فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 85 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهنام لطفی خاچکی، منصوره مهدی زاده صفحات 9-48
    مقدمه

    شیوع کرونا اعتماد مردم به نهادهای حاکمیتی به‌ویژه دولت را تحت‌تاثیر قرار داده و متقابلا اعتماد به این نهاد، رفتار مردم در مواجهه با این بیماری را تغییر داده است. افراد مختلف برای مقابله با بیماری کرونا به اشکال و میزان مختلفی سعی در رعایت پروتکلهای بهداشتی و محدودسازی رفتارهای روزمره خود دارند. دراین‌بین اعتماد به‌عنوان عنصر تسهیلگر همکاری اجتماعی و ایجادکننده مسیولیت‌پذیری در بین مردم اهمیت به‌سزایی دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین اعتماد به دولت و پیروی مردم از توصیه‌های بهداشتی مقابله با کرونا انجام شده است.

    روش

    در این تحقیق از روش پیمایش استفاده شده و برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق‌ساخته کمک گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه افراد ساکن در شهر تهران در موج سوم شیوع پاندمی کووید -19 (پاییز 1399) بود که از این میان تعداد 300 نفر به‌عنوان نمونه به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای متناسب با حجم انتخاب شد. یافته‌ها با روش تحلیل کمی و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تکنیک رگرسیون چندگانه به دست آمده است.

    یافته‌ ها

    رابطه معناداری بین «پیروی از توصیه‌های بهداشتی» و «اعتماد به دولت» در بعد دگرخواهی، صداقت و کارایی مشاهده شده است. مدل رگرسیونی نیز حاکی از آن است که بین مجموعه متغیرهای مستقل با متغیر وابسته، همبستگی نسبتا قوی وجود دارد. همچنین حدود 29 درصد از عوامل موثر بر میزان رعایت توصیه‌های بهداشتی در دوران شیوع بیماری کرونا، تحت‌تاثیر متغیر مستقل (اعتماد به دولت) است.

    بحث

     در ایران همچنان نهاد سیاسی و به‌طور مشخص دولت، بر رفتار اجتماعی افراد تاثیرگذار است. به‌طوری‌که افزایش اعتماد به دولت تاثیر مثبتی بر کاهش شیوع بیماری به‌واسطه رعایت بیشتر پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم دارد. ازاین‌رو نهادهای حاکمیتی به‌ویژه دولت باید روش هایی برای جلب اعتماد عمومی نسبت به عملکرد خود در دوران شیوع کرونا داشته باشند تا تلاشهایشان در راستای کنترل و مهار این بیماری همه‌گیر بی‌نتیجه نماند.

    کلیدواژگان: اعتماد، دولت، پیروی، توصیه های بهداشتی، کرونا
  • وحید مصطفی پور، منصوره نیکوگفتار، جواد چنگی صفحات 49-79
    مقد‌‌‌‌مه

    روایت بیماری انسان، روایت هراسها، تنهاییها و تهدیدهایی است که بسان طاعون بر زندگی آوار می‌شوند و انسان هراسان را به کنج انزوا و فاصله‌گیری از جامعه و تن‌دادن به قرنطینه سوق می‌دهند. یکی از بیماریهای نوپدید عصر حاضر ویروسی از خانواده کروناویروسها به نام کووید-19 است. گسترش بسیار سریع این بیماری از مهم‌ترین ویژگی این ویروس بوده و تعداد زیادی از کشورهای دنیا را با چالشهای بزرگ روان‌شناختی، اقتصادی، مذهبی و سیاسی مواجه کرده است.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیامدهای قرنطینه خانگی در همه‌گیری کووید-19 انجام شد. مشارکت‌کنندگان تحقیق دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی تهران بودند. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل روایت انجام گرفت. اطلاعات پژوهش از طریق مصاحبه‌های روایتی نیمه‌ساختاریافته در فضای مجازی با 24 نفر از دانشجویان که تجربه حداقل 10 روز قرنطینه در خانه را داشتند و از اطلاعات کافی درباره موضوع پژوهش برخوردار بودند، جمع‌آوری شد. روش نمونه‌گیری در این پژوهش، نمونه‌گیری هدفمند بود. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل مضمون براون و کلارک (2006) استفاده شد.

    یافته‌ها

     چهار مضمون اصلی ترس از بیماری، محرومیت و ملال، تردیدهای فکری و عملی و دغدغه‌های تحصیلی و شغلی از پیامدهای قرنطینه خانگی بودند.

    بحث

     گرچه قرنطینه خانگی یکی از روش های کنترلی و پیشگیرانه از گسترش بیماریهای عفونی در کنار سایر روش ها است؛ اما همواره از مهم‌ترین چالشهای پیش روی افراد در زمان شیوع این نوع بیماری و از جمله دلایل نگرانیها و مشکلات افراد در قرنطینه خانگی است.

    کلیدواژگان: تحلیل روایی، قرنطینه خانگی، همه گیری، کووید-19
  • خدیجه آذر، غلامرضا ذاکرصالحی صفحات 81-122
    مقدمه

    از خصیصه‌های نظام آموزش عالی، مسیولیت‌پذیری اجتماعی است. در شرایط کنونی، اعضای خانواده آموزش عالی و همچنین سایر کنشگران اجتماعی انتظار دارند که دانشگاه متعهدانه عمل کند و با به‌کارگیری دانش و فناوریهایی که در اختیار دارد مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا را تسکین و خاتمه دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه مدل مفهومی مولفه‌های مسیولیت اجتماعی دانشگاه در مقابله با بحران کرونا (کووید-19) است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و با روش اسنادی و فراترکیب انجام شده است. برای تحلیل اطلاعات از روش هفت مرحله‌ای سندلوسکی و باروسو استفاده شد. در مجموع 21 منبع مرتبط، معتبر و جدید برای انجام فراترکیب نهایی انتخاب شد که درنهایت 77 کد، 11 مفهوم و 6 مولفه اصلی از آنها استخراج شد.

    یافته‌ها

     مولفه‌های مسیولیت اجتماعی دانشگاه در مقابله با کرونا شامل شش مولفه شناسایی تغییرات (به لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، فناوری و زیست‌محیطی)، افزایش دانش اجتماعی، استقرار مدیریت بحران (با هدف توسعه مشارکت‌پذیری)، ایجاد ساختار انعطاف‌پذیر (سازگار با تحولات محیطی)، داشتن الگوی ارتباطی کارآمد و موثر با جامعه و ابعاد اجرایی و ارایه راهکار است که روی هم اثرگذار هستند.

    بحث

     مدل استخراج‌شده از روش فراترکیب پژوهش حاضر می‌تواند برای ارزیابی نقش مسیولیت اجتماعی دانشگاه برای مقابله با کرونا موردتوجه مسیولان نظام آموزش عالی کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، مسئولیت اجتماعی دانشگاه، اپیدمی، ویروس کرونا (کووید-19)، روش فراترکیب
  • زینب مینقی اقدم، خلیل میرزایی، خدیجه سفیری، عالیه شکربیگی صفحات 123-156
    مقدمه

    پدیده شکاف نسلی میان والدین و فرزندان، به‌منزله نسل دیروز و نسل امروز در دهه‌های اخیر، به یکی از مسایل اساسی در حوزه آسیب‌شناسی خانواده تبدیل شده است. به عبارتی، دگرگونی و تغییر در ساختار روابط بین والدین و فرزندان، در خانواده‌های امروزی به چشم می‌خورد. ازآنجایی‌که خانواده به‌عنوان نخستین کانون زندگی مشترک و جامعه‌پذیری فرزندان، همان‌گونه که می‌تواند در کنترل انحرافات اجتماعی نقش موثری داشته باشد، در صورت نابسامانی و بحرانی‌بودن روابط بین اعضاء، در بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی نیز تاثیرگذار خواهد بود. پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه شکاف نسلی با آسیبهای اجتماعی در نوجوانان شهر صورت پذیرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش توصیفی تحلیلی و ازلحاظ روش، کمی و از نوع پیمایش و با در نظر گرفتن معیار زمان، مقطعی است. جامعه آماری شامل خانواده‌های دارای فرزند 10 تا 19 ساله شهر تهران است که با نمونه‌گیری به‌صورت خوشه‌ای چندمرحله‌ای در بازه زمانی نه‌ماهه (خرداد تا اسفند 1399) به‌تناسب خانواده‌های ساکن در مناطق دو، نه و شانزده با بهره‌برداری از فرمول کوکران، تعداد 374 نفر انتخاب شدند. ابزار، پرسشنامه محقق‌ساخته بود که برای تعیین روایی پرسشنامه از روش اعتبار صوری، برای محاسبه پایایی از روش آلفای کرونباخ و برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای SPSS و لیزرل استفاده شده است.

    یافته ها

    شکاف نسلی با بروز آسیبهای اجتماعی در بین نوجوانان شهر تهران ارتباط معنادار و مستقیمی دارد. همچنین، شکاف نسلی با بروز آسیبهای پرخاشگری، سرقت، ترک تحصیل، خودکشی، مصرف مواد و فرار از منزل نیز ارتباط معنادار و مستقیمی دارد.

    بحث

    آسیبها و مسایل اجتماعی محصول فرایند مختل‌شده جامعه‌پذیری و بازتولید آن در خانواده‌ها و جامعه است. عدم مدیریت شکاف بین نسلها از یکسو زنگ خطری است برای فروپاشی نظام خانواده که در آیین اسلام و فرهنگ ایرانیان از جایگاه خاصی برخوردار است. از سویی دیگر این شکاف همراه با بروز آسیبهای اجتماعی، یکی از موانع اصلی توسعه اجتماعی کشور خواهد بود.

    کلیدواژگان: شکاف نسلی، آسیبهای اجتماعی، خانواده، نوجوانان
  • شیدا اسلامی، سلیمان کابینی مقدم، فاطمه ناصر صفحات 159-179
    مقدمه

    رفتارهای پرخطر در هر جامعه‌ای یکی از عمده‌ترین عوامل تهدیدکننده نظام سلامت تلقی می‌شود. ازآنجایی‌که خطرپذیری نوجوانان نسبت به دیگر گروه های سنی بالاتر است گرایش بیشتری به این نوع رفتارها در آنها دیده می‌شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان شیوع رفتارهای پرخطر اجتماعی در بین دانش‌آموزان نوجوان استان گیلان بود.

    روش

    این پژوهش به روش پیمایش انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تعداد 182637 نفر از دانش‌آموزان دوره متوسطه استان گیلان در سال 1399 بود که تعداد 384 نفر از آنان به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای به‌عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع‌آوری داده‌های موردنیاز از مقیاس خطرپذیری زاده‌محمدی و احمدآبادی (2008) استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها در سطح توصیفی از روش های آماری فراوانی، نمودار و در سطح استنباطی از آزمونهای ناپارامتری کروسکال والیس و یو من-وایت‌نی استفاده شد. تمامی عملیات آماری به‌وسیله نرم‌افزار SPSS.ver16 تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ها

     مصرف سیگار، رفتارهای پرخاشگرانه، مصرف مواد مخدر، رانندگی پرخطر، دوستی با جنس مخالف و رابطه جنسی با جنس مخالف به ترتیب بیشترین شیوع را در بین دانش‌آموزان داشت. همچنین نتایج نشان داد شیوع رفتارهای پرخطر در بین نوجوانان بر اساس سن، جنسیت، رشته تحصیلی و پایه تحصیلی آنان تفاوت معناداری نداشت.

    بحث

     جامعه دانش‌آموزی با رفتارهای پرخطری مواجه است و برای درمان این مشکلات باید از تمام ظرفیتهای سازمانها و متخصصان ازجمله روانشناسان و جامعه‌شناسان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، آسیبهای اجتماعی، سلامت جامعه، دانش آموزان، نوجوانان
  • حمیدرضا عاطفی فر، حسین آقاجانی مرسا، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 181-220
    مقدمه

    رفتارهای پرخطر ذیل مسایل اجتماعی، در همه جوامع و در گروه های سنی ‌و جنسی مختلف دارای رشد تصاعدی بوده است. این رفتارها عمدی بوده و فرد، کنترل چندانی بر عوارض احتمالی آن ندارد؛ مانند مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر، داروهای روان‌گردان و انجام رفتارهای زودهنگام جنسی. هدف از این مطالعه، تحلیل راهبردهای مراقبت و پیشگیری خانواده‌محور از مواجهه با رفتارهای پرخطر است.

    روش

    این پژوهش دارای پارادایم تفسیری بوده و از حیث مبنا، پژوهشی کیفی است. تکنیک گردآوری داده‌ها، مصاحبه عمیق نیمه‌ساختاریافته است. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و به‌منظور دست‌یابی به نظریه نهایی از روش نظریه زمینه‌ای، با روند کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شده است. مشارکت‌کنندگان مشتمل بر خانواده‌های تبریزی بوده که از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده و با مشارکت 26 خانواده، اشباع نظری حاصل شد.

    یافته‌ها

    خانواده‌ها در تلاشی مستمر و بی‌وقفه برای مراقبت از فرزندان هستند تا کودکان به‌دوراز آسیبها، پرورش ‌یافته و گرفتار رفتارهای پرخطر نشوند. خانواده‌ها برای مراقبت از بروز رفتارهای پرخطر از الگوی سه‌گانه ذیل تبعیت می‌کنند: 1- راهبرد مراقبتی ناکارآمد (فاقد راهبرد موثر)؛ 2- راهبرد مراقبتی دفعتی؛ 3- راهبرد مراقبتی فرایندی.

    بحث

    راهبردهای مراقبتی تحت‌تاثیر افکار، نگرشها و تجارب تمام اعضای خانواده، خلق، پرورده و متکامل می‌شوند. در خانواده‌هایی که برای مقابله با مسایل مهم و مدت‌دار مانند رفتارهای پرخطر توان تصمیم‌گیری نباشد، راهبردی نیز خلق نخواهد شد. راهبردهای مراقبتی کارآمد در اثر آموزش و جامعه‌پذیری شکل می‌گیرند.

    کلیدواژگان: پیشگیری خانواده محور، خانواده، راهبردهای مراقبتی، رفتارهای پرخطر، سلامت اجتماعی، مراقبت، نظریه داده مبنا
  • علی فیض اللهی صفحات 221-270
    مقدمه

    با توجه به پر بسامد شدن آمارهای خودکشی و روند رو به رشد آن، از دهه‌ی 1370 مطالعاتی پیرامون این پدیده انجام شده است اما مطالعات حول یک سیوال مشترک، غالبا نتایج ناهمسویی را به دست داده‌اند. لذا هدف این پژوهش، ترکیب یافته‌های پژوهش‌های کیفی انجام شده در مورد خودکشی در ایران بمنظور کسب نتیجه‌ای منسجم از یافته‌های آنها است تا دلایل و بسترهای بروز کنش خودکشانه را مورد واکاوی قرار دهد.

    روش

    در این پژوهش، از روش فراترکیب استفاده شده است. جامعه‌ی آماری، مقاله‌های پژوهشی چاپ شده در مجلات علمی است که بر اساس ملاکهای مطالعه کیفی و میدانی بودن، 15 مقاله انتخاب شد. با استفاده از نرم افزار Nvivo12 به کدگذاری باز، محوری و انتخابی داده‌ها مبادرت شد. اعتبار پژوهش مورد تایید متخصصان قرار گرفته و پایایی تحقیق براساس ضریب کاپای کوهن، 782/. است.

    یافته‌ها

    مهمترین یافته‌های تحقیق عبارتند از: نابسامانی خانواده، مدیریت نابهنجارانه خانواده، فشار اجتماعی، رابطه زناشویی تنش‌آلود، ناهمترازی سنت‌، دسترسی به ابزار خودکشی، سترون‌سازی خودکشی و طرد اجتماعی.

    بحث

     ‏نتایح تحقیق حاضر همچنین حاکی از آن است که بیشترین بسامد آسیب‌ها مربوط به کژکارکردی و آسیب‌زا بودن وضعیت خانوادگی سوژه‌های مورد مطالعه در تمام تحقیقات بوده است. پس از آن به ترتیب حوزه‌های فرهنگ، اجتماعی، فردی و حوزه‌ی اقتصادی قرار دارند. در نتیجه از تلفیق محتوای مقوله‌ها، مقوله‌ی هسته‌ی«خودکشی محصول سازوکار طرد فراگیر» استخراج شده است، به گونه‌ای که هم‌آیندی و بر هم‌کنش مقولات ناهمترازی سنت‌ و مدیریت نابهنجارانه‌ی خانواده منجر به شکل‌گیری ساز و کار ‏حذف از درون خانواده شده و در هم گشتی با سترون‌سازی رفتار خودکشانه توسط اقدام کنندگان به خودکشی عمل می‌کند.

    کلیدواژگان: فراترکیب، فراتحلیل، خودکشی، اقدام به خودکشی، روش کیفی
  • کریم مهری صفحات 271-300
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، فراتحلیل مطالعات انجام‌شده در خصوص عوامل موثر بر خودکشی در غرب کشور می باشد.

    روش

    با استفاده از روش فراتحلیل، مطالعاتی که به عوامل موثربر خودکشی پرداختند گردآوری شدند. برای گردآوری مطالعات از کلیدواژه های مرتبط استفاده شده و جستجو در سایت ها و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها صورت پذیرفت. در نهایت مطالعاتی که با معیارهای ورود به فراتحلیل همخوانی داشتند گزینش شده و اطلاعات مورد نظربرای آزمون فرضیات با پرسشنامه معکوسی که توسط نویسنده تهیه شده بود، استخراج گردید. از 15مطالعه گزینش شده آماره های مناسب برای محاسبه اندازه اثر و اطلاعات مورد نیاز دیگر ثبت شده و با نرم افزار CMA2 به محاسبه اندازه اثرها و تجزیه و تحلیل فرضیات اقدام گردید.

    یافته‌ها

     در مجموع متغیرهای مستقل شناسایی شده برخودکشی موثر بودند. مقدار اندازه اثر تلفیق شده 0.660 بود و به لحاظ آماری نیزمعنادار می باشد. از آنجایی که این مقدار در دامنه ای بین 0.8 تا 0.5 قرار دارد، طبق دسته بندی کوهن متوسط ارزیابی می شود. همچنین، مقدار آماره Q (223.903) با درجه آزادی 36 معنادار بود که حاکی از ناهمگون بودن اندازه اثرها می باشد. لذا توصیه صاحبننظران فراتحلیل استفاده از نتایج مدل اثرتصادفی و بررسی دلایل این ناهمگونی می باشد. مقدار اندازه اثر مدل اثر تصادفی برابر با 0.408 و به لحاظ آماری نیز معنادار بود. در واقع پاسخ به سوال مذکور بر اساس یافته های تحقیق «مثبت» می باشد. بعبارت دیگر می توان با بیش از 95 درصد اطمینان آماری گفت که متغیرهای شناسایی شده بر خودکشی اثربخش هستندو میزان تاثیر آن نیز 0.508 می باشد که به لحاظ اندازه مقدار آن متوسط می باشد.

    بحث

    فراتحلیل نشان داد متغیرهایی نظیر داشتن مبنای تیوریک،سطح تحصیلات،تاهل،عزت نفس،انسجام خانوادگی، ازدواج زودهنگام، اضطراب ، ،وضعیت اقتصادی خانواده، به لحاظ آماری تاثیر معناداری بر خودکشی داشته است. بخشی از یافته های پژوهش حاکی از آن است که درمحور مقولات اجتماعی،متغیر ازدواج زودهنگام بیشترین رابطه را با گرایش به خودکشی با اندازه اثر 3721/0 ، در محور های روانشناختی پژوهش عزت نفس بیشترین رابطه را با خودکشی با اندازه اثر 6921/0 دارد.

    کلیدواژگان: خودکشی، ازدواج زود هنگام، عزت نفس، فراتحلیل، اندازه اثر
  • اقبال ولدبیگی، مریم زمانی، پریسا نهال گر، سروش صفری صفحات 301-337
    مقدمه

    ممکن است فرد از نظر زیستی ویژگی های یک جنس را دارا باشد اما از جنبه روانی خود را به آن جنس متعلق نداند. این پدیده در اصطلاح ترنس سکشوالیتی نامیده می شود این افراد در مسیر نارضایتی از جنسیت خود و نقش های آن، مجموعه تنش ها و فشارهایی را در ابعاد مختلف تجربه می کنند. دوران دانشجویی، به سبب حساسیت های دوره انتقالی وگذار دانشجویان از مرزهای بلوغ و استقلال شخصی، همواره دوره ای، مملو از تنش ها و استرس هایی است که دانشجویان آنها را تجربه می کنند در این میان پیچیدگی وضعیت دانشجویان ترنس سکشوال دوچندان است.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی از نوع متد نظریه زمینه ای است. داده های پژوهش حاضر با استفاده از مصاحبه های فردی نیمه ساختاریافته، جمع آوری شده است. نمونه ی مورد مطالعه در این پژوهش را 8 نفر از ترنس های دانشجوی (MtF) مرد به زن تشکیل می دهند. پژوهش حاضر با استفاده از نمونه‌گیری هدفمند صورت گرفته که مبنای مصاحبه ها اشباع نظری می باشد.

    یافته ها

    آگاهی از امکان تغییر و قرار گرفتن در مسیر درمان، کیفیت و امید به زندگی را در ترنس ها بهبود می بخشد و منجر به بهبود روابط اجتماعی آنها می گردد. در مسیر این تغییر و تحولات، نوع تعاملات اطرافیان و حمایت های خانوادگی_اجتماعی از مهمترین چالش های مربوط به این افراد است.

    بحث

    ضرورت دارد که موسسات آموزش عالی، در سیاست گذاری ها و مدیریت های آموزشی، به طور ویژه حساسیت های این دانشجویان را در ابعاد مختلف لحاظ نمایند.

    کلیدواژگان: فرایندهای روانی- اجتماعی، ترنس سکشوال، هویت جنسی، جنسیت، نارضایتی جنسی
|
  • Behnam Lotfi khachaki, Mansoureh Mahdizadeh Pages 9-48
    Introduction

    Different people try to follow the health protocols and limit their daily behaviors in different ways to deal with Covid-19 Pandemic. In the meantime, trust is an important element as a facilitator of social cooperation and a creator of responsibility among people. The present study aimed to investigate the relationship between people’s trust in government and their compliance with Covid-19 recommendations.

    Method

    In this research survey a questionnaire was used for data collection. The statistical population of the study includes all people living in Tehran during the third wave of the Covid-19 pandemic (Autumn, 2020), of which 300 people were selected by cluster sampling method. Thedata were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression technique.

    Findings

    Based on results, there is a significant relationship between “compliance with health recommendations” and “government altruism” (R = 0.48), “Government honesty” (R = 0.34), and “Government efficiency” (R = 0.26). The results of regression analysis also indicate that the regression model of the research is significant and the value of the correlation coefficient (R) between the variables is 0.543, which shows that there is a relatively strong correlation between the set of independent variables and the dependent variable.

    Discussion

    In Iran, the political institution, specifically the Government, still influence the social behavior of individuals. So that increasing trust in the government has a positive effect on reducing the prevalence of the disease through more compliance with health protocols by the people.

    Keywords: Trust, Government, Compliance, Health advice, Corona
  • Vahid Mostafapour, Mansooreh Nikoogoftar, Javad Changi Pages 49-79
    Introduction

    The narrative of human disease is a story of fears and loneliness and threats that are destroyed like a plague on their lives and the frightened human being to the corner of isolation. One of the emerging diseases of the present age is a virus from the coronavirus family called Covid-19. The rapid spread of the disease is one of the most important features of the virus, and many countries around the world face major psychological, economic, religious, and political challenges.

    Method

    The aim of this study was to identify the effects of quarantine during Covid-19 pandemic. The statistical population of the present study included Master’s degree students of Allameh Tabataba’i University in Tehran. This study was conducted with a qualitative approach and narrative analysis method. The data was collected through semi-structured narrative interviews in virtual space with 24 graduate students of Allameh Tabataba’i University in Tehran who had at least 10 days of quarantine experience and had sufficient information about the study topic. The sampling method in this study was targeted theoretical sampling. Brown and Clark’s thematic analysis method (2006) was used to analyze the data.

    Findings

    The four main themes of fear of illness, deprivation and boredom, intellectual and practical doubts and academic and occupational concerns were extracted from the collected qualitative data.

    Discussion

    Home quarantine is one of the control and preventive methods of the spread of infectious diseases along with other methods, but at the same time, the concerns and problems of people in home quarantine were always one of the most important challenges during the outbreak of this disease.

    Keywords: Narrative analysis, Quarantine, pandemic, Covid-19
  • Khadijeh Azar, Golamreza Zakersalehi Pages 81-122
    Introduction

    One of the characteristics of the higher education system is social responsibility. In the current situation, family members of higher education and other social actors expect the university to alleviate the pain and suffering caused by the Coronavirus Panidemic by acting responsibly and using the knowledge and technologies at its disposal. Th purpose of this study is to provide a conceptual framework of social responsibility of universities in dealing with the Coronavirus crisis (Covid-19 disease.)

    Method

    This research is of applied type and has been done by documentary and meta-synthesis method. Sandlowski and Barroso seven-step methods were used to analyze the data. A total of 21 relevant, valid, and new sources were selected for the final meta-synthesis method, from which 75 codes, 11 concepts and 6 main components were extracted.

    Findings

    The findings showed that the components of university social responsibility in dealing with Coronavirus include identifying changes (economically, socially, politically, culturally, technologically, and environmentally), increasing social knowledge, establishing crisis management (with the aim of developing participation), creating a flexible structure (adapted to environmental changes), having an efficient and effective communication model with society and executive dimensions, and providing a solution. The proposed conceptual model consists of six main components that affect each other.

    Discussion

    In general, it can be said that the framework extracted from the meta-synthesis method can be considered by the officials of the higher education system to evaluate the factors affecting the role of university social responsibility to deal with Coronavirus.

    Keywords: University Social Responsibility, Coronavirus (Covid-19 Disease), Meta-Synthesis Method
  • Zeynab Meynaghiaghdam, Khalil Mirzaei, Khadije Safiri, Aliye Shekarbeigi Pages 123-156
    Introduction

    The phenomenon of generation gap between parents and children, as yesterday's generation and today's generation in recent decades, has become one of the most important issues in the field of family pathology. The aim of this study was to study the relationship between generation gap and social damages among adolescents in Tehran.

    Method

    This research is descriptive-analytical and quantitative in terms of methodology and survey type, considering cross-sectional time criterion. The statistical population consisted of families with 10-19 years old children in Tehran who were selected by multi-stage cluster sampling in the nine-month period in proportion to the families living in districts 2, 9, and 16 using Cochran formula. The instrument was a researcher-made questionnaire, and to determine its validity, face validity method was used to calculate the validity of Cronbach's alpha method, and SPSS and Lisrel software were used to analyze the data.

    Findings

    The results of the research indicated that generation gap has a significant and direct relationship with the incidence of social damages among adolescents in Tehran. Also, generation gap has a significant and direct relationship with aggression, theft, dropout, suicide, drug use and running away from home.

    Discussion

    Social issues are the product of the disrupted process of socialism and its reproduction in families and society, the lack of management of the gap between generations on the one hand is an alarm for the collapse of the family system, which has a special place in the Islamic religion and Iranian culture, and on the other hand, this gap along with the occurrence of social damages will be one of the main obstacles on the way of the social development of the country.

    Keywords: Generation gap, Social damages, Family, Adolescents
  • Sheyda Eslami, Soleyman Kabini Moghadam, Fatemeh Nasser Pages 159-179
    Introduction

    High-risk behaviors in any society are considered as one of the major threats to the health system. Because adolescents are more at risk than other age groups, they are more prone to this type of behavior. The purpose of this study was to investigate the prevalence of high-risk social behaviors among adolescent students in Guilan province.

    Method

    This research was conducted by contextualization method. The statistical population of the study included 182,637 high school students in Guilan province in 1399 (2020), of which 384 were selected as a sample by multi-stage cluster sampling. Zizadeh-Mohammadi and Ahmadabadi’s (2008) risk scale was used to collect the required data. To analyze the data at the descriptive level, frequency statistical methods, graphs and at the inferential level, non-parametric Kruskal-Wallis and Euman-Whitney tests were used. All statistical operations were analyzed by SPSS16 software. The significance level was considered 0.05 for all tests.

    Findings

    Aggressive behaviors, drug use, high-risk driving, relationship with the opposite sex, and sex with the opposite sex were the most common among students, respectively. The results also showed that the prevalence of high-risk behaviors among adolescents did not differ significantly based on their age, gender, educational level and field of study.

    Discussion

    Student community is faced with high-risk behaviors and to treat these problems, all the capacities of organizations and professionals, including psychologists and sociologists should be used.

    Keywords: High-risk behaviors, Social damage, Community health, Students, Adolescents
  • Hamidreza Atefifar, Hosein Agajani Marsa, Alireza Mohseni Tabrizi Pages 181-220
    Introduction

    High-risk behaviors following social problems have grown in all societies in different age and sexual groups. These behaviors are intentional and the person has little control over the possible side effects such behaviors, like smoking, alcohol, drugs, psychotropic drugs, and performing early sexual behaviors. The aim of this study was to analyze family-based care and prevention strategies for high-risk behaviors.

    Method

    This qualitative study has a hermeneutic and constructive-interpretive paradigm and in-depth and semi-structured interviews were used as data collection techniques. To analyze the data, grounded theory method, with open, axial, and selective coding process was used in order to analyze the data and achieve the final theory. The participants included families from Tabriz and sampling was done through purposeful sampling with the participation of 26 families, until the theoretical saturation was achieved.

    Findings

    Families are constantly striving to care for their children so that children are raised away from injury and do not engage in risky behaviors. Findings show that families follow the following triple model to take care of appearing high-risk behaviors: 1. Inefficient care strategy (lacking effective strategy); 2. Impulsive care strategy; 3. Process care strategy.

    Discussion

    Care strategies are created, nurtured, and developed under the influence of the thoughts, attitudes, and experiences of all family members. In families that do not have the ability to make decisions to deal with important and long-term issues such as high-risk behaviors, no strategy will be created. Effective care strategies are shaped by education and socialization.

    Keywords: Family-based Prevention, Family, Care Strategies, High-risk Behaviors, Social Health, Care, Grounded Theory
  • Ali Feizolahi Pages 221-270
    Introduction

    Due to the high frequency of suicide statistics and its growing trend, studies have been conducted on this phenomenon since the 1370s, but studies on a common question have often yielded inconsistent results. The purpose of this study is to synthesis of the findings of qualitative researches on suicide in Iran in order to obtain integrated results from their findings to investigate the causes and contexts of suicidal action.

    Method

    In this research, the meta- synthesis method has been used. The statistical population is the researchical articles published in scientific Journals that Based on the criteria of to be qualitative and field study, 15 articles were selected. Using Nvivo12 software, open, axial and selective data coding has been performed. The validity of the research has been confirmed by experts and the reliability of the research based on Cohen's Kappa coefficient is 782.

    Findings

    The most important findings of the study are: family disorder, abnormal family management, social pressure, tense marital relationship, tradition mismatch, access to instrument of suicide, Neutralization of suicide and social rejection.

    Results

    The results of the present study also indicate that the highest frequency of injuries was related to dysfunction and traumatic family status of the subjects in all studies. Then there are the cultural, social, personal and economic spheres, respectively. As a result of integrating of the content of the categories, the core category of "suicide is the product of the mechanism of pervasive rejection" has been extracted, so that the concurrence and interaction of the categories of tradition mismatch and abnormal family management has led to the formation of the mechanism of rejection from the family. It commits suicide by Neutralization of suicidal behavior by perpetrators.

    Keywords: meta- synthesis, meta-analysis, suicide, suicide attempt, suicidal behavior
  • Karim Mehri Pages 271-300
    Introduction

    The purpose of this study is to investigate the meta-analysis of published articles on the factors affecting suicide.

    Method

    From 15 selected studies, appropriate statistics were recorded to calculate the effect size and other required information and with CMA2 software, the effect size was calculated and hypotheses were analyzed.

    Findings

    The results of the present study show that in total independent variables are identified Suicide has been effective. The value of the combined effect is 0660 (d = 0660) and is also statistically significant. Since this value is in the range of 0.8 to 0.5, it is considered moderate according to the Cohen classification. The results also show that the mean size of r related to studies that had theoretical foundations was EsrQ = 0.30 and in studies that lacked theoretical foundations was equivalent to ESrQ = 0.20. The results of the z-r difference test in the above study were 4.99.

    Discussion

    Shows that there is a significant difference between the size of the effects obtained. Variables such as having a theoretical basis, level of gender, marriage, self-esteem, family cohesion, early marriage, anxiety, family economic status, had a statistically significant effect on suicide. Is. Part of the research findings indicate that in the social categories, the variable of early marriage has the highest relationship with suicidal tendencies with an effect size of 0.3721, in the psychological aspects of self-esteem research has the highest relationship with suicide with an effect size of 0.6216. Conclusion To combat suicide, one should consider increasing self-esteem, conscious marriage, self-esteem, and family cohesion

    Keywords: meta-analysis, self-esteem, suicide, conscious marriage
  • Eqbal Valadbeigi, Maryam Zamani, Parisa Nahalgar, Soroush Safari Pages 301-337
    Introduction

    A person may have the characteristics of a gender from a biological point of view, but he does not consider himself to belong to that gender from the psychological point of view. This phenomenon is called transsexuality. These people experience a series of tensions and pressures in different dimensions on the path of dissatisfaction with their gender and its roles. The tertiary education period, due to the sensitivities of the transitional period and the transition of students from the borders of maturity and personal independence, is always a period full of tensions and stresses that students experience. The complexity of the situation for transsexual students is twofold. The purpose of this research is to analyze the psycho-social processes of transsexual students in Tehran University.

    Method

    The present research is a qualitative type of grounded theory, which was carried out in the academic years of 2017 and 2018. The data of the current research has been collected using semi-structured individual interviews. Participants studied in this research were eight male-to-female transgender students (MtF). The current research was conducted using purposeful sampling, which was based on theoretical saturation interviews.

    Findings

    The feeling of isolation, rejection, and discrimination in different dimensions and attempts to self-harm are the dominant states experienced by these people, and finally, the awareness of the possibility of change and being on the path of treatment can be helpful in terms of quality and hope of life, and it can also help transgender people improve their social relations. In the path of these changes and developments, the type of interactions of such people considering family-social support are among the most important challenges related to these people.

    Discussion

    According to the discussed topics, the concerns of transsexual students in the context of academic environments are of great importance. Paying attention to the sensitivities related to gender, age, and the gender of these students during Psycho-social Processes can be effective and practical in supporting the policies.

    Keywords: Psychosocial processes, transsexual, sexual identity, gender, sexual dissatisfaction