فهرست مطالب

مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی - پیاپی 20 (زمستان 1400)

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 20 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدجواد قربی*، غلامرضا جمشیدیها صفحات 7-51

    آیت الله محمدعلی شاه آبادی یکی از فقهای معاصر ایران می باشد که علاوه بر فقه، عرفان و اخلاق نیز در حوزه اقتصاد و اجتماع دارای نظریه های راهبردی منبعث از آموزه های اسلامی بودند که در تقریرات ایشان بخصوص کتاب شذرات المعارف بازتاب داشته است. بررسی افکار و اندیشه ایشان در حوزه اقتصاد نشان می دهد که ایشان توجه ویژه ای به اقتصاد جامعه دینی داشتند؛ ایشان ضمن آسیب شناسی اقتصاد دول اسلامی، مترصد ارایه راهبردهای حکمرانی اقتصادی برای برون رفت امت اسلامی از وابستگی به کفار و دشمنان اسلام بودند. بنابراین مقاله حاضر به مسیله الگوی حکمرانی اقتصادی در اندیشه آیت الله شاه آبادی خواهد پرداخت. (موضوع) حکمرانی اقتصادی مطلوب براساس تقریرات ایشان، مبتنی بر فعل جمعی و مبتنی بر تاسیس شرکتی براساس قواعد شرعی و علمی است و برای استحکام اقتصادی به فعالیت همگان براساس اخوت و برادری نیاز دارد. لاجرم، جامعه برای این که از اقتصادی توانمند و پویا برخوردار باشد به دو چیز نیاز دارد؛ علم (دانش) و عمل (فعل). با توجه به این مسیله، مقاله حاضر به این سوال پاسخ دهد که؛ الگوی حکمرانی اقتصادی مبتنی بر سیاست عده و عده در اندیشه آیت الله شاه آبادی(ره) چه می باشد؟ (سوال) برای پاسخ به این سوال و تبیین اندیشه اقتصادی آیت الله شاه آبادی از روش تحلیل مضمون استفاده می گردد. (روش)

    کلیدواژگان: آیت الله محمدعلی شاه آبادی، تحلیل مضامین، حکمرانی اقتصادی، عده، سیاست عده
  • زینب هاشمی خواه*، سید علیرضا افشانی صفحات 53-77

    مقاله حاضر به بررسی مولفه های مدیریت مصرف در تبلیغات بازرگانی شبکه استانی فارس پرداخته است. هدف از این مقاله ارزیابی تاثیرگذاری این مولفه ها در راستای تحقق بخشیدن به الگو ی اقتصاد مقاوتی بود. در این راستا تبلیغات بازرگانی پخش شده از شبکه استانی فارس در طول3 ماه را به عنوان جامعه آماری قرار داده ایم و نمونه مورد مطالعه، 341 مورد از پیام های بازرگانی ضبط شده با نمونه گیری در دسترس بوده است. پیام های بازرگانی با استفاده از روش تحلیل محتوا و با استفاده از تکنیک مقوله ای ارزیابی، پس از کدگذاری در دو سطح توصیفی و تقاطعی مورد پردازش قرار گرفته اند. یافته ها حاکی از آن است که مولفه های مدیریت مصرف در تبلیغات استانی، نه تنها بازنمای الگو و اندیشه های انضمامی در مباحث اقتصاد مقاومتی نبوده، بلکه شارح و نماینده هیچ الگوسازی هدفمند اقتصادی نمی باشد. بسیاری از تبلیغات پخش شده فارغ از ارایه سودمندی یا کیفیت کالاها و خدمات مربوطه، تاکید بر امتیاز قرعه کشی و بهره مندی از جوایز احتمالی داشتند که از ماحصل خرید، نصیب خریدار می شود و یا به لحاظ فنی این تبلیغات عمدتا تدوین شده بخش های مستند، بدون بازیگر و فاقد قدرت جذب مخاطب بوده اند. در کل نتایج گویای آن است که تبلیغات بازرگانی استان فارس فاقد استراتژی مشخص در راستای تقویت بنیه تولیدی و اقتصادی کشور است و باید گفت در این حوزه، خلاء نظارت متخصصین مرتبط با صنعت تبلیغات و کارشناسان آشنا با اهداف اقتصاد مقاومتی جهت دستیابی به برنامه ها و چشم اندازهای توسعه به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تلویزیون، تبلیغات بازرگانی، مدیریت مصرف
  • حاجیه رجبی فرجاد، آمنه مالمیر* صفحات 79-106

    در ادبیات حقوق اداری، سلامت اداری وضعیتی است که در آن، فساد اداری در عملکرد یک سازمان دولتی، به میزان قابل قبولی کاهش یافته باشد. قبل از هر گونه اقدام در زمینه سلامت اداری، باید به شناخت درستی در مورد ابعاد وجودی انسان رسید و با توجه به تفاوت نگاه اسلام و غرب به ابعاد وجودی انسان، کشورها و سازمان های اسلامی نیازمند طراحی مدل های بومی و اسلامی در زمینه سلامت اداری منابع انسانی مسلمان خود می باشند. این پژوهش به دنبال طراحی مدل سلامت اداری کارکنان از دیدگاه حضرت علی علیه السلام است. روش پژوهش، نظریه پردازی داده بنیاد بوده و با استفاده از این روش اقدام به طراحی مدل سلامت اداری کارکنان بر اساس اسناد، کتب و مقالات نگاشته شده پیرامون سیره امام علی علیه السلام شده است. همچنین جهت اعتبار سنجی مدل از شاخص کاپا استفاده که برای مدل در سطح معتبر اندازه گیری شد. در نهایت مدل سلامت اداری کارکنان بر اساس سیره امام علی علیه السلام شامل 35 شاخص، 9 مولفه و 3 بعد (عوامل فردی، عوامل سازمانی و عوامل برون سازمانی) طراحی شد. انتظار می رود یافته های این تحقیق، در زمینه ایجاد سلامت اداری در کارکنان ، راهگشای مدیران در جوامع اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: سلامت اداری در اسلام، عوامل فردی سلامت اداری، عوامل سازمانی سلامت اداری، عوامل برون سازمانی سلامت اداری
  • مهدی مهدویان صدر، کرم الله دانشفرد*، حسن گیوریان صفحات 107-151

    هر سازمانی برای تعالی و توسعه پایدار به بهبود مدیریت عملکرد نیاز دارد و سازمان های دولتی و مراکز خصوصی برای دستیابی به اهداف ترسیم شده سازمانی تلاش دارند از الگوهای موفق مدیریتی بهره بگیرند و از طریق مدل ها و رویه های مدیریت عملکرد نوین، مترصد ارتقاء خروجی ها و تحصیل برنامه های استراتژیک خویش هستند و به همین دلیل، مطالعات خط مشی در سازمان حایز اهمیت هستند و مراکز موثر دولتی و موسسات خصوصی مترصد تاسیس موسسات مطالعات خط مشی برای بهبود عملکرد خویش هستند. در این مسیر، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از نهادهای پژوهشی موثر در جمهوری اسلامی ایران که از موسسات مطالعات خط مشی وابسته به نهاد تقنینی در کشور است، نیازمند توجه به مدیریت عملکرد برای ارتقاء سازمان در راستای ارایه خدماتی بهتر به نهادهای قانونی و تصمیم ساز مربوطه است. در این راستا، فهم و درک خط مشی گذاری و موسسات مرتبط به آن در مدیریت عملکرد و مختصات آن برای مدیران این نهاد امری ضروری است و این مقاله با بهره گیری از مطالعات کیفی مترصد پاسخ به این سوال اصلی است: الگوی مفهومی برای برای مدیریت عملکرد موسسات مطالعات خط مشی با تاکید بر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی چگونه است؟

    کلیدواژگان: موسسات مطالعات خط مشی، مرکز پژوهش های مجلش شورای اسلامی، مدیریت عملکرد، ارزیابی عملکرد
  • احمد عزیزخانی* صفحات 153-176

    در طول قرون متمادی اسلام به عنوان منبع الهام بخش هویتی در ایران نگریسته میشد و در کنار عناصر هویت ساز دیگر، تمدنی را بنا نهاد که در تمامی زمینه ها مرجعیت جهانی یافت، اما در سده های اخیر این تمدن رو به زوال نهاد. شکست های نظامی سوال از انحطاط را مطرح ساخت و واکنشهایی را به سمت خود روانه داشت. پژوهش پیش رو که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، با این مساله آغاز شده که جامعه ایرانی چه الگوهایی را در مواجهه با مسیله انحطاط ارایه داده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که سه الگو در مواجهه با مساله انحطاط ارایه شد: الگوی اول (مشروطه)، با تصور تصرف در مدرنیته، در پی اخذ گونه ای از مدرنیته بومی برآمد که به جهت عدم توجه به مبانی معرفت شناختی و همچنین فاصله میان ارزش های اسلامی و غربی به شکست انجامید. الگوی دوم (پهلویسم) که در پی اخذ بلا قید تمدن غربی بود، علاوه بر ناکارآمدی به مشکل بزرگ تری به نام "مسخ هویت" انجامید. به همین جهت الگوی سوم با انقلاب اسلامی و در قالب گفتمان هویتی اسلام سیاسی شکل گرفت که به دنبال احیای هویت ایرانی اسلامی از طریق احیاء ارزش های اسلامی و غیریت سازی با تمدن غرب بود.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، اسلام سیاسی، هویت، مشروطه، پهلویسم
  • رحمت عباس تبار* صفحات 177-206

    تحقق نظم مطلوب جهانی یکی از دغدغه های اساسی رهبران مصلح جهانی می باشد. این دغدغه پس از وقوع انقلاب اسلامی در ایران و تجدید حیات اسلامی سیاسی، قوت بیشتری به خود گرفته است. در اندیشه مقام معظم رهبری که برگرفته از اسلام ناب محمدی(ص) می باشد، دستورالعمل جامعی برای تغییر نظم موجودجهانی و دست یابی به نظم مطلوب وجود دارد. نظم مطلوب جهانی که به عنوان نظمی معقول و مقبول پذیرفته شده، به دلیل هماهنگی با نظام احسن و هدف آفرینش، پیشرفت، سعادت و رفاه را برای بشریت به ارمغان می آورد. پرسش اصلی که در این پژوهش با آن روبه رو هستیم این است که مکانیزم ها و راهبردهای تحقق نظم مطلوب جهانی از منظر مقام معظم رهبری چه می باشند؟ نسبت این نظم با مبانی و آموزه های دینی اسلامی چیست؟ در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و نظریه پردازی داده بنیاد به بررسی موضوع تحقیق پرداخته ایم و نتیجه حاصل شده این است که آیت الله خامنه ای تحقق نظم مطلوب جهانی را با بهره گیری از راهبردهایی چون تقویت جریانات دینی و اسلامی، عدالت گرایی و انسجام اسلامی امکانپذیر می دانند.

    کلیدواژگان: نظم مطلوب جهانی، مقام معظم رهبری، انسجام اسلامی، عدالت گرایی، بیداری اسلامی
  • حیدر مطلب فائد، احمدرضا سلیمان زاده*، حسین رستم زاد صفحات 205-229

    یکی از ضرورت های یک زندگی عادی در جامعه، صلح و ثبات بوده که وظیفه تامین آن برعهده حکومت قرار دارد. جمهوری اسلامی ایران بر پایه نظام ولایت فقیه، رویکرد خاصی در خصوص استقلال طلبی پیش گرفت که عموما موردانتقاد بوده است. این پژوهش به روش اسنادی- تحلیلی-توصیفی درصدد پاسخ به این سوال بوده که اثر اتخاذ رویکرد استقلال طلبی جمهوری اسلامی ایران بر حق بر صلح شهروندان چیست. چنین نتیجه شد که جمهوری اسلامی ایران، بر پایه دکترین ولایت فقیه به پیروی از حقوق بشر اسلامی، حق بر صلح را برای شهروندان فراهم کرده که تنها به امنیت داخلی شهروندان به واسطه جرم زایی چند سال اخیر انتقادهایی وارد است. تقویت قوای نظامی و امنیتی، سیاست های فرهنگی صحیح جهت پیوند اقوام و مذاهب کشور، تمرکز قدرت در حاکمیت، عدم اتکا به بیگانگان و مشارکت سیاسی در چارچوب دکترین ولایت فقیه؛ در نهایت ارکان چهارگانه حق بر صلح را برای شهروندان ایرانی فراهم کرده است. در قیاس با برخی کشورها که رویه نزدیکی به غرب و تنش زدایی با آنها را در پیش گرفته اند؛ مشخص شد که در وضعیتی که بدون لحاظ قاعده فقهی «نفی فی سبیل»، پای بیگانگان به کشور باز گردد، به طرق مختلف که در راس آن درگیری های مذهبی و فرقه ای هست، امنیت آن کشورها خدشه دار خواهد شد.

    کلیدواژگان: صلح، حقوق بشر، استقلال طلبی، فقه اسلامی، امنیت
  • وحید آرائی* صفحات 231-253

    اهمیت پاسخگویی در هر نظام سیاسی به حدی مهم است که موجودیت نظام به آن بستگی دارد چرا که مانع فساد درونی و ناکارآمدی می شود. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، به نحوه و سازوکار پیش بینی شده نظام کلان پاسخگویی قوه مجریه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پرداخته می شود. از آنجا که جمهوری اسلامی ایران مبتنی نظام مردم سالاری دینی است، لذا پاسخگویی اهمیت ویژه ای در قانون اساسی دارد؛ پاسخگویی در برابر خداوند مبتنی بر وجه اسلامیت (اصول 4 و 56) و پاسخگویی در برابر مردم مبتنی بر وجه جمهوریت (اصل 6). در نظام اسلامی به مساله پاسخگویی قوای سه گانه بویژه قوه مجریه به نهادهای قانونی و مردم توجه شده است به طوری که سازوکار پیش بینی شده در دو محور کلی قابل ارزیابی می‏باشد: نسبت به انجام تکالیفی که متوجه قوه مجریه و نسبت به احقاق حقوقی که برای مردم به رسمیت شناخته شده است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، قوه مجریه، قانون اساسی، نظام سیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • لیلا کلیج*، سید وحید عقیلی، حسن خجسته باقرزاده صفحات 255-280

    بیانیه گام دوم انقلاب به عنوان یکی از کلیدی ترین اسناد و منابع قانون گذاری و سیاستگذاری در کشور محسوب می شود لذا فهم و تفسیر آن می تواند در ارتقای بینش مخاطبان، نقش موثری داشته باشد و سیاست-گذاران و برنامه ریزان را در تدوین سیاست های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و... راهنمایی کند این پژوهش به دنبال یافتن رهنمودهای اقتصادی مدنظر مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم با روش تحلیل مضمون انجام شده است براین اساس برای یافتن مولفه های اقتصادی بیانیه گام دوم انقلاب، 43گزاره ی کلیدی مرتبط باحوزه اقتصاد از متن بیانیه احصا شد وسپس با بررسی این عبارات 21 مضمون پایه به دست آمد. با دسته بندی مضامین پایه به 10 مضمون سازمان دهنده و در نهایت 4 مضمون فراگیر دست یافتیم ، ارتباط با این مضامین فراگیر و سایر مضمون ها در قالب شبکه مضامین ترسیم شد. در بخش انتهایی نیز4 مضمون فراگیر دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی، پیشرفت و توسعه اقتصادی، امنیت اقتصادی و چالش های اقتصادی برگرفته از مفاهیم اقتصادی بیانیه مورد بحث و مداقه قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، اقتصاد، تحلیل مضمون، مولفه های اقتصادی
  • مجتبی زارعی*، محسن سام صفحات 281-302

    سیاستگذاری فرهنگی، فرآیند دخالت دولت در عرصه فرهنگ است. عرصه فرهنگ، پس از ورود تجدد به ایران، عرصهای آشوب زده است که به دلیل ورود عناصر فرهنگی متجددانه، همگونی ساخت فرهنگ را تغییر داده است. در این وضعیت، سیاستهای دولتی فرهنگی، در سیری که از آغاز روند سیاستگذاری در ایران، یعنی دولت رضاخانی تاکنون داشته است، دو نوع سیاستگذاری را از سر گذرانده است: سیاست تجددگرا که در دولت پهلوی پیگیری شد و سیاست مجددانه فرهنگی انقلاب اسلامی که در دوران پس از انقلاب مطرح شده است. پرسش اصلی این پژوهش، پس از پیگیرییک مبنای نظری و مفهومی در توضیح تجدد و گفتمانهای ایرانی پیرامون آن، معطوف به این مساله است که آیا سیاستگذاری فرهنگی در سالهای پس از انقلاب، به ویژه در دوران تصدی سیدمحمد خاتمی بر وزارت فرهنگ و ارشاد، تا چه اندازه در راستای اهداف فرهنگی انقلاب ارزیابی می شود؟ پژوهش حاضر نشان میدهد که آشوب فرهنگی ناشی از ورود تجدد در ایران، سبب شده است که جمهوری اسلامی برای تعقیب اهداف فرهنگی خود دچار مشکل شود و در یک مطالعه موردی، می توان وضعیت وزارت ارشاد و دیدگاه های آقای خاتمی طی سالهای 1361 تا 1371 را نموداریاز این ناتوانی نسبی و درنتیجه بروز بیماری بی سامانی و بیاثری در دستگاه سیاستگذار وزارت ارشاد دانست.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری فرهنگی، تجدد، آشوب، بی سامانی
  • مجتبی معظمی* صفحات 303-324

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه هوش معنوی و سبک زندگی اسلامی با مشارکت در فعالیت های فرهنگی در اساتید بسیجی انجام شد. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه اساتید بسیجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در سال تحصیلی 1-1400 به تعداد 294 نفر بودند. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 167 نفر بدست آمد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس هوش معنوی کینگ (2008)، پرسشنامه سبک زندگی اسلامی کاویانی (1390) و پرسشنامه مشارکت در فعالیت های فرهنگی گنجی و همکاران (1397) بودند که پایایی آنها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 86/0، 92/0 و 90/0 بدست آمد. یافته ها نشان داد که هوش معنوی (و هر چهار مولفه آن شامل تفکر انتقادی وجودی، تولید معنای شخصی، آگاهی متعالی و توسعه حالت هوشیاری) و سبک زندگی اسلامی (و هر ده مولفه آن شامل زمان شناسی، امنیت، تفکر و علم، سلامت، خانوادگی، مالی، عبادی، باورها، اخلاقی و اجتماعی) با مشارکت در فعالیت های فرهنگی در اساتید بسیجی رابطه مثبت و معنادار داشتند (001/0˂P). همچنین، متغیرهای هوش معنوی و سبک زندگی اسلامی به طورمعناداری توانستند 43 درصد، چهار مولفه هوش معنوی به طورمعناداری توانستند 28 درصد و ده مولفه سبک زندگی اسلامی به طورمعناداری توانستند 54 درصد از تغییرات مشارکت در فعالیت های فرهنگی در اساتید بسیجی را تبیین کنند (001/0˂P). نتایج نشان دهنده رابطه مثبت معنادار هوش معنوی و سبک زندگی اسلامی با مشارکت در فعالیت های فرهنگی در اساتید بسیجی و نقش آنها در تبیین مشارکت در فعالیت های فرهنگی آنان بود.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، سبک زندگی اسلامی، مشارکت در فعالیت های فرهنگی، اساتید بسیجی
  • محمد محمدی*، علی رضائیان، سینا نعمتی زاده صفحات 325-343

    هدف از انجام این پژوهش ارایه مدلی به منظور ارتقاء صلاحیت حرفه ای مدیران بر اساس توسعه خلاقیت و نوآوری در دانشگاه های آزاد اسلامی استان تهران بوده است. رویکرد پژوهش کیفی مبتنی بر نظریه زمینه ای)طرح سیستماتیک(در این پژوهش ملاک عمل بوده است. جامعه آماری شامل شامل خبرگان و اساتید واحدهای دانشگاهی و مدیران سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی بوده است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند است .مطالعه حاضر با هدف توصیف روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان روش هدفمندی جهت جمع آوری داده های تحقیقات کیفی انجام شد تا جایی ادامه یافت که پژوهشگر با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از اعضای نمونه به اشباع نظری رسید. با استفاده از نتایج حاصل از بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهش و تجزیه و تحلیل محتوای مصاحبه های انجام گرفته، شاخص هایی به منظور ارتقاء صلاحیت حرفه ای مدیران شناسایی شده و طی سه مرحله کدگذاری باز،کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، مدل توسعه حرفهای مدیران مدارس در شش مقوله اصلی شرایط علی،پدیده محوری) صلاحیت حرفه ای مدیران (، راهبردهای توسعه حرفه ای مدیران، شرایط مداخله گر و پیامدهای توسعه حرفهای مدیران گنجانده شده است.

    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، توسعه حرفه ای، خلاقیت، نوآوری و مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی تهران
|
  • Seyyed Mohammad Javad Ghorbi *, Gholamreza Jamshidiha Pages 7-51

    Ayatollah Mohammad Ali Shahabadi is one of the contemporary jurists of Iran who, in addition to jurisprudence, mysticism and ethics, also had strategic theories in the field of economics and society derived from Islamic teachings, which were reflected in his lectures, especially in the book Shazrat al-Ma'aref. An examination of his thoughts and ideas in the field of economics shows that he paid special attention to the economics of the religious community; While pathology of the economy of Islamic states, he intended to present economic governance strategies to get the Islamic Ummah out of dependence on infidels and enemies of Islam. Therefore, the present article will address the issue of the model of economic governance in the thought of Ayatollah Shahabadi. (Subject) Optimal economic governance based on his lectures is based on collective action and based on the establishment of a company based on religious and scientific rules, and for economic strength, everyone needs to act on the basis of brotherhood and fraternity. Inevitably, society needs two things in order to have a strong and dynamic economy; Science (knowledge) and action (action). Given this issue, the present article answers the question that; What is the model of economic governance based on the politics of Eddeh and Oddeh in the thought of Ayatollah Shahabadi (RA)? (Question) To answer this question and explain the economic thought of Ayatollah Shahabadi, the method of content analysis is used. (Method)

    Keywords: Ayatollah Mohammad Ali Shahabadi, Thematic Analysis, Economic Governance, Eddeh, Oddeh Politics
  • Zeinab Hashemikhah *, Seyedalireza Afshani Pages 53-77

    the present article examines the components of consumption management in the commercial advertisements of Fars provincial network. The purpose of this article is to evaluate the effectiveness of these components in order to realize the model of resistance economy. In this regard, we have included the commercial advertisements broadcasted from Fars Provincial Network during 3 months as a statistical population and 341 commercial messages recorded by sampling were available in sample size. Business messages have been processed in two descriptive and cross-level levels after coding using content analysis method and evaluation category technique. Findings indicate that the components of consumption management in provincial advertising, not only do not represent the pattern and concrete ideas in the topics of resistance economics, but also do not explain and represent any purposeful economic modeling. Many advertisements, regardless of the usefulness or quality of the goods and services involved, emphasize the lottery score and the potential rewards that the buyer receives from the product, or technically these advertisements are mainly compiled in documentary sections. , Without an actor and lacked the power to attract the audience. In general, the results show that the commercial propaganda of Fars province lacks a clear strategy to strengthen the productive and economic strength of the country. And in this area, there is a vacuum of supervision of experts related to the advertising industry and experts familiar with the goals of the resistance economy to achieve development plans and prospects.

    Keywords: Resistive economy, Television, advertising, Consumption management
  • Hajieh Rajabi Farjad, Ameneh Malmir * Pages 79-106

    In the administrative law literature, administrative health is a situation in which corruption in the performance of a government organization is significantly reduced. Before any action in the field of administrative health, it is necessary to get a proper understanding of the dimensions of human existence and due to the difference between the views of Islam and the West on the dimensions of human existence, Islamic countries and organizations need to design indigenous and Islamic models in the field of health. Administrative human resources are Muslim themselves. This research seeks to design a model of administrative health of employees from the perspective of Imam Ali (as). The research method is data theory of the foundation and using this method, a model of administrative health of employees has been designed based on documents, books and articles written about the life of Imam Ali (as). Kappa index was also used to validate the model, which was measured for the model at a valid level. Finally, the administrative health model of employees was designed based on the life of Imam Ali (as) including 35 indicators, 9 components and 3 dimensions (individual factors, organizational factors and extra-organizational factors). The findings of this study are expected to pave the way for managers in Islamic societies to create administrative health in employees.

    Keywords: Office Health in Islam, Individual Factors of Office Health, Organizational Factors of Office Health, Extra-Organizational Factors of Office Health
  • Mehdi Mahdavian Sadr, Karamolah Daneshfard *, Hasan Givarian Pages 107-151

    Every organization needs to improve performance management for excellence and sustainable development, and government organizations and private centers to achieve the goals of the organization strive to use successful management models and through new performance management models and procedures, to improve outputs and study programs. They are strategic and therefore, policy studies are important in the organization and effective government centers and private institutions are looking to establish policy studies institutes to improve their performance. In this regard, the Research Center of the Islamic Consultative Assembly, as one of the effective research institutions in the Islamic Republic of Iran, which is one of the policy studies institutes affiliated with the legislative body in the country, needs to pay attention to performance management to improve the organization in order to provide better services to legal institutions. It is the relevant decision maker. In this regard, understanding the policy-making and its related institutions in performance management and its coordinates is essential for the managers of this institution, and this article seeks to answer the main question by using qualitative studies: a conceptual model for performance management What is the policy with emphasis on the Research Center of the Islamic Consultative Assembly?

    Keywords: Institutions of Policy Studies, Research Center of the Islamic Consultative Assembly, Performance Management, Performance Evaluation
  • Ahmad Azizkhani * Pages 153-176

    During different centuries, Islam has always been the main inspiration source for identity which along with other identity principles created a civilization that gained global authority in different cases. This civilization, however, during recent centuries has faced deterioration. The question about degeneration has been proposed following military defeats and caused different reactions. This descriptive-analytical research is going to answer this question that how Iranian community reacted toward the issue of degeneration. The research findings reveal that three different answers have been given considering degeneration issue. With the presumption of capturing modernism, the first answer (constitutional movement) tried to create a local modernism. This answer did not gain any victory since it did not care about epistemological foundations as well as the huge gap between Islamic values and western ones. The second answer (Pahlavism), also, encountered a bigger problem as metamorphosis of identity since it tried to follow western civilization unconditionally. That is why the third answer (Islamic revolution), focusing on Islamic political discourse has flourished. Islamic republic tried to revive Islamic-Iranian identity by reviving Islamic values and ignoring western civilization.

    Keywords: Islamic Revolution, Political Islam, identity, Constitutional Movement, Pahlavism
  • Heidar Motaleb Faed, Ahmadreza Soleimanzadeh *, Hossein Rostamzad Pages 205-229

    The fight against smuggling is a necessity to support the country's production capacity. In order to implement the goals of the resistance economy, it is necessary to identify the legal problems in this area and provide suggestions for solving them. This research is a documentary-analytical-descriptive method that seeks to answer the question that from a legal point of view is the reason for the complete failure in the fight against smuggling of goods. It was concluded that there is no legally necessary infrastructure for the full implementation of the laws in this area. In most border provinces, smuggling of goods is the only source of income for the people of those areas, and according to the verses of several principles of the constitution that require the government to provide decent jobs and a prosperous life for citizens and the government has not yet fully implemented these principles. Also, according to the rules of Islamic human rights, such as tolerance, they should be tolerated in order to preserve the only source of income for these citizens. On the other hand, some legal provisions, such as the regulations for the entry of goods by seafarers, are not applicable due to lack of technical infrastructure and full coordination between anti-trafficking units, and it is necessary that the executive Take various actions and then prioritize employment-generating projects in the border areas and at the same time create a job opportunity for these citizens and fight against the smuggling of goods.

    Keywords: Commodity trafficking, Citizenship, tolerance, Legislative vacuum, resistance economy
  • Vahid Araei * Pages 231-253

    The importance of accountability in any political system is so important that the existence of the system depends on it because it prevents internal corruption and inefficiency. In this article, using a descriptive-analytical method, the manner and mechanism of the macro system of accountability of the executive branch in the Constitution of the Islamic Republic of Iran is discussed. Since the Islamic Republic of Iran is based on a religious democracy, accountability is of particular importance in the constitution; Accountability to God based on the aspect of Islam (principles 4 and 56) and accountability to the people based on the aspect of the republic (principle 6). In the Islamic system, the issue of accountability of the three branches of government, especially the executive branch, to legal institutions and the people has been considered so that the envisaged mechanism can be evaluated in two general areas: Which is recognized by the people.

    Keywords: Accountability, Executive, Constitution, political system, Islamic Republic of Iran
  • Leila Kalij *, Seyedvahid Aqili, Hasan Khojastehbagherzadeh Pages 255-280

    The statement of the second step of the revolution is considered as one of the key documents and sources of legislation and policy-making in the country, so its understanding and interpretation can play an effective role in expanding audience vision and assists policy makers and planners in formulating economic, cultural, political policies. This research aimed at finding economical guidelines of the Supreme Leader in the statement of the second step has been carried out via content analysis method.To find out the economical components in the statement, 43 key predicates related to economy were obtained from the statement. As a result, 21 basic themes were inferred. By categorizing the basic themes, we obtained 10 organizing themes and finally four comprehensive themes. The relationshipof these comprehensive themes and other themes was drawn in the form of a network of themes. In the final section, four comprehensive themes of the economical achievements of the Islamic Revolution, economical progress and development, economical security and economical challenges derived from the economical concepts of the statement were discussed.

    Keywords: Statement of the Second Step of the Revolution, Economics, content analysis, economical components
  • Mojtaba Zarei *, Mohsen Sam Pages 281-302

    Cultural policy-making is the process of government intervention in the field of culture. The field of culture, after the arrival of modernity in Iran, has become a turbulent arena that has changed the homogeneity of the construction of culture due to the arrival of modern cultural elements. In this situation, the government-cultural policies, in the course of the policy-making process in Iran, namely the Rezakhani government, has gone through two types of policies: the modernist policy pursued in the Pahlavi government and the cultural re-policy of the Islamic Revolution in The post-revolutionary era has been raised. The main question of this research, after pursuing a theoretical and conceptual basis in explaining Iranian modernity and discourses around it, is focused on whether cultural policy in the post-revolutionary years, especially during the tenure of Seyyed Mohammad Khatami at the Ministry of Culture and Guidance, To what extent is it evaluated in line with the cultural goals of the revolution? The present study shows that the cultural turmoil caused by the arrival of modernity in Iran has caused the Islamic Republic to have difficulty in pursuing its cultural goals. He considered the relative incapacity and as a result of the disease to be disorderly and ineffective in the policy-making apparatus of the Ministry of Guidance. In this process, two periods of cultural policy in the Ministry of Guidance, namely the policy of neglect and repression (from 1982 until the death of the Imam)

    Keywords: Cultural Policy, modernity, chaos, Disorder
  • Mojtaba Moazzami * Pages 303-324

    Qëllimi i këtij studimi ishte përcaktimi i marrëdhënies ndërmjet inteligjencës shpirtërore dhe stilit të jetesës islame me pjesëmarrjen në aktivitete kulturore te profesorët e Basijit. Ky studim ishte ndërsektorial për sa i përket qëllimit të aplikuar dhe metodës ndërseksionale të zbatimit. Popullsia e studimit ishte 294 persona nga të gjithë profesorët Basij të Universitetit Islamik Azad, Dega e Teheranit të Veriut në vitin akademik 1-1400. Madhësia e kampionit sipas formulës së Cochran-it ishte 167 persona të cilët u përzgjodhën me metodën e kampionimit të thjeshtë të rastësishëm. Instrumentet e kërkimit ishin shkalla e inteligjencës shpirtërore King (2008), Pyetësori i stilit të jetës Islame Kaviani (2011) dhe Pyetësori i Pjesëmarrjes në Aktivitetet Kulturore të Ganji et al. (1397), besueshmëria e të cilit ishte 0.86, 0.92 dhe metoda alphabach 0.90 me C përkatësisht.Erdhi. Gjetjet treguan se inteligjenca shpirtërore (dhe të katër komponentët përfshirë të menduarit kritik ekzistencial, prodhimin e kuptimit personal, ndërgjegjësimin transcendent dhe zhvillimin e vetëdijes) dhe stili i jetës islame (dhe të dhjetë komponentët duke përfshirë kronologjinë, sigurinë, të menduarit dhe shkencën, shëndetin, familjen, financat , besimi, besimi, moral dhe social) kishin një lidhje pozitive dhe domethënëse me pjesëmarrjen në aktivitete kulturore në profesorët e Basijit (P˂0.001). Gjithashtu, variablat e inteligjencës shpirtërore dhe stilit të jetës islame mund të shpjegojnë ndjeshëm 43%, katër komponentë të inteligjencës shpirtërore mund të shpjegojnë ndjeshëm 28% dhe dhjetë komponentë të stilit të jetës islame mund të shpjegojnë ndjeshëm 54% të ndryshimeve në pjesëmarrjen në aktivitetet kulturore te profesorët e Basijit (P ˂0.001).

    Keywords: : spiritual intelligence, Islamic lifestyle, participation in cultural activities, Basij professors
  • MOHAMAD MOHAMADI *, Ali Rezaein, Sena Neamati Zada Pages 325-343

    The purpose of this study is to provide a model to enhance the professional competence of managers It has been based on the development of creativity and innovation in Islamic Azad universities of Tehran province.Qualitative research approach based on grounded theory (systematic design) in this research has been the criterion of action.. The statistical population included experts and professors of university units and managers of the central organization of the Islamic Azad University.The sampling method is purposeful. The present study aims to describe the snowball sampling method It was performed as a targeted method for collecting qualitative research data to some extent The researcher reached a theoretical saturation using semi-structured interviews with 15 sample members.Using the results of the review of theoretical foundations and research background and content analysis of interviews conductedIndicators are identified to enhance the professional competence of managers and open in three coding stagesAxial coding and selective coding, the model of professional development of school principals in the six main categories of causal conditions, the central phenomenon (professional competence of principals),Managers 'professional development strategies, intervening conditions, and implications for managers' professional development are included.

    Keywords: professional competencies, Professional Development, creativity, innovation, managers of Islamic Azad universities of Tehran