فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 108 (تابستان 1401)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 108 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهزاد بیگ پناه، حمیده اثنی عشری*، عباس هشی، غلامحسین اسدی صفحات 213-241
    هدف

    کیفیت حسابرسی مفهوم پیچیده ای است که ارزیابی آن به مولفه های بسیاری وابسته است که اغلب پنهان هستند. پاسخ گویی عمومی موسسه های حسابرسی با ارایه اطلاعات در خصوص این مولفه ها، به ذی نفعان در ارزیابی کیفیت حسابرسی و تعیین میزان اتکا به گزارش های حسابرسی کمک می کند. بنابراین، در پژوهش حاضر، ضمن غربالگری محتوایی پژوهش های صورت گرفته در زمینه پاسخ گویی موسسه های حسابرسی، عوامل مرتبط به پاسخ گویی موسسه‏ها استخراج و اهمیت آنها را از دیدگاه خبرگان تعیین شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر روش پژوهش، آمیخته (ترکیبی از داده های کیفی و کمی)، از لحاظ هدف، اکتشافی و از حیث نتیجه، توسعه ای است. در پژوهش حاضر، 99 مقاله تحلیل شد و 23 خبره که به روش گلوله برفی انتخاب شدند، شاخص های استخراج شده را رتبه بندی کردند که در نهایت با توجه به دیدگاه خبرگان، مقوله های استخراجی با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون اولویت بندی شد.

    یافته ها

    عوامل مرتبط به پاسخ گویی موسسه ها را می توان در 3 گروه عوامل محرک (9 مقوله)، عوامل بازدارنده (3 مقوله) و ابعاد پاسخ گویی (8 مقوله) دسته بندی کرد.

    نتیجه گیری

    از دیدگاه خبرگان این پژوهش، به ترتیب الزام قانون به پاسخ گویی موسسه ها، وجود انجمن های حرفه ای فعال، نیاز ذی نفعان به پاسخ گویی موسسه ها، کمیته حسابرسی فعال، توجه جامعه به فعالیت حسابرسان، تمایل شخصی شرکا به افشای اطلاعات داخلی موسسه، پرمحتوابودن گزارش حسابرس، علامت دهی به ذی نفعان و اخلاق مداری موسسه حسابرسی، موسسه های حسابرسی را به سمت پاسخ گویی سوق می دهد و به ترتیب افزایش انتظارهای ذی نفعان از موسسه های حسابرسی، هزینه های غیرمستقیم و مستقیم افشای اطلاعات، مانعی برای حرکت موسسه های حسابرسی به سمت پاسخ گویی است. همچنین، از دیدگاه خبرگان، افشای اطلاعات در رابطه با سیستم کنترل کیفی موسسه، تکنولوژی مورد استفاده حسابرسان، مالکیت و ساختار قانونی موسسه، نظام حاکمیتی موسسه ها، سیاست های استقلال موسسه، وضعیت و عملکرد مالی موسسه، آموزش حرفه ای مستمر کارکنان و همکاری های بین المللی موسسه، به ترتیب برای ذی نفعان پاسخ گویی موسسه های حسابرسی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی موسسه های حسابرسی، کیفیت حسابرسی، محرکهای پاسخگویی، موانع پاسخگویی
  • سعیده پیوندی صفحات 242-263
    هدف

    گزارش های مالی جسورانه در مقابل گزارش های مالی محافظه کارانه قرار دارد و مفهوم آن، به کارگیری درجه پایینی از محافظه کاری در تهیه صورت های مالی است. در این نوع گزارش ها، تمایل به انتشار اخبار خوب و منتشرنکردن اخبار بد وجود دارد. هدف پژوهش حاضر که به روش پیمایشی اجرا شده، بررسی اثر ویژگی های شرکت بر گزارشگری مالی جسورانه است.

    روش

    برای دستیابی به هدف پژوهش، شاخص های این نوع گزارش و عوامل موثر بر آن، از طریق مصاحبه با صاحب نظران حرفه حسابداری و حسابرسی به دست آمد و بر اساس این اطلاعات، پرسش نامه ای تدوین و توزیع شد. اعتبارسنجی شاخص ها و عوامل به دست آمده و نیز اثرگذاری آنها، از طریق مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ویژگی های شرکت، شامل ویژگی های عملیاتی و راهبری بر گزارشگری مالی جسورانه تاثیر معناداری دارد. اعتبار شاخص های به دست آمده تایید شد. این شاخص ها عبارت بودند از: تحریف، تحریف های برطرف نشده در سال های مختلف، عدم ذخیره گیری، تعدیل های سنواتی منفی، تغییرات غیرعادی و فاحش در فروش، تقلب، تغییر مداوم هییت مدیره، پاداش مدیران، تولید کالاهای غیراساسی و شرکت های انحصاری. عوامل موثر بر گزارشگری مالی جسورانه نیز عبارت بودند از: شرکت های تلفیقی، شرایط نامساعد اقتصادی، اندازه شرکت، ویژگی های شخصیتی مدیر، ارتباطات سیاسی، ریسک حسابرسی، ویژگی های حسابرس و عدم تخصص مالی اعضای هییت مدیره.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد الگوی نهایی برازش مطلوبی دارد.

    کلیدواژگان: گزارشهای مالی جسورانه، ویژگیهای راهبری شرکت، ویژگیهای عملیاتی
  • محسن دلبری راغب، علی اسماعیل زاده مقری*، امیررضا کی قبادی، افسانه توانگر حمزه کلائی صفحات 264-286
    هدف

    چنانچه حسابرسی مستقل که از جمله ابزارهای ارزیابی صحت اطلاعات و روابط مالی است، به گونه ای انجام شود که حاوی مولفه های کیفیت باشد، ذی نفعان را قادر می سازد تا بر اساس نتایج آن، از صحت اطلاعات و روابط مذکور، به طور نسبی اطمینان یابند. هدف این پژوهش، کشف و شناسایی مولفه های کیفیت حسابرسی مستقل با تاکید بر رفع نیازهای ذی نفعان است.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی، بنیادی، منطبق بر پارادایم تفسیری و دارای رویکرد استقرایی است. استراتژی پژوهش نیز «رویکرد ظاهر شونده با رهیافت گلیزر» است که با نمونه گیری نظری (نمونه گیری هدفمند) از جامعه متخصصان دانشگاهی و حرفه حسابرسی مستقل و انجام مصاحبه عمیق با مشارکت کنندگان (با توجه مداوم به شاخص اشباع نظری) انجام شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، 19 مولفه اصلی بر کیفیت حسابرسی موثر است که با به کارگیری روش خوشه بندی در سه سطح شامل سطح استفاده کنندگان (4 مولفه)؛ سطح موسسه های حسابرسی و حسابرسان (5 مولفه) و سطح نهادهای ناظر بر حسابرسان (7 مولفه) طبقه بندی شدند. همچنین، سه مولفه در این سطوح مشترک هستند.

    نتیجه گیری

    تامین نیازهای ذی نفعان و برطرف شدن نسبی نارضایتی آنان از کیفیت خدمات ارایه شده در حوزه حسابرسی مستقل، مستلزم به کار‏گیری مولفه های موثر در ارتقای کیفیت خدمات موسسه های حسابرسی و حسابرسان، کاهش سطح نارضایتی ذی نفعان و افزایش سهم نظارتی نهادهای ناظر است.

    کلیدواژگان: حسابرسی مستقل، ذینفعان، مولفه های کیفیت حسابرسی، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • علی رحمانی *، مهناز ملانظری، علی فعال قیومی، مهناز محمودخانی، پریسا سادات بهبهانی نیا، منا پارسایی، محمدحسین قدیریان آرانی، آمنه خدیور صفحات 287-310
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، ارایه مدل بلوغ مدیریت مالی و حسابداری برای واحدهای گزارشگر بخش عمومی ایران است تا با ارایه یک الگوی مطلوب و البته سطح بندی شده، هم ارزیابی این واحدها امکان پذیر شود و هم برای ارتقا به سطوح بالاتر، انگیزه کافی ایجاد شود و حمایت روسای دستگاه های اجرایی را برای پشتیبانی از این اقدام های بهبود جلب کند. در کشورهای پیشرفته این مدل ها به تناسب وضعیت خاص آن کشور ارایه شده است.

    روش

    پس از بررسی مولفه های مدل بلوغ مدیریت مالی و حسابداری، مدل بلوغ بومی اولیه ای با الگو گرفتن از مدل های رایج و بر مبنای تجارب و شناخت نویسندگان از وضعیت بخش عمومی ایران طراحی شد. در مرحله بعد، از متخصصان بخش عمومی ایران که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته ای به عمل آمد. مصاحبه ها به شکل گروه کانونی برگزار شد. یافته های حاصل از مصاحبه با استفاده از تحلیل مضمون واکاوی شد.

    یافته ها

    با استفاده از نظر خبرگان، مولفه های استخراج شده اولیه تعدیل و اصلاح شد. ابعاد مدل بلوغ شامل فناوری اطلاعات، گزارشگری مالی، بودجه و برنامه ریزی مالی، قوانین و مقررات، راهبری و نظارت مالی، رهبری، کارایی و اثربخشی و سرمایه انسانی استخراج شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، چارچوبی شفاف و جامع در جهت ارزیابی واحدهای گزارشگر بخش عمومی فراهم می کند و در ارتقای کیفیت گزارشگری مالی واحدهای بخش عمومی کشور نقش موثری خواهد داشت. مولفه های استخراج شده را می توان مبنای جایزه تعالی به واحدهای مدیریت مالی و حسابداری گزارشگر بخش عمومی قرار داد تا مسابقه ای برای ارتقا و بهبود کیفیت نظام حسابداری و گزارشگری بخش عمومی باشد.

    کلیدواژگان: مدل بلوغ حسابداری، مدیریت مالی، گزارشگری مالی بخش عمومی، حکمرانی
  • محمدرمضان احمدی*، سید علی واعظ، سید عزیز آرمن، سید صابر درسه صفحات 311-338
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر سبک حسابرس بر رابطه بین خوانایی گزارشگری مالی و آگاهی بخشی قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، هم بستگی و پس رویدادی است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، 108 شرکت در فاصله زمانی سال های 1391 تا 1398 انتخاب و با استفاده از مدل های رگرسیونی چند‎گانه تحلیل شدند. برای اندازه گیری خوانایی گزارشگری مالی، از دو معیار شاخص فوگ و شاخص طول متن استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که سبک حسابرس و خوانایی گزارشگری مالی (شاخص فوگ و شاخص طول متن) بر آگاهی بخشی قیمت سهام، تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین بر اساس نتایج، سبک حسابرس بر رابطه بین خوانایی گزارشگری مالی و آگاهی بخشی قیمت سهام، به طور مثبت و معنادار تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    سبک حسابرس، سبب می شود که خوانایی گزارشگری مالی افزایش پیدا کند و با توجه به تاثیری که بر افزایش شفافیت محیط گزارشگری می گذارد، عدم قطعیت و عدم تقارن اطاعاتی را برای سهام شرکت کاهش می دهد. این موضوع موجب می شود تا ارزش ذاتی سرمایه گذاری به ارزشی نزدیک شود که سرمایه گذاران در بازار برای سهام خود قایل هستند. نزدیکی ارزش واقعی سهام و ارزش مورد انتظار سهام داران، سرانجام به افزایش آگاهی‏بخشی قیمت سهام منجر می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی بخشی قیمت سهام، سبک حسابرس، خوانایی گزارشگری مالی، شاخص فوگ و شاخص طول متن
  • ابراهیم عباسی *، علی تامرادی، رضا رستمی نیا صفحات 339-358
    هدف

    کمیته حسابرسی به عنوان یکی از سازوکار های نظارتی حاکمیت شرکتی در شرکت های بورسی، به عامل بسیار مهمی در روند گزارشگری مالی تبدیل شده است تا اعتبار گزارش های مالی را افزایش دهد؛ از این رو، کمیته حسابرسی برای ایفای وظیفه خود باید جلسه هایی را برگزار کند؛ اما تاکنون پژوهشی در زمینه بررسی عوامل موثر بر تعداد جلسه های کمیته حسابرسی صورت نگرفته است. بر حسب اهمیت، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تعداد جلسه های کمیته حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. این پژوهش، به طور ویژه بررسی می کند که آیا تعداد جلسه های کمیته حسابرسی، تحت تاثیر عواملی همچون تمرکز مالکیت، اندازه هییت مدیره، استقلال هییت مدیره، اندازه کمیته حسابرسی، استقلال کمیته حسابرسی و تخصص مالی کمیته حسابرسی قرار دارد یا خیر.

    روش

    در راستای هدف پژوهش، 150 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای نمونه انتخاب و اطلاعات صورت های مالی آنها طی دوره 8ساله، از سال های 1392 تا 1399 تجزیه و تحلیل شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل رگرسیون توبیت با روش داده های ترکیبی و به طریق اثرهای تصادفی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که تمرکز مالکیت، اندازه هییت مدیره، استقلال هییت مدیره، اندازه کمیته حسابرسی و استقلال کمیته حسابرسی، بر تعداد جلسه های کمیته حسابرسی تاثیر مثبت معناداری دارد. همچنین بر اساس یافته ها، تخصص مالی کمیته حسابرسی، بر تعداد جلسه های کمیته حسابرسی تاثیر منفی معناداری می گذارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که هرچه تمرکز سهام داران افزایش پیدا کند، تمایل آنها به نظارت بر عملکرد مدیران بیشتر می شود و به همین دلیل، تعداد جلسه های کمیته حسابرسی افزایش می ابد. از سوی دیگر با افزایش اندازه هییت مدیره، استقلال هییت مدیره، اندازه کمیته حسابرسی و استقلال کمیته حسابرسی، به عنوان معیارهای حاکمیت شرکتی، تعداد جلسه های کمیته حسابرسی افزایش پیدا می کند. از سوی دیگر با افزایش تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی، به دلیل برخورداری از مهارت تخصص مالی اعضای کمیته، نیاز به تشکیل جلسه های کمیته حسابرسی کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: تعداد جلسه های کمیته حسابرسی، تمرکز مالکیت، ویژگیهای هیئت مدیره، ویژگیهای کمیته حسابرسی
  • رزا صالح آبادی*، کاوه مهرانی صفحات 359-403
    هدف

    در این پژوهش به مطالعه انتقادهای وارد بر ارزش منصفانه و ارایه تفسیری بر این دستاوردها پرداخته شده است. در خصوص ارزش منصفانه، نظرها به سه دسته تقسیم می شود: دسته ای که به شدت طرف دار آن است. گروهی که به شدت مخالف آن است و گروهی که به دلایلی نگرانی هایی از آن دارند. شناخت دلایل انتقادهای واردشده بر ارزش منصفانه، به درک بهتری از مفهوم ارزش منصفانه، به خصوص از دیدگاه نظری و سیر تطور این نظام اندازه گیری نیاز دارد. بنابراین در بخشی از این پژوهش، به مطالعه بسترهای تاریخی، سیاسی و اجتماعی ای پرداخته شده که در نقاط مختلف جهان به شکل گیری ارزش منصفانه انجامیده است.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی و با روش فراترکیب انجام شده است. در این راستا مراحل، تنظیم سوال های پژوهش، مرور نظام مند ادبیات، جست وجو و انتخاب متن های مناسب، استخراج اطلاعات از متن ها، تجزیه و تحلیل و ترکیب یافته های کیفی و ارایه تفسیری از تفسیرهای موجود طی شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش، مرور، شناسایی، گونه شناسی و طبقه بندی و تحلیلی از حوزه های مختلف تحقیقات انجام شده در زمینه ارزش منصفانه، از بعد نظری انتقادی ارایه شده است که نمایانگر هشت حوزه‏ مورد توجه ویژه شامل نظریه های استفاده شده در نظام های اندازه گیری، دلایل شکل گیری ارزش منصفانه، رابطه آن با استانداردگذاری و موارد استفاده از آن، نقش چارچوب نظری گزارشگری مالی در توسعه ارزش منصفانه، مزایای ارزش منصفانه، معایب ارزش منصفانه، اثر ارزش منصفانه بر بحران های مالی، نقدها و چالش های حسابرسی ارزش منصفانه و اثر نظام های مالی سرمایه داری و کمونیستی بر ارزش منصفانه است.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش، نقدها و چالش های وارد بر ارزش منصفانه طی دو دهه اخیر، از دو دیدگاه نظری و انتقادی شناسایی شد. این پژوهش می تواند به عنوان نقشه راه برای محققان در حوزه ارزش منصفانه به کار گرفته شود که حوزه های مورد توجه در این خصوص و بخش های قابل مطالعه در آینده را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ارزش منصفانه، بحران اقتصادی، حسابداری ارزش منصفانه، فراترکیب
|
  • Behzad Beygpanah, Hamideh Asnaashari*, Abbas Hoshi, Gholam Hossein Assadi Pages 213-241
    Objective

    Audit quality is a complex concept whose assessment depends on many latent factors. By providing information about them to stakeholders, the public accountability of audit firms contributes to assessing the quality of auditing and determining the extent to which they rely on audit reports. In this regard, this study examined the research in audit firm’s accountability to extract factors associating firm's accountability, the importance of which was determined by audit partners as experts.

    Methods

    This research applied a mixed (a combination of qualitative and quantitative data) method with exploratory objective. In this study, 99 papers were analyzed, and 23 experts who selected through the snowball method, ranked the extracted factors. According to the participants’ opinion, the factors were prioritized using the quantitative Entropy-Shannon method.

    Results

    Factors connecting to audit firm's accountability divided into three categories including motivating factors (nine categories), disincentive factors (three categories) and accountability dimensions (eight categories).

    Conclusion

    The results show that the legal requirements for accountability, active professional associations, stakeholders demand for accountability, active audit committee, social importance of auditor's activities, partners ‘personal tendency for disclosure, information content of auditor's report, signal to stakeholders and professional ethics play role in audit firms’ accountability context. On the contrary, raising stakeholders’ expectations and disclosure costs are obstacles for audit firms to be accountable. Furthermore, information of the quality control system, the auditing technology, the ownership, the legal and governmental structure, the independence policies, the financial position and performance, professional training and international cooperation are important for the stakeholders of audit firm's accountability.

    Keywords: Audit firm's accountability, Audit quality, Incentive of accountability, Prohibitorsof accountability
  • Saeedeh Peyvandi Pages 242-263
    Objective

    Aggressive financial reporting is the opposite of conservative financial reporting, which means using a low degree of conservatism in preparing financial statements. Some firms are currently involved in aggressive financial reporting to conceal their adverse conditions such that they release good news, yet withhold bad news; thereby an unreal image is shown. As the release of bad news runs the risk of corporate information users including creditors and shareholders' sustaining considerable damage. The purpose of this survey, which was conducted by survey method, is to study Corporate characteristics influencing the Aggressive financial reporting.

    Methods

    In order to achieve the above goal, the indicators of this type of reports and factors influencing were prepared by conducting interviews with experts in the accounting and auditing profession and then testing it through a questionnaire. </em>The validity of the indicators and factors influencing was examined through structural equation modeling.

    Results

    Findings showed that the Corporate characteristics (corporate operational characteristic and corporate governance characteristic) are effective on Aggressive financial reporting and obtained indicators </em>(the existence of Misstatement, unresolved Misstatement in different years, lack of provisions, negative annual adjustments, Unusual changes in sales, Fraud, CEO Changes, executive compensation, Production of non-essential goods and Monopoly firms) and factors influencing (consolidated company, Economic Conditions, Firm size, personal characteristics and attributes of manager, Political Connection, auditing Risk, auditor characteristics, board of directors financial literacy) have sufficient validity.

    Conclusion

    The final pattern also has a good fit.

    Keywords: Aggressive financial reporting, Corporate governance characteristic, Corporateoperational characteristic
  • Mohsen Delbary Ragheb, Ali Esmaeilzadeh Magharri *, Amir Reza Keyghobadi, Afsaneh Tavangare Hamzeh Kolaei Pages 264-286
    Objective

    An independent audit is one of the tools for evaluating the accuracy of the information and financial relations. If the done audits contain quality components, they will enable stakeholders to be relatively confident of the accuracy of the available information and relationships. Therefore, this study is to discover and identify the components of independent audit quality to meet the needs of stakeholders.

    Methods

    The present study is a qualitative and fundamental piece of research that relies on the interpretive and inductive approach. The "emerging approach with the Glaser method" was implemented through theoretical and purposeful sampling. Its participants included the community of academic experts and independent auditing professionals. In-depth interviews were conducted with the participants and data was collected until reaching the point of theoretical saturation.

    Results

    According to the obtained results, 19 main components affect audit quality. By clustering, these 19 components were classified into three levels comprised of 1) Audit quality components at the users level (Four components including making stakeholders pay part of the costs of achieving audit quality, eliminating irrational goals and requests, increasing the level of understanding audit quality joint and several liability and responsiveness), 2) Audit quality components at the level of auditing firms and auditors (including five components: Designing and implementing infrastructure that promotes and enhances audit quality, management, empowerment and training human resource, having foresight in the field of audit quality and conducting scientific research, increasing the size of audit firms and their share of auditing services market, acquisition of behavioral and professional competence by auditing firms and auditors), and 3) Components of audit quality at the level of auditing supervisory bodies (including seven components: Correcting structural mismanagement and fighting against financial corruption and rent-seeking, encouraging audit firms to increase audit quality, effective qualitative monitoring of auditors' professional and behavioral performance, strengthening and implementing government social responsibilities towards the individuals and the society, reforming the related government laws and regulations, establishing mechanisms for reviewing the behavioral and professional competence of auditing firms and auditors by regulatory bodies, increasing joint and several liability and accountability of regulators, auditors, government officials and stakeholders for their performance towards each other and the community with the aim of reducing the expectation gap between them). The three components of observing the ethics and cultural foundations, the quality of the performance of the managers and audit staff as well as their mindset, and meeting accounting and auditing standards were </em>common among all levels.

    Conclusion

    Meeting the needs of stakeholders and their dissatisfaction with the quality of services provided in the field of independent auditing requires the use of effective components in improving the quality of services of auditing firms and auditors, reducing the level of stakeholder dissatisfaction and increasing the shares of regulatory bodies.

    Keywords: Audit quality components, Grounded theory, Independent auditing, Stakeholders
  • Ali Rahmani*, Mahnaz Molanazari, Ali Faal Ghayoumi, Mahnaz Mahmoudkhani, Parisa Saadat Behbahaninia, Mona Parsaei, Mohammad Hossein Ghadirian Arani, Ameneh Khadivar Pages 287-310
    Objective

    The accounting and financial units play a crucial role in promoting financial reporting systems of the public sector. Reliable and accurate financial accounting and reporting increase accountability, budget control, transparency of financing, and improve the effective management of assets and liabilities. The efficiency and effectiveness of financial management is essential for making any change in the quality of public sector performance. An effective financial unit in the public sector is needed to achieve the goals of an Iranian resilient economy and financial discipline. The main purpose of this study is to provide a financial management and accounting maturity model for public sector reporting units in Iran. A maturity model with a good leveling will enable managers to evaluate public sector units. It also provides sufficient motivation for managers to attain higher levels of the maturity model and to attract the support of CEOs for improving actions. Maturity models are customized to the conditions of each country in the developed countries.

    Methods

    Maturity-related studies were reviewed to identify the components of financial management and accounting maturity. Then, the initial maturity model was designed based on the authors' experiences and the situation in the Iranian public sector. In the next stage, semi-structured interviews were conducted with Iranian public sector specialists selected through purposive sampling. The focus group technique was used to collect data through group interaction. Findings from the group interviews were analyzed using semantic analysis.

    Results

    The primary extracted components were modified using the opinions of experts. Dimensions of the maturity model include 1) information technology, 2) financial reporting, 3) budgeting and financial planning, 4) rules and regulations, 5) financial supervision and governance, 6) leadership, 7) efficiency and effectiveness, and 8) human capital. Based on the several discussions held in the focus group meetings, checklists can be used to measure the dimensions of the maturity model. It is also necessary to use experts to assess the maturity of reporting units.

    Conclusion

    Our results provide a clear framework for evaluating reporting units in the public sector. Managers can use the proposed maturity model in their policies for public sector units. Public sector organizations can use it to assess the status of their accounting and financial management units in Iran. They can also evaluate the strengths and weaknesses of the public sector accounting and financial management unit and use the model as a roadmap to develop the position of financial management. The results of this paper improve the quality of financial reporting of public sector organizations. In addition, the extracted components of the maturity model may lead to the presentation of the Excellence Award to the financial management and accounting units in the public sector of Iran.

    Keywords: Accounting maturity model, Financial management, Governance, Public sectorfinancial reporting
  • Mohammad Ramezan Ahmadi*, Seyed Ali Vaez, Seyed Aziz Arman, Seyed Saber Dorseh Pages 311-338
    Objective

    This study aims to investigate the effect of Auditor Style on the Relationship between Financial Reporting Readability and stock price informativeness of listed Companies in the Tehran Stock Exchange.

    Methods

    This research is an applied one in terms of purpose, and is correlation and post-event in terms of method. To test the research hypotheses, 108 companies in the period 2012-2019 were selected and analyzed using multiple regression models. These two dimensions Financial Reporting Readability in our tests: (Fog index and Text length index.

    Results

    The results showed that the Auditor Style and Financial Reporting Readability (Fog index and Text length index) has a significant positive impact on Stock Price informativeness. Also, the results showed that the Auditor Style has a significant positive impact on the relationship between Financial Reporting Readability and Stock price informativeness.

    Conclusion

    Auditor Style has increased the Financial Reporting Readability. And due to the effect, it has on increasing the transparency of the reporting environment, it reduces the uncertainty and asymmetry of information about the company's shares. This brings the intrinsic value of the investment closer to the value that investors place on the market for their stocks. The proximity of the real value of the stock and the expected value of the shareholders will eventually lead to an increase in Stock Price informativeness. Blue underlines indicate that Grammarly has spotted an unnecessarily wordy sentence. You'll find suggestions that can help you effortlessly revise a wordy sentence.

    Keywords: Stock price informativeness, Auditor style, Financial reporting readability, Fogindex, text length index
  • Ebrahim Abbasi*, Ali Tamoradi, Reza Rostaminia Pages 339-358
    Objective

    The Audit Committee, as one of the corporate governance oversight committees in listed companies, has become a very important factor in the financial reporting process to increase the credibility of financial reports. Therefore, the audit committee needs to hold meetings to perform its duties, and so far Limited research has been done to examine the factors affecting the number of meetings of the audit committee. This study sought to investigate factors influencing the number of meetings of the audit committees held in companies enlisted in the Tehran Stock Exchange (TSE). This study specifically aims to examine whether the number of meetings of the audit committees is affected by factors such as ownership concentration, board size, board independence, audit committee size, audit committee independence, and audit committee financial experience.

    Methods

    Accordingly, the financial statements of 150 companies enlisted in the TSE during the eight-year period from 2013 to 2020 were analyzed. To test the research hypotheses, Tobit regression model with combined data method and random effects method was used.

    Results

    Testing the research hypotheses showed that the concentration of ownership, size of the board, independence of the board, size of the audit committee,</em> and independence of the audit committee have a significant positive effect on the number of meetings of the audit committees. The results also showed that the financial expertise of the audit committees has a significant negative effect on the number of their meetings.

    Conclusion

    The results indicated with increasing ownership concentration want more supervision over managers' performance and the number of audit committee meetings increases. In addition, any increase in the size of the board, the independence of the board, the size of the audit committee, and the independence of the audit committee as criteria for corporate governance increases the number of meetings of the audit committee. This is while any increase in financial expertise of the members of the audit committee, ends in a decrease in the need to convene the number of meetings of the audit committee.

    Keywords: Number of audit committee meetings, Ownership concentration, Boardcharacteristics, Audit committee characteristics
  • Roza Salehabadi*, Kaveh Mehrani Pages 359-403
    Objective

    In this research, the critiques of fair value have been studied and an interpretation of these achievements has been provided. Opinions about fair value fall into three categories. A group that strongly supports it. A group that strongly opposes it and a group that for some reason have concerns about it. Understanding the reasons for criticisms of fair value requires a better understanding of the concept of fair value, especially from a theoretical perspective and the evolution of this measurement system. Therefore, in a segment of this research, the historical, political and social contexts that have led to the formation of fair value in different parts of the world have been studied.

    Methods

    The method used is meta-synthesis which is one of the qualitative methods. In this regard, the steps of arranging research questions, systematically reviewing the literature, searching and selecting appropriate texts, extracting information, analyzing and combining qualitative findings, and presenting interpretations on existing interpretations have been performed.

    Results

    Review, identification, typology, classification and analysis of different areas of research in the field of fair value from a theoretical-critical perspective is presented. The research represents eight areas of special interest, including theories used in measurement systems, reasons for the formation of fair value, its relationship with standardization and its uses, the role of the theoretical framework of financial reporting in development of fair value, advantages of fair value, disadvantages of fair value, effect of Fair value on financial crises, auditing challenges of fair value and the effect of capitalist and communist financial systems on fair value.

    Conclusion

    In this study, critiques and challenges on fair value from a theoretical and critical perspective over the last two decades were identified. This research can be used as a roadmap for researchers in fair value studies. It shows the areas of interest in this regard and the sections that can be studied in the future.

    Keywords: Fair value, Financial crisis, Fair value accounting, Meta synthesis