فهرست مطالب

پژوهش های حفاظت آب و خاک - سال بیست و نهم شماره 1 (خرداد و تیر 1401)

نشریه پژوهش های حفاظت آب و خاک
سال بیست و نهم شماره 1 (خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حمیدرضا صادقی*، سودابه قره محمودلی صفحات 1-30
    سابقه و هدف

    تخریب سرزمین به شکل فرسایش خاک یکی از مشکلات محیطی در جهان و ایران است. فرسایش خاک یکی از فرآیندهای اصلی است که منجر به تخریب سرزمین می شود. امروزه مواد افزودنی و اصلاح گرهای متنوعی باهدف حفظ خاک وآب در کشور مورداستفاده قرارگرفته است. لذا آگاهی از انواع افزودنی های خاک و عملکرد آن ها در حفاظت منابع خاک وآب و مدیریت جامع حوزه های آبخیز ضروری است. بر همین اساس پژوهش حاضر باهدف ارایه اطلاعات جامع از پیشینه و جدیدترین مطالعات انجام شده در خصوص استفاده از افزودنی های آلی، غیرآلی و زیستی خاک و ارزیابی اثرات مختلف و تعیین عملکرد و کاربرد آن ها در حفاظت خاک وآب انجام شده است.

    مواد و روش ها

    بررسی کاربرد افزودنی ها در حفاظت خاک وآب در شرایط مختلف بر مولفه های مختلف فرسایش و حفاظت خاک توسط پژوهش گران مختلف در کشور با استفاده از بازنگری و مرور کلیه مطالعات و پژوهش های مستند شده در پایگاه های اطلاعاتی و مستخرج از مقالات مجله ای، همایش‎ها، گزارش های اجرایی و پژوهشی و رساله ها و پایان نامه های مرتبط انجام شده است. سپس بازخوانی، تحلیل و جمع بندی‎های لازم 75 مستند برای ارزیابی کاربرد افزودنی های مختلف در جنبه های مختلف با لحاظ نوع افزودنی، دامنه استفاده، محیط آزمایش، متغیر مطالعاتی و گستره کاربرد به صورت تاریخی صورت گرفته است. سپس جمع بندی نهایی کیفی از نتایج صورت گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، استفاده از تثبیت کننده ها و افزودنی های خاک از قبیل مواد آلی، غیرآلی و زیستی به منظور افزایش حد آستانه فرسایش پذیری و کاهش فرسایش آبی خاک به خوبی مورداستفاده قرارگرفته است. یافته های حاصل از پژوهش های صورت گرفته نشان داد که عملکرد افزودنی ها ازنظر نوع، نحوه کاربرد، مقیاس مورداستفاده و نوع خاک متفاوت بوده اند. هم چنین یافته های به دست آمده در خصوص کاربرد افزودنی ها دلالت بر استفاده و عملکرد موثر انواع افزودنی ها در حفاظت خاک وآب داشته است. بااین حال محدودیت های اقتصادی، محیط زیستی، بهداشتی، اجرایی، عملکردی و فنی، به عنوان چالش های اساسی در کاربرد هر یک از افزودنی های مرسوم معرفی شده اند. با توجه به محدودیت های برشمرده برای به کارگیری تثبیت کننده ها، استفاده از جایگزین‎های زیستی و دوستدار محیط زیست برای افزایش اثربخشی زمینه‎سازی شرایط ایجاد تعادل و پایداری محیط زیست خاک مورد تاکید قرارگرفته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به استفاده گسترده از انواع افزودنی ها، امکان سنجی کاربرد افزودنی های دوستدار محیط زیست و با تاکید بر مدیریت پسماندهای صنایع مادر از طریق انجام مطالعات و پژوهش های تکمیلی در ضرورت تدبیر مناسب و متناسب و طبعا سازگار با محیط زیست در طولانی مدت را ایجاب می کند. باوجوداین، انجام پژوهش های تکمیلی در زمینه کاربرد افزودنی های مختلف حاصل از استفاده مستقیم و یا تغییرشکل یافته پسماندهای صنایع مهم با رعایت جنبه های مختلف محیط زیستی، اقتصادی، بوم شناختی و حتی زیبایی شناختی و در مقیاس های مختلف برای جمع بندی لازم و هم چنین تدوین دستورالعمل های اجرایی مناسب، ضروری است.

    کلیدواژگان: اصلاح گرهای خاک، تثبیت کننده های خاک، فرسایش خاک، حفاظت خاک، خاک پوش ها
  • غلامرضا راهی*، فاطمه بحرینی، محمد خسروشاهی، لیلا بیابانی صفحات 31-51
    سابقه و هدف

    خشک سالی و گرد و غبار ازجمله مخاطرات جوی هستند که به دلیل عوامل گوناگون در طی سالیان اخیر،  مناطق غربی و جنوب غربی کشور را متاثر کرده است. ازآنجایی که خشک سالی های متعدد تاثیر بسزایی در پیدایش و تشدید گرد و غبار داشته است، ازاین رو مطالعات مربوط به آن، مهم  محسوب شده است. هدف از این پژوهش، بررسی روند تغییرات فراوانی روزهای همراه با طوفان های گرد و غبار(DSI)  و میزان ارتباط آن با شاخص SPEI است.

    مواد و روش

    منطقه موردمطالعه استان بوشهر در شمال خلیج فارس و جنوب غربی ایران  قرار دارد. برای بررسی تاثیر خشک سالی بر میزان گرد و غبار از داده های روزانه گرد و غبار، بارندگی ماهانه، دما، رطوبت نسبی و تبخیروتعرق 7 ایستگاه هواشناسی استان بوشهر با طول دوره آماری 30 ساله (1989-2018) در مقیاس سالانه استفاده شد. برآورد خشک سالی با استفاده از شاخص بارش - تبخیروتعرق استاندارد (SPEI) و برآورد وقوع گرد و غبار بر مبنای کدهای پدیده 07 و 06 با میدان دید کمتر از یک کیلومتر و روند آن ها به روش آزمون پارامتریک رگرسیون خطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. همچنین پهنه بندی خشک سالی استان بوشهر در نرم افزار Arc GIS به روش IDW انجام شد. سپس برای بررسی ارتباط خشک سالی با طوفان های گرد و غبار، ایستگاه هایی که شاخص  SPEIو همچنین متغیر فراوانی روزهای همراه با طوفان گرد و غبار آن ها دارای روند معنی داری بودند با استفاده از رگرسیون خطی مورد تحلیل واقع شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درصد فراوانی خشک سالی در دوره 30 ساله در استان بوشهر، 06/79 درصد فراوانی دارای خشکی ملایم ، حدود 96/18 درصد فراوانی دارای خشکی متوسط و حدود 2 درصد فراوانی خشک سالی شدید بوده است. حدود 25/6 درصد خشک سالی ها مربوط به دهه اول، 50 درصد خشک سالی ها در دهه دوم و 75/43 درصد خشک سالی ها در دهه سوم اتفاق افتاده است. نقشه توزیع مکانی خشک سالی نیز نشان داد، کانون اصلی تمرکز این پدیده در محدوده های جنوبی، مرکز و شمال شرقی نسبت به سایر مناطق استان بیشتر است که جریان های هوایی صحرای عربستان به سمت نواحی مرکزی استان،  نبود پوشش گیاهی مناسب و فرسایش خاک  و وجود پهنه های ماسه ای و نمکی در این بخش ها این موضوع را مشخص کرده است. همچنین مقایسه درصد وقوع خشک سالی های رخ داده در بازه 30 ساله نشان دهنده احتمال و فراوانی وقوع خشک سالی های ملایم نسبت به خشک سالی های متوسط و احتمال وقوع خشک سالی های متوسط نسبت به خشک سالی های شدید بیشتر بوده است. و مقدار شاخص DSI برای استان بوشهر باگذشت زمان کاهش داشته است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که شاخص DSI طی دوره موردمطالعه با افزایش شدت خشک سالی، کاهش داشته است و همبستگی آن با خشک سالی طی دوره 30 ساله معنی دار نبوده است. تلفیق نقشه توزیع پراکندگی خشک سالی و شاخص DSI الگوی یکسانی را نشان نداد. این موضوع مشخص می نماید عوامل انسانی یا منبع فرامحلی ریزگرد می تواند نقش مهم تری در ایجاد الگوی ناهمگون پراکندگی خشک سالی و شاخص DSI در استان بوشهر داشته باشد. درنهایت میزان ارتباط خشک سالی و شاخص DSI همواره با توجه به خشک سالی ها و ترسالی ها، نوسان داشته است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، گرد و غبار، استان بوشهر، شاخص DSI، شاخص SPEI
  • ناهید علی پور، طیبه مصباح زاده*، حسن احمدی، محمد جعفری، سارا کرمی، علی محمد طهماسبی بیرگانی صفحات 53-73
    سابقه و هدف

    طوفان گرد و غبار پدیده ای است که عمدتا در مناطق خشک و نیمه خشک در نتیجه سرعت زیاد باد و تلاطم آن بر روی سطح خاک بدون پوشش و مستعد فرسایش بوجود می آید. گرد و غبار، بودجه تابشی سطح زمین را تغییر داده و باعث تغییر دمای سطح زمین و جو می شود. بنابراین گرد و غبار تبادل انرژی بین سطح و جو و همچنین دینامیک جو را تحت تاثیر قرار می دهد. شناخت و بررسی روند طوفان های گرد و غبار در کشور و میزان ارتباط آن با نوسانات اقلیمی، یکی از مهم ترین راهکارهای کاهش خسارت ناشی از این پدیده است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی تاثیر طوفان های گرد و غبار بر روی شاخص های تابشی و شار گرمایی با توجه به ترکیب اطلاعات سنجش از دور ماهواره ای و داده های بازتحلیل در حوزه هیرمند می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از داده های بازتحلیل ERA5 و داده های ماهواره ای برای رخداد 23 تا 26 آگوست 2010 در حوزه هیرمند استفاده شد. محصولات و داده های ماهواره ای مورد استفاده شامل تصاویر رنگی حقیقی و AOD، و داده های بازتحلیل شامل شار گرمای نهان سطحی (SLHF)، شار گرمای محسوس سطحی (SSHF)، تابش خورشیدی خالص سطحی (SSR)، تابش حرارتی خالص سطحی (STR) و بیلان تابش (Rn) می باشد. مسیریابی ذرات گرد و غبار با استفاده از مدل HYSPLIT انجام شد و سرعت باد در منطقه مورد مطالعه نیز با استفاده از داده های بازتحلیل مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جهت صحت سنجی داده های ماهواره و بازتحلیل از داده های دید افقی و دمای هوا در ارتفاع 2 متری ایستگاه هواشناسی زابل که نزدیکترین ایستگاه به منطقه مطالعاتی بود استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس خروجی مدل HYSPLIT بیشتر ذرات گرد و غبار از بیابان های ترکمنستان و سپس مناطق خشک اطراف دریاچه هامون و بخش هایی از مناطق شمال پاکستان برداشت شدند. مقادیر AOD نشان داد که از روز 21ام آگوست مقدار این شاخص به تدریج افزایش یافت به گونه ای که در روز 25ام بیشینه مقدار AOD به 25/1 رسید. بررسی مقادیر شاخص های تابشی و شار گرمایی نشان دهنده کاهش قابل توجه شاخص های SSHF، SSR، STR و Rn بود و مقادیر آنها در روز 26ام به کمترین مقدار رسید و شاخص SLHF با اندکی تفاوت در روز 25ام به کمترین مقدار خود یعنی 58 وات بر مترمربع رسید. بررسی همبستگی نشان داد که شاخص های SSR و Rn به ترتیب با مقدار 370/0- و 359/0- بیشترین و شاخص SLHF با مقدار 153/0- کمترین میزان همبستگی را با شاخص AOD نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد در قسمت های غربی حوزه هیرمند، باد لوار یا شمال باعث ورود ذرات گرد و غبار به منطقه شده و جریان های چرخشی باعث پخش این ذرات در منطقه مطالعاتی می شود. نتایج حاصل از داده های ماهواره ای و بازتحلیل و تطبیق آن ها با تصاویر حقیقی نشان داد رخداد مورد بررسی باعث افزایش عمق نوری ذرات گرد و غبار شد که به تبع آن شارهای گرمایی محسوس و سطحی، تابش های خورشیدی و حرارتی و همچنین بیلان تابش به مقدار زیادی کاهش یافت. ارزیابی داده های دید افقی و دمای هوا در ارتفاع 2 متری در ایستگاه زابل نیز نتایج حاصل از تصاویر ماهواره ای و داده های بازتحلیل را تایید نمود.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، شار گرمایی، شاخص های تابشی، داده های ماهواره ای، داده های بازتحلیل
  • کیومرث روشنگر*، سمیرا جولازاده صفحات 75-94
    سابقه و هدف

    ارزیابی و برآورد میزان انتقال رسوب، از دیرباز یکی از مسایل عمده و اصلی مهندسان هیدرولیک و رودخانه بوده است. تعیین میزان بار بستری که در رودخانه ها حمل می شود، به عوامل متفاوتی بستگی داشته و همین عامل باعث پیچیدگی این پدیده شده است. مطالعات انجام شده بر روی رودخانه های مختلف نشانگر این مسیله می باشد که مقدار بار بستر انتقالی در شرایط مختلف هیدرولیکی و هیدرولوژیکی متفاوت می باشد، علاوه بر این خصوصیات فیزیکی ذرات بار بستر هم تاثیر بسزایی در میزان دقت مدل های پیش بینی دارد از طرفی علیرغم تاکید بر غیرقابل اعتماد بودن معادلات تجربی که بر روی یک ناحیه خاص گسترش یافته اند، متاسفانه مطالعات محدودی بر روی تغییرات موقتی بار بستر انجام شده است. از این رو بررسی قابلیت پیش بینی این پدیده از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در این مطالعه سعی بر برآورد بار بستر در رودخانه های با بستر شنی با استفاده از روش های کلاسیک و هوشمند شده است.

    مواد و روش ها

    روش های یادگیری ماشین به دلیل دقت زیاد در پیش بینی مسایل مختلف در سال های اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. از این رو در مطالعه حاضر، از دو روش شبکه عصبی مصنوعی کلاسیک (ANN) و یادگیری عمیق از نوع حافظه طولانی کوتاه مدت (LSTM) که نوعی شبکه عصبی مصنوعی با لایه ها و الگوریتم های تقویتی برای بهبود عملکرد شبکه می باشد؛ برای پیش بینی انتقال بار بستر 19 رودخانه با بستر شنی استفاده شده است. برای تعریف مدل های مناسب برای شبکه ها، نتایج حاصل از 10 فرمول تجربی در پیش بینی بار بستر مورد ارزیابی قرار گرفته و از پارامترهای فرمول های برتر به عنوان ورودی شبکه های هوشمند استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همه ی فرمول های تجربی از نتایج بسیار ضعیفی برخوردار بوده اند؛ به طوری که اکثر فرمول ها، بار بستر را با شاخص اختلاف r بیشتر از 100 پیش بینی کرده اند. با این حال روش های ماشینی با پارامترهای ورودی حاصل از فرمول ها تجربی از دقت قابل قبولی در پیش بینی بار بستر برخوردار بوده است و در مقایسه روش های ماشینی، روش LSTM نتایج دقیق تری را نسبت به روش ANN ارایه داده است. در نهایت مدل مربوط به پارامترهای فرمول بگنولد در روش LSTM با 900/0 DC=و 024/0 RMSE= برای داده های قسمت صحت سنجی برترین مدل حاصل از این تحقیق می باشد و پارامتر قطر متوسط ذرات رسوب (D50) که پارامتر مشترک سه مدل برتر می باشد موثرترین پارامتر در پیش بینی بار بستر انتخاب شده است.

    نتیجه گیری

    با وجود عملکرد خیلی ضعیف فرمول های تجربی در پیش بینی انتقال رسوب، شبکه های هوشمند با پارامترهای ورودی حاصل از فرمول های تجربی از نتایج مطلوبی برخوردار بوده اند. همچنین شبکه یادگیری عمیق LSTM نسبت به شبکه عصبی مصنوعی ANN در پیش بینی انتقال بار بستر از کارایی بالاتری برخوردار بوده که بیانگر این است که حفظ حافظه آموزش در طول روند آموزش و اضافه کردن لایه های تقویتی به شبکه، باعث بهبود عملکرد شبکه شده و دقت شبکه را در آموزش های بعدی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: پیش بینی رسوب، بار بستر، روابط کلاسیک تجربی، شبکه عصبی مصنوعی، یادگیری عمیق
  • ایمان حسن پور، محمدعلی حاج عباسی*، مهران شیروانی، محمدمهدی مجیدی صفحات 95-113
    سابقه و هدف

    هدف از کاربرد اصلاح کننده های آلی مانند زغال زیستی تثبیت کربن، بهبود حاصلخیزی خاک، جذب آلاینده ها، بهبود ویژگی های فیزیکی خاک و افزایش تولید محصولات کشاورزی می باشد. بیوچار زغال زیستی حاصل از گرماکافت ترکیبات آلی است. زغال های زیستی عمدتا در دمای زیاد تولید شده و دارای خاصیت قلیایی می شوند و مناسب خاک های اسیدی هستند. اما اگر مواد اولیه در دمای کم گرماکافت شوند زغال زیستی حاصل می تواند خاصیت اسیدی داشته و در خاک های آهکی مورد استفاده قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دو نوع زغال زیستی شلتوک برنج و مخروط کاج به عنوان اصلاح کننده بر ویژگی های فیزیکی دو خاک آهکی در استان اصفهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    بر اساس آزمایش های اولیه، زغال زیستی شلتوک برنج (5.64 = pH) و مخروط کاج (6.56 = pH) تولید شده در دمای 300 درجه سانتی گراد برای این پژوهش انتخاب شدند. برای تهیه زغال های زیستی از کوره مخصوص تولید زغال زیستی در فشار دو اتمسفر و بدون حضور اکسیژن استفاده گردید. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دو نوع زغال زیستی (مخروط کاج و شلتوک برنج) در مقادیر یک، سه و شش درصد (گرم بر گرم)، دو نوع خاک (با بافت های لوم شنی، تیران و لوم رسی، لورک) و دو زمان انکوباسیون یک و شش ماه به همراه چهار شاهد و مجموعا 28 نمونه بودند. خاک های تیمار شده با زغال زیستی در دمای 25 درجه سانتی گراد و رطوبت 60% ظرفیت مزرعه درون انکوباتور نگهداری شدند. در پایان دوره انکوباسیون، درصد رطوبت خاک در شرایط ظرفیت مزرعه و نقطه پژمردگی دایم و همچنین آب قابل دسترس با استفاده از دستگاه های جعبه شن-کایولین و صفحات فشاری اندازه گیری شد.

    یافته ها

    کاربرد زغال زیستی در هر دو خاک قلیایی توانست برخی ویژگی های فیزیکی خاک را بهبود ببخشد. تیمار زغال زیستی مخروط کاج و شلتوک برنج با خاک ها به مقدار 3% و 6%، سبب افزایش معنی دار آب قابل دسترس (AW) در خاک لوم شنی نسبت به شاهد شد. همچنین، کاربرد زغال زیستی باعث افزایش معنی دار شاخص کیفیت فیزیکی پیشنهادی دکستر (SDexter) برازش شده با مدل ونگنختن-معلم در مقدار 6% زغال زیستی در خاک لوم شنی و و مقادیر 3% و 6% در خاک لوم رسی نسبت به شاهد شد. استفاده از زغال زیستی باعث شد کیفیت فیزیکی خاک بر اساس شاخص دکستر از وضعیت ضعیف به خیلی خوب تغییر کند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه با افزودن 6 درصد زغال زیستی شلتوک برنج به خاک لوم رسی و زمان 30 روز انکوباسیون، کیفیت خاک بهبود یافته است. بنابراین و با توجه به نتایج بدست آمده می توان زغال زیستی تولید شده از مخروط کاج و شلتوک برنج را به عنوان یک ماده بهساز مناسب برای ارتقاء ویژگی های فیزیکی خاک های آهکی منطقه توصیه نمود.

    کلیدواژگان: اصلاح کننده خاک، بیوچار اسیدی، پسماندهای کشاورزی، زغال زیستی، کیفیت فیزیکی خاک
  • عبدالرضا بهره مند*، محسن حسینعلی زاده صفحات 115-133

    خلاصه بیش از بیست درصد مساحت استان گلستان پوشیده از نهشته های لسی می باشد که رسوبات بادی سیلتی یا لومی سست به رنگ زرد تا قهوه ای کم رنگ هستند. پدیده های فرسایشی خاصی از جمله فرسایش پایپینگ و تونلی در لسها گسترش دارد که بررسی وضعیت این عرصه ها از منظر هیدرولوژی و رفتار پاسخ هیدرولوژیک حوزه های آبخیز متاثر از این پدیده ها حایز اهمیت است. در نوشتار حاضر با شرح وضعیت مختصر هیدرولوژیکی و فرسایشی حوزه آبخیز تمر واقع در استان گلستان که اراضی آن لسی می باشد با استفاده از نقشه شاخص توپوگرافی ارتفاع از سطح نزدیکترین زهکش (HAND) و نقشه شیب، سه چشم انداز هیدرولوژیک تعیین گردید. این سه چشم انداز عبارت از اراضی پست حاشیه رودخانه، دامنه های پرشیب و فلات می باشند و در این مقاله برای هر یک بر مبنای مدل FLEX-Topo، مدل مفهومی هیدرولوژیکی ارایه شد. در مدل FLEX-Topo تغییرات مکانی با تقسیم بندی حوزه به چشم اندازهای هیدرولوژیک بر اساس توپوگرافی بصورت نیمه توزیعی لحاظ می گردد. با توجه به حضور گسترده فرسایش پایپینگ و تونلی و تاثیر آن بر واکنش هیدرولوژی حوزه، بطور مشخص با اعمال تغییراتی در ساختار معمول مدل FLEX-Topo یک مدل مفهومی ویژه پیشنهاد و به تفصیل با ذکر فرمولاسیون مورد نیاز برای کدنویسی مدل تشریح گردید. در مدل FLEX-Topo همانند مدل یکپارچه FLEX چهار مخزن ذخیره برگابی، مخزن غیراشباع، مخزن واکنش سریع و مخزن واکنش آهسته بهمراه یک تابع تاخیر نقش دارند و برای لحاظ کردن تاثیر پایپینگ در مدل پیشنهادی (FLEX-Topo-P) یک پارامتر مقسم بارش ورودی و یک مخزن سریع مشترک بین دو چشم انداز هیدرولوژی فلات و دامنه شیبدار پیشنهاد گردید. مدل پیشنهادی بایست در قالب یک تحقیق منسجم و روش مند به مرحله اجرا و آزمایش گذاشته شود و کارایی آن نسبت به مشاهدات جریان و همچنین نسبت به مدل معمول FLEX-Topo سنجیده شود.کلمات کلیدی: نهشته های لسی، پایپینگ، فرسایش تونلی، مدل مفهومی هیدرولوژیک FLEX-Topo، شاخص توپوگرافیک HAND

    کلیدواژگان: نهشته های لسی، پایپینگ، فرسایش تونلی، مدل مفهومی هیدرولوژیک FLEX-Topo، شاخص توپوگرافیک HAND
  • مرتضی دستی گردی، مهدی نادی*، محمود رائینی سرجاز، خدیجه کیاپاشا صفحات 135-150
    سابقه و هدف

    پوشش گیاهی اهمیت زیادی در تامین مواد آلی، تنظیم چرخه کربن و تبادل انرژی در سطح زمین دارد. در سال های اخیر، تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی، رویدادهای مکرری مانند سیل، دما بالا و خشک سالی را ایجاد کرده که می تواند به اکوسیستم های زمینی آسیب برساند. تغییرات آب و هوایی ناشی از تغییر اقلیم مستقیما بر رشد پوشش گیاهی تاثیر می گذارد؛ از سوی دیگر، تغییرات پوشش گیاهی نیز با تنظیم آب، تبادل انرژی و غلظت دی اکسیدکربن به تغییرات آب و هوایی باز خورد نشان می دهد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، که باهدف بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی در منطقه موردمطالعه در طی دوره زمانی 2018-2001 صورت گرفت از داده های سری زمانی ترکیبی 16 روزه MODIS-NDVI به نام MOD13Q1 با اندازه تفکیک مکانی 250 متر استفاده شد. جهت بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی و معنی داری آن در این پژوهش، روش غیرپارامتری من-کندال به کار گرفته شد. همچنین ارتباط روند تغییرات پوشش گیاهی با ارتفاع نیز بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد از کل مساحت منطقه موردمطالعه 52 درصد منطقه روند کاهشی پوشش گیاهی داشته و مابقی روند افزایش پوشش گیاهی را نشان داد که البته روند کاهش معنادار پوشش گیاهی در حدود 5 و 1 درصد به ترتیب در 36 و 32 درصد از منطقه رخ داده است. همچنین 31 و 26 درصد از مساحت منطقه موردمطالعه دارای روند افزایش معنادار پوشش گیاهی در سطح 5 و 1 درصد بود. در بررسی ارتباط آماره z من کندال با ارتفاع نتایج نشان داد با افزایش ارتفاع آماره z من کندال افزایش می یابد و ضریب همبستگی ارتفاع با آماره z حدود 62/0 می باشد. در حقیقت روندهای مثبت معنادار پوشش گیاهی در ارتفاعات بالاتر و روندهای منفی معنادار پوشش گیاهی در ارتفاعات پایین رخ می دهد و بررسی محل تقاطع خطوط معناداری 95 و 99 درصد با خط برازش یافته به ترتیب ارتفاعات 2030 و 1860 متر برای روند معنادار مثبت در حد 95 و 99 درصد و ارتفاعات 670 و 840 برای روند منفی در حد 95 و 99 درصد به دست آمد به عبارتی در ارتفاعات بالای 2030 و 1860 متر روند تغییرات پوشش گیاهی مثبت و در ارتفاعات کمتر از 670 و 840 متری روند تغییرات پوشش گیاهی به طور معناداری کاهشی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش روند معنادار سبزینگی پوشش گیاهی را در ارتفاعات بیش از 2000 متر منطقه نشان داد که در حقیقت با افزایش دمای ناشی از تغییر اقلیم در ارتفاعات این امکان به وجود آمده که با افزایش طول دوره رشد و وقوع شرایط دمایی مناسب رشد در ارتفاعات شرایط زیستی برای رشد بیشتر گیاهان در ارتفاعات مناسب شده که این افزایش پوشش گیاهی بیشتر در شرق و شمال شرق منطقه موردمطالعه است. همچنین روند معنادار کاهش پوشش گیاهی در مناطق کم ارتفاع کمتر از 670 متر نیز می-تواند به دلیل افزایش نیاز آبی گیاهان کم ارتفاع و وقوع تنش های دمایی در این نقاط باشد که این کاهش ها بیشتر در نوار شرقی، جنوبی و ارتفاعات پایین منطقه موردمطالعه هست؛ اما به نظر می رسد نقاط مابین این دو حد ارتفاعی روند معناداری در تغییرات پوشش گیاهی نداشته اند.

    کلیدواژگان: تغییر پوشش گیاهی، تحلیل روند، سری زمانی، من-کندال، MODIS-NDVI
|
  • Seyed Hamidreza Sadeghi *, Sudabeh Gharemahmoodli Pages 1-30
    Background and Objectives

    Soil erosion is a kind of land degradation that is one of the world's environmental issues. One of the most common causes of land degradation is soil erosion. Various additives and amendments are being employed in order to safeguard the country's water and land. As a result, understanding diverse soil additives and their roles in the conservation of soil and water resources, as well as complete watershed management, is critical. As a result, the purpose of this study was to provide comprehensive information on the background and recent studies on the use of organic, inorganic, and biological soil additives, as well as to evaluate various effects and determine their performance and application in erosion control and soil and water conservation.

    Materials and Methods

    All studies and research on the application of amendments in soil and water conservation in different conditions on various components of soil erosion and conservation in Iran were documented in databases and extracted from journal articles, conferences, executive reports, and related research, and theses and dissertations were investigated. The relevant 75 documents were then chronologically evaluated, analyzed, and summarized in order to assess the usage of various amendments in many areas, including the kind of amendments, the scope of use, the experimental setting, and the research variables. The necessary conclusions were ultimately drawn qualitatively.

    Results

    The use of soil stabilizers and amendments such as organic, inorganic, and biological elements to enhance the erodibility threshold and prevent soil water erosion has been widely documented based on the findings of this study. According to research findings, the performance of amendments varied depending on the kind, manner of application, scale, and soil type. In addition, the findings on the usage of amendments revealed that various additions are used and work well in soil and water conservation. However, adopting any of the customary changes has been noted as a considerable difficulty due to economic, environmental, health, administrative, functional, and technical restrictions. The use of biologically and ecologically friendly alternatives to boost the efficiency of the conditions for balancing and stabilizing the soil environment has been stressed due to the aforementioned constraints for the use of amendments.

    Conclusion

    Because of the widespread use of amendments, the feasibility of using environmentally friendly amendments, and emphasizing waste management in the primary industry through additional studies and research, there is a need for proper and appropriate measures that are naturally environmentally friendly in the long term. Nevertheless, additional research on the application of various amendments resulting from the direct or modified use of significant industrial wastes with respect to various aspects of environmental, economic, ecological, and even aesthetic and at different scales is necessary to summarize and develop appropriate executive instructions.

    Keywords: Soil Conservation, Soil cover, Soil erosion, Soil modifiers, Soil stabilizers
  • Gholam Reza Rahi *, Fatima Bahraini, Mohammad Khosroshahi, Leila Biabani Pages 31-51
    Background and Objectives

    Drought and dust are serious atmospheric hazards that have affected the western and southwestern parts of Iran in recent years due to various reasons. Since numerous droughts have had a detectable impact on occurrence and severity of dust, therefore, related studies are considered important. The purpose of this study is to analysis the trend of dust storms frequency and its relationship with drought (SPEI).

    Materials and Methods

    Bushehr province is located in ​​ north of the Persian Gulf and southwest of Iran. To investigate the effect of drought on dust storm, data on the dust events at daily timescale, monthly precipitation, temperature, humidity-relative, evapotranspiration data were utilized from 7 synoptic stations over 30 years (1989–2018).The Standardized Precipitation  Evapotranspiration Index (SPEI), dust storm occurrence based on weather codes 06 and 07 events and linear regression of parametric statistical test were used to estimate of drought, dust storm index (DSI) and their trends were analyzed by parametric linear regression test method. Spatial distribution of drought and dust in the case study obtained in Arc GIS software by IDW method. To investigate the relationship between climate and dust storms, the data of stations with significant trend of drought and dust storms frequency were analyzed using linear regression.   

    Results

    The results showed that the percentage of drought frequency were classified into mild drought (79.06%), moderate drought (18.96%) and severe drought (2%) in the whole 30 years. Approximately 6.25% of droughts is occurred in the first decade, 50% in the second decade and 43.75% in the third decade. The spatial distribution map of drought also showed that the main focus of this phenomenon is occurred in the southern, central and northeastern parts of Bushehr province than rest of other parts. Existence air currents from Arabian Desert towards the central area of the province, the lack of appropriate vegetation, soil erosion and sand and salt zones in these parts have confirmed this issue. The percentage of occurrence of different drought during the whole study period showed that the occurrence of mild droughts was more than moderate droughts and the occurrence of moderate droughts was more than severe droughts. The overall trend of DSI changes across the entire study duration was decreased.

    Conclusion

    This study showed that dust storm index with increasing drought intensity was decreased and its correlation with drought during the 30-year period was not significant. Overlaying both of spatial distribution maps of drought and DSI did not show homogenous distribution pattern. This indicates that human factors or external source of dust can play a more important role in creating heterogeneous distribution pattern of drought and DSI in Bushehr province. Finally, the relationship between drought and DSI has always fluctuated according to dry and wet years over the whole study period.

    Keywords: Drought, -Dust, -Bushehr Province-, DSI, - SPEI
  • Nahid Alipour, Tayebeh Mesbahzadeh *, Hassan Ahmadi, Mohammad Jafari, Sara Karami, Alimohammad Tahmasebi Birgani Pages 53-73
    Background and Objective

    Dust storm is a phenomenon that occurs in arid and semi-arid regions due to high wind speed and turbulence on the surface of the soil without cover and prone to erosion. Dust changes the radiant budget of the earth's surface and changes the temperature of the earth's surface and atmosphere. Therefore, dust affects the energy exchange between the surface and the atmosphere as well as the dynamics of the atmosphere. Recognizing and studying the trend of dust storms and their relationship with climate change is one of the most important ways to reduce the damage caused by this phenomenon. This study amies to evaluate the effect of dust storms on radiation indices and heat flux according to the combination of satellite remote sensing information and re-analysis data in Hirmand basin.

    Materials and Methods

    In this research ERA5 re-analysis and Terra satellite data used for the August 23-26, 2010 event in Hirmand. Products and satellite data used including true color images and AOD and re-analysis data including Surface latent heat flux (SLHF), Surface Sensible Heat Flux (SSHF), Surface net Solar Radiation (SSR), Surface net Thermal Radiation (STR) and Balance Radiation (Rn). Dust particles were routed using the HYSPLIT model and wind speed in the study area was also assessed using the analysis data. Also, for validation of satellite data and re-analysis, visibility and air temperature data, at height of 2 meters, at Zabol Meteorological Station, closest station to the study area, were analyzed.

    Results

    According to the HYSPLIT model output, most of the dust particles were collected from the deserts of Turkmenistan and then the dry areas around Lake Hamun and parts of northern Pakistan. AOD values showed that from August 21, the value of this index gradually increased so that on the 25th day, the maximum AOD value reached 1.25. Examination of the values of radiation and heat flux indices showed a significant decrease in SSHF, SSR, STR and Rn indices and their values reached the lowest value on the 26th day and the SLHF index with a slight difference on the 25th day reached its lowest value of 58 w/m2. Correlation study showed that SSR and Rn indices with -0.370 and -0.359 respectively had the highest and SLHF index with -0.153 showed the lowest correlation with AOD index.

    Conclusion

    The results of this study showed that the western parts of Hirmand Basin, Lavar or North wind has emitted dust particles into atmosphere, and the region and rotational currents has caused the distribution of these particles in the study area. The results of satellite data and their re-analysis and matching with real images showed that the study event increased the optical depth of dust particles, which resulted in tangible and surface heat fluxes, solar and thermal radiation, as well as balance. Radiation was greatly reduced. Evaluation of horizontal visibility and air temperature data at a height of 2 meters at Zabol station also confirmed the results of satellite images and re-analysis data.

    Keywords: Dust, Heat flux, Radiation indices, Satellite data, Re-analysis data
  • Kiyumars Roshangar *, Samira Joulazadeh Pages 75-94
    Background and objectives

    Assessing and estimating sediment transport from a long time ago is one of the major issues for hydraulic and river engineers. Determining the amount of bed load carried in rivers depends on various factors, and this factor has complicated this phenomenon. Studies on different rivers show that the amount of bed load in different hydraulic and hydrological conditions is different. In addition, the physical properties of bed load particles have a significant effect on the accuracy of model prediction, On the other hand, despite the emphasis on the unreliability of experimental equations that have been extended over a specific area, unfortunately, limited studies have been conducted on temporary changes in bed load. Therefore, Investigating the predictability of this phenomenon is of great importance. In this study, we will try to estimate the bed load in gravel bed rivers using classical and intelligent methods.

    Materials and methods

    Machine learning methods due to their high accuracy in predicting various issues have been noted in recent years . Therefore, in the present study, two methods of classical artificial neural network (ANN) and deep learning of long short-term memory (LSTM), which is a kind of artificial neural network with layers and amplification algorithms to improve network performance; have been used to predict the bed load of 19 gravel-bed rivers. To define suitable models for networks, the results of 10 experimental formulas in bed load prediction have been evaluated and the parameters of superior formulas have been used as the input of intelligent networks.

    Results

    The results showed that all experimental formulas had very poor results; As most formulas have predicted the bed load with a Discrepancy index of r greater than 100. However, machine methods with input parameters obtained from experimental formulas have acceptable accuracy in predicting bed load. and in comparison with machine methods, LSTM method has provided more accurate results than ANN method. Finally, the model related to the parameters of Begnold formula in LSTM method with DC= 0.900 and RMSE= 0.024 for the test data is the best model obtained from this research and The average diameter of sediment particles (D50), which is a common parameter of the top three models, has been selected as the most effective parameter in predicting bed load.

    Conclusion

    Despite the very poor performance of experimental formulas in predicting sediment transport, intelligent networks with input parameters derived from experimental formulas have had good results. Also, LSTM network is more efficient than artificial neural network (ANN) in predicting bed load transfer, which indicates that Maintaining training memory during the training process and adding reinforcement layers to the network improves network performance and increases network accuracy in subsequent training.

    Keywords: Sediment Prediction, bed load, Classical Experimental Formula, Artificial neural network, Deep Learning
  • Iman Hasanpour, Mohammad Ali Hajabbasi *, Mehran Shirvani, Mohammad Mahdi Majidi Pages 95-113
    Background and objectives

    The purpose of incorporating organic modifiers such as biochar with soil is stabilizing carbon, improving fertility, absorbing pollutants, and consequently increasing crop production. Biochar is a biofuel and the resultant of organic matters thermocouples. Biochars are produced in high temperature ovens and are commonly alkaline and so suitable for the acidic soils. However, if the raw materials are heated at low temperatures, the resulting biochar can be acidic and useful for modifying calcareous soils. The aim of this study was to investigate the effect of two types of acidic biochars of rice husk and pine cone for modifying the physical properties of two calcareous soils of Isfahan province.

    Materials and methods

    Based on a preliminary experiment, rice husk biochar (pH=5.64) and pine cone biochar (pH=6.56) produced at 300°C were selected for this study. The experiment was performed in a completely randomized factorial design with three replications. Treatments included two types of biochar (pine cone and rice husk) mixed with soil at one, three and six percent (g/g), two types of soil (a sandy loam, Tiran and a clay loam, Lavark), and two incubation periods of one and six months, with 4 controls and a total of 28 pots. The treated soils were kept in an incubator at 25°C and 60% of field (pot) capacity. At the end of the incubation periods, the soil moisture contents at field capacity and the permanent wilting point were measured respectively using sand-kaolin box and pressure plate devices and then soil available water contents was calculated.

    Results

    The results showed that the addition of biochars improved some physical properties of soils. The treatment of the soils with 3% and 6% of biochars caused significant increases in the available water (AW) in the sandy loam soils compared to the control. The physical quality index of Dexter (SDexter) fitted by van Genuchten–Mualem was significantly increased in the sandy loam soil amended with 6% of the biochars and in the clay loam soil amended with 3% and 6% of the biochars. The use of biochars also improved the physical quality of the soil, described by the Dexter index, from poor to very good.

    Conclusion

    The results of this study showed that addition of 6% rice husk biochar to the clay loam soil and at the 30 days incubation period, could improve soil properties. Therefore, according to these findings, the biochars produced from pine cones and rice husk can be suggested as a suitable conditioner for improving physical properties of the regional calcareous soils.

    Keywords: Acidic biochar, Agricultural wastes, Biochar, soil conditioner, soil physical quality
  • Abdolreza Bahremand *, Mohsen Hosseinalizadeh Pages 115-133

    More than twenty percent of Golestan Province of Iran is covered by wind-blown deposits called as loess. These deposits are silty or loamy materials with yellow to light brown colors. Special erosion phenomena such as pipe and tunnel erosion are common in loess deposits that are important in terms of studying their hydrology and the hydrologic response of the catchments influenced by these phenomena. In this paper, with briefly describing the hydrology and erosion situation of Tamer watershed located in the northeast of Iran with dominant cover of loess deposits, using the Height Above Nearest Drainage map (the topographic index HAND) and the slope map, three hydrologic landscapes were determined. For each of these three hydrologic landscapes (lowland, hillslope and plateau), a conceptual hydrologic model according to the FLEX-Topo model was designed and described. In the FLEX-Topo model, the spatial variation is taken into account by the zonation of the watershed based on topography in a semi-distributed fashion. Considering the intense presence of piping and tunnel erosion in the region and its impact on the hydrologic response of the watershed; in particular, with some changes in structure and formulation of the common structure of FLEX-Topo, a tailor-made conceptual model was suggested and its formulation, required for programming, was described. Likewise the FLEX model, in the FLEX-Topo model four reservoirs including the interception, the unsaturated, the fast response and the slow response reservoirs along with a time lag function play important roles. To consider the effect of piping in the proposed model (FLEX-Topo-P), a splitting parameter for the input rainfall and a shared fast reservoir between hillslope and plateau landscapes were suggested. The proposed model has to be implemented and tested through a methodic and robust research, and its performance has to be evaluated in comparison with flow observations and benchmarked with the FLEX-Top. 

    Keywords: loess deposits, piping, Tunnel erosion, conceptual hydrologic FLEX-Topo model, Topographic index HAND
  • Morteza Dastigerdi, Mehdi Nadi *, Mahmoud Raeini-Sarjaz, Khadijeh Kiapasha Pages 135-150
    Background and objectives

    Vegetation is very important in providing organic matter, regulating the carbon cycle and exchanging energy at the surface. In recent years, climate change and global warming have created frequent events such as floods, high temperatures and droughts that can damage terrestrial ecosystems. Weather fluctuation due to climate change directly affects vegetation growth, on the other hand, vegetation respond to climate change by regulating water, energy exchange, and carbon dioxide concentrations.

    Materials and methods

    In this study, which was conducted to investigate the trend of vegetation changes in the study area during the period 2001-2018, 16-day combined time series data of MODIS-NDVI called MOD13Q1 with a spatial resolution of 250 meters was used. In this study in order to investigate the significance trend of vegetation cover, the non-parametric Mann-Kendall method was taken. Also the relationship between vegetation changes and altitude was investigated.

    Results

    Of the total area of the study area, 52% of the area had a decreasing trend of vegetation and the rest showed an increasing trend of vegetation, although a significant decrease in vegetation at the level of 5 and 1% occurred in 36% and 32% of the area, respectively. Also, 31 and 26 percent of the study area had a significant increase in vegetation at the level of 5 and 1 percent. In the study of the relationship between Z-Kendall statistic and height, the results showed that with increasing the height of Z-Kendall statistic increases and the correlation coefficient of height with Z-statistic is about 0.62. It seems that significant positive trends in vegetation occur at higher altitudes and significant negative trends in vegetation occur at lower altitudes. 99% and altitudes of 670 and 840 were obtained for the negative trend of 95 and 99%. In other words, at altitudes above 2030 and 1860, the trend of vegetation changes is positive and at altitudes below 670 and 840 meters, the trend of vegetation changes is significantly decreasing.

    Conclusion

    The results of this study showed a significant trend of greening at altitudes of more than 2030 meters in the region. It seems that with the increase of temperature due to climate change at elevated area, suitable temperature conditions and increasing of growing season length is provided for crop growth at altitudes. This increase in vegetation was further observed in the east and northeast of the study area. Also, the significant decrease in vegetation in low altitude areas less than 670 meters can be due to increased water requirement of low altitude plants and the occurrence of temperature stresses in these areas, which are mostly in the eastern, southern and low altitudes of the study area. However, it seems that the area between these two altitudes have not had a significant trend in vegetation changes.

    Keywords: Vegetation change, trend analysis, Time series, Mann-Kendall, MODIS-NDVI