautiful poems have been written in this field. The present study, by examining the book of the poet's Divan al-Dawwin, Nabulsi motives in turning to mysticism and Sufism, the most important terms and mystical interpretations and its concepts, and the poet's art and skill in using these terms, in a descriptive-analytical method, found the teaching of religious sciences with professors. Because Abd al-Baqi Hanbali, acquaintance with great poems such as Ibn Fariz, Ibn Arabi and Talemsani led him to mysticism and Sufism. And in proving his mystical love, he has artistically used various allegories such as sea waves, numbers, wine and bubbles on it, ink and ink, etc. in his unity poems. The poet invites his audience to drink the wine of divine love. The poet also interprets the term woman in such a way that at first the reader is confronted with the material description of a woman of the pre-Islamic period, Finds out.

    Keywords: mysticism, Sufism, Abd al-Ghani al-Nabulsi, Diwan al-Dawawin, Khmer, unity of existence
  • Davod Davar Panah, Morteza Naji Zavareh *, Abbas Shaykh Al-Islami Pages 2551-2566

    The penal system always needs mechanisms that increase the speed of proceedings and reduce the entry of cases into the trial stage and improve the efficiency of judicial proceedings in the investigation stage, traditional and classical methods, new correctional and educational methods are proposed. The new criminal procedure policy of Iran in the Criminal Procedure Code of 1392, inspired by the teachings of the restorative justice system and identifying the principle of prosecution, tries to reconcile the parties by granting the defendant a deadline to obtain the plaintiff's pardon. Postponement of prosecution in granting a deadline is one of the manifestations of contractual justice, which at the beginning of Article 82 of the said law, how this process is foreseen in 6th to 8th degree criminal offenses (minor and minor crimes). Following such legal concessions and reaching an agreement, the judicial authority, based on the nature of the crime, will suspend or prosecute the case and the case will be closed at the preliminary investigation stage and removed from the criminal justice cycle. Judiciary thus seeks to reduce The weight of criminal law and the use of alternative solutions in handling criminal disputes and better administration of justice. it is a step towards recognizing the shortcomings to amend the relevant laws. The result of this descriptive-analytical research is that even in the mentioned crimes, the result of giving a deadline is more desirable than the formal criminal justice, although it is necessary to extend this process to other crimes.

    Keywords: Criminal Procedure, Restorative justice, granting a deadline, pardon of the plaintiff
  • Nayereh Mobaraki Fard, BAHRAM GHADIMI *, Mehrdad Navabakhsh Pages 2590-2614
    In the city of Tehran, four categories of factors have played a role in urban development that the interaction and interaction of this set of factors during the last one hundred years has led to a kind of unbalanced urban development and disproportionate distribution of facilities. Economic factors, social factors, cultural factors and historical-political factors can be mentioned as the most important factors of urban development. The general purpose of this study is a sociological analysis of the development trends of economic, social, political and cultural factors in Tehran over the past 20 years. The research question is whether urban development developments have affected the development of economic, social, political and cultural factors in Tehran in the last 20 years? The method of the present research is documentary and historical. Using census statistics, four indicators of social, cultural, political and economic factors in the development of Tehran metropolis were determined and using cluster analysis and factor analysis, research hypotheses were reviewed and confirmed. The results show that in social development, a humane and culture-oriented approach to development can lead to comprehensive and effective results while strengthening and promoting the economic, social and environmental dimensions of sustainable development. Tehran's physical development can be explained by the economic approach of the theory of modernization for development. Tehran's political development is not equivalent to urban development, but Tehran's historical and economic development has been influenced by urban development.
    Keywords: Urban Development, Physical development, Social development, Political Development, Economic Development, cultural development, historical development
  • Gholam Hossein Kordi *, MohammadAli Khosravi, Reza Jalali, Sosan Safaverdi Pages 3112-3130

    This paper compares the economic and socio-political consequences of pre- and post- JCPOA sanctions ‎imposed on Iranian society with the aim of assessing the role of the resilience as one of the main ‎components of Iranian strategic culture in neutralizing the impact of sanctions. The question to be answered ‎is: “what lesson may be concluded through comparing the similarities and differences between the imposed ‎sanctions on Iran under the administrations of Obama and Trump in comparison while considering their ‎consequences on the socio-political and economic conditions of the country and why? To properly answer ‎this question, the intentions and actions of the sanctioning party, the mechanisms of the sanction and the ‎way the sanctioned party reacts to sanctions as well as the intersection of these three dimensions have to be ‎recognized. The initial response (hypothesis) in terms of these three dimensions is: “despite being more ‎severe the sanctions imposed to Iran during the administration of Trump have only worsened Iran's ‎economic situation compared to sanctions under the Obama's administration, and the country's socio-‎political situation is largely insured against tougher sanctions, which traces back to the rally- around -the- ‎flag." This paper is descriptive-analytical and utilizes inferential methodology. The analysis of findings, ‎mainly conducted through reasoning and qualitative analysis intensifies the validity of the hypothesis.‎

    Keywords: Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), Rally-Around-the-Flag Effect, Pre JCPOA-Sanctions, Post-‎JCPOA Sanctions, Resilience