فهرست مطالب

آینده پژوهی ایران - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه آینده پژوهی ایران
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یعقوب ابدالی*، حسین حاتمی نژاد، سعید زنگنه شهرکی، احمد پوراحمد، محمد سلمانی صفحات 1-26

    مطالعه آینده در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری برای کشورها در جهت دستیابی به تاب آوری و برنامه کاهش ریسک / بهبود تاب آوری ضروری است. هدف اصلی این مطالعه تحلیل شاخص های تاب آوری شهر خرم آباد در برابر مخاطره سیل با رویکرد آینده پژوهی است.پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان آشنا به مسایل شهری در سطح شهر خرم آباد است. حجم نمونه به روش نمونه گیری گلوله برفی 44 نفر به دست آمده است و برای تجزیه وتحلیل داده های این تحقیق از نرم افزار میک مک استفاده شده است.یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیرهای جمعیت مستقل، زیرساخت های در معرض خطر، پتانسیل دسترسی/تخلیه، ثبات و پایداری جمعیت و رونق ساخت وساز بالاترین رتبه های تاثیرگذاری و متغیرهای نسبت تغییر پوشش زمین شهری، زیرساخت ها، دسترسی به حمل ونقل، ظرفیت ارتباطی و برابری امکانات آموزشی بالاترین رتبه های تاثیرپذیری کلی را دارند. در خصوص ابعاد شش گانه تحقیق نیز رتبه های تاثیرگذاری به ترتیب به ابعاد کالبدی، نهادی، اجتماعی، اقتصادی، محیطی و سرمایه اجتماعی تعلق دارد. در حالت کلی از میان 37 متغیر بررسی شده این پژوهش، 9 متغیر جمعیت مستقل، استحکام ابنیه، قدمت ابنیه، مالکیت ابنیه، ظرفیت مراقبت های پزشکی، زیرساخت اینترنت، حکمروایی مطلوب، پتانسیل دسترسی و تخلیه و زیرساخت های در معرض خطر به عنوان متغیرهای کلیدی موثر بر تاب آوری شهری انتخاب شده اند.هرگونه برنامه ریزی برای تاب آوری شهر خرم آباد باید نقش کلیدی عوامل مذکور را موردتوجه قرار دهد. این متغیرها در افزایش تاب آوری شهر خرم آباد دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی پایینی هستند و اولویت اول در تاب آور نمودن شهر خرم آباد به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، مخاطره سیل، رویکرد آینده پژوهی، نرم افزار میک مک، شهر خرم آباد
  • کرامت الله زیاری*، فاطمه دستیار صفحات 27-63

    پاندمی ها با تخریب منابع درآمدی، امکانات زیستی و سلامت ساکنان در ارتباط بوده وخطری برای کشورهای در حال توسعه به شمار می رود. اکنون فاجعه های مرتبط با ویروس کوید 19 در سراسر جهان در حال افزایش بوده و ضرورت پرداختن به زیست پذیری شهری به جهت تهدیدهای پیشروی زندگی شهری امروز را دو چندان میکند. در این پژوهش به تبیین وضعیت آینده پژوهی زیست پذیری کلانشهر تهران، جهت تعیین وضعیت های محتمل آینده می پردازیم. پژوهش حاضربه لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش شناخی توصیفی تحلیلی است. در بخش نخست با استفاده از تکنیک دلفی و نظرخواهی از 30 کارشناس، شاخص های اجماع و قطعیت، اولویت و اهمیت به ارزیابی عوامل پرداخته شد. با تعیین عوامل کلیدی و پارامترهای وردی در مجموع 51 پیشران کلیدی جهت ورد به نرم افزار Micmac آماده شدند. از 2550 ارزش محاسبه شده در ماتریس اولیه اثرات متقاطع، 826 مورد دارای تاثیرگذاری زیاد، 1058 مورد دارای تاثیرگذاری متوسط و 666 مورد دارای تاثیرگذاری کم و 51 مورد بی تاتیر ارزیابی شده اند. ارزیابی وضعیت اثرگذاری و اثرپذیری عوامل کلیدی نشان می دهد که از بین 6 عامل اصلی، محیط شهری (S) و خدمات و زیرساخت های شهری مسکن (S)، اثرگذارترین ابعاد بر روند تحولات کلانشهر اهواز بوده اند. همچنین از 14 پیشران کلیدی و مهم متغیرهای آلودگی هوا (U1)، وجود حیوانات موذی (U3)، سر زندگی فضاهای عمومی (U6)، تبادل نظر مدیران شهر در تصمیم‏گیری‏های مربوط به مسایل و بحران ها (M4)، آگاهی لازم شهروندان برای مشارکت در تصمیم‏سازی‏ها و تصمیم‏گیری‏ها در زمان بروز بحران (M5)، به عنوان متغیرهای دو وجهی و تاثیرگذار دارای بیشترین اهمیت بوده اند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، پایداری اجتماعی، پاندمی کرونا، برنامه ریزی سناریو، کلانشهر تهران
  • احسان نادری* صفحات 65-81
    هدف

    هدف این پژوهش، شناسایی سناریوهای محتمل در آینده تمدن نوین اسلامی است .

    روش تحقیق

    روش مورد استفاده در این پژوهش ، روش میکس متد می باشد . این روش ، ترکیبی از تکنیک های تجزیه و تحلیل روند ها و پیش ران ها، ماتریس اثرات متقاطع، پرسش نامه و سناریو نویسی می باشد . جامعه آماری شامل اساتید دانشگاه و متخصصین در حوزه تمدن اسلامی بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده است .

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش، شناسایی سه سناریو است. در سناریو اول ، تمدن اسلامی سیر افول و اضمحلال را تجربه خواهد کرد و در وضعیت ضعف و انفعال قرار خواهد گرفت. در سناریو دوم ، تمدن اسلامی در یک وضعیت ثابتی قرار خواهد گرفت و حرکت به سمت پیشرفت یا افول در آن دیده نخواهد شد. در سناریو سوم ، تمدن اسلامی ، سیر پیشرفت و توسعه را تجربه خواهد نمود و به شکل چشم گیری متحول خواهد شد. این سناریو به دلیل ارزش سازگاری بالا به عنوان سناریو قوی و محتمل شناسایی شده است .

    نتیجه گیری

    چنانچه مولفه های تاثیر گذار بر تمدن اسلامی در یک وضعیت همسو قرار گیرند، در آینده ، تمدن نوین اسلامی متاثر از این مولفه ها ، سیر صعود و پیشرفت را طی خواهد نمود .

    کلیدواژگان: آینده تمدن نوین اسلامی، سناریو های محتمل، آینده پژوهی، رویکرد نخبگی
  • مرتضی بشارتی، علی اکبر رضایی*، رزیتا سپهرنیا، عباسعلی قیومی، محسن قدمی صفحات 83-108
    هدف

    حیات جمعی بدون برقراری ارتباط با دیگران ناممکن است و به زعم بسیاری از اندیشمندان افزایش سرمایه اجتماعی در گسترش و تعمیق ارتباط ها نقش اساسی دارد. مهم ترین شاخص سرمایه اجتماعی، اعتماد است که بازتولید و بازسازی آن نقش موثری در ایجاد انسجام و همبستگی اجتماعی دارد. همچنین پیاده سازی موفق سیاست های عمومی دولت ها و نیز کارآمدی گروه ها، اصناف و نهادهای مدنی و نیز کنش های معقول و مورد انتظار بین فردی در اجتماع، همبستگی معناداری با تقویت و گسترش اعتماد اجتماعی دارد. هدف این تحقیق شناسایی و تحلیل پیشران های موثر بر آینده اعتماد اجتماعی است.

    روش

    این تحقیق با ترکیبی از روش های کیفی و کمی انجام شده است. پس از مرور منابع و بررسی و تحلیل اسناد و پویش محیطی فهرستی شامل 80 عامل موثر بر اعتماد اجتماعی تهیه و سپس با انجام تکنیک دلفی با 15 نفر از خبرگان، در نهایت 11 عامل پیشران انتخاب سپس برای بررسی روابط متقابل بین پیشران ها ماتریس (ماتریس اثرات متقاطع) تنظیم و داده ها وارد نرم افزار میک مک گردید.

    یافته ها

    در خروجی نرم افزار میک مک؛ بر مبنای رابطه مستقیم پیشران ها با یکدیگر، تاثیرگذارترین پیشران، پیشران پنداشت از عدالت و همچنین تاثیر پذیرترین پیشران، پیشران رضایت از زندگی بود و همین طور بر مبنای رابطه غیر مستقیم پیشران ها با یکدیگر، تاثیرگذارترین پیشران، پیشران پنداشت از عدالت و همچنین تاثیرپذیرترین پیشران، پیشران پنداشت از عملکرد دولت بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق ضروری است که در سیاست گذاری های عمومی برای ارتقاء اعتماد اجتماعی در سطوح مختلف آن به عوامل خرد و کلان بصورت توامان توجه جدی شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تحلیل اثرات متقاطع، میک مک
  • روح الله اسدی*، مهسا غفوریان صفحات 109-133
    هدف

    هدف این پژوهش ارایه سناریوهای مشارکت نوآورانه شهروندان در راستای تحقق اقتصاد نوآور و راهبردهای رسیدن به آینده مطلوب در شهر مشهد می باشد.

    روش

    برای انجام پژوهش، ابتدا متغیرهای اولیه با استناد به مبانی نظری شناسایی شدند. سپس با استفاده از روش ماتریس اثرات متقاطع، متغیرهای کلیدی با کمک نرم افزار میک مک تعیین شده است. در نهایت، از طریق روش روندهای احتمالی تعدیل شده، سناریوهای سازگار به دست آمده است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، ابتدا پایداری و ناپایداری سیستم با میک مک به دست آمده و ده متغیر کلیدی با ضریب تاثیر گذاری بالا از بین بیست متغیر اولیه انتخاب شدند. سپس هجده سناریوی سازگار از سناریو ویزارد استخراج شده است که 10 تا از آن ها وضعیت مطلوب، سه تا وضع موجود و دو سناریو، وضعیت نامطلوب را نشان داده اند.

    نتیجه گیری

    نتیجه بیانگر آن است که وضعیت موجود مشارکت نوآورانه شهروندان در راستای تحقق اقتصاد نوآور در شهر مشهد، نسبتا نامطلوب است و از وضعیت مطلوب فاصله دارد، بنابراین مدیران شهری باید زمینه های مشارکت شهروندان در توسعه اقتصاد نوآور را از طریق سرمایه گذاری در زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات، گسترش پارک های علم و فناوری، آموزش و اطلاع رسانی الکترونیکی شهروندان، برنامه ریزی شهری مبتنی بر رویکردهای نوین شهرخلاق و نوآور در راستای فراهم شدن شرایط مستعد تولید ثروت مبتنی بر اقتصاد دانش؛ به کارگیری نیروهای نوآور و مبتکر در بدنه اجرایی مدیریت شهری با هدف تحقق اقتصاد نوآور و... را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: مشارکت نوآورانه شهروندان، اقتصاد شهری نوآور، سناریو، مشهد
  • روانبخش محمدی پشتهانی، اصغر پرتوی*، ابوالقاسم طاهری صفحات 135-157
    هدف

    ظهور فن آوری های ارتباطی نوین در جهان تاثیر گذار بوده است. با به وجود آمدن شبکه های اجتماعی و توسعه آن در زندگی بشری، این شبکه ها امروزه در بعد مشارکتی نیز بسیار اثرگذار هستند، به صورتی که در برخی موارد شاهد مشارکت و در برخی موارد شاهد عدم مشارکت در ابعاد مختلف یک جامعه هستیم. اما آنچه این مقاله به دنبال بررسی آن به طور ویژه است ،آینده این شبکه ها و مشارکت سیاسی می باشد،

    روش

    روش تحقیق ما در این مقاله بر اساس نظریات سناریوساز در زمینه مشارکت بر اساس آرا مختلف با تاکید بر نظریات پانتام و نوریس است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی - تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات بر اساس روش کتابخانه ای است.

    یافته

    یافته ها نشان از این مسیله دارند که پنج سناریو شامل سناریوسازی تبلغاتی و شناختی، هویت سازی، شکل گیری احزاب مجازی، برنامه ریزی برای اعتراض، شبکه سازی و ایتلاف مهمترین عوامل در آینده شبکه های اجتماعی و مشارکت سیاسی به حساب می آیند که با آینده پژوهی نسبت به آن می توان تصور نمود، که هر کدام دارای کارکرد مثبت (افزایش مشارکت) و منفی (کاهش مشارکت) خواهند بود.

    نتیجه گیری

    آنچه در این سناریوها بیشتر به چشم می خورد فرصت هاست تا تهدیدها؛ زیرا یقینا حکومت ها و یا دولتها برای بقای خود نیازمند مشارکت هستند، زیرا عدم توجه به آن می تواند یه تهدید جدی برای یک حکومت (عدم مشارکت) و توجه به آن باعث تقویت حکومت (مشارکت بیشتر) شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مشارکت سیاسی، هویت سازی، احزاب، اتحاد و ائتلاف
  • سید مهدی علوی، علیرضا ناصر صدرآبادی*، حبیب زارع احمدآبادی، سید مجتبی حسینی بامکان صفحات 159-178
    هدف

    نفوذ جریان نوپدید انقلاب صنعتی چهارم در صنعت قدیمی ساخت و ساز باعث شده است که جریان انقلابی تازه ای در این عرصه شکل بگیرد که طی چند سال اخیر با عنوان «ساخت و ساز چهار» به دنیای علم و فناوری معرفی شده است. سوال اصلی در این مطالعه آن است که پیشران ها و زمینه های تاثیرگذار بر شکل گیری پدیده ساخت و ساز چهار در کشور ایران کدامند و از آن میان، کدام ها اهمیت و اولویت بیشتری دارند.

    روش

    برای یافتن پاسخ علمی به این پرسش، پژوهشی توسعه ای، کیفی و توصیفی طراحی شد که در گام نخست آن، فهرستی اولیه از پیشران های احتمالی این پدیده به استناد سوابق پژوهشی و گزارش های علمی معتبر تنظیم گردید و سپس با تشکیل نشست خبرگان، این فهرست بر اساس مقتضیات بومی جامعه ایرانی مورد پالایش قرار گرفت. در مرحله دوم این مطالعه که با هدف اولویت بندی این پیشران ها اجرا شد، با مشارکت تعدادی از خبرگان، ضمن اجرای دو دور از تکنیک دلفی، این عوامل و زمینه ها در سه سطح اولویت بندی شدند.

    یافته ها

    دو پیشران «همکاری های علمی کشور با جهان پیشرفته» و «پیشرفت های فناورانه در عرصه های نوین» به عنوان اولویت اول انتخاب شدند.

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق می تواند برای ترسیم نقشه راه پیوستن کشورمان به جریان جدید ساخت و ساز چهار مورد استفاده قرار گیرد و برنامه های راهبردی و عملیاتی به منظور موفقیت صنعت ساختمان کشور در این عرصه را هدایت کند.

    کلیدواژگان: ساخت وساز چهار، صنعت ساختمان، انقلاب صنعتی چهارم، پیشران
  • علی علمدار، حمید میرزاحسین* صفحات 179-212
    هدف

    مباحث مرتبط با برنامه ریزی شهرهای آینده یکی از موضوعات موردتوجه پژوهش گران است که به ایجاد مفاهیمی همچون شهر هوشمند و شهر زندگی پذیر منجر شده است. از طرفی، رشد نابرابری یکی از دغدغه های مهم در این حوزه است. هدف نهایی این پژوهش ارایه رویکردی برای کاهش نابرابری در حوزه حمل و نقل شهری به وسیله آموزش و نهادینه سازی رفتارهای مطلوب شهروندی در زمینه حمل و نقل می باشد.

    روش

    در این مقاله از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای با هدف شناسایی ابعاد نابرابری، فناوری های نوین در شهرهای هوشمند آینده و چگونگی تدوین یک سیستم بازی وارسازی استفاده شده است. همچنین، روش دلفی به منظور شناسایی مهم ترین فناوری ها در شهرهای هوشمند آینده به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    اینترنت اشیا، ابرداده و پردازش ابری به عنوان مهم ترین مباحث فناوری های نوین از نظر خبرگان شناسایی و رویکرد پیشنهادی با هدف ترغیب شهروندان به استفاده از سیستم های حمل و نقل فعال و همگانی و در نتیجه کاهش نابرابری ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    چارچوب طراحی شده با استفاده از فناوری های نوین برای برنامه ریزی و مدیریت شهرهای آینده و بهره گیری از مفهوم بازی وارسازی، هزینه های ایجاد زیرساخت، جمع آوری و تحلیل داده را کاهش می دهد. همچنین این امکان را به وجود می آورد تا شهروندان با رفتارهای صحیح حمل و نقلی آشنا شده و با استفاده از حمل و نقل فعال و همگانی نابرابری در شهرهای آینده را کمرنگ نمایند.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، نابرابری، بازی وارسازی، ابرداده، پردازش ابری
  • زهرا کریمیان سیچانی*، محمدحسن چراغعلی، علی دهقانی صفحات 213-240
    هدف

    سنجش تاثیر عوامل مختلف بر سیستمهای بازنشستگی به دلیل تعدد متغیرهای تاثیرگذار و تغییر آنها در افقهای زمانی بلندمدت به سادگی امکان پذیر نمی باشد. هدف این مقاله ارایه مدلی است که بوسیله آن بتوان تاثیر قوانین بازنشستگی پیش از موعد را بر صندوق بازنشستگی پبش بینی نمود.

    روش

    این پژوهش با استفاده از پویایی های سیستم و در نظر گرفتن حلقه های بازخوران به درک رفتار غیرخطی و شناخت قانونمندیهای حاکم بر پدیده بازنشستگیهای پبش از موعد پرداخته و مدلی برای تحلیل تاثیر این نوع بازنشستگیها در سازمان تامین اجتماعی طراحی و پیاده سازی می نماید که تا حدود زیادی ویژگیهای عالم واقع را دارا میباشد.

    یافته ها

    نسبت بازنشستگان پیش از موعد به بازنشستگان عادی در سال 1430 نسبت به سال 1395 افزایش چشمگیری خواهد داشت. همچنین افزایش بازنشستگی پیش از موعد(حتی با فرض جایگزینی کامل)، کاهش بیمه شدگان و افزایش بازنشستگان و بازماندگان را در بر خواهد داشت؛ بنحویکه افزایش یک درصدی آن میتواند بطور متوسط کاهش 16 هزار میلیارد ریالی درآمد سالانه سازمان را طی 35 سال آتی رقم بزند.

    نتیجه گیری

    تصویب برخی از قوانین بدون توجه به سنجش عواقب آن، می تواند پایداری صندوق و امنیت اقتصادی و اجتماعی کشور را در بلندمدت به خطر بیاندازد، مدل ارایه شده در این پژوهش نشان می دهد با حفظ شرایط فعلی درخواست بازنشستگی های پیش از موعد دارای روندی صعودی بوده و بار مالی زیادی بر دوش سازمان خواهد گذاشت. این مسیله لزوم اصلاح قوانین مزبور و برقراری محدودیتهای بیشتر جهت استفاده از این نوع بازنشستگی ها را طلب می نماید.

    کلیدواژگان: پویایی های سیستم، صندوق بازنشستگی، بازنشستگی پیش از موعد، مدلسازی
  • داود امامزاده*، ناصر حمیدی، غلامرضا معمارزاده طهران، جواد محرابی صفحات 241-270
    هدف

    منابع انسانی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر سازمانهای چابک آینده بوده است. هدف تحقیق ارایه مدل مدیریت منابع انسانی در سازمانهای آینده چابک و تعیین ضریب اهمیت ابعاد و مولفه ها می باشد. تبیین ابعاد منابع انسانی و ابعاد سازمان چابک و اولویت بندی این ابعاد و مولفه ها در سازمان های مورد مطالعه ، نوآوری و سهم ارزش افزایی این پژوهش می باشد

    روش

    تحقیق از منظر هدف توسعه ای، از نظر روش توصیفی و پیمایشی است. از مرور ادبیات و پیشینه تحقیق و همچنین نظر خبرگان که از طریق نمو نه گیری هدفمند انتخاب شده بودندابعاد چابکی و ابعاد و مولفه های مدیریت منابع انسانی طی سه مرحله با استفاده از روش دلفی غربال شده و با استفاده از روش بهترین - بدترین (BWM) ضریب اهمیت یا وزن آنها برای سازمان ها بدست آمد

    یافته ها

    ازنتایج حاصله 9 بعد چابکی و 5 بعد و30 مولفه مدیریت منابع انسانی بدست آمد. از ترکیب ابعاد و مولفه ها، مدل مدیریت منابع انسانی در سازمان های چابک آینده بدست آمد. بر اساس مدل ارایه شده بیشترین درجه اهمیت در بین ابعاد مدیریت منابع انسانی بعد جذب و در بین مولفه ها انتخاب بر مبنای شایسته سالاری، شایسته گزینی و گزینش متمرکز بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق بایسته است که در سازمانهای آینده چابک بر رعایت و استقرار قواعد جذب و گزینش نیرو به عنوان مهمترین مولفه همت گماشته، بر رعایت شایسته سالاری و شایسته گزینی در بکارگیری و انتصاب افراد تاکید گردد.

    کلیدواژگان: سازمان آینده، ابعاد مدیریت منابع انسانی، مولفه های مدیریت منابع انسانی، ابعاد چابکی سازمانی، روش بهترین- بدترین
  • محمد پورخلیل، علی همتی*، فریبا محمدیان صفحات 271-301
    هدف

    تمامی کشورها سلامت مطلوب را به عنوان ارزشمندترین دارایی از اساسی ترین حق مردم کشور خود می دانند و یکی از مواردی که به دنبال کسب پیشرفت در آن به منظور رسیدن به این هدف می باشند، ورزش است. ورزش به عنوان عامل مهم ارتقای سلامت و مکانیسیم پیشگیری مورد توجه سیاست گذاران سلامت قرار گرفته است. در همین چارچوب توجه اصولی به ورزش ملی از ضرورت های بسیار مهم می باشد و مستلزم شناسایی پیشران ها و سناریوهای مربوطه است. هدف از انجام پژوهش حاضر تدوین راهبردهای سیاست گذاری سلامت با رویکرد سناریونگاری ورزش ملی است.

    روش

    تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی- توسعه ای و بر اساس نحوه گردآوری و تحلیل داده ها، توصیفی- تحلیلی محسوب می شود.

    یافته ها

    مطابق یافته های این پژوهش 30 پیشران و در شش دسته کلی اجتماعی، فناورانه، زیست محیطی، اقتصادی، سیاسی و ارزشی شناسایی شدند و در ادامه، با توجه به سه عدم قطعیت بحرانی نهضت بهزیستی، مهارت های مدیریتی و بودجه کافی؛ چهار سناریوی بدیل آینده با عناوین سرزمین سبز، سرزمین جستجوگران سلامت، سرزمین ایستا و سرزمین بیابانی خلق گردید که سناریوی سرزمین سبز، سناریوی مطلوب ورزش ملی و جامعه ایران در سیاست گذاری سلامت می باشد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج تحقیق در سیاست گذاری سلامت کشور مبتنی بر ورزش بایستی تمام پیشران ها بخصوص پیشران های راهبردی نهضت بهزیستی، مهارت های مدیریتی و بودجه کافی و سناریوهای پیش رو به منظور موفقیت هرچه بیشتر در این زمینه مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: راهبرد، سیاست گذاری سلامت، سناریونگاری، ورزش
  • جواد غلامیان، مسعود دارابی، احمد محمودی*، بهادر عزیزی صفحات 303-325
    هدف

    امروزه فراگیر شدن صنعت ورزش، به عنوان ابزاری برای توسعه در ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره مطرح است؛ لذا لزوم تبیین عوامل موثر در رشد و توسعه این ابزار می تواند در نیل به اهداف و سیاست های استراتژیک کشورها موثر واقع شود. از این رو هدف از پژوهش حاضر، تحلیل پیشران‎های موثر در توسعه صنعت ورزش با استفاده از رهیافت آینده پژوهی است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت بر اساس روش آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که به صورت آمیخته (کیفی و کمی) انجام شد؛ همچنین شیوه‏ گردآوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه‏ای است و اطلاعات مورد نیاز توسط مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته با 28 نفر از متخصصان و خبرگان واجد شرایط حضور در مصاحبه از سراسر کشور بدست آمد که شامل 9 پیشران و 68 شاخص اصلی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از ماتریس 9 در 9 اثرات متقاطع توسط نرم افزار میک مک استفاده گردید.

    یافته

    نتایج نشان داد پیشران سیاسی و دیپلماسی، پیشران خصوص سازی و پیشران علمی و آموزشی به عنوان پیشران های تاثیرگذار و تاثیر پذیر در آینده نقش مهمی در روابط سیستم دارند. آینده صنعت ورزش ایران به توسعه این پیشران‏ها وابسته است و این موارد مهم‏ترین و تاثیرگذارترین شاخص‏ها در توسعه صنعت ورزش هستند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به پیشران های شناسایی شده نیاز است تا دست اندرکاران صنعت ورزش موارد آموزشی و دیپلماسی را بیشتر در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیشران، توسعه ورزش، صنعت ورزش
|
  • Yaghob Abdali *, Hossein Hataminejad, Saeed Zanganeh Shahraki, Ahmad Pourahmad, Mohammad Salmani Pages 1-26
    Purpose

    The main purpose of this study is to analyze the resilience indices of Khorramabad against flood risk with a futures research approach.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The statistical population of the research includes experts familiar with urban issues in the city of Khorramabad. The sample size was obtained by snowball sampling method of 44 people and MICMAC software was used to analyze the data of this research.

    Findings

    Research findings show that the variables of independent population, at-risk infrastructure, access / evacuation potential, population stability and construction boom have the highest overall impact ratings. Also, the variables of urban land cover change ratio, infrastructure, Access to transportation, communication capacity and equality of educational facilities have the highest overall impact ratings. Regarding the six dimensions of research, the rankings of influence belong to the physical, institutional, social, economic, environmental and social capital dimensions, respectively. Generally among 37 investigated variables in this research, 9 variables such as independent population, building strength, building age, building ownership, medical care capacity, internet infrastructure, good governance, access / evacuation potential and also endangered infrastructure were selected as effective and key variables in urban or city resistance.

    Conclusion

    Every planning for Khorramabad city resistance must has main role for mentioned factors. Mentioned variables have high dominance power in Khorramabad city resistance increasing and their correlation is low and also they are first priority in Khorramabad city resistance.

    Keywords: Urban resilience, Flood risk, Futuristic approach, Micmac Software, Khorramabad city
  • Keramat Zayyari *, Fatemeh Dastyar Pages 27-63

    The COVID-19 virus-related catastrophes are on the rise around the world, and the threat and rising global economic costs that accompany them have made the disease a catastrophe and severely affected the vulnerable population. . Threats to urban life are doubly important today. while explaining the future status of the livability research in the metropolis of Tehran, in order to determine the possible future situations, the key factors and the relationships between them were analyzed and ranked. Based on this, the present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology, using the Delphi technique and consulting 30 experts, . By determining the key factors and input parameters, a total of 51 key drivers for Word were prepared in Micmac software. Of the 2,550 values calculated in the initial cross-matrix, 826 were highly impacted, 1,058 were moderately impacted, 666 were low-impact, and 51 were highly rated. Assessing the impact and effectiveness of key factors shows that among the six main factors, urban environment (S) and urban housing services and infrastructure (S), the most influential dimensions on the development of the metropolis of Tehran. Also, the 14 key and important drivers of air pollution variables (U1), the presence of vermin (U3), the life of public spaces (U6), the exchange of views of city managers in decisions related to issues and crises (M4), the necessary knowledge Citizens have been most important to participate in decision-making and decision-making in times of crisis (M5) as two-dimensional and influential variables.

    Keywords: Urban Livability, Social sustainability, Corona Pandemic, Scenario Planning, Tehran Metropolis
  • Ehsan Naderi * Pages 65-81
    purpose

    The purpose of this study is to identify possible scenarios in the future of modern Islamic civilization.

    Research method

    The method used in this research is the mixed method. This method is a combination of techniques for analyzing trends and drivers, cross-matrix matrix, questionnaire and scenario writing. The statistical population includes university professors and specialists in the field of Islamic civilization and the sample size was selected using the Cochran's formula.

    Findings

    The findings of the research are the identification of three scenarios. In the first scenario, Islamic civilization will experience a decline and collapse and will be in a state of weakness and passivity. In the second scenario, Islamic civilization will be in a stable state and there will be no progress or decline. In the third scenario, Islamic civilization will experience progress and development and will change dramatically. This scenario has been identified as a strong and likely scenario due to its high compatibility value.

    Conclusion

    If the components affecting the Islamic civilization are in a harmonious situation, in the future, the new Islamic civilization affected by these components will ascend and progress.

    Keywords: The future of modern Islamic civilization, Possible scenarios, Futurology, Elite Approach
  • Morteza Besharati, Ali Akbar Rezaei *, Rozita Sepehrnia, Abbas Ali Ghaiyoomi, Mohsen Ghadami Pages 83-108

    Collective life is impossible without communicating with others and According to many thinkers, increasing social capital plays a key role in expanding and deepening relationships. The most important indicator of social capital is trust, the reproduction and reconstruction of which has an effective role in creating social cohesion and solidarity. ‍‍‍‍Also, the successful implementation of public policies of governments, as well as the efficiency of groups, guilds and civic institutions, as well as reasonable and expected interpersonal actions in society, have a significant correlation with strengthening and expanding social trust. The purpose of this study is to identify and analyze the drivers that affect the future of social trust.

    Method

    This study has done by combination of quantitative and qualitative approach. After revising and analysis of environmental activities 73 effective factors on social trust listed. Furthermore, after implementing Delphi technique with 15 experts’ finally 11 impeller factors selected then matrix set up and data imported into Micmac application.

    Finding

    According to Micmac output based on direct connection, the most influence impeller is understanding impeller as well as the most impressionable impeller is satisfaction of life. Furthermore, based on indirect connection, the most impressionable impeller is the understanding impeller as well as understanding impeller of government is the most receptive understanding.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it is necessary to pay serious attention to micro and macro factors in public policies to promote social trust at its various levels (interpersonal trust, generalized trust, institutional trust).

    Keywords: Social Capital, Social trust, Cross-impact Analysis, Mic Mac
  • Rouhollah Asadi *, Mahsa Ghafourian Pages 109-133
    Purpose

    The purpose of this study is to present scenarios of innovative citizen participation in order to achieve an innovative economy and strategies to achieve a desirable future in the city of Mashhad.

    Method

    To do the research, first the initial variables were identified based on theoretical foundations. Then, using the cross-impact matrix method, the key variables were determined with the help of Mic- Mac software. Finally, consistent scenarios are obtained through the method of possible adjusted trends.

    Findings

    Based on the research findings, first the stability and instability of the system was obtained with Mic-Mac and ten key variables with a high impact factor were selected from the initial twenty variables. Eighteen compatible scenarios are extracted from the Scenario Wizard software, 10 of which show the favorable situation, three the current situation and two scenarios the unfavorable situation.

    Conclusion

    The result indicates that the current situation of innovative citizen participation in order to achieve an innovative economy is relatively unfavorable and far from the desired situation, so city managers should consider the areas of citizen participation in the development of innovative economy by investing in information and communication technology infrastructure, expansion of science and technology parks, electronic education and information of citizens, Urban planning based on new approaches of creative and innovative cities in order to provide favorable conditions for wealth production based on knowledge economy; Employing innovative and innovative human resources in the executive body of urban, etc..

    Keywords: innovative participation of citizens, Urban Economy, Scenario, Mashhad
  • Ravanbakhsh Mohammadiposhtehani, Asgar Partovi *, Abulghsem Taheri Pages 135-157
    purpose

    The emergence of new communication technologies throughout the international world has been influential in all political, economic, social and cultural fields. With the emergence of social networks and its development in human life, these networks today are very effective in the participatory dimension, so that in some cases we see participation and in some cases we see non-participation in various dimensions of a society. But what this article seeks to examine in particular is the future of these networks and political participation; in other words, the author's view is a kind of futurist study of political participation and the factor involved, such as social networks;

    Method

    Our research method in this paper is article is descriptive-analytical and the data collection method is based on the library method.

    Findings

    The findings indicate that five scenarios including propaganda and cognitive scenario building, identity building, virtual party formation, protest planning, networking and coalition are the most important factors in the future of social networks and political participation. Futurism can be imagined, each of which will have a positive function (increase participation) and negative (decrease participation).

    Conclusion

    What is more visible in these scenarios are opportunities than threats; Because governments certainly need participation in order to survive, so paying attention to social media should be considered in the long run, because not paying attention to it can be a serious threat to a government (non-participation) and It will strengthen the government (more participation).-----------------------------

    Keywords: social networks, political participation, identity building, parties, alliances, coalitions
  • Seyedmehdi Alavi, Alireza Naser Sadrabadi *, Habib Zareahmadabadi, Seyed Mojtaba Hosseini Bamakan Pages 159-178
    Purpose

    The influence of the emerging flow of the Fourth Industrial Revolution in the old construction industry has led to the formation of a new revolutionary flow in this field, which has been introduced to the world of science and technology in recent years as "Construction 4.0". The main question in this study is what are the drivers and areas affecting the formation of the phenomenon of construction 4.0 in Iran and which of them have more importance and priority.

    Methods

    To find a scientific answer to this question, a developmental, qualitative and descriptive research was designed. In the first step, an initial list of possible drivers of this phenomenon was compiled based on research records and valid scientific reports. Subsequently, with the formation of a meeting of experts, this list was refined based on the local requirements of the Iranian society. In the second phase of this study, which was conducted with the aim of prioritizing these drivers, with the participation of a number of experts, while performing two rounds of Delphi technique, these factors and areas were prioritized at three levels.

    Findings

    Two drivers "Scientific cooperation with the developed countries" and "Technological advances in new fields" were selected as the first priority,

    Conclusion

    The findings of this research can be used to draw a roadmap for our country to join the new construction 4.0 trend and guide strategic and operational plans for the success of the country's construction industry in this field.

    Keywords: Construction 4.0, Construction Industry, 4th Industrial Revolution, Drivers
  • Ali Alamdar, Hamid Mirzahossein * Pages 179-212
    Purpose

    The planning of future cities is one of the researchers' interests that has led to concepts such as smart cities and livable cities. On the other hand, the growth of inequality is one of the major concerns. This study presents an approach to reduce inequality in urban transportation by educating desirable behaviors to citizens.

    Methods

    This article uses documentary studies to identify the dimensions of inequality, new technologies in the future smart cities, and developing a gamification system. Also, essential technologies in smart future cities the identified by the Delphi method.

    Findings

    Experts identified the Internet of Things (IoT), big data, and cloud computing as essential topics of new technologies. Then proposed an approach that citizens use active and public transportation systems more to reduce inequality.

    Conclusion

    A framework designed to use the new technologies for planning and managing smart future cities and utilizing the concept of gamification to reduce the costs of infrastructures, collecting and analyzing data. It also habituates citizens' proper transportation behaviors to reduce inequality in future cities by using active and public transportation.

    Keywords: smart city, Inequality, Gamification, Big Data, Cloud Computing
  • Zahra Karimian Sichani *, Mohammad Hassan Cheraghali, Ali Dehghani Pages 213-240
    Objective

    Measuring the impact of various factors on pension systems is not easily possible due to the multiplicity of influential variables and their change in long-term horizons. The purpose of this article is to provide a model by which the impact of early retirement laws on the pension fund can be predicted.

    Method

    This study, using system dynamics and considering feedback loops, leads to understanding nonlinear behavior and recognizing the laws governing the phenomenon of early retirement, and designs and implements a model for analyzing the impact of the above pensions in the Social Security Organization. It seems to have the characteristics of the real world to a large extent.

    Results

    The ratio of early retirees to ordinary retirees in 2051 will increase significantly compared to 2016.Increasing early retirement will also lead to a reduction in Insured and increase in retirees and survivors; So that an increase of one percent can reduce the organization's annual revenue by an average of 16,000 billion rials over the next 35 years.

    Conclusion

    The Approval of some laws, regardless of the consequences, can jeopardize the stability of the fund and the economic and social security in the long time. The model presented in this study shows that by maintaining the current situation, the demand for early retirement has an upward trend and will put a heavy financial burden on the organization. This issue requires the amendment of the above laws and the introduction of more restrictions on the use of early retirement.

    Keywords: System Dynamics, pension fund, early retirement, Modeling
  • Davood Emamzade *, Naser Hamidi, Gholamreza Memarzadehtehran, Javad Mehrabi Pages 241-270
    Purpose

    Human resources has been one of the most important factors affecting the agile organizations of the future. The purpose of this research is to present a model of human resource management in agile future organizations and to determine the coefficient of importance of dimensions and components. Explaining the dimensions of human resources and the dimensions of agile organization and prioritization of these dimensions and components in the studied organizations is one of the innovation and value-added contribution of this research.

    Method

    This is a developmental and descriptive-survey study in terms of goal and methodology, respectively. From the literature review and research background as well as the opinion of experts selected through purposeful sampling, the dimensions of agility and the dimensions and components of human resource management were screened in three stages using the Delphi method and using the best-worst method. Founds : From the results, 9 dimensions of agility and 5 dimensions and 30 components of HRM were obtained. From the combination of dimensions and components, the model of HRM in the agile organizations of the future was obtained. According to the model, the most important dimensions of the HRM are recruitment and selection based on meritocracy, competence and centralized selection in terms of components.

    Results

    According to the results of the study, it is necessary in agile future organizations to observe the rules of recruitment and selection of staff as the most important component of the effort, to emphasize meritocracy in the employment of individuals.

    Keywords: future organization, dimensions of human resource management, components of human resource management, dimensions of organizational agility, best-worst method(BWM)
  • Moahammad Poor Khalil, Ali Hemmati *, Fariba Mohamadin Pages 271-301

    All countries consider good health as the most valuable asset of the most basic rights of the people of their country, and one of the things they seek to achieve in order to achieve this goal is sports. Exercise has been considered by health policy makers as an important factor in promoting health and prevention mechanisms. In this context, principled attention to national sports is a very important necessity and requires the identification of drivers and related scenarios. The purpose of this study is to develop health policy strategies with a national sports scenario approach.

    Method

    The present study is descriptive-analytical in terms of applied-developmental purpose and based on the method of data collection and analysis.

    Findings

    According to the findings of this study, 30 drivers were identified in six general categories: social, technological, environmental, economic, political and value. Four future alternative scenarios were created with the titles of Green Land, Health Seekers Land, Static Land and Desert Land, which is the Green Land scenario, the preferred scenario of national sports and Iranian society in health policy making.

    Conclusion

    According to the results of research in sports-based health policy of the country, all the drivers, especially the strategic drivers of the welfare movement, managerial skills and sufficient budget and leading scenarios in order to be more successful in this field should be considered.

    Keywords: strategy, health policy, scenario design, Sports
  • Javad Gholamian, Masoud Darabi, Ahmad Mahmoudi *, Bahador Azizi Pages 303-325
    Purpose

    Today, the pervasiveness of the sports industry is considered as a tool for development in political, economic, social, cultural, etc.; therefore, the need to explain the factors affecting the growth and development of this tool can be effective in achieving the goals and strategic policies of countries. Therefore, the purpose of this study is to analyze the drivers of effective development of the sports industry using the futures research approach.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and nature-based on futuristic, analytical and exploratory methods that were performed qualitatively; it is also a method of collecting documentary and library information, and the required information was obtained through in-depth semi-structured interviews with 28 qualified experts from all over the country, which included 9 drivers and 68 main indicators. To analyze the collected data, a 9-in-9 matrix cross-effects matrix was used by Mick Mac software.

    Results

    The results showed that political and diplomatic drivers, specialization drivers and scientific and educational drivers as effective and influential drivers, will play an important role in system relations in the future. The future of Iran's sports industry depends on the development of these drivers, and these are the most important and influential indicators in the development of the sports industry.

    Conclusion

    According to the identified drivers, there is a need for those involved in the sports industry to put more education and diplomacy on their agenda.

    Keywords: Futures Research, Drivers, sports development, and sports industry