فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 102 (بهار 1401)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 102 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا کیقبادی*، علی اصغر جعفری صفحات 1-37

    رسانه‏ ها در دنیای امروز جایگاه ویژه و منحصر به فردی در مدیریت افکار عمومی دارند به طوری که نظام‏های سیاسی تلاش می‏کنند از رسانه‏ ها برای هدایت و مهندسی ارزش‏ها و نگرش های جامع استفاده کنند. در واقع رسانه ها یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت تغییر و تحولات اجتماعی به شمار می آیند و به واسطه این کارکرد مهم، تاثیر مستقیمی در انسجام ملی و در نهایت امنیت ملی کشورها می‏گذارد.هدف ازانجام این پژوهش این است که نقش صداوسیما راباکاربست آینده نگاری راهبردی در مدیریت تغییرات اجتماعی و ارتقاء امنیت ملی کشور تبیین کند بر این اساس، فرضیه اصلی پژوهش این است که صداوسیما از طریق مدیریت تغییرات اجتماعی مبتنی بر پیش بینی و پیش تدبیری و با بهره گیری از آموزه های اسلامی-ایرانی موجب ارتقاء و افزایش سطح امنیت ملی خواهد شد. برای پاسخگویی به این مساله از روش های کیفی-کمی و پرسشنامه بسته استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون های آماری این پژوهش (همبستگی و رگرسیون خطی) نشان می دهد که مدیریت تغییرات اجتماعی بر افزایش امنیت ملی کشور توسط صداوسیما تاثیر مثبت دارد و از سوی دیگر آینده نگاری راهبردی نیزبر مدیریت تغییرات اجتماعی تاثیر دارد. در نهایت نیز آینده نگاری راهبردی صداوسیما در مدیریت تغییرات اجتماعی با آموزه های اسلامی- ایرانی موجب ارتقاء و افزایش سطح امنیت ملی کشورخواهد شد

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، مدیریت تغییرات اجتماعی، امنیت ملی. صدا و سیما
  • علیرضا حیدری* صفحات 39-77

    در دهه های گذشته، برخی دولت ها توانستند با بهره مندی از حکمرانی خوب، زمینه کارایی و اثربخشی سیاست های پایداری آموزش و پرورش را فراهم آورند و آموزش باکیفیت، همگانی، رایگان و عادلانه را محقق سازند. در ایران، با وجود اسناد بالادستی پرشمار، شواهدی چون تعمیق روزافزون چالش هایی چون دانش آموزان بازمانده از تحصیل، نابرابری و شکاف آموزشی و کیفیت پایین زیرساخت های آموزشی، نشانگر اینست که آموزش و پرورش ایران از دستیابی به اهداف پایداری بازمانده است. هدف نوشتار حاضر اینست که با بهره گیری از روش های تحلیلی، مقایسه ای و پیمایشی مبتنی بر آراء و نظرات خبرگان و متخصصان تعلیم و تربیت، ابعاد و لایه های شایستگی های نظام حکمرانی آموزش و پرورش ایران را از چشم انداز نظری ظرفیت سیاست گذاری، آسیب شناسی کند. سوال پژوهش این است که صلاحیت های سطوح گوناگون نظام حکمرانی آموزش و پرورش ایران به چه میزان با شاخص های نه گانه الگوی ظرفیت سیاست گذاری همسویی دارد؟ بر اساس یافته های پژوهش و دیدگاه ها و نظرات متخصصان، شایستگی ها و مهارت های تحلیلی، عملیاتی و سیاسی در سطوح و منابع فردی، سازمانی و سیستمی نظام سیاست گذاری آموزش و پرورش ایران در مقایسه با مولفه-های الگوی نظری ظرفیت سیاست گذاری با ناهمسویی ها، ضعف ها و چالش هایی روبروست. این کاستی ها، از موانع اصلی کارایی و اثربخشی سیاست های پایداری آموزش و پرورش ایران و نیل به اهداف مرتبط پیش بینی شده در اسناد سیاستی بالادستی بوده است. پیشنهاد می شود برای دوره پساکرونای آموزش و پرورش ایران، ظرفیت سازی در چارچوب حکمرانی شبکه ای، داده محور، چندسطحی، منصفانه، پاسخگو و مشارکتی در دستورکار سیاستی کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نظام آموزش و پرورش ایران، الگوی ظرفیت سیاست گذاری، مهارت ها و شایستگی ها، سطوح منابع و توانمندی ها، اهداف پایداری تعلیم و تربیت
  • فاطمه عیوضی، جواد حاتمی*، علیرضا مرادی، محمدرضا ناظم زاده صفحات 79-98

    در تصمیمات بین-زمانی، پیامدها در زمان های مختلفی ارایه می شوند. افراد در این تصمیمات پاداش های همراه با تاخیر را کم ارزش تر از پاداش های آنی و فوری می دانند. این رفتار با مفهوم کاهش ارزش تاخیری شناخته می شود که با مفاهیم تکانشگری و خود کنترلی مرتبط است و از این رو به موضوع مهمی در حوزه های مختلف بدل شده است. نرخ کاهش ارزش تاخیری در افراد مختلف مقدار متفاوتی دارد. هدف این پژوهش بررسی رابطه ی وضعیت اجتماعی-اقتصادی به همراه ویژگی های جمعیت شناختی با کاهش ارزش تاخیری افراد در دوره ای از کشور است که نرخ تورم بالایی تجربه می شود. بدین منظور از پرسشنامه انتخاب پولی (MCQ) برای سنجش نرخ کاهش ارزش تاخیر افراد استفاده شده است. تحصیلات و درآمد به عنوان شاخص های وضعیت اجتماعی-اقتصادی به همراه سن، جنسیت و وضعیت تاهل در نظر گرفته شدند. نتایج نشان می دهد افرادی با تحصیلات بالاتر کمتر پاداش های آینده را بی ارزش می دانند و رفتار تکانشی کمتری دارند. با این حال، درآمد رابطه ی معناداری با نرخ کاهش ارزش تاخیری نشان نداد. بالا بودن درآمد در زمینه ی تورمی، برخلاف سایر مطالعات با تکانشگری کمتر رابطه ندارد. در کل، وضعیت اجتماعی-اقتصادی با نرخ کاهش ارزش تاخیری رابطه ای منفی دارد. در مدل رگرسیون چندگانه، با کنترل جنسیت و وضعیت تاهل، سطح تحصیلات می تواند نرخ کاهش ارزش تاخیری کمتر را پیش بینی کند (R2=0.123, Adjusted R2=0.098, F=5.026, p-value=0.003).

    کلیدواژگان: تصمیم گیری بین-زمان، کاهش ارزش تاخیری، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، تحصیلات، درآمد
  • خلیل نوروزی*، هادی رنجبر، مجتبی علویان صفحات 99-126

    ارزیابی پژوهشگر نه تنها به دلیل اولویت بندی آن ها برای جبران خدمات یا جذب ایشان در سازمان های پژوهشی بلکه به عنوان یکی از روش های ایجاد تعهد سازمانی، ارتقا و هدایت توان پژوهشی، افزایش میزان رضایت از کار پژوهشی و نهایتا حل مسایل واقعی و بهبود وضعیت رفاه جامعه کاربرد دارد. هدف این پژوهش آن است که سنجه های ارزشیابی پژوهشگران را مبتنی بر مستندات علمی مربوط به این حوزه ترمیم نموده و نهایتا چارچوب جامع مناسبی را که تامین کننده انتظارات از یک پژوهشگر متعهد، دانشمند و توانمند در حل مساله است ارایه دهد. روش به کار گرفته شده در این پژوهش فراترکیب مستندات علمی است که 118 مستند علمی مبنای کار قرار گرفت. استخراج نقاط قوت و ضعف روش های اصلی و مکمل ارزشیابی پژوهشگران، شناسایی مخاطرات ناشی از ارزشیابی سنتی و سنجه های جدید ترمیمی تحت عنوان دگرسنجه ها از مهم ترین یافته های پژوهش است. الگوی ارزشیابی جامع پژوهشگران به عنوان نتیجه اصلی پژوهش که مشتمل بر پنج سطح است. مطابق با الگو، مستندات علمی پژوهشگران، حاصلی از ویژگی های فردی پژوهشگر در ضرب با زیست بوم پژوهش است که توسط داورانی متناسب با نوع و هدف پژوهش سنجیده می شود. در هر صورت، پژوهش زمانی قابل دفاع و مفید است که منجر به بهبود اقتصادی یا بسط نظریه در میان مدت و افزایش اقتدار و رفاه عمومی در بلند مدت گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی سنتی، دگرسنجه، محقق، تحقیق، ارزیابی پژوهشی
  • احمد برومند کاخکی*، ایمان رضایی، امیرهوشنگ حیدری، رضا نقی زاده صفحات 127-164

    بسیاری از موسسات آموزش عالی با توجه به وجود نگرانی هایی درباره هزینه و ارزش تحصیلات عالی، تلاش می کنند برای آینده نوآیند، برنامه ریزی کرده و از فشارهای شدید ناشی از نظارت عمومی، بودجه های پایین و رقابت برای دانشجو و منابع به سلامت بیرون آیند. شرایط متغیر در سازوکارهای ارایه خدمات آموزش عالی، نوآوری های ایجاد شده در تامین مالی نظام دانشگاهی، تحولات اقلیمی، مسایل فرهنگی-سرزمینی آتی، جمعیت دانشجویی و نیروی کار آینده، تغییرات ماهوی شغلی و بین المللی شدن آموزش، لزوم اتخاذ رویکرد آینده نگرانه و میان رشته ای را در ابعاد حکمرانی بخش آموزش عالی روشن می سازد. در این پژوهش با استفاده از بررسی متون آینده پژوهی آموزش عالی و مدل های آینده نگاری، که خود ماهیتی میان رشته ای دارد، به کمک روش های خبره محور چارچوبی کیفی با تلفیق فرایندها و مفاهیم ارایه شده است که هدف اصلی آن پیاده سازی یک بوم آینده نگاری در حوزه آموزش عالی و ارایه توصیه های حکمرانی در نسبت با آینده است. بوم آینده نگاری، به استخراج آینده های بدیل آموزش عالی، تحلیل محیط نوآیند پیش رو و همچنین ترسیم نقشه راه حکمرانی این حوزه می انجامد.

    کلیدواژگان: حکمرانی آموزش عالی، آینده پژوهی، سناریو پردازی، چارچوب آینده نگاری
  • آزیتا بهبهانی نیا*، الهام فولادی، بیتا آزادبخت، سعید مطهری صفحات 165-193

    امروزه استانداردهای متنوعی در سطح ملی و بین المللی در زمینه محیط زیست تدوین و اجرا شده است. برنامه ریزی استراتژیک می تواند ابزار کلیدی در رویارویی با معضلات شهری و دستیابی به توسعه پایدار اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی محسوب گردد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر رعایت استانداردهای زیست محیطی، در برنامه های استراتژیک توسعه شهری به منظور دستیابی به امنیت زیست محیطی در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی از نوع توصیفی- تحلیلی با استفاده از تکنیک پرسشنامه و مصاحبه می باشد. جامعه آماری پژوهش، مدیران وزارت کشور و شهرداری مناطق 22 گانه شهر تهران می باشد. داده ها با نرم افزار Spss23 در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. جهت تحلیل عوامل داخلی (ضعف، قوت) و خارجی (تهدید و فرصت) شهر از روش SWOT و جهت آزمون فرضیه از آزمون تی تک نمونه ای، استفاده و فرضیه پیشنهادی تایید گردید. نتایج نشان می دهد که با توجه به شرایط موجود، شهر تهران با چالش های مختلف محیط زیستی روبه‏روست. با توجه به نمودار حاصل از عوامل درونی و بیرونی، شهر تهران در موقعیت تدافعی قرار دارد. نتایج بیانگر این است که میزان تاثیر رعایت استانداردهای زیست‎محیطی در ارتقا و بهبود امنیت زیست‎محیطی در حد مطلوب قرار دارد. رعایت استاندارد در برنامه های استراتژیک توسعه شهری به عنوان یک راهکار در دستیابی به امنیت زیست‏محیطی تاثیر معناداری دارد. بین کارشناسان و صاحب‎نظران در این مبحث تفاوت نظر معناداری وجود ندارد. در این راستا مهم‎ترین راهکارها، رعایت استانداردها در زمان اجرای پروژه‎ها، الزام و اعمال استانداردها در تدوین طرح‏ها و نظارت دقیق به رعایت آن ها در زمان اجرا می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت زیست محیطی، استانداردهای زیست محیطی، استراتژی توسعه شهری، شهر تهران
|
  • AliAsghar Jafary, Alireza Keyghobadi * Pages 1-37

    In today's world, the media have a special and unique place in the management of public opinion, so that political systems try to use the media to guide and engineer comprehensive values and attitudes. In fact, the media is one of the most important tools for managing social change and because of this important function, it has a direct impact on national cohesion and ultimately national security of countries. The purpose of this study is to use the role of irib in the future. Explain Strategic foresight in the management of social change and promotion of national security. Accordingly, the main hypothesis of the research is that the irib will be improve and increase the level of national security through the management of social change based on forecast and foresight and using Islamic-Iranian teachings. To answer this question, qualitative-quantitative methods and closed questionnaire have been used. The results of statistical tests of this research (correlation and linear regression) show that the management of social change has a positive effect on increasing the national security of the country by the irib and on the other hand, strategic foresight also has an effect on the management of social change. Finally, the Strategic foresight of irib and Television in managing social change with Islamic-Iranian teachings will promote and increase the level of national security of the country.

    Keywords: Strategic Foresight, social change management, national security.irib
  • AliReza Heidari * Pages 39-77

    In recent decades, some governments have been able to provide the basis for the efficiency and effectiveness of sustainable education policies and to provide quality, universal, free, and equitable education by the benefits of good governance. In Iran, despite the large number of documents, evidence such as the deepening of challenges such as dropouts, inequality and educational gap and the poor quality of educational infrastructure, shows that the Iranian education system has failed to achieve sustainable goals. The purpose of this article is to examine the dimensions and layers of competencies of the Iranian education system from the theoretical perspective of policy capacity through using analytical, comparative and survey methods based on the opinions of education experts. The research question is to what extent the competencies of different levels of the Iranian education governance system are consistent with the indicators of the policy capacity model? Based on the research findings, analytical, operational and political competencies and skills at the individual, organizational and systemic levels and resources of the Iranian education policy-making system have a significant difference with the components of the theoretical model of policy-making capacity. These conflicts have been one of the main obstacles to the efficiency and effectiveness of Iran's education sustainability policies and the achievement of the relevant goals set out in the policy documents. Therefore, for the post-Crohn's period of Iranian education, it is essential that policy-making and data-based governance capacity be multilevel, fair, accountable, and participatory on the policy agenda.

    Keywords: Iran's Education System, policy capacity model, skills, competencies, levels of resources, capabilities, sustainable education goals
  • Fatemeh Eivazi, Javad Hatami *, Alireza Moradi, Mohammadreza Nazemzadeh Pages 79-98

    Intertemporal decisions involve outcomes that occur at different points in time. Individuals tend to discount delayed rewards or outcomes. This process is called delay discounting(DD) and is reliably related to subjective self-control or impulsiveness. The delay discount rate differs among individuals. The aim of the present study is to investigate whether the DD rates vary as a function of socioeconomic status(SES) along with demographic variables at a high inflationary macroeconomic context. The present study applied the 27-item delay discounting questionnaire (DDQ) to measure individuals’ DD rates. education and income level as SES indicators were obtained likewise age, gender and ,marital status. The results revealed that highly educated individuals discount delays to a lesser extent and are less impulsive. There was no significant association between income level and DD rates but totally SES was significantly and negatively associated with delay discounting. there is evidence for women discounting more than men and married subjects discounting more than single ones. In a multiple regression analysis, education can predict fewer discounting behaviors controlling for gender and marital status (R2=0.123, Adjusted R2=0.098, F=5.026, p-value=0.003).

    Keywords: intertemporal decisions, delay discounting. socioeconomic status(SES), education. income
  • Khalil Noruzi *, Hadi Ranjbar, Mojtaba Alavian Pages 99-126

    Researcher evaluation is not just about prioritizing them. It is also there to compensate for their services or to attract them to research organizations. Above, evaluation is used as one of the methods of creating organizational commitment, promoting and guiding research capacity, increasing the level of satisfaction with research work and finally solving real problems and improving the welfare of society. The purpose of this study is to reconstruct the evaluation metrics of researchers based on scientific documents related to this field and finally to provide a suitable comprehensive framework that meets the expectations of a committed, knowledgeable and problem-solving researcher. The method used in this research is a combination of scientific documents in which 118 scientific documents were used. Extracting the strengths and weaknesses of the main and complementary methods of researchers' evaluation, identifying the risks of traditional evaluation and new restorative measures called metamorphoses are among the most important research findings. The comprehensive evaluation model of researchers as the main result of the research, which consists of five levels. According to the model, the researchers' scientific documents are the result of the researcher's individual characteristics multiplied by the research ecosystem, which are measured by judges appropriate to the type and purpose of the research. In any case, research is defensible and useful when it leads to economic improvement or theory development in the medium term and increased authority and public welfare in the long run.

    Keywords: evaluation, Altimetric, Traditional evaluation, evaluation model
  • Ahmad Borumand Kakhki *, Iman Rezaei, AmirHoushang Heidari, Reza Naghi Zadeh Pages 127-164

    Many of higher education institutions, given concerns about the cost and value of higher education, are trying to plan for a emergent future and to survive the severe pressures of public oversight, low budgets, and competition for students and resources. The changing conditions in the mechanisms of providing higher education services, innovations in the financing of the university system, climate change, future cultural-territorial issues, the student population and the future workforce highlight the need for adopting a future-oriented and interdisciplinary approach to the dimensions of governance in the higher education sector. In this study, by examining future texts, higher education research and future studies models that have an interdisciplinary nature, a qualitative framework is presented by combining processes and concepts with the help of expert methods. The main purpose is to implement a higher education foresight canvas in the field of higher education and governance advices in relation to the future. Foresight canvas leads to extracting alternative futures of higher education, analysing emergent forward environment and also designing roadmap for governing of this field.

    Keywords: Higher education governance, Futures Studies, Scenario Planning, foresight framework
  • Azita Behbahaninia *, Elham Fouladi, Bita Azadbakht, Saeed Motahari Pages 165-193

    Today, various national and international standards in the field of the environment have been developed and implemented. Strategic planning can be a key tool in tackling urban problems and achieving sustainable social, economic and environmental development. The aim of this study was to investigate the impact of compliance with environmental standards in strategic urban development plans in order to achieve environmental security in Tehran. This is a descriptive-analytical study using a questionnaire and interview technique. The statistical population of the study is the managers of the Ministry of Interior and the municipalities of the 22 districts of Tehran. Data were analyzed by Spss23 software at both descriptive and inferential levels. To analyze the internal and external factors of the city, the SWOT method was used and to test the hypothesis, the sample test was used and the proposed hypothesis was confirmed.. According to the chart obtained from internal and external factors, the city of Tehran is in a defensive position. The results indicate that the impact of compliance with environmental standards in promoting and improving environmental security is at an optimal level. Adherence to the standard in strategic urban development plans as a solution to achieve environmental security has a significant impact. There is no significant difference of opinion between experts and thinkers on this issue. The most important solutions are the observance of standards during the implementation of projects, the obligation and application of standards in the development of plans and careful monitoring of their observance during implementation.

    Keywords: Environmental Security, Environmental Standards, Urban Development Sterategy, Tehran City