فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 32 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 32 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیلان حیدرمنش، حمید صابری*، مهری اذانی، امیر گندمکار صفحات 7-33

    مساله ی فقر و نابرابری، نتیجه ی عدم نگاه عادلانه به فضای سرزمین است که در کشور ایران نیز نمود فضایی پیدا کرده است. دهه هاست مساله ی فقر شهری با عناوین مختلفی مورد اشاره قرار می گیرد: سکونت گاه های غیررسمی، بافت های ناکارآمد، بافت های فرسوده و...طرح ها برنامه ها و قوانین مختلفی برای مقابله با این مساله تدوین می شوند، اما آنچه شاهدش هستیم، گسترده تر شدن و ژرف تر شدن ابعاد مساله است. بافت ناکارآمد شهر آبادان، چشم انداز نامناسبی در منظر و سیمای شهری داشته و تهدیدی جدی نیز برای ساکنان آن محسوب می شود. تحلیل پراکنش فضایی فقر در بافت های ناکارآمد نفت شهر آبادان، به منظور برنامه ریزی بهتر برای ساماندهی، توانمندسازی و ارتقای کیفیت زندگی در این بافت ها است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی-تحلیلی است. در این تحقیق، سی شاخص موردنظر در قالب سه عامل اصلی اقتصادی اجتماعی و کالبدی توسط تکنیک AHP طبقه بندی و برای نمایش نتایج تحلیل فضایی پراکنش فقر شهری در بافت های ناکارآمد شهر آبادان از نرم افزارARC GIS 10/3  استفاده شده است. نتایج نشان می دهد وضعیت پراکنش فقر در بافت های ناکارآمد شهر آبادان از الگوی خوشه ای تبعیت می کند. بر اساس نتایج فقر چندبعدی، بافت های ناکارآمد با ساکنین خیلی فقیر  بیشتر در قسمت های غربی و شرقی شهر تمرکز دارند و این پهنه 54/11 درصد از مساحت بافت های ناکارآمد را در برمی گیرند. پهنه های فقیر نیز با 6/22 درصد مساحت، بیشتر در قسمت های شمالی از قبیل (محله های سلیچ غربی، فیه، کوی ملت و شاه آباد)، غربی (محله های احمدآباد  و بریم) و شرقی (محله های الوانیه و ذوالفقاری) شهر قرار دارند.

    کلیدواژگان: فقرشهری، پراکنش، بافت ناکارآمد، سیستم اطلاعات جغرافیایی، آبادان
  • نگار خراسانی، براتعلی خاکپور*، امیدعلی خوارزمی صفحات 35-60

    با ورود ویروس کرونا به عنوان یک مساله ی جدید و کاملا پیچیده و ناشناس؛ شهرها انعطاف پذیری خود را از دست دادند و همچون سابق پاسخگوی نیازهای شهروندان خود نیستند. از سوی دیگر افراد زیادی در دنیا با سبک زندگی کرونایی هنوز سازگاری و هماهنگی ندارند و تلاش آن ها برای برقرار کردن سبک زندگی پیشین خود، کاری خطرناک به نظر می رسد. در این میان، استفاده از فناوری های جدید و اتخاذ فناوری اطلاعاتی و ارتباطی و ایجاد محیط های شهری هوشمند می تواند در پیشگیری از بحران های طبیعی و غیرطبیعی و حل مشکلات به وجود آمده توسط شیوع ویروس کرونا، موثر واقع شود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل سناریوهای تاثیر شیوع کووید- 19 بر هوشمندسازی مدیریت شهری، به بررسی و ارزیابی سناریوهای تاثیر شیوع کرونا بر فعالیت های شهرداری مشهد و اقدامات صورت گرفته در زمینه ی هوشمندسازی جهت مقابله با این بحران پرداخته است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی ازنظر شیوه انجام، اکتشافی، تحلیلی و بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کیفی و کمی انجام گرفته است. جهت جمع آوری اطلاعات وضع موجود، از روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش، شامل 50 نفر از نخبگان و کارشناسان در دسترس است. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات استخراج شده از نرم افزار میک مک و سناریو ویزارد استفاده شده است. شاخص های پژوهش شامل: حمل ونقل هوشمند، اقتصاد هوشمند، دولت هوشمند، زندگی هوشمند، شهروندان هوشمند و محیط زیست هوشمند است. نتایج پژوهش در ارتباط با نحوه توزیع و پراکنش متغیرها در صفحه پراکندگی سیستم، حاکی از آن است که اکثر متغیرها در محدوده متغیرهای تاثیرگذار هستند. در ارتباط با عوامل کلیدی اثرگذار بر هوشمندسازی مدیریت شهری مشهد، استفاده از انرژی های نو و تجدیدپذیر حداقل، تاثیرگذارترین عامل است. همچنین نتایج دلالت بر 8 عامل کلیدی با چندین وضعیت احتمالی سناریوی احتمالی پیش روی آینده هوشمندسازی مدیریت شهری در شهرداری شهر مشهد دارد.

    کلیدواژگان: کرونا، رشد هوشمند، مدیریت شهری، خدمات شهری، شهر مشهد
  • کیومرث حبیبی*، امین خلیلی صفحات 61-86
    مقدمه

    در شهرسازی و معماری ایرانی تقریبا همه عناصر و فضاهای معماری و شهرسازی ازجمله خانه، مسجد، بازار و حتی معابر به نحوی با آب مرتبط بوده اند. بسیاری از عناصر معماری و شهرسازی برای نگهداری و توزیع و مصرف آب به وجود می آمدند ازجمل  مهم ترین این عناصر، آسیاب ها، قنات ها، حمام ها، محلات، مساجد و باغ ها هستن؛  بنابراین بررسی نقش آب در شکل گیری فضاهای شهری در شهرهای ایران ضرورتی انکارناپذیر است.هدف پژوهش :  هدف اساسی در پژوهش حاضر بررسی نظام آبیاری و نحوه ی تامین آب در شهر ارومیه به عنوان نمونه موردی است.

    روش شناسی تحقیق

    پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیلی، پیمایشی و تاریخی و در قالب مطالعه ای ترکیبی (کمی و کیفی) در 2 بخش به بررسی نحوه تعامل شهر ارومیه با نظام آبی پرداخته است. بخش نخست شامل مطالعات اسنادی و پیرامون شهر ارومیه و آب است و بخش دوم شامل مطالعه میدانی است. قلمرو جغرافیایی پژوهش :  قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر، شهر ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی است.

    یافته ها و بحث

    یافته های پژوهش گواه این موضوع است که به دلیل اهمیت آب و به منظور بهره مندی همه ی افراد از آن، نقش ها و روابط اجتماعی گسترده و دقیقی از طریق سازوکار فرهنگی ایجاد شده اند که این ها خود بخشی از فرهنگ مردم ارومیه را تحت تاثیر قرار داده اند.

    نتایج

      نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که گردش و چخش شدن آب از مجموعه مسیر قنات، نهرهای روگذر، گرمابه ها و مساجد تشکیل شده است و چگونگی توسعه و شکل گیری شهر ارومیه که  شامل استقرار محلات، خانه ها و سایر بناهای  شهری عمومی می شود، منطبق و در راستای مولفه های شکل دهنده به این نظام گردش و تقسیم آب بوده است. درنتیجه ی شکل گیری و توسعه ارومیه، وابسته به نظام آبیاری و سیستم پایگان آب بوده است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی : شهر ارومیه، نظام آبیاری، بافت قدیم، عناصر معماری و شهرسازی
  • زهرا یوشعی، اسماعیل آقائی زاده*، احمد زنگانه صفحات 87-117

    کلانشهرها در چنددهه ی اخیر تحولات ساختاری و کارکردی زیادی پذیرفته اند و بر این اساس دگرگون شده و در حال گذار به سمت وضعیتی جدید بوده و تغییراتی عمده را تجربه می کنند. پژوهش حاضر به دگرگونیهای ساختاری و کارکردی صورت گرفته در پهنه ی جنوبی منطقه 6 شهرداری تهران به عنوان یکی از مهمترین مناطق این شهر، شامل محله های ایرانشهر، ولیعصر، دانشگاه تهران و جمالزاده پرداخته است. محدوده ی مورد مطالعه، در چند دهه ی اخیر مورد توجه سازمانها و ادارات مختلف قرار گرفته و به نظر می رسد پس از تملک املاک از سوی سازمان های مورد اشاره، تغییراتی ساختاری و کارکردی در آنها بروز می کند. بدین منظور ابتدا با استناد به منابع علمی موضوع مورد مطالعه، ادبیات مرتبط مطالعه شد و سپس با استفاده از برداشت های میدانی، تغییرات رخ داده در کارکردهای محدوده ی مورد مطالعه بررسی شده است. در نهایت با بهره گیری از قدرت تحلیلی نرم افزار GIS و نیز روش های مبتنی بر تحلیل آمار فضایی، چگونگی دگرگونیهای ساختاری و کارکردی محله ها مطالعه شده و پهنه بندی دگرگونی های صورت گرفته ارایه گردید. نتایج نشان می دهد که در سال های اخیر بخشی از ساختمان های مسکونی محدوده ی مورد مطالعه، برای کارکردهای غیرسکونتی به کار گرفته شده و در این میان محله ی دانشگاه تهران بیشترین میزان تغییر را تجربه کرده است، به گونه ای که با گذر از بخش شمالی منطقه به سمت جنوب از میزان کاربری-های مسکونی کاسته شده و بر تعداد کاربری های اداری، تجاری، آموزشی- فرهنگی، خدماتی و نیز مختلط افزوده می شود. وضعیتی که ادامه آن سبب شکل گیری فضایی صرفا اداری و تجاری با تناسب ضعیف میان بافت قدیم و جدید شده  و نیز می تواند زمینه ساز بروز مشکلاتی برای این بخش از منطقه و به تبع آن شهر تهران شود.

    کلیدواژگان: تغییرات ساختاری و کارکردی، محله های شهری، محله های در حال گذار، پهنه جنوبی منطقه 6 تهران
  • سید رضا بدیعی خیرآبادی، مهرداد مسعودنژاد* صفحات 119-136

    یکی از مهم ترین راه های کاهش آسیب پذیری سکونت گاه های غیررسمی، نوسازی بافت محلات است، بافتی که بدلیل فرسودگی و غیر مقاوم بودن نه تنها موجبات نگرانی متولیان امر را فراهم آورده بلکه هزینه های زیادی را از جهات مختلف به جوامع تحمیل می کند. از طرفی نوسازی سکونت گاه های غیررسمی موجب بالا رفتن سطح زندگی ساکنین، بهبود خدمات دهی سازمان ها و نهادهای مسوول و درنتیجه باعث بالارفتن تاب آوری شهرها خواهدشد. ولی به رغم حضور و فعالیت دستگاه ها و سازمان ها و نهادهای مختلف در سالهای اخیر در این محلات، باز هم روند نوسازی این بافت ها بسیار کند و نامحسوس است. به همین منظور تحقیق حاضر با هدف شناسایی، رتبه بندی و مدل سازی موانع نوسازی بافت سکونت گاه های غیررسمی شهر مشهد انجام شد. پژوهش حاضر که مبتنی بر نظر خبرگان است با استفاده از روش های کتابخآن های و میدانی 29 مانع، در 5 دسته ی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، حقوقی و کالبدی، را به عنوان موانع نوسازی بافت سکونت گاه های غیررسمی شهر مشهد شناسایی و با استفاده از تکنیک تاپسیس و اصل پارتو 10 مانع نخست را به عنوان موانع کلیدی شناسایی و به کمک روش ساختار تفسیری مدل سازی نمود که در نهایت»"فقدان مدیریت یکپارچه ی شهر«" به عنوان اصلی ترین مانع در جهت نوسازی بافت سکونت گاه های غیررسمی در پایین ترین سطح و سنگ زیربنای موانع و به عنوان مانعی که بیشترین تاثیر را بر سایر موانع و کمترین اثر پذیری را از آن ها داشته شناسایی شد. درنتیجه ایجاد مدیریت یکپارچه ی شهری به معنای ایجاد مدیریتی واحد و هماهنگ بین دستگاه های متولی و به منظور برقراری قوانین، ضوابط، امتیازات و مشوق هایی متناسب با ساختار هر محله موجب ارتقای شرایط کار و زندگی ساکنین و بهبود کالبد شهری و کاهش اثر سایر موانع موجود در مسیر نوسازی و تسریع در نوسازی و ساماندهی و احیای بافت سکونت گاه های غیررسمی خواهد شد.

    کلیدواژگان: نوسازی، مدل سازی ساختار تفسیری، سکونت گاه غیررسمی، مدیریت یکپارچه ی شهری
  • اسماعیل تقوی زیروانی، حسین نظم فر*، حسین منصوریان صفحات 137-163

    یکی از کاربردی ترین راهبردها در حوزه برنامه ریزی شهری، لزوم توجه به زیست پذیر بودن مناطق شهری است. زیست پذیری در نواحی شهری به معنای سکونت مطلوب و بهینه برای تمامی افراد ساکن در یک نقطه ی خاص است؛ با وجود این، گسترش سکونت گاه های شهری از یک سو و عدم تفاوت بین پیوندهای جدید و قدیم در نواحی شهری باعث بروز مشکلات فراوانی شده است که رفع این مشکلات در گرو شناسایی مولفه های تاثیرگذار در فرایند زیست پذیری شهرها است. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و تبیین مولفه های تاثیرگذار بر زیست پذیری شهری در شهر ساری صورت پذیرفت. روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی - تحلیلی است. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسش نامه و با منطق نمونه گیری خوشه ای و تصادفی از میان ساکنان نواحی 20 گانه ی شهر ساری، با سهمیه ی هر ناحیه 20 نمونه و درمجموع 400 نمونه جمع آوری شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در میان شاخص های سنجش زیست پذیری، در شاخص اجتماعی مولفه ی «حس تعلق به شهر ساری»، در شاخص زیست محیطی «وضعیت فضای سبز و تاسیسات و تجهیزات شهری» و در شاخص اقتصادی «وضعیت مسکن» از میان دیگر مولفه ها با سطح معناداری 99 درصد در سطح بالاتر از متوسط قرار دارند 05/0) >000/0Sig). با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت تقویت زیست پذیری شهری در شهر ساری منوط به ارتقای شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، ایجاد فضای سبز و امکانات رفاهی و ساماندهی جمعیت شهری به سمت نواحی مستعد رشد است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، زیست پذیری، سکونت گاه های شهری، شهر ساری
  • رسول قربانی*، پوران کرباسی، مهدیه طاهونی صفحات 165-198

    رشد شهری فرآیند پیچیده ای است که در مراحل و زمان های مختلف تحت تاثیر نیروهای خاص اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، نظامی، مدیریتی و طبیعی است. امروزه رشد سریع شهری درحال تبدیل شدن به یک مشکل جدی در بسیاری از کشورهای درحال توسعه و به عنوان یکی از مباحث مهم مربوط به تغییرات زیست محیطی قرن 21 در مناطق شهری مطرح شده است. برای جلوگیری از نابودی اکوسیستم ها و شبکه های اکولوژیک شهری، اصطلاح مدیریت رشد شهری مطرح شده است که از طریق سیاست ها و مقرراتی رشد و توسعه ی شهری را هدایت و کنترل می کند. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف در زمره ی تحقیقات کاربردی و ازلحاظ ماهیت توصیفی-تحلیلی است. در این پژوهش جهت گردآوری اطلاعات موردنیاز از دو شیوه ی کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جهت دستیابی به متغیرهای تحقیق به مرور پیشینه ی پژوهش  پرداخته شد، بعد متغیرهای به دست آمده از طریق مصاحبه با متخصصان، مورد بررسی قرار گرفت. درنهایت 41 متغیر در قالب 4 شاخص سیاسی- مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی و طبیعی با بهره گیری از روش دلفی و پویش محیطی شناسایی شد. سرانجام در قالب پرسشنامه به شکل ماتریس 41 *41 طبق نمونه گیری هدفمند در اختیار 15 نفر از کارشناسان و متخصصان قرار گرفت. برای ارزیابی متغیرهای تحقیق و پایایی سوالات از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که با مقدار 806/0، همواره بیش از 7/0 برآورد شده است. سپس با استفاده از نرم افزارهای میک مک و سناریوویزارد مورد تحلیل قرار گرفت، که 13 گویه  به عنوان پیشران های اصلی و کلیدی موثر مدیریت بر رشد شهری شهر مراغه شناسایی شدند که عبارتند از : طرح مسکن مهر، مالکیت زمین، تغییر کاربری زمین، ادغام روستاهای پیرامون در شهر، خانه های دوم در باغات و مزارع، گسترش زیرساخت ها و شبکه های ارتباطی، انتقال مراکز اداری و توسعه خدمات محور متصل به شهر، طرح های آماده سازی و ایجاد شهرک سازی متصل و منفصل، طرح های جامع شهری (منطقه بندی)، تعاونی مسکن ادارات و سازمان ها، عدم نظارت بر ساخت و ساز، افزایش قیمت مسکن و زمین، سیاست های دولت در بازار زمین و مسکن. درنهایت این 13 گویه در 39 وضعیت احتمالی با استفاده از نرم افزار سنایروویزارد مورد بررسی قرار گرفت. درنهایت  23 سناریو باورکردنی در زمینه ی وضعیت مدیریت رشد شهری مراغه ارایه گردید که دو سناریو 3 و 12 بهترین سناریو جهت مدیریت رشد شهر مراغه بر پایه ی  شبکه های اکولوژیک است.

    کلیدواژگان: مدیریت رشد شهری، شبکه های اکولوژیک، آینده پژوهی، مراغه
  • زهره فنی* صفحات 199-216

    در طول تاریخ، سرعت واگیری بیماری ها، نقش مهمی در کاهش استقلال و پایداری شهرهای جهان داشته اند. چالش های ناشی از این عامل مهم، سطح اختیارات و حاکمیت شهرها را متاثر ساخته و با تبدیل شدن به بحرانی جهانی، آثار ویژه ای بر قدرت و سطح تاب آوری شهرها، بویژه شهرهای کوچک داشته است. نوشته پیش رو، با هدف تحلیل ارتباط میان اندازه شهر، بهره مندی از تکنولوژی ارتباطات -اطلاعات و مواجهه شهرهای کوچک با بحران  کووید-19، بر اهمیت کاربرد تکنولوژی های نوین ارتباطات و پردازش داده و اطلاعات تاکید دارد. این پژوهش با ماهیت توسعه ای تجربی، از حیث هدف، کاربردی است. از اینرو با رویکرد استقرایی و روشی اسنادی-پیمایشی، به مرور و تحلیل کاربرد ابزار و روش های علمی و تکنولوژیک در توانمندسازی و توسعه همه جانبه شهرهای کوچک در جهان و ایران و مطالعات میدانی در شهرهای کوچک: املش، نور و امامزاده عبدالله و جاجرم پرداخته است. همچنین براساس تجربه های موفق دیگر شهرهای کوچک در کشورهای پیشرفته استوار و تکمیل شده است. این بررسی نشان داد که به دلیل محدودیت های گوناگون، اگر شهرهای کوچک بخواهند در برابر بحرانهایی نظیر شیوع کووید-19 تاب آور و مقاوم باشند، بایستی از طریق اولویت هایی مانند افزایش پهنای باند، آموزش های مجازی و افزایش دسترسی به اینترنت، موجبات تشکیل و فعالیت های شبکه های اجتماعی، خوداتکایی، همیاری و توانایی های بومی خود را فراهم آورند و آنها را افزایش دهند. این استراتژی های مهم، همچنین از طریق تدوین و اجرای سیاست هایی قابل تحقق است که عملکرد شبکه ای و همکاری متقابل بین شهری (بویژه شهرهای کوچک با شهرهای میانی و بزرگ) را در زمینه های اقتصادی، مبادلات الکترونیک، خدمات مجازی و تنوع در فعالیت های مشترک گسترش دهند.

    کلیدواژگان: شهر کوچک، راهبرد، تکنولوژی، مدیریت، کووید-19
  • خاطره مغانی رحیمی، مصطفی بهزدافر، سمانه جلیلی صدرآباد* صفحات 217-232

    ساکنین شهر در معرض سطوح بالایی از عوامل استرس زا قرار می گیرند و این مواجهه عامل شیوع بیماری های روانی در آنهاست. اما با توجه به اهمیت سلامت روان و استرس شهری مطالعات کمی به پیوندهای بالقوه بین جنبه های محیط ساخته شده و سلامت روان پرداخته اند و تاکنون تحقیقات کافی در مورد عوامل استرس زای شهری صورت نگرفته است. در حالی که تمرکز بر ویژگی های شهری موثر بر این موضوع و سعی در کاهش آن در تدوین برنامه ریزی و طراحی شهری درمانگر استرس، بسیار مهم است. به همین منظور این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر استرس شهری، بیان شده در اسناد و پژوهش های مرتبط انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش مروری بوده و برای جمع آوری داده ها از روش مرور سیستماتیک مبانی نظری و برای تحلیل آنها از شیوه تحلیل محتوای مقوله ای استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مطالعات پیشین در این حوزه استرس شهری را بیشتر ناشی از عوامل استرس زای اجتماعی مانند میزان تراکم جمعیتی (خیلی بالا یا خیلی پایین)، انزوای اجتماعی، محرومیت اجتماعی و تعاملات اجتماعی ضعیف و عوامل استرس زای محیطی مانند آلودگی صوتی و آلودگی هوا می دانند. پس از این عوامل، ناامنی شغلی و بیکاری، بی عدالتی در شهر، تراکم رفت وآمد بالا، کمبود فضای سبز و دسترسی ضعیف به آن، عدم وجود فرصت های آموزشی مناسب، کیفیت پایین واحد مسکونی، اقلیت قومی یا گروهی بودن و وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایین دارای اهمیت هستند. درنتیجه آنچه موجب بالا بودن استرس در شهرها در مقایسه با روستاها می شود عوامل اجتماعی و محیطی است، البته سایر عوامل نیز اهمیت بسیاری دارند و سیاست گذاران، برنامه ریزان، طراحان و معماران باید پس از شناخت مناسب از عوامل استرس زا، در جهت کاهش آنها در محیط شهری گام بردارند.

    کلیدواژگان: استرس شهری، عوامل استرس زا، سلامت روان شهری، مرور سیستماتیک ادبیات، تحلیل محتوا
  • مهسا شعله*، سهند لطفی، عارفه رضایی صفحات 233-274

    طراحی هدفمند ساختار شهر و به ویژه ساختار نشانه ای در ارتقای کیفیت قلمروهای همگانی نقشی اساسی دارد. برای دست یابی به این ساختار، نه تنها مجموعه ای از عناصر نشانه ای، بلکه نحوه ی چیدمان آنها در قالب شبکه ای به هم پیوسته ضروری می نماید. با توجه به اهمیت نشانه ها در انسجام فضایی- کالبدی و درک یکپارچه از ساختار شهر، این پژوهش بر آن است تا با تاکید بر ساختار نشانه شناختی و ادراک و نقشه های ذهنی شهروندان، به تبیین نظام بصری شهر جدید صدرا از دو منظر شهروندان و کارشناسان با روش شناسی ترکیبی بپردازد. بدین منظور نقشه ی ذهنی شهروندان با کمک عناصر نمادین و شناسایی نقاط عطف در 3 مرحله ترسیم و با هم پوشانی نقشه های ذهنی با استفاده از نرم افزار GIS، نقشه ادراکی یکپارچه تولید شد. سپس برای درک ساختار نشانه شناختی، عناصر نقشه های ذهنی شهروندان با استفاده از روش AHP مشخص شد که نشانه های بصری، ادراکی، عملکردی و ساختاری به ترتیب از اولویت های انتخاب شده توسط کارشناسان متخصص هستند. رتبه بندی ها با استفاده از روش SAW برای ارزیابی کیفیت عناصر نقشه های ذهنی در رابطه با معیارهای فرعی هر عنصر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویژگی های هر نشانه و نحوه ی قرار گرفتن آنها در چیدمان ساختار نشانه ای شهر می تواند آن را در طیف مختلف ادراکی قرار دهد. با توجه به تحلیل های صورت گرفته بر تصاویر ذهنی افراد پیرامون ساختار نشانه ای شهر صدرا مشخص می گردد که نشانه ها، کیفیت های بصری، ورودی شهر و ورودی خیابان های شاخص، فضاهای عمومی و مسیرها جزو عناصر تشکیل دهنده ی نقشه ی ادراکی شهروندان و نظام بصری شهر هستند که با وجود رتبه بندی بالاتر کیفیت ادراکی آنها در مرکز شهر، توانسته اند جایگاه شان را به صورت شبکه ی ساختار نشانه ای بر اساس طیف ارزشی عناصر نشانه ای در ذهن افراد تثبیت نمایند

    کلیدواژگان: نشانه شناسی شهری، ساختار نشانه ای، ادراک نشانه، روش SA، شهر جدید صدرا
|
  • Shillan Heydarmanesh, Hamid Saberi *, Mehri Azani, Amir Gandomkar Pages 7-33

    The issue of poverty and inequality has become a problem in Iran due to the lack of a fair view on land. For decades, the issue of urban poverty has been referred to under various titles: informal settlements, distressed textures, worn-out textures, etc. Different plans, programs and laws have been developed to address this issue. However, the dimensions of the problem has been widened and deepened. The purpose of the present study is to examine the spatial analysis of poverty in inefficient textures of Abadan to better plan for organizing, empowering and improving the quality of life in these textures. Findings based on the hot spots method show that in some parts of the east and north of Abadan, more hot spots are formed that have higher values compared to the multidimensional poverty criterion. Cold spot density is also observed in the northeast and parts of the north of the city that have lower values of this criterion, including prosperous and very prosperous blocks. The results show the poverty situation in distressed textures of Abadan has a cluster pattern. The theoretical orientation of this research is towards multidimensional poverty proposed by Amartya Kumar Sen. According to the results of multidimensional poverty, very poor areas are more concentrated in the western and eastern parts of the city. This area covers 11.54% of the area of distressed textures. Poor areas (22.6%) are placed mostly in the northern (e.g., Western Selich, Fihe, Koye Mellat and Shahabad Neighborhoods), western (e.g., Ahmadabad and Barim Neighborhoods) and eastern parts of the city (e.g., Alvanieh and Zolfaqari Neighborhoods). The results of this research can be used to inform managers and urban planners of the current situation and plan to empower residents to reduce urban poverty,  and improved the living, physical, socio-cultural and economic conditions of distressed neighborhoods in Abadan.

    Keywords: spatial analysis, Urban Poverty, Distribution, Inefficient texture, AHP, ARC GIS, Abadan
  • Negar Khorasani, Baratali Khakpoor *, Omidali Kharazmi Pages 35-60

    Since Covid-19, as a new and completely complex and anonymous phenomenon, entered the world, cities have not been able to meet the needs of their habitants and people could not change their lifestyle and adapt a new one. In the meantime, the use of new information and communication technologies and the creation of smart urban environments have caused natural and unnatural crises. The aim of this study is, therefore, to evaluate the effect of the Covid-19 outbreak on urban management intelligence, evaluate the impact of corona outbreak on the activities of Mashhad Municipality, and examine the measures taken in the field of intelligence to deal with this crisis. This research is applied in terms of purpose and exploratory-analytical in terms of method. It has adopted a combination of qualitative and quantitative methods (mixed-methods). Data has been collected through library and field studies. The statistical population of the research in the first level included 50 elites and available experts selected through snowball sampling and in the second level, 200 citizens have been selected for field analysis. Mick Mac Software and Scenario Wizard were used to analyze the extracted information. The research indicators included intelligent transportation, smart economy, smart government, smart living, smart citizens and smart environment. The results of the research indicated 8 key factors with several possible situations and scenarios for the future of urban management intelligence in the city of Mashhad.

    Keywords: Corona, smart growth, urban management, Urban Services, Mashhad
  • Kyoumars Habibi *, امین خلیلی Pages 61-86

    In Iranian urban planning and architecture, almost all elements and spaces of architecture and urban planning, including houses, mosques, bazaars and even passages have had a relationship with water in some ways. Moreover, several architectural and urban elements have been created for the storage, distribution and consumption of water, the most important of which are mills, aqueducts, baths, neighborhoods, mosques and gardens. Therefore, studying the role of water in the formation of urban spaces in Iranian cities is an undeniable necessity. The main purpose of this study is to investigate the irrigation system and water supply in the city of Urmia as a case study. The present study has used analytical, survey and historical methods taking a mixed-methods approach (quantitative and qualitative) in two parts to investigate the role of water system in forming the urban structures in Urmia. The first part includes documentary studies about the city of Urmia and water, and the second part includes field studies.  The geographical area of ​​the present study is the city of Urmia, the capital of West Azerbaijan Province. The findings of the present research prove that due to the importance of water and for all people to benefit from it, extensive and precise roles and social relations have been created through cultural mechanisms, which in turn affect some parts of the culture of the people of Urmia. The results of the present study show the circulation and distribution of water through aqueducts, overpasses, baths and mosques as well as the development and formation of the city of Urmia, including the establishment of its neighborhoods, houses and other public buildings. These findings are consistent with the components forming the circulation and distribution of water. As a result, the formation and development of Urmia depends on the irrigation and water systems.

    Keywords: Urmia City, irrigation system, old texture, Architectural Elements, urban planning
  • Zahra Youshei, Esmaeil Aghaeizadeh *, Ahmad Zanganeh Pages 87-117

    Metropolitan neighborhoods have faced many structural and functional changes in recent decades. They have undergone transformation and transition to a new situation while experiencing major changes. The present research studies the structural and functional changes in the southern part of District 6 of Tehran Municipality, including Iranshahr, Valiasr, University of Tehran and Jamalzadeh as a number of the most important areas of the city. Since these areas have been considered by various organizations and departments in recent decades, data related to their structural and functional changes can be obtained. For this purpose, first, the related scientific sources in the literature have been studied. Then, using field surveys, changes in the functions of the study area have been investigated. Finally, using GIS Software and methods of spatial statistics analysis, the structural and functional changes in the neighborhoods and zoning of the changes have been investigated. The results show that in recent years, parts of residential buildings in the study area have been used for non-residential functions and in the meantime, the University of Tehran neighborhood has experienced the most changes. The findings showed that by passing through the northern part of the region to the south, the amounts of residential uses decreased while the number of administrative, commercial, educational-cultural, service and mixed uses increased. Continuation of this situation caused the formation of a purely official and commercial space without considering the suitable ratios. These all have led to problems in the region and the city of Tehran.

    Keywords: Structural, functional changes, Urban Neighborhoods, neighborhoods in transition, the southern part of District 6 of Tehran
  • Seyyed Reza Badiei Kheirabadi, Mehrdad Masoudnejad * Pages 119-136

    One of the most important ways to reduce the vulnerability of informal settlements is to renovate the fabric of neighborhoods, a texture that causes concern to those in charge and has significant yearly costs. Renovation of informal settlements will raise the living standards of residents, improve the services of responsible organizations, and as a result, increase the resilience of cities. However, despite the presence and activity of various devices and organizations in recent years in this neighborhood, the process of modernization of these textures is very slow and imperceptible. For this purpose, the present study aims at identifying, ranking and modeling the barriers to the renovation of informal settlements in Mashhad. In the present study, using library and field methods and considering the opinion of experts, 29 barriers in social, economic, cultural, legal and physical categories have been identified as barriers to the renovation of informal settlements in Mashhad. Using TOPSIS technique and Pareto principle, first 10 key barriers were identified and modeled by the interpretive structure method. ultimately, the "lack of integrated urban management" has been identified as the main obstacle to modernizing the texture of informal settlements at the lowest level and the cornerstone of obstacles. As a result, creating integrated urban management means creating a unified and coordinated management between responsible agencies to establish laws, rules, privileges and incentives in accordance with the structure of each neighborhood to improve working and living conditions of residents and improve the urban structure and reduce the impact of other obstacles on the way of renovating the texture of informal settlements.

    Keywords: Renovation, interpretive structure modeling, Informal Settlement, Integrated Urban Management
  • Esmaeil Taghavizirvani, Hossein Nazmfar *, Hossin Mansourian Pages 137-163

    One of the most practical strategies in the field of urban planning is the need to pay attention to the viability of urban areas. Living in urban areas means desirable and optimal housing for all people living in a particular place. However, the expansion of urban settlements on the one hand and the lack of differences between new and old links in urban areas on the other hand, have caused many problems, the solution of which depends on identifying the influential components in the process of urbanization. Accordingly, the present study has been conducted with the aim of evaluating and explaining the components affecting urban livability in Sari. The method used in this research is descriptive-analytical. The required data were collected using a questionnaire and with the logic of cluster and random sampling from the residents of 20 districts of Sari, with a quota of 20 samples in each area and a total of 400 samples. Findings show that among the indicators of biodegradability, in the social index, the component of "sense of belonging to the city of Sari", in the environmental index, the component of "the status of green space and urban facilities and equipment", and in the economic index, the component of "housing status" among other components with a significance level of 99% are above the average level (Sig = 0.000= 0.05). According to the research findings, it can be said that strengthening urban livability in Sari City depends on improving the economic, social and environmental indicators, creating green space and welfare facilities and organizing the urban population towards areas prone to growth.

    Keywords: urban planning, livability, Urban settlement, Sari city
  • Rasoul Ghorbani *, Pooran Karbasi, Mahdieh Tahooni Pages 165-198

    The present applied research is descriptive-analytical in nature and uses library and field methods to collect the required data. To achieve the research variables, the research background was reviewed. The obtained variables were then examined through interviews with experts. Finally, 41 variables were identified in the form of 4 political-managerial, economic, social and natural indicators using Delphi method and environmental scanning. Finally, a questionnaires in the form of a 41 * 41 matrix were distributed among 15 experts and specialists selected through to purposive sampling. Following that, using Mick Mac and Scenario Wizard Software, 13 items were identified as the main and key drivers of effective management on urban growth in Maragheh. These 13 items were examined in 39 possible situations using Scenario Wizard Software. Finally, 23 credible scenarios were presented in the field of urban growth management in Maragheh. Two scenarios, 3 and 12, were chosen to be the best ones for managing the growth of Maragheh based on ecological networks.

    Keywords: Urban growth management, Ecological networks, Future Research, Maragheh
  • Zohreh Fanni * Pages 199-216

    Throughout the history, the speed of disease outbreak has played an important role in reducing the independence and sustainability of cities around the world. Challenges arising from this important factor have affected the level of authority and sovereignty of cities and by becoming a global crisis, it has been able to have special effects on the strength and resilience of cities, especially the small ones. This research uses a documentary-survey method to analyze the use of scientific and technological tools and methods in empowerment and comprehensive development of small cities in the world and specifically, in Iran. A field study has been done in small cities (e.g., Amlash, Noor, Imamzadeh Abdullah and Jajarm) and the successful experiences of other small towns in developed countries have been reviewed. In addition to interviewing experts from the municipalities of these cities, 15 people (60 samples in total) were interviewed to obtain real information about the quality and socio-economic conditions of these cities, as a reflection of how they are managed. The participants were selected through snowball sampling. In this study, the findings showed that due to various constraints, if small towns wanted to be resilient to crises such as the outbreak of  COVID-19, they would have to build on priorities, e.g., increased bandwidth, virtual training and increased Internet access, and enhance their indigenous social networking activities, self-reliance, collaboration, and capabilities. The results showed that due to various limitations, if small towns want to be resilient and resistant to crises such as the COVID-19 disease, they must increase their self-reliance, assistance and indigenous capabilities through social networks. This important outcome can be achieved through the formulation and implementation of policies that enhance networking and inter-urban interactions (especially between the small cities and medium and large cities).

    Keywords: Small city, Strategy, technology, Management, Policy-making, Covid-19
  • Khatereh Moghani Rahimi, Mostafa Behzadfar, Samaneh Jalilisadrabad * Pages 217-232

    Urban residents are exposed to high levels of stressors and this exposure is the cause of the prevalence of their mental illness. Nevertheless, despite the importance of mental health and urban stress, few studies have been focused on the potential links between environmental aspects and mental health, and there has been a lack of research on urban stressors. It is of high importance, however, to focus on the characteristics of the urban context affecting this issue and reduce them in the development of urban planning and design of stress therapists. For this purpose, this study was conducted to investigate the factors affecting urban stress, expressed in related documents and research. A systematic review of theoretical foundations has been done for data collection and a content analysis method has been applied for data analysis. Findings indicate that urban stress is mostly due to social stressors such as population density (very high or very low), social isolation, social deprivation, and poor social interactions, as well as environmental stressors such as noise pollution and air pollution. Following these ones, job insecurity and unemployment, injustice in the city, high traffic density, lack of green space and poor access to it, lack of adequate educational opportunities, low quality housing, ethnic or group minority and economic and social status are the next important factors. As a result, high stress in cities, compared to rural areas, is due to social and environmental factors. Thus, policy makers, planners, designers and architects should identify the stressors and reduce them in the urban environment.

    Keywords: Urban stress, Stressors, Urban mental health, Systematic review of literature, content analysis
  • Mahsa Sholeh *, Sahand Lotfi, Arefeh Rezaei Pages 233-274

    The conscious and purposeful design of the city structure, and in particular, the symbolic structure of the city, plays an essential role in improving the public realm quality. A set of symbolic elements is necessary to achieve such a structure, arranged in an interconnected network. This study is applied according to its main objectives and has a descriptive-analytical nature. In this research, the symbolic structure of the city has been analyzed from both citizens' and experts' perspectives. Considering the importance of signs in the spatio-physical cohesion and the integrated perception of the city structure, this study intends to explain the visual system of Sadra New Town by emphasizing the semiotic structure and the citizens' perception and mental maps. For this purpose, after selecting 90 citizens, the research team captured their mental map with the help of symbolic elements and landmark recognition in 3 stages. Following this stage, an integrated perceptual map was produced by projecting and overlaying the mental maps using GIS Software. Then, to apprehend the semiotic structure of the New Town, the elements present in the citizens' mental maps were ranked using the AHP method. It was determined that visual, perceptual, functional, and structural landmarks are among the priorities selected by the experts, respectively. The rankings were analyzed using the SAW method to assess the quality of the individuals' mental maps elements concerning the sub-criteria of each landmark. In this way, the final score of each landmark, path, and node was calculated and classified in good, medium, and poor spectroscopy. In this way, according to the analysis of the mental maps focusing on the semiotic structure of Sadra New Town, it is clear that city landmarks, visual qualities, main entrance, and the entrance of distinctive avenues, public spaces, and paths are all crucial elements in the citizens' perceptual map. These elements are components of the urban visual system with a physical-visual aspect. According to their specific characteristics, each of them can establish their position in people's minds.

    Keywords: Urban semiotics, Semiotic structure, Landmark perception, SAW method, Sadra New Town