فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی ایران - سال پنجم شماره 5 (پیاپی 21، امرداد 1401)

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
سال پنجم شماره 5 (پیاپی 21، امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 58
|
  • تبیین جامعه شناختیت اثیر سرمایه اجتماعی بر حسب گرایش های سیاسی
    بهرام نیک بخش* صفحات 0-0
    در پژوهش حاضر، تاثیر سرمایه اجتماعی در ابعاد شبکه ای و هنجاری بر روی گرایشات سیاسی(اصلاح طلبی، اعتدال گرایی و اصولگرایی) مورد سنجش قرار گرفت. هدف پژوهش، تعیین قطب نمای گرایش سنجی سیاسی شهروندان استان خوزستان طی سه دوره انتخابات ریاست جمهوری(1376،1384 و 1392) است. همچنین از ابزار پرسش نامه و آزمون های رگرسیون ساده و چندگانه، آزمون تی، تحلیل واریانس و ارایه معادله ساختاری PLS به ترتیب در نرم افزارهای SPSS24 و SMART PLS3 استفاده شد. اطلاعات لازم با 1920 شهروند بالای 18 سال در سطح شهرستانهای اهواز، آبادان، دزفول، ماهشهر و اندیمشک با روش نمونه گیری چند مرحله ای طبقه ای جمع آوری گردید. برای اطمینان از مناسب بودن داده ها، معیار CR و آزمون KMO منظور گردید. یافته های تحقیق نشان داد که، میزان گرایشات سیاسی در تمامی گروه های سنی یکسان بوده و گرایش سیاسی بجز طیف اصولگرایی در بین زنان بیشتر از مردان است. شهروندان بر حسب شاخص SES، دارای بیشترین گرایش سیاسی اعتدال گرایانه بودند. همچنین محل سکونت شهروندان در گرایش آنان به طیف اصولگرایی دارای تاثیر معناداری نبود. در ادامه سرمایه اجتماعی در تمامی ابعاد، بر گرایش به طیف های سیاسی اصلاح طلبی و اصولگرایی تاثیر داشت. ولی این تاثیر در گرایشات سیاسی اعتدال گرایی تایید نشد. همچنین بر اساس قطب نمای گرایشات سیاسی، بیشترین تعلقات سیاسی مربوط به طیف اصلاح طلبی و کمترین تعلقات، مربوط به طیف اعتدال گرایی است. در مجموع سرمایه اجتماعی توانست 45 درصد از تغییرات متغیر گرایشات سیاسی را در هر سه طیف سیاسی مورد تبیین قرار دهد.
    کلیدواژگان: گرایشات سیاسی، سرمایه اجتماعی، معیار هنجاری، معیار شبکه ای، استان خوزستان
  • آسیب شناسی نظام نظرسنجی سیاسی در جمهوری اسلامی ایران
    مرتضی مولایی*، محمد علی خسروی، سید وحید عقیلی، عباس خلجی صفحات 0-0
    ازجمله اهداف نظام نظرسنجی سیاسی در ایران را می توان، تولید اطلاعات مرتبط با نظرات مردم در موضوعات مختلف سیاسی انتخاباتی، با دقت و سرعت لازم و در اختیار کاربران و ذینفعان قرار دادن آن و همچنین ایجاد، حفظ و گسترش اعتماد عمومی نسبت به نظام نظرسنجی را نام برد.با پیشرفت ها حاصل شده، نظام نظرسنجی سیاسی در ایران، هنوز با مشکلات عدیده ای مواجه است. آسیب شناسی نظام نظرسنجی سیاسی در جمهوری اسلامی ایران، سوال اصلی تحقیق است که محقق با برسی وضعیت موجود به آن پرداخته است.در انجام این تحقیق از روش پژوهشی داده بنیاد استفاده شده است. برای رسیدن به پاسخ سوالات با مراجعه به جامعه آماری تحقیق، 42 جلسه مصاحبه پژوهشی با 24 نفر از صاحب نظران و نخبگان موضوع انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد آسیب های نظام نظرسنجی سیاسی در ایران ناظر به دو دسته عوامل درونی و بیرونی این حوزه می باشد. عوامل آسیب زای درونی به طور مستقیم بر کار پیمایش نظرسنجی تاثیرگذارند لکن عوامل بیرونی از فضای سیاسی جامعه متاثر هستند و از جنس عوامل فرهنگی اجتماعی می باشند. در مجموع برخی از مشکلات این حوزه، دولتی و شبه دولتی بودن اکثریت سازمان های نظرسنجی، کوچک بودن سهم بخش خصوصی در بازار نظرسنجی، نبود رقابت میان سازمان های نظرسنجی، عدم انتشار نتایج نظرسنجی ها، ضعف علمی مدیران و کارشناسان و فراهم نبودن شرایط نقادی نظرسنجی می باشد.
    کلیدواژگان: نظام نظرسنجی، آسیب شناسی، جمهوری اسلامی ایران، مردم سالاری
  • * احساس محرومیت نسبی در اقوام ایرانی و شیوه های محرومیت زدایی تحقیقی در اندیشه شاعران معاصر قشقایی
    محسن رجایی پناه*، باقر. ساروخانی، علیرضا کلدی. صفحات 0-0
    احساس محرومیت نسبی در اقوام ایرانی و شیوه های محرومیت زداییتحقیقی در اندیشه شاعران معاصر قشقاییچکیده: این تحقیق با هدف بررسی چگونگی بازتاب محرومیت نسبی در آثار شعرای معاصر قشقایی صورت گرفته است. در این تحقیق، از نظریه رابرت گر تنها به عنوان راهنما و شاهد استفاده شده است از تحلیل محتوای اشعار شاعرانی که آثار آنان مطالعه شد، مشخص گردید که نه تنها محرومیت در قوم قشقایی وجود دارد، بلکه شاعران قشقایی هم، در اشعار خود به این موضوع پرداخته اند. همچنین مشخص شد که برداشت و شیوه سازش یا برخورد شاعران با مسیله محرومیت یکسان نیست؛ از جمله: اعتراض و مبارزه انقلابی با منبع محرومیت، یا پذیرش و کنار آمدن با پدیده محرومیت به عنوان امر طبیعی و یا توسل به قدرت های ماورالطبیعه و امدادهای الهی. پس از کشف و دسته بندی مقوله ها، راه هایی نیز برای کاهش محرومیت پیشنهاد شد. کلید واژه ها: ادبیات، تحلیل محتوی، شاعران معاصر، قوم قشقایی، محرومیت نسبی
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: ادبیات، تحلیل محتوی، شاعران معاصر، قوم قشقایی، محرومیت نسبی
  • تبیین اعتماد سیاسی ایرانیان به مثابه سرمایه سیاسی (فرا تحلیل پژوهش های موجود)
    اکبر ذوالفقاری*، عاطفه جعفری دولت آبادی صفحات 0-0
    زمینه و هدف
    اعتماد سیاسی به رابطه مردم و دولت می پردازد که یکی از عوامل ضروری برای اداره امور بهتر کشور، رشد و توسعه بیشتر و تامین نیازهای مردم است. پژوهش حاضر قصد دارد با روش فراتحلیل به این پرسش پاسخ دهد که درمجموع چه متغیرهایی بر اعتماد سیاسی اثرگذار بوده و به چه میزان آن را تبیین نموده اند.
    روش
    مکانیسم اجرای پژوهش فراتحلیل-کمی است. هدف این روش، انسجام بخشی، مرور نظام مند و یکدست سازی مطالعات صورت گرفته در یک حوزه معین پژوهشی است. جامعه آماری آن 18 پژوهش که 13 نمونه سند پژوهشی باهدف ترکیب و شناسایی میزان تاثیر آن انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته های تحلیلی پژوهش حاکی از این است که اعتماد سیاسی به عنوان متغیر وابسته اصلی تاثیرپذیر از حکمرانی (0.290= Effect size)، عدالت (0.321= Effect size)، سرمایه اجتماعی (0.378= Effect size)، دین داری (0.435= Effect size)، رضایت اجتماعی (0.212= Effect size)، سرمایه سیاسی (0.263= Effect size)، آنومی (0.288= Effect size)، تبعیض (0.375= Effect size)، امنیت (0.347= Effect size) و شبکه اجتماعی (0.311= Effect size) بوده و درمجموع متغیرهای فوق توانسته اند 0.327 =Effect size، 8.481= Z و 0.004= sig از اعتماد سیاسی را تبیین نماید.
    نتیجه
    نتایج نشان می دهد اعتماد سیاسی به میزان بسیار زیادی فاصله اجتماعی میان نهادهای حکومتی و شهروندان را کاهش داده و ارتباط بسیار موثری در روابط بین مردم، حکومت، نهادها و گروه های واسطه بین مردم و حکومت دارد. بر اساس نتایج، وضعیت اعتماد سیاسی در حد متوسط بوده و به این ترتیب که اعتماد سیاسی در سطح بالا (32 درصد)، متوسط (38 درصد) و پایین (30 درصد) است.
    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، سرمایه سیاسی، حکمرانی خوب، دین داری، عدالت اجتماعی
  • علیرضا بناگر*، داود کیاکجوری، سعید اسلامی، محمدجواد تقی پوریان صفحات 1-37
    هدف پژوهش حاضر؛ بازنمایی فضای انتزاعی گفتمان های استعاری روسای جمهور ایران در رقابت های انتخاباتی بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها؛ کیفی از نوع توصیفی- تحلیلی، با استفاده از تحلیل محتوا بوده که اندازه گیری داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا (2018) بوده است. پژوهش از نظر هدف؛ بنیادی نظری و بنیادی تجربی می باشد و از نظر گردآوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل مطالعات انتخاباتی چهار رییس جمهور: اکبر هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی، محمود احمدی نژاد و حسن روحانی بوده است. درنهایت، با ترکیب و به کارگیری از دونظریه استعاره مفهومی لیکاف- جانسون (استعاره های ساختاری، جهتی، وجودی) و استعاره انتقادی نورمن فرکلاف به بررسی و تحلیل این دو رویکرد پرداخته و استعاره انتزاعی را از این چهار استعاره استخراج نموده و در قالب مدل مفهومی مورد بررسی قرار داد. استعاره برای سیاست مداران ابزاریست که بتوانند با تکیه برآن مفاهیم تجربی روزمره را با تبدیل به یک تصور انتزاعی که براساس تجربیات ملموس تر قابل درک بیشتر می باشند، ارایه و مخاطبان بیشتری را جذب کنند و منجر به پیروزی در عرصه های سیاسی بخصوص در رقابت های انتخاباتی شود.
    کلیدواژگان: فضای انتزاعی، گفتمانهای استعاری، روسای جمهور، رقابتهای انتخاباتی
  • حسین چراغی*، علی اشرف نظری، مجتبی مقصودی صفحات 38-59
    جامعه کارگری درسال های اخیر در وضعیت خاص و پیچیده ای بسرمی برد. از یک سو، نداشتن امنیت شغلی(قراردادی موقت)، سو مدیریت، درآمد و دستمزدهای ناچیز، پدیده خصوصی سازی نامتعارف و اخیرا"هم رکود اقتصادی بخاطر بیماری کووید19و ازسوی دیگرنداشتن تشکل های صنفی مستقل کارگری، وتکیه به تشکل های نیمه دولتی که ازتوان چانه زنی برخوردار نیستند مواجه گردیده اند. این عوامل فاصله طبقاتی کارگران را با دیگر اقشار جامعه بصورت چشمگیری افزایش داده است. و هرروز شاهد بروز تنش های کارگری در قسمت هایی از ایران هستیم. بنابراین مقاله پیش رو، باروش کیفی - تفسیری درصدد پاسخ به این سیوال می باشد. که عامل اساسی در ایجاد شکل گیری،کنش های کارگری در ایران پس از انقلاب اسلامی چه بوده است؟ فرضیه این مقاله نیز این که بنظر می رسد علاوه بر نبود تشکل های مستقل کارگری، مهمترین عامل در بروز و شکل گیری کنش های کارگری در ایران پس از انقلاب اسلامی خصوصی سازی بوده است. از این رو یافته های این مقاله نشان می دهد که نبود تشکل های مستقل کارگری (سندیکا ها)، خصوصی سازی ،تعدیل نیرو، عدم پرداخت به موقع دستمزدها، سطح پایین دستمزدها و نداشتن امنیت شغلی و ماهیت دولت رانتینر، از مهمترین دلایل بروز اعتراضات کارگری در ایران پس از انقلاب می باشد.
    کلیدواژگان: کنش کارگری، سندیکاهای کارگری، تشکل های کارگری، سپهرسیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • جواد صادقی جعفری*، فرزانه احمدی زهرانی صفحات 61-83

    بررسی انعکاس ارزش های نوسازی در روزنامه های دو جناح اصلی سیاسی کشور موضوع این نوشتار بوده است. ارزش های «عقلانیت، مشارکت، تساهل، برابری، فردگرایی، اعتماد عمومی و محیط زیست» به عنوان ارزش های فرهنگی نوسازی تعیین و در سرمقاله های روزنامه های کیهان و اعتماد به عنوان روزنامه های منتخب از دو جناح سیاسی کشور، با استفاده  از روش تحلیل محتوای کمی بررسی شد. به این منظور به صورت تصادفی سیستماتیک 40  شماره از هر یک از روزنامه هادر سال 97 انتخاب شد. نتایج حاصل از بررسی نشان داد 70 درصد سرمقاله های روزنامه کیهان به مقوله سیاست خارجی  اختصاص یافته است. در روزنامه اعتماد،  32.5  درصد مقوله ها مربوط به مسایل داخلی بوده و تنها 20 درصد به مقوله سیاست خارجی پرداخته است. بررسی واژه های معنایی نیز حاکی از آن است که واژه برابری 110 مرتبه در هر دو روزنامه تکرار شده است که 72  فراوانی به روزنامه اصلاح طلبان و 38 فراوانی مربوط به روزنامه اصولگرایان بوده است. ارزش عقلانیت و کلمه های هم ردیف آن، 25 فراوانی در روزنامه کیهان و 18 فراوانی در روزنامه اعتماد دارد. به طورکلی ارزش های نوسازی به طور معنی داری در روزنامه اصلاح طلبان انعکاس بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: نوسازی، جناح های سیاسی، ارزش های فرهنگی، اصلاح طلب، اصولگرا، روزنامه کیهان، روزنامه اعتماد
  • غلامرضا دوست زاده، فواد پورآرین*، میرهادی حسینی صفحات 85-103
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مجلس سوم شورای ملی در نوسازی اقتصادی ایران (با تکیه بر مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی) بوده است. این مقاله با روش تفسیری- کیفی و برپایه ی منابع کتابخانه ای و با رویکرد تاریخی به بررسی نقش نمایندگان مجلس سوم در نوسازی اقتصادی ایران پرداخته است. یافته های این تحقیق نشان داد که نمایندگان مجلس سوم در قالب چهار طیف: دموکرات، اعتدال، هیات علمیه و مستقل با توجه به فترت سه ساله پس از خاتمه کار مجلس دوم و در دورانی که دنیا درگیرجنگ جهانی اول بود و قاعدتا" ایران نیز از لطمات و صدمات آن در امان نبود، در بازه زمانی کمتر از یک سال عمر این مجلس، با تصویب قوانین اقتصادی از جمله: تصویب قانون تشکیلات وزارت مالیه کل مملکت ایران گامهای در اصلاح و نوسازی اقتصادی و بهبود معیشت مردم برداشتند. از نتایج تحقیق حاضر مستفاد گردید که در پی گسترش دامنه جنگ اول جهانی و مداخلات قدرت های خارجی بویژه روس و بریتانیا و بدنبال آن یورش نظامی به ایران به دلیل واهی همکاری آن با آلمان و عثمانی، ایران به یک کشور ورشکسته و متلاشی تبدیل شده و مجلس سوم از حل مشکلات اقتصادی فراگیر ناکام مانده و انتظار مردم از حل این مشکلات به دوره های بعد موکول گردید
    کلیدواژگان: مجلس سوم شورای ملی، مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، مشروطه، نوسازی اقتصادی ایران، جنگ جهانی اول
  • فرهاد طهماسبی*، علی اکبر گرجی ازندریانی، اسدالله یاوری صفحات 105-119
    از آنجا که امنیت اقتصادی در سطح کلان ملی چهارچوب نهادینه ای از شرایط متغیرهای کلان اقتصادی، سیاسی، حقوقی و اجتماعی است که اعتماد فعالان اقتصادی در درون یک نظام ملی را جلب کرده، و با برخورداری از احساس اعتماد به سیاستگذاران، ارتقای رشد اقتصاد ملی را تضمین می کند، شناخت مولفه های آن بسیار مهم وحیاتی است. از این روی، امنیت اقتصادی و سرمایه گذاری به عنوان ارکان مهم واساسی توسعه اقتصادی شناخته می شوند. در این بین قوه قضاییه به عنوان یکی از نهادهای موثر در زمینه تضمین امنیت اقتصادی و توسعه آن می تواند به عنوان نهاد کارا و مستقل در تضمین امنیت اقتصادی موثر باشد که در این پژوهش بدان پرداخته شده و مولفه های قضایی در توسعه امنیت اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق حاضر تفسیری-کیفی و روش گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای بوده است که همراه با فیش برداری از منابع کتب حقوقی، فارسی ولاتین وهمچنین استفاده از منابع اینترنتی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد هرچه بر میزان فساد اقتصادی وسیاسی درکشورهای رو به رشد وتوسعه اضافه شود، امنیت ملی آن کشورها بیش از پیش دچار بی ثباتی می شود و ناکارآمدی سیاسی و اقتصادی از بزرگترین موانع توسعه پایدار در کشورهای درحال توسعه بوده اند. کنترل جرم اقتصادی باید در شکلهای مختلف صورت پذیرد و بسنده کردن به یک راهبرد مفید نخواهد بود.
    کلیدواژگان: نهادهای قضایی، توسعه اقصادی، امنیت اقتصادی، قوه قضائیه
  • جعفر هزارجریبی صفحات 121-141

    گستردگی پژوهش های مرتبط با مفهوم سرمایه اجتماعی و ارایه نتایج متفاوت و گاه متناقض در مورد آن، به همراه متنوع بودن حوزه های علمی و نگرش های متفاوت به این مفهوم، تجمیع نتایج و ارایه تحلیل های کمی و کیفی را الزامی می سازد. این نوشتار با هدف ارایه تحلیل کیفی پژوهش های مرتبط با سرمایه اجتماعی انجام شده در فاصله سال های 1392 تا 1397 در ایران تهیه شده است. روش انجام تحقیق، فراتحلیل کیفی بوده و در آن از بین 632 مورد از مقالات علمی، پایان نامه های کارشناسی ارشد و رساله های دکتری در رشته های مختلف علوم انسانی 75 به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. نتیجه پژوهش نشان داد رابطه سرمایه اجتماعی با هر یک از متغیرهای زمینه ای باید با درنظر گرفتن کنترل یا عدم کنترل سایر متغیرها تحلیل شود. متغیرهای سن، جنسیت، تاهل و اشتغال با سرمایه اجتماعی همبستگی متوسطی دارند و متغیرهای تحصیلات و درآمد به صورت غیرمستقیم با سرمایه اجتماعی همبستگی دارند. سرمایه اجتماعی در سطح خرد با هویت اجتماعی و ملی، مشارکت سیاسی، رضایت از زندگی، نشاط و شادکامی و امید به آینده، احساس امنیت، قانون مداری، احساس رفاه (رفاه ذهنی)، احساس شایستگی، احساس معناداری، احساس موثر بودن افراد همبستگی مستقیم و معنادار دارد؛ و در سطح کلان، با امنیت اجتماعی، توسعه، تسهیم دانش و توانمندسازی افراد و گروه ها و پایین بودن میزان ارتکاب جرایم، انحرافات و آسیب های اجتماعی، آلودگی و تخریب محیط زیست همبستگی مستقیم و معنادار دارد. از سوی دیگر، احساس امنیت اجتماعی، توسعه یافتگی، وضعیت اقتصاد و رفاه جامعه، دینداری و مشارکت دینی، استفاده از مطبوعات، میزان و نوع جرایم و انحرافات و کیفیت ارتباطات اجتماعی از مهم ترین عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی در پژوهش های مورد بررسی در این تحقیق هستند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، آسیب های اجتماعی، سرمایه اجتماعی، رفاه اجتماعی
  • علی اکبر کرمانی*، احمد مرکز مالمیری، حسن زارعی محمودآبادی صفحات 143-159
    گزارش دهندگی فساد را می توان به مفهوم افشای اطلاعات مربوط به سوء مدیریت و یا سوء استفاده از قدرت برای انجام رفتار یا فعلی غیرقانونی تلقی نمود. به نظر می رسد قواعد ما در مورد گزارش دهندگی تنها معطوف به شهادت و مطلع بوده و در همین چهارچوب به حمایت از فرد گزارش دهنده فساد پرداخته باشد. فرضیه پژوهش حاضر این بوده است که مشارکت مردم در گزارش دهندگی فساد یکی از عوامل موثر در پیشگیری از فساد می باشد که از طریق تعیین نظام پاداش، جبران خسارت وارده به فرد گزارش دهنده در صورت ایراد خسارت از سوی متخلفین، حفظ هویت و محرمانگی، منع اخراج از کار و حمایت شغلی، گزارش عملکرد شفاف تخلف به مردم، استفاده از وسایل الکترونیکی پیشرفته جهت دریافت شکایت و گزارش های مردمی از تخلفات می تواند اجرایی و عملی گردد. مقابله با فساد با توجه به سیاست های راهبردی تدوینی رهبری می تواند زمینه مشارکت همگانی بیشتر مردم در امور سیاسی و مردم سالاری را نیز تقویت نماید. روش تحقیق در این مقاله، کیفی از نوع تفسیری است و داده های پژوهش به شیوه کتابخانه ای و از طریق فیش برداری گردآوری می شوند.
    کلیدواژگان: فساد، گزارش دهی، افکار عمومی، سیاست راهبردی
  • سمیه رحیمی، نازیا سادات ناصری*، الهام فریبرزی صفحات 161-187

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه کارآفرینی اجتماعی با رویکرد سرمایه اجتماعی در کمیته امداد امام خمینی (ره) استان فارس بود. روش پژوهش ترکیبی از نوع طرح تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) بود. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی شامل (متخصصین و مدیران کارآفرینی اجتماعی در زمینه سیاست گذاری) جهت اتفاق نظر در روش دلفی بودند،  حجم نمونه  در بخش کیفی با در نظر گرفتن قانون اشباع به تعداد 17 نفر تعیین شد. و در بخش کمی جامعه آماری شامل کارکنان و مدیران سازمانی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان فارس به تعداد 1434 نفر  بود. در بخش کمی حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران  به تعداد 303 نفرتعیین شد. روش نمونه گیری در بخش کمی یه شکل تصادفی خوشه ای بود. روش جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای، و ابزار اندازه گیری در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی شامل پرسشنامه محقق ساخته، که سوالات آن برگرفته از داده های حاصل از مصاحبه بود. تعیین روایی پرسشنامه تحقیق حاضر به دو روش 1. صوری و 2. محتوایی  انجام شد، ضریب پایایی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 870/0 صدم محاسبه شد.  به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تکنیک دلفی و در بخش کمی از روش مدل یابی معادلات ساختاری از نرم افزارهای SPSS و lisrel استفاده شده است. یافته ها  نشان داد که عناصر و مولفه ها و زیر مولفه های سرمایه اجتماعی 75 درصد در کارآفرینی اجتماعی در کمیته امداد امام خمینی (ره) استان فارس موثر هستند. با توجه به نتابج بدست آمده پیشنهاد شد که در کمیته امداد امام خمینی (ره) استان فارس در راستای تحقق این مقولات گام به گام و به تدریج با توجه به یک نقشه راه و برنامه استراتژیک درازمدت عمل نمایند و به منظور جامه عمل پوشاندن آن تدوین یک برنامه عملیاتی ضرورت دارد. داشتن رویکرد پارادایمی با نگاه بومی و منطقه ای نیز به تحقق آن کمک می کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی
  • هدایت خسروی، حبیب صبوری خسروشاهی*، مجید کفاشی صفحات 189-208

    هدف این مقاله تبیین جامعه شناختی وندالیسم در شهر خرم آباد است. جامعه آماری جوانان بوده و حدود 405 نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفته اند. روش مطالعه کمی، پیمایش وازطریق پرسشنامه و برای تبیین داده ها و چگونگی رابطه بین متغیرهای مستقل و متغیروابسته (رفتار وندالیستی) از روش آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شده .در تحلیل مسیر متغیر پیوند اجتماعی بعنوان متغیری میانجی در نظر گرفته شده و مبنای نظری مطالعه تلفیقی است از نظریه های بی سازمانی اجتماعی، پیوند اجتماعی و نظریه عمل بوردیو.   دریافته ها میزان R پیرسون در رابطه بین متغیرهای مستقل تحقیق و رفتار وندالیستی؛ برای سرمایه اقتصادی (0.432-)، سرمایه فرهنگی(0.310-)،پیوند اجتماعی  (0.635)، سن(0.147-)، بی نظمی اجتماعی (0.402)، نگرانی اجتماعی (0.411) و درنهایت برای تنوع خرده فرهنگی (0.185) است.   در مرحله اول تحلیل مسیر؛ از میان متغیرها،پنج متغیر بطور معناداری 0.57میزان رفتار وندالیستی را تبیین و پیش بینی نموده اند.   در مرحله دوم هم ، چهار متغیر ؛ حدود 0.33 درصد از تغییرات پیوند اجتماعی را تبیین و پیش بینی کرده اند.

    کلیدواژگان: وندالیسم، بی سازمانی اجتماعی، پیوند اجتماعی، عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی
  • محسن مطیعی، طیبه دین محمدی* صفحات 210-227
    هدف از تحقیق حاضر تاثیر دانش فناوری بر توسعه کارآفرینی اجتماعی با تاکید بر نقش میانجی مسیولیت پذیری اجتماعی در مشاغل خانگی بود. روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی (غیر آزمایشی) و طرح پژوهشی همبستگی از نوع معادلات ساختاری به روش کمترین مجذورات جزیی بود. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر کارآفرینان مشاغل خانگی شهر تهران بودند، که براساس فرمول کوکران 234 نفر از کارآفرینان مشاغل خانگی شهر تهران به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. در تحقیق حاضر از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. در این روش عناصر نمونه اصلی طی چند مرحله انتخاب شدند. ابتدا چند منطقه به طور تصادفی از شهر تهران انتخاب شد و از هر منطقه کارآفرینیان مشاغل خانگی شناسایی شدند. جهت اندازه گیری توسعه کارآفرینی اجتماعی از پرسشنامه استاندارد گالی و همکاران (2020) و جهت اندازه گیری دانش فناوری از پرسشنامه فارد و همکاران (2018) و جهت اندازه گیری مسیولیت پذیری اجتماعی از پرسشنامه استانلند و همکاران (2012) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که دانش فناوری تاثیر مثبت و معناداری بر مسیولیت پذیری اجتماعی دارند. همچنین دانش فناوری تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه کارآفرینی اجتماعی دارد و همچنین تاثیر مسیولیت پذیری اجتماعی بر توسعه کارآفرینی اجتماعی تاثیر معنی دار دارد. همچنین تاثیر غیر مستقیم جهدانش فناوری بر توسعه کارآفرینی اجتماعی معنی دار است. براساس یافته های تحقیق مدل میزان 57/0 درصد واریانس مسیولیت پذیری اجتماعی و میزان 69/0 درصد توسعه کارآفرینی اجتماعی را تبیین می کند. براساس نتایج تحقیق ارتقای دانش فناوری کارآفرینان مشاغل خانگی به توسعه کارآفرینی اجتماعی یاری می رساند
    کلیدواژگان: دانش فناوری، توسعه کارآفرینی اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، مشاغل خانگی
  • ابراهیم قنبری مرداس، اسماعیل شفیعی سروستانی*، شهره جلال پور صفحات 229-246
    پس از مذاکرات طولانی با کشورهای 5+1 و به دست آمدن توافق هسته ای که در ایران به عنوان برجام شناخه می شود، روابط ایران با کشورهای همسایه و قدرت های بین المللی بهبود یافت و تنش در بین این کشورها پایان یافت. اما پس از خروج یک جانبه آمریکا از توافق برجام در دوران ریاست جمهوری ترامپ و بازگشت مجدد تحریم های یک جانبه و ثانویه آمریکا، علاوه بر توقف روند تنش زدایی تنش میان ایران و کشورهای منطقه خاورمیانه و قدرت های غربی افزایش یافت. این مقاله با رویکردی تفسیری-کیفی و استفاده از نظریه واقع گرایی در پی بررسی علل این تنش ها بوده است. لذا این سوال را مطرح نمود که علل ایجاد تنش های منطقه ای و بین المللی در دوران پسابرجام چیست؟ و این فرضیه را  آزمون کرد که خروج امریکا از توافق برجام و بدعهدی این کشور سبب ایجاد تنش های جدید منطقه ای و بین المللی برای جمهوری اسلامی ایران شده است.
    کلیدواژگان: تنش زدایی، تنش، برجام، پسابرجام، سیاست خارجی، منافع ملی
  • فاطمه یاری، سعیده غروی* صفحات 248-264
    احکام حکومتی در خلال بررسی های فقیهان، در سه مرحله تطور داشته است.بدین سان که شیخ مفید و شیخ طوسی آن را در فقه بنا نهاده و شهید اول در آن تحول ایجاد کرد و در سایه نظریات فقهای عصر صفوی رابطه آن با مصلحت مشخص شد و امام خمینی طرح جامعی درباره آن نمایاند. پژوهش حاضر در صدد است با اتخاذ روش تفسیری- کیفی، به بررسی و تحلیل نظریات شهید اول در مورد احکام حکومتی بپردازد. بررسی ها نشان داد شهید اول علاوه بر مطرح نمودن موضوعات فقهی در حوزه مصلحت نظیر فقیهان قبل از خود و پیرایش دیدگاه ایشان از اختلاط با نظریات اهل سنت، ابعادی دیگر از این موضوع را در قالب قاعده های فقهی مورد بررسی قرار داد و از این رهگذر به آن ها حالت کلی و عام بخشید و برای اولین بار مصلحت راذیل عنوانی مستقل مطرح نمود. وی گام های نوینی در راه بازشناسی مفهوم مصلحت و تقسیم آن به اقسام مختلف برداشت و ارتباط آن ها را با احکام حکومتی در قالب قاعده های فقهی بیان نمود و مصلحت را به عنوان مبنا و ضابطه احکام حکومتی دانست و بر مراعات نمودن اهم و مهم و اجرای اخکام شرعی هم تاکید داشته و نیز برای اولین بار مقاصد شرع را به حفظ نفس، دین، عقل، نسل و مال تقسیم نموده و مصلحت را از زاویه دیگری دارای سه نوع ضروری، حاجی و کمالی دانست.
    کلیدواژگان: شهید اول، حکم حکومتی، ضوابط، معیارها
  • علیرضا امین خاکی*، حسن باختر چوری، بیت الله اکبری مقدم، آرش هادی زاده صفحات 266-288
    با توجه به اهمیت موضوع بانکداری اسلامی، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر رشد اقتصادی و سرمایه گذاری در کشور بر توسعه بانکداری اسلامی است. این تحقیق از لحاظ ماهیت از نوع توصیفی و از لحاظ هدف از نوع کاربردی می باشد. روابط میان متغیرها با استفاده از روش معادلات همزمان مبتنی بر اساس داده های آماری 1371-1396 مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری اطلاعات برای آزمون فرضیه ها از تحقیق از داده های بانک مرکزی ایران و همچنین بانک جهانی استفاده شده است. فرضیه ها با استفاده از روش 2SLS و در نظر گرفتن ناهمسانی واریانس و رفع آن با استفاده از حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) به کمک نرم افزار Eviews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در تحقیق حاضر از ریشه میانگین مربعات خطا جهت بیان قدرت توضیح دهندگی مدل استفاده شده است که دارای مقدار قابل قبول 0.085 می باشد و مدل تحقیق از توضیح دهندگی مناسبی برخوردار است. یافته های تحقیق نشان می دهد با افزایش و توسعه بانکداری اسلامی و اجرای صحیح آن شاخص رشد اقتصادی بهبود یافته است. همچنین بهبود و توسعه بانکداری اسلامی سبب افزایش سرمایه گذاری در کشور می شود. همچنین رابطه مثبت و معناداری بین سرمایه انسانی و رشد اقتصادی وجود دارد. شاخص های بهره وری سرمایه و پس انداز رابطه مثبت و معنادار با رشد اقتصادی وجود دارد و GDP رابطه مثبت و معنادار با افزایش سرمایه گذاری در کشور داشته است. در نهایت با افزایش اسکناس مسکوک میزان سرمایه گذاری در کشور کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری، معادلات همزمان
  • فاطمه حسین ابادی، محمد غلامعلی زاده*، علی اکبر اسمعیلی صفحات 290-313
    شبیه سازی انسان، از مقوله های نو و جدید و یکی از موضوعات چالش برانگیز است که هنوز در آغاز راه شگرف و بی مانند خود است. پس از بررسی فرضیات در این تحقیق، به عنوان نتیجه می توان گفت که، به نظر می رسد مفسده ی واقعی برای پدیده ی شبیه سازی متصور نباشد.این پژوهش به تببین چالش های اخلاقی حکم فقهی و حقوقی شبیه سازی انسانی پرداخته است. مساله ی اصلی این بوده که با پیشرفت علوم زیستی اگر انسانی شبیه سازی شود، درخصوص هویت، حقوق و تکالیف انسان شبیه سازی شده چه پیامد های اخلاقی وجود دارد؟ همچنین ضروری است تا بایدها و نبایدهای اخلاقی در این ارتباط، بر مبنای موازین عرف و شرع، به دقت تبیین گردد .روش تحقیق در این مقاله تفسیری- کیفی است. نظر مولف این بوده است که دلایل عقلی مخالفان در ممنوعیت اخلاقی شبیه سازی مخدوش بوده و نادرستی ذاتی آن را اثبات نمی کند. بنابراین با توجه فواید زیاد این فناوری در صورت موفقیت و رفع عیوب آن، انجام تحقیقات علمی در این زمینه جایز است و به لحاظ اخلاقی، فاقد اشکال است. ضرورت و دلیل پرداختن به این موضوع این می تواند باشد که در جهان امروزی شبیه سازی انسان خواسته یا ناخواسته رو به پیشرفت بوده و نظام های دینی و حقوقی خواه ناخواه باید خود را برای پذیرش کودکان شبیه سازی شده آماده سازند، لذا می طلبد تا با تبیین  موضوع از منظر اخلاقی وحقوقی ابعاد مختلف انسان شبیه سازی شده و آثارآن  را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: پیامد های اخلاقی، حکم فقهی، دلایل عقلی مخالفان، شبیه سازی انسان
  • حمیرا خلیلی سامانی، یحیی قائدی*، فائزه ناطقی صفحات 315-330
    هدف پژوهش حاضر تحلیل نقدهای وارده بر بنیادهای فلسفی کاوشگری علمی در برنامه فلسفه برای کودکان بود. برای این منظور سوالی تحت عنوان چه نقدهایی بر بنیادهای فلسفی کاوشگری علمی در برنامه آموزش فلسفه برای کودکان وارد است؟ مطرح و تدوین شد. با بهره گیری از روش های کیفی و نیز استنتاج قیاسی به پرسش پژوهش پاسخ داده شده است. پس از توصیف کاوشگری علمی از نظر اندیشمندان و صاحب نظران در برنامه آموزش فلسفه برای کودکان و تحلیل هر یک از نظریات، می توان این فرضیه را دریافت که در نظریات بنیادهای فلسفی و برنامه آموزش فلسفه برای کودکان در زمینه کاوشگری علمی، تاکید هر دو، بر حس، تجربه، تعقل، تفکر و عقلانیت در زمینه شناخت مشابه است اما در مشارکت و گفتگو و اجتماع پژوهشی متفاوت است. برنامه آموزش فلسفه برای کودکان در کاوشگری علمی علاوه بر مشاهدات حسی و تعقل تاکید خاص بر گفتگو ، مشارکت و اجتماع پژوهشی دارد
    کلیدواژگان: نقد، بنیادهای فلسفی، کاوشگری علمی، آموزش فلسفه
  • فاطمه خدابخشی، علیرضا عصاره*، الهه امینی فر، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 332-341
    هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدل برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی با رویکرد یادگیری سیار بوده است. این پژوهش از نظر روش تحقیق آمیخته کیفی و کمی و از نظر هدف اکتشافی بود. نمونه آماری از میان اعضای هییت علمی رشته برنامه درسی، معلمان و برنامه ریزان درسی و پژوهشگران حوزه آموزش و برنامه ریزی در شهر تهران انتخاب شد. در پژوهش حاضر برای شناسایی شاخص های متناسب سازی الگوی برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی با رویکرد یادگیری سیار از روش تحلیل مضمون استفاده شد. براساس تحلیل محتوای مصاحبه های انجام شده در نهایت 71 شاخص شناسایی شد برای حصول اطمینان از اهمیت شاخص های شناسایی شده از روش دلفی فازی استفاده گردید. برای تحلیل داده های کمی از روش های مدل معادلات ساختاری و نرم افزار  پی ال اس برای آزمون الگوی اندازه گیری و سوالات پژوهش استفاده شد. نتایج نشان دادکه الگوی تحقیق مشتمل بر یک مضمون فراگیر، و 3  مضمون سازمان دهنده، و 10 مضمون پایه ای بود. مضمون سازمان دهنده، چشم انداز یادگیری سیار شامل مضامین پایه ای برنامه ریزی یادگیری، بهبود فرهنگ، نگرش و اهداف بود،  مضمون سازمان دهنده غنی سازی آموزش سیار شامل مضامین پایه ای غنی سازی یادگیری، عملکرد و اجرای یادگیری، صلاحیت مدرسین، ابزار و روش ها، تعامل افراد درگیر در آموزش بود. ارزشیابی عملکرد شامل مضامین پایه ای ارزشیابی و بهبود وضعیت فیزیکی و ارزشیابی و بهبود کیفی بود. نتایج  حاصل از تحقیق نشان داد که مدل ارایه شده از اعتبار مناسبی برخوردار است .
    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی، آموزش ریاضی، یادگیری سیار
  • نریمان خلیلی، انشاءالله رحمتی*، محمد عارف صفحات 343-357
    در این نوشتار به تحلیل فیلم هایی با مضامین غربت آگاهی و ترس آگاهی در اندیشه ی سهروردی و هایدگر با طرح این پرسش که منشا این مضامین چیست پرداخته شده است. به نظر می رسد هبوط و وجود بدایت مسیله باشند. هدف این پژوهش مطالعه تطبیقی دو تفکر اشراقی و هایدگری در آثار فریدون رهنما و میکل آنجلو آنتونیونی است. برای تحلیل این مضامین در ساحت سینما با رویکرد پدیدارشناسی هانری کربن و به روش مقایسه ای و مطالعه تطبیقی عمل شده است. دلیل انتخاب پدیدارشناسی کربن به عنوان شاگرد هر دو تفکر، آن است که پدیدارشناسی او تلفیقی از پدیدارشناسی و تاویل است. انسان شناسی سهروردی منجر به یکی از اساسی ترین مضامین کربن یعنی «غربت آگاهی» شده است. پژوهش حاضر نشان می دهد که انتخاب اصیل «ازآن من بودن» توسط دازاین و معرفت شناسی «بازگشت به من» توسط خود زمینی، دلیل همراهی بن مایه زیبایی شناسی سیر تاریخی و فرا تاریخی در این دو نگرش سینمایی خواهد بود. در این مقاله بر مبنای منشا و کارکرد مفاهیم «دازاین» و «هبوط» «هستی معطوف به مرگ» در فیلم هایی با مضمون ترس آگاهی و «هستی معطوف به آن سوی مرگ» در فیلم هایی با مضمون غربت آگاهی تاویل شده است.
    کلیدواژگان: غربت آگاهی، ترس آگاهی، پدیدارشناسی، سهروردی، هایدگر، سینما
  • مرادعلی بهمنی، محمد رضائی*، مرضیه پیله ور صفحات 359-371
    در فقه، در ذیل برخی از مصادیق رجوع به اهل خبره، به طور مفصل از مبانی اعتبار نظر اهل خبره، سخن به میان آمده و ادله اعتبار آن که شامل همه موارد رجوع به اهل خبره می شود بیان شده است. از مجموع آنچه در فقه بیان شده، معلوم می شود که مهمترین دلیل اعتبار نظر اهل خبره، سیره عقلاء بر رجوع به اهل خبره و قاعده رجوع جاهل به عالم است. علاوه بر این، گاهی بر لزوم حصول وثوق و اطمینان و اعتبار آن در مورد نظر اهل خبره تاکید شده و برخی، حتی شرایط شهادت را لازم دانسته اند. با وجود تمامی این دلایل، باز هم نظراتی مخالف حجیت قول اهل خبره وجود دارد، بر این اساس که اگرچه بنای عقلا رجوع به اهل خبره در مسایل مربوط به اهل فن است، این امر به معنای موافقت همیشگی نظر شارع با عقلا نیست. همچنین در شرع، هیچگونه مدرکی دال بر امضای نظر اهل خبره از سوی شارع وجود ندارد و چون عمل بر اساس ظن نیز حرام است اقدام براساس قول اهل خبره جایز نیست. البته در ارزیابی تعارض نظرات اهل خبره باید گفت که بسیاری از احکام نیز وجود دارد که نصی از سوی شارع برای آنها نیست و همان گونه که بیان شد عدم ردع شارع در اموری چون اصل صحت ، خبر واحد و... میتواند جواز صحت آنها باشد. همچنین چنانچه قول اهل خبره را معتبر دانسته نشود در مسایل تخصصی و مربوط به اهل فن، خلا ایجاد شده و به قول فقها باب علمی دچار انسداد می شود. لازم به ذکر است این پژوهش با روش تفسیری-کیفی انجام شده است.
    کلیدواژگان: تعارض، حجیت، نظر، اهل خبره
  • احسان محمدی، مهران جعفری*، کرم جانی پور صفحات 373-391
    هدف از تحقیق حاضر ارزیابی دادرسی موجود در سازمان تعزیرات حکومتی بود . روش تحقیق تفسیری - کیفی و به صورت کتابخانه ای بود. سوال اصلی تحقیق حاضر این بوده است که رویکرد حقوق ایران در باب اختصاصی بودن دادرسی در سازمان تعزیرات حکومتی چگونه است؟ تعزیرات حکومتی فاقد آیین دادرسی اختصاصی است و آیین نامه های اجرایی صرفا اشاره ای کوتاه به نحوه رسیدگی در سازمان تعزیرات حکومتی داشته و نیاز محاکم را رفع نمی نمایند. آیین رسیدگی در سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص نحوه صدور قرارهای تامین، بازداشت موقت، جلب متهم و هرآنچه که به اختیارات قضایی مربوط می شود ساکت است. به بخشنامه های صادره از ناحیه سازمان و دستورالعمل های موجود نیز ایرادات اساسی از جمله اینکه آیا مراجع تصویب کننده این دستورالعمل ها دارای اختیار وضع آنها بوده اند یا خیر وارد است.
    کلیدواژگان: حقوق ایران، اختصاصی بودن، دادرسی، سازمان تعزیرات حکومتی
  • زینب روحانی شهرکی*، محمد علی راغبی، سید یوسف علوی وثوقی صفحات 393-406
    ازدواج اساس خانواده و خانواده بنیانی است که جامعه برآن استوار است. حقوق راجع به خانواده یکی از مهمترین مباحث حقوق خصوصی است که جنبه حقوقی محض ندارد؛ بلکه با مسایل اجتماعی، اخلاقی و مذهبی آمیخته است. هسته اولیه خانواده با  انشاء عقد نکاح شکل می‏گیرد. خواسته های زوجین گاه به صورت شروط ضمن عقد مطرح می گردد. گاه طرفین عقد نکاح برمبنای توافق‏های پیشین عقد را منعقد می‏کنند. درج شروطی که موجب تثبیت بنیان خانواده و اهداف مطلوب از ازدواج باشد مطلوبیت و گاه ضرورت دارد. لیکن شروط ضمن عقد نباید منافی مقتضای ذات نکاح باشد. شرط عدم معاشرت و آزادی عمل یکی از جمله شروطی است که بررسی حکم فقهی و حقوقی با رویکردی به کارکرد ها اجتماعی زوجیت ضروری است. لذا در پژوهش حاضر با روش گردآوری اسنادی کتابخانه‏ای و نوع تحقیق تفسیری کیفی به تبیین و تحلیل موارد یادشده با رویکردی بر مقتضیات ذات نکاح پرداخته شده است
    کلیدواژگان: آزادی عمل، زوجیت، عدم معاشرت، مقتضای نکاح، نکاح
  • حسین شعبان زاده تالار پشتی، عباس کریمی*، محسن ایزانلو صفحات 408-429
    در قانون مدنی ایران، همانند قانون مدنی فرانسه، بخش خاصی به بحث بطلان عقود و قراردادها اختصاص داده نشده است، بلکه میتوانیم از نصوص پراکنده قانون مدنی به قواعد عامی در این باب دست یابیم. با توجه به نقص قانون مدنی ایران در خصوص بطلان، در حقوق ما، تضمین شرایط اساسی قرارداد نظریه مستقلی را به خود اختصاص نداده است، لذا اهمیت نگارش این مقاله آنجاست که تا حد امکان درباره بطلان و آثار ناشی از آن که بنظر ما یکی از مهمترین مسایلی است که باید در این خصوص مورد توجه قرار گیرد بحثهایی را طرح کنیم تا بدین ترتیب شاید بتوانیم با تحقیق و بحث علمی، خلا قانونی مزبور را تا حدی پرکنیم چرا که قبلا در این حوزه کار نشده است. همچنین، برای اینکه جوانب بحث بهتر روشن شود، با روش مقایسه ای به مطالعه تطبیقی در حقوق فرانسه پرداختهایم، زیرا حقوق ایران از حقوق فرانسه تاثیر زیادی پذیرفته است
    کلیدواژگان: بطلان قرارداد، حقوق ایران، حقوق فرانسه، تجزیه پذیری قرارداد، طرفین قرارداد
  • حمیدرضا علومی یزدی*، عهدیه عالی پور هریسی صفحات 431-455

    از لحاظ حجم، پیچیدگی و طرفین اختلاف، دعاوی سرمایه گذاری خارجی در زمره پیچیده ترین اختلافات بین المللی قرار می گیرند. یکی از روش های حل این اختلافات، میانجیگری است، که تاکنون با اقبال زیادی مواجه نشده است. در عوض داوری به عنوان راه اصلی حل این اختلافات در نظر گرفته شده است که با انتقادات زیادی از جمله هزینه بالا و طولانی بودن رسیدگی مواجه است. در این مقاله با روش تفسیری-کیفی پس از طرح خصوصیات دعاوی سرمایه گذاری خارجی، به تحلیل استفاده از میانجیگری دراین دعاوی پرداخته شده و در پرتو این تحلیل، جایگاه میانجیگری در کنوانسیون ایکسید و منشور انرژی که از جهات مختلف رویکردی مشابه اما  تفاوت هایی اساسی از جمله در مفهوم میانجیگری و سازش و فرایند آیینی آن دارند، مورد ارزیابی قرارگرفته است. از نظر نویسندگان این مقاله، میانجیگری با توجه به ویژگی های خاص دعاوی سرمایه گذاری می تواند به عنوان روش کارآمد حل و فصل این دعاوی معرفی گردد

    کلیدواژگان: میانجیگری، سرمایه گذاری خارجی، کنوانسیون ایکسید، معاهده منشور انرژی، محرمانگی
  • محبوبه احمدی*، سید محمد صدری صفحات 478-514
    اجتهاد به معنای تلاش سازمان یافته و روشمند فقیهان برای دست یافتن به احکام شرعی ، عمری به بلندای اسلام دارد. بر همگان روشن است که فقه اجتهادی و احکام شریعت مبتنی بر منابع اجتهاد و پایه های معتبر شرعی است که مهم ترین آن ها اصول احکام و قوانین کلی است که خداوند آن ها را در ضمن حدود 500 آیه بیان نموده است و دومین منبع مهم شناخت سنت رسول خدا است که در آن شرایط و موانع ، احکام به گونه کامل بیان گردید و این منبع برای مجتهد در مقام استنباط احکام حوادث واقعه و موضوعات مستحدثه نقش بسیار مهمی دارد که منابع دیگر برای او در مقام استنباط دارای چنین نقشی نمی باشند . باید دانست در صورتی منابع فقه اجتهادی در نظام جمهوری اسلامی می تواند خارج از محدوده نصوص خود در برابر رویدادها و پدیده های زندگی در همه ابعاد اجتماعی ، فرهنگی ، علمی ، اقتصادی ، حقوقی، سیاسی ، قضایی ، اداری ، حکومتی و... پاسخگو باشند که اجتهاد توسط فقیهان و مجتهدان در آن ها به کار گرفته شود و بدین وسیله فروع تازه را به اصول پایه احکام بازگشت داده و قوانین کلی احکام به مصادیق خارجی منطبق گرداند و توسعه فقه از نظر فروع و مصادیق و تبلور آن از نظر کیفیت به این اجتهاد بستگی دارد .
    کلیدواژگان: اجتهاد، تقلید، فروعات، منابع اجتهاد، فقه اجتهادی
  • حسین حاجی پور، یوسف امینی*، منوچهر کردزنگنه، علی حسین حسین زاده صفحات 516-539
    هدف این پژوهش مطالعه مشارکت سیاسی شهروندان بالای 18 سال و ساکن در مناطق هشت گانه شهرداری های شهر اهواز می باشد. برای توصیف و تبیین مشارکت سیاسی در چهارچوب نظری این تحقیق از نظریه های 1- نظریه سودمندی مشارکت سیاسی 2- نظریه شبکه اجتماعی 3- نظریه اعتماد سیاسی 4- نظریه موقعیت اقتصادی و طبقاتی استفاده شده است. حجم نمونه این تحقیق برابر با 384 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران و از بین ساکنین خیابان ها و محله ها و منطقه های هشت گانه شهرداری های شهر اهواز بصورت تصادفی و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بدست آمد. داده های این تحقیق به صورت پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته گردآوری گردیده است. و از نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق استفاده شده است. بر اساس داده های مربوط به جدول رگرسیون این تحقیق متغیرهای مستقل سرمایه اجتماعی، اعتماد سیاسی، پایگاه اجتماعی-اقتصادی، میزان استفاده از رسانه های گروهی و هویت قومی به ترتیب بیشترین تاثیر گذاری را بر متغیر وابسته تحقیق یعنی مشارکت سیاسی شهروندان بالای 18 سال شهر اهواز را داشتند.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، سرمایه اجتماعی، میزان استفاده از رسانه های گروهی، هویت قومی
  • مجتبی بابایی*، علیرضا کمالی فرج اله زاده صفحات 541-557
    تاثیر استراتژی و ملاحظات استراتژیک بر پدیده جنگ، چه در تصمیم برای اجرا یا عدم اجرای جنگ و چه بر نحوه اجرای آن، غیرقابل انکار است؛ اما پاسخ به این پرسش که کدام یک از وجوه حقوق جنگ از این ملاحظات متاثر گردیده و این تاثیر در هر یک از این وجوه به چه شکل بوده است؟ حقوق جنگ در کلیت آن به واسطه مدنظر قرار دادن این ملاحظات به شکل یک مجموعه حقوق اصل محور، با سعی در توازن میان اصل ضرورت نظامی و اصل انسانیت، شکل گرفته و به همین دلیل قواعد آن دارای ویژگی عموم و اطلاقند. چنین ویژگی هایی تفسیر و اجرای حقوق جنگ به ویژه اصول بنیادین آن را بیشتر مستعد تاثیر ازاین گونه ملاحظات قرار می دهد. این مقاله درصدد آن بوده است که این تاثیرات را به ویژه بر اصل ضرورت نظامی شناسایی نموده و وجوه و نحوه این تاثیرات را بر اصل مذکور آشکار سازد. یافته های این تحقیق نشان داد که اگرچه ملاحظات استراتژیک بر اصول اساسی و قواعد حاکم بر حقوق جنگ تاثیر بسزایی داشته اما اغلب توسط حقوقدانان و مراجع قضایی بین المللی این حوزه نادیده انگاشته شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی، حقوق جنگ، ملاحظات استراتژیک، اصل ضرورت نظامی، مزیت نظامی
  • محمد دحیمی، اسماعیل عبدالهی*، مریم صفایی صفحات 542-558

    رعایت حقوق متهمین در جریان دادرسی از ملزومات اجرای عدالت قضایی است و این اصل در قوانین ملی و بین المللی تجلی یافته است؛ لذا حقوق دفاعی متهم در مراحل مختلف رسیدگی به یک اتهام، در مقرره های بین المللی از جمله میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و در عرصه داخلی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تضمین شده است. هدف از تحقیق حاضر، مطالعه آثار و نتایج انکار و حق سکوت در فرایند کیفری و اسناد بین المللی که آثار و نتایج انکار و حق سکوت است. روش تحقیق حاضر، توصیفی- تحلیلی است. نتایج تحقیق حاضر، عبارتند از: در اسناد فراملی نیز حق سکوت متهم موضوعی است که تکلیف یا عدم تکلیف مقامات قضایی و محدوده آن در آگاه کردن متهم مبنی بر ساکت ماندن در مقابل اتهامات مشخص گردد. همچنین، اصل برایت به عنوان یکی از اصول حاکم بر حقوق کیفری و دادرسی های جزایی که ارتباط عمیقی با حفظ حقوق و آزادیهای فردی در جامعه دارد، اما صرف نظر از این شناسایی در اسناد بین المللی و حقوق داخلی، اولا رویه قضایی ما همگام با سیاست تقنینی مزبور نیست و از تیوری تا عمل در نهادینه کردن اصل برایت و آثار آن در دادرسی های کیفری فاصله زیادی هست و ثانیا در قوانین عادی جمهوری اسلامی ایران مواردی دیده می شود که نشان از بی توجهی یا عدم اعتقاد مقنن به این اصل مهم حقوق کیفری است.

    کلیدواژگان: حق سکوت متهم، انکار، اصل برائت، فرآیند کیفری، اسناد بین المللی
  • حمید رضا حاجی زاده*، اشرف پاک نیت، نرگس رشیدی، مرضیه مرئوسی نوش آبادی صفحات 559-575
    در سال های اخیر نوعی زندگی مشترک بدون ثبت رسمی و بدون اجرای صیغه ی عقد بین زن و مرد رواج پیدا کرده است. عملا ، زن و مرد هیچ گونه مسیولیتی همچون نفقه، مهریه، ارث و هیچ محدودیتی نسبت به زمان پایان دادن به زندگی مشترک خویش ندارد. که به گمان صحت چنین ازدواجی نام ازدواج سفید بر آن نهاده شده است. بدین وسیله گمان به صحت ازدواج سفید به دلیل شباهت آن با این نکاح معاطاتی ، مردود شده و صحیح نبودن ازدواج سفید از نظر شرع مشخص خواهد شد. بررسی ماهیت زنا و بیان احکام آن و راه اثبات زنا به وسیله ی اقرارو بینه و شرایط ثبوت حد، شباهت هاو تفاوت های ازدواج سفید و زنا را مشخص خواهد نمود و رابطه ی زن و مرد در این نوع زندگی مشترک به دلیل صحیح ندانستن چنین ازدواجی در شرع، نامشروع خواهد بود که حد تعزیر تا 99 ضربه تازیانه برای زن و مردی که چنین رابطه ای دارند، اجرا خواهد شد و درصورت ثابت شدن زنای زن و مرد در این رابطه - از طریق اقرار یا بینه- حد زنا در مورد آنان اجرا خواهد گردید.
    کلیدواژگان: عقد، نکاح معاطاتی، ازدواج سفید، زنا، حقوق کیفری
  • هیمن قاسم بایز، عباد روحی*، ارکان شریفی صفحات 577-591
    در طول این سالهای اخیر تعداد جمعیت اقلیم کردستان هر سال افزوده شده و ساختار ملی و قومی در اقلیم کردستان متنوع شده و متکثر گردیده است که شامل الف)کردها به عنوان اکثریت، ب) ترکمن، ج) سریان، د) ارمنی و ه) دیگر گروه ها می باشد. پس از تاسیس حکومت اقلیم کردستان از سال 1992 به عنوان یک ساختار و بعدها نیز بر اساس قانون اساسی 2005 عراق به عنوان یک اقلیم و ایالت به رسمیت شناخته شده، حقوق اقلیتها به عنوان یک مساله سیاسی و حقوقی مورد توجه قرار گرفت. این مقاله با هدف بررسی حمایت از حقوق اقلیتها در اقلیم کردستان عراق می باشد و در پی پاسخ به این پرسش است جایگاه قانونی حمایت از حقوق اقلیت های اقلیم کردستان عراق چگونه می باشد؟ این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی به دنبال این فرضیه بوده که پارلمان کردستان در راستای حمایت و تضمین حقوق سیاسی و مدنی و اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی اقلیتها و برای تضمین روح همزیستی مسالمت آمیز و احترام و صلح میان شهروندان اقلیم کردستان اقدام به وضع قانون شماره 5 سال 2015 مربوط به قانون حمایت حقوق اقلیتهای کردستان عراق نموده است که از سه بخش و نه ماده تشکیل شده است. یافته های پژوهش بیانگرآن است که با توجه به چند فرهنگی در اقلیم کردستان و قوانین عراق به رسمیت شناخته شده است و در حوزه دینی و مذهبی و ملی و زبانی این موضوع مدنظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اقلیم کردستان عراق، حقوق اقلیتها، حقوق بشر، حمایت سیاسی
  • حسین روشان، حسن شهرکی پور*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 593-609
    معلم در ساختار آموزش و پروش به عنوان رکن ترقی و پیشرفت نقش اساسی دارد و از این رو توجه به ارتقاء عملکرد معلمان حایز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای ارتقاء سطح عملکرد شغلی معلمان بر اساس توانمند سازی اجرا شده است. این پژوهش به از روش آمیخته کمی و کیفی اجرا شده است؛ در بخش کیفی به روش تیوری داده بنیاد و با استفاده از نظرات 14 نفر از خبرگان علمی و اجرایی در حوزه مدیریت آموزشی و کارشناسان خبره آموزش ابتدایی، مولفه و شاخص های مدل شناسایی و مدل فرضی پژوهش ترسیم گردیده است. بخش کمی به روش توصیفی اجرا شده و به صورت پیمایشی و با استفاده یک پرسش نامه محقق ساخته، داده های مورد نیاز از بین 200 نفر از معلمان دوره ابتدایی شهر بجنورد به عنوان جامعه آماری جمع آوری و با استفاده از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که توانمند سازی بر عملکرد شغلی معلمان تاثیر مثبت و معنی داری دارد.مولفه سواد دیجیتالی باعث افزایش توانایی های معلم در عصر دانایی می شود تا معلم آینده در این زمینه توانایی های لازم را به دست آورد؛ توسعه دانش منجر به افزایش مهارت ها، توانایی های تخصصی و عمومی تدریس معلمان و آشناسازی آنها با چالش های نوظهور می شود؛ مولفه روش تدریس به تدوین برنامه های درسی که معلومات و ایده های جدیدی را در اختیار دانش آموزان قرار دهد، کمک می کند. مدل ارتقاء سطح عملکرد شغلی معلمان بر اساس توانمند سازی بدست آماده یک مدل با برارش و درجه تناسب مورد قبول می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی معلمان، توانمند سازی، آموزش ابتدایی، شهر بجنورد
  • محمد محمودی کیا* صفحات 610-637

    تاب آوری ملی یکی از مسایلی است که طی سال های اخیر توجهات بسیاری را به خود معطوف کرده است؛ اینکه نظام های سیاسی در برابر فشارهای بین المللی تا چه میزان و بر اساس چه شاخص هایی می توانند از خود مقاومت نشان دهند و اینکه چگونه می توانند به وضعیت تعادل سیستمی خود بازگردند یکی از دغدغه های پژوهشی محققان علوم سیاسی و روابط بین المللی بوده است. با عنایت به اعمال نظام پیچیده ای از تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران، این مقاله در پی بررسی عوامل موثر در تاب آوری ملی کشور در عرصه بین المللی است.برای این منظور با بهره گیری از روش تحلیل مضمون به بررسی ادبیات موجود پرداخته و کلیه آثار موجود حسب سه شاخص میزان سنخیت و ارتباط موضوعی، اعتبار علمی نویسندگان، و نیز اعتبار علمی محل نشر مورد مطالعه و، 17 اثر پژوهشی از این بین انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت.یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که مولفه های بنیادین تاب آوری ایران در برابر سازمان تحریم های بین المللی عبارتند از سه حوزه گفتمانی، اقدامات ایران و ویژگی های محیط نظام بین الملل. مدعای اصلی این پژوهش آن است که هر یک از یک این مولفه ها از جنبه های مقوم و سازنده و نیز کاهنده و مخرب بر تاب آوری ملی برخوردار هستند که می بایست با تاکید بر تقویت جنبه های مقوم همچون اصلاح سیاست های اقتصادی، تقویت حکمرانی خوب، تقویت قدرت بازدارندگی نظامی، تقویت سرمایه اجتماعی، تقویت گفتمان مقاومت، بهره گیری حداکثری از ظرفیت های چندجانبه گرایی در نظام بین الملل و نیز تضعیف جنبه های کاهنده تاب آوری ملی همچون شیوع فساد در اقتصاد ملی، و قدرت ایتلاف سازی غرب علیه ایران تمرکز یابد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، جمهوری اسلامی ایران، نظام بین الملل، تحریم های بین المللی، آمریکا
  • فرنوش حمیدپور، افسانه توسلی*، افسانه ادریسی صفحات 676-704
    موضوع کارآفرینی زنان از حیث مدیریت و روانشناسی در ابعاد مختلفی بررسی شده است اما نگاه جامعه شناختی به مسیله کارآفرینی زنان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه، موانع هویت جنسیتی برای کارآفرینی زنان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از روش گراندد توری با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است. تعداد نمونه ها بر اساس اشباع نظرات به مصاحبه با 14 نفر از زنان کارآفرین موفق انجامید. بر اساس نتایج، شرایط علی و پدید آورنده موانع توسعه یافتگی کارآفرینی زنان شامل 1. تنگنای مالی 2. نگاه جنسی در کار 3. نهادینه شدن تبعیض جنسی 4. حس زنانه و 5. پذیرش هویت جنسی،6. احساس توانمندی و 7 . اعتقادات، شرایط زمینه ساز هویت جنسیتی در توسعه کارآفرینی زنان شامل 1. فرهنگ کار 2. ویژگی های دورن فردی 3. ارتباطات موثر 4. فرصت های نابرابر ناشی از هویت جنسیتی 5. ضعف توانمندی ارتباطی، عوامل مداخله گر شامل 1. تبعیض جنسی در کار 2. تبعیض جنسیتی در جامعه 3. مشکلات کاری تبعیض جنسیتی 4. تبلیغات رسانه ای 5. بروکراسی اداری ، راهبردهای برون رفت و رفع موانع هویت جنسیتی در کارآفرینی زنان شامل: 1. تفکر متفاوت 2. ویژگی های بین فردی 3. برنامه 4. حمایت دولتی 5. حمایت مالی 6. بازنگری قوانین 7. حمایت سازمانی و در نهایت پیامدهای رفع موانع هویت جنسیتی کارآفرینی زنان شامل: 1. استقلال مالی 2. حمایت همجنسان 3. احساس رضایت از هویت زنانه بوده است. در پایان، مدل نظری موانع موانع هویت جنسیتی در کارآفرینی زنان ارایه شده است.
    کلیدواژگان: هویت جنسیتی، کارآفرینی زنان، زنان کارآفرین، ارائه مدل، گراندد تئوریز
  • مریم رویین تن*، ژیلا مشهدی میقانی، مریم یارمحمد توسکی صفحات 733-753

    پژوهش حاضر باهدف بررسی مقایسه هویت ملی و قومی با توجه به مولفه ی همگرایی سیاسی در شهرهای کرمانشاه، سرپل ذهاب، صحنه و پاوه انجام شده است. لذا سوال اصلی پژوهش این است که آیا تفاوتی بین همگرایی سیاسی و هویت قومی و ملی جوانان شهرهای کرمانشاه، سرپل ذهاب، پاوه و صحنه وجود دارد؟ تحقیق مذکور با استفاده از روش کمی و به شیوه پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری جوانان 15-29 ساله شهر کرمانشاه، سرپل ذهاب، پاوه و صحنه است که بر اساس فرمول کوکران کرمانشاه 383نفر، سرپل ذهاب 378 نفر، پاوه 374 نفر و صحنه 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه ها از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اعتبار و روایی تحقیق به ترتیب از اعتبار صوری و آلفای کرونباخ صورت گرفته است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس و تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار spss تحلیل شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد هویت ملی و هویت قومی با توجه به مولفه همگرایی سیاسی بین جوانان شهرهای کرمانشاه، سرپل ذهاب، پاوه و صحنه با یکدیگر، دارای تفاوت معناداری نمی باشند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، همگرایی، همگرایی سیاسی، جوانان
  • محمود عربلو* صفحات 755-769
    هر چند رسیدگی به دعاوی و رفع اختلاف بین طرفین آن به طور معمول به وسیله قضات منتخب حکومتی به صورت رسمی صورت می گیرد اما گاه این موضوع ممکن است از سوی اشخاصی که طرفین نسبت به انتخاب و رای آنها با یکدیگر تراضی کرده اند به عمل آید. بنابراین در کنار رسیدگی قضایی به دعاوی یک نوع دادرسی خصوصی وجود دارد که آن را داوری می نامند که البته این داوری دارای انواع گوناگونی است که به داوری های داخلی و بین المللی ، موردی و سازمان یافته و داوری مدنی و تجاری و... تقسیم می گردد.یکی از موضوعاتی که در رویه داوری بین المللی مورد بحث قرار گرفته مسیله دعاوی نفتی میان ایران - امریکا است که در پی انقلاب ایران و لغو قراردادهای سرمایه گذاری از سوی کشور میزبان براساس توافق طرفین در کشور الجزایر که به بیانیه های اول و دوم الجزایر معروف است، حاصل شد که در نتیجه رجوع به مکانیزم داوری، رویه داوری بین المللی از غرامت کامل به غرامت معقول تحول شده و با توجه به اوضاع و احوال موجود حکم به جبران خسارت از سوی داوران منتخب داده شده است. که البته مکانیزم داوری در این خصوص از نوع داوری های بین المللی موردی است که از طریق تاسیس دیوان داوری ایران - آمریکا در شهر لاهه به موضوعات مورد اختلاف رسیدگی می نماید.
    کلیدواژگان: داوری، شرط داوری، دعاوی نفتی، دعاوی نفتی ایران - امریکا، غرامت
  • مریم معرفت ایزدی، ناصر مسعودی*، حسن پاشازاده صفحات 771-784
    تحقیق حاضر به بررسی حدود اختیارات وکیل معامله از دیدگاه فقه و مقایسه آن با حقوق انگلیس پرداخته است. اختیارات وکیل معامله به دلیل اینکه یکی از موضوعات مبتلابه می باشد از اهمیت بالایی برخوردار است. سوال اساسی که در این خصوص مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که وکیل معامله از دیدگاه فقه و حقوق انگلیس دارای چه اختیارات و تعهداتی است؟ تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که حدود اختیارات وکیل در فقه ایران شباهت زیادی با حدود اختیارات وکیل در حقوق انگلستان دارد. به عنوان در فقه ایران، وکیل لازم است در معامله بیش از هر چیز مصلحت موکل را رعایت کند . در هر معامله دو طرف برای نفع خویش فعالیت میکنند و هر کدام میخواهد هر چه بیشتر دریافت کند و کمثر پرداخت نماید وکیل نیز باید این گونه عمل کند و اهتمام ورزد که تعادل در عوضین وجود داشته باشد. در حقوق انگلیس نیز وکیل باید مصلحت موکل را در معامله در نظر بگیرد. همچنین در فقه ایران همانند حقوق انگلیس حق وکالت به غیر را ندارد. علاوه بر این، وکیل هم در فقه و هم در حقوق انگلیس داریا اختیار لازم برای دریافت ثمن نیست.
    کلیدواژگان: اختیارات وکیل معامله، فقه، حقوق انگلیس، مصلحت، ثمن
  • ناصر فرزان فر* صفحات 786-800
    تشکل های دانشجویی قادر هستند تا به فعالیت های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی موجود در یک جامعه شکل دهند و از سویی دیگر نیز از این عوامل تاثیرپذیرند. مطابق با دیدگاه ساخت گرایان در حوزه نظریه پردازی جنبش های اجتماعی، ظهور و فعالیت جنبش های دانشجویی با عملکرد نظام سیاسی ارتباط تنگاتنگی دارد. این جنبش واکنشی به وضعیت موجود در جامعه است و ساختار و کارکرد دولت در پیدایش، تکوین و تغییر رویکردهای جنبش دانشجویی نقش تعیین کننده ای دارد. بر این مبنا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ساختار سیاسی حاکم و عملکرد دولت های مختلف در جمهوری اسلامی ایران بر تحولات دفتر تحکیم وحدت می باشد. حال این سوال مطرح می شود که ساختار سیاسی حاکم بر جمهوری اسلامی و استراتژی دولت ها، چگونه بر عملکرد دفتر تحکیم وحدت تاثیرگذار بوده اند؟ در ادامه این فرضیه مطرح می شود که ساختار سیاسی حاکم چارچوب کلی فعالیت و عملکرد جنبش های دانشجویی، را تعیین نموده و دولت های حاکم نیز با قبض و بسط نسبی فضای حاکم بر محیط دانشگاه، بر میزان آزادی عمل و ماهیت عملکرد جنبش های دانشجویی و به تبع آن دفتر تحکیم وحدت تاثیرگذار می باشند. پژوهش حاضر بر مبنای روش توصیفی-تحلیلی است و گردآوری داده ها نیز به شیوه کتابخانه ای صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: جنبش های دانشجویی، دفتر تحکیم وحدت، ساختارنظام حاکم، انقلاب فرهنگی
  • رضا التیامی نیا* صفحات 802-818
    تحلیل جمعیت یا نیروی انسانی بحث گسترده و دامنه داری است و می توان آن را از منظرهای مختلف بررسی کرد. بررسی تحولات جمعیتی ایران از منظر اقتصادی،امنیتی و سیاسی از جمله اهداف و موضوع این پژوهش می باشد. محققان امنیتی مطالعه تاثیرات عدم تعادل در ساختار جمعیتی کشورها از جمله افزایش پیری جمعیت و چگونگی واکنش آینده کشورها به این چالش را در دستور کار خود قرار داده اند. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال است که تاثیر چالش ها و روندهای جمعیتی بر امنیت ملی ایران چیست و اساسا چالشهای کاهش جمعیت ایران کدامند. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد موضوع های جمعیتی به طور مستقیم و غیر مستقیم، در پیوندی ناگسستنی با مسایل امنیتی هستند و در تضعیف یا تقویت امنیت ملی اهمیت بسزایی دارند.جمعیت با توجه به ویژگی ها و صفات ملی، در ارزیابی قدرت و امنیت کشورها عامل موثری است چون جمعیت عامل یا متغیر مستقل برای رویدادهای امنیتی نوین می باشد و اثر بخشی سیاسی آن را می توان در حوزه سیاست بررسی کرد. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیتی، چالش ها، قدرت ملی، انسجام ملی
  • حسین اسمعیلی*، بابک وثوقی فرد، سید باقر میرعباسی صفحات 820-840
    پناهندگی در طول تاریخ مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده است و امروزه به یکی از مهم ترین تحولات سیاسی - اجتماعی در حوزه بین الملل و به عنوان یکی از موضوعات بحث برانگیز حقوق بشر تبدیل شده است . در این راستا باید به کنوانسیون بین المللی 1951 ژنو و پروتکل الحاقی آن (1968) به عنوان مهمترین سند بین المللی در رابطه با پناهندگان و به عنوان مهمترین و ارزشمندترین معیار سنجش، اشاره نمود. این مقاله از طریق کتابخانه ای واسنادی و روش توصیفی، تحلیلی ، حقوق پناهندگان در ایران بانگاهی به اسناد بین المللی را مورد واکاوی قرار داده است. داده ها حاکی از آن است که کشور ایران به موازین کنوانسیون 1951 ژنو و پروتکل الحاقی آن پیوسته اند.بنابراین به نظر می رسد قوانین داخلی ایران کاملا منطبق با موازین این اسناد بین المللی باشد. این در حالی است که در قوانین کشور ایران در قبال مهاجرین قابلیت اجرایی ندارد. همچنین شخصی که به نوعی اقدامات مسلحانه ای را علیه کشور زادگاهش در ایران انجام می دهد، ویا اینکه مرتکب جنایتی علیه صلح یا جنایت جنگی شده باشد، پناهنده محسوب نمی گردد.
    کلیدواژگان: پناهنده، حقوق پناهندگان، ایران، اسناد بین المللی
  • نسرین جمشیدی، مسعود احمدی*، علی فرهادی محلی صفحات 842-861
    چکیدههدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر مدیریت بهره وری و رتبه بندی راهبردهای بهبود آن در سازمانهای خدماتی دولتی، است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی، به لحاظ روش استنتاج، توصیفی- پیمایشی و به لحاظ ماهیت داده ها، کیفی و کمی است. تحقیق حاضر از فرآیندی سه مرحله ای تبعیت می کند. بدین منظور در وهله اول به منظور انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته 15 نفر از خبرگان حوزه بهره وری در دانشگاه و همچنین مدیران سازمان های دولتی استان تهران، به روش نمونه گیری نظری که یکی از روش های نمونه گیری هدفمند متوالی یا متواتر است، انتخاب شدند. سپس، و با کمک نرم افزار NVivo Plus، به تحلیل مصاحبه ها پرداخته و در طی کدگذاری باز 102 مورد به عنوان مفاهیم اولیه از متن مصاحبه های انجام شده به دست آمد که در قالب 21 زیر شاخص فرعی و 2 شاخص اصلی دسته بندی شد. در ادامه و در بخش کمی پژوهش، در مرحله دوم به منظور تعیین درجه اهمیت عوامل موثر بر مدیریت بهره وری از روش آنتروپی شانون، و در مرحله سوم به منظور رتبه بندی راهبردهای بهبود بهره وری در سازمانهای خدماتی دولتی از روش ماباک (MABAC)، استفاده گردید.کلمات کلیدی: مدیریت بهره وری، بهبود بهره وری، راهبرد، سازمان های خدماتی
    کلیدواژگان: مدیریت بهره وری، بهبود بهره وری، راهبرد، سازمان های خدماتی
  • اکبر خوش، علی رادان جبلی*، وحید قاسمی عهد صفحات 863-878
    اسناد براتی (چک ، برات و سفته) از اصول و قواعدی همچون «اصل عدم استماع ایرادات» و «وصف تجریدی» تبعیت می کنند. علی رغم اهمیت فراوان این اصول اکثر حقوقدانان بدون مشخص کردن رابطه بین آنها به بررسی مختصر و اجمالی آن ها پرداخته اند ،همین امر موجب سوالات و ابهام های زیادی گشته است. در این پژوهش، برای پاسخ به سوال های طرح شده ،از روش های توصیفی و تحلیلی و نیز روش های تبیینی و استنتاجی بهره برده ایم و این نتیجه حاصل شد که اصل عدم استماع ایرادات در اسناد براتی ، علاوه بر ایرادات رابطه ی پایه، لازم است در خصوص ایرادات معامله ی براتی هم اعمال شود. به علاوه، استثنایات هریک از این موارد متفاوت از دیگری است. ضمنا مشخص شد صرفا اصل عدم استماع ایرادات این اسناد در خصوص رابطه پایه نتیجه و ثمره وصف تجریدی می باشد و نه اصل مذکور در خصوص رابطه براتی .واژگان کلیدی:وصف تجریدی، معامله پایه،معامله براتی ،اصل عدم استماع ایرادات،اسناد براتی .
    کلیدواژگان: وصف تجریدی، معامله پایه، معامله براتی، اصل عدم استماع ایرادات، اسناد براتی
  • ابراهیم عبدالله پور، اکبر رجبی*، سمیرا گل خندان صفحات 880-895
    راجع به حقوق دفاعی متهم، سخن بسیار نوشته و گفته شده است. مع الوصف کماکان موانع و چالش های فراوانی در بستر اجرا و در پروسه دادرسی کیفری به چشم می خورد که متهم عملا با آن مواجه است. تراکم پرونده ها، کمبود قاضی در چارت سازمانی، کثرت و تنوع و آشفتگی قوانین، کمبود فضای اداری و ساختمانهای استیجاری، عدم اشراف متهم به حقوق دفاعی خویش، محدود کردن مداخله وکیل در قالب «قرار عدم دسترسی به پرونده»، تاثیرگذاری برخی ضابطین خاص در اتخاذ تصمیمات و قرارهای مقامات قضایی، پیش بینی مزایای مالی در قالب «حق کشف جرم» برای ضابطین که می تواند حقوق و آزادی های مشروع افراد ناکرده بزه را با مخاطره و چالش جدی مواجه نماید، عدم آموزش یا ناکافی بودن تعلیمات ضابطین و ایضا عدم نظارت بر عملکرد آنها، نگرش برخی مقامات عالی قضایی به کمیت و آمار پرونده ها که ممکن است دقت و کیفیت قربانی آمارگرایی شود از مصادیق بارز موانع و چالش هایی است که متهم در فرآیند عملی و اجرایی دادرسی کیفری با آن مواجه می باشد.
    کلیدواژگان: حق دفاع متهم، موانع و چالش ها، حقوق سیاسی و اجتماعی
  • محبوبه شاهمرادی، مسعود راعی*، سیامک بهارلوئی صفحات 897-911
    بازپژوهی هر مکتب سیاسی یا فقهی ضمن نشان دادن نقاط قوت و ضعف، فرصت تعالی بخشی و استمرار آموزه های آن مکتب را رقم می زند. مکاتب فقهی و نظام های سیاسی برخواسته از آنها نیز از این قاعده کلی مستثنی نمی باشد. در جهان کنونی از سویی با غلبه ی نظامهای لیبرالیستی و مادی گرا، و از سوی دیگر به دلیل متفاوت بودن رویکرد سیاسی مکاتب فقهی، نظام سیاسی اسلام با سوالات و چالشهایی مواجه شده است. که باز خوانی ادله و مبانی آن می تواند به شکوفایی بهتر و نمایاندن ابعاد کمتر تبیین شده ی آن منجر شود. مساله پژوهش حاضر بررسی چگونگی اعمال ولایت در مناسبات حاکمیتی از منظر مکتب فقهی نجف است. روشن است که ورود به این فضا نیازمند تاسیس اصلی پیرامون ادله می باشد. محقق در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با تمرکز بر آراء و اقوال بزرگان مکتب فقهی نجف و محوریت قاعده عدم ولایت بر غیر و با تبعیت از شیوه شیخ انصاری در تاسیس اصل، ضمن اثبات اصل اولیه عدم ولایت در مناسبات حاکمیتی، موارد خروج از دامنه اصل را نیازمند به ادله مصرحه می داند.
    کلیدواژگان: اصل عدم ولایت، مکتب فقهی نجف، مناسبات حاکمیتی، تاسیس اصل
  • حسن زارعی محمودآبادی*، سولماز اشراقی سامانی، جواد محمودی، علی محمد فلاح زاده صفحات 913-931
    جنبش ملی شدن صنعت نفت به رهبری مصدق یکی از بزنگاه های مهم تاریخ معاصر ایران است. این جنبش پس از انقلاب مشروطیت مهمترین ایستگاه تاریخی است که ایرانیان به مقابله و ستیز با استعمار و استبداد به منظور غلبه بر عقب ماندگی و قرار گرفتن در شاهراه توسعه یافتگی برخاستند. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و رویکرد حقوقی،می کوشد صرف استناد به ظواهر قانونی، برای توجیه سرنگونی دولت مصدق را به چالش بکشد و از منظر تقدم عدالت بر قانون و مقتضیات واقع بینانه مربوط به برون رفت از بحران سیاسی کشور، اقدامات مصدق را نه صرفا به عنوان صرف یک نخست وزیر معمولی و آن هم در شرایط عادی، بلکه به عنوان رهبر جنبش ملی مشروطه خواه،مورد ارزیابی قرار می دهد.از این رو، از حیث هنجاری، دخالت پادشاه در عزل وی را بدون تصدیق یا موافقت پیشینی مجلس شورای ملی و در شرایط زمانی و مکانی ویژه، موجه نمی شمارد. از بعد رویه ای نیز، عزل مستقیم نخست وزیر در سنت های مشروطه ایران به چشم نمی خورد.از حیث نهادی نیز با وجود عدم تصریح قانون اساسی مشروطه به همه پرسی،این نهاد حقوقی در زمره اصول مشروطه به شمار رفته که به طور تلویحی جزو اصول مشروطیت است.از این رو،استناد به رفراندوم در شرایط ضعف روزافزون مجلس،قابل اعتنا است.پژوهش پیش رو،در نبود یک تحلیل حقوقی از بسترهای زوال ناخواسته دولت مصدق با استناد به ابعاد سه گانه بالا به تولید پادگفتمان نوینی برخاسته که حمایت از ساختار حامی حقوق و آزادی های عمومی در دولت مصدق از جمله اهداف آن است.
    کلیدواژگان: جنبش ملی، پادشاه مشروطه، عزل مصدق، کودتا، قانون گذاری تفویضی
  • عبدالکریم عبداللهی نژاد*، ابوالفضل قابل، عباسعلی سلطانی صفحات 933-945
    یکی از مجازاتهایی که در جامعه بشری قدمتی دیرینه داشته، قصاص است. از جمله احکام ویژه قصاص آن است که مجنی علیه در جنایت عمدی بر عضو و ولی دم در جنایت عمدی بر نفس، حق قصاص دارد. اثبات حق قصاص در دادگاه صرفا جنبه کاشفیت از ثبوت این حق دارد. به همین جهت اگر اولیای‏دم قبل از صدور حکم دادگاه اقدام به قصاص کنند، مستحق قصاص یا پرداخت دیه نیستند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع تحقیقات بنیادی کاربردی با استفاده از منابع کتابخانه‏ای است. با بررسی نظریات مختلف در فقه امامیه و مذاهب خمسه، محقق به این نتیجه رسید که شایسته است که قانونگذار در بدو امر حق اجرای قصاص، با برگزاری یک دادرسی عادلانه، جانی بتواند از خود دفاع نماید و بعد حکم اجرا گردد. اجرای فوری قصاص در صورتی که با استفاده از ظرفیت‏های علمی، علم به سرایت قصاص عضو به سایر اعضا یا نفس جانی وجود نداشته باشد، فاقد اشکال می‏باشد و در صورت بیم سرایت جراحت وارده به نفس مجنی علیه، بهتر است اجرای قصاص به تعویق افتد. زیرا در صورت فوت مجنی علیه به واسطه سرایت صرفا قصاص نفس اجرا خواهد شد و با اجرای قصاص عضو و قصاص نفس به جانی مجازاتی فراتر از عدالت و انصاف است.
    کلیدواژگان: قصاص، فوریت، دادرسی عادلانه، جنایت
  • محمدحسین عامری مهاباد، فرشته سپهر*، زهره میر حسینی صفحات 947-963
    روش پژوهش حاضر تحلیل محتوا بود که در جامعه آماری برنامه های رادیویی مختص کودکان و نوجوانان رادیو دیجیتال سال1400 با مخاطب گروه های سنی «الف»، «ب» و «ج» (36 برنامه) انجام شد. نمونه آماری به شیوه تصادفی طبقه ای، 8 برنامه «قاصدک، شب بخیر کوچولو، دانستنی ها، آیا می دانید، یک قصه یک مثل، آی قصه قصه، پرسش های آسمانی، و ماجراهای فیل و مورچه» تعیین شد. تحلیل محتوای برنامه های مورد بررسی رادیو دیجیتال کودک در کودکان گروه های سنی «الف»، «ب» و «ج» حاکی از آن است که ادبیات تعلیمی توانسته است بیشترین نقش را به ترتیب درصد در مقولات زیر ایفا نماید: ذکر آموزه های اجتماعی و اخلاقی(03/18)، ذکر آموزه ها و ارزش های انقلابی، دینی و عرفانی(93/13)، افزایش دقت و خلاقیت در جهت افزایش تفکر(17/13)، ذکر گفتارهای عامیانه(23/11)، استفاده از عبارات شعرگونه(26/10)، ذکر آموزه های علمی/ منطقی(94/9)، ذکر آموزه های طبیعت گرا (حیوانات، گیاهان، دریا و...)(88/7)، ذکر رفتارهای روزمره مناسب(05/6)، مسیولیت پذیری(70/2)، واقع گرایی و برنامه ریزی درسی/ شغلی(70/2)، ذکر ضرب المثل/ شعر/ متل، افسانه و... قدیمی(48/2)، ذکر/ معرفی مکان ها(30/1)، و ذکر نام شعرا، ادبا، بزرگان و...(32/0). همچنین درصد رضایت مخاطبان از برنامه های رادیو دیجیتال کودک در گروه سنی «الف» (89)، گروه سنی «ب» (87) و گروه سنی «ج (91) بوده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، تحلیل محتوا، رادیو دیجیتال، مخاطب شناسی
  • منصور معتمدی زاده، سید حسام الدین حسینی*، حسن حیدری صفحات 965-977
    در شریعت اسلامی به معنای عدول از دین اسلام است که مطابق مقررات اسلامی وصفی مجرمانه داشته و مجازات آن از جمله شدیدترین مجازات ها به شمار می رود. این در حالی است که به موجب برخی از اسناد بین المللی حقوق بشر، جرم انگاری ارتداد با حقوق بنیادین و اولیه بشری در تعارض بوده و فرد باید در کنار حق انتخاب دین و مذهب دارای حق تغییر دین و مذهب نیز باشد. با عنایت به این تناقض آشکار بررسی فلسفه جرم انگاری تغییر مذهب در ایران جهت برون رفت و یا حداقل تقلیل تناقض ضروری بنظر می رسد لذا در شریعت اسلامی، تحریم و تجریم (جرم انگاری)، مبتنی بر مقاصد و اهدافی است که شارع در وضع آن در نظر داشته است؛ در همین راستا، توجه به فقه مقاصد و درک ضرورت وجودی احکام، ما را به فلسفه آنها رهنمون می شود. جرم انگاری و مجازات ارتداد به عنوان یکی از مباحث فقه جزایی اسلام، مورد توجه موافقان و مخالفان آن قرار گرفته است. صرف نظر از بحث تحریم ارتداد در قرآن کریم و سنت نبوی، آن چه محل بحث است، از یک طرف، بر اساس برخی از نصوص، تجریم ارتداد مورد تاکید قرار گرفته است و از سوی دیگر، برخی بر این باورند که با توجه به مبانی نصوص، مقاصد شریعت اسلامی، نقد احادیث و روایات منقول در این مورد و جمع ادله، ارتداد تحریم شده و تجریم نشده است و جرم انگاری آن، نمی تواند با این مبانی همخوانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: علم اجمالی، قانون مدنی، علم قاضی، فقه اسلامی
  • شیرین شیروانی*، زهرا علیپور، عباسعلی قیومی صفحات 979-997

    با توجه به گستردگی و پیچیدگی فعالیت آموزشی و لزوم اطلاع از نتایج عملکرد آنها، ارزیابی برنامه ها، کارکنان و خدمات آنها می تواند نقش موثری در فراهم آوردن کیفیت آموزشی و در نتیجه بالارفتن عملکرد افراد داشته باشد. اهداف ارزیابی به طور عمده در جهت بهبود سازمان و بهبود و بهسازی فرد پیش بینی شده است و در موارد متعددی چون ارتقا، انتقال، تغییر پست و انتصاب مورد استفاده قرار می گیرد و در نهایت به توسعه منجر می شود. چنانچه ارزیابی به طور اصولی و صحیح انجام شود، از بسیاری مشکلات مدیریت و کارکنان کاسته می گردد. بر این اساس، این مطالعه تلاش دارد به ارزیابی توانمند سازی منابع انسانی بواسطه نظام جامع آموزش شرکت آب و فاضلاب استان تهران بپردازد. این پژوهش از نظر دسته بندی تحقیقات برحسب هدف، از نوع کاربردی و از نظر ماهیت داده ها و شیوه گردآوری آنها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آمارش پژوهش کلیه کارکنان شرکت آب و فاضلاب استان تهران می باشد که در دوره های آموزشی برگزار شده در این شرکت حضور داشته اند. ابزار گردآوری داده های ابعاد مدل پیشنهادی پژوهش، پرسشنامه است. در این مطالعه از آزمون میانگین یک جامعه و تحلیل رگرسیون برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شد. جهت انجام آزمون های آماری نیز از SPSS استفاده شد. بر مبنای تجزیه و تحلیل داده ها، هفت فرضیه مطروحه تایید گردید. در نهایت هم با توجه به فرضیات تایید شده پیشنهادهای کاربردی و پژوهشی برای مدیران و محققین ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آموزش، توانمندسازی، توسعه، موسسه فرهنگی ورزشی آبفای استان تهران
  • محسن یزدان پناه، رحمت الله مرزوقی* صفحات 981-1018
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه تطبیقی عنصر هدف در برنامه درسی رسمی آموزش علوم تجربی در مقطع ابتدایی ایران با کشورهای ژاپن، آلمان، انگلستان، فرانسه و آمریکا طراحی و اجرا گردید. روش تحقیق در این پژوهش با رویکرد تطبیقی، یک مطالعه ی کیفی بود که بصورت پژوهشی توصیفی-تحلیلی به کمک الگوی بردی و در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه انجام شد. بدین منظوربرای مطالعه ی عنصر هدف ، با تحلیل سند برنامه درسی ملی هر یک از کشورهای یاد شده، شباهت ها و تفاوت های بین اهداف آنها و مهمترین اهداف برنامه درسی رسمی آموزش علوم تجربی در مقطع ابتدایی این کشورها مشخص گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که شباهت ها و تفاوت هایی در خصوص اهداف آموزش علوم تجربی در این کشورها وجود دارد. ازجمله تفاوت اهداف، بیشتر در حوزه علوم فیزیکی ، شیمی و نجوم و همچنین استفاده از فناوریهای روز به عنوان یک ابزار کمکی در بحث آموزش علوم مساله ای بود که در تمامی کشورها به یک اندازه مدنظر قرار نگرفته بود . اما در شباهتها ، حوزه علوم زیستی و علوم زمین ، مواد، طبیعت و موجودات زنده از جمله مسایلی بودند که در اهداف آموزش علوم تمامی کشورها ، به اندازه کافی مورد توجه قرار گرفته و به نظر می رسد با توجه به کارکردها و نیاز دانش آموزان به آگاهی از مواد، طبیعت و موجودات زنده، حضور این مباحث در سرفصل های درسی به عنوان یک مساله مهم و ضروری کاملا درک شده بود.
    کلیدواژگان: آموزش علوم تجربی، مطالعه تطبیقی، برنامه درسی، عنصر هدف، سند برنامه درسی ملی
  • صادق فانی ملکی، احمد میر خلیلی*، علیرضا سلیمی صفحات 1020-1039
    اصل تادیب یا تنبیه به عنوان آخرین روش تربیتی درجهت رشدوتعالی افراد،درفقه وحقوق اسلامی مورد پذیرش قرارگرفته و مشروعیت دارد و به ضرورت آن در قرآن نیز اشاره گردیده است.البته طبق نظر فقها بنابر اصل اولی تنبیه افراد جایز نیست و به عنوان یک روش ثانوی در جهت اصلاح رفتار آنها جایز می باشد و اختلاف آنان تنها درکمیت و کیفیت تنبیه است . بر اساس ماده1179 قانون مدنی و ماده 95 قانون مجازات اسلامی علاوه بر والدین،اولیاء قانونی و سرپرستان نسبت به صغار و محجورین حق صلاحیت دارند. در مجموع با مقایسه دیدگاه فقها با حقوق اساسی می توان نتیجه گرفت که مسیله ولایت بر تادیب برگرفته از آیات قرآن کریم و روایات ایمه اطهار بوده و چندان تفاوتی با یکدیگر ندارند. همچنین بر طبق ماده 59 قانون مجازات اسلامی پدر و مادر و اشخاصی که سرپرستی صغار و محجورین را به عهده دارند دارای حق تادیب و تنبیه بدنی افراد تحت سرپرستی خود هستند، بطوری که قانونا خشونت های سبک و کم اهمیت جرم تلقی نمی شود. بدین جهت است که به موجب بند 1 ماده 59 قانون مجازات اسلامی، اقدامات والدین و اولیای قانونی وسرپرستان صغار و محجورین که به منظور تادیب و یا حفاظت آنها انجام می شود، در صورتی که درحد متعارف تادیب و محافظت باشد جرم نمی باشد.این پژوهش با هدف بررسی تنبیه و پیامد های آن در حقوق مذاهب اسلامی و حقوق ایران به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است .
    کلیدواژگان: پیامد، تنبیه، مذاهب اسلامی، حقوق، سیاست کیفری
  • فاطمه توکلی*، احمد اسدیان، بابک وثوقی فر صفحات 1041-1058
    چکیده مقالهیکی از مصادیق علم حقوق، حقوق مالی است که شامل حق تملک اموال غیر منقول، اشتغال، معاملات اموال منقول و غیر منقول می شود. افرادی که به عنوان تبعه بیگانه در کشور های دیگر اقامت دارند معمولا در مواردی از حقوق مالی محروم بوده و یا حداقل دارای محدودیت هایی هستند، از جمله حقوقی که دارای محدودیت ها و محرومیت بوده و از حقوق کاملی برخوردار نیستند، حقوق عمومی، خصوصی و مسایل مربوط به احوال شخصیه است که کشورهای پذیرنده تدایبر خاصی را برای این قبیل افراد تبعه بیگانه در نظر گرفته اند. در حقوق داخلی ایران به تبعیت از مقررات بین المللی در قانون مدنی از جمله مواد 961 و 962 قانون مدنی حقوق اتباع بیگانه تعریف و توصیف شده و ضمن تکرار قاعده تعارض قوانین حق تمتع بیگانگان را در زمینه های معین منوط به احراز برخی شرایط از جمله رفتار متقابل میان دولت دانسته است.
    کلیدواژگان: تابعیت بیگانه، اخراج بیگانه، حقوق عمومی بیگانه، حقوق مالی، اشتغال بیگانه، استملاک بیگانه، معاملات بیگانه
  • سبحان پاشا زانوسی، زهرا مرادی*، معین غلامعلی پور، مجید نوروزی خولکی صفحات 1060-1076
    کودک در مرحله رشد قرار دارد. در این دوران شخصیت اصلی وی شکل گرفته و در این میان محیط پیرامون وی از جمله گروه همسالان، مدرسه و خانواده بسیار اساسی و مهم می باشد. در دوره نوجوانی که شخصیت شکل گرفته تحکیم می گردد و جامعه پذیری وی محقق می شود. در این سن هنجارها، ارزش ها، الگوهای فکری و... شکل می گیرند که اگر این پروسه به درستی طی نشود منجر به واکنش متقابل وی در سطح جامعه شده و وی را به سوی جرم و بزه سوق می دهد. سوال این است که بزهکاری اطفال و نوجوانان چه تاثیرات جامعه شناختی می تواند بر مجازات در ایران داشته باشد؟ لذا با روش تحیلی- توصیفی و به صورت کتابخانه ای با هدف بررسی تاثرات جامعه شناختی بزهکاری اطفال و نوجوانان و مجازات آنها در نظام کیفری ایران به تحقیق و پژوهش در این زمینه خواهیم پرداخت. تحقیقات نشان می دهد که آسیب های تربیتی و روانی در کودکی و نوجوانی می تواند منجر به واکنش در سطح جامعه شود و این مسیله توجه قانونگذار را در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به خود جلب کرده و تقریبا به غیر از اعدام در سنین 15 الی 18 سالگی (که تفسیر قانونگذار مبتنی بر قوانین اسلامی و تلقی کردن این بازه سنی به عنوان بزرگسالی) در مورد تعزیرات و سایر مجازات تکمیلی به صورت نسبی مسایل جامعه شناختی و جرم شناختی کودک و نوجوان را درک کرده و با توجه به آن اقدام به تعیین مجازات نموده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، اطفال، نوجوانان، مجازات، نظام کیفری ایران
  • منیژه کرمی* صفحات 1078-1092

    اخلاق پایه ای ترین رکن پایداری وانسجام هرجامعه محسوب میشود. بدون شک متزلزل شدن پایه های اخلاق وبی توجهی به اصول آن، جامعه را با خطر فروپاشی مواجه می سازد. پایبندی به اصول ومبانی اخلاق، مقدمه ای ضروری واجتناب ناپذیر برای امنیت، ثبات وتوسعه یک جامعه به حساب می آید. هدف از این پژوهش شناسایی ارزش های اخلاقی و میزان پایبندی در کنش های اجتماعی افراد می باشد. روش انجام تحقیق توصیفی -همبستگی است. جامعه مورد بررسی شامل کلیه شهروندان بالای 18سال شهر ابهر است، که جمعیت آن براساس آخرین سرشماری، 99285 نفر می باشد. برای برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و420 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردید. جمع آوری اطلاعات بوسیله پرسشنامه محقق ساخته بوده که در بین چهارصد و بیست نفر از شهروندان توزیع و یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار(spss) مورد تجزیه وتحلیل آماری قرارگرفت. نتایج نشان می دهد بین متغیرهایی نظیر احساس بی عدالتی، ناامنی، نابرابری و اعتماداجتماعی و تعارض اخلاقی رابطه وجود دارد. نتایج تحقیق نشان داد که ارزش های اخلاقی با احساس بی عدالتی(000/0= P،243/0- R=)، احساس نابرابری(006/0= P،137/0- R=)، احساس ناامنی(000/0= P،285/0- R=) و اعتماد اجتماعی(000/0= P،190/0 R=) رابطه وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد ارزش های اخلاقی به میزان28/0 توسط متغیر احساس ناامنی و 24/0 توسط متغیر احساس بی عدالتی و07/0توسط متغیراعتماداجتماعی تبیین می شود. یافته های استنباطی حاکی از آن است که احساس ناامنی و احساس بی عدالتی تاثیر مستقیم و قوی در تعارض اخلاقی دارند و اعتماداجتماعی و احساس نابرابری نقش غیرمستقم درپیش بینی تعارض اخلاقی دارند.

    کلیدواژگان: تعارض اخلاقی، ارزش های اخلاقی، کنش اجتماعی، اخلاق نظری، اخلاق عملی
  • مهرناز مشعشع، علی پور قصاب امیری*، علی رضا جهانگیری صفحات 1094-1119
    فجایع انسانی، نقض های مکرر حقوق بشری نشان از برتری نفع و مصلحت دولت ها بوده است. این امر موجب تنش در ماهیت مفهوم حاکمیت شد. حاکمیت در نگاه واقع بینانه هنوز در جایگاه خود قرار دارد. مطلق بودن حاکمیت به معنای اتخاذ هرگونه تصمیم اعمال و پیاده سازی آن ها نمی باشد.این انگاره پیامد است که نشان می دهد حکومت ها در تصمیم گیری های خود بدون قید و حد نمی باشند. تعارض میان حقوق و حاکمیت ها را بر اساس اخلاق می توان حل نمود. در این رهیافت نگارنده به دنبال این مهم است که جایگاه اخلاق و مکانیزم های اخلاقی را در تصمیمات حکومت ها مشخص نماید. تلاش هایی که جهت تفکیک اخلاق از تصمیمات سیاسی شده است موجب بروز فجایع غیر قابل جبرانی شده است. قصد این نیست که گفته شود صرف توجه به انگاره اخلاق تنها راه حل جلوگیری از تکرار نقض های حقوق بشری می باشد بلکه هدف نشان دادن اهمیت انگاره اخلاق در تصمیمات حکومت ها می باشد. اخلاق از امور سیاسی و تصمیمات آن خارج نیست بلکه لحاظ نمودن و مورد اهمیت قرار دادن آن نتایج بهتری را بوجود خواهد آورد. پیامدگرایی اخلاقی نشان می دهد که حاکمیت مطلقیت خود را در ذات حفظ نموده اما در نتیجه و در عمل این محدودیت بر مبنای نگاه اخلاقی است که حاکم بر تصمیمات حکومت ها می باشد.
    کلیدواژگان: پیامدگرایی، حاکمیت محدود، اخلاق، امر سیاسی، حقوق بشر
  • رحمان قربانی درزی محله*، حسن زارعی محمودآبادی، علی محمد فلاح زاده صفحات 1121-1136
    حقوق شهروندی از جمله مسایل مهمی است که ماهیت وجود آن در نسبت با دین و عرف و همچنین چگونگی تحقق آن، موضوع سیاست ورزی در ایران بوده است. با اینحال این امر عمواره با موانع مختلفی روبرو بوده است که از جمله مهمترین آنها، موانع فرهنگی و نسبت و رابطه شهروندان با حکومت و همچنین با همدیگر تعریف شده است. بنابراین موضوع این پژوهش نقش مولفه های فرهنگی در عدم تحقق حقوق شهروندی می باشد. به عبارت دقیقتر دو متغیر فرهنگ و حقوق شهروندی در ایران مورد بررسی قرار گرفته و به این مسیله پاسخ داده شد که چرا حقوق شهروندی مطلوب و قابل قبول در ایران در رابطه با مولفه های فرهنگی تحقق نمی یابد و یا با مشکل مواجه می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که مسایل فرهنگی بویژه به شکل فرهنگ سیاسی اجازه شکل گیری و تثبیت حقوق شهروندی را نمی دهد. روش تحقیق در این پژوهش، کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده ها به شیوه فیش برداری از منابع مختلف کتابخانه ای جمع آوری و تجزیه و تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، حقوق شهروندی، ایران، موانع فرهنگی
  • رزیتا محمدی مرادلو، باقر ساروخانی*، اصغر محمدی صفحات 1138-1156

    خانواده در ایران با تغییرات جدیدی روبه رو است که پیدایش خانواده های دورزی یکی از چالش های حاد آن به شمار می آید. در این خانواده ها مرد و زن حالات عاطفی دارند، اما نمی توانند با هم زندگی کنند و مردان اغلب این خانواده ها در تهران و شهرهای بزرگ مشغول به کارند .نقش زن در خانواده های دورزی بسیار مهم و حیاتی است و او باید هم به عنوان پدر و هم در قالب مادر ایفای نقش نماید و مدیریت های چندگانه ای را بر عهده داشته باشد و این موضوع برای زن و مرد تبعات منفی در بر دارد. این پژوهش با هدف مطالعه جامعه شناختی پیامدهای اجتماعی خانواده دورزی با تاکید بر جابجایی سرمایه اجتماعی(مورد مطالعه کارگران ساختمانی مقیم تهران در سال 98-1397)» انجام گرفته است. برای چارچوب نظری، از ، نظریه های سرمایه اجتماعی خانواده، نظریه های پاتنام(2000)، کلمن(1998) و بوردیو (1986) ، نظریه پوتنام و... استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارگران ساختمانی شهر تهران در سال 98-1397 بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 500 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری، سهمیه ای بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. نتایج با استفاده از ضریب همبستگی چندگانه تحلیل شد و به نتایج رسیدیم که خانواده های دورزی بر بی انسجامی ، جابجایی هنجارها، کمبود منزلت اجتماعی، نارضایتی خانواده ، بی اعتمادی خانواده کارگران ساختمانی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: پیامدهای اجتماعی، جابجایی سرمایه اجتماعی، کارگران ساختمانی، خانواده دورزی
|
  • Sociological explanation of social capital effects on political leaning
    Bahram Nikbakhsh * Pages 0-0
    In the present study, the role of social capital in network and anomic dimensions was evaluated on the political leaning(reformer, moderates and Principle).the aim of this study is determination of the compass of political leaning, citizens of Khuzestan province during the three periods of presidential elections(1997, 2005 and 2014). Also, from the questionnaire and simple and multiple regression tests, t-test, variance analysis and the introduction of the PLS structural equation, respectively, were used in SPSS24 and SMART PLS3 software respectively. The information required by 1920 was collected above 18 years in the county of ahwaz, abadan, dezful, mahshahr and andimeshek in a multi- category sampling method. In order to ensure the suitability of the data, the CR criterion and the KMO test were used. The findings indicated that the degree of political leaning in all age groups is equal and the political bias is greater than the males, except for the Principle spectrum among women. Citizens in terms of the SES index had the highest political leaning. Also the location of citizens in their attitude toward the Principle spectrum did not have a significant effect. In the continuation of social capital in all dimensions, there is a tendency toward reformer political leaning and Principle relation, but this relation was not confirmed in the political leaning of moderates. Also, based on the compass of the political leaning, the most political allegiances are related to the reformist spectrum and the least related to the spectrum of moderation. .
    Keywords: political leaning, Social Capital, normative criterion, network criteria, Khuzestan province
  • Pathology of the Political Polling System in the Islamic Republic of Iran
    Morteza Molaee *, Mohammad Ali Khosravi, Seyyed Vahid Aghili, Abbas Khalaji Pages 0-0
    Among the goals of the political polling system in Iran, it is possible to produce information related to the views of the people on various electoral political issues, with the accuracy and speed necessary for users and stakeholders to put it, as well as the establishment, maintenance and expansion of public confidence in the polling system. named.With the advances made, the political polling system in Iran is still facing a lot of problems. The Pathology of the Political Polling System in the Islamic Republic of Iran is the main question of the research that the researcher has examined with regard to the status quo.In this research, the research data of the foundation data has been used. To answer the questions by referring to the research community, 42 research interviews with 24 experts and elites were conducted.The results of the research show that the damage of the political polling system in Iran is considered by the internal and external factors of this field. Internal injury factors directly affect survey work, but external factors are influenced by the political environment of the community and are from social cultural factors. In sum, some of the problems in this area are state-owned and pessimistic about the majority of polling organizations, the small share of the private sector in the polls market, the lack of competition between polling organizations, the non-publication of poll results, the lack of scientific knowledge of managers and experts, and the lack of a critique of polling conditions.
    Keywords: Polling system, pathology, Islamic Republic of Iran, Democracy
  • The Feeling of relative deprivation in Iranian tribes and methods to Decrease deprivation An Investigation into the Thought of Contemporary Qashqai Poets
    Mohsen Rajaei Panah *, Bagher Saroukhani, Alireza Kaldi Pages 0-0
    The Feeling of relative deprivation in Iranian tribes and methods to Decrease deprivation An Investigation into the Thought of Contemporary Qashqai PoetsAbstract:This research was conducted with the aim how Reflection of the relative deprivation in the poems of contemporary poets of Qashqai. in this study, Robert Gore's theory is used only as a guide and evidence. It was also revealed that the content analysis of the poems of these poets, which not only has relative deprivation in the Qashqai people, but also the Qashqai poets, has addressed this issue in their poems. n addition, it was found that the poets' perceptions and approaches to the issue of deprivation were not the same, including: Protesting revolutionary struggle with the source of deprivation, or accepting and dealing with the phenomenon of deprivation as a natural affair, or resorting to supernatural powers and divine relief. After discovering and categorizing the categories, ways to reduce deprivation were also suggested.Keywords: Literature,Content Analysis,Contemporary Poets,Qashqai People,Relative Deprivation
    Keywords: Literature, content analysis, Contemporary Poets, Qashqai People, Relative deprivation
  • Explaining the Political Trust of Iranians as Political Capital (Meta-Analysis of Existing Researches)
    Akbar Zolfaghari *, Atefeh Jafari Dolat Abadi Pages 0-0
    Background and Aim
    Political trust affects the relationship between the people and the state, which is one of the essential factors for managing the country's better affairs, developing and expanding, and meeting the needs of the people. The present research intends to answer the question in a meta-analysis method that, in general, what variables affect the political trust and how it is explained.
    Method
    The quantitative meta-analysis is a mechanism for implementing research. The purpose of this approach is to integrate, systematically review and harmonize studies in a certain field of research. The statistical population of this study was 18 studies, 13 samples of research document were selected to identify its impact.
    Findings
    Findings of the research indicate that political trust is considered as the main and dependent influential variable of governance (Effect size-0.290), justice (Effect size-0.321), social capital (Effect size - 0.378), religiosity (Effect size-0.435), social satisfaction (Effect size-0.212), political capital (Effect size-0.263), anomy (Effective Size-0.288), discrimination (Effect size-0.375), security (Effect size-0.347) and social network (Effect size-0.311) ). In sum, the above variables were able to explain political trust by Effect size-0.327, Z-8.481 and sig-0.004.
    Conclusion
    The results show that political trust greatly reduces the social distance between government institutions and citizens and has a very strong relationship with the people, government, institutions and intermediary groups between the people and the government. According to the results of the research, the level of political trust is moderate. The level of political trust is high (32%), medium (38%) and low (30%).
    Keywords: political trust, political capital, Good Governance, Religiosity, Social Justice
  • Alireza Banagar *, Davood Kiakajoori, Saeed Eslamee, Mohammadjavad Taghipoorian Pages 1-37
    the purpose of this research is representation of the abstract atmosphere of the metaphorical discourses of the presidents of Iran in the election campaigns. the analysis of the data was a qualitative of the descriptive-analytical type by using content analysis which The data measurement is using Maxqda Software (2018). Research is a theoretical foundation and experimental foundation in terms of purpose, and in terms of data collection is a descriptive-survey. The statistical population of the study includes the election studies of four presidents: Akbar Hashemi Rafsanjani, Seyyed Mohammad Khatami, Mahmoud Ahmadinejad and Hassan Rouhani. Finally, by combining and applying the two theories of Lakoff-Johnson conceptual metaphor (structural, directional, existential metaphors) and critical metaphor of Norman Fairclough have analyzed and analyzes these two approaches and extracts the abstract metaphor from these four metaphors and studied in conceptual model. Metaphor for politicians is a tool that can rely on it to present everyday empirical concepts by turning them into an abstract image that is more comprehensible based on tangible experiences, and attract more audiences, leading to victory in the political arena, especially in elections.
    Keywords: abstract space, metaphorical discourses, presidents, electoral contests
  • Hossein Cheraghi *, Ali Ashraf Nazari, Mojtaba Maghsoudi Pages 38-59
    In recent years, the working class community has been in a special and complex situation. On the one hand, there is no job security (temporary contract), mismanagement, low income and wages, the phenomenon of unconventional privatization, and finally the economic downturn due to Quidditch disease and on the other hand the lack of independent trade unions. Semi-governments that do not have bargaining power have met. Every day, these factors have significantly increased the class gap between wage workers and other societies. And every day, we are witnessing labor tensions in parts of Iran. The present study seeks to answer these questions in a descriptive-interpretive manner. What happened to the workers? Why did the workers, despite having the largest share of labor organizations than before the Islamic Revolution, have the largest share in protesting in recent years? After the end of the imposed war, the phenomenon of privatization was one of the main causes of economic unrest. It was left to those who did not have the necessary managerial ability, and very soon these enterprises went bankrupt and lost. The workers of factories and industries had the largest share in holding Coherent and incoherent gatherings and gatherings have taken place in recent years, so that they have tried to pursue their union and livelihood goals and objectives by influencing the decisions of decision-making authorities through the manifestation of their collective action. It was their living conditions, not their share of political power!
    Keywords: Labor action, labor unions, labor organizations, political sphere, Islamic Republic of Iran
  • Javad Sadeqi Jafari *, Farzaneh Ahmadi Zahrani Pages 61-83

    The subject of this article is the study of the reflection of modernization values in the newspapers of the two main political factions of the country. The values of "rationality, participation, tolerance, equality, individualism, public trust and environment" are defined as the cultural values of modernization and in the editorials of Kayhan and Etemad newspapers as exemplary newspapers of the two political factions of the country, Quantitative content analysis was performed. For this purpose, 40 issues of each newspaper in 1997 were systematically selected randomly. The results of the study showed that 70% of the editorials of Kayhan newspaper are dedicated to foreign policy. In Etemad newspaper, 32.5% of the topics were related to domestic issues and only 20% were related to foreign policy. The study of semantic words also shows that the word equality has been repeated 110 times in both newspapers, of which 72 frequencies were related to the reformist newspaper and 38 frequencies were related to the fundamentalist newspaper. The value of rationality and its equivalent words has 25 frequencies in Kayhan newspaper and 18 frequencies in Etemad newspaper. In general, the values of modernization are significantly more reflected in the reformist newspaper

    Keywords: Modernization, Political Factions, Cultural values, Reformist, fundamentalist, Kayhan newspaper, Etemad newspaper
  • Gholamreza Dostzadeh, Fouad Pourariyan *, Mirhadi Hosseini Pages 85-103
    The purpose of this study is to investigate the role of the Third National Assembly in the economic modernization of Iran (based on the detailed negotiations of the National Assembly). This article examines the role of the representatives of the third parliament in the economic modernization of Iran with a descriptive-analytical method and based on library resources and with a historical approach. The findings of this study show that the representatives of the third parliament in the form of four spectrums: democratic, moderate, seminary and independent, considering the three-year period after the end of the second parliament and at a time when the world was involved in the First World War. Its damages were not spared. In less than a year, this parliament took steps to reform and modernize the economy and improve the livelihood of the people by passing economic laws, including: approving the law on the organization of the Ministry of Finance of the whole country.The results of the present study show that following the expansion of World War I and the intervention of foreign powers, especially Russia and Britain, and the subsequent military invasion of Iran due to its illusory cooperation with Germany and the Ottomans, Iran has become a bankrupt and shattered country. The third parliament failed to solve the pervasive economic problems and the people's expectation of solving these problems was postponed to later periods.
    Keywords: Third National Assembly, Detailed National Assembly Debates, constitutional, Iran', s Economic Modernization, World War I
  • FARHAD TAHMASEBI *, Aliakbar Gorji&Nbsp, Azandariani, Asadallah Yavari Pages 105-119
    Since economic security at macro national level is an institutional framework of economic, political, legal, and social variables circumstances so that gains trust of economic activists within a national system and secures growth of national economics by enjoying sense of trust to policymakers, the knowing of its components is of most importance. In this process, one of the most important and essential instruments and preliminaries for achieving to the economic development is “Economic Security and Investment”. In the meantime, judiciary, as one of the effective institutions in the field of assuring for the economic security and its development, can be effective as an efficient and independent institution in assuring for the economic development, which is dealt with in the present study, and the judicial components in the economic security development is examined. The method of the present study is descriptive- analytical. The method of data collection is library, which is done by taking notes from the Persian and Latin sources of law books and using internet resources as well. The data collection instrument is by taking notes from books, articles, and internet resources. The results of the study showed that the higher level of economic and political corruptions in developing societies adds, the more national security exposures to threat. The economic and political corruptions are one of the biggest obstacles to substantial development in developing countries, and control of economic crime must take place in various forms, and it will not be useful to suffice for one strategy.
    Keywords: Judicial Institutions, Economic Development, Economic security, Judiciary
  • jafar hezar jarebe Pages 121-141

    the spread of literature related to the concept of social capital and offering different and sometimes contradictory results about it, coupled with the diversity of scientific fields and different approaches to this concept, necessitates the aggregation of results and offering quantitative and qualitative analyses. this paper is designed to provide qualitative analysis of research related to social capital carried out during the period from 2013 to 2018 in iran. The method of conducting research was a qualitative meta - analysis and was analyzed in632 of the 632 scientific articles, PhD theses and doctoral theses in the various disciplines of human sciences 75 as research samples. the result of this study shows that the relationship of social capital with each of the underlying variables must be analyzed by considering the control or uncertainty of other variables. the variables of age, gender, marriage and employment with social capital have moderate correlation, and education and income variables are indirectly correlated with social capital. social capital with social and national identity, political participation, life satisfaction, happiness and hope for the future, feeling of competence, happiness and happiness and hope for the future, feeling of competence, self - welfare, sense of well - being and empowerment of individuals and groups and down of crimes, deviations and social damage, pollution and environmental degradation have a direct and meaningful correlation. 

    Keywords: social security, social damage, social capital, social welfare
  • Ali Akbar Kermani *, Ahmad Maliri Markaz, Hasan Zareimahmoudabadi Pages 143-159
    Reporting corruption can be seen as disclosing information about mismanagement or abuse of power to commit an illegal act or act. It seems that our rules on reporting are only focused on testimony and information, and in this context, we have supported the person who reports corruption. Public participation in reporting corruption is one of the effective factors in preventing corruption by determining the reward system, compensating the reporter in case of damage by violators, maintaining identity and confidentiality, banning dismissal and job support , Reporting the transparent performance of violations to the public, the use of advanced electronic devices to receive complaints and public reports of violations can be implemented and practical. Fighting corruption according to the strategic policies of the leadership can also strengthen the field of greater public participation in political affairs and democracy.The research method in this article is descriptive-analytical qualitative and the research data are collected in a library method by taking notes.
    Keywords: Corruption, Reporting, public opinion, Strategic Policy
  • Somayeh Rahimi, Nazia Sadat Naseri *, Elham Fariborzi Pages 161-187

    The purpose of this study was to design a model for the development of social entrepreneurship with a social capital approach in the Imam Khomeini Relief Committee in Fars province. The statistical population of the research in the qualitative section included (experts and managers of social entrepreneurship in the field of policy-making) to agree on the Delphi method. The sample size in the qualitative section was determined to be 17 by considering the saturation law. And in a small part of the statistical population, including the staff and organizational managers of the Imam Khomeini Relief Committee in Fars province, there were 1434 people. In the quantitative part, the sample size was determined to be 303 using Cochran's formula. The method of data collection was library method and measurement tool in the qualitative part of the interview was semi-structured and in the quantitative part included a researcher-made questionnaire, the questions of which were taken from the data obtained from the interview. The validity of the present research questionnaire was determined by two

    methods

    face-to-face and content-based. The reliability coefficient was calculated using Cronbach's alpha test of 0.870 percent. In order to analyze the data in the qualitative part of the Delphi technique and in the quantitative part of the structural equation modeling method, SPSS and lisrel software have been used. Findings showed that the elements, components and sub-components of social capital are 75% effective in social entrepreneurship in Imam Khomeini Relief Committee of Fars province.

    Keywords: Social entrepreneurship, Social Capital, Imam Khomeini Relief Committee
  • Hedayat Khosravi, Habib Khosroshahhi *, Majid Kaffashi Pages 189-208

    The purpose of this article is to explain the sociology of vandalism in the city of Khorramabad. The statistical population is youth and about 405 people have been studied as a sample. Quantitative study method, survey and through a questionnaire and to explain the data and how the relationship between independent variables and dependent variables (vandalistic behavior) Pearson correlation and path analysis statistical method is used. The study is a combination of theories of social disorganization, social connection, and Bourdieu's theory of action.Findings Pearson R's relationship between independent variables of research and vandalistic behavior; For economic capital (-0.432), cultural capital (-0.310), social bonding (0.635), age (-0.147), social disorder (0.402), social concern (0.411), and finally for subcultural diversity (0.185).In the first stage of path analysis; Among the variables, five variables significantly explained and predicted the rate of vandalism 0.57.In the second stage, four variables; About 0.33% have explained and predicted changes in social bonding.

    Keywords: Vandalism, Social Disorganization, social bond, Social, economic, cultural factors
  • Mohsen Motir, Tayebeh Dinmohammadi * Pages 210-227
    The effect of technology knowledge on the development of social entrepreneurship with emphasis on the mediating role of social responsibility in home-based businesses The purpose of this study was the effect of technology knowledge on the development of social entrepreneurship with emphasis on the mediating role of social responsibility in home-based businesses. The method of the present study was descriptive (non-experimental) and the correlational research design was structural equations with the least squares method. Participants in the present study were home business entrepreneurs in Tehran, which based on Cochran's formula, 234 home business entrepreneurs in Tehran were selected as a statistical sample. In the present study, multi-stage cluster sampling method was used. In this method, the main sample elements were selected in several steps. First, several districts were randomly selected from the city of Tehran and home-based entrepreneurs were identified from each district. The standard questionnaire of Galli et al. (2020) was used to measure the development of social entrepreneurship, the questionnaire of Fard et al. (2018) was used to measure technological knowledge, and the Stanland et al. (2012) questionnaire was used to measure social responsibility. Findings showed that technological knowledge has a positive and significant effect on social responsibility. Also, technology knowledge has a positive and significant effect on the development of social entrepreneurship and also the effect of social responsibility on the development of social entrepreneurship has a significant effect. Also, the indirect impact of technology efforts on the development of social entrepreneurship is significant.
    Keywords: technology knowledge, Social Entrepreneurship Development, social responsibility, home businesses
  • Ebrahim Ghanbari Mardas, Ismail Shafiei Sarvestani *, Shohreh Jalalpour Jalalpour Pages 229-246
    The subject of this article is to examine the components affecting the creation of international and regional tensions after JCPOA. So the research question is what are the causes of regional and international tensions in the post-conflict period? And it tests the hypothesis that the US withdrawal from the JCPOA and its inaction has created new regional and international tensions for the Islamic Republic of Iran. The results of the study show that after the US unilateral withdrawal from the JCPOA agreement during Trump's presidency and the return of US unilateral and secondary sanctions, in addition to stopping the process of de-escalation, tensions between Iran and the Middle East and Western powers increased. Thus, the United States' non-compliance with an international treaty has led to regional and global anarchy and tensions between countries. The research method in this article is descriptive-analytical qualitative and the data are collected in a library method using phishing.
    Keywords: De-escalation, Tension, JCPOA, post-outcome, Foreign Policy, National Interests
  • Fatemeh Yari, Saeedeh Gharavi * Pages 248-264
    The rulings of the government have evolved in three stages during the studies of the jurists. Thus, Sheikh Mofid and Sheikh Tusi established it in jurisprudence and the first martyr made a change in it, and in the light of the theories of the jurists of the Safavid era, its relationship with specific expediency And Imam Khomeini showed a comprehensive plan about it. The present study intends to study and analyze the theories of the first martyr about the rulings of the government by adopting a descriptive-analytical method. Studies show that the first martyr, in addition to raising jurisprudential issues in the field of expediency such as the jurists before him and refining his view of mixing with Sunni theories, examined other aspects of this issue in the form of jurisprudential rules. In this way, he gave them a general state and for the first time, the vile expediency proposed an independent title. He took new steps in recognizing the concept of expediency and dividing it into different types and expressed their relationship with government rulings in the form of jurisprudential rules and considered expediency as the basis and rule of government rulings and the importance of observing He also emphasized the importance of implementing the Shari'a rulings, and for the first time divided the purposes of the Shari'a into the preservation of the soul, religion, intellect, generation and property, and considered expediency from three angles to have three types of necessity, pilgrimage and perfection
    Keywords: The first martyr, Government decree, rules, Criteria
  • Alireza Amin Khaki *, Hasan Bakhtar Chouru, Beitollah Akbari Moghadam, Arash Hadi Zadeh Pages 266-288
    Given the importance of Islamic banking, the main purpose of this study is to investigate the impact of economic growth and investment in the country on the development of Islamic banking. This research is descriptive in nature and applied in purpose. Relationships between variables were investigated using the method of simultaneous equations based on statistical data from 1371-1376. Data from the Central Bank of Iran and the World Bank have been used to collect information to test the hypotheses. The hypotheses were analyzed using the 2SLS method and considering the variance heterogeneity and fixing it using generalized least squares (GLS) using Eviews software. In the present study, the root mean square error is used to express the explanatory power of the model, which has an acceptable value of 0.085, and the research model has a suitable explanatory. Findings show that with the increase and development of Islamic banking and its proper implementation, the economic growth index has improved. Also, the improvement and development of Islamic banking will increase investment in the country. There is also a positive and significant relationship between human capital and economic growth. Capital productivity and savings indices have a positive and significant relationship with economic growth and GDP has a positive and significant relationship with increasing investment in the country. Finally, with the increase of coins, the amount of investment in the country will decrease.
    Keywords: Islamic Banking, Economic Growth, Investment, Simultaneous Equations
  • Fateme Hosin Abady, Mohammad Gholamali Zadeh *, Aliakbar Esmaeili Pages 290-313
    Human simulation is one of the new categories and one of the challenging topics that is still at the beginning of its wonderful and unique path. After examining the hypotheses in this research, as a result, it can be said that it seems that the real corruptor for the simulation phenomenon is not conceivable. This study explains the ethical challenges of the jurisprudential and legal ruling of human simulation. The main question is, with the advancement of the biological sciences, if a human being is simulated, what are the moral consequences for the simulated human identity, rights, and duties? It is also necessary to carefully explain the moral do's and don'ts in this regard, based on the norms of custom and sharia. The method of research in this article is descriptive-analytical. It does not prove its inherent inaccuracy. Therefore, considering the many benefits of this technology, if it succeeds and eliminates its shortcomings, conducting scientific research in this field is permissible and ethically, there is no problem. The necessity and reason for addressing this issue can be that in today's world, human simulation is progressing willingly or unwillingly, and religious and legal systems must prepare themselves to accept the simulated children, so it requires an explanation. The subject is simulated from different moral and legal perspectives of human dimensions and its effects are analyzed.
    Keywords: Moral consequences, jurisprudential ruling, rational reasons of opponents, Human Simulation
  • Homeyra Khalili Samani, Yahya Ghaedi *, Faezeh Nateghi Pages 315-330
    The purpose of this study was to analyze the critiques of the philosophical foundations of scientific exploration in the philosophy program for children. To this end, the question entitled "What are the criticisms of the philosophical foundations of scientific exploration in the philosophy education program for children?" It was proposed and compiled. The research question has been answered by using methods such as descriptive-analytical and deductive inference. After describing scientific inquiry from the point of view of thinkers and experts in the philosophy education program for children and analyzing each theory, it can be seen that in the theories of philosophical foundations and philosophy education program for children in the field of scientific exploration, both emphasize the sense of Experience, reasoning, thinking, and rationality are similar in cognition but different in participation, dialogue, and the research community. The philosophy education program for children in scientific exploration, in addition to sensory observation and reasoning, places particular emphasis on dialogue, participation, and the research community.Keywords: Criticism, Philosophical Foundations, Scientific Exploration, Philosophy Education
    Keywords: Criticism, philosophical foundations, Scientific Exploration, Philosophy Education
  • Pages 332-341
    The purpose of this study is to provide a model of elementary school math curriculum with a mobile learning approach. This research was a qualitative and quantitative mix in terms of research method and exploratory in terms of purpose. A statistical sample was selected from the faculty members of the curriculum, teachers and curriculum planners and researchers in the field of education and planning in Tehran. In the present study, content analysis method was used to identify the adaptation indicators of the elementary school mathematics curriculum pattern with the mobile learning approach. Based on the content analysis of the interviews, 71 indicators were identified. Fuzzy Delphi method was used to ensure the importance of the identified indicators. For quantitative data analysis, structural equation modeling methods and PLS software were used to test the measurement model and research questions. The results showed that the research model consisted of a comprehensive theme, and 3 organizing themes, and 10 basic themes. Organizing theme, mobile learning perspective included basic themes of learning planning, improving culture, attitude and goals, organizing theme of mobile education enrichment included basic themes of learning enrichment, learning performance and performance, teachers' competence, tools and methods, interaction of people involved in education . Performance appraisal included basic themes of appraisal and improvement of physical condition and appraisal and quality improvement. The results of the research showed that the proposed model has a good validity.
    Keywords: Curriculum Design, Math Education, Mobile learning
  • Nariman Khalili, Insha-Allah Rahmati *, Mohammad Aref Pages 343-357
    In this article, films with the themes of homelessness and fear of consciousness in the thought of Suhrawardi and Heidegger are analyzed by asking the question of what is the origin of these themes. Descent and existence seem to be the beginning of the problem. The purpose of this study is a comparative study of Enlightenment and Heideggerian thought in the works of Fereydoun Rahnama and Michelangelo Antonioni. To analyze these themes in the field of cinema, Henry Carbon's phenomenological approach has been done by analytical-comparative method. The reason for choosing Carbon phenomenology as a student of both schools of thought is that his phenomenology is a combination of phenomenology and interpretation. Suhrawardi's anthropology has led to one of the most basic themes of carbon, namely, "Nostalgia" The present study shows that the original choice of "being of me" by Dasein and the epistemology of "return to me" by the earthly self will be the reason for the accompanying aesthetic basis of historical and meta-historical course in these two cinematic approaches. In this article, based on the origin and function of the concepts of "Dasein" and "descent", "existence oriented to death" in films with the theme of Anxiety and "existence oriented beyond death" in films with the theme of Nostalgia have been interpreted.
    Keywords: Nostalgia, anxiety, Phenomenology, Suhrawardi, Heidegger, Cinema
  • Morad Ali Bahmani, Mohammad Rezaei *, MARZIEH PILEHVAR Pages 359-371
    From all that has been stated in jurisprudence, it is clear that the most important reason for the validity of the opinion of experts is the behavior of the wise on referring to experts and the rule of ignorant reference to the world. In addition, the necessity of gaining trust and confidence in the opinion of experts has sometimes been emphasized, and some have even considered the conditions of testimony necessary. For all these reasons, there are still opinions that contradict the authority of the experts, On the basis that, although the rationale is to refer to experts in matters relating to experts, this does not mean that the Shari'a's opinion always agrees with the rational. Also, in the Shari'a, there is no evidence that the opinion of the expert is signed by the Shari'a, and since acting on suspicion is also forbidden, acting on the promise of the expert is not permissible. Of course, in assessing the conflict of expert opinions, it should be said that there are many rulings for which there is no text from the Shari'a And as it was stated, not rejecting the Shari'a in matters such as the principle of correctness, single news, etc. can be a license for their correctness. Also, if the words of the experts are not considered valid, a vacuum will be created in specialized issues related to the experts, and according to the jurists, the scientific chapter will be blocked.
    Keywords: conflict, authority, opinion, expert
  • Ehsan Mohammadi, Mehran Jafari *, Karam Janipoor Pages 373-391
    Government penitentiaries do not have a specific procedure and the executive regulations only make a brief reference to the manner in which the state penitentiary system deals and do not meet the needs of the courts. The purpose of the present study was to evaluate the proceedings in the state penitentiary organization. The research method was descriptive-analytical and library. The main question of the present study is what is the approach of Iranian law regarding the specificity of the proceedings in the State Penitentiary Organization? Government penalties do not have a specific procedure, and executive regulations provide only a brief reference to the manner in which government penitentiaries are handled and do not meet the needs of the courts. The procedure in the State Penitentiary Organization is silent on how to issue security orders, temporary detention, arrest of the accused and everything related to judicial authority. The directives issued by the organization and the existing instructions also have major objections, such as whether the authorities approving these instructions had the authority to issue them or not.
    Keywords: Iranian Law, exclusivity, litigation, government penitentiary organization
  • Zeinab Rohani Shahraki *, Mohamad Ali Raghebi, Seyed Yosef Alavi Vosoghi Pages 393-406
    Marriage is the basis of the family and the family is the foundation on which society is based. Family law is one of the most important private law issues that has no purely legal aspect; Rather, it is intertwined with social, moral, and religious issues. The primary nucleus of the family is formed by the formation of the marriage contract. The wishes of the couple are sometimes presented as conditions in the contract. Sometimes the parties to the marriage contract based on previous agreements. It is desirable and sometimes necessary to include conditions that establish the foundation of the family and the desired goals of marriage. However, the conditions in the contract should not contradict the requirements of the nature of the marriage. The condition of non-association and freedom of action is one of the conditions that it is necessary to study the jurisprudential and legal ruling with an approach to the social functions of marriage. Therefore, in the present study, with the method of document-library collection and the type of descriptive-analytical research, the mentioned cases have been explained and analyzed with an approach to the requirements of the nature of marriage.
    Keywords: freedom of action, lack of companionship, marriage requirement, Marriage
  • Hossein Shabanzadeh Talar Poshti, Abbas Karimi *, Mohsen Izanloo Pages 408-429
  • Hamidreza Olumi Yazdi *, Ahdiye Alipoor Harisi Pages 431-455

    Foreign investment disputes form one of the most complex International disputes from different perspectives including size of the claims, complexity, and the parties. One of the dispute resolution mechanisms in such disputes is mediation, that so far has not been employed in many cases. Arbitration on the other hand, is considered the mainstream dispute resolution method for resolving foreign investment disputes, which has yet been subject to many criticisms due to the length of the process and high costs. In this paper, after describing certain features of foreign investment disputes, the use of mediation in such disputes will be analyzed and in light of that analysis, the role of mediation in ICSID and Energy Charter Treaty will be reviewed. While there are some similarities in the processes, there are certain differences in some respects such as the inclusion of conciliation in the definition of mediation and certain procedural rules, which will also be analyzed.The authors of this paper are of the opinion that considering certain characteristics of foreign investment disputes, mediation can be considered as the cost-effective dispute resolution method in such disputes. KeywordsMediation, Foreign Investment, Oxide Convention, Energy Charter Treaty, Confidentiality

    Keywords: Mediation, Foreign Investment, Oxide Convention, Energy Charter Treaty, Confidentiality
  • Mahboobeh Ahmadi *, Seyed Mohammad Sadri Pages 478-514
    Ijtihad as the organized and methodical effort of the jurists to achieve the sharia rules, is as old as Islam.It is clear to everyone that ijtihad jurisprudence and the rules of Shari'a based on the sources of ijtihad and valid foundations are Shari'a which the most important of them are the principles of general rules and regulations, which God has stated in about 500 verses and the second important source is to know the tradition of the Messenger of God, in which the conditions and obstacles, the rulings were fully expressed. And this source has a very important role for the Mujtahid in deriving the rulings of the events of the event and the issues raised that other sources do not have such a role for him as an inference. It should be noted that if the sources of ijtihad jurisprudence in the system of the Islamic Republic can be accountable to the events and phenomena of life in all social, cultural, scientific, economic, legal, political, judicial, administrative, governmental and ... May ijtihad be used by jurists and mujtahids in them By doing so, it returns the new branches to the basic principles of the rulings and adapts the general rules of the rulings to external examples, and the development of jurisprudence in terms of branches and examples and its crystallization in terms of quality depends on this ijtihad.
    Keywords: Ijtihad, Imitation, subdivisions, sources of ijtihad, ijtihad jurisprudence
  • Hosain Haipour, Yousef Amini *, Manouchehr Kordzanganeh, Ali Hossein Hosseinzadeh Pages 516-539
    The purpose of this study is to study the political participation of citizens over 18 years of age and living in the eight districts of Ahvaz municipalities. To describe and explain political participation in the theoretical framework of this research, theories of 1- Theory of usefulness of political participation 2- Theory of social network 3- Theory of political trust 4- Theory of economic and class status have been used. The sample size of this research was equal to 384 people which was obtained using Cochran's formula and among the residents of streets, neighborhoods and eight districts of Ahvaz municipalities randomly and by multi-stage cluster sampling method. The data of this research have been collected in a survey using a researcher-made questionnaire. SPSS software was used to analyze the data of this research. According to the data related to the regression table of this study, the independent variables of social capital, political trust, socio-economic status, mass media use and ethnic identity, respectively, have the greatest impact on the dependent variable of research, ie political participation of citizens over 18 years. They had the city of Ahvaz.
    Keywords: political participation, Social Capital, mass media use, Ethnic Identity
  • Mojtaba Babaei *, Alireza Kamali Farajalahzadeh Pages 541-557
    The impact of strategy and strategic considerations on the phenomenon of war, whether in deciding whether or not to wage war or how it is waged, is undeniable. But the answer to the question of which aspects of war law have been affected by these considerations, and what has been the impact on each of these aspects? The law of war as a whole is formed by considering these considerations as a set of principled rights, by trying to strike a balance between the principle of military necessity and the principle of humanity, and for this reason its rules are general and applicable. Such features make the interpretation and application of the law of war, especially its fundamental principles, more susceptible to the influence of such considerations. This article seeks to identify these effects, especially on the principle of military necessity, and to reveal the aspects and manner of these effects on the principle. The findings of this study showed that although strategic considerations have had a significant impact on the basic principles and rules governing the law of war, they have often been ignored by jurists and international judicial authorities in this field.
    Keywords: strategy, Law of War, Strategic Considerations, Principle of Military Necessity, Military Advantage
  • Mohammad Dahimi, Esmaeil Abdolahi *, Maryam Safaei Pages 542-558

    Respect for the rights of the accused during the trial is a requirement for the administration of judicial justice, and this principle is reflected in national and international law; Therefore, the defense rights of the accused are guaranteed in various stages of the investigation of an accusation, in international regulations, including the International Covenant on Civil and Political Rights, and in the domestic arena in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The purpose of the present study is to study the effects and consequences of denial and the right to silence in the criminal process and international documents that the effects and results of denial and the right to silence. The method of the present research is descriptive-analytical. The results of the present investigation are as follows: In transnational documents, the right of the accused to remain silent is an issue that specifies the duty or non-duty of the judicial authorities and its scope in informing the accused to remain silent in the face of charges. Also, the principle of innocence as one of the principles governing criminal law and criminal proceedings that is deeply related to the protection of individual rights and freedoms in society, but regardless of this recognition in international instruments and domestic law, first of all, our jurisprudence coincides with It is not a legislative policy and there is a long way from theory to practice in institutionalizing the principle of innocence and its effects in criminal proceedings. It is a punishment.

    Keywords: Right of silence of the accused, denial, Principle of Innocence, Criminal Process, International Documents
  • Hamid Raza Haji Zadeh *, Ashraf Pakniat, Narges Rashidi, Marzieh Marousi Nooshabadi Pages 559-575
    In recent years, a kind of cohabitation without official registration and without the implementation of the marriage contract between men and women has become common. In practice, husband and wife have no responsibilities such as alimony, dowry, inheritance and no restrictions on the time of end of their life together. It is believed that such a marriage is called white marriage. Thus, the suspicion of the validity of white marriage due to its similarity with this marriage contract will be rejected and the inaccuracy of white marriage will be determined from the point of view of Sharia. Examining the nature of adultery and expressing its rulings and the way of proving adultery by confession and evidence and the conditions of proving the hadd will determine the similarities and differences between white marriage and adultery. In Sharia, it will be illegitimate that the hadd punishment of ta'zir up to 99 lashes will be applied to a man and a woman who have such a relationship, and if the adultery of a man and a woman in this relationship is proven - through confession or evidence - the hadd punishment of adultery will be performed on them. Will be.
    Keywords: Marriage, contract marriage, white marriage, Adultery, Criminal law
  • Hemn Qasim Baiz, Ebad Rouhi *, Arkan Sharifi Pages 577-591
    During these recent years, the population of the Kurdistan region has increased every year and the national and ethnic structure in the Kurdistan region has diversified and multiplied, including a) Kurds as the majority, b) Turkmen, c) Syrian, d) Armenians and e) Other groups. After the establishment of the Kurdistan Regional Government in 1992 as a structure and later recognized by the 2005 Iraqi Constitution as a region and state, the rights of minorities were considered as a political and legal issue. This article aims to examine the protection of the rights of minorities in the Iraqi Kurdistan region and seeks to answer the question: What is the legal status of the protection of the rights of minorities in the Iraqi Kurdistan region? This study follows the descriptive and analytical method of the hypothesis that the Kurdistan Parliament in order to protect and guarantee the political, civil, social, cultural and economic rights of minorities and to ensure the spirit of peaceful coexistence and respect and peace among the citizens of Kurdistan Region No. 5 of 2015 relates to the Law on the Protection of the Rights of Minorities in Iraqi Kurdistan, which consists of three sections and nine articles. The findings of the study indicate that it has been recognized in terms of multiculturalism in the Kurdistan region and the laws of Iraq, and this issue has been considered in the religious, national and linguistic fields.
    Keywords: Iraqi Kurdistan, Minority Rights, Human rights, Political Protection
  • Hossein Roshan, Hasan Shahrakipour *, Farideh Dukaneifard Pages 593-609
    The teacher plays an essential role in the structure of education and training as a pillar of development and progress, and therefore it is important to pay attention to the improvement of teachers' performance. The current research was carried out with the aim of providing a model for improving the level of teachers' professional performance based on empowerment. This research was carried out using a mixed quantitative and qualitative method; In the qualitative part, using the foundational data theory method and using the opinions of 14 scientific and executive experts in the field of educational management and primary education experts, the components and indicators of the identification model and the hypothetical research model have been drawn. Quantitative part was carried out in a descriptive way and in the form of a survey and using a researcher questionnaire; the required data was collected from among 200 elementary school teachers in Bojnord city as a statistical population and using the method of structural equations using software. Amos software has been analyzed. The findings of the research show that empowerment has a positive and significant effect on the professional performance of teachers. The digital literacy component increases the teacher's abilities in the age of knowledge so that the future teacher can acquire the necessary abilities in this field. The development of knowledge leads to increasing the skills, specialized and general teaching abilities of teachers and familiarizing them with emerging challenges; The teaching method component helps to develop curricula that provide new information and ideas to students. The model of improving the level of professional performance of teachers based on empowerment is a ready-made model with an acceptable level and degree of appropriateness.
    Keywords: Job Performance of Teachers, Empowerment, Elementary Education, Bojnord city
  • Mohammad Mahmoodikia * Pages 610-637

    National resilience is one of the issues that has attracted a lot of attention in recent years; One of the research concerns of political scientists has been the extent to which international systems can withstand international pressures and based on what indicators they can withstand and how they can return to their systemic equilibrium. Considering the application of a complex system of international sanctions against the Islamic Republic of Iran, this article seeks to examine the factors influencing the country's national resilience in the international arena.For this purpose, using the thematic analysis method, the existing literature was examined and all existing works in the field of research, including books, articles and doctoral thesis, were examined, which according to three indicators: The scientific validity of the place of publication, 17 research works were selected and studied.The findings of this study indicate that the basic components of Iran's resilience to the International Sanctions Organization are the three areas of discourse, Iran's actions and the environmental characteristics of the international system. The main claim of this study is that each of these components has strong and constructive aspects, as well as reducing and destructively affecting national resilience. Economic, strengthening good governance, strengthening military deterrence, strengthening social capital, strengthening resistance discourse, making maximum use of multilateralist capacities in the international system, and weakening aspects of national resilience such as the spread of corruption in the national economy, and Western coalition power against Iran Find.

    Keywords: Resilience, Islamic Republic of Iran, International System, Soft power, hard power, Smart power
  • Maryam Rointan *, Zhila Mashhadi Mighani, Maryam Yarmohammad Tousaki Pages 733-753

    The aim of this study was to investigate the national and ethnic identity according to the component of political convergence in the cities of Kermanshah, Sarpol-e Zahab, Sahneh and Paveh. Therefore, the main question of the research is whether there is a difference between political convergence and ethnic and national identity of the youth of Kermanshah, Sarpol-e Zahab, Paveh and Sahneh cities?The research was conducted using a quantitative method and a survey method. The statistical population of young people aged 15-29 in Kermanshah is Sarpol-e Zahab, Paveh and Sahneh. According to the Cochran Kermanshah formula, 383 people, Sarpol-e Zahab 378 people, Paveh 374 people and Sahneh 375 people were selected as the sample.. Samples were selected through cluster sampling. Validity and validity of the study were based on face validity and Cronbach's alpha, respectively. The results of this study show that the convergence of national identity and ethnic identity with respect to the component of political convergence between the youth of Kermanshah, Sarpol-e Zahab, Paveh and Sahneh are not significantly different from each other.

    Keywords: National Identity, Ethnic Identity, Convergence, Political Convergence, Youth
  • Mahmoud Arabloo * Pages 755-769
    Although litigation and dispute resolution between the parties is usually formally conducted by elected government judges, this may sometimes be done by persons whom the parties have agreed on their choice and vote. Therefore, in addition to judicial litigation, there is a type of private litigation called arbitration, which of course has various types that are divided into domestic and international, case and organized arbitration, civil and commercial arbitration, and so on. To be. One of the issues discussed in the international arbitration procedure is the issue of oil disputes between Iran and the United States following the Iranian revolution and the cancellation of investment agreements by the host country based on the agreement of the parties in Algeria, known as the first and second Algerian statements. It was found that as a result of referring to the arbitration mechanism, the international arbitration procedure has changed from full compensation to reasonable compensation and according to the current situation, the compensation has been ordered by the selected arbitrators. Of course, the arbitration mechanism in this regard is a case of international arbitration, which deals with disputes through the establishment of the Iran-US Arbitration Court in The Hague.
    Keywords: Arbitration condition, oil lawsuits, Iran-US oil lawsuits, Compensation
  • Maryam Marefatizadi, Naser Masoodi *, Hasan Pashazadeh Pages 771-784
    The present study examines the limits of the powers of a lawyer from a jurisprudential point of view and compares it with English law. The power of attorney is very important because it is one of the issues involved. The main question that has been raised and examined in this regard is what are the powers and obligations of a barrister from the point of view of English jurisprudence and law? The present study is a descriptive-analytical study using the library method to investigate the question. The results show that the limits of the powers of a lawyer in Iranian jurisprudence are very similar to the limits of the powers of a lawyer in English law. As in Iranian jurisprudence, the lawyer is required to observe the client's interest in the transaction above all else. In any transaction, the two parties work for their own benefit, and each wants to receive as much as possible and pay less. In English law, the lawyer must also consider the client's interests in the transaction. Also, in Iranian jurisprudence, like English law, he does not have the right to represent others. In addition, a lawyer in both jurisprudence and English law does not have the necessary authority to receive a fee.
    Keywords: Powers of the lawyer of the transaction, Jurisprudence, English Law, expediency, price
  • Naser Farzanfar * Pages 786-800
    the functioning of the political system. This movement is a reaction to the current situation in society and the structure and function of the government play a decisive role in the emergence, development and change of approaches of the student movement. Based on this, the purpose of this study is to investigate the effect of the ruling political structure and the performance of different governments in the Islamic Republic of Iran on the developments of the Office for the Consolidation of Unity. In this regard, the question arises as to how the political structure of the Islamic Republic and the transfer of governments have affected the performance of the Office for the Consolidation of Unity? It is further hypothesized that the governing political structure determines the overall framework of the activities and performance of student movements, and the ruling governments, with the relative expansion of the governing space of the university environment, on the degree of freedom of action and the nature of student movements and consequently the office. Strengthening unity is effective. The present research is based on descriptive-analytical method and data collection has been done in a library method.
    Keywords: Student movements, Office for the Consolidation of Unity, The structure of the ruling regime, The Cultural Revolution
  • Reza Eltyami * Pages 802-818
    Population analysis or human force is a widespread discussion and it could study in from of different perspective .security researchers has studied effects of imbalance of population structure of countries including increasing of population age and how the future reaction of countries to this challenge. This Research Is Going To Answer This Question That What Is The Effect of Challenges And Population Changes on Iran Security. Findings of Research Shows That Population Subjects, Indirectly And Directly, Has Relation With Security Issues. It Also Has Important on Weak or Enhance of National Security. Population Having National Traits Is Effective Factor In Evaluation of Power And Security of Countries. We Can Survey Its Political Effectiveness In The Era of Policy.population is an mportant issues to development of countries. Method of this research is description-analytical and collection of informations is by using of library resources and documental survey.Key words: population changes, challenges, political power, national unity
    Keywords: Population changes, Challenges, Political Power, National Unity
  • Hosein Esmaili *, Babak Vossoughi Fard, Seyyed Bagher Mirbbasi Pages 820-840
    Asylum has gone through many ups and downs throughout history and today it has become one of the most important socio-political developments in the international arena and as one of the most controversial human rights issues. In this regard, we should mention the 1951 Geneva International Convention and its Additional Protocol (1968) as the most important international document on refugees and as the most important and valuable measurement criterion. This article examines international refugee rights through a documentary library and descriptive, analytical method, and the rights of refugees in Iran. The data indicate that Iran has complied with the standards of the 1951 Geneva Convention and its Additional Protocol. Therefore, Iran's domestic law seems to be fully in line with the standards of these international instruments. This is while it is not applicable in the laws of Iran towards immigrants. Also, a person who commits some kind of armed action against his country of origin in Iran, or who has committed a crime against peace or a war crime, is not considered a refugee.
    Keywords: Refugee, Refugee Rights, Iran, International Documents
  • Nasrin Jamshidi, Masoud Ahmadi *, Ali Farhadimahali Pages 842-861
    the strategies of its improvement in the public service organizations. This research is applied based on its objective, descriptive-surveying based on its inferential method, and qualitative and quantitative based on the data nature. This research follows a three-step process. Therefore, 15 experts from the academic productivity field and managers of the public organizations from Tehran province were selected by theoretical sampling method which is one of the sequential (consecutive) targeted sampling methods to conduct the semi-structured interviews. Then, interviews were analyzed by NVivo plus software, and 102 cases were obtained as the initial concepts from the interviews during open coding which were classified into 21 secondary sub-indexes and 2 main indexes. Afterward, in the second step in the quantitative part, the Shannon entropy method was used to determine the importance degree of the effective factors on the productivity management, and in the third part, the MABAC method was used to rank the strategies of productivity improvement in the public service organizations. Keywords: productivity management, productivity improvement, service organizations
    Keywords: productivity management, Productivity Improvement, service organizations
  • Akbar Khosh, Ali Radan Jebeli *, Vahid Ghasemi Ahd Pages 863-878
    In the study of Barati documents (checks, Barat and promissory notes) in this research, we came to the conclusion that they follow principles and rules such as "principle of non-hearing of objections" and "abstract description". Despite the great importance of these principles, most jurists have examined them briefly without specifying the relationship between them, which has caused many questions and ambiguities. In this study, to answer the questions, we have used descriptive and analytical methods as well as explanatory and inferential methods, and it was concluded that the principle of non-hearing of defects in Barati documents, in addition to basic relational defects, is necessary. Also apply to your transaction defects. In addition, the exceptions to each of these are different. It was also found that only the principle of not listening to the objections of these documents regarding the basic relationship is the result and fruit of the abstract description and not the mentioned principle regarding your relationship.
    Keywords: Abstract description, Basic transaction, Your deal, Principle of not hearing objections, Your documents
  • Ebrahim Abdolahpour, Akbar Rajabi *, Samira Golkhandan Pages 880-895
    Much has been written and said about the defense rights of the accused. However, there are still many obstacles and challenges in the execution process in the criminal proceedings that the defendant actually faces. Density of cases, lack of judges in the organizational chart, multiplicity and variety and confusion of laws, lack of office space and rented buildings, lack of nobility accused of his defense rights Restricting the lawyer's intervention in the form of "not having access to the case", influencing some special officers in making decisions and appointments of judicial authorities in the form of "right to discover crime" for officers who It can seriously endanger the rights and legitimate freedoms of those who did not commit the crime, lack of training or insufficient training of officers and also lack of supervision over their performance, writing of some high judicial officials to the quantity and statistics of cases that may be accurate and The quality of becoming a victim of statistism is one of the obvious examples of obstacles and challenges that the accused faces in the practical and executive process of criminal proceedings.
    Keywords: Defendant's right to defense, obstacles, challenges, Political, social rights
  • Mahboobeh Shahmoradi, Masoud Raei *, Siamak Baharluee Pages 897-911
    The re-examination of any political or jurisprudential school, while showing its strengths and weaknesses, creates an opportunity for excellence and continuity of the teachings of that school. The schools of jurisprudence and the political systems arising from them are no exception to this general rule. In today's world, on the one hand, with the dominance of liberal and materialist systems, and on the other hand, due to the different political approach of the schools of jurisprudence, the political system of Islam has faced questions and challenges. Re-reading the evidence and its basics can lead to better flourishing and show less explained dimensions. The subject of the present study is to examine how the governorship is exercised in governance relations from the perspective of the Najaf School of Jurisprudence.It is clear that entering this space requires an initial establishment in the field of evidence. In this article, the researcher uses a descriptive-analytical method and focuses on the opinions and sayings of the elders of the Najaf school of jurisprudence and the centrality of the rule of non-guardianship over others, and uses Sheikh Ansari's method in creating the principle. To the extent of the original drunkEvidence is needed.
    Keywords: Principle of non-Vilayah, Najaf school of jurisprudence, governance relations, establishment of the principle
  • Hassan Zareimahmoudabadi *, Solmaz Eshraghi Samani, Javad Mahmoudi, Alimohamad Fallahzadeh Pages 913-931
    The nationalization movement of the oil industry led by Mossadegh is one of the important milestones in the contemporary history of Iran. This movement is the most important historical station after the Constitutional Revolution, in which the Iranians rose up against colonialism and tyranny in order to overcome backwardness and be on the path of development.This article, with a descriptive-analytical method and legal approach, tries to challenge the mere appearance of Mossadegh's government to justify the overthrow of the Mossadegh government, and from the perspective of justice over law and realistic requirements for overcoming the country's political crisis. , Evaluates Mossadegh's actions not merely as an ordinary prime minister under normal circumstances, but as the leader of the national constitutional movement.Hence, it does not normatively justify the king's intervention in his removal without the prior approval or approval of the National Assembly and in special time and place. From a procedural point of view, the direct dismissal of the Prime Minister is not seen in the constitutional traditions of Iran. Implicitly, it is one of the principles of constitutionalism.Hence, citing the referendum in the context of the growing weakness of the parliament is noteworthy. And public freedoms in Mossadegh's government are among its goals.
    Keywords: National Movement, Constitutional King, Mossadegh's ouster, Coup, delegated legislation
  • Abdolkarim Abdollahi Nezhad *, Abolfazl Ghabel, Abbas Ali Soltani Pages 933-945
    One of the punishments that has a long history in human society is retribution. One of the special rules of retaliation is that the guilty person has the right to retaliation in an intentional crime against a member and the guardian in a deliberate crime against the soul. Proof of the right to retribution in court has only the aspect of discovery of the proof of this right. Therefore, if the guardians of the tail take retaliation before the court verdict is issued, they are not entitled to retaliation or payment of diyat. The research method is descriptive-analytical and is a basic applied research using library resources. After examining different theories in Imami jurisprudence and Khamseh religions, the researcher came to the conclusion that it is appropriate for the legislator to be able to defend himself at the beginning of the right to retaliation, by holding a fair trial, and then the sentence should be executed. Immediate execution of Qisas If there is no knowledge of the transmission of Qisas to other organs or the soul of the victim by using scientific capacities, there is no problem, and in case of fear of transmission of the injury to the victim, it is better to perform Qisas. Delayed. Because in case of the death of a madman, only retribution will be carried out due to transmission, and with the execution of retribution of the body and retribution of the soul, the punishment is beyond justice and fairness.
    Keywords: retribution, urgency, Fair trial, crime
  • Mohamadhosein Ameri Mahabad, Fereshte Sepehr *, Zohreh Mir Hosseini Pages 947-963
    The method of the present study was content analysis that was performed in the statistical population of radio programs for children and adolescents of digital radio in 1400 with the audience of age groups "A", "B" and "C" (36 programs). The statistical sample was selected in a stratified random manner, with 8 programs: "Dandelion, Goodnight Little, Knowledge, Did You Know, A Proverb, O Story, Heavenly Questions, and The Adventures of Elephants and Ants."Analysis of the content of the children's digital radio programs in children in age groups "A", "B" and "C" indicates that the educational literature has been able to play the most important role in the following categories: mention of social and moral teachings ( 03/18), mentioning revolutionary, religious and mystical teachings and values (13/13), increasing accuracy and creativity to increase thinking (13/17), mentioning slang (11/23), using poetic expressions (26/13) 10), mentioning scientific / logical teachings (9/94), mentioning naturalistic teachings (animals, plants, sea, etc.) (7/88), mentioning appropriate daily behaviors (6.05), responsibility (2.70) ), Realism and curriculum / career planning (2.70), mentioning proverbs / poetry / motels, myths, etc. (2.48), mentioning / introducing places (1.30), and mentioning the names of poets, Literature, elders, etc. (0.32). Also, the percentage of audience satisfaction with children's digital radio programs was in age group "A" (89), age group "B" (87) and age group "C" (91).
    Keywords: educational literature, content analysis, digital radio, Audience Studies
  • Mansour Motamedizadeh, Hosseini Seyed Hessam Aldin *, Hassan Heidari Pages 965-977
    In Islamic law, it means deviating from the religion of Islam, which has a criminal character according to Islamic rules, and its punishment is one of the most severe punishments. However, according to some international human rights instruments, the criminalization of apostasy is in conflict with fundamental human rights, and in addition to the right to choose a religion, one must also have the right to change one's religion. In view of this obvious contradiction, it seems necessary to study the philosophy of criminalization of conversion in Iran in order to get out or at least reduce the contradiction. Intended; In this regard, paying attention to the jurisprudence of intentions and understanding the necessity of the existence of rulings, leads us to their philosophy. Criminalization and the punishment of apostasy as one of the topics of Islamic criminal jurisprudence, has been considered by its proponents and opponents. Regardless of the issue of boycotting apostasy in the Holy Quran and the Prophetic tradition, what is at issue, on the one hand, according to some texts, the boycott of apostasy has been emphasized and on the other hand, some believe that according to the principles The texts, the intentions of Islamic law, the critique of hadiths and narrations narrated in this regard, and the gathering of evidence, apostasy has been sanctioned and not sanctioned, and its criminalization cannot be consistent with these principles. In a clearer interpretation and in accordance with the present article and based on the necessities
    Keywords: overview, Civil Law, Judge Science, Islamic Jurisprudence
  • Shirin Sheravani *, Zahra Alipour, Abbasali Qayyomi Pages 979-997

    Given the scope and complexity of educational activities and the need to know the results of their performance, evaluation of programs, staff and their services can play an effective role in providing educational quality and thus increase the performance of individuals. Evaluation goals are mainly intended to improve the organization and improve the individual and are used in many cases such as promotion, transfer, change of post and appointment and ultimately lead to development. If the evaluation is done properly and correctly, many problems of management and staff will be reduced. Accordingly, this study tries to evaluate the empowerment of human resources through the comprehensive education system of Tehran Water and Sewerage Company. This research is applied in terms of purpose classification of research in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the nature of data and their collection method. The statistical population of the study is all the employees of Tehran Water and Sewerage Company who have attended the training courses held in this company. The tool for collecting dimensional data of the proposed research model is a questionnaire. In this study, the mean test of a population and regression analysis were used to test the research hypotheses. SPSS was used to perform statistical tests. Based on the data analysis, seven hypotheses were confirmed. Finally, according to the confirmed hypotheses, practical and research suggestions were presented for managers and researchers.

    Keywords: Education, Empowerment, Development, water, sewage of Tehran province
  • Mohsn Yazdanpanah, Rahmatolah Marzooghi * Pages 981-1018
    The present study was designed and conducted with the aim of comparative study of the objective element in the formal curriculum of experimental science education in primary school in Iran with Japan, Germany, England, France and the United States. The research method in this study with a comparative approach was a qualitative study that was conducted as a descriptive-analytical research using a range model in four stages of description, interpretation, proximity and comparison. For this purpose, in order to study the objective element, by analyzing the national curriculum document of each of the mentioned countries, the similarities and differences between their goals and the most important goals of the formal curriculum of experimental science education in the primary school of these countries were identified. The results of the present study showed that there are similarities and differences in the goals of teaching experimental sciences in these countries. Among the differences in goals, mostly in the fields of physical sciences, chemistry and astronomy, as well as the use of modern technology as an auxiliary tool in the discussion of science education was an issue that was not considered equally in all countries. But in the similarities, the field of life sciences and earth sciences, materials, nature and living things were among the issues that have been sufficiently considered in the science education goals of all countries and it seems that according to the functions and needs of students to Awareness of materials, nature and living things,
    Keywords: Experimental Science Education, Comparative Study, Curriculum, Objective Element, National Curriculum Document
  • Sadegh Fani Maleki, Ahmad Mir Khalili *, Alireza Salimi Pages 1020-1039
    The principle of discipline or punishment as the last method of education for the development and excellence of individuals is accepted and has legitimacy in Islamic jurisprudence and law, and its necessity is also mentioned in the Qur'an. It is permissible to correct their behavior and their difference is only in the quantity and quality of punishment. According to Article 1179 of the Civil Code and Article 95 of the Islamic Penal Code, in addition to parents, legal guardians and guardians have jurisdiction over minors and detainees. In general, comparing the views of the jurists with the fundamental rights, it can be concluded that the issue of guardianship is based on the verses of the Holy Quran and the narrations of the Imams and are not very different from each other. Also, according to Article 59 of the Islamic Penal Code, parents and persons in charge of minors and detainees have the right to discipline and corporal punishment of those under their care, so that light and insignificant violence is not legally considered a crime. This is because according to paragraph 1 of Article 59 of the Islamic Penal Code, the actions of parents and legal guardians and guardians of minors and homeless people that are done to discipline or protect them, if they are disciplined and protected as normal. With the aim of investigating punishment and its consequences in the law of Islamic religions and Iranian law, it has been done in a descriptive-analytical method.
    Keywords: Consequence, Punishment, Islamic Religions, law. criminal policy
  • Fatemeh Tavakoli *, Ahmad Asadian, Babak Vosoughi Far Pages 1041-1058
    AbstractIn the current era of the legislature of each country, in addition to establishing the rules governing the legal relations of the citizens of that country with each other or the government, the regulation of the rules governing relations with foreign nationals in its territory on the one hand right and on the other its duty Counts.One example of jurisprudence is financial law, which includes the right to own immovable property, employment, and movable and immovable property transactions. People residing as foreign nationals in other countries are usually deprived of financial rights in some cases, or at least have restrictions. Among the rights that have restrictions and deprivation and do not have full rights are public, private and personal status issues that the host countries have provided special treatment for such foreign nationals. In domestic law of Iran, in accordance with international regulations in civil law, including Articles 961 and 962 of the Civil Code, the rights of foreign nationals are defined and described, and while repeating the rule of conflict, the rights of foreigners in certain areas are subject to certain conditions, including behavior. Reciprocity between government is known.
    Keywords: Foreign Citizenship, Foreign Expulsion, Foreign Public Law, financial rights, Foreign Employment, Foreign Property, Foreign Transactions
  • Sobhan Pashazadeh Zanosi, Zahra Moradi *, Moein Gholampor, Majid Novrozi Kholaki Pages 1060-1076
    The child is in the developmental stage. During this period, his main character was formed and in the meantime, the environment around him, including his peers, school and family, is very basic and important. During adolescence, the formed personality is consolidated and his socialization is realized. At this age, norms, values, thought patterns, etc. are formed, which if this process is not done properly, will lead to his mutual reaction at the community level and lead him to crime. The question is what sociological effects of juvenile delinquency can have on punishment in Iran? Therefore, with analytical-descriptive method and in the form of a library with the aim of investigating the sociological effects of juvenile delinquency and their punishment in the Iranian penal system, we will conduct research in this field. Research shows that educational and psychological harm in childhood and adolescence can lead to reactions at the community level, and this issue has attracted the attention of the legislature in the Islamic Penal Code adopted in 1392, and almost except for executions between the ages of 15 and 18. Age (which the legislator's interpretation based on Islamic law and considering this age group as adulthood) in the case of punishments and other complementary punishments has a relative understanding of the sociological and criminological issues of children and adolescents and according to it to determine the punishment Has done.
    Keywords: Sociology, Children, Youth, Punishment, Iranian penal system
  • Manijeh Karami * Pages 1078-1092

    Moral is the most basic element of sustainability and cohesion of any society. Undoubtedly, shaking the foundations of morality and disregarding its principles puts society in danger of collapse. Adherence to the principles and foundations of ethics is an essential and inevitable prelude to the security, stability and development of a society. The purpose of this study is to identify the moral values and the degree of adherence in the social actions of individuals. The method of research is descriptive-correlation. The study population includes all citizens over 18 years of age in Abhar, whose population according to the latest census is 99,285 people. Cochran's formula was used to estimate the sample size and 420 people were selected by multi-stage cluster sampling. Data collection was done by a researcher-made questionnaire that was distributed among four hundred and twenty citizens and the research findings were statistically analyzed using software (SPSS).The results showed that moral values with a sense of injustice (P=0.000,R=0.243),a sense of inequality (P=0.006, R =0.137), a sense of insecurity (P=0.000).There is a relationship between R=-0.285 and social trust (P=0.000,R=0.190). The results of regression analysis showed that moral values are explained by 0.28 by the variable of feeling insecure, 0.24 by the variable of feeling of injustice and 0.07 by the variable of social trust. Inferential findings suggest that feelings of insecurity and feelings of injustice have a direct and strong effect on moral conflict, and that social trust and feelings of inequality play an indirect role in predicting moral conflict.

    Keywords: Moral Conflict, Ethical Values, Social action, Theoretical moral, Practical moral
  • Mehrnaz Moshasha, Ali Poor Ghasab Amiri *, Alireza Jahangiri Pages 1094-1119
    Human catastrophes, repeated human rights violations have shown the superiority of the interests of governments. This created tension in the nature of the concept of sovereignty. Sovereignty in the realistic view is still in place. Absolute sovereignty does not mean taking any decision to implement and implement them. This idea is a consequence that shows that governments are not unrestricted in their decisions. The conflict between rights and sovereignty can be resolved on the basis of ethics. In this approach, the author seeks to determine the place of ethics and ethical mechanisms in government decisions. Efforts to separate morality from political decisions have led to irreparable catastrophes. This is not to say that paying attention to the idea of ​​morality alone is the only solution to prevent the recurrence of human rights violations, but rather to show the importance of the idea of ​​morality in government decisions. Ethics is not out of politics and its decisions, but taking it into account and making it important will produce better results. Moral consequentialism shows that sovereignty has retained its absoluteness in essence, but as a result and in practice this limitation is based on the moral view that governs the decisions of governments.
    Keywords: Consequentialism, Limited sovereignty, ethics, Politics, Human rights
  • Rahman Ghorbani Darzi Mahalleh *, Hassan Zareimahmoudabadi, Ali Mohammad Fallahzadeh Pages 1121-1136
    Citizenship rights are one of the important issues that the nature of its existence in relation to religion and custom, as well as how it is realized, has been the subject of politics in Iran. However, this issue has faced various obstacles, the most important of which are cultural barriers and the relationship of citizens with the government as well as with each other has been defined. Therefore, the subject of this research is the role of cultural components in the non-realization of citizenship rights. In other words, the two variables of culture and citizenship rights in Iran were examined and the question was answered as to why desirable and acceptable citizenship rights in Iran are not realized or face problems in relation to cultural components. The results show that cultural issues, especially in the form of political culture, do not allow the formation and consolidation of citizenship rights. The research method in this research is descriptive-analytical and the data are collected and analyzed by taking notes from various library sources.
    Keywords: culture, citizenship rights, Iran, Cultural Barriers
  • Rozita Mohammadi Moradlu, Bagher Sarokhani *, Asghar Mohammadi Pages 1138-1156

    The family in Iran is facing new changes that the emergence of Dorzi families is one of the acute challenges. In these families, men and women have emotional states, but they can not live together and the men of most of these families work in Tehran and big cities. The role of women in Dorzi families is very important and vital and she should also be Both the father and the mother should play a role and be in charge of multiple managements, and this issue has negative consequences for both men and women. The aim of this study was to study the sociological consequences of the Dorzi family with an emphasis on the displacement of social capital (Case study of construction workers living in Tehran in 1397-98) It has been done. For the theoretical framework, theories of family social capital, Putnam (2000), Coleman (1998) and Bourdieu (1986), Putnam theory, etc. have been used. The statistical population included all construction workers in Tehran in 1397-98 and the sample size was calculated using Cochran's formula of 500 people. The sampling method was quota and the data collection tool was a questionnaire. . The results were analyzed using multiple correlation coefficient and we concluded that Dorsey families have an effect on incoherence, shifting norms, lack of social status, family dissatisfaction, distrust of construction workers' families.

    Keywords: Social Consequences, social capital displacement, Construction Workers, Dorzi family