فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1401)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احسان ابطحی*، سید حسین حسینی لواسانی صفحات 1-18

    از سال 1973 سامانه دیوار برشی فولادی به عنوان یک سامانه باربر جانبی مورد نظر محققان و طراحان سازه قرار گرفته است. این سامانه باربر جانبی در مقابل تهدیدات عملکرد مناسبی از خود نشان داده است. با توجه به اصل هزینه -فایده در پدافند غیرعامل نتایج یک تحقیق روی رفتار دیوارهای برشی نشان می دهد که سامانه دیوار برشی فولادی حدود 50 درصد در مصرف فولاد نسبت به سامانه قاب خمشی صرفه جویی به همراه خواهد داشت. از آنجایی که هدف پدافند غیرعامل کاهش آسیب پذیری دارایی در مقابل تهدیدات طبیعی و انسان ساخت است،  سامانه دیوار برشی فولادی به عنوان یک سامانه باربر جانبی علاوه بر سبک بودن نسبت به دیوارهای برشی بتنی از سختی و شکل پذیری بالایی برخوردار بوده و علاوه بر کاهش اثرات تهدید طبیعی زلزله، در مقابل تهدیدات انسان ساخت از قبیل بمب و موشک و اثرات آن یعنی موج انفجار نیز به صورت موثر عمل خواهد کرد. با وجود کارآیی بالا هنوز این سامانه به صورت چشمگیر در ایران مورد استفاده قرار نگرفته است. در این مقاله، پاسخ های گوناگون سامانه دیوار برشی فولادی لاغر بدون سخت کننده در برابر بار های جانبی را بررسی نموده و تاثیر سه پارامتر اصلی این سامانه را مورد مطالعه قرار گرفته است. این سه پارامتر عبارتند از: نوع اتصال تیر به ستون، سختی تیر و ستون (سختی نقاط مرزی قاب) و نسبت سطح لاغری ورق (نسبت فاصله خط مرکزی ستون به ضخامت ورق).

    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی، اتصال تیر به ستون، سختی تیر و ستون، مفصل پلاستیک
  • پژمان غلام نژاد* صفحات 19-31
    در حوادث رایانه ای، منافع استراتژی مهاجم (مدافع)، بستگی زیادی به عملکرد مدافع (مهاجم) دارد. بنابراین اثر بخشی سازوکار مدیریت بحران، به رفتارهای استراتژیک مدافع و مهاجم متکی است که به کارگیری یک ابزار موثر، بر پایه فناوری اطلاعات، در این امر، می تواند در افزایش راندمان این اثربخشی، چشمگیر باشد. حملات محروم سازی سرویس بر اساس کاهش پهنای باند، یک تهدید دایمی امنیت شبکه   می باشند. روش های پیشنهادی به دلیل فقدان رویکردهای کمی در مدل سازی استراتژی های دفاعی در برابر این حملات، نمی توانند این مشکل را به صورت کارآمد برطرف کنند. نظریه بازی می تواند چارچوب کمی را برای مدل سازی چنین حملاتی فراهم می کند. یک مدل مبتنی بر تیوری بازی می تواند به عنوان یک سامانه پشتیبانی تصمیم برای مدافع عمل کند و قابلیت های آن را برای اتخاذ بهترین تصمیم ها برای حفظ سطح بهینه امنیت شبکه در برابر چنین حملاتی افزایش دهد. در این مقاله، یک مدل پیشنهادی برای واکنش به حملات محروم سازی سرویس، بر پایه نظریه بازی ها، به عنوان یک بازی بین مهاجم و مدافع ارایه می شود. همچنین شبکه مدل شده و بازده محاسبه می شود و بازی به تعادل نش همگرا می شود. بهترین اقدام از استراتژی نش استنباط می شود. نتایج به دست آمده با شبیه سازی و محاسبات عددی به نفع سازوکار دفاعی نظری بازی پیشنهادی است و از شایستگی استفاده از نظریه بازی برای دفاع در برابر حملات محروم سازی سرویس برای تقویت امنیت شبکه حمایت می کند.
    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، تیم واکنش به حوادث رایانه ای، حملات شبکه، امنیت سامانه های رایانه ای
  • ابوذر ملکیان*، خداداد واحدی، علیرضا نداف اسکویی، روح الله حسینی صفحات 33-46

    در این مطالعه، نفوذ پرتابه جنبشی با دماغه دوپله در اهداف بتنی با در نظر گرفتن تاثیر سرعت بر پدیده اصطکاک میان پرتابه و هدف بررسی شده است. جهت محاسبه عمق نفوذ، از روش های حل عددی و حل المان محدود شده استفاده شده است. در روش حل عددی با انتگرال گیری از تنش در سطح دماغه و محاسبه نیروی وارد بر دماغه پرتابه در حال نفوذ، عمق نفوذ پرتابه با استفاده از قانون دوم نیوتن و استفاده از روش های عددی حل معادلات دیفرانسیل حاصل محاسبه شده است. در روش المان محدود از مدل ساختاری Concrete Damaged Plasticity  جهت مدل کردن رفتار بتن و در هر دو روش المان محدود و روش حل عددی از مدل کاهش نمایی استاتیکی-دینامیکی جهت مدل کردن نیروی اصطکاک وارد بر پرتابه استفاده شده است. جهت مقایسه بازدهی مدل عمق نفوذ استفاده شده در مطالعه، عمق نفوذ چند نوع دماغه اجایو با کالیبرهای مختلف با استفاده از مدل مذکور در ضرایب اصطکاک ثابت و نمایی محاسبه و با داده های آزمایشگاهی موجود مقایسه شده است. عمق نفوذ محاسبه شده با استفاده از ضریب اصطکاک نمایی تطابق بهتری نسبت به حالت استفاده از ضرایب اصطکاک ثابت در یک طیف گسترده سرعت دارد. در این مطالعه همچنین، عمق نفوذ دماغه های بهینه سازی شده در مطالعات پیشین و دماغه اجایو با کالیبر شعاع سر 3 با عمق نفوذ دماغه دوپله با استفاده از حل المان محدود مقایسه گشته است. در نظر گرفتن تاثیر سرعت بر ضریب اصطکاک میان پرتابه و هدف، باعث افزایش قابل توجه دقت محاسبات سرعت در پژوهش حاضر شده است.

    کلیدواژگان: عمق نفوذ، اهداف بتنی، روش المان محدود، دماغه دو پله، اصطکاک
  • محمدحسین منصورقناعی، مرتضی بیک لریان*، علیرضا مردوخ پور صفحات 47-56
    در چند دهه اخیر سازه ها به لحاظ پدافندی در مواجهه با بلایای طبیعی و مصنوعی، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده اند. لذا نیاز به ساخت سازه هایی با استحکام بالا از دغدغه های مهندسان در این حوزه بوده است. بتن به عنوان یکی از مصالح اصلی مصرفی در سازه های بتنی، دارای نقش موثری در بهبود و ارتقای استحکام سازه ها است. مقاومت بتن در برابر ضربات وزنه افتان به عنوان یکی از خواص مکانیکی بتن شناخته می شود. در این پژوهش آزمایشگاهی، یک طرح اختلاط از بتن معمولی با عیار سیمان 450 کیلوگرم بر متر مکعب ساخته شد، یک طرح اختلاط نیز از بتن قلیافعال بر پایه سرباره کوره آهن گدازی ساخته شد تا میزان مقاومت ضربه ای بتن از نوع وزنه افتان تحت دمای محیط و حرارت 500 درجه سلسیوس، در سن عمل آوری 90 روزه مورد مقایسه و ارزیابی قرار گیرد. در ادامه، آزمون های طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD) و تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) به منظور بررسی بیشتر و راستی آزمایی نتایج آزمون مقاومت ضربه ای، در سن عمل آوری 90 روزه در دمای محیط و تحت حرارت 500 درجه سلسیوس بر روی نمونه ها انجام گرفت. در بخش نتایج، میزان انرژی جذب شده در آزمون ضربه ای وزنه افتان در دمای محیط، برای بتن معمولی به مقدار 24/244 ژول و برای بتن قلیافعال به مقدار 89/223 ژول کسب گردید، که این مقادیر تحت اعمال حرارت بالا در بتن، به ترتیب به مقدار 9/90 و 72/72 درصد افت را از خود نشان داد. میزان شاخص انعطاف پذیری در این آزمون تحت دمای محیط، برای بتن معمولی به مقدار 33/2 ژول و برای بتن قلیافعال به مقدار 58/1 ژول کسب گردید، که تحت حرارت بالا در بتن، به ترتیب به مقدار 75/28 درصد بهبود و 49/9 درصد افت را نشان داد. نتایج حاصل از آزمون های XRD و SEM ضمن هماهنگی با یکدیگر، در همپوشانی با نتایج حاصل از آزمون مقاومت ضربه ای قرار داشت.
    کلیدواژگان: بتن قلیافعال، سرباره کوره آهن گدازی، وزنه افتان، طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)
  • آناهیتا شریعت* صفحات 57-68

    اگروتروریسم در حوزه منابع طبیعی عمدتا شامل استفاده از عوامل بیولوژیک مختلف از جمله قارچ، باکتری، ویروس و انواع حشرات، توسط گروه‏های تروریستی به منظور از بین بردن درختان جنگلی و منابع طبیعی، ایجاد ترس، زیان‏های اقتصادی و کاهش ثبات (سیاسی  - اجتماعی) می‏باشد. با اجرای سیاست‏‏های موفقیت‏آمیز مبارزه با تروریسم و ایجاد محدودیت در فعالیت‏های سازمان‏های تروریستی، حملات اگروتروریستی گسترش یافته است. افزایش چنین تهدیداتی رابطه مستقیم با پیشرفت روش‏های مهندسی ژنتیک و علوم زیستی دارد که متخاصمین از آن در جهت سوء استفاده می‏نمایند. در چنین شرایطی موسسات تحقیقاتی، کشاورزی و منابع طبیعی در موقعیتی منحصر به فرد برای کمک به سازمان‏های اطلاعاتی و نظامی قرار دارند که می‏توانند از طریق شناسایی تهدیدها، با استفاده از بیوتکنولوژی کشاورزی و ایمونولوژی گیاهی، گیاهان مقاوم و یا روش‏هایی در جهت تقویت ایمنی محصولات در برابر عوامل بیماری زای موجود و نوظهور ارایه نمایند. هدف از پژوهش حاضر این است که نشان دهد چگونه می‏توان از پدافند غیرعامل به عنوان شاخصی برای تاکید بر افزایش توان پیشگیری، تشخیص و کشف، واکنش و بازیابی منابع طبیعی در برابر اقدامات اگروتروریستی استفاده نمود. این پژوهش توصیفی، تحلیلی و از نظر نوع، کاربردی بوده است و جامعه نمونه بر اساس فرمول کوکران شامل 108 نفر از اساتید و دانشجویان حوزه منابع طبیعی بوده است. بعد از جمع‏آوری اطلاعات، پرسشنامه‏‏ای متشکل از 11 سوال در رابطه با متغیرهای پژوهش تهیه گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پدافند غیرعامل با تامین و راه‏اندازی آزمایشگاه مرکزی، بررسی و نظارت دقیق ورود منابع ژنتیکی گیاهی و جانوری در مرزهای کشور، رصد دوره‏ای و منظم از مناطق مختلف و ایجاد بانک‏های اطلاعاتی می‏تواند با تشخیص به موقع تهدید، به سرعت مانع از گسترش خسارت و نابودی در عرصه‏ های منابع طبیعی شود.

    کلیدواژگان: اگروتروریسم، امنیت زیستی، کشاورزی، ایمنی شناسی
  • محسن شهیدی، مریم حاجی عبدالباقی*، سید محسن میرباقری صفحات 69-85
    یافتن اصول پدافند غیرعامل از منظر آیات و روایات جهت مقابله با بحران های معیشتی یک ضرورت برای فرد و جامعه است. بحران های اقتصادی توسط عوامل انسانی (مثل جنگ، تحریم و محاصره اقتصادی) و یا عوامل طبیعی (مثل قحطی، زلزله، سیل و خشکسالی) به وجود می آیند. پژوهش حاضر درصدد کشف راه های مصونیت در برابر تهدیدات، آسیب ها و هجمه های اقتصادی بوده و با بررسی آیات قرآن کریم و تحلیل قرآنی روایی مولفه های استخراج شده، کوشیده است تا راهکارهای عملیاتی جهت مصون ماندن و دفاع مقابل هجمه های معیشتی را در دو حوزه بازدارنده های بینشی و بازدارنده های رفتاری ارایه و تبیین نماید. با توجه به پژوهش های علمی صورت گرفته در زمینه پدافند اقتصادی غیرعامل، رسالت دیگر این نوشتار مقایسه نتایج آن تحقیقات با راهکارهای قرآنی روایی کشف شده می باشد. اولویت دهی به عوامل بازدارنده در برابر تهدیدات معیشتی با توجه به وزن آیات مربوطه و ارایه آن در قالب جدول و نمودار، از دستاوردهای این مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، پدافند غیرعامل، تهدید معیشتی، بحران اقتصادی، مصونیت
  • حامد پورصمصام، الهام اکبری، کاظم حمادی*، علی محمد آخوندعلی صفحات 87-97

    کاهش آسیب پذیری کاربری های شهری جهت تقلیل میزان خسارات، از مهم ترین اهدافی است که امروزه برنامه ریزان و مدیران شهری درصدد اجرای آن می باشند که این مهم با بهره گیری از رویکردهای جدید مدیریت بحران از قبیل پدافند غیرعامل، قابل دستیابی می باشد و می تواند در ایجاد محیط ایمن در شهرها موثر واقع شود. نقشه خطر سیل شهری ابزار جدیدی است که می تواند در تعیین مکان های توسعه استفاده شود تا از ریسک پذیری مردم و خسارت کاربری ها بکاهد. این نقشه ها وضعیت مناطق مسکونی و دیگر کاربری ها را نسبت به سیل نشان می دهند و بیان می کنند که در قسمت هایی که آسیب پذیری درجه بالایی دارد، باید عملیات کنترل سیلاب و سامانه های هشدار دهنده سیلاب در نظر گرفته شوند.  در این تحقیق، سطوح سیل گیر در دوره بازگشت های 2، 5، 25، 50، 100 200 و 500  ساله در بازه ای به طول 8/5 کیلومتر از بستر رودخانه دز در محدوده مرکزی شهرستان دزفول با استفاده از مدل HEC-RAS و نرم افزار ArcGIS تهیه گردید به این منظور از نقشه های رقومی با دقت 10 متر، آمار دبی ایستگاه  هیدرومتری سد تنظیمی دزفول و ویژگی های مورفولوژی رودخانه، در محدوده مطالعاتی استفاده شد.  از آنجا که حریم رودخانه دز، پهنه سیل گیر سیلاب با دوره بازگشت 25 ساله است، نتایج نشان داد که بیشترین عمق و سرعت آب در زمان سیلاب با دوره بازگشت 25 سال به ترتیبm  47/19 وm/s  43/7 می باشد از طرفی به ازای دوره بازگشت های 2، 5، 25، 50، 100، 200 و 500 ساله، به ترتیب 6/65، 3/106، 1/154، 1/168، 6/180، 4/192 و 208 هکتار زیر پوشش سیل قرار می گیرد که با توجه به وجود مناطق مسکونی و کاربری های تفرجگاهی در حاشیه رودخانه، لازم است در قسمت هایی که آسیب پذیری بیشتری پیش بینی می شود، برای عملیات کنترل سیلاب و سامانه های هشدار دهنده سیل اقدام گردد و به منظور رفع تصرف های غیر قانونی که در بستر و حریم رودخانه دز صورت گرفته است، اقدام لازم به عمل آید.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، رودخانه دز، کنترل سیلاب
|
  • Seyed Ehsan Abtahi *, S. H. Hoseini Lavasani Pages 1-18

    Since 1973, the steel shear wall system has been considered by researchers and structural designers as a lateral resistance system. This lateral resistance system has shown good performance against threats. According to the cost-benefit principle in passive defense, the results of a study on the behavior of shear walls show that the steel shear wall system will save about 50% in steel consumption compared to the flexural frame system. Since the purpose of passive defense is to reduce the vulnerability of assets against natural and man-made threats, the steel shear wall system as a lateral bearing system, in addition to being light compared to concrete shear walls, has high hardness and ductility, and in addition to Reducing the effects of the natural threat of an earthquake will also work effectively against man-made threats such as bombs and missiles and its effects, such as blast waves. Despite its high efficiency, this system has not been used significantly in Iran. In this article, various responses of thin steel shear wall system without stiffeners against lateral resistance have been investigated and the effect of three main parameters of this system has been studied. These three parameters are: beam-to-column connection type, stiffness of the beam and column (the stiffness of the border points of the frame) and the thinness ratio of the sheet (the ratio of the distance between the center line of the column and the thickness of the sheet).

    Keywords: Steel Plate Shear Wall, beam-to-column connection, the stiffness of the beam, column, Plastic Hinge
  • Pezhman Gholamnezhad * Pages 19-31
    In computer incidents, the benefits of the attacker’s (defender) strategy depend heavily on the performance of the defender (attacker). Thus, the effectiveness of the crisis management mechanism relies on the strategic behaviors of the defender and the attacker, and the use of an effective tool, based on information technology can lead to a significant increase in the efficiency. The DoS attacks based on bandwidth reduction are a constant threat to network security. The proposed methods, due to the lack of quantitative approaches in modeling defense strategies against these attacks, cannot solve the problem effectively. Game theory can provide a framework for modeling such attacks. A game theory-based model can act as a decision support system for the defender and enhance its ability to make the best decisions to maintain an optimal level of network security against such attacks. In this paper, a proposed model for responding to the DoS attacks, based on game theory, is presented as a game between attacker and defender. The network is also modeled and the efficiency is calculated. The results show that the game converges to the Nash equilibrium and the best action is inferred from this strategy. The results obtained by simulation and numerical calculations are in favor of the proposed theoretical defense mechanism of the game and support the merit of using game theory to defend against DoS attacks to strengthen network security.
    Keywords: Game Theory, Computer Incident Response Team, Network Attacks, Computer Systems Security
  • Abouzar Malekiyan *, Khodadad Vahedi, Alireza Naddaf Oskoyi, Rohhollah Hosseyni Pages 33-46

    In this study the kinetic projectile with double nose in concrete targets by considering the velocity effect on friction between projectile and target is investigated. Numerical methods and finite element solution were used to calculate the depth of the penetration. In the numerical solution method, by integrating the stress at the nose surface and calculating the force on the nose of the penetrating projectile, the penetration depth of the projectile was calculated using Newton's second law and numerical methods were used to solve the resulting differential equations. In the finite element method, the Concrete damaged plasticity structural model was used to model the behavior of concrete, and in both the finite element method and the numerical solution method, the static-dynamic exponential reduction model is used to model the frictional force on the projectile. In order to develop the penetration depth equations, the parameters and equations related to the exponential friction coefficient have been considered and the two-step nose penetration depth equation has been developed by considering different parameters. To validate the proposed model, the results of experimental projectile penetration tests with the shape of the nose of other researchers have been used. Considering the effect of speed on the coefficient of friction between the projectile and the target has significantly increased the accuracy of speed calculations in this research.

    Keywords: Penetration Depth, concrete targets, Finite Element Method, two-step nose, Friction
  • Mohammadhossein Mansourghanaei, Morteza Biklaryan *, Alireza Mardookhpour Pages 47-56
    In recent decades, structures have been of special importance in terms of defense against natural and man-made disasters. Therefore, the need to build structures with high strength has been one of the concerns of engineers in this field. Concrete as one of the main materials used in concrete structures, has an effective role in improving and enhancing the strength of structures. Concrete resistance to falling weight is known as one of the mechanical properties of concrete. In this laboratory research, a mixing design was made of ordinary concrete with a cement grade of 450 kg / m3. 500 degrees Celsius, compared and evaluated at 90 days of processing age. Next, X-ray diffraction (XRD) spectroscopy and scanning electron microscopy (SEM) tests were performed to further evaluate and validate the impact resistance test results at 90 days of processing time at ambient temperature and 500 ° C. Samples were taken. In the results section, the amount of energy absorbed in the impact test of weight drop at ambient temperature was 244.24 joules for ordinary concrete and 223.89 joules for quilted concrete, which were subjected to high heat application in concrete. They showed a decrease of 90.9% and 72.72%, respectively. The flexibility index in this test under ambient temperature was 2.33 joules for ordinary concrete and 1.58 joules for reinforced concrete, which under high heat in concrete, improved by 28.75%, respectively. They showed a drop of 9.49%. The results of XRD and SEM tests were in coordination with each other and overlapped with the results of impact resistance test.
    Keywords: Alkali Active Concrete, Blast furnace slag, drop weight, X-Ray Diffraction (XRD) Spectroscopy, Scanning Electron Microscope (SEM)
  • Anahita Shariat * Pages 57-68

    Agroterrorism in natural resources mainly involves using various biological agents such as fungi, bacteria, viruses, and insects by terrorist groups to destroy forest trees and natural resources, create fear, economic losses, and reduce socio- political stability. Successful counter-terrorism policies have led to restrictions on the activities of terrorist organizations resulted, agroterrorism attacks increased. The increase of such threats is directly related to the progress of genetic engineering and biological science methods, which the adversaries exploit. In such situations, agricultural and natural resources research institutes are in a unique position to assist information and military organizations. They can identify threats and use agricultural biotechnology and plant immunology to strengthen the safety of products against pathogens. The purpose of this research is to show how passive defense can be used as an indicator to emphasize the increase in the ability to prevent, detect and discover, react and recover natural resources against agroterrorism actions. This research was descriptive, analytical and practical in terms of type, and the sample population based on Cochran's formula included 108 professors and students in the field of natural resources. After collecting the information, a questionnaire consisting of 11 questions related to the research variables was prepared. The results of the research showed that passive defense can quickly prevent the spread of damage and destruction in the field of natural resources by timely detection of the threat. Passive defense with the provision and operation of the central laboratory, careful monitoring of the country's borders, periodic and regular monitoring of various regions, and the creation of databases will be effective.

    Keywords: Agroterrorism, Biosafety, Agriculture, Immunology
  • Mohsen Shahidi, Maryam Hajiabdolbaqi *, Seyyed Mohsen Mirbagheri Pages 69-85
    Finding the principles of passive defense from the perspective of verses and hadiths to deal with Subsistence crises is a necessity for the individual and society. Economic crises are caused by human factors (such as war, sanctions and economic blockade) or natural factors (such as famine, earthquakes, floods and droughts). The present research has explored the ways of immunity against economic threats, damage and attacks. In the following, by examining the verses of the Holy Quran and analyzing the validity of the extracted components, it has been tried to present and explain operational solutions to stay safe and defend against Subsistence attacks in the two areas of insight barriers and behavioral barriers. According to scientific researches in the field of passive economic defense, another mission of this article is to compare the results of those researches with the discovered Quranic narrative solutions. Prioritizing the deterrents against threats to Subsistence according to the weight of the relevant verses and presenting it in the form of tables and graphs is one of the achievements of this article.
    Keywords: holy Quran, Passive Defense, Threat to Livelihood, economic crisis, Immunity
  • Hamed Poursamsam, Elham Akbari, Kazem Hemmadi *, Ali Mohammad Akhond Ali Pages 87-97

    Today, reducing the vulnerability of urban land uses to reduce the amount of damage is one of the most important objectives that city planners and managers are trying to achieve, which is important by using new approaches to crisis management such as passive defense. It is achievable and can be effective in creating a safe environment in cities. Urban flood risk mapping is a new tool that can be used to identify development sites to reduce public risk and damage to land uses. These maps show the condition of residential areas and other uses in relation to floods and state that flood control operations and flood warning systems should be considered in areas that are highly vulnerable. In this research, flood prone areas in the return period of 2, 5, 25, 50, 100, 200 and 500 years in an interval of 5.8 km from the Dez River bed in the central area of ​​Dezful city using HEC-RAS model and ArcGIS software was prepared, for this purpose digital maps with 10 meters accuracy, discharge statistics of Dezful regulatory dam hydrometric station and river morphology features were used in the study area. Since the Dez river basin is a flood zone with a return period of 25 years, the results showed that the maximum depth and speed of water during the flood with a return period of 25 years are 19.47 m and 7.43 m/s, respectively. For the return period of 2, 5, 25, 50, 100, 200 and 500 years, 65.6, 106.3, 1.154, 1.168, 180.6, 192.4 and 208 hectares under flood cover, respectively. It is decided that due to the existence of residential areas and resort uses on the banks of the river, it is necessary to carry out flood control operations and flood warning systems in the parts where more vulnerability is predicted, and in order to Necessary measures should be taken to remove the illegal possessions that have taken place in the bed and privacy of the Dez river.

    Keywords: Passive Defense, Dez River, Flood Control