فهرست مطالب

کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1400)

مجله کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا باباییان آتنی*، مجید ولی شریعت پناهی، نصرالله فلاح تبار، زهرا خدایی صفحات 7-24

    شکوه و عظمت یک جامعه بستگی به حل مشکلات و رفع معضلات محتمل و قدرت مقاومت آن در مقابل حوادث اعم از طبیعی و انسان ساخت دارد، از آنجایی که زیرساخت ها حایز نقش تعیین کننده ای در فرآیند امن یک جامعه می باشند و حفظ امنیت زیرساخت ها در برابر حملات و تهدیدها، جزء اولویت های امنیتی هر کشور است به همین دلیل جوامع مختلف پیوسته به دنبال کشف و ابداع راه حل هایی بوده و هستند تا بتوانند آسیب ها را با برنامه ریزی و مدیریت مناسب کنترل یا به حداقل برسانند. در دهه های اخیر نیز نحوه مقابله با این تهدیدها، شکل علمی تری به خود گرفته و به طور مشخص میزان احتمال وقوع، خسارت وارده و چگونگی مقابله با آن ها تعیین شده است. در این راستا مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، پس از جمع آوری داده ها و اطلاعات موردنیاز، ابتدا میزان اهمیت و وزن هریک از زیرساخت ها با استفاده از مدل فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) محاسبه و سپس با آماده سازی لایه های اطلاعاتی در محیط نرم افزار Arc GIS با استفاده از توابع هم پوشانی، درجه ریسک پذیری زیرساخت های شهر سمنان در برابر حملات و تهدیدهای نظامی و امنیتی به تفکیک در چهار حوزه شبکه انرژی، شبکه ارتباطات، مراکز پشتیبان و سایر مراکز را مشخص نموده است. نتایج حاصله نشان می دهد که زیرساخت های حساس با 50.69 درصد، زیرساخت های مهم با 34.08 درصد و زیر ساخت های قابل حفاظت با 15.23 درصد در موقعیت مکانی با درجه ریسک پذیری بسیار بالا قرار دارند. نتایج کلی پژوهش نشان می دهد که 37.83 درصد کل زیرساخت های شهر سمنان در پهنه آسیب پذیری با درجه ریسک بسیار بالا پراکنده شده اند و این مسیله به دوراز اصول و ملاحظات پدافند غیرعامل بوده و تشدیدکننده میزان آسیب پذیری زیرساخت های در مواقع بحرانی ناشی از حملات و تهدیدهای نظامی و امنیتی است.

    کلیدواژگان: ریسک پذیری، زیرساخت، شهر سمنان، تهدید های نوین، پدافند غیرعامل
  • حمید باقرزاده، سید مصصطفی طیبی ثانی*، بهرام قدیمی، وحید رفیعی دهبیدی صفحات 25-33

    رویداد ها نقش بسیار مهمی در ورزش ایفا می کنند و چنانچه به خوبی به آن ها توجه شود، می توانند سود عمده ای داشته باشند .هدف از مطالعه حاضر ارزیابی مقایسه ایی زیر ساخت های ورزش استان سمنان جهت برگزاری رویداد هایی ورزشی می باشد.مطالعه حاضر از دسته تحقیقات کاربردی است . به منظور سنجش وضع موجود، از روش مقایسه تطبیقی با استاندارد های ملی و بین المللی موجود و مقایسه سرانه ها استفاده شد. ابتدا اطلاعات و آمار جمع آوری شده در مورد مساحت و سرانه فضا ها و اماکن ورزشی سرپوشیده و روباز و... به صورت جدول و شکل ارایه شد. سپس با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی (GIS) پهنه بندی و پراکنش آن ها ترسیم گردید. یافته ها نشان داد شهرستانهای شاهرود، سمنان و دامغان از وضعیت مناسب تری برخوردارند.وقتی تعداد فضایی ورزشی زیاد و در دسترس باشد در نتیجه مشارکت مردم در فعالیت بدنی بیشتر شده و تعداد ورزشکار سازمان یافته در رشته های ورزشی بیشتر می شود. بنابراین تلاش برای دریافت میزبانی رویداد های ورزشی، ایجاد و توسعه بخش سخت افزاری، احداث مراکز تخصصی ورزشی جامع و مجهز، توجه به تبلیغات رسانه ای از نکات بسیار مهم و ضروری به شمار می آیند و در کنار آن ها سایر عوامل مدیریتی می توانند نقش موثری در برگزاری رویداد های بزرگ ورزشی داشته باشند.با توجه به اینکه استان سمنان سوابق خوبی در برگزاری رویداد های بزرگ ورزشی دارد، می توان گفت قابلیت مناسبی برای میزبانی رقابت های بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: میزبانی، رویداد ورزشی، زیر ساخت ورزشی، استان سمنان
  • صالح پیدایش*، حسین نظم فر، محمدتقی معصومی صفحات 34-51

    مطالعه تاریخی شهرها بیانگر نوعی دیدگاه دفاعی در بافت و ساخت شهرهاست. امروزه نیز در اکثر کشورهای دنیا، علی رغم تغییرات اساسی در الگوهای جنگی، موضوع دفاع در مقابل تهاجم و اقدامات خصمانه در بطن برنامه ریزیهای شهری و منطقه ای از جایگاه ویژه ای برخوردار است. پدافند غیرعامل به مجموعه اقداماتی اطلاق می گردد که مستلزم بکارگیری جنگ افزار نبوده و اجرای آن کاهش تلفات انسانی و خسارات مالی به تجهیزات و تاسیسات حیاتی و حساس را به دنبال داشته و با بکارگیری آن می توان در صورت بروز تهدید و حمله و وارد آمدن آسیب و صدمه ، سریعا اقدام به بازسازی یا جایگزینی نیرو و امکانات نموده و به تداوم خدمات پرداخت. هدف اصلی این تحقیق ، مطالعه و بررسی میدانی پراکندگی مراکز اداری شهر اردبیل با اصول پدافند غیر عامل در مقابل تهدیدات بوده و برای این منظور به مطالعه جغرافیای تاریخی شهر اردبیل از جنبه های دفاعی و امنیتی و ملاحظات دفاعی صورت گرفته برای شهر در ادوار گذشته پرداخته و اقدامات پدافند غیرعامل در سابقه تمدنی شهر اردبیل بررسی گردیده است. روش پژوهش در مقاله حاضر بصورت توصیفی-تحلیلی است ؛ یکی از مهمترین ابزارها جهت گردآوری اطلاعات ، مطالعه و بررسی میدانی پراکندگی ادارات و مراکز حساس و مهم را مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار داده و پراگندگی آنها را در محیط GIS مورد بررسی قرار می گیرد وضعیت فعلی شهر از نظر پراکندگی ادارات ، مراکز مهم و حساس با تهیه نقشه های GIS برای شهر اردبیل بررسی شده و در نهایت به ارایه راهکار عملی در رعایت اصول پدافند غیرعامل در برنامه ریزی شهری اردبیل پرداخته شده است.نتایج تحقیق بیانگر عدم رعایت اصول پدافند غیر عامل در پراکندگی ادارات شهر اردبیل می باشد.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل و برنامه ریزی شهریو اردبیل و GIS
  • اسماعیل برزگر*، عبدالرسول قنبری، مرضیه موغلی صفحات 52-63

    سیل علل مختلفی می تواند داشته باشد. یکی از دلایل جدید و چالش بر انگیز قرن بیست و یکم موضوع تغییرات کاربری اراضی است، بررسی دقیق مجموعه عوامل زیست محیطی که زمینه ساز این حوادث هستند نشان می دهد که دخالت انسان در چرخه طبیعی آب از طریق پوشش گیاهی در عرصه های آبخیز ، توسعه شهری و صنعتی شدن جوامع، تاثیرات نامطلوبی در هیدرولوژی حوضه حوضه آبریز می گذارد و موجب تشدید سیلابها، افزایش آلودگی در قسمت پایاب، کاهش جریان های پایه و کاهش تغذیه آب های زیر زمینی می گردد . سیل یکی از پدیده های پیچیده و مخرب طبیعی است که هر ساله خسارات فراوانی را به دنبال دارد. به منظور برنامه ریزی جهت بهره برداری بهینه و کنترل پدیده های طبیعی سیل که از مسایل موجود در کره زمین و از جمله کشور ما نیز می باشد، مطالعات و تحقیقات زیادی مورد نیاز است .به همین منظور، هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت شهر مهر واقع در جنوب استان فارس ،ازنظر سیل خیزی و پهنه بندی خطر ناشی از این حادثه مهم طبیعی بود. این بررسی به شیوه توصیفی-تحلیلی و به منظور پیش بینی دامنه خسارات ناشی از سیلاب انجام شد است. داده های مورد نیاز ، در این خصوص گردآوری شد. داده های گردآوری شده بعد از تصحیح و تبدیل، وزن دهی شد و بعد از انجام مقایسات زوجی و تعیین ضرایب نهایی هر لایه، نقشه های مورد نیاز تهیه گردید. برای تعیین وزن و ضرایب نهایی به تناسب از مدل AHP و نرم افزارهای مربوطه، به خصوص Choice Export ،ArcGIS و... بهره برداری به عمل آمد. نتایج نشان داد تمام وسعت شهر در معرض خطر سیلاب قرار دارد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر، سیلاب، شهر مهر، GIS AHP-Fuzzy
  • ابراهیم نجات، محمدحسن وحیدنیا *، حسین آقامحمدی صفحات 64-77

    رشد سریع جمعیت و شهرنشینی در دهه های اخیر مسایل متعددی را در زندگی روزمره بشر ایجاد کرده است. یکی از مسایل مهم در همین ارتباط مسیله حمل و نقل شهری است که بهترین شکل آن حمل و نقل عمومی است و امروزه بسیار مورد توجه است. مطالعه بر روی عوامل این انتخاب و ارزیابی مکان یابی پایانه ها یکی از مسایل مهم و ضروری در بافت شهری عصر حاضر می باشد. اهمیت و اعتبار هر شهر بستگی به خدمات شهری آن شهر دارد. هر چه این خدمات و تاسیسات در سطح ایده آل قرار داشته باشد، دارای شرایط راحت تری برای زندگی شهروندان می باشد و باعث افزایش رضایت شهروندان می شود که یکی از مهم ترین خدمات شهری حمل و نقل عمومی، خصوصا مترو شهری می باشد. بر همین اساس هدف علمی این تحقیق استفاده از تحلیل های GIS برای شناسایی محدوده های خدمات رسانی و استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره برای مکان یابی ایستگاه های جدید است. این تحقیق طی مراحلی از جمله شناسایی متغیرها، تهیه نقشه های نرمال استاندارد، بدست آوردن وزن لایه ها، اعمال وزن لایه ها، و همپوشانی فازی لایه ها انجام شده است. جهت وزن دهی معیارها از مدل فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شد. در نتایج وزن دهی فاصله از گسل، فاصله از پارکینگ و جمعیت بدون خودرو بیشترین تاثیر را در مکان یابی داشته اند. نهایتا مکان های مناسب جهت احداث ایستگاه مترو مشخص شدند.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل شبکه، ایستگاه مترو، تصمیم گیری چندمعیاره، مکانیابی
  • ابراهیم کریمی سنگچینی*، سید عبدالحسین آرامی، ابراهیم یوسفی مبرهن صفحات 78-86

    ارزیابی پروژه های اجرا شده آبخیزداری و ارایه دورنمایی از نتایج عملکرد آن ها، اطلاعات مناسبی را برای برنامه ریزی بلندمدت در اختیار مدیران و تصمیم گیران قرار می دهد. امروزه با استفاده از نرم افزارهای توانمند سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی می توان محاسبات لازم را با دقت و سرعت بیشتری انجام داد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثرات طرح های آبخیزداری اجراشده در حوزه آبخیز ریمله بااستفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور از نظر فرسایش و رسوب و رواناب بوده است. جهت پیش بینی فرسایش قبل از اجرای طرح های آبخیزداری و بعد از اجرای آن ها، از مدل EPM استفاده شد. از روش شماره منحنی انجمن حفاظت خاک امریکا (SCS) برای محاسبه رواناب قبل از اجرای طرح های مدیریتی آبخیز و بعد از اجرا استفاده شد. ضریب CN برای دو کاربری تهیه شده در سال 1370 و فعلی محاسبه شد. آزمون t زوجی به منظور بررسی تفاوت آماری اختلاف رواناب تولیدی و میزان فرسایش و رسوب قبل و بعد از اجرای طرح های آبخیزداری استفاده شد. میزان فرسایش و رسوب کل سالیانه در شرایط کنونی نسبت به قبل از اجرای طرح های حفاظتی آبخیزداری به ترتیب به طور متوسط حدود 6793 مترمکعب و 5712 تن کاهش یافته اند. مقدار تفاوت حجم رواناب سالیانه بین قبل از اجرای طرح ها و شرایط کنونی به طور متوسط حدود 15256 مترمکعب می باشد. نتایج آزمون t زوجی نشان داد که اقدامات حفاظتی آبخیزداری انجام شده در حوضه ریمله توانسته اند اختلاف معنی داری را در کاهش فرسایش و رسوب و رواناب تولیدی را ایجاد کنند و نتیجه گیری کلی اینکه این اقدامات اثر مثبت معنی داری را در کاهش فرسایش و رسوب و رواناب تولیدی داشته اند.

    کلیدواژگان: مدلEPM، فرسایش و رسوب، رواناب تولیدی، ضریب CN
|
  • Reza Babaian Atni *, Majid Vali Shariat Panahi, Nasrallah Falah descent, Zahra Khodaee Pages 7-24

    The glory of a society depends on solving problems and solving possible problems and its strength against natural and man-made disasters, since infrastructure has a decisive role in the safe process of a society and maintaining the security of infrastructure against attacks and Threats are one of the security priorities of every country, which is why different societies are constantly looking for and inventing solutions to control or minimize the damage with proper planning and management. In recent decades, how to deal with these threats has become more scientific, and the probability of occurrence, damage and how to deal with them has been determined. In this regard, the present article uses a descriptive-analytical method, after collecting the required data and information, first calculates the importance and weight of each infrastructure using network analysis process (ANP) model and then by preparing information layers in Arc software environment. Using overlap functions, GIS has determined the degree of risk of Semnan city infrastructure against attacks and military and security threats in four areas: energy network, communication network, support centers and other centers. The results show that sensitive infrastructure with 50.69%, important infrastructure with 34.08% and protected infrastructure with 15.23% are in a location with a very high degree of risk. The general results of the study show that 37.83% of the total infrastructure of Semnan city is scattered in the vulnerability zone with a very high degree of risk and this issue is far from the principles and considerations of passive defense and aggravates the vulnerability of infrastructure in critical situations due to military attacks and threats. It is security

    Keywords: Risk-taking, infrastructure, Semnan city, new threats, passive defense
  • hamid bagherzadeh, seyedmostafa tayebisani *, bahram ghadimi, vahid rafiy dahbidi Pages 25-33

    Events play a very important role in sports and if they are paid good attention, they can have major benefits. The purpose of this study is to compare the sports infrastructure of Semnan province to hold sports events. The present study is in the category of applied research. In order to assess the current situation, the method of comparative comparison with existing national and international standards and comparison of per capita was used. First, the collected information and statistics about the area and per capita of indoor and outdoor sports spaces and places, etc. were presented in the form of tables and figures. Then, their zoning and distribution were mapped using GIS. Findings showed that Shahroud, Semnan and Damghan cities are in a more suitable situation. When the number of sports space is large and available, as a result, people's participation in physical activity increases and the number of organized athletes in sports increases.When the number of sports space is large and available, as a result, people's participation in physical activity increases and the number of organized athletes in sports increases.Therefore, trying to host sports events, creating and developing hardware, building comprehensive and well-equipped specialized sports centers, paying attention to media advertisements are very important and necessary points, and besides, other management factors can play an effective role in holding big events. Have sports.Considering that Semnan province has a good record in holding big sports events, it can be said that it has a good ability to host more competitions.

    Keywords: hosting, sports event, sports infrastructure, Semnan province
  • Saleh Peydayesh *, hosin nazmfar, Mohammad Taghi Masomi Pages 34-51

    The historical study of cities shows a kind of defensive perspective in the context and construction of cities. Even today, in most countries of the world, despite the changes Basically in war patterns, the issue of defense against aggression and hostile actions has a special place in the heart of urban and regional planning. Passive defense refers to a set of measures that do not require the use of weapons and its implementation will reduce human casualties and financial damage to vital and sensitive equipment and facilities, and by using it can be in case of threats and attacks and damage. And damage, immediately rebuild or replace forces and facilities and continue services. The main purpose of this study is to study the field of Ardabil administrative centers with the principles of passive defense against threats and for this purpose to study the historical geography of Ardabil from defense and security aspects and defense considerations for the city in the past. Passive defense measures in the history of civilization in Ardabil have been studied. The research method in this article is descriptive-analytical; One of the most important tools for data collection is the study and field study of the distribution of sensitive and important offices and centers and their distribution in the GIS environment is examined. The current situation of the city in terms of distribution of offices, important centers and Sensitive has been studied by preparing GIS maps for Ardabil city and finally a practical solution has been presented in observing the principles of passive defense in Ardabil urban planning

    Keywords: Passive defense, urban planning, Ardabil, GIS
  • esmail barzegar *, abdolrasuol ghanbari, Marziyeh Mogholi Pages 52-63

    Floods can have various causes. One of the new and challenging reasons of the 21st century is the issue of land use changes, a detailed examination of the set of environmental factors that are the cause of these incidents shows that human intervention in the natural water cycle through vegetation in watershed areas, Urban development and industrialization of communities have adverse effects on the hydrology of the catchment basin and cause intensification of floods, increase of pollution in the catchment area, reduction of base flows and reduction of underground water supply. Flood is one of the complex and destructive natural phenomena that causes a lot of damage every year. In order to plan for the optimal use and control of natural flood phenomena, which is one of the issues in the world, including our country, many studies and researches are needed.For this purpose, the purpose of this research was to investigate the situation of Mehr city located in the south of Fars province, in terms of flooding and risk zoning due to this important natural disaster. This survey was done in a descriptive-analytical way and in order to predict the extent of damages caused by floods. The required data was collected in this regard. The collected data were weighted after correction and transformation, and after performing pairwise comparisons and determining the final coefficients of each layer, the required maps were prepared. AHP model and relevant software, especially Choice Export, ArcGIS, etc., were used to determine the weight and final coefficients.

    Keywords: Risk zoning, flood, Shahr Mehr, GIS, AHP-Fuzzy
  • Ebrahim Nejat, Mohammad Hassan Vahidnia*, Hossein Aghamohammadi Pages 64-77

    The rapid growth of population and urbanization in recent decades has created many problems in human daily life. One of the important issues in this connection is urban transportation, especially public transportation, and it is of great interest today. Studying the effective factors and evaluating the location of subway stations is one of the important and necessary issues in the urban context. The importance and prestige of any city depends on its city services. The more these services and facilities are at an ideal level, the more comfortable the conditions are for the citizens' lives and the more the satisfaction of the citizens, which is one of the most important urban services of public transportation, especially the urban subway. Accordingly, the scientific goal of this research is to use GIS analysis to identify service areas and use multi-criteria decision models to locate new stations. This research has been carried out through several steps, including identifying variables, preparing standard criteria maps, obtaining the weight of layers, applying the weight of layers, and fuzzy overlapping of layers. Analytical Network Process (ANP) model was used to weight the criteria. In the results of weighting, the distance from the fault, the distance from the parking lot, and the population without cars had the greatest impact on positioning. Finally, suitable places for the construction of the metro station were suggested.

    Keywords: Geographic Information System, Network Analysis, Subway station, Multicriteria Decision Analysis, site selection
  • Ebrahim Karimi Sangchini *, SeyedAbdolhossein Arami, Ebrahim Yousefi Mobarhan Pages 78-86

    Evaluating the implemented watershed projects and providing a perspective of their performance results provide managers and decision-makers with appropriate information for long-term planning. Nowadays, by using powerful remote sensing software and geographic information system, the necessary calculations can be done with more accuracy and speed. The purpose of this research was to evaluate the effects of watershed management projects implemented in the Rimeleh Watershed using geographic information system and remote sensing in terms of erosion, sedimentation, and runoff. EPM model was used to predict erosion before and after the implementation of watershed projects. American Soil Conservation Society (SCS) curve number method was used to calculate the runoff before and after implementation of watershed management plans. The CN coefficient was calculated for two applications prepared in 1370 and the current one. The paired t-test was used to investigate the statistical difference between the difference in production runoff and the amount of erosion and sedimentation before and after the implementation of watershed projects. The amount of total annual erosion and sedimentation in current conditions have decreased by an average of 6793 cubic meters and 5712 tons, respectively, compared to before the implementation of watershed protection plans. The amount of difference in the volume of annual runoff between before the implementation of the plans and the current conditions is on average about 15256 cubic meters. The results of the paired t-test showed that the watershed protection measures implemented in the Rimeleh Watershed have been able to create a significant difference in reducing erosion, sedimentation and production runoff, and the general conclusion is that these measures have had a significant positive effect in reducing erosion, sedimentation, and production runoff.

    Keywords: EPM model, Erosion, sedimentation, Production runoff, CN coefficient