فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال هفدهم شماره 61 (پاییز 1400)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هفدهم شماره 61 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جواد عینی پور*، اصحاب حبیب زاده، صغری ابراهیمی قوام صفحات 7-27
    جو و محیطی که آموزش در آن اتفاق می افتد، با کیفیت های مختلف انگیزه و یادگیری فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. عوامل محیطی- اجتماعی به مثابه روح حاکم بر دانشگاه هاست. هدف این تحقیق، تدوین الگوی تاثیر عوامل محیطی- اجتماعی بر چرخه انگیزش و یادگیری مادام العمر دانشجویان پلیس بود. این تحقیق از نوع کمی- کیفی است. جامعه آماری این پژوهش، در بخش کمی عبارت بودند از کلیه دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین در مقاطع کاردانی و کارشناسی که 733 نفر بودند که با روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 219 نفر از آنها انتخاب شدند و در بخش کیفی شامل اساتید و نخبگان می شد که به صورت هدفمند به تشکیل گروه کانونی متشکل از 10 نفر از آن ها به عنوان نمونه اقدام شد. از ابزارهای محقق ساخته عوامل محیطی- اجتماعی موثر بر انگیزش تحصیلی و یادگیری، پرسشنامه استاندارد انگیزش تحصیلی هارتر(1981) و پرسشنامه یادگیری مادام العمر وتزل و همکاران(2010) در بخش کمی و از فرم مصاحبه نیمه - ساختاریافته در بخش کیفی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های کمی نشان داد که متغیرهای ارتباط خانواده با دانشگاه، کاهش برنامه های جانبی به صورت مثبت و روابط غیر نظامی به صورت منفی، مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده انگیزش تحصیلی بودند. هم چنین متغیرهای روابط غیر نظامی و سازوکارهای بازخورد، فقدان استرس و فضا جملگی به صورت مثبت مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده یادگیری در دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین بودند. بر اساس نتایج حاصل از تشکیل گروه کانونی، در حالی که انگیزش تحصیلی دانشجویان پلیس بیشتر متاثر از دیسیپلین نظامی است، یادگیری مادام العمر متاثر از سازوکار بازخورد است.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، عوامل اجتماعی، انگیزش تحصیلی، یادگیری مادام العمر
  • محمدعلی حسینی*، نادرقلی قورچیان، سید علی سجادی صفحات 29-56
    زمینه وهدف

    میل به ماندگاری معلمان ازمسایل مهمی است که درآموزش وپرورش به آن توجه می شود. هدف این پژوهش تدوین مدلی برای میل به ماندگاری معلمان است.روش شناسی: این پژوهش ازنظرهدف کاربردی و ازنظرنوع داده ها آمیخته است.جمع آوری اطلاعات ازطریق مطالعه متون، نظریه ها، مدل ها وپژوهشهای مرتبط ومصاحبه اولیه وتشکیل گروه کانونی به استعداد6نفر وسپس بانمونه گیری هدفمندو مصاحبه نیمه ساختاریافته با19 نفرازخبرگان آموزش و پرورش (مدیران ومعلمین) انجام و ازآنها خواسته شدتادرباره میزان اهمیت مولفه ها وشاخص های شناسایی شده اظهارنظرکرده وابعاد،مولفه ها وشاخص های مطرح نشده رادرسوال بازبیان کنند. برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها ازدوروش بازبینی شرکت کنندگان ومرورخبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش استفاده شد. داده ها ازطریق میانگین وآزمون t تک نمونه‎ای بررسی ومدل نهایی باتکنیک مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) تدوین شد.یافته ها و

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادمدل پیشنهادی میل به ماندگاری معلمان دارای دو بعدعوامل محیطی با مولفه های عوامل اجتماعی، اقتصادی، رفاهی ومعیشتی، قانونی وعدالت سازمانی واجتماعی و بعد عوامل حرفه ای با مولفه های عوامل شغلی، رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری و 38 شاخص است. در بین مولفه ها، مولفه کیفیت زندگی کاری با بار عاملی 90/0، مولفه عوامل اجتماعی با بار عاملی87/0، مولفه عوامل شغلی با بار عاملی78/0، مولفه عدالت سازمانی و اجتماعی با بار عاملی70/0، مولفه عوامل معیشتی و رفاهی با بار عاملی 65/0، مولفه عوامل قانونی با بار عاملی 63/0، مولفه رضایت شغلی با بار عاملی56/0 و مولفه عوامل اقتصادی با بار عاملی 52/0 بیشترین ضریب اهمیت را داشتند.

    کلیدواژگان: میل به ماندگاری، معلمان، دوره متوسطه اول، آموزش و پرورش، مدل
  • رضا میرعرب رضی*، مصطفی عزیزی شمامی، ابراهیم قره مشک غراوی صفحات 57-76
    هدف از انجام این پژوهش تعیین بدفهمی دانش آموزان دو زبانه ترکمن در دروس فارسی و نگارش و نقش زبان مادری بود. روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی و کمی) و ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه و پرسشنامه بود. جامعه پژوهش 10 نفر از صاحبنظران و 145 نفر از معلمان پایه اول ابتدایی مدارس (دولتی) شهرستان مراوه تپه (استان گلستان) بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش کدگذاری و مقوله بندی استفاده گردید. نتایج نشان داد، مهمترین اشکال و انواع بدفهمی در بین دانش آموزان دو زبانه ترکمن عبارت اند از بدفهمی ادراکی، بدفهمی بومی، ترجمه نادرست، مفاهیم پیش دانسته. میانگین نمرات بدفهمی در فارسی 51/3 و در نگارش 29/2 بود که درسطح کوچکتر از 05/0 معنادار بود. علاوه بر آن، نتایج نشان داد آموزش به زبان مادری می تواند در کاهش بدفهمی های ادراکی و بومی در یادگیری دانش آموزان دوزبانه نقش ایفا کند. با توجه به یافته ها می توان بد فهمی را مبحثی مهم در آموزش دروس فارسی و نگارش کودکان دو زبانه در دوره ابتدایی به شمار آورد و به اهمیت نقش زبان مادری در کاهش بدفهمی ها پی برد.
    کلیدواژگان: بدفهمی، دوزبانگی، زبان مادری، فارسی و نگارش
  • مرتضی نظری، ابوطالب سعادتی شامیر*، خسرو باقری نوعپرست، صادق رضایی صفحات 77-104
    هدف
    این پژوهش با هدف شناسایی مبانی علمی و فلسفی آموزش دانش آموزان تیزهوش در فنلاند و ایران و ارایه الگویی برای ایران انجام شد.روش شناسی: مطالعه حاضر از نظر هدف بنیادی و از نظر شیوه اجرا آمیخته (کیفی و کمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی اسناد و مدارک و خبرگان دانشگاهی بودند که تعداد 10 نفر از آنها طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی دانش آموزان پسر تیزهوش منطقه 5 شهر تهران در سال 99-1398 بودند که تعداد 160 نفر آنها طبق جدول کرجسی و مورگان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته (57 گویه ای) استفاده شد. داده ها در بخش کیفی با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی با روش تحلیل عاملی اکتشافی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos تحلیل شدند.یافته ها: نتایج نشان داد که مبانی علمی آموزش دانش آموزان تیزهوش در فنلاند دارای 16 شاخص، 4 مقوله معلمان ثابت، نیاز به تعامل های مثبت و سازنده، اهمیت خودمختاری و بازی و اعتماد کامل و 2 مضمون عدم جداسازی و غربالگری دانش آموزان اعتماد و مبانی فلسفی آن دارای 16 شاخص، 5 مقوله ورزش و هنر، تاکید بر خلاقیت، علاقمندی به یادگیری، عدم توجه به تخیل و رویاپردازی و اصالت وجود/ انسان گرایی و 2 مضمون توجه به همه قابلیت ها و عدم تفکیک گذاری بود. نتیجه گیری: با توجه به الگوی مبانی علمی و فلسفی آموزش دانش آموزان تیزهوش برای ایران، برنامه ریزی جهت استفاده از آن برای بهبود شرایط آموزشی دانش آموزان تیزهوش ضروری است
    کلیدواژگان: مبانی علمی، مبانی فلسفی، آموزش، دانش آموزان، تیزهوش
  • صادقه آیینه وند، علی دلاور*، افسانه مظفری، نسیم مجیدی قهرودی صفحات 78-104

    هدف از این تحقیق بررسی نقش ویژگی های شخصیتی در کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار است. روش این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی و همچنین علی-معلولی می باشد. جامعه آماری در این تحقیق زنان سرپرست خانوار مراجعه کننده به مراکز کارآفرینی شهرداری تهران می باشد که در بهار 1398 مراجعه کرده اند. طبق آمار حدود 4200 نفر عضو این مرکز می باشند. لذا حجم نمونه 352 نفر تخمین زده شده است که به شیوه روش نمونه گیری طبقه بندی نسبی بر اساس منطقه شهرداری انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه می باشد. روایی این پرسشنامه از طریق روایی صوری(تایید اساتید) و روایی سازه(آزمون تحلیل عاملی تاییدی) مورد تایید قرار گرفت. همچنین به کمک ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه حاصل شد. داده های حاصل از توزیع پرسشنامه، به کمک نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نرمال بودن داده های حاصل از پرسشنامه ابتدا به کمک آزمون کولموگروف - اسمیرنوف مورد تایید قرار گرفت. سپس به کمک آزمون تحلیل عاملی تاییدی روایی سازه مورد تایید قرار گرفت. در پایان به کمک آزمون تحلیل مسیر معلوم شد که به طور کلی ویژگی های شخصیتی بر کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار اثر معناداری دارد. همچنین هر 5 بعد ویژگی های شخصیتی(به ترتیب میزان اثر) یعنیتجربه پذیری، دلپذیر بودن، روان نژندگرایی، برونگرایی و وجدان گرایی) در کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار اثر مستقیم و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی، مسئولیت اجتماعی، زنان سرپرست خانوار
  • علی شیخ الاسلامی*، حسین قمری گیوی، رویا حقوقی صفحات 105-118
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر باورهای خودکارآمدی دانش آموزان دختر دچار افت تحصیلی انجام گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف، کاریردی و از نظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر پایه ی دهم دوره ی متوسطه ی دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 95-1394 تشکیل می دادند که از میان آن ها با روش نمونه‏گیری در دسترس، 30 دانش‏آموز با افت تحصیلی انتخاب شده و به‏طور تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. به شرکت کنندگان گروه آزمایش، 8 جلسه برنامه‏ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن‏آگاهی آموزش داده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی خودکارآمدی شرر (1982) استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری کوواریانس تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‏ها نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در افزایش باورهای خودکارآمدی دانش آموزان دچار افت تحصیلی اثربخش بوده است و دانش آموزان دچار افت تحصیلی گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان دچار افت تحصیلی گروه کنترل در پس آزمون، به طور معناداری، باورهای خودکارآمدی بیشتری داشتند. بنابراین، با توجه به این یافته می توان نتیجه گرفت که این روش می‏تواند قابل کاربست توسط روانشناسان و مشاوران مدارس در رابطه با دانش آموزان دچار افت تحصیلی باشد.
    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، باورهای خودکارآمدی، افت تحصیلی، دانش آموز دختر
  • بی بی نعیمه ابریشمی زاده*، سید امیر قاسم تبار، سید عبدالله قاسم تبار صفحات 119-138
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش فلش کارت های مصور ادغام شده بر بهبود عملکرد املاء دانش آموزان پسر پایه اول ابتدایی شهر یزد با اختلال یادگیری خاص بود. پژوهش حاضر از نظر هدف جزء پژوهش های کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده-ها از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه اول ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 8-1397 بود و نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. بدین شکل که از بین دانش آموزان پایه اول دبستان که بخاطر ناتوانی و ضعف در املاء، در کلاس های مراکز درمان و آموزش کودکان با اختلال یادگیری شرکت داشتند، 40 دانش آموز که در آزمون محقق ساخته اختلال در املاء، نمره 9 یا پایین تر کسب کرده بودند، انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. به دانش آموزان گروه آزمایش طی 20جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای سه جلسه) با استفاده از فلش کارت های مصورادغام شده مهمترین و پرکاربردترین واژه ها و کلمات پایه اول دبستان آموزش داده شد. گروه کنترل با استفاده از روش مستقیم آموزش دیدند. نتایج کواریانس چندمتغیره نشان داد که آموزش از طریق فلش کارت های مصورادغام شده اختلال یادگیری در زمینه املاء را در هر دو بعد حافظه دیداری (001/0> P) و مشکلات آموزشی (001/0> P) به طور معناداری بهبود بخشیده است.
    کلیدواژگان: فلش کارت های مصورادغام شده، اختلال یادگیری خاص، املاء، دانش آموزان پسر پایه اول دبستان
  • سید صدرالدین شریعتی، روح الله حسن زاده*، سعید بهشتی، احمد سلحشور صفحات 139-164

    هدف پژوهش حاضر، استنتاج اصول وروش های تربیت اجتماعی ازدیدگاه انسانشناختی علامه بااستفاده ازروش استنتاجی فرانکنا ازکتابهای انسانشناختی ایشان است. پارادایم تحقیق، کیفی و نوع آن کاربردی است. نتایج نشان داد اصول تربیت اجتماعی ایشان عبارتنداز: تاثیر متقابل فردواجتماع بریکدیگر؛ وجود تفاوتهای فردی درانسانها؛ پرورش قوای عقلانی انسان؛ ایجاد جامعه عقلانی انسانی؛ تاثیر متقابل علم وعمل بریکدیگر؛ نوعدوستی ومهربانی بامردم؛ تکریم انسانها؛ تعاون وهمکاری بایکدیگر؛ صله ارحام؛ عدالت طلبی ومبارزه باظلم وستم؛ اعتدال؛ آزادی واختیار(پرورش انسان آزاده)؛ مسیولیت پذیری؛ عدم طفره. روش های تربیت اجتماعی نیز عبارتنداز: دوری ازافراد طالح وپیوستن به افراد صالح؛ توجه به وسع وتوانایی انسانها؛ پیروی ازدستورات قرآن وایمه (پیاده کردن قرآن درزندگی)؛ استفاده ازعلوم وتجربیات؛ تطهیرقوه خیال؛ استفاده ازاساتید ومربیان خبره؛ الگوبرداری وتبعیت ازالگوی انسان کامل؛ تعلیم وتادیب؛ بهره گیری ازعلم نافع وعمل صالح؛ محبت ونیکی بامردم؛ تواضع وفروتنی باهمه مردم؛ احترام وقدرشناسی ازمردم؛ مشارکت بایکدیگر؛ رسیدگی به خویشان و نزدیکان؛ خودمعیاری؛ اقتصاد ومیانه روی درزندگی؛ بکارگیری دین درشناخت آزادی حقیقی؛ مخالفت باهوای نفس؛ انجام درست وظایف؛ تدریجی بودن تربیت اجتماعی؛ غنیمت شمردن زمان.

    کلیدواژگان: مبانی انسان شناختی، علامه حسن زاده آملی، تربیت اجتماعی
  • لیلا مردعلی، علیرضا پیرخائفی*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 165-188
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی باور/جهت انگیزشی و خلاقیت شناختی/شخصیتی بر ارتقاء پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود. روش پژوهشی، نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه گواه (بدون دوره پیگیری) بود؛ که جامعه آماری آن کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه یازدهم دبیرستان های شهرتهران در سال تحصیلی98-97 بودند؛ که از میان آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) انتخاب و به پرسشنامه های باور انگیزشی پینتریچ و دی گروت (1990)، جهت گیری انگیزشی والرند (1992)، خلاقیت شناختی تورنس (فرم ب، 1993) و خلاقیت شخصیتی عابدی (1372) در دو مرحله پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد متغیرهای باور و جهت انگیزشی و خلاقیت شخصیتی در سطح (0/05> P)، خلاقیت شناختی و معدل در سطح (0/01> P) در بین گروه گواه و آزمایش دارای تفاوت معنادار است. نتایج حاکی از آن است که مداخلات آموزشی باعث ارتقاء پیشرفت تحصیلی شده است در نتیجه مدارس با بکارگیری برنامه های مداخلات آموزشی می توانند به ارتقاء پیشرفت تحصیلی دست یابند.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، باور انگیزشی، جهت گیری انگیزشی، خلاقیت شناختی، خلاقیت شخصیتی
|
  • Javad Einipour *, Ashab Habibzadeh, Soghra Ebrahimi Qavam Pages 7-27
    The atmosphere and environment in which the training takes place affects the motivation and learning of the individual with different qualities. Environmental-social factors are as the spirit of the universities. The aim of this study was to develop a model of the impact of environmental and social factors on the cycle of academic motivation- lifelong learning of police students. This research is of quantitative-qualitative type. The statistical population of this study, in the quantitative part, were all students of Amin police University in associate and bachelor degrees, which were 733 people, 219 of whom were selected by stratified sampling method, and in the qualitative part included professors and elites. A focus group of 10 of them was purposefully formed as a sample. Researcher-made tool of environmental-social factors affecting academic motivation and learning, Harter standard motivation questionnaire (1981) and lifelong learning questionnaire of Wetzel et al. (2010) were used in quantitative part and semi-structured interview form in qualitative part. Analysis of quantitative data showed that the variables of family relationship with university, reduction of extra programs positively and civilian relations negatively were the most important variables predicting academic motivation. Also, the variables of civil relations and feedback mechanisms, lack of stress and space were all positively the most important predictors of learning in students of Amin police University. According to the results of the focus group, while the academic motivation of police students is more influenced by military discipline, lifelong learning is influenced by the feedback mechanism
    Keywords: Environmental Factors, social factors, Academic motivation, lifelong learning
  • Mohammad Ali Hosseini *, Nader Gholi Ghourchyan, Seyed Ali Sajadi Pages 29-56
    Background and Aim

    The retention of teachers is important in education.In research a model has been developed for retention of teachers.

    Methodology

    This research is mixed in terms of applied purpose and in terms of data type.Gathering information by studying texts theories models and research and initial interview and forming a focus group with6talented people and by purposeful sampling and semi-structured interviews with19educationexperts(School principals and teachers with more than15 years of experience)was done and a researcher-made questionnaire was prepared and they were asked to comment on importance of the identified components and indicators and to explain the dimensions, components and indicators not mentioned in the open question.To obtain data reliability and validity, two methods of reviewing participants and reviewing non-participants in the research were used. Data were analyzed by means of one-sample t-test and the final model was developed.Findings and

    Conclusion

    The findings showed that the proposed model of teachers' retention has two dimensions of environmental factors with components of social, economic, welfare and livelihood, legal and organizational and social justice and professional factors with components of occupational factors Job satisfaction and quality of work life and38indicators.Among components the quality of work life with a factor load of0.90social factors with a factor load0.87 job factors with a factor load0.78the organizational and social justice with a factor load of0.70 livelihood and welfare factors with a factor load of0.65the legal factors with a factor load of0.63 job satisfaction with a factor load of0.56and economic factors with a factor load of0.52were the most important coefficient.

    Keywords: Retention teachers, the First secondary education, Education, professional factors, Model
  • Reza Mirarab Razi *, Mostafa Azizi Shamami, Ebrahim Gharavi Pages 57-76
    This study was conducted to determine the types of misunderstanding of bilingual students in Persian lessons and the writing and role of mother tongue (Turkmen). The research method was mixed and the tools were data collection, interview and questionnaire. Semi-structured interviews with 10 experts were used to achieve the goals then, a questionnaire was distributed among 145 first grade primary school teachers (public) in Maraveh Tappeh city (Golestan province). In the qualitative section, coding and categorization methods were used to analyze the information. In the qualitative section, coding and categorization methods were used to analyze the information. The analysis showed that the most important forms and types of misunderstanding among Turkmen students were: Perceptual misunderstanding, native misunderstanding, incorrect translation, preconceived notions. Quantitative findings also showed: The mean score of misunderstanding in Persian is 3.51 and in writing is 2.29, which was significant at a level less than 0.05. Also the results of qualitative analysis showed: Teaching in the mother tongue through cognitive and psychological development, motivation and high self-confidence, Facilitating comprehension and mediation and language development play an important role in reducing perceptual and indigenous misunderstandings in the learning of bilingual students.
    Keywords: Misunderstanding, Bilingualism, mother tongue, Reading, Writing
  • Morteza Nazari, Aboutaleb Seadatee Shamir *, Khosrow Bagheri Noaparast, Sadegh Rezaei Pages 77-104
    Purpose
    This research was conducted aimed to identifying the scientific and philosophical foundations of educating gifted students in Finland and Iran and providing a pattern for Iran.
    Methodology
    Present study in terms of purpose was fundamental and in terms of implementation method was mixed (qualitative and quantitative). The study population in the qualitative section was documents and university experts, which number of 10 people were selected according to the principle of theoretical saturation by purposive sampling method. The study population in the quantitative section was gifted male students of district 5 of Tehran city in 2019-20 academic years, which 160 people were selected according to Krejcie and Morgan table by purposive sampling method. To collect data were used from semi-structured interview and researcher-made questionnaire (57 items). Data were analyzed in the qualitative section by open, axial and selective coding method and in the quantitative section by exploratory factor analysis and structural equation modeling Amos software.
    Findings
    The results showed that the scientific foundations of teaching gifted students Finland have 16 indicators, 4 categories of fixed teachers, need to positive and constructive interactions, importance autonomy and play and complete trust and 2 themes of no segregation and screening of students and trust and its philosophical foundations have 16 indicators, 5 categories of sports and art, emphasis on creativity, interest to learning,
    Conclusion
    According to the model of scientific and philosophical foundations of educating gifted students for Iran, planning is necessary to use it for improve the educational conditions of gifted students.
    Keywords: Scientific foundations, philosophical foundations, Education, students, Gifted
  • Sadegheh Aeinehvand, Ali Delavar *, Afsaneh Mozaffari, Nasim Majidi Ghahroodi Pages 78-104

    The purpose of this study was to investigate the role of personality traits in quality of life of female-headed households. The method of this research is applied in terms of purpose and in terms of data collection, it is a descriptive survey. The statistical population in this study is women heads of households referred to Entrepreneurship Centers of Tehran Municipality who visited in spring. About 4,400 people are reported to be members of the center. Therefore, 352 people who were selected by proportional stratified sampling method. The main tool for data collection in this research is questionnaire. The validity of this questionnaire was confirmed by validity (experts' approval) and construct validity (confirmatory factor analysis test). The reliability of the questionnaire was also confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Questionnaire data were analyzed using LISREL software. The normality of the data from the questionnaire was confirmed by the Kolmogorov-Smirnov test. Then, the construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis. Finally, regression analysis revealed that personality traits in general had a significant effect on the quality of life of female-headed households. Also, all five dimensions of personality traits (order of magnitude), such as empathy, agreeableness, neuroticism, extraversion, and conscientiousness, have a direct and significant effect on the quality of life of female-headed households.

    Keywords: Personality traits, Quality of life, Social Responsibility, female houshold
  • Ali Sheykholeslami *, Hossein Ghamarigivi, Roya Hoghoghi Esalou Pages 105-118
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based stress reduction program on self-efficacy beliefs of female students with academic failure. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The study population included all high school female students in first grade and second course on the 2015-2016 academic year in Ardabil city, that among them by convenience sampling method 30 students were selected with academic failure and then randomly were assigned to the experimental group (15 subjects) and control group (15 subjects). The participants of the experimental group received 8 sessions mindfulness-based stress reduction program. Scherer self-efficacy questionnaire (1982) was used to collect the data. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA). The results showed that mindfulness-based stress reduction program has significant impact on increasing of self-efficacy of students. According to these results it can be concluded that this method can be used by school administrators and especially school psychologists and counselors.
    Keywords: Mindfulness-based stress reduction, self-efficacy beliefs, academic failure, Female students
  • Bibinaeme Abrishami *, Seyyed Amir Ghasemtabar, Sayed Abdollah Ghasemtabar Pages 119-138
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of embedded picture flashcard training on spelling performance of students with special learning Disorder. The present study was an applied research in terms of purpose and, it was quasi-experimental In terms of data collection, with pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this study was all male elementary school students in Yazd city, in the academic year of 1397-1398. The available sampling method used to select the sample. Thus, among primary school students who were enrolled in treatment and education centers for children with learning disabilities because of their spelling and learning disabilities; Spelling, 9 or lower, was selected, and replaced at random in the experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. The students in the experimental group taught during the twenty sessions, sixty minutes (three sessions a week), using embedded picture flashcards, the most important and most used words and first elementary words. The control group trained using the direct method. Multivariate covariance results showed that flashcard training significantly improved written spelling impairment in first grade elementary school students in all two dimensions of visual memory (P<0/001), and educational problems (P<0/001). Therefore, integrated flashcards can be used to treat students' spelling disorder.
    Keywords: embedded picture flashcard, specific learning disorder, Spelling, First Grade boy Students
  • Seyed Sadr Al-Din Shariati, Rohollah Hasanzadeh *, Saeed Beheshti, Ahmad Salahshoor Pages 139-164

    The aim of the present study is to deduce the principles and methods of social education from Allameh's anthropological point of view using Frankenna's inferential method. The paradigm of research is qualitative and its type is practical and the research question is the inference of the principles and methods of social education from the anthropological foundations of Allameh using Frankenna's inferential method from his anthropological books. The results showed that the principles of their social education are: the interaction of individuals and society with each other; Existence of individual differences in human beings; Cultivating human intellectual powers; Creating a rational human society; The interaction of science and practice with each other; Altruism and kindness to people; Honoring human beings; Cooperation with each other; Seeking justice; Moderation; Freedom; responsibility; No evasion. Methods of social education also include: staying away from talented people and joining competent people; Attention to the breadth and ability of human beings; Following the instructions of the Qur'an; Use of science and experience; Purification of imagination; Use of experienced professors and trainers; Following the model of a perfect human being; Education and discipline; Utilizing beneficial knowledge and righteous action; Love and kindness to the people; Humility and humility with all people; Respect and appreciation of the people; Partnership with each other; Caring for relatives and friends; Self-standard; Economy and moderation in life; Applying religion to the knowledge of true freedom; Opposition to the air of the soul; Perform tasks correctly; The gradual nature of social education; Loot time.

    Keywords: Anthropological foundations, Allameh Hassanzadeh Amoli, social education
  • Leila Mardali, Alireza Pirkhaefi *, Mojtaba Sedaghati Fard Pages 165-188
    The purpose of the study determine how this effectiveness of belief /motivational orientation and cognitive/personality creativity on promoting academic students achievement. The research method was quasi-experimental with pretest-Posttest with a control group (without follow-up period), the population statistical was a group of (all) students in the 11th grade of high school’s Tehran in 2019 -2020. Among them a sample group of 30 people was selected by random sampling method (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) and motivational belief by Pintrich and DeGroot (1990), motivational orientation by Valrand (1992), Torrance cognitive creativity (Form B, 1993) and Abedi (1993) personality creativity questionnaire answered in two stages. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. The results of analysis of covariance showed the variables of belief and motivational orientation and creativity personality the level (P<0.05), cognitive creativity and grade point average at the level of (P<0.01) have a significance difference between the control and experimental groups. The result indicate that educational interventions that improved academic students achievement. So schools can improve students in academic achievement by using educational intervention programs.
    Keywords: Academic Achievement, Motivational Belief, Motivational Orientation, Cognitive Creativity, Personality Creativity