فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه فضای شهری - سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ریحانه مهره کش، حمید صابری* صفحات 1-16

    زیست پذیری شهری یکی از مهم ترین و نوین ترین مباحث در تیوری های جدید شهرسازی و برنامه ریزی است که باهدف پیشبرد شهر به سوی مطلوبیت هرچه بیشتر مطرح شده است. هدف این پژوهش کاربرد تحلیل عاملی در شناسایی شاخص های موثر در زیست پذیری محلات شهری است. ابتدا زیست پذیری از دیدگاه نظری و سپس ویژگی های مناطق شهر اصفهان موردسنجش و بررسی قرارگرفته اند. رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر مبنای ماهیت توصیفی- تحلیلی است. برای شناسایی شاخص های موثر در زیست پذیری از تکنیک طیف لیکرت 5 درجه ای استفاده گردید. یافته ها نشان دهنده ی این است که بین مناطق شهری اصفهان ازنظر زیست پذیری تفاوت وجود دارد. با توجه به سطح بندی انجام گرفته، محلات جلفا و رزمندگان دارای بیشترین سطح زیست پذیری هستند که علت قرارگیری این محلات در یک طبقه مشابهت های فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی آن هاست زیرا ساکنان این دو محله به طور نسبی از کیفیت سیستم حمل ونقل، هویت اجتماعی، برخورداری از امکانات و رضایت مندی از محل سکونت خود راضی بوده اند. محله ی درب کوشک با توجه به قرارگیری در مرکز شهر و مواجهه با مسایل اقتصادی و فرهنگی و کالبدی دارای سطح زیست پذیری متوسط است بیشترین نارضایتی در این محله مربوط به عدم کیفیت سیستم حمل ونقل بوده است. محلات سیچان، عباس آباد و خانه اصفهان در پایین ترین سطح زیست پذیری جای گرفته اند و اولین اولویت توجه را به خود اختصاص داده اند. با توجه به اینکه شرایط زیست پذیری در مناطق مختلف متفاوت است، درنهایت هدف این پژوهش دستیابی به شاخص های موثر در زیست پذیری مناطق شهری و شناسایی وضعیت محلات و عوامل موثر بر آن است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، شهر زیست پذیر، تحلیل عاملی، شهر اصفهان
  • امید علی خوارزمی*، مهسا غفوریان، مرضیه صبوری، سیما سردار صفحات 17-36

    پژوهش حاضر سعی دارد نقش عوامل موثر در پیاده سازی محیط زیست هوشمند در کلانشهر مشهد را در سه بخش میزان تاثیرگذاری در صورت وقوع، احتمال وقوع گزینه در آینده و تشریح وضعیت موجود بررسی کند. روش پژوهش با استفاده از روش ترکیبی چند جانبه و با گردآوری اطلاعات اسنادی و ابزار پرسشنامه و مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفته است و مبنای تحلیل براساس اجزای مدل DPSIR[1]  بوده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 30 نفر از خبرگان در بخش کمی و 9 نفر از متخصصان در بخش مصاحبه های کیفی که با روش گلوله برفی انتخاب شده اند، بوده است. داده های جمع آوری شده با استفاده آزمون  T-testدر نرم افزار  SPSSمورد تجریه و تحلیل واقع شده است. نتایج نشان میدهد که میزان تاثیرگذاری در صورت وقوع به غیر از بعد مدیریت پسماند در سایر ابعاد شامل مدیریت آب، مدیریت یکپارچه زیست محیطی، زیبا سازی شهری، فرهنگ و هویت، ساختمان هوشمند، مدیریت فاضلاب و توسعه برق سبز بالا بوده است و در احتمال وقوع آینده، گزینه بعد فرهنگ و هویت وضعیت نسبتا مطلوبی را نسبت به سایر ابعاد به خود اختصاص داده است. در تشریح وضعیت موجود شاهد وضعیت نامطلوب محیط زیست هوشمند در کلانشهر مشهد هستیم. در این پژوهش همچنین راهکارهای پیشنهادی جهت رسیدن به وضعیت مطلوب پیشنهاد گردیده است.

    کلیدواژگان: چالش های محیط زیست، توسعه پایدار، کلانشهر مشهد، محیط زیست هوشمند، مدل DPSIR
  • کریم حسین زاده دلیر، میرسعید موسوی، نیما بایرام زاده*، هادی پاشاچینی صفحات 37-53

    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر فضاهای شهری بر الگوهای رفتاری شهروندان در خیابان امام«ره» در ارومیه می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی می باشد. مطالب مورداستفاده در این پژوهش به دو صورت برداشت اسنادی و میدانی گردآوری شده است. ابزار گردآوری داده ها شامل مشاهده، پرسشنامه، مصاحبه و فیش برداری می باشد. حجم نمونه این پژوهش، استفاده کنندگان از خیابان امام می باشد که طبق فرمول کوکران برای جامعه آماری نامعلوم، مقدار عددی 170 به دست آمده است. در این پژوهش روش نمونه گیری تصادفی می باشد. تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده به دو صورت کمی (روش های آماری (توصیفی و استنباطی)) و کیفی (نتایج حاصل از بررسی های آماری) انجام می گیرد. متغیرهای این پژوهش شامل متغیر مستقل کالبدی، اجتماعی و زیست بوم و متغیر الگوهای رفتاری به عنوان متغیر وابسته می باشد. نتایج این پژوهش نشانگر این است که طبق نتایج آزمون فریدمن و ارزیابی های مولفه های سیما و منظر شهری در این محدوده، مولفه اجتماعی با میانگین 77/4 در رتبه اول و مولفه الگوهای رفتاری با میانگین 96/3 در رتبه چهارم قرار گرفت. طبق نتایج آزمون همبستگی پیرسون، همبستگی معناداری بین مولفه های منظر شهری و الگوهای رفتاری شهروندان وجود دارد. طبق نتایج تحلیل رگرسیونی چندگانه گام به گام، ضرایب همبستگی به ترتیب 61/0، 63/0 و 59/0 به دست آمده است به عبارت دیگر، با وارد شدن مولفه های کالبدی، اجتماعی و زیست بوم به طور هم زمان 40/0 از واریانس بعد الگوی رفتاری تبیین می گردد.

    کلیدواژگان: ارومیه، الگوی رفتاری، رفتار اجتماعی، فضاهای شهری، کیفیت محیط
  • زهرا اعتمادی، امیرحسین شبانی* صفحات 55-76

    اتخاذ رویکرد فرهنگی در شهرسازی به معنای تاکید بر معنای فرهنگی فضا در کنار فرم و محتوای آن است. بازآفرینی فرهنگ مبنا بر همین اساس به دنبال تعادل بخشی به ابعاد گوناگون شهر از منظر فرهنگ است. این پژوهش، با رویکردی میان رشته ای با نگاه به ادبیات فرهنگ شهری و کاربست بازآفرینانه، به دنبال پیوند نگاه فرهنگ مبنا در کنش بازآفرینانه در بافت های تاریخی است. این پژوهش بر حسب رویکرد توصیفی تحلیلی بر پایه نظریه زمینه ای بوده و 15 نفر از ساکنین فعلی، ساکنین سابق و مطلعین از محله "قنبرعلی بیگ" لار در مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. تحلیل به کمک نرم افزار MAXQDA 2018 و کدگذاری های سه گانه انجام شد؛ در اولین سطح از مقوله سازی به کمک گزاره های حاصل از مصاحبه ها، 312 مقوله و در گام بعدی ابتدا 50 طیف مفهومی و پس از فشرده سازی در دومین سطح 10 مقوله مهم حاصل شده است. در نهایت، مقولات به دست آمده نهایی، دلبستگی به زادگاه و علاقه به حفظ آن، رویداد محوری، تغییر ساختار جمعیت شناختی از نظر قومی در کنار انطباق اجتماعی ساکنین جدید و بومی، رواج و رونق بالای تجارت در جوار محله، حفظ سنت استفاده روزانه از آب ، حفظ هویت و خاطرات جمعی، اشاعه ی فرهنگ لارستان و کمک به اقتصاد فرهنگی شهر، نارضایتی از وضعیت کالبدی، تغییر کاربری ناسازگار با هویت تاریخی بافت، اتحاد و همدلی بین اهالی ساکن و سابق و مقوله هسته ای نیز”تداوم حیات و وحدت فرهنگی محله" می باشد که بر این اساس کاربست اقدام ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری فرهنگ مبنا، بافت های تاریخی، محله قنبرعلی بیگ، نظریه زمینه ای، لار
  • ناصر نصیریان، میثم بصیرت* صفحات 77-95

    تضاد منافع  در استفاده از زمین در حریم های شهری، از ویژگی های ذاتی کلان شهرهای جهان است که در بیشتر موارد به سوداگری زمین می انجامد. تهران پایتخت ایران که در تعریف رسمی حریم برای آن از دیگر شهرهای کشور مستثنی شده است دارای طیف وسیعی از گروه های ذینفع با منافع قانونی و یا غیرقانونی در حریم است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل گروه های ذینفعی است که با توجه به اختیارات و نفوذی که دارند از قدرت و یا منفعت در حریم پایتخت بهره می برند.  روش پژوهش مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی است که با مرور ادبیات موجود حریم به بررسی شناخت و تحلیل ذینفعان حریم پایتخت بر اساس ماتریس قدرت و منفعت Power /interest Matrix  پرداخته و سپس با استفاده از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه آن را مورد تحلیل قرار داده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ذینفعان حریم پایتخت در چهار دسته بخش حکومتی-دولتی، بخش عمومی، بخش خصوصی و گروه های مردمی خلاصه می شوند که هر یک دارای ذینفعانی کلیدی دیگری هستند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بخش ذینفعان عمومی و خصوصی از بیشترین میزان قدرت و منفعت برخوردارند ، ذینفعان بخش حکومتی- دولتی  اگرچه از قدرت و نفوذ بالایی برخوردارند اما از منفعت پایینی سود می برند و در نهایت ذینفعان گروه های مردمی تنها بخشی است که از کمترین میزان قدرت و منفعت برخوردارند.

    کلیدواژگان: تحلیل ذینفعان، حریم پایتخت، کلان شهر تهران، ماتریس قدرت، منفعت
  • علی اکبر سالاری پور*، رامتین زادصالحی، مهرداد مهرجو صفحات 97-115

    امروزه با رشد شهری بدون برنامه و به دنبال آن افزایش استفاده از اتومبیل، به تدریج نقش عابرپیاده در فضاهای شهری کم رنگ می شود و همین امر موجب کاهش سرزندگی فضاهای عمومی برای تعاملات اجتماعی در شهرها شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی سطح و کیفیت تعاملات اجتماعی در پیاده راه فرهنگی شهر رشت؛ بررسی نقش مکان های سوم در ایجاد تعاملات اجتماعی و افزایش سطح تعاملات اجتماعی در توسعه گردشگری است. هدف پژوهش حاضر، کابردی و روش تحقیق نیز، توصیفی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه دارای طیف لیکرت استفاده شده است.همچنین از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی و ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده شد. پرسشنامه، شامل 51 سوال کیفیت محیطی، کیفیت مکان های سوم، هویت، جذابیت گردشگری و تعاملات اجتماعی را در پیاده راه علم الهدی می سنجد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد. پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ برابر 897/0 شده است. یافته های همبستگی برای هر سه آزمون مقدار قابل قبولی است و نشان می دهد که مولفه های «هویتمندی مکان»، «کیفیت پیاده راه» و «مکان های سوم» تاثیر قابل توجهی در توسعه و رونق گردشگری در پیاده راه دارند. مهمترین نتیجه پژوهش حاضر تبیین روابط هم افزا میان توسعه مکان های سوم و گردشگری است. بنابراین جایگاه مکان های سوم در برنامه ریزی شهری و همچنین برنامه ریزی گردشگری شهری باید در کشورمان مورد تاکید قرار گیرد و افزایش کیفیت های محیطی و فرهنگی آن در نهایت به افزایش تنوع اجتماعی، تعامل میان شهروندان و گردشگران و افزایش درآمدهای پایدار منجر گردد.

    کلیدواژگان: پیاده راه فرهنگی، توسعه گردشگری، رشت، مکان های سوم، هویت مکان
  • مهدی جانعلی زاده قزوینی، آذر کفاش پور*، امیر رحیم پور، مصیب سامانیان صفحات 117-136

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و مولفه های مدل مدیریت منابع انسانی سبز در راستای توسعه پایدار و با استفاده از راهبرد کیفی و روش نظریه داده بنیاد با رویکرد ظاهر شونده (گلیزری) بود. جامعه آماری را مدیران شهرداری مشهد به تعداد 150 نفر تشکیل دادند، با استفاده از روش هدفمند قضاوتی ، با 15 نفر از خبرگان تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. که در مرحله کدگذاری باز، تعداد 400 کد اولیه شناسایی شد و در مرحله کدگذاری انتخابی، کدگذاری پیرامون مقوله محوری از طریق مقایسه مستمر، مفاهیم و مقولات پژوهش صورت گرفت و 213 کد در 43 مفهوم جمع بندی شد، در مرحله کدگذاری نظری با تلفیق میان مقوله ها توسط یک الگوی ارتباطی، مفاهیم در پنج بعد فردی شامل مفاهیم؛ نگرش سبز، ارزش سبز، انگیزه سبز، دانش سبز، سلامت سبز، شخصیت سبز، رفتار سبز، ؛ بعد سازمانی شامل مفاهیم؛ پاداش و جبران خدمات سبز، مشارکت سبز، ارزیابی سبز، آموزش سبز، ساماندهی سبز، استخدام سبز، فرهنگ سازمانی سبز، نگهداری سبز، ساختار سبز، روابط مدیریتی سبز، ارتقاء و انتصاب سبز؛ بعد شهری شامل مفاهیم؛ بودجه ریزی سبز، مدیریت پسماند شهری، شورای شهر، مقررات سبز شهری، طراحی سبز شهری، فرهنگ شهروندی سبز، فرایند اداری سبز، ساختار شهری سبز، حمل و نقل عمومی سبز؛ بعد فراشهری شامل مفاهیم؛ پژوهش سبز، سازمانهای مردم نهاد سبز، رسانه ها، تامین زنجیره سبز، سازمانهای بین المللی، دولت، قوانین و مقررات فراشهری؛ بعد محیطی شامل مفاهیم؛ عوامل اجتماعی، فرهنگی، جغرافیایی، دینی، سیاسی، اقتصادی، وتکنولوژیکی در مدل احصاء شد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، رویکرد ظاهر شونده، مدیریت منابع انسانی سبز، نظریه داده بنیاد
  • ریحانه مسگران کرمانی*، سید مجید مفیدی شمیرانی، نیلوفر نیک قدم صفحات 137-166
    عدم توجه معماری و شهرسازی معاصر به محیط زیست و سازگاری با اقلیم منطقه، مشکلات زیست محیطی فراوانی به همراه داشته است. هدف این پژوهش در راستای حل بخشی از مسیله، دستیابی به تناسبات حاکم بر پوسته های فضای باز محلات شهری است که ویژگی های منحصر به فردی در راستای همسازی با اقلیم منطقه خود دارند. بافت قدیم شهر یزد از بهترین الگوهای معماری همساز با اقلیم گرم و خشک ایران است که آموزه های آن می تواند دستورالعمل های مناسبی جهت معماری و شهرسازی معاصر به طراحان دهد. لذا سه محله از بافت تاریخی شهر یزد به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب شدند. این پژوهش از نوع کاربردی و روش شناسی آن توصیفی-تحلیلی است که به روش کتابخانه ای و برداشت میدانی انجام گرفته است. شیوه تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها ترکیبی از دو روش کیفی و کمی بوده، که ابتدا ویژگی های هندسی پوسته های 143 پلاک از گذرها، ورودی ها و میدان های اصلی محلات برداشت شده و مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند و با مقایسه و تحلیل نتایج آن، تناسبات پوسته ها در این اقلیم، بدست آمدند. نتایج نشان می دهد که متوسط ارتفاع و متوسط عرض پوسته میدان ها بیشتر از گذرها و ورودی ها، نسبت ارتفاع به عرض پوسته میدان ها 1 به 7/5 و در گذرها 1 به 39 ، عرض پوسته میدان ها حدود 6 برابر و در گذر 39 برابر ارتفاع می باشد. یافته ها حاکی از وجود نسبت ها و روابطی در پوسته ها است که تحت تاثیر ویژگی های اقلیمی منطقه گرم و خشک ایران قرار دارند و می توان آنها را در فضاهای باز محلات شهری مدیریت کرد.
    کلیدواژگان: اقلیم گرم و خشک، تناسبات پوسته ای، فضای باز محلات شهری، مدیریت اقلیمی، یزد
|
  • Reyhaneh Mohrekesh, Hamid Saberi * Pages 1-16
    Introduction

    Today, different approaches and concepts have been proposed to solve the problem of cities, which is livability is one of the concepts discussed in connection with urban planning.Considering the position of Isfahan as the third-largest city in Iran and the arrival of domestic and foreign tourists, attention to urban livability is an inevitable necessity about the metropolis of Isfahan.

    Methodology

    The current approach to the present study is based on the applied purpose and based on descriptive-analytical nature. Data gathering is done by using a questionnaire. The sample size has been determined using the Cochran formula of 384 people. The 5-level Likert spectrum technique was used to explain the effective factors on the livability.

    Results

    According to the classification, Jolfa and Warriors neighborhoods have the highest level of livelihoods, which is because of their cultural, economic and social similarities. Darb Koushak neighborhood has a moderate level of livelihood due to its economic, cultural and physical problems in the center of the city. Sichan, Abbas Abad, and Isfahan House are at the lowest level of livelihood and are the first priority of attention.

    Conclusion

    The results show that there is a difference between the urban areas of Isfahan in terms of viability. According to the classification, Jolfa and Warriors neighborhoods have the highest level of viability, physical problems in the center of the city. Sichan, Abbas Abad, and Isfahan House are at the lowest level of livelihood and are the first priority of attention

    Keywords: Livability, Livable City, Factor analysis, Isfahan city
  • Omid Ali Kharazmi * Pages 17-36

    The present study tries to investigate the role of factors involved in the implementation of intelligent environment in the metropolis of Mashhad in three parts: the degree of impact in case of occurrence, the probability of occurrence of an option in the future and the current situation. The method of the present study was performed using a combination of quantitative and qualitative methods and by collecting information and questionnaire tools and semi-structured interviews and the analytical basis was based on the components of the DPSIR3 model. Participants in this study included 30 experts in the quantitative section and 9 experts in the qualitative interviews section who were selected by the snowball sampling method. The collected data were analyzed using T-test in SPSS software. The results show that the impact rate in case of occurrence other than waste management in other dimensions including water management, environmental integrated management, urban beatification, culture and identity, smart building, wastewater management and developing green electricity was high and in the probability of future occurrence. The next option, culture and identity, has a relatively favorable situation compared to other dimensions. In describing the current situation, we see the unfavorable situation of the smart environment in the metropolis of Mashhad. Suggestions for improving the current situation was also provided in the current research.

    Keywords: Environmental challenges, Sustainable development, Smart environment, DPSIR Model, Metropolis of Mashhad
  • Karim Hosseinzadeh Dalir, MirSaeed Moosavi, Nima Bayramzadeh *, Hadi Pashachini Pages 37-53

    The main purpose of this study is to investigate the effect of urban spaces on citizens' behavioral patterns in Imam Street in Urmia. The research method is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical nature. The materials used in this study have been collected in two forms: documentary and field. Data collection tools include observation, questionnaires, interviews, and receipts. The sample size of this study is the users of Imam Street and according to the Cochran's formula for the unknown statistical population, the numerical value of 170 has been obtained. In this study, the sampling method was random. The analysis of collected information is done in two ways: quantitative (statistical methods (descriptive and inferential)) and qualitative (results of statistical studies). The variables of this research include the independent physical, social and ecological variables and the behavioral patterns variable as a dependent variable. The results of this study indicate that according to the results of Friedman test and evaluations of the components of appearance and urban landscape in this area, the social component with an average of 4.77 in the first place and the component of behavioral patterns with an average of 3.96 in the fourth place. According to the results of Pearson correlation test, there is a significant correlation between urban landscape components and citizens' behavioral patterns. According to the results of stepwise multiple regression analysis, the correlation coefficients are 0.61, 0.63 and 0.59, respectively.

    Keywords: Urban space, Social Behavior, Behavioral Model, Environmental Quality, Urmia
  • Zahra Etemadi, Amirhosein Shabani * Pages 55-76

    This research with an interdisciplinary approach and with a cultural perspective on the one hand, and on the other hand with a regenerative approach, seeks to link the cultural view and regeneration in urban historical fabrics. This research is a descriptive-analytical approach based on "Grounded theory" technique and to understand the pattern of Culture-led regeneration, interviews were conducted with a number of current residents, former residents and those familiar with the situation in "Ghanbar Ali Beyg" neighborhood in "Lar" city in the south of Fars province. The data obtained from the observations and interviews was analyzed using MAXQDA 2018 software with triple coding. In the first level of categorization, 10 categories were defined. In the second level, with the help of the statements obtained from the interview, 49 conceptual spectrums and finally 10 important categories have been obtained. The final categories to develop a culture-led regeneration framework are: attachment to the homeland and interest in preserving it, eventfulness, Demographic change in ethnicity along with the social adaptation of new and indigenous inhabitants, the prevalence of trade in the neighborhood, maintain the tradition of daily use of water, preservation of identity and memories, distribution the culture of Larestan and help the cultural economy of the city, dissatisfaction with the physical condition, incompatible change of use with the historical identity of the fabric, unity and empathy between residents and former residents and the final category is the continuity of living and cultural unity of the neighborhood.

    Keywords: Grounded theory, Cultural regeneration, Urban historical texture, Urban regeneration culture-based
  • Naser Nasirian, Maysam Basirat * Pages 77-95

    Contradiction over the use of land in urban fringe is an intrinsic characteristic of metropolises in the world. Tehran, the capital of Iran, which is excluded from the official definition of urban fringe for any other city in the country, has a wide range of beneficiaries with legal or illegal interests. The purpose of the present study is to identify and analyze the interest groups that take advantage of the power or interest in the capital, given their authority and influence. The present paper is descriptive-analytic By reviewing the existing literature, urban fringe has investigated the recognition and analysis of the capital's privacy on the basis of the power / interest matrix matrix. Then he analyzed the interviewing tools and questionnaires. The findings of this study indicate that the capital's urban fringe stakeholders are summarized in four categories of government- state sector, the public sector, the private sector and popular groups, each with key stakeholder groups. The results of this study show that the public and private sector have the highest degree of strength and benefit. Government- state stakeholders, although enjoying high power and influence but benefiting from low profits, are only part of the interest of the popular groups. Which has the least amount of power and profit.

    Keywords: Metropolis Tehran, Tehran urban fringe, stakeholders, Power, Benefit Matrix
  • AliAkbar Salaripour *, Ramtin Zadsalehi, Mehrdad Mehrjou Pages 97-115

    The purpose of this study is to investigate the level and quality of social interactions in the cultural pedestrian zone of Rasht, to investigate the role of third places in creating social interactions, and propose strategies to redesign the pedestrian zone with emphasis on third places and increase the level of social interactions and tourism development.The present study is applied research in terms of purpose and falls into descriptive research in terms of method.A Likert scale questionnaire was used to collect data. The one-sample t-test, factor analysis, and Pearson correlation coefficient are used to analyze the data.The questionnaire consists of 51questions that measure the quality of the environment, the quality of third places, identity, tourist attraction, and social interactions in the Alam al-Huda pedestrian zone.A random sampling method was used for sampling.The sample size became 384 using Cochran's formula.This number of questionnaires was distributed among those who were present in the pedestrian zone.Validity assessment of this questionnaire was provided using experts' opinions, and its reliability was equal to 0.897 by Cronbach's alpha test. Correlation findings are acceptable for all three tests and show that "place identity,""pedestrian zone quality,"and"third places"have a significant impact on the development and prosperity of tourism in the pedestrian zone.As a result, the more tourism develops in a place,the greater the possibility of social interaction between people.On the other hand, urban identity has a positive effect on attracting tourists and increasing social interactions.The rich identity and culture of a place can attract different people to a place.

    Keywords: the cultural pedestrian zone, tourism development, Place identity, third places, Rasht
  • Mahdi Janalizadeh Qazvini, Azar Kaffashpoor *, Amir Rhimpour Pages 117-136

    This study aimed to identify the dimensions and components of the green human resource management model with the aim of sustainable development and using a qualitative strategy and the Grounded Theory method with a glacial approach. The statistical population consisted of 150 municipal managers in Mashhad. Using the "method", a semi-structured interview was conducted with 15 of them until the theoretical saturation was reached. In the open coding stage, 400 initial codes were identified and in the selective coding stage, coding around the central category was done through continuous comparison, research concepts and categories, and 213 codes were summarized in 43 concepts. In the theoretical coding stage, a combination of Categories by a communication pattern, concepts in five individual dimensions including concepts; Green attitude, green value, green motivation, green knowledge, green health, green personality, green behavior; Organizational dimension includes concepts; Rewarding and compensating for green services, green participation, green evaluation, green education, green organizing, green employment, green organizational culture, green maintenance, green structure, green management relationships, promotion and green appointment; Urban dimension includes concepts; Green budgeting, urban waste management, city council, urban green regulations, urban green design, green citizenship culture, green administrative process, green urban structure, green public transportation; The metropolitan dimension includes concepts; Green research, green NGOs, media, green chain supply, international organizations, government, metropolitan laws and regulations; Environmental dimension includes concepts; Social, cultural, geographical, religious, political, economic, and technological factors were enumerated in the model.

    Keywords: Green Human Resource Management, Grounded theory, Emerging Approach, Sustainable development
  • Reihaneh Mesgarankermani *, Seyyed Majid Mofidi Shemirani, Niloofar Nikghadam Pages 137-166
    Lack of attention of contemporary architecture and urban planning to the region's climate has caused many environmental problems. The purpose of this study is to achieve the proportions governing the open space skins of urban localities that have unique characteristics in order to adapt to the climate of their region. Considering that more than 3.4 of our country is covered by arid climate, this study has dealt with it. The old texture of Yazd is one of the best architectural models compatible with the arid climate of Iran, whose teachings can give suitable instructions for contemporary architecture and urban designing. So, three localities of the historical context of Yazd were selected as case studies. This research is applied and descriptive-analytical in terms of methodology, and it has been carried out by the use of library methodology and field survey. The method of research and analysis of data is a combination of qualitative and quantitative methods. First, the geometric properties of 143 plot skins were studied, by comparing and analyzing the results, proportions were obtained. The results showed that the average height of the skins in the squares was more than that in the passages and entrances; this ratio is 1.22 for the entrances and 1.35 for the passages. The average width of the skins is greater in the squares, followed by the passages and entrances, with ratios of about 2.3 and 12, respectively. The ratio of height to skin width is 1 to 5.7 in the squares and 1 to 39 in passages, skin width is about 6 times in the squares and 39 times in passages. Findings indicate the existence of ratios and relationships in skins that are affected by the climatic characteristics of the arid region of Iran that can be managed in open spaces of urban localities.
    Keywords: Arid climate, Climatic Management, Open Spaces in Urban Localities, Skin Proportions, Yazd