فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال نهم شماره 3 (خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا ساکی، پروین درفشان صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    اختلالات اضطرابی یکی از شایع ترین اختلال‌های دوران نوجوانی و جوانی است که می تواند متاثر از الگوی ارتباطی خانواده باشد. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر الگوهای ارتباطی خانواده بر میزان اضطراب اجتماعی در دانش‌آموزان دوره‌ دوم متوسطه شهرستان اهواز در سال 1398 بود.

    روش و مواد

    این پژوهش از نوع مقطعی بود که به روش توصیفی- همبستگی اجرا شد. جامعه آماری این تحقیق، دانش‌آموزان پسر و دختر مقطع متوسطه دوم شاغل به تحصیل در شهرستان اهواز در سال 1398 بودند. با روش نمونه‌گیری تصادفی چند مرحله‌ای تعداد 395 دانش‌آموز انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه الگوی ارتباطی و پرسشنامه‌ استاندارد اضطراب اجتماعی نوجوانان بود. داده‌های این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و با محاسبه ضرایب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    کاهش  الگوی ارتباطی گفت و شنود با میانگین (انحراف معیار) (1/13)9/33 با افزایش اضطراب اجتماعی با میانگین (انحراف معیار) (4/18) 6/80 همراه بود (005/0>P). همچنین با افزایش میزان الگوی همنوایی با میانگین (انحراف معیار) (3/10)2/19، میزان اضطراب اجتماعی با میانگین (انحراف معیار) (4/18) 6/80 کاهش یافت (00/50>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که با کاهش الگوی ارتباطی خانواده بر مبنای گفت و شنود و افزایش الگوی ارتباطی جهت گیری همنوایی میزان اضطراب اجتماعی در دانش‌آموزان افزایش یافت.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، اضطراب اجتماعی، الگوهای ارتباطی، خانواده
  • مرجان مرادی، محمد محمدی پور، علی اکبر سلیمانیان صفحات 13-26
    زمینه و هدف

    اختلال اضطراب اجتماعی از شایع ترین و مهم ترین بیماری های روان شناختی در حوزه اختلالات اضطرابی می باشد که می تواند تاثیرات منفی بر زندگی تحصیلی داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، تبیین روابط ساختاری بین سیستم های مغزی رفتاری و اضطراب اجتماعی دانشجویان براساس نقش میانجی ناگویی خلقی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان بود.

    روش و مواد

    پژوهش حاضر همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی قوچان در سال تحصیلی 98-1397 بود که از بین آن ها تعداد 282 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های مقیاس بازداری/فعال سازی رفتاری، پرسشنامه هراس اجتماعی، پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان و مقیاس ناگویی خلقی پاسخ دادند. داده‌ها با روش همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهایAMOS-25  و SPSS-25 تحلیل شد. سطح معناداری آزمون ها در این پژوهش، 05/0 در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    با افزایش میانگین (انحراف معیار) (1/3) 9/14 نمره سیستم بازداری رفتاری، اضطراب اجتماعی با (2/9) 9/23، نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته با (9/8) 1/37 و ناگویی خلقی با (8/9) 1/50 افزایش می یابد (01/0>P). با افزایش میانگین (انحراف معیار) 8/22 (5/4) نمره سیستم فعال سازی رفتاری، اضطراب اجتماعی و ناگویی خلقی کاهش می یابد (001/0>P). همچنین با افزایش راهبردهای نظم جویی سازش نایافته، اضطراب اجتماعی افزایش می یابد (001/0>P). با افزایش ناگویی خلقی نیز، اضطراب اجتماعی افزایش می یابد (001/0>P). اثر سیستم فعال سازی رفتاری بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته تایید نشد. راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته و ناگویی خلقی در رابطه بین سیستم بازداری رفتاری با اضطراب اجتماعی نقش واسطه ای داشت به این صورت که با اثر مستقیم سیستم بازداری رفتاری (28/0=β)، نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته (41/0=β) و ناگویی خلقی (24/0=β)، اضطراب اجتماعی افزایش یافت.

    نتیجه‌گیری

     مطالعه نشان داد با افزایش سیستم بازداری رفتاری، اضطراب اجتماعی، نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته و ناگویی خلقی افزایش یافت و با افزایش سیستم فعال سازی رفتاری، اضطراب اجتماعی و ناگویی خلقی کاهش یافت. همچنین با افزایش راهبردهای نظم جویی سازش نایافته، اضطراب اجتماعی و با افزایش ناگویی خلقی، اضطراب اجتماعی افزایش یافت.  راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان سازش نایافته و ناگویی خلقی در رابطه بین سیستم بازداری رفتاری با اضطراب اجتماعی نقش واسطه ای داشت.

    کلیدواژگان: سیستم های فعال سازی، بازداری رفتاری، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، ناگویی خلقی، اضطراب اجتماعی
  • طاهره مرشدی، مهدیه صالحی، ولی الله فرزاد، فریبا حسنی، الهام شکیبازاده صفحات 27-39
    زمینه و  هدف

     بیماری سندرم تخمدان پلی‌کیستیک به دلیل عوارض جسمی و روان‌شناختی زیاد، منجر به کاهش کیفیت زندگی شده است. هدف از انجام این پژوهش تبیین روابط ساختاری کیفیت زندگی بر اساس سازگاری هیجانی و سازگاری زناشویی با میانجی‌گری راهبردهای مقابله‌ای در زنان مبتلا به سندرم پلی‌کیستیک تخمدان بود.

    روش و مواد

     این پژوهش به روش همبستگی با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل ‌20 تا 50 سال دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک مراجعه کننده به بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران ‌(آزاد و دولتی) ‌در سال 99-1398 بودند. از بین بیمارستان‌های دارای کلینیک زنان در شهر تهران بیمارستان بوعلی و بیمارستان جامع آرش با روش نمونه‌‌‌گیری تصادفی ساده در نظر گرفته شد و تعداد 300 نفر نمونه با روش نمونه‌‌گیری در دسترس از بین زنان دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک مراجعه‌کننده به این مراکز انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های ‌سازگاری هیجانی، ‌سازگاری زناشویی، ‌راهبردهای مقابله‌ای و کیفیت زندگی جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزارهای PLS و SPSS.25 با روش همبستگی-پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل شدند.

    یافته ها

     با افزایش نمره سازگاری هیجانی با میانگین (انحراف معیار) 1/94 (2/1) و سازگاری زناشویی با 1/103 (2/1)، نمره کیفیت زندگی با میانگین (انحراف معیار) 7/77 (73/0) افزایش یافت (01/0>P). همچنین با افزایش میانگین (انحراف معیار) راهبرد مساله مدار 7/48 (5/8) نمره کیفیت زندگی افزایش و با افزایش راهبرد هیجان مدار با میانگین (انحراف معیار) 1/53 (6/9)، نمره کیفیت زندگی کاهش یافت (01/0>P). راهبرد مقابله ای مسیله مدار (28/0=β) و هیجان مدار (24/0-=β) در رابطه بین سازگاری هیجانی و کیفیت زندگی نقش واسطه ای داشت به این صورت که با افزایش میزان راهبرد مقابله ای مسیله مدار، و کاهش میزان راهبرد مقابله ای هیجان مدار، نمره کیفیت زندگی افزایش یافت. راهبرد مقابله ای مسیله مدار (32/0=β) و هیجان مدار (30/0-=β) در رابطه بین سازگاری زناشویی و کیفیت زندگی نقش واسطه ای داشت به این صورت که با افزایش راهبرد مقابله ای مسیله مدار، و کاهش راهبرد مقابله ای هیجان مدار، نمره کیفیت زندگی افزایش یافت.

    نتیجه‌ گیری: 

    مطالعه نشان داد سازگاری هیجانی و زناشویی هر دو موجب بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک شد. راهبرد مساله مدار نیز با بهبود کیفیت زندگی همراه بود اما راهبرد هیجان مدار موجب بدتر شدن کیفیت زندگی شد. علاوه بر این راهبرد مقابله ای مسیله مدار و هیجان مدار در رابطه بین سازگاری هیجانی و سازگاری زناشویی با کیفیت زندگی نقش واسطه ای داشت، یعنی با افزایش راهبرد مساله مدار، کیفیت زندگی بهتر و با افزایش راهبرد هیجان مدار کیفیت زندگی بدتر شد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سازگاری هیجانی، سازگاری زناشویی، راهبردهای مقابله ای، سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • مجتبی برارزاده گریودهی، صالح رفیعی، سید کاظم موسوی ساداتی، عبدالله قاسمی، الهه عرب عامری صفحات 40-51
    زمینه و هدف

    چاقی علاوه بر بالابردن خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، مشکلات اجتماعی و عاطفی نیز برای کودکان به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر هشت هفته فعالیت بدنی با رویکرد تعامل مدرسه و خانواده بر رشد اجتماعی و شاخص توده بدنی کودکان چاق انجام شد.

    روش و مواد

    پژوهش حاضر نیمه آزمایش با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد بود. 30 دانش آموز پسر 9 تا 11 ساله چاق با شاخص توده بدنی بالای 5/32 که در سال تحصیلی 98-1397 در شهرستان بابل مشغول به تحصیل بودند به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و آزمایش قرار گرفتند. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. شاخص توده بدنی از تقسیم وزن برحسب کیلوگرم بر مجذور قد برحسب متر محاسبه شد و برای ارزیابی مهارت اجتماعی از مقیاسWildland  (1953)  استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 40 جلسه 90 دقیقه ای در برنامه آموزشی شرکت کردند و گروه شاهد فقط به انجام فعالیت های روزمره پرداختند. بعد از پایان مداخله، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در سطح خطای 05/0 با نرم افزار SPSS-19 بررسی شدند.

    یافته ها

    در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی از (97/0) 5/33 در پیش آزمون به (92/0) 7/32 در پس آزمون کاهش یافت (001/0˂p). در گروه شاهد میانگین (انحراف معیار) شاخص توده بدنی از (37/0) 1/33 در پیش آزمون به (36/0) 6/33 در پس آزمون رسید که تفاوتی نداشت. همچنین در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) رشد اجتماعی از (6/3) 9/28 در پیش آزمون به (1/7) 7/51 در پس آزمون افزایش یافت (001/0˂p). در گروه شاهد میانگین (انحراف معیار) رشد اجتماعی از (3/4) 9/29 در پیش آزمون به (7/10) 2/35 در پس آزمون رسید که تفاوتی نداشت.

    نتیجه‌گیری

    مطالعه نشان داد که فعالیت بدنی با رویکرد تعامل مدرسه و خانواده بهبود معناداری در رشد اجتماعی و کاهش شاخص توده بدنی پسران چاق ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، تعامل مدرسه، شاخص توده بدنی، رشد اجتماعی، کودکان چاق
  • سارا سروش، رضا پاشا، پروین احتشام زاده، بهنام مکوندی صفحات 52-66
    زمینه و هدف

    زندگی تحصیلی از مهم ترین دوره های زندگی فرد است که بر تربیت و یادگیری موثر و موفقیت آمیز دانش آموزان تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش یادگیری مشارکتی و خودتنظیمی تحصیلی بر خودکارآمدی تحصیلی و تفکر انتقادی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز صورت پذیرفت.

    روش و مواد

    طرح پژوهش، شبه آزمایشی با پیش‌آزمون- پس‌آزمون و گروه گواه و پیگیری بودکه با مشارکت 45 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز در سال 1398، که به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. پیش از شروع مداخله برای سه گروه، پیش آزمون اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات مقیاس خودکارآمدی تحصیلی Owen & Feraman و پرسشنامه استاندارد تفکر انتقادی رجایی بود. پس از آموزش به گروه های آزمایشی، پس آزمون اجرا شد و بعد از دو ماه برای سنجش پایداری آموزش ها پیگیری انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم افزار SPSS-24 و با تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی انجام شد.

    یافته ها

    در گروه آموزش یادگیری مشارکتی، میانگین (انحراف معیار) خودکارآمدی از (6/6) 6/74 در پیش آزمون به (5/5) 5/78 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P) و در دوره پیگیری به (5/6) 8/74 رسید که اثربخشی پایدار نبود. در گروه آموزش خودتنظیمی تحصیلی میانگین (انحراف معیار) خودکارآمدی از (5/3) 6/69 در پیش آزمون به (4/3) 8/78 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P) و در دوره پیگیری نیز به (4/3) 4/78 رسید که اثربخشی پایدار بود (05/0>P). در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) خودکارآمدی از (3/3) 2/72 در پیش آزمون به (6/3) 8/72 در پس آزمون و (5/3) 8/72 در پیگیری رسید که تفاوتی نداشت. در گروه آموزش یادگیری مشارکتی، میانگین (انحراف معیار) تفکر انتقادی از (3/5) 9/69 در پیش آزمون به (8/5) 79 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P) و در دوره پیگیری به (6/5) 3/70 رسید که اثربخشی پایدار نبود. در گروه آموزش خودتنظیمی تحصیلی میانگین (انحراف معیار) تفکر انتقادی از (5/4) 69 در پیش آزمون به (5/4) 77 در پس آزمون افزایش یافت (001/0>P) و در دوره پیگیری نیز به (4) 9/69 رسید که اثربخشی پایدار نبود. در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) خودکارآمدی از (2/5) 4/69 در پیش آزمون به (4) 1/69 در پس آزمون و (9/4) 8/69 در پیگیری رسید که تفاوتی نداشت.

    نتیجه‌گیری

    مطالعه نشان داد آموزش یادگیری مشارکتی و آموزش خودتنظیمی تحصیلی بر بهبود خودکارآمدی تحصیلی و تفکر انتقادی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز موثر بود. همچنین اثربخشی آموزش خودتنظیمی تحصیلی بر افزایش خودکارآمدی تحصیلی بیشتر از اثربخشی آموزش یادگیری مشارکتی بود اما بین اثربخشی دو مداخله در تفکر انتقادی تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: آموزش یادگیری مشارکتی، آموزش خودتنظیمی تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، تفکر انتقادی
  • ابوالفضل حسینی قیداری، محمود گودرزی، حمزه احمدیان، یحیی یاراحمدی صفحات 67-79
    زمینه و هدف

    روابط زوجین مهم ترین عامل در حفظ و نگهداری خانواده است. وجود هرگونه آسیب روانشناختی در روابط زوجین، احتمال جدایی افزایش می یابد. این مطالعه با هدف تعیین گرایش به طلاق در میان زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران براساس باورهای غیرمنطقی ارتباطی و تمایزیافتگی فردی با نقش واسطه ای عملکرد جنسی و سرخوردگی زناشویی در سال 1398 انجام شد.

    روش و مواد

    روش تحقیق پیمایشی از نوع همبستگی و تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر تهران بود که با روش نمونه گیری در دسترس 240 نفر از آنان انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های استاندارد شده باورهای ارتباطی، تمایزیافتگی فردی، عملکرد جنسی زنان، سرخوردگی زناشویی و گرایش به طلاق بود. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر و با نرم افزار SPSS-24 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بین باورهای ارتباط غیرمنطقی و تمایل به طلاق زنان رابطه مستقیم مستقیم ضعیفی وجود داشت (21/0=r). افزایش نمره باورهای ارتباط غیرمنطقی زنان با میانگین (انحراف معیار) 8/150(7/19) میزان گرایش به طلاق با میانگین (انحراف معیار) 51 (6/10) افزایش یافت. بین تمایز فردی و تمایل به طلاق زنان رابطه غیرمستقیم ضعیفی وجود داشت (17/0-=r). کاهش نمره تمایز فردی با میانگین (انحراف معیار) 5/198 (1/35) با نمره تمایل به طلاق همراه بود (001/0>P). بین عملکرد جنسی و تمایل به طلاق زنان رابطه غیرمستقیم ضعیفی وجود داشت (23/0-=r). کاهش نمره عملکرد جنسی با میانگین (انحراف معیار) 7/71(1/20) با تمایل به طلاق بالاتر همراه بود (001/0>P). بین ناامیدی زناشویی با تمایل به طلاق رابطه مستقیم قوی وجود داشت (73/0=r). افزایش نمره سرخوردگی زناشویی با میانگین (انحراف معیار) 7/57 (2/12) با افزایش تمایل به طلاق همراه بود (001/0>P). از این رو، باورهای ارتباطی غیرمنطقی و تمایز فردی با نقش میانجی عملکرد جنسی و ناامیدی زناشویی ممکن است 59 درصد از تمایل زنان به طلاق را پیش‌بینی کند.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که با افزایش باورهای غیرمنطقی ارتباطی و کاهش تمایزیافتگی فردی، گرایش به طلاق افزایش یافت. علاوه بر این با کاهش عملکرد جنسی و افزایش سرخوردگی زناشویی نیز گرایش به طلاق افزایش یافت.

    کلیدواژگان: گرایش به طلاق، باورهای غیرمنطقی ارتباطی، تمایزیافتگی فردی، عملکرد جنسی، سرخوردگی زناشویی، زنان
  • فاطمه متولی الموتی، محمدرضا زربخش بحری، شهنام ابوالقاسمی صفحات 80-94
    زمینه و هدف

    بیماری دیابت یک اختلال متابولیکی است که با بسیاری از مشکلات جدی پزشکی، روانپزشکی، خانوادگی، شغلی، قانونی و مالی رابطه دارد. هدف این مطالعه تعیین نقش میانجی سرمایه روانشناختی در رابطه بین خودکارآمدی در مدیریت دیابت، سبک زندگی و ادراک بیماری با رفتار خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در دو کشور ایران و دانمارک می باشد.

    روش و مواد

    این مطالعه همبستگی با مشارکت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 عضو انجمن دیابت استان مازندران و شهر ارهوس کشور دانمارک انجام گرفت. تعداد نمونه 432 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت، سبک زندگی، ادراک بیماری، سرمایه روانشناختی و مقیاس خودکارآمدی مدیریت دیابت جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری با بکارگیری نرم افزارهای SPSS-22 و SmartPLS  3.3.3 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن در گروه بیماران ایرانی 1/42 (8/7) و بیماران دانمارکی 6/40 (3/7) بود. ادراک بیماری (645/0 =β، 992/9t=)، سبک زندگی (423/0 =β، 374/4t=)، خودکارآمدی (475/0 =β، 091/5t=) و سرمایه روانشناختی (501/0 =β، 876/8t=) به صورت مستقیم و مثبت بر رفتارهای خودمراقبتی در بین بیماران ایرانی اثر داشت. همچنین در بین بیماران دانمارکی ادراک بیماری (624/0 =β، 974/9t=)، سبک زندگی (355/0 =β، 109/3t=)، خودکارآمدی (467/0 =β، 859/4t=) و سرمایه روانشناختی (506/0 =β، 908/8t=) به صورت مستقیم و مثبت بر رفتارهای خودمراقبتی تاثیرگذار بود.

    نتیجه‌گیری

    مطالعه نشان داد سرمایه روانشناختی در رابطه بین خودکارآمدی، ادراک بیماری و سبک زندگی با رفتار خودمراقبتی نقش واسطه ای داشت، به این صورت که با اثر مستقیم خودکارآمدی بر سرمایه روانشناختی، ادراک بیماری و سبک زندگی، رفتار خودمراقبتی افزایش یافت.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، خودکارآمدی در مدیریت دیابت، سبک زندگی، ادراک بیماری، سرمایه روان شناختی
  • سیمین کاظمی صفحات 95-106

    با وجود موفقیت های پزشکی در بهبود وضعیت سلامت، مشکل دیگری ظهور کرده است که انسان ها را از رسیدن به سلامت باز می دارد و آن فقدان دسترسی همگانی به خدمات پزشکی است. در ایران از ورود پزشکی نوین تا استقرار آن و تاسیس نظام مراقبت سلامت مسیری طولانی طی شده، ولی دسترسی همگانی و برابر به سلامت هنوز میسر نشده است. از این رو مروری بر دوره های مختلف معاصر برای واکاوی حق دسترسی همگانی و برابر به سلامت از خلال تحولاتی که در نظام سلامت صورت گرفته است، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سلامت، حق بر سلامت، دسترسی به سلامت
|
  • Mohammadreza Saki, Parvin Dorfeshan Pages 1-12
    Background and Objectives

    Anxiety disorders are among the most common adolescent disorders affected by family communication patterns. The purpose of this study was to determine the effect of family communication patterns on the level of social anxiety in high school students in Ahvaz in 2018.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed via the descriptive-correlation method. Participants included 354 high school students in Ahvaz in 2018, who were selected by multi-stage random sampling method. Data were collected via demographic characteristics questionnaire, communication pattern questionnaire, and standard adolescent social anxiety questionnaire. Data were analyzed using SPSS software version 26 software.

    Results

    The mean (SD) age of students was 17.4 (0.9). Among communication patterns, the mean (SD) score of dialogue was 33.9 (13.1) and conformity 19.2 (10.3). The mean (SD) score of social anxiety was 80.6 (18.4). Social anxiety was low in 3% of students, medium in 72%, and high in 25%. Decreased dialogue communication pattern with a mean (SD) of 33.9 (13.1) was associated with increased social anxiety with a mean (SD) of 80.6 (18.4), r=-0.2, P<0.05. Increased score of compliance communication pattern with a mean (SD) of 19.2 (10.3) was associated with decreased social anxiety, r=0.3, P<0.05.

    Conclusion

    The study showed that decreased listening communication patterns and increased compliance orientation communication pattern were associated with increased social anxiety among students.

    Keywords: Students, Social Anxiety, Communication Patterns, Family
  • Marjan Moradi, Mohammad Mohammadipour, AliAkbar Soleimanian Pages 13-26
    Background and Objective

    Social anxiety disorder is one of the most common psychological diseases among anxiety disorders that can adversely affect academic life. The purpose of the present study was to explain the structural relationships between brain-behavioral systems and social anxiety based on the intermediary alexithymia and cognitive emotion regulation strategies among students.

    Materials and Methods

    The present study was correlational with structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all students of Islamic Azad University of Quchan in the academic year of 2018-2019, among whom 282 students were selected by multistage cluster sampling method. Participants responded to Carver &amp; White Behavioral Inhibition/Activation Scale, Social Phobia Questionnaire, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, and Alexithymia Scale. The analyses were performed using SPSS software version 25 and AMOS software version 25. The significance level of the tests in this study was considered to be 0.05.

    Results

    Increased behavioral inhibition system score with a mean (SD) of 14.9 (3.1) was associated with increased scores of social anxiety with a mean (SD) of 23.9 (9.2), cognitive emotion regulation 37.1 (8.9), and alexithymia 50.1 (9.8), P<0.001. Increased behavioral activation system score with a mean (SD) of 22.8 (4.5) was associated with decreased social anxiety, P<0.001. Increased social anxiety score was associated with increased uncompromising regulation strategies score, P<0.001. Increased alexithymia score was associated with increased social anxiety score, P<0.001. The effect of the behavioral activation system on cognitive regulation strategies of uncompromising emotion was not confirmed. Cognitive emotion regulation strategies and alexithymia played a mediating role in the relationship between behavioral inhibition system and social anxiety, as the social anxiety increased with a direct effect of behavioral inhibition system (β=0.28), uncompromising cognitive emotion regulation (β=0.41), and alexithymia (β=0.24).

    Conclusion

    With increasing behavioral inhibition system, social anxiety, cognitive regulation of uncompromising emotion and alexithymia mood increase. With increasing behavioral activation system, social anxiety and alexithymia decrease. Social anxiety increases with increasing uncompromising regulation strategies and alexithymia mood. In addition, cognitive regulation strategies of uncompromising emotion and alexithymia mood had a mediating role in the relationship between behavioral inhibition system and social anxiety.

    Keywords: Behavioral activation, inhibition systems, Cognitive emotion regulation strategies, Alexithymia, Social anxiety
  • Tahereh Morshedi, Mahdieh Salehi, Valiollah Farzad, Fariba Hasani, Elham Shakibazadeh Pages 27-39
    Background and Objective

     Polycystic ovary syndrome has reduced the quality of life due to many physical and psychological complications. The aim of this study was to explain the structural relationships between quality of life based on emotional and marital adjustment mediated by coping strategies in women with polycystic ovary syndrome.

    Materials and Methods

     This study was correlation using structural equation modelling. The statistical population included all married women aged 20 to 50 years with polycystic ovary syndrome referred to hospitals of all Tehran University of Medical Sciences in 2020. Among the hospitals with gynaecology clinics, Bu-Ali and Arash were selected by simple random sampling method. A total of 300 women with polycystic ovary syndrome were included in the study by available sampling method. Emotional adjustment, marital adjustment, coping strategies and quality of life questionnaires were used to collect data.  Data were analysed using Pearson correlation, structural equation modelling, PLS, and SPSS Statistics for Windows, version 22.0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA). The significance level of the tests was considered 0.05.

    Results

     By increasing the mean (SD) of emotional adjustment 94.1 (1.2) and marital adjustment 103.1 (1.2), quality of life increased to 77.7 (0.73) (P<0.01). Also, by increasing the mean (SD) of problem-oriented strategy 48.7(8.5), quality of life increased, and increasing the emotion-oriented strategy decreased the quality of life 53.1 (9.6) (P<0.01). Problem-oriented coping strategy (β=0.28) and emotion-oriented (β=-0.24) played a mediating role in the relationship between emotional adjustment and quality of life. In this way, with increasing the amount of problem-oriented coping strategy, and decreasing the amount of emotion-oriented coping strategy, the quality of life score increased. Problem-oriented coping strategies (β = 0.32) and emotion-oriented strategies (β = -0.30) had a mediating role in the relationship between marital adjustment and quality of life, as the problem-oriented coping strategy increased, and Decreased emotion-oriented coping strategy, quality of life score increased.

    Conclusion

     The study showed that both emotional and marital adjustment improved the quality of life in women with polycystic ovary syndrome. Problem-oriented strategy was also associated with improved quality of life, but emotion-focused strategy worsened the quality of life. In addition, problem-oriented and emotion-oriented coping strategies played a mediating role in the relationship between emotional adjustment and marital adjustment with quality of life. That is, with the increase of the problem-oriented strategy, the quality of life improved and with the increase of the emotion-oriented strategy, the quality of life worsened.

    Keywords: Quality of life, Emotional adjustment, Marital adjustment, Coping strategies, polycystic ovary syndrome
  • Mojtaba Berarzadeh Greivdehi, Saleh Rafiee, Seyed Kazem Mousavi Sadati, Abdolla Ghasemi, Elahe Arab Ameri Pages 40-51
    Background and Objective

    In addition to increasing the risk of cardiovascular disease, obesity could cause social and emotional problems among children. The objective of this study was to investigate the effect of eight weeks of physical activity with the approach of school and family interaction on social development and body mass index among children with obesity.

    Materials and Methods

    The present study was semi-experimental with pre-test, post-test and a control group. Thirty 9-11-year-old male students with a body mass index (BMI) above 32.5 who were studying in the city of Babol in 2018-2019 academic year were randomly selected and divided into two control and experimental groups. First, pre-tests were performed for both groups. BMI was calculated by dividing the weight in kilograms by the height squared in meters. Students' weight was measured with a minimum of clothing and with a Seca digital scale with a measuring sensitivity of 0.1 kg. The Wildland Scale was used to assess social skills. The Wildland Scale was standardized in Iran, with a total validity of 0.86 and reliability of 0.89. The experimental group participated in forty 90-minute training sessions and the control group engaged only in daily activities. At the end of the intervention, post-test was performed for both groups. Data were analyzed using analysis of covariance at the error level of 0.05 with SPSS software version 19.

    Results

    In the experimental group, the mean (SD) body mass index decreased from 33.5 (0.97) in the pre-test to 32.7 (0.92) in the post-test, P˂0.001. In the control group, the mean (SD) BMI increased from 33.1 (0.37) in the pre-test to 33.6 (0.36) in the post-test, which was not significantly different. In addition, in the experimental group, the mean (SD) of social growth increased from 28.9 (3.6) in the pre-test to 51.7 (7.1) in the post-test (P<0.001). In the control group, the mean (standard deviation) of social growth increased from 29.9 (4.3) in the pre-test to 35.2 (10.7) in the post-test, which was not significantly different.

    Conclusion

    The study showed that physical activity with the approach of school-family interaction significantly improved social development and reduced body mass index among boys with obesity.

    Keywords: Physical activity, School interaction, Body mass index, Obesity, Social development
  • Sara Soroush, Reza Pasha, Parvin Ehteshamzadeh, Behnam Makvandi Pages 52-66
    Background and Objectives

    Academic life is one of the most critical periods of the students' life that affects one's effective and successful education and learning. The purpose of this study was to compare the effectiveness of participatory learning training and academic self-regulation training on academic self-efficacy and critical thinking among high school students in Ahvaz city.

    Materials and Methods

    This study was of quasi-experimental design with pretest, posttest, a control group and follow-up. Participants included 45 high school students in Ahwaz city in 2019-2020, selected by multi-stage cluster sampling method. Data were collected via the academic self-efficacy scale by Owen & Feraman and the standard questionnaire for critical thinking by Rajaei. Before the intervention, the pretest was performed for the three groups. After training the experimental groups, a posttest was performed, and after two months, a follow-up stage was performed to assess the stability of the training. Data were analyzed using SPSS software version 24.

    Results

    In the participatory learning training group, the mean (SD) self-efficacy score increased from 74.6 (6.6) in the pretest to 78.5 (5.5) in the posttest (P<0.001) and to 74.8 (6.5) during the follow-up period. In the educational self-regulation training group, the mean (SD) score of self-efficacy increased from 69.6 (3.5) in the pretest to 78.8 (3.4) in the posttest (P<0.001) and 78.4 in the follow-up. In the control group, the mean (SD) score of self-efficacy ranged from 72.2 (3.3) in the pretest to 72.8 (3.6) in the posttest and 72.8 (3.5) in follow-up, which was no different. In the participatory learning training group, the mean (SD) score of critical thinking increased from 69.9 (5.3) in the pretest to 0.79 (5.8) in the posttest (P<0.001). In the educational self-regulatory training group, the mean (SD) score of critical thinking increased from 0.69 (4.5) in the pretest to 0.77 (4.5) in the posttest (P<0.001). In the control group, the mean (SD) score of self-efficacy increased from 69.4 (5.2) in the pretest to 69.1 (0.4) in the posttest and 69.8 (4.9) in the follow-up, which was no statistically significant.

    Conclusion

    The study showed that participatory learning and self-regulation education effectively improved academic self-efficacy and critical thinking among high school students in Ahvaz. Moreover, the effectiveness of self-regulatory education on increasing academic self-efficacy was more than the effectiveness of participatory learning training, but there was no significant difference between the effectiveness of the two interventions in critical thinking.

    Keywords: Participatory Learning Training, Academic Self-Regulation Training, Academic Self-Efficacy, Critical Thinking
  • Abolfazl Hosseini-Ghidari, Mahmoud Goodarzi, Hamzeh Ahmadian, Yahya Yarahmadi Pages 67-79
    Background and Objective

    Couples' relationships are the most important factor in maintaining a family. The presence of any psychological damage in the couple's relationship increases the likelihood of separation. The aim of this study was to determine the tendency to divorce among women referring to counseling centers in Tehran based on irrational communication beliefs and individual differentiation with the mediating role of sexual function and marital frustration in 2019.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytic study was conducted with participation of 240 married women who were referred to Tehran counseling centers. The sample size was 240 women who were selected by available sampling method. Data were collected through standardized questionnaires of Eidelson and Epstein's communication beliefs, individual differentiation, Rosen's sexual performance, Niehuis and Bartell's marital frustration, and Roswelt, Jonson, and Moro's divorce tendency questionnaires. Data were analyzed using pearson correlation coefficient and multiple regression tests by using SPSS software version 24.

    Results

    There was a weak direct relationship between irrational communication beliefs and women's divorce tendency (r=0.21). Increased score of women's irrational communication beliefs with a mean (SD) of 150.8 (19.7) was positively associated with divorce tendency score with a mean (SD) 51.0 (10.6), P<0.001. There was a weak indirect relationship between individual differentiation and women's divorce tendency (r= -0.17). Decreased individual differentiation score with a mean (SD) of 198.5 (35.1) was associated with divorce tendency score, P<0.01. There was a weak indirect relationship between sexual performance and women's divorce tendency (r=-0.23). Decreased sexual performance score with a mean (SD) of 71.7 (20.1) was associated with higher divorce tendency, P<0.001. There was a strong direct relationship between marital frustration with divorce tendency (r=0.73). Increased marital frustration score with a mean (SD) of 57.7 (12.2), was associated with increased divorce tendency, P<0.001. Hence, irrational communication beliefs and individual differentiation with the mediating role of sexual performance and marital frustration may predict 59% of women's divorce tendency.

    Conclusion

    The study showed that the tendency to divorce increased with increasing irrational communication beliefs and decreasing individual differentiation. In addition, the tendency to divorce increased with decreasing sexual function and increasing marital frustration.

    Keywords: Divorce Tendency, Irrational Communication Beliefs, Individual Differentiation, Sexual Performance, Marital Frustration
  • Fatemeh Motevalli-Alamuti, MohammadReza Zarbakhsh-Bahri, Shahnam Abolghasemi Pages 80-94
    Background and Objective

    Diabetes is a metabolic disorder that is associated with many serious medical, psychiatric, familial, occupational, legal and financial problems. The aim of this study was to determine the mediating role of psychological capital in the relationship between self-efficacy in diabetes management, lifestyle and disease perception with self-care behavior among patients with type 2 diabetes in Iran and Denmark.

    Materials and Methods

    This correlational study was conducted with the participation of patients with type 2 diabetes who are members of the Diabetes Association of Mazandaran Province in Iran and Aarhus city of Denmark. The sample size was 432 people who were selected using the available sampling method. Data were collected using the self-care behaviors, lifestyle, disease perception, psychological capital questionnaires, and diabetes management self-efficacy scale. Structural equation modeling using SPSS Statistics for Windows, version 22.0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA) and SmartPLS 3.3.3 software was used to analyze the research data.

    Results

    The mean (SD) age in the group of Iranian patients was 42.1 (7.8) and Danish patients was 40.6 (7.3). Self-efficacy in diabetes management (β = 0.467, t = 4.859), lifestyle (β = 0.355, t = 3.109), disease perception (β = 0.624, t = 9.974). =) and psychological capital (β = 0.506, t = 8.908) had a direct and positive relationship with self-care behaviors in Danish society. Self-efficacy in diabetes management (β = 0.475, t = 5,091), lifestyle (β = 0.423, t = 4.374), disease perception (β = 0.645, t = 9.992) and psychological capital (β = 0.501, t = 8.866) have a direct and positive relationship with self-care behaviors in Iranian society. Moreover, the mediating role of psychological capital in the relationship between self-efficacy, lifestyle, disease perception and self-care behaviors in Danish and Iranian society was confirmed.

    Conclusion

    The study showed that psychological capital had a mediating role in the relationship between self-efficacy, disease perception and lifestyle with self-care behavior, in such a way that the direct relationship of self-efficacy with psychological capital, disease perception and lifestyle, and self-care behavior increased.

    Keywords: Self-care, Self-efficacy, Lifestyle, Illness perception, psychological capital
  • Simsin Kazemi Pages 95-106

    Despite medical successes in improving health, a problem has emerged that prevents people from achieving health, that is the lack of universal access to medical services. Iran has come a long way from the introduction of modern medicine to its establishment, but universal and equal access to health has not yet been possible. Therefore, a review of different contemporary eras seems necessary to analyze the right of universal and equal access to health through the changes that have taken place in the health system.

    Keywords: Health, Right to Health, Access to Healthcare