فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال نهم شماره 3 (پیاپی 42، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شبنم کرمی، مسعود جان بزرگی*، علیرضا آقایوسفی، هومن نامور صفحات 1-15
    مقدمه

    وسواس فکری- عملی یک سندروم بالینی است که به وسیله افکار، تصاویر یا تکانه های مزاحم و رفتارهای تکراری مشخص می شود.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدل ساختاری برای پیش بینی نشانه های اختلال وسواس فکری- عملی براساس پایبندی مذهبی: نقش میانجیگر کارکرد شخصیت بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش افراد مراجعه کننده به کلینیک های مناطق 1، 2، 7، 8، 11 و 12 تهران در سال 1400-1399 بودند که از میان آن ها 378 نفر داوطلب و واجد شرایط ورود به مطالعه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه وسواس فکری- عملی هاجسون و راچمن (1977)، پایبندی مذهبی جان بزرگی (1388) و پرسشنامه کارکرد شخصیت جان بزرگی و همکاران (1400) بود. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 28 و لیزرل نسخه 8/5 با استفاده از تحلیل مسیر توسط برنامه AMOS نسخه 24 و با روش های مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    مجموع مجذور همبستگی های چندگانه (R2) برای متغیر وسواس فکری- عملی برابر با 0/53 بدست آمد، این موضوع بیانگر آن است که ابعاد پایبندی مذهبی و کارکرد شخصیت در مجموع 53 درصد از واریانس نشانگان وسواس فکری عملی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    کارکرد شخصیت رابطه بین نا پایبندی مذهبی و دوسوگرایی مذهبی با وسواس فکری- عملی را به صورت مثبت و رابطه بین پایبندی مذهبی و وسواس فکری- عملی را به صورت منفی و معنادار میانجیگری می کند. پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره به پایبندی مذهبی و باورهای ناکارآمد مذهبی مراجعه کنندگان در درمان اختلال وسواس فکری- عملی توجه شود.

    کلیدواژگان: وسواس فکری- عملی، پایبندی مذهبی، کارکرد شخصیت
  • احمد امانی، جعفر قیطاسی* صفحات 16-30
    مقدمه

    زلزله یکی از فجایع طبیعی مهم است که علاوه بر تاثیرات مخرب مادی، پیامدهای نامطلوب روانشناختی را نیز برای قربانیان به ارمغان می آورد که یکی از مهم ترین آنان اختلال استرس پس از سانحه است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجارب زیسته نوجوانان با اختلال استرس پس از سانحه ناشی از زلزله سرپل ذهاب انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی و با راهبرد پدیدارشناسی توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه ناشی از زلزله سرپل ذهاب در سال 1400 بود. نمونه پژوهش شامل 15 نوجوان زلزله زده 13-19 سال مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته بود. اطلاعات بدست آمده نیز با شیوه تحلیل کلایزی انجام گرفت.

    یافته ها

    نقل قول های مشارکت کنندگان با روش کلایزی ثبت، تحلیل و کدگذاری شد و در نهایت 83 کد اولیه (واحد معنایی)، 4 مضمون اصلی (تم) و 25 مضمون فرعی (مقوله) بدست آمد. مضمون های اصلی شامل؛ از هم پاشیدگی ناگهانی زندگی، مشکلات روانشناختی، نابسامانی در کارکردهای ارتباطی (اجتماعی/خانوادگی) و چالش های مربوط به معنویت بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش بیانگر این بود که نوجوانان قربانی زلزله تا سال ها پس از آن اتفاق بحران ها و مشکلات مختلفی را در ابعاد مختلف زندگی از قبیل؛ سلامت روانشناختی، زندگی خانوادگی و اجتماعی و معنویت تجربه می کنند که نیازمند توجه و حمایت های حرفه ای و تخصصی است.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، نوجوانان، زلزله، اختلال استرس پس از سانحه
  • کامران کاردان، علی اصغر ماشینچی*، مختار رنجبر صفحات 31-43
    مقدمه

    شیوع ویروس کرونا نشان داد نظام های آموزشی با برنامه درسی سنتی نمی توانند به حیات خود ادامه دهند و برنامه درسی مجازی نیز ضرورتی انکارناپذیر است.

    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی الگوی شناختی- اجتماعی برنامه درسی مبتنی بر آموزش آنلاین در دوران پاندمی کووید-19 در کودکان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر شیوه اجرا کیفی با تحلیل مضمون و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه پژوهش شامل اعضای هییت علمی دانشگاه ها در سال تحصیلی 1400 در شهر شیراز بودند که 19 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود که اعتبار یافته ها از طریق روایی محتوایی بررسی شد. همچنین پایایی با ضریب توافق کدگذاری مقدار 0/84 شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل مضمون با کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد 51 کد باز، 15 کد محوری (اعتقاد معلم به آموزش آنلاین، شایستگی های حرفه ای- آنلاین، تنوع روش ارایه مجازی، تفاوت های فردی یادگیرندگان، ارزشیابی مجازی محور، تفکیک دروس، مدیریت یادگیری، چالش های مالی، آموزش مهارت های الکترونیکی فراگیران، نگرش خانواده، حمایت های رسانه ای، ترس زدایی از آموزش آنلاین، سازگاری با تغییرات جهانی و اهداف و محتوا) و 3 کد انتخابی (برنامه درسی مبتنی بر یاد دهنده، یادگیرنده و سازمان دهنده) برای الگوی شناختی- اجتماعی برای برنامه درسی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت الگوی شناختی- اجتماعی برنامه درسی مبتنی بر آموزش آنلاین یک ضرورت اساسی است که توجه به سه بعد اساسی آن یعنی یاد دهنده، یادگیرنده و سازمان دهنده اجتناب ناپذیر است؛ لذا، پیشنهاد می شود وزارت آموزش وپرورش نسبت به تقویت و ارتقای کیفیت برنامه شاد توجه بیشتری کند.

    کلیدواژگان: آموزش آنلاین، الگوی شناختی- اجتماعی، برنامه درسی
  • علی تقوایی نیا*، فاطمه زارعی صفحات 44-56
    مقدمه

    طلاق یکی از مسایل اجتماعی شایع و با قدمت جامعه است که پیامدهای گسترده آن بر سلامت روانی تا مدت ها بعد از این رویداد ادامه دارد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر ارتقاء سلامت روانی و کاهش نشخوار فکری زنان مطلقه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع طرح نیمه آزمایشی است که از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مطلقه تحت پوشش سازمان بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1400 تشکیل دادند؛ بدین منظور 50 نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده مقیاس سبک پاسخ دهی نشخواری (RRS) و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) بود. گروه آزمایش برنامه آموزش تنظیم هیجانی را طی ده جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه دریافت کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و در نسخه 22 نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن آزمودنی ها به ترتیب 39/4 و 8/25 بود. یافته های پژوهش نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تاثیر آموزش تنظیم هیجان در گروه آزمایش بر مولفه های سلامت روانی و نشخوار فکری شامل علایم جسمانی (F=17/45, P>0/01)، اضطراب (F=25/52, P>0/01)، عملکرد اجتماعی (F=26/99, P>0/01)، افسردگی (F=15/47, P>0/01)، پاسخ های نشخواری (F=75/13, P>0/01) و پاسخ های منحرف کننده (F=34/42, P>0/01) معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش تنظیم هیجان روش موثری برای ارتقاء سلامت روانی و کاهش نشخوار فکری در زنان مطلقه است؛ بنابراین، پیشنهاد می شود این مداخله آموزشی در مراکز مشاوره خانواده و سلامت روانی اجرا شود.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، سلامت روانی، نشخوار فکری، زنان مطلقه
  • علیرضا رشتبری، آرزو سهیلی پور، امید ساعد*، الهام نظری صفحات 57-73
    مقدمه

    علی رغم شیوع بالای اختلال اضطراب اجتماعی و ضرورت اجرای مطالعات سبب شناسی، ابزارهای موجود برای بررسی این اختلال به سبب ضعف در روش شناسی، فاقد ساختار عاملی یکپارچه بوده و یافته های مطالعات این حوزه را با تردید مواجه می سازند.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی همگرای نسخه ی ایرانی پرسشنامه فوبیای اجتماعی اجرا شد.

    روش

    مطالعه ی حاضر مقطعی و از نوع روانسنجی است. از تاریخ بهمن 1398 الی مرداد 1399، دو نمونه بزرگ با حجم 1210 و 228 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از جامعه ی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی، آزاد و پیام نور شهر زنجان انتخاب شدند. از پرسشنامه اجتناب از تغییر- هیجان فراگیر، پرسشنامه اضطراب و افسردگی بک و مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی در این مطالعه استفاده شد. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزار Mplus نسخه 7/4 اجرا شد و نرم افزار SPSS نسخه 26 برای تحلیل همسانی درونی و روایی همگرا به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی از مدل دو عاملی نسخه ی ایرانی پرسشنامه فوبیای اجتماعی حمایت کرد. به علاوه، نتایج این مطالعه نشان داد که این پرسشنامه همبستگی مثبت و معنی داری با ابزارهای سازه اضطراب داشته (0/01>P) و از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است (0/92=α).

    نتیجه گیری

    با توجه به ویژگی های روانسنجی مطلوب و ساختار عاملی نیرومند نسخه ی ایرانی پرسشنامه فوبیای اجتماعی در نمونه ی دانشجویان ایرانی، به کارگیری این ابزار در مطالعات آینده می تواند به یافته های دقیق تر در این حوزه منجر شده و موجب گسترش دانش ما از عوامل زیربنایی این اختلال شوند.

    کلیدواژگان: روانسنجی، اضطراب اجتماعی، تحلیل عاملی، اضطراب، دانشجویان
  • شیدا رنجبری*، ابوالفضل نشاطی، کاملیا عبدی، میرحمید صالحیان صفحات 74-84
    مقدمه

    بررسی نقش متغیرها و عوامل روانشناختی بر سلامت روان و بلوغ هیجانی افراد می تواند تاثیرات شگرفی در بهبود سلامت روانشناختی افراد و جامعه ایجاد نماید.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سبک های مقابله ای و استرس شغلی با بلوغ هیجانی در دانشجویان ورزشکار انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل دادند که تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های سبک های مقابله ای، استرس شغلی و بلوغ هیجانی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین بلوغ هیجانی با سبک مقابله مسیله مدار ارتباط مثبت معنا دار (0/31) و با سبک مقابله هیجانی مدار (0/16-) و استرس شغلی (0/37-) ارتباط منفی معنا داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد بلوغ هیجانی می تواند سبک مقابله ای مساله مدار را به طور مثبت و سبک مقابله ای هیجان مدار و استرس شغلی را به طور منفی در دانشجویان ورزشکار پیش بینی کند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد بلوغ هیجانی در دانشجویان ورزشکار می تواند تبیین کننده مناسبی برای سبک های مقابله ای و استرس شغلی در آن ها باشد؛ لذا به محققان و مسیولین نظام سلامت پیشنهاد می شود این مولفه های روانشناختی را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: سبک مقابله ای مسئله مدار، سبک مقابله ای هیجان مدار، دانشجویان ورزشکار
  • سعید محمدی، آرش فتاحی، نسرین جابرقادری، زهره خیرآبادی، مریم بختیاری* صفحات 85-96
    مقدمه

    افراد با مشکلات قلبی- عروقی از کیفیت خواب و کیفیت زندگی ضعیفی برخوردارند و این مشکلات روند بیماری آنها را تشدید می کند.

    هدف

    هدف مطالعه فعلی بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت خواب و کیفیت زندگی بیماران قلبی- عروقی بود.

    روش

    این پژوهش در قالب یک کارآزمایی بالینی با پیش آزمون، پس آزمون و دوره های پیگیری دو ماهه و شش ماهه اجرا شد. از میان بیماران قلبی- عروقی که در سال 1400-1399 به بیمارستان های شهر کرمانشاه مراجعه کرده بودند، 40 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) اختصاص یافتند. ابزارها شامل پرسشنامه فرم کوتاه سلامت (SF-36) و پرسشنامه کیفیت خواب پتزبورگ (PSQI) بود. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به بهبود معنادار کیفیت خواب و کیفیت زندگی در گروه آزمایش می شود (0/01>P). میزان اندازه اثر برای کیفیت زندگی و کیفیت خواب به ترتیب برابر با 0/63 و 0/62 بود (0/01>P).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به بهبود کیفیت زندگی و کیفیت خواب در بیماران با مشکلات قلبی- عروقی می شود. براساس این یافته ها، از این درمان می توان برای بهبود کیفیت خواب و کیفیت زندگی که نقش تشدید کننده در روند بیماری افراد مبتلا به قلبی- عروقی دارد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیمار قلبی- عروقی، خواب، کیفیت زندگی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • سمیرا ارم، حسین اسکندری*، احمد برجعلی، محمد عسگری صفحات 97-110
    مقدمه

    افسردگی مسیله ای قابل توجه و در حال رشد و بسیار شایع و از جمله اختلالات مزمن و علت اصلی ناتوانی در سراسر جهان است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر تدوین بسته مداخله روانشناختی مبتنی بر نظریه سیستم ها در افراد افسرده بود.

    روش

    روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی و جامعه آماری، منابع مختلف داده های مرتبط با مفاهیم و درمان های موجود در حوزه نظریه سیستمی در پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکولار، اسکوپوس، ساینس دایرکت و... در بازه زمانی 1998 تا 2020 بود؛ داده های برآمده از این منابع مورد تحلیل قرار گرفت و براساس نتایج آن بسته روان درمانی سیستمی فردی تدوین گردید. پس از تدوین بسته، با بهره گیری از نظر 8 نفر از صاحبنظران حوزه روانشناسی بالینی برای تعیین روایی محتوایی بسته فوق، اقدام شد. نمونه گیری به صورت هدفمند بود. ابزار پژوهش، اسناد و مدارک مکتوب جستجو شده در پایگاه های اطلاعاتی مذکور و روش تحلیل داده ها، روش تحلیل مضمون استرلینگ بود.

    یافته ها

    ارتباط درمانی، سوالات، اظهارات، رهنمودها، شناسایی مشکل، توالی مشکل، انواع محدودیت ها، ماتریس تصمیم گیری شامل چارچوب های برنامه ریزی در سطوح مختلف، پسخوراند و پیشخوراند، مضامین پایه روان درمانی سیستمی فردی را تشکیل دادند. محتوای جلسات بسته درمانی براساس مولفه های بدست آمده در دوازده جلسه هفتگی تنظیم گردید.

    نتیجه گیری

    بسته روان درمانی سیستمی فردی یک درمان جامع روانشناختی و دربرگیرنده عوامل چندگانه تاثیرگذار بر سیستم فرد و روا و کارآمد بوده و کاربرد آن در افراد مبتلا به افسردگی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: افسردگی، روان درمانی، نظریه سیستم ها
  • شیرین زینالی* صفحات 111-122
    مقدمه

    مطالعات متعدد نشان می دهند اضطراب بر مولفه های شناختی و علی الخصوص بر عملکرد حافظه کاری تاثیر دارد و به نظر می رسد ذهن آگاهی نیز متاثر از اضطراب باشد.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه اضطراب و ذهن آگاهی با نقش میانجی عملکردهای کنترل توجه بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی افراد مراجعه کننده به یک مرکز مشاوره و آموزشگاه نقاشی در تبریز، آموزشگاه موسیقی در سقز و کارکنان دانشگاه ارومیه در سال 1400 بود که به روش در دسترس 244 نفر انتخاب شدند و به مقیاس های اضطراب صفت- حالت (STAI) و ذهن آگاهی (MAAS) پاسخ دادند. همچنین شرکت کنندگان به تکالیف دو نرم افزار تکلیف توقف سیگنال (2003) و آزمون حافظه ان بک (1958) نیز پاسخ دادند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 با روش های آمار توصیفی و استنباطی با آزمون های همبستگی پیرسون و سوبل تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین اضطراب صفت (P<0/001, r=-0/56)، حالت (P<0/001, r=-0/50)، مولفه بروز رسانی (P<0/001, r=0/22) با ذهن آگاهی رابطه معنادار وجود دارد؛ ولی بین مولفه بازداری (P>0/001, r=-0/001) با ذهن آگاهی رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین تاثیر غیرمستقیم اضطراب صفت و حالت از طریق مولفه های بازداری و بروز رسانی بر ذهن آگاهی معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    بر طبق مطالعه حاضر اضطراب صفت- حالت از طریق کارکردهای کنترل توجه با ذهن آگاهی رابطه معنادار نداشته و به نظر می رسد نیاز به مطالعات متعدد و ابزارهای متنوع جهت بررسی تاثیر اضطراب بر کارکردهای شناختی احساس می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب صفت، اضطراب حالت، نظریه کنترل توجه (مولفه های بازداری و بروز رسانی)، ذهن آگاهی
  • سعید هدایتی زفرقندی، سوزان امامی پور*، امین رفیعی پور صفحات 123-135
    مقدمه

    استرس تحصیلی یک وضعیت روانشناختی منفی است که با مولفه های شناختی و عاطفی که در بردارد سلامت دانش آموزان را تهدید می کند.

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان راه حل مدار کوتاه مدت و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش تنیدگی تحصیلی نوجوانان مقطع متوسطه اول انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش در چهارچوب طرح کارآزمایی بالینی با پیش آزمون و پس آزمون و آزمون پیگیری سه ماهه اجرا شد. از بین دانش آموزان پسر دوره اول مدارس متوسطه منطقه 13 شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398؛ به شکل نمونه گیری هدفمند تعداد 60 نفر انتخاب و توسط مقیاس استرس تحصیلی نوجوانان دون، هو و ژو (2011) بررسی شدند و به صورت تصادفی به 3 گروه کنترل، گروه درمان راه حل مدار و گروه درمان ذهن آگاهی تقسیم شدند. سپس مداخله بر گروه های آزمایشی انجام شد و پس از پایان سه ماه آزمون پیگیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و آزمون های تحلیل کوواریانس و واریانس مختلط تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که هر دو روش درمانی در کاهش تنیدگی تحصیلی دانش آموزان موثر بوده است اما روش ذهن آگاهی (Eta2=0/357) توانسته است نسبت به روش مداخله راه حل مدار کوتاه مدت (Eta2=0/318) در کاهش تنیدگی دانش آموزان بهتر عمل کند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به درمانگران توصیه می شود در کار با دانش آموزان نوجوان دارای تنیدگی تحصیلی از روش های مداخله ای راه حل مدار کوتاه مدت و درمان ذهن آگاهی استفاده کنند و در این رابطه درمان ذهن آگاهی از اولویت درمانی بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: درمان راه حل مدار، درمان ذهن آگاهی، تنیدگی تحصیلی، دانش آموزان متوسطه
  • سمیرا افتخاری، سعید رضایی*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 136-150
    مقدمه

    بهداشت جنسی می تواند از پیامدهای منفی سلامتی در کودکان مبتلا به طیف اتیسم جلوگیری کند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی پرسشنامه بهداشت و رفتار جنسی کودکان طیف اتیسم (فرم والدین) و بررسی روایی و پایایی آن بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع روانسنجی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کودکان اختلال طیف اتیسم شهرستان تهران بود که در سال 1401-1400 به مراکز آموزش و توانبخشی اتیسم ارجاع داده شده بودند که از بین آن ها 420 نفر (114 دختر و 306 پسر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته بهداشت و رفتار جنسی کودکان طیف اتیسم (فرم والدین) بود. روایی صوری و محتوایی مقیاس با استفاده از شاخص نسبت روایی محتوا (CVR)، روایی سازه ای آن از طریق انجام تحلیل عامل اکتشافی، برای اطمینان از پایایی ابزار نیز از ضریب آلفای کرونباخ و نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از چرخش مستقل واریماکس، پنج عامل مستقل تن آگاهی (مراقبت از خود)، شرم و حیا (کارکرد اجتماعی جنسی)، دانش و بهداشت جنسی، کارکرد جنسی و سوء استفاده جنسی را معرفی کرد که بر روی هم 99/56% کل واریانس متغیرها را تبیین می کردند. مقدار ضریب آلفای کرونباخ در بررسی پایایی عوامل پنج گانه پرسشنامه به ترتیب برابر با 0/87، 0/90، 0/85، 0/80، 0/84 و برای کل پرسشنامه 0/92 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به خصوصیات رفتار سنجی مطلوب پرسشنامه بهداشت و رفتار جنسی کودکان طیف اتیسم می توان از این ابزار برای کاربردهای تحقیقاتی و بالینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، تحلیل عاملی، پایایی، رفتار جنسی، بهداشت جنسی
  • فریبا قاسمی نژاد راینی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 151-166
    مقدمه

    پیمان شکنی همسر عاملی جهت تضعیف امیدواری و سلامت روان بسیاری از زنان است.

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی و طرحواره درمانی معنویت محور بر ناامیدی و سلامت روان زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر انجام شد.

    روش

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر در شهر بندرعباس در بهار 1400 و گروه نمونه 48 نفر از این زنان بودند که به صورت هدفمند انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه ناامیدی بک (BHS) و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی و طرحواره درمانی معنویت محور هر یک طی 10 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پس از کنترل پیش آزمون، اثربخشی درمان بر کاهش ناامیدی (P=0/017, F=4/49) و افزایش سلامت روان (P=0/005, F=5/94) معنادار بود. مقایسه گروه ها نشان داد که درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی بر کاهش ناامیدی (0/014=P) و طرحواره درمانی معنویت محور بر افزایش سلامت روان (0/004=P) اثربخش بود.

    نتیجه گیری

    اثربخشی درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی درمانی بر کاهش ناامیدی و طرحواره درمانی معنویت محور بر افزایش سلامت روان در مطالعه حاضر تایید شد. پیشنهاد می شود این دو درمان برای یاری به زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر استفاده شوند.

    کلیدواژگان: امید، سلامت روان، درمان هیجان مدار، طرحواره درمانی، شفای معنوی
|
  • Shabnam Karami, Masoud Janbozorgi*, Alireza Aghayousefi, Hooman Namvar Pages 1-15
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder is a clinical syndrome, characterized by disturbing and intrusive thoughts, images, or impulses and repetitive behaviors.

    Aim

    This study aimed to present a structural model for predicting the symptoms of obsessive-compulsive disorder based on religious adherence and commitment and to evaluate the mediating role of personality function.

    Method

    This study was a descriptive correlational performed based on structural equation. The statistical population consisted of people referred to clinics in districts 1, 2, 7, 8, 11, and 12 of Tehran, Iran, during 2020-2021. A total of 378 volunteers were considered eligible for the study based on the inclusion criteria. The data collection tools included Hodgson and Rachman’s Obsessive- Compulsive Disorder Questionnaire (1977), Janbozorgi’s Religious Faith Questionnaire (2009) and Personality Function Questionnaire by Janbozorgi & et al (2021). Data analysis was performed in SPSS-28 and LISREL-8.5, using path analysis in AMOS-24, as well as structural equation modeling.

    Results

    The Square of correlations (R2) for obsessive-compulsive disorder was 0.53; therefore, the domains of religious adherence and personality function could explain 53% of variance in obsessive-compulsive disorder.

    Conclusion

    Personality function mediated the relationship between lack of religious adherence or religious ambivalence and obsessive-compulsive disorder positively and mediated the relationship between religious adherence and obsessive-compulsive disorder in a significant and negative way. It is recommended that counseling centers pay attention to the clients' religious adherence and dysfunctional religious beliefs in the treatment of obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Religious adherence, Personality function
  • Ahmad Amani, Jafar Ghaitasi* Pages 16-30
    Introduction

    Earthquake is one of the most important natural disasters that in addition to the destructive material effects, it also brings adverse psychological consequences for the victims; one of the most important of them is post-traumatic stress disorder.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the lived experiences of adolescents with post-traumatic stress disorder caused by Sarpol-e Zahab earthquake.

    Method

    The method of the present study was qualitative and with a descriptive phenomenological strategy. The statistical population of the study was adolescents with post-traumatic stress disorder caused by Sarpol-e Zahab earthquake in 2021. The sample consisted of 15 earthquake-stricken adolescents aged 13-19 years old with post-traumatic stress disorder who were selected by purposive sampling. The research tool was in-depth and semi-structured interviews. The obtained data were also analyzed by Colaizzi method.

    Results

    Participants’ citations were recorded, analyzed and coded by Colaizzi method, and finally 83 primary codes (semantic unit), 4 main themes (themes) and 25 sub-themes (categories) were obtained. The main themes included: sudden disruption of life, psychological problems, disorder in communication functions (social / family) and challenges related to spirituality.

    Conclusion

    The findings of this study showed that adolescent’s victims of earthquakes experience various crises and problems in different aspects of life such as: mental health, family and social life and spirituality, which need attention, and professional and specialized support.

    Keywords: Lived experience, Adolescents, Earthquake, Post-traumatic stress disorder
  • Kamran Kardan, Aliasghar Mashinchi*, Mokhtar Ranjbar Pages 31-43
    Introduction

    The outbreak of the corona virus showed that educational systems with traditional curricula could not survive, and a virtual curriculum is an undeniable necessity.

    Aim

    This study designs a cognitive-social model of an online curriculum during the Covid-19 in children.

    Method

    The method is qualitative in terms of implementation with thematic analysis and applied in terms of purpose. The population consisted of faculty members of universities in the academic year 2021 in Shiraz, which 19 people were selected by purposive sampling. The sample is selected by purposive sampling. The research tool is semi-structured interviews. The findings are validated through content validity, and reliability is 0.84, given the inter-coder agreement coefficient. The thematic analysis method is used with open, axial, and selective coding for data analysis.

    Results

    The results showed that there are 51 open codes, 15 axial codes (teacher's belief in online education, teachers 'professional-online competencies, diversity of virtual presentation methods, learners' differences, virtual evaluation, course separation, learning management, financial challenges, prerequisites, Learners' e-skills training, family attitudes, media support, online fear education, adaptation to global change and goals and content) and three selective codes (teacher-learner-organizer-organizer curriculum) for a cognitive-social model of curriculum.

    Conclusion

    It can be concluded that the cognitive-social model of the curriculum based on online education is a basic necessity that attention to its three primary dimensions, namely teacher-learner and organizer, is inevitable. Therefore, it is suggested that the Ministry of Education pay more attention to strengthening and improving the quality of the Shad program.

    Keywords: Online education, Cognitive-social model, Curriculum
  • Ali Taghvaeinia*, Fatemeh Zarei Pages 44-56
    Introduction

    Divorce is an ancient and social problem in society that the widespread consequences continue long after to this incident.

    Aim

    The present aim this study was to examine the effectiveness of emotion regulation training on promoting mental health and rumination of divorce women.

    Method

    This present research is a simi-experimental plan in which pretest-posttest with the control group has been used. The statistical population of this study is formed of divorced women under the auspices of Kohgiloyeh and Boyer-Ahmad Welfare Organization in 2021. For this purpose a total of 50 women were selected by purposive sampling method and randomly assigned in control and experimental groups. Instruments were Rumination Response Style (RRS) and General Health Questionnaire (GHQ). The experimental group participated in emotion regulation training to 90–minute 10 sessions during the two months. The data were analyzed by SPSS-22 and multivariate covariance.

    Results

    The mean and standard deviation of age were 39.4 and 8.25, respectively. The results showed that after controlling the effects of covariate variables (pretest), effectiveness of emotion regulation training on promoting health and rumination components include somatic symptom of (F=17.45, P>0.01), anxity (F=25.52, P>0.01), social performance (F=26.99, P>0.01), depression (F=15.47, P>0.01), rumination response (F=75.13, P>0.01) and distraction respons (F=34.42, P>0.01) divorce womens were significant.

    Conclusion

    On the basis of the finding of this study it can be conclouded that emotion regulation training could be an effective intervention in enhancing mental health and reducing rumination. Thus, it is suggested that such intervention be used in family counsling and mental health centers.

    Keywords: Emotion regulation training, Mental health promotion, Rumination, Divorced women
  • Alireza Rashtbari, Arezoo Soheilipour, Omid Saed*, Elham Nazari Pages 57-73
    Introduction

    Despite the high prevalence of social anxiety disorder and the necessity of conducting etiological studies, the existing measures of social anxiety lack robust factor structure due to methodological flaws, leading to doubtful results.

    Aim

    The present study is aimed to investigate the factor structure, reliability, and convergent validity of the Iranian version of the Social Phobia Inventory (I-SPIN).

    Method

    This is a cross-sectional, psychometric study. Two large samples (N1=1210, N2=228) have been selected with the convenience sampling method from the student population of the three different universities in Zanjan city (i.e., University of Medical Sciences, Azad, and Payame Noor University) who were studying in those universities from February to July 2020. CAQ-GE, BAI, BDI-II, and IUS-12 were used in the present study. Exploratory and confirmatory factor analysis were conducted using Mplus-7.4 and SPSS-26 was used to perform internal consistency and validity analyses.

    Results

    Exploratory and confirmatory factor analysis revealed that the two-factor model best fit the data. Besides, the results indicated that the I-SPIN has a positive and significant correlation with anxiety-related measures (p<0.01) and acceptable internal consistency (α=0.92).

    Conclusion

    Considering the excellent psychometric properties and a robust factor structure of the I-SPIN in an Iranian college student sample, using this measure would improve the accuracy of future studies and help us broaden our knowledge of the underlying mechanisms of this disorder.

    Keywords: Psychometrics, Social anxiety, Factor analysis, Anxiety, Students
  • Sheida Ranjbari*, Abolfazl Neshati, Kamelia Abdi, Mir Hamid Salehian Pages 74-84
    Introduction

    The study of psychological variables and factors and their role on mental health and emotional maturity may affect the mental health of individuals and society.

    Aim

    This study examines the relationship between coping styles and job stress with emotional maturity in student-athletes.

    Method

    The method was descriptive - correlational. The population includes all student-athletes of Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2017-2018. Two hundred people were selected by the convenience sampling method. Subjects completed a questionnaire on coping styles, job stress, and emotional maturity. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient test and regression analysis using SPSS-19.

    Results

    The results showed that there was a significant positive relationship between emotional maturity and problem-focused coping style (0.31) and a significant positive relationship between emotional coping style (-0.16) and job stress (-0.37). The regression analysis results also showed that emotional maturity could positively predict problem-focused coping style and emotion-focused coping style, and job stress negatively in student-athletes (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that coping styles and job stress may be explained well by emotional maturity in student-athletes for. Therefore, it is suggested for researchers and health officials to consider these psychological components.

    Keywords: Problem-focused coping style, Emotion-focused coping style, Student-athletes
  • Saeed Mohammadi, Arash Fattahi, Nasrin Jaberghaderi, Zohreh Kheirabadi, Maryam Bakhtiari* Pages 85-96
    Introduction

    People with cardiovascular problems have poor sleep quality and quality of life. These problems exacerbate the process of their disease.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on improving quality of life and sleep quality of cardiovascular patients.

    Method

    This research has been executed in context of a clinical trial plan with pre-test, post-test and two-month and six-month follow up period. Among the patients with cardiovascular disease of Kermanshah city who had referred in hospitals of this city in year 2020-2021, 40 people were purposefully selected and were randomly assigned to experimental (n=20) and control (n=20) groups. Tools of this research included: Pittsburgh sleep quality index (PSQI) and The Short form health survey (SF-36). The experimental group received eight sessions of 90-minute acceptance and commitment therapy. SPSS-24 software and repeated measures analysis of variance were used to analyze the data.

    Results

    The results of this research indicated that acceptance and commitment therapy leads to a significant improvement in sleep quality and quality of life in the experimental group (P<0.01). The effect size for quality of life and quality of sleep were 0.63 and 0.62, respectively (P<0.01).

    Conclusion

    The findings of this study showed that acceptance and commitment therapy leads to improved quality of life and quality of sleep in patients with cardiovascular problems. Based on these findings, this treatment can be used to improve sleep quality and quality of life problems that play an exacerbating role in the process of disease in patients with cardiovascular problems.

    Keywords: Cardiovascular patient, Sleep, Quality of life, Acceptance, commitment therapy
  • Samira Eram, Hossein Eskandari*, Ahmad Borjali, Mohammad Asgary Pages 97-110
    Introduction

    Depression is a significant, growing and prevalent issue, one of the chronic disorders and the leading cause of disability worldwide.

    Aim

    The present study aimed to develop a psychological intervention protocol based on systemic theory in depressed individuals.

    Method

    The research method was qualitative content analysis, and the statistical population included various data sources related to the present concepts and therapies in the field of systemic theory, such as Google Scholar, Scopus, Science Direct and …, within 1998 to 2020. The extracted data from these sources were analyzed; an individual systemic psychotherapy protocol was developed based on the obtained results. Then, the content validity of the protocol was determined using the opinions of eight experts in the field of clinical psychology. Sampling in this study was purposeful. The research tool included the written evidence and documents searched in the aforementioned databases, and the data analysis method was Sterling’s content analysis.

    Results

    Therapeutic communication, questions, statements, guidelines, problem identification, problem sequence, types of constraints, and decision matrix, including planning frameworks at different levels, feedback, and feedforward, formed the primary themes of the individual systemic psychotherapy. The content of psychotherapy protocol sessions was adjusted based on the obtained components in 12 weekly sessions.

    Conclusion

    The individual systemic psychotherapy protocol is a comprehensive psychological treatment that includes multiple factors affecting the individual’s system and is valid and efficient. It is recommended to use this protocol for individuals with depression.

    Keywords: Depression, Psychotherapy, Systems theories
  • Shirin Zeinali* Pages 111-122
    Introduction

    Several studies showed that anxiety affects cognitive components, mainly working memory function, and mindfulness also may be affected by this factor.

    Aim

    This study aimed to investigate the association between anxiety and mindfulness while emphasizing the mediating role of attention control functions.

    Method

    The correlational research method and the statistical population included all subjects referred to a counseling center and a painting school in Tabriz, a music school in Saqqez, and staff of Urmia University in 2021. Participants were selected using the convenience sampling method, yielding a total of 244 subjects. All subjects filled the State-Trait-Anxiety-Inventory (STAI) and Mindful Attention Awareness Scale (MAAS). Participants also responded to the tasks of Signal-Stop Task (2003) and N-Back Memory Test (1958). Data analysis was administered using SPSS-19 by descriptive and inferential statistics (i.e., Pearson and Sobel correlation tests).

    Results

    The results showed a significant association between trait anxiety (r=0.56, p<0.001), state (r=-0.50, p<0.001), and update component (r=0.22, p<0.001) with mindfulness, but there was no significant association between inhibition component (r=-0.001, p>0.001) and mindfulness. Also, the indirect effect of trait anxiety and state on mindfulness through inhibition and updating components was not significant.

    Conclusion

    This study demonstrated that trait-state anxiety has no significant association with mindfulness through attention control functions, and further studies using various tools are needed to investigate the effect of anxiety on cognitive functions.

    Keywords: Trait anxiety, State anxiety, Attention control theory (inhibition, updating components), Mindfulness
  • Saed Hedayati Zafarghandi, Susan Emamipour*, Amin Rafiepoor Pages 123-135
    Introduction

    Educational stress is a negative psychological condition; with its cognitive and emotional components, threatens students' health.

    Aim

    This study aimed to compare the effectiveness of the solution-focused brief therapy and mindfulness-based therapy to reduce educational stress in junior high school students.

    Method

    Through the framework of a clinical trial plan with pre-test and post-test and quarterly post hoc test, this study was conducted. In a purposive sampling manner, sixty students; among the first year of junior high school male students in Tehran district 13thin the school year 2019-2020, were selected and then surveyed by Don, Hu and Zhou (2011) Adolescent Educational Stress Scale and were randomly divided into 3 groups of 20: control group, solution-focused treatment group and mindfulness treatment group. Then the intervention process was run on the experimental groups and after three months the follow-up test was rerun. The data were analyzed by using SPSS-26 and the covariance analysis and mixed-design analysis of variance tests.

    Results

    This study brought light on the effectiveness of both treatments methods in reducing educational stress among students, but the mindfulness method (Eta2=0.357) worked better rather the brief solution-focused intervention method(Eta2=0.318) to reduce students' stress (P<0.05).

    Conclusion

    In regard to use mindfulness therapy primarily, therapists are highly recommended to use both the solution-focused brief intervention and mindfulness therapy to treat the adolescent students with educational stress.

    Keywords: Solution-focused brief therapy, Mindfulness therapy, Educational stress, High school students
  • Samira Eftekhari, Saeed Rezayi*, Mansooreh Shahriari Ahmadi Pages 136-150
    Introduction

    Sexual health might prevent negative health consequences among children with autism spectrum disorders.

    Aim

    The purpose of the present study was to design a questionnaire for health and sexual behavior of children on the autism spectrum (parent form) and to evaluate its validity and reliability.

    Method

    Research method was descriptive, psychometrics type. The statistical population of the present study was all children with autism spectrum disorder in Tehran who were referred to autism education and rehabilitation centers in 2021-2022, of which 420 (114 girls and 306 boys) were selected by convenience sampling method. The research instrument included a researcher-made Questionnaire on the Health and Sexual Behavior of Children on the Autism Spectrum (parent form). The face and content validity of the scale was obtained using the Content Validity Ratio (CVR), the construct validity of it through exploratory factor analysis, to ensure the reliability of the instrument, Crowbach's alpha coefficient and SPSS-26 were used.

    Results

    The results of exploratory factor analysis using independent varimax rotation presented five independent factors of body awareness (self-care), shame (sexual social function), sexual knowledge and health, sexual function and sexual abuse, which together explained 99.56% of the total variance of the variables. Cronbach's alpha coefficient in the reliability of the five factors of the questionnaire was 0.87, 0.90, 0.85, 0.80, 0.84 and 0.92 for the whole questionnaire, respectively.

    Conclusion

    Due to the desirable behavioral characteristics of the Autism Spectrum Health and Sexual Behavior Questionnaire, this tool can be used for research and clinical applications.

    Keywords: Autism spectrum disorder, Factor analysis, Reliability, Sexual behavior, Sexual health
  • Fariba Ghaseminejad Rinie, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 151-166
    Introduction

    Spousal breach of promise is a factor that undermines the hope and mental health of many women.

    Aim

    This study was conducted to compare the effectiveness of emotion-based therapy based on attachment injury and spirituality-based schema therapy on hopelessness and mental health of women affected by the spousal breach of promise.

    Method

    The present research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design. The statistical population included women affected by the spousal breach of promise in the city of Bandar Abbas in the spring of 2021, and the sample group consisted of 48 people of these women who were purposefully selected and then randomly assigned into two experimental groups and one control group (16 people in each group). The Beck Hopelessness Scale (BHS) and the General Health Questionnaire (GHQ) were used to collect data. The emotion-based therapy based on attachment injury and the spirituality-based schema therapy was performed in 10 sessions of 90 minutes each. Data were analyzed using the analysis of covariance (ANCOVA) and SPSS-26.

    Results

    The results showed that after controlling the pretest, the effectiveness of treatment in reducing hopelessness (F=4.49, P=0.017) and increasing mental health (F=5.94, P=0.005) was significant. The comparison of groups showed that emotion-based therapy based on attachment injury effectively reduced hopelessness (P=0.014) and spirituality-based schema therapy effectively increased mental health (P=0.004).

    Conclusion

    The effectiveness of emotion-based therapy based on therapeutic attachment injury in reducing hopelessness and the effectiveness of spirituality-based schema therapy on mental health was confirmed in the present study. It is suggested that these two therapies be used to help women affected by the spousal breach of promise.

    Keywords: Hope, Mental health, Emotionally focused therapy, Schema therapy, Spiritual healing