فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1401)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مجتبی واعظی، محمود کریمی* صفحات 1-25
    مدیریت دولتی نوین اندیشه ای است که به اجرای قانون از طریق فرایندهای سازمانی و مدیریتی تمرکز دارد. در گفتمان های نوین در مدیریت دولتی، هدف اصلی شکل گیری و تقویت کارامدترین نظام اداری است. تمامی تحولاتی که در ساختار و نیز عملکرد دولت ها رخ می دهد، در نهایت باید به ارتقای کارامدی و اثربخشی دولت ها منجر شود. نهضت بازآفرینی اداره به اتکای آموزه های اندیشه مدیریت دولتی نوین، در نقش و کارکرد های اداره دگرگونی هایی در پی داشت. امروزه دولتی کارامد محسوب می شود که بتواند از قدرت، مهارت و تخصص شهروندان خود در هر رده و صنف و فعالیتی که هستند، بهره ببرد. مداخله فعال و هدفمند شهروندان در تصمیم گیری های عمومی مدیریتی، نه تنها سیاست ها و تصمیم ها را با توقعات عمومی هماهنگ تر می سازد، بلکه اقبال عمومی از آن ها، تضمین وثیقی برای اجرا و عملیاتی شدن تصمیمات اداره است. نگاه ویژه به دانش مدیریت دولتی موجب شده است که آموزه های حقوق عمومی نیز با هدف کارامدی اداره متحول شود. این پژوهش با نگاهی تحلیلی به بازتاب اندیشه های مدیریت دولتی نوین در حقوق اداری پرداخته و به این نتیجه رسیده است که برای تحقق مدیریت دولتی نوین در نظام اداری ایران، مولفه های مهمی چون اصل پاسخگویی، شفافیت، فسادستیزی، مشارکت محوری، شایسته سالاری، قانون مداری و تمرکززدایی باید تقویت شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی، حقوق اداری مدرن، دولت، کارامدی، مدیریت دولتی نوین
  • حسین محمدی احمدآبادی*، محمد برزگر خسروی صفحات 26-56
    عناصر و کنشگران اصلی نظام حکمرانی کشور کارکردها و نقش‏های متعدد و کاملی دارند که در صورت شفاف نبودن عملکرد آنان، جلب مشارکت عمومی و ظهور حاکمیت مردم تضعیف می‏شود. مجلس نیز به عنوان مهم ترین نهاد مردم‏سالار و عنصر تجلی اراده عمومی که به قانونگذاری و نظارت در کشور می‏پردازد، از این امر مستثنا نیست و باید بیش از پیش خود را در معرض عموم قرار دهد و در راستای تحقق شفافیت پارلمانی اقدام کند. یکی از مهم ترین ابعاد شفافیت پارلمانی، شفافیت آرای نمایندگان مجلس است که در جمهوری اسلامی ایران در چند سال اخیر محل چالش حقوقدانان بوده و طرح‏ها و لوایحی نیز در همین خصوص توسط مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شده‏اند؛ اما هیچ‏کدام به سرانجام نرسیده‏اند. فارغ از دلایل عدم تصویب طرح‏ها و لوایح مزبور، پرسش اصلی پژوهش آن است که در نظام حقوقی ایران امکان شفافیت آرای نمایندگان وجود دارد یا خیر؟ در همین زمینه و مبتنی بر بررسی‏های صورت‏گرفته، این نوشتار با بهره‏گیری از روش توصیفی- تحلیلی به این برایند می‏رسد که مستفاد از اصول قانون اساسی، سیاست‏های کلی نظام و رویکرد مفسر قانون اساسی و برداشت قانونگذار عادی، امکان «شفافیت آرای نمایندگان» منطبق بر موازین حقوقی است. البته واضح است که این اصل مطلق نیست و مقید به استثنایاتی از جمله رعایت منافع عمومی و مصالح ملی است.
    کلیدواژگان: آیین ‏نامه داخلی مجلس، اصل 69 قانون اساسی، شفافیت، شفافیت آرای نمایندگان، مجلس شورای اسلامی
  • محمدحسین سرمدی، مجید نجارزاده هنجنی*، محمدرضا حکاک زاده صفحات 57-76

    نظام های حرفه ای یا صنفی، از عوامل نوآوری و استقلال موسسات فنی از دولت مرکزی محسوب می شوند. در این مقاله سعی شده است که نظام حرفه ای موجود در ایران با تاکید بر آسیب ها و موانع تحقق این نوع از تمرکززدایی فنی بررسی شود. با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی مبتنی بر جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، تحقق نظام حرفه ای در ایران، بررسی شده است. با بررسی قانون اساسی و قوانین عادی در حقوق داخلی، نتیجه گیری می شود که نظام های حرفه ای موجود در ایران، در حد برخی ساختارها، ناقص بوده و با توجه به برخی سیاست های عملی دولت مرکزی، فاقد اصول اولیه ضروری است. نتایج این پژوهش نشان داد  که نظام حرفه ای یا صنفی در ایران با تعریف به عمل آمده، فاصله چشمگیری دارد و سیاستگذاری های دولت مرکزی، مانع از تحقق نهادهای تحت مدیریت نظام حرفه ای  است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، حقوق اداری، دولت مرکزی، نظام حرفه ای
  • محمدجواد ارسطا، حسین قاسمی* صفحات 77-103
    سال های اخیر ایران شاهد معضلاتی مانند تعارض بین دولت و مجلس، اختلاف میان رهبر و رییس جمهور و... بوده است. برخی صاحب نظران معتقدند درصورتی که رژیم سیاسی به پارلمانی تغییر کند، بسیاری از این معضلات حل خواهد شد. این پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است، در پی پاسخگویی به این پرسش است که نقش رهبری در رژیم پارلمانی همراه با اقتضایات این رژیم در حقوق اساسی ایران چیست؟ به نظر می رسد رژیم پارلمانی فوایدی مثل سیستم مطلوب تر جهت اجرای کامل اختیارات ولی فقیه را خواهد داشت. اما اجرای رژیم پارلمانی در عین حال با مشکلاتی مثل تضعیف حس مشارکت مردم در اداره حکومت مواجه است. در نتیجه اگرچه ممکن است رژیم پارلمانی به لحاظ نظری با جایگاه ولایت فقیه هماهنگ تر به نظر برسد، اما برای اجرای آن در کشور ابتدا باید لوازم ضروری آن ایجاد شود، در غیر این صورت تغییر رژیم به پارلمانی نه تنها مفید نخواهد بود، بلکه ممکن است ضررهای بیشتری را پدید آورد.
    کلیدواژگان: رهبر، رژیم پارلمانی، رژیم نیمه ریاستی، نظام سیاسی پارلمانی، ولایت فقیه
  • سید روح الله عقیق*، کریم صالحی، عارف برخورداری صفحات 104-140

    قوانین کیفری اگرچه از ضمانت اجرای قوی برخوردارند، برای ثمربخش بودن باید تابع قواعد و اصول تقنینی از جمله کارامدی باشند، چراکه کارامدی یک قانون بسترساز تمکین جامعه به آن قانون است. قوانینی که از سوی آحاد جامعه مورد توجه قرار نگیرند، هرچند از ابزار قهریه و یا شدت مجازات زیادی نیز برخوردار باشند، به سبب ناکارامدی با عدم تمکین بخش زیادی از جامعه روبه رو می شوند. بررسی اجمالی قوانین کیفری ایران در حوزه جرایم امنیتی بیانگر وجود اشکالات و ابهاماتی در این خصوص است، اگرچه اعتبار قانون در حوزه جرایم علیه امنیت منوط به مقبولیت همگانی یا حداکثری نیست، کارامدی آن متضمن افزایش ضریب امنیتی جامعه می شود. کارامدی، کارکرد و ثمربخشی قوانین در حوزه جرایم امنیتی از مباحث چالش برانگیز و اختلافی است که پژوهش چندانی در خصوص آن صورت نپذیرفته و بررسی ابعاد مختلف آن از حیث اصول و روش های تقنینی، واکاوی نشده است. تحقیق پیش رو، در زمینه بررسی قوانین کیفری ایران در این حوزه از زاویه اصول پذیرفته شده قانون نویسی پرداخته و نواقص و اشکالات موجود در این حوزه از جمله اشکالات در دو بخش نارسایی ها، ابهامات قوانین و اثربخشی معکوس قوانین و تشدید هنجارشکنی تبیین شده است تا بتواند چراغ راهی برای اصلاح قوانین کیفری در حوزه های امنیتی باشد و کارامدی و نقش پیشگیرانه این قوانین را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: جرائم امنیتی، سیاست جنایی، کارامدی تقنینی نظام کیفری، نظام تقنینی
  • باقر انصاری* صفحات 141-170
    استفاده از الگوریتم ها به ویژه هوش مصنوعی برای اخذ تصمیمات مختلف، مسایل و پرسش های حقوقی متعددی را برانگیخته است. یکی از این مسایل، تبعیض آمیز بودن تصمیمات الگوریتمی است. این تبعیض ممکن است در خصوص یک فرد یا گروه یا طبقه ای از افراد جامعه صورت گیرد. با توجه به وظیفه دولت ها برای مقابله با انواع تبعیض، شناسایی مصادیق و علل و تبعیض های الگوریتمی و ارایه راهکارهای مقابله با آن ها به یکی از موضوعات حقوقی روز تبدیل شده است. این مقاله، به بررسی این پرسش پرداخته است که تبعیض الگوریتمی چیست، چه عللی دارد و چگونه باید با آن مقابله شود؟ بدین منظور، ضمن تعریف و دسته بندی الگوریتم ها و تصمیمات الگوریتمی، دو دسته علل (مرتبط با داده های ورودی و مرتبط با طراحی و عملکرد) را برای تبعیض های الگوریتمی شناسایی کرده و تجربیات کشورهای پیشرو در زمینه مقابله با چنین تبعیض هایی را نیز دسته بندی، تبیین و نقد کرده است. با توجه به نبود قواعد خاصی برای حمایت از اشخاص در برابر چنین تصمیماتی در کشور ما، استفاده از نقاط قوت مجموع راهکارهای معرفی شده در مقاله، برای رفع این خلا قانونی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تبعیض، تبعیض الگوریتمی، تصمیم گیری الگوریتمی، سوگیری، هوش مصنوعی
|
  • Seyed Mojtaba Vaezi, Mahmood Karimi * Pages 1-25
    "New Government Management" is the title of a theory that focuses on law enforcement through organizational and management processes, especially in the last three decades. It seeks to rediscover the functions of government and change the structures and procedures of exercising public authority, as a model for planning an effective government. The initial basis for the discussion of this theory is the knowledge of public administration, but due to the close relationship between public administration and administrative law, it has gradually become a rooted issue in this branch of law. This theory seeks to form a modern government by moving away from the traditional model of management (public administration) and reducing the disadvantages of worn-out and dysfunctional management systems, by creating fundamental changes in the structure and procedures of implementation. Naturally, modern administrative law can not be indifferent to this new approach. With an analytical view, this research reflects the ideas of modern public administration in administrative law and has come to the conclusion that for the realization of new Government Management in Iran's administrative system, important components such as the principle of accountability, transparency, anti-corruption, participation-oriented, meritocracy, rule of law and decentralization, should be strengthened.
    Keywords: New Government Management, Modern Administrative Law, Government, Efficiency, Effectiveness
  • Hossein Mohammadi Ahmadabadi *, Mohammad Barzegar Khosravi Pages 26-56
    The main actors of the governance system have multiple and complete functions. If their actions aren't clear, attracting public participation and the emergence of people's rule will be weakened. The Parliament, as the most important pillar of Democracy and the most important element of public will, that legislates and controls the whole system, is under this rule as well. So, Parliament should expose itself to the public and try to realize parliamentary transparency. One of the most important aspects of parliamentary transparency is “the transparency of voting”. It has raise debates among lawyers over recent years in Iran. Many bills in this regard were initiated by the Parliament but didn't pass through. Regardless of reasons for the disapproval, the main question is whether the transparency of voting is ever possible or not. In this regard and based on studies through Descriptive-Analytical method, we reached the point that according to the Constitution, General Policies of the State, Constitution interpreter’s view, and legislature interpretation of laws, the transparency of voting is completely legal and possible. Transparency of voting has exceptions like respecting the public interests and national interests.
    Keywords: Transparency, Islamic Consultative Assembly, Transparency of lawmakers’ voting, Code of procedure of the Assembly, Article 69 of Constitution
  • Mohammad Hossein Sarmadi, Majid Najarzadeh Hanjani *, Mohammad Reza Hakakzadeh Pages 57-76

    Professional unions or trade systems, are considered as the factors of innovation and independence of technical institutions from the central government. In this article, using a Descriptive-Analytical method based on library information collection, the realization of the professional system in Iran has been studied. Examining the constitution and ordinary laws in domestic law, it is concluded that the existing professional systems in Iran are incomplete in some structures and according to some practical policies of the central government, lack the basic principles. In this study, it was found that the Iranian professional unions or trade systems are far away from the proposed definition and policies by the central government to prevent the realization of the institutions under the management of the professional system.

    Keywords: Professional System, pathology, Desirable Model, Administrative Law, administrative organizations
  • Mohammad Javad Arasta, Hossein Ghasemi * Pages 77-103
    In recent years, Iran’s political system has faced different challenges, such as conflicts between the government and the parliament, disagreements between the supreme leader and the president, etc. Some experts believe that most of these problems will be solved if the political regime changes to the parliamentary model. This research, which is done in a Descriptive-Analytical method, seeks to answer the question that what is the supreme leader’s role in a parliamentary regime, considering this regime’s requirements in Iran’s constitutional law. The parliamentary regime seems to have benefits, such as the optimal system for more complete implementation of authorities of the Vali e Faqih. But parliamentary regime’s implementation will also face challenges such as weakening the sense of public participation in government administration. Although the parliamentary regime may seem more coordinated by Velayat e Faqih’s position theoretically, but to implement it in the country, its necessary requirements must be provided first. Otherwise, the regime’s change into a parliamentary system will not only be worthless, but it may also cause more disadvantages.
    Keywords: Velayat e Faqih, Supreme Leader, parliamentary regime, semi-presidental regime, parliamentary political system
  • Seyyed Rohollah Aghigh *, Karim Salehi, Aref Barkhordari Pages 104-140

    Although criminal laws have strong enforcement instruments, in order to be effective, they must be subject to legal rules and principles, including one the most important elements known as efficiency. This is because efficiency is the bedrock of society's compliance with any certain law. Laws that are not heeded by many members of society, even if they are coercive or severely punished, face a lack of compliance with a large section of society due to their inefficiency. Therefore, in order to solve some of these inefficient laws, legislators deconstruct and practically wipe out the issue by decriminalizing, while if the legislation is based on formal and substantive principles and requirements, society obeys it with the least punishment. An overview of Iran's criminal law in the field of security crimes indicates the existence of problems and ambiguities in this regard. It has not been analyzed for legislative principles and methods. The present study examines Iran's criminal law in this area from the perspective of accepted principles of legislation and explains the shortcomings and problems in this area, including deficiencies in the two sections, ambiguities of laws and inverse effectiveness of laws, and intensification of norm-breaking so that it can be a beacon to amend criminal laws in the field of security and improve the efficiency and preventive role of these laws.

    Keywords: Criminal policy, Security Crimes, Penal System, Legislative System, Legislative Efficiency
  • Bagher Ansari * Pages 141-170
    Using algorithms, especially artificial intelligence, to make different decisions, has raised many legal issues and questions. One of these issues is the discriminatory nature of algorithmic decisions. This discrimination may be against an individual, group or a class of people in the society. States have general obligation for elimination of any discrimination, including, Algorithmic  ones. Hence, identifying extensions and causes of algorithmic discrimination and providing solutions to deal with them has become one of the legal issues of nowadays. This article examines this question: what is algorithmic discrimination, what causes it, and how should it be addressed? To this end, while defining and categorizing algorithms and algorithmic decisions, the author has identifide two categories of causes (related to input data and related to design and performance) for algorithmic discrimination and by referring legal initiatives of leading countries regarding such discriminations as well as classifying various solutions. Finally, due to the lack of special rules to protect individuals against such decisions in Iran, the use of the strengths of all the solutions presented in the article has been suggested to fill this legal gap.
    Keywords: Discrimination, Algorithmic Discrimination, Algorithmic Decision Making, Artificial Intelligence, Bias