فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و هفتم شماره 4 (پیاپی 110، تابستان 1401)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و هفتم شماره 4 (پیاپی 110، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزانه قنادی نژاد*، فریده عصاره، محمدرضا قانع صفحات 1013-1042

    تداوم پیشرفت های همه جانبه در آینده و تاثیرگذاری آن ها بر حوزه های علمی مختلف، لزوم انجام مطالعاتی نظام مند در خصوص شناخت آینده را آشکار می سازد. یکی از مهم ترین ابعاد تاثیرپذیر رشته ی علم اطلاعات و دانش شناسی از تحولات آینده که ضرورت آینده پژوهی در این زمینه را روشن می کند، مطالعه در خصوص موضوعات پژوهش هاست. در این راستا، پژوهش حاضر در صدد پیش بینی روند موضوعی پژوهش های آینده در این رشته در ایران تا سال 1409 است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با رویکرد یادگیری عمیق انجام گرفته است. پس از پیش پردازش و طبقه بندی موضوعی پژوهش ها، از الگوریتم های شبکه های عصبی عمیق برای مدل سازی پژوهش های گذشته و پیش بینی موضوعات آینده استفاده شده است. جامعه ی مورد مطالعه شامل مقالات مستخرج از وبگاه نشریات ایرانی نمایه شده در پایگاه آی. اس. سی. در فاصله ی سال های 1398-1351 و مقالات انجام شده در ایران که از سال 2019-1945 در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده اند، هستند. کلیه ی فرآیندهای پژوهش به زبان برنامه نویسی پایتون پیاده سازی و اجرا شده اند. یافته های پژوهش نشان داد که در آینده بیش ترین تعداد پژوهش ها به ترتیب به حوزه های اینترنت و مطالعات وب؛ مدیریت دانش؛ فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ و علم سنجی و اطلاع سنجی اختصاص خواهند یافت. به علاوه، در دهه ی آینده، روند رشد پژوهش ها در محورهای اینترنت و مطالعات وب؛ ارتباطات علمی و اطلاعاتی؛ کتابداران و متخصصان اطلاعات؛ داده کاوی و کشف دانش؛ هوش مصنوعی و مطالعات آینده سریع تر خواهد بود. هم چنین حوزه هایی مانند مدیریت سازمانی، مبانی نظری، مدیریت منابع اطلاعاتی، و پردازش و مدیریت اطلاعات طرفداران کم تری در میان پژوهشگران آینده خواهند داشت و به علاوه، در آینده، محورهای مدیریت سازمانی؛ کتابخانه ها و مراکز اطلاعاتی و آرشیو؛ مدیریت منابع اطلاعاتی؛ سواد اطلاعاتی و دیجیتالی؛ و سازماندهی اطلاعات و دانش روند رشد آهسته تری را تجربه خواهند کرد. نتایج بیانگر آن است که موضوعاتی که طی سال های گذشته در این رشته مطرح بوده علی رغم تحولاتی که داشته اند، در آینده نیز به همان منوال به حیات خود ادامه خواهند داد و تنها بستر، قالب، روش شناسی و شیوه ی اجرای آن ها متحول خواهد شد. به عبارتی، به دلیل انتقال کارکردهای سنتی این رشته به دنیای دیجیتالی و مجازی و افزایش نقش فناوری های اطلاعاتی، ابزارهای ارتباطی، توسعه ی اینترنت و وب، ابزاهای معنایی و فناوری های هوشمند در ارایه ی خدمات و ابعاد مختلف این رشته، موضوعات پژوهش های آینده بیش از پیش تحت تاثیر این تحولات قرار گرفته و به سوی موضوعات وب محور و مبتنی بر فناوری های نوین سوق پیدا خواهند کرد.

    کلیدواژگان: پیش بینی موضوعات، روند موضوعی پژوهش، موضوعات آینده، علم اطلاعات و دانش شناسی، یادگیری عمیق
  • زینب غیوری*، زویا آبام، اعظم صنعت جو صفحات 1043-1066

    شناسایی موقعیت های نیازمند پشتیبانی نظام اطلاعاتی از بکارگیری تاکتیک های جستجوی کاربران و پیشنهاد ویژگی هایی در نظام اطلاعاتی به منظور بهبود جستجو از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر شناسایی موقعیت های نیازمند پشتیبانی نظام اطلاعاتی از به کارگیری تاکتیک های جستجوی کاربران و ارایه مدل مفهومی پژوهش در قالب  چرخه جستجوی کاربران است. روش پژوهش حاضر دارای رویکرد ترکیبی است که بر اساس داده های کمی و کیفی گردآوری شده است. داده های کمی از طریق داده های برگرفته شده از پرسشنامه، و اطلاعات اخذ شده از پروتکل بلنداندیشی برگرفته از نرم افزار مورایه، داده های کیفی را تشکیل می دهند. با توجه به معیارهای ورود به پژوهش، نمونه پژوهش 35 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی (دانشجویان دکتری و دانشجویان ترم آخر کارشناسی ارشد) از دو حوزه علوم انسانی و فنی و مهندسی شهر تهران انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه با 17 گویه برای سنجش قضاوت کاربران در خصوص میزان اهمیت مولفه های موثر در پشتیبانی نظام اطلاعاتی از به کارگیری تاکتیک های جست وجو به کار رفت. همچنین 4 وظیفه و سناریوی جستجو بر اساس طرح طبقه بندی شناختی آندرسون و کراسوول تدوین و به منظور انجام جستجو در اختیار جست وجوگران قرار گرفت. اطلاعات برگرفته از نرم افزار مورایه که شامل جست وجو در اختیار جست وجوگران قرار گرفت. اطلاعات برگرفته از نرم افزار مورایه که شامل داده های حاصل از پروتکل بلنداندیشی به دو شیوه همزمان و گذشته نگر بود، برای شناسایی مقوله ها و زیرمقوله ها و مفاهیم استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین موقعیت نیازمند پشتیبانی از دیدگاه جست وجوگران در مرحله به کارگیری تاکتیک ایجاد و اصلاح پرسش اولیه، پشتیبانی از تاکتیک ارزیابی نتایج و ارزیابی موردهای اطلاعاتی قرار دارد. تحلیل محتوای کیفی داده های برگرفته از پروتکل بلنداندیشی گذشته نگر که در قالب مفاهیم استخراج شد، نشان داد که جست وجوگران نیازمند کمک نظام اطلاعاتی در مراحل مختلف جست وجو هستند. کمک در انتخاب کلیدواژه های مناسب برای جست وجو، ارایه لینک منابع مرجع الکترونیکی (همچون اصطلاح نامه های برخط و دایره‎ المعارف ها) برای تعیین حدود و ثغور موضوع، پیشنهاد استفاده از عملگرها از سوی نظام اطلاعاتی، پیشنهاد معادل ها و مترادف های کلیدواژه ها، پشتیبانی در شناسایی اعتبار نتایج بازیابی شده، ارایه نتایج به صورت دسته بندی و خوشه بندی شده، نشان دادن محدوده موضوعات و روابط حاکم بر موضوعات جهت آشنا شدن با دامنه آن ها، رنگی و برجسته کردن اطلاعات مرتبط در متن بازیابی شده، مشخص کردن زیربخش ها و زیرمجموعه های محتوا، آشنا کردن کاربر با قابلیت های موتورهای جست وجو و طراحی رابط کاربر برای ثبت نظرات دیگر جست وجوگران در خصوص عبارت های جست وجو جهت کمک به جست وجوگران مبتدی کمک کننده خواهد بود. در نهایت مدل مفهومی پژوهش ارایه شده است. باتوجه به مطالعات اندک در حوزه پشتیبانی نظام اطلاعاتی از بکارگیری تاکتیک های جست وجو، یافته های این پژوهش در روشن ساختن آن چه در فرایند جست وجو روی می دهد و موقعیت هایی که کاربر نیازمند پشتیبانی از سوی نظام اطلاعاتی است، کمک کننده بوده و برای طراحان پایگاه های اطلاعاتی اطلاعات مفیدی در اختیار قرار می دهد.

    کلیدواژگان: پشتیبانی نظام اطلاعاتی، تاکتیک های جستجو، نرم افزار مورائه، پروتکل بلنداندیشی، تحلیل محتوای کیفی
  • مهدیه بهمن آبادی*، جمشید عدالتیان شهریاری صفحات 1067-1096

    این پژوهش به سنجش بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات بر اساس چارچوب COBIT 5 در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پرداخته است. روش پژوهش بر مبنای مدل ارزیابی بلوغ  COBIT 5 انجام گرفته که به اندازه گیری قابلیت فرایندهای فناوری اطلاعات با استفاده از استاندارد ISO/IEC 15504  می پردازد. بر اساس این استاندارد قابلیت هر فرایند در مقیاس رتبه بندی 0 تا 5 بررسی می شود تا سطح بلوغ آن تعیین شود.  داده ها  با استفاده از سیاهه ارزیابی COBIT 5 در 5 حوزه فرایندی برای 37 فرایند فناوری اطلاعات به کمک واحدهای مسیول هر حوزه (بر مبنای چارت واگذاری مسیولیت COBIT 5) تکمیل شده و پس از تحلیل شاخص های عمومی و تخصصی هر فرایند نمره بلوغ فرایندها، میانگین بلوغ و شکاف بلوغ هر حوزه مشخص گردید. نتایج بدست آمده نشان دادند که سطح بلوغ بدست آمده در پنج حوزه فرایندی یعنی (فرایندهای مربوط به نظام راهبری فناوری اطلاعات، همسوسازی، طرح ریزی و سازماندهی، ساخت، اکتساب و اجرا، تحویل، خدمات و پشتیبانی و نظارت، سنجش و ارزیابی) در راستای راهبردهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیستند و میانگین کلی سطح بلوغ 37 فرایند ارزیابی شده 0/81 از 5 است و این سازمان دارای شکاف بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات 4/19 تا سطح مطلوب است.

    کلیدواژگان: حاکمیت فناوری اطلاعات، مدیریت فناوری اطلاعات، COBIT 5، سنجش بلوغ فناوری اطلاعات، فرایندهای فناوری اطلاعات
  • شبنم شاهینی، عبدالحسین فرج پهلو*، شهناز خادمی زاده، مرجان نادران طحان صفحات 1097-1126

    به عنوان یک موضوع رو به رشد، تعریف رسمی و عمومی پذیرفته شده ای از اینترنت اشیاء وجود ندارد. مرور پژوهش های این حوزه نشان می دهد که هر پژوهشگر و سازمانی این فناوری را آنگونه که درک می نماید، تفسیر نموده است. در نتیجه، تا کنون 116 تعریف از این فناوری نوظهور ارایه شده است. تحقیق حاضر تلاشی است در راستای شناخت و تسلط بیش از پیش بر تعریف اینترنت اشیاء که با روش مرور پیشینه و بررسی متون انجام شده است. همه تعاریف و توصیف های مربوط اما متنوع به هم ربط داده شد تا تعریفی تهیه شود که بتواند به عنوان مرجعی برای ذینفعانی که مایل به درک مفهوم اینترنت اشیاء هستند قرار گیرد. بررسی تعاریف ارایه شده در این حوزه نشان داد که بسیاری از آن ها دارای وجوه مشترک و مشابه هستند. در این مقاله، یک تعریف جامع از اینترنت اشیاء ارایه شده است که از تعاریف علمی ارایه شده در مقالات، کتب و وب سایت های سازمان های مختلف جهانی استخراج شده است. در نهایت، نگارندگان یک تعریف نسبتا جامع از اینترنت اشیاء ارایه داده اند که یک تعریف مطلق از معنای واقعی اصطلاح مورد بحث نیست، بلکه انتظار می رود به عنوان بخشی از تحقیق و توسعه ی آن در جهت معناداری واضح تر این اصطلاح مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش نگاه جامعی به تعاریف ارایه شده در گستره اینترنت اشیاء دارد و می تواند برای علاقه مندانی که به تازگی وارد حوزه اینترنت اشیاء شده اند و یا محققانی که خواستار تعمیق بیشتری در این رابطه هستند، مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، تعاریف اینترنت اشیاء، اشیاء، Internet of Things، IoT
  • فاطمه احمدی نسب*، احمد کاظمی فرد، فاطمه عظیمی فرد صفحات 1127-1152

    پژوهش حاضر به بررسی و آسیب شناسی شبکه های تلویزیونی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران از منظر بازنمایی خط فارسی در این رسانه و میزان تبعیت آنها از دستورالعمل مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی پرداخته است. در این راستا، استفاده از روش های متوالی لکسیکوگراف، تخصیص خطی و تاپسیس تعمیم یافته در چارچوب نظریه تصمیم گیری های چندمعیاره به غربالگری شبکه ها و رتبه بندی هفت شبکه بهینه با ترتیب مطلوبیت نزولی شبکه های دو، سه، تماشا، خبر، یک، چهار و آی فیلم منجر شد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که رسانه ملی در التزام به دستور خط مصوب فرهنگستان به ویژه شاخص های مرتبط با حوزه ذخیره و بازیابی اطلاعات مانند حرکت گذاری هم نام ها، پیوسته نویسی، جدانویسی، و همچنین ترویج آن چندان موفق نبوده و از این منظر در مجموع دارای مطلوبیتی در حد 35 درصد است. در این مقاله، راهکارهایی برای ارتقاء این مطلوبیت نیز پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: دستور خط فارسی مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی، رسانه ملی، تصمیم گیری های چندمعیاره، تاپسیس تعمیم یافته، شبکه های تلویزیونی صداوسیما
  • محمدحسن عظیمی، سارا دخش*، زهرا نعمت الهی صفحات 1153-1182
    هدف

    همواره در سطح جهان، بر تعداد کتابخانه هایی که برای ارایه خدمات مختلف از رایانه و نرم افزارهای هوشمند استفاده می کنند، افزوده می شود و کتابداران و اطلاع رسانان نیز کوشیده اند که با به کارگیری فناوری های هوش مصنوعی مانند سیستم های خبره، چت بات ها و دیگر سرویس های هوشمند به بهبود و ارتقا کیفیت و کمیت خدمات بپردازند. لذا پژوهش حاضر با هدف معرفی قابلیت های سیستم های خبره و چت بات ها، به تفیکیک خدمات مختلف کتابخانه ها انجام شده است.

    روش شناسی

    این مطالعه به روش مرور نظام مند و با  فرآیند هفت مرحله ای رایت و همکاران اجرا شده است. این مراحل در روش نظام مند عبارتند از: تعیین سوال پژوهش، تعیین قرارداد انجام کار، جستجوی متون، استخراج داده ها، ارزیابی کیفیت، تحلیل داده ها و ارایه نتایج و درنهایت تفسیر نتایج. کلیدواژه های این حوزه در هر سه پایگاه استنادی (خارجی) «وب آو ساینس»، «اسکوپوس» و «گوگل اسکالر» و در سه پایگاه اطلاعاتی داخلی «بانک اطلاعات نشریات کشور»، «پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» و «مرجع دانش»، بدون در نظر گرفتن بازه زمانی، بررسی شد. در نهایت 34 مقاله گزینش شد.

    یافته ها

    مرور 34 مطالعه مرتبط نشان داد که سیستم های خبره، در سه نوع خدمات فنی، عمومی و مدیریتی کتابخانه ها کاربرد دارند اما با توجه به ماهیت چت بات ها که در مکالمات و ارتباطات هوشمند از جنس تعاملات انسانی کاربرد دارند؛ مشخص شد که تاکنون پژوهش های گوناگون، کاربردهای این بات های مکالمه را تنها در بخش خدمات عمومی کتابخانه ها و به طور خاص تر در خدمات و مصاحبه مرجع شناسایی و معرفی کرده اند.

    نتیجه گیری

    در پایان انتظار می رود که کتابداران ضمن آشنایی با قابلیت ها و کاربردهای سیستم های خبره و چت بات ها، از همان مراحل طراحی تا به کارگیری این نظام های هوشمند برای کتابخانه ها، مشارکت داشته باشند. همچنین پیشنهاد می شود که در مطالعات آینده نقش و کاربرد چت بات ها در خدمات فنی و مدیریتی کتابخانه ها بررسی شود تا در ادامه زمینه طراحی این سرویس های هوشمند برای تمامی خدمات کتابخانه فراهم شود.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، پردازش زبان طبیعی، سیستم های هوشمند، سیستم خبره، چت بات، کتابخانه، کتابخانه هوشمند، خدمات فنی، خدمات عمومی، خدمات مدیریتی
  • صدرا احمدی*، ساناز قربانلو صفحات 1183-1215

    سازمان ها روزانه حجم زیادی از داد ه‏ های متفاوت و ارزشمند را تولید می کنند. شناسایی مخاطره ‏های استفاده و پردازش کلان داده ‏های سازمانی و یافتن راهکارهایی جهت مدیریت و کاهش این مخاطرات، راه را برای موفقیت سازمان‏ها و دست یافتن به مزیت رقابتی باز می‏کند. از سوی دیگر، در سازمان ها به دلیل پویایی محیط کسب‏وکار، عوامل اثرگذار بر کاهش مخاطرات بر روی یکدیگر تاثیرگذار هستند و تغییر در وضعیت یک عامل به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر عوامل دیگر تاثیرگذار خواهد بود. هدف از تحقیق پیش رو علاوه بر شناسایی عوامل موثر بر کاهش مخاطره ‏های ناشی از استفاده کلان داده ‏های سازمانی، تحلیل ارتباط بین عوامل و در نهایت اولویت‏ بندی عوامل با در نظرگرفتن رابطه بین آنها است. به همین منظور، با بررسی مرور ادبیات موضوعی و نظرات خبرگان، چارچوبی متشکل از چهار حوزه تاثیرگذار و 44 عامل موثر تشکیل گردید. باتوجه به ماهیت کیفی عوامل تاثیرگذار از مفاهیم فازی جهت مدل سازی و تحلیل استفاده شده است و به منظور مدل سازی روابط میان عوامل و تعیین تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرین عامل در سازمان‏ ها از تکنیک دیمتل فازی استفاده شده است. مدل سازی های انجام شده در این مقاله بر اساس نظر خبرگان است و متعاقبا نتایج مدل‏سازی و محاسبات با نظرات خبرگان ارزیابی گردیده است. سازمان ها با استفاده از دستاوردهای این پژوهش و روش مدل سازی اشاره شده در این تحقیق می توانند مدل سازی متناسب با شرایط خود را انجام داده و نسبت به برنامه ریزی جهت کاهش هرچه بیشتر مخاطرات استفاده از کلان داده های سازمانی خود اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: داده بزرگ، چرخه حیات داده بزرگ، تکنیک فازی دیمتل، مخاطره داده بزرگ، قابلیت
  • مسعود قیومی*، مریم موسویان صفحات 1217-1244

    از دهه 1380 شمسی، نگارش و انتشار مقالات علمی در ایران شدت بسیار زیادی به خود گرفته‎ و سبب شده است علاوه بر سازمان‎های دولتی مانند ایرانداک و سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، سامانه های برخط متعدد دیگری چون پرتال جامع علوم انسانی، نورمگز، مگ ایران، علم نت، سیویلیکا و غیره اقدام به مدیریت دانش و تهیه بایگانی های ساختارمند مستندات علمی کند. هرکدام از این بایگانی ها، امکاناتی را در اختیار کاربر قرار می دهد. یکی از این امکانات، قابلیت جستجو است و جستجوی دقیق می تواند بر کاربری این سامانه ها تاثیر به سزایی بگذارد. برای افزایش دقت جستجو نیاز است حوزه علمی مقالات مشخص شود. دسته بندی حجم زیاد منابع علمی در حوزه های مختلف بسیار زمانبر است که استفاده از روش های ماشینی به عنوان یک راه حل می‎تواند از این کار طاقت فرسا بکاهد.هدف اصلی این مقاله، ارایه یک مدل دسته بندی برای تعیین حوزه مقالات علمی است. اگرچه در پژوهش های پیشین دسته بندی به طور عمده از الگوریتم های دسته بندی متداول برای متن ساده به کار رفته است، در این پژوهش تلاش می شود علاوه بر استفاده از این دسته بندها، از دسته بندهای مبتنی بر شبکه عصبی، مانند شبکه عصبی پیچشی[1] و پرسپترون[2]، به همراه بازنمایی معنایی مبتنی بر بافت، مانند ParsBERT، استفاده گردد و نتایج آن با سایر روش های متداول در ساخت بردار مستندات، مانند Word2Vec، مقایسه گردد. برای این هدف، از داده های پرتال علوم انسانی که دربرگیرنده مقالات متنوع علوم انسانی استفاده می کنیم. ویژگی این داده مشخص بودن حوزه تخصصی هر مقاله است. یکی از ویژگی های شبکه عصبی این است که برایندی از ویژگی های نهفته از داده در فضای برداری ساخته شده شکل می گیرد و برای آموزش مدل استفاده می گردد. براساس نتایج عملی، دسته بند پرسپترون مبتنی بر ParsBERT بالاترین کارایی 74/71 درصدی براساس امتیاز F میکرو و کارایی 72/55 درصدی براساس امتیاز F ماکرو را به دست آورده است.

    کلیدواژگان: مستندات علمی، علوم انسانی، دسته‎بندی، شبکه عصبی، فضای برداری، ParsBERT، معناشناسی توزیعی
  • نصرالله پاک نیت*، جلال الدین نصیری صفحات 1245-1268

    یک متن استنادی را می توان به عنوان مجموعه ای از مولفه ها مانند نام نویسندگان، عنوان، محل نشر، سال نشر، شماره صفحات و... در نظر گرفت. در حالیکه تجزیه متون استنادی موجود در انتهای یک مدرک علمی توسط کاربر انسانی به راحتی انجام پذیر است، تنوع موجود در شیوه های استناددهی در کنار اشتباهات رخ داده توسط نویسندگان در نگارش این متون، خودکارسازی انجام این عملیات را دشوار نموده است. روش های زیادی برای خودکارسازی تجزیه متون استنادی ارایه شده اما، این روش ها وابسته به زبان بوده و امکان استفاده از یک روش ارایه شده برای یک زبان در زبانی دیگر منجر به نتایجی اشتباه می شود. تحقیقات صورت گرفته بیان گر این است که تاکنون هیچ روشی برای خودکارسازی تجزیه متون استنادی در زبان فارسی ارایه نشده است. با توجه به این مهم و نقش گسترده این مسیله در ساخت خودکار شبکه های استنادی مدارک علمی و فرایندهای بازیابی اطلاعات، در این مقاله به این مسیله پرداخته شده و با استفاده از روش یادگیری ماشین بردار پشتیبان به عنوان یک دسته بند چند دسته ای، یک روش هوشمند برای مسیله تجزیه متون استنادی در زبان فارسی ارایه شده است. با توجه به اهمیت انتخاب ویژگی های مناسب برای استفاده در دسته بند ماشین بردار پشتیبان، در این پژوهش این مهم با توجه به ویژگی های استفاده شده در زبان انگلیسی و ویژگی های زبان فارسی و ارجاع دهی در این زبان انجام شده است. نتایج پیاده سازی و آزمایش روش پیشنهادی با استفاده از مجموعه داده ای ایجاد شده در این پژوهش نشانگر مقدار 0.95 برای پارامترهای دقت، فراخوانی و اف-1 است.

    کلیدواژگان: تجزیه متون استنادی، دسته بندی، دسته بندی چند دسته ای، ماشین بردار پشتیبان، ساخت خودکار شبکه های استنادی
  • ریحانه حکیم زاده، جواد عباسپور* صفحات 1269-1292

    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدلی برای ارزیابی سامانه ها و فروشگاه های اینترنتی است. بخش عمده خریدهای روزمره جامعه در شرایط فعلی از طریق این سامانه ها انجام می شود، ارایه مدل ارزیابی سامانه ها و فروشگاه های اینترنتی بر اساس مدل دلون و مک لین در راستای رونق بازار کسب وکار و فضای رقابتی میان سامانه ها و فروشگاه های اینترنتی بسیار حایز اهمیت خواهد بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر رویکرد از نوع کمی و کیفی (آمیخته)، تحقیقات توصیفی تحلیلی است. در این پژوهش از دو روش مطالعه کتابخانه ای و تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. در ابتدا با روش کتابخانه ای به مطالعه متون مربوط به ارزیابی وب گاه های فروشگاه های اینترنتی و مدل های استفاده شده برای آنها؛ و سپس، با تحلیل محتوای کیفی، به استخراج معیارهای موجود در وب گاه های فروشگاه های اینترنتی و دسته بندی موضوعی معیارهای به دست آمده پرداخته شد؛ در نهایت، با ابعاد اصلی مدل دلون و مک لین انطباق داده شد. برای تایید روایی مدل ارزیابی از روش اعتبارسنجی روایی محتوایی لاوشی و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. ارایه مدل ارزیابی سامانه ها و فروشگاه های اینترنتی با توجه به ابعاد اصلی پنج گانه مدل دلون و مک لین در 44 معیار مناسب برای ارزیابی سامانه ها و فروشگاه های اینترنتی نمایان گردید. در بعد کیفیت سامانه  7 معیار، کیفیت اطلاعات 11 معیار، کیفیت خدمات 18 معیار، استفاده و رضایت کاربر6 معیار و تاثیرات فردی 2 معیار ارایه و تایید گردید. با توجه به اینکه در ایران ایجاد و استفاده از فروشگاه های اینترنتی هنوز موضوعی نوپاست و خریدهای اینترنتی از طریق وب گاه فروشگاه های اینترنتی دایم در حال گسترش است، ارایه مدل ارزیابی سامانه ها و فروشگاه های اینترنتی برای  بهبود ارایه خدمات و رونق کسب وکار اینترنتی ضروری خواهد بود. لذا به کارگیری تمامی معیارهای مناسب و مورد پذیرش قرارگرفته شده در مدل این پژوهش، بسیار حایز اهمیت است. آنچه که در نگاه کلی و با مرور معیارهای به دست آمده به نظر می رسد، در کنار اطمینان بخشی از اعتبار فروشگاه اینترنتی به منظور خرید از آن، توجه به رابط کاربری و سامانه مدیریت ارتباط با مشتری بسیار حایز اهمیت است. بسیاری از معیارها نظیر وجود ابزار جستجو، دسته بندی مناسب کالاها در راستای ساده تر کردن ارتباط مشتری با سامانه و فروشگاه اینترنتی است و به طور غیرمستقیم بر موضوع اهمیت رابط کاربری دلالت دارد.

    کلیدواژگان: مدل ارزیابی فروشگاه های اینترنتی، تجارت الکترونیک، کسب وکارهای اینترنتی، مدل دلون و مک لین، رابط کاربری
  • نرجس ورع، مهدیه میرزابیگی*، هاجر ستوده، سید مصطفی فخراحمد، نیلوفر مظفری صفحات 1293-1317

    عوامل متعددی از مجموعه عناصر تشکیل دهنده سامانه های پیشنهاددهنده در تولید و ارایه پیشنهاد دخیل هستند. مطالعه حاضر، با هدف شناخت تاثیر دو چالش کمبود و پراکندگی داده بر اثربخشی نتایج پیشنهادی سامانه ژورنال یاب رایسست انجام شده است. بدین منظور بیش از 15000 مقاله از نشریه های فنی و مهندسی در بازه زمانی 1392 تا 1396 از وب سایت نشریه ها گرداوری شد. در مرحله بعد عناصر متنی این مقاله ها شامل عنوان، چکیده و واژه های کلیدی استخراج، نرمال ‏سازی و پردازش شد و پایگاه داده پیکره پژوهش ایجاد گردید. بر اساس تعداد مقاله های گردآوری شده، با استفاده از فرمول کوکران تعداد 400 مقاله پایه که پیش از این در نشریه های مرتبط با موضوع منتشر شده بودند، به روش تصادفی- تناسبی، انتخاب شد. عنوان و چکیده این مقاله ها، به منظور دریافت نشریه های پیشنهادی سامانه، جهت چاپ مقاله در دو مرحله پیش و پس از بهبود دو چالش کمبود و پراکندگی داده به عنوان پرسمان وارد سامانه شد. سپس نتایج پیشنهادی در هر مرحله در قالب فایل اکسل ذخیره گردید. در نهایت میزان اثربخشی نتایج سامانه در هر مرحله، به روش اعتبارسنجی یک طرفه و بر اساس معیار دقت در k تعیین شد. فراوانی نسبی رده ها نشان داد در وضعیت موجود، نشریه هدف تنها در 26 درصد از پرسمان ها در 3 رتبه نخست پیشنهاد شده است. در راستای بهبود چالش کمبود داده با غنی سازی، نرمال سازی و پردازش داده ها اثربخشی نتایج در 3 رتبه نخست به میزان 15 درصد افزایش یافت. اما همچنان در بیش از 30 درصد پرسمان ها، نشریه هدف در رتبه 10 و بالاتر پیشنهاد شده بود. بنابراین در مرحله بعد به منظور بهبود چالش پراکندگی، دسته بندی موضوعی داده ها انجام و افزایش 30 درصدی اثربخشی نتایج نسبت به مرحله پیشین در 3 رتبه نخست حاصل گردید. بر این اساس یکی از عواملی که منجر به کاهش اثربخشی نتایج پیشنهادی سامانه ژورنال یاب رایسست می گردد، کمبود و پراکندگی داده ها است؛ که با غنی سازی پایگاه داده، بهبود فرآیند پردازش و دسته بندی موضوعی داده ها می توان به میزان قابل توجهی با این دو چالش مقابله و اثربخشی نتایج پیشنهادی سامانه را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: اثربخشی، سامانه پیشنهاد دهنده نشریه، کمبود داده، پراکندگی داده، سامانه ژورنال یاب رایسست
  • هدیه مهدوی، جلال رضائی نور*، محمد امینی صفحات 1319-1349

    رشد و پیشرفت دانشجویان، به عنوان سرمایه های آینده این کشور، همواره مورد اهمیت و توجه نظام آموزش و پرورش بوده است. چه بسیار دانشجویانی هستند که خلاقیت و استعدادشان شکوفا شده است و در عوض، ما سالیانه با تعداد کثیری از دانشجو مواجه هستیم که استعدادهایشان تلف شده و از موفقیت دور شده اند. امروزه، با افزایش دانشجویان در مقاطع مختلف دانشگاهی و تنوع رشته های تحصیلی، لزوم هدایت صحیح دانشجویان بیش تر از قبل احساس می شود. بدین منظور داده کاوی آموزشی در سال های اخیر موردتوجه ویژه مسیولان نظام آموزش و پرورش قرارگرفته است. تاکنون روش ها و تکنیک های دسته بندی متنوعی در حوزه داده کاوی و یادگیری ماشین به منظور دسته بندی و پیش بینی عملکرد دانشجویان به کار گرفته شده اند. اما این دسته بندهای تکی برای پیش بینی عملکرد در فرآیند آموزش محدودیت هایی از قبیل پیچیدگی و عدم ثبات دارند. برای مقابله با این مشکل دسته بندهای جمعی به عنوان روش های نوین و کارآمد مطرح می شوند. سیستم های دسته بند جمعی نتایج چندین دسته بند تکی را ترکیب می کنند و مدلی با عملکرد بهتر ارایه می دهند. در این پژوهش یک دسته بند جمعی جدید با استفاده از شبکه های عصبی چندلایه و خوشه بندی SOM به منظور تخمین و دسته بندی معدل دانشجویان دوره کارشناسی ارایه شده است. همچنین از روش ترکیبی میانگین گیری و رای اکثریت برای ترکیب نتایج دسته بندهای تکی استفاده شده است. نتایج ارزیابی بر روی داده های واقعی دانشگاه نشان می دهد که مدل پیشنهادی ارایه شده در این پژوهش دقت و کارایی بیشتری نسبت به روش های دسته بندی منفرد مشهور و پرکاربرد دارد. همچنین مدل پیشنهادی در مقایسه با روش های جمعی معروف، عملکرد بهتری در دسته بندی معدل دانشجویان داشته است.

    کلیدواژگان: خوشه بندی، داده کاوی آموزشی، دسته بندهای جمعی، شبکه های عصبی
|
  • Farzaneh Ghanadinezhad*, Farideh Osareh, Mohammadreza Ghane Pages 1013-1042

    The continuation of comprehensive developments in the future and their impact on various scientific fields, reveals the need for systematic studies on future knowledge. One of the most important aspects of the field of knowledge and information science from future developments that clarifies the need for future research in this field is the study of research topics. In this regard, the present study seeks to forecast the thematic trend of future research in this field in Iran by 1409. This research is of applied type and has been done with text analysis and deep learning approach. After pre-processing and thematic classification of research, deep neural network algorithms have been used to model past research and Forecast future topics. The study population includes articles extracted from the website of Iranian publications indexed in the ISC database during the years 1972-2019 and articles conducted in Iran that have been indexed in the Web of Science website from 1945-2019. All research processes are implemented in the Python programming language. The research findings showed that in the future, the highest number of researches will be in the fields of Internet and web studies, respectively; knowledge management; Information and Communications Technology; And scientometrics and informatics will be allocated. In addition, in the next decade, the growth trend of research in the field of Internet and web studies; Scientific and information communications; Librarians and information specialists; Data mining and knowledge discovery; Artificial intelligence and future studies will be faster. Areas such as organizational management, theoretical foundations, information resource management, and information processing and management will also have fewer fans among future researchers, and in addition, in the future, the axes of organizational management; Libraries and information centers and archives; Information resource management; Information and digital literacy; And the organization of information and knowledge will experience a slower growth process. The results show that the issues that have been raised in this field in the past years, despite the changes they have had, will continue to live in the same way in the future and only the context, format, methodology and method of their implementation will change. In other words, due to the transfer of traditional functions of this field to the digital and virtual world and increasing the role of information technologies, communication tools, Internet and web development, semantic tools and intelligent technologies in providing services and different dimensions of this field, future research topics They will be affected by these developments and will move towards web-based topics based on new technologies.

    Keywords: Forecasting topics, subject trend of research, future topics, knowledge, information science, deep learning
  • Zeinab Ghayouri*, Zoya Abam, Azam Sanatjoo Pages 1043-1066

    The purpose of this study is to identify situations that require information system support to user search tactics and presenting a model. The method of the present study is a combined approach that has been collected based on quantitative and qualitative data. The data taken from the questionnaire constitute quantitative data and the information obtained from the ambitious protocol derived from the software. The research sample is 35 graduate students (PhD students and undergraduate and graduate students) from the two fields of humanities, engineering in Tehran. A 17-item questionnaire was used to gauge users' judgments about the importance of effective components in supporting the information system from the use of search tactics. Also, 4 search tasks based on Maxwell and Anderson classification based on cognitive perspective were provided to the searchers in order to perform the search. The information obtained from morae software, which included data obtained from the thinking protocol and search observations, was identified to identify situations in need of extraction support, and the main and sub-categories were determined based on interview-based information to improve the search to support the information system. Finally, a conceptual model of the research is presented.Given the limited studies in the field of information system support for the use of search tactics, the findings of this study help to clarify what happens in the search process and situations that require user support from the information system and provide information for database designers.

    Keywords: Information System Support, Search Tactics, morae Software, Thinking Protocol, Qualitative Content Analysis
  • Mahdieh Bahmanabadi*, Jamshid Edalatian Shahriari Pages 1067-1096

    This research evaluates the maturity of information technology governance based on the COBIT 5 framework in the National Library and Archives of Iran. The research methodology is based on the COBIT 5 maturity model that measures the capability of IT processes using the ISO / IEC 15504 standard. According to this standard, the capability of each process is evaluated on a scale of 0 to 5 to determine its maturity level. The data were gathered using the COBIT 5 check lists in 5 process areas for 37 IT processes with the help of NLAI managers responsible for each field (based on the COBIT 5 RACI chart). After analyzing the general and specialized indicators of each process, the maturity ranking, maturity level mean and maturity gap were determined in each domain. The results showed that the maturity level achieved in five process areas (1-IT governance processes: Ecaluate, Direct and Monitor; 2-Align, Plan and organize, 3-Build, Acquire and Implement; 4-Deliver, Service and Support; and 5-Monitor, Evaluate and Assess) are not in line with the strategies of the National Library and Archives of Iran, the overall average of maturity level of 37 evaluated processess is 0.81 out of 5, and this organization has a gap of 4.9 to the optimal level.

    Keywords: COBIT 5, Information Technology Governance, Information Technology Management, Information Technology Maturity Measurement
  • Shabnam Shahini, Abdolhossein Farajpahlou*, Shahnaz Khademizadeh, Marjan Naderan Pages 1097-1126

    As a growing issue, there is no formal, universally accepted definition of the Internet of Things. Browsing the literature  in this area, one finds that  that every single researcher and organization has interpreted this technology as they understand it. As a result, 116 various definitions of this emerging technology have been proposed so far. This research  is an attempt to better understand and master the definition of the Internet of Things; the research is carried out through the method of browsing the literature and reviewing the relevant texts. All relevant but varied definitions and descriptions have been exhaustively to provide a definition that could be used as a reference for the stakeholders who want to understand the concept of the Internet of Things. An examination of the definitions provided in this area showed that many of them have  common similarities. In this article, a comprehensive definition of the Internet of Things derived from the scientific definitions available in articles, books, and websites of various global organizations is provided. Finally, the authors provide a fairly comprehensive definition of the Internet of Things that is not an absolute definition of the true meaning of the term in question, but is expected as part of its research and development for a clearer meaning of the term. This study provides a comprehensive overview of the definitions offered in the scope of the Internet of Things and can be useful for those who are new to the Internet of Things or researchers who want to delve deeper into the field.

    Keywords: IoT definitions, IoT, Internet of Things, Things
  • Fatemeh Ahmadinasab*, Ahmad Kazemifard, Fatemeh Azimifard Pages 1127-1152

    Given that television is one of the most influential media that uses written language in various TV programs, like advertisements and subtitles, it can be considered as one of the best tools for expanding and teaching the orthography approved by Persian Academy of Language and Literature. In this regard, the present study addresses the representation of Persian orthography in the national media and its compliance with the guidelines approved by the Academy. In this research, an extension of TOPSIS method has been used in the framework of Multiple Attribute Decision Making. To this aim, orthographic content of seven IRIB TV channels namely, One, Two, Three, Four, iFilm, Tamasha and News were analyzed. Then, the compliance rate of each was verified by the “Guidelines on Persian Orthography” approved by the Academy and the channels were ranked by linear assessment method. Findings indicate that none of the seven channels are fully compliant with the guidelines.

    Keywords: PALL Persian Orthography, IRIB TV channels, Multiple Attribute Decision Making, Extended TOPSIS
  • Mohammad Hassan Azimi, Sara Dakhesh*, Zahra Neamatollahi Pages 1153-1182
    Aim

    The number of libraries utilizing smart computers and software to provide different services is unprecedentedly increasing worldwide. Librarians and informants have also attempted to use AI technologies such as expert systems, chatbots, and other smart services to improve and upgrade the quality and quantity of services. Therefore, the present study focused on identifying and introducing the capabilities and applications of expert systems and chatbots for library services.

    Methodology

    This study has been conducted in a systematic review method with a seven-step process by Wright et al. These steps in the systematic method are: determining the research question and then the protocol or contract for performing the task, searching for texts, extracting data, evaluating quality, analyzing data and presenting the results, and finally, interpreting the results. Then keywords in this field were searched in international (i.e., Web of Science, Scopus, and Google Scholar) and domestic (i.e., Magiran, Scientific Information Database/SID, and CIVILICA) databases regardless of the time interval. Finally, 34 articles were selected.

    Results

    The review of 34 related studies revealed that expert systems are used as technical, general, and managerial services in libraries. However, due to the nature of chatbots that are used for smart conversations and communications as human interactions, various studies have so far identified and introduced the applications of these chatbots only in the general services section of libraries while in reference services and interviews in particular.

    Conclusions

    Eventually, librarians are expected to become familiar with the capabilities and applications of expert systems and chatbots, as well as participating in the design and application phase of expert systems for libraries. It is further suggested that further studies investigate the role and application of chatbots in the technical and managerial services of libraries to provide a basis for designing these intelligent systems for all library services.

    Keywords: Artificial Intelligence, Natural Language Processing, Intelligent Systems, Expert Systems, Chatbot, Libraries, Intelligent Library, Technical Services, Public Services, Managerial Services
  • Sadra Ahmadi*, Sanaz Ghorbanloo Pages 1183-1215

    Organizations produce massive volumes of variant and valuable data on a daily basis. Identifying the risks of using and processing organizational big data and finding solutions to manage and reduce these risks, paves the way for organizations to succeed and gain a competitive advantage. On the other hand, in organizations, due to the dynamics of the business environment, the factors affecting the reduction of risks affect each other, and a change in the status of one factor will directly or indirectly affect other factors. For this purpose, by reviewing the thematic literature and the opinions of experts, a framework consisting of four influential areas and 44 effective factors was formed. According to the qualitative nature of the influencing factors, fuzzy concepts have been used for modeling and analysis. Furthermore, to model the relationships between factors and determine the most effective and influential factor in organizations, the FUZZY DEMATEL technique has been used. In this article, the modelling is based on the opinion of experts and subsequently, the results of modeling and calculations have been evaluated with the opinion of experts. By using the achievements and modelling methods mentioned in this research and according to the needs of the organization, they can model and plan to minimize the risks of using their organizational big data as much as possible.

    Keywords: Big Data, Big Data Lifecycle, Demetel Fuzzy Technique, Big Data Risk, Capability
  • Masood Ghayoomi*, Maryam Mousavian Pages 1217-1244

    Since 2001s (1380s according to the Iran’s solar calendar), the increasing rate of writing and publishing scientific articles in Iran has become very intense. This caused in addition to the governmental organizations, such as Irandoc & the National Library and Archives of the Islamic Republic of Iran, numerous other online systems, such as the General Portal of Humanities, Noormags, Magiran, Elmnet, Civilica, etc, to manage knowledge and to provide structured archives of the scientific documents. Each of these archives provides facilities to the user. One of these facilities is searching on the documents. An accurate search can greatly improve the usage of these online systems. To increase the accuracy of the search result, it is necessary to determine the scientific field of articles. Classifying large volumes of scientific resources in different fields is very time-consuming. Using machinery methods can be a solution to reduce the severity of the task.The main contribution of this paper is to provide a classification model to classify Persian scientific articles. Although in previous studies, the classification task has been mainly used for simple texts, in this study, the neural network-based classification models, such as convolutional and perceptron neural networks, are used with the contextualized semantic representation, such as ParsBERT; and the results are compared with the other common method utilized for vectorization, namely Word2Vec. To this end, we use the data from the General Portal of Humanities, which includes various articles in the Humanities and each article contains the label of the field. One of the neural network characteristics is that a set of hidden features from the data in the vector space is created and used to train the model. According to the experimental results, the Perceptron classifier that utilized ParsBERT representation obtained the highest performance which is 74.71% based on the Micro F-score, and 72.55% based on the Macro F-score.

    Keywords: scientific publications, humanities, classification, neural network, vector space, BERT
  • Nasrollah Pakniat*, Jalal A Nasiri Pages 1245-1268

    Human users can easily divide a bibliographic reference to its constructing fields such as authors, title, journal, year, etc. However, due to the variations in formats and errors made by the authors in citing documents, it is difficult to automate this task. There exist many solutions for this problem, known as citation parsing problem in the literature, however, none of them is compatible with Persian language. This is mainly due to high language-sensitivity of these solutions. Considering the important role of citation parsing in tasks such as autonomous citation indexing and information retrieval, in this paper, we propose an intelligent method for citation parsing in Persian language. The proposed method uses the support vector machine (SVM) classification method as its core. The results of testing the proposed method using a dataset designed for this task show 95% in average for precision, recall and F1 measures for extracting different fields from a bibliographic reference, which is quite plausible.

    Keywords: Citation parsing, classification, multi-class classification, supports vector machine, autonomous citation indexing
  • Reyhane Hakimzade, Javad Abbaspour* Pages 1269-1292

    At present, most of the daily shopping of people is done through systems and online stores; therefore, providing a model for evaluating systems and online stores in order to boost the business market and the competitive environment between systems and online stores will be very important. The main purpose of this study is to provide a model for evaluating these systems. Initially, resources related to the evaluation of online store websites and the models used for them were collected and reviewed; then, using qualitative content analysis, the concepts available in online store websites were extracted and categorized into thematic items; finally, the obtained themes were adapted to the main dimensions of Delon and McLean model. Lavshi content validity method was used to confirm the validity of the evaluation model and Cronbach's alpha coefficient was used for reliability. According to the five main dimensions of Delon and McLean model, the evaluation model of systems and online stores was presented in 44 appropriate items. In terms of system quality, 7 items, information quality, 11 items, service quality, 18 items, user use and satisfaction, 6 items, and personal effects, 2 items were approved. Given that the creation and use of online stores in Iran is still young and online shopping through the website of online stores is constantly expanding, the items obtained in this study in the form of Delon and McLain model are among the key indicators. Are considered necessary to improve service delivery and business prosperity and need to be considered by designers and their stakeholders; Therefore, it is very important to use all the appropriate and accepted items in the model of this research. In general, by reviewing the obtained items, it seems that in addition to ensuring the credibility of the online store to buy from it, it is very important to pay attention to the user interface and customer relationship management system; In addition, many items such as the existence of search tools, proper categorization of goods in order to facilitate customer interaction with the system and the online store indirectly indicate the importance of the user interface.

    Keywords: Delon, McLean model expansion, online store evaluation, e-commerce, online businesses, UserInterface
  • Narjes Vara, Mahdieh Mirzabeigi*, Shajar Sotudeh, Seyed Mostafa Fakhrahmad, Niloofar Mozafari Pages 1293-1317

    Several factors are involved in the production and presentation of recommender systems.The aim of this study was to investigate the effect of the two challenges lack and sparsity of data on the effectiveness of the proposed results of the RICeST Journal Finder. The corpus includes more than 15,000 articles from technical and engineering publications in the period 2013 to 2017, which have been collected from their website. Textual elements of these articles were extracted, normalized and processed, and a research body database was created. Based on the number of collected articles, by using Cochran's formula, 400 basic articles that previously published in related to the topic of each journal were selected in a random-proportional method. Title and abstract of these articles as a query, in order to receive the system Journals suggested, to print the article in two stages of before and after improving the two challenges of lack and sparsity of data in the test corpus. The suggested results in each step were saved in Excel. Finally, the effectiveness of the system results in each stage was determined by Leave-one-out Cross-Validation method and based on the accuracy criterion in k.The relative abundance of categories showed that, in the current situation, the target journal was suggested in only 26% of searches in the first 3 ranks. After enriching, normalizing and processing the data and thus improving the lack of data challenge, although 30% of the results were still rated above 10; But the accuracy of the results in the first 3 ranks increased by 15%. Also, after thematically categorizing the data with the aim of improving the sparsity challenge, 30% increase in the accuracy of the system results in the first 3 ranks compared to the previous step was achieved. The results of this study showed that enriching the database, improving the processing process and thematic classification of data in RICeST journal finder can reduce the two challengs lack and sparsity of data and increase the effectiveness of the proposed results of this systems.

    Keywords: Efficiency, Journal Finder, lack of Data, Data Sparsity, RICeST Journal Finder
  • Hadiyeh Mahdavi, Jalal Rezaei Noor*, Mohammad Amini Pages 1319-1349

    Students’ growth and development have always been considered important by the education system as they are the future assets of their country. Although many students can flourish their talents and creativity, we are faced with a large number of students each year whose talents are squandered leading them to a position far from success. Today, with the more students entering in different academic levels and the variety of study disciplines, the necessity to properly guide students is felt more than ever. For this purpose, educational data mining has received special attention from the educational system’s officials in recent years. So far, various classification methods and techniques in data mining and machine learning have been used to predict student performance. However, these individual classifiers have limitations such as complexity and instability for predicting performance in the education process. To tackle this problem, ensemble classification has been proposed as a new and efficient method. Ensemble classification systems combine the results of several individual classifiers to provide a model with better performance. In this paper, a new Ensemble classification system is presented using multilayer neural networks and SOM clustering in order to estimate and classify the grade point average of undergraduate students. In addition, we used averaging and majority voting as combination methods for aggregating the results of individual classifiers. Evaluation results on real university data show that our proposed ensemble system provides better accuracy and performance compared to prevalent individual classification methods. Also, the proposed ensemble system obviously outperforms other popular ensemble methods in classifying students’ GPA.

    Keywords: Clustering, Educational Data Mining, Ensemble Classification, Neural Networks