فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 193، فروردین و اردیبهشت 1401)

نشریه آینه پژوهش
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 193، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/17
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عبدالجبار رفاعی صفحات 5-26

    مراسم سماع که بسیاری از طریقت های عرفانی آن را برگزار می کنند، یکی از راه هایی است که به نظر پیروان این طریقت ها می تواند انسان سالک را به خداوند نزدیک کند. این مراسم در میان مولویان دارای چهار بخش است که گویا هر بخش آن تجلی یکی از سفرهای چهارگانه ای است که ابن عربی گفته و ملاصدرا نیز نام کتاب عظیم خود را بر اساس همین سفرهای چهارگانه «الحکمه المتعالیه فی الاسفار العقلیه الاربعه» نهاده است: سفر اول از خلق به حق و سفر دوم از حق به حق با حق و سفر سوم از حق به خلق با حق و در خاتمه سفر چهارم است یعنی از خلق به خلق با حق. پیشینه تاریخی این مراسم معنوی به زمان مولانا جلال الدین محمد بلخی برمی گردد که پس از دیدار با شمس تبریزی دچار تحولی روحی و معنوی شد. این تحول ژرف باعث شد که مولانا تاملات گسترده ای درباره دین و متون مقدس دینی و آثار عارفان از سر بگذراند و تفسیری نسبتا تازه از دین ارایه دهد که نشانه های این تفسیر تازه معنویت محور در جای جای نوشته ها و سرودهای او، به خصوص کتاب عظیم «مثنوی»، مشهود است. بسیاری از علاقه مندان به دین و معنویت برای زیارت مولانا و سیاحت در عالم معنا رهسپار قونیه می شوند و نوشته حاضر حاصل همین نوع سیاحت است. بخش پایانی این نوشته نقدی بر تصوف و تبدیل شدن مشایخ طریقت به بت هایی فرازمینی در ذهن مریدان است. در این بخش تاکید شده است که موروثی شدن رهبری در طریقت های صوفیه و احترام بیش از حد به انتساب به بنیانگذاران طریقت یکی از دلایل انحراف طریقت های عرفانی و خالی شدن آن از معنا است.

    کلیدواژگان: سفرهای چهارگانه، سیاحت در عالم معنا، ابن عربی، شمس تبریزی، مولانا جلال الدین محمد بلخی، ملاصدرا، مراسم سماع، زیارت، الحکمه المتعالیه، مثنوی معنوی، تصوف برده پرور، رهبری موروثی
  • رسول جعفریان صفحات 27-49
    با توجه به دوران تسلط بنی امیه از سال 41 تا 132 هجری، آن هم در طول سه نسل، و این که اصولا اسلام در این دوره، پایه ای ترین مراحل را در شکل دهی به تاریخ تفکر پشت سر می گذاشت، شناخت جریان های فکری مذهبی بسیار اهمیت دارد. این کار در قالب تاسیس فرقه نابته ناصبه شکل گرفت و بعدها، بهترین تبیین را جاحظ از این مرام بدست داد. برخی از معتزله هم مانند ابوجعفر اسکافی نقش مهمی در تبیین آن داشتند، اما به نظر می رسد، همچنان اهمیت تاریخی با تاکید بر موقعیت حلقه ای آن برای شناخت تفکر اسلامی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در اینجا سعی خواهیم کرد بر اساس داده های منابع مختلف و با تاکید بر آنچه جاحظ در این باره آورده، گزارشی از آرای نابته و تصوری که از این جریان در میان مسلمانان بوده، بدست دهیم.
    کلیدواژگان: نابته، ناصبه، حشویه، مروانیه، اهل حدیث
  • رسول جعفریان صفحات 51-77
    نویسنده در نوشتار حاضر در قالب بیست و نهمین سلسله انتشارات با عنوان نسخه خوانی، متن چند نسخه را مورد مداقه قرار داده است. این متون بدین شرح اند: 
    یا که اندر عبارت ترکی / بش یوز آلتون دویست دینار است!
    اعتنای حاکمان خراسان دوره قاجار به تاریخ بیهقی
    یادداشتی از یک جرجانی در باره اورنگ زیب و اورنگ آباد در سال 1054
    پزشکی سنتی حیوانی: خواص پزشکی اجزاء بدن شیر
    زندگینامه خودنوشت استاد محمود شهابی خراسانی
    تواریخ زندگی شیخ ابراهیم زنجانی
    گواهی فقیر بودن یک شخص و درخواست کمک از مومنان برای او
    تجربه همکاری و همراهی روحانیت با فتحعلی شاه قاجار
    کلیدواژگان: نسخه خوانی، نسخه خطی، خوانش متون
  • ایلیا ولادیمیرویچ زایتسف صفحات 79-94

    مقاله حاضر به تاریخچه شکل گیری کتابخانه انستیتوی ادبیات جهانی در دهه 30 اختصاص یافته است. این کتابخانه در شهر مسکو و به مناسبت چهلمین سال فعالیت ادبی ماکسیم گورکی (1868 -1936) تشکیل شد و در ادامه نسخ خطی شرقی نیز به آن راه یافت. نویسنده در این نوشتار به شرح سرنوشت نسخ خطی نگهداری شده در این کتابخانه می پردازد و از کوچ نسخه به انستیتوی نسخ خطی شرقی آکادمی علوم روسیه (سنت پترزبورگ) و انستیتوی شرق شناسی آکادمی علوم روسیه (مسکو) و... پرده برمی دارد. این در حالی است که از سرنوشت بسیاری از نسخه های خطی شرقی (عربی، فارسی، ترکی) این کتابخانه اطلاعی در دست نیست.

    کلیدواژگان: انستیتوی ادبیات جهانی، نسخ خطی شرقی، ماکسیم گورکی (1868 -1936)، آکادمی علوم روسیه
  • عبدالنبی قیم صفحات 95-120
    واژه  تازی از جمله واژه هایی است که به مرور زمان معنی دیگری کسب کرده،معنیی کاملا متضاد با معنی اول آن.این واژه که در آغاز و در طول حیات 1300 ساله یا بیشتر خود، بار معنایی مثبت داشته و در حقیقت یک واژه ادبی بوده که بیشتر شعرا و ادبا آن را به کار می برده اند، در صد سال اخیر و به ویژه در هفتاد سال گذشته به موازات رشد گرایشات ناسیونالیستی، توسط  نویسندگان و شعرای ناسیونالیست برای تحقیر و توهین به کار رفته و بار معنایی آن منفی شده است.از آنجایی که این بار معنایی باعث رنجش و آزردگی خاطر بسیاری از هم وطنان خوزستانی شده، در این نوشتار به اصل و منشا این واژه می پردازیم و نشان می دهیم این واژه از کجا نشات کرفته است.همچنین نشان می دهیم که این واژه نزد شاعران پارسی گوی از رودکی تا ملک الشعرای بهار و نثرنویسان از بیهقی تا قبل از میرزا فتحعلی آخوندزاده به چه معنایی به کار می رفته و در این یک صد سال اخیر چگونه بار معنایی آن تغییر کرده است؟
    کلیدواژگان: تازی، تاریخ، شناخت و بررسی، متون کهن، شعر فارسی
  • حیدر عیوضی صفحات 121-130

    مجله دعوت الاسلام نخستین دستاورد گفت وگوهای صفاخانه اصفهان در خارج از ایران به شمار می رود که با استقبال پرشور ساکنان شهر بمبیی (اعم از مسلمان، هندوها و مسیحیان) مواجه شد. در واقع محمد علی داعی الاسلام با الگوبرداری از تبلیغات مبلغان مسیحی در اصفهان به تبلیغ اسلام در مقیاس جهانی پرداخته است؛ و این موضوع به طور ملموس از محتوای گفت وگوها، کتابهای معرفی شده و اطلاعیه های مندرج در مجله نمایان است. به عبارتی او به همان سبک مبلغین مسیحی دست به یک شبکه سازی زده است که البته محدود به بمبیی نمی شده، از جمله می توان به انجمن جعفریه در شهر مظفرنگر (ش 6، ص 1) اشاره کرد؛ هرچند که تا کنون از فعایت های ادیانی آن اطلاعی در اختیار نداریم. باری، آنچه که بر اهمیت مجله دعوت الاسلام می افزاید، رویکرد تا اندازه ای مدرن آن می باشد که پیشتر در جهان اسلام سابقه نداشته است.

    کلیدواژگان: محمدعلی حسنی، داعی الاسلام، مجله دعوت الاسلام، نشریات فارسی دوره قاجار
  • سید علی میرافضلی صفحات 131-148

    مجادله های ادبی در قالب شعر، سابقه ای طولانی در ادب فارسی دارد. از معروف ترین آن ها، قصیده ای است که عنصری بلخی در نقد قصیده غضایری رازی در همان وزن و قافیه قصیده او گفته و عیوب شعرش را برشمرده و غضایری نیز در قصیده ای دیگر، به تعریض های او پاسخ داده است. پنج قطعه ای که دراین مقاله از نظرتان می گذرد، مکاتبات منظومی است که در دهه اول قرن هشتم هجری بین بهاءالدین خجندی و سعید هروی رد و بدل شده است؛ سه قطعه از آن بهاءالدین خجندی و دو قطعه سروده سعید هروی است. آغاز این مکاتبه دوستانه بوده است، اما بهاء خجندی از پاسخ سعید هروی  می آشوبد و آن را طعنه ای به خود تلقی می کند و کار دو شاعر به هجو یکدیگر می کشد. در قطعات چهارم و پنجم، نام محمد حنفیه به میان آمده است و هر دو شاعر او را مدح گفته اند. وی، امیر ارتنا از امرای نزدیک سلطان محمد خدابنده بوده و گویا در دوره حکومت این سلطان، امارت اصفهان و نواحی آن را در اختیار داشته است. سه قطعه مرتبط با این اشعار را نیز در منابع دیگر یافته ایم که در آخر مقاله نقل شده است.

    کلیدواژگان: سعید هروی، بهاءالدین خجندی، مناظره ادبی، محمد حنفیه، امیر ارتنا، کلامی اصفهانی
  • وحید عیدگاه طرقبه ای صفحات 149-169

    در این مقاله مساله انتساب خسرونامه به عطار نیشابوری، با توجه به نظرات ادیبان و پژوهشگران معاصر بررسی و بازنگری شده است. روش کار آن بوده است که بدون در نظر گرفتن پاسخی ازپی شتعیین شده این نکته واکاویده شود که پذیرش این انتساب از اساس چه اشکال هایی داشته است و ادیبان و پژوهشگران مخالف با آن با توجه به چه نشانه هایی در اصالت منظومه تردید کرده اند. سپس درباره این مساله سخن گفته شده است که آیا اشکالات مطرح شده پشتوانه منطقی لازم را برای رد انتساب داشته است یا نه. نیز بدین پرداخته شده است که چه نشانه هایی برای پذیرش انتساب خسرونامه به عطار وجود دارد و معاصران در مواجهه با این نشانه ها چه برخوردی کرده اند. از بررسی مجموع نظرات این واقعیت آشکار شده است که مخالفت با انتساب خسرونامه به عطار نیشابوری قان عکننده نیست و بر پی شفر ضهای اثبات ناشده استوار است.

    کلیدواژگان: خسرونامه، گل و هرمز، فرید عطار، اله ینامه، انتساب، اصالت اثر، شفیعی کدکنی
  • حمید عطائی نظری صفحات 171-195

    شناخت صحیح و دقیق معانی اصطلاحات ب هکاررفته در دانش کلام اسلامی یکی از پی شنیازها و مقدمات ضروریهرگونه مطالعه و تحقیق در متون کلامی است. با توجه بهدگرگون یها و تطورات مفهومی بسیاری از اصطلاحات کلامی درادوار و مکاتب مختلف، بررسی و گزارش تحولات معنایی واژگانفنی دانش کلام در تاریخ این علم از اهمیت بسیاری برخورداردر کلام » جوهر « است. در این مقاله، دو معنای اصلی اصطلاحاسلامی تعریف و تبیین م یگردد و تحول معنایی اصطلاح مزبوردر فرایند گذار کلام اسلامی از گفتمان معتزلی به گفتمان فلسفیبازنموده م یشود.

    کلیدواژگان: جوهر، جزء لا یتجزا، کلام اسلامی، امامیه، کلام معتزلی، کلام فلسفی، اصطلاحات کلامی
  • محمدمهدی سلمانپور صفحات 197-218
    هدف این نوشتار کشف دقیق هویت صاحب کتابی است که با عنوان «التفسیر الوجیز» به چاپ رسیده است. نویسنده مقاله، با ارایه مدرکی تازه نشان می دهد که این اثر، نوشته برادر شیخ حر عاملی است و ارتباطی به شخص صاحب وسایل ندارد. در کنار ارایه این مدرک که تاکنون از محققان محترمی که در نفی یا اثبات انتساب این اثر به شیخ حر عاملی می کوشند پوشیده مانده بود، نسخه خطی دیگری از اثری تفسیری از شیخ احمد عاملی نیز معرفی و بررسی شده که نویسنده مقاله بر این باور است که بر اساس دلایلی، آن نسخه بخش دیگری از همان تفسیر وجیز است.همچنین در این نوشتار به بررسی دقیق محتوای تفسیر مورد نظر نیز پرداخته شده و به یاری شواهد درون متنی روشن شده است که هرگز صاحب وسایل نمی تواند نویسنده این اثر باشد و کتاب مورد نظر، بدون تردید اثر برادر ایشان است.
    کلیدواژگان: قرآن، احادیث، حر عاملی، تفسیر، تفسیر وجیز، عیون المعانی
  • سید محمدرضا صفوی صفحات 219-249

    نویسنده در نوشتار پیش رو، در تلاش است ترجمه  قرآن جناب آقای حداد عادل را در بوته نقد و بررسی قرار دهد. وی در راستای این هدف، با بیان آیات 13 تا 32 یا که اندر عبارت ترکی / بش یوز آلتون دویست دینار است!  از سوره  مایده، نکات انتقادی خود را نسبت به ترجمه بیان کرده و سپس، دیدگاه خود را مطرح می سازد.

    کلیدواژگان: ترجمه قرآن، قرآن، غلامعلی حداد عادل، نقد ترجمه
  • سید حسن اسلامی اردکانی صفحات 231-248

    پدیدارشناسی روشی است برای فهم ادراکات خود بدون کمترین قضاوتی. این روش زاده تاملات ادموند هوسرل فیلسوف آلمانی است که به دست متفکرانی چون هایدگر، سارتر، و مرلو-پونتی اصلاح و تکمیل گشت. همچنین به دست متفکران و ناقدان بعدی تنقیح گشت و در عرصه های مختلف از جمله دین پژوهی به کار گرفته شد. کتاب مقدمه پدیدارشناسی (2010) که متنی آموزشی است به روشنی و با تفصیلی مناسب گسترش این شیوه تفکر را که شورشی بر ضد پوزیتیویزم به شمار می رفت و می کوشید علوم انسانی را از سلطه نگرش فیزیکی نجات دهد، بیان می کند. این کتاب با محوریت چهار متفکر اصلی پدیدارشناسی، بسط این اندیشه و ابعاد آن را تا امروز پی می گیرد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، هوسرل، هایدگر، ژان-لوک ماریون، روش شناسی، پدیدارشناسی دین
  • فرزاد ضیایی حبیب آبادی صفحات 249-272
    «می باقی»، مجموعه مقالاتی درباره حافظ، چکیده قلم بهاءالدین خرمشاهی است. ما در این مقاله به بررسی این کتاب پرداخته ایم و هر جا با نویسنده آن هم داستان نبوده ایم، نظر خویش را به دلایل و شواهد متکی نموده و بیان کرده ایم.
    کلیدواژگان: می باقی، بهاءالدین خرمشاهی، دانشنامه حافظ و حافظ پژوهی، نقد اشعار حافظ
  • سید محسن اسلامی صفحات 273-287
  • ناصرالدین انصاری صفحات 289-316
  • جویا جهانبخش، منیره سادات قریشی امیری صفحات 319-460
|
  • Abdul Jabbar Rifai Pages 5-26

    The ritual of Simā', which is performed by many mystical sects, is one of the ways that, according to the followers of these sects, can bring the seeker closer to God. This ceremony has four parts among the followers of Rumi, and each part of it seems to be the manifestation of one of the four journeys mentioned by Ibn ‘Arabī, and Mullā Sadrā also named his great book "Al-Hikma al-Muta'āliyya fi al-Asfār al-Aqlī al-‘Arba'a" based on these four journeys: the first journey is from the creatures to God and the second is the journey from God to God along with God and the third journey is from God to the creatures and at the end of the fourth journey there is the journey of the creatures to the creatures along with God. The historical background of this spiritual ceremony dates back to the time of Mawlānā Jalāluddīn Mohammad Balkhī, who underwent a spiritual transformation after meeting Shams Tabrizi. This profound development caused Rumi to reflect extensively on religion, religious sacred texts, and the works of mystics, and to offer a relatively new interpretation of religion, the signs of which are evident everywhere in his writings and hymns, especially in the great book Mathnawī. Many people interested in religion and spirituality, travel to Konya to visit Rumi's tomb and travel in the world of meaning, and the present article is the result of this type of tourism. The final part of this article is a critique of Sufism because of the transformation of the Qutbs of the paths into extraterrestrial idols in the minds of the disciples. In this section, it is emphasized that the inheritance of leadership in the Sufi sects and the excessive respect for the founders of the mystical sects is one of the reasons for the deviation of mystical Paths and thier emptiness from meaning.

    Keywords: four journeys, Travel in the World of Meaning, Ibn ‘Arabī, Shams Tabrizi, Mawlānā Jalāluddīn Mohammad Balkhī, Mullā Sadrā, Simā Ceremony, Pilgrimage, Transcendent Wisdom, Spiritual Mathnawī, Slave-Breeding Sufism, Inherited Leadership
  • Rasul Jafarian Pages 27-49
    Considering the period of Umayyad domination from 41 to 132 AH, during three generations, and that Islam in this period, went through the most basic stages in shaping the history of thought, knowing about the currents of thoughts-faiths is very important. This job was done in the form of the establishment of the Nābitah-Nāṣibah sect, and later, Jāḥiz gave the best explanation of this ideology. Some Mu'tazilites, such as Abu Ja'far al-Ekāfī, played an important role in explaining it, but it seems that the historical significance of it for understanding Islamic thought has continued to receive less attention. Here, we will try to get a report of the false opinions and the perception of the sect Nābitah among Muslims, based on the data of various sources and especially what Jāhiz has said in this regard.
    Keywords: Nābitah, Nāṣibah, Hashvīyeh, Marwānīyeh, Ahl-e-Hadith
  • Rasul Jafarian Pages 51-77
    In the present article, the author has examined the text of several manuscripts as the twenty-ninth section of the series entitled Reading Manuscripts. These texts are as follows:In the Turkish phrase / Bash Yuz Alton is two hundred dinars!
    The attention of the rulers of Khorasan during the Qajar period to the history of Bayhaqi
    A note from a Jorjani about Aurangzeb and Aurangabad in 1054
    Traditional Veterinary: medical properties of the lions' organs.
    Autobiography of Professor Mahmoud Shahabi Khorasani
    Chronicles of the life of Sheikh Ibrahim Zanjani
    A testimony for a person's poverty and asking the believers to help him
    The experience of cooperation and association of the clergy with Fath Ali Shah Qajar
    Keywords: Reading Manuscripts, manuscripts, reading texts
  • Ilya Vladimirovich Zaitsev Pages 79-94

    The present article is dedicated to the history of the formation of the library of the Institute of World Literature in the 1930s. The library was established in Moscow on the occasion of the 40th anniversary of the literary activity of Maxim Gorky (1868-1936) and later Oriental manuscripts were added to it. In this article, the author describes the fate of the manuscripts kept in this library and reveals the transfer of the manuscript to the Institute of Oriental Manuscripts of the Russian Academy of Sciences (St. Petersburg) and the Institute of Oriental Studies of the Russian Academy of Sciences (Moscow). However, the fate of many oriental manuscripts (Arabic, Persian, Turkish) of this library is unknown.

    Keywords: Institute of World Literature, Oriental Manuscripts, Maxim Gorky (1868-1936), Russian Academy of Sciences
  • Abdunnabi Qayem Pages 95-120
    The word Tazi is one of the words that has acquired another meaning over time, a meaning that is completely opposite to its first meaning. This word, which at the beginning and during its life of 1300 years or more, had a positive meaning and was in fact a literary word used by most poets and writers, in the last hundred years and especially in the last seventy years, along with the growth of nationalist tendencies, has been used by nationalist writers and poets for humiliation and insult, and its semantic burden has become negative. Since this negative connotation, has caused resentment and annoyance to many Khuzestani compatriots, in this article, we will discuss the origin of this word and show where this word originated. We will also show in which meaning this word was used by Persian-speaking poets from Rūdakī to Malek al-Shu’arā Bahār and prose writers from Beyhaqī to before Mirzā Fath Ali Akhūndzādeh, and how its semantic burden has changed in the last one hundred years?
    Keywords: Tāzī, history, Cognition, Study, ancient texts, Persian poetry
  • Heydar Eeyvazi Pages 121-130

    Da’wat al-Islam Magazine is the first outcome of the dialogues of Isfahan Ṣafākhāneh published outside of Iran, which was enthusiastically welcomed by the residents of Mumbai (including Muslims, Hindus and Christians). In fact, Mohammad Ali Dā’i al-Islam has propagated Islam on a global scale by imitating the propaganda of Christian missionaries in Isfahan; And this is evident in the content of the dialogues, the books introduced, and the announcements made in the magazine. In other words, he has set up a network in the same style as Christian missionaries, which, of course, was not limited to Mumbai. For instance, he established Jafaria Association in the city of Muzaffarnagar (vol. 6, p. 1); However, so far we have no information about its religious activities. However, what adds to the importance of Da'wat al-Islam magazine is its somewhat modern approach, which has never been seen before in the Islamic world.

    Keywords: Mohammad Ali Hassani, Dā’i al-Islam, Journal of Da’wat al-Islam, Persian publications of the Qajar period
  • Seyyed Ali Mirafzali Pages 131-148

    Literary controversies in the form of poetry have a long history in Persian literature. One of the most famous of them is an ode that “Unsurī Balkhī has said in his critique of Ghaḍāirī Rāzī's poems in the same weight and rhyme of his poem and has enumerated the flaws of his poem and Ghaḍāirī has responded to his critiques in another ode. The five passages that you will consider in this article are the poetic correspondences that were exchanged between Baha’uddīn Khujandī and Saeed Hiravī in ​​the first decade of the eighth century AH; Three of them are by Baha’uddīn Khujandī and two by Saeed Hiravī. The beginning of this correspondence has been friendly, but Khujandī is disturbed by Saeed Hiravī's response and considers it sarcasm against himself, and then they start to mock each other. In the fourth and fifth parts, the name of Mohammad Ḥanafiyyeh is mentioned and both poets have praised him. He was actually Amir Ārtina one of the rulers close to Sultan Mohammad Khudābandeh and apparently during his reign, he controlled the Emirate of Isfahan and its environs. We have found three pieces related to these poems in other sources, which are quoted at the end of the article.

    Keywords: Saīd Hiravī, Baha’uddīn Khujandī, Literary Debate, Mohammad Ḥanafiyyeh, Amir Ārtina, Kalami Esfahani
  • Vahid Idgah Torqabeh Pages 149-169

    In this article, the issue of attributing Khusru Nameh to Attar Neyshābūrī has been studied and reviewed according to the opinions of contemporary writers and researchers. The method has been to explore, without regard to a predetermined answer, the fundamental problems of accepting this attribution, and the signs by which the opposing writers and scholars have doubted the authenticity of this attribution.  It is then discussed whether the objections raised had the rationale to reject the attribution of the book or not. It also discusses what are the signs for accepting the attribution of the book to Attar and how the contemporaries reacted to these signs. Examining all the opinions, it has become clear that the opposition to the attribution of Khusru Nameh to Attar Neyshābūrī is not convincing and is based on unproven assumptions.

    Keywords: Khusru Nameh, Gol va Hormoz, Farid Attar, Elahi Nameh, Attribution, Originality of the work, Shafiee Kadkani
  • Hamid Ataei Nazari Pages 171-195

    Correct and accurate knowledge of the meanings of terms used in Islamic theology is one of the necessary prerequisites and preliminaries of any study and research on theological texts. Considering the conceptual changes and evolutions of many theological terms in different periods and schools, the study and reporting of semantic changes in the technical words of Kalām in the history of this branch of knowledge is of great importance. In this article, the two main meanings of the term "Jowhar" in Islamic theology are defined and explained, and the semantic evolution of the term in the process of transition of Islamic theology from Mu'tazilite discourse to philosophical discourse is represented.

    Keywords: Jowhar, Juzz’ Lā Yatajazzā, Islamic Kalām, Imāmī theology, Mu'tazilite Theology, Philosophical theology, Theological terms
  • Mohammad Mehdi Salmanpour Pages 197-218
    The purpose of this article is to find out the exact identity of the author of the book that has been published under the title "Al-Tafsir Al-Wajīz". The author of the article, by presenting new evidence, shows that this work was written by Sheikh Ḥurr ‘Āmilī's brother and has nothing to do with the author of the book Vasāil. In addition to presenting this evidence, which has so far been hidden from respected scholars who try to deny or prove the attribution of this work to Sheikh Harr ‘Āmilī, another manuscript of a commentary by Sheikh Ahmad ‘Āmilī has been introduced and reviewed, which the author believes for some reasons, that version is another part of the same commentary. This article also examines the content of the commentary in detail and clarifies with the help of evidence within the text that the author of Vasāil can never be the author of this work and the book in question, Is undoubtedly the work of his brother.
    Keywords: Quran - Hadiths - Ḥurr ‘Āmilī - Tafsir - Tafsir Wajīz, ‘Uyūn al-Ma‘ānī
  • Sayyed Muhammad Reza Safavi Pages 219-249

    In the following article, the author tries to Critisize the translation of the Quran by Mr. Haddad Adel. In line with this goal, by stating verses 13 to 32 of Surah Ma'idah, he expresses his critical points towards translation and then, expresses his preferred translation.

    Keywords: Translation of Quran, Quran, Gholam Ali Haddad Adel, Translation Criticism
  • Seyed Hassan Eslami Ardakani Pages 231-248

    Phenomenology is a way to understand your perceptions without the slightest judgment. This method was born of the reflections of the German philosopher Edmund Husserl, which was modified by thinkers such as Heidegger, Sartre, and Merleau Ponty. It was also criticized by later thinkers and critics and used in various fields, including theology. The book "Introduction to Phenomenology" (2010), which is an educational text, clearly and in detail describes the development of this way of thinking, which was considered a rebellion against positivism and tried to save the humanities from the domination of the physical attitude. This book, focusing on the four main thinkers of phenomenology, follows the development of this knowledge and its dimensions to this day.

    Keywords: phenomenology, Husserl, Heidegger, Jean-Luc Marion, Methodology, Phenomenology of Religion
  • Farzad Ziaei Habiba Abadi Pages 249-272
    "Mey-e Baqi",  a collection of articles about Hafez, is an abstract of Bahaudin Khorramshahi's works. In this article, we have reviewed this book and wherever we have not been in agreement with its author, we have expressed our opinion by reasons and evidence.
    Keywords: Mey-e Baqi, Bahauddin Khorramshahi, Hafez Encyclopedia, Hafez Research, Critique of Hafez Poems