فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 128، بهار 1401)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 128، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد مقتدر کارگران*، رضا خدایی محمودی صفحات 1-14

    امروزه دانش به عنوان یکی از نیروهای محرک برای موفقیت در کسب و کار تبدیل شده است . از آنجایی که دانش بعنوان استراتژیکترین منبع سازمانی مطرح میباشد، سازمانها با این سوال اساسی مواجه میباشند که چگونه میتوانند دانش سازمانی را بطور کارآمد و اثربخش مدیریت نمایند تا از مزایای آن جهت پیشبرد اهداف استراتژیک سازمان بهره مند شوند. دانش و مدیریت آن بتنهایی و مستقل از اهداف استراتژیک سازمان کاملا بی معنی و فاقد ارزش خواهد بود. بنابراین مدیریت دانش سازمان بایستی همسو و هماهنگ با اقدامات استراتژیک سازمان در سطح کلان مطرح و مورد توجه قرا ر گیرد. هدف این پژوهش ارایه مدل مدیریت دانش اثربخش با رویکرد استراتژیک درسازمان نظامی است. روش تحقیق این مطالعه بر حسب هدف، کاربردی و بر حسب شیوه گرد آوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss انجام شد که نتایج پژوهش پنج عامل اساسی فناوری اطلاعات ، فرآیند مدیریت دانش ، دانش سازمانی ، فرهنگ سازمانی و دانشکاران را بعنوان مولفه های مدل مدیریت دانش اثربخش با رویکرد استراتژیک درسازمان نظامی نشان داد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، رویکرد استراتژیک
  • محبوبه اسماعیلی*، اسماعیل کاوسی، عباسعلی قیومی صفحات 15-27

    مقاله حاضر، با هدف بررسی آینده پژوهی تربیت فرهنگی نوجوانان براساس آموزه های دینی نهج البلاغه واحصاءآموزه ها وشاخص های دینی مرتبط باتربیت فرهنگی در نهج البلاغه انجام شده است. این مقاله از نوع مطالعات کیفی بوده و روش اجرای آن گراندد تیوری (نظریه برخاسته از داده ها) می باشد. رویکرد مورد استفاده ، روش سیستماتیک (منظم) است که به اشتراوس و کوربین نسبت داده می‎شود. جامعه آماری محتوای نهج البلاغه بوده که از میان آن ها، 30 خطبه، نامه و حکمت براساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و مورد تحلیل محتوا قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات و اجرای کدگذاری های سه گانه به این صورت انجام شد که در مرحله کدگذاری باز و تبدیل کدهای اولیه به ثانویه، 71 مفهوم به دست آمد که این مفاهیم در مرحله کدگذاری محوری در قالب 10 طبقه دسته بندی شدند. در مرحله کدگذاری انتخابی، طبقه اصلی یا محوری باعنوان ایمان به خدا و آخرت در نظر گرفته شد و به عنوان مقوله کانونی، ارتباطش با سایر طبقات از جمله دوری از رذایل اخلاقی، پرورش فضایل اخلاقی، مردم داری و متعادل بودن مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه نیز مبانی، اصول و روش های تربیت فرهنگی در قالب یک مدل ارایه گردید تا با به کاربردن آن ها به اهداف تربیت فرهنگی دست یابیم. در نهایت با بررسی های انجام شده مشخص شد، آموزه های نهج البلاغه دارای مطالب ارزنده ای است که عمل به آنها باعث تربیت فرهنگی نوجوانان در حوزه های بینش، گرایش و رفتار می‎شود.

    کلیدواژگان: تربیت فرهنگی، آموزه های دینی، نوجوانان، نهج البلاغه
  • صادق عابدی*، فاطمه حمیدی، محمدرضا ثنایی صفحات 28-40

    به طور کلی می توان اهمیت فناوری حوزه سلامت در دنیای امروزی را این گونه بیان کرد که این فناوری زیربنای موفقیت در توسعه خدمات پزشکی، می باشد. یکی از اهداف بلند مدت تعیین شده برای صنعت تجهیزات پزشکی در کشور، حرکت به سمت خودکفایی و کاهش نیاز به واردات است. لازمه ی دستیابی به این هدف، مستلزم ارزیابی دقیق و آینده نگرانه می باشد. یکی از فرایندهای اصلی در آینده نگاری، ارزیابی فناوری می باشد. در واقع زمانی که می خواهیم برای سازمان ها آینده نگاری انجام دهیم اولا روندهای آینده فناوری را شناسایی کرده و دوما سطح فناوری موجود اندازه گیری شود. تا زمانی که سطح فناوری موجود اندازه گیری نگردد عملا آینده نگاری معنی و مفهومی ندارد. بنابراین یکی از بخش های مهم در آینده نگاری فناوری بحت ارزیابی فناوری موجود در حوزه سلامت می باشد. بر اساس خروجی تحقیق، متغیرهای ورودی سیستم خبره فازی عبارتند از تحقیق و توسعه، توسعه فناوری، مهندسی، ساخت و تولید و سطح رقابت پذیری و متغیر خروجی سیستم شامل پنج سطح ارزیابی می باشند.

    کلیدواژگان: فناوری های سلامت، ارزیابی، آینده نگاری، سیستم خبره فازی
  • سمیرا بکر*، هرمز مهرانی، مسعود قربان حسینی، صدیقه طوطیان اصفهانی صفحات 41-60
    زمینه

    جوهره استراتژی، فراگیر بودن اندیشه و چالاکی انتخاب است. در دنیای امروز که مهمترین مولفه‏های توصیف‏گر آن پویایی و عدم قطعیت است، تحت نظر داشتن عوامل چالش‏گر - محیط بیرون و درون سازمان‏ها- نه تنها داشتن نگاه جامع را دشوار می‏سازد، بلکه فرآیند تدوین استراتژی را پیچیده و انتخاب‏های ممکن را به سرعت از گردونه احتمالات حذف می‏کند.

    هدف

    هدف عمده این پژوهش تسریع و تسهیل یادگیری رفتار سیستم ها در شرایط فعلی و ترسیم آینده با استفاده از سناریونویسی است.

    روش

    برای غلبه بر چالش‏ها، رویکردهای متفاوتی در دهه‏های اخیر توسعه یافته‏اند که عمدتا در قالب وجوه مختلف آینده‏پژوهی، قابل دسته‏بندی هستند. آینده‏پژوهی را به عنوان چگونگی زایش واقعیت فردا از دل تغییر یا ثبات امروز توصیف کرده‏اند و برای شناسایی آینده‏های محتمل از روش‏های سناریوپردازی و شبیه‏سازی بهره جسته‏اند. این پژوهش پیامدهای نامشخص تصمیم گیری ها را با استفاده از‏ تحلیل دینامیکی آشکار و با بهره‏گیری از نگاه عارضه‏یابانه خبرگان، علل ریشه‏ای و متغیرهای میانجی و اثرگذار بر عناصر آمیخته نوین بازاریابی خدمات در صنایع نیروگاهی را مدل‏سازی کرده است.

    یافته ها

    مدل شبیه سازی شده با استفاده از تکنیک پویایی سیستم و با نرم افزار ونسیم طراحی و با استفاده از اطلاعات و ارقام واقعی صنعت، رفتار این متغیرها شبیه سازی شده و ارتباطات بین آنها و نحوه تاثیرشان بر کل سیستم مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج آن را به آینده تعمیم داده شده است.

    نتیجه گیری

    حاصل این پژوهش ارایه مدلی جهت ارزیابی، اولویت‏بندی عناصر استراتژیک آمیخته بازاریابی و پیشنهاد راهکارهایی برای بازنگری و تقویت استراتژی‏های بازاریابی در صنعت مذکور می باشد.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی خدمات، عناصر استراتژیک، سیستم های دینامیکی
  • علی علی آبادیان، افسانه زمانی مقدم*، عباس خمسه، مهرداد حسینی شکیب صفحات 60-83
    زمینه

    اقتصاد نوآوری مولد ارزش است، ارزشی که از کسب و کارهای مبتنی بر این نوع اقتصاد در حوزه های مرتبط با تکنولوژی ایجاد می شود و بر کارآفرینی و نوآوری تاکید دارد.

    هدف

    این پژوهش کیفی با مرور ادبیات و پیشینه ی واژگان کلیدی موضوع پژوهش در تحقیق های داخلی و خارجی و همچنین مصاحبه با خبرگان حوزه فناوری اطلاعات و با بهره گیری از نظریه داده بنیاد، به شناسایی و تبیین ابعاد و مولفه ها و ارایه مدل کیفی کسب ارزش مبتنی بر اقتصاد نوآوری در کسب و کارهای دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات پرداخته است.روش ها: مطالعه حاضر پژوهشی کیفی است که با استفاده از رویکرد اکتشافی انجام شده است. داده های جمع آوری شده از ادبیات و پیشینه پژوهش و مصاحبه ها به وسیله فرآیند کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزار MAXQDA18 ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نهایتا مدل کیفی تبیین گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش به شناسایی 7 بعد (کد محوری) و 22 مولفه (مقوله) انجامید. سپس با توجه به نتایج بدست آمده شرایط علی، پدیده محوری، شرایط زمینه ای، راهبرد ها، شرایط مداخله گر و پیامد ها به روش نظریه داده بنیاد استخراج گردیده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد مهمترین ابعاد شناسایی شده به ترتیب اهمیت عبارتند از: ابعاد کسب ارزش، منابع فناوری اطلاعات، نوآوری در فناوری اطلاعات، فناوری اطلاعات، کسب و کار بازار، اقتصاد نوآوری و امنیت و قوانین.

    کلیدواژگان: کسب ارزش، اقتصاد نوآوری، کسب و کارهای دانش بنیان، فناوری اطلاعات
  • افسانه زمانی مقدم*، لیلا سادات قاسمی رام، زین العابدین امینی سابق، سید عبدالله سجادی، سید احمد هاشمی صفحات 84-102

    آینده نگاری و تبدیل بدیل ها و سناریوهای محتمل در زمینه آینده منابع انسانی در صنعت بانکداری هدف اصلی این پژوهش است. این پژوهش به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات آینده پژوهی تحلیلی، است. از نظر نحوه گردآوری و نوع داده ها از نوع ترکیبی می باشد. در مرحله نخست پژوهش که مبتنی بر روش کیفی است، جامعه آماری کلیه خبرگان و صاحبنظران حوزه مدیریت منابع انسانی (کارشناسان سازمانی و دانشگاهی) است که نهایتا 10 نفر به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند یا قضاوتی برگزیده شدند. در مرحله کمی جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و برنامه ریزان بانک رفاه کارگران در استان تهران بزرگ تشکیل دادند که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان تعداد 338 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده در مرحله کیفی از روش تحلیل محتوای جهت دار و به صورت قیاسی و در ادامه مبتنی بر روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی به شیوه تطبیقی و در مرحله کمی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج تحقیق نشان داد الگوی استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران دارای سه سطح و دوازده مولفه می باشد که استراتژی های فردی شامل نگرش سبز، دانش سبز و انگیزش سبز، استراتژی های تیمی شامل مشارکت تیمی سبز، ایجاد تیم های سبز، رهبری تیمی سبز، درگیرسازی تیمی سبز و استراتژی های سازمانی شامل جذب و استخدام سبز، آموزش و توسعه سبز، مدیریت عملکرد سبز، انضباط سبز و محیط کاری سبز می باشد.

    کلیدواژگان: استراتژی، منابع انسانی سبز، استراتژی منابع انسانی سبز
  • جواد دیندار فرکوش*، شهلا کاظمی پور ثابت، حمید انصاری صفحات 103-122
    زمینه

    طبق آمار های سازمان ملل متحدد ، کشور ایران یکی از سریعترین کشورهای جهان در زمینه رشد سالمندی جمعیت است و در سال 2050 جزو پیرترین کشورها خواهد بود و به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی، افزایش جمعیت سالمندی در کشورمان را به عنوان سونامی خاموش در ایران نام برده است و توجه مسیولان را به ضرورت برنامه ریزی برای برخورداری از زندگی سالم برای سالمندان جلب کرده است.

    هدف

    هدف این تحقیق آینده نگری روند سالمندی جمعیت ایران در مناطق و گروه های مختلف جمعیت تا سال 1420 است. روش تحقیق : روش تحقیق ترکیبی از روش اسنادی و روش های پیش بینی جمعیت بوده، در "بخش کمی، جمعیت سالمندان در گروه ها و مناطق مختلف، با استفاده از نتایج سرشماری سال های 95-1365 از طریق روش ترکیبی و کاربرد جداول ضرایب بقاء سازمان ملل و برآوردهای انجام شده توسط مرکز آمار ایران" مورد پیش بینی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های بخش کمی و محاسبات به روش ترکیبی نشان داد که تعداد سالمندان با 151 درصد افزایش، در سال 1420، به 18 میلیون نفر خواهد رسید که از افزایش 26 درصدی جمعیت کل کشور تا 101 میلیون نفر بیشتر خواهد بود .

    نتیجه گیری

    با افزایش توسعه یافتگی کشور، سالمندی جمعیت در نتیجه کاهش باروری و افزایش امید زندگی درحال وقوع است و برای آنکه بتوان، آینده ای بهتر برای سالمندی جمعیت ایران ترسیم نمود بایستی تغییرات بنیادی در سیستم نظام آموزشی، بازسازی اقتصادی، حمایت مالی از سالمندان صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: سالمندی، آینده نگری روند سالمندی، رشد تعداد سالمندان، زنانه شدن سالمندی
|
  • Javad Moghtader Kargaran *, Reza Khodaie Mahmoudi Pages 1-14

    Today, knowledge has become a driving force for business success. As knowledge is considered to be the most strategic source of enterprise, organizations are faced with the fundamental question of how to manage organizational knowledge efficiently and effectively to benefit from its strategic goals. Knowledge and management of it is individually and independently of the strategic goals of the organization is meaningless and worthless. Therefore, knowledge management organization should be consistent with and consistent with the organization's strategic actions at the macro level. The purpose of this study is to provide an effective knowledge management model with a strategic approach in the military organization. The research method of this study is based on objective, applied and survey type descriptive information collection method. A questionnaire was used to collect information. Data analysis was performed using SPSS software. The results of the research showed five main factors of IT, knowledge management process, organizational knowledge, organizational culture and knowledge workers as components of the effective knowledge management model with a strategic approach in the military organization.

    Keywords: knowledge management, Information Technology, strategic approach
  • Mahboobeh Esmaeili *, Esmaeil Kavousy, Abbasali Ghaiyoomi Pages 15-27

    The purpose of this article is to investigate the future of adolescent cultural education based on Nahj al-Balagha religious teachings, especially the religious teachings related to Nahj al-Balagha… this paper is a type of qualitative studies and the method of applying it is grounded theory. The approach used is a systematic(regular) method that is assigned to Strauss and Corbin. the statistical community of the content through which 30 - The sermon، letters and wisdom were selected based on purposeful sampling and content analysis was used. the data analysis and implementation of three Encodings were carried out that in the open coding stage and the translation of primary and secondary codes, 71 concepts were obtained, which were categorized in the axial coding stage in 10 categories. in the selective coding neighborhood, the main category of faith was regarded as belief in god and heaven and was studied as the focal category, its relationship with other classes, including the avoiding of ethical faults, growing ethical virtues, do you have people and being balanced. in the following, the principles and methods of cultural nurturing were presented in the form of a model to achieve their application to cultural nurturing purposes. finally, with the studies that have been done, the teachings of Nahj Al Balagha have valuable literature that act upon them to train adolescents in the fields of insight, tendency, and behavior.

    Keywords: Cultural nurturing, religious teachings, Teenagers, Nahj Al Balagha
  • SADEGH ABEDI *, Fatemeh Hamidi, Mohammad Reza Sanayi Pages 28-40

    In general, the importance of health technology in today's world can be underlined by the fact that this technology is the foundation of success in the development of medical services. One of the long-term goals set for the medical device industry in the country is to move towards self-sufficiency and reduce the need for imports. Requiring this goal requires careful and forward-looking assessment. One of the main processes in foresight is technology evaluation. In fact, when it comes to foresighting organizations, we first identify the future trends of technology and secondly measure the level of technology available. As long as the existing technology level is not measured, futures are practically meaningless. Therefore, one of the most important parts of technology foresight is the evaluation of existing technology in the field of health. Based on the D-method, the inputs are efficient R&D, technology development, engineering, manufacturing, and the level of competitiveness and overall performance of the team.

    Keywords: Technologies, Evaluation, Foresighting, Fuzzy Nervous System
  • Samira Bekr *, Hormoz Mehrani, Masoud Qorban Hosseini, Sedighe Tootian Pages 41-60
    Background

    The essence of strategy is the comprehensiveness of thought and agility of choice. In today's world, where the most important components describing it are dynamism and uncertainty, observing the challenging factors, both inside and outside the organizations, not only makes it difficult to have a comprehensive look, but also makes the process of strategy development complex, and eliminates possible alternatives.

    Objective

    The main purpose of this research is to enhance the learning of current behavior of the systems and to draw the future by scenario planning.

    Methodology

    Future studies have been described as how to bring about the reality of tomorrow from the changes or stability of today. Scenario planning and simulation methods have been used to identify probable futures. This research has developed a model to determine the uncertain consequences of decision-making using dynamic methods, the expert’s judgment, and root causes, intermediate and main variables affecting the elements of new marketing mix in power plant services industry.

    Finding

    The research model has been designed using system dynamics technique and Vensim software. The behavior of variables has been simulated using real figures of the industry and the interactions between variables and their effects on overall system have been evaluated and results extended to the future.

    Conclusion

    The result of this research is the prioritization of the strategic elements of the marketing mix, providing model for evaluating their situation and proposing solutions for reviewing or strengthening marketing strategies in the industry mentioned taking into account the simulation results.

    Keywords: marketing mix, Strategic Elements, Dynamic Systems
  • Ali Aliabadian, Afsaneh Zamanimoghadam *, Abbas Khamseh, Mehrdad Hoseini Shakib Pages 60-83
    Background

    The innovation economy is value-generating, the value that arises from businesses based on this type of economy created in fields related to technology and emphasizes entrepreneurship and innovation.

    Purpose

    This qualitative research by reviewing the literature and the background of key words of the research subject in domestic and foreign researches As well as interviews with IT experts and using the Grounded theory, To identify and explain the dimensions and components Has presented a Qualitative model of value acquisition based on innovation economy in knowledge-based businesses in the field of information technology.

    Methods

    The present study is a qualitative research that has been done using an exploratory approach. Data collected from the literature and research background and interviews were analyzed by open, axial and selective coding process using MAXQDA18 software and finally, the Qualitative model was xplained.

    Findings

    Findings led to the identification of 7 dimensions (pivotal code) and 22 components (category). Then according to the results obtained Causal conditions, pivotal Phenomenon, background conditions, strategies, interventional conditions and outcomes are extracted.

    Conclusion

    The results of the present study showed the most important detected dimensions in order of importance are: Dimensions of value acquisition, IT resources, IT innovation, IT, market business, innovation economy and security and laws.

    Keywords: Value Acquisition, Innovation Economy, Knowledge-Based Businesses, Information Technology
  • Leila Ghasemi, Zeinolabedin Amini Sabegh, Seyyed Abdollah Sajadi, Seyyed Ahmad Hashemi Pages 84-102

    Foresight and transformation of possible alternatives and scenarios in the future of human resources in the banking industry is the main purpose of this study. In terms of purpose, this research is of the type of analytical future research. In terms of how to collect and type of data is a combination. In the first stage of the research, which is based on qualitative method, the statistical population is all experts and experts in the field of human resource management (organizational and academic experts) that finally 10 people were selected as an expert group using purposive or judgmental sampling. In a quantitative stage, the statistical population of the study consisted of all managers and planners of the Workers' Welfare Bank in Greater Tehran Province. Using Morgan sample size determination table, 338 people were selected as a sample by stratified random sampling. The collected data are analyzed in the qualitative stage by the method of directional and analytical content analysis and then based on the open, axial and selective coding method in a comparative manner and in the quantitative stage using structural equation modeling. The results showed that the green human resources strategy model in the Workers' Welfare Bank has three levels and twelve components. Individual strategies include green attitude, green knowledge and green motivation, team strategies including green team participation, team building. Green Homes, Green Team Leadership, Green Team Engagement, and Organizational Strategies include Green Recruitment, Green Training and Development, Green Performance Management, Green Discipline, and Green Work Environment.

    Keywords: Strategy, Green Human Resources, green human resources strategy
  • Javad Dindar Farkosh *, Shahla Kazemipour Sabet, Hamid Ansari Pages 103-122