فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 103، بهار 1401)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 103، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد نقوی *، مصطفی جعفرپیشه فرد صفحات 5-32

    وجود حکومت و یک نظام اجتماعی، یکی از ضروریات زندگی بشر است؛ چرا که بدون آن، هرج و مرج لازم می آید. بر اساس عقیده شیعیان، وظیفه تشکیل حکومت در عصر حضور معصوم ، بر عهده امام معصوم  قرار دارد، اما در عصر غیبت، با توجه به برخی از روایاتی که در مجامع حدیثی آمده است، چه بسا چنین توهمی به ذهن عده ای بیاید که هر گونه قیام و تشکیل حکومت در این عصر، از لحاظ شرعی محکوم است و مومنین باید تا قبل از پدیدارشدن نشانه های ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، سکوت پیشه نموده و خانه نشین باشند و دست به قیام و فعالیت های سیاسی نزنند. نویسنده در این پژوهش، تلاش دارد تا اثبات کند که این روایات علاوه بر این که بعضا دارای ضعف سند می‎باشند، مضمون این روایات نیز چنین عقیده ای نیست و این باور، با آیات قرآن و سایر روایات معتبر اهل بیت: نیز ناسازگار است. 

    کلیدواژگان: روایات خانه نشینی، اقدام سیاسی، ترک اقدام سیاسی، عصر غیبت
  • محمدرضا حسینی، بهروز سراقی، نرگس خوش کلام صفحات 33-62

    تاریخ اندیشه پیرامون جایگاه، عمل کرد و وظایف نخبگان در جامعه به قدمت تاریخ فلسفه سیاسی است. این تفکر که جوامع بشری از نیروها و طبقات اجتماعی گوناگون تشکیل شده و حکومت می بایست در اختیار گروه های اجتماعی برتر قرار گیرد، حتی در اندیشه‌های فلاسفه باستان و قرون وسطی مطرح شده است. نظریات و روی کردهای بسیاری در زمینه نخبه‎گرایی وجود دارد که در مقاله حاضر با هدف بررسی اندیشه ‎های متفکرین مسلمان در این زمینه، با روش کیفی مقایسه تطبیقی، این روی‎کردها با دیدگاه امام علی درباره نخبه‎گرایی در خطبه شقشقیه مقایسه شده‎اند. نتیجه آن که در روی‎کردهای نخبه‎گرایی، بر مشروعیت سیاسی نخبگان تاکید شده است، اما مبنای دیدگاه امام علی بر پایه مشروعیت الهی و مقبولیت مردمی است. هم‎چنین روی‎کردهای نخبه‎گرایی معتقدند که نخبگان در راستای تامین منافع خود عمل می‎کنند، اما امام علی برقراری عدالت، مبارزه با ظلم و حفاظت از توده را مسوولیت اجتماعی نخبگان می‎داند. هم‎چنین ایشان حقوق و وظایف متقابل نخبگان و توده را مورد نظر داشته‎اند، اما در روی‎کردهای دیگر بیش‎تر بر وظایف توده در برابر نخبگان و در جهت منافع آنان تاکید شده است.    

    کلیدواژگان: نخبه گرایی، امام علی، خطبه شقشقیه، مشروعیت سیاسی، مشروعیت الهی
  • کاظم محدثی *، نجف لک زایی، نرجس اسمعیل نیا صفحات 63-86

    تبیین بیانیه گام دوم با استفاده از الگوی حرکت، مساله اصلی مقاله حاضر است. دلیل پرداختن به این مساله، اهمیت بیانیه گام دوم به عنوان دستورالعمل و نقشه راه مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است. روش به کار گرفته شده در این مقاله، الگوی حرکت علامه طباطبایی است که در این روش، مولفه‌های محرک، متحرک، مبدا، مقصد، زمان و مکان مورد بررسی قرار می‌گیرد. بر اساس این روش، در بیانیه گام دوم، محرک انگیزه‌های الهی، علم و پژوهش است و متحرک‌ها سه دسته هستند: جوانان، جامعه ایران و امت اسلام. مبدا شروع، چهل سال دوم انقلاب اسلامی است. زمان در نظر گرفته شده برای این حرکت، بازه زمانی تقریبا پنجاه ساله که طی آن ایران به تمدن نوین اسلامی دست پیدا کند و مکان این حرکت در مرحله اول، ایران و جامعه اسلامی ایران و در مرحله دوم، امت اسلامی است و در نهایت، مقصد، شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی و فراهم شدن زمینه ظهور ولایت عظمی، امام عصر ارواحنا فداه می باشد. یافته های پژوهش بیان گر این مطلب است که تحقق گام دوم نیز هم‎چون گام اول انقلاب، مرهون مولفه‎هایی است که در راس آن‎ها عمل‎کردن به رهنمودهای امام و رهبر جامعه می‎باشد.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم، الگوی حرکت، تمدن نوین اسلامی
  • محمد شکری صفحات 87-116

    مسایل اقتصادی از موضوعات مهم هر جامعه و گرانی از مشکلات این حوزه است. احتکار، یکی از عوامل رایج، در گرانی اثر مستقیم دارد. این عمل بر اساس نظر مشهور حرام و ممنوع است. در آثار فقهی، در بیان حکم احتکار، غالبا موارد آن بیان گردیده است. مساله پژوهش، امکان سنجی تسری حکم احتکار به موارد خارج از مصرحات روایی است. آیا می‎توان حبس کالاهای خارج از مصرحات شامل سایر مواد غذایی و هم‎چنین کالاها یا خدمات مورد نیاز مردم را در عصر حاضر مشمول ممنوعیت احتکار دانست؟ روش تحقیق به شیوه کتاب‎خانه‎ای است که با تحلیل مبانی فقهی و منابع مرتبط، برای دست‎یابی به مبنا و هدف حکم احتکار اهتمام گردید. نتیجه این که با واکاوی موضوع در آثار فقهی، مشخص می‎گردد مبنای ممنوعیت احتکار، مشقت و سختی ناشی از آن است، این امر دلالت بر عدم انحصار موضوعات احتکار و عدم موضوعیت موارد مصرحه دارد، در هر مورد که مبنای مذکور محقق گردد، حرمت و ممنوعیت قاعده نیز به عنوان نتیجه ایجاد خواهد شد. این دیدگاه متضمن رفع مشکلات این حوزه بر حسب مقتضیات زمان و مکان و شرایط موجود است. ازاین رو، در عصر حاضر باید قایل به شمول حکم ممنوعیت در کالاها و نیازهای غذایی دیگر و هم‎چنین موارد غیر غذایی؛ مانند مسکن، دارو و وسایل بهداشتی، وسایل حمل و نقل، لوازم خانگی بود.

    کلیدواژگان: احتکار، حکم احتکار، تسری حکم احتکار، حکومت اسلامی
  • مهدی درگاهی* صفحات 117-138

    تعیین اصل در عرصه تعاملات بین المللی دولت اسلامی چندی است در اندیشه سیاسی اسلام مطرح گشته و علی رغم بررسی های صاحب نظران و ارایه دیدگاه هایی هم چون «جنگ و جهاد» و«صلح و همزیستی مسالمت آمیز»، هم چنان یافتن ضابطه ای کلی و غیر قابل تغییر در عرصه تعاملات بین المللی دولت اسلامی، مساله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی درخور است. با تکیه بر مثلث الزامی«عزت»، «حکمت» و«مصلحت» به عنوان خط مشی و چارچوب حاکم بر عرصه تعاملات دولت اسلامی مندرج در بند ششم بیانیه گام دوم انقلاب تحلیل برآمده از داوری عقل و در پرتو آموزه های وحیانی، حاکی از آن است که «دعوت به اسلام و حاکمیت آن» اصلی بنیادین و استثناناپذیر و یگانه محمل توجیه کننده صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز و جهاد و جنگ به عنوان شیوه های نرم و سخت در تحلیل نگاه اسلام در عرصه تعاملات بین المللی دولت اسلامی شمرده می‌شود. این مقاله با هدف تحلیل مبنا و اصل در تعاملات بین المللی دولت اسلامی در پرتو مثلث الزامی«عزت»، «حکمت» و «مصلحت» نوشته شده است و نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقهی با گردآوری داده های کتاب خانه ای میسر است که نتیجه آن، ارایه نظریه «دعوت به اسلام و حاکمیت آن»، به عنوان اصل بنیادین در تعاملات بین المللی است.

    کلیدواژگان: اصل در روابط بین المللی دولت اسلامی، نظریه دعوت، «عزت»، «حکمت»، «مصلحت»، فقه سیاسی
  • مرتضی مطهری فرد *، اردوان ارژنگ، حمید روستایی صدرآبادی صفحات 139-162

    امر به معروف و نهی از منکر یکی از ارزش‎های اساسی و بنیادی جامعه است که از مهم‎ترین مظاهر جمهوریت و اسلامیت نظام بوده و نیازمند صیانت، ارتقا و شیوع روزافزون در جامعه است و ضامنی جهت سالم‎ماندن جامعه و تثبیت ارزش‎ها و زوال ناهنجاری‎ها در سایه مشارکت فعال و عمومی است. این ارزش اساسی با لحاظ ضوابط به کارگیری ضمانت‎های اجرایی بایستی صیانت شود که یکی از این ضمانت‎ها مداخله کیفری حکومت در صیانت از آن است. مراد از صیانت، مشخصا تقویت عواملی است که به افراد جامعه انگیزش یا الزام جهت اجرای این فریضه می‎بخشد و زدودن موانع ساختاری و انسانی(مواجهه منفی ناشی از فعل یا ترک فعل) از پیش روی اجرای این فریضه است. بر این اساس، در رابطه تعاملی سه‎گانه بین آمر به معروف و ناهی از منکر، مخاطب و اشخاص ثالث ذی‎ربط بر حسب حق و تکلیف‎شان می‎توان فعل و ترک فعل تعریف نمود و ضمانت اجرایی کیفری نیز معین نمود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با مراجعه به منابع کتاب‎خانه‎ای انجام یافته است.

    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، جرم ‎انگاری، قوانین کیفری، جمهوری اسلامی
  • مریم بیدخام *، سید محمدمهدی احمدی، احمد مرادخانی صفحات 163-189

    سرمایه اجتماعی را می توان مجموعه ای از عناصر؛ نظیر انسجام، اعتماد و هنجارها دانست که توجه به آن‎ها می ‎تواند موجب افزایش هم‎کاری افراد با یک‎دیگر گردد. در تعالیم اسلامی ظرفیت‎های بی بدیلی وجود دارد که حکومت اسلامی می‎تواند از آن‎ها در راستای ارتقای سرمایه اجتماعی بهره جوید و از آن‎جا که ارتقای سرمایه اجتماعی در جامعه منجر به افزایش امنیت و کاهش بسیاری از آسیب‎های اجتماعی می‎شود، بی توجهی به آن‎ها نیز می‎تواند بحران‎های محتملی را رقم زده و هزینه‎های گزافی را بر گرده جامعه تحمیل نماید. این پژوهش بر آن است که با واکاوی در متون اسلامی، شاخص‎هایی را که منجر به تولید و بازتولید سرمایه اجتماعی می‎شوند، شناسایی تا با امکان‎سنجی و کاربست آن‎ها در حکومت اسلامی نتایج مطلوبی حاصل شود. روش تحقیق در این مقاله کیفی و مبتنی بر نظریه زمینه‎ای(گرندد تیوری) است. توجه و کاربست آموزه‎های اسلامی در عرصه‎های مختلف فردی و اجتماعی، منجر به قوام و انباشت سرمایه اجتماعی می‎شود. دستاوردهای پژوهش نیز حاکی از آن است که در بسیاری از تعالیم اسلامی به‎طور تلویحی شرح مضامین سرمایه اجتماعی رفته است. ازاین‎روی، حکومت اسلامی می‎تواند از آن ظرفیت بی بدیل در راستای تحقق‎بخشیدن به امکان افزایش سرمایه اجتماعی سود جوید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فقه حکومتی، حکومت اسلامی
|
  • ahmad naghavi*, jafar pishah Pages 5-32

    The existence of a government and one social system is rendered necessary in human life, because the absence of a government and a social system may result in chaos in every aspect of social life. According to the ShiÝa, the responsibility of forming a government is upon the living Infallible Imam, but, at the age of occultation, taking into account some traditions which can be found in some compilations of hadiths, it is possible that some people will form in thir minds some false beliefs that any uprising or idea for establishing a government at this age is not permissible and Muslim believers have to be in a position of inactivity and refrain from any political actions or uprising until certain  events as signs of the reappearance of al-Mahdi (may God hasten his reappearance) occur. In this research work, the writer tries to establish that the traditions in question may be weak in terms of chains of narrators, that the theme or content of such traditions do not suggest such false beliefs and that they are even inconsistent with the Qur’anic verses and other authentic traditions (hadiths).

    Keywords: traditions confirming inactivity, political action, refraining from political action, age of occultation
  • Mohammad Riḍā Husseini*, behrooz soraghi, Nargess khoshkalam Pages 33-62

    The history of ideas about the position, function and duties of the elite is as long as the history of political philosophy. The idea that human societies have composed of various social forces and classes and the government should be in the hands of superior social groups can be found in the thoughts and ideas of the ancient philosophers of the Middle Ages. There are many theories and approaches in the field of elitism which have been studied qualitatively in this article in comparison with the ideas and thoughts of Muslim thinkers drawing upon the Imam Ali’s ideas and his approaches to elitism in one of his sermons called Shiqshiqiyyah. The study concludes that in the existing non-Islamic approaches to elitism emphasis is laid on the political legitimacy of the elite but Imam Ali’s view in this regard is based on the divine legitimacy and popular acceptance. The former approaches maintain that the elite function to secure their own interests but Imam Ali considers the elite as a social group which has the social responsibity of administering justice, fighting against oppression, and protecting national security. Imam Ali (‘a) has also taken into account the rights and duties of the elite and the masses towards each other, but other approaches have laid much emphasis on the duties of masses towards the elite and their interests.

    Keywords: elitism, Imam Ali (‘a), Sermon of Shiqshiqiyyah, political legitimacy, divine legitimacy
  • kazem mohadesi*, Najaf Lakzāi, Narjes Isma‛ilniā Pages 63-86

    The main question of this article is how to explain the ‘Second Step Movement’, drawing upon the movement pattern. The reason why this question is dealt with in this article is the significance of the ‘Second Step Statement’ as an instruction as well as a road map which was proposed by the Grand AyatullÁh KhÁmenei. The method used in this article is the ‘movement pattern’ attributed to ÝAllÁmeh ÓabaÔabÁÐ by means of which the components of the mover, the moved, the starting point, the goal, time and place are studied. According to the Second Step Statement, the mover find its expression in such things as Divine motivation, knowledge, and research and the moved can be exemplified into the ‘youth’, ‘Iranian society and ‘Muslim community’. The stating point is the second forty-year period after the triumph of the Islamic Revolution of Iran. The time allocated to this movement is almost a fifty-year period during which Iran is supposed to attain a new Islamic civilization, and the place where this movement happens is, in the 1st phase, Iran and the Irianian Muslim community in particular and, in the second phase, Muslim community in general. And finally, the goal is the establishment of a new Islamic civilization and the idea of paving the way for the reappearance of the Grand Authority of the Imam of the Time, al-Mahdi, (may God hasten his reappearance). The findings of the research show that achieving the goals of the Second Step Statement like that of the first one is caused by the constituents the most important of which is to act on the guidance and guidelines of the Imam and leader of the Muslim community.

    Keywords: Second Step Statement, movement pattern, New Islamic civilization
  • Mohammad Shukri Pages 87-116

    Economic problems, including high prices, is a significant issue in every society. Hoarding, one of the current factors, has a direct influence on high prices. According to the generally accepted Islamic view, hoarding is a forbidden and illegal action. In works of jurisprudence, in discussions of hoarding law, mentions have been made of its different examples or extensions. The research question revolves around studying the possibility of extending the hoarding law to the cases which fall outside the stipulated traditions. In other words, the question arises as to whether one can think of the over abundance and accumulation of goods such as articles of food as well as important commodities or services which people need in their lives in this modern age but which are fallen outside the narrative stipulations as objects for inclusion in the anti-hoarding law. Drawing upon a library research method, the article seeks to make a theoretical analysis of jurisprudential principles and relevant sources to gain access to the basis and goal of the hoarding law. Through careful study of this issue in works of jurisprudence, it follows that the basis for the prohibition of hoarding is the hardship and problems it brings about in society. It also suggests that the objects of hoarding as stipulated in traditions are not restricted to those objects only and thus the stipulated cases cease to be relevant and whenever there exists such a base as mentioned above, the prohibition of hoarding will also naturally apply. This view paves the ground to settle the problems in this field with regard to the existing spatial and temporal conditions and circumstances. Hence, in our present time, we must maintain that the anti-hoarding law extends to include such things as articles of food and even some other things like housing, drugs, hygiene products, means of transportation, and household articles.

    Keywords: hoarding, hoarding law, extension of hoaeding law, Islamic government
  • mahdi dargahi* Pages 117-138

    To determine what principle one should follow in the realm of the international interactions of an Islamic state has become a concern for the Islamic political thought in recent years. In spite of the studies conducted by the authorities as well as the presentation of such views as “war and JihÁd” and “peace and peaceful coexistence”, yet to find a universal and unchanging criterion for the international interactions of an Islamic state is a question which requires researchers to investigate and find an appropriate answer to it. Relying upon the necessary triangle of ‘honor’, ‘wisdom’ and ‘expediency’ as a policy and  a framework governing the realm of the interactions of the Islamic state – included in the article 6 of the Second Step Statement – the analysis raised out of the judgement of reason and of the revealed doctrines indicate that “call to Islam and its rule” is considered as a fundamental and universal principle as well as a unique means of justifying peace and peaceful coexistence and JihÁd and war as soft and hard means as perceived by Islam in the realm of international interactions of the Islamic state. The aim of this article is to analyze what is called the foundation and principle in international interactions of an Islamic state in the light of the triangle of ‘honors, ‘wisdom’ and ‘expediency’. This aim is achieved by giving a description and making an analysis of jurisprudential propositions through collecting the library data which result in offering the thesis of ‘call to Islam and its rule’ as a fundamental principle in international interactions.

    Keywords: fundamental principle in the international relations of the Islamic state, the thesis of ‘call to Islam, honors ‘wisdom’, ‘expediency’, political jurisprudence
  • morteza motaharifard *, ardovan arghang, Hamid Rusta&lsquo, i Ṣadrābādi Pages 139-162

    ‘Enjoining the good and forbidding the evil’ as one of the principal and fundamental values of a society is the most important symbol and representation of the republic and Islamic state of the system of government which should be increasingly preserved, promoted and proliferated in society and which is to be taken as a guarantee for keeping the society safe and as a contributory factor in establishing values and removing abnormalities in the light of active and common participation. This fundamental value should be preserved through excersising the proper sanctions among which one can refer to the criminal sanction as a form of governmental intervention. Preservation here specifically means the contributory factors which encourage or make the individuals in society to act on this divine obligation or to take measures to enforce it or to remove the structural and human obstacles (negative confrontation due to the omissions) in the way of enforcing it. Accordingly, in the threefold international relation between the one who bids unto good deed (maÝrÙf ) and the one who forbids from the evil (munkar), the addressee and the relevant third parties, one can define ‘act (fiÝl ) and failure to act (omission) and also determine criminal sanction according to people’s rights and duties (obligations). The research method used in this article is descriptive-analytic and library sources have also been used.

    Keywords: enjoining the good, forbidding from doing evil, criminalization, penal laws, Islamic Republic
  • maryam bidkham*, sayyed mohamad mahdi Ahmadi, ahmad morad khani Pages 163-189

    Social capital can be defined as being a set of elements such as integrity, and shared trust, norms and values which contribute to the increase in cooperation between individuals in a social milieu. In Islamic teachings, mentions are made of unique capacities and capabilities of which the Islamic government can make use in promoting social capital. Since an increas in social capital in a society will result in an increase in security and a decrease in many social harms, inattention to this may lead to possible crises in society for which people have to pay a heavy price. Through expolring Islamic texts, this research works seeks to identify the contributory factors in producing and reproducing social capital. Taking these factors and other indexes into consideration and making use of relevant proper strategies makes it possible for the Islamic government to attain desirable results. The research method in this article is qualitative based on the Grounded Theory. Islamic doctrines (teachings), when carefully regarded and applied in different individual and social realms, leads to the accumulation of social capital and its consistency. The findings of this research work suggest that one can find traces of the idea of social capital in many Islamic teachings, though of course in an implicit way. Thus, the Islamic government can make the best of that unique capacity and capability in creating the possibility of increasing social capital.