فهرست مطالب

معمار شهر - پیاپی 2 (تابستان 1401)

نشریه معمار شهر
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خسرو افضلیان*، فائزه امیری پویا، ایرج اعتصام، محسن طبسی صفحات 1-10

    تاریخ معاصرایران به ویژه پهلوی دوم، مملو از تحولات سیاسی، اجتماعی حاصل از جریانات فکری و فعالیت روشنفکران است . روشنفکری محصول دنیای مدرن می باشد.از این رو می توان معیار گونه شناسی روشنفکران را بر اساس مدرنیته مطرح نمود. مهم ترین خدمتروشنفکر به جامعه از طریق فرآورده های فکری او می باشد. از این رو شناخت اندیشه روشنفکر از جمله ضروریات است. روشن فکرانذات گرا مخالف مدرنیته که از منظر فلسفی به نفی کلیت مدرنیته پرداخته و آینده دیگری راکنکاش می کنند و هر گونه تلاشی برایوصله کردن مدرنیته با مذاهب یا فرهنگ شرقی را بیهوده معرفی می کنند، را گونه ای از بحث پیش رو قرار داد. بررسی و تحلیل گفتمانروشنفکران ذات گرا مخالف مدرنیته، موضوع پژوهش حاضر است. و در این راستا مفاهیم ذات گرایانه مخالف مدرنیته پهلوی دوم بابررسی اندیشه های فردید و نصر مورد بررسی قرار می گیرد. در پژوهش پیش رو، با توجه به تعامل گونه ذات گرا مخالف مدرنیته بااندیشه روشنفکران مذکور، روش تحقیق استدلال منطقی است. شاخص های گونه مذکور در اندیشه احمد فردید و نصر عبارتند ازغرب،تکنولوژی و تعامل مدرنیته با غرب.

    کلیدواژگان: روشنفکران، مدرنیته، فردید، نصر، پهلوی دوم
  • ساناز لیتکوهی، سپیده آقائی صفحات 11-29

    امروزه جذب کنندگی فضاهای عمومی شهرها،یکی ازمعیارهای مهم برای سنجش توسعه یافتگی است . دراین بین پیاده راها به دلیلایجاد تعاملات اجتماعی ورونق اقتصادی بافت پیرامون خود نقش مهمی دارند؛ ضمن اینکه پیاده روی ابتدایی ترین نوع حمل ونقل شهریاست و می تواند بهترین آنها نیزباشد . این پژوهش عوامل تاثیرگذاردرطراحی پیاده راه های تفریحی فرهنگی رابررسی کرده و به اولویتبندی آنها می پردازد . پرسش اصلی این است که مهمترین عوامل درطراحی این پیاده راه ها کدام است ؟پاسخ به این پرسش سبب میشود که درطراحی این پیاده راه ها ، عوامل مهمتررادرنظرگرفت تا به نتیجه ای مطلوب که همان جذب کاربرمی باشد، دست یافت . اینپژوهش ازنوع کاربردی است و براساس تحلیل سلسله مراتبی معیارها (AHP) وبانرم افزار Expert Choice انجام گرفته است . نخستبن مایه های طراحی فضاهای عمومی شهری ازجمله پیاده راه ها ازنوشته های مربوط به طراحی شهری ومعماری استخراج شده است کهبراساس آنها هفت هدف کلی یاعامل موثردرطراحی پیاده راه تفریحی فرهنگی به دست آمده است . این هفت عامل عبارتنداز: عملکردوفعالیت،کالبدی وفضایی،اقلیمی وزیست محیطی، حمل ونقل ودسترسی، ادراکی وبصری، منابع ومحدودیتهای اقتصادی،ارزشهایاجتماعی . فرضیه های این پژوهش عبادتنداز : 1 از دیدگاه متخصصان مولفه های اجتماعی در مقایسه با مولفه های اقتصادی نقشبیشتری در طراحی مناسب پیاده راه دارند . 2 از دیدگاه متخصصان اصلی ترین اولویتی که می بایست در طراحی پیاده راه مورد نظر قرارگیرد عملکرد و فعالیتهای مناسب است . براساس نتایجی که ازتحلیل سلسله مراتبی به دست آمد ، فرضیه اول درست ولی در فرضیه دوممشخص شد که اصلی ترین اولویت درطراحی این نوع پیاده راه ها، عوامل و ارزشهای اجتماعی است ونه عملکرد و فعالیت .

    کلیدواژگان: فضاهای شهری، پیاده راه، عوامل موثردرطراحی پیاده راه، جذب کنندگی پیاده راه
  • شراره فرهاد* صفحات 30-42

    بی شک بحران هویت بعنوان یکی از مهمترین چالش های فردی و اجتماعی در جوامع امروزی بروز نموده است که به دلیل سهم بسزای مولفه های هویت بخش در توسعه اجتماعات منسجم، فقدان هویت منجر به ظهور جوامعی منقطع یا فاقد ارتباط میان ساکنین با یکدیگر شود. ارتباطساکنان با یکدیگر و با محیط اقامتشان را اگر دلبستگی به محله تعبیر نماییم، تزلزل یا فقدان هویت ساکنان، تغییر شکل ساختمان ها و فضاها،تغییر در ارتباط ساکنان با ساختمان ها و فضاهای مسکونی بر میزان دلبستگی ساکنین به محله تاثیر گذار بوده و می تواند آثار سویی مانند مسیولیتگریزی، دل زدگی و بی تفاوتی که جنبه های فردی و اجتماعی دارد را سبب شود. اگر چه پژوهشهای مختلفی در خصوص دلبستگی به مکان انجامشده است، اما تاکنون پژوهشی در خصوص سنجش رابطه میان مولفه ای هویت ساز بر دلبستگی به مکان صورت نگرفته است و از این رو، پژوهشحاضر قصد دارد تا به بررسی تببین مولفه های هویت ساز برای افزایش حس تعلق به مکان در محله آقازمان شهر سنندج بپرازد. روش شناسی اینپژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت روش توصیفی- استنباطی بوده و علاوه بر داده های کتابخانه ای از داده های میدانی نیزاستفاده شده است که برای نیل به اهداف پژوهش، از پرسشنامه برای 033 خانوار از ساکنان این محله استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیلتوصیفی واستنباطی داده ها نیز، تحقیق از نرم افزارهای Amos و Spss بهره جست که یافته ها با تایید فرضیات نشان می دهد رابطه میانمولفه های هویت ساز)نماد،تزیینات،الگوهای گذشته(بر دلبستگی به محله تاثیر مثبت دارد. علاوه بر این، نتایج مدل سازی معادلات ساختاریداده های این تحقیق نشان می دهد که با بکارگیری مولفه ای هویت ساز در ساختار کالبدی محلات سنتی آقازمان دلبستگی به مکان نیز افزایشمی یابد. این تحقیق در بخش انتهایی با تبیین نقش مولفه های هویت ساز در ساختار کالبدی محلات سنتی بمنظور ارتقای دلبستگی به مکان درمیان ساکنان اینگونه محلات می پردازد.

    کلیدواژگان: مولفه های هویت ساز، حس تعلق به مکان، هویت، محلات سنتی
  • آویده طلایی*، هادی علایی صفحات 43-65
    ارمنستان سرزمینی در شمال غربی ایران بوده و در دوران صفویه یکی از استان های ایران محسوب میشده است. در دوران صفوی، به دستورشاهعباس ارمنیان به اصفهان کوچ میکنند و اسکان آنان در این منطقه، سبب معماری خاص برخاسته از فرهنگ غنی ایرانی و ارمنی میشود. اینپژوهش به گونهشناسی کلیساهای ارامنهی جلفا از دیدگاه نظام کالبدی، چیدمان فضایی، ارتباطات کالبدی، شیوه های تعریف فضا)فضای باز،فضای بسته، فضای پوشیده(می پردازد. هدف از این مطالعه الگوشناسی کلیساهای اصفهان و مقایسهی کالبدی آنها با کلیساهای سرزمین اصلیارمنستان برای تبارشناسی بهتر این ساختمانهای ارزشمند است. نتیجهی این پژوهش امکان دستهبندی کلیساهای جلفای اصفهان را فراهم خواهدآورد. این پژوهش به دنبال پاسخگویی به دوسوال است. الگوهای استخراج شده از کلیساهای ارمنی اصفهان چیست؟ این الگوها چه تفاوتی باالگوهای کلیساهای سرزمین اصلی ارمنستان دارند؟ روش گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و کتابخانه ای بوده و روش تحقیق آن توصیفی-تحلیلی است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که در کلیساهای اصفهان با نوعی التقاط فرهنگی روبهرو هستیم. جلفا نمایندهای به حق شایستهبرای معماری در سرزمین بیگانه است که در آن هم هویت والگوهای سرزمین مبدا و هم هویت و الگوهای سرزمین مقصد به خوبی رعایت شدهاست. ارمنیان معماری با سنگ را به خوبی میدانستند، اما توانایی معماری با مصالح فلات مرکزی ایران را نداشتند پس نخست کمکهای بسیاریاز معماران مسلمان گرفتند، تا اینکه خودشان مبدل به استادکاران خشت و کاشی ایرانی شدند. معماری کلیساها با تهرنگ ارمنی و نمایی ایرانیچون نگینی در اصفهان میدرخشیدند. کلیساهای سرزمین ارمنستان به صورت کلیساهای تک شبستانه، باسیلیکایی، گنبددار تک شبستانه، باسیلیکایگنبددار چهارستونی، چلیپای کامل، سبک مشعشع، صلیبی شکل، پلان مرکزگرا و مجموعه های صومعهای بودهاند که در فلات مرکزی ایران همگیبه شکل مجموعه صومعهای و با پلان باسیلیکای گنبد دار چهار ستونی ساختهشدهاند. در نما نیز کلیساهای ارمنستان گنبددار نبوده و یا گنبد آنهابه صورت مخروطی بوده است که در کلیساهای ایران به صورت گنبد ایرانی دیده میشود.
    کلیدواژگان: کلیساهای اصفهان، گونه شناسی، معماری صفوی، معماری ارمنی، کلیساهای ارامنه
  • رضا هورمهر، محمدابراهیم زارعی صفحات 66-79

    حلب با پیشینه چندهزار ساله حیات خود به عنوان یکی از شهرهای مهم منطقه خاور نزدیک به شمار می آید. شواهد نشان می دهد این شهر ازهزاره دوم پیش از میلاد در محل تلاقی چندین راه تجاری قرار داشته و به طور متوالی توسط اقوام و سلسله هایی چون هیتی ها، آشوری ها،اعراب، مغول ها، ممالیک و عثمانی ها اداره می شده است. عناصری چون قلعه، بازار، مسجد جامع، مدارس، کاخ ها، کاروانسراها و حمام ها همگیبخشی از این بافت شهری منسجم و منحصر به فرد را تشکیل داده اند. این شهر باستانی با وجود ارزشهای ویژه معماری و شهرسازی و شاخصه های منحصر به فرد خود در سال 6891 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.ارگ حلب یکی از برجستهترین نمونه های معماری اسلامی قرون وسطایی است که تا قرن بیست و یکم حفظ شده است. بخشهایی از دیوارهایسنگی قدیمی شهر به همراه چندین دروازه آن هنوز دست نخورده باقی مانده است. در طول جنگ سوریه، شهر بافت تاریخی حلب از جمله ارگ ومسجد جامع، متحمل آسیب های زیادی گردیده به طوریکه یونسکو آنرا در زمره مواریث جهانی در معرض خطر اعلام کرد و از اینرو تلاش هابرای بازسازی این بافت و عناصر شاکله آن پس از بازپس گیری شهر در حال انجام است . قابل مشاهده ترین نقطه عطف حلب، ارگ قرون وسطاییاست که بر روی تپه ای نیمه ساخته دست بشر در مرکز شهر به ارتفاع حدود 04 متر قرار دارد. بخش قدیمی شهر که از پیرامون تپه به بیرونگسترش یافته، تقریبا 6.1 مایل مربع) 0 کیلومتر مربع(را پوشش می دهد. در غرب ارگ یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده خاورمیانه قرار داردکه کیلومترها در خیابانهای باریک امتداد یافته است. فروشندگان بر اساس تجارت در بازار گروه بندی می شوند و کوچه های تخصصی برایکالاها از جمله پوشاک، منسوجات، چرم، صابون و ادویه جات تشکیل می دهند. خانها، مساجد و خانه های متعدد عما با مصالح سنگ آهک ساختهشدهاند و قدمت بسیاری از آنها به قرنهای شانزدهم و هفدهم میلادی میرسد. با این حال، این نیز بسیار ساده خواهد بود.با وجود بروز جنگهای مختلف مذهبی و قومیتی و استیلای سلسله های گوناگونی بر این شهر در طول تاریخ و گاها بروز آسیبهای گسترده برساختار فیزیکی و کالبد شهر، انسجام ساختار اجتماعی همچنان حفظ گردیده است و شاید این تقابل فرهنگی به تعامل مبدل گشته است هر چندگستره فروپاشی این شهر تاریخی در پس هجوم ناباورانه گروه به اصطلاح دولت اسلامی)داعش(بسیار گسترده و ماندگار خواهد بود.

    کلیدواژگان: حلب، سوریه، قلعه حلب، مسجد جامع اموی حلب، ایوبیان، مواجهه تمدنها
  • علیرضا مشبکی*، صدیقه معین مهر صفحات 80-93

    مسیولیت اجتماعی معمار، ابزار مهمی برای افزایش میزان دسترسی به سطوح آگاهی در جامعه به شمار می رود. موسسات آموزش عالی، مکانهای ایده آلی برای افزایش آگاهی متخصصان و سایر افراد جامعه به شمار می روند. از این رو، نیاز به توسعه ی شیوه های آموزش در دانشکده های معماری وجود دارد. این مقاله مدلی برای آموزش طراحی جهان شمول در دانشکده های معماری را نشان می دهد. آموزش طراحی جهانشمول باید به شکل گیری موثر ارزش های معماران آتی کمک کرده و به از بین بردن موانع محیطی کمک کند؛ با این کار محیط هایی فراهممی شوند که از ابتدای فرآیند طراحی با درک جامع و پایدار طراح، به طور فراگیر طراحی می شود. هدف اصلی آن برآورده کردن نیاز به معمارانآگاه و مسیول و افراد آگاه در جامعه است. طراح) در مقیاس اجزاء و مبلمان ، معمار در مقیاس ساخت بنا و طراح شهر در مقیاس شهری هریک باید طیفی گسترده از کاربران را مدنظر قرار دهند. هدف دیگر این مقاله برانگیختن بحث و مناظره درباره آموزش طراحی جهان شمول درآموزش عالی است. این پژوهش ایده هایی را برای دانشکده ها و دانشگاه ها فراهم می کند تا با آن بتوانند دوره های طراحی جهان شمول راتنظیم کرده و مطالعات را به این شیوه منتشر نمایند. روش تحقیق این مقاله روش توصیفی- تحلیلی و متکی بر فن تحلیل محتواست که با رویکردکیفی مورد مطالعه قرارگرفته است. در انتها می توان گفت: از آنجایی که این حوزه همچنان در روند توسعه قرار دارد دانشجویان ناگزیرند به یادگیریخودکار و جستجوی خودکار بپردازند. همچنین، برنامه های یادگیری مادام العمر که توسط سازمان هایی مانند انجمن های تخصصی معماران بومیپیشنهاد خواهد شد برای حفظ شیوه ی طراحی جهان شمول در معماری ضروری است.

    کلیدواژگان: طراحی، آموزش، جهان شمول، معماری
  • اسماعیل اسکندری، محسن وفا مهر، علی خاکی صفحات 94-107

    امروزه، تعامل ساازه و معماری، از مساایلی مهمی اسا ک مورد توج بسایاری از طراحان می باشد. در معماری سنتی ایران، روند تعامل سازه ومعماری ب طور پیوسات و در کما یکپارچگی بود. اما تغییرات حاصل از عصر صنع و تکنولوژی، تعامل سازه و معماری را در عصر حاضر تحت اثیر قرار داده اسا . هدف از پژوهش حاضار بازشاناسای تعامل سازه و معماری با الهام از دوره سلقوقیان اس . روش تحقیق، تحلیل محتوایکیفی و تقزی و تحلیل ها نیز از طریق مطالعات کتابخان ای صااورت گرف . نتایج نشان می دهد ک رابط ی سااازه و معماری در بناهای معاصار غالبا جنبی تامین ایساتایی آن مورد نظر قرار می گیرد . اما در معماری دوران سالقوقیان کاربرد تقارن و هندسا در شاکل گیری فرامطابق با عملکرد ساازه آن ها در تامین ایساتایی و پایداری اسا . همچنین در تعامل ساازه و معماری، بحث مشارکت فرا در تحقق نیازهای ساخت سازه است.

    کلیدواژگان: بازشناسی، تعامل سازه و معماری، معماری معاصر، معماری سلقوقی
|
  • Khosro Afzalian *, Faeze Amiri Poua, Iraj Etisam, Mohsen Tabasi Pages 1-10

    The contemporary history of Iran, especially Pahlavi II, is full of political and social developments resulting from the intellectual currents and activity of intellectuals. Enlightenment is a product of the modern world. Therefore, it is possible to put forward the standard of typology of intellectuals based on modernity. The most important service of an intellectual to society is through his intellectual products. Therefore, knowing the thought of an intellectual is one of the necessities. Essentialist enlightened thinkers against modernity, who philosophically negate the entirety of modernity and envision another future, and point out any attempt to patch modernity with Eastern religions or culture as futile, put forward a type of discussion. Examining and analyzing the discourse of essentialist intellectuals against modernity is the subject of this research. And in this regard, the essentialist concepts against the modernity of Pahlavi II are examined by examining the thoughts of Fardid and Nasr. In the upcoming research, according to the interaction of the essentialist type against modernity with the thought of the mentioned intellectuals, the research method is logical reasoning. The indicators of the species mentioned in the thought of Ahmed Fardid and Nasr are the West, technology and the interaction of modernity with the West.

    Keywords: Intellectuals, modernity, Fardid, Nasr, Pahlavi II
  • Litkohi Litkohi, Sepideh Aghai Pages 11-29

    Nowadays rate of absorbency of common space of cities is one of important criterion for assay of development of . Meanwhile, pedestrian passages are very memorable due to creation social affection and economic thrive, moreover walking is the most primary and important form of transportation.This research surveys and ranks the effective factors in designing a recreational-cultural pedestrian passage. What is the most important factor is the basic question. Answering to this question causes a successful design for a pedestrian passage and more attraction.This research is practical and has done in Analytical Hierarchy Process by Expert Choice software. Un to library studies, effective factors for a successful pedestrian passage were found and put in 7 basic groups: performance & activity, physical & spatial, climate & environmental , transportation & access ,perceptual & visual, economic and social values.These factors were ranked by AHP. First hypothesis proved, means social criteria are more important than economic, but second hypothesis failed because AHP indicated the most important factor is social not operation and activity.

    Keywords: Urban Spaces, sidewalks, effective factors in sidewalk design, pedestrian attraction
  • Sharareh Farhad * Pages 30-42

    Traditional neighborhoods are part of a city that have lost their identity due to physical or functional weakness and cannot create a sense of belonging among their residents. The erosion of the residential fabric of these neighborhoods has affected the social and economic activities and has led to a sharp decrease in the quality of life and the quality of the environment. Since attachment to a place is a strong stimulus for maintaining and promoting communities and their related social capital, in order to create a sense of belonging to the residential context in these neighborhoods, it is necessary to pay attention to concepts such as human relationship with place, identity and sense of belonging. In this regard, the general purpose of this article is to investigate the relationship between the components of architectural identity (symbols, decorations, patterns of the past) and attachment to place in Aghazaman neighborhood of Sanandaj city. In order to achieve this goal, the present research, using the descriptive-analytical method to collect information in the form of documents and survey, with the collection tool in the form of a questionnaire, first examined the correlation between the components of identity and attachment to the place and Then, it identifies the effective indicators in predicting the dependent variable (attachment to the place) which, using the statistical method of structural equations, the results of the research have shown that the direct effect of the identity components on the attachment to the neighborhood is equal to 0.15, the amount of variance It has been explained that the variable of attachment to the neighborhood through identity-forming components is equal to 0.89 and the Pearson correlation coefficient of identity-forming components to attachment to the place is equal to 0.456. The results of the research show that in relation to the index of identity building components, the most important influential factors are the use of past patterns, decorations and symbols, as well as in relation to the index of attachment to the neighborhood, staying in the neighborhood, social communication and participation in The neighborhood has been found as an influencing factor in Aghazaman neighborhood. Therefore, the findings of the research show the role of identity-building components in creating attachment to a place, and this result shows the value of using identity-building components in creating attachment to a place.

    Keywords: Components of identity, sense of belonging to place, Identity, neighborhoods
  • Avideh Talaie *, Hadi Alaei Pages 43-65
    Armenia is a land in the northwest of Iran and was considered one of the provinces of Iran during the Safavid period. During the Safavid period, Armenians migrated to Isfahan by the order of Shah Abbas, and their settlement in this area resulted in a special architecture originating from the rich Iranian and Armenian culture. This research deals with the typology of Jolfa Armenian churches from the point of view of physical system, spatial arrangement, physical communication, ways of defining space (open space, closed space, covered space). The purpose of this study is the typology of the churches of Isfahan and their physical comparison with the churches of the main land of Armenia for a better genealogy of these valuable buildings. The result of this research will provide the possibility of classifying the churches of Jolfa in Isfahan. This research seeks to answer two questions. What are the patterns extracted from the Armenian churches of Isfahan? How are these patterns different from the patterns of churches in the Armenian mainland? The method of collecting information is field and library, and the research method is descriptive-analytical. The obtained results show that we are facing a kind of cultural eclecticism in the churches of Isfahan. Jolfa is a rightful representative of architecture in a foreign land, where both the identity of the original country and the identity and patterns of the destination country have been well respected. Armenians knew the architecture with stone well, but they did not have the ability of architecture with the materials of the central plateau of Iran, so they first got many help from Muslim architects, until they themselves became master craftsmen of Iranian clay and tiles. The architecture of the churches shined with the Armenian charm and Iranian appearance like a gem in Isfahan. The churches of Armenia are in the form of single nave churches, basilicas, single nave dome churches, four-column domed basilicas, full cruciform, radiating style, cruciform, centripetal plan and monastery complexes in the central plateau of Iran. All of them are built in the form of a monastery complex with the plan of a basilica with a four-column dome. Armenian churches were not domed on the facade, or their domes were conical, which is seen in Iranian churches in the form of Iranian domes.
    Keywords: Isfahan churches, Typology, Safavid architecture, Armenian architecture, Armenian churches
  • Reza Hormehr, MohammadIbrahim Zarei Pages 66-79

    Aleppo is one of the most important cities in the Near East region with its history of thousands of years. Evidence shows that this city has been located at the intersection of several trade routes since the second millennium BC and was successively ruled by tribes and dynasties such as Hittites, Assyrians, Arabs, Mongols, Mamluks and Ottomans. Elements such as the fort, bazaar, mosque, schools, palaces, caravanserais, and baths are all part of this coherent and unique urban fabric. This ancient city was registered in the UNESCO World Heritage List in 1986 despite its special architectural and urban development values and its unique features. Aleppo Citadel is one of the most prominent examples of medieval Islamic architecture that has been preserved until the 21st century. Parts of the old stone walls of the city are still intact, along with several of its gates. During the Syrian war, the city of Aleppo's historical fabric, including the citadel and the Grand Mosque, suffered a lot of damage, so that UNESCO declared it among the world heritage sites at risk, and therefore, efforts are being made to restore this fabric and its structural elements after recapture. The capture of the city is underway. The most visible landmark of Aleppo is the medieval citadel, which is located on a semi-man-made hill in the center of the city at a height of about 40 meters. The old part of the city, which extends outwards from the perimeter of the hill, covers approximately 1.5 square miles (4 km2). To the west of the citadel is one of the largest covered markets in the Middle East, which stretches for kilometers in narrow streets. Vendors are grouped by trade in the market, forming specialized alleys for goods including clothing, textiles, leather, soap, and spices. Many khans, mosques and houses were built with limestone materials and many of them date back to the 16th and 17th centuries. However, this would also be too simple. Despite the occurrence of various religious and ethnic wars and the occupation of this city by various dynasties throughout history and sometimes extensive damage to the physical structure and body of the city, the cohesion of the social structure has still been preserved and perhaps this cultural confrontation has turned into interaction, although The extent of the collapse of this historical city after the incredible invasion of the so-called Islamic State (ISIS) will be very extensive and lasting.

    Keywords: Aleppo, Syria, Aleppo Castle, Umayyad Mosque of Aleppo, Ayyubids, Clash of Civilizations
  • Alireza Mashbaki Esfahani *, Sediqe Moin Mehr Pages 80-93

    The social responsibility of the architect is considered an important tool to increase the level of access to awareness levels in the society. Higher education institutions are ideal places for increasing the awareness of professionals and other members of society. Therefore, there is a need to develop teaching methods in architecture schools. This article presents a model for education (universal design) in architecture schools. Universal design education should help to effectively form the values of future architects and help to remove environmental barriers; With this work, environments are provided that are comprehensively designed from the beginning of the design process with a comprehensive and stable understanding of the designer. Its main purpose is to fulfill the need for knowledgeable and responsible architects and knowledgeable people in the society. The designer (at the scale of components and furniture), the architect (at the scale of building construction) and the city designer (at the urban scale) should consider a wide range of users. Another goal of this article is to stimulate discussion and debate about universal design education in higher education. This research provides ideas for colleges and universities to organize universal design courses and publish studies in this way. The research method of this article is a descriptive-analytical method based on the content analysis technique, which is studied with a qualitative approach. In the end, we can say: since this field is still in the process of development, students are forced to do automatic learning and automatic search. Also, lifelong learning programs that will be offered by organizations such as professional associations of native architects are necessary to maintain a universal design practice in architecture.

    Keywords: Design, education, Universality, architecture
  • Esmaeil Eskandari, Mohsen Vafamehr, Ali Khaki Pages 94-107

    Today, the interaction of structure and architecture is one of the issues that has attracted the attention of many designers. In the traditional architecture of Iran, the process of interaction between structure and architecture was continuous and completely integrated. But due to the changes resulting from the age of industry and under the influence of technology, in recent centuries, this matter has been discussed among researchers. The aim of the current research is to recognize the interaction of architecture and structure inspired by the Seljuk period, so as to achieve a favorable interaction between architecture and structure.The research method was qualitative content analysis method and combined strategies and collection and analyzes were done through library studies. The results of the research indicate that that the relationship between structure and architecture in contemporary buildings is often of the type of structure as form And in the ideation and design of buildings, less attention is paid to the role of the structure as an active element in the organization of the space from the aesthetic and visual aspect and Its stability aspect is mainly considered. In the interaction between the structure and traditional architecture, the discussion is about the participation of the form in fulfilling the needs of the construction of the structure, Also, the use of symmetry in form design brings ease in design and construction. It is also an understanding of the behavior of the structure in the form that in all cases it is possible to witness the compliance of the form with the overall shape and format of the structure by using symmetry.

    Keywords: recognition, structure, architecture interaction, contemporary architecture, Seljuk architecture