فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالمهدی نصیرزاده نصیرزاده*، سمیرا رفیعی شهربابکی صفحات 11-23
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه تفکر استراتژیک و مدیریت دانش با عملکرد سازمانی هیات های ورزشی استان کرمان در سال 1398- 1397 می باشد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی هیات های ورزشی استان کرمان تشکیل داده اند. در این پژوهش نمونه آماری را تمامی افراد مذکور در جامعه آماری مورد نظر تشکیل می دهند که تعداد آن ها 70 نفر است. این مدیران، به روش نمونه گیری تمام شماری انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. برای بررسی فرضیات تحقیق، از آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد، بین تفکر استراتژیک و مدیریت دانش با عملکرد سازمانی هیات های ورزشی ‏استان کرمان رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های تفکر استراتژیک: تفکر سیستمی،‎ ‎چشم انداز‎،‎ ‎فرصت ‏طلبی‎ ‎هوشمندانه،‎‏ ‏‎ ‎فرضیه‎ ‎محور‎ ‎بودن،‎ ‎تفکر‎ ‎در‎ ‎طول‎ ‎زمان با عملکرد سازمانی و بین مولفه های مدیریت دانش: ایجاد دانش، حفظ و نگهداری دانش، تبدیل و انتقال دانش و بکارگیری دانش با ‏عملکرد سازمانی هیات های ورزشی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تفکر استراتژیک، عملکرد سازمانی. هیات ورزشی
  • رضا سپهوند، حامد قاسم پور* صفحات 25-40
    انزوا از پدیده های شناخته شده در گفتمان لبه تاریک رفتار سازمانی به شمار می رود که دارای آثار پیدا و پنهان فراوان و موجد سربرآوردن رفتارهای انحرافی در محیط کار است که می بایست به انحاء مختلف از هویدا شدن آن استنکاف کرد. به همین سبب این تحقیق با هدف بررسی تاثیر رهبری اخلاق گرا بر انزوا در محیط کار با در نظر گرفتن نقش دو متغیر میانجی جو رابطه ای و باور به خودکارآمدی به انجام رسیده است تا به نقش احتمالی برخی از متغیرها در چارچوب مطالعات روان شناسی مثبت پی برده شود. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان ایلام به تعداد 169 نفر هستند که با توجه حجم جامعه کلیه آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد که قابلیت اعتبار، با روایی واگرا و همگرا و قابلیت اعتماد به سوال ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و بارهای عاملی مورد تایید واقع شد. نتایج تحقیق نشان داد رهبری اخلاق گرا بر انزوا در محیط کار تاثیر معنادار و منفی و بر جو رابطه ای و باور به خودکارآمدی اثر معنادار و مثبت دارد. همچنین، اثر جو رابطه ای و باور به خودکارآمدی بر انزوا کاری، معنادار و منفی است. همچنین مشخص شد رهبری اخلاق گرا به طور مجزا از طریق دو متغیر میانجی جو رابطه ای و باور به خودکارآمدی بر انزوا در محیط کار اثر غیرمستقیم و منفی برجای می گذارد. در ادامه، این ادعا که در جامعه مورد مطالعه انزوا در محیط کار جاری و ساری است از طریق آزمون تی تک نمونه ای آزمون شد که نتیجه حکایت جریان داشتن پدیده مذکور در میان کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاق گرا، انزوا کار، جو رابطه ای، باور به خودکارآمدی
  • زهرا رضایی، مهرزاد حمیدی*، ابراهیم علی دوست قهفرخی، امین دهقان قهفرخی صفحات 41-56
    هدف از این پژوهش، طراحی مدل مسیولیت اجتماعی فدراسیون ورزش دانش آموزی ایران بود. این پژوهش، کاربردی و با رویکردی آمیخته (کیفی و کمی) است. در بخش کیفی نمونه شامل خبرگان آگاه به موضوع ورزش دانش آموزی در سه بخش آکادمیک، اجرایی و ورزشی بود. نمونه گیری هدف مند بود و با توجه به رویکرد غیر احتمالی آن تا نقطه ای ادامه پیدا کرد که به اشباع نظری رسیدیم. بنابراین 12 مصاحبه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش کمی جامعه آماری شامل اعضای هیات رییسه، کارشناسان، مدیران ستادی ورزش دانش آموزی، معاونین تربیت بدنی و سلامت، روسای ادارات، هیات ها و انجمن های ورزش دانش آموزی بودند که به صورت هدفمند 219 به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی از تحلیل مضمون با نرم افرار MAXQDA استفاده شد. همچنین در بخش کمی به منظور تایید فرضیات به دست آمده از بخش کیفی از روش تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزار های SPSS و LISREL ستفاده شد. نتایج نشان داد که نقطه ی اشباع در نمونه ی کیفی ایجاد 36 کد اولیه، 4 عامل (اقتصادی، بشردوستانه، قانونی و اخلاقی) و 1 کد محوری (مسیولیت اجتماعی فدراسیون ورزش دانش آموزی) متفاوت می کند که در مجموع 422 فراوانی کلی را در مصاحبه ها دارند. همچنین فرضیه های شناسایی شده در بخش کیفی به صورت کمی مورد تایید قرار گرفتند. نتایج این پژوهش برای سیاست گذاری و تدوین برنامه راهبردی به منظور توسعه مسیولیت اجتماعی در بین کارکنان فدراسیون، ذی نفعان، معلمان و انجمن ها و هیات های ورزشی در ورزش دانش آموزی کاربردی خواهد بود.
    کلیدواژگان: ورزش دانش آموزی، فدراسیون، مسئولیت اجتماعی
  • نصرالله محمدی* صفحات 57-69

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر رهبری تیمی عمل محور بر توسعه هم افزایی تیمی با در نظر گرفتن نقش میانجی خودکارآمدی و اعتماد سازمانی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران انجام شد. نوع تحقیق توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران(139 نفر) بود. نمونه گیری به صورت تمام شمار انجام و 117 پرسشنامه تکمیل و برگشت داده شد. به منظور گرد آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد با طیف پنج گزینه ای لیکرت، استفاده شد. الگوریتم تحلیل داده ها به روش حداقل مربعات جزیی که شامل بررسی مدل های اندازه گیری و برازش مدل ساختاری بود، جهت سنجش اثر متغیرهای پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. برازش مناسب هر دو بخش الگوریتم داده ها نشان دهنده مطلوب و قابل قبول بودن پرسشنامه ها و ساختار مکنون در سطح شاخص ها و سوالات مورد استفاده بود. نتایج پژوهش در سطح اطمینان 95 درصد نشان داد؛ رهبری تیمی عمل محور بر توسعه هم افزایی تیمی، خودکارآمدی و اعتماد سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. خودکارآمدی و اعتماد سازمانی نیز بر توسعه هم افزایی تیمی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری داشت. در نتیجه می توان گفت؛ اعمال رهبری تیمی عمل محور، توسعه هم افزایی تیمی؛ خودکارآمدی و اعتماد سازمانی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران را موجب خواهد شد.

    کلیدواژگان: رهبری تیمی عمل محور، توسعه هم افزایی تیمی، خودکارآمدی، اعتماد سازمانی
  • طیبه جامه بزرگی، مجید سلیمانی*، غلامرضا شعبانی بهار صفحات 71-81
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران در عملکرد سازمانی با نقش میانجی هوش سازمانی در وزارت ورزش و جوانان با روش تحلیل معادلات ساختاری انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان وزارت ورزش و جوانان، در سال 1398 می باشند که 279 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. نتایج پژوهش نشان داد که مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران وزارت ورزش و جوانان، به صورت مستقیم و هم به طور غیر مستقیم، از طریق متغیر میانجی هوش سازمانی می تواند بر قابلیت عملکرد سازمانی تاثیرگذار باشد. بر این اساس، مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران به میزان 80/0 بر عملکرد سازمانی و هوش سازمانی به میزان 70/0 بر عملکرد سازمانی تاثیرگذار می باشد. همچنین نقش میانجی هوش سازمانی در اثر مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران بر عملکرد سازمانی 13/0 تایید گردید. بنابراین مدیران ورزش کشور با بکارگیری مهارت های کوانتومی در سازمان و استفاده از راه حل هوش سازمانی می تواند قدرت رقابت پذیری سازمان را افزایش دهد و از دیگر سازمان ها را متمایز نماید و با بکارگیری اطلاعات موجود از مزایای رقابتی و پیشرو بودن بهره برداری نموده تا بتواند تغییرات مثبت یا منفی را حس کنند، که این امر قابلیت عملکرد وزارت ورزش و جوانان را ارتقا می بخشد.
    کلیدواژگان: مهارت های مدیریت کوانتومی، هوش سازمانی، عملکرد سازمانی، وزارت ورزش و جوانان
  • منصور قادری*، رزیتا سپهرنیا، سید رضا صالحی امیری، علی اکبر رضایی صفحات 83-92
    هدف از پژوهش حاضر طراحی الگو با کاربست سرمایه های انسانی و رویدادهای ورزشی در دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بود. روش پژوهش ترکیبی و از نوع طرح های آمیخته است. جامعه آماری این پژوهش 264 نفر بود که با تعداد نمونه تحقیق برابری کرد. برای دستیابی به اهداف پژوهش از پرسش نامه های محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با روش دلفی در سه مرحله به تایید 21 نفر از متخصصین امور فرهنگی و ورزشی رسید. روایی سازه پرسشنامه نیز با تحلیل عاملی تاییدی به تایید رسید. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش های اماری توصیفی و استنباطی از جمله معادلات ساختاری و با کمک نرم افزارهای SPSS و PLS استفاده شد.نتایج این پژوهش نشان داد در الگوی فرهنگی جمهوری اسلامی دیپلماسی ایران در ورزش با تاکید بر حوزه ورزشی، مولفه های بعد ورزشی (سرمایه انسانی و تولیدات و محصولات ورزشی) دارای بیشترین اهمیت و مدل به دست آمده از برازش مناسب برخودار است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، سرمایه های انسانی، رویدادهای ورزشی
  • علی جلیلی شیشوان* صفحات 93-100

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثر بخشی مداخله ورزشی مبتنی بر برنامه های بین نسلی بر شادکامی و بهزیستی ذهنی در ورزشکاران بدنسازی می باشد. روش تحقیق نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. نمونه مورد مطالعه شامل 30 ورزشکار بدنساز مرد در قالب دو گروه می باشد (شامل 15 نفر بدنساز به عنوان گروه آزمایشی و 15 نفر بدنساز به عنوان گروه کنترل) که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. گروه آزمایش تحت مداخله ورزشی مبتنی بر برنامه های بین نسلی قرارگرفتند، اما برای گروه کنترل مداخله انجام نشد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1995) ، پرسشنامه فرم کوتاه بهزیستی ذهنی ریف و سینگر (2006) و روش مداخله ورزشی مبتنی بر برنامه های بین نسلی بود. جهت تحلیل داده های پژوهش حاضر از آزمون تحلیل کواریانس ANCOVA و نرم افزار SPSS25استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایشی و همچنین تفاوت معناداری بین دوگروه آزمایشی و گواه در شادکامی و بهزیستی ذهنی ورزشکاران بدنسازی وجود داشت. انجام مداخلات ورزشی بر متغیر شادکامی و بهزیستی ذهنی اندازه اثر بزرگتر را داشته است. ورزشکاران بدنساز شرکت کننده در جلسات مداخله ورزشی مبتنی بر برنامه های بین نسلی قرار در مقایسه با گروه کنترل و درمقایسه با قبل از مداخله درمجموع بهزیستی ذهنی و شادکامی بیشتری را تجربه کردند.

    کلیدواژگان: برنامه های بین نسلی، شادکامی، بهزیستی ذهنی
|
  • Samira Rafiei Shahrbabaki Pages 11-23
    This study aims to investigate the relation between knowledge management and strategic thought with organizational performance of heads sport commissions of Kerman province in 1396 – 1397. The present study is descriptive – correlation. Statistical population of this study is comprised of all heads commissions of Kerman province. In this study, statistical sample is made up of all mentioned persons in the statistical population, which is 70. By using whole enumeration method, these managers will be selected and examined. In order to investigate the research assumptions, Pearson’s correlation test along with SPSS software and structural equations modeling test along with LISREL software have been used. Research results showed that there exists a direct and conceptual relation between knowledge management and strategic thought with organizational performance of heads sport organizations of Kerman province. Also, there exists a conceptual and straight relationship between knowledge development, knowledge maintenance, knowledge transformation, transmission and utilization with organizational performance and between aim focusing, systematic perspective, intelligent opportunism, hypothesis being centered, thinking over time with organizational performance of heads sport organizations.
    Keywords: knowledge management, strategic thought, Organizational Performance, sport commission
  • Reza Sepahvand, Hamed Ghasempour * Pages 25-40
    Isolation is one of the well-known phenomena in the dark-edge discourse of organizational behavior that has many visible and hidden effects and causes deviant behaviors to emerge in the workplace that should be avoided in various ways. Therefore, this study aimed to investigate the effect of ethical leadership on isolation in the workplace by considering the role of two mediating variables of relationship atmosphere and belief in self-efficacy to understand the possible role of some variables in the context of positive psychological studies. Be. The statistical population of this study is 370 non-faculty staff at different levels in the General Directorate of Sports and Youth of Ilam Province, all of whom were selected as a sample according to the size of the total population. To collect the data, standard questionnaires were used that validity was confirmed with divergent and convergent validity and reliability of the questions through Cronbach's alpha coefficient, combined reliability and factor loadings. The results showed that ethical leadership has a significant and negative effect on isolation in the workplace and a significant and positive effect on the relationship atmosphere and belief in self-efficacy. Also, the effect of relationship atmosphere and belief in self-efficacy on work isolation is significant and negative. It was also found that ethical leadership, separately through the two mediating variables of relationship atmosphere and belief in self-efficacy, has an indirect and negative effect on isolation in the workplace. Subsequently, the claim that isolation in the study community is current in the workplace and Sari was tested by one-t-test, which indicates that the phenomenon is current among employees.
    Keywords: Ethical Leadership, Isolation Workplace, Relational Climate, Self-efficacyBeliefs
  • Zahra Rezaee, Mehrzad Hamidi *, Ebrahim Alidoust Gahfarokhi, Amin Dehghan Ghahfarokhi Pages 41-56
    The purpose of this study designing model of social responsibility of the school sports federation. This study was practical with a mixed approach (qualitative and quantitative). The sample in the qualitative section was including informed experts of school sport in the field of academic, executive, and sports. The sampling method was purposeful and due to its unpredictable approach, it proceeded to a point where we reached theoretical saturation. Therefore, 12 interviews were analyzed. In the quantitative section, the statistical society was included board members, experts, managers of students sports federations, Deputies of Physical Education and Health, Heads of offices, the staff and associations school sports and 219 people purposefully were selected as samples. We use MAXQDA software in the qualitative section for analyzing data. Also, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were used in the quantitative section for confirming hypotheses that were obtained in the qualitative section. Results show that the qualitative sample create 36 initial codes, 4 Factor(economic, humanitarian, legal, and moral), and 1 axial code( Social responsibility of the Student Sports federation) that they have 422 overall frequency in the context of interviews. Also, hypothesizes that were obtained in the qualitative part were confirmed in the quantitative section. The results of this study will use for policy-making and strategic planning to develop social responsibility among federation staff, stakeholders, teachers, and sports associations, and boards in student sports.
    Keywords: Student sports, federation, Social responsibility
  • Nasrollah Mohammadi * Pages 57-69

    The aim of this study was to investigate the effect of Action-centered team leadership on the development of team synergy by considering the mediating role of self-efficacy and organizational trust of the staff of the General Department of Sports and Youth of Mazandaran Province. The type of descriptive research was correlation. The statistical population included all employees of the General Department of Sports and Youth of Mazandaran Province (139 people). The sampling method was census and finally the questions of 117 questionnaires were completed and returned correctly. In the research, the survey method and a questionnaire with five Likert options were used to collect background data. The data analysis algorithm was used to measure the effect of research variables by the partial least squares method, which included the measurement models and the fit of the structural model. Proper fit of both parts of the data algorithm indicated the desirability and acceptability of the questionnaires and the latent structure at the level of indicators and questions used. The research results showed a 95% confidence level; Action-centered team leadership has a positive and significant effect on the development of self-efficacy team synergy, organizational trust of employees. Organizational self-efficacy and trust also had a positive and significant effect on the development of team synergy. As a result we can say; Practice action-oriented team leadership, develop team synergy; self-efficacy and organizational trust of the staff of the General Department of Sports and Youth of Mazandaran Province will increase.

    Keywords: Action-centered team leadership, synergy development, Self-efficacy, Organizational Trust
  • Tayebeh Jamehbozorgi, Majid Soleymani *, Gholamreza Shabani Bahar Pages 71-81
    This study was conducted to investigate the effect of managers' quantum management skills on organizational performance, with the mediating role of organizational intelligence in the Ministry of Sports and Youth, using structural equation analysis. The statistical population of this study, including all employees of the Ministry of Sports and Youth, in 1398, 279 people were selected as a statistical sample. The results showed that the quantum management skills of the managers of the Ministry of Sports and Youth, directly or indirectly, through the mediating variable of organizational intelligence can affect organizational performance. Accordingly, managers' quantum management skills are 0.80 on organizational performance and organizational intelligence is 0.70 on organizational performance. Also, the mediating role of organizational intelligence due to managers' quantum management skills on organizational performance was confirmed to be 0.13. Therefore, the country's sports managers, by using quantum skills in the organization and using organizational intelligence solutions, can increase the competitiveness of the organization, and differentiate it from other organizations, and by using the available information, take advantage of competitive advantages and leadership To be able to feel the positive or negative changes, which will improve the performance of the Ministry of Sports and Youth.
    Keywords: Quantum Management Skills, Organizational intelligence, Organizational Performance, Ministry of Sports, Youth
  • Mansour Qaderi *, Rozita Sepehrnia, Reza Salehi Amiri, Aliakbar Rezaie Pages 83-92
    This study aimed to design a model with implication of human capital and sporting events in Islamic Republic of Iran cultural diplomacy. It was mixed method and designed. The study population was 264 individuals which equalized with the sample. A researcher-structured questionnaire is applied to achieve the research purposes. Face and content validity were confirmed in three phases with Delphi techniques by 21 sport and cultural experts and scholars. Construct validity of questionnaire was accepted by confirmatory factor analysis. For data analysis, descriptive and inferential statistical methods including Structural Equations Method (SEM) were used with the help of SPSS and PLS software. The results showed that in the model of cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran in sports with emphasis on sporting field, there are factors for human capital, sporting events and products. The obtained model has a suitable fitting.
    Keywords: Cultural Diplomacy, Human Capital, Sporting Events
  • Ali Jalilishishavan * Pages 93-100

    The purpose of this research is to determine the effectiveness of sports intervention based on intergenerational programs on happiness and mental well-being in bodybuilding athletes. The research method is semi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The experimental group underwent sports intervention based on intergenerational programs, but no intervention was done for the control group. The study sample includes 30 male bodybuilders in the form of two groups (including 15 bodybuilders as an experimental group and 15 bodybuilders as a control group) who were selected by multi-stage cluster random sampling. Data collection tools included the Oxford happiness questionnaire (1995), the mental well-being short form of Riff and Singer (2006) and the sports intervention method based on intergenerational programs. ANCOVA and SPSS25 software were used to analyze the data of this research. The results showed that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group, as well as a significant difference between the two experimental and control groups in the happiness and mental well-being of the fitness athletes (F(1,1)=18,93 respectively). /227 F(1,1) = p˂0.05). Performing sports interventions on the variable of happiness and mental well-being had a larger effect size (Eta square equal to 0.82 and 0.81, respectively). Bodybuilding athletes who participated in sports intervention sessions based on intergenerational programs compared to the control group and compared to before the intervention, overall experienced more mental well-being and happiness.

    Keywords: intergenerational programs, happiness, mental well-being