فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناسی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1401)

نشریه مطالعات جامعه شناسی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهناز بابائی مراد*، فرزانه هدفی، مهناز بابائی مراد صفحات 7-26
    این تحقیق با هدف تعیین نقش متغیرهای کیفیت محیطی و ویژگی های میان فرهنگی مکان در رضایت مکانی انجام شد. قلمرو مکانی مطالعه، منطقه نوار ساحلی رود کارون اهواز می باشد که هم یک منطقه مسکونی- تجاری و هم از منظر تفریحی-گردشگری حایز اهمیت می باشد. تحقیق به روش پیمایشی انجام و جامعه آماری تحقیق را افراد بالای 20 سال ساکن در منطقه و بازدیدکنندگان از سایت های تفریحی نوار ساحلی رود کارون تشکیل می دهند. حجم نمونه 310 نفر بوده و شیوه گردآوری اطلاعات به روش مصاحبه رو در رو و نمونه ها به شکل تصادفی سیستماتیک انتخاب گردیدند. متغیر کیفیت محیطی در 6 بعد فعالیت، کیفیات فیزیکی، زیست بوم، بهداشت، ایمنی و امنیت، متغیر ویژگی های میان فرهنگی در سه بعد نشانگان فرهنگی، تعاملات فرهنگی و نگرش های فرهنگی و متغیر رضایت مکانی در سه بعد حس رضایت، حس خوشحالی، حس آرامش و حس اهمیت، عملیاتی شده بودند که تحلیل عاملی تاییدی نشان داد به لحاظ تجربی این ابعاد به طرز مناسبی متغیرهای مورد نظر را سنجش می کنند. نتایج نشان داد میانگین رضایت پاسخ گویان در مورد تمام متغیرها و ابعاد کیفیت محیطی، ویژگی های میان فرهنگی و رضایت مکانی به طرز معنی داری پایین می باشد. هم چنین نتایج تحقیق نشان داد دو متغیر کیفیت محیطی با ضریب تاثیر 11/0 و ویژگی های میان فرهنگی با ضریب تاثیر 24/0 تاثیر مثبت و معنی داری بر رضایت مکانی دارند.
    کلیدواژگان: رضایت مکانی، ویژگی های میان فرهنگی، کیفیت محیطی، رود کارون
  • کریم یزدانی هوجقان، حسین دهقان*، طلیعه خادمیان صفحات 27-41
    این پژوهش با هدف بررسی فرصت ها و چالش های سرمایه گذاری خارجی در استان آذربایجان شرقی با تاکید بر دو منطقه تجاری تبریز و جلفا انجام گرفته است. روش تحقیق ، پیمایش بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری ، مدیران حوزه سرمایه گذاری های خارجی و سرمایه گذاران خارجی در شهرهای تبریز و جلفا بودند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران تعیین شد و تعداد 429 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند . بر اساس یافته ها ، چالش های شناسایی شده سرمایه گذاری خارجی در دو منطقه تبریز و جلفا شامل بوروکراسی اداری ، نبود برنامه های اجرایی بهینه، تناقض در برنامه های اجرایی، نبود وفاق و همدلی میان مسیولین و طولانی بودن فرایند سرمایه گذاری بودند . فرصت های سرمایه گذاری خارجی شامل سودآوری بیشتر، پایین بودن هزینه های تولید، بازاریابی مناسب، دسترسی مناسب به کارگران و امکان رقابت بیشتر با محصولات کشور میزبان بودند. یافته های تحقیق نشان داد که بین متغیر سرمایه اجتماعی با سه بعد مشارکت، اعتماد و انسجام اجتماعی و سرمایه گذاری خارجی (55/0=r) همبستگی معنادار مستقیم وجود دارد. همچنین بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر سرمایه گذاری خارجی بیانگر آن بود که  سرمایه اجتماعی 46/0 بر میزان سرمایه گذاری خارجی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، بوروکراسی، سودآوری، جلفا، تبریز، سرمایه اجتماعی
  • محمدمهدی ارغوان، خلیل میرزایی*، عالیه شکربیگی صفحات 43-69

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش صنعت فرهنگ و دانش بر گرایش به ورزش انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع نظریه ی زمینه بنیاد می باشد.  جامعه ی آماری پژوهش از دو گروه نخبگان در حوزه های جامعه شناسی، جامعه شناسی ورزش، رسانه و آموزش و پرورش و جوانان شهر بندرعباس تشکیل شده است. در بخش کیفی از فن مصاحبه ی بی ساخت ژرفا نگر و نیمه ساخت دار و کمی از پرسشنامه پژوهشگر ساخته 42 گویه ای استفاده گردید. نتایج پژوهش در بخش کیفی از طریق کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد و مفهوم ها مشخص و بر اساس آن پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته تدوین گردید و نتایج حاصل از آن توسط آزمون کیزر - میر - اوکلین و آزمون فریدمن تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که انگیزه ورزش کردن در سه شاخص سلامت جسم و روح، کیفیت زندگی و فراغت و لذت، صنعت دانش در سه شاخص آموزش و پرورش، معرفی و شناساندن ورزش و مطالب علمی ورزشی و صنعت فرهنگ در پنج شاخص برنامه های ورزشی رادیو، صفحات مجازی ورزشی، مطبوعات ورزشی، مستندات و مصاحبه های ورزشکاران در تلوزیون و برنامه ها و مسابقات ورزشی تلوزیون دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: گرایش به ورزش، صنعت دانش، صنعت فرهنگ، جوانان
  • احمد اصغرزاده، محسن نیازی*، علی فرهادیان صفحات 71-89

    امروزه بررسی پدیده مدگرایی و عوامل موثر بر آن مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. مقاله ی حاضر در تلاش است تا با استفاده از روش فراترکیب یافته های مطالعات صورت گرفته در این خصوص را که به روش های مختلف کمی و کیفی انجام گرفته اند، به صورت نظام مند بررسی کرده و به تحلیل آنها بپردازد. به همین دلیل با استفاده از روش مذکور، نتایج پژوهش های پیشین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از سال 1385 تا 1399 از بین 235 مقاله در نهایت 61 مقاله برای تجزیه و تحلیل انتخاب شدند که بعضی از مقاله ها به روش کمی و بعضی دیگر به روش کیفی انجام گرفته اند. نتایج نشان می دهد که مهم ترین عوامل موثر بر مدگرایی در ایران عبارتند از: عوامل بازاریابی، رسانه ها و شبکه های اجتماعی، عوامل اجتماعی، تایید و تحسین دیگران، فرهنگ و سبک زندگی، عوامل موقعیتی، ایده آل گرایی، تعلق و تاثیرات گروه ها، نمایش قدرت و برندگرایی، مدیریت بدن، لذت گرایی و مصرف گرایی، رفتار رقابتی، درگیری ذهنی با مد و کمبودها.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، مد، مدگرایی، علل مدگرایی، فراترکیب
  • احد بهشتی اصل، رضا ولیزاده*، حسن احمدزاده صفحات 91-109

    حضور زنان و تبیین نقش آنان در شکل دهی فضاهای شهری امروزی، مسیله ای مهم و حیاتی می باشد. از طرفی موضوع جنسیت و عدالت جنسیتی در فضاهای شهری، موضوعی است که اغلب به حاشیه رانده شده است. عدالت جنسیتی به معنای رعایت تناسب زنان و مردان در دسترسی به همه امکانات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است به گونه ای که در حق هیچ کدام ستم یا اجحافی نشود. روش تحقیق حاضر، توصیفی تحلیلی با اهداف کاربردی است. حدود 267 پرسشنامه بر اساس مدل کوکران بین زنان توزیع و داده ها بر اساس عاملی اکتشافی و آزمون t تحلیل گردید. میزان آلفای کرونباخ برای پایایی پرسشنامه، 89.1 را نشان می دهد که پایایی در حد مطلوب را نشان می دهد. بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی سوالات در 4 عامل (کالبدی، دسترسی، امنیت و فرهنگی اجتماعی) که در مجموع 68.35 درصد از واریانس متغیرها را تبیین می کند دسته بندی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل کالبدی، دسترسی و فرهنگی- اجتماعی به ترتیب با سطح معناداری 0.043، 0.016 و 0.033 انطباق مطلوبی با نیاز زنان ندارند و فقط عامل امنیت با سطع معناداری 0.220 وضعیت مطلوبی از نظر پاسخگویان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: عدالت، رویکرد عدالت جنسیتی، فضاهای شهری، تبریز
  • مینا تیموری خسروشاهی، جلیل امیرپور دریانی*، ناصر ناصری صفحات 111-128
    آثار ادبی، بازتاب تفکرات، شیوه زندگی و اوضاع و احوال هر ملتی هستند و واقعیات اجتماعی را به صورت هنرمندانه نشان می دهند. دوره قاجار به علت داشتن فراز و فرودهای اجتماعی و سیاسی، همواره مورد توجه محققان زیادی قرار گرفته است. این عصر به جهت واقع شدن انقلاب مشروطه در آن، به دو دوره تقسیم می گردد که تحقیق حاضر فاصله سال های بین (1223-1270) را شامل می شود. با وجود اینکه در این دوره به اندازه دوره مشروطه، مباحث اجتماعی انعکاس نیافته ، اما کاربرد این مضامین تا حدودی درآثار شاعران و نویسندگان دیده می شود. این مقاله برآن است ارتباط ادبیات با جامعه را در این دوره بررسی نماید و به طور خاص موضوعات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی موجود در پریشان قاآنی را مورد توجه قرار دهد. بنابراین با روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به گزارش مورخان داخلی و جهانگردان خارجی به جامعه شناسی ادبیات این دوره پرداخته است. نتایج بررسی های اسنادی نشان می دهد مسایلی از قبیل فقر، رشوه ، دزدی، گدایی، گرایش به مسکرات و مخدرات، چاپلوسی و تظاهر در پریشان قاآنی مورد توجه قرار گرفته؛ اما به دلیل مدیحه سرا بودن این شاعر درباری، انتقاد از اوضاع نابسامان جامعه به طور ملموس امکان نداشته و در قالب حکایت اشاراتی به مشکلات و معظلات اجتماعی موجود شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات، جامعه شناسی، عهد قاجار، پریشان قاآنی
  • حسین بقایی*، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 129-142

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های رویکرد سازنده گرایی در کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه صورت گرفته است . در این تحقیق از روش تحلیل محتوای آنتروپی شانون استفاده شده است. جامعه آماری کلیه کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه بود. جهت گردآوری داده ها چک لیست تحلیل محتوا مورد استفاده قرار گرفت و اعتبار آن توسط متخصصان فن تایید شد . به منظور تعیین پایایی ابزار تحقیق از روش بازآزمایی استفاده شد و مقدار ضریب همبستگی 86/0بدست آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که به مولفه تعامل گروهی بیش از سایر مولفه ها توجه شده و کمترین میزان توجه و اهمیت مربوط به مولفه های توجه به محیط فیزیکی یادگیرنده ، ارزیابی فعالیت های گروهی ، سنجش عملکردی ، ارزیابی فرایند یادگیری ، نقش تسهیل گری معلم یادگیری موقعیتی ، تولید دانش می باشد . با توجه به یافته های پژوهش حاضر ، بازنگری برنامه درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه در راستای توجه بیشتر به مولفه ها و شاخص های کمتر مورد توجه یا به مولفه هایی که اصلا توجه نشده است ، ضروری به نظر می رسد .

    کلیدواژگان: سازنده گرایی، تحلیل محتوا، برنامه درسی علوم اجتماعی، دوره متوسطه
  • فرهاد جلیلی تل چگاه، علیرضا کلدی*، حسین آقاجانی مرساء صفحات 143-159
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی وضعیت مسیولیت پذیری اجتماعی در شهر تهران بوده است و رویکرد اصلی این پژوهش ،نظریه تلفیقی وچند بعدی نظم اجتماعی است .

    روش شناسی

     روش پژوهش از نوع پیمایش و ابزار جمع آوری داده ها با پرسشنامه انجام گرفته است.جامعه ی آماری شامل زنان ومردان بالای 18 سال شهر تهران است که 600 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند.داده های حاصل نیز با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داده که متغیرهای مسیولیت پذیری در این تحقیق شامل مولفه رفاه اجتماعی به میزان (4از 5) بدست آمدکه مبین میزان دغدغه ونگرانی افراد نسبت به مسایل ومشکلات جامعه در حد زیاد می باشد ،اما نمره اثر بخشی افراد (2از5) بدست آمد که درسطح پایینی بوده ونمره مقیاس وظیفه به میزان (75/2از 5) بدست آمد که پایین تر ازسطح متوسط می باشد ونمره کلی مسیولیت پذیری اجتماعی پاسخگویان مورد مطالعه به میزان01/3 ؛ از 5 بدست آمد که این رقم مبین میزان مسیولیت پذیری در حد متوسط در بین جامعه تحقیق می باشد.در بخش یافته های استنباطی، مسیولیت پذیری اجتماعی با جنسیت رابطه ی معناداری ندارد ،یعنی اینکه مسیولیت پذیری اجتماعی جنسیتی نیست. اما مسیولیت پذیری اجتماعی با وضعیت تاهل افراد رابطه معناداری دارد به گونه ای که افراد متاهل میزان مسیولیت پذیری بیشتری دارند .

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، رفاه اجتماعی، اثربخشی و وظیفه شناسی
  • محمدمسعود سعیدی* صفحات 161-183

    این مقاله مستخرج از طرح پژوهشی تحولات نوپدید دینی و معنوی در دنیای معاصر است که در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در حال انجام است.مطالعه تحولات دینی در ایران معاصر، بدون توجه به تحولات جدید دینی در جهان ناقص خواهد ماند. در این مقاله، مهم ترین ویژگی های تحولات دینی در دنیای کنونی با تاکید بر دین ها و معنویت های جدید و از چشم اندازی جهانی بررسی شده است تا شناسایی مسیر اصلی این تغییرات جهانی آسان گردد؛ مسیری که خواه ناخواه تاثیرات خود را بر روندهای داخلی نیز خواهد گذاشت. در این جا، با استفاده از روش فراتحلیل، یعنی تحلیل و استنتاج منطقی از یافته ها و دانش گردآمده در قلمرو دانش جامعه شناسی دین- منابع خارجی و داخلی- ویژگی تحولات نوپدید دینی و روند احتمالی آن ها شناسایی می شود. بخشی از این ویژگی ها عبارت هستند از تکثیر گروه هایی که غیرجزم اندیش و به میزان زیادی، نامنظم و ساختارنایافته هستند، تجربه شخصی به عنوان معیار ادعاهای مربوط به حقیقت، تصور دین به عنوان یک نظام خود-بازنگری ، اصل رستگاری یا رهایی بدون واسطه گری، عضویت چندگانه، و هدف رهاسازی انسان، یا از طریق خودشناسی که شامل ادراک خود به عنوان بخشی از خود جهانی (کلی) است و یا از طریق خود-دگرسازی از راه دگرگون سازی جهان، چنانچه در معنویت های متعهد وجود دارد.

    کلیدواژگان: دین و معنویت جدید، تغییر دینی، جامعه شناسی دین، تحلیل و استنتاج منطقی
  • مهران عسکری، بهبود خادمی*، علی رضا خدامی صفحات 185-208

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه موانع توسعه سیاسی در ایران با تاکید بر عدم مشارکت نخبگان دانشگاهی (مطالعه موردی: اساتید دانشگاه های لارستان) است. این پژوهش برحسب هدف، پژوهشی بنیادی و کاربردی و برحسب داده ها، مطالعه ای کیفی است که در آن از روش پدیدارشناسی استفاده شده است. در اجرای این پژوهش، اطلاعات از طریق مصاحبه گردآوری شد.با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک اشباع نظری، آگاهی دهندگان کلیدی)20  نفر از استادان) برای شناسایی موانع توسعه سیاسی انتخاب شدند و ابزار استفاده شده، مصاحبه نیمه ساختمند بود. تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه های انجام شده، با روش تحلیل مضمون صورت گرفت.طبق نتایج به دست آمده از تحلیل مضمون در این پژوهش، ده مضمون پایه حاصل شد: نارسایی فرهنگی و آموزشی، ضعف فرهنگی، کژتابی نگرش افراد به توسعه سیاسی، ضعف اطلاع رسانی رسانه ها، اشتغال و سیاست های اقتصادی ناکارآمد دولت ها، احساس محرومیت نسبی، ضعف سرمایه اجتماعی، موانع تاریخی، ضعف جامعه مدنی و عوامل سیاسی. درنهایت، این چهار مضمون سازمان دهنده استخراج شد: موانع فرهنگی (نارسایی فرهنگی و آموزشی ، ضعف فرهنگی، کژتابی نگرش افراد به توسعه سیاسی و ضعف اطلاع رسانی رسانه ها)، موانع اقتصادی (وضعیت اشتغال و سیاست های اقتصادی ناکارآمد دولت ها) موانع اجتماعی (احساس محرومیت نسبی ، ضعف سرمایه اجتماعی و ضعف جامعه مدنی) و موانع ساختاری (عوامل تاریخی و عوامل سیاسی).

    کلیدواژگان: موانع توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی، نخبگان دانشگاهی، لارستان
  • میرمحسن علوی نامور، بهنام طالبی*، صادق ملکی آوارسین صفحات 209-228

    باتوجه به اینکه مطالعه سیستمهای اجتماعی اساس و زیربنای تحقیقات سازمانی می باشد،لذا پژوهش حاضر با هدف ،تحلیل عوامل موثربربهره وری سازمان های آموزشی با تاکید بر سیستم های اجتماعی به روش کیفی از توع داده بنیاد انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق جمعی از خبرکان حوزه بهره وری بود.25نفر به روش غیرتصادفی از نوع هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارگرد آوری داده ها انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان حوزه بهره وری بود. با تحلیل مفهومی داده ها، 20 عامل سازمانی موثردر بهره وری ، 16مانع سازمانی دربهره وری،12عامل سازمانی بسترسازبهره وری ،35عامل سازمانی راهبردی، 20 عامل علی و 7پیامد سازمانی حول پنج محور اصلی آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، دانشجویی واعتبارات و امکانات بدست آمد و در پایان، نتایج حاصل بصورت پنج فرضیه و یک مدل ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، دانشجویی، اعتبارات
  • سمیرا ناصرنصیر، سمیه تاجیک اسماعیلی* صفحات 229-252

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین عضویت و استفاده از شبکه اجتماعی اینستاگرام با نگرش به مد در میان جوانان شهر تهران طراحی و اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه جوانان ساکن شهر تهران است و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 385 نفر در نظر گرفته شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی - توصیفی، تکنیک آن پیمایشی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه است. به دلیل شیوع ویروس کرونا و عدم امکان تکمیل پرسشنامه به شکل حضوری، پرسشنامه در google form و با روش گلوله برفی توزیع و تکمیل شد. برای سنجش میزان و نوع استفاده از اینستاگرام، از پرسشنامه محقق ساخته و برای سنجش نگرش به مد در میان جوانان از پرسشنامه استاندارد صفاری نیا و همکاران (1391) که براساس نگرش به سه حیطه شناختی، عاطفی و رفتاری دیدگاه آلپورت (1897) و نظریه جورج زیمل (1971) طراحی شده، استفاده شده است. نتایج نشان داد که مهمترین استفاده های جوانان از اینستاگرام در حوزه کیفیت یا نوع استفاده از اینستاگرام، در زمینه های سفارش پوشاک مورد نیاز از طریق پست های مربوط به مد پوشاک در اینستاگرام، توجه و جذب شدن به پوشاک مورد نیاز خود از طریق پست های مربوط به مد پوشاک، و اظهار نظر برای پست های دیگران (کامنت گذاشتن) بوده است، اما آگاهی از مد و پوشاک ازطریق پست های اینستاگرامی، ارسال پست ها برای دیگران ودوستان، و قرار دادن لایک برای پست های دیگران، در اهمیت بعدی قرار داشته است. یافته های پژوهش نشان داد که میان استفاده از شبکه اجتماعی اینستاگرام و تمامی ابعاد نگرش به مد رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، نگرش به مد، جوانان شهر تهران
|
  • Behnaz Babaeimorad *, Farzaneh Hadafi, Mahnaz Babaeimorad Pages 7-26
    This study aimed to determine the role of environmental quality variables and intercultural characteristics of a place in spatial satisfaction. The study was conducted in the coastal area of the Karun River in Ahvaz, which is both a residential-commercial and recreational-tourist area. The research was conducted by survey method and the statistical population of the research consisted of the local residents over 20 years old and visitors to recreational sites along the Karun River. Face-to-face interviews were performed to collect the data and the participants (n =310) were selected systematically randomly. The environmental quality includes 6 dimensions of activity, physical qualities, ecology, health, safety and security. The intercultural characteristics consist of three dimensions of cultural symptoms, cultural interactions, and cultural attitudes. The place satisfaction has three dimensions, including sense of satisfaction, sense of happiness, and sense of calmness or importance.The results of confirmatory factor analysis showed that these dimensions can adequately measure the variables. Based on the findings, the respondents' mean scores of satisfaction and dimensions of environmental quality, intercultural characteristics, and spatial satisfaction were significantly low. The variables of environmental quality (coefficient of 0.11) and intercultural characteristics (coefficient of 0.24) had a positive and significant effect on place satisfaction.
    Keywords: Place Satisfaction, intercultural characteristics, Environmental quality, Karun river
  • Karim Yazdani Hojagan, Hosein Dehgan *, Talieh Khademiyan Pages 27-41
    This study aims to investigate the opportunities and challenges of foreign investment in East Azerbaijan province with emphasis on the two business districts of Tabriz and Jolfa. The research method was survey and a questionnaire was used to collect data. The statistical population was managers of foreign investments and foreign investors in the cities of Tabriz and Jolfa. The sample size was determined using Cochran's formula and 429 people were selected by stratified sampling method. According to the findings, the identified challenges of foreign investment in Tabriz and Jolfa regions included administrative bureaucracy, lack of optimal executive plans, inconsistencies in executive plans, lack of consensus and empathy between officials and lengthy investment process. Foreign investment opportunities included greater profitability, lower production costs, better marketing, better access to workers, and the ability to compete more with the host country's products. Findings showed that there is a significant direct correlation between the variables of social capital with the three dimensions of participation, trust and social cohesion and foreign investment (r = 0.55). Also, the study of the effect of social capital on foreign investment showed that social capital has an effect of 0.46 on foreign investment. Conflict of interest: According to the authors, the article did not have any conflict of interest.
    Keywords: Foreign Investment, Bureaucracy, profitability, Julfa, Tabriz, Social capital
  • MohamadMahdi Arghavan, Khali Mirzaei *, Aliee Shekar Beugi Pages 43-69

    This study aimed to investigate the role of the culture industry and the knowledge industry on the tendency toward sports. The Grounded Theory (GT) method was used in this study. The statistical population consisted of two groups of elites in the fields of sociology, sociology of sports, media and education, as well as the youth of Bandar Abbas. The in-depth and unstructured interview technique was employed in the qualitative part, while a quantitative researcher-made 42-item questionnaire was utilized in the quantitative part. The results in the qualitative part were analyzed through open, axial and selective coding and the concepts were identified based on which a researcher-made questionnaire was developed. The results were analyzed using the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) test and Friedman test. According to the findings, exercise motivation was categorized into three indicators, namely physical and mental health, quality of life, and leisure and pleasure; the knowledge industry was categorized into three indicators, namely education, introduction of sports, and scientific-sports contents; and the culture industry was categorized into five indicators, namely radio sports programs, virtual sports pages, sports press, documents and interviews of athletes on TV, and television sports programs and competitions.Conflict of interest: According to the authors, the article did not have any conflict of interest.

    Keywords: Tendency toward sports, Knowledge industry, Culture industry, Youth
  • Ahmad Asgharzadeh, Mohsen Niazi *, Ali Farhadian Pages 71-89

    Today, the study of the phenomenon of fashion and the factors affecting it has been considered by many researchers. The present article is trying using the meta-synthesis method to systematically review the findings of studies in this regard and analyze them. For this reason, using the above method, the results of previous researches were analyzed. From 2006 to 2020, out of 235 articles, finally 61 articles were selected for analysis. The results show that the most important factors affecting fashion in Iran are: Marketing agents, Social media and networks, Social factors, Approval and admiration of others, Culture and lifestyle, Situational factors, Idealism, Belonging and influences of groups, Display of power and branding, Body management, Hedonism and consumerism, Competitive behavior, Mental engagement with fashion and Shortcomings.

    Keywords: pattern design, Fashion, Fashionism, causes of fashionism, Meta-synthesis
  • Ahad Beheshti Asl, Reza Valizadeh *, Hasan Ahmadzadeh Pages 91-109

    The presence of women and their role in shaping today's urban spaces is an important issue.On the other hand, the issue of gender and gender equality in urban spaces is an issue that is often marginalized Gender equality means respect for the equality of men and women with access to all cultural,social, and economic opportunities in a way that does not prejudice or overwhelm anyone.The method of this research is descriptive-analytical with practical purposes.About 267 questionnaires were distributed among women based on Cochran model and data were analyzed by exploratory factor and t-test. Cronbach's alpha for the reliability of thequestionnaire was 89.1, indicating the desired reliability.Based on exploratory factor analysis, the questions were categorized into four factors (physical, access, social security andcultural) that account for 68.35% of the total variance. The results show that physical, access and socio-cultural factors with significant levels of 0.043, 0.016 and 0.033, respectively, are not in good agreement with women's needs and only security factor with significant level of 0.220 shows favorable status for respondents.

    Keywords: Tabriz, justice, Gender justice approach, Urban Spaces
  • Mina Teymouri Khosroshahp, Jalil Amirpour Daryani *, Naser Naseri Pages 111-128
    Literary works, reflect the thoughts, way of life and circumstances of any nation and show social realities artistically. The Qajar period, due to its social and political ups and downs, has always been the focus of attention of many scholars. Due to the constitutional revolution, this era is divided into two periods, the present study covers the interval between the years (1223-1270). Although social issues are not reflected in this period as much as in the following; Therefore, the purpose of this study is to study the sociology of Qajar literature with emphasis on Qaani disturbances. The present study uses descriptive-analytical method and library and documentary study to examine the sociological themes of Qaani. The results of documentary studies show that issues such as poverty, bribery, theft, begging, intoxication and flattery, flattery and pretending to be disturbed by Qaani have been considered; However, due to the eulogy of this court poet, it is not possible to criticize the unhealthy situation of the society in a tangible way, and in the form of an anecdote, there are references to social problems and dilemmas
    Keywords: Literature, Sociology, Qajar Era, Parishan Qaani
  • Hossein Baghaei *, MohammadHossein Yarmohammadyan Pages 129-142

    The present study was conducted with the aim of checking the amount of considering the component of constructivism presented in the social science textbooks of the secondary school. the research sample were consisted of all social science textbooks at the secondary school level in the academic 92- 93. Shannon entropy method was used for content analysis.The obtained result from data analyzing showed the group iteraction was considered more than other components and there was less notice to the physical environment for learning and, assessment of group work, performance assessment, self-assessment, build Knowledge, evaluation of the learning process, Learning situation. retest reliability of the survey instrument was used to determine the value of the correlation coefficient 0/86 was obtain. According to recent research findings and to review high school social science curriculum is necessary to pay more attention to neglected component.Conflict of interest:According to the authors of the present article, there was no conflict of interest.

    Keywords: Constructivism components, Content Analysis, Social science curriculum, Secondary School
  • Farhad Jalili Talchgah, Alireza Kaldi *, Hossein Aghajani Mersa Pages 143-159
    Objective

    The main purpose of this study was to investigate the situation of social responsibility in Tehran and the main approach of this study is the integrated theory and several dimensions of social order.

    Methodology

    The research method is survey and the data collection tool is a questionnaire. The statistical population includes men and women over 18 years of age in Tehran, 600 of whom were selected using multi-stage cluster sampling. The obtained data were analyzed using SPSS software.

    Findings and Conclusion

    The results showed that the variables of responsibility in this study, including the social welfare component (4 out of 5) were obtained, which indicates the level of concern and concern of people about the problems of society, but the effectiveness score of individuals ( 2 out of 5) was obtained which was at a low level and the score of the duty scale was (2.75 out of 5) which is lower than the average level and the overall score of social responsibility of the respondents was 3.01; It was found from 5 that this figure indicates the level of moderate responsibility among the research community. Based on this, it can be said that the respondents' adherence to social ethics is moderate. In the inferential findings, social responsibility is related to gender. It does not make sense, meaning that social responsibility is not gender. But social responsibility has a significant relationship with the marital status of individuals so that married people have more responsibility.

    Keywords: Ethics, Social Ethics, Social Responsibility, social welfare, Effectiveness, Conscientiousness
  • Mohamadmasood Saeedi * Pages 161-183

    It is an imperfect inquiry to study religious changes in contemporary Iran without considering new religious movements in the world. In this essay, the most important characteristics of religious developments in contemporary world are studied from a global perspective in order to recognize the main trend of these changes. Here, using the method of logical analysis of and inference from knowledge gathered in the realm of sociology of religion, the characteristics of new religious movements and their possible trends are identified. Some of these characteristics include: the proliferation of movements that are undogmatic, unregulated and unstructured, personal experience as the measure of truth claims, the notion of religion as a self-revising system, the principle of salvation without intermediaries, multiple membership, and the goal of liberating humanity, either through self-knowledge, which includes understanding the self as part of the universal Self, or through self-transformation through transformation of the world, as in engaged spirituality.

    Keywords: new religion, spirituality, religious development, sociology of religion, logical analysis, inference
  • MEHRAN ASKARI, Behbood Khademi *, Alireza Khoddami Pages 185-208

    The aim of this study is to investigate the barriers to political development in Iran with emphasis on the lack of participation of academic elites (Case study: professors of Larestan universities). This work is a fundamental and applied research in terms of purpose. Regarding the data, this qualitative study was conducted by using the phenomenological method. In this research, information was collected through interviews. Using purposive sampling method and theoretical saturation technique, key informants (including 20 professors) were selected to identify barriers to political development. The tool used was a semi-structured interview. The data collected from the interviews were analyzed by content analysis method.Based on the results of content analysis in this piece of work, ten basic themes include: Cultural and educational failure, distortion of people's attitudes toward development, inadequate media information, employment and inefficient economic policies of governments, feelings of relative deprivation, weak capital Social, historical factors, weakness of civil society, and political factors were obtained. Finally, four organizing themes including cultural barriers (: Cultural and educational failure, distortion of individuals' attitudes toward political development and weakness of media information), Economic barriers (employment situation and inefficient economic policies of governments)and Social barriers (feelings of relative deprivation, weak social capital, and weak civil society) and structural barriers (historical and political factors)

    Keywords: Barriers to Political Development, political participation, Academic Elites, Larestan
  • MIRMOHSEN ALAVINAMVAR, Behnam Talebi *, Sadegh Maleki Pages 209-228

    Considering that the study of social systems is the basis of organizational research, the present study was conducted with the aim of analyzing the factors affecting the productivity of educational organizations with emphasis on social systems in a qualitative way from the Grounded Theory. The statistical population of the study was a group of experts in the field of productivity. 25 people were randomly selected as a sample. The data collection tool was a semi-structured interview with productivity experts. by conceptual analysis of data, 20 organizational factors affecting productivity, 16 organizational barriers to productivity, 12 organizational factors underlying productivity, 35 strategic organizational factors, 20 causal factors and 7 organizational outcomes around the five main axes of education, research, culture, student and credits and facilities were obtained. Finally, the results were presented as five hypotheses and a model.

    Keywords: Productivity, education, Research, culture, student, Credits, Facilities, Grounded Theory
  • Samira Nasernasir, Somayeh Tajik Esmaeili * Pages 229-252

    The present study was designed and conducted to investigate the relationship between membership and use of Instagram social network with a view to fashion among the youth of Tehran. The statistical population of the study includes all young people living in Tehran and the sample size using the Cochran's formula is 385 people. The present study is an applied-descriptive study, its survey technique and measurement tool is a questionnaire. Due to the prevalence of coronavirus and the impossibility of completing the questionnaire in person, the questionnaire was distributed and completed in google form by snowball method. To measure the amount and type of use of Instagram, he made a researcher-made questionnaire and to measure the attitude towards fashion among young people, the standard questionnaire of Saffarinia et al. (2012), which is based on attitudes to three areas: Simmel (1971) designed, used. The results showed that the most important uses of Instagram by young people in the field of quality or type of use of Instagram, in the fields of ordering required clothing through fashion-related posts on Instagram, attention and attraction to their required clothing through fashion-related posts Clothing, and commenting on other people's posts (comments), But knowing about fashion and clothing through Instagram posts, posting to others and friends, and liking other people's posts has come next. Findings showed that there is a relationship between the use of Instagram social network and all dimensions of fashion attitudes.

    Keywords: Social networks, Instagram, attitude to fashion, youth of Tehran