فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 38، پاییز و تابستان 1383)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 38، پاییز و تابستان 1383)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 16,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/07/01
  • تعداد عناوین: 39
|
  • مقالات
  • والپروات سدیم / درمان مکمل در اختلال وسواسی - اجباری
    همایون امینی، علی فرهودیان، مجید صادقی، محمداسماعیل ساوری، شاهین آخوندزاده، ونداد شریفی صفحه 4
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثربخشی والپروات سدیم به عنوان یک داروی مکمل در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری انجام شد.
    روش
    42 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری در یک بررسی دو سوکور به مدت 8 هفته در دو گروه فلوکستین با والپروات سدیم یا فلوکستین با دارونما تحت درمان قرار گرفتند. میزان اثربخشی این مکمل درمانی با مقیاس وسواسی- اجباری ییل– براون و پرسشنامه ی افسردگی بک ارزیابی شد. داده های پژوهش به کمک آزمون آماری t، من ویتنی و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    12 نفر از بیماران گروه والپروات سدیم و 11 نفر از بیماران گروه دارونما بررسی را به پایان رساندند. این بررسی نشان داد که میزان اثربخشی والپروات سدیم در دو گروه تفاوت معنی داری پدید نیاورده است. بروز سردرد، اضطراب و بی خوابی در گروه دارونما و بروز لرزش در گروه والپروات سدیم بیشتر بود.
    نتیجه
    این بررسی نشان داد که والپروات سدیم به عنوان یک درمان مکمل، اثر درمانی اضافی در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری در طول 8 هفته ندارد
    کلیدواژگان: والپروات سدیم، اختلال وسواسی، اجباری، فلوکستین، درمان مکمل
  • مهرداد افتخار، محبوبه دادفر، عیسی کریمی کیسمی صفحه 11
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی همبودی اختلال های روانپزشکی در بیماران سرپایی یک مرکز تخصصی روانپزشکی انجام گردیده است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی- پس نگر بوده است. از میان 4000 مراجعه کننده به درمانگاه و کلینیک ویژه انستیتو روانپزشکی تهران طی سال های 79-1375 تعداد 648 بیمار سرپایی که تشخیص روانپزشکی بر پایه ی معیارهای تشخیصی DSM-IV داشتند به طور تصادفی برای پژوهش انتخاب و به کمک یک پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی بررسی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از روش های آمار توصیفی سیستماتیک انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که 6/35% از بیماران تشخیص هم زمان اختلال های روانپزشکی داشتند. تشخیص های هم زمان اختلال های محورI برحسب طبقات تشخیصی شامل اختلال های خلقی+ اختلال های اضطرابی (6/34%) و اختلال های خلقی+اختلال های وابسته به مواد (9/6%)، و برحسب اختلال های درون هر یک از طبقه های تشخیصی شامل اختلال افسردگی اساسی+ اختلال وسواسی- اجباری (0/16%)، اختلال افسردگی اساسی+ اختلال افسرده خویی (8/7%)، اختلال افسرده خویی+ اختلال وسواسی- اجباری (6/5%) و اختلال وسواسی- اجباری+ هراس اجتماعی (9/3%) بودند. تشخیص های هم زمان اختلال های شخصیت محور II در پژوهش حاضر برحسب گروه های A، B و C شامل گروه A+C (4/0%)، و به طور خاص برحسب اختلال های درون هر یک از گروه های A، B و C شامل اختلال شخصیت نمایشی+ اختلال شخصیت مرزی (9/0%) و اختلال شخصیت پارانویید+ اختلال شخصیت وسواسی- اجباری (4/0%) بودند. تشخیص های هم زمان اختلال های محور I و II شامل اختلال های خلقی+ اختلال های شخصیت به طور کل و در گروه B به طور خاص به ترتیب (7/14% و 8/7%)، اختلال های اضطرابی+ اختلال های شخصیت به طور کل و در گروه C به طور خاص به ترتیب (6/12% و 7/8%)، اختلال افسردگی اساسی+ اختلال های شخصیت گروه B (3/4%)، و اختلال وسواسی- اجباری+ اختلال های شخصیت گروه C (9/3%) بودند.
    نتیجه
    میزان همبودی در این بررسی کمتر از سایر بررسی ها است.
    کلیدواژگان: همبودی، اختلال های روانپزشکی، بیماران سرپایی
  • جواد علاقبندراد، محمدحاجی عظیم، میترا حکیم شوشتری، زهرا شهریوز صفحه 22
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی میزان همبودی اختلال تورت با اختلال وسواسی- اجباری (OCD) انجام شده است.
    روش
    همه ی بیمارانی که با اختلال تورت از زمان آغاز به کار بخش روانپزشکی کودکان بیمارستان روزبه به این بخش مراجعه نموده بودند (20 بیمار) مورد ارزیابی قرار گرفتند و با 20 بیمار مبتلا به اختلال بیش فعالی و کمبود توجه و 20 بیمار مبتلا به OCD مقایسه شدند. داده های پژوهش به کمک مقیاس شدت تیک ییل گردآوری شد و با بهره گیری از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی فیشر و آزمون آماری خی دو تحلیل گردید.
    یافته ها
    این بررسی میانگین سنی را در شروع اختلال تورت 5/8 سال (انحراف معیار 65/0) و در شروع OCD 5/14سال (انحراف معیار 7/0) نشان داد. نسبت مرد به زن در اختلال تورت 4 به 1 و در OCD 2 به 1 بود. میزان همبستگی میان ابتلا به این دو اختلال از نظر آماری معنی دار بود. میزان همبستگی معنی داری برای همبودی اختلال تورت و OCD در بستگان درجه اول بیماران دیده نشد.
    نتیجه
    میزان همبودی OCD در کودکان مبتلا به اختلال تورت قابل توجه است.
    کلیدواژگان: اختلال تورت، اختلال وسواسی، اجباری، اختلال بیش فعالی و کمبود توجه، همبودی، کودک و نوجوان
  • آفرین رحیمی موقر، علی اکبر نجاتی صفا، محمدرضا محمدی، الهه سهیمی ایزدیان صفحه 28
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی نشریه های علمی بهداشت روان ایران و ارایه ی سیمایی کلی از ویژگی های آنها می باشد.
    روش
    در این بررسی نشریه های منتشر شده از آغاز سال1370 تا پایان آذرماه 1382 بررسی شده اند. نشریه های علمی در زمینه ی بهداشت روان که در ایران منتشر می شوند و انتشار آنها تا زمان انجام این بررسی ادامه داشته است، با مراجعه به کتابخانه ها، بانک های اطلاعاتی، پایگاه های اینترنتی و دفتر نشریه ها شناسایی شدند. متغیرهای موردنظر در این بررسی به سه گروه کلی تقسیم شدند: ویژگی های انتشاراتی نشریه ها، ویژگی های مربوط به دست اندرکاران نشریه ها و ویژگی های مربوط به محتوای آنها.
    یافته ها
    از 800 نشریه ی بررسی شده، 23 نشریه دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند. کمتر از یک سوم نشریه ها دارای رتبه ی رسمی علمی ازکمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هستند. هیچ یک از این نشریه ها در بانک های اطلاعاتی معتبر نمایه نمی شوند. 9 نشریه دارای شماره ی ISSN و 5 نشریه دارای چکیده ی مقاله ی انگلیسی نیستند. سازمان منتشرکننده ی 11 نشریه، دانشگاه ها، 5 نشریه، سازمان های دولتی و 7 نشریه، سازمان های خصوصی یا انجمن های علمی می باشند. در دوره ی این بررسی، 1008 مقاله ی پژوهشی در این نشریه ها منتشر شده است. میانگین شمار مقاله ها در هر شماره از نشریه (2/1±)70/2 می باشد. میانگین شمار مقاله ها در هر شماره از نشریه های دارای رتبه ی علمی- پژوهشی، بیش از نشریه هایی است که دارای این رتبه نیستند.
    نتیجه
    به نظر می رسد نشریه های علمی بهداشت روان کشور از تعداد و تنوع نسبی برخوردارند، اما شمار پژوهش های چاپ شده در آنها اندک است. ارتقای کیفی نشریه ها، چاپ بیشتر پژوهش های داخلی، انتشار نشریه های داخلی به زبان انگلیسی و نمایه شدن در بانک های اطلاعاتی معتبر جهان را می توان به عنوان محورهای پیشرفت این نشریات در سال های آینده دانست.
    کلیدواژگان: کتاب سنجی، بهداشت روان، نشریه
  • آزاده معروفی، سید محمدعلی قریشی زاده صفحه 37
    هدف
    این پژوهش شیوع اختلال وسواسی- اجباری را در دو اختلال اسکیزوفرنیا و دوقطبی نوع I بررسی نموده است.
    روش
    به کمک یک طرح مقطعی 150 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه روانپزشکی مرکز آموزشی و درمانی تبریز که برپایه ی معیارهای DSM-IV مبتلا به یکی از اختلال های دو قطبی I و یا اسکیزوفرنیا بودند، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تشخیص گذاری بیماران از نظر وجود اختلال وسواسی– اجباری با مصاحبه ی غیرساختاریافته انجام گرفت و از مقیاس وسواسی – اجباری ییل- براون استفاده شد.
    یافته ها
    از 75 بیمار مبتلا به اختلال دو قطبی I و 75 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا به ترتیب 17 نفر (23%) و 27 نفر (36%) زمانی در طول عمر خود مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بوده اند.
    نتیجه
    اختلال وسواسی- اجباری در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و مبتلایان به اختلال دو قطبیI شیوع چشمگیری دارد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، اختلال دوقطبی I، اسکیزوفرنیا، همبودی
  • زهرا یدالهی، جعفر بوالهری صفحه 44
    هدف
    این پژوهش با هدف ارزیابی دیدگاه روانپزشکان شهر تهران نسبت به قوانین موجود بهداشت روان اجرا شده است.
    روش
    پرسش نامه ای برای 312 نفر از روانپزشکانی که در شهر تهران مشغول به کار بودند، به صورت پستی و حضوری فرستاده شد که 160 نفر به آن پاسخ دادند. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی تحلیل گردید.
    یافته ها
    داده ها در گروه های سنی زیر 40 سال و بالای 40 سال و نیز گروه های زنان و مردان مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان داد که نزدیک به 20% از روانپزشکان از قوانین موجود آگاهی ندارند، بیش از 75 % آنان با مشکلات قانونی در طی حرفه ی خویش روبه رو شده اند و بیش از 70 % آنان قوانین موجود را نارسا می دانند. این بررسی نشان داد که زنان روانپزشک 12% بیشتر از مردان روانپزشک مشکلات قانونی در حرفه ی خویش داشته اند. 78% روانپزشکان بر این باورند که استانداردهایی برای مراقبت از بیماران روانی وجود ندارد و نزدیک به 69% بر این باور بوده اند که دستگاه قضایی برای حمایت از روانپزشکان، قانونی پیش بینی نکرده است. 62% آزمودنی ها قوانین موجود را در زمینه ی امور بستری و ترخیص بیماران روانی نارسا می دانند.
    نتیجه
    قوانین مربوط به بهداشت روانی کشور از دیدگاه روانپزشکان دارای نارسایی هستند.
    کلیدواژگان: قانون بهداشت روان، بیمار روانی، روانپزشکان، بهداشت روان، روانپزشکی قانونی
  • لیلی پناغی، احمد کفاشی، مهرزاد سراجی صفحه 50
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان فراوانی اختلال های خواب در کودکان مدارس ابتدایی شهرستان تهران بود.
    روش
    برای انجام یک بررسی توصیفی- مقطعی یک پرسش نامه که دارای اطلاعاتی در زمینه ی ویژگی های جمعیت شناختی کودک، ساختار خانواده و رفتارهای خواب بود توسط والدین 692 کودک در مدارس ابتدایی شهر تهران تکمیل شد. داده های پژوهش به کمک روش های آمار توصیفی و آزمون های آماری t و خی دو تحلیل گردید.
    یافته ها
    اختلال های خواب در 6/41% کودکان مدارس ابتدایی گزارش شد. شایع ترین اختلال در این زمینه مقاومت در رفتن به بستر (7/20%) بود. شب ادراری تنها اختلال خوابی بود که در پسران فراوانی بیشتری داشت. در کودکان مادران خانه دار، اختلال خواب بیشتراز کودکان مادران شاغل گزارش گردید. فراوانی نابهنجاری خواب در کودکانی که پدرانشان تحصیلات دانشگاهی داشتند، کمتر بود. تحصیلات دانشگاهی مادر با فراوانی کمتر اختلال وحشت خواب و کابوس های شبانه همراه بود. داشتن رختخواب مشترک، ترس و نگرانی پیش از خواب و نداشتن زمان مشخص برای خواب با اختلال های خواب بیشتر همراه بود.
    نتیجه
    اختلا ل های خواب در کودکان مدارس ابتدایی تهران شایع است. شایع ترین اختلال مقاومت در رفتن به بستر بود که با نداشتن برنامه ی مشخص برای خواب بیشترین رابطه را داشت.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، بی خوابی، نابهنجاری خواب، دانش آموزان، مدارس ابتدایی، کودکان
  • فاطمه گواری، سکینه محمد علیزاده، طاهره رمضانی، مسعود ریانی، محمدرضا بهرامپور صفحه 59
    هدف
    در این پژوهش که از نوع توصیفی- مقطعی است، نگرش دانشجویان پسر دانشگاه های شهر کرمان نسبت به سیگار و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی، اجتماعی و خانوادگی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    از 558 دانشجوی پسر دانشگاه های شهر کرمان که به صورت خوشه ای- تصادفی انتخاب شده بودند،460 نفر به پرسش نامه ها پاسخ کامل دادند و مورد بررسی قرار گرفتند. داده های پژوهش به کمک یک پرسش نامه ی پژوهشگر ساخته گردآوری شد و با بهره گیری از روش های آمار توصیفی و آزمون آماری کروسکال- والیس تحلیل گردید.
    یافته ها
    نمرا ت نگرشی از 29 تا 117 و میانگین نمرات هر یک از عبارت های نگرشی از 7/0 تا 5/1 در نوسان بودند. از میان 29 عبارت نگرشی، بیشترین میانگین نمره (43/3) مربوط به عبارت”سهولت دستیابی به سیگار مجوزی برای سیگار کشیدن است“بود. پس از آن به ترتیب عبارت های”بسیاری از عوارض سیگار در افراد غیرسیگاری هم وجود دارد“(41/3)، و”به جای منع سیگار بهتر است در جهت کم کردن مضرات آن تلاش کرد“(65/2) قرار داشتند. این بررسی تفاوت معنی داری در زمینه ی متغیر مقطع تحصیلی، خرید سیگار برای والدین، و باور به زیان بار بودن سیگار برای تندرستی نشان داد. هم چنین در زمینه ی متغیر شغل پدر، تحصیلات پدر، تحصیلات مادر و سیگارکشیدن مادر تفاوت معنی دار میان آزمودنی های پژوهش دیده نشد. متغیرهای سیگار کشیدن دوست و تشویق دوستان به سیگار کشیدن نیز تفاوت آماری معنی دار نشان دادند. در زمینه ی دانشگاه محل تحصیل، سن، شغل مادر، سیگار کشیدن پدر، سیگارکشیدن خواهر یا برادر، تعداد استادانی که سیگار می کشند، سن کشیدن و محل دود کردن نخستین سیگار و دلایل سیگار کشیدن تفاوت معنی دار دیده نشد.
    نتیجه
    بین برخی ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان و نگرش آنان نسبت به کشیدن سیگار ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: نگرش، سیگار، دانشجویان، ویژگی های جمعیت شناختی، سو مصرف مواد، کرمان
  • محمدعلی بشارت، مریم آقامحمدبیگی امامی، رضا کرمی نوری صفحه 68
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان تاثیر اطلاع رسانی بر سطح اضطراب و بهبود بدنی بیماران پس از عمل های جراحی فتق، بواسیر و صفرابرداری بود.
    روش
    در این پژوهش 180 آزمودنی آماده ی عمل جراحی به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (86= n) و گواه (94= n) جای داده شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. در حالی که همه ی بیماران به پرسش نامه ی اضطراب حالت- صفت اشپیل برگر در دو نوبت، روز پیش از عمل و یک ساعت پیش از عمل، پاسخ دادند، اطلاع رسانی در مورد عمل جراحی و مراقبت های معمول پرستاری به دو صورت نوشتاری و گفتاری تنها برای گروه آزمایشی انجام شد. داده های پژوهش به کمک آزمون های آماری t و تحلیل واریانس تحلیل گردید.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که اطلاع رسانی در مورد بیماران گروه آزمایشی، سطح اضطراب حالت را کاهش داده، فرایند بهبود بدنی را تسریع کرده و میزان درد و مصرف مسکن را پایین آورده است. اطلاع رسانی نه تنها اضطراب بیماران تحت عمل جراحی را کم کرد بلکه شاخص های فیزیولوژیک مانند فشار خون های سیستولیک و دیاستولیک و سرعت ضربان قلب را نیز کاهش داد.
    نتیجه گیری
    اطلاع رسانی سبب افزایش پیش بینی پذیری و کاهش اضطراب می شود و با افزایش «مسولیت پذیری»، فرآیند بهبود جسمانی بیماران را تسریع می کند.
    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، آموزش، آمادگی، اضطراب، جراحی عمومی
  • منصور صالحی، محمدحسین سالاری فر، مینا هادیان صفحه 78
    هدف
    در این پژوهش سلامت روانی مادران دارای کودکان دچار اختلال روانپزشکی با سلامت روانی مادران کودکان بدون شکایت روان شناختی مقایسه شده است.
    روش
    با بهره گیری از روش نمونه گیری در دسترس 57 نفر از مادران کودکان دچار اختلال روانپزشکی و 56 نفر از مادران کودکان بدون شکایت روان شناختی انتخاب و از نظر برخی متغیرهای جمعیت شناختی با یکدیگر همتاسازی شدند. برای گردآوری داده ها پرسش نامه ی 28 سوالی سلامت عمومی به کار برده شد و تحلیل داده ها به کمک تحلیل واریانس چند متغیره انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات مادران کودکان دچار اختلال روانپزشکی در خرده آزمون های نشانگان جسمانی، نشانگان اضطرابی، کارکرد اجتماعی و نشانگان افسردگی بیشتر از میانگین نمرات مادران کودکان بدون شکایت روان شناختی است و این تفاوت در نشانگان اضطرابی بیشتر می باشد.
    نتیجه گیری
    مادران کودکان دچار اختلال روانپزشکی در مقایسه با مادران کودکان بدون شکایت روان شناختی از افسردگی و اضطراب بیشتر و کارکرد اجتماعی و سلامت جسمانی پایین تری برخوردارند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، مادران، اختلال روانپزشکی، کودکان، GHQ، 28
  • نوید میرزاخانی، حسن عشایری، حجت زراعتی، فاطمه بهنیا صفحه 85
    هدف
    در این پژوهش آموزش حرکات ظریف دست در پیشرفت تحصیلی و یادگیری مهارت های ترسیمی و نوشتاری کودکان، بررسی شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع پژوهش های آزمایشی است، میزان کارآیی این شیوه ی مداخله ای در 36دانش آموز مدارس کندآموز که به طور تصادفی در 2گروه (آزمایشی وگواه) جای داده شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. آزمودنی های هر دو گروه ازنظر متغیرهایی چون جنس، سن، میزان تحصیلات خانواده، هوش و جثه همتاسازی شده بودند. این افراد از میان دانش آموزان 8- 6ساله ی دو مدرسه ی ویژه ی کندآموزان در شهر تهران انتخاب شدند و با ارزیابی تشخیصی، هوشی و آمادگی تحصیلی و به کمک پرسش نامه ی ارزیابی کاردرمانی و پرسش نامه ی ویژگی های جمعیت شناختی، مورد بررسی قرار گرفتند. گروه آزمایشی طی 3ماه (3جلسه در هفته) آموزش هایی در زمینه ی مهارت های حرکات ظریف دست به طور انفرادی دریافت نمودند و اعضای گروه گواه تنها در پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس آزمون، 3ماه پس از پایان نشست های آموزشی، در دو گروه انجام گردید. داده های به دست آمده در پیش آزمون و پس آزمون به کمک آزمون های آماری تحلیل واریانس دو عاملی با اندازه گیری های مکرر c2، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون من ویتنی تحلیل گردید.
    یافته ها
    این بررسی تفاوت معنی داری را در زمینه ی مهارت های ترسیمی و نوشتاری آزمودنی ها در مرحله ی پیش از آموزش حرکات ظریف دست و پس از آن نشان داد.
    نتیجه
    آموزش حرکت های ظریف دست، میزان مهارت های نوشتاری و ترسیمی دانش آموزان مدارس کندآموز را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش، حرکات ظریف دست، کودک کندآموز، مهارت های نوشتاری، مهارت های ترسیمی
  • علی فرهودیان، سید وحید شریعت، مهشید تاج، اسماعیل شاهسوند صفحه 93
    هدف
    در این پژوهش توانایی افتراق بویایی در بیماران مبتلا به اختلال های اسکیزوفرنیا و اسکیزوتایپی با بیماران مبتلا به اختلال های خلقی و افراد سالم مقایسه شده و تغییر این توانایی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا پس از درمان مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    22 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا و 5 بیمار مبتلا به اسکیزوتایپی (با میانگین سنی 41 سال)، 27 بیمار مبتلا به اختلال های خلقی (13بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و 14بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک با میانگین سنی 39 سال) و 28 فرد سالم (با میانگین سنی 39 سال) برای بررسی انتخاب شدند. برای همه ی افراد در آغاز ورود و برای بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا افزون بر آن، 3 و 6 هفته پس از آغاز درمان، آزمون تشخیص بویایی دانشگاه پنسیلوانیا انجام شد. تحلیل داده ها به کمک آزمون های آماری کروسکال- والیس، خی دو، من- ویتنی و فریدمن انجام گردید.
    یافته ها
    بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و اسکیزوتایپی تفاوت معنی داری در زمینه ی افتراق بویایی با افراد سالم داشتند. میان سایر گروه ها تفاوت معنی داری در این زمینه یافت نشد. 3 و 6 هفته پس از درمان در نمره ی توانایی افتراق بویایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا تغییر معنی داری دیده نشد.
    نتیجه
    وجود اختلال افتراق بویایی دربیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و اسکیزوتایپی و عدم تغییر آن پس از درمان به سود خصوصیت صفت مانند این اختلال در اختلال های یادشده می باشد.
    کلیدواژگان: بویایی، اسکیزوفرنیا، اسکیزوتایپی، افسردگی اساسی، اختلال دو قطبی، پسیکوز، آزمون بویایی
  • مریم طباطباییان صفحه 100
    هدف
    هدف این پژوهش ساخت آزمونی بود که بتواند به طور موثر نگرش های مثبت و منفی آموزگاران را نسبت به خلاقیت نشان دهد.
    روش
    ساخت این آزمون بر پایه ی روش فاصله های یکسان نمای ترستون و چاو انجام شد. نخست 150 جمله از منابع گوناگون گرد آوری شد که دربردارنده ی نگرش های متفاوتی درباره ی خلاقیت بود. شمار جمله ها به کمک یک آزمون مقدماتی به 90 عبارت کاهش یافت. سپس 111 داور این جملات را با بهره گیری از مقیاس هفت درجه ای ترستون از نامطلوب تا خنثی و مطلوب طبقه بندی نمودند. سپس مقادیر عددی مقیاس ها و درجه های ابهام جمله ها برپایه ی طبقه بندی داوران محاسبه گردید.
    یافته ها
    30 عبارت که دارای کمترین درجه ی ابهام و در راستای اهداف پژوهش بودند به شکلی برگزیده شدند که دامنه ی گسترده ای را در پیوستار مقیاس ایجاد کنند. ارزش های مقیاسی و درجه های ابهام برای 30 عبارت برگزیده ارایه شده است.
    نتیجه
    به کار بردن آزمون های موازی برای سنجش نگرش نسبت به خلاقیت، می تواند کارایی این آزمون را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نگرش، خلاقیت، ترستون، روش فاصله های یکسان نما
  • رضا دواساز ایرانی صفحه 110
    هدف
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی وضعیت ادغام برنامه ی بهداشت روان در مراکز بهداشتی- درمانی و تعیین میزان بیماریابی بیماران روانی در مناطق روستایی اندیمشک بوده است.
    روش
    دراین بررسی توصیفی، 16 خانه ی بهداشت، 3 مرکز بهداشتی- درمانی روستایی، یک مرکز بهداشتی- درمانی شهری و جمعیتی برابر با 23308 نفر که از سال 1371 زیر پوشش برنامه ی بهداشت روان بوده اند، مورد بررسی قرار گرفتند. داده های مورد نیاز با بررسی پرونده ها و گزارش های آماری مرکز بهداشت شهرستان گردآوری گردید. برای تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی و آزمون تقریب Z به کار برده شد.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که میزان شیوع بیماری های روانی برپایه ی ارزیابی گروه بهداشتی 10 نفر در هر هزار نفر می باشد. این میزان برای گروه روانی شدید 1/1 در هزار، گروه روانی خفیف 7/3 در هزار، صرع 7/2 در هزار و گروه عقب ماندگی ذهنی 5/2 در هزار می باشد. تحلیل های آماری تفاوت معنی داری را در میان انواع بیماری های روانی (بیماری های خفیف روانی، صرع و عقب ماندگی ذهنی) با شاخص های مورد انتظار کشوری نشان نداد، اما در گروه بیماران روانی شدید تفاوت معنی داری دیده شد (05/0p<).
    نتیجه
    ادغام بهداشت روان پس از یک دهه در شهرستان اندیمشک مطابق برنامه ی کشوری موفق بوده است و می تواند با تغییر و اصلاح هایی در این زمینه، خدمات اساسی بهداشت روان را در مناطق روستایی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ادغام، بهداشت روان، شیوع، بیماری روانی، صرع، عقب ماندگی ذهنی، مرکز بهداشتی، درمانی، اندیمشک
  • عباسعلی ناصحی، فیروزه رئیسی، مجید جعفری، مجتبی رحمانی صفحه 116
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی میزان سازگاری زناشویی در گروهی از زنان و مردان متاهل ساکن در خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی تهران و بررسی رابطه ی میان سازگاری زناشویی با برخی متغیرهای جمعیت شناختی انجام شده است.
    روش
    این بررسی از نوع توصیفی- مقطعی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی سازگاری زناشویی بود. آزمودنی های پژوهش 148 نفر دانشجوی متاهل ساکن در خوابگاه متاهل های دانشگاه علوم پزشکی تهران (74 مرد و 74 زن) بودند. تحلیل داده ها به کمک آزمون آماری خی دو و توزیع دقیق فیشر انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دهنده ی سازگاری زناشویی در 8/75% و ناسازگاری در 2/24% آزمودنی ها بود. از میان متغیرهای بررسی شده ارتباط معنی داری میان متغیرهای تفاوت سنی زن و شوهر و طول سال های ازدواج با سازگاری زناشویی دیده شد.
    نتیجه
    با افزایش تفاوت سنی و طول سال های ازدواج، سازگاری زناشویی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، پرسش نامه ی MAT، دانشجویان
  • حمیدرضا عطار، عزیزه افخم ابراهیمی، مهدی نصر اصفهانی صفحه 122
    هدف
    در این بررسی کوشش شد فراوانی مصرف الکل در بیماران بستری در یک بیمارستان عمومی در ایران تعیین شود.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی– مقطعی بود و در آن 571 بیمار بستری در یازده بخش بیمارستان عمومی حضرت رسول اکرم(ص) مورد بررسی قرار گرفتند. بخش های کودکان، اورژانس، ICU و CCU از بررسی کنار گذاشته شدند. ابزار پژوهش یک پرسش نامه ی جمعیت شناختی بود. روش نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس بود.
    یافته ها
    توزیع فراوانی مصرف فعلی الکل 6/9% بود (9/8% مرد و 7/0% زن) و در کل 4/25% افراد (8/22% مردان و 6/2% زنان) در طول عمر خویش سابقه ی مصرف الکل داشتند. بیشترین فراوانی مصرف فعلی الکل در بخش ارتوپدی (3/25%)، گروه سنی 29-15 سال (3/47%) و افراد با تحصیلات زیر دیپلم (4/56%) دیده شد. فراوانی مصرف فعلی الکل در افراد متاهل 5/54% و در افراد مجرد، طلاق گرفته و همسر مرده 5/45% بود و الگوی مصرف هفتگی شایع ترین الگوی مصرف فعلی الکل بود (5/34%).
    نتیجه
    نتایج این بررسی نشان می دهد که مصرف الکل در بین بیماران بستری در بیمارستان عمومی شیوع قابل توجهی دارد و توجه به مداخله ی آن در تظاهرات و درمان بیماری های مختلف اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: مصرف الکل، بیمارستان عمومی، غربالگری مصرف الکل، الکلیسم
  • علیرضا مقدس، میترا ناصری صفحه 130
    لیکانتروپی عبارت از باوری هذیانی است مبنی بر این که خود شخص یا دیگران تبدیل به گرگ یا جانواران دیگر می شوند. پدیده ی لیکانتروپی از دو هزار سال پیش شناخته شده و در منابع مختلف به آن اشاره شده است. در این نوشتار یک پسر جوان مجرد که از سن 12 سالگی مبتلا به لکنت زبان بوده، علایمی از اختلال افسردگی را از نوجوانی داشته و به تازگی مبتلا به نشانگان لیکانتروپی شده معرفی گردیده است. این بیمار با تشخیص افسردگی همراه با نشانگان لیکانتروپی (افسردگی پسیکوتیک) تحت درمان با داروهای ضد پسیکوز و ضد افسردگی و روان درمانی انفرادی قرار گرفته و طی یک بررسی 2 ساله پدیده ی لیکانتروپی بسیار کم رنگ و علایم افسردگی نیز بهبود نسبی یافته است.
    کلیدواژگان: لیکانتروپی، افسردگی پسیکوتیک، افسردگی اساسی، لکنت زبان
  • سعید چمن آزاد شهری، سید کاظم ملکوتی، سید مهدی حسن زاده صفحه 135
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی سطح کلسترول خون بیماران روانپزشکی بستری دارای افکار خودکشی و مقایسه ی آن با سطح کلسترول خون بیماران مشابه که دارای افکار خودکشی نبوده اند، انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش توصیفی– مقطعی سطح کلسترول خون 374 بیمار (247 مرد، 127 زن) بستری در مرکز آموزشی- درمانی روانپزشکی ایران، در دو گروه با و بدون افکار خودکشی سنجیده و با هم مقایسه شد. این افراد با تشخیص های اسکیزوفرنیا (157 نفر)، اختلال دوقطبی (192 نفر)، افسردگی اساسی (68 نفر) و سایر اختلال های روانپزشکی بستری شده بودند. برای تحلیل داده ها آزمون آماریt به کار برده شد.
    یافته ها
    سطح کلسترول پایه در دو گروه بیماران با و بدون افکار خودکشی تفاوت معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    شاید نتوان کلسترول خون را به عنوان شاخص زیست شناختی و عامل خطر برای خودکشی در بیماران روانپزشکی بستری به شمار آورد
    کلیدواژگان: افسردگی، افکار خودکشی، کلسترول
  • بنفشه غرایی صفحه 143
  • پایان نامه ها
  • بررسی کابرد و اثربخشی استعاره ها در فرآیند رفتار درمانی شناختی بیماران افسرده
    قاسم نظیری صفحه 144
  • تبیین انواع علائم زیرمجموعه های افسردگی در اختلالات وسواسی - جبری، افسردگی اساسی، زخم های گوارشی و بهنجار
    نسیم دژکام صفحه 145
  • هنجاریابی و بررسی ساختار عاملی پریش نامه روانشناختی کالیفرنیا (CDI) در دانشجویان دانشگاه های شهر تهران
    شهرام مرادی صفحه 147
  • اخبار و گزارشها
  • صفحه 148
  • انتشار نشریه " پیام ام اس"
    صفحه 149
  • انتشار سیزدهمین شماره ماهنامه " همراه"
    صفحه 149
  • انتشار خبرنامه انجمن علمی روانپزشکان ایران
    صفحه 150
  • گزارش فعالیت های انستیتو روانپزشکی تهران در هفته بهداشت روان
    صفحه 150
  • برگزاری سیزدهمین همایش عمومی انجمن صرع ایران
    صفحه 150
  • نخستین همایش استانی اعتیاد (اعتیاد، پیشگیری، درمان)
    صفحه 151
  • اولین کنگره بین المللی اخلاق زیستی
    صفحه 151
  • هفتمین کنگره پژوهش های روانپزشکی و روانشناسی در ایران
    صفحه 152
  • دومین کنگره سراسری خانواده و مشکلات جنسی
    صفحه 152
  • نشانی چند پایگاه اطلاعاتی الکترونیک در زمینه مواد مخدر و اعتیاد
    صفحه 152
  • صفحه 156
|
  • H. Aminni, A. Farhoodian, M. Sadeghi, M. E. Savari, Sh. Akhundzadeh, V. Sharifi Page 4
    Objectives
    The present study was conducted to evaluate the efficacy of sodium valproate as an adjuvant treatment in patients afflicted with obsessive-compulsive disorder.
    Method
    42 patients diagnosed with obsessive-compulsive disorder participated in an eight week- long double blind study. The subjects were placed in two groups,one taking fluoxetine along with sodium valproate and the other group taking fluoxetine with placebo.The efficacy of this adjuvant was assessed by Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale and Beck Depression Inventory. Data were analyzed by t-test, Mann-Whitney, and analysis of variance with repeated measures.
    Findings
    12 patients from the sodium valproate group and 11 patients from the placebo group com- pleted the project.This evaluation illustrated that efficacy of sodium valproate did not cause signi- ficant difference between two groups. Headache, anxiety,and insomnia were observed more com- monly in the placebo group the rate of tremor was higher in the sodium valproate group.
    Results
    Sodium valproate as an adjuvant treatment in patients with obsessive-compulsive disorder does not bind added efficacy in an eight weeklong treatment period.
    Keywords: sodium valproate, obsessive, compulsive disorder, fluoxetine, adjuvant
  • M. Eftekhar, M. Dadfar, E. Karimi Kaisami Page 11
    Objectives
    This project was conducted to appraise the comorbidity of psychiatric disorders in a psychiatric outpatient clinic.
    Method
    This was a descriptive-retrospective study. Out of 4000 patients of Tehran Psychiatric Institute’s Clinic during the years of 1996-2000, a total of 648 cases diagnosed based on DSM-IV criteria were selected systematic randomly. The cases were further evaluated via a demographic questionnaire. Data were analyzed by descriptive-statistical methods.
    Findings
    35.6% of patients had the comorbidity of psychiatric disorders.The diagnoses of simul- taneous disorders on axis I, according to diagnostic categories,included mood and anxiety disorders (34.6%) and mood and substance-related disorders (6.9%). The comorbidities according to disorders within each of diagnostic categories included major depressive and obsessive-compulsive disorders (16.0%), major depressive and dysthymic disorders (7.8%), dysthymic and obsessive-compulsive disorders (5.6%), and finally obsessive-compulsive disorder and social phobia (3.9%). The diag-nosis of simultaneous disorders on axis II, according to clusters A, B, and C, included A and C (0.4%). The particular comorbidities according to disorders within each of the clusters A, B, or C included histrionic with borderline (0.9%) and paranoid with obsessive-compulsive (0.4%). The simultaneous diagnoses on axis I and II included mood disorders with personality disorders in general (7.8%) and mood disorders with cluster B of personality disorders in particular (14.7%), anxiety disorder with personality disorders in general (12.6%) and anxiety disorder with cluster C of per-sonality disorders in particular (8.7%),major depressive disorder with cluster B of personality dis- orders (4.3%), and finally obsessive-compulsive disorder with cluster C of personality disorders (3.9%).
    Result
    The level of comorbidity detected in this project is less than other studies.
    Keywords: comorbidity, psychiatric disorders, outpatients
  • J. Alaghband, Rad, M. Haji Azim, M. Hakim Shooshtary *, Z. Shahrivar Page 22
    Objectives
    This project was conducted to evaluate the rate of comorbidity of Tourette's disorder with obsessive-compulsive disorder (OCD).
    Method
    All of the patients diagnosed with Tourette's disorder, a total of 20 cases that had been referred to Child Psychiatric Ward of Roozbeh Hospital since its inception were evaluated. They were compared with 20 patients afflicted with attention-deficit hyperactivity disorder, and 20 OCD patients. Data was collected via Yale Tic Severity Scale and analyzed by descriptive statistical methods, Fisher’s LSD, and c2 statistical test.
    Findings
    The mean age of onset of Tourette’s disorder was 8.5 years (SD: 0.65) whereas the onset of OCD was 14.5 years (SD: 0.7). The ratio of male to female in Tourette’s disorder was four to one and in OCD, it was two to one. The level of correlation between these two disorders was statis- tically significant. There was not a significant level of correlation obtained for the presence of co-morbidity of Tourette’s and OCD disorders in the immediate family members of the patients.
    Results
    The level of comorbidity of OCD in children afflicted with Tourette’s disorder is remarkable.
    Keywords: Tourette's disorder, obsessive, compulsive disorder, attention, deficit hyperactivity disorder, comorbidity, child, adolescent
  • A. Rahimi Movaghar, A. A. Nejatisafa, M. R. Mohammadi, E. Sahimi Izadian Page 28
    Objectives
    The aim of this project was to appraise the scientific mental health journals publish-ed in Iran and also to present a general profile of their characteristics.
    Method
    The journals evaluated in the study were published from 1990 to 2003. The scientific journals in the domain of mental health published in Iran and circulated until the implementation of this study were identified by library references, data banks, internet sites, and the editorial offices of the publications. The variables in the study were divided into three main groups: publication cha- racteristics of the journals, distinctiveness of journals’ license holders and personnel, and finally specificities of journals’ contents.
    Findings
    23 out of 800 evaluated journals met the inclusionary criteria for this project. Less than 1/3 of the journals possess the official academic ranking of Publication Commission granted by Mi- nistry of Science, Research, and Technology or Ministry of Health, Treatment, and Medical Edu-cation. None of these periodicals are indexed in any of the credible information banks. Nine journals did not have International Standard Serial Number (ISSN) and five journals had no English abstracts. Eleven journals were published by universities five were published by governmental organiza-tions and seven were funded by private organizations or scientific societies. During the study period, 1008 research articles were published in the journals. The average number of articles binded in each issue was 2.70(±1.2).The average number of articles in journals with official academic rank- ing certificate was higher than the journals without the certificate.
    Results
    There seems to be a relatively adequate number and variety of scientific mental health journals in the country,but too few articles are printed in them. For further progress in the upcom- ing years, the followings are suggested: quality improvement of the journals, more publication of indigenous research articles, publication of domestic periodicals in English, and indexing them on cre- dible international information banks.
    Keywords: bibliometric study, mental health, journals
  • A. Maroufi, S. M. Goraishizadeh Page 37
    Objectives
    This project evaluated the prevalence of obsessive-compulsive disorder in two disorders of schizophrenia and bipolar I.
    Method
    Using a cross sectional plan, 150 patients were selected from the psychiatric clinic of Tabriz Educational and Treatment Center through available sampling. They were diagnosed with either bipolar or schizophrenia on the basis of DSM-IV criteria. The diagnosis of obsessive-compulsive disorder was assessed via unstructured interview and Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale.
    Findings
    17 out of the 75 bipolar I patients (23%) and 27 out of the patients with schizophrenia (36%) had been afflicted with obsessive-compulsive disorder sometime during their life long.
    Results
    The prevalence of obsessive-compulsive disorder is observed at a considerable rate in pa- tients with schizophrenia and bipolar disorders.
    Keywords: obsessive_compulsive disorder_bipolar I disorder_schizophrenia_comorbidity
  • Z. Yadollahi, J. Bolhari Page 44
    Objectives
    The aim of this project was to appraise the perspectives of Tehran psychiatrists on exist- ing mental health laws.
    Method
    A questionnaire was provided either via mail or in person to 312 psychiatrists working in Tehran 160 of them responded. Data were analyzed by descriptive-statistical methods.
    Findings
    Data obtained from the age groups of under and over 40 years old as well as male and female groups were studied. 20% of psychiatrists are not aware of the existing laws over 75% of them have encountered legal difficulties during their profession more than 70% of them acknow-ledged that the existing laws are insufficient. The research showed that female psychiatrists have faced legal difficulties 12% more than their male counterparts in their profession. 78% of all psy-chiatrists believed that there are not any standards for the protection of mentally ill patients and near 69% alleged that the judicial system has not secured any laws in support of the psychiatrists. 62% of respondents claimed that existing laws regarding hospitalization and discharge of mentally ill patients are inadequate.
    Results
    The laws related to national mental health are deficient in the perspectives of psychi-atrists.
    Keywords: mental health law, mentally ill patients, psychiatrists, mental health, forensic psychiatry
  • L. Panaghi, A. Kafashi, M. Seraji Page 50
    Objectives
    The aim of this project was to evaluate the frequency of sleep disorders in primary school students in the city of Tehran.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study, parents of 692 primary school children completed a questionnaire binding child demographics,family structure, and sleep behaviors. Data were ana- lyzed by descriptive statistical methods, t-test, and c2 test.
    Findings
    Sleep disorders were reported in 41.6% of primary school children. The most common disorder reportedly was bedtime resistance (20.7%). The occurrence of bedwetting was the only sleep disorder that was more frequent in boys than girls. Sleep disorder was reported more frequent- ly in children of housewife mothers than working mothers. The frequency of parasomnia was less in children of college-educated fathers. College education of mothers was negatively correlated with frequency of sleep terror disorder and nightmares.Sharing a bed,fear and worry before asleep, and having no specific bedtime were correlated with more sleep disorders.
    Results
    Sleep disorders are prevalent in primary school children in Tehran. The most common dis- order was bedtime resistance, which was mostly related with having no specific bedtime.
    Keywords: sleep disorder, insomnia, parasomnia, students, primary schools, children
  • F. Gavari, S. Mohammad Alizadeh, T. Ramezani, M. Riani, M. R. Bahrampour Page 59
    Objectives
    In this descriptive cross-sectional study, the attitude of Kerman universities male students toward cigarettes and its relation to their demographic, social, and family variables were evaluated.
    Method
    558 male students of Kerman universities were selected through random-cluster samp-ling and 460 of them who responded completely to the questionnaires were evaluated. Data were collected via an researcher-constructed questionnaire and then analyzed by descriptive-statistical methods and Kruskal-Wallis statistical test.
    Findings
    The assessed attitude scores ranged between 29 and 117. The mean scores per attitude statement fluctuated between 0.7 and 1.5. Amongst the 29 attitude statements, the highest mean score (3.43) was related to the statement “Easy access to cigarettes is a reason for smoking”. After that, the following statements placed second and third respectively: “Non-smokers too experience much of harmful consequences of cigarette smoking” (3.41) and "Rather than prohibiting cigarettes, it is better to reduce its harmful effects” (2.65). This appraisal yielded a significant difference bet-ween the respondents in the variables: level of education, purchasing cigarettes for parents, and believing in harmfulness of cigarettes to health. There was not a significant difference observed in the variables: father’s occupation, father’s level of education, mother’s level of education, and mother’s smoking. The variables “friend’s smoking” and “friends encouraging to smoke” too indi- cated significant statistical difference. There was not a significant difference found regarding the place of education (university), age, mother’s occupation, father’s smoking, siblings’ smoking, the number of smoking professors, age and place of smoking the first cigarette, and reasons for smoking.
    Results
    Some of the students’ demographic specifics are related to their attitude toward cigarette smoking.
    Keywords: attitude, cigarette, students, demographic specifics, substance abuse, Kerman
  • M. A. Besharat, M. Aghamohammadbeigi Emami, R. Kormi Nouri Page 68
    Objectives
    The aim of this project was to evaluate the effect of preparatory information on anxi-ety and physical recovery of patients undergoing hernia, hemorrhoid, and cholecystectomy surgical operations.
    Method
    180 patients in the study, scheduled for surgery were randomly allocated to experimental (n=86) and control (n=94) groups. All patients completed Spielberger State-Trait Anxiety Ques-tionnaire in two sessions, once the day before and then again one hour before the operation.Infor- mation through education in written and oral forms was provided regarding surgical operation and usual nursing practices only for the experimental group. Data were analyzed by statistical t-test and analysis of variance.
    Findings
    This evaluation indicated that provision of information for the experimental group re-duced patients’ level of state anxiety, improved the rate of recovery process, and decreased the amount of pain and use of sedatives. Giving information reduced not only the patients’ anxiety, but also lowered physiological indications such as systolic and diastolic blood pressure and heart rate.
    Results
    Information reduces anxiety, enhances predictability, and along with increase in patient's “responsibility”, it accelerated the rate of physical recovery.
    Keywords: preparatory information, education, preparation, anxiety, general surgery
  • M. Salehi, M. H. Salarifar, M. Hadian Page 78
    Objectives
    In this project, the mental health status of mothers with children afflicted with psy-chiatric disorders was compared with that of the mothers of children without psychological comp- laints.
    Method
    57 mothers of children afflicted with psychiatric disorders and 56 mothers of children without psychological complaints were selected as the subjects of the study via available sampling. The subjects from the two groups were matched in terms of some demographic variables. To collect data the 28-question version of General Health Questionnaire was used. Data were analyzed via multivariate analysis of variance.
    Findings
    The mean scores of mothers of children with psychiatric disorders were higher than those of the mothers of children with no psychological complaints in the subscales of somatic synd- rome, anxiety syndrome, social functioning, and depressive syndrome the difference was more con- siderable in anxiety syndrome.
    Results
    The mothers of children afflicted with psychiatric disorders experience more depression and anxiety, lower social functioning and physical health than mothers of children with no psy-chological complaints.
    Keywords: mental health, mothers, psychiatric disorder, children, GHQ, 28
  • N. Mirzakhani, H. Ashayeri, H. Zeraati, F. Behnia Page 85
    Objective
    In this project, the effect of fine-movements training of hands was evaluated in child-ren’s academic advancement and improvement of drawing and writing skills.
    Method
    This was an experimental research project. The effectiveness of this interventional method was evaluated on 36 slow learner students randomly allocated to experimental and control groups. The subjects in the two groups were matched in terms of sex, age, level of family education, in-telligence, and body size variables. The subjects were selected from 6-8 year old students of two slow learners -special education- schools in Tehran. They were appraised by diagnostic evaluation, intelligence test, school readiness, and via functional assessment and demographical question-naires.During a three-month period, the experimental group received some training on fine-move- ments skills of hands on one and one basis, three times a week. The control group was evaluated only in pre-and posttests and received no interventions. The posttests were conducted in both groups three months after the completion of the educational sessions. The data collected in pre-and post-tests were analyzed by two–factor ANOVA with repeated measures of c2, Pearson correlation coefficient, and Mann-Whitney test.
    Findings
    As a result of fine movements training of hands, a significant difference was observed between the pre-and posttests segments of the experiment on drawing and writing skills of the sub- jects.
    Results
    Fine-movements training of hands enhances drawing and writing skills of students in slow learner schools.
    Keywords: training, fine movements of hands, slow learner child, writing skills, drawing skills
  • A. Farhoudian, S. V. Shariat, M. Taj, E. Shasavand Page 93
    Objectives
    The aim of this project was a two fold one was to compare the olfactory identifica-tion ability in patients with schizophrenia or schizotypy with that of the patients with mood dis-orders as well as the normal subjects the other was to assess any possible changes after treatment in olfactory identification ability in patients with schizophrenia.
    Method
    The subjects of the study comprised 22 patients afflicted with schizophrenia and five with schizotypy (mean age of 41 years old),28 patients with mood disorders (13 with major depressive and 14 with bipolar disorders with the mean age of 39 years old), and finally 27 normal subjects (mean age of 39 years old). All subjects were assessed initially and the patients with schizophre-nia were assessed twice more three and six weeks after the commencement of treatment with the University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT). The data were analyzed by Kruskal- Wallis, Chi- square, Mann-Whitney, and Freedman tests.
    Findings
    A significant difference was found between patients with schizophrenia and schitypy with normal subjects in olfactory identification ability. There was not any significant difference bet- ween other groups on this matter. No significant changes in olfactory identification ability were detected in schizophrenic patients after 3 and 6 weeks of treatment.
    Results
    Deficit in olfactory identification ability of patients with schizophrenia spectrum disorders, and its persistence despite treatment is testimonial to its trait-like characteristic in such disorders.
    Keywords: olfactory, schizophrenia, schizotypy, major depression, bipolar disorder, psychosis, smell test
  • M. Tabatabaian Page 100
    Objectives
    The main purpose of this project was to construct a test that would in effect show the positive and negative attitudes of teachers toward creativity.
    Method
    Construction of the test was implemented based on the equal-appearing interval method of Thurstone and Chave. First, 150 sentences were collected from various sources binding different attitudes concerning creativity. The number of sentences was reduced to 90 via a preliminary test. Next, 111 judges sorted the sentences on a seven-point scale ranging from unfavorable to neutral and favorable.Then the scale values as well as the ambiguity values of sentences based on sorting of the judges were computed.
    Findings
    30 sentences with the least amount of ambiguity values and serving the purpose of the study were selected so as to produce a spread along the scale continuum. Scale values and ambigui- ty values are presented for the 30 selected sentences.
    Results
    Usage of similar tests for the assessment of attitudes toward creativity can increase this test’s functionality.
    Keywords: attitudes, creativity, Thurstone, equal, appearing interval method
  • R. Davasaz Irani Page 110
    Objectives
    The purpose of this project was to evaluate the status of integration of mental health program in health centers and also to determine the prevalence of mental disorders in Andimeshk rural areas.
    Method
    In this descriptive study, 16 health houses, three rural health centers, one urban health center, and a population of 23308 that have been under the coverage of mental health program since 1992 were evaluated. The required data were collected via reviewing case files and statistical re-ports of city health center. Data were analyzed by statistical-descriptive methods and z-test.
    Findings
    Prevalence of mental disorders based on assessment of the health group was ten in every thousand. The rate is 1.1 for severe mental group, 3.7 for mild mental group, 2.7 for epilepsy, and 2.5 for mental retardation. Statistical analysis did not indicate a significant difference between the types of mental disorders (neurotics,epilepsy, and mental retardation) with the expected indices at the national level. However,a significant difference was found in the severe mental group (P<0.05).
    Results
    After a decade,�integration of mental health in Andimeshk appears to be successful and with some modifications and corrections, it can provide essential mental health services in rural areas.
    Keywords: integration, mental health, prevalence, mental disorder, epilepsy, mental retarda, tion, health center, Andimeshk
  • H. Attar, A. Afkham Ebrahimi, M. Nasr Esfahani Page 122
    Objectives
    This study assessed the rate of alcohol use in hospitalized patients at a general hospital in Iran.
    Methods
    In a cross-sectional descriptive study, 571 patients from 11 wards of Hazrat-e-Rasoul�Hospital were evaluated by a demographic questionnaire. The Pediatrics, Emergency, ICU, and CCU wards were excluded from the study. The sampling was implemented through the nonran-domized convenient method.
    Findings
    The rate of current alcohol use was 9.6% (8.9% in males and 0.7% in females) in all 25.4% of the patients (22.8% in males and 2.6% in females) reported to alcohol use in their life-time. The highest rates of current alcohol use were observed in the orthopedic ward (25.3%), the 15-29 years old age group (47.3%), and the patients with education under high school diplomas (56.4%). The rate of current alcohol use was 54.5% in married patients while in single, divorced, or widows, the rate was 45.5%. The weekly alcohol consumption was the most frequently reported pattern of current use (34.5%).
    Results
    There is a considerable prevalence of alcohol use among the patients in a general hospital. Attending to its impact on presentation and treatment of various diseases is essential.
    Keywords: alcohol use, general hospital, screening for alcohol use, alcoholism
  • A. Moghaddas, M. Naseri Page 130
    Lycanthropy is a delusional belief by the patient considering himself or others transformed into wolf or other animals. The phenomenon of lycanthropy has been recognized since two thousand years ago and referred by various sources.The subject of this report was a young single male afflicted with stuttering from the age of 12. He has had some symptoms of depression since adolescence and recently developed lycanthropy syndrome. The subject diagnosed with depression along with lycanthropy syndrome (psychotic depression) received treatment with antipsychotic and antidep-ressant medications as well as individual psychotherapy. In a two-year evaluation, the pheno-menon of lycanthropy appeared remarkably less evident and the symptoms of depression were partially improved.
  • S. Chamanazad Shahri, S. K. Malakouti, S. M. Hassanzadeh Page 135
    Objectives
    This project compared the level of blood cholesterol in hospitalized psychiatric pa-tients with suicidal ideations with that of similar patients with no suicidal thoughts.
    Method
    In this descriptive cross-sectional study, the level of blood cholesterol of 374 patients (247 males, 127 females) admitted at Iran Psychiatric Education-Treatment Center was evaluated. The patients were divided in two groups of patients with and without suicidal ideations the level of their respective blood cholesterol was compared with one another. These subjects had been hos- pitalized with the diagnosis of schizophrenia (157 patients), bipolar (192 patients), major depress-ion (68 patients), and other psychiatric disorders. To analyze the data, t-statistical test was used.
    Findings
    There was no significant difference between suicidal with non-suicidal patients’ level of basal cholesterol.
    Results
    Level of blood cholesterol probably is not a biological marker, or a risk factor for suicide in hospitalized psychiatric patients.
    Keywords: depression, suicidal thoughts, cholesterol