فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و هفتم شماره 3 (پیاپی 145، تابستان 1401)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هفتم شماره 3 (پیاپی 145، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عباس ناظمی، سید مسلم سیدالحسینی*، مریم دانشور، عمیدالاسلام ثقه الاسلامی صفحات 305-312

    اهداف:

     انتقادها و پیشنهادهای فراوانی در زمینه قوانین شهرسازی و ضوابط و مقررات طرح های توسعه شهری وجود دارد ولی ریشه و زمینه ظهور این گونه قواعد که موجب انتقاد شده یا پیشنهاد اصلاح آن مطرح شده، روشن نیست و تاکنون به آن پرداخته نشده است. هدف این پژوهش رسیدن به سرچشمه های ایجاد مشکلات و ناکارآمدی های ضوابط و مقررات طرح های توسعه شهری ایران بود.

    روش شناسی:

     گردآوری داده ها به روش پژوهش اسنادی، در قالب کدهای باز مرتبط با انتقادات، ناکارآیی ها و پیشنهادها مطرح شده در 200 سند نوشتاری بین سال های 1379 تا پایان 1400 انجام و بر پایه کدهای منتج از مطالعات اسنادی، مصاحبه های ساختاریافته با 18 خبره شهرسازی و 3 خبره حقوق، سازمان دهی و کدگذاری محوری، انتخاب کدها و مقوله بندی در پیروی از روش پژوهش داده بنیاد و به کمک نرم افزار Access 2016 انجام شد که فرآیند و نتایج پژوهش با مشارکت 5 تن از خبرگان فوق و ارزیابی بر اساس 9 پرسش کرسول تایید شد.

    یافته ها

    ریشه ناکارآیی های یادشده به ترتیب اهمیت برمی گردد به مقوله یا زمینه های «دیدمان»، «ساختار و سازمان حکمروایی»، «نظام تدوین و تصویب و اجرا»، «قوانین-ضوابط و مقررات»، «نهاد برنامه ریزی» و «مراجع قانون گذار» که هرکدام دارای مقوله های ریزتر بوده و کدهای محوری آنها به ترتیب «پایگاه نظری»، «نیروی انسانی»، «کاستی نظری»، «نارسایی قوانین فرادست»، «کاستی عناصر نهادی» و «کاستی های رویکردی و نظری» بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از این است که کاستی ها و ناکارآیی های ضوابط و مقررات طرح های توسعه شهری ایران دارای ریشه های چندگانه ای است و با روشن شدن آن، راه برای اصلاح آنها باز می شود. محور شش زمینه برسازنده به ترتیب «گذار پارادایمی»؛ «سیاسی کاری و عدم همکاری و هماهنگی»؛ «مشارکت»؛ «ماهیت میان رشته ای قوانین شهرسازی»؛ «ناهماهنگی عناصر» و «ناهماهنگی دیدگاهی و رویکردی» است که به کمک «نارسایی در واژگان و نبود زبان مشترک» زمینه ساز ناکاری ها شده است.

    کلیدواژگان: قوانین شهرسازی، ضوابط و مقررات، طرح های توسعه شهری، طرح جامع
  • سید هدایت شیخ قادری، طوبی علیزاده*، مجید رضایی بنفشه صفحات 313-326

    اهداف:

     محدوده ایران با توجه به قرارگرفتن در منطقه خاورمیانه تحت تاثیر خصوصیات اقلیمی و ژیولوژیکی آن قرار دارد. از آنجایی که یکی از چشمه های اصلی در گسیل ذرات معلق به جو، بیابان است، مسایلی از قبیل طوفان شن، غلظت بالای ذرات معلق جوی، کاهش دید از مشکلات عمده اقلیمی و هواشناسی اخیر در کشور، مخصوصا در استان های مرزی غربی است. هدف این پژوهش، شبیه سازی اندازه ذرات گرد و غبار جوی به منظور آشکارسازی چشمه های گسیل آنها به منطقه غرب کشور بود.

    روش شناسی: 

    از روش های مدل سازی عددی و سنجش از دور برای رخدادهای شدید گرد و غبار ژوین 2016، نوامبر 2017 و اکتبر 2018 استفاده شد. داده های مورد استفاده شامل کدهای هواشناسی ایستگاه سینوپتیک، محصول عمق نوری آیروسل سنجنده مودیس و داده های مراکز ملی پیش بینی های محیطی برای اجرای مدل تحقیقاتی و پیش بینی وضع هوا بود.

    یافته ها

    خروجی های مدل عددی تحقیقاتی و پیش بینی وضع هوا در هر سه رویداد گرد و غبار، مناطق واقع در شمال غرب کشور عراق (مرز بین عراق و سوریه)، مناطق شمال عربستان و مناطق شرقی عراق هورالعظیم به عنوان چشمه های اصلی گسیل ذرات گرد و غبار برای منطقه مورد مطالعه، شناسایی شدند. گرد و غبارهای منشاگرفته از این مناطق در یک راستای شمال غربی-جنوب شرقی و با گستردگی مکانی و زمانی قابل توجه تداوم بیش از 3 روز و گسترش مکانی مناطق غربی ایران به خصوص کرمانشاه را تحت تاثیر قرار می دهند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، تصاویر عمق نوری آیروسل سنجنده مودیس و شبیه سازی مدل تحقیقاتی و پیش بینی وضع هوا برای شناخت ویژگی ها و مناطق منشا گرد و غبارهای شدید ورودی به منطقه کرمانشاه از کارآیی قابل قبولی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: ذرات معلق، شبیه سازی، تحقیقاتی و پیش بینی وضع هوا، عمق نوری آئروسل، کرمانشاه
  • غلامرضا حقیقت نائینی، حجت الله فراهانی، ساناز فنائی* صفحات 327-337

    اهداف:

     موضوع سلامت و سلامت روانی، یکی از اهداف مستتر در رویکرد بازآفرینی شهری است که تاکنون کمتر مورد بحث قرار گرفته است. همچنین بازآفرینی شهری به شیوه ای که اکنون در کشور دنبال می شود، از نظر پشتیبانی از شاخص های سلامت روانی دارای اشکالات جدی است. از طرف دیگر، اثرات چنین پروژه هایی بر ابعاد مختلف سلامت روانی چندان شناخته شده نیست. لذا هدف از پژوهش حاضر، آسیب شناسی برنامه های بازآفرینی شهری در راستای پشتیبانی از شاخص های سلامت روانی بود.

    روش شناسی:

     در این مطالعه، از روش پیمایشی بر اساس مصاحبه نیمه ساختاریافته و تکمیل پرسش نامه وزن دهی از خبرگان استفاده شد. نمونه گیری به روش گلوله برفی از 17 خبره در قالب سه گروه «پژوهشگران دانشگاهی»، «کارشناسان حوزه بازآفرینی شهری» و «مدیران نهادهای مدیریت شهری تهران» انجام شد و نتایج با استفاده از تکنیک کدگذاری باز و محوری تحلیل شد. سپس ابعاد اثرگذار بر سلامت روانی در پروژه های بازآفرینی شهری در قالب یک پرسش نامه 39سیوالی با استفاده از روش طیف اثرگذاری ارزیابی شد.

    یافته ها

    برنامه بازآفرینی شهری برای پشتیبانی از مولفه های سلامت روانی باید 8 ویژگی مثبت را ایجاد نموده و از 4 ویژگی منفی جلوگیری نماید. این ابعاد در واقع اثرات بیرونی پروژه ها هستند که می توانند در قالب تکنیک ارزیابی اثرات بعد روانی سلامت، مورد سنجش قرار گیرند. همچنین موانع دستیابی به برنامه بازآفرینی پشتیبان سلامت روانی، در سه حوزه «رویکردهای سیاست گذاری»، «فرآیند تهیه و اجرا» و «فرآیند نظارت و ارزیابی» قابل پیگیری است. بر اساس نتایج دیگر، پیامدهای منفی برنامه های فعلی بازآفرینی روی سلامت روانی بیشتر از پیامدهای مثبت آنها بوده که مهم ترین موارد «تبعیض و نابرابری» و «استرس و اضطراب» است.

    نتیجه گیری

    برای ادغام هر چه بیشتر مولفه های سلامت روانی در بطن برنامه های بازآفرینی شهری، بایستی سازوکارهای مربوط به سیاست گذاری، تهیه، تصویب، اجرا و نظارت بر این برنامه ها تغییر یابند و مورد بازنگری اساسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، پایداری، ارزیابی اثرات، سلامت روانی
  • حمزه بهروزی، محمدرضا زند مقدم*، سعید کامیابی صفحات 339-349
    اهداف

    شهرهای تاب آور شهرهایی هستند که از توسعه تاب آوری گسترده تر در زندگی اقتصادی و اجتماعی، زیرساخت ها و نهادهایش حمایت می کند؛ همچنین شهرهای تاب آور آسیب پذیری در برابر رویدادهای شدید را کاهش می دهند و به طور خلاقانه به تغییرهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی به منظور افزایش پایداری بلندمدت خود پاسخ می دهند. لذا هدف از این پژوهش مدل سازی میزان تاب آوری شهر در برابر مخاطرات طبیعی با تاکید بر رانش زمین در شرایط بحرانی بود.

    روش شناسی: 

    روش به کاررفته در این پژوهش، بهره گیری  از نرم افزار GIS 10.3 به منظور تعیین نقاط دارای تاب آوری بیشتر و استفاده از روش های الگوریتم ژنتیک و هوش ازدحامی ذرات و برنامه نویسی آنها در محیط متلب است تا با استفاده از آن مهم ترین مولفه های تاب آوری شهر و راهکارهای موثر در تقویت تاب آوری مشخص شوند.

    یافته ها:

     تحقیق پیش رو طی 2 مرحله صورت گرفته که در مرحله اول، ابتدا با استفاده از فرآیند سلسله مراتبی میزان تاب آوری نقاط شهری در برابر رانش زمین تعیین شد و پس از آن با ترکیب همه مولفه های ذکرشده نقشه نهایی مخاطره تهیه شد. در مرحله دوم برای تعیین مهم ترین مولفه های تاب آوری شهر، 32 شاخص از مولفه های تاب آوری بر اساس 4 معیار (کالبدی-فضایی، اقتصادی، اجتماعی، نهادی) تدوین و با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 3 نقطه از شهر به ترتیب پارک تلار، استادیوم شهید وطنی و پارک سراج، به عنوان مناطق دارای تاب آوری بیشتر انتخاب و اولویت بندی شدند؛ سپس به منظور تایید و مقایسه یافته های تحقیق توسط الگوریتم ژنتیک از روش هوش ازدحامی ذرات بهره گرفته شد.

    نتیجه گیری

    تفاوت معنی داری از لحاظ تاب آوری در بین مناطق شهر وجود دارد که افزایش میزان تاب آوری شهر قایمشهر در مرحله اول نیازمند تقویت و اصلاح ساختارهای محیط طبیعی و سپس حفظ و نگهداشت محیط ایمن است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، الگوریتم ژنتیک، رانش زمین، PSO، MATLAB
  • لادن عبادی* صفحات 351-360
    اهداف

    هدف از انجام این پژوهش معرفی روشی بهینه برای استخراج پهنه های آبی از تصاویر ماهواره ای چندطیفی بود.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق به کار رفته از نوع کاربردی و بر پایه پژوهش موردی است. به منظور استخراج آب از تصاویر ماهواره ای لندست 8 از شاخص اصلاح شده اختلاف آب نرمال شده به همراه سه روش آستانه گذاری که عبارتند از روش میانگین، روش اتسو و حد آستانه صفر استفاده شد. به منظور ارزیابی دقت نتایج، از نقشه طبقه بندی تولیدشده از تصویر سنتینل 2 به روش طبقه بندی ماشین بردار پشتیبان و سپس محاسبه ماتریس خطا و ضرایب همبستگی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد اعمال حد آستانه صفر روی شاخص اصلاح شده اختلاف آب نرمال شده برای جداسازی آب در تصاویر ماهواره لندست 8 مناسب نیست زیرا مناطق کم عمق نزدیک خط ساحلی را نمی تواند به خوبی شناسایی کند. در مقابل، روش آستانه گذاری اتسو با دقت بالا قادر به شناسایی آب بود و تطابق مکانی خوبی با داده های مرجع داشت.

    نتیجه گیری: 

    روش شاخص اصلاح شده اختلاف آب نرمال شده به خوبی می تواند مناطق آبی را روی تصاویر چندطیفی شناسایی کند ولی انتخاب حد آستانه مناسب برای جداسازی آب از خشکی در دقت خروجی تاثیر بالایی دارد. اکثر تحقیقات گذشته به خصوص پژوهش های داخلی، حد آستانه صفر را به کار می گیرند در حالی که کارآیی پایین این روش آستانه گذاری در پژوهش حاضر ثابت شد. روش آستانه گذاری اتسو، علاوه بر افزایش دقت، نیازی به دخالت کاربر نداشته و از اطلاعات آماری تصویر استفاده می کند؛ بنابراین گزینه مناسبی برای خودکارسازی فرآیند استخراج پهنه های آبی از تصاویر ماهواره ای است.

    کلیدواژگان: شاخص اصلاح شده اختلاف آب نرمال شده، MNDWI، استخراج آب، لندست 8، تصویر ماهواره ای
  • محمدمهراد دوغایی، محمدهادی مهدی نیا*، مریم دانشور صفحات 361-368

    اهداف :

    شهرها به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص اقتصادی و اجتماعی همواره جاذب جمعیت بوده اند. البته این تحرکات جغرافیایی، خاص مهاجران نبوده و ساکنین شهرها نیز با هدف ارتقاء پایگاه اجتماعی، دایما در حال تغییر محل سکونت خود هستند. مجموعه این تحولات اجتماعی-فضایی، تاثیرات به سزایی بر الگوی سکونت شهری می گذارد که پیچیدگی فرآیند برنامه ریزی شهری را دوچندان می کند. لذا آگاهی از عوامل موثر بر این تحولات، بسیار ضروری است. از این رو، مقاله حاضر از طریق رویکرد بوم شناسی اجتماعی، به شناسایی عوامل موثر بر الگوی سکونت شهری پرداخت.

    روش شناسی: 

    این پژوهش با روش تحلیل محتوا و در سال 1400 انجام شد. انتخاب محتوا از میان منابع انگلیسی، از صاحب نظران بوم شناسی اجتماعی و به شرط پرداختن به مباحث مرتبط با سکونت شهری، انتشار در بازه زمانی 1925 به بعد و در دسترس بودن نسخه الکترونیکی انجام شد. نهایتا 18 مطالعه دست اول انتخاب و فرآیند خلاصه سازی، کدگذاری و مقوله بندی صورت پذیرفت. در آخر، مفاهیم، مقوله ها و عوامل تحقیق، تحت تحلیل های کمی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها از تحلیل متغیر اول نشان داد که به ترتیب، مفاهیم با ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بیشترین فراوانی را داشتند. یافته ها از تحلیل متغیر دوم نیز حاکی از این بود که از بین عوامل 10گانه موثر بر الگوی سکونت، عوامل "فاصله اجتماعی" و "تحرک اجتماعی-فضایی" بیشترین فراوانی را دارند. یافته های ناشی از تحلیل همبستگی میان این عوامل نیز نشان داد که عامل "تجانس اجتماعی" به دلیل همبستگی بالا با شش عامل دیگر، بیشترین تاثیر را بر الگوی سکونت شهری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که عوامل 10گانه تحقیق، از طریق شبکه ای از تاثیرات و تاثرات، تحولات اجتماعی-فضایی را رقم زده و الگوی سکونت در شهرها را دستخوش تغییر کردند.

    کلیدواژگان: سکونت شهری، تحولات اجتماعی- فضایی، جغرافیای اجتماعی شهر، تحلیل محتوا
  • سیده مریم باقری، طاهره نصر*، علی اکبر حیدری، ملیحه تقی پور صفحات 369-379

    اهداف :

    بازار به عنوان فضایی عمومی، مبدا و نیز مقصد فعالیت های کاربران است و مساله حضور پذیری در آن سبب ایجاد سرزندگی و تاثیر بر کیفیت محیط شهری می شود. موضوع این پژوهش، ارزیابی نقش کیفیت پیوستگی داخلی بر میزان حضورپذیری افراد در بازار سنتی شهر شیراز بود.

    روش شناسی:

     این تحقیق کیفی-تحلیلی در سال 1400 در بازار سنتی شهر شیراز انجام شد. متغیرهای مورد مطالعه، پیوستگی کالبدی (تداوم شکل و یکپارچگی فضایی) و تداوم عملکردی (تداوم کاربری و تبدیل پذیر فعالیت ها) بودند. داده های مورد نیاز با استفاده از مصاحبه و مشاهده میدانی جمع آوری شد. نمونه آماری، 350 نفر از مراجعه کنندگان به بازار بودند که در طول یک هفته مورد مصاحبه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل محتوا در محیط Depthmap (depthmapXnet-0.35) و نیز آزمون T در محیط SPSS 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیشترین و کمترین میزان حضورپذیری افراد در بازار در راسته بازار وکیل جنوبی و اردوبازار با مقادیر 95% و 30% مشاهده شد. کمترین تداوم شکل در راسته بازار مرغ و اردوبازار و بیشترین آن در راسته های وکیل شمالی و وکیل جنوبی مشاهده شد. بیشترین یکپارچگی فضایی در راسته های وکیل جنوبی و بازار شاه چراغ و کمترین آن در راسته های اردوبازار و بازارنو، بیشترین مقادیر میانگین سازگاری در راسته های وکیل شمالی و وکیل جنوبی و کمترین آن در راسته اردوبازار و نیز بیشترین میزان تنوع پذیری عرصه های میانی در راسته های وکیل جنوبی و وکیل شمالی و کمترین میزان آن در راسته اردوبازار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    پیوستگی کالبدی و عملکردی مهم ترین عوامل در ارتقا حضورپذیری در بازار هستند که در این ارتباط، یکپارچگی فضایی، تداوم شکلی، تبدیل پذیری و تداوم کاربری ها از مهم ترین عوامل مرتبط باکیفیت پیوستگی در فضای داخلی بازارهاست که بر میزان حضور پذیری در بازار تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: حضور پذیری، پیوستگی کالبدی، پیوستگی عملکردی، بازار، شیراز
  • معصومه یعقوبی بایعکلایی، علیرضا وفایی نژاد*، حمیدرضا مرادی دارابکلایی، حسین هاشمی صفحات 381-389
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و پیش بینی تغییرات سنجه ها و فرآیندهای تغییر سیمای سرزمین در حوزه آبخیز گرگان رود در استان گلستان انجام شد.

    روش شناسی:

     نقشه های کاربری/پوشش زمین در سال های 1990، 2000، 2010 و 2020 میلادی تهیه شد. سپس پیش بینی تغییرات کاربری/پوشش زمین برای شرایط آینده، تحت دو سناریوی (1) تداوم روند فعلی تغییر برای سال 2040 و (2) تغییرات کاربری/پوشش زمین برای سال2040 بر اساس توان اکولوژیکی سرزمین، با استفاده از مدل ساز تغییر سرزمین انجام پذیرفت. سنجه ها و فرآیندهای تغییر سیمای سرزمین در سال های مورد مطالعه و سناریوهای مد نظر با استفاده از نرم افزار Fragstats استخراج و تغییرات آن ها طی دوره مورد مطالعه (1990 تا 2020) تحلیل شد.

    یافته ها

    طی دوره مورد بررسی، جنگل زدایی (53/279کیلومتر مربع)، کاهش اراضی مرتعی (98/542کیلومتر مربع)، توسعه کشاورزی (413کیلومتر مربع) و توسعه مناطق مسکونی (81/133کیلومتر مربع) در آبخیز گرگان رود اتفاق افتاده بود. بر اساس نقشه پیش بینی شده کاربری اراضی برای سال 2040 تحت دو سناریوی مدیریتی، مساحت کاربرهای جنگل، کشاورزی و مرتع در سناریوی اول (بر اساس روند تغییرات فعلی) با تغییر 37/58-، 8/35، 28/8کیلومتر مربع به 98/1364، 09/2396 و 18/3481کیلومتر مربع خواهد رسید. این در حالی است که در سناریوی دوم (بر اساس توان اکولوژیک) مساحت کاربرهای جنگل، کشاورزی و مرتع با تغییر 27/4، 86/100- و 58/96کیلومتر مربع به 54/1427، 55/2258 و 49/3567کیلومتر مربع خواهد رسید.

    نتیجه گیری

    افزایش و کاهش تعداد لکه ها به‎ترتیب در کاربری های انسان ساخت و طبیعی بیانگر روند تخریبی سیمای سرزمین طی دوره پژوهش است. فرآیند های تنزل در جنگل، تفکیک در مرتع و ایجاد در کشاورزی و مناطق مسکونی طی دوره 30ساله پژوهش در آبخیز گرگان رود به وقوع پیوسته است.

    کلیدواژگان: پیش بینی تغییرات کاربری، پوشش زمین، مدل LCM، سنجه های سیمای سرزمین، توان اکولوژیک، حوزه آبخیز گرگان رود
  • پریسا محققی، مصطفی قدمی، جلال عطیمی آملی*، غلامرضا جانباز قبادی صفحات 391-398

    اهداف :

    بهترین راه مقابله با مخاطرات طبیعی و در راس آن زلزله، ارتقای تاب آوری سکونتگاهی در ابعاد مختلف است. بنابراین شناخت تاب آوری وضع موجود نقشی حیاتی در کاهش آسیب پذیری شهرها به همراه دارد. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاب آوری کالبدی-اقتصادی منطقه 12 شهر تهران در مواجه با زلزله بود.

      روش شناسی: 

    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای-اسنادی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای ArcGIS و Super Decision و مدل های FANP و Anselin Local Morans استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین ضریب در بین شاخص های موثر بر تاب آوری منطقه به ترتیب مربوط به شبکه حرکت و دسترسی (261/4)، وضعیت ساختمان (925/3)، کاربری ها (218/3)، پایداری اقتصادی (211/3)، تراکم (3.002)، خصوصیات زمین بستر (544/1) بود. وضعیت تاب آوری بسیار کم با بیشترین میزان، 8895457مترمربع از مساحت منطقه را دربرگرفت و 522081مترمربع (19/7%) در وضعیت تاب آوری بسیار زیاد قرار داشت. تفاوت معنی داری از لحاظ تاب آوری بین نواحی شش گانه منطقه 12 وجود داشت. در بعد تاب آوری کالبدی، ناحیه شش و یک، بیشترین میزان تاب آوری و ناحیه سه کمترین میزان تاب آوری را داشتند. در بعد تاب آوری اقتصادی، محلات بازار، بهارستان و مختاری بهترین وضعیت و محلات پامنار و هرندی بدترین وضعیت را داشتند.

    نتیجه گیری

    نواحی جنوبی منطقه نسبت به نواحی شمالی در وضعیت تاب آوری بسیار کم قرار دارند که نیازمند برنامه ریزی سریع به منظور افزایش تاب آوری است.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، تاب آوری اقتصادی، زلزله، مدل FANP، Anselin Local Morans، منطقه 12 تهران
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 399-407

    مقدمه :

    یکی از مهم ترین رویکردهای ژیوپلیتیک انتقادی، شناخت عملکرد گفتمان ها در ظهور کنش های ژیوپلیتیک واحدهای سیاسی است. در این رویکرد قلمروگستری ژیوپلیتیک معنایی دارد که مفسر می بایست آن را با توجه به مولفه های برساختی درون متن فهم نماید. از منظر لاکلا و موفه این متن ژیوپلیتیک، در مقطعی از تاریخ بوسیله گفتمان اجتماعی-سیاسی ساخت مند شده و از منظر هویتی در تمایز با دیگر گفتمان ها معنا یافته است. بنابراین هویت شناسی گفتمان و تفسیر پیامدهای اقتصادی-سیاسی آن از ارکان ضروری مطالعات ژیوپلیتیک گفتمانی است. در این راستا الگوی قلمروگستری عصر خلفای راشدین بین سال های 11 تا 35 هجری قمری زمینه ساز گسست معنایی با پارادایم سیاست ژیوپلیتیک عصر رسول اکرم (ص) بود. چرا که در عصر پیامبر اسلام (ص) گسترش مرزهای جهان اسلام برای گسترش آموزه های اسلامی تفسیر می شد که با الگوی گفتمانی قلمروگستری عصر خلفای راشدین متمایز بود. در این پژوهش کوشش شده تا مولفه های گفتمانی موثر بر ایجاد سیاست قلمروگستری در دوره حاکمیت خلفای راشدین از منظر لاکلا و موفه مورد تحلیل قرار گیرد. در این راستا در مرحله اول چگونگی برساخت هویت و اقتصاد سیاسی از طریق قدرت سیاسی از منظر تیوریک بررسی می شود. سپس مولفه های گفتمانی قلمروگستری سیاست ژیوپلیتیک در عصر خلفای راشدین و تبدیل آن به عنوان رسالت دینی بیان می شود.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نمایانگر آن است که در دوره خلفای راشدین با شکل گیری دال مرکزی گسترش قلمرو اسلامی به مثابه رسالت دینی، گونه ای از غیریت سازی در گفتمان سیاست ژیوپلیتیک حکومت اسلامی شکل گرفت که دفاع و گسترش مرزهای امت اسلامی در برابر غیرمسلمانان به امری قدسی بدیل شد. ضمن اینکه رشد ثروت حاصل از قلمروگستری در میان صحابه و نیز مسلمانان نخستین در تبدیل شدن قلمروگستری به مثابه دال مرکزی گفتمان خلفای راشدین موثر بود. از این نظر، خلافت اسلامی برای کسب رضایت هرچه بیشتر سایر طوایف مسلمان، آنها را به حضور در فتوحات سرزمینی دعوت و بهره مندی بیشتر از غنایم را منوط به حضور در جنگ و کسب پیروزی در فتح سرزمین های جدید می دانست.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، خلفای راشدین، گفتمان، هویت، اقتصاد سیاسی
  • مجتبی شعاع اردبیلی، محمد یوسفی جویباری*، محمد قربانی گلشن ابادی صفحات 409-417
    اهداف

    روند رشد و توسعه اقتصادی کشورهای آسیایی که از اواخر دهه 70 میلادی آغاز شد چنان سریع و چشم گیر بود که در پایان قرن بیستم، علاوه بر ژاپن به عنوان غول اقتصادی آسیا، چند کشور آسیایی دیگر از جمله چین و هند نیز در شمار اقتصادهای بزرگ و موفق جهان قرار گرفتند. به طور قاطع می توان گفت که مهم ترین عامل تاثیرگذار بر خیزش کشورهای آسیایی و قرار گرفتن آنها در میان قدرت های بزرگ، رشد و توسعه چشم گیر اقتصادی بوده است. ظهور چین به عنوان کانون یک منطقه جدید ژیواستراتژیک نه تنها به ضعف نفوذ ایالات متحده و روسیه در غرب و پاسیفیک شمالی، بلکه همچنین به تغییرات در محیط شناسی سیاسی- اقتصادی چین مربوط می شود. هدف این تحقیق توصیفی- تحلیلی، بررسی محیط شناسی سیاسی- اقتصادی چین با اتکا به روش تفسیر پیشینه تحقیقاتی برای درک موقعیت ژیوپلیتیکی در جنوب شرق آسیا بوده است. داده ها با استفاده از جست و جو در منابع کتابخانه ای و پیشینه تحقیقاتی جمع آوری شد.

    نتیجه گیری

    در جامعه امروز چین، در میان توده مردم و نخبگان سیاسی کشور بیش از هر چیز، ثبات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی حایز اهمیت است. اصلاحات صورت پذیرفته نیز، نه در جهت بر هم زدن نظم سیاسی موجود، بلکه در راستای افزایش نقش قانون، گسترش تدریجی مشارکت و ایجاد نظام کنترل و نظارت رسمی صورت پذیرفته است. ماحصل این اصلاحات نیز، گسترش پاسخگویی در مقابل مردم، شفافیت و اعتمادسازی است. ساختار فرهنگی چین نیز به عنوان عاملی موثر و مثبت در توسعه و تقویت قدرت داخلی و بین المللی این کشور نقش برجسته ای در شکوفایی توانمندی های این کشور ایفا می کند.

    کلیدواژگان: چین، توسعه، جنوب شرق آسیا، اقتصاد، ژئوپلیتیک
  • فاطمه منیری، حسین اصغری*، پورشیخان علیرضا، سیده صدیقه حسنی مهر صفحات 419-428

    اهداف :

    بخش حمل ونقل در ایران حدود یک چهارم از کل دی اکسید کربن موجود در کشور را تولید می کند که سهم قابل توجهی است. حمل ونقل در شهرهای جلفا و جانانلو واقع در منطقه آزاد ارس به عنوان شهرهای میانه اندام نقش بارزی در تولید دی اکسیدکربن دارد. هدف از این تحقیق، شناسایی متغیرهای تاثیرگذار بر کم کربن سازی شهرهای جلفا و جانانلو بود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی در سال 1400 با استفاده از تحلیل ساختاری به روش MICMAC انجام شد. شاخص های موثر بر کم کربن سازی شهری با استفاده از مطالعه پیشینه تحقیقاتی و مصاحبه با پنل خبرگان تهیه شد. خبرگان مورد مطالعه شامل 30 کارشناس مطالعات توسعه پایدار شهری بوده که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و با آنها مصاحبه شد. شاخص های مورد تاکید، با استفاده از کدگزاری متن استخراج شده و برای سنجش اولویت در اختیار همان پنل کارشناسی قرار گرفتند. پایایی داده ها تایید شد. تحلیل داده ها به منظور استخراج متغیرهای تاثیرگذار و ارتباط آنها با استفاده از نرم افزار MICMAC انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، متغیرهای کلیدی شامل حمل ونقل الکترونیک، حمل ونقل هوشمند و ترویج انرژی کم کربن و متغیرهای حد واسط شامل هزینه سوخت، زیرساخت های حمل ونقل، تصمیمات کلان مدیریتی، اختلاط کاربری ها، فشرده سازی شهرها، مدیریت حمل ونقل، جایگزینی، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، دسترسی مناسب، فرهنگ حمل ونقل عمومی، حمل ونقل غیرموتوری و کاهش زمان سفر بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی تحقیق بیانگر این است که سیاست های کلان مدیریتی، بهبود زیرساخت های شهری در زمینه های مختلف از جمله حمل ونقل شهری، به کارگیری تکنولوژی های حمل ونقل الکترونیکی، بهبود شبکه راه های درون و برون شهری، به ترتیب دارای بالاترین اثرگذاری بر کم کربن سازی شهرهای جلفا و جانانلو هستند.

    کلیدواژگان: شهر کم کربن، آینده پژوهی، حمل و نقل، منطقه آزاد ارس، شمال غرب ایران
  • امیر قراخانی، حسن هاشمی*، محمد چلاجور صفحات 429-438
    اهداف

    اشتغال از نیازهای اصلی هر جامعه است که هر گونه کمبود در آن منشا پیدایش بسیاری از ناهنجاری های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می شود. هدف این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر اشتغال زایی در بخش کشاورزی در شهرستان بهار استان همدان بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش پیمایشی با رویکرد ترکیبی در سال 1400 در شهرستان بهار انجام شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته به روش خبرگان انجام شد. کدگزاری مفاهیم با استفاده از روش گراند تیوری انجام شد. CVR و CVI پرسش نامه با استفاده از سنجش نظرات خبرگان ارزیابی شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد (250=n). نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. معیارهای موثر با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و آزمون ANP رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحلیل سلسله مراتبی، در میان معیارهای موثر بر اشتغال شهرستان بهار، معیار اقتصادی با رتبه 556/0 بیشترین اهمیت را داشته و پس از آن معیارهای محیطی، اجتماعی و رفتاری با رتبه های 270/0، 252/0 و 201/0 به ترتیب، اولویت های بعدی موثر بر اشتغال زایی کشاورزی بوده اند. یافته های حاصل از مدل ANP با تفاوت اندک، با نتایج حاصل از مدل تحلیلی سلسله مراتبی منطبق است.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود منابع طبیعی، نیروی انسانی و نقش روستاها در اشتغال زایی کشاورزی، ضرورت نگاه همه جانبه به عوامل اقتصادی-اجتماعی، محیطی و رفتاری و فراهم کردن زمینه های حمایت مادی و غیرمادی و ارتقای گرایش به اشتغال در بخش کشاورزی شهرستان بهار وجود دارد.

    کلیدواژگان: اشتغال، کشاورزی، عوامل اقتصادی- اجتماعی، همدان، شهرستان بهار
  • سید پویا میرمسعودی، یوسف علی زیاری*، حمیدرضا جودکی صفحات 439-448

    اهداف:

     تعدد مدیریت و ناهماهنگی سازمان های دولتی متولی امور شهر، از مهم ترین چالش های مدیریت کلان شهری تهران است. هدف این تحقیق، بررسی تحقق پذیری مدیریت یکپارچه کلان شهر تهران از منظر نهادهای دولتی بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش توصیفی کاربردی در سال 1401 در شهر تهران انجام شد. طراحی شاخص های موثر، با استفاده از روش تحلیل محتوا شکل گرفت. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته بود. جامعه آماری این تحقیق، مدیران شهری و متخصصین برنامه ریزی شهری شهر تهران بود. برای تعیین اهمیت معیارها از روش AHP با تاکید بر نظرات کارشناسی و برای اولویت بندی شاخص های موثر، از روش تاپسیس استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس روش AHP در شاخص انسجام، اولویت اول در معیار «وجود مرکز فراسازمانی» مشاهده شد. در شاخص ساختار مدیریتی، بیشترین اهمیت در معیارهای «همبستگی بین مدیران سازمانی» و «وجود دیدگاه سیستماتیک» و کمترین اهمیت در معیار «وجود دیدگاه مشترک میان اقدامات کاری سازمان های متولی» مشاهده شد. در شاخص حکمروایی خوب، بیشترین اهمیت در معیارهای «مشارکت مردمی» و «ارایه گزارش به نهادهای ذی صلاح» و کمترین اهمیت در معیار «جلسات تبادل دانش» مشاهده شد. در شاخص ساختار مشارکتی، بیشترین و کمترین اولویت به ترتیب مربوط به معیارهای «تعامل موثر با شهروندان» و «وجود زیرساخت اطلاعاتی» بوده و در شاخص هماهنگی نیز، اولویت اول و آخر در زیرشاخص های «هماهنگی سازمان های متولی امور شهری و «هماهنگی منابع انسانی و مالی» مشاهده شده است. بر اساس روش تاپسیس شاخص های انسجام، ساختار مدیریتی، حکمروایی، ساختار تشکیلاتی و هماهنگی به ترتیب اولویت های موثر بر تحقق مدیریت شهری توسط سازمان های دولتی بوده است.

    نتیجه گیری

    انسجام، ساختار مدیریتی، حکمروایی شهری، هماهنگی و ساختار تشکیلاتی به ترتیب دارای اولویت در تحقق مدیریت یکپارچه شهری در ارتباط با نهادهای دولتی هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه شهری، سازمان های دولتی، کلانشهر تهران، AHP، TOPSIS
  • علی زنگی آبادی*، سهیلا رضایی آدریانی صفحات 449-458
    اهداف

    رسالت مجلات علمی، چاپ مقاله های علمی و کمک به گسترش و اشاعه اطلاعات و نتایج پژوهش ها درباره پیشرفت های موجود در یک حوزه علمی است. امروزه، کمیت و کیفیت مقالات و مجلات علمی منتشر شده در یک کشور به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی و اعتبار علمی آن کشور در سطح بین المللی به حساب می آید. یکی از عوامل اصلی پیشرفت هر کشور، میزان تولید و تاثیر انتشارات علمی آن کشور است، فصل نامه تحقیقات جغرافیایی یکی از مجلات معتبر در حوزه دانش جغرافیاست که سهم عمده ایی در ترویج این دانش دارد، به همین منظور، بررسی عملکرد این فصل نامه و شناسایی نقاط قوت و ضعف آن می تواند گام موثری در توسعه و پیشرفت روزافزون آن باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی مقالات چاپ شده در فصل نامه علمی پژوهشی تحقیقات جغرافیایی از نظر گرایش موضوعی، مدت زمان رسیدگی تا چاپ مقالات، تعداد نویسندگان و تحلیل کمی و کیفی مقالات است،

    روش شناسی: 

    تمامی مقالات فصل نامه تحقیقات جغرافیایی از سال 1389 تا سال 1399 مورد بررسی قرار گرفت. جامعه پژوهش 500 مقاله را در برداشت. داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS 22، Excel و ArcGIS مورد بررسی کمی و با استفاده از نرم افزار MAXQDA مورد تحلیل کیفی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش شامل دو بخش بررسی کمی و توصیفی مقالات ارسال شده و طبقه بندی آن ها در درجه اول و سپس مطالعات کیفی انجام شد و تحلیل محتوا بر روی کلیدواژه های مقالات در رشته ها و بخش های مختلف بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاکی از کاهش مدت زمان چاپ مقالات پس از اخذ پذیرش و سهم بالای استان هایی نظیر اصفهان، تهران و خراسان رضوی در ارسال مقاله به این فصل نامه است. سایر نتایج به همراه تحلیل های آماری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، مقالات پژوهشی، تحلیل محتوا
  • مسعود منتظری شاه توری، علیرضا استعلاجی*، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 459-466
    اهداف

    با توجه به پتانسیل های بوم گردی ایران، در بین انواع گردشگری، شانس بیشتری برای بهره مندی از حوزه بوم گردی برای کمک به توسعه کشور وجود دارد و در این زمینه توجه به توسعه اقامتگاه ها راهکاری برای دستیابی به نتایج مطلوب است. هدف این تحقیق، بررسی ظرفیت توسعه اقامتگاه های بوم گردی در استان های ایران بود.

    روش شناسی: 

    این تحقیق توصیفی-تحلیلی در سال 1401 انجام شد. محدوده مکانی تحقیق، استان های ایران بود. معیارهای موثر بر ظرفیت توسعه اقامتگاه های بوم گردی با استفاده از مطالعه پیشینه پژوهشی تهیه شد. معیارهای مورد نظر برای هر یک از استان ها با استفاده از مطالعه پیشینه تحقیقاتی مرتبط در 10 سال اخیر (1391-1401)، سالنامه های آماری و گزارش مراجع ذی صلاح بررسی شد. برای رتبه بندی استان های کشور از روش تاپسیس استفاده شد. تعیین وزن معیارها در روش تاپسیس از طریق آنتروپی شانون انجام شد. نقشه نهایی ظرفیت توسعه اقامتگاه ها در محیط GIS فراهم شد.

    یافته ها: 

    بنابر نتایج، بیشترین ظرفیت توسعه اقامتگاه های بوم گردی بر اساس معیارهای زیرساخت، مدیریت اقامتگاه های بوم گردی و جذابیت های گردشگری برای استان های یزد، اصفهان، تهران، فارس و خراسان شمالی و کمترین ظرفیت برای استان های ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، سیستان بلوچستان وهرمزگان به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    استان های ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، سیستان بلوچستان و هرمزگان کمترین ظرفیت توسعه اقامتگاه های بوم گردی را دارند که نیازمند برنامه ریزی و استراتژی های مناسب برای ارتقای این ظرفیت هستند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی گردشگری، بوم گردی، اقامتگاه، مدل آنتروپی شانون
|
  • A. Nazemi, S.M. Seyedalhoseni*, M. Daneshvar, A. Saghatoleslami Pages 305-312
    Aims

    There are many criticisms and suggestions in the field of urban planning laws and rules and regulations of urban development plans, but the roots and context of the emergence of such rules that have been criticized or proposed to amend them are not clear and have not been addressed. The purpose of this study was to reach the sources of problems and inefficiencies in the rules and regulations of Iran's urban development plans.

    Methodology

    Data collection was done by documentary research method, in the form of open codes related to criticisms, inefficiencies, and suggestions presented in 200 written documents between 2000 and the end of 1400. Axial organization and coding, code selection, and categorization were performed following the data-based research method and with the help of Access 2016 software. The research process and results were confirmed with the participation of 5 experts and evaluation based on 9 Cresol questions.

    Findings

    The study showed that the roots of the mentioned inefficiencies go back to the category or fields of vision, governance structure and organization, a system of formulation and approval, rules-rules and regulations, planning institutions, and  Legislative authorities each of which has smaller categories and their central codes are theoretical base, manpower, theoretical shortcomings, the inadequacy of supreme laws, shortcomings of institutional elements and approach and theoretical shortcomings, respectively.

    Conclusion

    The results of this study indicate that the shortcomings and inefficiencies of the rules and regulations of Iran's urban development plans have multiple roots that, when clarified, pave the way for their correction. The axis of the six constructive fields is paradigm transition, respectively; Politics and lack of cooperation and coordination; Participation, the interdisciplinary nature of urban planning laws, inconsistency of elements and inconsistency of views and approaches, which have been the cause of inefficiencies due to inadequacy in words and lack of common language.

    Keywords: Urban Planning Laws, Rules, Regulations, Urban Development Plans, Comprehensive Plan
  • S.H Sheikhghaderi, T. Alizadeh*, M. Rezaei Banafsheh Pages 313-326
    Aims

    Due to its location in the Middle East, Iran is affected by its climatic and geological characteristics. Since one of the main sources of airborne particulate matter is desert, issues such as sandstorms, high concentrations of airborne particles, and reduced visibility are some of the major recent climate and meteorological problems in the country, especially in the western border provinces. The purpose of this study is to simulate the size of atmospheric dust particles to reveal the sources that send them to the western region of the country.

    Methodology

    In this regard, numerical modeling and remote sensing methods were used for severe dust events in June 2016, November 2017, and October 2018. The data used include the weather codes of the synoptic station, the aerosol optical depth product of the moderate resolution imaging spectro radiometer sensor, and the National Centers for Environmental Prediction/NFL data for the implementation of the weather rcscarch forcast-CHEM  model.

    Findings

    The results showed that the outputs of the weather rcscarch forcast-CHEM numerical model in all three dust events, the regions located in the northwest of Iraq (border between Iraq and Syria), the regions of northern Saudi Arabia, and the eastern regions of Iraq are the main sources. Dust particles were detected in the study area. Dust originating from these areas in a northwest-southeast direction and with a significant spatial and temporal extent affects more than 3 days and the spatial expansion of western regions of Iran, especially Kermanshah.

    Conclusion

    Based on the results of this study, aerosol optical depth  images of the Modis sensor and simulation of the weather rcscarch forcast-CHEM model have an acceptable performance to identify the characteristics and sources of heavy dust entering the Kermanshah region.

    Keywords: Particulate Matter, Simulation, Weather Rcscarch Forcast-CHEM, Aerosol Optical Depth, Kermanshah
  • Gh. Haghighat Naeini, H. Farahani, S. Fanaei* Pages 327-337
    Aims

    The issue of health and mental health is one of the hidden goals in the urban regeneration approach that has been less discussed so far. Also, urban regeneration, as it is currently pursued in the country, has serious problems in terms of supporting mental health indicators. On the other hand, the effects of such projects on various aspects of mental health are not well known. Therefore, the purpose of this study was to the pathology of urban regeneration programs to support mental health indicators.

    Methodology

    In this study, a survey method based on semi-structured interviews and completing a weighting questionnaire of experts was used. Snowball sampling was performed on 17 experts in the form of three groups of “academic researchers”, “experts in the field of urban regeneration” and “managers of Tehran urban management institutions” and the results were analyzed using open and axial coding techniques. Then, the dimensions affecting mental health in urban regeneration projects were evaluated in the form of a 39-item questionnaire using the effect spectrum method.

    Findings

    An urban regeneration program to support mental health components should create 8 positive features and prevent 4 negative features. These dimensions are the externalities or external effects of projects that can be measured in the form of impact assessment techniques. Barriers to achieving a mental health support rehabilitation program can also be pursued in three areas: “policy approaches”, “preparation and implementation process” and “monitoring and evaluation process”. According to other results, the negative consequences of current rehabilitation programs on mental health are greater than their positive consequences, the most important of which are “discrimination and inequality” and “stress and anxiety”.

    Conclusion

    In order to integrate the components of mental health as much as possible in the heart of regeneration programs, the mechanisms related to policy-making, preparation, approval, implementation, and monitoring of these programs should be changed and fundamentally revised.

    Keywords: Urban Regeneratio, Sustainability, Mental Health, Impact Assessment
  • H. Behrouzi, M.R. Zand Moghadam*, S. Kamyabi Pages 339-349
    Aims

    Resilient cities are cities that support the development of wider resilience in economic and social life, its infrastructure, and institutions; resilient cities also reduce vulnerability to severe events and creatively respond to environmental, economic, and social changes to increase their long-term sustainability. Therefore, the purpose of this study was to model the city's resilience to hazards.

    Methodology

    The method used in this research is to use GIS software version 10.3 in order to determine points with greater resilience and to use genetic algorithm methods and particle swarm intelligence and their programming in the MATLAB environment in order to use it to determine the most important components of city resilience and effective strategies to strengthen resilience are identified.

    Findings

    The present study was conducted in two stages. In the first stage, first, using the analytical hierarchy process model, the degree of resilience of urban areas against landslides was determined and then, by combining all the mentioned components, the final hazard map was prepared. In the second stage, to determine The most important components of resilience in the city This time, 32 indicators of resilience components based on 4 criteria (physical-spatial, economic, social, institutional) were compiled and examined using a genetic algorithm, which finally 3 points of the city, respectively (Talar park, Shahid Watani Stadium, Siraj Park) were selected and prioritized as areas with more resilience. Then, to confirm and compare the research findings by genetic algorithm, the Particle Swarm Intelligence method was used.

    Conclusion

    There is a difference in terms of resiliency among the city areas, and increasing the resiliency of Qaimshahr city in the first stage requires strengthening and modifying the structures of the natural environment and then maintaining the safe environment.

    Keywords: Resilience, Genetic Algorithm, Landslide, Particle Swarm Intelligence, MATLAB
  • L. Ebadi* Pages 351-360

    Aims :

    This research aimed to introduce an optimal method for water body extraction from multispectral satellite images.

    Methodology : 

    The applied research method is practical and based on the case study. In order to the extraction of water from Landsat 8 satellite images, the modified normalized difference water index along with three thresholding methods including the average method, Otsu’s algorithm, and zero-limit thresholding were applied. For evaluation of the results, the Sentinel 2 image was classified using the support vector machine method then the class of water was used as the reference to calculate the
    confusion matrix and correlation coefficients.

    Findings:

     The results showed that applying the zero-limit thresholding on modified normalized difference water index for water extraction from Landsat 8 satellite images is not suitable as it cannot identify shallow areas near the coastline. In contrast, Otsu’s thresholding method was able to accurately identify water and had good spatial matching with the reference data.

    Conclusion :

    Modified normalized difference water index method can successfully identify water areas on multispectral images but choosing the right threshold to separate water from land has a great impact on output accuracy. Most of the past research, use zero-limit thresholding, while the low efficiency of this thresholding method was proven in the current research. Otsu’s thresholding method, in addition to increasing the accuracy, does not require user intervention and uses image statistical information, so it is ideal for the automation of the process of water body extraction from satellite images

    Keywords: Modified Normalized Difference Water Index, Water Extraction, Satellite Image
  • M.M. Doughaei, M.H. Mahdinia*, M. Daneshvar Pages 361-368
    Aims

    Cities have always been population absorbent because of having specific economic and social characteristics. These geographical movements are not only for immigrants and Residents of cities are also constantly moving to intend to improve their social status. All these socio-spatial variations have profound effects on the pattern of urban settlement which doubles the complexity of the urban planning process. So it is very important to be aware of the factors affecting these variations. Therefore, this paper, through the social ecology approach, identified the factors affecting the urban settlement pattern.

    Methodology

    The present research has been carried out using content analysis in 2021. The content has been selected from English-language sources from social ecology theorists who have dealt with issues related to urban Settlement and have been published between 1925 to now, so eighteen Primary sources were selected and the process of summarization, coding, and categorization was performed on them. Finally, quantitative analysis was carried out on all units including concepts, categories, and factors.

    Findings

    The results of the analysis on the first variable, show that the concepts with the social, cultural, and economic approach, respectively, had the highest frequency. The results of the analysis on the second variable, also show that among the ten factors affecting the Settlement pattern, "social distance" and "socio-spatial movement" had the highest frequency. The results of correlation analysis between the ten factors, also show that "social homogeneity" by a direct relationship and strong correlation with six other factors, has the greatest impact on urban settlement patterns.

    Conclusion

    The results indicate that the final ten factors, through a network of interactives, shape socio-spatial variations and change the pattern of urban settlement.

    Keywords: Urban Settlement, Socio-spatial Variations, Urban Social Geography, Content Analysis
  • S.M. Bagheri, T. Nasr*, A.A. Heydari, M. Taghipour Pages 369-379
    Aims

    As a public space, attendance in the market environment make vitality and has a particular effect on the quality of the urban environment. This research aimed to evaluate the role of the quality of internal connection on the attendance rate of people in the traditional market of Shiraz.

    Methodology

    This qualitative-analytical research was carried out in the traditional market of Shiraz in 2022-2023. The studied variables were physical continuity (form continuity and spatial integrity) and functional continuity (use continuity and activities transformability). Data were collected using interviews and field observation. The statistical sample was 350 market visitors who were interviewed for one week. Data were analyzed using content analysis through Depthmap software and a T-test in SPSS 24 software.

    Findings

    The highest and lowest attendance rate of people was observed in South Vakil and Ordo Bazar of the traditional market of Shiraz by 95% and 30%, respectively. The lowest continuity in shape was observed in paths Bazar Morgh and Ordo Bazar and the highest was observed in paths North Vakil and South Vakil, the highest spatial integration was observed in South Vakil and Shah Cheragh and the lowest was observed in paths 5 and 1, the highest mean compatibility values was observed in North Vakil and South Vakil, and its lowest level was observed in the Ordo Bazar. The highest rate of diversity was observed in the South Vakil and North Vakil and the lowest level was observed in the Ordo Bazar, respectively.

    Conclusion

    Physical and functional continuity are important factors in promoting attendance in the market. Spatial integrity, form continuity, convertibility, and continuity of uses are among the most important factors related to the quality of continuity in the interior space of the markets, which affects the presence in the market.

    Keywords: Attendance, Physical Continuity, Functional Continuity, Bazaar, Shiraz
  • M. Yaghoobi Bayekolaee, A. Vafaeenejad*, H. Moradi Darabkalayi, H. Hashemi Pages 381-389
    Aims

    The present study aimed to investigate and predict the changes in metrics and Landscape change processes in the Gorganrood watershed in Golestan province.

    Methodology

    First, land cover maps were prepared in 1990, 2000, 2010, and 2020. Then predict land cover changes for future conditions, under two scenarios (1) continuation of the current trend of change for 2040 and (2) land cover changes for 2040 based on the ecological potential of the land, using land change modeling. Metrics and processes of land change in the studied years and scenarios were extracted using Fragstats software and their changes were analyzed during the study period (1990 to 2020). According to the results obtained during the study period, deforestation (279.53km2), reduction of rangeland lands (542.598km2), agricultural development (413 km2), and development of residential areas (133.81km2) have occurred in the Gorganrood watershed.

    Findings

    According to the predicted land cover for 2040 under two management scenarios, the area of ​​forest, agriculture, and rangeland in the first scenario (based on the current trend of change) with a change of -58.37, 35.8, 8.28 km2 to 1364.98, 2396.09 and 3481.18km2 will be reached. Meanwhile, in the second scenario (based on ecological potential), the area of ​​forest, agriculture, and rangeland changed by 4.27, -100.86, and 96.58 km2 to 1427.54, 2258.55 and 3567.49km2 will receive.

    Conclusion

    Increasing and decreasing the number of patches in human and natural uses, respectively, indicate the destructive trend of the landscape during the research period. Forest degradation, rangeland segregation and creation processes in agriculture and residential areas have occurred during the 30-year research period in the Gorganrood watershed.

    Keywords: Prediction of Land Cover Changes, LCM Model, Landscape Metrics, Ecological Potential, Gorganrood Watershed
  • P. Mohagheghi, M. Ghadami, J. Azimi Amoli*, Gh. Janbaz Ghobadi Pages 391-398
    Aims

    The best way to deal with natural hazards, especially earthquakes, is to improve residential resilience in different dimensions. Therefore, understanding the resilience of the current situation has a vital role in reducing the vulnerability of cities. The purpose of this research was to evaluate the physical and economic resilience of the 12th district of Tehran in the face of an earthquake.

    Methodology

    This descriptive-analytical study was conducted. The attribute library method was used for data collection and ArcGIS and Super Decision software and FANP and Anselin Local Morans models were used for data analysis.

    Findings

    The highest coefficient among the indicators affecting the resilience of the region was related to the movement and access network (4.261), building condition (3.925), uses (3.218), economic stability (3.211), density ( 3.002), and properties of the substrate were (1.544). The state of very low resilience covered 8,895,457m2 of the area and 522,081m2 (19.7%) were in the state of very high resilience. There was a significant difference in terms of resilience between the six regions of district 12. In terms of physical resilience, areas six and one had the highest level of resilience, and area three had the lowest level of resilience. In terms of economic resilience, Bazar, Baharestan, and Mokhtari neighborhoods had the best situation and Pamnar and Harandi neighborhoods had the worst situation.

    Conclusion

    The southern regions of the district are in a very low resilience situation compared to the northern regions, which requires quick planning in order to increase resilience.

    Keywords: Physical Economic Resilience, Earthquake, FANP Model, Anselin Local Morans, District 12 of Tehran
  • T Lashgari Tafreshi* Pages 399-407
    Introduction

    One of the most important approaches in critical geopolitics; is Understanding the function of the discourse in geopolitical actions emergence of political units.  In this approach, the geopolitics territorial expansion has a meaning that the interpreter should understand according to constructed components in the text. From the "Laclau" and "Mouffe" perspectives, this geopolitical text; at some point in history has been constructed by the socio-political discourse and from an identity, perspective has gained meaning from distinction with other discourses.  In this regard, the territorial expansion pattern of the Rashidun Caliphs (Abu Bakr, Omar, and Uthman) era between 11 and 35 A.H. was the basis for a semantic break with the geopolitical paradigm of the Holy Prophet (PBUH). Because in the Prophet of Islam (PBUH) era, Islamic world borders expansion was interpreted in direction of Islamic teachings expansion, which was different from the territory expansion discourse pattern in the Rashidun Caliphs era. This research has analyzed the discourse components effective on territorial expansion policy creation during the Rashidun Caliphs leadership from the "Laclau” and "Mouffe" perspectives.

    Conclusion

    In the Rashidun caliph’s era, with the signifier formation of Islamic territory expansion as a religious mission; the Islamic government's geopolitical policies changed. So, a type of alienation was formed in the Islamic government’s geopolitical discourse which turned the Islamic empire borders into a holy matter in front of non-Muslims. In addition, wealth growth resulting from territorial expansion among the Prophet's companions as well as the first Muslims was effective in the transformation of territorial expansion into the Rashidun Caliphs discourse signifier. On this basis, the Islamic caliphate gained more satisfaction from other Muslim tribes; invited them to participate in territorial conquests, and considered more benefiting from the booty to be dependent on participating in the war and gaining victory in the new territorial conquest.

    Keywords: Geopolitics, Rashidun Caliphs, Discourse, Identity, Political Economy
  • M. Shoaa Ardabili, M. Yousefijouybari*, M. Ghorbani Golshanabad Pages 409-417
    Aims

    The economic growth and development of Asian countries, which began in the late 1970s were so rapid, so that at the end of the 20th century, in addition to Japan as the Asian economic giant, several other Asian countries, including China and India, were among the major economies. It can be said the most important factor influencing the rise of Asian countries and their position among the great powers has been significant economic growth and development. The emergence of China as the center of a new geostrategic region is related not only to the weak US and Russian influence in the West and North Pacific but also to changes in China itself and its politico-economic environment. The purpose of this descriptive-analytical study was to study the political-economic environment of China by relying on the method of interpreting the research background to understand the geopolitical situation in Southeast Asia. Data were collected using a search of library resources and research background.

    Conclusion

    In today's Chinese society, economic, political, and social stability is paramount among the public and the country's political elite. The reforms were not aimed at disrupting the existing political order, but at increasing the role of the law, gradually expanding participation, and establishing a system of formal control and supervision. The result of these reforms is the expansion of accountability to the people, transparency, and confidence-building. China's cultural structure also plays an important role in the development and strengthening of its domestic and international power in the flourishing of its capabilities.

    Keywords: China, Development, Southeast Asia, Economy, Geopolitics
  • F. Moniri, H. Asghari*, A. Poursheikhan, S.S. Hasani-Mehr Pages 419-428
    Aims

    The transportation sector in Iran produces about a quarter of the total carbon dioxide in the country, which is a significant share. Transportation in the cities of Jolfa and Jananlo, located in the Aras Free Zone, as medium size cities, plays a significant role in the production of carbon dioxide. This study aimed to identify the variables influencing the carbon reduction of Jolfa and Jananlo cities.

    Methodology

    This study was carried out using the descriptive-analytical method in 2022 using structural analysis using the MICMAC method. Effective indicators on carbon reduction were prepared by studying the research background and interviewing the expert panel. 30 experts in sustainable urban development were selected using purposeful sampling and interviewed. The indicators were extracted using text coding and were provided to the expert panel to measure priority. Data reliability was confirmed in MICMAC software. Data were analyzed using extracting influential variables and their relationship using MICMAC software.

    Findings

    The key variables included electronic transportation, smart transportation, and the use of renewable energy. Intermediate variables included fuel cost, transportation infrastructure, management decisions, the mix of uses, urban compaction, transportation management, substitution, use of renewable energy, appropriate accessibility, public transportation culture, non-motorized transportation, and travel time reduction.

    Conclusion

    Macro-management policies, improvement of urban infrastructure in various fields, including urban transportation, application of electronic transportation technologies, and improvement of inner and outer city road networks, respectively, have the highest effectiveness in creating low carbon city in Jolfa and Jananlo cities.

    Keywords: Low Carbon City, Futurology, Transportation, Aras Free Region, Northwest of Iran
  • A. Gharakhani, H. Hashemi*, M. Chalajour Pages 429-438
    Aims

     Employment is one of the needs of any society in which its reduction is the source of many economic, social, and cultural anomalies. This study aimed to investigate the factors affecting job creation in the agricultural sector in Bahar city, Hamadan province.

    Methodology

     This survey study was conducted using a combined approach in 2021 in Bahar city. The research tool was a researcher-made questionnaire prepared using a semi-structured interview by assessing expert opinions. Concepts were coded using the grounded theory method. The CVR and CVI of the questionnaire were evaluated using expert opinions. The sample size was determined using Cochran's formula [n=250]. Samples were selected using a random sampling method. Effective criteria were ranked using hierarchical analysis and the ANP model.

    Findings

     Based on the hierarchical analysis findings, the economic criterion had the highest rank (0.556) among the criteria affecting employment in Bahar city. Then, environmental, social, and behavioral criteria with the ranks of 0.270, 0.252, and 0.201, respectively, have been the next priorities affecting agricultural employment. The findings of the ANP model were slightly different from the results of the hierarchical analytical model.

    Conclusion

     Considering the natural and human resources and the role of villages in agricultural employment, there is a necessity for a comprehensive view of socio-economic, environmental, and behavioral factors, providing opportunities for material and spiritual support and promoting employment in the agricultural sector of the city.

    Keywords: Employment, Agriculture, Socio-Economic Factors, Hamedan, Bahar City
  • S.P. Mirmasodi, Y.A. Ziari*, H. Joodaki Pages 439-448
    Aims

    The multiplicity of management and incoherence of government organizations is one of the most important challenges of metropolitan management in Tehran. This study aimed to investigate the feasibility of integrated management of Tehran from the perspective of government institutions.

    Methodology

    This applied-descriptive research was conducted in 2022 in Tehran. The effective indicators were designed using content analysis. The research tool was a researcher-made questionnaire. The statistical population was the managers and urban planning specialists of Tehran. To determine the criteria width, the AHP method was used to emphasize expert opinions, and the TOPSIS method was used to prioritize indicators.

    Findings

    The priority was observed in the criterion of "the existence of an extra-organizational center" in the cohesion index. In the management structure index, the priority was observed in the "correlation between organizational managers" and "the existence of a systematic view" and the least importance was observed in "the existence of a common view among the work actions of the custodian organizations". In the good governance index, the priority was observed in the "public participation" and "reporting to the competent institutions" and the least importance was observed in the "knowledge exchange meetings". In the participatory structure index, the highest and lowest priorities are related to the "effective interaction with citizens" and "the existence of information infrastructure", respectively. In the coordination index, the first and last priorities were in the sub-indices of "coordination of organizations in charge of urban affairs” and "coordination of human and financial resources". According to the TOPSIS method, the indicators of cohesion, management structure, governance, organizational structure, and coordination were the priorities for urban management by government organizations.

    Conclusion

    The results indicate that coherence, management structure, urban governance, coordination, and organizational structure have respectively priority for the realization of integrated urban management concerning government institutions.

    Keywords: Integrated Urban Management, Government Organizations, Tehran Metropolis, AHP, TOPSIS
  • A. Zangiabadi*, S. Rezaiee Adryani Pages 449-458
    Aims

     The mission of scientific journals is to publish scientific articles and disseminate information and the results of research about current developments in a scientific field. Today, the quantity and quality of scientific articles and journals published in a country are considered indicators of development and scientific credibility at the international level. One of the development main factors in any country is the amount of production and impact of scientific publications in that country. The Geographical Researches journal is one of the most credible journals of geography that has an important role in the expansion of this science. Therefore, the function of this journal and its strengths and weaknesses are the effective step in its development and progress. The purpose of this study was to review the articles published in the Geographical Research Journal in terms of thematic orientation, duration from reviewing to publishing, number of authors, and analysis of quantitative and qualitative content of articles.

    Methodology

      All articles were reviewed from 2010 to 2020. The research community contained 500 articles. Data were analyzed quantitatively using SPSS 22, Excel, and ArcGIS software and qualitatively by MAXQDA software.

    Findings

     Findings of the research include two parts: a quantitative and descriptive review of the submitted articles and classification of them in the first step and then qualitative studies and content analysis of the articles' keywords in different fields and sections.

    Conclusion

     The results indicate a reduction in the time of acceptance to the publication of articles and a high share of provinces such as Isfahan, Tehran, and Khorasan Razavi in ​​submitting articles to this quarterly, other results were presented along with statistical analysis.

    Keywords: Geographical Researches Journal, Research Articles, Content Analysis
  • M. Montazeri Shahtouri, A. Estelagi*, M. Vali Shariatpanahi Pages 459-466
    Aims

    based on the ecotourism potential of Iran, there is a greater chance to benefit from the field of ecotourism to help the development of the country, and in this area, paying attention to the development of Eco lodges is a solution to achieving the desired results. The purpose of this research was to investigate the development capacity of ecotourism resorts in the provinces of Iran.

    Methodology

    This descriptive-analytical research was conducted during 2023-2024. The geographical scope was the provinces of Iran. Effective criteria on the development capacity of eco-lodge were prepared using the research background study. The criteria for each of the provinces were examined by studying relevant research background (2012-2022), statistical yearbooks, and reports of competent authorities. TOPSIS method was used to rank the provinces of the country. The weight of criteria in the TOPSIS method was determined through the Entropy model. The final map of the eco-lodge development capacity was provided by GIS.

    Findings

    The highest capacity for eco-lodge development were obtained for Yazd, Isfahan, Tehran, Fars, and North Khorasan, and the lowest capacity was obtained for Ilam, Lorestan, Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, Sistan Baluchistan and Hormozgan.

    Conclusion

    Eco-lodge development is a strategy for ecotourism development, which can be implemented according to several factors such as natural attractions, eco-lodge management, and infrastructure development. The provinces of Ilam, Lorestan, Kohgiluyeh, Boyar Ahmad, Sistan Baluchistan, and Hormozgan have the lowest capacity to develop ecotourism residences, which require appropriate planning and strategies to improve this capacity.

    Keywords: Tourism planning, Ecotourism, Eco-lodge, TOPSIS, Entropy Shannon