فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/04/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید سعید اسلامیان*، والی سلیمی، ستار چاوشی بروجنی صفحات 1-11

    یکی از عوامل اساسی در طراحی پروژه های آبی، بده اوج لحظه ای سیل است. روش های مختلفی برای تخمین بده اوج لحظه ای سیل با دوره های بازگشت مختلف ارایه شده است. در روش های منطقه ای تخمین سیلاب، عموما از خصوصیات فیزیکی، اقلیمی و هیدرولوژیک حوزه های آبخیز به منظور تعیین مدل های فراوانی سیل استفاده می شود. هدف از این تحقیق، ارایه یک مدل برآورد بده لحظه ای با دوره های بازگشت مورد نظر، در حوزه های آبخیز غرب ایران، شامل زیرحوزه های قره سو، گاماسیاب، کشکان، سیمره، سزار و آبشینه، که تنها دارای آمار بده حداکثر متوسط روزانه هستند، می باشد. آمار بده اوج لحظه ای و بده حداکثر متوسط روزانه، در یک دوره آماری 21 سال، از سالنامه های وزارت نیرو، برای 11 ایستگاه آب سنجی حوزه های آبخیز استخراج گردید. نسبت بده اوج لحظه ای به بده حداکثر متوسط روزانه (پارامتر R)، میانگین و انحراف معیار این نسبت در طول دوره های آماری برای ایستگاه های هیدرومتری و خصوصیات فیزیوگرافیک حوزه ها شامل مساحت، طول آبراهه اصلی، ارتفاع متوسط، شیب متوسط، طول مستطیل معادل، نسبت گردی، نسبت طولی، ضریب گراولیوس، تراکم شبکه، زمان تمرکز، نسبت برجستگی و قطر دایره معادل محاسبه گردید. با ایجاد رگرسیون خطی بین متغیرهای فیزیوگرافیک و میانگین و انحراف معیار پارامتر R، معادلات مدل شامل معادلات محاسبه میانگین و انحراف معیار پارامتر R به دست آمد. مهم ترین نتیجه تحقیق حاضر این است که از آمار ایستگاه های آب سنجی دارای اشل (ایستگاه های درجه 2)، می توان با دقت نسبتا خوبی بده اوج لحظه ای را با دوره های بازگشت مختلف برآورد نمود.

    کلیدواژگان: بده اوج لحظه ای سیل، تحلیل منطقه ای فراوانی سیل، حداکثر بده متوسط روزانه
  • علی مراد حسن لی*، علیرضا سپاسخواه صفحات 13-27

    در این بررسی، تعداد هفت باغ در نقاط مختلف شهرستان داراب به عنوان نمونه انتخاب و با هدف ارزیابی سیستم های آبیاری قطره ای مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه بر این، با استفاده از چهار مدل: بلانی - کریدل فایو، هارگریوز - سامانی، تشت تبخیر کلاس A و سولومن - کوداما آب مورد نیاز مرکبات برآورد گردید. بر پایه نتایج حاصل از شیوه هارگریوز - سامانی با میزان 1296 میلی متر نیاز سالیانه آبیاری، مقایسه ای بین مصرف آب فعلی و آنچه که باید در شرایط مطلوب مصرف شود به عمل آمد. نتایج اندازه گیری ها نشان داد که در تمام باغ های مورد مطالعه، دبی قطره چکان ها به میزان قابل ملاحظه ای، به دلیل پایین بودن فشار و یا گرفتگی، کمتر از دبی اسمی آنهاست. باغداران با افزایش تعداد قطره چکان های هر درخت و افزایش زمان آبیاری، گاهی حتی بیش از 5/2 برابر حد نیاز آب برای هر درخت تامین می کنند، که از طریق فرونشت عمقی و افزایش سطح خیس شدگی (تا 100%) تلفات چشمگیری را باعث می شوند. باغ هایی که به مراتب بیش از حد نیاز آبیاری می شوند ضریب پخش یک نواختی نسبتا خوبی دارند، ولی به دلیل تفاوت فاحش در حداقل فشار ورودی لوله های جانبی در مانیفلدها دارای بازده کاربرد آبیاری پایینی هستند. دامنه تغییرات ضریب یک نواختی در باغ های مورد مطالعه از 40% تا 91% و دامنه تغییرات بازده کاربرد چارک پایین از 31% تا 82% و بازده بالقوه کاربرد چارک پایین از 36% تا 82% متغیر بود. مجموعه بررسی ها نشان داد که باغداران از میزان آب واقعی مورد نیاز مرکبات اطلاعی ندارند. باغ هایی که در آنها سیستم صافی نسبتا خوب عمل می کند، به دلیل بالا بودن تعداد قطره چکان ها، بیش از نیاز آبیاری می شوند و باغ هایی که صافی ندارند و یا صافی های ناقص دارند و یا در آنها فشار کافی تامین نشده، به مراتب کمتر از حد مورد نیاز آبیاری می گردند. به دلیل بالا بودن ضریب تغییرات کارخانه ای قطره چکان های شرکت قطران اتصال، که در منطقه کاربرد بیشتری دارد (22/0=CV)، ضریب یک نواختی قطره چکان های نو در حد 55% بود. حجم آبی که در زمان حداکثر نیاز در اغلب باغ ها برای هر درخت تامین می گردید، به مراتب بیش از نیاز درختان در وضعیت مطلوب بود.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، ارزیابی، مدیریت آبیاری، نیازآبی مرکبات
  • محمود شفاعی بجستان*، منصور استاد عسگری صفحات 29-40

    کاربرد روش تصحیح شده اینشتین، توسط دفتر استانداردهای صنعت آب ایران، وابسته به دفتر فنی وزارت نیرو توصیه شده است. این روش در رودخانه های کم عمق نبراسکا (آمریکا) کالیبره شده و ضریب Ø به طور مصنوعی به نصف کاهش داده شده است. از طرفی، این روش به صورت ترسیمی و وقت گیر می باشد، به طوری که کاربرد آن را غیرممکن نموده است. از این رو، در این مطالعه به منظور سهولت و تسریع محاسبات، یک مدل ریاضی تهیه گردیده است. در این مدل کلیه منحنی ها به معادلات جبری تبدیل و انتگرال های پیچیده با روش تحلیلی و عددی حل شده است. هم چنین، به منظور تعیین دقت کاربرد و واسنجی روش در رودخانه های کارون و کرخه، داده های رسوب و هیدرولوژی ایستگاه های اهواز و حمیدیه به مدت 7 سال جمع آوری و میزان بار رسوب با مدل محاسبه و با نتایج اندازه گیری شده مقایسه گردید. میزان تاثیر تعدادی از متغیرهای مهم، از جمله مقدار Ø، در برآورد بار رسوب مورد مطالعه قرار گرفت. از آن جا که روش تصحیح شده اینشتین، میزان بار بستر را نیز جداگانه محاسبه می کند، سعی گردید تا با استفاده از داده های اندازه گیری شده قبلی از رودخانه های آمریکا، دقت روش در برآورد میزان بار بستر مورد ارزیابی قرار گیرد. در این مقاله نحوه مدل کردن روش، داده های جمع آوری شده، تجزیه و تحلیل حساسیت روش و دقت روش در برآورد بار بستر و بار کل رسوب ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رسوب، بار بستر، بار معلق، کارون، کرخه
  • ایرج ملک محمدی*، علی شفیعی علویجه صفحات 43-57

    ترویج بنا به رسالت وجودی خویش، در پی یافت و حل مسیله، همواره به شدت نیازمند جوی با تفاهم بین مردم و مسیولان است. برای دست یابی به تفاهم سنجی مورد نیاز ترویج، در این تحقیق سعی شد روشی برای محاسبه ضریب تفاهم ابداع و در یک مطالعه موردی آزمون شود. در این زمینه وضعیت عشایر ایل جرقویه اصفهان مورد توجه قرار گرفت. پس از بررسی مسایل و مشکلات ایل مزبور در خصوص مشکلات مبتلا به آنها از امور دام و منابع طبیعی، نسبت به بررسی نظریات مسیولان، یعنی مدیران، کارشناسان و مروجان منابع طبیعی استان نیز اقدام شد. بنابراین، جامعه آماری این تحقیق شامل دو گروه مدیران، کارشناسان و مروجان منابع طبیعی استان اصفهان از یک طرف (مشتمل بر 32 نفر) و عشایر جرقویه از طرف دیگر (مشتمل بر 75 مسیول خانوار) بود. وسیله تحقیق دو نوع پرسش نامه مجزا بود که در 52 سوال مربوط به مشکلات یاد شده در ییلاق و قشلاق مشترک بودند. پس از جمع بندی مسایل و مشکلات عشایر از جنبه های یاد شده، نسبت به ارزش گذاری آنها اقدام شد. سپس با بهره گیری از مقیاس ترتیبی، میانگین رتبه ای هر یک از مشکلات در دو گروه عشایر و مسیولان محاسبه گردید. در درون هر گروه از پاسخ گویان، با استفاده از آماره کروسکال والیس و در بین دو گروه مزبور با استفاده از آماره من وایتنی- یو مقایسه صورت گرفت. نتایج نشان داد که بین نظریات عشایر در مورد بهره برداری از مراتع، چه توسط خود آنها و چه توسط روستاییان، نیز در مورد تامین علوفه دستی برای دام در منطقه ییلاق، وحدت نظر وجود ندارد. ولی آنها در دیگر موارد ذکر شده با یکدیگر هم عقیده بودند. در بین مسیولان نیز تفاهم معنی داری در خصوص 52 مشکل مورد مطالعه وجود داشت. مقایسه نظریات موافق عشایر با نظریات مسیولان، حاکی از تفاهم معنی داری در خصوص 48 مشکل در امور دام و منابع طبیعی مبتلا به عشایر بود. از این روش می توان برای سنجش تفاهم مردم و مسوولان در زمینه مسایل و مشکلات متنوع، از جمله کشاورزی و منابع طبیعی، به خوبی بهره جست و مشکلات مورد تفاهم را اولویت بندی و برای حل آنها برنامه ریزی کرد.

    کلیدواژگان: ترویج منابع طبیعی، تفاهم سنجی، امور عشایر، امور دام، مدیریت منابع طبیعی و دام عشایر
  • محمود احمدپور برازجانی*، غلامرضا سلطانی صفحات 59-68

    تامین پروتیین از آبزیان به عنوان یک غذای سالم، به دلیل وابستگی ناچیز تکنولوژی صید به خارج یکی از اهداف مهم ایران است. پس به جاست در چارچوب ضوابط و مقرراتی، برای پایداری انباره آبزیان، در افزایش بهره وری از این منبع، با استفاده از فن آوری پیشرفته تر تلاش گردد. به طور کلی روش های صید رایج در سواحل جنوب را بر حسب وضعیت فن آوری صید و نیز طول مدت هر نوبت صید می توان به سه دسته سنتی، نیمه صنعتی و صنعتی تقسیم کرد. در این مطالعه بهره وری نیروی کار در صید سنتی و صید نیمه صنعتی با یکدیگر مقایسه شده است. داده های مورد نیاز این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و ضمن مصاحبه مستقیم با صیادان استان بوشهر و تکمیل 35 پرسش نامه به دست آمد. برای محاسبه بهره وری نهایی و متوسط نیروی کار صیادی، از تابع صید به فرم متعالی استفاده گردید. برای میگو و ماهی دو تابع به صورت جداگانه برآورد شد. نتایج حاصل از تخمین توابع در هر دو مورد نشان داد که بهره وری نهایی و متوسط نیروی کار در شناورهای نیمه صنعتی به طور معنی دار بیشتر از شناورهای سنتی است

    کلیدواژگان: بهره وری، فن آوری صید، نیروی کار صیادی، صید سنتی، صید نیمه صنعتی، صید صنعتی، تابع صید
  • منوچهر مفتون*، حسن حقیقت نیا، نجف علی کریمیان صفحات 71-83

    از آن جا که بازیابی ظاهری روی در خاک های معدنی (غرقابی و غیر غرقابی) ناچیز می باشد، بررسی دقیق فرایندهایی که باعث ابقای روی در خاک می شود اهمیت ویژه ای دارد. لذا در یک مطالعه آزمایشگاهی، ویژگی های جذب سطحی روی در هشت خاک آهکی زیر کشت برنج، با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متفاوت مورد بررسی قرار گرفت و برازش داده های جذب توسط هم دماهای فروندلیچ و لانگ مویر ارزیابی شد. در این آزمایش دو گرم خاک برای 24 ساعت با 40 میلی لیتر محلول 01/0 مولار کلسیم کلرید محتوی 5-500 میلی گرم روی در لیتر، به حالت تعادل رسانده شد. تفاوت میان غلظت های اولیه و نهایی روی در محلول تعادل، به عنوان روی جذب شده منظور گردید. جذب سطحی روی با شکل خطی معادله فروندلیچ قابل توجیه بود. علاوه بر آن، از برازش داده های جذب این عنصر با هم دماهای لانگ مویر، دو قسمت خطی متقاطع به دست آمد، که احتمالا بیانگر دو محل جذبی با میل ترکیبی متفاوت برای روی می باشد. ضریب متناسب با انرژی پیوندی بخش اول (K1)، یعنی در غلظت های کم محلول تعادل، بیشتر و حداکثر جذب (b1) کمتر از بخش دوم (غلظت های زیاد محلول تعادل) بود. بنابراین، به نظر می رسد که در بخش اول، محل های جذبی به علت انرژی پیوندی بیشتر و در بخش دوم، به واسطه ظرفیت جذبی زیادتر، از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. حداکثر ظرفیت جذب سطحی روی در بخش دوم حاصل از هم دماهای لانگ مویر (b2)، با مقدار رس، کربنات کلسیم معادل و غلظت فسفر بومی قابل استفاده هم بستگی مثبت و با ظرفیت تبادل کاتیونی هم بستگی منفی نشان داد.

    کلیدواژگان: هم دماهای فروندلیچ، هم دماهای لانگ مویر، حداکثر جذب، کربنات کلسیم معادل، ظرفیت تبادل کاتیونی
  • عبدالرضا اقتداری نایینی*، حسین غدیری صفحات 85-92

    به منظور یافتن دوره بحرانی کنترل علف های هرز و هم چنین بهترین زمان شروع کنترل (زمان استفاده از علف کش ها) و طول مدت مورد نیاز برای کنترل علف های هرز (دوام علف کش در خاک) در ذرت دانه ای، آزمایش های مزرعه ای در چهارده تیمار و چهار تکرار، در مناطق کوشکک و باجگاه واقع در استان فارس، در سال 1374 انجام گرفت. تیمارها شامل زمان های مختلف شروع وجین علف های هرز (20، 30، 40 و 50 روز پس از رویش ذرت) و طول دوره های متفاوت وجین علف های هرز (دوره های 10، 20 و 30 روز) و دو شاهد شامل وجین کامل و حضور کامل علف های هرز، در طول دوره رشد ذرت بود. در منطقه کوشکک، طول دوره 10 روز وجین علف های هرز به طور معنی دار عملکرد کمتری نسبت به طول دوره های 20 و 30 روز وجین علف های هرز داشت، و در منطقه باجگاه طول دوره 10 روز وجین علف های هرز به طور معنی دار عملکرد کمتری نسبت به طول دوره 30 روز وجین علف های هرز نشان داد. زمان شروع وجین علف های هرز به تنهایی، در هر دو منطقه آزمایشی معنی دار نبود، ولی برهم کنش زمان شروع و طول دوره وجین علف های هرز معنی دار گردید. در هر دو منطقه آزمایشی، حداقل 20 روز کنترل علف هرز در مراحل اولیه رشد ذرت و علف های هرز، و حداقل 30 روز کنترل علف هرز در مراحل پیش از گرده افشانی، برای جلوگیری از کاهش عملکرد کافی به نظر می رسد. در هر دو منطقه، به منظور جلوگیری از کاهش سطح برگ ذرت، دوره 20 روز کنترل علف های هرز، تا 40 روز پس از رویش ضروری می باشد

    کلیدواژگان: مدیریت تلفیقی علف های هرز، تداخل، رقابت، تراکم علف های هرز
  • ولی اله رامئه*، عبدالمجید رضایی، احمد ارزانی صفحات 95-103

    به منظور برآورد میزان ترکیب پذیری، هتروزیس و دیگر پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه و اجزای آن در ذرت دانه ای، از تلاقی های دای آلل شش لاین اینبرد استفاده شد. والدها به همراه 15 دورگ به انضمام چهار ژنوتیپ اضافی دیگر، در قالب طرح لاتیس مربع ساده مورد بررسی قرار گرفتند. برای تمامی خصوصیات، به استثنای طول دانه، سودمندی نسبی طرح لاتیس کمتر از یک بود، لذا داده ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تجزیه و تحلیل شدند و با حذف ژنوتیپ های اضافی با روش 2 گریفینگ و مدل مختلط B مورد تجزیه و تحلیل ژنتیکی قرار گرفتند. میانگین مربعات ترکیب پذیری های عمومی و خصوصی برای تمامی صفات معنی دار بود. نسبت میانگین مربعات ترکیب پذیری عمومی به ترکیب پذیری خصوصی برای تمامی صفات، به استثنای تعداد ردیف دانه، کمتر از یک بود، که سهم بیشتر اثر غیرافزایشی ژن ها را در کنترل ژنتیکی آنها نشان داد. برآوردهای درجه غالبیت کمتر از یک و توارث خصوصی پایین برای تمامی صفات، به استثنای تعداد ردیف دانه، تایید مجددی بر اهمیت بیشتر اثر غیرافزایشی ژن ها در کنترل این خصوصیات بود. بنابراین، برای عملکرد دانه، تعداد دانه در ردیف، وزن 100 دانه، طول دانه، طول بلال و درصد چوب بلال، تولید دورگ سینگل کراس به منظور بهره مندی بیشتر از اثر غیرافزایشی ژن ها از اولویت زیادتری برخوردار است. برای بهبود ژنتیکی تعداد ردیف دانه، روش های مبتنی بر گزینش والدین مطلوب از کارایی خوبی برخوردار خواهد بود. در دورگ های مورد مطالعه، تعداد دانه در ردیف و وزن 100 دانه اهمیت بیشتری در توجیه تغییرات عملکرد دانه داشت. در شرایط این مطالعه، دورگ های 5×4 و 6×5 با داشتن ترکیب پذیری خصوصی بالا برای تعداد دانه در ردیف، وزن 100 دانه و عملکرد دانه، در زمره برترین دورگ ها محسوب گردیدند.

    کلیدواژگان: درجه غالبیت، قابلیت ترکیب پذیری، قابلیت توارث، هتروزیس
  • آقافخر میرلوحی*، ناصر بزرگوار، مهدی بصیری صفحات 105-115

    به منظور تعیین مناسب ترین رقم و میزان کود ازت در سورگوم علوفه ای بر اساس رشد، عملکرد و کیفیت سیلویی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام گرفت. کرت های اصلی به دو سطح کود ازت، شامل 300 و 500 کیلوگرم اوره (معادل 140 و 230 کیلوگرم ازت خالص) در هکتار، و کرت های فرعی به سه هیبرید سورگوم علوفه ای اختصاص یافتند. کاشت در ردیف هایی به فاصله 50 سانتی متر با تراکم 20 بوته در متر مربع، به روش هیرم کاری و با دست انجام شد. با افزایش سطح کود ازت، وزن خشک خوشه، عملکرد علوفه تر و درصد پروتیین علوفه سیلو افزایش یافت. دیگر صفات مورد بررسی تحت تاثیر کود ازت قرار نگرفت. ارقام در مورد کلیه صفات تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند. در مرحله گرده افشانی، رقم شوگرگریز بیشترین وزن خشک برگ، ساقه و بوته و رقم اسپیدفید بیشترین وزن خشک خوشه را دارا بودند. در این مرحله وزن خشک تحت اثر متقابل و معنی دار رقم و کود ازت قرار گرفت. سهم نسبی وزن خشک اجزا در مرحله برداشت (خمیری نرم)، به گونه ای بود که رقم شوگرگریز دارای بیشترین درصد وزن خشک برگ، رقم سوپردان دارای بیشترین درصد وزن خشک ساقه و رقم اسپیدفید دارای بیشترین درصد وزن خشک خوشه بود. هیبرید شوگرگریز با 30 تن ماده خشک و 97 تن علوفه تر در هکتار، دارای بیشترین عملکرد بود. هم چنین، این رقم بیشترین درصد پروتیین و کمترین درصد فیبر خام علوفه را داشت. سیلو اثر معنی داری بر کیفیت علوفه داشته و موجب کاهش درصد پروتیین خام و افزایش درصد فیبر خام علوفه شد. هیبرید شوگرگریز و اسپیدفید به ترتیب دارای بیشترین و کمترین درصد قابلیت هضم، و بنابراین بیشترین و کمترین عملکرد ماده خشک قابل هضم در هکتار بودند. با توجه به نتایج این آزمایش، هیبرید شوگرگریز به خاطر دارا بودن بیشترین عملکرد ماده خشک و علوفه تر و کیفیت سیلویی بهتر، از نظر درصد پروتیین، فیبر و قابلیت هضم و هم چنین تیمار 500 کیلوگرم اوره در هکتار، به دلیل افزایش عملکرد علوفه و درصد پروتیین زیادتر، قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد علوفه، کیفیت علوفه، قابلیت هضم، وزن خشک، علوفه تر
  • محمدرضا خواجه پور*، فرامرز سیدی صفحات 117-127

    حصول عملکردهای بالایی از دانه و روغن آفتاب گردان، مستلزم انطباق مراحل رشد رویشی و زایشی گیاه با شرایط جوی مساعد، از طریق انتخاب تاریخ کاشت مناسب می باشد. از آن جایی که تاریخ کاشت مطلوب ارقام آفتاب گردان تحت شرایط اقلیمی اصفهان تعیین نشده است، این آزمایش با استفاده از طرح کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقات کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، در سال 1375 به اجرا در آمد. تیمار اصلی شامل پنج تاریخ کاشت (7 و 22 اردیبهشت، 6 و 22 خرداد و 8 تیر)، و تیمار فرعی شامل سه رقم آزاد گرده افشان آفتاب گردان به نام های رکورد، ونیمیک 8931 و آرماویرس بود. تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد روغن و در نتیجه عملکردهای دانه و روغن، به طور معنی داری با تاخیر در کاشت کاهش یافتند. کاهش در خصوصیات فوق به برخورد دوران رشد رویشی و زایشی با دماهای بالاتر، در اثر تاخیر در کاشت نسبت داده شد. رقم ونیمیک 8931، با داشتن تعداد دانه بیشتر در طبق و وزن هزار دانه زیادتر، به طور معنی داری عملکرد دانه بیشتری تولید کرد. ونیمیک 8931 درصد روغن دانه کمتری نسبت به رقم رکورد داشت، اما به دلیل عملکرد دانه بالاتر، مقدار روغن بیشتری در واحد سطح تولید نمود. رقم آرماویرس کمترین مقدار را برای خصوصیات فوق (به استثنای تعداد دانه در طبق، که رکورد کمی از آن پایین تر بود) داشت. تعداد دانه در طبق بالاترین سهم را در تولید عملکرد دانه نشان داد و عملکرد دانه بیشترین نقش را در تشکیل عملکرد روغن داشت. اثر متقابل تاریخ کاشت با رقم، بر تعداد دانه در طبق و بر عملکردهای دانه و روغن معنی دار شد. در مجموع، بالاترین مقدار برای خصوصیات فوق از ونیمیک 8931، در تاریخ کاشت اول به دست آمد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، آفتاب گردان، اجزای عملکرد، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • شهین زمردی*، رضا شکرانی، محمد شاهدی، شهرام دخانی صفحات 129-138

    فرایند استریفیکاسیون با جابه جایی بنیان های اسید چرب در ملکول تری گلیسیریدها، باعث بهبود خواص فیزیکوشیمیایی چربی ها می گردد. هدف از این تحقیق تهیه روغن خوراکی مناسب برای مصارف خانگی و صنعتی، از طریق تغییر استری مخلوطی از روغن ها می باشد. در این مطالعه، مخلوط 60 درصد وزنی روغن سویا و 40 درصد وزنی پیه گاو خوراکی، با استفاده از متیلات و اتیلات سدیم به عنوان کاتالیزور، تغییر استری داده شد. نتایج اندازه گیری مقدار چربی جامد و نقطه ذوب نشان داد که، فرایند استریفیکاسیون با 5/0 درصد متیلات یا اتیلات سدیم در حرارت 90 درجه سانتی گراد در مدت 30 دقیقه کامل می گردد. هم چنین، روغن های استری شده با استفاده از متیلات و اتیلات سدیم، دارای خواص فیزیکی و شیمیایی مشابه هستند. آزمایش های تعیین عدد یدی و عدد صابونی نشان داد که، فرایند تغییر استری در درجه غیراشباعی و وزن مولکولی مخلوط روغن های استری شده تغییری ایجاد ننموده است. تعیین عدد پراکسید نیز مشخص نمود که تحت شرایط مذکور پراکسید تشکیل نمی شود. این مخلوط دارای 1/1 درصد ایزومر ترانس بود که از روغن پیه گاو مصرفی در فرمول ناشی می گردد. نتایج این بررسی نشان می دهد که، مخلوط روغن سویا و روغن پیه گاو استری شده را می توان به عنوان جانشین روغن های هیدروژنه در تولید مارگارین و نیز برای مصارف خانگی، با توجه به محدوده پلاستیسیته مناسب و با مقدار اسیدهای چرب ترانس کمتر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استریفیکاسیون، روغن سویا، پیه گاو، تغییراستری
  • حسن قهاری*، بیژن حاتمی صفحات 141-153

    مشکل مبارزه با مگس سفید گلخانه روی گیاهان زراعی و گلخانه ای، مطالعات و تحقیقات وسیعی را در مناطق مختلف ایران ضروری می سازد. بررسی های مورفولوژیک و مطالعات زیست شناسی بر روی گونه شایع Trialeurodes vaporariorum Westwood در اصفهان به عمل آمد. در این بررسی، به غیر از T. vaporariorum از روی ختمی چینی (.Althaea sp) و شاه پسند درختی (Lantana camara)، پنج گونه مگس سفید دیگر شامل B. argentifolii Bellows & Perring ، Bemisia tabaci Gennadius و B. hancoki Corbett از روی شاه پسند درختی، .Aleyrodes proletella L از روی کلم (.Brassica sp) و Aleyrodes rosae Mask از روی رز (.Rosa sp) جمع آوری و با استفاده از کلیدهای تشخیص شناسایی گردید. خصوصیات ظاهری T. vaporariorum و مراحل مختلف رشدی آن شامل تخم، پوره های سنین 1، 2، 3، 4 و حشره کامل اندازه گیری و با رسم شکل ارایه گردید. مطالعات زیستی این حشره بر روی گیاه بادمجان (Solanum melongena)، در دمای 1 24 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی در شبانه روز، در آزمایشگاه انجام گرفت. طول مراحل رشدی برای تخم 48/0 ± 33/7، پوره سن اول 52/0± 37/3، سن دوم 45/0± 25/3، سن سوم 26/0± 51/2، سن چهارم 83/0± 66/7، و مجموعا از تخم تا حشره کامل 51/0± 12/24 روز بود. تعداد تخم این حشره در مدت 24 ساعت، بین یک تا ده و به طور متوسط 67/1± 93/5 شمارش گردید. طول عمر حشره نر بین 19 تا 23 و با متوسط 54/1± 88/20 و برای حشره ماده 20 تا 28 و با متوسط 17/1± 44/24 روز اندازه گیری گردید. چهار سن پورگی برای مگس سفید گلخانه تفکیک و برای سن چهارم پورگی نیز سه زیر مرحله با خصوصیات مورفولوژیک معین تشخیص داده شد. بین سنین پورگی و میانگین طول و عرض بدن هم بستگی مثبتی وجود داشت. در این بررسی، ماده های باکره مگس سفید گلخانه فقط نتاج نر تولید نمودند، لذا نژاد این مگس سفید در اصفهان از نوع نژاد اروپایی شناخته شد.

    کلیدواژگان: مگس سفید گلخانه، چرخه زیستی، بادمجان
|
  • S.S. Eslamian*, V. Salimi, S. Chavoshi Pages 1-11

    Peak discharge is one of the basic parameters in the design of hydraulic structures. There are various methods for peak discharge determination. Regional flood frequency analysis is based on physical, climatological and hydrological characteristics of basins. The objective of this study is to examine different models for the estimation of quantiles for some catchments in western Iran (namely: Gharehsoo, Gamasiab, Kashkan, Seimareh, Sezar and Abshineh) for which only maximum daily mean discharge data exist. In this research, peak and maximum daily mean discharges for 11 stream gauging stations were collected for a 21-year period. The ratio of these two discharges (R) and mean and standard deviations of peak discharges and maximum daily mean discharges were computed. Catchment characteristics including catchment area, catchment perimeter, main channel length, mean elevation, mean slope equivalent rectangle length, circular ratio, Gravelius coefficient, drainage density, time of concentration, relief ratio and diameter of the circle having equal area with the catchment were computed. Linear regression analysis was performed between independent variables of the catchments and mean standard deviation of the parameter “R” to develop a relation. The results of this study can be applied to the estimation of extreme flow values for non-recording stream gauging stations (daily reading sites).

    Keywords: Flood peak discharge, Regional flood frequency, maximum daily mean discharge
  • A. Hassanli*, A. Sepaskhah Pages 13-27

    In this study, seven citrus gardens in different parts of Darab were chosen to evaluate the drip irrigation systems. The evaluation process was based on the Merriam and Keller’s model (1978). Besides the evaluation of drip irrigation systems, the water requirement of citrus was estimated using four models including Blany-Criddle modified by FAO, Hargrive-Samani, Pan Evaporation and Solomon-Kodama model. On the basis of the results obtained by Hargrive-Samani with 1296 mm annual water requirements, a comparison was made between irrigation with existing systems and irrigation under favorable and desired conditions. The results from field measurements indicate a considerable reduction in the emitter discharges. The low pressure and emitter clogging could be two major reasons for the problem. Low pressure at head control, topography, head losses and also using no filter(s) or unefficient filters are the main reasons for the reduction. In some gardens, overirrigation even up to 2.5 times of water requirement was practiced by using extra emitters and increased irrigation times. Overirrigation causes considerable water losses through deep percolation and in reased overwetting area. Field measurements indicated a good emission uniformity (EU) for the fields with overirrigation. EU in chosen fields varied from 40 to 91%, AELQ varied from 31 to 82% (poor to good) and PELQ varied from 36 to 82%. This study showed that most farmers are not familiar with plant water requirements. The fields with efficient filtration due to using extra emitters per plant are mainly overirrigated. But fields without any filter of unefficient filters are not irrigated sufficiently. The very high manufacturing variation coefficient of IEM emitters (Cv=0.22), which are widely used in Darab, causes a design emission uniformity of 55%.

    Keywords: Drip irrigation, Evaluation, Irrigation management, Citrus water requirement
  • M. Shafai Bajestan*, M. Ostad Asgari Pages 29-40

    The application of “Modified Einstein Procedure” is recommended by the Specialized Committee on Sediment, Iranian Ministry of Energy. However, this method has not been applied to any river in the country. It is the purpose of this study to investigate the total sediment load of the Karun and Karkheh rivers at Ahwas and Hamidieh stations. The graphical calculations of the method are very complicated and time consuming. Therefore, a mathematical model has been developed in this study to improve the accuracy, simplicity and speed of computations. The required data were obtained from the above stations for seven years (1988-95), and applying these data, the total sediment load was calculated using the model. The bed load for the above stations was also computed and the ratio of bed load to total sediment load was calculated. In addition, measured data from East Fork river (in USA) were applied to examine the accuracy of the method in estimating the bed load. Comparison of the measured and computed results shows that the “Modified Einstein Procedure” estimates the amount of bed load with a high accuracy. The relationship between the bed load and suspended load and also between the total load and the stream discharge have also been established. Finally, it is concluded that the “Modified Einstein Procedure” with minor modifications can be successfully applied for the above-mentioned rivers of Karun and Karkheh.

    Keywords: Sediment, Bed load, Suspended load, Karun, Karkheh river
  • I. Malek Mohammadi*, A. Shafii Alavijeh Pages 43-57

    Mutual understanding among officials and followers has been a point of concern in behavioral management. Natural resources extension which, from the very first step, is concerned with the exploration of practical problems is in serious need of an atmosphere of mutual understanding between agents and clientele. In this research, attention was drawn toward the measurement of mutual understanding between executives and nomads regarding nomads’ problems in utilizing natural resources and breeding cattle in Isfahan Province. For this purpose, initially, understanding between nomads and natural resources administrators (extension agents and specialists) regarding their respective problems were measured and compared. The research population of the study consisted of two groups. The first, involved 32 administrators, extension agents and specialists, and the second, 75 nomad families. Two different questionnaires were developed for the study as research instruments in which 52 items regarding nomad problems were included. Each part of the population was asked to rank the items accordingly. Then, some nonparametric tests such as Kruscall Wallis and Mann Whitny U tests were applied to compare the mean rank for each item within and between the two groups. Results showed that the administrators and nomads had different attitudes in only two of the 52 items. Administrators had no statistically significant different attitude in 52 problems. Eliminating the discriminating items, the attitudes in only two groups were compared and results showed that they had no significant difference in the remaining 48 items. Therefore, extension agents can follow these problems based on their mean rank priority in their developmental projects. This method of data reduction and understanding field constraints can be applied to the studies dealing with planning agricultural and/or natural resources development projects through extension education.

    Keywords: Natural resource extension, Mutual understanding, Clientele, Nomads’ Problems, Breeding cattle management
  • M. Ahmadpour Borazjani*, G.R. Soltani Pages 59-68

    Marine products are currently important in Iran due to the following reasons: 1) aquatics are recognized as safe and healthy food by food scientists 2) because of low dependence of fishing technology on foreign resources, they are more reliable sources for protein and food security. Therefore, it is important to increase labor productivity using advanced fishing technology under a sustainable fishery management policy. In general, the prevailing methods of fishing in the southern coasts of Iran can be classified into three groups based on the level of technology and the length of journey made: traditional, semi-industrial, and industrial. In this study, labor productivity in the traditional and semi-industrial groups were compared using data obtained from a sample of 35 fishermen in Bushehr Province. To determine the marginal and average labor productivities, transcendental production functions were estimated for fish and shrimp, separately. The findings indicated that the marginal and average productivities of labor in semi-industrial fishing were significantly higher than in traditional fishing.

    Keywords: Productivity, Fishing technology, Labor productivity, Traditional, Semi-industrial, Industrial, Transcendental production functions
  • M. Maftoun*, H. Haghighat Nia, N. Karimian Pages 71-83

    As apparent Zn recovery in mineral soils (saturated and unsaturated) is nill, the precise assessment of processes responsible for Zn retention in these soils is of great importance. A laboratory study was conducted to characterize Zn adsorption in eight lowland calcareous soils. The fit of sorption data was evaluated by Freundlich and Langmuir isotherms. In this study, 2-g soil samples were equilibrated for 24 hours with 40 mL 0.0lM CaCl2 solution containing 5 to 500 mg Zn L-1. The amount of Zn adsorbed was calculated based on the difference between the initial and equilibrium Zn concentrations. Zinc adsorption data were fitted to a linear form of Freundlich equation. However the Langmuir isotherm was divided into two distinct linear portions, representing two different types of adsorption sites. The Langmuir K1 was higher and adsorption maxima (b1) was lower in part I (corresponding to lower Zn concentration) than in part II (corresponding to higher Zn concentration). Thus, it seems that in parts I and II, sites are more important for their high adsorption energy and adsorption capacity, respectively. Langmuir adsorption maxima (b2) was positively correlated with clay content, CCE and P concentration and negatively correlated with CEC.

    Keywords: Freundlich isotherms, Langmuir isotherms, Adsorption maxima, Calcium carbonate equilibrium, Cation exchange capacity
  • A. Eghtedary Naeeny*, H. Ghadiri Pages 85-92

    In order to find the critical period of weed control, the best time of weed control beginning (i.e. herbicide application time), and the length of weed control period (i.e. herbicide persistency) in corn, field experiments were conducted in Bajgah and Kooshkak in Fars Province in 1995 using a randomized complete block design with 14 treatments and four replications. Treatments consisted of different times of weed control beginnings (20, 30, 40, and 50 days after corn emergence), different duration of weed control periods (10, 20, and 30 days), a weedy check, and a weed-free check during the period of corn growth. In Kooshkak, a 10-day duration of weed control period had significantly lower corn yields than 20 and 30-day periods. In Bajgah, a 10-day weed control period had significantly lower corn yields than a 30-day period. Time of weed control beginning was not significant at both locations however, the interaction between beginning time and the duration period of weed control was significant. It appears in both locations that a minimum 20-day control period at the initial stages of corn and weed growth, and a minimum 30-day control period before corn pollination are necessary to prevent corn yield losses. In order to prevent corn leaf area decline at both locations, a 20-day weed control period until 40 days after crop emergence is necessary.

    Keywords: Integrated weed management, Interferences, Weed competition, Weed density
  • V. Rameeh*, A. Rezai, A. Arzani Pages 95-103

    Diallel crosses of six breeding inbred lines of corn (Zea mays L.) were used to estimate combining abilities, heterosis and some other genetic parameters for yield and some of its components. Parents, 15 F1 crosses and 4 filler genotypes, were evaluated in a 5×5 simple lattice design. For all the traits studied, except seed length, the efficiency of lattice design was less than one. Therefore, data were analysed as a randomized complete block and after eliminating the filler genotypes, Grriffing’s method 2 with mixed B model was used in the genetic analyses. General and specific combining ability (GCA and SCA) mean squares were statistically significant for all traits studied. The ratios of GCA to SCA mean squares were greater than one for all traits, except for the number of seed rows per ear, indicating the importance of non-additive gene effects in their genetic control. Low heritability estimates and degrees of dominance lower than one were further evidence of the presence of non additive gene effects for all the traits studied, except for the number of seed rows per ear. Therefore, production of single cross hybrids in order to take advantage of non-additive gene effects is of prime importance for grain yield, number of seeds per ear row, l00-seed weight, seed length, ear length, and comb percentage. For genetic improvement of number of seed rows per ear, selection methods for parental lines will be more efficient. In the hybrids studied, number of seed per ear row and l00-seed weight played a more important role in the observed variations in yield. In general, hybrids 4×5 and 5×6 with high SCA for number of seed per ear row, l00-seed weight and grain yield were considered favorable for the conditions of this study.

    Keywords: Combining ability, Heritability, Degree of dominance, Heterosis
  • A. Mirlohi*, N. Bozorgvar, M. Bassiri Pages 105-115

    In order to determine the most suitable cultivar and N level based on yield and silage value of forage sorghum, an experiment was conducted in summer 1995. The experiment was arranged in a split-plot design with four replications. Two levels of N (300, 500 Kg/ha urea) were the main plots and the subplots were three sorghum hybrids (Sugar graze, Super dan and Speed feed). Seeds were hand sown on June 29 with an inter row space of 50 cm and a final density of 20 plant/m2. The results showed that when the N rate increased, forage yields and percent of protein in forage and silage increased. Also panicle dry weight increased at anthesis. The N rate had no significant effect on other traits. A significant difference was observed among hybrids for all characteristics measured. Sugar graze with a bigger stem diameter was taller and produced higher number of leaves. At anthesis, plant leaf and stem dry weight was also highest for Sugar graze however, the highest panicle dry weight belonged to Speed feed. There was a significant interaction between hybrids and N levels for dry matter production. The percent of leaf, stem and panicle dry matter was highest in sugar graze, Super dan and Speed feed, respectively. The Sugar graze produced the highest forage and dry matter yield. This hybrid produced 30 ton/ha of dry matter and 97 ton/ha of forage, respectively. Furthermore, this cultivar had the highest percent of forage crude protein (7.45%) and the least percent of forage crude fiber (25.12%). Ensiling caused a decrease in percentage of crude protein and an increase in crude fiber. The Sugar graze and Speed feed had the highest and lowest dry matter digestibility, respectively. Based on the results obtained from this study, Sugar graze was found to be the most suitable hybrid due to its highest forage and dry matter yield and better silage quality. Higher N rate (500 kg/ha) is also recommended for higher forage yield and higher percentage of protein.

    Keywords: Forage yield, Silage quality, Digestibility, Dry matter, Silage, Forage
  • M.R. Khajehpour*, F. Seyedi Pages 117-127

    Obtaining high seed and oil yields of sunflower requires coincidence of vegetative and reproductive stages of growth of the plant with suitable environmental conditions via selecting appropriate planting date. Since the suitable date of planting for sunflower cultivars under Isfahan environmental conditions was not determined, this experiment was conducted in 1996 at the Agricultural Research Station, Isfahan University of Technology. In this study, five dates of planting (April 27, May 12 and 27 and June 12 and 29) and three open pollinated sunflower cultivars (Record, Vnimik 8931 and Armavirec) were evaluated using a randomized complete block design with split-plot layout in three replications. Date of planting was considered as the main plot and cultivars were randomized in the sub-plots. Number of seeds per head (SH), l000-seed weight (SW), seed oil percent (SOP) and, consequently, yields of oil (OY) and seed (SY) were significantly reduced as planting was delayed. Reduction in these traits were considered to be related to the coincidence of vegetative and reproductive growth stages with higher temperatures prevailing at later plantings. Vnimik 8931 had higher SH and SW, and thus produced higher SY. This cultivar had lower SOP than Record, but produced higher OY than Record due to its higher SY. Armavirec was ranked the least for the measured traits, except for its SH that was slightly higher than that of Record. SH was the most contributing trait to the increase in SY, and SY was the most determining trait for the increase in OY. Date of planting by cultivar interactions for SH, SY and OY were significant. Nevertheless, the highest amount of the measured traits were obtained with Vnimik 8931 at the first planting date.

    Keywords: Planting date, Sunflower, Yield components, Seed yield, Oil yield
  • S. Zomorrodi*, R. Shokrani, M. Shahedi, S. Dokhani Pages 129-138

    The esterification process causes some desirable changes in physicochemical properties of fat by exchanging the acyl groups in triglyceride molecules. The aim of this study was to produce a suitable edible fat for industrial and home uses. In this study a mixture of 60 percent soybean oil and 40 percent edible tallow were inter-esterified, using 0.5 percent sodium methylate or ethylate as catalyst. The results obtained for solid fat contents and melting points indicated that the process of inter-esterification was accomplished in 30 minutes at 90°C. It was also observed that sodium methylate and. ethylate had similar effects on physical and chemical characteristics of the esterified blend. Iodine and saponification values indicated that the esterification process did not have any considerable effect on the degree of unsaturation or molecular weight of fatty acids. The peroxide values showed that the processing condition did not produce any peroxide. The esterified blend contained 1.10 percent trans fatty acids, which were originally present in the tallow. It is concluded that interesterification of soybean oil and edible beef tallow can be used as an alternative method to hydrogenation to produce a suitable plastic fat with low levels of trans fatty acids for the manufacture of different types of margarines and fats for home uses.

    Keywords: Esterification, Soybean oil, Beef tallow, Esterified blend
  • H. Ghahari*, B. Hatami Pages 141-153

    The difficulties of control of greenhouse whitefly on crops and greenhouse plants make extensive studies and investigations necessary in different areas of Iran. Morphological and biological studies were carried out on a prevailing species of greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum Westwood, in Isfahan. In this study, six species of whiteflies T. vaporariorum on Althaea sp. and Lantana camara, Bemisia tabaci Gennadius, B. argentifolii Bellows & Perring and B. hancoki Corbett, on Lantana camara, Aleyrodes proletella L. on Brassica sp. and Aleyrodes rosae on Rosa sp. were collected. These species were described using different identification keys. Morphological characteristics and different growth stages of greenhouse whitefly including egg, 1st to 4th nymphal instars and adult were defined and figures drawn. Biological studies were conducted in 24±1°C, 65±5% RH and 16:8 (L:D) on eggplant, solanum melongena. The developmental time for egg, 1st, 2nd, 3rd and 4th nymphal instars was 7.33±0.48, 3.37±0.52, 3.25±0.45, 2.51±0.26 and 7.66±0.83 days, respectively. The total period from egg to adult lasted 24.12±0.51 days. The number of eggs laid in 24 hours varied between 1 to 10 with an average of 5.93±1.67. Life-span of the male ranged between 19 to 23 with an average of 20.88±1.54 and that of the female varied between 20 to 28 with an average of 26.44±1.17 days. Four nymphal instars were identified and three substages for the 4th nymphal instars were determined. There was a positive correlation between nymphal instars and average body length and width. Since only male offsprings were produced through parthenogenesis, the strain of greenhouse whitefly in Isfahan was found to be European.

    Keywords: Greenhouse whitefly, <i>Trialeurodes vaporariorum<, i>, Life cycle, Eggplant