فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 83 (تابستان 1401)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 83 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هاجر آویش، علی محمد ساجدی* صفحات 1-26

    مساله ضرورت از مهم ترین مباحث منطق و فلسفه است که تبیین صحیح مفهوم آن نقش بسزایی در حل بسیاری از مسایل فلسفی دارد. در فلسفه تحلیلی و پس از انقلاب کپرنیکی کانت، ضرورت عمدتا به مفهومی زبان شناختی مرتبط با گزاره ها تحویل می شد که ورای زبان، جایگاهی برای آن وجود نداشت. کریپکی با نقد نظریات سنتی در باب مفهوم ضرورت، و ارایه نظریات جدید در این خصوص معتقد شد که برخی از انحاء ضرورت (مانند ضرورت متافیزیکی) اموری فرازبانی و فراذهنی هستند. در این مقاله مفهوم ضرورت از دیدگاه کریپکی با آرای علامه طباطبایی در این خصوص مقایسه و تطبیق داده خواهد شد. کریپکی و علامه طباطبایی هر دو، مفهوم ضرورت را مفهومی متافیزیکی و فلسفی می دانند و معتقد به بدیهی بودن مفهوم ضرورت می باشند، اما در تعیین مصادیق و انواع ضرورت متافیزیکی آرای متفاوتی دارند. کریپکی ضرورت متافیزیکی را تنها در موارد محدودی مانند ضرورت موجود در گزاره های این همان و گزاره های مشتمل بر اوصاف ذاتی صادق می داند، اما دایره شمول ضرورت متافیزیکی در آرای جناب علامه طباطبایی تمام موجودات عالم را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: ضرورت متافیزیکی، جهان های ممکن، ضرورت حکمی، ضرورت وصفی، کریپکی، علامه طباطبایی
  • محمد حسین زاده* صفحات 27-48

    تغییر در بنیان های فلسفی منطق مستلزم تغییر در رویکرد مواجهه با مسایل آن و گاه نیز مستلزم تغییر در خود آن مسایل است. یکی از مباحث مهم منطق، ساختار تعریف اشیا و نقش اجناس و فصول متعدد در تعریف حدی و چگونگی چینش و ترتیب آنها است. این مقاله با توجه به نظریه اصالت وجود، دیدگاه ملاصدرا درباره تعریف حدی اشیا را بازخوانی و تبیین کرده و نحوه مواجهه او با دیدگاه جمهور حکما را تحلیل کرده است. بررسی تحلیلی این موضوع به این نتیجه منتهی شد که نظریه اصالت وجود و فروع برآمده از آن، در فلسفه ملاصدرا به رویکرد متفاوتی انجامیده است که در آن فصل اخیر تامین کننده وحدت حقیقی ماهیت مرکب است و مواد و اجناس پیشین را به نحو بساطت و اجمال در خود گنجانده است؛ بر همین اساس، صدرالمتالهین به صراحت اظهار داشته است که در حد تام رعایت ترتیب میان مقومات ماهیت ضروری نیست، بلکه امری استحسانی است. در این رویکرد ابداعی، حد حقیقی ماهیت صرفا فصل اخیر آن است و هر یک از اجناس و فصول پیشین به نحو تفصیلی با فعلیت های متعدد آن گونه که جمهور حکما در ترکیب انضمامی ترسیم کرده اند مقوم شیء نیستند و خارج از حقیقت آن قرار دارند؛ در نتیجه، ذکر اجناس و فصول پیشین در تعریف حدی از باب زیادی حد بر محدود است.

    کلیدواژگان: جنس، فصل، حد تام، منطق تعریف، اصالت وجود، ملاصدرا
  • طناز رشیدی نسب، عظیم حمزئیان*، رستم شامحمدی صفحات 49-72

    توجه به انواع و مراتب عقل، به عنوان ابزار شناخت در فلسفه و عرفان از قرن ها پیش مطرح بوده است. در این میان مولانا نیز بر جایگاه و اهمیت عقل و تمایز انواع آن تاکید داشته است. با دقت در مثنوی می توان دریافت که عقل جزوی و کلی، شباهت های قابل تاملی با تفکر اولیه و ثانویه ،که گابریل مارسل، فیلسوف فرانسوی مطرح کرده است، دارند. مارسل دو سنخ تفکر را از هم متمایز می کند؛ یکی تفکر اولیه که ناظر به مسایل است و دیگری تفکر ثانویه که ناظر به رازهاست. پژوهش حاضر به شیوه تحلیلی-مقایسه ای انجام شده و نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مولانا و مارسل از دو دریچه متفاوت یعنی اولی عرفانی و دومی فلسفی، دریافته اند که حقایق ماورایی را از طریق تجربه و شهود واز طریق مواجهه می توان دریافت که در نهایت با معرفتی حیرت زا کشف می شوند. همچنین تقسیمات دو سنخی برای معرفت، آثار و نتایج اخلاقی دارد که البته هدف مارسل،کارکردهای اخلاقی و معنوی آنها مورد نظر بوده، ولی هدف مولانا رسیدن و پیوستن به حقیقت و اصل وجود است و عمل اخلاقی در مسیر معرفت به امور ماورایی، وسیله ای برای نیل به این حقیقت است. مولانا و مارسل در این تقسیم بندی ها، فلاسفه را به جهت استفاده از ابزار مادی درفهم امور ماورایی، مورد نقد قرار داده اند؛ با این حال در مورد امور ماورایی مولانا معتقد است، مسیر طریقت باید به مدد یک پیر واصل طی شود اما چنین مسیله ای در تفکر مارسل که فیلسوف است، مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: عقل جزوی، عقل کلی، تفکر اولیه، تفکر ثانویه، مولانا، گابریل مارسل
  • بهرام علیزاده*، زکیه مقدادی صفحات 73-94

    شر گزاف شری است که موجود عالم و قادر مطلق بتواند مانع آن شود بی آن که به سبب این ممانعت، خیری برتر از دست رود، و یا شری بدتر یا برابر با آن ایجاد شود. ویلیام رو معتقد است وجود شر گزاف تهدیدی جدی برای خداباوری است. پترسون با توسل به اراده آزاد، آن دو را سازگار می داند. به نظر هسکر استراتژی پترسون در خصوص شر صرف موفقیت آمیز است ولی در خصوص شر گزاف کارآمد نیست. پاسخ هسکر در دسته پاسخ های همسازگرایانه قرار می گیرد با این تفاوت مهم که به نظر او، خداباوری و وجود شر گزاف نه تنها سازوار هستند بلکه وجود شر گزاف برای باورمند بودن به خداوند با اوصاف اصلی الهی، ضروری تلقی می شود. هسکر به مفهوم "اخلاق ژرف" متوسل می شود. به نظر او، برای آنکه انسان ها انتخاب های اخلاقی مهم داشته باشند، اخلاق نباید تضعیف شود. به نظر هسکر این پاسخ، برخلاف پاسخ اختیارگرایانه، حتی در مواجهه با شر طبیعی گزاف نیز کارگر است زیرا فضایل اخلاقی زیادی هستند که در مواجه آدمی با بلایای طبیعی امکان تحقق دارند؛ خیرهایی همچون آگاهی، دوراندیشی، شجاعت، احتیاط، هم کاری و... . در این مقاله، استدلال هسکر و برخی از انتقادهای وارد بر این استدلال را مورد بررسی قرار داده ایم.

    کلیدواژگان: خداباور، مسئله شر، شر گزاف، اخلاق ژرف، ویلیام هسکر
  • محمدرضا فرهمندکیا*، محمود صیدی، عبدالعلی شکر صفحات 95-114

    هر چند فلوطین و ابن عربی از دو مکتب فکری جداگانه و مستقل هستند، اندیشه های آنها در مورد خداوند شباهت بسیاری دارد. به گونه ای که برخی از وجوه شباهت احد فلوطینی ناظر به احدیت وصفی و برخی دیگر به احدیت ذاتی است. از این جهت، از نظر هر دو آنها ذات خداوند قابل شناخت نیست و معلوم انسان یا موجود دیگری نمی گردد؛ همچنین ذات خداوند دارای وحدت حقیقی است و سایر موجودات وحدت غیر حقیقی دارند، چگونگی صدور موجودات در تشکیک طولی و عقل بودن نخستین صادر و وحدت وجود، نیازمندی و فقر همه موجودات به خداوند، از جمله مشابهت ها می باشد. با وجود این مشابهت ها، تفاوت هایی نیز میان مبانی و اندیشه های این دو متفکر هست. فلوطین شناخت احد را صرفا سلبی می داند و ادراک ایجابی از نظر او به طور کلی منتفی است. در مقابل ابن عربی با تفاوت گذاری میان احدیت وصفی و واحدیت، شناخت ایجابی را در مقام واحدیت اثبات می نماید. این مقاله از جهت بررسی و تحلیل تفاوت ها و شباهت های بیان شده میان فلوطین و مکتب ابن عربی دارای نوآوری می باشد.

    کلیدواژگان: احد، احدیت، واحدیت، فلوطین، ابن عربی
  • محمد کریمی*، روح الله شاکری صفحات 115-136

    شر از مسایلی است که در نفی خدا از آن استفاده شده است. نظریه نیستی گرایی شرور از جمله پاسخ-هایی است که فیلسوفان اسلامی برای حل این مسیله، مطرح کرده اند. در برابر، برخی این نظریه را نپذیرفته و آن را نقد کرده اند؛ از جمله استناد به خلقت مرگ، عدم ملاک تفکیک بین امور عدمی و وجودی، بطلان استدلال های پیشینی و پسینی نظریه، بی ثمر بودن نظریه، بازگشت شرور به درد. مسیله تحقیق این است که آیا این نقدها قابل قبول هستند یا خیر؟ یافته های تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی و انتقادی، حاکی از آن است که این نقدها ناتمام اند؛ چراکه مرگ شر بالذات نیست. در استدلال پسینی، تحلیل عقلی از مفهوم شر بیان شده-است. در استدلال پیشینی، با نظر به قطعی بودن وجود و صفات خداوند، احتمال وجودی بودن شر از بین می-رود. نقد بی ثمر بودن با توانایی این نظریه در حل مسیله منطقی شر، رد می شود و درد محوربودن ماهیت شرور نیز پذیرفتنی نیست؛ زیرا درد، شر بالذات نیست.

    کلیدواژگان: خدا، شر، امور عدمی، نیستی گرایی شرور، درد
|
  • Hajar Avish, Ali Mohammad Sajedi * Pages 1-26

    The necessity is one of the most important topics in logic and philosophy. And the correct expression of the concept of necessity plays an important role in solving many philosophical problems. And the correct expression of its meaning plays an important role in solving many philosophical problems. In Kant's Analytic Philosophy and after the Copernican Revolution, Necessity was used in a linguistic sense related to propositions. Kripke critiques traditional theories about the concept of necessity And provide new ideas in this regard, he was believed that some aspects of necessity (such as metaphysical necessity) are metalanguage and transmental. In this paper, the concept of necessity from Kripke's point of view Will be compared with the views of Allamah Tabatabaie. Both Kripke and AllamAh Tabatabaie consider the concept of necessity as a metaphysical and philosophical concept, And they take the concept of necessity for granted But they have different views on determining instances and types of metaphysical necessity. Kripke considers metaphysical necessity to be valid only in limited cases, such as the necessity of the same Similarity theorems and propositions containing intrinsic attributes, But Allamah Tabatabaie considers all beings in the universe to have a metaphysical necessityphilosophical system. The views of the two philosophers, despite their similarities, are fundamentally and paradigmatically different.

    Keywords: Metaphysical necessity, Possible Worlds, De dicto, De Re, Kripke, Allamah Tabatabaie
  • Mohammad Hosseinzadeh * Pages 27-48

    A change in the philosophical foundations of logic requires a change in the approach to dealing with its problems, and sometimes a change in the problems themselves. One of the important issues of logic is the structure of the definition and the role of various “genus” and “differentia” in the “limit definition” and how they are arranged. According to the theory of the primacy of existence, this article rereads and explains Mūllā Ṣadrā’s view on the “limit definition” and analyzes how he deals with the views of most philosophers. An analytical study of this issue led to the conclusion that the theory of the primacy of existence and its derivatives has led to a different approach in Mūllā Ṣadrā’s philosophy in which the “last differentia” provides the true unity of composite quiddity and the former genuses and differentias in the form of simplicity and In short are included; accordingly, Mūllā Ṣadrā has explicitly stated that in “complete limit” it is not necessary to observe the order between the components of quiddity, but it is a matter of admiration. In this innovative approach, the “limit definition” of quiddity is merely the last differentia, and each of the earlier genuses and differentias in detail with multiple realizations, as most philosophers have drawn, are not part of the object and are outside its truth; as a result, the mention of previous genuses and differentias in “limit definition” is superfluous to the truth of the object.

    Keywords: Genus, Differentia, Complete Limit, Definition Logic, Primacy of Existence, Mūllā Ṣadrā
  • Tannaz Rashidinasab, Azim Hamzeian *, Rostam Shamohammadi Pages 49-72

    Attention to the types and levels of intellect as different tools of cognition in philosophy and mysticism has been proposed for centuries. In the meantime, Rumi has emphasized the position and importance of intellect and the distinction of its types. Carefully in Masnavi it can be seen that the partial and general intellect bears a striking resemblance to the primary and secondary reflection proposed by the French philosopher Gabriel Marcel. The present study has been done in a descriptive-comparative manner and the And the results show that Rumi and Marcel, through two different perspectives, the first mystical and the second philosophical, have realized that transcendental truths can be obtained through experience and intuition, and these issues are not solvable issues; They have to be confronted and they are ultimately astonishing. There are also two types of divisions for knowledge, moral effects and results, which of course Marcel's goal is the same moral and spiritual functions, but for Rumi the goal is to reach and join the truth, and moral action in the path of knowledge to the transcendent is a means to achieve this truth. Is. In these divisions, Rumi and Marcel criticize philosophers for their use of material means to understand the transcendental; However, regarding the transcendental affairs, Rumi believes that in the path of the path, one should resort to an old man to reach knowledge; But such a problem is not found in the thought of Marcel, the philosopher.

    Keywords: Partial intellect, General intellect, Primary reflection, Secondary reflection, Rumi, Gabriel Marcel
  • Bahram Alizadeh *, Zakiyeh Meghdadi Pages 73-94

    Gratuitous evil is an instance of evil that an omniscient and omnipotent being could prevent it without thereby losing some greater good or creating some equal or greater evil. William Rowe believes that the existence of gratuitous evil is a serious threat to theism. Peterson argued that the two are compatible by use of free will. According to Hesker, Patterson's strategy on gratuitous evil is not effective. Hasker's answer falls into the category of compatibilist answers, but his view indicates an important difference, i.e. theism and the existence of gratuitous evil are not only compatible, but also the existence of gratuitous evil is necessary to believe in God with all the main divine attributes. Hasker uses the concept of "significant morality". In his opinion, in order for human choices to be morally significant, morality must not be undermined. According to Hasker, this answer_ unlike the libertarianism respond_ is useful when one encounters gratuitous natural evil, because there are many moral virtues that can be realized in the face of natural suffering and Goods such as awareness, foresight, courage, caution, cooperation, etc. In this article, we examine Hasker's argument and some of the criticism that follows it.

    Keywords: Theism, The Problem of Evil, Gratuitous evil, significant morality, William Hasker
  • Mohammadreza Farahmandkia *, Mahmood Saidiy, Abdolali Shokr Pages 95-114

    Although Plotinus and Ibn Arabi are two separate and independent schools of thought, their ideas about God are very similar. In such a way that some aspects of the similarity of Plotinus's unity refer to descriptive unity and others to intrinsic unity. For this reason, from both of them, the nature of God is not recognizable and does not become known to man or any other being; Also, the essence of God has true unity and other beings have unreal unity. Despite these similarities, there are also differences between the principles and ideas of these two thinkers. Plotinus considers the knowledge of one to be purely negative, and in his view positive perception is generally excluded. Ibn Arabi, on the other hand, proves positive cognition as a unit by distinguishing between descriptive unity and unity. This article is innovative in terms of examining and analyzing the differences and similarities expressed between Plotinus and Ibn Arabi's school.

    Keywords: ahad, ahadiat, plotinus, ebn arabi
  • Mohammad Karimi *, Rohollah Shakeri Pages 115-136

    Evil is one of the issues that has been used to deny God. The theory of the non-existence of evil is one of the answers that Islamic philosophers have proposed to solve this problem. On the contrary, some have rejected this theory and criticized it; Including the citation to the creation of death, the lack of criteria for distinguishing between non-existent and existential matters, the invalidity of the a priori and a posteriori arguments of the theory, the uselessness of the theory, the return of evil to pain. The question is whether these criticisms are acceptable or not? The findings of the research by descriptive-analytical and critical methods indicate that these critiques are incomplete; because death is not inherently evil. In the posteriori argument, rational analysis of the concept of evil is expressed. In the a priori argument, given the certainty of God's existence and attributes, the possibility of the existence of evil disappears. The uselessness of the theory is rejected by ability of this theory to solve the logical problem of evil, and being pain-oriented of the nature of evil is not acceptable; because pain is not inherently evil.

    Keywords: God, evil, non-existence matters, non-existence of evil, pain