فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 190، شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تارا اخترخاوری، مریم مقدم متین* صفحات 4897-4909
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از علل شایع ناباروری در میان زنان محسوب می شود که اتیولوژی پیچیده ای داشته و تاکنون عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی در بیماری زایی آن گزارش شده اند. شیوع این سندرم در بین زنان در ایران، 7/1 تا 14/6 درصد گزارش شده است و از نشانه های آن می توان به اختلالات قاعدگی، ناباروری، کیست های تخمدانی، آکنه، مقاومت به انسولین و چاقی اشاره کرد. این مطالعه به منظور گردآوری و دسته بندی تغییرات اپی ژنتیکی در سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد.

    نتیجه گیری

    تغییرات اپی ژنتیکی در این سندرم می توانند در دو سطح رخ دهند که شامل سطح هسته ای و سطح میتوکندری است. سطح هسته، خود شامل چهار گروه است. نخست تغییر در الگوی متیلاسیون DNA که می تواند ژن های دخیل در کنترل مسیرهای پیام رسانی، آپوپتوز و اتوفاژی، تولید هورمون ها، فسفوریلاسیون اکسیداتیو، متابولیسم سلول، تخمک گذاری، رگ زایی فولیکول ها، التهاب و سیستم ایمنی را درگیر کند. دسته دوم تغییرات microRNAs است که افزایش و یا کاهش آن ها در بافت هایی نظیر چربی، سرم و فولیکول گزارش شده اند. دسته سوم تغییرات هیستون ها نظیر تغییر الگوی استیلاسیون و متیلاسیون بوده و دسته چهارم تغییر در بازآرایی کروماتین است که منجر به تغییرات ساختمانی می شود. در سطح میتوکندری ژن های هسته ای دخیل در عملکرد میتوکندری و نیز ژنوم خود این اندامک می توانند متحمل تغییر شوند. با آن که در سال های اخیر مطالعات متنوعی در زمینه یافتن اپی موتاسیون ها در سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شده است اما در زمینه ساز وکار و تعدیل این تغییرات نیاز به بررسی های گسترده تری وجود دارد تا بستر مناسبی برای طراحی اپی داروها فراهم شود.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، اپی ژنومیکس، ناباروری، هیپرآندروژنیسم، الیگومنوره
  • علیرضا میراحمدی‎ زاده، ثریا زحمت کش، اعظم عباسی، پروین زارع، محمدصادق کشفی نژاد، مختاری علی محمد* صفحات 4910-4919
    مقدمه

    تغذیه انحصاری با شیر مادر در طی ماه های ابتدایی زندگی دارای فوایدی برای مادر و کودک می باشد و توصیه شده است که در 6 ماه اول زندگی، کودکان باید فقط از شیر مادر تغذیه شوند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی و برخی عوامل موثر بر آن در استان فارس انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش مقطعی و بر روی 1681 کودک با سن بین 6 تا 9 ماه انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود که علاوه بر پرسش های دموگرافیک، شامل سوالاتی درباره تغذیه با شیر مادر و برخی متغیرهای پیش گویی کننده بود. اطلاعات با مراجعه به درب منازل و از طریق مصاحبه حضوری با مادران جمع آوری و وارد نرم افزارversion 16  SPSS شد و نهایتا با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی (آزمون کای اسکویر) بررسی گردید.

    نتایج

    حدود 57% کودکان در طی 6 ماه اول زندگی انحصارا توسط شیر مادر تغذیه شده بودند. دلیل اصلی عدم تغذیه از شیر مادر، ناکافی بودن شیر مادر گزارش شد. متغیر های محل سکونت، شغل مادر، تحصیلات پدر، نوع زایمان و محل زایمان به شکل معنی داری بر میزان تغذیه انحصاری کودک موثر بودند (P<0/05).

    نتیجه گیری

     میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در استان فارس نسبت به برخی از مطالعات دیگر که در ایران و جهان انجام شده در وضعیت بهتری قرار دارد و هدف سازمان جهانی بهداشت تا سال 2025 محقق شده است. دلیل اصلی عدم تغذیه از شیر مادر، ناکافی بودن شیر مادر گزارش شده بود که انجام بررسی هایی در این خصوص و ارایه راهکار های مفید ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری، شیر مادر، شیرخواران
  • قاسم زارعی*، عادله دهقانی قهنویه صفحات 4920-4931
    مقدمه

    باتوجه به تاثیرات گسترده و اثرات جبران ناپذیری که کرونا بر سلامتی، اقتصاد و جامعه داشته است وظیفه بازاریابان است تا با بازاریابی موثر از کرونا پیشگیری کند و رفتارهای پیشگیرانه را رواج دهند. هدف این پژوهش ارایه مدل عوامل بازاریابی موثر بر پیشگیری از کرونا است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی و از نوع مقطعی است. جامعه این پژوهش کاربران رسانه های اجتماعی است حجم نمونه 177 نفر انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بود. در این پژوهش، روایی محتوا و روایی سازه مورد سنجش و بررسی قرار گرفته و پایایی پرسش نامه از طریق محاسبه ضرایب بارهای عاملی آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم افزار SPSS version 16 و Smart Pls2.0 استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد تبلیغات (2/731= t و ضریب مسیر 0/236)، محصول (4/458=t و ضریب مسیر 0/473) و توزیع (3/050=t و ضریب مسیر 0/320) بر تغییر رفتار تاثیری مثبت و معنادار دارد و تبلیغات بر آگاهی از کرونا  (6/658=t و ضریب مسیر 0/674) و آگاهی از کرونا بر تغییر رفتار (2/522=t و ضریب مسیر 0/215)  تاثیری مثبت و معنادار دارد، هم چنین تغییر رفتار هم بر رفتارهای پیشگیرانه (5/104=t و ضریب مسیر 0/716) تاثیری مثبت و معنادار دارد. اما تاثیر قیمت بر تغییر (1/664=t و ضریب مسیر 0/196-) رفتار تایید نشد.

    نتیجه گیری

     رسانه های اجتماعی و آمیخته بازاریابی به عنوان عامل موثر بر تغییر رفتار و رفتارهای پیشگیرانه در کرونا است که باید مورد توجه مسیولین و مقامات بهداشتی قرار بگیرد تا با استفاده مناسب از رسانه های اجتماعی و آمیخته بازاریابی بتوان رفتارهای پیشگیرانه کرونا را در کشور رواج داد.

    کلیدواژگان: آگاهی از کرونا، آمیخته بازاریابی، تغییر رفتار، رفتار پیشگیرانه
  • محمدهادی سمیعی، شهلا جمیلی*، حبیب نیکوکار، وحید رزبان صفحات 4932-4948
    مقدمه

    کلاژن دارای کاربردهای فراوانی در زمینه داروسازی و پزشکی، تهیه محصولات بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی می باشد و در سال های اخیر توجه زیادی به جداسازی کلاژن از موجودات دریایی شده است، که علت آن عدم محدودیت استفاده از این نوع کلاژن در رژیم غذایی، عدم انتقال و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مسری و محدودیت های شرعی می باشد. هم چنین کلاژن ماهی، به لحاظ حلالیت فوق العاده زیاد آن در اسید رقیق در مقیاسه با کلاژن پستانداران و ماکیان منحصر به فرد است. هدف از این مطالعه بررسی جداسازی و ارزیابی کلاژن از پوست ماهی (Thunnus tonggol) به عنوان یک ماده بیولوژیک برای مهندسی بافت پزشکی بود.

    روش بررسی

    کلاژن با استفاده از اسید استیک از پوست ماهی جداسازی و با استفاده از روش های SDS-PAGE (Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide-gel electrophoresis)، FTIR (Fourier transform infrared spectroscopy)، اسپکتروفوتومتر UV و HPLC (High performance liquid chromatography)، نوع و میزان اسیدهای آمینه آن بررسی شد. در پایان رشد و سازگاری سلول های فیبروبلاست انسانی بر روی کلاژن جداسازی شده مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    کلاژن پوست ماهی، کلاژن نوع I است. تجزیه و تحلیل FTIR وجود آرایش مارپیچی کلاژن را نشان داد و اسپکتروفتومتری UV نشان داد که کلاژن در 235 نانومتر جذب دارد. میزان کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور17/3 درصد بود. در تجزیه و تحلیل اسیدآمینه کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور، اسید آمینه گلایسین به عنوان اسید آمینه غالب بود. رشد و تکثیر سلول های فیبروبلاست انسانی بر روی کلاژن استخراج شده از پوست ماهی هوور مناسب بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد کلاژن ماهی می تواند یک منبع ارزان و در دسترس قابل استفاده در مهندسی بافت های پزشکی باشد.

    کلیدواژگان: کلاژن پوست ماهی، اسید آمینه، ماهی هوور، خلیج فارس
  • فاطمه جلالی، زهرا کامیاب، شایان پورقاضی، غلامرضا بازماندگان* صفحات 4949-4958
    مقدمه

    دیابت بارداری (GDM) می تواند بر شاخص های رشد نوزادان تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه روند رشد شیرخواران زیر 2 سال مادران مبتلا به GDM و سالم در شهرستان رفسنجان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی روی 208 شیرخوار زیر 2 سال مادران سالم (104 شیرخوار) و مبتلا به دیابت بارداری (104 شیرخوار) در سال 1396 اجرا شد. شاخص های وزن، قد و دورسر در بدو تولد، 6، 12 و 18 ماهگی اندازه گیری گردید. گلوکز سرم ناشتا بالای mg/dl 126پس از 8 ساعت ناشتایی به عنوان GDM درنظر گرفته شد. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS version 16 و آزمون های t مستقل، کای دو و آنالیز واریانس اندازه های مکرر انجام گردید. سطح معنی داری در آزمون ها 0/05 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    میانگین سن مادران دیابتی 5/3 ± 31/8 و مادران سالم 5/5 ± 29/2 سال بود. زایمان سزارین در 73/1 درصد مادران مبتلا به GDM  و 57/7 درصد مادران سالم گزارش شد (P=0.020). تغییرات شاخص های وزن، قد و دورسر در دو گروه در زمان های بدو تولد، 6 ماه، 12 ماه و 18 ماه بعد از تولد روند افزایشی داشت که در شیرخواران مادران مبتلا به GDM بیشتر بود (P<0.001).

    نتیجه گیری

     روند تغییرات شاخص های وزن، قد و دور سر شیرخواران متولد شده از مادران مبتلا به GDM بیشتر بود.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، روند رشد، وزن، قد، دورسر، شیرخوار
  • سید حسین رضوی، فاطمه عباسی، مسعود اسماعیلی، نسیم نمیرانیان، سجاد علیزاده* صفحات 4959-4972
    مقدمه

    درمان زودهنگام آنومالی های دندانی و ضایعات دهانی -دندانی می تواند از ناهنجاری های فک و صورت و عوارض دیگر جلوگیری کند، از آنجایی که در اکثر موارد این ضایعات بدون علامت هستند؛ اغلب به صورت تصادفی در تصاویر مختلف رادیوگرافی کشف می شوند، از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی یافته های تصادفی در رادیوگرافی پانورامیک مراجعین به بخش رادیولوژی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی یزد انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 1949 کلیشه رادیوگرافی پانورامیک مراجعین به بخش رادیولوژی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی یزد در سال 1398 به صورت سرشماری بررسی شدند. سن، جنسیت، نوع ضایعه/آنومالی، سمت و فک درگیر در فرم اطلاعاتی مطالعه ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماریversion 16  SPSS و آزمون آماری مجذورکای انجام شد.

    نتایج

    در مجموع 2915 ضایعه/ آنومالی تشخیص داده شد. فراوانی این ضایعات/ آنومالی ها تعداد در مردان (57/5 درصد)، افراد میانسال (48/6 درصد)، فک پایین (69/3 درصد) و سمت چپ فکین (76/8 درصد) بیشتر بود. تفاوت آماری معنی داری در وجود ضایعه/ آنومالی برحسب سن، جنسیت، سمت و فک درگیر مشاهده شد (0/0001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی یافته های تصادفی در کلیشه های رادیوگرافی پانورامیک به نظر می رسد این رادیوگرافی برای کشف بسیاری از ضایعات و آنومالی های دندانی در معاینه اولیه بیماران مفید می باشد. توصیه می گردد دندانپزشکان به جز موارد شکایت بیمار، کلیشه ها را با دقت بیشتری بررسی نمایند.

    کلیدواژگان: آنومالی های دندانی، ضایعات استخوانی، رادیوگرافی پانورامیک، یافته های تصادفی، فکین
  • مریم جان بزرگی، عباسعلی گایینی*، سیروس چوبینه، محمدرضا تابنده صفحات 4973-4986
    مقدمه

    هایپرگلیسمی با افزایش آسیب های سلولی ناشی از فشار اکسایشی در پانکراس همراه است. تاثیر تمرین ورزشی درفازهای مختلف شبانه روزی بر محافظت پانکراس از استرس اکسایشی در شرایط دیابت ناشناخته است. هدف از پژوهش حاضر تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی در دو فاز روشنایی و تاریکی بر شاخص استرس اکسایشی پانکراس موش های دیابتی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، تعداد 18 سر موش Naval Medical Research Institute  با میانگین وزن 26± 22/3 گرم انتخاب و پس از القای دیابت از طریق غذای پرچرب و تزریق استرپتوزوتوسین (20 میلی گرم برکیلوگرم)، تصادفی در 6 گروه کنترل سالم فاز روشنایی و تاریکی، کنترل دیابتی فاز روشنایی و تاریکی، تمرین استقامتی دیابتی فاز روشنایی و تاریکی قرار گرفتند. پروتکل تمرین استقامتی (Vmax50-60%)، 5 روز در هفته به مدت 8 هفته بود. پس از بی هوشی، خون نمونه ها جمع آوری و بافت پانکراس برداشته شد. مقاومت انسولینی، شاخص استرس اکسایشی و میزان بیان پروتیینBrain and Muscle ARNT-Like1  در پانکراس اندازه گیری شد. آنالیز آماری با نرم افزارversion 16  SPSS در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    نتایج

    8 هفته تمرین استقامتی موجب کاهش معنی دار مقاومت انسولینی (0/005=p)، استرس اکسایشی (0/05˂p) و افزایش معنی دار بیان Bmal1 (0/009= p) در موش های مبتلا به دیابت شد. میانگین متغیرهای مورد بررسی در دو فاز روشنایی و تاریکی با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند (0/05˂p).

    نتیجه گیری

     تمرین استقامتی با افزایش عملکرد آنتی اکسیدانی و بیان پروتیین های تنظیم شبانه روزی سبب بهبود حساسیت انسولینی و آسیب اکسیدان دردیابت می شود. فعالیت در فاز تاریکی سبب افزایش بیشتر متابولیسم سلول شده و انجام این نوع تمرین ها در فاز تاریکی به عنوان یک استراتژی درمانی جدید به این بیماران می تواند مورد نظر باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین استقامتی، استرس اکسایشی، Bmal1
  • مهناز حاتمی، فریده مهدوی، فرنوش نجفی* صفحات 4987-4995
    مقدمه

    خودارزیابی یکی از روش های ارزشیابی مهارت های عملی کسب شده توسط دانشجو می باشد و تکمیل کننده دیگر ارزشیابی های انجام شده توسط سیستم آموزشی است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سطح مهارت های عملی دانشجویان سال آخر سه دانشکده دندانپزشکی در پروتز های دندانی به روش خودارزیابی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، سطح مهارت های عملی 127 نفر از دانشجویان سال آخر سه دانشکده دندانپزشکی شهر های یزد، اصفهان و کاشان در سال 1400 توسط پرسش نامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. روایی پرسش نامه از طریق روایی محتوا و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ (0/8 (r= تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارآماری SPSS.version 16 و آزمون های آماری تی تست، کای اسکور، آنووا و ناپارامتری در سطح معناداری 0/05 استفاده گردید.

    نتایج

    میانگین سنی دانشجویان 1/74 ± 25/15 سال بود. نمره مهارت های عملی 11/78 ± 115/51 از 175 به دست آمد که در سطح متوسط بود. میانگین نمره مهارت های عملی بر حسب سن، جنس، تاهل، رتبه کنکور، دانشگاه، سهمیه ورودی و میزان اضطراب حین اعمال پروتزی اختلاف معناداری نداشت (0/05<P) اما میانگین نمره مهارت های عملی در پروتز کامل و پارسیل افراد علاقه مند به رشته پروتز، به طور معناداری بیشتر بود (0/05˂P).

    نتیجه گیری

     با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر، سطح مهارت های عملی پروتز دندانی در دانشجویان سال آخر سه دانشکده دندانپزشکی یزد اصفهان و کاشان در سطح متوسط ارزیابی شد؛ بازنگری در شیوه های آموزشی مطابق با کوریکولوم در بخش های بالینی و اجرا روش های نوین ارزشیابی مهارت های عملی همچون آزمون داپس می تواند در ارتقا سطح مهارت های بالینی فراگیران موثر باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های عملی، دانشجویان سال آخر دندانپزشکی، خودارزیابی، پروتز های دندانی
|
  • Tara Akhtarkhavari, Maryam Moghaddam-Matin* Pages 4897-4909
    Introduction

    Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is one of the most common causes of female infertility. The etiology of this condition is complex. Various genetic and environmental factors have been identified in the pathogenesis of PCOS. The prevalence of this syndrome among Iranian females has been reported between 7.1% to 14.6%. Common symptoms include irregular menstruation, infertility, ovarian cysts, acne, insulin resistance and obesity. This study was performed to collect and classify epigenetic changes in polycystic ovary syndrome.

    Conclusion

    Epigenetic changes in PCOS could occur in two levels, including nucleus and mitochondrial level. The nuclear level consists of four categories. First, changes in DNA methylation, that could affect genes involved in signaling pathways, apoptosis and autophagy, hormone synthesis, oxidative phosphorylation, cell metabolism, ovulation, follicular angiogenesis, inflammation and immune system. The second category is changes in microRNAs, which have been reported to increase or decrease in tissues such as fat, serum, and follicle. The third category consists of changes in histone modifications such as acetylation and methylation. The last category affects chromatin remodeling that leads to alterations in structure of chromatin fibers. At the mitochondrial level, both the nuclear genes with crucial role in mitochondrial function and the genome of the organelle could be affected. In recent years, various epigenetic alterations have been identified among the patients with PCOS, however, still more studies are needed to find further Epimutations. Comprehensive studies should investigate the exact effects of these changes on the pathology of the disease in order to find epidrugs or environmental factors that can modify these alterations.

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Epigenomics, Infertility, Hyperandrogenism, Oligomenorrhea
  • Alireza Mirahmadizadeh, Soraya Zahmatkesh, Azam Azam Abbasi, Parvin Zare, MohammadSadegh Kashfi Nezha, Ali Mohammad Mokhtari* Pages 4910-4919
    Introduction

    Breastfeeding during the early months of life has benefits for both mother and baby and it is recommended that children should be exclusively breastfed for the first 6 months of their life. This study was conducted to determine the exclusive breastfeeding rate in the first 6 months of life and some associated factors in Fars Province.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 1681 children aged 6 to 9 months. Data were collected through a questionnaire that included demographic questions and questions about breastfeeding and some predictive variables. The information was collected by interviewing the mothers in their homes. Data were analyzed via SPSS software version 16 and evaluated by descriptive and analytical tests (Chi-square test).

    Results

    About 57% of infants were exclusively breastfed during the first 6 months of life. The main reason for the non-breastfeeding was the lack of enough breast milk. The variables such as residence, mother's occupation, father's education, type of delivery and place of delivery had a significant effect on the rate of exclusive breastfeeding (P< 0.05).

    Conclusion

    The exclusive breastfeeding rate in Fars Province was better than some regions of Iran and even the world and the goal of the World Health Organization for 2025 has been achieved. The main reason for the non-breastfeeding was the lack of enough breast milk, which seems to be necessary to carry out inquiries and provide useful solutions to this problem.

    Keywords: Exclusive breastfeeding, Breast milk, Infants
  • Ghasem Zarei*, Adeleh Dehghani Ghahnavieh Pages 4920-4931
    Introduction

    Considering the widespread and irreversible effects that Corona has had on health, economy and society, it is the duty of marketers to prevent Coronavirus through effective marketing and promote preventive behaviors. The purpose of this study was to present a model of effective marketing mix on Coronavirus prevention.

    Methods

    The present study was a descriptive-survey and cross-sectional. The population of this study was social media users. The sample size was 177 people. The data collection tool was a questionnaire. In this study, content validity and construct validity were evaluated and the reliability of the questionnaire was obtained by calculating Cronbach's alpha coefficients and combined reliability. Structural equation modeling and SPSS16 and Smart Pls2.0 software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that advertising (t=2.731 and path coefficient 0.236), product (t=4.458 and path coefficient 0.473) and distribution (t=3.050 and path coefficient 0.320) had a positive and significant effect on behavioral change; advertising had a positive and significant effect on Coronavirus awareness (t=6.658 and path coefficient 0.674); and finally Coronavirus awareness had a positive and significant effect on behavioral change (t=2.522 and path coefficient 0.215). Behavioral change also had a positive and significant effect on preventive behaviors (t=5.104 and path coefficient 0.716). However, the effect of price on behavioral change (t=1.664 and path coefficient -0.196) was not confirmed.

    Conclusion

    Social media and marketing mix is ​​an effective factor in changing preventive behaviors and behaviors in Corona that needs to be considered by health officials and officials to use preventive behaviors with appropriate use of social media and marketing mix.

    Keywords: corona awareness, marketing mix, behavior change, preventive behavior
  • MohammadHadi Samiei, Shahla Jamili*, Habib Nikukar, Vahid Razban Pages 4932-4948
    Introduction

    Collagen bears many applications in pharmacy and medicine, health and cosmetic products as well as food industry. In recent years, much attention has been paid to separation of collagen from marine organisms arising from the fact that its use in the diet is not restricted and triggers no risk of contagious diseases as well as religious restrictions. Moreover, fish collagen is unique in terms of its extremely high solubility in dilute acid on a scale with mammalian and chicken collagen. The purpose of this study was to investigate the isolation and evaluation of collagen from fish skin (Thunnus tonggol) as a biological material for medical tissue engineering.

    Methods

    Acid-soluble collagen (ASC) was isolated from fish skin using acetic acid. The Thunnus tonggol skin collagen was extracted by acid and base methods and evaluated by PAGE-SDS, FTIR and UV spectrophotography and amino acid composition analysis.

    Results

    The results, predicated on SDS-PAGE and amino acid compositions, demonstrated that the fish skin collagen is of type I. Fourier transform infrared analysis also revealed helical compositions of both collagens. UV spectrophotometry in the Thunnus tonggol skin collagen indicated a maximum absorption of 235 nm. The amount of collagen extracted from the Thunnus tonggol skin turned out to be 17.3%. Through analysis of collagen amino acid extracted from the mentioned fish, glycine was predominant. The growth and proliferation of human fibroblast cells on the collagen extracted from the Thunnus tonggol skin was more than control.

    Conclusion

    The results revealed that the fish collagen is an accessible and advantageous material for medical usage and tissue engineering.

    Keywords: Fish skin collagen, Amino acid composition, Thunnus tonggol, Persian Gulf
  • Fatemeh Jalali, Zahra Kamiab, Shayan Pourghazi, Gholamreza Bazmandegan* Pages 4949-4958
    Introduction

    Gestational diabetes (GDM) can affect neonatal developmental indicators. The aim of this study was to evaluate and compare the growth process of infants less than 2 years of age with GDM and healthy mothers in Rafsanjan City.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 208 neonates under 2 years of age from healthy mothers (104 neonates) and GDM mothers (104 neonates) in Rafsanjan City in 2017. Weight, height and head circumference were measured at birth, 6, 12 and 18 months. Fasting serum glucose above 126 mg/dl after 8 hours of fasting was considered as GDM. Data analysis was performed using SPSS 16 software and independent t-test, Chi-square and repeated measures analysis. Significant level was considered 0.05.

    Results

    The mean age of GDM mothers was 31.8±5.3 and healthy mothers were 29.2±5.5 years. Cesarean delivery was reported in 73.1% of mothers with GDM and in 57.7% of healthy mothers (P = 0.020). Changes in weight, height and head circumference in the two groups at birth, 6 months, 12 months and 18 months after birth had an increasing process that was higher in infants of mothers with GDM (P <0.001).

    Conclusion

    The process of weight, height and head circumference changes in infants born to mothers with GDM was higher.

    Keywords: Gestational diabetes, Growth process, Weight, Height, Head circumference, Infant
  • Seyed Hosein Razavi, Fateme Abbasi, Masoud Esmaeili, Nasim Namiranian, Sajad Alizade* Pages 4959-4972
    Introduction

    Early treatment of dental anomalies and oral/dental lesions can prevent maxillofacial abnormalities and other complications. Since in most cases these lesions are asymptomatic, they are often discovered randomly in different radiographic images. Therefore, the aim of this study was to investigate the incidental findings on digital panoramic radiographs of referrals to Maxillofacial Radiology Department of Yazd Dental School.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 1949 panoramic radiographs of patients referred to the Department of Maxillofacial Radiology of Yazd Dental School in Apr 2019_ Apr 2020 were studied. Age, gender, type of lesion / anomaly, position and jaw involved were recorded in the study information form. Data analysis was performed via SPSS16 statistical software and Chi-square test.

    Results

    A total of 2915 lesions / anomalies were diagnosed. The frequency of these lesions / anomalies was higher in men (57.5%), middle-aged people (48.6%), mandible (69.3%) and left side of the jaws (76.8%). There was a statistically significant difference in the presence of lesion / anomaly in terms of age, sex, side and jaw involved (P-value = 0.0001).

    Conclusion

    Considering the frequency of random findings in panoramic radiographs, it seems that this radiography is useful for detecting many lesions and dental anomalies in the initial examination of patients. It is recommended that dentists examine the radiographs more carefully.

    Keywords: Dental anomalies, Bone lesions, Panoramic radiography
  • Maryam Janbozorgi, Abassali Gaini*, Siroos Choobineh, MohamadReza Tabandeh Pages 4973-4986
    Introduction

    Chronic hyperglycemia is associated with an increase in cellular damage due to oxidative stress in pancreatic tissue. The effect of exercise in different phases of the circadian cycle on protecting pancreatic tissue from oxidative stress in diabetic patients is unknown. The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of endurance training in light and dark phases of circadian rhythm on the oxidative stress index in pancreas of diabetic mice.

    Methods

    In this study, 18 mice from the Naval Medical Research Institute  (26.3±3.22 gr) were selected and after inducing diabetes through high-fat food and Streptozotocin injection (20 mg/kg), randomly divided into 6 groups: light phase healthy control, dark phase healthy control, light phase diabetic control, dark phase diabetic control, light phase diabetic training and dark phase diabetic training. The endurance training protocol (50-60 %Vmax) was performed 5 d/w for 8 weeks. After anesthesia, blood samples and pancreatic tissues were removed. Insulin resistance markers, oxidative stress index and expression of Brain and Muscle ARNT-Like1 protein expression were measured in pancreas of diabetic rats. Data were analyzed by one way analysis of variance at the significance level of p <0.05.

    Results

    The eight weeks of endurance training significantly decreased insulin resistance markers (p=0.005), oxidative stress index (p ˂0.05) and significantly increased the Bmal1 protein expression (p=0.009). The mean values of all variables showed significant differences between light and dark phases.

    Conclusion

    Endurance training may improve insulin sensitivity and oxidant damage in diabetic conditions by increasing the function of the antioxidant system and the expression of Circadian regulation proteins. Activity in the dark phase causes further increases the metabolism of cells. As a result, performing these types of exercises in the dark phase is recommended to these patients as a new treatment strategy.

    Keywords: Diabetes, Endurance Training, Oxidative Stress, Bmal1
  • Mahnaz Hatami, Faride Mahdav, Farnoosh Najafi* Pages 4987-4995
    Introduction

    Student self-assessment is one of the methods of assessing procedural skills that complements existing assessments in dentistry. This study was designed to evaluate prosthetic procedural skills in senior dental students using the self-assessment method.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the level of practical skills of 127 senior dental students of Yazd, Esfahan and Kashan faculties were selected and their procedural skills were assessed by a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed through content validity and its reliability through Cronbach's alpha test (r=0.8).To analyze the data, SPSS 16 statistical software and t-test, Chi-square, ANOVA and non-parametric statistical tests were used at the significance level of 0.05.

    Results

    Dental students with a mean age of (25.15 ±1.74) were included in this study. The mean of procedural skills score was 115.51 ±11.78 out of 175, which was at an average level. Procedural skills score was not significantly associated with age, gender, marriage, entrance exam rank, university, the level of anxiety during prosthetic application (P>0.05), but the mean score of procedural skills in complete and partial prosthesis was significantly higher in people who interested in prosthesis (P˂ 0.05).

    Conclusion

    Due to the limitations of the present study, the procedural skills levels in dental prosthesis of senior dental students of Yazd, Esfahan and Kashan faculties was evaluated at an average level. Revision of curriculum- based teaching methods in clinical departments and implementation of new methods for evaluating procedural skills such as DOPS test can be effective in improving the level of clinical skills of learners.

    Keywords: Procedural skill, Senior dental students, Self-assessment, Prosthesis