فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 48 (تابستان 1401)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 48 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی اصغرنیا*، آرمان احمدی زاد، علیرضا ترابی صفحات 3-16

    فناوری تنظیم گری، مفهومی نوظهور است که در سال های اخیر انقلاب بزرگی در حوزه ارایه خدمات مالی ایجاد نموده است، به طوری که در حال حاضر بسیاری از سازمان ها و نهادهای مالی در سطح جهان به دنبال ایجاد هماهنگی و بهره گیری از آن هستند. امروزه تعداد قابل توجهی از کسب و کارهای نوپا در زمینه فناوری تنظیم گری در دنیا متولد شده اند که از فناوری های جدیدی نظیر: داده کاوی، یادگیری ماشین، رایانش ابری، هوش مصنوعی، بلاکچین و غیره در این زمینه استفاده می کنند. در این پژوهش ابتدا به بررسی علمی مفهوم فناوری تنظیم گری و تاریخچه پیدایش آن پرداخته شد و سپس اهداف، مزایا و معایب، راه حل ها، فرصت ها، روندها و چالش های احتمالی این فناوری با اهمیت و راهگشا که بر سر راه کاربران و فعالان بازارهای مالی قرار خواهدگرفت، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. در پژوهش حاضر، با بهره گیری از روش مرور نظام مند مبانی نظری، 25 مقاله منتخب علمی و پژوهشی در زمینه فناوری تنظیم گری جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. راهکارهای فناوری تنظیم گری از روش های جدید، ابتکاری و نوآورانه فناوری پیشرفته نظیر: یادگیری ماشین، رباتیک، هوش مصنوعی، داده کاوی، بلاکچین، رابط های برنامه نویسی کاربردی، رایانش ابری، معماری سرویس گرا و راه حل های تجسم فکری استفاده می کند که می تواند سریع تر، با دقت بیشتر و هزینه کمتر تنظیم گری ها را محقق نماید.

    کلیدواژگان: فناوری تنظیم گری، خدمات مالی، تنظیم مقرررات، تطبیق مقررات، روندهای جهانی، مرور نظام مند
  • علی لعل بار، محسن حسنی*، الهه فلاحی صفحات 17-33

    هدف تحقیق، بررسی تاثیر آلودگی هوا و عوامل زیست محیطی بر عملکرد مالی شرکتها بوده است. قلمرو مکانی ، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی، سالهای 1393 تا 1397 بوده است. در این تحقیق، آلودگی هوا وعوامل زیست محیطی، متغیرمستقل و عملکرد مالی شرکتهای بورسی و فرابورسی متغیر وابسته در نظر گرفته شد. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی قرار داشته و از نظر روش نیز در دسته تحقیقات همبستگی محسوب می گردد. در بخش داده های پژوهش، جمع آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی و یادداشت های توضیحی انجام پذیرفت. بر اساس روش حذف سیستماتیک، تعداد 135 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور تحلیل داده ها، ابتدا پیش آزمون های Fلیمر، هاسمن و آزمون جارک - برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید یا رد فرضیه های تحقیق (نرم افزار Eviews) استفاده گردیده است. نتایج نشان داد تاثیرآلودگی هوا و عوامل زیست محیطی بر عملکرد مالی مشتمل بر بازده حقوق صاحبان سهام، بازده سهام، ریسک مالی وتغییرات ریسک مالی در شرکت های بورسی متفاوت از شرکت های فرابورسی است. نتایج می تواند درک و دانش سرمایه گذاران و پژوهشگران حوزه بازار سرمایه را افزایش دهد و در پرتو آن بتوان به شناسایی عوامل دیگری که توانایی توضیح دادن تغییرات عملکرد مالی را داشته باشند دست یافت. نتایج پژوهش در تطابق با مبانی نظری بوده و می تواند به مدیران در مدیریت صحیح و سهامداران در سرمایه گذاری و تعیین سیاست و رویه های شرکت کمک کند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، عوامل زیست محیطی، عملکرد مالی
  • نسرین اخگری، مهران کشتکار هرانکی*، محمود احمدی شریف صفحات 35-51
    زمینه

    مدیریت ارتباط با مشتری، یک فرآیند چرخشی از تعامل سازمان با مشتریان خود می باشد که شامل تولید، جمع آوری و تجزیه وتحلیل داده های مشتری و به کارگیری نتایج برای ارتقاء خدمات باشد. سازمان ها به بهره گیری از هوش تجاری، این داده ها را به صورت مستمر جمع آوری کرده و با استفاده از مدیریت دانش، تحلیل نموده و در فرآیند تصمیم گیری و تصمیم سازی به کار می گیرند.

    هدف

    شناسایی تاثیر هوش تجاری بر مدیریت ارتباط با مشتری با استفاده از مدیریت دانش در صنعت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، هدف اصلی این تحقیق است.

    روش

    پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و روش آن از نوع پیمایشی است. شیوه جمع آوری اطلاعات، آمیزه ای از روش های کتاب خانه ای، میدانی و پیمایشی است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ساخته شده توسط محققان بود که پس از تایید روایی و پایایی توسط 15 نفر از خبرگان، با طیف پنج تایی لیکرت به کار گرفته شدند و در اختیار بالغ بر 127 نفر جامعه آزمون قرار گرفت. تحلیل عاملی متغیرها و آزمون فرضیه ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS انجام شد. یافته ها نشان داد، در صنعت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، هوش تجاری بر موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری با استفاده از متغیر میانجی مدیریت دانش تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، مدیریت دانش، مدیریت ارتباط با مشتری، صنعت کشتیرانی
  • محمد جعفری* صفحات 53-61

    توسعه قابلیت های جدید یک فرآیند پیچیده است که شامل یادگیری مداوم فناوری و دانش سازمانی است. درگذشته محققان مدل سلسله مراتب یادگیری را برای توضیح توانایی توسعه شرکت های کشورهای در حال توسعه پیشنهاد دادند. ضمن آنکه پیشنهاد شد که این شرکتها بر اساس توانایی های تولیدی مربوط به یک پایگاه دانش ساده ، به رقابت بپردازند.ایده های سفت و سخت در مورد توالی ها و مراحل به ویژه در سطح شرکت،ممکن است گمراه کننده باشد. فرایندهای یادگیری که زمینه ساز انباشت و توسعه دانش هستند، به توانایی های فنی و همچنین مدیریت دانش سازمانی احتیاج دارد. جنبه مهم این یادگیری شامل دور انداختن شایستگی هایی است که ممکن است در دوره های قبل مفید بوده باشند اما با محیط های جدید ارتباط برقرار نکرده اند. کماکان پیوند بین تجربه و تولید لازم است اما برای توسعه قابلیتهای نوآورانه کافی نیست. بنابراین یادگیری در سطح شرکت نه خودکار است و نه خطی، بلکه مستلزم سرمایه گذاری عمدی در مکانیزم های مختلف یادگیری است. در مورد شرکتهای زیست دارو با توجه به پیشرفته بودن این نوع از صنایع مشخص گردید که شرکت ها به مجموعه متنوعی از مکانیزم های یادگیری احتیاج دارند و عملکرد و اجرای مجموعه متنوعی از فرآیندهای یادگیری، نقشی اساسی در انباشت توانایی فناوری دارد. در این صنایع شرکت ها برای مدیریت و سازماندهی مجموعه متنوعی از فرایندهای یادگیری، به یک استراتژی مداوم نیاز دارند. همچنین فرایند یادگیری تحت تاثیر ظرفیت جذب کننده نیز است. ضمن آنکه توسعه بیو فن آوری توسط برنامه های تحقیق و توسعه تحت حمایت دولت انجام می شود.

    کلیدواژگان: قابلیت های فناورانه، فرایند یادگیری، شرکت های دیرآمده
  • محمدمهدی دوالی*، سید رضا رضوی، رسول معصوم زاده جوزدانی صفحات 63-76

    در دهه اخیر موضوع فناوری اطلاعات و نوآوری بر عملکرد جزء اولویت های سازمان ها قرار گرفته، همچنین کارآفرینی سازمانی عاملی است که می تواند در این بین کمک موثری در راستای بهبود تاثیر فناوری اطلاعات و نوآوری بر عملکرد سازمان داشته باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و نوآوری بر عملکرد با میانجی گری کارآفرینی سازمانی است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری تحقیق حاضر را 423 نفر از کارکنان بانک سرمایه در شهر تهران تشکیل می دهند که تعداد 202 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد بوده و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی بررسی شد؛ تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart-PLS انجام شد. طبق یافته های این تحقیق ، فرضیه مربوط به میانجی گری کار آفرینی در رابطه با نقش فناوری اطلاعات بر عملکرد، مورد تایید قرار نگرفت ، اما بقیه ی فرضیه ها تایید شد. نتایج بیانگر آن است عامل کارآفرینی سازمانی می تواند به عنوان یک میانجی جزیی در رابطه بین نوآوری و عملکرد تاثیر مثبت داشته باشد و به عنوان یک میانجی به بهبود عملکرد در بانک سرمایه کمک کند و با ایجاد مزایای رقابتی در شرایط پیچیده کنونی با حفظ و رشد مشتری خود ، شرایط برتری را در بین رقبا کسب نماید.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، نوآوری سازمانی، عملکرد سازمانی، کارآفرینی سازمانی
  • رضا پویا، مهرنوش بسته نگار*، آرزو مکرمی صفحات 77-94

    در دنیای امروز حمل‏ و نقل، زیرساختی موثر در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهاست. در این فرایند، نقش سیستم های حمل ونقل در بهینه سازی هزینه ها و زمان سفر، سرعت جابجایی، ایمنی و سطح خدمات ارایه شده، غیرقابل انکار است و هر کشوری برای اعتلای توان اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و سیاسی خود نیازمند شبکه گسترده و قابل اعتماد حمل ونقل است.در علم اقتصاد، مجموعه خدماتی که سبب انتقال و جابجایی منابع تولید می شود، دارای ارزش اقتصادی بوده و بخشی از جریان تولید محسوب می شود. همچنین حمل‏ و نقل در فرایند توزیع کلاها و خدمات هم، ارزش افزوده ایجاد می‏ نماید. نظام حمل‏ و نقل دارای جایگاه ویژه ‏ای در سیاستگذاری و سرمایه‏ گذاری در کشورهاست.دستیابی به سیستم حمل ونقل ایمن، سریع، کارآمد، پاک و قابل اطمینان در کلاس جهانی و بهترین در سطح منطقه خاورمیانه که در سند چشم ‏‏انداز کشور به آن تصریح شده، بیانگر اهمیت توجه به این موضوع استراتژیک در کشور است که نقش قابل اعتنایی نیز در اقتدار و امنیت ملی دارد. در این پژوهش تلاش شده تا نخست با انجام مطالعات کتابخانه‏ ای و بررسی اسناد بالادستی به این پرسش‏ اکتشافی پاسخ داده شود که چالش‏های سیستم حمل و نقل در کشور چیست و سپس با بررسی نظرات خبرگان با ایجاد پنل تخصصی مشخص گردد که هوشمندسازی در این صنعت، کدام موارد از چالش ‏ها را می ‏تواند مرتفع سازد. نتایج پژوهش نشان می دهد که 15 مورد از چالش ‏های 27گانه این صنعت با هوشمندسازی مرتفع می‏ گردد که از آن جمله هماهنگی ارگان‏ های تصمیم‏ گیر، نگهداری کارآمد شبکه و بسترسازی حمل‏ و نقل چندوجهی است.

    کلیدواژگان: حمل‏ و نقل جاده‏ای، حمل ‏و نقل ریلی، حمل ‏و نقل دریایی، حمل ‏و نقل هوایی، هوشمندسازی
|
  • Morteza Asgharnia *, Arman Ahmadizad, Alireza Torabi Pages 3-16

    Regtech is an emerging concept that has created a great revolution in the field of financial services in recent years, so many financial organizations and institutions around the world are now seeking to coordinate and use it. Today, a significant number of start-ups in the field of Regtech have been born in the world that use new technologies such as: data mining,, machine learning, cloud computing, artificial intelligence, block-chain, etc. in this field. In this research, first the scientific concept of Regtech and its history were examined and then the goals, advantages and disadvantages, solutions, opportunities, trends and possible challenges of this important and instructive technology that will be placed in the way of users and financial market participants, was studied. In the present study, using the method of systematic review of theoretical foundations, 25 selected scientific research papers in the field of Regtech were collected and analyzed. Regtech solutions use new innovative and advanced technology methods such as machine learning, robotics, artificial intelligence, data mining, blockchain, application programming interfaces, cloud computing, service-oriented architecture and visualization solutions that can be faster, more accurate and less expensive in Regulatory. machine learning, robotics, artificial intelligence, data mining, blockchain, application programming interfaces, cloud computing, service-oriented architecture and visualization solutions that can be faster, more accurate and less expensive in Regulatory.

    Keywords: Regtech, Financial services, Regulation, Regulatory compliance, Global trends, Systematic review
  • Ali Lal Bar, Mohsen Hassani *, Elahe Fallahi Pages 17-33

    The purpose of this study was to investigate the effect of air pollution and environmental factors on financial performance. Spatial realm, companies listed on the Tehran Stock Exchange and realm of time, from 2014 to 2018. In this study, air pollution and environmental factors were considered as independent variables and the financial performance of listed and OTC companies was considered as a dependent variable. The present study is in the category of applied research and in terms of nature is in the category of descriptive research and in terms of method is in the category of correlational research. In the research data section, data collection of sample companies was performed by referring to financial statements and explanatory notes. Based on the systematic elimination method, 135 companies were selected as a statistical sample. In order to analyze the data, first F-Limer F-tests, Hausman test and Jark-Bra test were used and then multivariate regression test was used to confirm or reject the research hypotheses (Eviews software). The results showed that the effect of air pollution and environmental factors on financial performance including equity returns, stock returns, financial risk and changes in financial risk in listed companies is different from OTC companies. The results can increase the understanding and knowledge of investors and researchers in the field of capital market and in the light of it can identify other factors that have the ability to explain changes in financial performance. The results of the research are in line with theoretical foundations and can help managers in proper management and shareholders in investing and determining company policies and procedures.

    Keywords: Air pollution, Environmental factors, financial performance
  • Nasrin Akhgari, Mehran Keshtkar *, Mahmood Ahmadi Sharif Pages 35-51
    Background

    Customer relationship management is a rotational process of corporate organizations with their customers, including the production, collection and analysis of data analysis and the use of results to improve services. Organizations use business intelligence to collect this data continuously and use it in knowledge management, analysis and in the decision-making process.

    Objective

    The main purpose of this research is to identify business intelligence on customer relationship management using knowledge management in the shipping industry of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    The present study is based on the applied purpose and its method is survey type. Data collection methods are a combination of library, field, and survey methods. The research tool was a questionnaire developed by researchers that validation and reliability were used by 15 experts, after the Likert score and were tested in 127 people. Factor analysis of changes and hypothesis testing were performed using SPSS and Smart PLS software. Findings showed that in the shipping industry of the Islamic Republic of Iran, Business intelligence has a significant impact on knowledge management successBusiness intelligence has a bearing on the success of customer relationship managementKnowledge management is related to the success of management in relation to conceptual management

    Keywords: Business intelligence, Knowledge Management, Customer Relationship Management, shipping industry
  • Mohammad Jafari * Pages 53-61

    Developing new capabilities is a complex process that involves continuous learning of technology and organizational knowledge. In the past, researchers have proposed a learning hierarchy model to explain the development ability of companies in developing countries. It has also been suggested that these companies compete on the basis of the production capabilities of a simple knowledge base. Rough ideas about sequences and steps, especially at the company level, can be misleading. The learning processes that underlie knowledge accumulation and development require technical capabilities as well as organizational knowledge management. An important aspect of this learning involves discarding competencies that may have been useful in previous courses but have not been introduced to new environments. The link between experience and production is still needed but not enough to develop innovative capabilities. Therefore, learning at the company level is neither automatic nor linear, but requires deliberate investment in various learning mechanisms. In the case of biopharmaceutical companies, due to the advanced nature of this type of industry, it was found that companies need a diverse set of learning mechanisms and the performance and implementation of a diverse set of learning processes, plays a key role in the accumulation of technological capabilities. In these industries, companies need a consistent strategy to manage and organize a diverse set of learning processes. The learning process is also affected by the absorber capacity. At the same time, the development of biotechnology is carried out by government-sponsored research and development programs.

    Keywords: Technological capabilities, Learning Process, late comer
  • MohamadMahdi Davali *, Seyed Reza Razavi, Rasoul Masoumzadeh Jouzdani Pages 63-76

    In the last decade, the issue of information technology and innovation on performance has become one of the priorities of organizations, also organizational entrepreneurship is a factor that can help in improving the impact of information technology and innovation on organizational performance. The purpose of this study is to investigate the impact of information technology and innovation on performance mediated by organizational entrepreneurship. Research Method In this descriptive-survey study and the statistical population of the present study, 423 employees of Sarmayeh Bank in Tehran, 202 of whom were studied by simple random sampling. The data collection tool was a standard questionnaire and the validity of the structure was assessed through factor analysis; Research data analysis was performed by structural equation modeling using Smart-PLS software. According to the findings of this study, the hypothesis of entrepreneurial mediation regarding the role of information technology on performance was not confirmed, but the rest of the hypotheses were confirmed. The results indicate that the organizational entrepreneurship factor can have a positive effect as a partial mediator in the relationship between innovation and performance and as a mediator to help improve the performance of the capital bank and by creating competitive advantages in the current complex conditions by maintaining and growing. Your customer should gain superiority among competitors.

    Keywords: Information Technology, Organizational innovation, Organizational Performance, Organizational Entrepreneurship