فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 73 (تابستان 1401)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 73 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرجان شرفی، عباس سعیدی*، بیژن رحمانی صفحات 1-17

    تعاملات روستایی و شهری در برنامه ریزی و آینده نگری مطالعات شهری و روستایی از اهمیت بسیاری برخوردار است . به گونه ای که کوچکترین خلل در این روند منجر به برهم خوردن نظم در سطوح ساختار فضایی می شود. محدوده مورد مطالعه در چند دهه اخیر به خصوص بعد از انقلاب اسلامی تحت تاثیر عوامل و نیروهای مختلف اقتصادی و اجتماعی از جمله نیروها و جریان ها و پیوند های روستایی شهری و ارتباطات عمیق و زیاد با شهر اهواز دچار تحولات کالبدی فضایی شده است. در پژوهش مورد نظر برای سنجش متغیر مستقل (روابط روستا و شهر) و متغیر وابسته (تحولات کالبدی-فضایی) از پرسشنامه که از خانوار های روستایی پر شده است استفاده گردیده است .روابط روستا و شهر از جریان های مختلف شکل می گیرد که هر کدام در پرسشنامه با گویه های مختلف بدست آمده اند. سپس نقش آنها بر دگرگونی الگوی کالبدی-فضایی را می سنجیم با استفاده از داده های بدست امده و آزمون رگرسیون میزان تاثیر گزاری بدست امده است.بیشترین جریان ،مربوط به جریان جمعیت ، و جابه جایی ساکنین از روستا به شهر بوده است . که به دلایل مختلف می تواند شکل گرفته باشد. و بعد از آن تعاملات مربوط به مسایل بهداشت و پزشکی نیز قرار دارد. با توجه به مشاهدات کمبود خدمات پزشکی و دارویی و بهداشتی دلیل مناسبی برای مراجعه به شهر اهواز می تواند باشد.کمترین جریان ،خدمات خدمات خوراکی و تغذیه، خدمات توزیعی و فنی و ساختمانی است. باتوجه به شکل گیری جریانات مختلف بین روستا وشهر، یک سویه بودن به سمت سکونتگاه های شهری و عدم شکل گیری پیوندهای روستایی - شهری به خصوص در ناحیه مورد نظر پژوهش کلانشهر اهواز و روستاهای پیرامونی ، و به دنبال آن تحولات شکل گیری شده است.

    کلیدواژگان: روابط روستایی-شهری، جریانات فضایی، تحولات کالبدی-فضایی، رگرسیون، روستاهای پیرامونی
  • کاوه احمدی، قربان محبوبی*، بختیار عزت پناه صفحات 19-36

    با توجه، به اینکه ساختار کالبدی خانه های سنتی، طراحی هوشمندانه ای در خدمت منافع انسان و محیط زیست داشته اند و سازندگان این واحدهای بومی در هر زمان و مکان تلاش می کرده اند تا از طریق ایجاد رابطه ای دوستانه بین محیط زیست، فرهنگ و فرم معماری فضاهای، زندگی را در جهت انسانی شدن سوق دهند. با این رویکرد هداف این تحقیق بررسی عناصر و عوامل تاثیر گذار کالبدی معماری بر مسکن پایدار معاصر در شهر سنندج می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق جمعیت شهر سنندج معادل 412767 نفر می باشد. حجم نمونه شامل 381 نفر که از فرمول کوکران به دست آمد و محاسبات در نرم افزار SPSS و Mplus انجام گرفت. بر اساس یافته ها عناصر کالبدی معماری بومی زیبا زیباشناسی با بار عاملی 87/0 بیشترین تاثیر را در مسکن پایدار معاصر شهر سنندج دارد. پس از آن به ترتیب عناصر کالبدی پوشش نمای ساختمانی با بار عاملی 0/82 در ردیف دوم، عناصر کالبدی استحکام بنا با بار عاملی 0/75 در ردیف سوم و عناصر کالبدی برخورداری از امکانات و خدمات لازم با بار عاملی 0/75 در ردیف چهارم قرار دارند. با توجه، به نتایج بدست آمده مساکن شهر سنندج با چالش هایی نظیر فقر، نابرابری درآمدی، مهاجرت های روستایی به شهر، غفلت از مدیریت کالبدی و فضایی و آسیب پذیری بالایی رو به رو هستند و می توان دریافت که ارتباط بین رویکرد های پایدار و توسعه کالبدی بسیار کم رنگ است .لذا برای تعدیل ناپایداری مسکن معاصر شهر سنندج، توجه به رفع مشکلات شاخص های ابعاد کالبدی در قالب شاخص های زیباشناسی، پوشش نمای ساختمان، استحکام بنا و برخورداری از امکانات مورد نیاز لازم و ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: مسکن، کالبد، مسکن پایدار، معماری، شهر سنندج
  • رسول باقری، مهدی ابراهیمی بوزانی*، رضا مختاری ملک آبادی صفحات 37-62

    سنجش سطح توسعه یافتگی مناطق شهری وآگاهی از الگوی توزیع فضایی محرومیت اولین گام در برنامه ریزی و اجرای سیاست های محرومیت زدایی در مناطق شهری است. شهر اصفهان، طی دهه های گذشته به علت جذب مهاجران زیاد، افزایش سریع جمعیت، تغییر در سبک زندگی و... دچار مشکلاتی شده که موجب عدم تعادل در توسعه محلات مختلف شده به طوری که رفع محرومیت از محلات فقیر در صدر دغدغه های برنامه ریزان قرار گرفته است. با این حال عدم توجه به همه جنبه های محرومیت باعث مداخلات مقطعی و غیرهوشمندانه شده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی مناطق محروم شهر اصفهان بر اساس یک نگاه همه جانبه و کمک به برنامه ریزی رفع محرومیت بر اساس جنبه های محرومیت خاص هر منطقه و محله می باشد. بدین منظور 34 شاخص در 4 بعد مشخص و پس از تعیین وزن آنها به روش مقایسه زوجی، شاخص محرومیت به دو روش تاپسیس و تحلیل عاملی برای 192 محله شهر اصفهان محاسبه گردید. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت مبتنی بر روشی توصیفی - تحلیلی است. داده های مورد نیاز عمدتا از داده های عینی و اسنادی و تعدادی هم بر اساس داده های ذهنی جمع آوری گردیده و چهار بعد اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، کالبدی و زیست محیطی برای شاخص محرومیت لحاظ شده است. نتایج حاصل از تکنیک تاپسیس، تعیین کننده یک نوار محرومیت شامل محلاتی از شمال شرق اصفهان، بخش های شمالی مناطق مرکزی و بخش عمده ای از مناطق غرب می باشد. این موضوع درروش تحلیل عاملی شامل سه پهنه عمده شرق، شمال شرق و پهنه غرب می گردد. در هر دو روش اغلب مناطق شهر اصفهان ترکیبی از محلات محروم، نسبتا محروم و برخوردار را دارا می باشند، لیکن بر اساس پهنه بندی انجام شده به هر دو روش، محلات مناطق شمال رودخانه شامل مناطق 2، 7، 9، 11، 14 و بخش هایی از مناطق 1و 3 دارای وضعیت نامناسب تری می باشند.

    کلیدواژگان: محرومیت، پهنه بندی، محلات و مناطق شهر اصفهان، تاپسیس، تحلیل عاملی
  • خدیجه صادقی، جواد بذرافشان، علی حاجی نژاد*، مجید یاسوری صفحات 63-79

    از مفاهیم جدید مباحث امروزی توسعه پایدار روستایی شادابی و سرزندگی است. احساس شادی از ضروریترین خواسته های فطری و نیازهای روانی انسان به شمار میرود. سازمانها و نهادهای مرتبط با توسعه از شادابی به عنوان یکی از شاخصهای مهم توسعه پایدار روستایی یاد کرده اند. در سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی نیز بر لزوم توجه به نیروی انسانی سالم و فراهم کردن زمینه های تعالی استعدادهای انسانی و پرورش انسانهای کارا، متعهد و با نشاط تاکید شده است. با این وجود از موارد مهم برای بررسی شادابی نواحی روستایی، شناسایی عوامل اثرگذار برآن می باشد. بر این اساس هدف تدوین این پژوهش بررسی محرک های موثر بر شادابی ساکنین نواحی روستایی بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه و مصاحبه از نمونه ای منتخب مشتمل بر 210 خانوار از جامعه آماری خانوارهای روستایی شهرستان تربت حیدریه (N= 23105) با استفاده از تخمین شخصی و به روش نمونه گیری سهمیه ای بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج سنجش میزان شادابی خانوارهای روستایی با استفاده از پرسشنامه فوردایس باتوجه به کسب امتیاز 361 حاکی از آن است که شادابی خانوارها در سطح مطلوبی قرار داشته است. نتایج بدست آمده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که مدل استاندارد مرتبه دوم شادابی و سرزندگی خانوارها به ترتیب ضرایب مسیر متاثر از عامل اقتصادی با ضریب مسیر 0/41 دارای بیشترین بار عاملی می باشد. سپس به ترتیب عامل نهادی- مدیریتی با ضریب0/37، عامل اجتماعی با ضریب 0/28، عامل شخصی- روانشناختی با ضریب 0/28، عامل کالبدی با ضریب 0/27، عامل زیست محیطی با ضریب 0/21، عامل برخورداری با ضریب مسیر0/18  و نهایتا عامل جغرافیایی با ضریب 0/14 در مرتبه های بعدی قرار دارند. مقدار p کلیه پارامترهای لامدا در مدل فوق حکایت از تایید کلیه روابط دارد.

    کلیدواژگان: شادابی، توسعه پایدار روستایی، تربت حیدریه، معادلات ساختاری
  • ابوالفضل مشکینی*، الهام امیرحاجلو، ابوالفضل زنگانه صفحات 81-97

    اهمیت نقش نظریه اجتماعی به خوبی خود را در بحث های پیرامون نظریه های شهری و منطقه ای نشان میدهد. چراکه نمیوان شهر را مستقل از مفهوم جامعه تجسم کرد و نمیتوان از منظر ریالیستی نظریه شهر را از نظریه جامعه جدا کرد. رابطه تنگاتنگ بین نظریه و عمل در فرایند برنامه ریزی شهری، نقش مهمی دارد. امروزه ریالیسم انتقادی به عنوان یک رویکرد بین رشته ای به ویژه در حوزه مطالعات شهری و منطقه ای تفاوت های مثبت و معنادار ایجاد کرده است. روش شناسی انتقادی این مقاله متاثر از روی بسکار و اندرو سایر به شدت اثبات گرایی و عقل گرایی انتقادی را مورد نقد قرار می دهد. با ارجاع به فلسفه علم روی بسکار می توان گفت که کار علم جستن و یافتن، یا به بیانی کشف ساختارها و سازوکارهای اصلی در پدیده های مورد پژوهش است که به نحوی قانون مند عمل می کنند. در این مقاله، ریالیسم انتقادی روی بسکار که با مواضع معرفت شناختی رویکردهای غالب و سنتی ازجمله اثبات گرایی ناسازگار است به عنوان رویکردی برای برون رفت از شکاف نظریه و عمل در مطالعات شهری و منطقه ای معرفی می گردد. ازآنجاکه ریالیسم انتقادی هم ساختارها و محدودیت های محیطی و هم تصمیم گیران و نیروهای تاثیرگذار در شهر را باهم موردتوجه قرار می-دهد به عنوان یک رویکرد دیالکتیکی وکل نگر جهت بررسی روابط بین سازمان فضایی اجتماعی شهر و کارگزاران آن، می تواند مناسب باشد و با ساماندهی «نظریه برنامه ریزی» ارزیابی کیفی از گزینه ها و راه حل های موجود ارایه دهد. مطابق با شناخت شناسی ریالیسم انتقادی، نظریه ها با میانجیگری شرایط زمانی و مکانی درک می شوند و مطالعات شهری و منطقه ای به سمت نظریه-هایی سوق داده می شود که جنبه هنجاری و ارزشی بیشتری داشته و دوگانگی جوهری و فرایندی را در هم ادغام می کنند.

    کلیدواژگان: رئالیسم انتقادی، روی بسکار، نظریه برنامه ریزی، مطالعات شهری و منطقه ای، تئوری و عمل
  • فرشاد صادقی، یوسف قویدل*، منوچهر فرج زاده صفحات 99-118

    خشکسالی از فاجعه آمیزترین مخاطرات محیطی منطقه غرب آسیا می باشد که تکرار آن در طول تاریخ، موجب از بین رفتن تمدن های باستانی زیادی شده است. تداوم و شدت خشکسالی های خسارت بار موجب شده که خشکسالی همواره یک موضوع مهم تحقیقاتی در منطقه غرب آسیا باشد. در این پژوهش با استفاده از روش SPEI و داده های شبکه بندی شده دقیق، مناطق بحرانی ناشی از خشکسالی های وسیع و شدید 1 تا 12 ماهه غرب آسیا در دوره بلند مدت 118 ساله 2018-1901 مورد مطالعه قرار داده شده است. نتایج تحلیل فضایی شاخص انباشتی یا ASPEI نشان داد که در بازه های زمانی مختلف، بیشترین منطقه درگیر خشکسالی شدید یا همان کانون های بحرانی خشکسالی منطقه غرب آسیا در یمن، جنوب ایران و غرب عربستان واقع شده اند. مناطق جنوبی و غربی ترکیه، شمال غرب ترکمنستان، غرب پاکستان و افغانستان، غرب عمان و آذربایجان نیز از مناطق کم اهمیت تر وقوع خشکسالی های شدید و وسیع غرب آسیا بوده اند. کمترین فراوانی وقوع خشکسالی شدید منطقه نیز در ارمنستان مشاهده گردید. روند تغییرات زمانی نقاط بحرانی مستخرج از شدت و وسعت خشکسالی های 1 تا 12 ماهه حاکی از روند معنی دار نزولی در کانون های بحرانی خشکسالی های غرب آسیا است و بر این اساس خشکسالی های شدید و وسیع 1 تا 12 ماهه در آینده تداوم یافته و احتمالا بر شدت آنها افزوده خواهد شد. به عبارت دیگر در آینده شاهد خشکسالی های وسیع تر و شدیدتری در منطقه غرب آسیا خصوصا در کشورهای یمن، ایران و عربستان و عراق خواهیم بود.

    کلیدواژگان: مخاطره خشکسالی، روند خشکسالی، SPEI، نقطه بحرانی خشکسالی، غرب آسیا
  • طاهر پریزادی*، مصطفی هرائینی صفحات 119-136

    یافته های تحقیق مبین آن بود که در ارتباط با اهداف سیاست بانک زمین، تعداد 16 کد اولیه استخراج شده و سپس هر یک از این کدها در 6 مفهوم تحت عنوان "بانک اطلاعات زمین"، "جلوگیری از غلبه سرمایه داری املاک و مستغلات بر فعالیت های اقتصادی"، "حمایت از اقشار آسیب پذیر و کم درآمد"، "افزایش کارایی و مطلوبیت زمین"، "ایجاد ظرفیت سازی نهادی" و "نظارت و کنترل بر اراضی" دسته بندی گردیدند و در نهایت به دو مقوله اصلی شامل "مدیریت یکپارچه زمین" و "ایجاد عدالت توزیعی در جامعه" تفکیک شد. در ارتباط با ضعف ها و مشکلات سیاست بانک زمین نیز 27 کد اولیه استخراج گردید و سپس هر یک از این کدها در 5 مفهوم تحت عنوان "عدم اجرای صحیح کاداستر در کشور"، "چرخه معیوب اداری"، "عوامل حقوقی"، "عوامل مالی" و "عوامل فرهنگی، اجتماعی" دسته بندی گردیدند و در نهایت به یک مقوله اصلی تحت عنوان "ضعف ها و مشکلات اجرای بانک زمین" مطرح گردید و در ارتباط با الگوی مطلوب 17 کد اولیه استخراج گردید و سپس هر یک از این کدها در 8 مفهوم تحت عنوان "استفاده از تجربیات موفق سایر کشورها در زمینه سیاست بانک زمین"، "اجرای صحیح کاداستر در کشور"، " منابع درآمدی و تامین مالی"، " تدوین چشم انداز یکپارچه و منسجم در حوزه زمین و مسکن" و " تدوین استراتژی های عملیاتی مدیریت زمین جهت حرکت به سمت ایجاد توازن و عدالت توزیعی" دسته بندی شدند و در نهایت الگوی مطلوب و کارا در ارتباط با سیاست بانک زمین ارایه گردید.

    کلیدواژگان: بانک زمین، کاداستر، تحلیل محتوای کیفی، عدالت فضایی، ایران
  • علیرضا نجفی*، رضا عبدالرحمانی، جواد کیانی صفحات 137-156

    یکی از ابعاد مهم امنیت حوزه امنیت عمومی، قومیت ها در کشور می باشد. این پژوهش با بررسی مخاطرات امنیتی مسایل قومیتی متاثر از قومیت، به تهیه یک چارچوب کلی برای تصمیم سازی و اولویت بندی راهبردهایی در مدیریت مسایل مربوط به قومیت ها در راستای کاهش اثرات قوم گرایی افراطی عربی (پان عربیسم) بر امنیت ملی پرداخته است. در این راستا در ابتدا با بررسی و مطالعه منطقه و نظرسنجی از متخصصان حوزه های قومیت و امنیت، به شناخت شرایط راهبردی اعراب استان خوزستان در قالب مدل تدوین راهبرد SWOT پرداخته شده است. جامعه اماری مشتمل بر چهار گروه از نخبه ها، اساتید، مدیران و فرماندهان داخل (18نفر) و بیرون (12نفر) از ناجا بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند تا اشباع نظری 30 نفر انتخاب شدند. پس از مصاحبه های مختلف چالش ها ابتدا در چهار محور نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت دسته بندی شده، سپس هر محور در چهار بعد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و سیاسی تقسیم، انگاه ذیل هر یک از ابعاد چهار گانه مهم ترین نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت در قالب گویه های قابل پرسش (احصاء شده از مصاحبه با نمونه ها) آورده شده و در انتها با استفاده از مدل سوات و ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM)، هشت راهبرد تدافعی استخراج و اولویت بندی شد. نتایج بدست آمده نشان داد، راهبرد «راهبرد رسیدگی به مشکلات اقوام علی الخصوص قوم عرب در حوزه رفع محرومیت ها» به-عنوان مهم ترین راهبرد در استان خوزستان به دست امد. تایج بدست آمده نشان داد، راهبرد «راهبرد رسیدگی به مشکلات اقوام علی الخصوص قوم عرب در حوزه رفع محرومیت ها» به-عنوان مهم ترین راهبرد در استان خوزستان به دست امد.

    کلیدواژگان: چالش های امنیتی، قوم عرب، پان عربیسم، استان خوزستان
  • عاطفه شعبانی، حمیدرضا محمدی*، مسعود مهدوی حاجی لویی صفحات 157-170

    زنجیره ارزش صنایع دستی، یک سیستم اقتصادی شامل مجموعه ای از فعالین و فعالیت های تجاری است که کسب وکار آن ها در امتداد یکدیگر، موجب تکامل و تجارت محصول، از تولید کنندگان ابتدایی به مصرف کنندگان نهایی می شود و برای هر یک از فعالان شبکه، ارزش اقتصادی خلق می کند. هدف این پژوهش ایجاد موقعیت ها و فرصت هایی برای مردم محلی و قادر ساختن آن ها به مشارکت در بخش گردشگری می باشد. این تحقیق کاربردی، ساختار زنجیره ارزش صنایع دستی را در روستای متکازین با روش اسنادی و میدانی در سال 1399 تحلیل نموده است. پردازش و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزارهای SPSS V.23 و Smart PLS V.3 صورت گرفت. این مطالعه مجموعا در 4 بخش کلی؛ 1- تهیه پرسشنامه تعیین زنجیره ارزش صنایع دستی بر گردشگری روستایی. 2- تکمیل پرسشنامه توسط خبرگان (اساتید، کارشناسان سازمان های مرتبط، صنعتگران). 3- تحلیل و آنالیز داده ها و 4- شناسایی موثرترین عوامل بر توسعه گردشگری روستایی انجام شد. فرضیه تاثیر زنجیره ارزش صنایع دستی در توسعه گردشگری روستایی با ضریب رگرسیون 0.749 تایید گردید. نتایج نشان می دهد دو فعال این زنجیره یعنی تولید کننده و تسهیلگر دولتی بالاترین تاثیر مستقیم و مثبت را در توسعه گردشگری روستایی داشته و دو فعالیت تامین مواد اولیه و تکمیل (بسته بندی) اثرات منفی و معکوس بر توسعه اقتصاد گردشگری داشته است. طبق نتایج، ضریب تاثیر دو سطح فعالین عمده فروش و خرده فروش مقدار اندک و کم ارزشی بوده که در واقعیت نیز حضور فیزیکی بازرگانان و فروشگاه های فیزیکی و مجازی، بازارچه های دایمی و محلی و شبکه های توزیع و پخش در منطقه کمرنگ می باشند .تاکنون مطالعات مشابهی که بیانگر علل و عوامل موثر بر گردشگری روستایی بوده باشد و تاثیر هر یک از آن ها را بسنجد، در این منطقه انجام نگردیده بود.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، صنایع دستی، گردشگری، توریست، مناطق روستایی
  • زهرا کریمی پور، ابوالفضل داوودی رکن آبادی*، محمدرضا شریف زاده صفحات 171-190

    انسان در یک قلمرو ملی با تکیه بر کالاها زندگی می کند؛ کالاها موضوع دانش روز هستند و در طول زمان بر آنها تاکید می شود. نگرانی که در اثر نبود آنها رخ می دهد، تاثیر آن ها را در زندگی روزمره مشخص را می کند. درواقع، زندگی با اشیاء، مستلزم بومی سازی، مناسب سازی و جای دهی آنها است. تعاملات انسان ها با اشیاء جزیی از فرهنگ ها است.بنابراین، ارتباط کالاها و مردم و روش قرار دادن کالاها در محیط های خاص است، که فرهنگ مادی متمایز را می سازد. از طرفی دیگر، کالاها با حضور فیزیکی خود در زمان ها و مکان های خاص با تشکیل شبکه ای از عناصر فرهنگی ارتباطی، هویت ملی را پایدار می سازند. شبکه ای از اتصالات که در آن ارتباطات فرهنگی نهادینه شده است و معنای نمادین کالاها را مشخص می کند. در این پژوهش در زمینه فرهنگ مادی کالا و هویت ملی، ابعاد ملی خودرو به عنوان غنی ترین نماد صنعت قرن بیستم روشن شده است. در جامعه شناسی، عبارات کلیدی فوردیسم و پست فردیسم اهمیت اتومبیل را نشان می دهد. انواع اتومبیل و هویت هایی که به اتومبیل نسبت داده می شود، در شکل گیری فرهنگ مادی نقش به سزایی دارد و باعث تحت تاثیر قرار گرفتن هویت در قلمرو ملی می شود. روش شناسی این پژوهش کیفی است، از نظر نتایج، پژوهشی کاربردی است و در زمره تحقیقات بین رشته ای قرار می گیرد. نتایج تحقیق «ارتباط فرهنگ مادی کالا و هویت در قلمرو ملی» را نشان می دهد. درواقع، کالاهایی، نظیر اتومبیل، می توانند در هویت ملی ادغام شوند و به شکل عملی و نمادین در قلمروهای ملی سازگار باشند و در ارتباطات عاطفی که عقاید مربوط به فرهنگ های اتومبیل ملی را هماهنگ می کنند،گسترش یابند.

    کلیدواژگان: فرهنگ مادی، هویت ملی، فرهنگ خودرو، کالای نمادین، ارتباطات فرهنگی
|
  • Marjan Sharafi, Abbas Saidi *, Bizhan Rahmani Pages 1-17
    Introduction

    Rural and urban interactions are very important in planning and foresight of urban and rural studies. In such a way that the slightest disturbance in this process leads to disruption of order in the levels of spatial structure. The study area in recent decades, especially after the Islamic Revolution under the influence of various economic and social factors and forces, including forces and currents and rural-urban ties and deep and extensive connections with the city of Ahvaz has undergone physical and spatial changes.

    Research Methods

    In the study, a questionnaire filled out by rural households was used to measure the independent variable (rural-urban relations) and the dependent variable (physical-spatial changes). The rural-urban relations are formed from different flows that each Which are obtained in the questionnaire with different items. Then we measure their role on the transformation of the physical-spatial pattern using the obtained data and the regression test of the effectiveness.

    findings

    Most of the flow was related to the flow of population, and the movement of residents from the village to the city. Which can be formed for various reasons. And then there are interactions related to health and medical issues. According to the observations, the lack of medical, pharmaceutical and health services can be a good reason to visit Ahvaz.The lowest flow is food and nutrition services, distribution, technical and construction services.

    Conclusion

    Due to the formation of different currents between the village and the city, being one-sided towards urban settlements and the lack of rural-urban links, especially in the study area of ​​Ahvaz metropolis and surrounding villages, and subsequent developments have been formed.

    Keywords: Rural-urban relations, spatial flows, physical-spatial transformations, Regression, peripheral villages
  • Kaveh Ahmadi, Ghorban Mahboubi *, Bakhtyar Ezatpanah Pages 19-36
    Introduction

    The purpose of this study is to study and study the housing of Sanandaj in terms of stability of physical elements. Because the houses of Sanandaj have a unique architectural style and construction style, this architectural style is taken from their traditions and cultures and is studied according to natural features, and they have been able to have a beautiful view of the combination of nature and It brought human activities such as traditional housing and doubled the richness of culture and tourism. Location, general shape of housing and general texture of the city are also closely related to the type of livelihood and the form of production and its economic resources. However, despite various bottlenecks to achieve the desired development in Sanandaj, it is necessary to measure and evaluate the dimensions of housing sustainability in Sanandaj. Because housing, in addition to having a variety of natural attractions and landscapes, can become attractive places for development due to cultural backgrounds, traditions and customs. Traditional houses in the historical context of Sanandaj are a successful example of human endeavor to create a living space by creating maximum material and spiritual comfort in the face of harsh climatic conditions. Today, the neglect of these houses has become so great that if we procrastinate a little longer, all their cultural, identity and architectural values will soon be buried behind the original non-original constructions. Trying to record the features and patterns of these houses can be a way to preserve these patterns and prevent them from being forgotten due to destruction and guarantee their stability, along with protection, restoration and restoration solutions.Therefore, determining the areas of development affecting the sustainability of urban housing and then providing the basis for private-public sector investment in Sanandaj can be one of the objectives of this study. With this approach, the mental gap of the present article is based on the following: What are the most important factors affecting the housing stability of Sanandaj in physical terms?

    Methodology

    The method of the present study is descriptive-analytical method according to the objectives of the research (measuring the structure of contemporary sustainable housing based on the physical components of indigenous architecture). The statistical population of the study includes the population of Sanandaj which is 412767 people. The sample size was obtained through Cochran's formula, which was equal to 383 people. The random sampling method was simple. In terms of time, the present article is cross-sectional. The questionnaire is set in 5 options on a Likert scale. For the validity of the questionnaire, the opinions of professors and experts were used by calculating the content validity ratio for each item, and the need for its presence in the questionnaire was determined based on the table of Lavsche. Cronbach's alpha was used for the reliability of the questions, which was equal to 0.88, which indicates the appropriate reliability of the research tool. It was concluded that the questionnaire has a high reliability. Calculations were performed in SPSS and Mplus software.

    Results and discussion

    The results showed that the aesthetic factor with a factor load of 0.87 has the greatest impact on contemporary sustainable housing in Sanandaj. After that, the building facade covering factor with a factor load of 0.82 is in the second row, the building strength factor with a factor load of 0.75 is in the third row, and the factor of having the necessary facilities and services with a factor load of 0.75 are in the fourth row. . The following analysis of the indicators is as follows: in the aesthetic factor, the human scale with a factor load of 0.92, the coordination of the openings with the walls with a factor load of 0.91, the visual balance and symmetry with a factor load of 0.90, the architectural style With a factor load of 0.86, geometric proportions with a factor load of 0.76 were placed in the next rows in terms of influencing the aesthetic stability factor. In terms of the facade covering factor, the use of non-eco-friendly materials with a factor load of 0.85 has the greatest impact in terms of stability, followed by the combined use of eco-friendly and non-eco-friendly materials with a factor load of 0.83 and the use of materials. Ecotourism with a factor load of 0.78. In terms of the strength of the building in the stability of contemporary housing in Sanandaj, the effect of residential units in energy savings with a factor load of 0.82 and the durability of the structure with a factor load of 0.72 and the durability of materials with a factor load of 0.71 in the rows Next are the effects. In terms of having the necessary facilities and services, the rate of having facilities with a factor load of 0.69, the amount of access to facilities with a factor load of 0.67, the rate of having a residential unit with space with a factor load of 0.63 and satisfaction with housing architecture with Factor loads of 0.61 were placed in the next rows.

    Conclusion

    Residential houses in Sanandaj city had four aspects in terms of physicality, the strength of the building, beauty, having facilities to cover the facade of the building. These four aspects, in each building group, had their own characteristics that were appropriate to their social, economic, political and cultural situation. In fact, the type of culture and life of human beings will have a significant impact on the types of residential spaces. What is worth considering is the role of the architect in all four aspects of the building type, so that the architect was trying to meet the architectural demands while constructing the structure. However, considering the role of the contemporary architect in architectural design apart from the building structure, measures should be taken so that even structural design is part of the architectural design process.

    Keywords: housing, body, sustainable housing, Architecture, Sanandaj city
  • Rasoul Bagheri, Mehdi Ebrahimi Boozani *, Reza Mokhtari Malekabadi Pages 37-62

    Assessing the level of development of urban areas and awareness of the pattern of spatial distribution of deprivation is the first step in planning and implementing deprivation policies in urban areas. Isfahan city for many years with the attraction of abundant migration and unbridled population growth, has caused a balance to develop and eliminate deprivation of different parts of the city, to be at the forefront of the concerns of planners. But not paying attention to all aspects of deprivation has led to cross-sectional and unconscious interventions. The purpose of this study is to identify deprived areas of Isfahan based on a comprehensive view and help plan deprivation elimination based on specific deprivation aspects of each region and neighborhood. For this purpose, 34 indicators were identified in 4 dimensions and after determining their weight by pairwise comparison method, deprivation index was calculated by two methods of TOPSIS and factor analysis for 192 neighborhoods of Isfahan. The research method is applied in terms of nature and based on a descriptive-analytical method. The required data are mainly collected from objective and positive data and some are based on subjective data and four economic, socio-cultural, physical and environmental dimensions are included for the deprivation index. The results of TOPSIS technique determine a deprivation strip including neighborhoods in the northeast of Isfahan, the northern parts of the central regions and most of the western regions. In the method of factor analysis, this issue includes three main zones: east, northeast and west. In both methods, most areas of Isfahan have a combination of deprived, relatively deprived and privileged neighborhoods, but based on the zoning specified in both methods, neighborhoods in the north of the river, such as areas 2, 7, 9, 11, 14 and parts of areas 1 and 3 are in a worse position.

    Keywords: Deprivation, Zoning, Districts, Areas of Isfahan, TOPSIS, Factor analysis
  • Khadije Sadeghi, Javad Bazrafshan, Ali Hajinejad *, Majid Yasouri Pages 63-79

    One of the new concepts in today's topics of sustainable rural development is Happiness. Most development-related organizations have mentioned vitality as important indicators of sustainable rural development. The 20-year vision document of the Islamic Republic also emphasizes the need pay attention to provide grounds for the growth human the cultivation of healthy, However, most important ways to study freshness in rural areas is to identify the factors that affect it. Accordingly, the purpose of this study was to investigate the factors and stimuli affecting the vitality of rural residents. The present research is descriptive-analytical in terms of applied purpose and method of doing it. Data collection tools were questionnaires and interviews from selected samples consisting of 210 households from the statistical population of rural households in Torbat-e Heydarieh (N = 23105) using personal estimation and quota sampling method. Descriptive statistics and structural equation modeling were used to analyze the data. The results of measuring the vitality of rural households using the Fordis questionnaire with a score of 361 indicate that the vitality of households was at a desirable level. The results obtained from modeling structural equations showed that the second standard model of household vitality and vitality, respectively, the path coefficients affected by the economic factor with a path coefficient of 0.41 has the highest factor load. Then, respectively, the institutional-managerial factor with a coefficient of 0.37, the social factor with a coefficient of 0.28, the personal-psychological factor with a coefficient of 0.28, the physical factor with a coefficient of 0.27, the environmental factor with a coefficient of 0.21, the enjoyment factor With the path coefficient of 0.18 and finally the geographical factor with the coefficient of 0.14 are in the next ranks. The p value of all Lameda parameters in the above model indicates the confirmation of all relationships.

    Keywords: happiness, Sustainable Rural Development, Torbat-e Heydarieh, Structural Equation
  • Abolfazl Meshkini *, Elham Amirhajlou, Abolfazl Zanganeh Pages 81-97

    The importance of the role of social theory manifests itself well in discussions about urban and regional theories. Because the city can not be imagined independently of the concept of society and the theory of the city can not be separated from the theory of society from a realistic perspective. The close relationship between theory and practice plays an important role in the urban planning process. Today, critical realism as an interdisciplinary approach, especially in the field of urban and regional studies, has created positive and significant differences. Critical Methodology This paper, influenced by Baskar and Andrew, critically critiques other positivist positivism and rationalism. Referring to the philosophy of science on Baskar, we can say that the work of seeking and finding science, or in other words, the discovery of the main structures and mechanisms in the studied phenomena that operate in a lawful way. In this paper, critical realism on Baskar, which is inconsistent with the epistemological positions of dominant and traditional approaches such as positivism, is introduced as an approach to bridge the gap between theory and practice in urban and regional studies. Since critical realism considers both environmental structures and constraints as well as decision-makers and influential forces in the city, as a dialectical and comprehensive approach to examining the relationship between the city's social space organization and its agents, it can be appropriate and organized. Planning Theory »Provide a qualitative assessment of available options and solutions. According to the epistemology of critical realism, theories are understood through the mediation of temporal and spatial conditions, and urban and regional studies are directed towards theories that have a more normative and value aspect and integrate the duality of substance and process..

    Keywords: Critical Realism, Roy Bhaskar, Planning Theory, Urban, Regional Studies, Theory, Practice
  • Farshad Sadeghi, Yousef Ghavidel *, Manuchehr Farajzadeh Pages 99-118

    Drought is one of the most catastrophic environmental hazards in West Asia, and severe droughts throughout history have destroyed many ancient civilizations. The persistence and severity of damaging droughts has made drought an important research topic in the West Asian region, which is very important due to the arid climate, the importance of rainfall and water. In this study, using SPEI method and accurate networked data, critical areas caused by extensive and severe droughts of 1 to 12 months in West Asia in the long-term 118 years of 1901 2018 have been studied. The results of spatial analysis of accumulation index or ASPEI showed that in different time periods, the most affected areas of severe drought or the critical drought centers of the West Asian region are located in Yemen, southern Iran and western Saudi Arabia. The southern and western regions of Turkey, northwestern Turkmenistan, western Pakistan and Afghanistan, western Oman and Azerbaijan were also less important areas of severe and widespread droughts in West Asia. The lowest incidence of severe drought was observed in Armenia. The trend of temporal changes in the critical points extracted from the intensity and extent of droughts of 1 to 12 months indicates a significant downward trend in the critical centers of droughts in West Asia, and therefore severe and widespread droughts of 1 to 12 months will continue in the future and possibly Their intensity will increase. In other words, in the future we will see wider and more severe droughts in the West Asian region, especially in Yemen, Iran, Saudi Arabia and Iraq.

    Keywords: Drought Hazard, Drought trend, SPEI, Drought critical point, West Asia
  • Taher Parizadi *, Mostafa Haraeeni Pages 119-136

    Land Bank As one of the tools of land policy, it refers to a series of public and private sector activities in which land is stored for fair and rational use. The purpose of this study is to evaluate the policy of establishing a land bank in Iran The research findings showed that in relation to the policy objectives of the land bank, 16 initial codes were extracted and then each of these codes in 6 concepts called "land database", "preventing the dominance of real estate capitalism over activity" "Supporting vulnerable and low-income groups", "Increasing land efficiency and desirability", "Institutional capacity building" and "Land monitoring and control" were classified into two main categories including "management". "Land integration" and "creating distributive justice in society" were separated. In connection with the weaknesses and problems of the land bank policy, 27 initial codes were extracted and then each of these codes in 5 concepts entitled "Improper implementation of cadastre in the country", "Defective administrative cycle", "Legal factors", "Factors "Financial" and "cultural and social factors" were categorized. Finally, a main category entitled "Weaknesses and problems of land bank implementation" was raised and in connection with the desired model, 17 initial codes were extracted and then each of these codes in 8 concepts entitled "Using the successful experiences of other countries" In the field of land bank policy "," Proper implementation of cadastre in the country "," Revenue sources and financing "," Development of an integrated and coherent vision in the field of land and housing "and" Development of operational strategies for land management to move towards balance " And "distributive justice" were categorized, and finally a favorable and efficient model was presented in relation to the policy of the land bank.

    Keywords: Land Bank, Cadastre, Qualitative content analysis, Spatial Justice, Iran
  • Alireza Najafi *, Reza Abdolrahmani, Javad Kiani Pages 137-156

    Ethnicity in the country is one of the most important aspects of public security. This study examines the security risks of ethnic issues affected by ethnicity and provides a general framework for decision-making and prioritization of strategies in managing ethnic issues in order to reduce the effects of extremist Arab nationalism (pan-Arabism) on national security. In this regard, at first, by studying the region and surveying experts in the fields of ethnicity and security, the strategic conditions of the Arabs of Khuzestan province have been identified in the form of a SWOT strategy model.The statistical population consisted of four groups of elites, professors, managers and commanders inside (18 people) and outside (12 people) from NAJA. Using purposive sampling method until theoretical saturation, 30 people were selected. After various interviews, the challenges are first categorized into four axes: weaknesses, strengths, threats and opportunities, then each axis is divided into four dimensions: social, political, economic and political, and then under each of the four dimensions of the most important weaknesses. Strength, threat and opportunity were presented in the form of questionable items (counted from interviews with samples) and at the end, eight defense strategies were extracted and prioritized using the SWOT model and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM).The results showed that the strategy of "Strategy to address the problems of ethnic groups, especially the Arab people in the field of elimination of deprivation" as the most important strategy in Khuzestan provinceThe results showed that the strategy of "Strategy to address the problems of ethnic groups, especially the Arab people in the field of elimination of deprivation" as the most important strategy in Khuzestan province

    Keywords: Security challenges, The Arab people, Pan-Arabism, Khuzestan Province
  • Atefeh Shabani, Hamidreza Mohammadi *, Masood Mahdavi Hajilui Pages 157-170

    Handicraft value chain is an economic system consisting of a set of actors and business activities whose business, along with each other, leads to the development and trade of the product, from primary producers to final consumers, and for each network operator, value. The purpose of this research is to create opportunities for local people and enable them to participate in the tourism sector.

    Methods

    This applied research has analyzed the value chain structure of handicrafts in Metakazin village by documentary and field methods in 1399. Data processing and analysis was performed using SPSS V.23 and Smart PLS V.3 software. This study is divided into 4 general sections; 1- Preparing a questionnaire to determine the value chain of handicrafts on rural tourism. 2- Completion of the questionnaire by experts (professors, experts of related organizations, craftsmen). 3- Data analysis was analyzed and 4- The most effective factors on rural tourism development were identified.

    Results

    The hypothesis of the effect of handicraft value chain on rural tourism development was confirmed with a regression coefficient of 0.749. The results show that the two actors of this chain, namely producers and government facilitators, have the highest direct and positive impact on the development of rural tourism, and the two activities of raw material supply and completion (packaging) have negative and inverse effects on the development of tourism economy. According to the results, the impact factor of the two levels of w retailers is small and low value, which in fact the physical presence of merchants and physical and virtual stores, permanent and local markets and distribution networks in the region are low. Innovation: So far studies A similar study that showed the causes and factors affecting rural tourism and assessing the impact of each of them, was not done in this area.

    Keywords: value chain, Handicrafts, Tourism, Tourists, rural areas
  • Zahra Karimipour, Abalfazl Dvoudi *, Mohammad Sharifzade Pages 171-190

    Man lives in a national territory relying on goods; Commodities are the subject of current knowledge and are emphasized over time. Anxiety caused by their absence has a definite effect on their daily lives. In fact, living with objects requires localizing, adapting, and locating them. Human interactions with objects are part of cultures. Therefore, it is the relationship between goods and people and the way goods are placed in specific environments that make a distinct material culture. On the other hand, goods establish their national identity by their physical presence at specific times and places by forming a network of cultural elements of communication. A network of connections in which cultural connections are institutionalized and define the symbolic meaning of goods. In this study on the material culture of goods and national identity, the national dimensions of the automobile as the richest symbol of twentieth century industry have been clarified. In sociology, the key terms Fordism and post-Fordism indicate the importance of the car. The types of cars and the identities that are attributed to the car play an important role in the formation of material culture and affect the identity in the national territory. The methodology of this research is qualitative, in terms of results, it is an applied research and is among the interdisciplinary researches. The results of the research show the "relationship between the material culture of goods and identity in the national territory." Indeed, goods, such as cars, can be integrated into national identities, adapted practically and symbolically to national territories, and expanded into emotional connections that harmonize ideas about national car cultures.

    Keywords: material culture, National identity, Car culture, Symbolic commodity, Cultural communication