فهرست مطالب

دانشنامه حقوق اقتصادی - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1401)

دانشنامه حقوق اقتصادی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین تهامی، سید محمدمهدی قبولی درافشان*، سعید محسنی، اعظم انصاری صفحات 10-42

    در این مقاله تاثیر شیوع بیماری های پاندمیک مانند کووید- 19 بر اجرای تعهدات قراردادی از حیث تحلیل اقتصادی حقوق به روش توصیفی- تحلیلی موردبررسی قرارگرفته است. با توجه به وجود طیف گسترده ای از قراردادهای مختلف که ممکن است، تحت تاثیر شیوع بیماری های پاندمیک قرار گیرند، نمی توان تاثیر شیوع بیماری پاندمیک را ذیل یک عنوان و با یک ضمانت اجرای خاص بررسی نمود. لذا وضعیت قراردادهای متاثر از این بیماری، ذیل عناوین «غیرممکن شدن اجرای تعهد»، «دشواری اجرای تعهد» و «منتفی شدن هدف قرارداد» موردبررسی قرارگرفته است. با توجه به امکان تعریف یک هدف جدید برای حقوق قراردادها در دنیای معاصر، تحت عنوان «کارایی اقتصادی»، برخی اصول مرتبط با تحلیل اقتصادی حقوق، مانند «تخصیص بهینه ریسک» و «معیار کارایی» بخصوص معیارهای پارتو و کالدور-هیکس، جهت انتخاب ضمانت اجرای متناسب و کارآمد مدنظر قرارگرفته است. همچنین برای هر یک از وضعیت های موجود، اقدام به بررسی مجزای ضمانت اجراهای قابل اعمال، شامل «استمهال قانونی»، «مهلت عادله قضایی»، «تعلیق اجرا»، «تعدیل قرارداد»، «فسخ» و «انفساخ» گردیده؛ به نحوی که ضمن رعایت اصول حقوقی، از حیث اقتصادی نیز کارآمدترین ضمانت اجرا، برای هر وضعیت خاص در نظر گرفته شده است. امکان تقسیم خسارات وارده، تحت عنوان «تخصیص بهینه ریسک» بین طرفین، در برخی ضمانت اجراهای خاص نیز یکی از موضوعات موردبررسی است.

    کلیدواژگان: ضمانت اجرای کارآمد، کوید-19، تعدیل قرارداد، انتفای هدف قرارداد، دشواری اجرا
  • مصطفی السان*، زریر نگین تاجی صفحات 43-73

    یکی از مباحث حقوقی مهم در مورد بانک مرکزی که به ویژه از نظر اقتصادی دارای آثار متعددی می باشد، استقلال بانک مرکزی است؛ به نحوی که استقلال در تصمیم گیری و عملکرد بانک مرکزی را به عنوان یکی از لوازم اصلی اقتصاد سالم محسوب داشته اند. برخلاف تصوری که ممکن است در ابتدای امر به ذهن برسد، «استقلال بانک مرکزی» موضوعی حقوقی می باشد که دارای آثار اقتصادی است. زیرا تعیین حدود اختیارات، وظایف و مسیولیت های بانک مرکزی به موجب قانون به عمل می آید و دولت نمی تواند چیزی غیر از آنچه که در قانون پیش بینی شده را به این بانک تحمیل کند. از همین رو، بیشتر مطالعاتی که در زمینه استقلال بانک مرکزی انجام گرفته، با نگاهی اقتصادی، به موضوعاتی مانند اندازه گیری درجه استقلال، تاثیرات این استقلال بر متغیرهای کلان اقتصادی و غیره می پردازند و به بررسی موضوع از زاویه حقوقی و آسیب شناسی قوانین موجود و یا خلاء حقوقی، نپرداخته اند.این مطالعه به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش و ماهیت، توصیفی تحلیلی است. داده ها و آمارهای لازم نیز به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است.استقلال بانک مرکزی به عنوان یک مطلوب مدنظر باشد، بهترین ابزار ممکن برای تحقق این امر، پیش بینی آن در قانون است که این مهم در این مطالعه مورد تدقیق قرار می گیرد. نتیجتا، استقلال بانک مرکزی با مسایلی مختلفی در ارتباط است و معیارهای متعددی دارد؛ در این میان، نقش مداخله گرانه دولت (خواه به طور مستقیم یا با تقدیم لایحه به مجلس یا وضع مصوبات اجرایی)، بیشترین تاثیر را در تضعیف استقلال بانک مرکزی دارد.

    کلیدواژگان: بانک مرکزی، استقلال، مطالعه تطبیقی، سیاستهای پولی، ایران
  • میثم رامشی*، همایون مافی، رسول بهرامپوری صفحات 75-105

    اعتبار اسنادی به عنوان یک ابزار پرداخت بین‎المللی که امروزه رواج گسترده‎ای میان بازرگانان در عرصه تجارت بین‎الملل یافته است، همواره به عنوان وسیله‎ای قابل اطمینان برای حفظ منافع و حقوق طرفین قرارداد پایه، مورد استفاده قرار گرفته است. بازرگانان و فعالان عرصه تجارت بین‎الملل، علی‎رغم استفاده گسترده از این ابزار پرداخت، به ماهیت آن و منبع تعهدات موجود در این ابزار پرداخت بین‎المللی، توجه کمتری دارند. این پژوهش به شیوه تحلیلی - توصیفی، ماهیت حقوقی اعتبارات اسنادی و دیدگاه‎های پیرامون این موضوع را با توجه به مقررات موجود در این زمینه مورد بررسی قرار می‎دهد. حقوق‎دانان برای تحلیل حقوقی ماهیت اعتبار اسنادی و منبع تعهدات موجود در آن، دیدگاه‎های متفاوتی ارایه کرده‎اند که برخی با توجه به تفاوت‎های موجود میان ماهیت اعتبار اسنادی با قراردادها، ایقاعات و اسناد تجاری، بر این اعتقادند که باید اعتبار اسنادی را به عنوان یک ابزار پرداخت بین المللی با ماهیتی مستقل و منحصر به فرد تحلیل نمود، لکن اغلب این دیدگاه‎ها، مبتنی بر حقوق قراردادها بوده و ماهیت اعتبار اسنادی را در قالب قرارداد تحلیل کرده اند که این دیدگاه با مبانی پذیرفته شده در نظام حقوقی ایران مطابقت بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: اسناد تجاری، اعتبار اسنادی، ایقاع، تعهد به نفع ثالث، قرارداد
  • احد قلی زاده منقوطای* صفحات 107-139

    در باره وضعیت حقوقی انواع معاملات صوری و باتبانی ورشکسته با توجه به مطرح بودن موضوع در قانون مدنی، قانون تجارت و قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی دیدگاه های متفاوت و ابهاماتی وجود دارد. دقت در مفاد مواد مربوطه آن قوانین نشان می دهد که از نظر قانونگذار اصل بر صوری نبودن معاملات ورشکسته است، مگر اینکه صوری بودن آنها ثابت شود. معاملات صوری، اعم از اینکه ظاهرا توسط خود ورشکسته یا دیگری منعقد شده باشند، باطلند. معاملات غیرصوری (واقعی) به دو دسته باتبانی و بدون تبانی تقسیم می شوند. دراین باره نیز اصل بر بدون تبانی بودن معاملات ورشکسته است، مگر اینکه باتبانی بودن آنها ثابت شود. معاملات باتبانی هم باطل یا مستفاد از قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی قابل فسخ توسط دادگاه هستند، اعم از اینکه توسط خود ورشکسته منعقد شده باشند یا خیر؛ همچنین اعم از اینکه در قبل یا بعد از توقف ورشکسته تا صدور حکم ورشکستگی منعقد شده باشند. ولی معاملات بدون تبانی اصولا صحیحند، گرچه طبق قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی اگر برای فرار از دین و اضرار به طلبکاران منعقد شده باشند می توانند به مجازات معامله کننده منجر شوند. استثنایا ممکن است این گونه معاملات به دلایل دیگری قابل فسخ یا باطل باشند. قانونگذار در نهایت روش انتخاب شده در قانون تجارت را با کمی تفاوت برای اعمال در همه موارد در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی برگزیده است. به طورکلی قانونگذار برخلاف انتظار، هماهنگی کامل میان موجبات بطلان معاملات ورشکسته و موجبات به تقصیر شدن ورشکستگی او را رعایت نکرده است.

    کلیدواژگان: معامله صوری، معامله باتبانی، ورشکسته، معامله قابل فسخ توسط دادگاه، قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی
  • سید محمدمهدی غمامی*، محمدرضا علی پور صفحات 150-184

    رمزارز (رمزارزش) ها به عنوان نسل جدیدی از فناوری های مالی، چند سالی است که منشا تحولاتی در جهان شده اند و دولت ها با چالش های متفاوتی در ساماندهی آن ها روبرویند. بنظر می رسد ایران با وجود تراکنش های مالی بالا در این خصوص، ازجمله کشورهایی است که هنوز به تصمیم دقیق و منسجمی برای مواجهه با این پدیده نوظهور نرسیده است. از طرفی، آمریکا به عنوان کشوری که از ابعاد متفاوت به این موضوع پرداخته است، مورد توجه پژوهشگران مختلفی بوده است.فلذا سوال نگارندگان در این مقاله عبارت است از اینکه «ماهیت حقوقی رمزارز ها در نظام حقوقی ایران و آمریکا و نحوه مدیریت آن در نظام پولی - بانکی ملی چیست؟» در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، سعی گردیده است با بررسی اسناد، اصول حقوقی و قوانین و مقررات مرتبط با رمزارزها در نظام حقوقی ایران و آمریکا، به بررسی نحوه تنظیم گری این پدیده در دو نظام مذکور پرداخت.مطابق دستاوردهای این مقاله، برخی از رمزارزها ماهیت دارایی مالی دارند و برخی پول، که نیازمند اتخاذ سیاست های متفاوت هستند. از طرفی نظام پولی - بانکی نیز می بایست برای حمایت از استخراج کنندگان رمزارزها و رعایت حقوق ایشان در معاملات و تبادلات پولی بین المللی، با رعایت برخی الزامات ازجمله جلوگیری از پولشویی تدابیر لازم را اتخاذ نماید.

    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی (بلاکچین)، تنظیم گری (رگولاتوری)، ارز دیجیتال، رمزارز (رمزارزش)، پولشویی
  • اسفندیار کردی*، رضا طجرلو صفحات 177-221

    در قراردادهای نفتی بعضی مواقع حوادث غیر منتظره موجب دگرگون شدن شرایط اولیه قرارداد شده و تعادل و توازن قرارداد دچار اختلال می گردد. در این شرایط از جمله پیش بینی های لازم، پیش بینی سازوکارهای قراردادی شروط مذاکره مجدد، بازبینی و تطبیق برای اعاده توازن و تعادل اقتصادی قرارداد می باشد که بر این اساس موجب تطبیق وضع مورد توافق اولیه با اوضاع و احوال جدید در قرارداد نفتی شده تا منافع طرفین به نحوی عادلانه و متعارف تداوم یابد. بی تردید یکی از مهم ترین تحولات در عرصه قراردادهای نفتی رویکرد مدرن به شروط قراردادی برای تداوم و استمرار قرارداد از طریق مصالحه بین منافع و انتظارات مشروع طرفین بر اساس شرایط تعدیل تعهدات قراردادی بازیگران این قراردادها در اوضاع و احوال تغییر یافته است. بدین ترتیب، سازوکار تعادل و توازن قراردادی در قراردادهای نفتی چیست؟ سوالی است که این مقاله بدنبال پاسخ آن به بررسی و تجزیه وتحلیل شروط قراردادی پرداخته و دستاورد آن «سازوکار شروط قراردادی برای توازن، رویکرد نوینی از همزیستی و ترکیب شروط مذاکره مجدد و شروط ثبات برای افزایش تطبیق پذیری قرارداد و کاهش سختی لزوم قرارداد برای ایجاد توازن منافع و افزایش کارایی و عملکرد قرارداد نفتی میباشد» است.

    کلیدواژگان: قرارداد نفتی، شرط مذاکره مجدد، توازن اقتصادی، بازبینی و تطبیق، سازوکارقراردادی
  • عباس نقی پور نصیرآبادی*، حسن عالی پور صفحات 223-257

    خصوصی سازی یکی از مهمترین راهکارها در راستای حکمرانی مطلوب و کاهش فساد می باشد اما به دلیل حجم عظیم گردش پول و جا به جایی امتیاز، همواره به عنوان یک فرصت ارتکاب جرم نیز شناخته می شود. در ایران تعداد قابل توجهی از بنگاه های اقتصادی تحت عنوان خصوصی سازی از مالکیت دولت خارج شده است ولی این اقدامات نه تنها منجر به کاهش فساد نگردید بلکه خود به فرآیندی فساد زا مبدل شد و ناکارآمدی نظارت پیشگیرانه در این زمینه نمایان گردید. مسیله بنیادین این نوشتار نیز مرتبط با چرایی شکست تدابیر نظارتی در حوزه ی پیشگیری از رسوخ فساد در فرآیند خصوصی سازی است. این پژوهش با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی به این نتیجه رسیده است که اساسا سیاست های مبتنی بر خصوصی سازی با ماهیت نظام اقتصادی ایران تطابق ندارد. این ناسازگاری موجب شده تا از یک طرف اهداف اقتصادی خصوصی سازی محقق نشود و از طرف دیگر اعمال تدابیر موثر پیشگیری از فساد مانند نظارت نیز کارآمد نباشد. به همین دلیل اثر گذاری سیاست های مبتنی بر انتقال اقتصاد در مواجهه با فساد در گرو تغییر رویکرد حاکمیت نسبت به ماهیت نظام اقتصادی است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، فساد، نظام اقتصادی، نظارت پیشگیرانه
  • محمد رستمی*، بهرام تقی پور صفحات 259-294

    در عصر کنونی، ظهور انواع متعدد شرکت های تجاری و گسترش فعالیت آنها، زمینه ساز طرح مسایل حقوقی جدید در مورد این اشخاص شده است. از جمله ی این مسایل، استفاده از نهاد داوری در اختلافات داخلی شرکت ها می باشد. با وجود آنکه داوری در اختلافات درون شرکتی، در نظام حقوقی بیشتر کشورها پذیرفته شده و در عمل نیز از سوی بسیاری از شرکت های تجاری نیز به کار گرفته می شود اما در برخی موارد، این موضوع به دلیل تعدد ارکان یا اطراف اختلاف با پیچیدگی های فراوانی همراه است. یکی از مواردی که داوری در این نوع از اختلافات را پیچیده می نماید، زمانی است که داوری، چندجانبه باشد. به همین جهت مقاله کنونی به بررسی داوری چندجانبه در اختلافات درون شرکتی پرداخته است. در این راستا پس از تبیین چالش های موجود در داوری چندجانبه، شرایط ادغام اختلافات موجود، مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش بر مبنای مطالعه تطبیقی، دلالت بر آن دارد که در بیشتر نظام های حقوقی، نه تنها استفاده از قواعد عام داوری به علت ویژگی های خاص شرکت ها، راهگشای حل چالش های موجود نمی باشد، بلکه قوانین جامع و رویه قضایی کافی در خصوص این اختلافات وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ادغام داوری، سهامداران، تعیین داورن، ورود ثالث، اصول آیین دادرسی
  • سید محمدحسن ملائکه پور شوشتری*، محسن علیجانی صفحات 295-331

    پیش بینی وجه التزام در تعهدات پولی اگرچه رایج است اما ترویج آن موجب نگردیده تا ماهیت و احکام آن بدون اختلاف مورد قبول حقوقدانان باشد. بنا به طبع این تعهدات، ریشه اختلافات به ماهیت پول و حرمت ربای قرضی بر می گردد. اگرچه ضرورت بانکداری نوین موجب گردید تا قانونگذار در قانون عملیات بانکداری بدون ربا با شرایطی مطالبه مازاد بر مبالغ پرداختی را جایز بداند، اما اختلاف در جواز پیش بینی چنین شرطی همچنان در سایر موارد باقی ماند. این اختلاف نظرها موجب تشتت آراء محاکم گردید تا جایی که دیوان عالی کشور در راستای وظایف خود اقدام به صدور رای وحدت رویه شماره 805 نمود. در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی شرط وجه التزام در تعهدات پولی با تحلیل رای وحدت رویه شماره 805 دیوانعالی کشور با تکیه بر رویه قضایی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه بدست آمده نشان می دهد: شرط وجه التزام ولو به بیشتر از میزان تورم، معتبر است.

    کلیدواژگان: رای وحدت رویه شماره 805، تعهدات پولی، وجه التزام، شرط کیفری، ماده 230 ق.م
  • سید صادق ابراهیمی، پیمان بلوری*، محمدعلی صلح چی، محمدباقر قربانوند صفحات 333-369

    داوری سرمایه گذاری بین المللی هزینه های کلانی هم برای سرمایه گذار و هم برای دولت حاضر در دادرسی همراه دارد. یکی از پدیده های جدید در داوری سرمایه گذاری بین المللی تامین مالی دادرسی توسط سرمایه گذار ثالث است. این سرمایه گذار در مسیله داوری ذی نفع نیست اما با این امید که از رفع منازعه سودآوری داشته باشد وارد آن می شود. داوران بین المللی اصولا هیچ صلاحیتی درمورد بررسی توافق سرمایه گذاری شخص ثالث ندارند زیرا صلاحیت آنها محدود به دعوا میان سرمایه گذار خارجی و دولت میزبان است. پس توافق سرمایه گذاری ارتباطی به مناسبات حقوقی میان سرمایه گذار خارجی و دولت میزبان ندارد مفهوم و اصول سرمایه گذاری شخص ثالث به تحلیل مداخله محاکم در رابطه میان سرمایه گذار و سرمایه گذار شخص ثالث و نیز تخصیص هزینه های دادرسی می پردازد. همچنین به این نکته خواهد پرداخت که وجود توافق سرمایه گذاری تابع قوانین شفاف سازی به منظور تضمین رعایت اصل برابری می باشد و سرمایه گذار سرمایه گذاری شخص ثالث یک سرمایه گذار در حوزه دعوی ھا و مطالبات مالی است که قبل از دادگاه یا دادگاه داوری عمل می کند. با مشارکت سرمایه گذار سرمایه گذاری شخص ثالث، مدعی (مطالبه کننده) ممکن است منابع لازم را مورد استفاده قرار داده و در مرافعه یا داوری دعوی دخالت کند. در عوض، به سرمایه گذار شخص ثالث وعده داده شده که اگر دعوی موفق باشد، بخشی از سود به او پرداخت شود. واگر دعوی موفق نباشد، سرمایه گذار سرمایه گذاری شخص ثالث، به جای مدعی، متحمل ھزینه ھای مشارکت در دعوی و یا داوری شود

    کلیدواژگان: داوری سرمایه گذاری، تامین مالی شخص ثالث، داوری بین المللی
  • علی روحی زاده* صفحات 371-409

    امروزه آلودگی روانابهای سطحی به عنوان یک بحران جوامع بشری، اغلب کشورها را واداشته است تا در پی یافتن راهکارهای قانونی در جهت حل این پدیده برآیند که مهم ترین آنها برقراری مسیولیت مدنی در این حوزه می باشد. اگر چه به موجب تحلیل های اقتصادی ، پرداخت خسارت نمی تواند اثر زیادی بر بازدارندگی بهینه داشته باشد، با این وجود، نمی توان اثر آن را در کاهش آلودگی آبها انکار نمود. این پژوهش با بررسی جامع منابع موجود و سپس تحلیل یافته ها، اینچنین نتیجه گرفته است که، صرف وجود آلودگی موجب ایجاد ضرر می گردد، بنابراین کافی است رابطه سببیت بین آلودگی و عامل آن مشخص گردد، تا مسیولیت مدنی مستقر گردد؛ بعلاوه دولت چه از باب نظارت و چه از جهت تصدی گری، می تواند مسیول جبران خسارت تلقی گردد، همچنین با ارایه یک تفسیر موسع از مفهوم « ذی نفعی » می توان گفت که سازمانهای مردم نهاد در طرح چنین دعاوی « ذی نفع » تلقی می گردند و در فرض پیروزی در دعوا ، جبران زیان می تواند در جهت توسعه پایدار بکار رود.سرانجام اینکه بر اساس الگوی توسعه پایدار در اقتصاد، تولید کالا صرفا تابعی از نیروی کار و سرمایه نیست، بلکه باید در روند تولید، مواد و کالاهای محیط زیستی همانند آب نیز، مدنظر قرار گیرد. بنابراین، از منظر اقتصاد محیط زیست آلودگی آبها، در ردیف هزینه تولید یا مصرف تلقی می گردد و هرچقدر این هزینه بالاتر برود، تولید بهینه نیست و رشد اقتصادی تابعی از توسعه پایدار نخواهد بود.

    کلیدواژگان: بازدارندگی بهینه، آلودگی، ضرر، جبران خسارت، روان آب
  • حمید افکار* صفحات 411-448
    هدف

     شناسایی مسیولیت بیمه گر و صندوق تامین خسارت های بدنی در نظام جبران راننده مسبب حادثه در خصوص خسارات قبل و بعد از تصویب قانون بیمه جدید نیازمند بررسی مبانی حقوقی، قانونی و اقتصادی است تا بتوان در جهت تحقق هدف حمایت از زیان دیدگان حوادث رانندگی و با در نظر گرفتن مصالح اجتماعی و مالی بیمه گر و صندوق، تفسیر موثری از اندیشه جبران خسارت راننده مسبب حادثه ارایه داد.

    روش شناسی

     روش مورد استفاده در این پژوهش شیوه توصیفی - تحلیلی است.

    یافته ها

    توجیهات حقوقی و قانونی در قانون بیمه جدید، دلالت بر الزام بیمه گر و بیمه گذار به انعقاد قرارداد بیمه حوادث راننده دارد. بیمه حادثه راننده اگرچه دارای ماهیت مستقل از بیمه شخص ثالث است، لیکن نقض وظیفه قانونی در صدور بیمه حادثه راننده توسط بیمه گر، باعث تحمیل اجباری تعهدات قانونی بر بیمه گر است. بهره گیری از مبانی نظام خیر و رفاه اجتماعی یا در نظر گرفتن تقصیر جامعه به عنوان وسیع ترین سازمان، مسیولیت حاکمیت و جامعه را در قبال راننده مسبب حادثه فاقد بیمه نامه توجیه می کند و صندوق تامین خسارت های بدنی به عنوان جایگزین بیمه، موثرترین منبع جبران خسارت است.

    نتیجه گیری

    مبانی حقوقی و قانونی توجیه کننده مسیولیت بیمه گر و صندوق بر اساس قانون جدید، خسارات بدنی گذشته راننده فاقد بیمه نامه حوادث را شامل نمی شود و علاوه بر این مبانی، عدم کارایی اقتصادی و توجیه منطقی، بیمه گر و صندوق را از زمره منابع نظام جبران خسارت راننده مسبب حادثه خارج می کند.

    کلیدواژگان: راننده مسبب حادثه، بیمه حادثه راننده، بیمه گر، صندوق تامین خسارت های بدنی
|
  • Seyyed Hossin Tahami, Sayyed MohammadMahdi Qabuli Dorafshan *, Saeed Mohseni, Azam Ansari Pages 10-42

    This paper, from the point of Economic Analysis of Law and by the descriptive-analytical method, has studied the effect of the prevalence of pandemic diseases such as Covid-19 on the performance of contractual obligations. Since many different contracts may be affected by pandemic outbreak, the effect of pandemic outbreak cannot be assessed under one subject and with a specific sanction. Therefore, the legal status of contracts affected by this disease has been examined under the "impossibility to performance the obligation", "hardship" and "frustration". Considering to the possibility of a new purpose for contract law in the contemporary world, entitled "economic efficiency", some principles related to economic analysis of law, such as "efficient allocation of risk" and "efficiency criteria", especially the Pareto efficiency and Caldor-Hicks efficiency, have been considered in order to select a proper and efficient sanction. Also, some applicable sanctions including "legal deferral", "fair deadline", "Suspension of contract", "modify the contract", "Revoke" and "dissolved", has been reviewed separately; so that while observing the legal principles, the most economically efficient sanctions has been considered for each specific situation. The possibility of sharing damages, under the title of "efficient allocation of risk" between the parties, is also one of the issues under consideration in some special sanctions.

    Keywords: Efficient sanction, covid-19, modify the contract, frustration, hardship
  • Mostafa Elsan *, Zarir Negintaji Pages 43-73

    Contrary to popular belief, "central bank independence" is a legal issue that has economic implications. Because the determination of the powers, duties and responsibilities of the central bank is done by law and the government can not impose anything other than what is provided in the law to the central bank. Therefore, most studies on the independence of the central bank, from an economic point of view, deal with issues such as measuring the degree of independence, the effects of this independence on macroeconomic variables, etc. and examine the issue from a legal perspective and pathology of existing laws or the legal vacuum has not been addressed. Therefore, if the independence of the central bank is considered desirable, the best possible tool to achieve this is to provide for it in the law, which is examined in this study. This study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method and nature.He results of this study show that despite a law that gives the government broad powers over how the central bank is run and interferes in its decisions, in the current situation, talking about the independence of the bank can only be a political slogan. Hence, however, the mere existence of a law that emphasizes the independence of the central bank is not sufficient for its independence; but it can be seen that the existence of such a law is a precondition for the practical independence of the central bank. As a result, the independence of the central bank is related to various issues and has several criteria; Meanwhile, the interventionist role of the government (whether directly or by submitting a bill to parliament or enacting executive approvals) has the greatest impact on undermining the independence of the central bank.

    Keywords: Central Bank, Independence, comparative study, Monetary policy, Iran
  • Meysam Rameshi *, Homayuon Mafi, Rasool Bahrampoori Pages 75-105

    Letter of credit, as an international payment instrument that is now widely used by traders in the international trade, has always been used as a reliable means of safeguarding the interests and rights of contract parties. Despite the widespread use of this payment instrument, businessmen and activists in the international trade pay less attention to its nature and source of the obligations in this international payment instrument. This Study examines the legal nature of Letters of Credit and views on this subject in light of the regulations in a descriptive-analytical manner. Legal scholars have offered different views on the legal analysis of the nature of the letter of credit and the source of its obligations. Although, some authors, considering the differences between the nature of letter of credit and contracts and negotiable instruments, believe that letter of credit should be analyzed as an international payment instrument with an independent and unique nature, however, Most of these views are based on contract law and have analyzed the nature of the letter of credit in the contract nature, that this view is more consistent with the accepted principles of the Iranian legal system.

    Keywords: Negotiable Instruments, unilateral obligation, Third Party Beneficiary, Contract, Agency
  • Ahad Gholizadeh Manghutay * Pages 107-139

    With regard to the subject’s show up in Civil Code, Commercial Code and the Act on Manner of Enforcing Pecuniary Convictions, there are different views and ambiguities about the legal status of kinds of bankrupt’s fictitious and with conspiracy transactions. Insight in contents of the related articles of above Acts shows that from the Legislature’s view transactions are not fictitious unless otherwise is proved. Fictitious transactions whether concluded by bankrupt or not are null and void. Non-fictitious transactions are divided into two categories of with conspiracy and without conspiracy. In this connection too transactions are not with conspiracy unless otherwise is proved. Transactions with conspiracy would as well be null and void or revocable whether concluded by the bankrupt himself or not; as well whether the bankrupt has concluded these kinds of transactions before or after interruption of payments. But transactions without conspiracy are principally valid though according to Act on Manner of Enforcing Pecuniary Convictions they may result in punishment of the person transacted for evading debt or harming creditors. These kinds of transactions may exceptionally due to other causes become revocable or null and void. The legislature has ultimately chosen the method selected in the Commercial Code with a little difference to apply in all cases in the Act on Manner of Enforcing Pecuniary Convictions. In general, the Legislator, contrary to the expectations, has not adhered complete coordination between the causes of bankrupt’s transactions nullity and the causes of culpable bankruptcy.

    Keywords: Transaction for evading debt, Bankrupt businessman, Transactions revocable by the court, Commerce Act, the Act on Manner of Enforcing Pecuniary Convictions
  • Seyed MohammadMehdi Ghamami *, Mohammadreza Alipoor Pages 150-184

    As a new generation of financial technologies, cryptocurrencies have been the source of change in the world for several years, and governments face different challenges in organizing them. It seems that Iran, despite the high financial transactions in this regard, is one of the countries that has not yet reached a precise and coherent decision to deal with this emerging phenomenon. On the other hand, the United States, as a country that has addressed this issue from different dimensions, has been considered by various researchers.Therefore, the authors' question in this article is "What is the legal nature of cryptocurrencies in the legal system of Iran and the United States and how to manage it in the national monetary-banking system?" In this article, with a descriptive-analytical method, an attempt has been made to study the documents, legal principles and laws and regulations related to cryptocurrencies in the Iranian and American legal systems, to examine how this phenomenon is regulated in the two mentioned systems.According to the achievements of this article, some cryptocurrencies are financial assets and some are money, which require different policies. On the other hand, the monetary-banking system must take the necessary measures to support the extractors of cryptocurrencies and to respect their rights in international currency transactions and exchanges, by observing certain requirements, including the prevention of money laundering.

    Keywords: Blockchain, regulator, digital currency, cryptocurrency, Money Laundering
  • Sfandyar Kordi *, Reza Tajarlou Pages 177-221

    In oil and petroleum contracts, unexpected events causes drastic changes in the original terms and conditions of contracts and balance of interest of parties will be adversely affected and interrupted. Various conditions need to be foreseen for these clauses such as forecasting contractual mechanisms for renegotiation, revisit and adaptation of economic equilibrium which accordingly would substitute the preliminary agreement with new conditions in such contracts so that the interests of the parties continue to be balanced. Undoubtedly, one of the most important developments in the field of petroleum contracts is the modern approach to contract terms for the continuation of the contract through a compromise between the interests and legitimate expectations of the parties under the terms of the modification of the contractual obligations of those actors changed in the circumstances. Thus, what is the mechanism of contractual equilibrium in oil contracts? This is a question that this article seeks to answer by examining and analyzing the terms of the contract and its achievement is ‘‘The mechanism of contractual conditions for balance is a new approach to coexistence and a combination of renegotiation conditions and stability conditions to increase contract the versatility and reduce the hardness of the contract to create a balance of benefits and increase the efficiency and performance of the oil contract’’

    Keywords: oil contracts, renegotiation clause, economic balance, revisit, adaptation, contractual mechanism
  • Abbas Naghipournasirabady *, Hassan Alipour Pages 223-257

    Although privatization is one of the most important strategies for good governance and reducing corruption, the amount of transferable financial resources in this process has always made it an opportunity to commit a crime. In Iran, a number of companies have been taken out of government ownership under the guise of privatization, but these measures not only did not reduce corruption, but also turned into a corrupt process and the ineffectiveness of preventive surveillance became apparent. The fundamental issue of this article is related to explaining the reasons for the defeat of monitoring plans to prevent the influence of corruption in the privatization process. This paper has concluded that policies based on privatization are basically inconsistent with the characteristics of the Iranian economic system using library resources and descriptive analytical method. This incompatibility has led to the failure of the economic goals of privatization on the one hand, and on the other hand, it is not possible to apply effective surveillance to prevent the penetration of corruption in this process. Therefore the effectiveness of policies based on the transfer of the economy to the private sector, as well as the exercise of preventive surveillance over its process, depends on changing the fundamental approach of the government toward the nature of the economic system.

    Keywords: Privatization, Corruption, Economic system, Preventive Surveillance
  • Mohammad Rostami *, Bahram Taghipour Pages 259-294

    In the current era, the emergence of various types of Corporation and the expansion of their activities, has underlied the way for new legal issues regarding these individuals. One of these issues is the use of arbitration in intra-corporate disputes. Although arbitration in intra-corporate disputes is accepted in the legal system of most countries and is used in practice by many corporations, in some cases, this issue is associated with many complications due to the multiplicity of elements or around the differences. One of the things that complicates the arbitration of internal disputes is when the arbitration is multiparty. For this reason, the present article examines multiparty arbitration in intra-corporate disputes. In this regard, after explaining the challenges in multiparty arbitration, the conditions for merging existing disputes have been examined. The findings of this study, based on a comparative study, indicate that in most legal systems, not only the use of general arbitration rules due to the specific characteristics of corporations, does not solve the existing challenges, but also there are not comprehensive laws and sufficient jurisprudence regarding these disputes.

    Keywords: Merger of arbitrators, Shareholders, Appointment of arbitrators, Intervention, Due process of law
  • Sayed MohammadHassan Malaekehpour Shoushtari *, Mohsen Alijani Pages 295-331

    Although the provision of the penalty clause in monetary obligations is common, its promotion has not made its nature and rules acceptable to lawyers without any difference. According to the essence of these obligations, the root of the disputes goes back to the nature of money and the sanctity of loan usury. While the need for new banking has led the legislature to allow for claiming the excess of the amounts paid in the usury-free banking law under certain conditions, disputes over the permission to the provision of such conditions have persisted in other cases. The disagreements have caused the divergence of courts so that the Supreme Court, in line with its duties, issued the procedural unity verdict no. 805. The present study used a descriptive-analytical research method to examine the penalty clause in monetary obligations by analyzing the procedural unity verdict no. 805 of the Supreme Court and relying on judicial procedure. The results show that the penalty clause is valid even if it is higher than the inflation rate.

    Keywords: procedural unity verdict no. 805, monetary obligations, penalty clause, criminal clause, article 230 of the civil code
  • Seyed Sadegh Ebrahimi, Peyman Bolori *, MohammadAli Solhchi, MohammadBagher Ghorbanvand Pages 333-369

    Arbitration for international investment comes at a high cost to both the investor and the government in question. One of the new phenomena in international investment arbitration is the financing of litigation by a third party investor. This investor is not interested in the issue of arbitration, but enters it with the hope that it will be profitable from resolving the dispute. International arbitrators have, in principle, no jurisdiction to review a third-party investment agreement because their jurisdiction is limited to litigation between the foreign investor and the host government. The investment agreement, therefore, has nothing to do with the legal relationship between the foreign investor and the host government. It will also point out that the existence of an investment agreement is subject to transparency rules to ensure that the principle of equality is respected, and that a third-party investment investor is an investor in financial claims and claims that acts before a court or arbitral tribunal. With the participation of a third party investment investor, the plaintiff (claimant) may use the necessary resources and intervene in the litigation or arbitration. Instead, the third-party investor is promised a portion of the profits if the lawsuit is successful. If the lawsuit is unsuccessful, the third-party investment investor will bear the costs of participating in the lawsuit or arbitration instead of the plaintiff.

    Keywords: Investment Arbitration, Third Party Financing, International Arbitration
  • Ali Roohizadeh * Pages 371-409

    Nowadays surface runoff pollution as a crisis of human societies, has forced most countries to seek legal solutions to solve this phenomenon, the most important of which is the establishment of civil liability in this area. Although, according to economic analysis, compensation can not have much effect on optimal deterrence, nevertheless, its effect on reducing water pollution can not be denied.This study, after a comprehensive review of available sources and then analyzing the findings, has concluded that the mere existence of pollution causes harm, so it is sufficient to determine the causality relationship between the pollution and its actor in order to establish civil liability; In addition, the government can be held liable for damages, both in terms of supervision and ownership, and by providing a broad interpretation of the concept of "beneficiary", it can be said that NGOs are considered "beneficiaries" in making such claims and assuming victory in litigation, compensation can be used for sustainable development.Finally, according to the model of sustainable development in the economy, the production of goods is not only a subordinate of labor and capital, but must also be considered in the production process, materials and environmental goods such as water. Therefore, from the perspective of environmental economics, water pollution is considered as a cost of production or consumption, and the higher this cost, the optimal production and economic growth will not be a subordinate of sustainable development.

    Keywords: Optimal Deterrence, Pollution, Loss, Compensation, Surface Runoff
  • Hamid Afkar * Pages 411-448
    Objective

    The foundation of the driver compensation system has been established in legal systems based on logical, social and economic interests. On the other hand, paying attention to the legal security and financial resources of the insurer and the bodily injury indemnity fund shakes the foundations of the idea of absolute protection of the victims of traffic accidents. Exaggeration in identifying the responsibility of these two social institutions in relation to compensating the driver who caused the accident will weaken the efficiency of the insurance industry and reduce public resources. Identifying the liability of the insurer and the bodily injury indemnity fund in the driver compensation system for damages before and after the adoption of the new insurance law requires reviewing the law, legal and economic foundations in order to achieve the goal of protecting the victims of traffic accidents and taking into account the social and financial interests of the insurer and the fund, to provide an effective interpretation of the idea of compensating the driver who caused the accident.

    Methodology

    The method used in this research is descriptive-analytical.

    Findings

    Law and legal justifications in the new insurance law indicate the obligation of the insurer and the insured to conclude a driver accident insurance contract. Although driver accident insurance is independent of third party insurance, the violation of the legal duty in issuing driver accident insurance by the insurer imposes a mandatory imposition of legal obligations on the insurer. Utilizing the foundations of the social welfare system or considering the fault of society as the broadest organization, justifies the responsibility of the government and society to the driver who caused the accident without insurance, and the bodily injury indemnity fund as an alternative to insurance is the most effective source of compensation. It does not make sense to extend the liability of the fund and the insurer to the uninsured driver for damages before the adoption of the new insurance law, and the resources of these two institutions are severely lacking.

    Conclusion

    Law and legal basis justifying the liability of the insurer and the fund According to the new law, does not include the past bodily injuries of the driver who does not have accident insurance and in addition, the lack of economic efficiency and rational justification excludes the insurer and the fund from the resources of the driver compensation system causing the accident. Keywords: The driver who caused the accident, Driver Accident Insurance, Insurer, Bodily injury indemnity fund.

    Keywords: The driver who caused the accident, Driver Accident Insurance, insurer, Bodily injury indemnity fund