فهرست مطالب

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 56 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر رزمجو*، محدثه رزمجو صفحات 7-16

    انتخابات یکی از مهم ترین ارکان مردم سالاری و تجلی حضور و آزادی ملت ها در تعیین سرنوشت خویشتن است. و مناظره های انتخاباتی تلویزیونی نیز یکی از روش های تبلیغی جهت حضور حداکثری مردم و کمک به انتخاب آگاهانه شهروندان می باشد. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به موضوع استفاده از دستگاه دروغ سنج در مناظره های تلویزیونی پرداخته است، و هدف آن بالا بردن میزان امکانات قدرت انتخاب مردم در انتخاب کاندیدای مورد نظر است. تلفیق پتانسیل های برانگیخته مغزی و سیگنال های محیطی به منظور بهبود کیفیت سامانه های تشخیص فریب، تشخیص دروغ بر مبنای سیگنال های فوتوپلتیسموگراف و مقاومت الکتریکی پوست با بهره گیری از شبکه عصبی، تجزیه و تحلیل احساسات از طریق سیگنال های مغزی با استفاده از تابع نگاشت پوانکاره، تشخیص فریب از طریق ویدیوی حرارتی ثبت شده از چهره فرد در حین پروتکل، تشخیص دروغ با بکارگیری حجم خون شریانی در پلی گرافی و با استفاده از تفکیک کننده خطی در نرم افزار متلبدر حین مناظره های تلویزیونی، از مهم ترین یافته های تحقیق می باشند.

    کلیدواژگان: انتخابات، تبلیغات سیاسی، مناظره تلویزیونی، دستگاه دروغ سنج، فناوری نوین
  • محسن رستمی مال خلیفه*، هانیه حقیقی نیا، محمد سلطانی فر، اکبر نصرالهی صفحات 17-30
    محدودیت منابع یک واقعیت غیر قابل انکار است که بسیاری از سازمان ها (نظیر سازمان های رسانه ای) با آن در ارتباط هستند؛ از این رو، بهبود بهره وری منابع این سازمان ها نیز یکی از مهم ترین نگرانی های مدیران است. در نتیجه، یک مدیر باید عملکرد سازمان خود را پیوسته ارزیابی کند. در این مقاله، قصد داریم میزان پیشرفت و پسرفت روزنامه های چاپی ایران را بین سال های (1394) و (1395) ارزیابی کنیم. این مطالعه، از لحاظ هدف کاربردی است و از شاخص بهره وری مالم کوییست که یک رویکرد بسیار مفید در تحلیل پوششی داده ها برای اندازه گیری میزان پیشرفت و پسرفت واحدهای تصمیم گیرنده ی تحت ارزیابی است، استفاده کرده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار «گمز» که یک سیستم مدل سازی قوی برای برنامه نویسی ریاضی و بهینه سازی است، استفاده شده است. پس از مرور ادبیات ارزیابی عملکرد و مصاحبه با خبرگان حوزه ی مدیریت رسانه و همچنین، کارشناسان معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شاخص های مورد نیاز شناسایی و انتخاب شده است. نتایج حاصل از مقایسه ی شاخص های درون سازمانی در دو سال متوالی (1394) و (1395) نشان می دهد از 87 واحد تصمیم گیرنده ی تحت ارزیابی، 29 واحد پیشرفت و 58 واحد پسرفت داشته اند. به منظور بهبود واحدهایی که پسرفت داشته اند، استراتژی مناسب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، رسانه های چاپی، شاخص بهره وری مالمکوئیست، تحلیل پوششی داده ها
  • مهدی مختارپور* صفحات 32-49

    سینما به دلیل برخورداری از جذابیت های بصری و قدرت تبلیغی در جهان پیشرفته کنونی مورد توجه دست اندر کاران حوزه های گوناگون اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در سراسر دنیا قرار گرفته است. هدف اصلی از انجام این تحقیق بر تحلیل محتوای آسیب های اجتماعی زنان در فیلم های سینمایی با تاکید بر پدیده اعتیاد در سه دهه اول بعد از انقلاب اسلامی است. در این تحقیق با استفاده از روش اسنادی به بررسی تاریخ سینمای ایران پرداخته شده است. در بررسی فیلم هایی که با مضمون اعتیاد ساخته شده اند، آن هایی را که به اعتیاد زنان پرداخته اند انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند. سپس با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی بر اساس سیوالات تحقیق و مقولات مورد نظر فیلم ها مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهند که بازنمایی تغییرات نوع مواد مخدر مصرفی تا حدودی متاثر از واقعیت بوده است. توزیع ساخت فیلم هایی که به مضمون اعتیاد زنان پرداخته اند با توجه به اینکه در کشور از سال های پایانی دهه هفتاد با رشد بیش از دو درصدی اعتیاد زنان مواجهیم، با وجود تعداد اندک، متناسب به نظر می رسد. در دهه 60 و 70 جمعا سه فیلم با مضمون اعتیاد ساخته شده است و در دهه ی 80 شش فیلم. با این حال تعداد اندک این فیلم ها نشان از بی توجهی به موضوع و محدودیت های بازنمایی اعتیاد زنان در سینمای ما دارد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، سینما، زنان، رسانه نوین، آسیب های اجتماعی
  • ابراهیم کارگران*، محمدحسین فرج نژاد ابرقوئی صفحات 51-62

    جهت تحلیل دقیق و هوشمندانه هنر و سینمای هر کشور، اشراف بر جریانات فکری، دینی و سیاسی آن کشور، امری حیاتی است. شناسایی جریانات فعال ژاپنی از ابتدا تا کنون در عرصه حکومت، اندیشه، فرهنگ و رسانه ژاپن و همچنین تولید انیمیشن توسط کمپانی ها و شرکت های وابسته به این جریانات، از اهداف این پژوهش است که در تحلیل مرسوم، کاستی آن احساس می شود. در این تحقیق با توجه به نقص ها و نقدهایی که به روش شناسی نوفرمالیستی وارد است، جهت دستیابی به فهم عمیق تر حکمت، زیبایی شناسی و تاثیرات رسانه ای و اجتماعی انیمیشن، در کنار فهم دقیق فرم و تکنیک آن، به روش شناسی ویژه ای موسوم به «فنی حکمی» استفاده شده است که از جنس روش های تحلیل کیفی می باشد. در این روش، با فراروی از صرف فرم، به زمینه های اجتماعی و جریانات دینی، اندیشه ای و سیاسی پشتیبان و همچنین ارزیابی حکمی تاثیرات انیمیشین بر تعالی یا هبوط بشر نیز توجه می شود. در نهایت، در این پژوهش «جریان مقاومت» در ساخت محصولات انیمیشن ژاپن شناسایی و پویانمایی «مدفن کرم های شب تاب» نیز به عنوان مطالعه موردی بررسی شد. حاصل آنکه پویانمایی «مدفن کرم های شب تاب» به عنوان یکی از آثار فاخر جریان مقاومت در ژاپن است که توانست با ادبیات مقاومت به خوبی نتایج ظلم آمریکایی ها را در خلال جنگ جهانی دوم بر مردم ژاپن به تصویر کشد.

    کلیدواژگان: جریان شناسی رسانه، پویانمایی ژاپن، انیمیشن، مقاومت، مدفن کرم های شب تاب
  • بابک پورقهرمانی*، سینا جهان ارا صفحات 63-79
    با گسترس تکنولوژی و پا نهادن اپلیکیشن های متعدد ارتباطی در بین مردم، اینستاگرام توانسته است گوی رقابت را از سایر رقبا بر باید و به یکی از محبوب ترین اپلیکشن های ارتباطی تبدیل شود. حضور و فعالیت افراد مختلف در شبکه اجتماعی اینستاگرام، بدون درنظرگرفتن شرایط سنی، جنسیتی، فرهنگی و... می تواند پیامدهای کیفری را بر جای بگذارد پیامدهایی که کاربران برخی موارد از آن ناآگاه هستند لذا هدف، بررسی پیامدهای کیفری ناظر بر فعالیت های کاربران در شبکه اجتماعی اینستاگرام به روش کتابخانه ای، تحلیلی واستنتاجی می باشد. در پژوهش پیش رو سعی خواهیم کرد، توصیف حقوقی و تحلیل محتوا براساس قواعد منطقی حقوقی بوده تا نتیجتا به بهترین نظرها رسیده و ابهامات موجود و جایگاه واقعی موضوع را شناخته و ارایه نماییم. همچنین درصدد هستیم طرز ارایه مطالب تحقیق ضمن این که از جنبه های نظری برخوردار باشد، جنبه های عملی و کاربردی نیز داشته باشد. در واقع در تهیه و گردآوری سعی شده است با بهره گرفتن از روش تحلیلی و منابع کتابخانه ای، علی رغم منابع محدود در این زمینه، نظرات حقوق دانان (داخلی و خارجی) در هر زمینه که مربوط به این عنوان باشد، جمع-آوری و در حد امکان با رجوع به کتب و مقالات ایشان، موضوعات بررسی شده و همچنین رویه عملی حاکم نیز در آن خصوص بیان شده باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که باتوجه به کارکردهای اینستاگرام، اقدامات کاربران در برخی مواقع علیه خود ازجمله؛ انتشار تصاویر و یا تجاهر یه اعمال حرام و در برخی مواقع علیه دیگران از جمله؛ هتک حیثیت دیگران، اخلال در نظم عمومی، تهدید و اکراه، تبانی برای ارتکاب جرم، دسترسی غیرمجاز و... می باشد که در هر دو مقوله می تواند تبعات کیفری را به دنبال داشته باشد. تبعاتی که در برخی قوانین جزایی عام و خاص جرم انگاری شده است که مقاله حاضر ضمن بررسی ماهیت و کارکردهای اینستاگرام به پیامدهای کیفری ناشی از فعالیت کاربران در شبکه مذکور می پردازد و در تمام ابعاد آن را مورد تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اینستاگرام، شبکه اجتماعی، آثار کیفری، جرائم سایبری
  • کریم شعبانی، علی گرانمایه پور*، شهناز هاشمی صفحات 81-97
    مقدمه

    اخبار جعلی با توجه به دسترسی افراد به شبکه های اجتماعی و پلتفرم هایی که از قابلیت نظارت مستقیم برخوردار نیستند، روز به روز در حال گسترش است. در نتیجه دانستن شیوه های تشخیص یک خبر جعلی می تواند گامی موثر را در کاهش این گونه تاثیرگذاری ها داشته باشد.

    روش پژوهش

     دراین مطالعه مرور سیستماتیک، مقاله حاصل از پژوهش های انجام شده با موضوع شناسایی اخبار جعلی در جهان در دوره ی زمانی 2015 تا 2020 در مجلات معتبر علمی و پژوهشی داخلی و خارجی منتشر شده و در بانک های اطلاعاتی داخلی و بین المللی جمع آوری شد. در نهایت با اعمال معیار های ورود و خروج 43 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     با استفاده از مطالعات انجام شده مقالات در دو دسته کلی طبقه بندی شد: 1- روش شناسایی انسانی، 2- روش شناسایی خودکار یا ماشینی. شاخص های ارایه شده در مورد موضوع و پیشرفت های حاصل شده در این زمینه، باز نیز حاکی از ضعف بسیاری در شناخت اخبار جعلی دارد. از یک سو مدل های ماشینی که از پایگاه داده استفاده می کنند، نمی توان مدلی را ارایه داد که در فضای واقعی به درستی عمل نماید و از سوی دیگر استفاده از روش های انسانی بسیار زمان بر است.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد هنوز ضعف در تشخیص وجود دارد و در بسیاری از موارد مواجه با فضای واقعی خوب عمل نشده است، با این حال در سال های اخیر شبکه اجتماعی توییتر بسیار بهتر از دیگر شبکه ها عمل کرده است.

    کلیدواژگان: اخبار جعلی، تشخیص اخبار جعلی، تحلیل اخبار جعلی
  • سید علی رحمان زاده*، فرشته مجیدی، حسن خجسته باقرزاده، سید محمود نجاتی حسینی صفحات 99-114

    هدف این پژوهش مقایسه گفتمان فرهنگی حاکم بر سینمای دهه قبل و پس از انقلاب اسلامی ایران است. رویکرد پژوهش کیفی و روش اصلی تحلیل گفتمان می باشد. جامعه آماری و نمونه محتوای فیلم های سینمایی یش و پس از انقلاب بود که دیالوگ های 12 فیلم از طریق ارزش های قدرت، موفقیت، لذت طلبی، برانگیختگی، استقلال، جهان گرایی، خیرخواهی، سنت گرایی، هم نوایی، امنیت گرایی، مشروعیت بخشیدن به ثروت، ارزش های مذهبی، ارزش های ملی با نرم افزار maxqda مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج حاصله از این پژوهش مشابهت های بینامتنیت ارزش های گفتمان فرهنگی بازنمایی شده در فیلم های یک دهه قبل از انقلاب، خیرخواهی، قدرت، سنت گرایی، لذت طلبی و ارزش های مذهبی است. مشابهت های بینامتنیت ارزش های گفتمان فرهنگی بازنمایی شده در فیلم های یک دهه پس از انقلاب، خیرخواهی، قدرت، سنت گرایی است. ارزش های گفتمانی بیناگفتمانیت، خیرخواهی، سنت گرایی و ارزش های مذهبی برجستگی بیشتری در فیلم های یک دهه قبل از انقلاب دارند. ارزش های گفتمانی بیناگفتمانیت، خیرخواهی، سنت گرایی و هم نوایی برجستگی بیشتری در فیلم های یک دهه پس از انقلاب دارند.

    کلیدواژگان: گفتمان فرهنگی، بازنمایی، سینمای انقلاب، فیلم سینمایی ایرانی، واکاوی
  • انسیه محمودی* صفحات 115-128
    در جهان امروز رسانه ها در بسیاری از مسایل مطرح در جوامع مختلف،، نقش اول را ایفا می کنند که بسیار حایز اهمیت است، می توان گفت که موضوعات سیاسی، اخلاقی، اجتماعی، علمی و اقتصادی تحت تاثیر نقشی که رسانه ها ایفا می کنند، ارزش و اهمیت خود را به دست آورده و در نهایت دگرگون می شود، در تبیین مفاهیمی چون چهره گروه های دشمن و تروریستی همچون داعش، نمی توان منکر نقش کلیدی رسانه ها شد. به همین منظور در این تحقیق سعی شده است با استفاده از دو نظریه اصلی سازه انگاری و تعامل دیپلماسی و رسانه به عنوان چارجوب نظری و از طریق روش های مطالعه اسنادی و تحلیل محتوای فیلم های سینمایی ایرانی با محوریت موضوع داعش در بازه زمانی دهه 90 شمسی به این سوالات پاسخ دهیم که نقش و تاثیر هویت ملی بر سیاست خارجی چیست؟ در محتوای فیلم های سینمایی ایران در دهه حاضر داعش چگونه تصویر شده است؟ علت این گونه ارایه تصویر چیست؟ در بررسی انجام شده در این تحقیق دو فرضیه دیپلماسی رسانه ای ایران در موضوع تضعیف داعش، در جهت بالا بردن ارزش استراتژیک ایران به عنوان نقش آفرین منجی مسایل منطقه ای است؛ دیپلماسی رسانه ای ایران با هدف تامین امنیت و منافع ملی رابطه معناداری دارد تایید شد. پس می توان گفت ایران با ارایه تصویر وحشتناک داعش و تصویر مطلوب ایران در فیلم های سینمایی در تلاش است اقدامات و سیستم سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود و عقاید عمومی در جوامع هدف را متقاعد کند تا آن را بپذیرند و بدین طریق منافع خود را تامین کند و قدرت خود را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: رسانه، داعش، سازه انگاری، تعامل دیپلماسی، تحلیل محتوا
|
  • Aliakbar Razmjoo *, Mohadeseh Razmjoo Pages 7-16

    Elections are one of the most important pillars of democracy and the manifestation of the presence and freedom of nations in determining their own destiny. The descriptive-analytical method deals with the use of a lie detector in televised debates, and its purpose is to increase the possibilities of the people's choice in choosing the desired candidate. Combining brain-evoked potentials and environmental signals to improve the quality of deception detection systems, photoplatismographic signal-based lie detection, and skin electrical resistance using neural networks, analysis of emotions through brain signals using Poincare mapping function The most important findings of the research are the detection of deception through thermal video recorded from the face of the person during the protocol, the detection of lies by using arterial blood volume in polygraphy and using a linear separator in matlab software during TV debates.

    Keywords: Elections, Political Propaganda, Television Debate, Lie Detector, New Technology
  • Mohsen Rostamymalkhalifeh *, Hanieh Haghighinia, Mohammad Soltanifar, Akbar Nasrollahi Kasmani Pages 17-30
    Limitation of resources is an undeniable fact, which is dealt with many organizations such as media organizations. Hence, improving the performance of resource utilization for this organizations is one of the most important concerns of managers. As a result, a manager must evaluate frequently the performance of these organizations. In this paper, we intend to measure the progress and regress of Iranian print newspapers between two time periods (2016-2017). The current study is applied in terms of purpose an applied research and uses the Malmquist Productivity Index (MPI) which is a very useful approach in Data Envelopment Analysis (DEA) to measure the rate of progress and regress of decision making units (DMUs) under evaluation. The necessary measurement has performed by GAMS software which is a high-level modeling system for mathematical programming and optimization. Also, we have been identified the appropriate indicators with reviewing of performance measurement literature and interview with specialists in the field of media management and experts from the Ministry of Culture and Islamic Guidance-Deputy of Press and Information Affairs. The results of the comparison of intra-organizational indicators between two time periods (2016-2017) show that 29 units of the 87 DMUs have progressed and 58 units have regressed. In order to improve inefficient units, an appropriate strategy is suggested.
    Keywords: Performance Measurement, Print Media, Malmquist Productivity index (MPI), Data envelopment analysis (DEA)
  • Mehdi Mokhtarpour * Pages 32-49

    Cinema, due to its visual appeal and propaganda power in today's advanced world, has attracted the attention of those involved in various economic, cultural, political and social fields around the world. The main purpose of this study is the content analysis of women's social harms in movies with emphasis on the phenomenon of addiction in the first three decades after the Islamic Revolution. In this research, the history of Iranian cinema has been studied using the documentary method. In the review of films made with the theme of addiction, those that deal with women's addiction have been selected and examined. Also, in the field of reviewing the theories related to addiction, life-oriented theory, drug subculture theory, incomplete mourning theory and social deviation theory, the documentary method has been used. Then, the films were analyzed using qualitative content analysis method based on research questions and categories. The findings show that the representation of changes in the type of drugs used has been somewhat influenced by reality. The distribution of the production of films that deal with the subject of women's addiction, considering that we are facing a growth of more than two percent of women's addiction in the country since the late seventies, despite the small number, seems appropriate. A total of three films on addiction were made in the 1960s and 1970s, and six in the 1980s. However, the small number of these films shows the neglect of the subject and the limitations of representing women addiction in our cinema.

    Keywords: Addiction, Cinema, women, New Media, social harms
  • Ebrahim Kargaran *, MohammedHussain Farajnejad Pages 51-62

    In order to have an accurate and intelligent analysis on every country’s cinema, religious and political typologies and schools of thought recognition is of a great interest. This research aims to recognize active Japanese movements in governance, thought, culture, media and also the animation produced by companies affiliate to the movements. In the research, regarding to the defects on new formalistic methodology and criticism level, a special method called “techno- rational”, which is calassified as one of the qualitative methodologies, has been used to achive a deeper understanding of aesthetics and media and social effects of the animation. Going beyond merely attention to the form, in this method, social, religious, thought and political backgrounds have been studied and also rational effects of animation on human sublimation or decline has been assessed. Finally, some “Resistance Movement” in Japanese animation production has been recognized and introduced and an animation called “Grave of the Fireflies” has been explored a case study on the animation. As a result, we can see Grave of the Fireflies, could be classified as one of the greatest animations in what so called resistance movement. This animation was successful to show American cruelties on Japanese nation in the World War II.

    Keywords: Media Typology, Japanese Animation, animation, Anime, Resistance, Grave of the Fireflies
  • Babak Pourghahramani *, SINA JAHANARA Pages 63-79
    As technology evolves and viraling of many applications among people, Instagram has been able to overcomes to the other competitors and also becomes to the one of the most popular communicational applications. Attendance and activities of various persons in the Instagram social network regardless of the act, gender, culture, etc… qualifications can eventuate the penal consequences. The consequences that clients are ignorant in some cases therefore, the purpose is to conduct a probe of penal consequences of supervising activities on clients in the Instagram social network in library methods. In the further of the essay we will try to give a juridical description and content analysis based on legal and logical methods in order to obtain the best opinions and also to determine the existing ambiguities and recognizing the real palace of the subject and displaying it. We are also about to try the way of presenting the subjects of research includes theoretical aspects, as well as practical and applied aspects. In fact in producing and gathering it has been tried to with utilizing of analytical methods and library resources, despite limited resources in this field, opinions of jurists (internal & foreign) in every fields which is related to same title, has been collected and as far as possible, by referring to their books and articles, the issues studied and also prevailing practical procedures in this regard should be stated. The result of research declared that with due attention to functions of Instagram proceeding of clients in some cases are against them and sometimes against others within both cases it can bring penal consequences. Some consequences that they have considered as a criminal act in common and special low with existing essay despite checking essence and functions of Instagram it will check the penal consequences of activities from clients in the mentioned network. Also, while examining various laws, although the relationship between cyberspace and the real environment is undeniable, the effects of virtual social networks such as Instagram are more destructive than the real environment; therefore, these two issues cannot be put in the same format and stricter penal laws need to be applied to this environment. Of course, this requires strengthening the cultural and social infrastructure, rational management and monitoring of users' activities on social networks, synchronization and improving the performance of other information and communication technologies with this new technology
    Keywords: Instagram, Social network, criminal works, cyber crimes
  • Karim Shabani, Ali Geranmayeh *, Shahnaz Hashemi Pages 81-97
    Introduction

    Fake news is spreading day by day due to individuals’ accessibility to social networks and those platforms with a lack of direct monitoring capability. Thus, understanding how to distinguish fake news can be a significant step in reducing such influences.

    Method

    In this systematic review, original articles were obtained from those research conducted on the subject of identifying fake news in the world in the period 2015 to 2020, which was published in prestigious domestic and international scientific journals and collected in local and international databases. Finally, after considering the inclusion and exclusion criteria, 43 articles were reviewed.

    Results

    By careful review of included studies, those articles were classified into two general categories: 1. Human identification method. 2. Automatic or machine identification method. The indicators presented on the subject and the progress made in this area also indicate many weaknesses in recognizing fake news. On the one hand, machine models that use databases, it is not possible to provide a model that works properly in the real world, and on the other hand, using human methods is very time-consuming.

    Conclusion

    It seems that there is still a weakness in diagnosis, and in many cases, the real world has not been treated well; however, in recent years, the social network Twitter has performed much better than other systems.

    Keywords: fake news, identifying fake news, Fake news analysis
  • Seyed Ali Rahmanzadeh *, Fereshteh Majidi, Hasan Khojasteh Bagherzadeh, Seyed Mahmoud Nejati Hosseini Pages 99-114

    The purpose of this study is to compare the cultural discourse that governs the cinema of the decade before and after the Islamic Revolution of Iran. The research approach is qualitative and the main method is discourse analysis. The statistical population and sample content of his post-revolutionary films were the dialogues of 12 films through the values of power, success, hedonism, arousal, independence, cosmopolitanism, benevolence, traditionalism, conformity, security. Orientalism, legitimation of wealth, religious values, and national values have been studied with maxqda software. According to the results of this study, the intertextual similarities of the values of cultural discourse represented in the films of a decade before the revolution are benevolence, power, traditionalism, hedonism, and religious values. Intertextual similarities the values of cultural discourse represented in the films of a decade after the revolution are benevolence, power, and traditionalism. Discourse values Inter-discourse, benevolence, traditionalism and religious values are more prominent in the films of a decade before the revolution. The discourse values of inter-discourse, benevolence, traditionalism and conformity are more prominent in the films of a decade after the revolution.

    Keywords: Cultural discourse, representation, revolutionary cinema, Iranian Cinema, Analysis
  • Ensiyeh Mahmoodi * Pages 115-128
    In today's world, the media play a leading role in many issues in different societies, which is very important. It can be said that political, moral, social, scientific and economic issues are influenced by the role played by the media, their value and importance. And ultimately transform, in explaining concepts such as the face of enemy and terrorist groups such as ISIS, the key role of the media can not be denied. For this purpose, in this research, we have tried to use these two main theories of constructivism and the interaction of diplomacy and media as a theoretical framework and through documentary study methods and content analysis of Iranian films focusing on ISIL in the 90s. What is the role and impact of national identity on foreign policy? How is ISIL portrayed in the content of Iranian movies in the current decade? What is the reason for this image presentation? In this study, two hypotheses of Iranian media diplomacy on the issue of weakening ISIL, in order to increase the strategic value of Iran as a savior of regional issues; Iran's media diplomacy with the aim of ensuring security and national interests was confirmed. Thus, it can be said that Iran is trying to persuade its political, economic and cultural actions and system and public opinion in the target communities to accept it by presenting the horrible image of ISIS and the desired image of Iran in movies, and thus secure its interests. Slow down and increase your power.
    Keywords: media, ISIL, Structuralism, Diplomatic Interaction, Content analysis