فهرست مطالب

شیعه پژوهی - پیاپی 22 (بهار و تابستان 1401)

فصلنامه شیعه پژوهی
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سجاد واعظی منفرد*، محمد نصیری صفحات 7-33
    دوازده امام، نماینده نما و نهان «ولایت»، و چشمه مهر و دانایی، افزون بر پیشوایی همگانی و جانشینی رسول (ص)، الگوهای زیست معنوی و نمایندگان درون گرایی اسلامی نیز بوده اند، بدان گونه که دلبستگی به آل احمد (س) کلیدواژه همه طریقت های عرفانی، به ویژه عارفان خراسان بوده و آموزه های ایشان، یکی از سرچشمه های بنیادینی است که مکتب عرفانی خراسان را بر پای داشته است. در پژوهش پیش رو کوشیده ایم با آوردن گواه های انبوه از یادگارها و نوشته های دیرمان مکتب خراسان و قومس، و بازخوانی سخنان پیران خراسان به روش واکاوانه (تحلیلی)، ارج نهادن و گرامی شمردن نبیره زهرا (س) و دلبستگی و سرسپردگی به پیشوایان تشیع را استوار کنیم؛ نوعی راستی پژوهی با گواهی های تاریخی که از یک سو از انگیزه های گرایش ایرانیان به تشیع پرده برمی دارد و از سوی دیگر نزدیکی بیشتر تشیع و تصوف (عرفان) را می نمایاند. وارسی تاریخی پیوند معنوی پیران و عارفان خراسان با امامان شیعه (ع)، نشان دهنده سیری تاریخی از تشیع محبتی تا تشیع اعتقادی و کلامی، و استمرار معنویت آل زهراء در اقلیم خراسان و عرفان این سرزمین است.
    کلیدواژگان: تصوف، تشیع، عرفان، امامان شیعه، مکتب خراسان، پیران خراسان، عرفان خراسان
  • زهرا خسروجردی، حبیب الله عظیمی*، علیرضا باقر صفحات 35-56
    عصر صفویه دوره شکوفایی و ترویج مباحث کلامی، و پاسخ به شبهه های نو و نقد دیدگاه هایی در موضوعات مختلف، از جمله حدیث ثقلین درباره افضلیت قرآن و اهل بیت (ع)، است که همین مباحث باعث نوشتن رساله هایی شد. رساله تبصره الإخوان فی بیان اکبریه القرآن خواجویی درباره احادیث متواتر ثقلین با تاکید بر افضلیت و اکبریت قرآن بر اهل بیت (ع) به عنوان ثقل اکبر، و بیان نظر عالمان و پاسخ به شبهات آنها است. با مبنا قراردادن این رساله کوشیده ایم دیدگاه شیخ بهایی و خواجویی را مقایسه کنیم. شیخ بهایی می گوید از نظر ادبی و فنون بلاغت ثقل اکبر و اصغر بیان شده در این احادیث به صورت لف و نشر مشوش مبهم است و متواتر نیست. منظور از قرآن ناطق همان کلام ناطق است. پس ناطق بر صامت افضلیت دارد. ولی در مقابل، خواجویی دلیلی نمی بیند که ثقل اکبر و اصغر مشوش و مبهم باشد و تواتر این احادیث را اثبات می کند و قرآن را ثقل اکبر می داند، ناطقان قرآن را مفسر قرآن معرفی می کند و معتقد است هدایت کننده و پیروی شده منزلت والاتری از هدایت شونده و پیروی کننده دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، اهل بیت (ع)، حدیث ثقلین، افضلیت، ثقل اکبر، ثقل اصغر
  • سید محمدمهدی زیدی*، علی امیرخانی صفحات 57-83

    امامیه و زیدیه، که از دیرینه ترین فرق اسلامی هستند، همواره مناسباتی در عرصه های مختلف با یکدیگر داشته اند. این نوشتار با انتخاب بازه زمانی عصر حضور ایمه (ع) و بخش های آغازین غیبت صغرا، مناسبات سیاسی و اجتماعی امامیه و زیدیه را بررسی می کند. نتایج بررسی گزارش های تاریخی نشان می دهد در مسایل سیاسی به دلیل اختلاف در روش و شیوه مبارزه با حاکمان جور، میان زیدیه و امامیه به تدریج واگرایی به وجود آمد. با این حال، برخی از اصحاب معتمد ایمه (ع) با اجازه ایشان در برخی از قیام های زیدیان شرکت کردند و زمینه ارتباط سیاسی امامیه و زیدیه را فراهم آوردند. اما مناسبات اجتماعی دو گروه بیشتر همگرایانه بوده و امامیه تعاملات اجتماعی خوبی با برخی از گروه های زیدیه برقرار کرده اند. در مقابل، اعتقادات برخی دیگر از گروه های زیدیه از جمله بتریه باعث شد امامیه چندان تمایلی به برقراری ارتباطات اجتماعی با آنان نداشته باشند.

    کلیدواژگان: فرق، شیعه، امامیه، زیدیه، مناسبات اجتماعی، مناسبات سیاسی
  • مجتبی سلطانی احمدی*، سارا خاتمی، مصطفی گوهری فخرآباد صفحات 85-112

    گزارش فدک به عنوان یکی از اختلافات اصلی شیعه و سنی در منابع متقدم تاریخی بسیار ضد و نقیض و با اختلافات متعددی همراه است. ابن سعد، در مقام یکی از طرفداران ابوبکر و مکتب خلفا، کوشیده است در کتاب الطبقات الکبری نشان دهد درباره فدک مصادره ای صورت نگرفته و ابوبکر و خلفای نخستین دقیقا در مسیر سیره نبوی گام زده اند. به نظر وی، پیامبر به رغم درخواست فاطمه (س) فدک را به ایشان نبخشید و ادعای فاطمه (س) برای طلب آن از طریق ارث نیز به سبب حدیث منقول از ابوبکر راه به جایی نمی برد. در مقاله پیش رو پس از مقایسه روایات ابن سعد با گزارش های مورخان همان دوره و اعصار بعد، روایاتی یافت شد که ظاهرا در کتاب الطبقات تعمدا ذکر نشده است. مجموع این گزارش ها ما را بدین نکته می رساند که ابن سعد، در جهت دفاع از مشروعیت خلافت ابوبکر و نشان دادن تبعیت ابوبکر و طرفدارانش از سیره پیامبر، در صدد انکار و پنهان سازی برخی واقعیات تاریخی مربوط به این حادثه و تصویر آن به صورتی که خود تمایل داشته، برآمده است.

    کلیدواژگان: الطبقات الکبری، ابن سعد، فدک، نقد روایات تاریخی
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 113-137

    پیاده روی اربعین پدیده ای فراملی، تاریخی، کثیرالابعاد، فرامذهبی و بین رشته ای دارای کارکردها و پیامدهای گوناگون است که از دیرباز اهمیت و اعتبار ویژه داشته، و ابررویداد تلقی می شود. مناسک زیارتی با این حجم جمعیتی از کشورها و فرهنگ های مختلف قطعا با آسیب هایی روبه رو می شود. بر این مبنا ضروری است نگاهی جامعه شناختی به آسیب هایی که آن را تهدید می کند داشته باشیم تا بتوانیم با شناخت دقیق و صحیح آنها و حذف این آسیب ها، از پیامدها و آثار مخرب آسیب جلوگیری کنیم. به کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 20 نفر از زایران ایرانی و عراقی در مسیر پیاده روی اربعین، از نجف تا کربلا، در مهرماه 1398 مصاحبه شد. داده های این مطالعه کیفی از طریق روش ترکیبی مشاهده و مصاحبه نیمه ساخت یافته گردآوری شد. یافته ها نشان می دهد آسیب هایی که پیاده روی اربعین را تهدید می کند عبارت است از: تفاوت ها و تعارضات فرهنگی، رقابت موکب های ایرانی و تخریب الگوی سنتی اربعین عراقی، آسیب های اجتماعی، عرفی شدن، اسراف و تبذیر، پسماندها و آلودگی محیط زیست، کم توجهی به واجبات دین، وجود فرقه های انحرافی، شکاف سنی شیعی و دولتی شدن اربعین. نتیجه گیری کلی از پژوهش حاضر آن است که اصلاح وضع موجود، تعمیق معرفت دینی و افزایش آگاهی درباره فلسفه پیاده روی اربعین در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، زائر، آسیب، جامعه شناختی، عراق.
  • محسن قاسمپور، سید عباس ذهبی*، محمد سعیدی مهر صفحات 139-157

    کمتر مسیله ای در تاریخ تفکر بشری به اندازه شناخت خدا و صفاتش، بشر را به اندیشه واداشته است؛ پاسخ به این مسیله همواره یکی از کوشش های جدی متفکران هر عصری بوده است. در تفکر کلامی امامیه، اندیشه شیخ مفید، که از تاثیرگذارترین و پایدارترین اندیشه ها در حوزه کلام است و تحولات فکری عمیقی را پس از خود سبب شده است، امتیازات ویژه ای در پاسخ به این مسیله دارد. در این نوشتار می کوشیم با رجوع به تفکر کلامی شیخ مفید در جغرافیای فکری شیعه، مبانی این اندیشمند را در مهم ترین مسیله از مسایل بحث صفات الاهی، یعنی «تحلیل نحوه رابطه اسماء و صفات الاهی با ذات باری» بررسی کنیم. پس از بررسی برخی از دیدگاه های متکلمان مسلمان در این بحث، همچون «زیادت»، «نیابت» و «نظریه احوال» و نیز تحلیل آرای موافقان و مخالفان دیدگاه امامیه، یعنی «عینیت ذات و صفات»، می کوشیم با توجه به مبانی مستخرج از آرای این متفکر در مسیله پیش گفته، فقدان تعارض در عبارات شیخ مفید در اثبات اصل عینیت را نشان دهیم و بر امتیاز توحیدی تفکر شیعی به منزله مبنای این دیدگاه و نیز یافته نهایی این پژوهش، که وجه جامع میان متکلمان امامی پس از ایشان است، تاکید کنیم.

    کلیدواژگان: صفات الاهی، نظریه عینیت، کلام امامیه، شیخ مفید
  • رحمان عشریه*، سید فضل الله میرزینلی، حامد عشریه صفحات 159-183

    واژه «علو» و مشتقاتش در قرآن کریم همواره با دو رویکرد ممدوح و مذموم به کار رفته است. این واژه با معنای ممدوحیت با مفاهیمی چون «اسماء و صفات الاهی»، «پیامبران»، «فرشتگان مقرب» و با معنای مذمومیت با مفاهیم «استکبار»، «ظلم»، و «فساد» مرتبط است. در این پژوهش واژه «عالین» که در آیه 75 سوره ص و در ماجرای سجده نکردن ابلیس بر حضرت آدم (ع) به کار رفته، به روش توصیفی تحلیلی با دو رویکرد معناشناسانه و نیز حوزه مباحث فلسفی کلامی ارزیابی شده است. برخی واژه «عالین» را فقط از جنبه معناشناسانه و به گونه وصفی و همسو با مفهوم «استکبار» معنا کرده اند، برخی دیگر علاوه بر رویکرد معناشناسانه، به شواهد ادبی و روایی نیز توجه کرده و در نتیجه آیه را در سیاق مدح دانسته و خمسه طیبه (ع) و ملایکه مهیمین را مصادیق «عالین» دانسته اند. بر اساس این دیدگاه، عالین افراد حقیقی دانسته شده اند که دارای مرتبه ای عالی تر از ملایکه مامور به سجود در برابر آدم بوده اند و امر به سجود به آنان تعلق نگرفته است. این دیدگاه به سبب برخورداری از ادله و شواهد بیشتر نسبت به دیدگاه اول از استحکام و اتقان بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: علو، عالین، خمسه طیبه (ع)، ملائکه مهیمین
  • علی الله بداشتی*، مرضیه دست مرد صفحات 185-204

    مشیت خداوندی بر این است که امکان محو و اثبات هر چیز در همه اتفاقات و حوادث برای خداوند فراهم شده باشد و برخلاف آنچه یهودیان معتقد بودند، دست خداوند به هیچ وجه در تغییر بسته نباشد. از دیگر سو، تمام علل و اسباب، مظاهر قضا و قدر الاهی اند و در هر حادثه ای، به اندازه تنوع علل و اسباب، قضا و قدرهای گوناگون وجود دارد. نظام هستی طوری خلق شده که هیچ پدیده ای در هستی، از جمله قضا و قدر حق تعالی، از سلسله علی و معلولی خروج و تخلف نکند. اما در برخی دیدگاه ها، مسیله «بداء» منافی این قاعده عمومی انگاشته شده است. به همین ضرورت، در این نوشتار کوشیدیم با روشی توصیفی تحلیلی رابطه بداء و تغییر در قضا و قدر خداوند را بکاویم. در پایان این مقاله، بدین نتیجه رسیدیم که خداوند به آنچه روی می دهد، علم پیشین و فعلی دارد و از کار آفرینش و ایجاد دگرگونی در مقدرات فارغ نشده است؛ لذا بداء در علم ذاتی خدا رخ نمی دهد، بلکه بداء به معنای آشکارشدن و ظهور چیزی است از خدا خلاف آنچه در وهله نخست به نظر می رسیده است.

    کلیدواژگان: قضا، قدر، بداء، اراده، علم
  • فریبا عباس پور*، محمد جاودان، حمیدرضا شریعتمداری صفحات 205-228

    تاریخ فرق و مذاهب اسلامی یکی از علومی است که در قرن حاضر مطالعات فراوانی را به خود اختصاص داده است. یکی از محققان موفق در مطالعات تشیع و فرقه اسماعیلیه، فرهاد دفتری است. او تالیفات بسیاری در این حوزه دارد. این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که: فرهاد دفتری در بررسی تاریخ و سرگذشت این فرقه تابع چه الگو و روش تاریخ نگارانه ای است؟ برای رسیدن به پاسخ این پرسش، آثار دفتری را، اعم از کتاب، مقاله، مصاحبه و...، به دقت و روشمند بررسی کردیم. نتیجه به دست آمده گویای این است که فرهاد دفتری در مطالعاتش از روش های تاریخ نگارانه توصیفی، تحلیلی و مقایسه ای بهره گرفته است. این پژوهش به لحاظ اینکه برای اولین بار صورت گرفته از دیگر پژوهش ها در زمینه مطالعات اسماعیلیه ممتاز است و نتایجش برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه روش شناسی مطالعات اسماعیلی مفید و راه گشا خواهد بود. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی نوشته شده و روش جمع آوری داده ها، اسنادی و مدارک علمی و مطالعات کتاب خانه ای است.

    کلیدواژگان: روش شناسی، فرقه اسماعیلیه، فرهاد دفتری، تاریخ نگاری
  • قاسم جلائی*، محمدحسن نادم صفحات 229-280
    کتاب اصول مذهب الشیعه الامامیه الاثنی عشریه: عرض و نقد اثر ناصر القفاری بنیان های اعتقادی شیعه، از جمله منشا مکانی و زمانی پیدایش تشیع، را نقد کرده است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی مدعای قفاری در باب معرفی کوفه به عنوان خاستگاه پیدایش تشیع، آن هم پس از ماجرای قتل عثمان، ابتدا قواعد راهبردی در مقام استدلال آوری را ترسیم کرده و در پی نقد مستدل آرای وی بر اساس جست وجو از خودستیزی گزاره، نقد مبانی و بررسی کفایت دلیل است. نتیجه اینکه، برآمدن تشیع در کوفه، آن هم به دلیل فقدان علمای عامه در آن شهر با سخن دیگر قفاری، یعنی ذکر نام افراد تاثیرگذار در آن جغرافیا به عنوان علمای اهل سنت، به خودستیزی دچار است. چنان که استدلال به بعد مسافت کوفه از مدینه و نیز استناد به پذیرفته نشدن تشیع در نقاط دیگر بدون اثبات فقدان نشانه های تشیع در شهرهای دیگر، قبل یا هم زمان با کوفه، به کفایت نداشتن دلیل و وجود پیش فرض تشیع به عنوان جریانی جدا از اسلام به اشکال در مبانی هم دچار است.
    کلیدواژگان: شیعه، پیدایش، کوفه، ناصرالقفاری، اصول مذهب الشیعه
  • محمدعلی صالحی*، هادی نصیری، سید علی موسوی نژاد صفحات 257-280

    از مهم ترین مسایل کلامی که در فرقه های مختلف شیعه با تفاوت های بسیار مطرح شده، مسیله امامت است. جایگاه امام و شیون مربوط به امامت در برخی فرقه های شیعه با تبیینی غالیانه همراه بوده و در برخی دیگر با تقصیر و فروکاستن شان و منزلت امام بیان شده است. در این میان رویکرد پیروان مذهب زیدیه به مسیله امامت به عنوان شاخه ای مهم و تاثیرگذار همواره محل توجه ویژه پژوهشگران بوده است. در این جستار به صورت خاص به رویکرد زیدیان منطقه شمال ایران و مهم ترین شخصیت آنان، یعنی ناصر کبیر (متوفای 304 ه.ق.) توجه کرده و مباحثی همچون تعریف امامت، ضرورت وجود امام و دلایل آن، راه های شناخت امام، تفاوت امامان منصوص و امامان دعوت، شرایط و وظایف امامان دعوت، امکان دو امام هم زمان و... بررسی شده است. این کار با مراجعه به نسخه های مخطوط الإبانه انجام شده است؛ نسخه هایی که تاکنون توفیق چاپ و نشر نیافته و در عین حال از مهم ترین متون زیدیان شمال ایران و منعکس کننده دیدگاه های ناصر کبیر و پیروان مکتب ناصریه زیدیه است. متن الإبانه، که کتابی فقهی است، نوشته ابوجعفر محمد بن یعقوب هوسمی، از دانشمندان برجسته زیدیه ایران در قرن پنجم، است. پس از تالیف این کتاب فقها و دانشمندان زیدی این منطقه در چند قرن حواشی و تعلیقات بسیار بر آن افزودند.

    کلیدواژگان: زیدیه، امامت، ناصر کبیر، ابوجعفر هوسمی، الإبانه
  • سعید جازاری معمویی* صفحات 281-308

    سیره شناسی یکی از مهم ترین بخش های اسلام شناسی غربی به شمار می رود و زندگی پیامبر (ص) و خاندانش از بخش های محوری این مطالعات است که در ادبیات غرب به مطالعات «سیره» شهرت دارد. هانری لامنس از جمله محققان مطرح در این زمینه است که آثار مهمی در عرصه حاجیوگرافی[i] اسلامی تدوین کرد. او در ضمن بررسی تاریخ پیامبر اسلام، با روشی تاریخی تحلیلی و نقادانه نیز در احوالات حضرت زهرا (ع) تحقیق کرد. مقاله حاضر به روشی توصیفی تحلیلی به اثر مهم او در این باب، یعنی فاطمه و دختران محمد (ص)، نظر کرده و به نقد روشی آرای او در این کتاب، بر اساس چهار نوع روش نقد، یعنی نقد محاکاتی، نقد بیانگرانه، نقد کاربردی و نقد عینی، پرداخته است. در کتاب وی، جانبداری های چشمگیری از اهل بیت (ع)، خصوصا حضرت علی و نیز حضرت فاطمه (ع) و اهمیت محوری شخصیت حضرت فاطمه (ع) و فرزندانش مشهود است؛ اما از طرف دیگر، پیش زمینه مخالفت با اسلام در اندیشه وی، گاه او را از طریق عدالت و بی طرفی خارج کرده است. تتبع نه چندان قوی او، خصوصا در میان منابع روایی شیعه، از نقص های جدی مطالعات لامنس است.

    کلیدواژگان: هانری لامنس، حضرت فاطمه (ع)، سیره شناسی، شیعه، شیعه شناسی
|
  • Sajad Vaezi Monfared *, Muhammad Nasiri Pages 7-33
    The twelve Imams, the visible and hidden representatives of the divine guardianship, and the source of love and wisdom, in addition to the general leadership and succession of the Prophet (S), have also been the role models of spiritual life and representatives of Islamic introversion, so that attachment to them is the key to all mystical paths, especially the mystics of Khorasan. Their teachings are one of the fundamental sources that established the mystical school of Khorasan. In the present research, we try to establish the honor and respect of Zahra's (AS) descendants and the attachment and devotion to the Shiite leaders by bringing a lot of evidence from the relics and ancient writings of Khorasan and Qumis schools and re-reading the words of Khorasan elders in an analytical way. A kind of fact-finding with historical evidence, on the one hand, can reveal the motives of Iranians' tendency towards Shiism and on the other hand, can show the closeness between Shiism and Sufism (mysticism). The historical examination of the spiritual connection of the elders and mystics of Khorasan with the Shiite Imams (AS) shows the historical current from love-based Shiism to doctrinal and theological Shiism and the continuation of the spirituality of the descendants of Zahra and mysticism in Khorasan
    Keywords: Sufism, Shiism, mysticism, Shiite Imams, khorasan school, Khorasan Elders, Khorasan mysticism
  • Zahra Khosrojerdy, Habibollah Azimi *, Alireza Baqer Pages 35-56
    The Safavid era is a period of flourishing and promoting theological discussions responding to new doubts and criticizing views on various topics, including the narration of Thaghalayn (the two treasures) about the superiority of the Quran and Ahl al-Bayt (the household of the Prophet), which led to the writing of different treatises. The treatise of Tabsarah al-Ekhwan fi Bayan Akbariyah al-Quran by Khajuyi is about the motewater (successive) narrations of Thaghalayn, emphasizing the superiority and greatness of the Quran over Ahl al-Bayt as the major treasure expressing the opinions of scholars and answering their doubts. Based on the aforementioned treatise, we have tried to compare the views of Sheikh Bahai and Khajuyi. Sheikh Bahai says that in terms of literature and rhetorical techniques, the major and minor treasures expressed irrespectively in these narrations are ambiguous and not motewater. The meaning of the Quran Nategh (speaking Quran) is the same as kalam nategh (speaking words). So nategh has superiority over samet (silent). On the other hand, Khajuyi sees no reason for the major and minor treasures to be expressed irrespectively and ambiguously. He proves the tawator (frequency) of these narrations and considers the Quran as the major treasure and the speakers of the Quran as its interpreters. Khajuyi also believes that what guides and is followed is superior to what is a follower and needs to be guided.
    Keywords: Quran, Ahl al-Bayt (AS), Narration of Thaghalayn, Superiority, Major Treasure, Minor Treasure
  • Syed Mohammad Mahdi Zaidi *, Ali Amirkhani Pages 57-83

    Imamiyyah and Zaydism, which are the oldest Islamic sects, have always had relations with each other in various fields. This article examines the political and social relations between Imamiyyah and Zaydism during the period of the presence of the Imams (AS) and the initial era of the minor occultation. Examination of historical reports shows that there was a gradual divergence in political issues between Imamiyyah and Zaydism due to differences in the method of fighting oppressive rulers. However, some of the trusted companions of the Imams (AS), with their permission, participated in some of the Zaydi uprisings and provided the ground for the political connection between the Imamis and Zaydis. But the social relations between the two groups have often been convergent and the Imamis have established good social interactions with some Zaydi groups. In contrast, the beliefs of some other Zaydi groups, including the Botriyah, made the Imamis reluctant to establish social relations with them.

    Keywords: Sects, Shiism, Imamiyyah, Zaydism, social relations, Political Relations
  • Mojtaba Soltani Ahmadi *, Sara Khatami, Mostafa Gohari Fakhrabad Pages 85-112

    The reports of Fadak incident as one of the main Shiite-Sunni conflicts in the earlier historical sources are very contradictory and have many differences. Ibn Sa'd, as a supporter of Abu Bakr and the school of caliphs, tried to show in the book al-Tabaghat al-Kobra that no expropriation was made about Fadak and that Abu Bakr and the first caliphs followed exactly the Prophet's (S) tradition. In his opinion, despite the request of Fatima (AS), the Prophet (S) did not give Fadak to her as a gift and her claim to own it through inheritance did not go anywhere due to a hadith narrated by Abu Bakr. After comparing the narrations of Ibn Sa'd with the reports of historians of the same time and later eras, the present article found some narrations that apparently were not intentionally mentioned in al-Tabaghat al-Kobra. The sum of these reports led us to the conclusion that Ibn Sa'd, in order to defend the legitimacy of the Caliphate of Abu Bakr and to show the obedience of Abu Bakr and his followers to the Prophet's tradition, sought to deny and conceal some historical facts related to this incident and to portray it as he wished.

    Keywords: Al-Tabaghat al-Kobra, Ibn Sa'd, Fadak, Critique of Historical Narrations
  • Gholamreza Tajbakhsh * Pages 113-137

    The Arbaeen Hosayni Walk is a transnational, historical, multidimensional, trans-religious, and interdisciplinary phenomenon with various functions and consequences, which has long been of special importance and prestige and has been considered a super event. Pilgrimage rituals with such a large population from different countries and cultures certainly face different harms. Therefore, it is necessary to conduct a sociological study of the harms that threaten the Arbaeen Hosayni Walk so that by accurately identifying and eliminating them, we can prevent their consequences and destructive effects. Using a theoretical and purposeful sampling method, 20 Iranian and Iraqi pilgrims were interviewed on the Arbaeen footpath from Najaf to Karbala in September 2017. The data of this qualitative study were collected through a combined method of observation and semi-structured interviews. The findings show that the harms that threaten the Arbaeen Walk are as follows: cultural differences and conflicts, competition between Iranian mawakeb (tents) and the destruction of the traditional pattern of Iraqi Arbaeen ritual, social harms, secularization, extravagance, waste and environmental pollution, lack of attention to the duties of religion, the existence of deviant sects, the Sunni-Shiite divide, and the governmentalization of the ritual.  Findings show that improving the status quo, deepening religious knowledge, and raising awareness about the philosophy of the Arbaeen Walk should be given priority.

    Keywords: Arbaeen walk, Pilgrim, harm, Sociological, Iraq
  • Mohsen Ghasempour, Abbas Zahabi *, Mohammad Saeedimehr Pages 139-157

    There are few issues in the history of human thought that have made people reflect as much as the cognition of God and his attributes. Trying to answer this question has always been one of the serious efforts of thinkers of every era. In the theological thought of Imamiyyah, the opinion of Sheikh Mofid, which is one of the most influential and stable ideas in the field of theology and has caused deep intellectual changes after him, has special privileges in answering the mentioned issue. This article seeks to examine the foundations of Sheikh Mofid regarding the most important issue of divine attributes, i.e. "analysis of the relationship between God's essence and His names and attributes" by referring to his theological thought in the Shia intellectual system. After examining some views of Muslim theologians on this issue, such as "excess", "substitution" and "state theory" as well as analyzing the opinions of supporters and opponents of the Imamiyyah view, i.e. "the identity of the essence with attributes", we try to show the lack of conflict in Sheikh Mofid's statements in proving the principle of identity, considering the principles extracted from his opinions on the aforementioned issue. Finally, we emphasize the superiority of monotheism in Shiite thought as the basis of Sheikh Mofid's view and the final finding of this research, which has been the common feature among Imami theologians after him.

    Keywords: divine attributes, Theory of Identity, Theology of Imamiyyah, Sheikh Mofid
  • Rahman Oshriyeh *, A Mirzinli Abolfazl, Hamed Oshriyeh Pages 159-183

    Olow and its derivatives have always been used in the Holy Quran with either positive or negative approaches. In a positive sense, this word is related to concepts such as "divine names and attributes", "prophets", and "close angels", and in a negative sense, it is related to the concepts of "arrogance", "oppression", and "corruption". In this research, the word Alin, which is used in verse 75 of Surah Saad and in the story of the devil not prostrating to Adam (AS), has been examined in a descriptive-analytical method with two semantic approaches and also in the field of philosophical and theological issues. Some have interpreted Alin only semantically and descriptively and in line with the concept of arrogance. Others, in addition to the semantic approach, have paid attention to literary and narrative evidence. As a result, they have considered the verse in the context of praise, and have introduced Khamsah Tayyebah (AS) (The Five) and the guardian angels as examples of Alin. Accordingly, Alin refers to real people who were not commanded to prostrate before Adam (AS) and have a higher rank than the angels who were ordered to do so. This view is more compelling and convincing than the first one due to having more evidence and proof

    Keywords: Olow, Alin, Khamsah Tayyebah (AS), Guardian Angels
  • Aliullah Badashti *, Marzieh Dastmard Pages 185-204

    God has willed that the possibility of erasing and proving everything in all events and happenings has been provided for Him, and contrary to what the Jews believed, God's hand is not tied to make a change in any way. On the other hand, all the causes are manifestations of divine predestination, and in each incident, as much as the variety of causes, there are different predestinations. The world has been created in such a way that no phenomenon in existence, including divine predestination, is outside the system of cause and effect. But in some views, the issue of Bada (alteration in the divine will) is considered contrary to this general rule. Therefore, in this article, we have tried to explore the relationship between Bada and the change in divine predestination using a descriptive-analytical method. At the end of this paper, we came to the conclusion that God has past and present knowledge of what is happening and has not ceased to create and change destinies. Hence, Bada does not occur in the innate knowledge of God, but it means the revelation and appearance of something from God contrary to what was previously thought.

    Keywords: Ghaza, Ghadar, Bada, will, Knowledge
  • Fariba Abbaspour *, Mohammad Javdan, Hamidreza Shariatmadari Pages 205-228

    The history of Islamic sects and denominations is one of the sciences that have been studied extensively in the present century. Farhad Daftari is one of the most successful scholars in the field of the study of Shiism and Ismailism, who has written many books in this regard. This research seeks to answer the question: "What model and method of historiography has Farhad Daftari used in studying the history of Ismailism?" To answer this question, we carefully and methodically examined his works, including books, articles, interviews, etc. Findings indicate that Daftari has used descriptive, analytical, and comparative historiography methods in his studies. Since this is the first time such a study has been conducted, it is superior to other studies on Ismailism, and its results will be useful and instructive for students and researchers in the field of methodology of Ismaili studies. This research has been done by descriptive-analytical method and data has been collected through scientific documents and library resources.

    Keywords: methodology, Ismailism, Farhad Daftari, Historiography
  • Ghasem Jalaie *, Mohammad Hassan Nadem Pages 229-280
    The book "The Fundamentals of the Twelver Imami Shiism: A Review and Critique" by Naser Ghaffari has criticized the fundamentals of Shiite belief, including the spatial and temporal origin of the emergence of Shiism. The present study, with the aim of investigating Ghaffari's claim regarding the introduction of Kufa as the origin of Shiism after the assassination of Othman, first draws strategic rules in argumentation and then tries to provide a reasoned criticism of his opinions based on the search for the self-contradiction of the proposition, criticize the foundations and check the adequacy of the reason. The result shows the claim that Shiism arose in Kufa due to the lack of Sunni scholars in that city is in contradiction with another statement by Ghaffari mentioning the names of influential people in that region as Sunni scholars. Similarly, adducing Kufa's distance from Medina and also the non-acceptance of Shiism in other places without proving the absence of signs of Shiism in other cities before or at the same time as Kufa is flawed in its foundations due to the lack of reason and also the presupposition of Shiism as a movement separate from Islam.
    .
    Keywords: Shia, Genesis, Kufa, Naser Al-Ghaffari, Principles of the Shiism
  • Mohammad Ali Salehi *, Hadi Nasiri, Seyyed Ali Musawinejad Pages 257-280

    Imamate is one of the most important theological issues raised in different Shia sects with many differences. The position of Imam and matters related to Imamate in some Shia sects have been accompanied by exaggerated explanations, and in others, they have been expressed by belittling and degrading the dignity of the Imam. In the meantime, the approach of the followers of Zaydism to Imamate as an important and influential issue has always been the focus of special attention of researchers. This article has paid particular attention to the approach of the Zaydis of the northern region of Iran and their most important figure, Naser Kabir (d. 304 A.H.), and has examined such issues as the definition of Imamate, the necessity of Imam's existence and the reasons, the ways of knowing the Imam, the difference between designated imams and imams of invitation, the conditions and duties of the imams of invitation, the possibility of two imams at the same time, etc. The research has been done by referring to the manuscripts of Al-Ebana, the copies of which have not been published yet, though they are among the most important texts of the Zaydis of northern Iran and reflect the views of Naser Kabir and the followers of the Naseriyah School of Zaydism. Al-Ebana, as a jurisprudential book, was written by Abu Jafar Mohammad ibn Yaghub Hosami, one of the prominent Zaydi scholars in Iran in the fifth century. After writing the book, the Zaydi jurists and scholars of this region added many annotations and notes to it over several centuries.

    Keywords: Zaydism, Imamate, Naser Kabir, Abu Jafar Hosami, Al-Ebana
  • Saeed Jazari Mamoui * Pages 281-308

    Biographical research is one of the most important parts of Western Islamology and the life of the Prophet (S) and his family is the central part of these studies, which is known in Western literature as sirah studies. Henry Lammens is one of the leading researchers in this field who has compiled important works about Islamic hagiography. While studying the biography of the Prophet of Islam, he also did research into the life of Lady Zahra (AS) in a historical-analytical and critical way. Using the descriptive-analytical method, the present article examines his important work in this regard, namely "Fatima and the daughters of Muhammad (S)", and methodologically critiques his views based on four types of critique methods mimesis criticism, expressive criticism, practical criticism, and objective criticism. In the book, the author strongly supports Ahl al-Bayt (AS), especially Imam Ali (AS) and Lady Fatima (AS), to the extent that the central importance of the personality of Fatima and her children is evident. However, the background of opposition to Islam in Lammens's mind sometimes led him out of justice and neutrality. His not-so-strong search, especially among Shiite narrative sources, is one of the serious shortcomings of the book.
    .

    Keywords: Henri Lammens, Lady Fatima (AS), Biographical Research, Shiism, Shiite Studies