فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کمال احمدی*، آسیه کوشکی، حاجی محمد تکلوزاده صفحات 197-210

    شته ها از جمله مهم ترین آفات اقتصادی و ناقلین بسیاری از ویروس های بیماریزای گیاهی در محصولات باغی ، زراعی و گلخانه ای به شمار می روند. در این تحقیق ، تاثیرعصاره ی اتانولی گیاه گزنه Urtica dioica L. (Rosales:Urticaceae)، صابون پالیزین و شامپو بچه ی فیروز روی سه گونه شته (شته سمی گندم ، شته ی سیاه یونجه و شته ی سیاه باقلا)در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت . آزمایش هایی جهت ارزیابی درصد تلفات پوره های2-1 روزه ، 6-5 روزه و حشرات بالغ تیمارشده با ترکیب های فوق و میزان پوره زایی حشرات بالغ ، انجام گردید. میزبان های این آفات در تمامی مراحل این پژوهش ، گیاهان گندم برای شته سمی گندم ، یونجه برای شته سیاه یونجه و باقلا برای شته سیاه باقلادر نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که ، عصاره اتانولی گزنه تاثیر بسزایی روی تلفات حشرات آفت داشت . نتایج نشان داد: تیمار عصاره ی اتانولی گزنه با میانگین درصد تلفات (76/3±50/90) و (92/3±78/87) ، بیشترین تلفات را در شته سمی گندم ، (30/9±00/74) و (76/5±00/79) در شته سیاه یونجه ، و (20/9±00/62) و (56/4±50/64) در شته سیاه باقلا به ترتیب روی پوره های 2-1 روزه و 6-5 روزه در مقایسه با سایر تیمارها و شاهد داشته است . همچنین بر اساس نتایج ، عصاره اتانولی گزنه تاثیر قابل توجهی در کنترل این آفات داشته ومی تواند این ظرفیت را داشته باشد که برای انجام مطالعات تکمیلی در مدیریت شته ها پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: مرگ ومیر، پوره زایی عصاره گیاهی، صابون حشره کش پالیزین، شته ها، عصاره اتانولی گزنه
  • حسین احمدی چناربن *، سیده معصومه هاشمی نیا صفحات 211-221

    اکثر محصولات کشاورزی ویسکوالاستیک بوده بنابراین رفتار پیچیده ای طی عملیات انتقال ، درجه بندی و جداسازی از خود نشان می دهند. لذا تعیین خواص مکانیکی این مواد به منظور تحلیل رفتار آن ها به منظور به حداقل رساندن ضایعات ضروری به نظر می رسد. در این راستا در پژوهش حاضر تاثیر نوع هیبرید (153×154، 32×31 و 151×154)، سرعت بارگذاری mm/min)10 و 20) و جهت بارگذاری (افقی و عمودی) بر برخی خواص مکانیکی پیله کرم ابریشم مورد بررسی قرار گرفت . به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا_ تصادفی استفاده گردید و مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن و در سطح احتمال 5% α = انجام پذیرفت . طبق نتایج ، تاثیر نوع هیبرید، جهت ، سرعت بارگذاری و اثر متقابل آن ها بر تمام ویژگی های مکانیکی نمونه ها معنی دار بود. همچنین در تمام هیبریدها با افزایش سرعت بارگذاری از mm/min10 به 20 مقادیر تمام ویژگی های مکانیکی کاهش یافت از سوی دیگر مقادیر نیروی شکست ، انرژی شکست ، چغرمگی و تغییر شکل در نقطه شکست نمونه ها هنگام بارگذاری در جهت افقی بیشتر از مقادیر آن ها هنگام بارگذاری در جهت عمودی بودند. طبق نتایج ، بیشترین مقدار نیروی شکست N)05/10) در هیبرید 153×154 اما بیشترین مقادیر انرژی شکست J)78/2)، جابه جایی در نقطه شکست mm)610) و چغرمگی J/mm3)4-10×6/3) در هیبرید 32×31 و هنگام بارگذاری در جهت افقی و در سرعت بارگذاری mm/min10 اندازه گیری شدند. همچنین کمترین مقادیر نیروی شکست (N83/3)، انرژی شکست J)27/0)، جابه جایی در نقطه شکست mm)160) و چغرمگی J/mm3) 4-10×34/0) در هیبرید 151×154 و هنگام بارگذاری در جهت عمودی و در سرعت بارگذاری mm/min20 تعیین گردیدند.

    کلیدواژگان: پیله ابریشم، انرژی شکست، چغرمگی، خواص مکانیکی
  • مهشید حیدری، عباس حسین زاده*، اکبر قاسمی کهریزه، شهرام آرمیده صفحات 223-235

    اثر رژیم های غذایی مختلف شب پره هندی Plodia interpunctella Hübner روی دوره رشد و نمو، باروری و فراسنجه های جدول زندگی زنبور پارازیتویید Habrobracon hebetor Say در شرایط آزمایشگاهی در دمای 2±26 درجه سلسیوس ، رطوبت 5± 65 درصد و دوره نوری 16:8 ساعت روشنایی و تاریکی بررسی شد. شش رژیم غذایی شامل پسته ، گردو، بادام ، خرما، انجیر و غذایی مصنوعی بود. نتایج نشان داد کوتاهترین طول دوره پیش از بلوغ زنبورهای پارازیتویید روی پسته (92/9روز) و طولانی ترین مربوط به انجیر (21/ 15روز) بود. بیشترین نسبت جنسی در پسته و رژیم غذایی مصنوعی (052)/ و کمترین میزان آن در انجیر و خرما (46/0) مشاهده شد. بیشترین طول عمر پارازیتوییدهای بالغ ماده در رژیم غذایی پسته (50/30روز) و کمترین آن در انجیر (35/28روز) بود. بیشترین تعداد میانگین تخم های گذاشته شده توسط ماده های H. hebetor در رژیم های غذایی پسته (5/348تخم) و کمترین در انجیر (09/306تخم) مشاهده شد. کمترین میانگین طول مدت یک نسل ((T در رژیم غذایی پسته (61/15روز) و بیشترین مقدار در انجیر (05/22روز) بود. همچنین پسته و رژیم غذایی مصنوعی بیشترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) با 332/0و 327/0 و نرخ متناهی افزایش جمعیت () با 39/1 را در رژیم های غذایی مختلف داشتند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پسته و رژیم غذایی مصنوعی به عنوان بهترین رژیم غذایی برای پرورش زنبور پارازیتویید شناسایی شدند. ولی با توجه به اینکه رژیم غذایی مصنوعی در مقایسه با سایر رژیم های بررسی شده از نظر اقتصادی ارزان تر و مقرون به صرفه می باشد لذا رژیم غذایی مصنوعی برای پرورش انبوه این زنبور پارازیتویید می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زنبورHabrobracon hebetor، plodia interpunctella، رژیم غذایی، نرخ ذاتی افزایش جمعیت
  • مریم ذوالفقاری*، عماد پورفتح الله، انیس اسماعیلی صفحات 237-246
    لارو مگس سرباز سیاه (BSF)، Hermetia illucens L. (Dip: Stratiomyidae)، می تواند به طور موثری پسماند ارگانیک را به مواد مغذی ارزشمند که مناسب تغذیه حیوانات است تبدیل کند، ترکیب لارو تا حد زیادی به پسماند مواد غذایی مورد استفاده آن بستگی دارد. رژیم غذایی پلی فاژ و کیفیت درشت مغذی های بدن لارو (عمدتا لیپیدها و پروتیین)، آنها را کاندیدای مناسبی برای کاربردهای مختلف از قبیل مدیریت پسماند و مواد آلی، گنجاندن در خوراک دام به عنوان منبع پروتیینی می سازد. در مطالعه حاضر، لاروهای مگس سرباز سیاه بر روی بسترهای خوراکی متشکل از ترکیب تفاله خرما و میوه، ترکیب تفاله زیتون و میوه، ترکیب ضایعات نان و میوه و میوه به تنهایی، پرورش داده شده است که از منابع موجود و مقرون به صرفه پسماند و فرآورده های جانبی بخش کشاورزی در ایران می باشند. اثر هرکدام از بسترهای خوراکی بر ماده خشک، چربی خام، پروتیین خام، کربوهیدرات و خاکستر ترکیب بدن لارو مگس سرباز سیاه با تجزیه و تحلیل شیمیایی کمی شد. درصد بقای آن ها و نرخ تبدیل خوراک تا پایان این دوره نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که ترکیب تفاله خرما و میوه و ترکیب تفاله زیتون و میوه جزو مناسب ترین جیره ها برای پرورش مگس سرباز سیاه هستند. این یافته ها اطلاعات مهمی برای حمایت از استفاده از لارو مگس سرباز سیاه به عنوان بازیافت کننده فرآورده های جانبی کشاورزی و منبع جدید بالقوه غنی از مواد مغذی و مواد تشکیل دهنده خوراک دام برای جایگزینی منابع پروتیینی عمدتا وارداتی مانند پودر ماهی و کنجاله سویا در اختیار قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مگس سرباز سیاه، پسماند تر، پروتئین، تجزیه و تحلیل شیمیایی
  • اعظم زارعی گونیانی*، سهراب ایمانی، سیاوش تیرگری، حمید بلقیس زاده صفحات 247-256

    سن شکارگر Macrolophus caliginosus (Het: Miridae) یکی از عوامل کنترل بیولوژیک برخی از آفات گیاهی در ایران می باشد. در این تحقیق پارامترهای جدول زندگی و تولید مثل این سن در اتاقک رشد تحت شرایط دمایی 1±25 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 10±65 درصد و دوره نوری 14 ساعت روشنایی و10 ساعت تاریکی با تغذیه از مراحل مختلف سنی کنه تارتن دولکه ای (TU) مورد ارزیابی قرار گرفت . آزمایش با استفاده از 100 تخم یک روزه سن شروع و میزان مرگ و میر مراحل مختلف سنی به صورت روزانه تعیین گردید. نتایج نشان داد مرگ و میر ویژه سنی پوره های Macrolophus caliginosus در 4 روزگی شروع و با نوسانات جزیی به تدریج افزایش یافت . امید به زندگی بعد از خروج پوره ها از تخم اندکی افزایش یافت ولی پس از آن روند کاهشی نشان داد. امید به زندگی در زمان خروج پوره ها از تخم 75/17 روز و در زمان ظهور حشرات کامل 95/13 بر آورد گردید. نرخ های خالص باروری و بارآوری که نشان دهنده مشارکت تولید مثلی ماده ها در هر نسل برای نسل دیگر می باشند به ترتیب 17/0 t 91/32 و 02/1 t 35/26 عدد تعیین شد. همچنین میانگین تعداد تخم تولید شده توسط هر فرد ماده در هر روز 18/4 تخم به دست آمد.

    کلیدواژگان: جدول زندگی، شکارگر، کنه تارتن، گوجه فرنگی
  • راحله مرادی، مجید کزازی*، غلام خداکرمیان، عزت الله صداقت فر صفحات 257-269

    در این پژوهش، باکتریهای همزیست دستگاه گوارش بید غلات شناسایی شد.برای پرورش بید غلات از جو با درصد پروتیین بالا استفاده شد ظرف حاوی جو بعد از آلوده سازی در اطاقک رشد در شرایط دمایی 24 درجه سلسیوس ورطوبت نسبی 65 درصد نگهداری شدند. جهت جدا نمودن باکتری دستگاه گوارش بید غلات از بین جمعیت پرورش داده شده 10 لارو سالم انتخاب شد. دستگاه گوارش لاروها پس از ضد عفونی در اتانول 70 درصد، هیپوکلریت سدیم 5درصد و آب مقطر خارج شد سپس جهت همگن نمودن دستگاه گوارش از یک میلی لیتر بافر فسفات 0.1مولار با 7pH= استفاده شد.محتویات همگن شده در محیط کشت نوترینت آگار کشت داده شدبرای انجام واکنش های زنجیره ای پلیمراز از5 میکرو لیتر Master Mix ، 2 میکرولیتر DNA استخراج شده ، 1.5 میکرولیتر پرایمر RP2 و 1.5 میکرو لیتر پرایمر FD1 و 15 میکرولیتر Distilled Water که حجم کلی این مواد باید به 25 میکرو لیتر برسد. فرآیند PCR با استفاده از پرایمر های عمومی FD1 و RP2 و توالی ژن 16srRNA در دستگاه ترموسایکلرانجام شد. توالی یابی با همکاری شرکت Bioneer انجام شد.ویژگیهای فنوتیپی باکتریهای جدا شده با روش های استاندارد باکتری شناسی مشخص شد. بعد از بررسی تمام کلونی های تهیه شده و مقایسه نتایج بدست آمده بیشترین فراوانی از نظر تعداد کلنی مختص به باکتری mundtii Enterococcus بود و باکتری Enterobacter hormaechei از فراوانی کمتری در دستگاه گوارش بید برخوردار بود. همچنین با توجه به الکتروفورز انجام شده بالاترین باندهای مشاهده شده مربوط به باکتری hormaechei Enterobacter و کوتاهترین باند متعلق به mundtii Enterococcus میباشد.

    کلیدواژگان: باکتری های همزیست، بید غلات، Enterobacter hormaechei، Enterococcus mundtii
|
  • Kamal Ahmadi *, A. Koushki, H. M. Takaloo Zadeh Pages 197-210

    Aphids are among the most important economic pests and vectors of many plant pathogens in horticultural, agricultural and greenhouse crops in world. In this study, the effect of ethanolic extract of nettle Urtica dioica L. (Rosales: Urticaceae), Palizin® soap and Firooz® baby shampoo on three species of aphids (black alfalfa aphid, Aphis fabae (Scopoli), wheat poison aphid, Schizaphis graminum (Rondani), and cowpea aphid, Aphis craccivora (Koch)) were examined. Several experiments included evaluation of the birth percentage of adult insects, total mortality and mortality of 5-6- and 1-2-day-old nymphs and also adult insects treated with the above compounds. Hosts of these pests in all steps of this study were included wheat plants for poisonous wheat aphids, alfalfa for black alfalfa aphids and beans for black bean aphids. The results of this study showed that ethanolic extract of nettle has a significant effect on pest mortality. The result showed the ethanolic extract of nettle has a significant effect with the means ± SE percentage of mortality (90.50±3.76) and (87.78±3.92) in wheat poison aphid, (74.00±9.30) and (79.00±5.76) in black alfalfa aphid and (62.00±9.20) and (64.50±4.56) in cowpea aphid on 1-2-and 5-6- day-old nymphs, respectively, in comparing to control. So, according to the results, ethanolic extract of nettle has a significant effect on the control of these pests and it can have capacities that suggest conducting further studies in the management of Aphids.

    Keywords: toxicity, plant extract, insecticidal soap Palizin®, Aphids, Urtica dioicaethanolic extract
  • H. Ahmadi *, M. Hasheminiya Pages 211-221

    Most agricultural products are viscoelastic, showing a complex behavior during transport, grading, and separation. Thus, it seems necessary to determine the mechanical properties of these materials to analyze their behavior and minimize losses. Accordingly, this study investigated the effect of hybrid type (154×153, 31×32, and 154×151), loading rate (10 and 20 mm/min), and loading direction (horizontal and vertical) on the mechanical properties of silkworm cocoons. A factorial experiment was used in a completely randomized design to analyze the data, and the means were compared by the multiple range Duncan test at a probability level (α) of 5%. The results showed the significant impact of the hybrid type, loading direction and speed, and their interaction on all mechanical properties of specimens. All mechanical properties of hybrids decreased as the loading speed increased from 10 to 20 mm/min. On the other hand, the rupture force, rupture energy, toughness, and deformation at rupture point were higher in horizontal loading than in vertical loading. According to the results, the highest rupture force (10.05 N) was measured for the hybrid 154×153. However, the highest rupture energy (2.78 J), deformation at rupture point (610 mm), and toughness (3.6×10-4 J/mm3) were measured for the hybrid 31×32 under horizontal loading at a loading speed of 10 mm/min. The lowest rupture force (3.83 N), rupture energy (0.27 J), deformation at rupture point (160 mm), and toughness (0.34×10-4 J/mm3) were obtained for the hybrid 154×151 under vertical loading at a loading speed of 20 mm/min.

    Keywords: silkworm cocoon, rupture energy, Toughness, Mechanical Properties
  • Mahshid Heydari, Abbas Hosseinzadeh *, Akbar Ghassemi Kahrizeh, SH. Aramideh Pages 223-235

    The effect of different diets were examined. on the growth period , fecundity and life table parameters of Habrobracon hebetor Say against the Plodia interpunctella Hübner under laboratory conditions at 26±2 °C, 65±5% R.H. and photoperiod 16:8hours (L:D). Six diets were included pistachio, walnut, almond, date, figs and artificial diet. Results of this research revealed that the shortest period of pre-adult durations of parasitoid wasps on pistachio (9.92 days) and the longest period on figs diet (15.61 days). The highest sex ratio was observed on pistachio and artificial diets (0.52) and the lowest in figs and dates (0.46). The longest adult female longevity was on pistachio diet (30.50 days) and the shortest on fig (28.35days). The highest mean total number of eggs laid by H. hebetor was observed in pistachio diets (348.5-eggs) and the lowest in figs (306.09 eggs). The lowest duration of one generation (T) was on pistachio diet (15.61days) and the highest duration on figs (22.05days). Pistachio and artificial diet had the highest intrinsic rate of increase (rm) with 0.332 and 0.327 (day-1). Similarly, pistachio and artificial diet had the highest finite rate of increase ( ) with 1.39 (day-1). According to the results of the present study, pistachio and artificial diets were identified as the best diet for rearing H. hebetor. However, due to the fact that artificial diet is cheaper and more economical compared to other diets studied, so artificial diet can be used for mass-rearing programs of H. hebetor.

    Keywords: Habrobracon hebetor, plodia interpunctella, Diet, Intrinsic rate of increase
  • Maryam Zolfaghari *, Emad Pourfathollah, Anis Esmaili Pages 237-246
    Black soldier fly (BSF) larvae, Hermetia illucens L. (Diptera: Stratiomyidae), can effectively convert the organic wastes into a nutrient-rich biomass and appropriate for animal feed, the composition of larve largely dependent on the composition and structure of the side stream which are used. The polyphage diet and the quality of the larvae's macronutrients (mainly lipids and proteins) make them suitable candidates for different applications such as organic side-streams management and using as protein sources in animal feed. In the present study, BSF larvae were reared on feed substrates composed of Mix of fruit and date pulp, Mix of fruit and olive pulp, mix of waste fruit and bread and waste fruit which is a readily available and cheap source of agriculture,s by product in Iran. The dry matter, crude fat, crude protein and ash of the BSF larvae fed each feed waste organic were quantified by chemical analyses. Larval weight, survival and feed conversion were also recorded. The results showed that the mixed of date and fruit pulp and the mixed of olive and fruit pulp are suitable diets for BSF rearing. Our findings may provide important supporting information to support the use of BSF larval meal as potential new source of nutrient- rich and supportable animal feed ingredients to substitute expensive and limited protein sources such as fishmeal and soya beanmeal.
    Keywords: Hermetia illucens, organic side- stream, Protein, chemical analyses
  • A. Zaraei *, S. Imani, S. Tirgary, H. Belgheiszade Pages 247-256

    Macrolophus caliginosus (Het: Miridae) is one of the biological control factors of some plant pests in Iran. In this study, the parameters of life table and reproduction of this insect in the growth chamber under temperature conditions of 25±1 °C, relative humidity of 65±10% and light period of 14 hours of light and 10 hours of darkness by feeding from different age stages of two-part tartan mite (TU) ) was evaluated. The experiment was started by using 100 one-day-old insects and the mortality rate of different age stages was determined daily. The results showed that the age-specific (qx) mortality of Macrolophus caliginosus nymphs started at 4 days of age and gradually increased with slight fluctuations. Life expectancy increased slightly after the nymphs hatched, but then declined. Life expectancy at the time of nymph hatching was 17.75 days and at the time of emergence of adult insects was estimated to be 13.95 days. Net fertility and fertility rates, which indicate the reproductive participation of females in each generation for the next generation, were set at 32.91 t 0.17 and 26.35 t 1.02, respectively. Also, the average number of eggs produced by each female was 4.18 eggs per day.

    Keywords: Life table, Hunter, Tartan mite, Tomato
  • Raheleh Moradi, M. Kazazi *, GH. Khodakaramiyan, E. Sedaghatfar Pages 257-269

    In this study,symbiotic bacteria of Sitotorga cerealella were identified. Containers containing barley were stored in a growth chamber at a temperature of 24 ° C and a relative humidity of 65% after contamination. To separate the bacteria of Sitotorga cerealella gastrointestinal tract,10 healthy larvae were selected from the reared population. After disinfection, the larvae gastrointestinal tract was removed with ethanol 70%, sodium hypochlorite and distilled water5%. Then, one milliliter of 0.1 M phosphate buffer with pH 7 was used to homogenize the gastrointestinal tract. The homogeneous and diluted contents were cultured in nutrient agar medium. To perform polymerase chain reactions from 5 μl of Master Mix ,2 μl of extracted DNA, 1.5 μl of RP2 primer and 1.5 μl of FD1 primer and 15 μl Distilled Water that the total volume of these materials should reach 25 microliters. The PCR process was performed using general primers FD1 and RP2 and 16srRNA gene sequence in a thermocycle.The PCR product sequencing was performed in collaboration with South Korea&amps Bioneer and the results were reviewed at the NCBI site. The phenotypic characteristics of the isolated bacteria were determined by standard bacteriological methods. After reviewing all the prepared colonies and comparing the obtained results, the highest frequency in terms of number of colonies was specific to Enterococcus mundtii and Enterobacter hormaechei was less abundant in the gastrointestinal tract of Sitotorga cerealella. Also, according to electrophoresis, the highest bands observed belong to Enterobacter hormaechei and the shortest band belongs to Enterococcus mundtii.

    Keywords: Enterococcus mundtii, Enterobacter hormaechei, Sitotorga cerealella